nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 13. Juli 2019

Opdateringerne dækker denne gang perioden 26. til 12. juli. Næste opdatering lørdag 20.juli. sidste nyt-siden kan du eventuelt finde nyheder, som er modtaget efter 12. juli

 

11. juli 2019

Stakkels elefanter! I marts 2018 indgik et bredt flertal i Folketinget aftale om, at det skulle forbydes at fremvise elefanter i de danske cirkus. I løbet af efteråret 2018 opnåede man enighed om, at det bedste for landets 4 cirkuselefanter ville være, at de endte deres dage i Knuthenborg Safaripark. Kort før jul gennemgik elefanterne et helbredstjek, og siden har de stået i karantæne og ventet på en endelig aftale. De 3 Arena-elefanter i vinterkvarteret i Årslev og den enlige Trapez-elefant i vinterkvarteret i Mølby. Karantænen betyder, at elefanterne nu i mere end et halvt år har stået indelukket i deres stald. Klik her for at se et videoklip af en Arena-elefant, som går hvileløst rundt i sin stald. Turen rundt tager godt 20 sekunder. Du kan selv regne ud, hvor mange rundture det giver på en time! På et døgn! På 6 måneder! Både Dyrenes Beskyttelse og Cirkus Arena har rettet henvendelse til den nye fødevareminister Mogens Jensen og bedt ham tage initiativ til at få sagen løst. Indtil det er sket, står elefanterne under uværdige forhold. Formelt set kan et cirkus stadig fremvise elefanter. Den tidligere miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensens forslag til Dyrevelfærdslov, som blandt andet forbød elefanter i cirkus, blev nemlig ikke vedtaget før valget.  Se også omtalen dateret 8. juli af Dyrenes Beskyttelses henvendelse til ministeren. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Videoklip taget med smartphone: Ole Simonsen

 

11. juli 2019

Cirkusland 2019. Temaparken Cirkusland i Cirkus Arenas vinterkvarter i Årslev ved Slagelse byder langt fra på så mange kørende forlystelser som Bakken, Bonbonland, Legoland, Tivoli og de forskellige sommerlande. Til gengæld byder den på levende underholdning, hvad mange savner i de fleste af de øvrige forlystelsesparker. Sommerens udgave af Cirkusland gør den derfor til et oplagt besøgssted for familier med mindre børn.

Og så er det endda billigt. Entreen er kun 129 kr. Når entreen er betalt, er alle aktiviteter og shows gratis. Parkering er også gratis, og det er tilladt at medbringe madkurv. Der er også en bistro med rimelige priser.

Sidste år tema var pirater. I år er det to temaer. Om formiddagen er temaet pirater, og om eftermiddagen eventyrlandet Esdelot.

Dagens første show er et pirat-søløveshow. Kalle Kanonkugle (Brian Behrendt) byder velkommen, og showet præsenteres af sørøvermutter Suzanne Berdino.

Sørøvermutter præsenterer forestillingen. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Det ca. 20 minutter lange show byder på fodjonglering (antipode) med Sylvana Biasini, sabelfægtning og sørøver akrobatik med alle de 8 medvirkende, et nummer i pole med Katja Kaiser samt søløverne Luna og Sally, præsenteret af Chang. Den store hansøløve Oscar er i brunst og derfor ikke med i forestillingen. Op mod sæsonstart er søløverne trænet af veteranen Addie Jepsen, det i sin tid var en af Europas bedste søløvedomptører.

   

Tv: Sylvana Biasini. Th: Katja Kaiser

Chang og søløverne. Det kommende forbud gør, at det måske er sidste chance for at se optrædende søløver i Danmark.

Børneshowet på scenen i det store legeland præsenteres af Brian Behrendt, der nu har skiftet artistnavn og kostume til Mr. Tik Tak. Sammen med klovnen Berty Balder viser han lidt trylleri og laver ballondyr.

Mr. Tik Tak og Berty

Dernæst præsentere Madam Betty (Suzanne Berdino) er sødt lille hundeshow, bistået af Bertys datter Delaya og en anden lille pige. Sidste nummer i showet er robotten Bumblebee, kendt fra filmen af samme navn. Først viser Berty ham som en lille dukke, så trylles han om til en 2½ meter høj robot, det beder børnene danse lige som ham. ”Indmaden” i robotten er artisten Paolo Kaiser. Efter showet kan børnene helt gratis blive fotograferet sammen med Bumblebee. (Forældre/bedsteforældre skal selv fotografere med deres smartphone eller kamera).

Bumblebee omgivet af Madam Betty, Mr. Tik Tak og Berty

Lidt senere er der en festlig eventyrparade med mange flotte eventyrfigurer. De flotte og farverige kostumer er vist nok lavet af Sylvana Biasini.

Kl. 13.30 er der en ca. 40 minutter lang forestilling i Cirkus Landino. Det er en cirkus eventyrteater forestilling, som indledes med, at Mr. Tik Tak er i manegen med tigerdyret Tiger Lilly (ikke hende fra Peter Pan-filmen). Forestillingen præsenteres af Madame Betty (Suzanne Berdino) og indledes med, at Cirkus Arenas mangeårige cheftræner Tim Delbosq viser et nummer med en dromedar, en knabstrupper-hest, en zebra og en pony og til sidst et par lamaer.

En Pippi Langstrømpe-hest (racen hedder Knabstrupper) og en zebra. Det kommende forbud gør, at det måske er sidste chance for at se en zebra i en dansk cirkusmanege.

Så kommer klovnen Berty i manegen med en fin lille entré, hvor han skal lave et maleri af et par tilskuere, som inviteres i manegen. Dernæst kommer Flora Lagkage og professor Tryl (Claude og Sylvana Biasini) i manegen med en entre, som kombinerer lynomklædning med trylleri.

Derpå forsøger Mr. Tik Tak sig som rovdyrdomptør med Tiger Lilly. Nummeret går over i Suzanne Berdinos entré med hendes 4 gråskimlede arabere.

Suzanne Berdino og hendes heste

Berty kommer så i manegen med sin ”struds”, der gerne vil have popcorn.

Berty og hans struds

Forestillingen afsluttes med rola-rola akrobaten Paolo Kaiser, som mange sikkert husker fra Cirkus Arena 2016. Han viser som hos Arena flotte og dristige spring fra det ene rola-rola podie til det andet, afsluttende med en baglæns kolbøtte fra det ene bræt til det andet. Sejt!

Paolo Kaiser i den baglæns kolbøtte fra bræt til bræt. Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitissteins fotos fra Cirkusland.

Alle de optrædende er iført farverige eventyrkostumer.

Cirkusland har åbent til og med 11. august, dagligt kl. 10-16. Kørselsvejledning: Kommer du af motorvejen, drejes af ved afkørsel 39. Kør af vej 225 mod Jyderup. I Sønderup drejes til venstre mod Årslev. Herefter følges skiltene. Til GPS'en: adressen er Årslevvej 6, 4200 Slagelse.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. juli 2019

I det lille cirkusmuseum i Cirkusland i Årslev ved Slagelse har man i år udstillet 4 af cirkusdronningen Agnete Louise Enochs flotte kjoler fra hendes tid som sprechstallmeister i Cirkus Dannebrog. I dag arbejder Agnete Louise Enoch bl.a. med turneplanlægning for et Monster Truck Show, som gæster Danmark. Showet, som ejes af den tyske Aranis Klaas familie, gæstede også Danmark i 2017 og 2018. Fotos: Jacob Boas Leitisstein

   

 klovn.gif (1460 bytes)

8. juli 2019

Cirkuselefanter har brug for hjælp fra den nye regering. Dyrenes beskyttelse skriver:

Tilbage i marts 2018 blev den daværende regering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti enige med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om en aftale, der skulle forbyde eksotiske dyr i danske cirkusser. Aftalen fik særlig opmærksomhed, da den ville betyde en tidlig pension for de fire danske cirkuselefanter; Ramboline, Lara, Djungla og Jenny.

Men her mere end et år senere er aftalen stadig ikke mundet ud i et konkret lovforslag, og da Lars Løkke Rasmussen udskrev folketingsvalg, lagde det endnu en dæmper på en i forvejen meget forsinket proces. Derfor har Dyrenes Beskyttelse nu skrevet til den netop udpegede Miljø- og Fødevareminister, Mogens Jensen (S), i håb om hjælp.

”Der er stadig ikke fundet en løsning for elefanterne, og det er en dyrevelfærdsmæssig uholdbar situation, fordi dyrene er taget af årets program og derfor står opstaldet i deres vinterstalde. Elefanter, især dem der har været vant til at optræde, har behov for at komme ud og blive aktiveret. Jeg beder om, at der må komme i gang i processen, og alle får lavet en løsning, som er god for dyrene. Alle parter må gå ind i denne hårdknude med ønske om at løse den,” siger Britta Riis, som er direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Cirkus Arena har deres tre elefanter stående i vinterstald ved Slagelse, imens Cirkus Trapez har deres enlige elefant Ramboline stående på deres vinterplads ved Sommersted.

”Det er en uholdbar løsning, for sådan nogle store, prægtige dyr skal ikke stå i et staldanlæg i månedsvis. De skal have daglig aktivering. Det er selvfølgelig ejerne af dyrenes ansvar for at sørge for dette, men vi har i Dyrenes Beskyttelse tilbudt at hjælpe med aktiveringsprogrammer for dyrene, så vi hjælper dem bedst muligt i overgangsperioden. Indtil videre er der igangsat aktivering for Ramboline,” siger Britta Riis.

Modsat de forbud, som er indført i mange andre lande, så har man i Danmark valgt, at der skal findes en værdig pensionsløsning for de danske cirkuselefanter, så de ikke bare bliver solgt til et udenlandsk cirkus, hvor de fortsat skal optræde. Men det har vist sig sværere end forventet at finde en løsning, der tilgodeser alle parter.

”Man har valgt den helt rigtige måde at gøre det på, så dyrenes tarv bliver holdt for øje. Derfor ærgrer det mig endnu mere, at processen er gået i hårdknude,” siger Britta Riis.

Først og fremmest skal der findes en aftale mellem de to cirkusser og regeringen, der overdrager elefanterne til regeringen. Derudover skal der fremsættes og vedtages et lovforslag om stop for hold af vilde dyr i cirkus.

Dernæst skal regeringen finde et sted, som kan give elefanterne de bedste forhold. Her har Knuthenborg Safaripark og Dyrenes Beskyttelse sammen præsenteret et projekt, som vil hjælpe de fire elefanter til et godt og værdigt otium, når en overdragelse er afklaret, og som parterne i dag er ved at finde finansiering til.

”Der er stadig den risiko, at forhandlingerne går i vasken, og der ikke bliver fundet en pensionsløsning for elefanterne, og så er cirkussernes eneste mulighed at sælge eller udleje elefanterne til udlandet,” siger Britta Riis og fortsætter, ”det er der vist ingen, der ønsker”.

Arenas 3 elefanter står som nævnt i vinterkvarteret i Årslev ved Slagelse, der i sommerperioden holder åbent som Cirkusland. Men elefanterne indgår ikke i forestillingerne i Cirkusland. De står blot i deres indendørs stald og savner utvivlsomt den aktivering, de daglige forestillinger gav dem, samt at komme ud i en fold, som de gjorde når de var på turne med Cirkus Arena. Så indtil nu har det kommende forbud bestemt ikke været til gavn for elefanterne!

En af de 3 Arena-elefanter. Foto. Jacob Boas Leitisstein

Elefanternes træner gennem flere år, Rudi Althoff, arbejder ikke længere for Cirkus Arena. Han er nu hos det tyske Cirkus Charles Knie, men arbejder ikke med dyr.

Arenas søløver, der også bliver ramt af det kommende tilbud, er med i sommerens forestillinger i Cirkusland. Det samme gælder en zebra.

Alla andre vilde dyr har været forbudt siden 1963.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. juli 2019

Mandag den 8. juli fylder skuespilleren og sceneinstruktøren Jan Hertz 70 år. Han satte flere gange forestillingerne i scene for Cirkus Benneweis. Interessen for og kærligheden til cirkus hænger stadig ved. Jan er nemlig medlem af bestyrelsen for Den Danske Cirkuspris og leder slagets gang, når årets priser uddeles 8. august under medvirken af kulturminister Joy Mogensen. Fotos: Rud Kofoed / Ajour Press, taget ved tidligere års prisuddelinger.

klovn.gif (1460 bytes)

7. juli 2019

Fodgænger-tunnellen under Holte Station er dekoreret med en række fotostater - lokale jernbane-historiske fotos. Ved døren på Vejlesøvej-siden ses Sonny Benneweis føre en af cirkus' elefanter ud af sin togvogn på Holte Station i 1958. Foto: fantastica-cirkus@borsch.dk

 klovn.gif (1460 bytes)

7. juli 2019

DET SKER I PARIS – LA SCALA, tidigare en hedervärd teater, vilken deklinerade, slutade som porno-bio och - stängdes, har nu efter en total renovering öppnats med en utmärkt program-sättning, nu presenterar LA SCALA ett new-circus program, " 5es HURLANTS", skapat av RAPHAELLE BOITEL i samarbete med TRISTAN BAUDOIN.

Programmet/casting: JULIETTA SALZ, aerial ring, SALVO CAPPELLO, strapater, ALEJANDRO ESCOBEDO, jonglering, LOIC LEVIEL, spänd och slak lina, CLARA HENRY, akrobatik.

Via en avancerad akrobatik vill  RAPHAELLE BOITEL visa gruppens gemenskap/faellesskab/ och mänskliga egenskaper. Kroppar i rörelse /bevægelse/ förväntas producera emotioner och ett BRAVO till cirkuskonsten.

En helt originell show, där varje person kan göra sin personliga tolkning.

Show 65 minuter.

   

Fotos stillet til rådighed af Dominique Racle Consultants. Fotograf : Sophian Ridel

Man gör dock klokt i att taga del av det tryckta programmet för att riktigt fatta helheten i budskapet, vilket - tror jag - är fallet när NEW CIRCUS blandar visuella stunts med budskap!!Väl värt att se!

Föreställningen spelar från 4 till 21 juli

Se mer: https://lascala-paris.com/

Plats: LA SCALA PARIS, 13 Boulevard de STRASBOURG,  75010  PARIS. Metro: Strasbourg Saint Denis.

......................................  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. juli 2019

Den Danske Cirkuspris 2019. Årets prisuddeling sker torsdag 8. august kl. 10 i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. Kulturminister Joy Mogensen har lovet, at hun lige som sine to forgængere vil være til stede og overrække hædersprisen Den Danske Cirkuspris. Navnet på prismodtageren offentliggøres først i forbindelse med prisoverrækkelsen. Alle er velkomne til at overvære overrækkelsen af hædersprisen og de øvrige priser.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juli 2019

Cirkusshow i Lalandia Rødby. Igen i år byder Lalandia Rødby på artistoptræden i sommerferien. I år er de optrædende Ina Sopova og Kristaps Pavlovs-Lipinskis samt parrets 10 år gamle søn Aleksis. De kommer fra Letland, hvor Kristaps mor var direktør i den nu lukkede cirkusbygning i Riga. Parret optrådte i Cirkus Arli i 2006 og 2010.

Der var premiere på årets show fredag den 28. juni. Kristaps indledte med lidt komisk trylleri, der gik over i hans og Inas udmærkede lynomklædningsnummer, der også bød på lidt komik.

   

Selv efter at være bundet med reb kan Ina skifte kjole med (næsten) lynets hast

Derpå kom parrets søn på scenen i en sød entre på ethjulet cykel og med lidt akrobatik.

Aleksis på monobike

Dernæst var Ina og Kristap tilbage med komisk trylleri – tricket med bøjlerne på snoren, hvor de blev bistået af et af de mange børn, der så showet. Derefter overtog Ina scenen sammen med to gravhunde.

Ina Sopova og hendes gravhunde

Næste nummer var Kristaps veludførte cigarkassejonglering med en god portion humor i tricket med de mange kasser.

Kristap – klarer han mon også kasse nr. 22?

Forestillingen sluttede med yderligere et par flotte lynomklædningstricks.

Ved premieren varede cirkusshowet ca. 40 minutter. Men det bliver nok strammet op, så det tager 30-35 minutter.

Til og med 9. august kan showet opleves på torvet i Lalandia Rødby hver mandag, onsdag, fredag og søndag kl. 20. Gratis adgang for alle, dvs. ikke blot for gæster i Lalandia. De øvrige dage optræder Lalandias faste entertainer hr. Plys. Hans borgerlige navn er Niels Lærkegaard, og han startede som bademester i Lalandia i 1988. Efter at han i 1990 havde booket en ikke alt for succesrig tryllekunstner til at underholde, fandt han ud af, at det kunne han gøre bedre. Og det blev starten på hans karriere som entertainer, ballonklovn og tryllekunstner, både i Lalandia og andetsteds.

Hr. Plys, her fotograferet sammen med mit 8 år gamle barnebarn Pernille

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juli 2019

I år det det Bubber, som præsenterer forestillingen i Cirkus Arena. Der er dog nogle få perioder, hvor han ikke kan være med, og der overtager Benny Berdino rollen som sprechstallmeister. Det var blandt andet tilfældet ved forestillingen i Nykøbing Sjælland den 1. juli, hvor Jacob Boas Leitisstein tog dette foto af Benny i hans gamle glansrolle. Benny afsluttede med at fortælle, at næste års forestilling bliver en "Cirkus ifølge Bubber 2".

Jacob Boas Leitisstein tog også dette foto af Alexander-truppen, der i midten af maj afløste Cheban-trupen i årets Arena-forestilling

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juli 2019

Marvellous Moments i Hansapark. Den nordtyske forlystelsespark Hansapark, som ligger lidt nord for Lübeck, byder ud over de mange kørende forlystelser også på artistoptræden i deres varieteteater Fiesta del Mar. Årets show hedder Marvellous Moments. Inden det ca. 30 minutter lange show varmede et velspillende 5 mands band op. Til selve showet var musikken derimod forudindspillet. Første nummer var springbræt med truppen 4 Happy Boys, der først og fremmest brugte springbrættet som vippe og afsæt for høje spring. Flere af springene var med saltomortaler, men ingen sluttede med, at flyveren landede på skulderen af en af de øvrige.

4 Happy Boys. Alle fotos gengivet fra plakat i Hansapark. Det var ikke tilladt at fotografere under forestillingen

Næste nummer var Stepan Melnyk i strapater (aerial straps).

Stepan Melnyk kommer fra Ukraine og er udlært på cirkusskolen i Kiev (Kyiv Municipal Academy of Circus and Variety Arts)

Tredje og klart bedste nummer var Trio Liazeed. Det danske publikum oplevede dem på plænen i Tivoli i 1991 og 1998 samt på friluftscenen på Bakken i 2001. I 2008 var de hos Benneweis og i 2012 hos Dannebrog. I de to cirkus bestod truppen af papa Omar, datteren Zaida samt hendes kæreste Francisco. I 2012 kunne man dog fornemme, at Omar var på vej ud af nummeret. I Hansapark bestod truppen af Zaida og Francisco samt dennes søn Armando. Sidstnævnte oplevede danskerne i Cirkus Dannebrog i 2016, hvor han bl.a. hoppede på hovedet samt på en hånd op og ned af en trappe og var blandt de tre, som Den Danske Cirkuspris nominerede til prisen for årets bedste nummer. Disse imponerende tricks viste han også som led i Liazeeds 2019-nummer. Man røber ikke damers alder, men Zaida var vist nok 10 år gammel, da hun havde sin artistdebut i 1969 ...

Trio Liazeed

Fjerde og sidste nummer var et luftnummer med 3 Ferreiras.

3 Ferreiras

Det er en fremragende ide, at en forlystelsespark ud over mekaniske forlysteler også byder på artistunderholdning. Noget mange savner både på Bakken og i Tivoli.

 klovn.gif (1460 bytes)

1.juli 2019

Cirkus Flik-Flak på vulkaner i Island! De odenseanske børne- og ungdomscirkus skriver: Så er alle rekvisitter og udstyr pakket og sendt til Island. I de næste 14 dage besøger 34 børn, unge og voksne fra Cirkus Flik-Flak igen Island.

Der er gennem de sidste måneder blevet trænet og sammensat numre.  Så nu er vi klar med et fantastisk show bestående af akrobatik, et-hjulede cykler, jonglering, trapez, klovne mv.

På turen bliver der følgende forestillinger:
1. juli Mosfellsbaer
2. juli Vatnaskógur
3. juli Hveragerði
7. juli Vestmannaeyjar
8. juli Hvolsvöllur
10. juli Reykjavík

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2019

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden