nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 23. juni. 2017

Opdateringerne dækker denne gang perioden 17. til 23. juni. Næste opdatering lørdag den 1. juli.  sidste nyt-siden, kan du evt. finde korte nyheder, som er modtaget efter 23. juni.

23. juni 2017

Solveig Enoch 80 år. Søndag den 25. juni kan den tidligere ejer af Cirkus Dannebrog, Solveig Enoch, Hejls, fejre sin 80-års fødselsdag. Solveig Enoch drømte allerede som lille pige om at blive cirkusartist. Drømmen gik i opfyldelse, da hun i sit barndomshjem mødte cykelartisten Haddy Enoch. I 1951 dannede Solveig og Haddy en cykeltrio sammen med Solveigs søster Grete. Grete valgte siden en karriere som luftartist, og Solveig og Haddy fortsatte derfor alene som 2 Haddies. Gennembruddet kom i december 1951, da de vandt førstepris ved en talentkonkurrence på National Scala og 2. prisen ved en tilsvarende konkurrence i Lorry. Det førte til et engagement i Cirkus Moreno i sæsonen 1952. I 1953 arbejdede the Haddies i Alhambra-varieteen på Bakken og senere samme sæson i Cirkus Brdr. Schmidt, inden det blev til et nyt engagement i Cirkus Moreno i 1954.

Solveig Enoch

Derefter gik turen til udlandet, hvor the Haddies i sæsonen 1955 blev engageret i Cirkus Löwe i Norge. Samme år blev Haddy og Solveig gift. Og nu begyndte en rejse jorden rundt, hvor Solveig og Haddy arbejdede i cirkus, i varieteer, i is-shows og på TV. Det blev i alt til kontrakter og engagementer i 32 lande. Yndlingsstedet var Hansa-Theater i Hamborg, hvor the Haddies optrådte 18 gange. Da de 4 børn Dennie, Agnete, Isabella og Katja voksede op, indgik de i cykelnummeret, som blev til 4 Haddies. I 1977 genstartede familien Enoch Cirkus Dannebrog, som altid har tilhørt Enoch-slægten. Cirkus var gået ind i 1928, men blev altså genoplivet af Solveig og Haddy Enoch. Efter Haddy Enochs død i november 2009 overtog først Solveig og siden de 4 børn cirkus. Efter en vanskelig 2016-sæson valgte de at lade Cirkus Dannebrog holde pause i 2017.

Familien betyder meget for Solveig, og hun er allerlykkeligst, når hun har børn, børnebørn og oldebørn omkring sig. Den runde dag fejrer hun sammen med familie og nære venner.

klovn.gif (1460 bytes)

21. juni 2017

Et dødsfald: Christel Sembach-Krone. Ejeren af det tyske ​​Cirkus Krone, Christel Sembach-Krone, er død. Cirkus Krone oplyser, at hun døde tirsdag 20. juni i München efter kort tid svær sygdom. Hun blev 80 år.

Gennem årtier leddede Christel Sembach-Krone Cirkus Krone, som er Europas største. Med hendes død overgår ejerskabet til den næste generation af familien: adoptivdatteren Jana Mandana Lacey-Krone, som er gift med rovdyrdomptøren Martin Lacey.

Ti år gammel fik Christel Sembach-Krone sin manegedebut med et nummer, hvor hun red på hesten „Lockvogel“.  "Der har ikke været et øjeblik i min barndom, hvor jeg var i tvivl om, at jeg ville arbejde i cirkus,” udtalte hun for nogle år siden i et interview. Og hun havde en klar holdning til dyr i cirkus: ” Et cirkus uden dyr er ikke et cirkus, men et rejsende teater eller variete.”

Fra 1956 til 2006 præsenterede Christel Sembach-Krone selv heste i manegen. Hun fremviste også andre dyr såsom giraffer og elefanter. Men hestene var og blev hende favoritter. Da Cirkus Krone i forbindelse med hendes 80 års dag i november 2016 blev spurgt, om hun overvejede at trække sig tilbage, var svaret: ”Spørgsmålet er ikke aktuelt. Cirkus er hendes liv”.

Christel Sembach-Krone. Foto fra 2006. ECA’s arkiv (European Circus Association).

Cirkus Krone blev grundlagt af Christel Sembach-Krones bedstefar Carl Krone. Oprindelig rejste han rundt med et menageri. Fra 1905 blev menageriet omdannet til et cirkus, Cirkus Charles, som i 1913 skiftede navn til Cirkus Krone.

Klik her for at se videoklip med Christen Sembach-Krone og hendes heste.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. juni 2017

Gøglerfestivalen i Viborg. Jørgen Lorenzen var til gøglerfestival i Viborg 16.-17. juni og skriver:

Viborg kommune har i samarbejde med Viborg Handel, Dansk Artist Forbund og Cirkusmuseet iværksat et 3-årigt forløb, hvor et antal af landets bedste gøglere fylder gaderne med liv. Det finder sted i en weekend på det tidspunkt, hvor Viborg holder Snapsting.

Viborg Snapsting er en byfest med folkelige, kulturelle og musikalske aktiviteter fra morgen til aften – igennem en hel uge. Og det er jo rigtigt set, at til en byfest eller et marked hører gøglerne – som en organisk del. Sådan har det været op gennem historien. Og det er den tradition, der nu genoplives i Viborg.

Klovnen og komikeren Marta Carbayo var med til at skabe underholdning på gaderne i Viborg. Foto: Lise Kokholm

Gøglerfestivalen afholdes for andet år. Næste år er sidste gang i den nuværende aftale. Og så kommer der forhåbentligt noget varigt ud af forsøget. De mange tilskuere og den gode, glade stemning er i hvert fald udtryk for en synlig og mærkbar succes.  

Man må håbe, at det lykkes at overbevise Viborg Handel og andre handelsstandsforeninger om, at gøglere i gaden ikke betyder nedgang i omsætningen – men at det forholder sig modsat. Gøglerne skaber atmosfære og livsglæde, og de giver de fortravlede indkøbsmennesker mulighed for et pusterum, hvor man kan more sig, undre sig og forundres over gøglernes ind- og udfald. Og stemningen bliver hængende, når butikkerne lukker og gågaden igen forvandler sig til en øde, lidt dyster, flisebelagt ørken.

Øglegøgler Sørensen var også med skabe atmosfære og livsglæde i gaderne. Foto: Lise Kokholm

Det kræver en indsats – både fra gøglerne og fra bystyret og handelsstandsforeningerne - at indse, at gøglerne kan blive et aktiv og ikke en gene. De deltagende gøglere og andre interesserede holdt om søndagen et seminar, hvor fagets muligheder og fremtid blev taget op til behandling. Seminaret fandt sted i forlængelse af sidste års seminar. Et synligt resultat af drøftelserne er bl.a. hjemmesiden Gøglerforum.dk.

Mere om seminaret når dette side opdateres næste lørdag.

Gøglerne i gågaden

De 10 gøglere og artister, der i år medvirkede i Viborg bys Snapsting, optrådte 3 steder i Viborgs bymidte både fredag og lørdag. Fredag formiddag havde gøglerne fornøjet børn på byens skoler. Der havde været 2500 tilskuere til forestillingerne. Om eftermiddagen og hele lørdag foregik det så i gaderne. Og man skulle være hurtig, hvis man ville have det hele med. Her er et situationsbillede fra lørdag eftermiddag.

David Skunk. Foto: Lise Kokholm

Det flyvende kuffertcirkus gav forestilling på et torv, og 200 meter derfra gav Tapé opvisning i umiddelbar forlængelse af kuffertcirkus. To former for gøgl og artisteri. Fælles var de om udtryksformen, som var de artistiske færdigheder: jonglering, akrobatik og ekvilibristik. Men forskellene var synlige – og markante.

Det flyvende kuffertcirkus dyrkede den tradition, hvor gøgleren bruger ord og taler som et vandfald – hele tiden. Kommenterer det, der foregår, sender bemærkninger ud til publikum og returnerer kvikke bemærkninger. Kurt Flemming gør i et interview i Gøglerforum opmærksom på, at en gøgler bliver god, hvis han eller hun kan fange en replik i luften – og sende den tilbage. Det kan kuffertcirkus, f.eks. en replik til en stramtandet kvindelig tilskuer, der maser sig igennem mængden og hvæser et eller andet: hej, kom du godt hjem i aftes? Eller de falder ind i den tradition, som især udråberen på paraden var en mester i: en kaskade af ord, rablende, med sproglige metaforer, bogstavrim, kontraster og nydannelser. Mange husker Tribini og Labri, som var sprogligt nyskabende. F.eks. er Labris frikadelle, der flygter over plankeværket, jo blevet sprogligt fælleseje. Regnar Thierry var måske den sidste af de store rekommandører. Men Det flyvende kuffertcirkus fører traditionen videre. Sproget brækkes, bøjes, der leges med det og der skabes nyt.  Her er et par eksempler fra Det flyvende kuffertcirkus: pedaler bliver til sandaler, der bliver til penduler og panodiler. De slås med keglerne i timevis, kassevis og tv-avis. De jonglerer med brændende fakler, der er ild i, der er tændte. Kaskader af ord, brandere og ordspil. Den frie leg med ord er et af gøglerens adelsmærker.

Det flyvende kuffertcirkus. Foto: Lise Kokholm

Lidt derfra kunne man opleve Tapé. En helt anden udtryksform. Tapé siger ikke et ord. Men han mimer. Hans ansigt udtrykker sindsstemninger og følelser, så man ikke et sekund er i tvivl om, hvordan han har det og hvad han mener. Ord er overflødige, for hans mimik siger alt. På den måde opnår han en nærhed, som kan være svær at etablere med ord. Man føler med ham, lider med ham, glæder sig sammen med ham – og oplever sammen med ham. Og det er jo en kunst: at kunne sige noget – uden at bruge ord, men lade kroppen og ansigtet tale.

Tapé. Foto: Lise Kokholm

Man kan jo se de to former for gøglerunderholdning sat op mod hinanden, når man studerer Pjerrot: Pjerrot på Bakken snakker som et vandfald. Pjerrot i Tivoli siger ikke et kvæk.  

Det var to forestillinger. Men der var andre. Og lad Steen Pegani få lov at kommentere stemningen: jublikum publer!                                    

Trylleshow med Steen Pegani. Foto: Lise Kokholm

Benjamin Breith fyldte 40 år søndag den 18. juni, men var trods den runde dag til gøglerseminar i Viborg. Foto: Lise Kokholm

 klovn.gif (1460 bytes)

20. juni 2017

European Circuscamp i Danmark. Hvert år er der første uge i skolernes sommerferie cirkuslejr på Cirkusfabrikken i Nordsalling, Skivevej 90, 7870 Roslev. I år er det fra søndag d. 25. juli – til lørdag d. 1. juli

Der er seks forskellige show under European Circuscamp 2017. Aller er velkomne til at se disse shows. Entre er kr. 40,- for et show. Du kan købe et armbånd for kr. 100,- og så kan du se så mange show du har lyst til.

Mandag d. 26. juni kl. 20:00 er der åbningsshow, hvor underviserne vil vise deres færdigheder, sammen med nogle af de deltagende ungdomsartister.

Fredag d. 30. juni kl. 17:00 er der show med nogle af de numre der er produceret under cirkuscampen der er tre forskellige show.

Fredag d. 30. juni kl. 19:00 er der unicycleshow på den udendørs arena.

Fredag d. 30. juni kl. 20:00 er der Galla-show med udvalgte numre.

Lørdag d. 1. juli kl. 11:00 og 13:30 er der show med nogle af de numre der er produceret under cirkuscampen. Der er tre forskellige show.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. juni 2017

Fotografen Per "Mr. Sputnik" Krogh Petersen besøgte Cirkus Mascot, da de 16. juni gæstede Stenstrup på Fyn. Klik her for at se Pers fotos og videoklip

 

 klovn.gif (1460 bytes)

18. juni 2017

DET SKER I PARIS - CIRQUE GONTELLI kommer varje år tillbaka från MARSEILLE, där de spelar under vinterhalvåret - och gläder Parispublikens barn och föräldrar med sina roliga och barnvänliga föreställningar. De spelar, med tillstånd från det lokala RÅDHUSET, i de små parker som finnes i Paris, efter engelsk modell, också här kallade "squares".

Programmet är anpassat till de mindre barnen, som helst vill se - och klappa - de djur som medverkar - alternativt katter, duvor, vita möss och en get - allt väcker barnens förtjusning - och föräldrarna glädes åt att barnen får en munter och positiv upplevelse!

Således ser man: ett mycket lek/legende/ -orienteret program: CHRISTIAN med lasso och clowning samman med pappa SERGE och syster MARY,  - OPHELIE, vacker och graciös på spänd lina/tight rope/ och som elegant  DUV-DROTTNING,  - MARY med flott och dynamisk hula-hoop  med akrobatiska inslag/islæt/, spagat - och så katten TOM som egentligen gör som han vill -men får ändå upplåder ...

Final med clown-sketchen HÄR ÄR MUSIK FÖRBJUDEN.

       

Ophelie's vackra och klassiska DUV AKT är baserad på allas vår käre H.C. ANDERSEN'S  äventyrs saga  SNEDRONNINGEN /SNÖDROTTNINGEN - franska LA REINE DES NEIGES.

I pausen säljes pop corn, blinkande röda clown-näsor, plakat, diverse blinkande leksaker/legetøj/ och hula hoop-ringar.

Hela företaget är i sanning beundransvärt, det bringar en första kultur-upplevelse till de små barnen, i närheten av deras bostäder /boliger/ och allt under EN SMALL TOP - där allt är väl underhållet - flott, fräscht och elegant - allt sålunda positivt.

Jag rekommenderar alla cirkus-intresserade att se GONTELLIS - en utmärkt cirkus för de mindre barnen - och faktisk unik i sitt slag: en barnvänlig och sympatisk atmosfär med glada och lyckliga barn!!

Man ser L'OFFICIEL DES SPECTACLES, rubrik: cirque traditionnel, € 1,00 - i alla kiosker.

DET SKER I PARIS!!!

Se mer: http://les-gontellis.e-monsite.com/

........................................... reported by ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. juni 2017

AFUK (Akademiet For Utæmmet Kreativitet), Enghavevej 82 B - 2450 KBh SV, holder deres årlige festivitas med optræden m.v. 22. og 23. juni. Program kan ses på www.afuk.dk fra lørdag d. 17. juni.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. juni 2017

Gøglerfestival og Gøglerseminar i Viborg. Fredag 16. juni og lørdag 17. juni er der gøglerfestival i Viborg. Programmet ser således ud:

Fredag:

15.00 Multikunstneren Sune Lillebroe, Tribini-scenen, Nytorv,

15.30 David Skunk, Hermann-scenen

16.00 Marta Carbayo,  Labri-scenen (Musiksalen)

16.30 Øglegøgleren Sørensen, Cibrino-scenen (Sankt Mathias Gade v. centerindgang), 17.00 Jon G. Lør, Tribini-scenen, Nytorv

Lørdag

10.15 David Skunk, Tribini-scenen, Nytorv

11.30 Multikunstneren Sune Lillebroe, Cibrino-scenen (Sankt Mathias Gade v. centerindgang)

13.00 Sørens Safarishow, Labri-scenen (Musiksalen)

13.30 Øglegøgleren Sørensen, Tribini-scenen, Nytorv

14.00 Det Flyvende Kuffertcirkus, Hermann-scenen,

14.30 Marta Carbayo, Labri-scenen (Musiksalen),

15.00 Klovnen Tapé, Cibrino-scenen (Sankt Mathias Gade v. centerindgang)

15.30 Steen Pegani, Tribini-scenen, Nytorv

16.00 Jon G. Lør,  Hermann-scenen

16.30 Alle artister – Tak for i år,  Tribini-scenen, Nytorv

Alt er gratis!

Dagen efter, søndag den 18. juni, er alle danske gøglere og cirkusartister og andre interesserede inviteret til seminar fra 11 til 17 i Kulturhuset Stationen, Ll. Sct. Hans Gade 7, 8800 Viborg. Det er gratis at deltage i seminaret. Klik her for at se invitation og program samt hvordan du tilmelder dig. Pr. 14. juni var der stadig ledige pladser.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. juni 2017

Det historiske hjørne

Haddy Enochs drøm var at genstarte Enoch-familiens Cirkus Dannebrog, som var stoppet i 1928. Det lykkedes Haddy at genstarte Cirkus Dannebrog i 1977. Med dygtighed og ufatteligt slid og god bistand af ægtefællen Solveig og parrets 4 børn gjorde han Cirkus Dannebrog til et af landets førende cirkus. Haddy døde i 2009 og er begravet på Hejls kirkegård. Cirkus Dannebrog turnerede til og med 2016, men familien har valgt at tage et "time out" i 2017 

Til venstre for Haddys grav er klovnen Eddy Sosman begravet. Eddy Sosman var gift med Isabella Enoch. Han døde i 2002, kun 51 år gammel. Danskerne oplevede ham i 1991 i Cirkus Benneweis, hvor han optrådte sammen med Petit Gougou. Eddy Sosman blev regnet som en af sin generations mest talentfulde klovne. Klik her for at se flere fotos fra Hejs kirkegård samt fotos af andre cirkus- og artistgrave. (Klik på i-tegnet for at få oplysninger om den enkelte grav).

 klovn.gif (1460 bytes)

14. juni 2017

DET SKER I PARIS - hela året - CIRQUE BORMANN MORENO presenterar ett härligt cirkus-program som riktar sig till hela familjen, de organiserar allehanda festligheter såsom födelsedagsfester och alla slag av evenemang där en originell ram och ett utmärkt cirkusprogram är välkomna.

CIRQUE BORMANN MORENO har utvecklats från den lilla cirkus MORENO till ett flott cirkus-företag, vilket är den enda cirkus som spelar i Paris året runt.

   

Foto: Piet Hein Out / Cirque Bormann Moreno.

Clown SACHA DA PAZ är en stor tillgång för CIRQUE BORMANN MORENO. Han har flera olika, mycket muntra entréer, han får med sig publiken och man märker hans stora spelglädje.

Sacha da Paz. Foto: Piet Hein Out / Cirque Bormann Moreno.

ERIC BORMANN presenterar sina tigrar på ett synnerligen pedagogiskt sätt - inte minst är det viktigt att de mindre barnen får en inblick i modern dressyr, vilken går ut på ett sympatiskt samarbete mellan dressör och djur.

Eric Bormann. Foto: Piet Hein Out / Cirque Bormann Moreno.

Vi såg även hästnumret "stor och liten" samt en grupp eksoter.

ALEXANDRA och SILVANA BORMANN PAUWELS utför vacker, precis och säker jonglering, stående på rullande klot och med Indian clubs och upp till 9 ringar -  fantastiskt!

Alexandra och Silvana. Foto: Piet Hein Out / Cirque Bormann Moreno.

RICHARD BORMANN PAUWELS bjuder på enastående hand-stand-ekvilibristik.

Richard Bormann Pauwels. Foto: Piet Hein Out / Cirque Bormann Moreno.

RODOLPHE MORENO visar en flott cowboy akt med piska och lasso samt samman med LAURE BROSSERON framträder de i en trapets-akt med komiska inslag - sällan sett.

LAURE BROSSERON är RINGMASTER, i Frankrike kallad Madame LOYAL.

ROMARTIC SINOIR avslutar programmet med en komisk trampolin-akt.

Programmet levereras i en fin men dämpad rytm, så att även de minsta kan följa med,

the BIG TOP är i gott skick, allt är nytt - med artistisk dekoration inuti, sittplatserna är bekväma och mottagandet av publiken är sympatiskt.

Se mer: www.cirquebormann.fr/

Denna cirkus ligger i utkanten av Paris: Man går ut av Metro Porte de la CHAPELLE, sedan tramway T 3bis, efter 2 stationer går man av vid PORTE D'AUBERVILLIERS.

DET SKER I PARIS!!!

------------------------------ reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. juni 2017

Cirkus Popcorn. Martin Lasson Berglund skriver: "Så har Cirkus Mustang kommit till Sverige fast de har bytt namn till Cirkus Popcorn och hade premiär i Sjöbo. De reser med ett mindre tält i år, liknade Cirkus Bambino. En större bostadstrailer och en husvagn så familjen Weisheit gör programmet själv. 5 stora hästar reser med, färre djur i år än senast de var i Sverige. På premiären kom ca 25 åskådare."

   

Fotos: Martin Lasson Berglund

Sverige får hvert år besøg af mindre tyske cirkus såsom Weisheit-familiens cirkus. De danske regler om certificering af cirkustelte betyder, at sådanne cirkus ikke længere prøver lykken i Danmark.

Nogle tror fejlagtigt, at der er noget som hedder en EU-godkendelse og som gælder i hele EU. Det er forkert. Meget har EU harmoniseret, men ikke de krav, som stilles til cirkus- og markedstelte m.v. For at opstille et telt i Danmark skal de danske regler følges, som benytter en helt anden norm (Euronormen) end i de fleste andre lande.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. juni 2017

Cirkusdronningen, som abdicerede

Mandag den 12. juni fylder Diana Benneweis 70.

”Familieforholdene er lidt indviklede,” plejer Diana at sige, når man taler om familien Benneweis. Kort fortalt er historien den, at Cirkus Benneweis blev grundlagt 13. juli 1887 af Dianas oldefar Gottfried Benneweis. Gottfried var gift med Marie, og sammen fik de blandt andet sønnen Ferdinand (Dianas bedstefar), som overtog cirkus efter Gottfried. Ferdinand var gift med Irene (Dianas bedstemor), men de fik ingen børn sammen. Ferdinand havde dog et par børn på ”gule plader”, herunder sønnen Manfred. Ferdinand og Irene havde tillige et par plejebørn, herunder Eli, som hurtigt blev Ferdinands ”højre hånd”.

Diana Benneweis. Foto: Arne Magnussen

I 1946 mødte rengøringsassistenten Ilse Ankersen fra Middelfart Manfred, da Cirkus Benneweis besøgte byen. Ilse og Manfred var begge 16 år. De blev forelskede og kom sammen en kort tid. Resultatet af deres romance blev Diana. Hvor en 16-årige mor i dag bliver reality-stjerne i tv-serien Unge Mødre, var det i 1946/47 flovt, at en så ung pige blev gravid og så oven i købet uden at i stor hast at blive gift med barnets far. Ilse og hendes forældre besluttede derfor, at barnet skulle bortadopteres. Da Irene hørte om sagen, valgte hun at adoptere Diana, som hun derefter satte i pleje hos sin egen plejesøn Eli og dennes ægtefælle Eva. Eli og Eva opførte sig i enhver henseende som Dianas forældre, og de fik senere lov at adoptere hende.

De første år var det først og fremmest bedstemor Irene, som tog sig af den lille Diana, som hun tidligt fortalte, at ”din far og mor kan ikke få børn, så din onkel lavede dig med en pige på 16 år, og hun havde ingen mulighed for at beholde dig”. Bedstemor forklarede Diana, at hun var valgt ud blandt mange små børn som den sødeste.

I 1970’erne og 1980’erne oplevede publikum Diana som den dårende dejlige cirkusprinsesse i flotte rober og med prægtige heste. Man kunne sjældent åbne et ugeblad, uden at der var omtale af Diana.

Da Eli døde i 1993, arvede Diana Cirkus Benneweis, som hun drev frem til 2015. Sæson efter sæson viste hun flotte forestillinger, ofte med megen nytænkning. Eksempelvis den bragende flotte forestilling Classic & New Wave fra 2000, hvor ikke mindst den piercede hula-hop-stjerne Denise Randol forargede mange, og forestillingen Super Girls fra 2001, hvor samtlige medvirkende var kvinder.

I 2002 gav Diana Benneweis både pressen og publikum et chok, da hun åbent berettede, at hun havde psykiske problemer og havde været indlagt på den lukkede afdeling. Afsløringen blev fulgt op af bøgerne Alting har sin pris fra 2002 og Livet bliver ikke genudsendt fra 2006. Sygdommen betød også, at hun fra og med sæson 2006 holdt op med at gå i manegen. Hun havde fået det, som skuespillere kalder sceneskræk. I dag har Diana har lært at leve med sin sygdom.

I sæson 2015 overlod hun den daglige ledelse af Cirkus Benneweis til sine tvillinger Nadia og Dawid, og med udgangen af sæsonen valgte hun helt at ”abdicere”. Nadia og Dawid besluttede samtidig at holde et par års pause, medens de arbejdede på et helt nyt koncept for det hæderkronede gamle cirkus. Siden er vinterkvarteret i Dronningmølle, som længe har været for stort og upraktisk til cirkussets reelle behov, solgt.

Diana Benneweis fejrer den runde dag sammen med tvillingerne og nogle få venner i det idyllisk beliggende hus ved en søbred midt i en skånsk skov, som hun købte for snart 20 år siden. Hun beder om, at man i steder for at sende hende gaver betænker Landsforeningen Sind, som hun i mange år har været ambassadør for.

Det er udsigten over denne sø, Diana kan nyde fra terrassen på sit hus i Skåne. Arkivfoto

klovn.gif (1460 bytes)

8. juni 2017

Den Danske Cirkuspris – dato for prisuddelingen 2017. Prisuddelingen finder sted onsdag den 9. august i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. Kulturminister Mette Bock har lovet at komme og uddele hædersprisen, Den Danske Cirkuspris. Derudover uddeles der en pris til årets bedste nummer samt en talentpris. Alle er velkomne til at overvære prisuddelingen.

Du kan se en kort video fra sidste års prisuddeling på https://www.youtube.com/watch?v=UGUs-UgasXs

 klovn.gif (1460 bytes)

7. juni 2017

Nyt fra Cirkusmuseet i Hvidovre.

CIRKUSSKOLE

De to cirkusskoler (26.-27.6. og 3.-4.7.) er i år blevet booket op af Hvidovrebørn, inden det blev museets tur til at udbyde dem til alle andre. Børn fra Hvidovre har førsteret til pladserne, da Hvidovre kommune betaler for cirkusskolerne. Vi har derfor valgt at lave en ekstra en-dags skole fredag d. 30/6 fra kl.10-14.30 for alle børn i alderen 8-15 år. Skolen koster 75 kr. og tilmelding skal ske til info@cirkusmuseet.dkmed angivelse af navn, alder samt værges navn og tlf.nr.

Tilmeldingen er først gældende, når du har modtaget en bekræftelse.

CIRKUS FOR INSTITUTIONER I SOMMERFERIEN

Vi tilbyder hver mandag-torsdag i juli fra kl. 10-11 Cirkus for institutioner med børn i alderen 6-15 år. Her kan I kaste jer ud i artisteriets verden under kyndig vejledning af en cirkusartist. Vi lover smil på læben og en god oplevelse for alle. Det koster 300 kr. pr. institution (max. 30 børn), og der er kun plads til én institution pr. dag. Der skal bookes plads inden besøget på tlf. 36490030 eller info@cirkusmuseet.dk

CIRKUSLEG I SOMMERFERIEN

I hele juli tilbyder vi søndag-torsdag Cirkusleg fra kl.11-12:30 (samt hver søndag resten af året). Her kan hele familien hygge sig i en afslappende atmosfære, mens de prøver alt fra jonglering og linedans til trapez. En cirkusartist står til rådighed med råd og vejledning, og der er discipliner for alle uanset alder og fysisk formåen.

Cirkusleg er ikke for større grupper, men for alm. gæster på museet. Cirkusleg er inkluderet i entréprisen.

NYT HYGGERUM

Vi er i fuld gang med at skabe et nyt hyggerum på museet, hvor man kan nyde sin kaffe, mens børnene tegner, leger artister eller fordøjer indtrykkene fra vores udstilling. Rummet er klar til sommerferien.

klovn.gif (1460 bytes)

5. juni 2017

Nordisk lirekassefestival i Sandefjord. Herman Berthelsen skriver:

I dagene torsdag 15. til søndag 18. juni i år er det lirekassefestival i Sandefjord i Norge. Foruten en rekke konserter, deriblant en kirkekonsert, åpner fredag en utstilling ”Lirekasser og mekaniske instrumenter”. Lørdag ettermiddag holder Herman Berthelsen et foredrag med tittelen ”Omreisende musikanter og andre gjøglere”. Til Sandefjord kan man komme med fly til Sandefjord lufthavn Torp, med ferge direkte fra Strømstad eller ferge fra Hirtshals til Larvik. Nærmere informasjon kan fåes fra Ole Vestergaard, vestergaard.o@gmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

4. juni 2017

Boganmeldelse: Klas Grönqvist: En dråbe faldt... Elvira Madigan. Forlaget Kle-Art 2017. Biografi om Elvira Madigan og Sixten Svarre. 154 sider. Rigt illustreret. Anmeldt af Ole Simonsen

I 2013 udgav Klas Grönqvist bogen En droppe föll ... En bok om Elvira Madigan. Bogen foreligger nu i en dansk oversættelse, hvor der samtidig er foretaget en del mindre rettelse og tilføjelse i forhold til den svenske udgave. Udstyrsmæssigt er den danske udgave langt elegantere end den svenske: bogen er indbundet, formatet er 24 x 27,5 cm, papiret er af bedre kvalitet og der er flere illustrationer end i den svenske version, som var en paperback på 254 sider i formatet 16 x 23 cm.

Til gengæld har man ikke i den danske udgave fundet plads til det stikordsregister eller en række kildetekster, som findes i den svenske udgave.

Elvira Madigan (1867-1889) var Hedwig Isabella Eleonore Jensens kunstnernavn. Historien om hendes forhold til Sixten Sparre og deres flugt til Tåsinge, hvor han skød først hende og derpå sig selv, er ofte beskrevet som et romantisk drama. Allerede gamle Carl Muusman satte dog i ”Købehavns Cirkusliv i 100 år” er spørgsmålstegn ved det romantiske. Han skrev, at meget tydede på at Sixten Sparre havde lokket Elvira på flugt med gyldne løfter og at han til sidst i sin fortvivlede situation havde besluttet sig til selvmord og med magt taget hende med i døden. Af lægens ligsynsattest i forbindelse med dødsfaldet fremgik da også ”myrdet ved skud gennem højre øre”. De nærmere omstændigheder omkring dødsfaldet er nøje beskrevet af Anders Enevig i ”Fakta om Elvira Madigan og Sixten Sparre” fra 2005.

Medens der ser skrevet en række bøger og lavet flere film om dramaet, er der ikke skrevet meget om Elvira Madigans liv før hun kom ulykkeligt af dage.

Det har Klas Grönqvist nu gjort. Baseret på omfattende research fortæller han om Elviras liv, og han har fremskaffet et imponerende materiale.

Også Sixtens Sparres fortid beskrives i bogen. Klas Grönqvist når frem til, at han må have lidt af led af bipolar sygdom (det, man tidligere kaldte maniodepressiv psykose). Han går ud fra, at Sixten Sparre havde læst en norsk roman, Christiania-Bohemen, hvis hovedperson sløser pengene bort og stifter håbløs stor gæld og slutter med at begå selvmord. Klas Grönqvist mener, at Sixten inspireret af romanen har besluttet at gøre noget tilsvarende og ledt efter et offer, han kunne tage med sig i døden. Antagelsen kan være korrekt, men er baseret på formodninger og ikke på fakta.

Baseret på en anonym svenskers rapport til Skånske Aftonbladet fortæller Klaus Grönqvist, at man ved lægens besigtigelse af ligene fandt en seddel med et lille digt, ”En droppa fallt i sjön”, stikkende op af frakken på Elviras lig. Klas Grönqvist føler sig overbevist om, at Elvira ønskede at nogen skulle finde hendes lille digt og at det skulle betragtes som en sidste hilsen fra hende. Sedlen er hverken omtalt i de officielle rapporter eller i andre medier. Så man har kun den anonyme svenskers ord for, at sedlen med digtet overhovedet har eksisteret.

Bogen indeholder mange interessante oplysninger, men en del af forfatterens konklusioner er mere baseret på antagelser end på kolde fakta. Den vejledende udsalgspris er 175 kr., hvilket er rørende billigt for en så elegant udstyret bog.

klovn.gif (1460 bytes)

3. juni 2017

Kongeligt besøg i Cirkus Baldoni. I gamle dage var det først og fremmest Cirkus Benneweis, som fik besøg af medlemmer af kongefamilien. Men Benneweis holder som bekendt pause, og i de senere år har også andre cirkus haft kongeligt besøg. Fredag 2. juni fik Cirkus Baldoni besøg af deres kongelige højheder prins Joachim og prinsesse Marie samt deres børn prins Henrik og prinsesse Athena. ”De syntes alle fire det er en fantastisk forestilling,” skriver René Mønster Baldoni.

Prins Joachim, prinsesse Marie, prins Henrik (8 år) og prinsesse Athena (5 år) hilser på René Mønster Baldoni. I baggrunden klovnen Danilo. Foto: Cirkus Baldoni

 klovn.gif (1460 bytes)

3. juni 2017

Benny Schumann i Esbjerg. Da Benny Schumann for nylig var i Esbjerg med sit show “Hej Clown”, var fotografen Per ”Mr. Sputnik” Krogh Petersen blandt tilskuerne. Nedenfor kan du se et par af Pers billeder.

Som sædvanligt har Benny Schumann nogle børn på scenen inden han viser sit one man show

Fra Bennys eget show. Begge fotos er taget af Per ”Mr. Sputnik” Krogh Petersen. For at se flere af Pers billeder: klik på www.realshowtime.com/benny-schumann-tour

 klovn.gif (1460 bytes)

1. juni 2017

Den Danske Cirkuspris – nomineringer til prisen for årets bedste nummer.

Bestyrelsen for Den Danske Cirkuspris har besluttet, hvem der skal nomineres til prisen for årets bedste nummer.

Til prisen for årets bedste nummer er nomineret:

Pierre Marchand, Cirkus Arena

Rafaela Honden, Cirkus Mascot

Duo Creative, Wallmans

Prisen til årets bedste nummer uddeles sammen med hædersprisen Den Danske Cirkuspris i begyndelsen august måned. Kulturminister Mette Bock har lovet at medvirke ved prisuddelingen. Ud over hædersprisen og prisen for årets bedste nummer uddeles der en talentpris.

Bestyrelsen for Den danske Cirkuspris vælger hvert år de nominerede og prismodtagerne ud fra følgende kriterier:

Hædersprisen, som består maleri udført af den internationalt anerkendte danske maler Viggo Salting samt et engangsbeløb på 10.000 kr., uddeles til en person som anerkendelse af dennes særlig fortjenstfulde indsats til fremme af cirkuskunsten i Danmark. Hædersprisen kan kun modtages en gang. Der foretages ikke nomineringer til denne pris.

Prisen til årets bedste nummer uddeles til det artistnummer, som efter bestyrelsens opfattelse er årets bedste.  Prisen består af et diplom samt et engangsbeløb på 1.000 Euro.

Talentprisen uddeles fortrinsvis til en yngre artist. Prisen består af et diplom samt et engangsbeløb på 10.000 kr.

Om de nominerede til prisen for årets bedste nummer

PIERRE MARCHAND er diabolojonglør i verdensklasse, Den iltre, unge djævelspilskonge fik sit gennembrud, da Nelly Jane Benneweis i 2004 som jurymedlem var med til at give ham en guldmedalje ved European Youth Circus festivalen i Wiesbaden. Siden har han optrådt over det meste af verden, herunder i flere år på Lido i Paris.

Pierre Marchand. Foto Rud Kofoed / Ajour Press

RAFAELA HONDEN afslutter årets forestilling i Cirkus Mascot med utrolig flot dressur med ni store, hvide schweiziske hyrdehunde, som tydeligvis elsker at være i manegen. Under over med sit hundenummer optræder hun også med papegøjer samt et komisk hestenummer.

Rafaela Honden. Foto: Ole Simonsen

DUO CREATIVE består af Michal Nowosadko og Zbigniew Sobierajski, begge fra Polen. De er det artistiske topnummer i det show, som Wallmans har vist i cirkusbygningen siden september 2016. De er imponerende afbalancerede i deres stærkmandskunst. Hvordan holder man lige en mand vandret i én hånd? Det er ikke bare smukt, det er superstærkt. De almindelige fysiske grænser ophæves, og som tilskuer taber man let underkæben af benovelse.

Duo Creative. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

 klovn.gif (1460 bytes)

1. juni 2017

Bubber afløser Motor Mille. Fra og med i dag er det Bubber og ikke Motor Mille, der præsenterer programmet i Cirkus Arena. Motor Mille skal nemlig være med i børneteaterforestillingerne i Cirkus Summarum, som har premiere den 26. juni. Og som I alle teaterforestillinger er der en lang række prøver inden premieren.

Bubber (Niels Christian Meyer, født 1964) er kendt som tv-vært. Han var sprechstallmeister i Cirkus Arena i årene 1990 til 1997. Foto: Kasper Løftgaard / Cirkus Arena

 klovn.gif (1460 bytes)

31. maj 2017

Hulerødgaard solgt. Siden 1938 har Cirkus Benneweis haft vinterkvarter på Hulerødgaard i Dronningmølle. Da de i sin tid købte gården, havde cirkus masser af dyr, som hvis de ikke var lejet ud var opstaldet på gården i vintersæsonen: heste, elefanter, løver og tigre. Der var også træningsmaneger, hvor dyrene blev trænet i nye numre.

Siden 1996 har Cirkus Benneweis ikke haft deres egne dyr, men i stedet engageret artister udefra til dyrenumre. Herefter blev ejendommen mest brugt til oplagringsplads af vogne og andet materiel, og den har været for stor og upraktisk til cirkussets reelle behov. Derfor satte familien Benneweis i efteråret 2015 ejendommen til salg. Nu er den ifølge tingbogen pr. 1. maj 2017 solgt til Hulerødvej ApS. Købesummen er 5.550.000 kr. Hulerødvej ApS er et nystiftet datterselskab af Kjems & Petersen Huse ApS i Hørsholm (KP Huse). Ifølge firmaets hjemmeside arbejder de på ”et eksklusiv sommerhusprojekt i hjertet af Dronningmølle direkte ud til vandet som kommer til at bestå af 10 sommerhuse på 120 til 130 kvm i et plan med store solvendte terrasser beliggende på store ugenerte grunde.” Det er dog uvist, om det dækker over Hulerødgaard eller andre projekter. Hulerødgaard ligget tæt ved, men ikke direkte ned til, Kattegat. Arealet mellem ejendommen og Kattegat er imidlertid ubebygget.

Hulerødgaard, fotos fra 7. april 2017

Sådan ser der ud, hvis man vender sig 180 grader på det sted, hvorfra det sidste af ovenstående fotos er taget

Dawid Benneweis fortæller, at alt materiel er flyttet til lejede lokaliteter. Noget, som man ikke vil få brug for i det nye koncept, som han og hans søster Nadia arbejder på, er dog solgt. Herunder det blå/røde/hvide telt med gradin, der med sin lidt gammeldags indretning med stormstænger m.v. ikke egner sig til det kommende koncept.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. maj 2017

Den allersidste forestilling i det berømte Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus fandt sted søndag den 21. maj i Nassau Veterans Memorial Coliseum på Long Island i New York. Klik her for at et en videooptagelse af forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. maj 2017

AMoC Afgang 2027. Jurymedlemmerne Jan Hertz, Ole Simonsen og Rud Kofoed fra Den Danske Cirkuspris var enige om, at der var masser af talent, da 7 unge artister/artistpar den 19. maj viste deres svendestykker ved AMoC afgang 2017. Der var ikke tale om en egentlig forestilling, men om 7 selvstændige numre udført af de nyuddannede artister.

Her er Rud Kofoeds omtale af AMoC-artisterne afgangsforestilling:

DE BESTOD DEN FØRSTE SVENDPRØVE I AKROBATIK

Det første hold nye, internationale artist-svende fra Akademiet For Moderne Cirkus er efter tre års SU-berettiget uddannelse jobparate og klar til at springe i manegen og vise deres bachelorniveau frem.

De er et godt bud til kunstneriske produktioner, events, gallajobs, undervisning og anden kulturel samfundsforbedring. Og det er ingen betingelse, at manegen er gammeldags rundt og fuld af savsmuld, fornemmer man. For de er ambitiøse nok til at kalde deres kunst for nycirkus.

Dimittenderne så en radikal kulturminister miste sit ’liv’ undervejs. Efter den konservative Brian Mikkelsens beherskede tilskud på en årlig million, fyrede kulturminister Uffe Elbæk seks millioner af på uddannelsen og henlagde kulturministerielle arrangementer til AFUK – Akademiet for Utæmmet Kreativitet, hvorunder cirkus-akademiet hører. Det førte til den nepotisme-beskyldning, der blev understreget af Elbæks fortid i bestyrelsen for AFUK, hvor også hans partner var ansat! Så farvel og ikke så megen tak til ham.

Selv om AFUK og AMoC geografisk er placeret tæt på Vestre Fængsel endte kaospilot Elbæk dog ikke der, men blev afradikaliseret og svarede artistisk nok igen ved at udråbe sig selv som leder af sit eget nycirkus: Alternativet!

AFUK og cirkus-akademiet fortsatte med uformindsket kraft i den gamle remise på Enghavevej i København. Afgangseksamen for ’Danmarks første artistiske svendestykker’ blev præsenteret fredag, den 19. maj for fuldt hus.

KROP OG KONTROL

Det var en fornøjelse at overvære den blandede buket af syv selvstændige, kunstneriske udviklingsprojekter, der præsenterede de studerendes cirkus-tekniske kunnen og viden. Eksamens-showet rummede et par rigtig gode bud på personligheder og en lovende performance-fremtid midt i en cirkuskrise-tid.

Den 27-årige Mattias har smidt sit efternavn - Lindman Umaerus - og får næppe svært ved at komme på fornavn med publikum. Efter en snak med Newton og hans tyngdelov har han helt styr på sin kinesiske pæl, som han bestiger lige så sikkert med hovedet opad som nedad - og gerne i hop. Ikke nok med det. Nyskabelsen er, at han også nedlægger den!

- I al den tid, jeg har arbejdet med kinesisk pæl, har jeg kæmpet med, at den er et statisk objekt: Når den først er sat op, kan den ikke flyttes, den står bare og laver ingenting. Det har sat grænser for min kunstneriske udforskning, og har ofte givet mig en følelse af ensomhed på scenen, forklarer den ydmyge Mattias og lykkes ret imponerende med, at gøre sin pæl mobil – til den svenske Mika Forslings synth-fulde og rytmefaste cocktail.

Den grænsebrydende Mattias er lige god med hovedet opad som nedad. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Lige så magnetisk – og helt uimodståelig i sin ungdommelige friskhed – afleverer den 23-årige Ylva Havndrup sine disciplinerede kropslige præstationer. Hun er contorsionist – nej, ikke af HK-slagsen, men det man engang mere kaldte et slangemenneske, der kan slå knuder på sig selv. Ylvas har en kropskontrol, der gør hendes nummer lige så smukt, som det er sjovt og imponerende.

-Jeg er fascineret af det desorienterede, forvirrede, rundtossede af at lade min egen krop forvirre mig. Mine fødder kan pludselig være foran mit ansigt, eller løbe rundt om mig selv, og jeg kan let blive lidt i tvivl om, hvad der er op og ned, når jeg står på hænder med benene over nakken, fastslår Ylva

Sådan har vi andre det også! Men Ylva gør det til den italienske Oöphoi’s Icelight.

Ylva - det ikke lige til at se det, hvis man ikke lige ved, hvad der er oppe og nede... Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

KÆRLIGHED VED FØRSTE TRAPEZ

Eivind Øverland, 28, lader sine følelser komme til udtryk i partrapez med Lalla La Cour, 27, der beder så inderligt til sidst: Give me a kiss to build a dream on. - Meget romantisk efter den mere rå start med digitale dunk og et horror-skrig, som mødte vi Edvard Munchs fortvivlelse på broen. De er begge udstyret med en kraftig hårfletning, de kan hænge i.

-Vi har opsat knudepunkter i længere historie, hvor publikum får glimt af en følelsesmæssig rejse – og arbejdet på at skabe en stærk forbindelse mellem hinanden i trapezen, og videreformidle den ud over scenekanten, forklarer det romantiske par og understreger det med, at falde ud fra trapezen og ned på ’scenegulvet’. Det kræver akrobatisk faldeteknik, men er virkningsfuldt.

Eivind har fast i den lange ende - af Lalla. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Eivind og Lalla er ikke de eneste, der gør det sammen. Alfred Hall Kriegbaum, 19, gør det med den portugisiskfødte 2 års studerende Sonia Matos i par-akrobatik og forklarer deres nysgerrige baggrund for deres pas-de-deux:

-Hvad sker der, når to akrobater mødes? Hvad sker der, når de bliver forelskede? Hvad sker der bagefter? Hvordan opfører de sig, når det, der engang var nyt, virker gammelt?

Hvor langt de skal skubbe hinanden og stadig være i stand til at holde sammen er det sidste spørgsmål, parret søger et akrobatisk svar på inden den musikalske ramme, der rækker fra spansk guitar til ’Can’t Take No More’.

For os, der så på, gik det fint med at tage det.

Alfred og Sonia - hvor langt kan de skubbe hinanden? Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

TIL LANDS, VANDS OG I LUFTEN

Anders Bjørklund, 22, foretrak at lade sin akrobatiske dans foregå både til lands, til vand og i luften. Han udfordrede sig selv med mere end ’Just Singin’ In The Rain’ var underholdende i sine straps til den islandske Stafraenn Hakons mere krævende, stille og drømmeagtige ’Bræla’.

-Igennem min udvikling som cirkusartist de sidste seks år, er jeg blevet overbevist om, at hvis vi tør tage et skridt ud af vores hverdag og gøre noget kreativt og anderledes, så bliver vi lykkeligere, siger Anders Bjørklund og tager det som et håbefuldt udgangspunkt for sit effektfulde ’frigørelses-nummer’.

Anders - til vands. Nummeret, som slutter i regn, vil gøre sig fremragende i en ”Cirkus under vand”-forestilling. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Oppe til eksamen var også to jonglører. Anders Stehr, 22, er en minimalistisk balletdansende performance-akrobat, der tager sine 14 kegler med ophøjet ro og stor indlevelse, som var de af skrøbeligt porcelæn. Effekten ligger i det enkle med kegle-historien bredt ud over scenen:

-Som jonglør er jeg ofte stødt på en opfattelse af jongleringen som enten plat, gøgl eller en form for sport, hvor det gælder om at kaste så mange objekter op i luften som muligt, siger Anders og gør det modsatte:

-Jeg håber at kunne udfordre disse opfattelser, for jeg ser jonglering som en kunstform i sig selv, der ikke behøver at blive pakket ind i kostumer, teatrale udtryk og avanceret scenografi for at have sin berettigelse…Keglerne er ikke først og fremmest objekter, der bliver kastet rundt, men fungerer som ekstra led på min krop, og gør mig i stand til at skabe dynamiske linjer og billeder, siger Anders Stehr og lykkes et langt stykke af vejen til John Butlers ’Ocean’-ballade.

Anders - det gælder ikke om at kaste så mange objekter op i luften som muligt. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

HVOR SKAL DET ENDE?

David Ulrich, 22, er ikke mindre følsom og teatralsk i sin akrobatiske, interageren med jonglering med ukendte omgivelser.

-Det er et interdisciplinært værk, der kombinerer akrobatik, jonglering og håndstand, og som forsøger at udviske grænserne mellem dans og cirkus, forklarer David, der ender liggende og nok drømmende.

David tager kegler med sin håndstand. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Om han og af de andre dimittender måske en dag dukker op i Cirque du Soleil’s trupper, Cirkus Arli, Las Vegas, Moulin Rouge, Københavns Internationale Teater, Østre Gasværk eller Louisiana er de svar, fremtiden giver svar på, så hold øje!

Om et år er det næste hold akademi-akrobater flyvefærdige. Samtidig bliver det afgjort om, om uddannelsen, der sprang ud af den mere en 30-årige gamle gøglerskole, får lov at fortsætte. I en tid hvor det ikke længere er en selvfølge, at gode, gamle cirkusfamilier er selvsupplerende, kunne det være en god grund.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. maj 2017

Det er altid dejligt at se kø ved indgangen til et cirkustelt. Der var næsten fyldt i teltet med plads til 270, da Cirkus Mascot søndag den 14. kl.15 havde forestilling i Gedved. Blandt de besøgende var også en repræsentant for Den Danske Cirkuspris. Med besøget i Mascot har samtlige danske cirkus haft besøg af et eller flere af prisjuryens medlemmer. Når medlemmer af juryen har set AMoC's afgangsforestilling fredag 19. maj, vil juryen drøfte, hvilke artistnumre der skal nomineres til årets priser. Valg af prismodtagerne blandt de nominerede sker først senere.

Cirkus Mascots forestilling var omtalt her på siden den 6. april 2017. Nedenfor lidt fotos fra forestillingen.

Marianne Deleuran og hendes hunde er et helt uundværligt indslag i en Mascot-forestilling.

Fodringstid for Rafaela Hondens tinkerhest

Ringenes herre Husik er søn af klovnen Gulio og luftakrobaten Tetyana

Gulio med datteren Juliya

15 år gamle Latoya er datter af Rafaela Honden og hendes mand Eric Zwart

Rafaela Honden og hendes flotte hvide schweiziske hyrdehunde

Klik her for at se flere fotos fra Mascots forestilling.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. maj 2017

Gøglerfestival i Viborg. For 2. år i træk er der gøglerfestival i Viborg i forbindelse med folkefesten Viborg Snapsting. I år strækker gøglerfestivalen sig over 1½ dag: Fredag 16. juni fra 15 til 17 og lørdag 17. juni fra 10:15 til 16:30. På forskellige scener rundt omkring i byen kan du møde multikunstneren Sune Lillebroe, klovnen Marta Carbayo, gøgleren og jongløren Jon G. Lør, tryllekunstneren Steen Pegani, Øglegøgleren Sørensen, David Skunk, klovnen Tapé, Det Flyvende Kuffertcirkus samt Multikunstneren Søren Brynjolf.

Se det fulde program på www.goglerfestivalen.dk

Øglegøgleren Sørensen.  Smartphonefoto taget af Lise Kokholm i forbindelse med sidste års gøglerfestival

klovn.gif (1460 bytes)

17. maj 2017

Cirkus Trapez i shitstorm. Isabella Enoch Sosmans Cirkus Trapez er i den seneste tid rendt ind i en sand shitstorm omkring deres dyr. Først på Facebook, men senere også i de trykte medier, herunder Jyske Vestkysten, Aarhus Stiftstidende, Ekstra Bladet og BT.

Det startede med, at besøgende i cirkus udtrykte bekymringer over to frieserhestes tilstand, idet de var meget magre. Både Dyrenes Beskyttelse, Hestens Værn og Fødevarestyrelsen blev involveret i sagen. Det er sidstnævnte som skal føre kontrol med, om reglerne om hold af dyr i cirkus følges. Det føg med beskyldninger og forsvar på Facebook, og 8. maj skrev Cirkus Trapez på deres facebookside:

Vi oplever i øjeblikket en sand shitstorm fra mange sider – både kendte personer og ”almindelige” deltager livligt i debatten på baggrund af nogle billeder, der har spredt sig som en steppebrand her på de sociale medier.

Det er helt okay at have en holdning til dyr i cirkus, det må man meget gerne, og vi vil også gerne deltage i den. Men for os kræver det, at man holder en sober tone, og det har langt fra været tilfældet her, hvor vi er blevet mødt med trusler med mere. Vi er blevet konfronteret med, hvorfor vi sletter og udelukker personer på vores Facebook side, og det skyldes ene og alene den grund, at vi ikke bryder os om, at man sviner os til og kører en hetz mod os uden, at man sætter sig ordentligt ind i tingene, og her er vi nok de eneste, der ved, hvad der er sandt, og hvad der er falskt. Et eksempel er, at vores elefant Ramboline i lørdags skulle have været til et arrangement, hvor det eneste hun skulle var at spise en lækker elefantbrunch med masser af frugt og grønt – det fik aktivister stoppet uden på nogen måde at sætte sig ind i, hvad arrangementet overhovedet gik ud på – det synes vi er tankevækkende, hvis man virkelig kærer sig om dyrs velbefindende!

Og nu til faktum. Vi er blevet politianmeldt for misrøgt af heste. Vi har på baggrund af det valgt at sende 2 heste tilbage til vores vinterkvarter. Den ene har på intet tidspunkt været med i showet, og den anden har - et af os - kendt problem med sine tænder (det ser folk jo heller ikke), og har derfor svært ved at fordøje maden og tage på, men der bliver taget hånd om det.

Både vi og vores publikum poster jævnligt billeder, der viser de gode forhold vores dyr har i cirkus, men øjnene ser kun, hvad de selv vil - det forstætter og stopper aldrig!

MEN vi har STOR fokus på situationen og er i løbende kontakt med dyrlæger med mere, og vi gør, hvad der gøres kan og skal – I skal blot huske på, at vi hverken mishandler, misrøgter eller sulter vores dyr – det ville da være det dummeste i verden!

Vi vil gerne opfordre til, at denne hetz stopper øjeblikkeligt, så vi kan få fred og ro til i tæt samarbejde med vores dyrlæge løbende at vurdere, hvad næste step bliver og bede Jer om at respektere dette. Vi vil ikke lade os diktere af aktivister, der gemmer sig bag deres computerskærme i stedet for at komme ud og konfrontere os face-to-face. På den anden side, vil vi heller ikke lade os svine til og miste publikum på det grundlag, og derfor er det også forventeligt, at vi gør, hvad der gøres skal for at få ro til at lave det, vi alle sammen elsker så højt – CIRKUS. Og så vil vi lige minde om, at der rent faktisk findes en paragraf 267 i straffeloven, og den synes vi alle I, der har så travlt med at svine os til, sprede usandheder og true os burde sætte jer ind i …

Og HUSK så venligst også at vi er helt almindelige mennesker, der ikke synes om at modtage trusler her der og alle vegne, det hører absolut INGEN steder henne!!!!!!

Det er fodertilstanden hos disse friesere, som har skabt problemer med påstande om, at de er for magre

Fødevarestyrelsen bad Cirkus Trapez om at få hestene tilset af en dyrlæge. Dyrlæge Karin Mølbak Jensen fra dyrlægefirmaet Sydvet i Rødding tilså herefter dyrene og afgav den 10. maj erklæring, hvori det bl.a. hedder:

”Hestene er uden tegn på sygdom, har god ædelyst, og er godt socialiseret med normal adfærd. Den ene Frieser, der er meget tynd, er bragt til vinterkvarteret og behandles for tandkapper, som ses i forbindelse med tandskifte hos ungheste, og det er aftalt at den tilses igen senere i denne uge.

Hestenes fodring er gennemgået … og ifølge det oplyste svarer det til normal fodring af unge heste …

Unge heste er ofte slanke, og den kliniske undersøgelse på 5 af de 6 heste viste ikke noget unormalt, og det er min opfattelse af de 5 ud af 6 hestes fodertilstand ligger inden for normalområdet. Den 6. hest er som beskrevet oven for under behandling i vinterkvarteret.”

Tandkapper hos en hest er mælketænder, der afstødes ved frembrud af de underliggende blivende tænder.

Dyrlægeerklæringen stoppede dog ikke shitstormen, men gav anledning til kommentarer som ”Uanset hvad, så lad dog vær med at vise en hest frem i offentligheden, som er så tynd...” og ”Hvis I tænker på dyrene, hvorfor har i så heste med som er så sindssyg tynde?? Og en hest med tandproblemer burde jo slet ikke være med på turné!!!”. En enkelt skrev: ”Hvis nu jeres dyr kunne se ud som de dyr vi ser hos Arena - Så var der ikke al den bøvl og dårlig omtale. I er da dårlige kolleger. Folk får jo en holdning til cirkus generelt. Arenas dyr er jo velpasset og smukke.”

Det havde sikkert været klogere af Cirkus Trapez ikke at tage de 6 unge og lidt magre frieserheste med på turneen. For tiden er de vist nok taget ud af forestillingen.

”Hos Arena ville vi aldrig sende en hest i denne fodertilstand i manegen”, siger Cirkus Arenas turnechef Klaus Jochumsen, som selv for nogle år siden var med til at udarbejde reglerne om hold af dyr i cirkus.

I Ekstra Bladet har klummeskribenten m.v. Kira Eggers hævdet, at dyr mishandles i cirkus. I artiklen hedder det ”Cirkus Trapez, der ejes af den gamle cirkusfamilie, Enoch, igen - igen er i søgelyset for ikke at behandle sine dyr ordentligt. Så sent som i april i år, er Trapez blevet politianmeldt for misrøgt af radmagre heste. Men også deres elefant, Ramboline, er der fokus på, fordi elefanter ifølge loven ikke må være alene, og fordi Ramboline lejes ud til alt muligt - f.eks. diskoteker.”

Påstanden om misrøgt at hestene strider mod ovennævnte dyrlægeerklæring. Og Cirkus Trapez ejes ikke af familien Enoch, men af en enkelt af de fire Enoch-søskende, Isabella Enoch Sosman. De tre andre søskende Dennie, Agnete Louise og Katja har intet at gøre med Cirkus Trapez.

Det er heller ikke rigtigt, at elefanter ikke må være alene. Bekendtgørelsen om hold af dyr i cirkus siger ganske vist, at elefanter skal holdes i socialt harmoniske grupper. Men Fødevarestyrelsen kan i ganske særlige tilfælde dispensere fra denne bestemmelse. Her er specielt tænkt på den situation, at en dressør har haft flere elefanter, men at dødsfald blandt disse betyder, at der kun er en enkelt tilbage. Og det er netop det, der er sket for Bernhard Kaselowsky, som ejer elefanten i Cirkus Trapez.

Det er mere end 25 år siden, et cirkus har kunnet købe en ung elefant, så Bernhard kunne ikke ”bare” købe en ny elefant, da Rambolines makker døde.

På verdensplan er der ca. 200 cirkuselefanter tilbage, alle i alderen fra godt 30 og opefter. Da intet cirkus kan købe nye elefanter, falder bestanden år for år. Inden for en tidshorisont på 10-15 år vil det af den årsag definitivt være slut med elefanter i cirkus. Og måske også andre steder: Mere end 100.000 afrikanske elefanter blev således dræbt ved krybskytteri i perioden fra 2010-2012. Der er ifølge WWF Verdensnaturfonden omkring 415.000 afrikanske elefanter tilbage.

Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli udtaler, at foreningen lægger stor vægt på, at de regler om hold af dyr i cirkus, som branchen selv for nogle år siden var med til at udarbejde, skal overholdes. ”For selvfølgelig skal dyr i cirkus behandles godt og kærligt,” siger Martin Arli. Han har ingen kommentarer til den konkrete sag omkring Cirkus Trapez, der som det eneste af de traditionelle cirkus ikke er medlem af Cirkusdirektørforeningen.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. maj 2017

Nyt cirkusprojekt sender børn og unge i manegen. Med 3,86 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden har Danske Ungdoms- og Børne- Artisters Landsforening DUBAL igangsat et nyt stort projekt under overskriften ’Cirkus for alle’. Målet er at oprette 20 cirkusklubber rundt i Danmark, hvor børn og unge kan mødes i et stærkt fællesskab med cirkus som omdrejningspunkt.

I løbet af de næste tre år vil landsforeningen DUBAL introducere alle børn og unge i Danmark til nogle helt særlige oplevelser med udgangspunkt i cirkus. Landsforeningen har i dag cirkusklubber i 14 kommuner med i alt 17 klubber, men det tal skal mere end fordobles i de næste tre år.

”Det gode ved cirkus er, at her kan alle være med, uanset hvad de kan, eller hvem de er,” udtaler Einar Trie, der er projektleder på ’Cirkus for alle’. Han har i mere end 40 år levet som professionel artist og drevet sit eget cirkus. I dag er han aktiv i cirkusklubben Salling Cirkus Kids.

Se mere på Dubals hjemmeside.

klovn.gif (1460 bytes)

13. maj 2017

Festival i Porsgrunn. Den årlige internationale teaterfestival PIT i den norske by Porsgrunn afholdes i år i dagene 13. til 17. juni.

Der er nycirkusindslag i forbindelse med det store Brusteinsball på Rådhuspladsen, som sparker festivalen i gang. Samt på Festivalgata, som er PITs bedst besøgte scene. Her kan du blandt andet møde

Sisus Sirkus,  (sf): Mosh split – Fem gale finske jenter fulle av girl-power inntar Rådhusamfiet med et vilt, akrobatisk show. De kombinerer elegant catwalk og trapes med lekenhet og finsk sisu!

Ramshacklicious (gb): mr.Burn & mr.Burn – Anarkistisk-musikalsk komedie for hele familjen En solo-musiker spiller både trombone, tuba, fiolin och trommer… Fyrverkeri og ild gjør konserten stadig villere og mer spektakulær. Men…, klarer han seg gjennom hele konserten uten at omgivelsene går opp i røyk..?

Katie Wright (au): Dynamite – Sjonglerer med alt fra kniver, ild og egg mens hun trakterer opp til 35 rockeringer. Vær forberedt på utagerende triks fra denne crazy femme fatale med stor sans for humor. Ingen mann er trygg når Katie er i byen….

Fjørtoft Kulturproduksjoner og Max Normal (n): Jacky  En magisk, musikalsk forestilling om lek og vennskap. En sjarmerende poetisk blanding av nysirkus, sjonglering og levende musikk.

The Pambazos Brothers (bra): Flamingos Trio består av tre håpløst romantiske musikere som gleder sitt publikum med klassiske Boleros, Cumbias og Chachacha. Under konserten utvekler det seg en historie som rommer både meningen med livet, kjærligheten og frykten for det ukjente.

AHA-teatern (n/s): Eventyrvesken – Regissør og dukkemaker Kristin Friis er et kjært innslag i festivalgata. I år får hun med seg barna på sang og musikk når hun forteller magiske eventyr!

Hesteskoen Teater&Musikk:  Hagbarts fortryllende show. Hagbart er klovnen som gjerne vil være tryllekunstner, men som ikke alltid får det til slik det skal være. I tillegg glemmer Hagbart iblant hvor han er og hva han holder på med…

Plomme og Vanilje er bestevenner. De roper et rungende «Ja» til den andres forslag. Med stor iver og kreativitet leker de med tøymusa Pipp. Midt i leken oppdager de plutselig at Pipp er borte. De må legge ut på en reise for å lete etter han.

The Mainstream & Dafa Puppet (s/jo): Refugee safari – En progressiv house-musical, med temaer som våpen, krigsflyktninger, grenser og kulturell integrering. Med Saga Björklund og Husam Abed.

Cirkus Sibylla har i nærmere 30 år skapt lekne forestillinger for barn i alla aldre. I år kommer de med sin Sirkusskole till PIT og gjør et sirkusshow spesielt för Festivalgata sammen med barn fra asylmottak og Porsgrunnsskolene.

Gjøglerkofferten – To klovner finner en kjempestor koffert med de merkeligste ting. Den er fylt av herlig komikk, mystiske tryllenummer, litt kjærlighet, sjonglørtriks, masse mimikk og ekte lirekasse-musikk.

Se nærmere på http://pitfestival.no/

 klovn.gif (1460 bytes)

12. maj 2017

Den allersidste forestilling i det amerikanske Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus show kan ses “live” på Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus Facebook page den 22. maj kl. 01:00 dansk tid.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. maj 2017

Nyt fra Cirkusmuseet. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

MAGISK SØNDAG

Søndag d. 14. maj kl. 12.30 kan du opleve den sjove og eminente tryllekunstner Michael Frederiksen på Cirkusmuseet.

Efter showet er der mulighed for at lære et trick eller to på trylleworkshop med Michael. Workshoppen er for alle trylleinteresserede fra 8 års alderen og op.

Billetprisen til showet er 20 kr. + entré til museet. Det finder sted på museets 2. sal. Vil du på workshop, kan du reservere plads på info@cirkusmuseet.dk

Michael Frederiksen i aktion

SHOW MED CIRKUSSKOLEN

Søndag d. 21. maj kl. 12, kan du opleve vores cirkusskoles afslutningsforestilling. Her vil de vise, hvad de har lært i en uformel forestilling, der byder på en række cirkusdiscipliner. Cirkusleg er pga. forestillingen rykket til kl. 10-11.30 denne dag. Forestillingen er inkluderet i entréprisen

BYENS BEDSTE

Vi er meget glade og stolte over, at AOK har nomineret os til årets bedste oplevelse for børn. Hvis vi også skal vinde kræver det din hjælp, så vi håber, at du vil gå ind på AOK´s hjemmeside og stemme på os til gengæld kan vi byde på en række oplevelser i maj måned på museet.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. maj 2017

Zirkus på Bakken. Nej – desværre er det ikke rigtig cirkus, som du i weekenden kan opleve på Bakken. Men derimod det nymoderne zirkusband Come And See The Zirkus. Det er et 15-mands swingorkester med akrobater og dansetrup, der inviterer på en tidsrejse tilbage til det 19.århundrede med brølende swing, kabaret og historiefortælling. Zirkus på Bakken vil være centreret ved Friluftsscenen i et stort telt, hvor zirkusbandet lørdag og søndag kl. 16 giver koncert for fuld udblæsning. Derudover vil der også være mulighed for at mærke vaskeægte zirkus-stemning, når Come And See The Zirkus indtager Bakkens gader og stræder med parader fyldt med gøgl, musik og dans. Lørdag er der parade kl. 13, workshops, gøgl og publikumsaktiviteter kl. 13:30 og igen parade kl. 15:30. Søndag er der kl. 13.30 paradekørsel i Bakkens gader og stræder sammen med 85 flotte veteranbiler og igen parade kl. 15:30.

Foto fra koncert i Odense i november 2016.  Foto: Hans Kristian Hannibal-Bach.

klovn.gif (1460 bytes)

12. maj 2017

Cirkusrejse til russisk cirkus i Hamborg. Martin Lasson Berglund skriver:

Storslagna Cirkus Nikulin från Moskva gör exklusivt gästspel med jätteproduktion i Tyskland!

Den 21/10 ger ryska Cirkus Nikulin från Moskva ett exklusivt gästspel i Hamburg i en nomhus arena. En stor produktion som bara ger en föreställning i Hamburg kl 14. Det finns nu möjlighet att följa med och se denna storslagna produktion med 100 artister/medverkande. Biljettpriserna ligger mellan 50-122 euro.

Det blir en resa från Lund via Malmö og Kastrup ner till Hamburg fredag eftermiddag. Show på lördag kl 14 og sen vidare till en annan ort med förhoppningen att se Circus Carl Bush på söndagen kl 15. I skrivande stund är det oklart vart denna cirkus är det datumet men förhoppningsvis kan vi se dem. Om vi inte kan nå Carls Bush så försöker vi se någon annan mindre cirkus kring Hamburg under söndagen. Åter i Sverige sen kväll/natt söndag.

Resa med 2 övernattningar + biljett (önskad biljett kategori i mån av plats) till Nikulin Cirkus.

I nuläget finns 5 platser kvar till denna resa! OBS! Ingen återbetalning av biljetter eller resa kan ske!

Anmälan och betalning senast 31/5 (varför så tidig anmälan? Man ger bara en föreställning och för att ni ska vara garanterade biljetter så behöver man köpa biljetter redan nu) Jag var i Moskva för ett par år sedan och såg cirkusen i deras byggnad i Moskva och det var något helt ofattbart! Cirkus i absolut världsklass! Så vill ni med så vänta inte...

Om intresset skulle vara extra stort så kommer det arrangeras en tur till cirkusen föreställning i Berlin den 19/10 kl 19.

Då är det endast en resa över dagen via Gedser-Rostock och sen färja hem från Travemünde kl 02.30  med övernattning ombord med ankomst Malmö runt 12 tiden.  Anmälan och betalning senast 22/6 (Resan till Berlin kommer endast ske om resan till Hamburg blir fullbokad, därav en senare anmälan. Minst 6 personer behöver anmäla sig för genomförande. (Observera ett resan endast har övernattning ombord på fartyg) OBS! Ingen återbetalning av biljetter eller resa kan ske!"

För mer info/anmälan och betalning, kontakta Martin e-post: antilop80@hotmail.com

 klovn.gif (1460 bytes)

9. maj 2017

Magi i New York. Artistagenten m.v. Jörgen Börsch har været en tur i USA for at se Ringling Bros. and Barnum & Baileys forestillinger inden de stopper senere på måneden. Jörgen har også besøgt New York og skriver:

Mandagens "travetur" syd ned og øst over Manhattan bragte os gennem Little Italy og China Town, hvor alt vitterlig er kinesisk. På gaden The Bowery - vist nok, oprindeligt, New Yorks ældste gade - faldt en lokalhistorisk guide-plakat i øjnene ...... om en gammel trylle-butik, der havde ligget på stedet, hjørnet til 3rd Street, og lidt længere nede om et varieté-teater, som anses for at være vaudeville-teatrenes "fødested".

   

Guide plakat for henholdsvis Otto Mauer’s Magical Bazar og Tony Pastor’s Opera House, hvor den amerikanske vaudeville måske blev ”opfundet”. I USA og Canada var vaudevillen en form for variete og ikke som i Danmark betegnelsen for et kort lystspil.

Aftenen blev en trylle-oplevelse på et lille teater (vel 150 pladser), hvor Monday Magic Night i år fejrer 20 års jubilæum. Hver eneste mandag aften vises en 2 1/2 times forestilling med hver gang nye tryllekunstnere af højeste klasse - lokale New York tryllere samt amerikanske og udenlandske på gennemrejse. Morsomt, overraskende og super-underholdende. I pausen var 2 close-up'ere i sving i foyeren og ved scenen.

Program og billet til Monday Magic Night

Monday Magic Night kalder sig “New York City's longest running Off-Broadway magic show.” Se mere på http://mondaynightmagic.com/MainMenu.html

Adressen er The Players Theatre, 115 MacDougal Street, New York, NY 10012 (between West Third & Bleecker - just east of 6th Avenue)

 klovn.gif (1460 bytes)

8. maj 2017

Don Christian. Brian “Briano” Behrendt har gjort mig opmærksom på, at den østrigske stjerneklovns første sæson i Skandinavian var 2001, hvor han optrådte i det svenske Cirkus Skratt og under dettes sommerpause i Bonboland. Hans optræden i den kommende sommersæson i Cirkusland er derfor hans 11. sæson i Skandinavien og ikke som jeg skrev den 2. maj ”kun” hans 10. sæson. Blandt Don Christians mest kendte entreer er dirigententreen, entreen med den drillende bi, bokseentreen, entreen, hvor han spiller på kobjælder samt ballonentreen. Klik her for at se en video med sidstnævnte nummer.

Don Christians borgerlige navn er Christian Hofer. Han er født 4.august 1972 i Graz  Østrig. Hans far var sygeforsikringsdirektør og hans mor hjemmegående husmor. Familien gik i cirkus hvert år. Christian synes allerbedst om klovnenumrene og morede sig med at optræde som klovn for sine forældre og i skolen. Efter endt skolegang fik han en uddannelse inden for industriel ledelse. Men så fik han et tilbud fra det store hollandske Cirkus Herman Renz, hvor han blev i 10 år. I starten optrådte han sammen med en anden klovn, men han begyndte hurtigt at arbejde med sin egen rolle. Efter årene hos Herman Renz har han arbejdet i hele Europa. Herunder som nævnt mange gange i skandinaviske cirkus.

Don Christian i entreen med kobjælderne

 klovn.gif (1460 bytes)

7. maj 2017

Lille uheld i Cirkus Arena. TV Nord og Ekstra Bladet fortæller, at en kvindelig artist i Cirkus Arena lørdag eftermiddag faldt ned fra flere meters højde under et nummer i første del af forestillingen. Uheldet skete, da en mandlig artist kort inden pausen bar en høj stang, som den kvindelige artist balancerede på, men som hun endte med at falde ned fra. Kvinden er dog ifølge Cirkus Arenas presseansvarlige uskadt og deltog også i den anden del af forestillingen.

Der er tale om artistparret Duo Costache, der optræder med perch, hvor Leonardo Costache er undermand og hans kone Vita arbejder oppe på perchen. Nummeret slutter med, at hun kører rundt på BMX cykel i en perch med et ring på toppen, se foto. Og det var ved nedstigningen efter dette nummer, hun åbenbart mistede grebet om perchen og faldt ned. Heldigvis uden at der skete noget alvorligt. Under de farligste dele af perch-nummerer bruger hun i øvrigt sikkerhedslonge.

Duo Costache i nummeret med cyklen. Foto fra Cirkus Brazil Jack 2016

 klovn.gif (1460 bytes)

5. maj 2017

2017 udstiller den kulturelle forskelsbehandling i Aarhus!

I et åbent brev skriver Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli:

Kulturby 2017 koster kassen, mens den tilrejsende kultur, der er gratis for byen må være med til at betale gildet!

I 2017 har den kulturelle forskelsbehandling i Aarhus nået sit højdepunkt. Mens regionen futter op mod en halv milliard af på egne kulturarrangementer, opkræver Aarhus landets højeste priser for den tilrejsende kultur, der i årevis har begejstret århusianerne.

Cirkus Arenas har de seneste uger sat kulør på en af Danmarks flotteste eventpladser, og Tangkrogen er uden tvivl i superligaen. Alligevel er der skår i glæden efter besøget i Aarhus. Direktør for Arena Benny Berdino har skrevet til Jacob Bundsgaard (borgmesteren i Aarhus).

Han har også sidste år forsøgt at råbe borgmesteren op uden held, for Aarhus har uden sammenligning Danmarks dyreste pladsleje!  Det, mener vi i Cirkusdirektørforeningen, på længere sigt vil skade Aarhus. Når pladslejen i Aarhus er op til fem gange dyrere end i resten af landet, vil events søge væk fra byen.

Til sammenligning er det f.eks. gratis at benytte byens cirkusplads i København og mange af kommunerne omkring hovedstaden.

Spørgsmålet er, om Aarhus lever op til den af byrådet vedtagne eventstrategi 2014-2020: (citat)

"Aarhus Kommune skal være en konstruktiv samarbejdspartner for eventarrangører. Aarhus skal - via den kommunale organisation, støttestruktur, faciliteter, markedsføringsplatforme, digitalisering og samarbejdskultur – være et godt sted at afvikle en begivenhed. Der skal fortsat være fokus på, hvordan Aarhus Kommune sikrer, at den kommunale forvaltning opleves som en professionel og serviceminded medspiller i forhold til tiltrækning og afvikling af events".

For Cirkus er hverdagen i Aarhus, at man ikke rigtig får meget assistance eller hjælp til noget af ovenstående. Selve sprogbrugen i tilladelsen fra Aarhus kommune lever heller ikke meget op til ovenstående værdier. Eks.: “hvis man IKKE sørger for at have lukke porten, vil kommunen ændre koden på låsen og ikke åbne, før I skal væk fra arealet”.

Til gengæld må man godt få lov til at betale kassen for at leje en grusplads - VELKOMMEN TIL AARHUS.

Ovenstående behandling gjorde, at vi i Cirkusdirektørforeningen tænkte, at det var på tide at finde ud af om ALLE vi såkaldt ”kommercielle partnere” (det kalder man i Aarhus den kultur, der ikke belaster de kommunale kulturbudgetter), så også virkelig på lige fod betalte denne på landsplan set kanonhøje pladsleje.

Steen B. Andersen (formand for Kulturudvalget i Aarhus Kommune) skriver til os i e-mail af 24 april: ”Omkring pladslejen sker der på ingen måde en forskelsbehandling”.

Det viste sig dog at være langt fra korrekt: Vi undersøgte f.eks Cirkus Summarum - Danmark Radios og Muskelsvindsfondens sammenskudsgilde - der gennem DR’s forfordeling redaktionelt og tidligere direkte reklame på DRs flader nu er Danmarks mest besøgte Cirkus.

Gud hjælpe mig om ikke Aarhus Kommune i perioden 2009-2015 har givet lidt over 1 million i støtte til Cirkus Summarum til bla. ”Direkte støtte til sikring af de fysiske rammer og gennemførelse af eventen.” dvs. Tangkrogen.

Pengene er i øvrigt gennem mange alle disse år kanaliseret ud igennem eventpuljen, hvor der står at midlerne skal anvendes til nye arrangementer hvert år. Den kulturelle forskelsbehandling i Aarhus når endnu et højdepunkt.

Vi håber i Cirkusdirektørforeningen, at 2017 bliver året, hvor kommunen får øjnene op for, hvad kultur koster - og hvis ikke, sker det nok aldrig.

Derefter håber vi på, at Jacob Bundsgaard, Steen B. Andersen og resten af byrådet i fremtiden vil byde den omrejsende kultur, som vel og mærke er gratis for byen, velkommen ved byskiltet med gode vilkår, hjælp og rimelige priser.

klovn.gif (1460 bytes)

5. maj 2017

Søren Østergaard 60 år. Torsdag den 11. maj fylder zirkusdirektør Søren Østergaard 60 år. Han er uddannet på Statens Teaterskole i 1980 og har optrådt på teater, i film og i revyer. I 1993 fik han såvel en Bodil som en Robert for bedste mandlige hovedrolle i Niels Malmros-filmen Kærlighedens smerte. Mange danskere husker ham også i rollen som den lidt anløbne forretningsmand Frank Andersen i tv-serien Landsbyen, som blev sendt i perioden 1991-1996. En forretningsmand, som så gerne vil have succes, men aldrig får det. Mon det er ham, der er endt som Smadremanden?

I sommersæsonerne 1994 og 1995 turnerede Søren Østergaard og hans gode ven Flemming Jensen med det ny-cirkus inspirerede show "Østergaard og Jensens Store Hundeshow". I 1996 prøvede de lykken i Tyskland, men takket være en uvederhæftig tysk samarbejdspartner endte det med et stort underskud.

Søren Østergaard havde dog fået mod på cirkuslivet, og i 1999 gik han sammen med journalisten og entertaineren Anders Lund Madsen i luften med deres store fælles satsning– et crazy zirkus, Zirkus Nemo. I den første sæson stod Søren og Anders selv for de fleste numre, men zirkustjenerne Søren & Lotte bidrog med artisteri og små numre mellem numrene. Det hæsblæsende zirkus-show sprængte grænserne for, hvad man hidtil havde troet, folk ville betale for at se. Nogle gik, men de fleste blev, og snart havde Zirkus Nemo opnået noget nær kultstatus. Forestillingen var dog mere show end cirkus.

Søren Østergaard. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

I de følgende år kom der flere og flere artister med i forestillingerne. Det var aftalt, at projektet skulle køre i 5 år. Søren Østergaard var med i alle årene, Anders Lund Madsen kun i 1999, 2000 og 2003.

Som turnerende cirkus holdt Zirkus Nemo pause 2004-2006, hvor Søren Østergaard stod bag Søren Østergaards Tivoli Varieté i Tivoli i København med et program i bedste Nemo-stil. Med Søren Østergaard som eneejer var Zirkus Nemo igen på turne i 2007. I 2008 og 2009 var Søren Østergaard tilbage i Tivoli, igen med et Nemo-show.

I Tivoli-årene begyndte Søren Østergaard at have internationale topartister med i forestillingerne, hvilket han er fortsat med, siden Zirkus Nemo i 2010 genoptog teltturneen. Et vigtigt element i forestillingerne er Søren Østergaards egne figurer: Bager Jørgen, Smadremanden, Kim Tim og Målermanden m.fl. Søren Østergaard kalder selv sit cirkus for Danmarks eneste zirkus for voksne og går meget op i det høje tempo, de mange grin og ikke mindst musikken og de smukke vogne og udstyr.

På sin runde dag befinder fødselaren og Zirkus Nemo sig i Silkeborg.

Bager Jørgen er en af Søren Østergaards mest elskede figurer. Foto. Rud Kofoed / Ajour Press

klovn.gif (1460 bytes)

4. maj 2017

AMoC AFGANG 2017. Efter 3 års studier viser det første hold studerende på Danmarks videregående nycirkusuddannelse deres afsluttende kunstneriske svendestykker for offentligheden. AMoC står for Akademiet for Moderne cirkus.

Premiere 19. maj kl 19.00. Øvrige spilletider: 20., 22. og 23. maj kl 19.00. Adressen er Enghavevej 82 C, 2450 København SV.

Billetterne uddeles efter ´først-til-mølle´- princippet. Skriv til amoc@afuk.dk og fortæl hvilken dag du ønsker billetter til.

Københavns kommune og Kulturministeriet besluttede i 2012 at støtte og igangsætte en dansk videregående forsøgsuddannelse i Nycirkus, svarende til de internationale cirkusuniversiteters bachelorniveau. Uddannelsen startede i efteråret 2014, og nu kan AMoC endelig præsentere det første hold uddannede nycirkusartister i Danmark. Afgang 2017 er både et show og en afsluttende eksamen.

Afgang 2017 udgør uddannelsens afsluttende modul, hvor den studerende selvstændigt udvikler og gennemfører et større projekt. projektet tager den studerendes samlede faglige færdigheder, viden og kompetencer i anvendelse og projektet kan være retningsgivende i forhold til den studerendes fremtidige karriere.

Der er 12 elever på det nu færdige hold.

Dansk Artistforbund mener, at teatrene er klar til at byde de nyuddannede nycirkusartister velkommen. I deres nyhedsbrev skriver Kat. Sekjær:

I disse dage afslutter det første hold højtuddannede nycirkusartister deres uddannelse fra

Akademiet for Moderne Cirkus, AMOC. Forventningerne hos arbejdsgiverne er store. Artisterne  kommer med en kunnen og en fornyelse, som teatret trænger til. Også publikum er klar til nycirkus på højt niveau. 

I maj 2017 forlader de første højtuddannede artister fra nycirkusuddannelsen AMOC efter 3 års undervisning, klar til at arbejde med nycirkus og fysisk og visuelt scenekunst. Ifølge Hans Christian Gimbel, ansvarshavende direktør på Republique burde de nyuddannede artister have interesse for alle, der laver teater:

 "De kommer med en tiltrængt fornyelse af kropslighed og spænding i teatret, som er helt afgørende for fornyelsen af teatret som sådan og derfor også for tilgangen til fremtidens teater, som publikum allerede higer efter."

Flere danske artister medvirkede i Republiques forestilling 'Borsch Drøm' i 2016.

Hans Christian Gimbel mener, det er på tide, at Danmark har fået en professionel nycirkusuddannelse og forklarer, at et felt ikke kan udvikles på højt professionelt plan, uden at aktørerne har en uddannelse at støtte sig til: "Jeg ser det fuldt på linje med nødvendigheden af musicalakademiet i Fredericia, som også er årsagen til, at vi i dag har fået et så markant aftryk på hele musicalgenren herhjemme – som vi eksempelvis ser fra både Fredericia og Østre Gasværk."

Men hvordan ser fremtidens arbejdsudsigter ud for de nyuddannede? Er der arbejde til dem i Danmark, eller skal de i højere grad satse på at arbejde internationalt?

Hans Christian Gimbel mener, at der først for alvor vil blive satset på nycirkusgenren herhjemme, når vi har artister på højt niveau i Danmark:

"Det kræver selvfølgelig en udviklingsperiode, hvor uddannelse og teatermiljø får afstemt behov for mulighederne, indholdet i kvalitet og kompetencerne. Men på sigt vil der være lige så stort behov for nycirkusartister herhjemme, som der er behov for musicalartister. Publikum hungrer allerede efter et højt niveau i den genre – også kommercielt. Potentialet er derfor stort. Spørgsmålet er, om der er nogen som er villige til at yde den nødvendige satsning, som skal til, for at der for alvor bliver en etableret og højprofessionaliseret tilgang til teatret herhjemme."

Også Kasper Wilton, teaterchef på Folketeatret, glæder sig over, at der er en nycirkusuddannelse i Danmark:

 "Det er supergodt - også fordi alting jo ofte starter på et niveau, som i princippet altid er for lavt. Med en uddannelse skaber man et fundament, hvorfra man hiver niveauet op. Det tvinger os til at nytænke, og det, synes jeg, er smadder inspirerende," siger han og tilføjer, at de professionelt uddannede nycirkusartister kan blive en stor inspiration for det fremtidige sceniske udtryk.

Ifølge Wilton, har nycirkus været længe undervejs, men er først nu blevet en etableret genre. Han nævner Peter Langdals iscenesættelse af ’Erasmus Montanus’ fra 1984 som eksempel: "Det var en slags nycirkus – det vidste man bare ikke, at det hed dengang."

I dag låner flere og flere sceneperformere fra nycirkusgenren, og bruger det i alt fra rockkoncerter til klassiske balletforestillinger. Nycirkus taler til et bredt publikum i mange forskellige scenekunstneriske sammenhænge. På Folketeatret vil man i næste sæson kunne opleve elementer fra nycirkus i Peter Pan-forestillingen. De nyuddannede sceneartister er derfor også interessante for et mere klassisk teater som Folketeatret, slutter Wilton: "Det går begge veje: Når de er der og er til rådighed, begynder man at tænke mere nyt, så det er de helt bestemt."

FAKTA

Akademiet for Moderne Cirkus er en statsstøttet og SU-berettiget 3-årig forsøgsuddannelse med undervisning i både traditionel cirkustræning og scenisk optræden. Akademiet er med i det europæiske netværk af cirkusskoler, FEDEC.

De studerendes afsluttende kunstneriske svendestykker vises for offentligheden 19. maj.

Også prisjuryen bag Den Danske Cirkuspris er opmærksomme på de nye artister. Tre af juryens medlemmer ser derfor i deres jagt på kandidater til årets talentpris forestillingen den 19. maj.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. maj 2017

Katja Schumanns Cirkusgård i Løkken har åbnet sæsonen. Der er forestillinger hver lørdag og søndag kl. 16. I sommerferien er der daglige forestillinger. Jens Chr. Sørensen har besøgt Katja i Løkken og skriver:

”Så er Katja besøgt for første gang i år. Forestillingen er mere færdig og det er mere helstøbt end sidste år - en blanding af gamle film og optræden. De har fået en ung fyr med, der godt kan blive til noget.”

Den unge fyr hedder Victor Abrahamsen. Ud over ham, Katja og Luffe Bøgh er Jeanne Tybjerg også med i forestillingen.  Katja skriver:

”De unge er et produkt af vort motto: Har du en drøm, som du leger med, kan vi lære dig at mestre drømmen, således at din uddannelse og fremtid som artist kan gå i opfyldelse. Cirkusgården er stedet, hvor erfaring og viden gives videre.”

Katja Schumann og Luffe Bøgh. Fotos: Jens Chr. Sørensen. Klik her for at se flere fotos fra forestillingen

 klovn.gif (1460 bytes)

2. maj 2017

Cirkuslands sommerprogram. Som sædvanligt er der i sommerferien åbent i Cirkusland i Cirkus Arenas vinterkvarter i Årslev ved Slagelsen. De åbner op fra 1. juli til 6. august.

I en pressemeddelelse hedder det:

I har nu mulighed for at få Cirkusduften af savsmuld og dyr og meget mere.Få en oplevelse udover det sædvanlige i Danmarks eneste Cirkuspark, som åbner op for sommeren fra 1. juli til 6. august med oplevelser og en masse sjov. Der er noget for hele familien. Du kan nu mærke stemningen fra Det Vilde Vesten. Vores cowboys og indianere er vendt tilbage, og vi får besøg af nye gæsteartister i vores park. Blandt andet den internationale klovn Don Christian, som er kendt i hele cirkusverdenen. I parken kan du bl.a. grave guld, bage snobrød, skyde med bue og pil, ride på ponyer, tage en tur på karrusellen, køre med vores lille tog, tage en tur i vores luftgynger eller gå en tur på vandet i vores nye Roller. Vores aktiviteter er både udendørs og indendørs.

Nyheder Sommerferien 2017

Vi hejser Cirkuslands flag for vores nyhed, som er en Westernby, som vi har været så heldige at få fat i. Westernbyen er bygget af FDF Ørslev-Vordingborgs til den store landslejr i juli 2016, hvor de lokale FDF’ere var ved Silkeborgsøerne for at møde godt 11.000 andre FDF’ere på deres landslejr. En ekstra speciel gæst var også forbi: Dronning Margrethe besøgte nemlig lejren og roste den flotte Westernby. Vi i Cirkusland er meget stolte af kunne præsentere westernbyen nu i vores park.

Høvding Talende Vandfald (Brian Behrendt) og Cirkuslands parkchef Suzanne Berdino glæder sig til at byde velkommen til Cirkusland i sommerferien

OBS!!! Nye shows

Hele dagen kan I gå på opdagelse i Cirkusland, hvor der venter et væld af oplevelser og spændende aktiviteter:

I dagens løb vil der blandt andet være søløveshow, westernshow, børneshow, og en rigtig cirkusforestilling med dyr, klovnen Don Christian og artister.

I Cirkuslands Bistro kan der købes lækre retter til rimelige priser til både store og små. Retterne har sjove navne. F.eks. Klovnens lange næse, Søløvernes livret, Elprebsi burger og  Lamafritter.

Åbningstider i Sommerferien 1. juli. - 6. august, hver dag kl. 10 – 16.   

Entre 119 kr. Børn under 90 cm. Gratis entre: Familiebillet 4 personer 399 kr.

Når entreen er betalt, er alle shows, forlystelser og parkering gratis.                    

Cirkusland - Årslevvej 6 - 4200 Slagelse.

Klovnen Don Christian er blandt det skandinaviske cirkuspublikums favoritter. I tre sæsoner var han hos Cirkus Benneweis, senest i 2014. I tre sæsoner var han hos Cirkus Merano i Norge. I to sæsoner hos svenske Cirkus Maximum og i en enkelt sæson hos svenske Cirkus Brazil Jack. Hans optræden i Cirkusland bliver hans 10. sæson i Skandinavien.

Den østrigske stjerneklovn Don Christian var blandt publikumsfavoritterne ved cirkusfestivalen i Budapest i januar 2014    

 klovn.gif (1460 bytes)

2. maj 2017

Intet Schumann-show på Ditlevsdal i år. Siden 2013 har Laura og Louis Schumann Torres hvert år i sommerferien præsenteret et flot show med heste m.v. på Ditlevsdal Bisonfarm i Morud.

I år vælger de at holde pause. I stedet vil de træne og nyde sommeren sammen med hestene og de to døtre Natalia på 9 år og Adriana på 5 år.

klovn.gif (1460 bytes)

28. april 2017

Zirkus Nemo 2017. Rud Kofoed var til premieren i Horsens den 26. april og skriver:

BAGER JØRGEN TILBAGE I TOPFORM

Zirkus Nemo 2017: Zirkus for Voksne

 * * * * * *

Hvis kravet til Zirkus Nemo er, at det ikke bare skal være underholdende, men kalde på et højlydt engagement, det bedste af det værste og nogle af de kvalitetsmæssigt højst rangerende artister, så er det lige før de højst mulige seks stjerner for en topforestilling er for lidt i år. For hvor er det gungrende godt.

Bager Jørgen er tilbage i en overrumplende topform og helt ude af manchetten, når han lader sin Black-and-White-wienerstang danse sig til døde med en chokoladetrekant - og tilmed påfører sig selv et helvedes besvær med at få Black-and-White-stangen oversat til engelsk for, hvordan kan man lige det?

Et folkekrav: -Uden Bager Jørgen intet Zirkus Nemo! Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det er en overraskelse at Bager Jørgen er tilbage oven i købet som et hovednummer, for faktisk var den vanvittige bager på vej på pension. Zirkusdirektør Søren både Øster- og Vestergaard har i flere sæsoner søgt at skubbe ham ud på et sidespor, men der forulykkede tossen bare og påkaldte sig endnu større medlidenhed med bagerfaget hejst over sin kørestol. Her mister han ganske vist en finger undervejs, men pyt.

Bager Jørgen er blevet kult. Det er et folkekrav, at han er der. Kort sagt:

Uden Bager Jørgen - ikke noget Zirkus Nemo! Basta!

Tarteletkongen leve - også med wienerstangen plantet lige midt i chokoladetrekanten.

Zirkus Nemo's angiveligt 19. udgave understreger, at vi er vidne til et nyt kapitel i den danske cirkushistorie. Om det er stand up-, sid ned, eller hvisken og råb-cirkus ved jeg ikke, men i hvert fald grænseoverskridende og vildt medrivende - også som inspirationskilde uden for landets grænser.

I en krisetid, hvor selv de store, gamle cirkus bukker under, er det en fornøjelse at se Nemo blomstre i sin egen ekvilibristiske, absurde abstraktion. Det lyder fint, ik'? Det er det ikke, men kun udtryk for manglen på den rette betegnelse, for når man i bred almindelighed taler om nycirkus, gribes jeg af et angstanfald fremkaldt af tanken om at komme til at gabe mig ihjel. For hvad nyt er der lige i nycirkus?

I Zirkus Nemo bliver vi mere end nogensinde udsat for Zirkus for Voksne. Dels er det forestillingens titel, men understreges samtidig med Volmer Sørensen-testen. Den afslører, at publikum er så bedaget, at det ved, hvem Volmer var...

Det var som ’gamle’ ved den berømte radio-tv-mand, der opdagede vidunderbarnet, der blev til superstjernen som ’Manden, der ikke kunne Fløjte’. Volmer gjorde sit talentfund på Strøget, da vidunderdrengen kun var syv år gammel og optrådte i korte bukser på Strøget i København med ikke at kunne fløjte med kendte navne som Bruce Springsteen og mange andre berømtheder. Vidunderet endte selvfølgelig i Volmers programmer, indspillede plader og medvirkede i film. Og ikke en hujende fløjtefis hørte man fra knægten. Hvordan det overhovedet er lykkedes Nemo at engagere så stor en stjerne er en gåde!

Men voila, sådan løber vi ind i den ene større berømthed end den anden i Nemo. Nogle kender vi i forvejen og jubler ved gensynet. Andre er spritnye. Artisterne i Nemo er kendt for at være i topklasse. Det gælder også i denne sæson. Dem, vi har set før - også i større og andre sammenhænge som eksempelvis i Arena og Benneweis - er kun blevet bedre. Her er det hele smeltet sammen og giver en imponerende homogen forestilling allerede ved premieren. Det kan forventes at holde i ’hverdagen’ for ud over at være ’skide skægt’, er det smukt og dybt rørende, artistisk poesi.

Hvad angår de ukrainske sportsmestre i Crazy Flight er det lykkedes Søren Østergaard at inspirere dem til at vende tilbage med en helt ny entré ud over deres banebrydende signaturnummer. Verdenspremieren overværede vi i måbende begejstring ved Horsens-premieren. De fire femdobbelte guldvindere i sportsakrobatik er vildt suveræne og så geniale, at deres entréer kommer til at stå som eksempler på den menneskelige krops formåen. Det er moderne klassicisme, så det fløjter og rejser de små hår på ryggen.

   

Tv: I det nye nummer optræder Sergey Sakun og hans Crazy Flight med russisk barre. Th: Crazy Flight med deres gamle nummer. Fotos: Rud Kofoed / Ajour Press

Den 11. maj fylder Søren Østergaard 60. Ærgerligt nok, sæføli'! For så har han en så meget kortere fremtid. Voldsomt at tænke på, siger han selv og indrømmer, at det har gjort ham både smådeprimeret, stille, eftertænksom og indesluttet, mut og bleg - alene ved tanken om den fødselsdag. I interviews har han flirtet med tanken om at trække sig helt eller delvis tilbage, nedsætte tempoet, som det vist hedder blandt aldersramte.

Men nu er han kommet over det. Han har simpelthen indgået en ny kontrakt med sit publikum. Vi har hans ord for det – på tryk i zirkusprogrammet:

-Og det med de 60? Blæse værd med det. Skal vi ikke sammen tage i hvert fald fem år mere? - spørger han publikum.

Svaret må være ja ud fra det niveau, han i år fejrer fødselsdag med i sin butik, der giver overskud som få – en lille million, alt taget i betragtning.

Søren Østergaard kan allerede nu præsentere sin første, store fødselsdagsgave: En 'hjemmehjælper'! Det er en ældre - et år ældre - skuespiller og kollega: Michel Castenholt, der nu endelig får lov at udleve sin drengedrøm om at blive cirkusklovn. Han tog tilløb som vikar-praktikant i tre dage i 2015, hvor han og vi publikummer også første gang så Crazy Flight folde sig flyvefærdige ud. Det gjorde kun drømmen mere påtrængende.

 -Jeg har en klovn, jeg i den grad skal af med! - siger Michel Castenholt.

Det kommer den debuterende klovn allerede fra forestillingens start, hvor han gør sin klovneentre: - Hvor fanden er børnene? Jeg gider ikke optræde for det her plejehjem...

Skuespilleren Michel Castenholt får et gennembrud som Søren Østergaards nye makker. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Men om han kan? Mon ikke! Bingo - både som illusionist, magiker, Hamsternes Dronning Jytte Nielsen og ikke mindst, da han sammen med Søren Østergaard giver begrebet andespil en helt ny betydning. De to er som siamesiske tvillinger, hævde de – og mon ikke. Se billederne, hvor de sætter deres hjerner på spil! Og meget, meget mere.

Michel og Søren som klovnerne Pip og Pop

Sammen med Castenholt kan vi fortsat nyde den allestedsnærværende Laura Kvist Poulsen, der er skuespiller, kendt fra flere film og ikke mindst tv med bl.a. ’Krysters Kartel’, ’Live fra Bremen’, ’Forbrydelsen’ og ’Anna Pihl’.

Hun er lige så fin og rapkæftet i manegen, som hun er kendt for at være blid, men bestemt og effektiv udenfor i nærmest enhver sammenhæng. Som den topmagiske Sannie giver hun den bogstaveligt talt hele armen i manegen. Fanden til ballade, da hun skal finde den igen! Om det lykkes? Vi siger det ikke.

Alligevel lykkes også kvindekampen for hende sammen med Marianne og den hedetursramte vejsidebombe af en klimakteriekone, den navnkundige Vera, der sveder vildt under venstre arm – og kun venstre!

Der er cirkussjæl i Laura, der kender Nemo fra første pløk - og Søren Østergaard med - til den flotte cirkus Nemo, der i dag rummes i det flotteste, nye sorte telt, der i sig selv er en oplevelse, navnligt i den belysning, man kan vende sig om og beundre, når man går hjem.

Men lad os først dvæle ved det, der er værd at blive i teltet for: Englænderen Ingo Stiebner og hans søløve Lappy. Det er et verdensnummer, hvor dyr og menneske smelter sammen i en symbiose af skønhed. Det ser virkelig ud, som om Lappy elsker at danse med sin domptør – og omvendt. Ren nydelse. Når Nemo slår sig ned ved Christiansminde i Svendborg til sommer vil de utvivlsomt bade sammen med andre sommergæster i Svendborgsund!

Ingo Stiebner og søløven Lappy illustrer, hvordan menneske og dyr bliver et...

Det er en fornøjelse at se parret folde sig ud. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Ligesom Stiebner med sin søløve kan den spanske jonglør Picaso Jr. få sine bolde og tallerkener til at gøre, hvad han beder dem om. Nu lever især boldene også i farezonen, for dem ordner han med mundkraft, mens tallerkenerne lever et udsvævende liv over publikums hoveder. Det er så elegant og charmerende afleveret, at man fornemmer det smækfyldte telts totale overgivelse. Cirkuslivets Picaso matcher på den måde kunstnerverdenens.

Picaso Jr. er søn af den legendariske jonglør El Gran Picaso, der også har oplært ham. Fanden forstå, at Junior knapt turde gøre sin entre i manegen efter sin berømte far, for han har i den grad arvet hans talent og lært hans færdigheder til perfektion. Men det siger noget om respekten for faget.

Jeg overværede, da Junior scorede en sølvklovn den mest prestigefyldte internationale cirkusfestival i Monte-Carlo i 2002. Han er ikke blevet dårligere – tværtimod! Han var første gang i Nemo i 2013 – efter tilløbet i Cirkus Arena i 2008 og 2012. Det er ikke overraskende, at der skal mere end en almindelig kaminhylde til at rumme alle de priser, han har vundet.

Picaso Jr. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Kendte personager som Målermanden Heine Heine Heinesen er heller ikke til at holde nede med sine vildt overraskende snapmålinger. Det går så hurtigt, at der skal mere end et blåt øje til at se det – og langt hurtigere end når han dvælende fortæller utrolige detaljer om sin far, verdens første målermand, der endte som grænsebom efter en forrygende karriere. Så skidt med, at sønnen flimrer lidt med årstallene…

Men hentehårsartisten Lesley Boye Møller, der kan sætte håret op til både Lillebæltsbroen, Triumfbuen, Grækenland og sukkerfabrikken fra hans barndomsøer Lolland-Falster er i helt forrygende form.

Til gengæld må vi undvære charmetrolden Kim Thim, der er fældet af skridtkløe. Smadremanden – også fra Lolland-Falster – har til gengæld kun lige tid nok til at stikke næsen inden for i sin gennemsavlede netundertrøje at minde lorte-Horsens om, at de kan rende ham et vist sted, for han er blevet så kult, at det har startet en helt bevægelse, der optager ham så meget, at han ikke gider optræde i det lorte-cirkus mere. Fanden tage ham – ud over det, han allerede har gjort.

Alle disse oplevelser glider ned som en forførende Aphrodite Cocktail for både øjne og ikke mindst ører. Orkestret ’Frans Baks Nye Drenge’ med den harmonikaspillende kapelmester Øyvind Ougaard i spidsen er ren magi og lige så genialt som resten af forestillingen, der således med rette kunne bære overliggeren: En musical om menneskets fald og storhed.

-Hjælp – jeg kan ikke få nok!

rud

Takket være orkestret Frans Baks Nye Drenge har Nemo udviklet sig til at være en utraditionel og genial musical med harmonikavirtuosen Øyvind Ougaard i spidsen som kapelmester. Han er overrumplende god og gør det svært at sidde stille på rækkerne. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Zirkus Nemo - en skulpturel zirkus. I det nye firemastede Søren Østergaard-designede sorte telt er plads til 588 publikummer. De kan nyde synet af de velplejede 19 trækkøretøjer, 9 beboelsesvogne og 11 campingvogne, der sammen med det løse indrammer den smukke zirkus. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press. Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

27. april 2017

Wallmans 2017/18. Wallmans flotte 2016/17 show FLASHBACK spiller i Cirkusbygningen til og med 17. juni. Derefter er der pause et par måneder, medens man gør klar til næste sæson, som starter i september. Om det kommende show skriver Wallmans:

ENTOURAGE – NYT SHOW fra 1. september

Rock og store, savnede stjerner

Årets show, ENTOURAGE, åbnes med et bragede rocknummer, som får drømme til at gå i opfyldelse! Herefter følger det ene spektakulære shownummer efter det andet som perler på en snor. I et hyldestnummer ærer vi nogle af vores største og mest savnede stjerner, som George Michael, Prince og David Bowie.

Fra Moulin Rouge til H.C. Andersen

Senere tager vi en tur til det forførende Moulin Rouge, hvor du overvældes af glitrende kostumer og overdådig scenografi. Du kan også glæde dig til at blive draget ind i H.C. Andersens eventyrlige verden, som fortolkes gennem legendarisk dansk rockmusik.

Spektakulær akrobatik og cirkusartisteri

Fantastisk og til tider helt ubegribelig akrobatik og cirkusartisteri er der heller ikke sparet på! Glæd dig bl.a. til et gensyn med den populære Duo Creative, som i år demonstrerer dens enorme styrke, smidighed og intense samspil langt oppe under Cirkussalens magiske kuppel.

De polske eliteakrobater Duo Creative viser et fantastisk flot nummer i showet Flashback og er reengageret til det kommende show, hvor de viser et luftnummer. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Tid til at fejre

Som vi alle ved er Wallmans stedet, hvor vi fejrer livets særlige øjeblikke – store som små. Selvfølgelig har vi også i år dedikeret et shownummer til netop at fejre jeres mærkedage, – og i år vil endnu flere gæster få lov at nyde et øjeblik i spotlightet. Glæd dig til en god portion humor, kærlighed og fest.

Finale med ”the queen of pop”!

Når alle er fejret, desserten er spist og stemningen er på sit højeste, eksploderer festen i showets finale, hvor hovedpersonen er ingen mindre end ”the queen of Pop”: Madonna. Lad dig rive med på en musikalsk og visuel rejse gennem dronningens farverige og spektakulære historie. Og forsøg ikke at sidde stille, men bare ”Express yourself”!

Entourage er fransk og betyder noget i retning af omgivelser eller omgangskreds. Navnet er tillige kendt fra en amerikansk komedie-drama serie og en spillefilm.

klovn.gif (1460 bytes)

27. april 2017

Zirkus Nemo for børn? Hvis man tør tro det kulørte ugeblad Her & Nu, vil Søren Østergaard næste år også præsentere et børnecirkus, dog ikke med ham selv i manegen. Det bliver derimod Captain Frodo, hvis nummer Den Danske Cirkuspris sidste år kårede som årets bedste, der skal styre løjerne. Det nye cirkus skal kun spille 2 eller 3 steder.

Iflg. Her & Nu vil Søren Østergaard selv trappe lidt ned i de kommende år. I længden kan Søren, som fylder 60 den 11. maj, nemlig ikke holde til at være med i stort set hvert andet nummer.

klovn.gif (1460 bytes)

24. april 2017

Cirkus Arnardo 2017. Thorbjørn K. Flo så forestillingen i Oslo 22. april og skriver:

Like sikkert som våren ligger Cirkus Arnardo på Tøyen ved Botanisk hage i Oslo. Ny dekorert fasade i år.

Cirkus Arnardo i Oslo. Teltet, som er fra 2016, har en diameter på 32 meter. Foto: Thorbjørn K. Flo

Litt få dyr men kvalitet på de som vises. Høydepunkter som Zuzanna Smahas Flying Dogs. Duo Romance i en fantastisk sterk strapat akt, de samme artistene gjør også en flott akt med Kinesisk påle.

Adelina og Alex i chinese pole. Foto: Thorbjørn K. Flo

Musikal klovnene Les Rossyann for første gang i Norge, etterspurte og dyktig klovner. Kanskje mest for de voksne.

Hector og Ian Rossyan. Det sidstnævnte som er hvid klovn. Fotos: Thorbjørn K. Flo

Kameler, lamadyr og et par okser i fin dressur fra Cirkus Olympia, framført av Mirek Masternik.

Mirek Masternik med kameler, okser og lamaer. Det danske publikum husker ham fra Cirkus Benneweis 2015, hvor han fremviste kameler, og 2016, hvor han assisterede med tinkerhestene. Fotos: Thorbjørn K. Flo

Svært god lyssetting i år, minus for litt for mange nr. med cd musikk. Godt og varmt i teltet en kald vår dag...

Dyreverner gruppen Noah var tilstede på litt avstand, delte ut løpesedler. Nå er det vel ikke så mye mere å demostrer mot. Godt dyrehold hos Arnardo, Olympias dyr er kjent for kvalitet på dyrehold. Når dette skrives vil jeg påpeke demostranter med hunder, noen så ut til å misstrives der de stod i bånd i lengste laget.

Også den svenske magiker Mr. Toledo (Eilert Andersson) har besøgt Cirkus Arnardo. Klik her for at se hans omtale af årets forestilling.

klovn.gif (1460 bytes)

24. april 2017

"Kulturby" Aarhus bryder sig ikke om cirkus. Det er i hvert fald det indtryk, cirkus får i den jyske hovedstad, der kræver Danmarks højeste pladsleje at de cirkus, som ønsker at ligge på Tangkrogen. En pladsleje, som giver de cirkus, der ønsker at besøge kommunen, økonomiske problemer.

Helt tilbage i maj 2013 skrev Danske Cirkusvenner til kommunen om forholdet. I brevet hed det:

"Vi skal derfor indtrængende henstille til kommunalbestyrelsen, at man helt enten afskaffer pladslejen eller i hvert fald nedsætter den ikke over 1.000 kr. pr. spilledag og mindre for de små cirkus, som kun har et begrænset antal tilskuerpladser at fordele pladslejen på. Økonomisk set vil afskaffelse af pladsleje ikke betyde meget for kommunen, som hvert år kun besøges af nogle få cirkus. Men det vil være en stor hjælp for cirkusbranchen og medvirke til at sikre, at borgerne i Aarhus kommune også fremover vil kunne glæde sig over at kunne besøge et eller flere af de omkringrejsende cirkus i deres egen kommune."

Kommunen svarede, at den var enig i, at omrejsende cirkus er vigtig del af danske kulturarv og bidrog positivt til Aarhus’ mangfoldighed af kultur. Kommunen fastholdt dog pladslejen på 4.500 kr. pr. dag.

I år har det kostet 45.000 kroner for Cirkus Arena at slå deres telt op på Tangkrogen. Dertil skal lægges udgifter til vandforbrug og vedligeholdelse af pladsen. Iflg. TV2 Østjylland overvejer Arena, om de også skal slå et smut forbi Aarhus til næste sæson.

- Vi kommer på 110 pladser i Danmark hvert år, men på tre fjerdedele koster det ikke noget, så vi synes, at det er meget voldsomt her i byen, siger turnéleder hos Cirkus Arena, Klaus Jochumsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Socialdemokraten Steen B. Andersen er formand for Kulturudvalget i Aarhus Kommune. Han synes godt, at Cirkus Arena kan give et lille bidrag for at slå teltpløkkene i på Tangkrogen. Vi har en økonomisk ramme, hvor vi har prioriteret, at dem som har endnu mindre, og som ikke er kommercielle, er gratis på Tangkrogen, mens andre skal betale. Jeg vil understrege, at det er et beskedent beløb, forklarer Steen B. Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Om der er cirkus på Tangkrogen igen til næste år må tiden vise. Måske er en folkelig forlystelse som cirkus ikke fint nok til en by, der gerne vil bryste sig af at være europæiske kulturhovedstad.  Bortset fra et madcirkus (!) og en nycirkusforestilling indgår cirkus i hvert fald ikke i kulturbyprogrammet.

Silkeborg – smilets by. En helt anderledes positiv modtagelse fik Cirkus Arena i Silkeborg, hvor Ældre- og Handicapudvalget den 24. april havde inviteret plejehjemsbeboere med pårørende i cirkus. Det bragte gode minder og mange smil frem hos de gamle. Så måske er det Silkeborg og ikke Aarhus, som fortjener navnet smilets by.

klovn.gif (1460 bytes)

21. april 2017

Cirkus Krone Classic. Hvis jeg skal have øl, skal det helst være en Tuborg Classic. Hvis jeg skal have is, skal det helst være en Magnum Classic. Og gæster jeg Cirkus Krone, skal det helst være en Krone Classic. Det ønske lever årets forestilling heldigvis helt op til. Irene Thierry har som sædvanligt fundet nogle gode artister, og Allandos klovnefigur er lige så herlig, som den plejer at være.

Cirkus Krone på cirkuspladsen i Salten. Foto: Ole Simonsen

Forestillingen bliver, lige som det har været sædvanligt i de senere år, indledt med, at den poetiske og lidt naive klovn Allando går rundt og hyggesnakker med publikum. Dernæst opdager han, at det flyder med plastikposer i manegen. Når han smider dem i skraldespanden, smider drilagtige kaniner dem straks ud igen. Allando finder ud af, at man kan jonglere med plastikposerne, og til sidste regner der ned over ham med plastikposter fra en lille kasse under cirkuskuplen.

Irene Thierry velkomst lever også op til kravet om en Krone Classic. Først hilser tilskuerne på deres sidemænd. Derefter skal de op at stå for at hilse på Irene.

Første artistnummer er Nedyalko og Veselka, der i mørke jonglerer med lysende sværd. Til sidst kommer parrets 8 år gamle datter Yana ind manegen iført en art illuminerede sommerfuglevinger.

Den lille familie bliver afløst af Allandos elskede entre, hvor to ponyer vil spise med af hans æble.

Så kommer Yana tilbage i manegen. Fra DR Ramasjangs nylige udsendelse med Motor Mille i cirkus er der sikkert mange der kan huske, at det var Yana og hendes mor Veselka der lærte Mille at lave hule hop. I årets Krone-forestilling viser Yana hvor dygtig hun er, når hun arbejder solo.

8 år gamle Yana var i den nylige tv-udsendelse med Motor Mille i Cirkus Krone med til at lære Mille at lave hula hop. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Nu er tiden kommet til at Irene Thierry fortæller lidt om cirkus og traditioner. Blandt andet viser hun ”morfars mast” – en gammel træmast fra hendes fars cirkus. Den er stillet op ved siden af en af sidesejlets stålmaster. Og hvis den ikke er der, går Irene slet ikke ind i sit cirkus!

Morfars mast. Foto: Ole Simonsen

Nu vælter 4 pirater ind i manegen. Det er de to tjekkiske Wolf-brødre med deres ægtefæller. De laver flot og tempofyldt stigebalance, hvor de også viser deres evner som jonglører. Efter min mening forestillings bedste nummer.

   

Wolf-familien mestrer både stigebalance og jonglering. Fotos: Ole Simonsen

Før pausen fulgte på premieredagen en anden tradition: Irene Thierry overrakte sin ældste søn Frank det første eksemplar af årets trykte program. Først derefter var programmet til salg til publikum. Oprindelig var det Irenes bror Richard som fik det første program. Men da han døde for nogle år siden, overtog Frank opgaven som modtager.

Første nummer efter pausen var Nedyalko med tallerkenbalance på illuminerede pinde.

Det er en tradition i Cirkus Krone, at Allando skal kæmpe med et farligt dyr. I år er det en elefant. Både små og store jublede over den naive Allandos mange påfund i den særdeles vellykkede entre.

En Krone classic er nummeret med Allando og et farligt dyr. I år en elefant, som selv den mest ihærdige dyreretsaktivist vist ikke kan protestere mod optræder i et cirkus. Foto: Ole Simonsen

Næste nummer var Nedyalko og Vesalka med fin adagio-balance, hvor han stod i manegen, medens han på arme og skuldre bar Veselka i forskellige stillinger. Nummeret var også med hos Krone i starten af sæson 2016, men måtte udgå da Veselka blev alvorligt syg og var indlagt på hospital i en længere periode. Heldigvis er hun nu rask igen.

Derned kom Wolf-familien tilbage igen. Denne gang med flot og tempofyldt formationsjonglering.

Forestillingens sidste nummer var det ikke helt unge artistpar Alessandro og Christina Gillert. ”Dejligt at se, at man også kan lave et godt nummer, selv om man ikke længere er helt ung,” sagde Irene Thierry, som selv få dage før premieren var fyldt 70. Det er 23 år siden danskerne første gang så Duo Gillerts nummer. Den gang var det i Cirkus Arli. Parret laver stadig et fint nummer, hvor Christina først går på stram line. Dernæst fortsatte Alassandro på slap line, hvor han bl.a. kørte på ethjulet cykel, balancerede med Christina på ryggen og endte med at balancere på en stige, der stod på linen.

Alessandro Gillert kan også balancere på en stige, endda på slap line. Foto:Ole Simonsen

Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

Der er ikke tvivl om, at Cirkus Krone endnu en gang har skabt en forestilling, som vil glæde både gamle og nye gæster i det lille cirkus, som frem til midten af september turnerer i Jylland, på Fyn og på Ærø.

Klik her hvis du har lyst til at læse Rud Kofoeds anmeldelse af forestilling og se hans mange gode fotos.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. april 2017

Cirkus Trapez i fin form. Efter premieren i Kolding den 12. april var Cirkus Trapez påskedag nået til Odense, hvor de havde forestillinger på dyrskuepladsen. "Flyvefærdig Trapez er en flot fornyelse," skrev Per Schultz-Knudsen i en række af Jysk Fynske Mediers aviser og gav forestillingen 4 ud af 6 mulige stjerner. Samme antal stjerner var der fra Rud Kofoed, som så forestillingen påskedag kl. 15 i Odense og kaldte den for underholdende og velkomponeret. Selv så jeg formiddagsforestillingen kl. 11 og er enig med de to erfarne anmeldere.

Cirkus Trapez på Dyrskuepladsen i Odense. Forteltet er nyt. Hovedteltet er som sidste år Cirkus Baldonis gamle 4-masters telt. Alle fotos: Ole Simonsen med mindre andet er nævnt

Det er Cirkus Trapez sæson nr. 2 på de danske landeveje. Sidste år kom sæsonen noget hovedkulds i gang, fordi Isabella Enoch Sosman længe havde regnet med, at hun og hendes mangeårige sambo Bernhard Kaselowsky som tidligere år skulle på turne med Cirkus Dannebrog. Da det ikke blev til noget, tog hun ud med sit eget cirkus, som indtil da kun havde turneret som vintercirkus i haller.

I år har der været god tid til at forberede sæsonen, og forestillingen er bedre end sidste år. Isabella har også opgraderet hele sit set up: der er levende musik og hun har engageret en erfaren sprechstallmeister.

Musikken står Tino Aeby for. Han var i nogle år kapelmester hos Cirkus Dannebrog, hvor han havde 8 musikere i sit band. Hos Trapez må han nøjes med tre. Men resultatet er blevet overraskende godt og på niveau med, hvad man oplever i det langt større Cirkus Arena.

Som sprechstallmeister har Isabella engageret Judy Glosted, der i flere sæsoner var sprechstallmeister hos Benneweis. Den elegante og altid smilende Judy klare opgaven flot og demonstrerer også sit talent for at synge.

Efter nogle års pause fra cirkuslivet er elegante og velsyngende Judy Glosted igen tilbage i cirkusverdenen som sprechstallmeister.

Med 550 pladser i teltet er Trapez en noget mindre forretning end Benneweis og Dannebrog, og økonomien tillader ikke, at man hyrer stribevis af topartister. Men mindre kan også gøre det, og publikum virkede veltilfredse med de artister, Isabella har valgt: den alsidige spanske Jackson-familie, de to unge tyske luftartister Seraina og Michelle samt klovnen og jongløren Marc Dorfner. Samt selvfølgelig Bernhard og nogle af hans dyr: heste, ponyer, kameler og elefanten Ramboline. Andre af Bernhards dyregrupper er udlejet til andre cirkus.

Forestillingen indledes af repriceklovnen Marc Dorfner, der tænder for en radio, som det hele så strømmer ud af. Efter Judy Glosteds velkomst fremviser Bernhard Kaselowsky 6 flotte sorte friesereheste. Som Judy gjorde opmærksom på, er det nyindkøbte heste, som endnu er under oplæring. Frieserne afløses af sorte ponyer. Det er tanken, at Judy skal overtage fremvisningen af hestene, når de har fået lidt mere rutine.

Isabella Enoch Sosman har altid holdt af balletindslag. Næste indslag er derfor en ballet med dansere i klovnekostumer. Ganske som man også oplever det hos kollegaen Arena. Sidnævntes dansere er dygtigere end de unge artister i Trapez-balletten. Til gengæld vinder nummeret ved, at Judy Glosted medens de danser synger Be a clown. Samlet set er resultatet på højde med storebror Arena.

Næste nummer er et flot luftnummer med Seraina og Michelle, som sjællænderne oplevede sidste år i Cirkus Arli. Hos Trapez er der højere til teltkuplen, hvilket givet lidt større muligheder end hos Arli. De to unge tyske artister viser det flotteste luftnummer, som jeg i år har set i en skandinavisk manege. Judy synger Send in the clown under nummeret, medens Mr. Jackson hører på.

Seraina og Michele , som sidste år var hos Cirkus Arli, viste et flot trapeznummer

Derpå har Marc Dorfner en fin og original klovnereprice, hvor han bruger en lang ballon som bue. Altid herligt at se en klovn lave noget, man ikke før har set.

Det må gøre ondt at blive hejst op under teltkuplen, medens man hænger i året. Men det klarer Fina Micaelo Jackson, samtidig med at hun jonglerer med fakler og senere er hængt op i spagat. Hendes mand Mr. Jackson har derefter en klovnereprice, hvor han siger sjove lyde og senere bokser i slowmotion med en tilskuer.

Han afløses af Marc Dorfner, nu som jonglør med både ringe og køller. Til sidst jonglerer han stående på en fritstående stige.

Derefter er Mr. Jackson tilbage med en komisk entre, hvor han kæmper en fortvivlet kamp med en mikrofon, medens han synger ”My Way”. Ideen med mikrofonkampen stammer vist nok fra den legendariske George Karl, som danskerne oplevede på Plænen i Tivoli i begyndelsen af 1990’erne. Kombinationen med at synge ”My Way” under slagsmålet med mikrofonen husker mange danskere sikkert fra Cirkus Dannebrog 2012, hvor Cesar Dias væltede teltet med nummeret. Der er dog ikke tale om, at Mr. Jackson har hugget nummeret fra Cesar. Tvært imod. Papa Jackson er nemlig Cesar Dias onkel og har oplært Cesar Dias og lavet hans rekvisitter. Og ganske som sin nevø lægger Mr. Jackson teltet ned med nummeret.

Første nummer efter pausen er et balletindslag, som går over i 17-årige Lara Jacksons jonglørentre, hvor hun sidder på en høj monocykel og med foden kaster kopper og tallerkener op på hovedet med sin tvillingebror Marco som assistent. Oprindeligt var det tanken, at Marco også skulle have vist nogle klovnerepriser. Det droppede Isabella dog, da hans numre og stil lå tæt op af Marc Dorfners.

Mange cirkusgængere mener, at der skal være en eller flere elefanter med i en god cirkusforestilling. Hos Trapez er det Bernhard Kaselowskys alsidige elefant Ramboline. Efter sigende skal hun medvirke i en ny dansk film, som optages i løbet af sæsonen og får premiere til efteråret.

Elefantnummeret afløses af en hula hop entre med Lara Jackson og Seraina. Afslutningsvis hejses de op under teltkuplen, medens de roterer med deres ringe.

Næste nummer er en kombination af kameler i manegen og et luftnummer med Michelle i tissue. Udført medens Judy Glosted synger ”Smile” for Marc Dorfner. Isabella Sosman gør altid meget for at kombinere forskellige artistdiscipliner og skabe den slags kombinationsnumre, der passer fint til rammerne i hendes cirkus.

Judy Glosted og Marc Dorfner

Efter en kort reprice med Marc Dorfner kommer forestillingens sidste nummer: Jackson-familiens imponerende kunstcyklistnummer, som det svenske publikum sidste år oplevede i Cirkus Olympia. Mr. Jackson viser artisteri højt oppe i de øverste sværhedsgrader – også når han kører rundt med moderen og de to børn.

   

Fotos fra Jackson familys kunstcyklistnummer. Sidste år var de hos Cirkus Olympia i Sverige

Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

I finalen kommer alle artisterne i manegen, og Judy Glosted præsenterer Cirkus Trapez grundlægger Isabella Enoch Sosman, som eller ikke har været i manegen. Forestillingen slutter med, at Marc Dorfner assisteret af Judy Glosted slukker for den radio, som han tændte da forestillingen begyndte.

Fra finalen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

I forordet til årets Baldoni-program skriver René Mønster Baldoni, at det er hans opfattelse af de store dyrs popularitet i cirkus er stærkt dalende. Isabella Enoch Sosman er helt uenig og mener, at der til en god forestilling ud over gode artister og en masse at grine af også kræves masser af dyr. Kun fremtiden kan vise, hvem der har ret. Men holder man af at se flotte og velplejede dyr i et cirkus, der også byder på gode artister og klovne, går man ikke galt i byen med et besøg i Cirkus Trapez.

Klik her hvis du har lyst til at læse Rud Kofoeds anmeldelse af forestilling og se hans mange gode fotos.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. april 2017

Motor Mille på cirkustur. I dagene 10. til 14. april sendte DR Ramasjang 5 udsendelser, som de optog sidste år, da Motor Mille besøgte nogle danske cirkus: Arli, Baldoni, Krone, Kæphøj og Mascot. Fik du ikke set dem, kan de fortsat streames fra Ramasjangs hjemmeside

En sjette udsendelse, hvor Motor Mille besøgte Cirkus Arena, skulle være sendt påskelørdag den 15. april, men blev af forskellige årsager taget af programmet.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. april 2017

Cirkus Dannebrog holder pause i 2017.  Cirkusfolk og cirkusvenner har længe vidst det, selv om der ikke var kommet en officiel udmelding.  Men i dag kan man læse i Der Nordschleswiger, at der ikke bliver noget Cirkus Dannebrog på de danske landeveje i år. Der Nordschleswiger er det tysksprogede dagblad for det tyske mindretal i Sønderjylland. Avisen har talt med Agnete Louise Enoch og skriver, at det er første gang i 40 år det jyske cirkus med hjemsted i Sommersted ikke kommer ud. Agnete Louise Enoch håber, at Cirkus Dannebrog kommer ud igen i 2018. Hun fortæller, at baggrunden for pausen dels er økonomiske vanskeligheder og dels, at et forbud mod at bruge ukrainske teltarbejdere har skabt mangel på kvalificerede teltfolk. Forbuddet ramte Cirkus Dannebrog ekstra hårdt, idet deres dygtige team af teltarbejdere alle kom fra Ukraine. Landets øvrige cirkus brugte derimod overvejende teltarbejdere fra Polen og andre EU-lande.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. april 2017

Cirkus Olympia 2017 i nytänkande touch! Martin Lasson Berglund var til premiere 1. april og skriver:

Den 1 april bjöd svenska Cirkus Olympia in på cirkuspremiär i sitt blågula tält. Årets föreställning bjöd på både klassiska och nytänkande cirkusnummer i en genomtänkt produktion anpassad för vuxen som barn.

I år hade man engagerat clownen Sidney Balder, en av de tre Balders som vi tidigare kunnat se hos danska Dannebrog. Jag tyckte att han kom med både roliga och nya entréer och framför allt "vattentricket" där hans son ingick, gick hem hos publiken.

Diana Nikuliceva i silk loops och gör ett nummer med modern musik och visar prov på vighet och styrka. Trio Gaspar är klart en sensation i manegen. Deras kvicka rola-rola på ett vitt piano imponerade hos många. Senare kom dem tillbaka med sin komiska taxi där bilen går sönder, folk ramlar omkull, ett komiskt nummer helt enkelt.

Gaspars komiske taxi. Arkivfoto

Ingen cirkusföreställning utan Henrikas hundar, assisterad av Natascha och Simon, i år med brandbilstema och klämmig musik.

Natascha, Simon og Henrika med hundenummer med brandbilstema. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf Linda Himsel

Niklas framförde en ny sammansättning av djur bestående av hästar, kamel, lamadjur och en get på ett elegant sätt. Trevligt med ett nytt exotiskt nummer!

Niklas Bengtsson. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf Linda Himsel

Jessica framförde cirkusens friserhästar i ett modernt nummer ackompanjerad av finskan Ester Viljanen på cello. Roligt med något ett hästnummer!

Finskan Ester uppträde också i solotrapets vilket hon gjorde bra för att vara nyexaminerad från cirkushögskolan. Rogerio Goncalves, superjonglör från Portugal, tillhörde föreställningens friska fläkt och bjöd verkligen på ett riktigt bra nummer.

Slutnummer på föreställningen var Trio Nistorov som bl.a. uppträtt på storcirkusen Flic Flac i Tyskland. Ett riktigt tempohöjande nummer som imponerade stort och det var verkligen kul att se sådant bra nummer i Olympias manege.

Nisterov. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf Linda Himsel

Kapellmästare Valentin Smirnov och hans 5 manna orkester spelar mer modern musik i år och liksom alltid har han och musikerna en viktig roll då dem bär upp hela föreställningen med ljuvliga toner.

Nu väntar en ny säsong med besök i städer från Stockholm ner till Skillinge. För danska cirkusvänner kommer cirkusen till Malmö och Lund i augusti.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. april 2017

Søren Østergaards store dag. TV2 Charlies udsendelse 10. april om Søren Østergaard i serien ”Min store dag” handlede ikke om Sørens kommende runde dag (han fylder 60 den 11. maj), Udsendelsen handlede derimod om, at Søren Østergaard skulle til Zirkus Nemos vinterkvarter i Brædstrup og for første gang se sit nyeste indkøb: den cirkusvogn, som i mange år blev brugt af Nelly Jane Benneweis.

Nelly Janes gamle vogn, som Søren Østergaard sidste år købte af Cirkus Benneweis

 klovn.gif (1460 bytes)

8. april 2017

International Cirkusdag 2017. For 8. år i træk fejrede Danske Cirkusvenner i samarbejde med Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkus Baldoni den internationale cirkusdag (World Circus Day). Stedet var Avedørelejren, hvor Cirkusmuseet ligger. Dagen igennem var der godt besøg på museet, hvor de besøgende kunne gå på opdagelse i udstillingen og børnene slå sig løs på museets kreative værksted. Det var også mange børn til Cirkusleg i Cirkus Baldonis manege. Klik her for at se et kort videoindslag fra TV2 Lorry.

Et halvt hundrede mennesker havde fundet vej til tryllekunstneren Joachim Solbergs underholdende foredrag i auditoriet i Avedørelejren. Joachim han fortalte om sin verden og historier fra et langt liv med magi. Foredraget blev krydret med et par trylletricks. Foto: Ole Simonsen

Kl. 13.00 så omkring 100 børn og voksne en forestilling med Joachim Solbergs søn Philip med artistnavnet Philipokus. Philip har specialiseret sig i trylleshow for børn.

Philipokus i på scenen i Fægtesalen. Klovnebilledet over scenen er en gave fra hans far Joachim Solberg. Foto: Ole Simonsen

Philipokus skal til at trylle en frakke af en snor. Foto: Per ”Mr. Sputnik” Krogh Petersen

Kl. 14.00 var der gallaforestilling i Cirkus Baldoni, hvis telt som tidligere år var stillet op på Alarmpladsen bag cirkusmuseet. Alle nød forestillingen. Nogle fik et varigt minde med hjem, idet dvd'en med uddrag fra årets forestilling allerede var til salg i kiosken for 100 kr.

Cirkus Baldoni på Alarmpladsen. Bagerst ses bagsiden af Cirkusmuseet. Foto: Ole Simonsen

Kø ved kassevognen. Foto: Per ”Mr. Sputnik” Krogh Petersen

Jacob Boas Leitisstein har lavet en flot video fra dagen. Klik her for at se den.

Klik her for at se en stribe fotos, som Jacob Boas Leitisstein tog på dagen.

Også Per ”Mr. Sputnik” Krogh Petersen har lavet et galleri fra dagen. Klik her for at se det.

Forud for Cirkusdagen var der generalforsamling i Danske Cirkusvenner. Bestyrelse og suppleanter (som altid deltager i møderne), blev genvalgt. Som ny yderligere suppleant valgte generalforsamlingen Søren Kastoft. Søren er 40 år gammel og bor i Ringkøbing. Han er cand.jur. og kontorchef i Statsforvaltningen. Han er blandt de danske cirkusvenner, som ser flest cirkusforestillinger på et år. Især danske, svenske og tyske. Læsere af det seneste nummer af Cirkusbladet har mødt ham som forfatter af en artikel om de tyske cirkus. Helt tilbage i studietiden skrev han en specialafhandling med titlen CIRKUS - nok se, men ikke høre? Afhandlingen, som bygger på forholdene i 2003, kan læses på her.

Søren Kastoft. Foto: Lise Kokholm

I forbindelse med generalforsamlingen byttede den hidtidige formand John Lington kasket med næstformanden Ole Simonsen, således at Ole fremover er formand og John næstformand. John, som er 82, var med til at stifte foreningen i 1992 og blev formand for bestyrelsen i 2009. Ud over fremover at varetage næstformandsposten, fortsætter han som Danske Cirkusvenners repræsentant i bestyrelsen for Cirkusmuseet i Hvidovre.

Ole, som er 71, har været næstformand siden 2009. Ud over fremover at være formand for Danske Cirkusvenner, er han formand for bestyrelsen (prisjuryen) for Den Danske Cirkuspris. Som den nye suppleant Søren er han en flittig gæst i cirkus. Sidste år blev det til 29 besøg. I år er det indtil nu ”kun” blevet til 11 cirkusbesøg.

Tv. den nye formand Ole Simonsen og th. den afgående formand og fremtidige næstformand John Lington. Mellem dem Joachim Solberg. Foto: Lise Kokholm

klovn.gif (1460 bytes)

7. april 2017

En cirkusdronning fylder rundt. Den 14. april fylder den jyske cirkusdronning Irene Thierry, som ejer det lille Cirkus Krone, 70 år. Når hun ikke er på turne med sit cirkus, bor hun i Salten lidt syd for Silkeborg. Cirkus Krone kalder sig ”Cirkus med hjertet”, og der er ingen tvivl om at fødselarens hjerte banker varmt for cirkus. Ikke blot for hendes eget cirkus, men for hele cirkusbranchen. Irenes ambition er, at Cirkus Krone langt fra skal være Danmark største, men til gengæld det hyggeliste. Publikum møder da også altid en varm og hjertelig stemning og føler sig velkomne i det lille cirkus, som turnerer i Jylland og på Fyn. Også Ærø besøges hvert år.

Irene Thierry. Foto: Lise Kokholm

Cirkus Krones rødder går tilbage til 1937, hvor Irene Thierrys far Regner Thierry startede det som et markedscirkus under navnet Cirkus Thierry. Senere købte familien et tivoli, og Irene og hendes bror Ricard lavede et luftnummer i en svajmast, der var placeret midt på tivolipladsen. Cirkus Krones turnéer blev herefter kortere og kortere. I 1984 startede Irene Thierry Cirkus Krone igen, bistået af sønnerne Frank og Marc samt broderen Ricard. De sidste mange år har hun tillige været bistået af ægtefællen Jan Allan, som er børnenes favorit som klovnen Allando, og som også har drillesyge ponyer i manegen. De øvrige artister var i de første år unge talenter, der kom i lære for senere at prøve deres kunnen af under Cirkus Krones sommerturne. Mange har siden brugt deres lærdom i Cirkus Krone til at skabe sig en blivende karriere i cirkus. I 1999 stoppede Cirkus Krone med at lære unge talenter op og har siden hvert år ud over familiens egne numre budt på fremmede artister af udmærket standard. Irene Thierry er ikke kun direktør, men også human resource-chef i ordets fornemmeste betydning. Hun har et øje på hver finger og bemærker alle tegn på dårligt humør eller problemer hos sit personale og gør alt hvad der er muligt for at sikre, at alle har det bedst muligt. Og så skelner hun ikke mellem knyster og verdensartister. Hun er ikke bange for at komme med en uventet gave, hvis det kan bringe et smil og en latter frem. ”Hun er kort sagt en rigtig dejlig dame, og er derfor særdeles afholdt blandt de artister, der har været med Cirkus Krone (i hvert fald dem, jeg kender til...)”, fortæller bugtaleren Preben Palsgaard, som i flere sæsoner har optrådt i Cirkus Krone.

Irene Thierry. Kostumet har hun fået af Thyra Miehe. Foto: Ole Simonsen

Den runde dag fejres i hjembyen Salten, hvor der er reception fra 9 til 12 i cirkusteltet på cirkuspladsen på Frisholmvej 3. Cirkus Krone har landspremiere i Salten et par dage senere: den 19. april.

klovn.gif (1460 bytes)

7. april 2017

Motor Mille på Cirkustur. Sidste sommer besøgte DR Ramasjangs populære Motor Mille seks danske cirkus, for at lære nogle af de farlige, udfordrende og nervepirrende cirkusnumre, som skal vises i en cirkusforestilling. Det har resulteret i 6 udsendelser, som sendes på DR Ramasjang hver morgen kl. 7:10 i dagene 10. til 15. april. Der er genudsendelse hver dag kl. 10:20. Udsendelsen 10. april er optaget i Cirkus Baldoni, hvor Mille skal prøve stolebalance. I udsendelsen 11. april er hun hos Cirkus Krone og forsøger sig som hula hop prinsesse. 12. april er turen kommet til Cirkus Mascot, hvor hun skal fremvise dresserede grise. I udsendelsen 13. april besøger hun Holbæks børnecirkus, Cirkus Mascot, hvor hun prøvet at køre på ethjulet cykel. 14. april ser man hvordan hun klare sig som klovn i Cirkus Arli. 15. april er turen så kommet til Cirkus Arena, hvor hun i øvrigt i denne sæson er sprechstallmeister frem til udgangen af maj.

I udsendelsen hvor Motor Mille besøger Cirkus Arli, kan du se hende som bidronning i ”Lille bi, giv mig honning.”

klovn.gif (1460 bytes)

6. april 2017

Cirkus Mascot 2017. Jørgen Lorenzen var til landspremiere i Roslev den 29. marts kl. 18 og skriver:

Allerede på afstand kan man se, at der er sket noget. Cirkus Mascot har fået et funklende nyt telt, på samme størrelse som det gamle. Og når man kommer ind på pladsen, mærker man, at der er usædvanligt mange køretøjer og folde til dyr. Forklaringen på det er, at Mascot i år har en forestilling, som i den grad er præget af dyrene. Og hvor er det dejligt, for efter manges mening hører dyrene til i cirkus. Her er et væld af dyrearter, og en rundgang på pladsen afslører, at de lever under fine forhold. Hvor er det dejligt! Og samtidig en lige højre til de destruktive dyreværnsaktivister, som vil cirkus til livs med deres golde og usaglige kritik. Og for børnene er Mascot i år et eldorado – et dyremekka.

Og i år er manegen belagt med et fint lag savsmuld. Det absorberer fugt og tager af for stød, hvis nogen skulle falde. Og det giver en fin, gylden farve som klangbund for forestillingen. Mon savsmuld nu bliver sædvane i de kommende forestillinger?

Daniel Deleuran præsenterer forestillingen – med et skæg, som er en prøjsisk krigsgeneral værdigt, og i år har han tillagt sig en frisure, som med garanti ikke er set før i hele Roslev og omegn. Hans speak er veloplagt og præcist.

Klovnen Gulio er jo efterhånden blevet en fast del af Mascots forestilling. Hans entreer er nye hvert år – de fleste i hvert fald. Og man nyder hans åbne ansigt og finurlige glimt i øjet. Han er en sand børnenes ven, og det bedste er, at manden ser ud, som om han er den, der morer sig allerbedst.

Gulio. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Efter Daniels velkomst viser Marianne sig i manegen med sin symfoni af hunde. Overraskende at se dem som åbningsnummer, men forklaringen er, at man har to hundenumre med – i hver sin ende af forestillingen.

Marianne Deleuran med et par af sine hunde. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Derefter kommer Rafaela ind med hesten Amigo og hunden Indy.  Amigo vil på restaurant, men Indy blander sig. Og så er der lagt op til løjer, og naturligvis kommer Rafaela til kort, da hun vil opdrage til god bordskik.

Og så er det tid til et flot rola-rola nummer. Latoya laver et rent, svært balancenummer. Det er for udenforstående svært at se, hvad der er det vanskeligste trick, men 4 brædder stablet op på gyngende ruller er jo altid imponerende.

Latoya. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Gulio har nu et intermezzo med en tam høne, som kan baske med vingerne på kommando. Den kan også lægge æg på bestilling, og naturligvis ender det med, at Gulio får et æg oven i hovedet.

Gulios søn Husik balancerer og jonglerer med ringe – større end dem, man sædvanligvis ser.  Og hans stil er ved at udvikle sig til den ægte artistattitude: sikker, men ikke selvsikker - stolt men ikke pralende, og selvbevidst, men ikke arrogant.

Ranco, Rocco, Rikki og Lille My. Sådan hedder cirkus Mascots 4 ponyer. Og nu er det deres tur. De bliver fremført af Daniel Deleuran. I år har de fine, grønne plumer, som passer fint ind i teltet og manegens farver, men som samtidig skærper opmærksomheden mod ponyerne. (En plume er en fjerprydelsen til et hestehoved).

Og der er flere dyr. Rafaela og Latoya fremfører en flok papegøjer. Det er underlige dyr, ikke kun på grund af deres farvestrålende fjerdragt. Men deres lyde er som en kommentar til det, der sker – en underlig gnæggende strubelyd, som kendere sikkert kan fortolke, på samme måde som man kan fortolke husdyrenes lyde. Papegøjerne kan balancere, gribe med næbbet, holde noget i næbbet, cykle på line og flytte og skubbe ting.

Gulio har herefter en entre med sin datter Juliya – et drømmespil, hvor Juliya er en ubevægelig dukke.

Alfred og Luna er navnet på cirkus Mascots canadiske grise. De spiller bold, hejser flag, kører i rutchebane og går over forhindringer. De skal stimuleres kraftigt af Marianne Deleuran, men det, at de ikke vil eller gider og derfor må fodres med adskillige lækkerbidder, er jo en del af nummeret. Og jublen vil ingen ende tage, da en lille babygris gør sin entre.

Til en god cirkusforestilling hører et luftnummer. Her er det Tatyana, som laver akrobatik i en roterende ring, som er forsynet med to nedhængende ”gardiner”. Det er jo vanskeligt for ikke-akrobater at sige, hvad der er den sværeste øvelse at udføre. Men mon ikke det er tåhang, altså at hænge i ringen kun med fødderne?

Tatyane i aerial ring. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Næstsidste nummer et forestillingens andet hundenummer. 8 hvide, sibiriske hyrdehunde præsenteres af Rafaela, ligeledes i hvidt. Nummeret et æstetisk og flot. Hundene virker glade, afslappede og yderst velholdte, og til slut agerer de næsten som heste, da Rafaela kalder dem sammen og beder dem om at stå på bagbenene. Steigerhunde! Det er et stærkt nummer – og et bevis på, at dyrenumre er og skal være en integreret del af cirkus.

Rafaela Honden med sine hyrdehunde. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Slutnummeret er det før sete klovnenummer, hvor klovnen Gulio inviterer 4 mænd i manegen til stoleleg, som jo ender med, at stolene tages væk og de 4 aktører holder hinanden i balance. Set før, men for dem, der oplever det første gang, er det jo meget morsomt. Og med sin afvæbnende humor får Gulio de medvirkende til at slappe af, så de også får morskab ud af det.

Det er ubetinget den bedste forestilling, Mascot har præsenteret. Og befriende dejligt, at vi her har beviset på, at dyr og cirkus hører sammen. Og hvor dog Mascot fortjener, at forestillingen bliver bestormet af børn og voksne. Væk fra computeren, væk fra mobilen, væk fra fjernsynet - hen i Mascot til levende, ægte underholdning. Det levende cirkus kan ikke erstattes af noget andet. Og forestillingen er en cadeau til Mascot, som i den grad beriger det danske underholdningsunivers.

5. april 2017

Cirkus Krone – nu med 70-årig cirkusdirektør! I årets pressemeddelelse for det lille cirkus, som har landspremiere i Salten den 19. april, står der:

I år er et helt specielt år. Cirkusdirektør Irene Thierry fylder 70 år. Hun har dermed optrådt i 66 år! Med cirkus i hjertet. Glæden og gnisten ved cirkuslivet er stadig intakt, så Irene er atter klar til at køre på vejene med en international cirkusforestilling og forrygende underholdning for hele familien!

Med alle gode gange tre er det med stolthed Krone præsenterer Veselka og Nedyalko fra Bulgarien. Med stor smidighed og elegance præsenterer Duo Akrobatik balancekunst, hvor Veselka bøjes i alle retninger! Med præcision og høj spænding får Nedyalko tallerkener til at spinde, og sammen med Veselka præsenterer han ydermere det lysende nummer, ”glowing sticks”

Veselka og Nedyalko. Foto fra en af parrets tidligere sæsoner i Cirkus Krone

Fra Tjekkiet kommer Wolf Family. Et tempofyldt jonglørnummer, hvor alle fire jonglerer med hinanden. Og glæd jer til “balancing ladder act” inspireret af filmen ”Pirats of the Carribien”. Der er dømt actioneventyr for hele familien!

Endelig er det lykkedes at få en verdensartist i særklasse! Alessandro Gillert, som udfører et nervepirrende linenummer. Vel og mærket på slap line i ordets bedste forstand. To mand høj på linen. Cykel på linen og meget mere!

Alesandro Gillert. Pressefoto fra Cirkus Krone

Uden klovnen Allando – vores helt egen verdens bedste klovn – ingen Cirkus Krone!

Han tryllebinder og henrykker alle børn og barnlige sjæle. Man ved aldrig, hvad Allando kan finde på af drillerier. Men helt sikkert er det, at det bliver det sjovt!!

Cirkus Krones varemærke - de små frække ponyer - er selvfølgelig også at finde i manegen.

Direktør Irene Thierry guider som altid publikum sikkert og trygt gennem forestillingen.

Den alsidige Soloman Wolf Family var i 2015 først i Cirkusland i Aarslev ved Slagelse og siden hos Cirkus Dannebrog, hvor de fra august afløse den cubanske Estrella trup, der måtte stoppe på grund af problemer med arbejdstilladelsen.

Soloman Wolf Family hos Cirkus Dannebrog 2015

Linedanseren Alesandro Gillert optrådte i det svenske Cirkus Olympia i 2012. I 2015 var han sammen med en partnerske kaldet Christina Moia hos Cirkus Arnardo i Norge. Alesandro og Christina var også hos Cirkus Arli helt tilbage i 1994.

klovn.gif (1460 bytes)

5. april 2017

Cirkusmuseet i påsken. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

Vi byder på en række sjove aktiviteter i påsken særligt i dagene op til skærtorsdag. Fra d. 10.-12. april kan du komme til Cirkusleg alle dage fra kl. 11-13. Derudover har vi Kreativt Værksted fra kl. 10-15, hvor kun fantasien sætter grænser. Der er også rig mulighed for at gå opdagelse i udstillingen med vores Cirkusjagt. I påsken har vi åbent som normalt fra søndag til torsdag fra kl. 10-15. Vi har således også åbent skærtorsdag, påskedag og 2. påskedag.

Søndag d. 9. og d. 16. april er der Cirkusleg som normalt fra kl. 11-12.30.

klovn.gif (1460 bytes)

4. april 2017

Ny scene og sommerartist til Lalandia Rødby. Hr. Plys har sendt mig dette billede af sin helt nye scene i Lalandia Rødby. ”Syntes selv det er blevet rigtigt flot og et godt blikfang når folk går forbi, ingen er i tvivl det er her der er underholdning. Scenen er 6x4 meter så der er god plads.”

   

Som tidligere år er det ud over shows med hr. Plys artistoptræden i hele juli måned. I år er det jongløren Alan Sulc fra Tjekkiet. Han er på scenen mandage, onsdage, fredage og søndage kl 20.00. Mange kan sikkert huske Alan Sulc fra Cirkus Benneweis i 2004, hvor Alan, der den gang kun var 13 år gammel, til tonerne fra Safri Duo bounchede bolde ned i gulvet og helt klart var årets bedste nummer. Han var med i Cirkus Arenas efterårsforestilling i Kolding i 2014. Sidste år turnerede han en periode med det svenske Cirkus Wictoria. Cirkus Wictoria måtte dog stoppe sæsonen på grund af økonomiske problemer. Hos Wictoria mødte man også Alans kone Veronica Sulcova med et håndstandsnummer. Men det viser hun ikke i Lalandia, da hun er højgravid.

Hr. Plys selv er på scenen hver eneste tirsdag, onsdag, torsdag og lørdage hele året rundt med show kl 17 & 19.00. Fredage er han på scenen i Lalandia Billund. I skolernes ferier er han 2 gange ugentligt i Billund. Hr Plys startede i Lalandia, da de åbnede i 1988, så til næste år fejrer han 30 års jubilæum.

klovn.gif (1460 bytes)

4. april 2017

Benneweis-bøger som E-bøger. Lindhardt og Ringhof Forlag har netop udgivet Diana Benneweis 3 bøger som E-bøger. Det drejer sig om erindringsbøgerne "Alting har sin pris" og ”Livet bliver ikke genudsendt” samt om bogen ”Da papegøjen bed hunden i næsen og andre cirkushistorier”, som har Tabita Wulff som medforfatter. E-bøgerne kan blandt andet købes hos internetboghandlen Saxo. Prisen er knap 70 kr. pr. bog.

Papirudgaven af "Alting har sin pris" kan købes på Cirkusmuseerne i Hvidovre og Rold.. Rold-museet sælger også papirudgaven af ”Livet bliver ikke genudsendt”. ”Da papegøjen bed hunden i næsen og andre cirkushistorier” kan kun købes antikvarisk.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2017

Geir Støre: Brødrene Berg og søstrene Mundeling, Forlaget Kolofon 2017. 218 sider inkl. registre. Format 18 x 25 cm. Indbundet. Illustreret. Anmeldt af Ole Simonsen

Geir Støre, som var en god ven af afdøde Anders Enevig, har i årevis haft planer om at udgive en bog om brødrene Berg og søstrende Mundeling, som fra 1915 til 1973 drev cirkus i Norge.

Anna og Viola Mundeling var døtre af Erhardt og Justine Mundeling, som fra 1897 til 1926 drev det danske Cirkus Mundeling, som også flere gange gæstede Norge. Hos Mundeling havde Anna mødt Hartvig Ingolf Mørk Berg, som hun blev gift med i 1909. Sammen viste de et flot luftnummer, the two Leonardis, og Hartvig tog artistnavnet Leonardi. I 1915 stiftede ægteparret det norske Cirkus Empress, som hurtigt blev et af landets førende. Hartvig og Anna blev skilt i 1930, hvorefter Anna drev det nu lidt mindre cirkus videre frem til 1959.

Det norske Cirkus Løwe blev etableret i 1952 af Leonardis bror Eugen Berg Løwe og hans ægtefælle Viola Mundeling. Det var et lidt mindre cirkus end Empress. Efter Eugen Berg Løwes død førte Viola Mundeling cirkus videre, bistået af en anden søster, Erna Mundeling og dennes datter Viola Lene. Sidste sæson for Cirkus Løwe blev 1973. Fra 1975 til 1980 var Viola Lene Mundeling tilbage i Norge med Cirkus Viola. I 1981 ændredes navnet til Cirkus Mundeling. Det blev den sidste sæson et Mundeling-ejet cirkus turnerede i Norge. 

I sin velskrevne og rigt illustrerede bog fortæller Geir Støre den spændende historie om de nævnte cirkus, dokumenteret ved presseomtaler fra norske aviser. Prisværdigt, at et så spændende afsnit af både dansk og norsk cirkushistorie dermed er blevet fyldigt beskrevet og dokumenteret.

Bogen er kun trykt i 100 eksemplarer. Den sælges som nummereret samlerobjekt for 500 norske kr. + porto, hvilket langt fra dækker trykomkostninger for en sådan bog. Den kan købes ved henvendelse til forfatteren på geirst@ostfoldfk.no

klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2017

Sveriges Trollerimuseum. Den 1 maj öppnar Sveriges Trollerimuseum för säsongen. Adressen er Hamnbacken 6, 618 34 Kolmården. Museet invigdes den 10 juli 2016 med tal och trolleri m.m. inför en mycket stor publik.

Vi ser fram mot en minst lika fin säsong som 2016, då inte mindre än över 4000 intresserade besökte museet. Åtskilligt med nya donerade föremål har inkommit och har ställts ut – rekvisita, foton, affischer m.m.

Tim Star är oftast på plats och visar och berättar. Fri entré – men en liten frivillig avgift i trollerihatten är välkommen! Grupper tas gärna emot men kontakta helst Tim Star (tel.0736288836) i tid.

Sveriges Trollerimuseum

 klovn.gif (1460 bytes)

31. marts 2017

International Cirkusdag (World Circus Day). Både i Danmark og i Sverige fejrer man lørdag den 8. april den internationale cirkusdag. Normalt fejres dagen den 3. lørdag i april. Men det er i år påskelørdag, og det har både Danske Cirkusvenner og det svenske Cirkusakademi ment var en dum dag til et specialarrangement.

Danmark. I Danmark er det 8. år i træk dagen fejres. Det foregår som tidligere år i et samarbejde mellem Danske Cirkusvenner, Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkus Baldoni.

Klokken 10:30 er der generalforsamling i Danske Cirkusvenner i Avedørelejren. Generalforsamlingen er kun for medlemmer. Foreningen byder i forbindelse med generalforsamlingen på en øl eller en vand.

Fra 11 til 12:30 er der cirkusleg i Cirkus Baldonis manege.

Cirkusleg i Cirkus Baldoni er altid et hit blandt børnene. De kan opleve manegens magi og bl.a. lære at jonglere med bistand af professionelle artister. Teltet er opstillet på Alarmpladsen lige bag Cirkusmuseet.

Henholdsvis kl. 11:15 og kl. 13 kan du opleve 2 generationer: Tryllekunstnerne Joachim Solberg & Philipokus kommer på besøg.

Philip og Joachim Solberg

Philipokus, Philip Solberg er sønnen, som har stået og kigget på sin far og mange andre "tryllefolk" i gennem mange år rundt om i verden. Philip har begivet sig ud i trylleri for børn og "de ældre". Philip har en baggrund inden for hjemmeplejen og har endvidere været ansat i en børnehave. Hans interesse for andre er stor og han elsker at give andre en lille oplevelse. Glæd dig til at opleve børneshowet med Philipokus i Fægtesalen kl. 13.

Joachim Solberg blev kontaktet af Cirkusvennerne, og han kommer og fortæller om ”sin verden”, lidt historie og lidt om fremtiden. Joachim er en af dem, som må betragtes, som "kilden" for mange af de nuværende danske magikere. Netop hjemvendt fra en stor undervisnings tour i hele Japan har Joachim nye historier med hjem fra. Hvad er det, han kan, som de gerne vil opleve rundt om i verden? Kom og få hele showet, historien, oplevelsen, grinet, bifaldet, forbløffelsen og fortryllelsen, når foredraget går i gang i auditoriet kl. 11:15.

Fra 10 til 14 er der åbent på Cirkusmuseet. Om eftermiddagen kl. 14 giver Cirkus Baldoni forestilling på Alarmpladsen bag Cirkusmuseet. I dagens anledning er der særligt favorable priser. Bortset fra cirkusforestillingen er alle andre aktiviteter på dagen er helt gratis.

I Cirkus Baldoni kan du blandt andet opleve Fatime og hendes katte og Mombasa Boys. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Sverige. I Sverige ser arrangementet således ud:

Stora Cirkusdagen och 8:e World Circus Day firas – i år på Heden i Göteborg 

Lördagen den 8 april 2017

Öppet program:

Kl. 10.00 Öppet Hus. Fri entré. Välkommen till Cirkus Brazil Jack. på Heden. I manegen visar Donnerts Jockeyryttare sina hästar och ger prov på träning.

Kl. 10.45 “Samlom, Samlom, Salabamlom”. Toni Rhodin berättar i ord och bild om sin farfar, legendaren Brazil Jack, och familjen Rhodin.

Under förmiddagen bjuder Cirkus Brazil Jack och Cirkusakademien alla föranmälda gäster på kaffe.

Kl. 11.45 Carmen Lupescu-Rhodin, född i Rumänien, 7:e generationen cirkusartist, nu cirkusdirektör i Sverige, berättar om sitt liv på cirkus.

Sveriges cirkusdronning Carmen Rhodin

Kl. 12.30 Möjlighet att köpa varm korv m.m. i förtältet.

Kl. 13.00 Föreställning med Cirkus Brazil Jack. Rabatterade biljetter för föranmälda gäster.

I Cirkus Brazil Jack kan du blandt andet møde kraftatleten Deniz Ilchenko og the Donnerts Family

Kl. 16.00 ÅRSMÖTE, Scandic Hotel Opalen, Engelbrektsgatan 73. Enbart Cirkusakademiens Hedersledamöter och Ledamöter.

Kl. 18.30 Gemensam middag och mingel för alla cirkusvänner på Opalens restaurang. 2-rätters meny (huvudrätt och dessert). Välj mellan kött och fisk. (Enbart föranmälda gäster)

 klovn.gif (1460 bytes)

31. marts 2017

30 danske og 4 svenske cirkusvenner besøgte 30. marts Cirkusbygningen, hvor de først fik en kort rundvisning, hvor de blandt andet besøgte de nedre stalde, som forsat ”står” som i cirkustiden.

Staldbåsene bruges dog ikke til heste, men til opmagasinering af diverse effekter. Efter rundvisningen så gæsterne en 50 minutter lang video med highlights fra forestillinger i årene 1965-1987. Blandt andet Albert Schumanns berømte Rhapsody in Blue, håndstandartisterne Young Brothers, tårnlinemesteren Manfred Doval og verdensklovnen Oleg Popov.

   

Efter rundvisning og film så gæsterne årets flotte Wallmans-show, som ud over dygtige unge sangere og dansere bl.a. bød på den polske Duo Creative (Michaeł Nowosadko og Zbigniew Sobierajski), som viste et af de flotteste akrobatnumre, du i år kan opleve i Danmark. På disse smartphonefotos ser du dem i den svære og farlige nakke-til-nakke balance, hvor undermanden endda går ned i knæ under tricket. Mange andre med nakke-til-nakke balance fletter armene sammen som sikkerhed. Men ikke Duo Creative.

 klovn.gif (1460 bytes)

27. marts 2017

To dødsfald:

Klovnen Charly Carletto (Carlos de Jesus Peres) er afgået ved døden. Det danske publikum oplevede den sympatiske klovn i Cirkus Dannebrog i 2015 og 2016. Han skulle have været med i februar-programmet i det store tyske Cirkus Krone i deres bygning i München. Men han fik et hjerteanfald efter premiereforestillingen og måtte indlægges og er nu afgået ved døden. Han blev 54 år. Inden han begyndte at arbejde som klovn havde han i årevis arbejdet som teltmester. En opgave som han også havde under en del af sæson 2016 i Cirkus Dannebrog.

Charly Carletto i Cirkus Dannebrog 2016. I baggrunden ses Agnete Louise Enoch. Foto: Lise Kokholm

Arnt Helge. Fra Norge skriver Thorbjørn Klæbo Flo: Arnt Helge Suorza Johansen omkom i en snøskuter ulykke lørdag 25 mars. Det er en sjokerende nyhet at hans glade smil ikke er blant oss lenger. Han var Dir. Knut Dahls trofaste høyre hånd de 8 siste Cirkus Merano årene. Han levde og åndet for cirkus, levende opptatt av hva som skjedde i bransjen. Reiste mye for å se, lære og oppleve cirkus da spesielt i Danmark og Sverige. Han hadde mange gode cirkusvenner i Danmark.  Våre tanker nå går til familien og hans nære venner i sorgen.

Arnt Helge sammen med elefanter foran Cirkus Meranos telt. Foto: Dagfinn Kristiansen

 klovn.gif (1460 bytes)

28. marts 2017

Cirkus Arli når de er allerbedst.  Årets Arli-forestilling, som havde premiere på Møllebakken i Fløng, fandt sted i strålende solskin. Og der var ikke kun uden for, at der var solskin. "Den bedste Arli forestilling jeg har set, " sagde min ægtefælle Susanne. Og alle i teltet var utvivlsomt enige med hende i, at Arli årgang 2017 er en af de allerbedste blandt de mange gode Arli-årgange.

Årets forestilling er en temaforestilling, kaldet Ship Ahoy, og foregår ombord på det gode skib M/S Arli. Som sædvanligt hos Arli er alt gennemført. Martin Arli er iført kaptajnsuniform, Bettina Arli en flot styrmandsuniform. Og selv cirkustjenerne er iført matrosuniformer. ”Der skal ikke mere end et par animerende takter til af ’In The Navy’, før krydstogtstemningen er helt i top – og bliver der til sidste bølgeskvulp,” skriver Rud Kofoed i sin anmeldelse af forestillingen, som han giver 5 stjerner.

Efter den festlige indmarch er første nummer i forestillingen et fremragende kaskadørnummer med Alexander Arli og Francesco Fratellini. Også den gamle kaskadør Charley Kaye var begejstret - det er i øvrigt ham, der for nogle år siden lærte Alexander, hvordan man lavede sådan et nummer. "Men pas på ryggen når du falder," sagde Charley formanende.

Alexander og Francesco. Alle fotos: Ole Simonsen, med mindre andet er nævnt

Dernæst mødte vil lettiske Olga Makejeva med et flot nummer i en roterende ring. Hun var også hos Arli i 2007 og 2008 og hos Baldoni i 2005. Den gang var efternavnet Guseva. Siden er hun blevet gift og har fået en søn, men er heldigvis fortsat aktiv i cirkusbranchen.  Hendes mand er it-ekspert og har sin egen virksomhed i Letland, hvor sønnen også er hjemme for at passe skolen. Både mand og søn vil dog besøge Olga i løbet af sæsonen.

Olga Makejeva

Sidste år var der nogle, som savnede Martin Arlis hyggelige tryllenumre. I år er han tilbage i manegen og fremtryller bl.a. guldfisk i en entre, der vist er ”opfundet” af Paul Arland – han rejste i hvert fald som "The Merry Angler" verden rundt med den. Dejligt at traditionen med hyggeligt trylleri nu er taget op igen.

Martin tryller guldfisk frem

Det er ikke hver dag, man oplever havfruer, og slet ikke i en aerial ring. Men det gør man i årets forestilling. Havfruen kommer fra Sydafrika og hedder Sarah Florees og er i øvrigt kæreste med Francesco Fratellini. Både Sarah og Francesco var også hos Arli i 2016, men med helt andre numre end i år.

Den sydafrikanske havfrue Miss Sarah

Havfruen afløses af et kort indslag, hvor Francesco vil fiske. ”Du må ikke fiske her,” siger Bettina Arli, og Francesco går så over i den modsatte side af manegen, lige som i den klassiske ”du må ikke spille her”-entré. Til sidst fanger Francesco en lille hund.

I et egyptisk tableau møder man den dygtige ungarske antipodist Eva Varadi, der både kan jonglere med hula hop ringe, bolde og cylindre og til sidst et kors med ild. Sidste år var det publikum i det jyske Cirkus Krone, der havde fornøjelsen af Eva.

Eva Varadi

Eva Varadi er også med i det første nummer efter pausen. Donnerts Quick change, hvor hun sammen med gemalen Richard Donnert skifter skifte tøj med lynets hast. Fx. skifter hun kjole i en sky af sølvkonfetti fra en paraply.

Donnerts med lynkomklædning

Dernæst kommer Francesco i manegen med en kiste, som viser sig at indeholde en dukke (hans kæreste Sarah). En fin entre, som ender med at han vrider rundt på sin kæreste, se foto, Min kone var ikke helt med på at prøve det samme, da vi kom hjem ...

Francesco og Sarah

Olga Makejeva var herefter tilbage i manegen med en entre i vertikal sejl.

Forestillings sidste nummer var de herlige musikalske klovne Martino & Co. I år med Martin Arli som dummepeteren i matrostøj, Alexander Arli som hvid klovn og Francesco som sidste mand i trioen. Alexander tilbyder Martin 500 kr., hvis han kan spille klarinet. Det kan Martin ikke. Det kan til gengæld Francesco, som Martin tilbyder 20 kr. for at gemme sig under et bord og spille, medens Martin med klarinet mimer til. Det kommer det meget sjov ud af i denne helt nyudviklede entre. Den ender selvfølgelig med en festlig finale, hvor Alexander og Francesco spiller på trompet og Martin på trombone.

Martino & co.

Publikum følte sig med god grund særdeles godt underholdt i under den knap to timer lange forestilling. En forestillingslængde, som er helt perfekt for de mange børn blandt publikum.

I forbindelse med finalen hyldede Martin Arli sin mor Lotte Arli, som i år kan fejre sit 60 års cirkusjubilæum. Lottes debut i cirkus skete i 1957 i Cirkus Moreno. 14 år senere, i 1971, grundlagte hun sammen med sin mand Søren Arli (1935-2011) det lille Cirkus Arli, som lige siden har været på landevejene hver sommer.

60-års jubilaren Lotte Arli. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Den talentfulde unge fotograf Jacob Boas Leitisstein tog en lang række fotos fra forestillingen. Klik her for at se dem.

Klik her hvis du har lyst til at læse den ”gamle” dagbladsanmelder Rud Kofoeds omtale af forestilling og se hans billeder.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. marts 2017

Cirkus Olympia 2017. Det svenske Cirkus Olympia har premiere i Oskarström lørdag den 1. april. I årets pressemeddelelse skriver de: 

För 33:e året i rad ger sig Cirkus Olympia, som har sitt vinterkvarter i halländska Drängsered, ut på en sex månader lång turné genom Sverige. 170 platser skall besökas från Skillinge i söder till Stockholm i norr och man planerar att spela 200 föreställningar.

Familjen Bengtsson har byggt upp Cirkus Olympia, från ingenting till ett stort modernt nöjesföretag. Varje år presenterar man ett helt nytt internationellt cirkusprogram. Cirkus Olympia är en i allra högsta grad internationell arbetsplats och i år har man engagerat spännande artistgrupper från 10 olika länder och de flesta har aldrig tidigare uppträtt i Skandinavien. Man presenterar dessutom egna djurgrupper som varit gästengagerade på några av Europas mest prestigefyllda cirkusar.

Den tyske clownen Sidney Balder är tillbaka i Cirkus Olympias manege med helt nya roliga och originella nummer. Trio Gaspar från Portugal presenterar två komiska nummer, det ena ett avancerat akrobatnummer där artisterna balanserar på rullar, det andra det klassiska clownnumret Den Komiska Taxin. Föreställningen innehåller två olika luftnummer, Diana Nikuliceva från Lettland arbetar högt under cirkuskupolen i det som på cirkusspråk kallas Silk Loops. Ester Viljanen från Finland debuterar som cirkusartist i svingande trapets, efter studier vid cirkushögskolan i Lahtis. Rogerio Goncalves från Portugal medverkar med tempojonglering. Föreställningen avslutas med rullskridskovirtuoserna Trio Nistorov från Italien.

Cirkus Olympias egna djurnummer har såklart sin självklara plats även i årets föreställning. Niklas Bengtsson presenterar en ny blandad djurgrupp kamel, häst, lamadjur och get. Jessica Bengtsson framför en grupp om sex svarta Frieserhästar. Henrika Bengtsson och Natascha Jarz uppträder med sina busiga, men väldresserade hundar.

Sidney Balder. Indtil 2010 optrådte han sammen med sine to brødre som Balder clowns og var blandt andet i Cirkus Dannebrog i 2008 og 2009. Derefter skiltes brødrene. Ikke som uvenner, men fordi det blev sværere og sværere at finde cirkusdirektioner, som havde råd til at engagere en 3-mands klovnetrio. Foto: Linda Himsel (pressefoto fra Cirkus Olympia)

Trio Gaspar - rola-rola-akrobater fra Portugal. Danskerne oplevede dem i Cirkus Benneweis i 2008. Foto: Linda Himsel (pressefoto fra Cirkus Olympia)

Rodgerio Goncalves - tempojonglør fra Portugal. Danskerne oplevede ham i Cirkus Dannebrog i 2009, hvor Rud Kofoed tog dette foto og kaldte nummeret for årets topnummer, hvor Rodgerio nærmest hang sine tennisketchere i luften. Rodgerio var også hos Cirkus Olympia i 2012.

 klovn.gif (1460 bytes) 

28. marts 2017

Små cirkus i Skåne. For tiden kan du opleve et par mindre cirkus i Skåne.

Cirkus Rhodin, som er ejet af Diana Rhodin, spiller 1. og 2. april kl.16 i Bunkeflostrand lige syd for Malmø. Diana Rhodin er en dygtig hestedressør og optrådte blandt andet i Cirkus Dannebrog i 2000 og i Cirkus Benneweis i 2002. Cirkus Rhodin spiller i et telt, hun for nogle år siden købte af Cirkus Arli. Efter Bunkeflostrand forsætter de til Tygelsjö.

Det tysk/svenske Cirkus Bambino (familien Weisheit) er tillbage i Sverige. For tiden spiller de i omegnen af Lund.

Cirkus Bambino. Foto: Martin Lasson Berglund

 klovn.gif (1460 bytes)

26. marts 2017

Larbi fylder 70. Cirkus Benneweis tidligere teltmester Larbi Bouhou fylder 70 år den 26. marts. Larbi er født i Marokko og kom til Cirkus Benneweis i 1973, hvor danske cirkus havde mange teltarbejdere fra Marokko. Larbi viste sig som en ægte ildsjæl, som bidrog betragteligt til det sammenhold, der hersker i cirkus. Fra 2001 og indtil han gik på pension var han teltmester hos Benneweis og styrede optagningen og nedtagningen af teltet med tålmodighed og kyndig hånd. Larbi er gift med en anden tidligere Benneweis-medarbejder, den mangeårige kassechef Margit.

Larbi Bouhou, her fotograferet sammen med Dawid Benneweis

klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2017

Cirkus Arena 2017. Rud Kofoed var til premiere i Arena den 23. marts. Selv måtte jeg melde afbud, da jeg havde billetter til Cirque du Soleil samme aften. Men her er, hvad Rud skriver om årets Arena-forestilling, som han giver 6 stjerner:

DU MILLE FOR EN SUCCES

Ih, du Millle for en forestilling. Lige til at blive glad i låget af, rigtig glad. Overordnet set er det egentlig mere en forestilling om cirkus end med cirkus, men artisteriet fornægter sig ikke.

Den iltre, unge djævelspilskonge Pierre Marchand og den modne ’verdensmesteren’ i håndstand Encho burde kunne holde enhver snak om cirkuskrise fra døren. Kors i ryggen, hvor er de gode.

Jeg har set dem begge lægge publikum for deres fødder, da de hentede deres velfortjente priser ved verdens største cirkusfestival i Monte-Carlo. Nu gør de det i Arena – med lige så stor effekt.

Pierre Marchand er ikke længere kun ung og håbefuld, men en ung, brændende fuldblodsartist, et topnummer – forestillingens bedste og mest overrumplende i al sin roterende herlighed. Glem al den snak om håbløse spindoktorer, her er mesteren!

Pierre Marchand fik sit gennembrud, da Nelly Jane Benneweis i 2004 som jurymedlem var med til at give ham en guldmedalje ved European Youth Circus festivalen i Wiesbaden. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det er Milles skyld alt sammen. Hun blev døbt Mille Gori i Rødding, Spøttrup, hvor hun gik og drømte om at blive cirkusprinsesse i sit Cirkus Mille. Men det er som Motor Mille fra DRs Ramasjan, hun nu kommer med fuld drøn på og virkeliggør drømmen i Arena.

Hun er cirkusprinsessen. Det er Mille, der står for hele manegeeventyret med idé, manuskript og instruktion. Hun har lavet koreografien til de forfriskende, internationale dansepiger, som hun også selv er en del af med sin erfaring fra Balletakademiet i Stockholm, Skolen for moderne dans, Statens Teaterskole og andet.

Dertil har hun skabt en musik og den stribe letfordærvelige popsange, der gør eventyrforestillingen til en cirkusmusical. Det er sgu’ modigt og højt spil, Benny Berdino er ude i, når på han på den måde tør overlade Nordens Største Cirkus til en rastløs, 27-årig drengepige med ’en fiks idé’.

Motor Mille alias Mille Gori. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det vovemod bør belønnes. Selv om Mille bruger mange ord, og ind i mellem for mange, så har hun evnen til at omsætte sin fantasiverden til en cirkusoplevelse. Hvad hun mangler af en sprechstallmeisters autoritet, har hun til gengæld i sin ukuelige, storblomstrede charme fra det øjeblik, hun åbner sin bog og starter eventyrfortællingen. Hun er så gammeldags, at hendes ærinde er at genskabe troen på, at drømme kan blive til virkelighed. Det er den blevet for den lille dreng i eventyrbogen. Det er ham, vi oplever åbne bogen som voksen og tænke tilbage: Hans navn er…Benny Berdino!

Benny er ikke den eneste ’gamle mand’ i manegen. Der møder vi også den 65-årige franske 4. generationsjonglør Kris Kremo, der har vundet en sølvklovn i Monte-Carlo og var med i 40 års jubilæumsforestillingen forrige år. Han optrådte i sin tid sammen med sin far Bela Kremo. Det gjorde han også den aften, Benny Berdino var 13 og sammen med sin far, Arne, så ham i Lorry i København, hvor der nu er tv-station. Der er god nostalgi i, at Benny nu har fået ham med i Mille-eventyret.

Kris Kremo. Han oprådte i flere sæsoner på Plænen i Tivoli, og har også haft en enkelt sæson – 2002 – i Cirkus Benneweis. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Ud over Mille er der også en rigtig Cirkusprinsesse i historien, nemlig den smukke Laura fra Viborgenia med sine fuldblodsarabere. Hun er gift med Berdinos ældste søn Jackie, der til gengæld måtte opleve premieren i en kørestol. Årsagen beskrev han selv sådan: -Jeg gik bogstaveligt talt på røven over forestillingen, altså mens vi arbejdede med den – og fik beskadiget det ene knæ.

Det var Laura som lille, der fik det største publikumsbifald. Hun dukkede op som en tro kopi i familiens yngste, Scarlet på 4, der præsenterede sine shetlandsponyer og dermed fik sin ilddåb i manegen.

Laura og Jackie Berdinos datter Scarlet. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Berdino-familiens kronprins Patrick, 25, prøver en helt ny rolle, nemlig som kaskadør sammen med sin fætter Oliver, 23. Det sker i et forrygende tempo og imponerende akkuratesse på og omkring et bord. De har virkelig øvet sig – og ser ud til at have nydt det. De blå mærker må i kø for at nå et så fornemt resultat.

Fætrene Patrick og Oliver Berdino. Patrick er søn af Jackie Berdino og Oliver af Suzanne Berdino. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det hele startede med ren magi – med Jidinis Magic Company’s spektakulære illusioner. Keryazov Brothers, franskfødte Angel på 17 og bulgarskfødte Radostin på 14, tilføjede moderne springrytmiske udfoldelser i talent-konkurrenceagtige dansemønstre.

Den russiske Diana beviste, at det er en skrøne, at gravhunde ikke kan lære noget. Hendes seks mini-gravmænd kunne ’det hele’ i en sjælden charmerende synkronopdragelse.

Diana Vedyashkina og hendes små gravhunde. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Mod al blidheden i første afdeling stod Bøllerne fra Balladegade – rumænske Duo Costache – som en rå kontrast, hvor de sætter alt på et bræt, eller rettere en stang, der sågar kan rumme et ’dødshjul’ for enden. Så kan fruen muntre sig med at køre dødsdrom i det.

Mille sparer heller ikke sig selv, men går i luften og udfordrer både sig selv og os i en høj hoppegynge med trapez og bungee jump. Sådan! Hun varmer godt op til artistbarnet, vejr- og Vild med Dans’-vinderen Sara Maria og badekars-artisten Bubber, der senere på sæsonen skal afløse Mille. For Bubbers vedkommende bliver det dog nok uden badekar i denne omgang?!!

Den italienske repriseklovn Jimmy Folco har Buster Keaton som forbillede, men det hjælper lige fedt, når Mille hele tiden jager ham ud, fordi han ikke er med i historien. Det kæmper han tappert for at få ændret. Gæt, om det lykkes f.eks. med at få fire publikummer til at te sig i en musikalsk joke.

Hvis der manglede lidt svirp over 1. Afdeling, så er der til gengæld fuld drømmevaluta for penge i 2. Afdeling, der starter med, at vi må sluge et par kameler eller seks - undskyld, det er dromedarer - og nogle flotte, hvide lamaer til dessert. Det gør vi med glæde sammen med Rudi Althoff, der senere vender tilbage med sine tre afrikanske elefanter Jenny, Laura og Jungla, der kan deres kram.

Den russiske Ekaterina Karmashova ikke bare spinder som en kat, men danser og bevæger sig også som en, også når hun gynger under telttoppen.

Der er ikke mange store truppe, eller dyrt isenkram med i forestillingen. Det er mere på solistplanet, det foregår, men når man kan opleve stjerner som Encho og i udpræget grad publikumsmagneten Pierre Marchand, så gør det altså ikke så meget.

Encho. Sidst vi så ham i Danmark var i 2006. Nogle måneder senere fik han såvel publikumsprisen som en sølvklovn i Monte Carlo. Ikke mange fattede, hvorfor juryen ikke gav ham en guldklovn. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Er seks stjerner så udtryk for, at det her er den absolut perfekte og mest geniale forestilling? Knapt, men den sidste stjerne er for modet til at turde gå eventyrvejen og satse på en ny stil, der er meget i børnehøjde.

Og så levede de lykkeligt til deres dages ende – forhåbentlig! De gør sangene, som udgives på cd, måske også.

Jacob Boas Leitisstein også til premiere hos Cirkus Arena 23. marts. Klik her for at se hans fotos fra forestillingen (Jacobs slideshow vil først være helt færdig i løbet af lørdagen).

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2017

Enoch’s Cirkus Show i City Vest, Aarhus. Hidtil har det kun været i vinterferien, du har kunnet opleve Jimmy Enochs cirkus show i forskellige storcentre. Men i weekenden 31. marts til 2. april laver Jimmy forestillinger for City Vest i Aarhus. I showet medvirker Jimmy selv med glasbalance på cykel, Josefine Igens hunde, klovnen Don Christian samt Flying Superkids Junior. Spilletidspunkterne kan du se i Cirkuskalenderen.

Josefine Igens dejlige hundenummer oplevede danskerne blandt andet i Cirkus Dannebrog i 2006 og Cirkus Baldoni i 2013. Nummeret kendes også fra dvd’en Dyrene i Cirkus.

Den østrigske klovn Don Christian havde stor succes i Cirkus Benneweis i 2010, 2013 og 2014.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2017

Første gang Cirque du Soleil gæstede Danmark var i 2009, hvor de viste forestillingen Quidam i et specialbygget telt, der var opstillet på Fisketorvet. Alle var begejstrede over den imponerende forestilling. Siden har de flere gange gæster Danmark med hal-udgaver af deres forestillinger. De har blandt andet spillet i Forum i København, der ikke er verdens mest charmerende arena. Det var derfor med spænding, jeg så frem til, at de nu skulle gæste Københavns nye superarena Royal Arena med forestillingen Varekai.

Varekai havde premiere i Montreal i 2002 og kom siden på turne. Først i telt, men siden 2008 også i arenaer. Forestillingen er indtil nu set af mere end 9 mio. tilskuere.

Tilskuerne i Royal Arena fik en flot oplevelse. Arenaen var delt, således at man kun brugte den ene halvdel (se tegning). Rummet fik derfor nærmest facon som en cirkusbygning hvor scenen (manegen) som i cirkusbygningen i København var placeret i den ene ende og ikke som i et teltcirkus i midten.

Varekai blev indledt med opvarmning med et par komikere – en nobelt klædt herre og en trivelig blondine - der lavede lidt smågags med publikum på de forreste rækker og til sidst en ganske kort udgave at klappe/råbe entreen med publikum inddelt i sektioner. Måske ikke specielt imponerende. Det var parret til gengæld, da de senere i forestillingen vendte tilbage med en formidabel komisk trylleentre, som blev afsluttet med en helt speciel version af Det Spiritistiske Kabinet.

Forestillingen blev indledt med, at en ung mand med vinger – Ikaros – landede i en ekstraordinær verden dybt inde i en skov, befolket med krybdyr og andre mærkelige skabninger. ”Denne unge mand tager ind i et eventyr, der er både absurd og ekstraordinært. På netop denne dag, på kanten af tiden, begynder en inspirerende rejse der på ny åbner døren til livet, verdens mysterier og sindet, ” hedder det i Cirque du Soleils beskrivelse af den videre handling.

Forestillingen bød på en række imponerende og spektakulære optrin med elegante kostumer og flot lys og lyd. Artistmæssigt oplevede man en kvindelig artist i net, som også blev brugt som tissue. En anden kvindelig artist viste et fint nummer i swingtrapez. Et par artister viste korte bungee-entreer, og en mandlig duo optrådte med elegance og dygtighed i strapater (aerial straps). Forestillingen bød også på akrobatik, håndstand og contortion, lige som en artist havde en entre i cyr wheel. En anden artist svang sig rundt på en art krykker. Alt utrolig flot iscenesat og artistmæssigt pænt, men uden at være af højere standard end det, man kan opleve andetsteds. Det var til gengæld det afsluttende nummer i russisk gynge, endda med hele to gynger. Jeg har aldrig set så flot et gynge-nummer! Springerne landede ikke blot i to ”lagner”, men også på hænderne af gribere, lige som de sprang fra gynge til gynge, endda således at to springere krydsede hinanden.

Der medvirkede i alt 50 artister og musikere.

Ved premieren var der godt besat på de dyre pladser og mere sparsomt besat på de billige pladser til "kun" 530 kr.pr. stk. Den to timer lange forestilling spiller i København til og med søndag den 26. marts. Det er ikke tilladt at fotografere under forestillingen - jeg tog dog et enkelt smartphonefoto under finalen.

Som sædvanligt hos Cirque du Soleil bliver artisterne ikke præsenteret ved navn. De skal betragtes som en helhed, et korps, og ikke som solister. Hertil kommer, at der løbende sker udskiftninger. De to komikere var så vidt jeg kunne se slet ikke med i oplistningen i det trykte program til 150 kr. Trapezartisten hed iflg. programmet Karen McKeeman og kommer fra USA. Duoen i areial straps bestod af Oleksii Kozahov og Alexander Romashyn, begge fra Ukaine. Artisten på ”krykker” hed Raphael Botelho Neponuceno og kommer fra Brasilien.

Til september kommer forestillingen til først til Oslo og derefter til Malmø. I oktober spiller Varekai først i Helsingfors og dernæst i Stockholm.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2017

Slut for Cirkus Zorba. Det norske Cirkus Zorba har meldt ud, at det er definitivt slut. Det er den svenske tryllekunstner og cirkusven Mr. Toledo som fortæller, at Ronja Gujord skriver:

Det er vår og de fleste venter å se Cirkus Zorba komme rullende langs veien. Dessverre har vi nå tatt en vanskelig avgjørelse om å legge ned driften av Cirkus Zorba. Det vil si at vi ikke blir å se langs den norske landeveien mer. Det har vært en ære å få lov å føre arven videre fra min far. Å drive et cirkus er både vanskelig og tungt men samtidig har det gitt meg minner og erfaringer for livet. Tusen hjertelig takk til alle som har støttet oss og besøkt vår forestilling - dere har gjort at vi til nå har kunne bringe unik og underholdende kultur til mennesker i hele landet! Tusen tusen takk!

Cirkus Zorba var et mellemstort cirkus, som blev startet af Thor Gujord i 1991. De turnerede ikke 2014 og 2015, men genoptog turneen i 2016 med Thor Gujords datter Ronja som direktør. Men nu er det altså definitivt slut. De to eneste cirkus på de norske landeveje i år er Cirkus Arnardo og det netop genstartede Cirkus Agora.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2017

Cirkus Baldoni - nu med musikalske klovne. Baldoni havde som det første af de danske cirkus landspremiere i Lyngby den 21. marts 2017. Som noget nyt har de i år stole på alle pladser, hvilket har reduceret det samlede antal pladser på de to logerækker og de fem rækker på gradinnet fra 450 til 414. Til gengæld er komforten klart forbedret. Nyt i år er også et flot nyt bagtæppe. Og ”orkesteret” er i år ud over forudindstillet musik en trommeslager med rigtige trommer og ikke blot et par enkelte akustiske trommer.

Også forestillingen var flot. Det var Baldoni i topform og med de indslag, som er et ”must” for Baldoni-fans. Eksempelvis velkomstsang og afslutningssang. Og så selvfølgelig løven Leonardos dialog med cirkusdirektøren René Mønster Baldoni. Løven skal sige ”mine damer og herre, der bliver værre og værre” og fortælle, at den ”elsker børn – med sovs og kartofler”. Ellers er det ikke en rigtig Baldoni-forestilling.

Som noget nyt har Cirkus Baldoni i år musikalske klovne. Husklovnen Danilo har nemlig fået bistand af den supermusikalske Eddie (Eduard Janacek), som publikum sidste år oplevede som jonglør og rola rola-akrobat. Mellem numrene i forestillingen forsøger han også det klassiske jonglørnummer med at kaste 7 teskeer op i 7 glas. Det mislykkes gang på gang - for så at lykkes til allersidst i forestillingen.

Danilo og Eddie indledte forestillingen med musik på hhv. trombone og trompet, hvilket gik over i indledningen med alle artister i manegen, som hos Baldoni er en scene. Artisterne svingede med Dannebrogsfag og sang Happy Birthday. Cirkus Baldoni kan nemlig i år fejre 15 års fødselsdag.

Første artistnummer var Emmanuel Zuma og hans 3 Mombasa Boys, som optrådte i pole. Dernæst så vi et elegant og charmerende nummer med dresserede katte, fremført af Fatime (Fatime Horwath) med bistand af ægtefællen Peytchev (Peytchev Plamen Metodiev). Også kattene så ud til at nyde nummeret. År tilbage viste Fatime et flot hula-hop-nummer, hvor Peytchev bar rundt på hende, men skiftede så til at optræde med katte. Det er mindre fysisk krævende end hendes gamle entre – man bliver jo ikke yngre. Fornuftigt. Og dejligt at der er kommet et af markedets allerbedste kattenumre ud af det.

Danilo og Cindy havde herefter en entre, hvor Danilo først prøvede med at skyde med pile og Cindy derefter forsøgte sig som knivkaster med en publikummer (på premiereaftenen tryllekunstneren Robert Mark) som skydeskive.

Dernæst kom Mombasa Boys igen i manegen, denne gang med et flot udført Limbo-nummer.

En af de fire Mombasa Boys med flot limbo-nummer

Sidste nummer inden pausen var Agnes og Roland Dittmars forrygende entre, hvor Roland finder en kæreste i et lille hus. Af hensyn til dem, der ikke kender nummeret, vil jeg ikke afsløre hvorfor Agnes og Roland i manegen ligner et umage par, selv om de i det civile liv gift med hinanden. Sidste år oplevede jyder og fynboer nummeret i Cirkus Krone. I år er det sjællændernes tur til at more sig over det umage par. Parret var hos Arena i 2008, men nummeret gjorde sig ikke godt i et kæmpetelt. I øvrigt er Dittmars i dag langt bedre end i 2008.

Roland ser en dejlig dame i vinduet i det lille hus

Den komiske entre med trampolinen, som er maskeret som et basebassin og med en 3-metervippe ved siden af, gør altid lykke. Hos Baldoni blev den udført af Mr. Jumping alias Peytchev Plamen Metodiev. Han har 2 gange før været hos Baldoni, men er ifølge programmet den artist, som publikum flest gange har bedt om at få lov til at se igen.

Vi har set det før. Men Danilos version af Renée & Renatos gamle 80’er hit Save Your Love tåler godt gensyn. Entreen med gulvmoppen som paryk er vist egentlig opfundet af den schweiziske klovn Andre Broger, men måske bedre kendt i José Michels version.

Danilo ”synger” Renatos stemme i Save your love my darling, save your love 

Roland og Agnes Dittmar kom derefter tilbage med en opfølgning af deres første entre. Denne gang finder den invaliderede Roland en lampe, hvis ånd giver ham 3 ønsker. Hvordan han bruger dem, vil jeg ikke røbe for ikke at ødelægge nummeret for nye tilskuere.

Maria Janacek havde derpå en entre i vertikal sejl.

Danilo og Eddie fik herefter assistance af Cindy i den musikalske klovneentre "Du må ikke spille her", hvor Eddie nåede at spille på mange forskellige instrumenter – endda på to trompeter på en gang - inden Cindy fik lov til at lægge hoved til ”Min hat, den har tre buler”. Se foto.

Sidste artistnummer var Mombasa Boys som dels sjippede, dels byggede imponerende menneskelige pyramider.

Mombasa Boys.

Slutnummeret var en slags danseentre med Danilo og René og derpå samtlige artister iført boksehandsker. Det gik over i finalen med Baldonis afskedssang ”Vi har været de bedste venner” og alle artisterne i manegen. 

Grand Finale. Alle fotos: Ole Simonsen. Klik her for at se en række gode fotos, som den dygtige unge fotograf Jacob Boas Leitisstein tog under forestillingen.

Der er ingen tvivl om, at de, der gæster Cirkus Baldoni i løbet af den kommende sæson, vil føle sig godt underholdt. Og ”stamgæsterne” vil glæde sig over et cirkus, der holder fast ved sit koncept og byder på alt det, som hører til en god Baldoni-forestilling.

Klik her for at læse den ”gamle” teater-, revy- og cirkusanmelder Rud Kofoeds anmeldelse af forestilling, ledsaget af mange fine fotos.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2017

Nyt telt til Cirkus Summarum. Som nævnt her på siden den 16. februar er det fremadrettet Enoch Show Production ApS og ikke Cirkus Arena/familien Berdino, der lejer telt ud til DR Big Bandets og Muskelsvindfondens forestilling Cirkus Summarum.

Tegning af det nye telt

Jimmy Enoch har sendt mig lidt facts om det nye telt:

- Nordeuropas største event-, show- og cirkustelt.

- Teltet af det eneste af sin slags i hele Skandinavien.

- Tilskuerkapacitet på 2.500 gæster, alle på faste og nummererede stole

- Tilskuerkapacitet på 5.000 personer til stå koncert/event.

- Teltet er 60 meter i diameter og har en højde på 23 meter.

- Sidedugen har en højde på 5,5 meter, hvilket betyder at man uden problemer kan køre helt ind i teltet, med en trailer/sættevogn til div. produktioner.

- Alene teltkuplen har en diameter på 15 meter.

- Telt og tribune fylder ikke mindre end 10 sættevogne.

- Det hele er produceret i Italien hos nogle af de bedste teltspecialister, der findes. (Teltet er et Scola Teloni telt. Master og tribune er fremstillet af Anceschi)

- Både telt og tribune er selvfølgelig godkendt og certificeret.

   

Tegning samt Summarums grundplan i det nye telt

klovn.gif (1460 bytes)

18. marts 2017

Katja Enoch fylder 50 år den 21. marts. Katja Enoch er den yngste af Solveig og Haddy Enochs 4 børn. Hun er et ægte cirkusbarn, som er vokset op i cirkus Dannebrog, hvor hun har medvirket i utallige forestillinger, siden familien Haddy Enoch genstartede cirkus Dannebrog i 1977. Hendes alsidige artistuddannelse gør, at hun kender artistfagets grunddiscipliner til bunds, og hun har anvendt sine færdigheder i mange sammenhænge: som del af familiens cykelnummer The Haddies, som luftartist (vertikalsejl og romerske ringe), som lynomklæder, ligesom hun er en udmærket tryllekunstner. Hun behersker stepdans, og som danser har hun flere gange deltaget i cirkus Dannebrogs cirkusballet. I en del år var det Katja, som præsenterede cirkus Dannebrogs heste, indtil man efter Haddy Enochs død i 2009 besluttede sig til ikke at have egne dyr. I de følgende sæsoner var Katja blandt andet aktiv i billet- og kiosksalget. Indtil hun og hendes mand Abdelaziz forlod Cirkus Dannebrog i slutningen af sæson 2016 var hun kassechef.

I dag bor Katja og Abdelaziz sammen med sønnen Joseph på næsten 4 år i Sdr. Hygym ved Rødding. Katjas datter Nathalie fra et tidligere ægteskab går i 3 g på Ribe katedralskole og er i øvrigt som sin far en dygtig fodjonglør. Cirkusblodet flyder i familiens åre, så de forlader det ikke helt, selv om de ikke længere rejser med cirkus. I stedet underviser Katja og Abdelaziz på skoler, højskoler, friskoler, efterskoler og indkøbscentre m.v. over hele landet. De træner eleverne i jonglering, akrobatik og luftakrobatik. Parret tilbyder også underholdning med ballondyr, møntfangst, adagioakrobatik og ildshow. Den runde dag fejres i hjemmet i Sdr. Hygum.

Katja Enoch. Foto: Lise Kokholm

 klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2017

Cirkus Brazil Jack 2017 - klassisk cirkus i topform.  Brazil Jack havde premiere i Malmø torsdag den 16. marts. Og det gik godt og uden de småfejl, som undertiden præger en premiereforestilling.

Den ca. 2 timer lange forestilling er en flot forestilling, afviklet i et rask tempo og uden en eneste overflødig pause. Der er ikke et eneste nummer at den slags, man blot betragter som fyld. Som sædvanligt er der ingen sprechstallmeister. Kun cirkusdronningen Carmen Rhodin, som byder velkommen og takker af. Brazil Jack har fortjent mange fyldte telte under årets turne som bringer dem fra Skåne i syd til Lapland i det nordligste Sverige. Desuden besøger de Gotland i juli måned.

Teltet er af ældre dato med stormstænger og gradin med bænke med og uden ryglæn. Men lyssætningen er nu med moderne led-spots, og det 6 mand store orkester er særdeles velspillende.

Årets repriceklovn er Mr. Lorenzo fra Italien. Han er klart bedre, end da jeg oplevede ham ved Budapest-festivalen i 2016 og trækker ikke sine entreer længere ud, end de kan bære. Og de få gange, han inviterer tilskuere i manegen, han har takt og tone nok til at acceptere et afslag. Det kunne mange repriceklovne lære noget af!

Mr. Lorenzo

Forestillingen indledes med den kendte klappeentre, hvor klovnen deler publikum i 3 sektioner der klapper/råber i takt – eller i hvert fald prøver på det.

Derefter kommer alle artisterne i manegen, og Carmen Rhodin byder velkommen.

Første artistnummer er Steacy Giribaldi, som med charme og elegance løber op og ned af en stige, der står frit op i luften og sågar kan gå fra podie til podie på sin stige (se foto). Danskerne oplevede hende sidste år i Zirkus Nemo.

Steacy Giribaldi

Lorenzo har nu en kort reprice, hvor han jagter en myg og til sidst forsøger sig med stigebalance, samtidig med at han ”stripper”.

Dernæst kommer Wolf-brødrene i manegen og viser deres formidable komiske trapezentre, som man også kunne opleve ved årets cirkusfestival i Monte Carlo. Det svenske publikum oplevede dem senest i Cirkus Olympia i 2013, men siden er de blevet endnu bedre. Danskere vil huske dem fra Cirkus Arli 2011 og 2014.

Wolf Brothers

Næste nummer er et nydeligt nummer, hvor Toni og Emilia fra Donnert-familien rider pas de deux.

Toni og Emilia Donnert

Dernæst møder vi den 32-årige ukrainske kraftatlet Deniz Ilchenko. Kraftatleter er efterhånden en sjældenhed – Baldoni havde dog i 2016 den ikke helt unge ungarske Herkules Jozsef Pakuza med i forestillingen. Deniz er klart bedre – men også langt yngre – end sin ungarske kollega. Han jonglerer med bildæk, trækker med mundbid en bil og snurrer rundt med en træstamme på nakken. Et kunststykke, som han derefter gentager med 4 personer på træstammen, se foto. Til sidst i entreen bliver han kørt over af en bil.

Deniz Ilchenko

Sidste nummer inden pausen er en art charivari, udført af Mr. Lorenzo sammen med Wolf-brødrene og 3 medlemmer af Donnert-familien. Det er et muntert indslag med menneskelige pyramider, Mr. Lorenzos forsøg som kraftatlet og det klassiske gag med springbrættet som knækker, da en tilskuer hopper ned på det.

Efter pausen viser Neyenne Frank, som også er medlem af Donnert-truppen, et elegant og spektakulært contortion-nummer.

Neyenne Frank

Efter en kort reprice med Mr. Lorenz er turen kommet til Wolf-brødrene kendte kaskadørnummer, hvor de er klædt ud som skotter.

Så viser Mr. Lorenzo sin version af den kendte entre, hvor først han og senere nogle fra publikum spiller O Sole Mio på klokker.

Til sidst møder publikum Donnert-familien med jockeyridt. De er i dag er klart bedre, end da de var hos Benneweis i 2013 og Brazil Jack i 2014. Ud over de klassiske spring fra og til hest mestrer de fejlfrit både en forlæns og en baglæns salto på hesteryg. De klarer også den baglæns salto fra hest til hest, til slut endda i en version, hvor springeren står på ryggen af en anden akrobat.

Donnert-familien. Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

Ved finalen imponeres man over, at forestillingens kun 10 artister kan vise så flot cirkus. Godt gået. Hals- und Beinbruch, som man siger på cirkussproget.

klovn.gif (1460 bytes)

14. marts 2017

Ny norsk cirkusbog. Geir Støre har netop udgivet bogen «Brødrene Berg og søstrene Mundeling». De drev i mange år de norske Cirkus Empress, Empire og Løwe. 

På bogen af bagsiden hedder det:

Cirkus og gjøgl er importerte elementer i vårt kulturliv, hvor ikke uventet den danske innflytelsen er stor. Flere norske aktører har fått sine talenter og muligheter forløst gjennom danske forbindelser med større tradisjoner, ressurser og erfaring. Ett eksempel er alliansene mellom Vikaguttene Hartvig og Eugén Berg og Mundelingdøtrene Anna

og Viola. Til sammen skapte de tradisjonsrike norske cirkusforetak, med pompøse navn som keiserinnen og keiserdømmet – «Empress» og «Empire» – samt «Løwe», for alltid risset inn i norsk cirkushistorie.

Bogen er kun trykt i 100 eksemplarer. Den sælges som nummereret samlerobjekt for 500 norske kr. + porto, hvilket langt fra dækker trykomkostninger for en sådan bog.

Bogen vil senere blive nærmere omtalt her på siden. Den kan købes ved henvendelse til forfatteren på geirst@ostfoldfk.no

 klovn.gif (1460 bytes)

13. marts 2017

Besök hos Cirkus Olympias vinterkvarter lördagen 4 mars. Martin Lasson Berglund skriver:

Förra lördagen bjöd familjen Bengtsson hem till sitt vinterkvarter i Drängsered, Torup utanför Halmstad. Ett 20-tal cirkusvänner från Sverige hade hittat hit och välkomnades av akademidirektör Roy Himsel och Henrika med familj.

Dagen började med en intressant rundvisning utomhus där vi fick se de stora hagarna där djuren fritt kunde springa av sig. Henrika berättade om de olika djuren och de kom fram och hälsade på oss besökare.

Cirkus Olympias vinterkvarter med folde til dyrene. Alle fotos: Emelie Kindbladh

Senare fick se Niklas, Jessica och Natascha träna hästar, kameler och nytillskottet grisen Roy.

Grisen Roy i manegen

Jag och min sambo Emma fick också chans att testa på att stå i manegen med häst och kameler och det väldigt spännande.........och svårt! Vi fick lära oss att rörelser och rösten var avgörande faktorer för att lyckas.

Kameler, i dagens anledning fremført af en af gæsterne, Emma Olsson

Martin Lasson Berglund forsøger sig som hestefremviser. I det daglige er Martin skolelærer.

Henrika visade upp sitt fina museum med affischer, kostymer och bilder från Cirkus Olympias historia. Vi cirkusvänner fick också chans att fylla på med program från föregående säsonger. Jag hittade exempelvis ett Olympia program från 87 som jag inte hade. 

I verkstaden fick se en nyrenoverad djurtransport som tre cirkusanställda höll på att finaputsa innan den skulle bege sig till Norge med djur. I transporten fanns också en bostad med kök och dusch för en djurskötare vilket imponerade på oss.

Väl inomhus hade Henrika dukat upp till stor fest! Massor med god mat och ett stort utbud av dryck, godis och chips, blev vi bjudna på. Henrika berättade också om hur allt startade med Olympia och hur hon kom till Sverige och blev förälskad i Herbert. Roy visade fotografier från årets Monte Carlo festival och berättade om olika artister och nummer.

Under eftermiddagen och kvällen samtalade vi om cirkus, åt och drack gott i trevligt sällskap.

En lyckad cirkusträff anordnad av Cirkus Olympia och Cirkusakademien som jag hoppas kan återkomma inom de närmsta åren!

 klovn.gif (1460 bytes)

13. marts 2017

IT ALL HAPPENS IN PARIS Som du sikkert har bemærket, bliver rubrikken ikke bragt så hyppigt som tidligere. Over store dele af verden har cirkus, varieteer m.v. det svært i disse år og har færre gæster end tidligere. Det gælder også i Paris. Hertil kommer, at terrorangrebene i Paris i 2015 stadig betyder, at antallet af turister i Paris er lidt lavere end tidligere. Samtidig har jeg i samråd med min korrespondent Zarro Zarro besluttet ikke at gentage omtale af forestillinger, som i det store og hele svarer til forestillinger, vi tidligere har omtalt.

Men Zarro Zarro vil fortsat rapportere fra Paris, når han finder, at der sker noget af interesse for vores læsere.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. marts 2017

Den 10. marts omtalte jeg Benny Schumanns 50 års jubilæum som jonglør med tallerkner m.v. i spin. Det findes ingen filmoptagelser af nummeret fra premiereåret. Men Benny har fundet en 8 mm film med nummeret fra 1968, hvor han bl.a. optrådte i Lorry i København. Klik her for at se filmen.

Som du kan se på filmen brugte Benny oprindelig glasskåle og ikke tallerkener på pindene. På det punkt var han inspireret af Eric Brenn, som havde været heldig at finde nogle lette fra U.S.A. med en lille kant forneden. Det var desværre kun muligt for Benny at finde skåle, som vejede mere end 1 kilo pr. stk. Det var med til at gøre nummeret mere kompliceret både hvad angår bord og pinde angik. Det betød desværre også, at der ikke var så meget råderum til at ”lege” med nummeret, når skåle er ved at falde ned, men at Benny var bundet at det hele bare kørte korrekt. Det var heller ikke helt ufarligt med disse skåle, både hvis man fik en i hovedet eller hvis de faldt ned. Så blev det til store stykker glasskår, der også kunne falde ud til publikum. Derfor skiftede Benny senere skålene ud med tallerkener. ”Men jeg ser stadig efter hver gang jeg kommer i en porcelæns/glas forretning, om der skulle være noget der kan bruges,” fortæller Benny Schumann.

Her er et foto hvor glasskålene skiftet ud med tallerkener

klovn.gif (1460 bytes)

10. marts 2017

50 år med snurrende tallerkener. I dag, fredag den 10. marts, er det 50 år siden, at Benny Schumann havde premiere på sin balance og porcelæn spin act i Fyns Forum. Som søn af Pauline og Albert Schumann havde han haft sin opvækst i cirkus og var oplært som hestedressør, rytter og multi-artist. Hans tante Adele havde lært ham at danse på line, og da Cirkus Schumann i 1964 havde tallerkenjongløren Eric Brenn blandt de optrædende sagde Adele til Benny, at det ville klæde ham at lave sådan et nummer, Et par uger efter gik Benny i gang med træningen. I 1967 var nummeret klar, og han fik sin debut med det først under Cirkus Schumanns optræden i Fyns Forum og senere under sæsonen i Cirkusbygningen. Efter denne sæson startede Benny Schumann som solo artist i Malmø på  Kronprinsen, nu under navnet Ric Benny. Med dette nummer turnerede han de følgende 10 år verden over. Så fandt Benny og hans kone Marianne, at det var på tide at slå sig ned et fast sted, når børnene Julia og Patricia skulle begynde skolen. De kunne se, at der var mange børneteaterforestillinger, der havde stor succes med at spille på bl.a. skoler, biblioteker, m.m. Men der var ingen artistforestillinger. Det gav Benny Schumann ideen med at begynde med at lave de børnevenlige artist- og klovne forestillinger, som han laver den dag i dag. Tallerken-nummeret indgår stadig i hans soloforestillinger, men erstattes undertiden af andre numre når han kommer steder, hvor han har vist det flere gange før.

Benny Schumann med de flyvende tallerkener. Fra Benny Schumanns samling.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2017

Cirkus Agora 2017. Det norske Cirkus Agora blev etableret i 1989 af lineartisten Jan-Ketil Smørdal, som da var 25 år gammel. Det voksede og blev hurtigt en mellemstor forretning med udmærkede programmer. Siden gik det dog tilbage, og Agora blev erklæret konkurs i november 2008. Det startede op igen i 2009, men også den sæson endte med en konkurs. Siden har de ikke turnerer, men Jan Ketil har hele tiden haft en drøm om at genstarte sit cirkus. Og han satser på at det lykkes i år med premiere i Straume Næringspark i Godvig tæt ved Bergen den 22. marts.

På hjemmesiden www.cirkusagora.no står der:

Jan Ketil feirer i år 40- års jubileum som artist. I år kan Cirkus Agora by på et rikholdig program med alt fra halsbrekkende akrobatikk til morsomme klovnerier av ypperste klasse.

Det hele startet ved at en ung Jan Ketil spente opp et tau mellom utedoen og epletreet på familiegården hjemme i Nordfjordeid.

Jan Ketil Smørdal har gjort kjent at han nå skal på veien igjen med sitt Cirkus Agora. Det er det mange som er glade for! Dette skjer 40 år etter at han begynte med å balansere på linen han hadde strukket mellom epletreet og utedoen hjemme på gården i Nordfjordeid. Han opptrådte på denne linen i sin egen konfirmasjon i 1978, og debuterte som artist som 16-åring.

Han var trekkplaster for Cirkus Merano med sine halsbrekkende øvelser på slakk line, og etter hvert ble han også et anerkjent navn i den internasjonale cirkusverdenen, med engasjementer i store cirkus ute i Europa, og opptreden i beste sende tid på eksempelvis BBC.

Med brask og bram startet han Cirkus Agora 1989, og holdt på med omreisende cirkustelt fram til 2009. De siste årene har Jan Ketil Smørdal hatt firmaet Cirkus Agora AS som har drevet lønnsomt med opptredener for Den kulturelle skolesekken, i fornøyelsesparker, på festivaler og gallaforestillinger og på asylmottak. Ja, til og med sirkusgudstjenester har det blitt arrangert.Men nå er det investert i nytt telt og ny bilpark, og Jan Ketil er klar for en omfattende turné landet rundt nå i 2017.

Fra Moldova får Cirkus Agora besøk fra sjongløren Antonin Rapolli. Sammen med sin partner Helena har de begeistret titusenvis av mennesker i noen av Europas største og mest anerkjente cirkus. De har høstet heder og ære i festivaler og blant publikum og presse.

Boffo er kanskje verdens smarteste hund, og han elsker å trene og opptre. Sammen med vakre Helena fra Slovenia viser Boffo sine unike tricks for første gang i Norge.

Med sine morsomme og tøysete sprell er klovnen Pepino årets morsomme høydepunkt. Pepino kommer fra det stolte cirkuslandet Tsjekkia.

Leroy Quaiser fra Tyskland er en håndstandsakrobat av yperste klasse. Hans tekniske utførelse er det trolig ingen andre i verden som overgår innen denne spennende og krevende disiplinen.

Oppunder stjernehimmelen tar Sandra Quaiser fra Tyskland oss med på spenstige vendinger i tissuen.

Roberto fra Italia serverer pizza på snurrende tallerkener i et forrykende tempo.

David Roberto fra Italia viser halsbrekkende balansekunst på Rola-Rola.

Derudover optræder der ponyer en yndig duo fra Finland samt en Slinky.

David Roberto er formentlig den samme som David Robert, som i 2014 optrådte i det svenske Cirkus Brazil Jack og året efter i Cirkus Arli.

David Robert i Cirkus Arli 2016

Det norske Cirkus Arnardo starter som tidligere nævnt sæsonen den 11. april. Cirkus Minimax holder pause i år. Det samme gælder vist nok også Cirkus Zorba. Cirkus Merano har ikke turneret siden 2014. Så Arnardo og Agora ser ud til at blive de eneste cirkus, der i år rejser rundt i Norge.

klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2017

Cirkusresa till våra danska grannar 20 maj, Trapez och Mascot!

Martin Lasson Berglund har et tilbud, som også kan benyttes af københavnere, der gerne vil besøge Cirkus Trapez og Cirkus Mascot i Jylland:

Ifjol startade Isabella och Bernard, från Dannebrog-familjen, en ny cirkus under namnet Trapez. En familjecirkus med många djur, bl.a. elefanten Ramboline. Säsongen gick bra och i år satsar de på en större föreställning med liten orkester (trio), luftakrobatik, hundar, hästar, åsnor, kameler och med Jackson familjen som var engagerad av svenska Olympia 2016.

Konferencier i år är Judy Glosted, som tidigare varit på Benneweis under ett par säsonger.

Cirkusen spelar i Haderslev kl. 11 på lördagen. Cirkusen kommer inte till Själland/Köpenhamn i år! Biljettpris 170-220 dkk.

Efter föreställningen på Trapez kör vi direkt till Vester Nebel och den mindre Cirkus Mascot, som även de presenterar ett intressant familjeprogram med show kl. 15.

Föreställningen bjuder på vargliknande hundar, papegojor, minigris, hästar, rola rola och luftakrobatik. En mindre familjecirkus med charm.  Biljettpris 180-210 dkk.

Avresa tidig lördag morgon 20 maj från Lund via Malmö över Öresundsbron med möjlighet för att gå på vid hotell Hilton Kastrup, åter i Sverige lördag kväll. 

För mer info/anmälan och betalning, kontakta Martin omgående då platserna är begränsade, e-post: antilop80@hotmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2016

Cirkus Krone. Jørgen Lorenzen har været en tur i München og skriver:

Kronebau, München. 28. februar og 1. marts

Ved hvert månedsskifte viser Krones vintercirkus et helt nyt program. Man kan altså på to dage se to forskellige forestillinger. Brianos cirkusrejser havde booket hotel og billet, og som altid fungerer alt optimalt, når Brian arrangerer rejsen.

I foyeren vrimlede det med artister og cirkuselskere. Fra Danmark sås f.eks. Isabella Enoch Sosman, Judy Glosted og Louise Mandrup.

1. forestilling

Man havde glædet sig til et gensyn med Charlie Carletto (cirkus Dannebrog 2015 og 2016). Men han er sygemeldt, så i stedet var der Tonito Alexis – en ung klovn, bror til Totti Alexis. Tonito havde en fin udstråling, viste selvkomponerede entreer og ikke kun kopier af andres. Hans kontakt med publikum var udmærket. Og en lille detalje: han havde fået en mand fra publikum til at hjælpe sig i manegen. Man kan jo mene meget om den skik, som vel efterhånden alle soloklovne benytter sig af. Nogle vil kalde den en uskik, for nogle gange lykkes det – andre gange føler de medvirkende sig utrygge. Her levede en mand sig så meget ind i sin rolle, at det blev til et særdeles levende medspil til Tonito. Eller var det modspil? Nummeret var ved at løbe af sporet, da Tonito lidt myndigt siger til ham: ”Ich bin der Clown ” – hvilket han forstod, så Tonito atter kunne styre løjerne.

Forestillingen havde gode numre, som har været vist i Danmark. Duo Stipka - pas de deux. Samme høje kvalitet, som da forældrene var i Danmark (Dannebrog 1991 og 1993).

Duo Stipka

Duo Jasters med deres knivkasternummer (Benneweis 2011).  Der var Trio Stoian med formfuldendte og svære spring til og fra russisk barre (Benneweis 2013).

Heste-og elefantnumrene var ikke på højde med, hvad man er vant til i cirkus Krone. Til gengæld funkler Martin Lacey Jun. i alle retninger, eller rettere: hans 26 dyr gør det, når de fylder manegen Alle i aktivitet, ofte mange på en gang. Alt virker afslappet og harmonisk, og dyrene sidder og venter eller slikker sig om munden, og måske brummer og hvæser de lidt (for et stort rovdyr kan ikke spinde som en kat). Et studie i skønhed – og en dressurform, som respekterer dyrene og giver dem lejlighed til at vise, at de kan andet end at sove, æde og jage.

Martin Lacey og nogle af hans løver og tigre

Det andet højdepunkt var Duo Sky Angels - et luftnummer i strapater og trapez men med en uhørt -  eller rettere: uset – sværhedsgrad. Højdepunktet kom, da de to artister hang i dobbelt mundhang, mens undermanden (pigen) hvirvlede i pirouetter, mens trapezen drejede rundt om sig selv i store cirkler.

Duo Sky Angels. Klik her for at se flere fotos fra februar-forestillingen.

Slutnummeret hed Face Team. Et hold basketboldspillende springgymnaster invaderede manegen og skød bolden op i kurven på 1000 forskellige måder. Altså en showudgave af basketballsporten. Morsomt? Ja. Cirkus? Tja!

2. forestilling

Andendagens forestilling blev åbnet af Martin Lacey og James Puydebois. Sammen viste de, hvordan man dresserer rovdyr – 7 unge løver. Og Martin Lacey pointerede gang på gang: de må aldrig være bange eller føle sig truet. Det varer to år, inden dyrene kan tages med i den daglige forestilling. Demonstrationen var lærerig og tjente sikkert som et svar til de rabiate dyreretsforkæmpere. Det forlød, at delstaten Bayern måske vil forbyde fremvisning af rovdyr. Det vil ramme Martin Lacey og cirkus Krone i hjertekulen. Og rovdyrene? De skal vel aflives, for de zoologiske haver kan ikke optage dem. Men så får dyreværnsfolkene da ro, og dyrene får den allerværst tænkelige skæbne.

Efter dette fine indslag, som tjente til at gøre tilskuerne mere vidende, skiftede manegen til køer – 4 køer, som blev fremvist af Tonito Alexis. Men Bernhard Kaselowsky stod i baggrunden, for det er jo ham, der har dem til daglig. Køerne gjorde stor lykke – som de også gjorde, når de blev vist i cirkus Dannebrog.

Tonito Alexis og en af køerne

Tonito Alexis arbejdede også i marts måned i cirkus Krone – sammen med Gegory Bellini. Man fortalte, at de ikke havde arbejdet sammen før, men det kunne man ikke mærke. De gik fint i spænd: Tonito som den spraglede klovn i skingre farver og Gregory som den lidt anløbne og forsorne gentleman med træk fra Gøg og Gogge og Chaplin (det gjaldt dog ikke mavens diameter!). Tonito lavede sammen med Stefania den gamle spaghettientre, som måske er let at lave, men svær at få til at lykkes rigtigt. Her lykkedes det fint.

Hestenummeret var udlånt af cirkus Americano. Hestene blev fremført af Jana Mandana, men Flavio Togni stod under hele nummeret i baggrunden. Elefanten, for der var kun en denne aften, var vistnok Krones egen.

Adriana og Sarah Togni viste et stærkt luftnummer – trapez. Duo Stauberti (Bonbonland 2007) viste perchakrobatik – hvor undermanden kørte på cykel og gik op og ned ad en stige med perchen på panden.

Duo Stauberti

Der var også et gummimenneske, Alexander Batuev. Han var af den værste/sværeste af slagsen. Nummeret er jo egnet til at fremkalde gys. Det ligger på grænsen til det makabre, og da Hugo Zamorette i sin tid var hos Benneweis (Benneweis 1991), forsøgte Nelly Jane i sin præsentation at forberede publikum, så ingen blev stødt. Men disse numre kan diskuteres – som f.eks. også Captain Frodos nummer er blevet det. Og ja – gys hører med til cirkus. I cirkus viser man kroppens utallige udtryksmuligheder, og her har slangemennesker og frømænd jo en mulighed, som andre er forundt.

Forestillingen sluttede med et illusionsnummer. Vincent Vignaud tryllede med sig selv og 4 assistenter. Det er altid et effektfuldt punktum.

Men publikum blev vidne til en debut. Jana Mandana og Martin Laceys 8-årige søn Alexis var i manegen, for første gang med sit eget nummer. Det var et sympatisk hestenummer, som han delte med sin jævnaldrende kusine Shirin, som vistnok stammer fra Togni-slægten.

Alexis og Shirin. Klik her for at se flere fotos fra marts-forestillingen.

Og så var to gode aftener brugt på to flotte cirkusforestillinger. Og det er stadigvæk sådan, at når man i München på Hofbraühaus og andre listige steder forlanger en ”kleines Bier”, så kommer de med en halv liter. Det er mindste størrelse, der fås.

klovn.gif (1460 bytes)

5. marts 2017

Cirkushusets museumsforening har udsendt årgang 31 af deres årsskrift Cirkusbygningen. 12-sider i A5 format med omtale af et besøg hos Venzel Zalmov, som har skænket Cirkusmuseet i Rold række effekter. Bladet bringer også en af Venzels festlige anekdoter. Bladet indeholder også en artikel af Jørgen Lorenzen om Cirkuskorset og Gøglerkorset, en omtale af en igangværende restaurering af vogne, en omtale af Den Danske Cirkuspris samt en artikel om skoletjenesten. Det koster 50 kr. om året ar være medlem af Cirkushusets museumsforening, som er støtteforening for Cirkusmuseet i Rold. Indmeldelse kan ske ved at skrive til formanden Jørn Rasmussen, Spættevej 7, Rold, 9510 Arden.

Cirkusbladet, som er et fælles årsskrift for Danske Cirkusvenner og Cirkusmuseet i Hvidovre, er også ved at være klar og bliver postet i uge 11 eller uge 12. Dette blad er på 24 sider i A4-format.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. marts 2017

Danske stjerner i München. Ved premieren på martsprogrammet i Cirkus Krone i München oplevede gæsterne 4 danske - eller i hvert fald danskejede - stjerner: 4 af Bernhard Kaselowskys køer i et sjovt lille intermezzo, hvor de blev fremført at stjerneklovnen Tonito Alexis. På premiereaftenen med Bernhard stående i baggrunden. Bernhard har 6 køer, men Isabella Enoch Sosman fortalte, at nummeret fungerede bedst for Tonito, når der kun var 4 køer i manegen. Isabella Sosman var selv i München sammen med sønnen David og sine medarbejdere Judy Glosted og Louise Mandrup.

Cirkus Krones forestillinger i Cirkusbygningen i München er i øvrigt altid nogle af de bedste, man kan opleve i Europa. Der er 3 forskellige programmer: et i december/januar (med premiere 1. juledag), et i februar og et i marts.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2017

Cirkus Arli 2017. Cirkus Arli laver i år en temaforestilling, som er i det maritime element. Forestillingen hedder “Ship Ahoy”. Den har selvfølgelig den elegante sprechstallmeister Bettina Arli ved roret.

Signaturnummeret i Cirkus Arli har deres 47. årige levetid altid været klovnenummeret. I årets forestilling er klovne-duoen blevet til en trio. Alexander og Martin Arli får nemlig i år følgeskab af Francesco Fratellini - ovenikøbet i en helt ny klovne-entre.

Francesco, Alexander og Martin. Pressefoto fra Cirkus Arli

De to skøre sømænd "Francesco & Alexander" laver yderligere et forrygende et forrygende kaskadørnummer (bordnummer) i årets forestilling. Francesso Fratellini var også hos Arli i 2016, men med helt andre numre. Men han begyndte allerede i 2016 sammen med Alexander at træne på kaskadørnummeret.

Francesco og Alexander. Pressefoto fra Cirkus Arli

Elegant svævende under cirkuskuplen møder publikum Francescos kæreste Sarah Florees i aerial ring. Sarah viser tillige et dukkenummer. Hun var også hos Arli i 2016, men den gang med hula hop og contortion.

Nye for publikum i Cirkus Arli er den dygtige ungarske fodantipodist Eva Varadi. Det jyske publikum kender hende fra nogle sæsoner i Cirkus Krone. Et enkelt år, 2008, var hun med i Baldoni’s julecirkus. Bortset herfra har hun ikke optrådt på Sjælland.

Eva Varadi. Foto fra Cirkus Krone 2016

Med sig har hun ægtefællen Richard Donnert. Sammen viser parret det forrygende lynomklædningsnummer, som jyderne sidste år kunne opleve i Cirkus Krone, hvor parret havde deres debut med nummeret.

Quick Donnerts. Pressefoto fra Cirkus Arli

Ud over de nævnte møder publikum Olga Makejeva fra Letland med vertikalsejl og akrobatik i roterende ring. Hun var også hos Arli i 2007 og 2008, men hed den gang Guseva til efternavn. Tidligere havde hun optrådt både hos Baldoni og i svenske Cirkus Olympia.

Olga Makejeva. Pressefoto fra Cirkus Arli

Cirkus Arli starter sæsonen på Møllebakken i Fløng den 25. marts.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2017

Cirkus Arnardo 2017. Det norske Cirkus Arnardo skriver:

Våren er kommet, og Cirkus Arnardo ruller nå ut på landeveien til en ny sesong.

Cirkusdirektør Arild Arnardo og hans medarbeidere og artister har gjort seg klar for å ta Cirkus Arnardo ut på sesong nummer 69 i rekken. Også i år vil Cirkus Arnardo være det eneste av de store cirkusene som turnerer i Norge.

Høyt dekorerte

 - Vi er alltid stolte av artistene vi har med på en turné, men jeg må jo få si at det er ekstra stas å ha med artister som har oppnådd å bli så lagt merke til internasjonalt at de er dekorert med høye utmerkelser, sier Arild Arnardo, som selv er høyt dekorert, blant annet med Kongens fortjenstmedalje som han og hans hustru Bjørg Arnardo ble tildelt i 2015.

Cirkusdirektøren er spesielt imponert over artistenes alder i den forbindelse.

- Ja, dette er jo til dels unge mennesker som har arbeidet knallhardt for å nå dit de er, og så blitt belønnet for det med både publikums gunst, og høythengende priser.

Klar for landeveien

 Og nå er altså alt klappet og klart for den norske landeveien, til store og små steder for igjen å følge cirkuskongen Arne Arnardos motto; ”Det å gjøre andre glad, er den beste gleden en kan ha”.

- For oss er det altoverskyggende å beholde den kjente Arnardo-atmosfæren, og det mener vi bestemt at vi har klart også i år. For illusjonsnumrene er der, komikken, varmen, dyrene og ikke minst det imponerende. Alt dette, i et for sesongen nytt telt som blant annet vil gi vårt publikum en ny opplevelse i måten å oppleve cirkus på. Men atmosfæren og ektheten er der, så til godt ut i september håper vi å møte mange tusen glade cirkusvenner i alle aldre, sier Arild Arnardo.

Som sædvanligt er det cirkusprinsessen Helen Arnardo, der byder publikum velkommen til årets forestilling. Blandt de medvirkende er som tiligere nævnt her på siden de musikalske klovne Les Rossyann.

Yderligere møder publikum Zusana Smahas Flying Dogs – tre border collies på frisbee-jakt. Zusana Smaha er tillige den ene halvdel af jonglørparret Duo Smaha, som svenskerne oplvede i 2014 i Cirkus Maximum.

Zusana Smaha og en af hundene. Pressefoto fra Cirkus Arnardo. Fotograf: Fridgeir Walderhaug

Duo Smaha. Pressefoto fra Cirkus Arnardo

Nicoleta Badea viser cloudswing højt oppe under teltkuplen.

Nicoleta Badea. Pressefoto fra Cirkus Arnardo. Fotograf: Claudiene Fretin

Are og Paolina Arnardi er i år i manegen med et helt nyudviklet magi- og illusionsnummer. Ares bestefar, Cirkuskongen Arne Arnardo, var Norges mest berømte tryllekunstner gennom tidene.

Deres søn Arne Otto Luigi Folco Arnardo viser ponyer i frihedsdressur.

Peter & Klara viser et komisk kaskadørnummer. Jeg gætter på, at det også er dem, der under navnet Adelina & Alex viser et pole-nummer, hvori også indgår hånd-til-hånd-akrobatik.

Fra det svenske Cirkus Olumpia komer en gruppe med kameler, lamaer og køer/okser.

Truppe Cheban optræder dels med russisk gynge, dels med en slags gummihjul (på norsk sprettringer), som de hopper på. Danskerne oplevede truppen i Cirkus Benneweis i 2011.

Cheban-truppen. Pressefoto fra Cirkus Arnardo

Daniel Badea optræder med stigebalance.

Endelig kan publikum glæde sig til at se Duo Romance med et flot kærlighedsnummer i strapat.

Duo Romance. Pressefoto fra Cirkus Arnardo

Der er landspremiere i Vågsbygd, som er den største bydel i Kristiansand, lørdag den 11. marts. Derefter går turneen Norge rundt. Fra 21. til 30. april gæster Cirkus Arnado Oslo.

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden