overskrift.gif (4992 bytes)

Cirkus i Danmark

Cirkusnyt og Cirkuskalenderen

Siden er sidst opdateret 27. November 2021

cirkusbygning1953.JPG (35859 bytes)

Cirkussæsonen i Danmark begynder normalt i marts og april og slutter i august eller september. Nogle cirkus plejer også at være aktive med indendørsforestillinger i vinterhalvåret, herunder i efterårsferien, op mod jul og i vinterferien.

Normalt har vi i Danmark syv cirkus: det store Cirkus Arena, de mellemstore Cirkus Baldoni og Cirkus Trapez og de små Cirkus Arli, Cirkus Krone og Cirkus Mascot. Hertil kommer Søren Østergaards Zirkus Nemo.

På grund af Covid-19 restriktionerne opgav Cirkus Arena, Cirkus Krone, Cirkus Mascot og Zirkus Nemo at komme på sædvanlig turne i 2021. Cirkus Trapez har valgt også at holde pause i 2021, men præsentere dog Cirkus Open Air - et lille kompatibelt udendørs cirkusshow. Cirkus Mascot har en indendørs sensommerturne til haller i Jylland.

Cirkus Arli og Cirkus Baldoni var på turne fra maj til begyndelsen af september.

Ud over de nævnte cirkus findes en række mindre cirkus m.v., som optræder mere eller mindre regelmæssigt. Blandt andet giver klovnen og multiartisten Benny Schumann en række forestillinger landet over, enten alene eller sammen med andre artister. Klovnerne Charlie og Binalto fra Cirkus 3 optræder også over hele landet. Blandt andre af de helt små cirkus kan nævnes Cirkus Bella Donna (Karsten Mathiasen), Cirkus Big (Benjamin Breith), Cirkus Fyr og Flamme (Jens Salomonsen), Cirkus Panik (Poul og Tatiana Steen) og Det flyvende kuffertcirkus (Søren Visby og Jørgen Mortensen). Også disse små cirkus har været påvirket af coronaen og havde begrænset aktivitet i 2020.

En række ungdomsorganisationer og ungdomsklubber producerer cirkusforestillinger med børn som optrædende. Blandt disse kan nævnes Cirkus Arcus, Cirkus Flik-Flak, Salling Cirkus Kids og Cirkus Tværs.

En række udenlandske nycirkus har de senere år besøgt Danmark. Det canadiske Cirque du Soleil besøgte København i juli/august 2001 og har senere flere gange været tilbage i Danmark med haludgaver af deres forestillinger. De skulle have besøgt Danmark i april 2020, men på grund af coronaen er besøget udskudt til januar 2022

Cirkusbygningen i København bruges i dag ikke længere til det formål, den blev bygget til i 1886. Seneste sæson, hvor der var cirkus i sommerhalvåret, var i 1990. I 2003 blev lejemålet af den fredede bygning overtaget af den svenske restaurationskæde Wallmans Nöjen, der bruger lokalerne til dinnershows med optræden af sangere, dansere og enkelte artister.  Også her har coronaen nødvendiggjort en række aflysninger i sæson 2020/21. Forestillingerne blev genoptaget slutningen af august 2021.

Danmark har 2 fine cirkusmuseer. I Københavnsområdet findes Cirkusmuseet i Hvidovre med en af Europas største samlinger. Cirkusmuseet i Rold ligger ca. 15 km. nord for Hobro i tilknytning til det ridehus, som Cirkus Miehe byggede i 1912.

Fotografiet øverst på siden viser Cirkusbygningen i København i 1953, hvor Charlie Rivel optrådte i Cirkus Schumann. (Foto udlånt fra Benny Schumanns private samling).

Du finder fotos af de enkelte cirkus ved at klikke på undersiden Fakta om (navn på cirkus).

I oversigten nedenfor kan du se, hvad du kan finde på denne side. Nyheder fra den danske cirkusverden opdateres normalt hver lørdag. Cirkuskalenderen opdateres løbende. De andre sider opdateres efter behov

Nyheder fra den danske cirkusverden
Kalender med turneplaner
Navneregister til nyhedssiden 2000 -
Fakta om cirkus Arena
Fakta om cirkus Arli
Fakta om Cirkus Baldoni
Fakta om cirkus Krone
Fakta om cirkus Mascot
Fakta om cirkus Nemo
Fakta om cirkus Trapez
Fakta om danske småcirkus
Fakta om Cirkusbygningen i København
Fakta om udenlandske cirkus i Danmark 
Fakta om børne- og ungdomscirkus  
Fakta om cirkussamlinger og museer
Fakta om danske cirkusfamilier 
Fakta om cirkuslitteratur
Fakta om Foreninger for cirkusinteresserede  
Links med beskrivelse af indhold
Artikler om cirkus og artister
Fakta om denne side

Jeg modtager gerne kommentarer til siden, herunder rettelser og forslag til tilføjelser. Skriv til mig på email-adressen
cirkus-dk@mail.tele.dk

Redigeret af Ole Simonsen

Webmaster : Lars Simonsen