nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 9. April 2021

Opdateringerne dækker denne gang perioden 3. marts til 9. april. Næste opdatering lørdag 17. april. sidste nyt-siden kan du eventuelt finde nyheder, som er modtaget efter 9. april.

9. april 2021

Retningslinjer for kulturproduktioner og kulturarrangementer med siddende publikum. En opdateret udgave af retningslinerne, som bliver udarbejdet af Kulturministeriet efter drøftelse med sektorpartnerskabet for siddende underholdning, vil forhåbentlig være klar i løbet af den kommende uge. Retningslinjerne, der også gælder for cirkus, forventes bl.a. at sætte et kvadratmeterkrav pr. tilskuer samt begrænsning af samlet antal tilskuere. Retningslinjerne kan blive afgørende for muligheden for, om et cirkus kan gennemføre en turne, der ikke på forhånd er dømt til at give underskud.

Så snart retningslinjerne er klar, vil de blive omtalt på sidste nyt-siden, hvor vi også fortæller om de beslutninger, de enkelte cirkus melder ud, når de kender vilkårene.

Her er premiereplanerne sådan som de ser ud lige nu:

Cirkus Arena: 6. maj i Nykøbing Mors

Cirkus Arli: afventer retningslinjerne

Cirkus Baldoni: 6. maj i Hillerød

Cirkus Krone: afventer retningslinjerne

Cirkus Mascot: afventer retningslinjerne

Zirkus Nemo: 12. maj i Herning

Cirkus Trapez: ingen turne i 2021

 klovn.gif (1460 bytes)

9. april 2021

Hu hej vilde dyr med cirkusdyr. DR skriver: ”Hu hej vilde dyr er en morsom og vild quiz, hvor det hele handler om dyr! Vært Joakim Ingversen styrer med sikker hånd holdkaptajnerne Kristian Gintberg og Tina Müller og deres kendte gæster gennem quizzen, som er fuld af sjove quiz-lege og skøre påfund.”

Første afsnit sendes vist nok fredag 16. april kl. 20. Men du kan allerede nu streame udsendelserne fra DR’s website. Se nærmere på https://www.dr.dk/drtv/serie/hu-hej-vilde-dyr_225644

Blandt de medvirkende dyr, der skal gennemløbe en labyrint, er flere fra Cirkus Mascot: Gederne Anton og Felix, Grisen Sille, hunden Pepsi og sluttelig kongepudlen Anzo. Du møder dem første gang i det 5. ud af de i 8 programmer.

Grisen Sille er blandt de dyr, der skal gennem labyrinten. Dette billede er fra en forestilling i Cirkus Mascot. Fotograf: Daniel Deleuran.

Marianne Deleuran og hendes søn Daniel håber på, at de krav til cirkus, som Kulturministeriet fastsætter efter drøftelse i sektorpartnerskabet for siddende underholdning, muliggør at Cirkus Mascot kan starte deres turne i løbet af maj måned. Men det forudsætter selvfølgelig, at tilskuerloftet ikke sættes så lavt, at de selv ikke ved alt udsolgt kan få dækket de daglige udgifter. ”Krav om fremvisning af coronapas er selvfølgeligt lidt bøvlet. Men det lever vi gerne med, hvis vi får lov at tage på turne,” siger Marianne Deleuran. Hun tilføjer: ”Krav om, at alle over 15 skal fremvise coronapas er jo med til at sikre, at det er trygt at gå i cirkus.”

   

   

Daniel Deleuran fik lov til at fotografere under optagelserne, der fandt sted i efteråret 2020.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. april 2021

Circus Days and Nights. Circus Days and Nights er en cirkusopera i tre akter, skrevet af den amerikanske komponist Philip Glass. Dens inspiration er Robert Laxs digtsamling Circus Days and Nights. En digtsamling, der trækker os ind i digterens fascination af akrobater og cirkusstil og tager os med på vejen, når han slutter sig til et cirkus i 1940'ernes Amerika. Det gjorde Robert Lax (1915-2000) nemlig i nogle år, hvor han optrådte som klovn og jonglør.

Cirkus Days and Nights er en samproduktion mellem Cirkus Cirkör og Malmö Opera. Svenske Cirkus Cirkör regnes af mange for Skandinaviens førende nycirkus.

Forestillingen skulle have haft verdenspremiere på 29. maj i Malmö Opera og spille frem til 13. juni. Men på grund af coronaen har operaen i Malmö ingen forestillinger i foråret med publikum i salen. I stedet lanceres forestillingen nu som en forestilling, som du mod betaling på 100 svenske kroner kan livestreame torsdag den 29. maj kl. 18, så du kan se den hjemme i sofaen. Sproget er engelsk, men der tekstes på både engelsk og svensk. Den varer ca. 2½ time.

Se mere på https://www.malmoopera.se/circus-days-and-nights-streaming

 klovn.gif (1460 bytes)

6. april 2021

Gøglerboden. Jørgen Lorenzen skriver:

Tæt på Tirstrup/Aarhus lufthavn ligger landsbyen Feldballe. Lige uden for Feldballe ligger Friland. Friland er et stort boligområde med alternative huse med særprægede former. Arkitekterne har her fået lov at boltre sig. Fantasien er taget i brug, og der er en helt særpræget stemning af nybyggere, hippier og frodig kreativitet – et alternativ til de gængse, lidt friserede bymiljøer med murstenshuse og en vis ensretning.

Og midt inde i Friland ligger Gøglerboden, som er beboet af professor Trifolikom og Soffi.

Tonny Trifolikom foran gøglerboden. Alle fotos: Ulla Tindal Hjorth

Tonny Trifolikom er – i hvert fald i Jylland – anset for at være en af krumtapperne i den folkelige forlystelsesverden. Dele af hans karriere, tiden med cirkus Freja og Mongo, er beskrevet i en artikel i CirkusPosten nr. 2/2021, og hans medvirken i cirkus Hjemve sidste sommer er anmeldt på cirkus-dk.dk 24/7 2020 – I cirkus Hjemve optrådte han sammen med Frank Thierry, og der er en livslang forbindelse ikke blot mellem de to, men mellem Tonny og cirkus Krone. Tonny Triflikom var da også ansat i cirkus Krone fra 1982 til 1984.

Tonny Trifolikom har levet hele sit liv som gøgler, artist, lærer og fortæller. Han er en mester i gøgl, som han – noget ubeskedent – beskriver som: ingenting for fuld udblæsning! I hvert fald er hans liv gået med at give indhold, det modsatte af ingenting, og det vil sige med at underholde og more og give tilskuerne et mentalt vitamintilskud. Han har været på markedspladserne, til festivals, byfester og overalt, hvor gøglerne hører til. Og hans soloengagementer løber op i et ukendt antal. Utallige er de tilskuere, der har givet sig hen til latteren og til undren og beundring, når de oplevede ham. Og han har været underviser på skoler og højskoler og i andre pædagogiske sammenhænge. Og så er han en blændende fortæller – med en enorm indsigt i gøglerens og artistens selvforståelse. Hans filosofiske betragtninger over klovnen, gøgleren og artisten bør ved lejlighed skrives ned, så eftertiden kan holde dem fast.

Men nu er han ved at være mæt. Derfor holdt han udsalg i påskeferien. Rekvisitter, kostumer, rariteter, udstyr, ragelse og meget andet var til salg. Og en stor modeljernbane. Og hver eneste ting og dragt mindede både ham selv og mange andre om hans lange, eventyrlige og spændende karriere. Og allerede på førstedagen – 1. april – var der mange besøgende i Gøglerboden: cirkusfolk, gøglere, samlere, cirkusfreaks og i det hele taget alle, der holder af cirkus og gøgl. 

 

   

Et godt eksempel på hans skarpe iagttagelsesevne og sproglige formuleringsevne giver han i et nyligt opslag på sin side i Facebook – den 16.marts: ”Fællesskabet bliver mere og mere indviklet, og vi får mere og mere indflydelse, men vi vil bestemme mere, end vi kan finde ud af. Vi laver flere regler, end vi er i stand til at overholde. Jeg bliver medløber i noget, der et blevet for svært at forstå. Vi bliver det tavse flertal, og de færreste taler på vores vegne. Vi er begrænset i vores udfoldelse. Savner min frihed.”

Det kan læses i snæver sammenhæng som et udsagn om cirkus og folkelig forlystelseskunst, men det kan sandelig også udvides og gælder for de almene vilkår, vi er udsat for – og har udsat os selv for.

   

På billedet th. ses Jørgen Lorenzen sammen med Tonny Trifolikom. Begge har selvfølgelig mundbind på.

klovn.gif (1460 bytes)

4. april 2021

Svensk tv-udsendelse om yngste generation i Cirkus Olympia. Martin Lasson Berglund skriver:

Sveriges Television har gjort ett mycket bra och intressant reportage om Simon Bengtsson, son till Niklas och Natascha på svenska Cirkus Olympia!

Ett reportage om att växa upp på cirkus ur ett barnperspektiv. Simon reser vanligtvis runt i Sverige tillsammans med sin familj, Cirkus Olympia som består av både människor och djur från hela världen. Men han går också i svensk skola precis som alla andra barn i Sverige!

Just nu är det pandemi och tyvärr kan Olympia inte turnera men vi hoppas alla att de snart kan komma ut och underhålla Sverige igen!

Följ länken nedan för att se programmet som kan ses i hela världen!

https://www.svtplay.se/video/30757890/sa-lever-jag/sa-lever-jag-sasong-1-simon

Gid de danske tv-stationer ville lave noget tilsvarende fra danske cirkus i stedet for at lade, som om cirkus er ikke-eksisterende!

Lige som de øvrige svenske cirkus var Cirkus Olympia pga. coronaen tvunget til at holde pause i 2020. Dette billede, taget af Linda Himsel, er fra finalen 2019. Cirkus Olympia håber, at det bliver muligt at gennemføre en turne i år.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2021

Cirkusprinsessen fra Viborg. Fredag den 9. april fylder Laura Berdino, Årslev ved Slagelse, 40 år. Som datter af den jyske erhvervsmatador John Staaling fra Viborg stod det ikke skrevet i stjernerne, at hun ville blive cirkusprinsesse. Men allerede som lille pige var hun vild med heste, og et af årets højdepunkter var når Cirkus Arena kom til Viborg. ”Bare det var mig,” tænkte hun når hun så med hvilken elegance, trænere fremviste heste i frihedsdressur.

Laura Berdino

I 1992 fik hun lov til at være feriebarn hos familien Berdino og fulgte dag efter dag, hvordan Alexia og René Cassely trænede med deres heste og elefanter og forestilling efter forestilling fik stor applaus for deres flotte numre. Også i de følgende år var hun feriebarn hos Cirkus Arena. Senere kom uddannelser og arbejde i første række, og ferierne i Cirkus Arena blev sat på standby. Laura var dog fortsat fast gæst på cirkuspladsen i Viborg, når Cirkus Arena besøgte hendes hjemby. Hvert år fik hun tilbud om igen at tage med på cirkusferie. I 2007 sagde Laura tak til at tage med på turné, når Arena skulle besøge Bornholm. Og der faldt hun og Benny og Hanne Berdinos søn Jackie pladask for hinanden. De forlovede sig i december 2008 i Paris i Restaurant Le Jules Vernes i Eiffeltårnet og blev gift i 2009.

Siden sæson 2010 er det Laura, der har præsenteret Cirkus Arenas flotte heste. I 2011 fik Laura og Jackie datteren Scarlet, der fik sin manegedebut med ponyer i 2019. Laura Berdino er formand for ejerselskabet bag Cirkus Arena, Berdino Holding. I efteråret 2020 overtog Laura og Jackie tillige den daglige ledelse af temaparken Cirkusland i Årslev. Coronaen betød, at Cirkus Arena ikke kom på turne i 2020, og at sæson 2021 ikke som planlagt kunne starte i marts. ”Jeg glæder mig til at komme på landevejen igen, ” siger Laura. Og mon ikke der er hundredetusindvis af danskere, som glæder til igen at se den kønne Viborgpige og hendes flotte heste i Cirkus Arenas manege?

klovn.gif (1460 bytes)

30. marts 2021

International Cirkusdag. World Circus Day, som vi i Danmark har oversat til International Cirkusdag, fejres normalt hvert år den 3. lørdag i april. Danske Cirkusvenner har i mange år markeret dagen i samarbejde med Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkus Baldoni. Coronaen betød dog, at dagen ikke kunne markeres i 2020. Hverken i Danmark eller i andre lande.

3. lørdag i april falder i år den 17. april. Men Cirkusmuseet må efter de seneste restriktioner først åbne 21. april, og de danske cirkus må først starte sæsonen 6. maj.

Danske Cirkusvenner, Cirkusmuseet og Cirkus Baldoni har derfor besluttet i år at udskyde festligholdelse af Cirkusdagen til lørdag den 22. maj i forventning om, at arrangementet kan gennemføres den dag.

Der er åbent på Cirkusmuseet fra 10 til 14. Gratis adgang.

Klokken 11:15 fortæller Kurt Flemming om sit liv som Pjerrot på Bakken. Gratis adgang.

Klokken 13 er der artistoptræden i Fægtesalen. Gratis adgang. 

Klokken 14:15 er der gallaforestilling i Cirkus Baldoni, der som tidligere år har slået teltet op på Alarmpladsen bag Cirkusmuseet. Billetpris nedsat med 30 kr. 20 % rabat på billetter til medlemmer af Danske Cirkusvenner.

klovn.gif (1460 bytes)

30. marts 2021

Kenny Quinn til Holland. I Holland er der flere besøgende i julecirkus end i de cirkus, som turnerer i sommersæsonen. Til sæson 2020/21 var den danske gentlemantyv Kenny Quinn engageret til Kerstcircus Haarlem. Men på grund coronaen blev sæsonen ikke til noget. De hollandske julecirkus forventer at coronaen kommer så meget under kontrol, at der bliver forestillinger i sæson 2021/22. De har allerede engageret flere af artisterne. Således er Kenny Quinn og fru Joan engageret til Wintercirkus Apeldoorn. Apeldoorn er en by i Gelderland i den centrale del af Nederlandene med et indbyggertal på godt 160.000.

Forsiden af nr. 2/2021 af det svenske cirkusblad Cirkuläre Notiser viser dette foto af Kenny Quinn i aktion. Bladet indeholder Kennys artikel om Borra og Borra Jr., lommetyvenes konge, med særlig fokus på optræden i Sverige. Artiklen bringes også i det kommende nummer af Danske Cirkusvenner og Cirkusmuseets årsskrift Cirkusbladet, men her med særlig fokus på optræden i Danmark. – Foto: Kai Schmidt

klovn.gif (1460 bytes)

29. marts 2021

Cirkus Agora 2021. Jan Ketil fra det norske Cirkus Agora skriver:

Cirkus skal være en opplevelse av glede, humor og spenning. Covid 19 har imidlertid gitt oss cirkusfolk litt vel mye spenning! Vi lurer fremdeles på når vi kan komme oss ut på turné. Cirkusets ledelse har nå tatt en beslutning. Av hensyn til publikum, ansatte og samarbeidspartnere vil Cirkus Agora se an progresjonen i vaksineprogrammet og smitteutviklingen før vi legger ut på turné Norge rundt. Vi har derfor bestemt oss for å utsette premieren som vanligvis finner sted i midten av mars. Men går vaksineringen etter planen, er vi klare til å starte cirkusbilene i løpet av våren. Vi håper det blir så raskt som overhodet mulig! Følg med på nettsiden og facebook for ny informasjon.

Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

 klovn.gif (1460 bytes)

28. marts 2021

Det store svenske Cirkus Maximum, som var et af de førende i Norden, sluttede sæson 2017 i september på Heden i Göteborg. Det blev deres sidste sæson. I 35 sæsoner havde Bengt Källquist turnerer med sit cirkus. De første år under navnet Cirkus Minimum, men de sidste mange år under navnet Cirkus Maximum.

April-nummeret af det svenske cirkusblad Cirkuläre Notiser indeholder et interview med Bengt Källquist, der i dag er 62 år gammel.

Han fortæller, at det gik godt for Cirkus Maximum frem til sæson 2015. Men pludselig skete der noget. Aviserne holdt op med at skrive om cirkus og TV stoppede med at transmittere cirkusforestillinger. Mange firmaer, som plejede at købe billetter, stoppede med at købe billetter, og dyreretsaktivister lovede at køre Cirkus Maximum i sænk. Alt dette påvirkede besøgstallet og økonomien. Bengt Källquist gik ind med personlig kapital for at undgå en konkurs. Men sæson 2017 blev en ren katastrofe: rimelige besøgstal i Stockholm, Göteborg og Malmö, men alt for få i resten af Sverige.

I dag satser Bengt Källquist på sit firma Källquist Equestrian AB, en grossistforretning med rideudstyr m.v.

Der hang tunge skyer over Cirkus Maximum i 2017, der blev sidste sæson for det store svenske cirkus.

klovn.gif (1460 bytes)

26. marts 2021

Sæsonstart – opdateret oversigt.

Cirkus Arena skulle have haft premiere på Bellahøj i København den 24. marts. Tid og sted er senest ændret til 6. maj i Nykøbing Mors. De skriver:

Regeringens genåbningsplan blev præsenteret i forgårs, og her blev der præsenteret en dato for, hvornår Danmarks kulturinstitutioner og spillesteder igen må have publikum. Datoen er den 6. maj.

Vi er glade for, at der nu er sat en dato for, hvornår den indendørs kultur kan begynde at åbne op, men også ærgerlige over, at forestillingerne inden denne dato desværre ikke kan finde sted som oprindeligt planlagt. Dette er vi ved at finde en løsning på.

Gæster med billetter til forestillinger inden den 6. maj hører derfor løbende fra vores billetkontor pr. mail om de konsekvenser, genåbningsplanen har for deres besøg i Cirkus Arena. I første omgang arbejder vi på at finde nye datoer, vi kan spille de aflyste forestillinger på. På samme måde som forestillingerne på Bellahøj, der skulle have spillet i marts og april, nu er flyttet til august og september 2021.

De nye præcise retningslinjer for hvor stort et publikum, der må være, samt eventuelle restriktioner, der måtte gælde i Cirkus Arena efter den 6. maj, venter vi stadig spændt på. Myndighederne forventer at kunne præsentere disse tidligst om 2 uger, og vi vender derefter hurtigst muligt tilbage, når vi ved mere om, hvordan vi på bedste vis kan samles om cirkusmanegen til årets jubilæumsforestilling

Vores vinterkvarter 'Cirkusland i Slagelse’ står også over for en genåbning. De udendørs kulturinstitutioner - herunder forlystelsesparker - har nemlig fået lov til at åbne allerede nu! Så fra på lørdag den 27. marts og i hele påskeferien åbner Cirkusland i Slagelse alle udendørs forlystelser og aktiviteter hver dag kl. 10 - 17. Cirkuslands indendørs haller med shows er som i Cirkus Arena fortsat nedlukket, men udendørs er der gang i alle karruseller.

Vi glæder os til at se jer alle igen - vi har savnet jer.

Cirkus Arli havde planlagt at starte sæsonen på Møllebakken i Fløng den 27. marts. De skriver:

Vi skulle have startet vores 51. sæson d. 27 marts. Regeringens restriktioner umuliggør desværre dette p.t. Vi er klar, så når vi får grønt lys starter vi. Pas godt på jer selv. Vi glæder os til at se jer igen.

Med lidt held kan Martin Arli, der her ses sammen med sønnen Alexander, tage sit cirkus på turne i maj. Men Martin Arli venter med udmelding, til han har set hvilke smitteforebyggende tiltag der kræves, herunder omkring tilskuerloft og afstand.

Cirkus Baldoni havde planagt at starte sæsonen 4. april, men har udskudt sæsonstarten til 6. maj, hvor de spiller i Hillerød.

Cirkus Baldoni startede i 2002, så det er deres sæson nr. 20. De kalder årets forestilling for Det’ for vildt

Cirkus Mascot havde planlagt at starte sæsonen i deres hjemby Roslev den 31. marts. De skriver:

Da der endnu ikke er udsigt til at kulturinstitutioner, såsom cirkus, kan åbne op, udsætter vi foreløbig vores premiere og Danmarksturné. Vi vender tilbage med nye datoer, så snart vi ved mere!

Marianne Deleuran og hendes legesyge vovser ser frem til igen af komme i manegen. Der er utvivlsomt også mange, som glæder sig til igen at møde dem i Cirkus Mascot. Foto: Per ”Mr. Sputnik” Krogh Petersen

Zirkus Nemo havde planlagt at starte sæsonen 11. april i Horsens. Som restriktionerne lige nu ser ud kan de ikke starte tidligere end 6. maj.

Usikkert hvornår du igen kan møde Smadremanden og hans assistent Laura i manegen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Cirkus Krone skriver at en sæson 2021 er betinget af, at de kan følge og overholde de gældende retningslinjer, som ikke er udstukket endnu. De følger nøje med og håber de snart kan melde klart ud.

Cirkus Trapez skriver:

Desværre har vi besluttet os for at aflyse vores sædvanlige cirkustour 2021, grundet Corona restriktionerne. I stedet præsenterer vi for første gang, Cirkus Open Air - et lille kompatibelt udendørs cirkusshow, der kan fremføres hjemme i jeres haver! Showet er velegnet til parker, plejecentre, SFO’er, fødselsdagsfester og meget mere. Hvis I er interesseret i at støtte os i disse vanskelige tider, samtidig med at få en suveræn oplevelse, så kontakt os på 40 10 39 39, eller på Info@Cirkus-Trapez.dk

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2021

Cirkus Baldoni raser over kravet om coronapas. Cirkus Baldoni havde satset på at starte sæsonen 6. marts i Lyngby, men har nu udskudt premieren til 6. maj i Hillerød. Cirkusdirektør René Baldoni er bestemt ikke glad for kravet i genåbningsaftale om, at gæsterne skal vise coronapas. På Facebook skriver han blandt andet:

”Jeg har sgu ikke tænkt mig at stå og spille politimand når gæster kommer til vores cirkus. Sidste år viste tydeligt at gæsterne holdt afstand og var ansvarlige, og vi kunne sagtens håndtere det både i telt og i sportshaller. I branchen for et siddende publikum, blev der ikke konstateret nogle smittetilfælde. Derfor støtter jeg op om borgerforslaget til lov der forbyder krav om vaccinepas/vaccinestatus indenfor Danmarks grænser.”

René Mønster Baldoni er bestemt ikke tilfreds med kravet at tilskuerne skal vise coronapas

Også fra fx restaurationsbranchens side er der kritik af kravet om fremvisning af coronapas. Der er dog ingen af kritikerne, som har givet udtryk for, at de havde foretrukket en fortsat nedlukning!

Hvis 50.000 personer med stemmeret til folketingsvalg støtter et borgerforslag, kan det blive fremsat i Folketinget.

Det er dog ikke ensbetydende med, at et sådant borgerforslag bliver vedtaget! Det meget store flertal, der står bag genåbningsaftalen (Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet) vil næppe stemme for et forslag om at forbyde conapasset. De var enige om, at et coronapas vil bidrage til epidemikontrollen, så store dele af erhvervene og kulturlivet kan genåbne tidligere end ellers.

Conapasset skal vise, om borgeren er færdigvaccineret, har overstået infektion eller er testet negativ indenfor 72 timer (både PCR- og antigen-test). Børn under 15 år vil være undtaget.

Så det ser ud som om kritikerne af coronapas har valget mellem at se coronapas for alle gæster over 15 år eller fortsat at holde lukket og i stedet benytte sig af ordningen om at få 90 % af de faste omkostninger refunderet.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. marts 2021

Lille programændring hos Cirkus Baldoni. Sæsonen skulle have budt på et gensyn med duoen Hands to Violin (Daniella Virtova, som spiller violin, og håndstandakrobaten Michal Mudrak). De var topnummeret hos Cirkus Baldoni i 2016, hvor de var blandt de nominerede til prisen for årets bedste nummer fra Den Danske Cirkuspris. Desværre er Michal kommer til skade under træningen, så det bliver først i 2022, du kan opleve dem hos Baldoni.

I stedet har de engageret den italienske hattejonglør Sage Macaggi. Han vandt sølv for sin optræden ved 21st International Circus Festival of Italy Latina i 2020. Den prestigefyldte festival afholdes normalt hvert år i oktober som en fysisk festival. På grund af coronaen blev den i 2020 afholdt som en online-festival.

Sage Macaggi. Klik her for video med klip fra Sage Macaggis entre.

Yderligere har Cirkus Baldoni engageret slangemennesket Sheyen Caroli, der er optaget i Guinness Book of Records for at skyde med bue og pil med fødderne. Hun kalder sig Mistress of Contortion og er 25 år gammel. Hun kommer fra Italien.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2021

Cirkus og genåbning. Den rammeaftale om plan for genåbning af Danmark. som et bredt flertal i Folketinget (Regeringen (Socialdemokratiet) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet) er enige om, lægger op til at spillesteder, teatre, og biografer og lignende øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter, må åbne 6. maj. Det gælder også cirkus. 

For alle tilskuere over 15 år stilles der krav om fremvisning af coropanas som viser, at tilskueren er færdigvaccineret, har overstået infektion eller er testet negativ indenfor 72 timer (både PCR- og antigen-test). 

Der vil fortsat gælde relevante smitteforbyggende tiltag. Disse vil blive drøftet i sektorpartnerskabet for siddende underholdning på bagrund af oplæg fra myndighederne. Cirkusdirektørforeningen er repræsenteret i sektorpartnerskabet.

Der vil f.eks. være tale om kvadratmeterkrav, krav og anbefalinger om brug af mundbind, begrænsning af samlet antal publikummer, siddende publikum mv., og der vil gælde retningslinjer vedrørende afstand, hygiejne mv. Kulturministeriet oplyser, at det er uvist hvornår de gældende vilkår kan offentliggøres.

Det er derfor svært at sige, hvordan vilkårene bliver for landets turnerende cirkus. Udviklingen i corona-epidemien kan i øvrigt betyde ændringer i den nævnte startdato 6. maj.

Hjælpepakkerne forlænges i lyset af den gradvise genåbning i de kommende måneder, således at de gælder til og med d. 30. juni 2021. Virksomheder, der som cirkus har været omfattet af nedlukning, vil kunne vurdere, at det ikke er hensigtsmæssigt at lukke op. I den situation kan de modtage op til 90 pct. i kompensation for de faste udgifter.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2021

Koordinering branchearrangementer for nycirkusfeltet.

Det drejer sig om to dedikerede nycirkusfestivaler: Copenhagen Circus Arts Festival / C!CAF i København og Dynamo Circus Festival i Odense samt Waves Festival, baseret i Vordingborg.

Waves Festival har et bredere sigte på international scenekunst, men nycirkus indgår som en væsentlig del af programmet, og festivalen har længe ønsket sig en tættere relation til det danske nycirkusmiljø.

Hver festival har tilknyttede faglige arrangementer, hvor hele miljøet kan deltage i workshops og debatter. De er åbne for artister og aktører inden for performance og nycirkusområdet.

Målet med festivalernes samarbejde er, at få de forskellige arrangementer til at spille sammen og i endnu højere grad være med til at kvalificere og styrke branchen.

Kilde: Dansk Artistforbunds blad Artisten.

Den københavnske nycirkusbiennale Copenhagen Circus Arts Festival / C!CAF skulle være løbet af stablen i DEN GRÅ HAL i København d. 18. – 26. marts 2021.På grund af coronarestriktioner er festivalen flyttet til marts 2022.

Dynamo Circus Festival finder efter planen af sted i dagene 4. til 7. august 2021.

WAVES Festival arrangeres af Cantabile 2. Næste gang er 22. til 28. august 2021

 klovn.gif (1460 bytes)

21. marts 2021

Kanske världens mest maxade hinderbana?! Det svenske nycirkus Cirkus Cirkör skriver:

Det här är cirkusartisten Aaron Hakalas bidrag till Cirkus Cirkörs 25-årsfirande! Aaron Hakala sökte Cirkus Cirkörs gymnasium för att kunna få hålla på med sin största passion, parkour, men blev snabbt förälskad i nycirkus. Han arbetar idag som professionell cirkusartist.

Cirkus Cirkör har i 25 år förflyttat gränser och förändrat samhället med cirkuskonst genom att göra det omöjliga möjligt. Genom hårt arbete, att ta vår rädsla i handen och använda varje misslyckande som en lektion och envist fortsätta att se nästa möjlighet runt hörnet och vara våra bästa jag varje dag. Livet är en hinderbana och varje dag en underbar utmaning.

Klik her for at se video fra forhindringsbanen.

klovn.gif (1460 bytes)

19. marts 2021

Sæsonstart for Cirkus Baldoni. René Baldoni og Camilla Frimann er fast besluttet på at starte sæsonen 6. april på cirkuspladsen ved Firskovvej i Lyngby. Med mindre der kommer restriktioner, som forbyder det eller reelt umuliggør det. De er indstillet på at starte, selv om der skulle komme et lidt lavere tilskuerloft end i 2020, hvor man måtte have 1 tilskuer pr. 2 m2 areal af teltet. Kulturministeriets retningslinjer for kulturproduktioner og kulturarrangementer med siddende publikum tyder på, at kravet kan blive 7½ m2 pr. tilskuer.

Cirkus Baldoni vil starte, selv om der bliver krav om fremvisning af negativ Covid-19 attest.

Det er tænkeligt at du skal fremvise en negativ Covid-19 test for at gå i cirkus

Den genåbningsplan, som politikerne forhandler om og som burde være klar 22. eller 23. marts, vil måske vise, hvad der kommer til at gælde. Den vil i givet fald blive omtale på sidste nyt-siden.

Under forudsætning af, at Cirkus Baldoni kan komme i gang 6. april, ligger de ved Cirkusmuseet i Hvidovre på den internationale cirkusdag (World Circus Day) den 17. april.

Den internationale cirkusdag fejres normalt ved Cirkusmuseet i Hvidovre i samarbejde mellem museet, Danske Cirkusvenner og Cirkus Baldoni. Usikkert, hvad der er muligt i år. Men Cirkus Baldoni satser på at spille på pladsen bag museet den 17. april.

Årets Baldoni forestilling er sat i scene af Kim Kenneth. Han har før med stor dygtighed sat cirkusforestillinger i scene både i ind- og udland. Fx for det irsk/engelske Cirkus Vegas samt 2015-forestillingen i Cirkus Benneweis. Han har også haft en finger med i spillet ved de senere års Baldoni-forestillinger. Og i år er han altså engageret som instruktør. Kim Kenneth skal ikke selv være med i forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. marts 2021

Lige som sidste år håber Cirkus Trapez at kunne sælge nogle udendørs forestillinger til plejehjem, parker m.v.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2021

Pensionerede cirkustigere til Knuthenborg Safaripark. Sidste år byggede Knuthenborg Safaripark og Dyrenes Beskyttelse Europas største elefantanlæg til fire pensionerede cirkuselefanter. Tre af dem kom fra Cirkus Arena og en fra Cirkus Trapez.

Nu arbejder Knuthenborg Safaripark sammen med Dyrenes Beskyttelse og med støtte fra QATO Fonden på at etablere et anlæg, der skal huse pensionerede cirkustigere og på sigt andre såkaldte ’rescue-tigere’. Anlægget bliver det største af sin slags i Europa, hvor tigerne kan være ude hele året. Den første nye beboer bliver en pensioneret cirkustiger fra Spanien.

Foto stillet til rådighed af Dyrenes beskyttelse

Ingen af de kommende cirkustigre kommer fra Danmark, idet det fra 1963 blev forbudt at fremvise rovdyr danske cirkus. I naturen bliver en tiger 12-20 år. I zoologiske haver op til 26 år. Så de tigre, der har optrådt i danske cirkus, er døde for mange år siden. De tigre, som du i dag kan oplever i cirkus i en række lande, er alle født i ”fangenskab” og er unger af tigre, der også er født i ”fangenskab”.

Du har ikke kunne se rovdyr i de danske cirkus siden 1962. I Tyskland er der rovdyrnumre i flere af de store cirkus, og dyrene har langt bedre forhold dem, som cirkus og zoologiske have bød dem i gamle dage. – Den viste plakat blev brugt af Cirkus Benneweis i 1957

Tigeren er et såkaldt truet dyr, og der er vist nok flere tigre i ”fangenskab”, herunder i zoologiske haver, end i naturen.

QATO Fonden er almennyttig og blev stiftet i 2012 af Signe og Thomas Kirk Kristiansen. QATO Fonden støtter projekter, der bidrager til at fremme og sikre dyrs velfærd.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. marts 2021

Arne Bjørk alias klovnen Jody fylder 80 år. I dag fylder skuespilleren Arne Bjørk 80 år. Han har i mange år været knyttet til Odense Teater. Men han er også kendt som klovnen Jody. Arne Bjørk blev uddannet på Odense Teaters Skuespillerskole i 1970. I 1971 fik han under navnet Jody sin debut som klovn i Cirkus Benneweis. Fra 1983 - 1987 var han ligeledes i Cirkus Benneweis i Cirkusbygningen i København og på turne. Han har desuden turneret i Sverige, Tyskland, Ungarn og Japan. Hans oplevelser i sæsonerne 1983-1987 er på smuk og poetisk vis beskrevet i hans fine bog Klovnen Jody, som udkom i 2005. De senere år har Arne Bjørk arbejdet med sit poetiske one-man-show "Det Mindste Cirkus". 

I efteråret 2020 kunne publikum opleve ham på Odense Teater med forestillingen “Den stille klovn”, bygget over Arne Bjørks anmelderroste bog Den stille klovn. Arne Bjørk og hans kone håber på, at forestillingen på den anden side af coronaen kan vises på udvalgte teatre og i mindre sammenhænge.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. marts 2021

Cirkusland og påsken. Cirkusland skriver:

Udendørs kulturinstitutioner - herunder forlystelsesparker - har nu fået lov til at åbne op igen.

Så Cirkusland åbner igen fra lørdag den 27. marts. Det traditionelle dagsprogram med shows er fortsat aflyst, men alle udendørs aktiviteter og forlystelser vil være åbne. Men hele dagen fra kl. 10 - 17 kan du bl.a.:

Lege i det udendørs legeland:

Hop på hoppeborg, kør mooncar, find påskeæg i den store æggejagt, spring i bungy jump på trampolinerne og meget mere

Prøve karruseller og hilse på dyrene

Tag en tur på karrusellen, prøv flyvemaskinerne, stig til vejrs i det store pariserhjul, flyv af sted i den nye rutchebane 'Guldminen' eller kør i radiobil.

Cirkuslands dyr er desuden på fold, hvor du kan hilse på og klappe dem alle.

Besøge cirkusmuseet på gårdspladsen

Kig ind i en antik cirkusvogn, se miniature-cirkus, antikke karruseller og det legendariske 'Bubbers Badekar', som Bubber sejlede rundt i manegen i, da han optrådte med Cirkus Arena i 90'erne.

FRA 27. MARTS TIL 5. APRIL, ALLE DAGE KL. 10-17

Indgangspartiet til Cirkusland 2020. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Det er vist nok et myndighedskrav, at gæster fra og med 15 år skal medbringe dokumentation for en negativ COVID-19-test, som er højst 72 timer gammel. I forbindelse med fremvisning af dokumentation for en negativ test, skal gæster fra og med 15 år fremvise ID. Det kan være kørekort, sundhedskort, pas eller andet offentligt udstedt ID.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. marts 2021

Udskudte cirkuspremiere. Alle de cirkus, som skulle have haft premiere i marts eller de første dage af april, har nu skubbet premieren pga. Covid-19 restriktionerne.

Cirkus Arena skulle have haft premiere på Bellahøj i København den 24. marts med forpremierer fra 19. marts.  De skulle have ligget på Bellahøj til og med 11. april. Men corona-restriktioner tvinger dem til at ændre planer. De skriver nu følgende om forestillingerne i København:

Cirkus Arenas forestående landspremiere og turné er ligesom al anden indendørs kultur midlertidigt nedlukket grundet myndighedernes udvidede COVID19-restriktioner og forsamlingsforbuddet. Vi må ruste os med tålmodighed, og vi glæder os meget til at kunne byde publikum velkommen til årets cirkusforestilling. Restriktionerne har i øjeblikket konsekvenser for vores forestillinger i København frem til den 11. april.

Vi arbejder derfor i øjeblikket på at flytte disse forestillinger i København til august.

Alle berørte billetkøbere vil hurtigst muligt blive kontaktet af vores billetkontor pr. mail (tjek venligst jeres spam-mappe). Vi håber, I vil udvise tålmodighed med os i denne forbindelse, da der er tale om et stort antal forestillinger og billetter.

Pas rigtig godt på jer selv til vi kan se hinanden igen. 

Som det ser ud nu bliver årets første forestilling i Cirkus Arena 13. april i Holbæk.

Cirkus Arli havde planlagt at starte sæsonen på Møllebakken i Fløng den 27. marts. De skriver:

Vi skulle have startet vores 51. sæson d. 27 marts. Regeringens restriktioner umuliggør desværre dette p.t. Vi er klar, så når vi får grønt lys starter vi. Pas godt på jer selv. Vi glæder os til at se jer igen.

Cirkus Baldoni havde planagt at starte sæsonen 4. april. De skriver:

Vi tæller ned til årets sæsonstart. Pt. regner vi med at det bliver tirsdag den 6. april. P.gr. af usikkerheden er det ikke muligt for os at åbne op for billetsalg, idet retningslinjerne forventes at blive revideret i løbet af marts. Vi arbejder på en løsning, så vi i det mindste kan få vist vores turnéplan. Der vil dog ikke være de store ændringer ift. tidligere år, så hvis I plejer at komme i Baldoni i sommerferien, er vi der nogenlunde samme tid som sidste år

Cirkus Mascot havde planlagt at starte sæsonen i deres hjemby Roslev den 31. marts. De skriver:

Da der endnu ikke er udsigt til at kulturinstitutioner, såsom cirkus, kan åbne op, udsætter vi foreløbig vores premiere og Danmarksturné. Vi vender tilbage med nye datoer, så snart vi ved mere!

Cirkus Mascots husklovn Gulio og hans familie havde glædet sig til at starte sæson 2021 i familien Deleurans Cirkus Mascot den 31. marts. Men coronaen betyder, at sæsonstart er udskudt.

Zirkus Nemo håber fortsat på som planlagt at kunne starte sæsonen 11. april i Horsens.

Cirkus Krone og Cirkus Trapez har endnu ikke offentliggjort premieredatoer.

Statsminister Mette Frederiksen har bebudet, at hun den 23. marts vil fremlægge en plan for, hvornår de enkelte dele af Danmark kan genåbne, hvis smitten stadig er under kontrol. En såkaldt drejebog, der skal gøre det muligt for alle at vide, hvornår vi igen kan gå på restaurant, til koncert eller få klippet håret. Derfor indkalder regeringen nu partierne til forhandlinger. Så måske får vi 23. marts en indikation af, hvornår de danske cirkus kan starte sæson 2021.

I en henvendelse fra en række af kulturlivets organisationer (Dansk Teater, Dansk Live, Danske Koncert og Kulturhuse, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner, Organisationen Danske Museer og Danmarks Biblioteksforening) står der blandt andet:

”Vi ved godt, at hele kulturlivet ikke står først i genåbningskøen. Men vi har alle mærket, hvor vigtig kulturen er for fællesskab, personlig trivsel og mental sundhed. Derfor har vi brug for en plan, så vi kan forberede os på, at vores millioner af publikummer kan vende trygt tilbage til den kultur, de længes efter.”

klovn.gif (1460 bytes)

10. marts 2021

Ny klovn i Cirkus Baldoni. Når Cirkus Baldoni starter sæsonen, er det med en ny klovn i manegen. I hvert fald ny for sjællændere. Klovn er nemlig Alando (Jan Allan Hansen), som i mange år var en gennemgåede figur i forestillingerne i det lille jyske Cirkus Krone.

Om de øvrige medvirkende skriver Cirkus Baldoni: ”I kommer til at møde en række topartister bl.a. de italienske Ferrandino's der har et hæsblæsende rulleskøjternummer og et dristigt luftnummer på programmet. Fra Tjekkiet skal I møde supertalentet Kaja Janacek med balancekunsten Rola-Rola og hans forældre Eddie og Maria i en hel ny akrobatisk disciplin, der aldrig før er set. Duoen Hands to Violin i en ny og moderne komposition med violinisten Daniella, der spiller op til den superstærke håndstandsartist Michal. Som sprechstallmeister har vi bugtaleren og musicalstjernen Peter Nørgaard, der leder publikum igennem forestillingen, selvfølgelig med følgeskab af Løven Leonardo.”

Ferrandinos var hos Cirkus Arli i 2011. Den alsidige Janacek-familie har været husartister hos Baldoni siden 2016. Hands to Violin var hos Baldoni i 2016.

I år skal cirkusejeren René Mønster Baldoni ikke stå for selve forestillingen, men har givet rollen videre til Peter Nørgaard. Der vil være nogle enkle gange, hvor publikum vil kunne opleve ham i manegen, men dette er kun som substitut for Peter Nørgaard. Cirkus Baldoni skriver: ”René har mange projekter i ærmet ud over Cirkus Baldoni, så derfor tager han et år væk fra spotlyset for at udforske og prøve nye ting, og det skal der selvfølgelig også være plads til i Baldoni, så direktørrollen har han givet videre til sin partner Camilla Frimann. René har dog stadig en finger med i spillet, når det gælder Cirkus Baldoni, og man vil naturligvis stadig kunne hilse på ham rundt om i landet. De nye projekter og eventyr han skal i gang med er noget René har haft lyst til i mange år, og NU skal det være.”

I 2021 er det ikke som tidligere år cirkusejeren René Mønster Baldoni, der præsenterer forestillingen i Cirkus Baldoni

 klovn.gif (1460 bytes)

9. marts 2021

Store planer for Cirkusland. Benny Berdino har store planer for udvidelse af temaparken Cirkusland i Cirkus Arenas vinterkvarter i Årslev ved Slagelse. Han vil gøre det til et ferie- og eventsted med ferieboliger til 600 overnattende gæster, et 8.000 m2 vandland og koncert-og eventsted med plads til op til 3.000 gæster. Allerede sidste år fortalte Benny venner og bekendte om sine planer.

Ifølge TV2 Øst har Slagelse Kommune nu givet grønt lys til første skridt på vejen for Cirkus Arena, der har søgt om tilladelse til at bygge et ferie- og eventsted.

- Vi vil gerne gøre endnu mere ud af Cirkusland. Det her skal være et fyrtårn for Slagelse, siger Benny Berdino til TV2 Øst. Han fortsætter:

- Nu har vi haft en tænkepause under Covid-19 og lige pludselig stået i en situation, hvor vi har skullet tænker over, hvad vi skulle, hvis cirkus ikke i fremtiden kan være vores grundlag for vores indtægt. Og så har vi tænkt, at Cirkusland kunne udbygges og være noget herude til glæde for egnen og for os selv.

TV2 Øst citere formanden for Slagelse kommunes Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget Jørgen Grüner for, at de overordnet er positive over for ideen, selv om der er nogle ting man skal have snakket om inden man evt. godkender en lokalplan.

Cirkus Arena ved ikke, hvad det præcist vil koste at udvide, men ifølge Benny Berdino løber udgifterne hurtigt op i 50 millioner kroner. Det kan tage op til et år, før lokalplanen er på plads, men det giver tid til at få projektet helt på plads, lyder det fra cirkusdirektøren.

Cirkusland åbnede i november 2006. Om et besøg i Cirkusland i februar 2007 skrev jeg:

Besøg Arena Cirkusland - 10.000 m² indendørs oplevelser” lyder opfordringen fra Cirkus Arena, i hvis vinterkvarter i Årslev ved Slagelse Benny Berdino og hans folk har skabt et stort indendørs område med prøvemanege, søløvebassin, arbejdende dekorationsværksteder, stalde, museumsafdeling, cirkusvogne, legeland, pony- og elefantridning og mulighed for klovnesminkning. Hver halve time er der show med søløver, heste, hunde, geder eller dromedarer. Suzanne Berdino eller Tim Delbosq viser eksempler på hvordan dyrene lærer de forskellige cirkustrick. Pjerrot og Samson Power viser tryllekunster og artisteri. Selvfølgelig findes der også kiosker, en cafe m.v.

De tre optrædende søløver, præsenteret af Addie Jepsen, havde fornemme forhold. Foto fra 2007. Efter forbuddet mod optræden af søløve i cirkus blev det store bassin i 2020 overdækket og omdannet til en showscene.

Tim Delbosq træner pony i spansk gang. Foto fra 2007

Sidst, jeg besøgte vinterkvarteret, var i december 2004, hvor det endnu ikke var åbent for publikum, og hvor Benny Berdino fortalte om sine planer om at skabe en vinterattraktion i de den gang ikke helt færdige haller. Det var spændende her et par år senere at gense vinterkvarteret. Det var umuligt ikke at blive imponeret over den måde, Benny Berdino har ført sine planer ud i livet på. Sidste år havde man omkring 10.000 besøgende. I løbet af uge 7 og uge 8 i år håber man på 15.000 – 16.000 gæster. Bedømt ud fra besøgstallet 11. februar synes håbet absolut realistisk. Lyttede man til de besøgende, var der stor tilfredshed med, hvad vinterkvarteret kunne byde børn og voksne på. Da min ledsager Lars og jeg løb ind i Benny Berdino, fortalte den altid dynamiske direktør med smittende begejstring om sit vinterkvarter og planerne om fremtidig udvidelse, både nye haller og nye aktiviteter, samt om planerne for sin cirkusvirksomhed. Han viste os mange af de ting, som de besøgende normalt ikke har adgang til: en del af staldene (ikke alle stalde er åbne for publikum), de velindrettede personalerum på 1. sal, nogle af de effekter, han netop har købt på NIMB-auktionen, anretterrummene, som gør det muligt at bespise 1.700 personer osv.

Cirkusland byder altid på forestillinger i Cirkus Landino. Her foto fra 2011, hvor Charmaine og Stephanie Berdino red skoleridt.

I efterårsferien 2012 kunne gæsterne opleve familien Berdinos egne elefanter. De elefanter, som nu er i Knuthenborg Safaripark.

I 2015 kunne man blandt andet opleve høvding Talende Vandfald alias Brian ”Briano” Behrendt til hest.

Jan Navratil, som publikum også husker fra Cirkus Benneweis og Cirkus Arena. I 2016 optrådte han i Cirkusland.

I sommeren 2017 var den østrigske klovn Don Christian blandt de optrædende. Publikum huskede den østrigske spasmager fra flere sæsoner i Cirkus Benneweis.

I 2018 var temaet i Cirkusland ”Piraterne kommer”

Suzanne Berdino og Mr. Tik Tak (Brian Behrendt) i 2019. Pressefoto fra Cirkusland

Siden åbningen har Cirkusland normalt holdt åben i vinterferien, sommerferien og efterårsferien. I nogle år var Finn Bendixen daglig leder. Siden blev opgaven overtaget af Suzanne Berdino, godt hjulpet af ægtefællen Daniel Koscik samt den dynamiske Brian ”Briano” Behrendt. I sommeren 2020 kom der flere mekaniske forlystelser, og fra efteråret 2020 overtog Laura og Jackie Berdino ledelsen. Der blev nu ud over artistoptræden shows med Bubber som vært, lige som budgettet til artistoptræden og dermed artisternes kvalitet blev øget.

En nyskabelse i efteråret 2020 var shows med Bubber som vært. Her ses han sammen med Silja Okking. Foto: Jacob Boas Leitisstein.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2021

Kvindelige cirkusdirektører. I dag på Kvindernes Internationale Kampdag kan der være grund til at nævne, at cirkusbranchen er en af de brancher, hvor man gennem årene har mødt mange kvindelige topchefer.

Da stifteren af Cirkus Dannebrog Theodor Enoch døde i 1909, var det hans ægtefælle Wilhelmine Enoch, der overtog ledelsen af Cirkus Dannebrog. Det var vist allerede før Theodors død Wilhelmine, der var den drivende kraft bag Cirkus Dannebrog. Hun drev det frem til sin død i 1922.

Fra 1902 overdrog Heinrich Miehe ansvaret for driften af Cirkus Miehe til ægtefællen Louise og datteren Dora Miehe. Det blev dog hurtigt Dora, der blev leder. Frem til sin død i 1945 var hun direktør for Cirkus Miehe.

Dora Miehe. Selv om Cirkus Miehe aldrig blev landets største, var det i mange år et af de førende danske cirkus.

Da Giovanni Belli døde i 1929, overtog ægtefællen Meta Belli ledelsen af Cirkus Belli, der i hendes ejertid blev Danmarks største cirkus. Hun var direktør for Cirkus Belli frem til sin død i 1953.

Meta Belli var datter af en kludekræmmer fra Grenå, men endte som direktør for Danmarks største cirkus.

Da Eli Benneweis døde i 1993, blev hans datter Diana Benneweis direktør for Cirkus Benneweis. Benneweis stoppede med udgangen af sæson 2015 efter at man i nogle år i lighed med andre store cirkus i ind- og udland havde oplevet et væsentligt fald i antallet af tilskuere.

Diana Benneweis. Den flotte blå kjole kan nu ses på Cirkusmuseet i Hvidovre

Det lille jyske Cirkus Krone blev fra 1984 til 2017 drevet af Irene Thierry, som du kan læse et interview med i det kommende nummer af Cirkusbladet.

Irene Thierry. Kostumet er en gave fra Thyra Miehe

Klik her for at læse mere om de nævnte cirkusfamilier.

Også uden for landets grænser har vi mødt fremtrædende kvindelige cirkusdirektører. Europas største cirkus, det tyske Cirkus Krone, blev således drevet af Christel Sembach Krone fra 1995 og frem til hendes død i 2017. Fra 1984 til 1995 var det drevet af Christel sammen med hendes mor Frida.

Det hedengangne svenske Cirkus Bronett, som i mange sæsoner kunne kæmpe med Cirkus Benneweis om, hvem der var Nordens største, var fra 1952 til 1991 ledet af Käte Bronett. Fra 1982 med bistand af sønnen Francois.

Så der har bestemt være stærke kvinder inden for cirkusbranchen. Ud over de nævnte også en række ægtefæller til mandlige direktører, som har været en helt uvurderlig hjælp for det enkelte cirkus.

Der har selvsagt også været mænd, som har været en helt uvurderlig hjælp for kvindelige cirkusdirektører.

klovn.gif (1460 bytes)

5. marts 2021

Cirkus og Covid-19 restriktioner. Hvis der var cirkus, som håbede på at de kunne kalde sig ”udendørs kulturinstitutioner” og derfor få lov at spille, eventuelt efter at have fjernet rundsejlet, må de tro om. Kulturministeriet har nemlig fastslået, at forsamlingsforbuddet på 5 også gælder for kulturaktiviteter som rykker udendørs. Det betyder, at ikke engang open air forestillinger kan gennemføres. Med mindre restriktionerne lempes gælder forsamlingsforbuddet til og med 5.april (2. påskedag).

Cirkus Baldoni ville have startet sæsonen 4. april, hvilket restriktionerne umuliggør. De skriver: ”Vi tæller ned til årets sæsonstart. Pt. regner vi med at det bliver tirsdag den 6. april. Pga. af usikkerheden er det ikke muligt for os at åbne op for billetsalg, idet retningslinjerne forventes at blive revideret i løbet af marts.”.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2021

Normalt møder du Peter Nørgaard sammen med dragen Dennis. Men i den kommende sæson vil du møde ham i Cirkus Baldoni, hvor han er løven Leonardos nye far og årets sprechstallmeister. Foto: Lise Kokholm

 klovn.gif (1460 bytes)

2. marts 2021

Hilsen fra Cirkus Bella Donna. Karsten ”Klovn” Mathiassen fra det lille cirkus skriver:

Kære cirkusvenner

Hermed en hilsen for at ønske Jer et godt forår og en god sommer.

I Cirkus Bella Donna er vi indtil nu kommet godt igennem Corona-tiden.

Vi har brugt den mere fritid til kreative projekter. Jeg har plantet en masse æble- og pære træer ud, som jeg havde podet. Da jeg rykkede nogle rød-el op for at få plads til det ny, opdagede jeg at de var nogle skønne trolde når jeg vendte dem om. Her er Frk. Skipper, cirkushunden Luna og Karsten Klovn sammen med et par af troldene:

Først på sommeren realiserede jeg en gammel drøm sammen med Skipper om at prøve at lave cirkus med hestevogn. Du kan læse historien i det kommende nummer af Cirkusbladet. Nedenfor har vi slået lejr ved Tårup Strand Camping og vi havde et begejstret publikum om aftenen.

Vi har overlevet et 2020, hvor omsætningsnedgangen var på over 400.000 kr. Vi har overlevet fordi, vi har efterlevet de gammeldags dyder med at sætte tæring efter næring, vi var gældfrie, men nu har vi trukket lidt på kassekreditten, så vi håber på at der snart kommer jobs.

De sidste par måneder, har jeg været stærkt optaget af at lave podcasten Stilladsarbejderhistorier, hvor jeg bruger materiale, jeg har indsamlet i min fortid som stilladsarbejder. Skipper indtaler introer. Det får vi også lidt løn for nu, så vi overlever. Klik her for link til podcasts.

Vi er klar til at rykke ud! Både med teltudlejning, fortællinger og cirkus. Jeg træner to gange dagligt med den lille gris Mulle. Jeg er i det hele taget i fin form og nåede for nyligt op over 1000 omdrejninger med hulahopring! På tid kan jeg hulahoppe 11 min og 45 sek. som foreløbig rekord ultimo februar. Vi starter snart en produktion af nogle helt specielt gode hulahopringe.

Klik her for at se dronevideo af vores blå telte.

Vores cirkusklub på Møn ligger desværre stille, men heldigvis havde vi for nylig en sjov dag sammen med en cirkusfamilie fra klubben. Vores trio er bare i den grad klar til at rykke ud: Frk. Skipper, Ringenes Herre, Rasmus og Karsten Klovn (Og Mulle, Kyllepop og kaninen Lurifax samt Luna)

I må endelig gerne ringe eller skrive og reservere datoer. Vi laver aftaler med det forbehold, at hvis corona-situationen udarter sig, så I må aflyse. Det kan I gøre uden bøvl. Som en god kundeservice dropper vi aflysningsklausulerne i år.

Venlig hilsen Karsten

www.cirkusbelladonna.dk

cirkus@bella-donna.dk

Mobil: 23610315

 klovn.gif (1460 bytes)

2. marts 2021

Klovnen Farhan. ”Kast jeres bekymringer i posen,” siger klovnen Farhan og lover, at Gud nok skal tage sig af dem. Sådan har klovnen Farhan efterhånden inviteret tusindvis af flygtningebørn til at lette hjertet. Både i Libanon og Irak. Farhan er en klog, ung mand og professionelt uddannet klovn, med stor tillid til, at troen på Kristus kan bære mennesket igennem sjælelige trængsler. Farhan voksede selv op under den libanesiske borgerkrig i Libanon og kender til frygten, når lyden af bomber nærmer sig.

Men hvordan formidler man vigtige etiske værdier og troen på en kærlig og nådig Gud til flygtningebørn, der er utålmodige og ikke kan sidde stille mange minutter af gangen? Det gør Farah med en god blanding af bugtaleri, dukker, simple effekter og udvalgte bibelfortællinger. Veloplagt, men underspillet, får han latteren til at bølge igennem børneflokken. Når han underholder i teatre og større sale, kan der snildt være langt over 500 børn. Klik her for at læse mere om Farhan og hans arbejde.

Farhan underholder. Foto fra Det Danske Bibelselskab

klovn.gif (1460 bytes)

26. februar 2021

Cirkus og Covid-19 restriktioner. Blandt de restriktioner, som er forlænget til 5. april, er forbuddet mod indendørs kulturaktiviteter. Det betyder, at fx Wallmans har aflyst alle dinnershows i perioden. De håber at kunne genoptage deres shows 8. april.

Udendørs kulturinstitutioner har fra 1. marts mulighed for at genåbne. Der stilles dog krav om, at besøgende fremviser dokumentation for negativ COVID-19-test (højst 72 timer gammel).

Kulturministeriet har tidligere givet udtryk for, at de ikke anser et cirkustelt for ”udendørs”. Hvis den fortolkning fastholdes må de cirkus, som havde planlagt at have forestillinger inden påske eller i påsken aflyse disse forestillinger, med mindre der sker yderligere lempelser. Det drejer sig om Cirkus Arena (planlagt første forestilling 19.marts), Cirkus Arli (planlagt første forestilling 27. marts), Cirkus Mascot (planlagt første forestilling 31. marts) og Cirkus Baldoni (planlagt første forestilling 4. april).

Cirkus Arli har taget konsekvensen af de forlængede restriktioner og skriver: Vi skulle have startet vores 51. Sæson d. 27 marts. Regeringens restriktioner umuliggør desværre dette p.t. Vi er klar, så når vi får grønt lys starter vi. Pas godt på jer selv. Vi glæder os til at se jer igen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Da myndighederne i juni 2020 lempede restriktionerne, blev det muligt for kulturarrangementer med siddende publikum som fx cirkus, biografer og teatre at have forestillinger, hvis de levede op til følgende krav:

·         Maksimalt 500 personer til det enkelte arrangement inklusiv personale og optrædende.

·         Hvert 2. sæde tomt eller 1 meters afstand mellem publikum målt fra midten af sædet. Grupper, der i forvejen har tæt kontakt, kunne sidde ved sammenhængende sæder, også selvom der var mindre end 1 meter mellem dem.

·         Maksimalt adgang for 1 besøgende pr. 2 m2 gulvareal i lokalet/teltet. Dette var eksklusiv personale og optrædende. Gulvarealet opgøres væg til væg uanset inventar, scene m.v.. Et cirkus kunne medregne forteltet i regnestykket.

Cirkus og andre arrangører af arrangementer for siddende publikum fik stor ros af myndighederne for at overholde reglerne, og der blev ikke konstateret et eneste tilfælde af smitte, som var sket i forbindelse med en forestilling med siddende publikum.

Når de nuværende restriktioner forhåbentlig lempes med virkning fra 6. april, kommer der måske igen regler om antal besøgende i forhold til arealet samt loft over det samlede tilskuerantal. Reglerne kan tænkes at blive skrappere end i 2021. Det kan få betydning for, om det overhovedet vil være rentabelt for et cirkus at tage på turne.

 klovn.gif (1460 bytes)

25. februar 2021

Cirkusbladet og CirkusPosten. Medlemmer af Danske Cirkusvenner modtaget to blade fra foreningen:

·         Årsskriftet Cirkusbladet, som udkommer hvert år i marts og udgives i samarbejde med Cirkusmuseet i Hvidovre

·         Det digitale nyhedsbrev CirkusPosten, som udsendes 8-10 gange om året

Om Cirkusbladet

Det første nummer af Cirkusbladet udkom i juni 2007. Det var på 24 sider i A5 format. Oprindelig var det tanken, at bladet skulle udkomme to gange om året. Nr. 2 udkom i februar 2008 og nr. 3 i november 2008. Blandt andet stigende porto betød, at man derefter gik over til at lade Cirkusbladet være et årsskrift. Nr. 4 udkom i marts 2010. Siden da er bladet udkommet hvert år i marts. I 2012 gik man over til A4-format. Da bladet fortsat var på 24 sider, blev der plads til langt mere stof end tidligere. I 2020 blev sidetallet forøget til 28 sider.

Gennem årene har bladet bragt en lang række interessante artikler. Skriv til ole@danskecirkusvenner.dk hvis du vil have en indholdsfortegnelse (indeks) til artiklerne i de hidtil udgivne numre.

Danske Cirkusvenner har et begrænset antal af de gamle numre til salg. Men kun til medlemmer af foreningen. Se nærmere under køb & salg på www.danskecirkusvenner.dk

Næste nummer af Cirkusbladet går snart i trykken. I bladet er der nogle tilbageblik på fascinerende artisterier fra tandatleten Pierre Hoffland over lommetyvenes konge Borra til den elektriske mand Roberto Bengaly. Fra nutiden kan du læse om Karsten Mathiasens lille Cirkus Bella Donnas sommerturne med hestetrukket prærievogn. Lise Kokholm har besøgt Irene Thierry, som hvis coronaen ikke havde været der kunne have fejret sit 70 år artistjubilæum i 2020. Cirkusmuseet fortæller om en ny udstilling, som åbner i foråret 2021, og om et helt nyt formidlingskoncept.

”BORRA og hans lige så langfingrede familie” hedder en artikel, som den danske gentlemantyv Kenny Quinn har skrevet om den berømte showlommetyv og hans søn Charly Borra. Billedet ovenfor viser Charly Borra.

CirkusPosten

Siden 2010 har Danske Cirkusvenner udgivet det digitale nyhedsbrev CirkusPosten. Det har orienteret medlemmerne om kommende arrangementer og bragt aktuelt om de danske cirkus’ turner m.v. Ofte har det også været en interessant artikel. CirkusPosten nr. 1/2021 fortalte således om det hestetrukne Cirkus Freja og nr. 2/2021 om Nelly Jane. I kommende numre vil der være en artikel om artisten Violet Ørum samt en beretning om mord i cirkus – en sandfærdig historie som tog sin begyndelse i Cirkusbygningen i København.

Medlemmer af Danske Cirkusvenner kan få kopi af tidligere numre af CirkusPosten.

Om Danske Cirkusvenner

Danske Cirkusvenner er foreningen for dig, der elsker cirkus! Foreningen er medstiftere af Cirkusmuseet i Hvidovre. De afholder foredrag med danske artister, kunstnere og cirkusdirektører, der kommer og fortæller om deres liv med cirkus som omdrejningspunkt. De arrangere forskellige udflugter og udgiver de blade, der er nævnt ovenfor. Foreningens medlemmer har gratis adgang til Cirkusmuseet i Hvidovre og får rabat på entreen til en række cirkus m.v.

Læs mere om foreningen på www.danskecirkusvenner.dk. Har du lyst til at blive medlem, så send en mail til kasserer@danskecirkusvenner.dk. Årskontingentet er 200 kr.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. februar 2021

Hvis man tør tro på ovenstående foto er afdøde Ib ”Pjerrot” Groth Rasmussen en af de få danskere, der har vovet sig ind i rovdyrburet i det amerikanske cirkus Ringling Bros and Barnum and Bailey. Billedet er dog et ”fake”, optaget i et fotostudie i Cirkusbygningen i Budapest i forbindelse med, at Ib var med Brianos Cirkusrejser på en af deres ture til cirkusfestivalen i Budapest.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. februar 2021

Jens Frobenius 80 år. Mandag den 22. februar fylder Danske Cirkusvenners æresmedlem og tidligere formand Jens Frobenius 80 år. I mange år var han programmedarbejder i DR, og i 1990 lavede han et program ”En aften i Bakkens hvile”. Som led i udsendelsen fortalte Ølund Barly om sin enorme samling. I 1992 stiftede en kreds af cirkusinteresserede Selskabet Barlys Venner, hvis formål var at gøre samlingen tilgængelig for offentligheden. Jens Frobenius var med i bestyrelsen og blev et par år senere formand. I de næste mange år udførte han sammen med foreningens kasserer Bjarne Laursen et enormt og utrætteligt stykke arbejde for at få etaleret et cirkusmuseum med Barlys samling som grundpille.

I 1996 kom man i kontakt med Hvidovre kommune, som undersøgte muligheden for at etablere et cirkusmuseum i form af et moderne oplevelses- og aktivitetscenter i Avedørelejren, som millitæret skulle rømme i løbet af sommeren 1996. 1. september 2001 kunne Cirkusmuseet så slå dørene op i Avedørelejren. Efter nogle år blev Barlys samling, som indtil da havde tilhørt en fond med Jens Frobenius som formand, overdraget til Hvidovre kommune. Med etableringen af Cirkusmuseet havde Barlys Venner opfyldt sit formål. De skiftede derfor navn til Danske Cirkusvenner, og formålet blev at udbrede interessen for cirkus og cirkushistorie, herunder at støtte Cirkusmuseet i Hvidovre. På generalforsamlingen i 2009 ønskede Jens Frobenius at trække sig tilbage. Året efter blev han udnævnt til æresmedlem af Danske Cirkusvenner.

Et stort tillykke til Jens, uden hvis indsats drømmen om at gøre Barlys samling tilgængelig for offentligheden aldrig var blevet realiseret.

Jens Frobenius på Cirkusmuseet. Foto fra 2003

klovn.gif (1460 bytes)

19. februar 2021

Cirkus og Covid-19 restriktioner. En del af de nuværende restriktioner, som bl.a. forhindrer cirkus-, teater og biografforestillinger, udløber med udgangen af februar. Det er dog sandsynligt, at i hvert fald nogle restriktioner forlænges. Det er derfor usikkert, om Cirkus Arena som planlagt kan have årets første forestilling 19. marts, og om de øvrige cirkus som planlagt kan starte sæsonen i slutningen af marts eller begyndelsen af april.

 klovn.gif (1460 bytes)

19. februar 2021

Et finsk cirkus. 29. januar 2021 bragte jeg en oversigt over cirkus i Norge, Finland og Sverige. For så vidt angår Finland har Peter Lindfors gjort mig opmærksom på, at også Sirkus Valentino havde en godt 3 måneder lang turne i Finland i 2020.

Sirkus Valentino er et lille cirkus, som tidligere brugte navnet Sirkus Caliba. Det ejes af Ines Ullmann-Dimitrova, der også er sprechstallmeister. Hun skriver på facebook at de håber, at der også bliver en turne i år.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. februar 2021

Ugens plakat. Danske Cirkusvenners facebookside kan du hver fredag uden for cirkussæsonen set et opslag kaldet UGENS PLAKAT. Det er billede at en plakat samt kort omtale af det pågældende cirkus el. artist

18. februar handlede opslaget om denne plakat fra Cirkus Arena.

Den ledsagende tekst lød: Denne plakat, som stammer fra Cirkus Arenas tidlige år, er tegnet af Leo Gaston, også kendt som ballonklovnen Gaston. Han var født i 1918, og hans fulde navn var Leo Gaston Pless. Han var søn af artisten Adolf Vilhelm Pless og skuespillerinden Sitta Pless. Han blev den 4. april 1941 gift på Københavns Rådhus med lagerarbejderske Aase Kaja Olsen (f. 31-10-1920). I et senere ægteskab blev han den 29. oktober 1955 gift på Københavns Rådhus med artisten Karla Frieda Wranietz (f. 21-10-1931). Han har optrådt i såvel Cirkus Schumann i Cirkusbygningen som i teltet hos Cirkus Benneweis og Cirkus Arena. Sidste sted var han senest i 1984. Leo Gaston døde i februar 1985. Plakat fra Kim Thanning Olsens samling.

På cirkusvennernes facebookside kan du også se tidligere opslag fra serien UGENS PLAKAT.

Her er, hvad der kommer i de kommende uger: 26/2 handler UGENS PLAKAT om en Benneweisplakat fra 1957. 5/3 om en plakat for Cirkus Belli 1957. 12/3 om en plakat fra Cirkus Meta 1954.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. februar 2021

Cirkuläre Notiser. 6 gange om året udsender det svenske cirkusakademi bladet Cirkuläre Notiser, der også indeholder omtale af cirkus i andre lande end Sverige. Bladet er derfor af interesse for alle cirkusinteresserede. Et årsabonnement koster 300 svenske kroner, hvis du bor i Sverige, og 340 svenske kroner hvis du bor i Danmark, Norge eller Finland. Hvis du ikke allerede holder bladet sender Cirkusakademiet dig gerne et gratis prøvenummer. Skriv til Claes Söderberg på adressen claes.soderberg12@bredband.net

Forsiden af det netop udsendte nr. 1/2021 prydes af dette foto af Totti Alexis og hans ægtefælle Charlotte. Totti, 39 år, er den 5. generationen af den spanske klovnefamilie Alexis. Danskerne oplevede ham i Cirkus Dannebrog i 2011. Svenskerne i Cirkus Maximum i 2012. Finnerne i Cirkus Finlandia i 2013. I 2014 og 2015 var han med i Jimmy Enochs cirkusshow i Rosengårdcentret i Odense. I dag arbejder han sammen med fru Charlotte og undertiden også sammen med deres 8 år gamle søn Charlie, som blev født i København medens Totti var på turne med Cirkus Dannebrog. I vintersæsonen 2020/21 skulle han have optrådt i Cirque d’Hiver Bougline i Paris. Men de nåede kun at gennemføre ganske få forestilling inden coronaen satte alting på pause.

Cirkuläre Notiser er i A4-format, og det netop udsendte nummer er på 20 sider

 klovn.gif (1460 bytes)

15. februar 2021

Cirque du Soleil er som alle andre cirkus hårdt ramt af coronaen. Alle shows har været aflyst siden foråret 2020. De håber at kunne genoptage shows senere på året og at besøge København med forestillingen Corteo i januar 2022. Den skulle oprindelig have været vist i Royal Arena i København i april 2020. Men det forhindrede corona-pandemien.

Corteo skulle have været vist i Royal Arena i København 23. til 26. april 2020 og i Jyske Bank Boxen i Herning 29. april til 2. maj 2020. Forestillingerne i Jylland blev helt aflyst, og forestillingerne i København blev rykket. Først til 18. til 21. februar 2021 og siden til 13. til 16. januar 2022.

Cirque du Soleil har lagt en masse klip fra forestillinger m.v. på nettet, hvor du kan se dem ganske gratis. Klik her or at finde nogle af de mange klip.

Efter mange succesfulde år var det allerede inden coronakrisen begyndt at gå mindre godt for det verdenskendte cirkus, som flere gange har gæstet Danmark. Coronakrisen sendte dem helt i knæ, og de søgte sidste sommer om konkursbeskyttelse ved domstole i Canada og USA med henblik på en rekonstruktion. I november 2020 blev Cirque du Soleil via Catalyst Capital Group overtaget af en gruppe kreditorer, der vil foretage en række tilpasninger, men i øvrigt videreføre virksomheden.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. februar 2021

Regeringen udvikler coronapas med erhvervs- og kulturliv. Dansk Artistforbund skriver:

Regeringen er gået i gang med at udvikle et digitalt coronapas, som hurtigt og nemt kan udrulles, når den sundhedsfaglige vurdering tillader det. Målet er, at coronapasset skal bidrage til en gradvis og forsvarlig genåbning i Danmark.

Kulturminister Joy Mogensen udtaler:

”Løsningen bliver udviklet sammen med centrale repræsentanter fra kultur- og erhvervslivet for at sikre, at coronapasset rammer de konkrete behov hos virksomhederne og kulturlivet. På den måde kan vi designe et pas, der passer så godt som overhovedet muligt til erhvervslivets og kulturlivets vilkår.”

Et digitalt coronpas, der kan dokumetere, at man enten har antistoffer, er blevet vaccineret eller testet negativ for coronavirus, kan vise sig som et vigtigt redskab for en forsvarlig genåbning af kulturlivet.

Det vides endnu ikke, hvordan et digitalt coronapas vil komme til at fungere, men en appløsning i stil med det digitale kørekort kan være en løsning. Ønsket er at kunne lukke publikum nemt og sikkert ind til koncerter og forestillinger.

Formand for Dansk Artist Forbund, Sara Indrio er lettet over, at der endelig er kommet skub i udviklingen af coronapasset:

”Coronapasset er efter al sandsynlighed et af nøgleredskaberne for genåbningen. Det er helt afgørende for arrangørerne, at vi finder løsninger for at åbne de kulturevents, som borgerne glæder sig til, og som er en vigtig del af artisternes levebrød. Helst inden sommerens arrangementer starter.”

 klovn.gif (1460 bytes)

14. februar 2021

Europas kultur hårdt ramt. De kulturelle industrier i er lige nu blandt de hårdest ramte i Europa. Allerhårdest ramt er scenekunstbranchen med et omsætningstab på hele 75 procent. Det fremgår af en helt ny rapport, ’Genopbygning af Europa’ ('Rebuilding Europe: The cultural and creative economy before and after the COVID-19 crisis')

Scenekunstbranchen, som også omfatter cirkus, er blandt de brancher som er hårdest ramt af virkningerne af corona-pandemien. Da vi i Danmark i 2020 kun havde 2 af landets 7 cirkus på turne, og det endda med en forkortet sæson, har omsætningstabet for den danske cirkusbranche utvivlsomt været på mere end 75 %. Tænk her også på, at hverken Arena eller Nemo, der normalt har den højeste omsætning, kom på turne i 2020.

Dansk Artistforbund skriver:

Rapporten peger på kulturindustrien enorme betydning for både økonomi, beskæftigelse og sammenhængskraft.

Konklusionerne bekræfter også artisternes formand, Sara Indrio, der netop har budt ind til genstartsteamet i, at et af de virkelige vigtige elementer er, at få skabt aftalerammer der kan imødekomme efterspørgslen på de nye formater og forretningsmodeller, som restriktionerne har skabt.

”Rapporten sætter en fed streg under kulturens store værdi som økonomisk motor og som samlende faktor. Derfor skal vi styrke den kreative sektor og investere i alle dem, der lever af at samle mennesker og skabe indhold. Vi peger på erhvervsudvikling, der styrker alle led i produktionskæden lige fra research and development til efteruddannelse - det kræver ambitiøse investeringer og fortsat kompensation fra politikernes side, og at vi som brancher står sammen om at få lavet gode aftalerammer på meget kort tid på baggrund af det.”

Rapporten ’Genopbygning af Europa’ omhandler den kulturelle og kreative industris betydning for europæisk økonomi, og konsekvenserne af den igangværende coronapandemi. Rapporten er udarbejdet af EY på vegne af GESAC, der er paraplyorganisation for europæiske rettighedsselskaber.

Fakta og pointer fra rapporten ’Genopbygning af Europa’

2020: De kulturelle og kreative industrier mistede 31 procent af deres omsætning. De kulturelle industrier er blandt de hårdest ramte i Europa på grund af Corona-pandemien. Scenekunstbranchen er hårdest ramt, efterfulgt af musikområdet med et omsætningstab på hele 75 procent. Samlet set har den kulturelle og kreative sektor tabt 31 procent af deres omsætning i 2020, svarende til 199 milliarder euro.

Pandemiens nedlukning af kulturlivet har ført til en nedgang i omsætningen på 31 procent – lige så stor som luftfarten.

De kreative og kulturelle sektorer, herunder teater, musik, spilindustrien, tv- og film, reklamebranchen, arkitektur, bogbranchen, aviser og magasiner, radio og billedkunst har tilsammen haft en nedgang på 31 procent i 2020.

2019: Kulturindustrien står stærkt. I 2019 omsatte de kulturelle og kreative industrier for 643 milliarder euro svarende til 4,4 procent af EU's BNP målt på omsætning, og områdets bidrag til den europæiske økonomi var således større end både telekommunikations- og bilindustriens.

I 2019 var mere end 7,6 millioner mennesker ansat i branchen, der er vokset støt i de senere år.

Konsekvenser: Nedgangen vil føre til mindre kulturproduktion i årene fremover, forudsiger rapporten, herunder tvinge etablerede kunstnere væk fra faget og afholde nye talenter fra at satse på en usikker karriere i kulturens verden.

David Sassoli, formand for Europa-Parlamentet, fremhæver kulturens bidrag til samfundets sociale samhørighed, demokrati og økonomi, og dens evne til at afspejle mangfoldighed, værdier, historie og livsstil. “Vi må tænke på kultur, ikke kun som et omdrejningspunkt for genopretning, men også som den sociale cement i en post-covid-19-verden, der skal genopbygges,” siger han.

klovn.gif (1460 bytes)

12. februar 2021

John Thur 75 år. Torsdag den 18. februar fylder John Thur 75. år. Han er måske bedre kendt som JohnJohn Thurano. I 54 år optrådte han sammen med sin far Konrad Thur med det komiske linenummer Die Thuranos. Far og søn viste sammen et formidabelt nummer, hvor de opfattede linen som en rekvisit, medens linen hos mange andre linedansere nærmest er ”hovedpersonen”. JohnJohn har fortalt, at han og hans far faktisk aldrig havde brug for at træne sammen! Fantastisk, når man tænker på de mange år, hvor de var et af artistverdenens mest efterspurgte numre. (JohnJohn trænede selvfølgelig selv).

JohnJohn og hans far Konrad. Foto fra klovnefestivallen 2004.

Det danske publikum oplevede seneste Die Thuranos ved den internationale klovnefestival på Bakken i 2006, hvor Konrad helt velfortjent var publikums favorit. Festivalens ærespris, the World Clown and Artist Reward kunne han dog ikke få – den havde han nemlig allerede fået i 2004! Konrad Thur døde i 2007. Efter faderens død valgte John, som var fyldt 61, at stoppe som aktivt artist. Han fortsatte dog med at undervise unge i jonglering og linenumre.

   

JohnJohn Thur. Fotos: Lise Kokholm

JohnJohn er egentlig døbt Johannes. Navnet JohnJohn brugte han som artistnavn, når han optrådte som tallerkenjonglør. Mange cirkus og varieteer ønskede nemlig at engagerede artister havde to numre. Også som tallerkenjonglør holdt han fast ved, at tallerknerne var rekvisitter og ikke ”hovedpersonerne” i entreen.

I mange år har han, når han ikke var på turne, boet i Svindinge v/Ørbæk på Fyn.

klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2021

Cirkusmuseets årsplakat 2021. Mange cirkusinteresserede har en svaghed for cirkusplakater. I de senere år er der ikke kommet så mange nye plakater til, fordi mange cirkus bruger samme plakat år efter år. For plakatsamlere er det derfor skønt, at Cirkusmuseet i Hvidovre får lavet en ny plakat hvert år. Dette års plakat er lige landet...

Kunstneren bag årets plakat er Oliver Streich. Ligesom mange af Olivers andre billeder, der ofte er både absurde og rørende, rammer plakaten, med den store mand på den spinkle kost, os med dets dybde og menneskelige indsigt bag det tilsyneladende uskyldige naive udtryk. Plakaten kan bestilles via mail: info@cirkusmuseet.dk. Den koster 50,- samt 45,- i porto og 35,- i ekspeditionsgebyr.

Oliver Streich er født i 1968 i Bern i Schweiz. Efter et år på Kunsthåndværkerskolen i Bern, blev han uddannet som tegner og grafiker på Kunsthåndværkerskolen i Kolding. I 1990 fik han et stipendium til et års ophold på kunstakademiet i Bratislava. Her traf han sin kæreste/partner Els Cools fra Belgien. I det følgende år boet parret både i Schweiz og Belgien, inden de i 1992 flyttede til Faaborg og startede deres tegnestue og et lille galleri. Oliver har illustreret mange bøger, underviser på Billedskolen og Gymnasiet i Faaborg og har deltaget i talrige udstillinger.

Når museet åbner igen, kan årsplakaten selvfølgelig også købes i deres museumsbutik. I museumsbutikken har de et bredt udvalg af cirkusplakater, heriblandt genoptryk af historiske plakater fra gamle danske cirkus som Benneweis, Moreno, Miehe, Dannebrog og Arena. Derudover har de museets egne årsplakater helt tilbage fra 2006 skabt af forskellige danske kunstnere som Leif Sylvester, Carl Quist Møller, Nelly Jane Benneweis og Adam O. Se nærmere på https://cirkusmuseet.dk/butik/plakat/

I gamle dage var cirkusplakater trykt på papir og blev fx sat op på lygtepæle med tegnestifter eller hæfteklammer, hvor de blev siddende længe efter at cirkus var rejst fra byen. Ofte fortalte plakaten noget om årets program. Se fx denne plakat fra Cirkus Renard 1955. Det blev i øvrigt Cirkus Renards eneste sæson – de gik fallit efter nogle måneder. En kopi af plakaten kan købes i Cirkusmuseets butik.

I dag har et cirkus pligt til at fjerne plakaterne kort tid efter forestillingen, og plakaterne er ofte trykt på langtidsholdbare plastikplader. Det gør stykprisen langt højere og betyder, at plakater kan genanvendes i flere år, bare de påklæbes en streamer med spillested og tid. Og ideen med at nævnte navnene på de optrædende virker ikke helt, når en plakat bare er noget man ser fra en hurtigt forbikørende bil og ikke som i gamle dage til fods, på cykel eller fra en hestevogn.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2021

Cirkushusets Museumsforening, der er støtteforening for Cirkusmuseet i Rold, har lige udsendt årgang 35 af deres årsskrift Cirkusbygningen. Cirkusbygningen er Miehe-familiens gamle ridehus i Rold, ikke den i København. Bladet er på 12 sider i A5-format og fortæller bl.a. om familien Schumann og museets særudstilling om dem samt om den nye træskulptur af den berømte klovn August Miehe. Du kan også læse om årets gang på museet samt om deres cirkussommerskole i uge 32. Der er også en venligt omtale af www.cirkus-dk.dk, hvilket vi takker for.

Det koster kun 75 kr. om året at være medlem af Cirkushusets Museumsforening. Medlemmerne har gratis adgang til Cirkusmuseet i Rold og en række af Nordjyllands Historiske Museums andre afdelinger. Har du lyst til at blive medlem, så send en mail til cirkushuset.rold@hotmail.com eller skriv til formanden Jørgen Skov Andersen, Poppelvej 10, Rold, 9510 Arden.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. februar 2021

Historisk tilbageblik på musikken i Benneweis! Martin Lasson Berglund skriver:

Stig Vognsen i Ringsted har stor interesse for cirkus og cirkusmusik! Han spurgte Diana Benneweis, om han måtte få lov til at filme musikerne under en forestilling, bare for at vise, hvordan musikerne har det på orkesterpodiet. En god og interessant idé, der blev realiseret i 2014 og 2015. Du kan se resultatet nedenfor.

Stigs far, Axel Johansen, spillede trombone i Benneweis’ orkester i 1950'erne og arbejdede i cirkusset i cirka 10 år. Axel lånte en campingvogn af Eli Benneweis, og derefter fik Stig i fire sæsoner muligheden for at rejse med sin far og få et reelt indblik i cirkuslivet. I løbet af denne tid var en af ​​hans legekammerater Diana Benneweis.

Stig Vognsens far var medlem af Benneweis-orkesteret i 1950’erne, hvor kapelmestren hed Orla Thomsen. Den viste plakat er fra 1952

I mange år var Benneweis-orkester ledet af pianisten Bogdan Szlachcic fra Polen. Sammen med sine musikere leverede han vidunderlig cirkusmusik i Benneweis telte. Cirkus Benneweis stoppede efter sæson 2015, og nu spiller Bogdan i Swing & Blues Jazz orkester i Polen.

Bogdan Szlachcic og hans 6 mand store Benneweis Band. Foto fra 2015. Bogdan ses til højre. Han blev kapelmester hos Benneweis i 1994. Den gang havde han 8 mand i orkesteret. I 2001 blev han erstattet af en engelsk kapelmester, da det var lykkedes Dansk Musikerforbund at forhindre, at det blev givet arbejdstilladelse til musikere fra ikke-EU lande. Det skabte dog ikke arbejdspladser til danske musikere: de 23 polske musikere, som i 2000 havde sørget for musikken i danske cirkus, blev erstattet af 9 englændere. Flere cirkus gik nemlig over til at bruge båndet musik, og Arena og Benneweis, der som de eneste beholdt et orkester, ansatte henholdsvis 4 og 5 engelske musikere. Polen blev medlem af EU i 2004, og året efter var Bogdan tilbage i spidsen for Benneweis-orkesteret.

Når cirkus forsvinder eller ændres, er der også flere orkestre, der forsvinder, og i Norden og Europa i dag er det ret sjældent med orkestre, hvis man sammenligner med, hvordan det var for 20-30 år siden. Et stykke cirkushistorie, der er værd at huske!

Nedenfor finder du filmklip med orkesteret, som Stig Vognsen lavede!

Så skru op for lyden, og nyd musikken!

https://www.youtube.com/watch?v=NSFe5I2D54A

https://www.youtube.com/watch?v=zYx0W8vrMf8

https://www.youtube.com/watch?v=ErCz1NrW_tE

https://www.youtube.com/watch?v=r-nyD1oY6lI

https://www.youtube.com/watch?v=YKlukZ2iHJ8

klovn.gif (1460 bytes)

5. februar 2021

Josette Dubsky 90 år. Torsdag den 11. februar fylder Josette Dubsky 90 år. I mange år har hun boet i Dømmestrup ved Årslev på Fyn. Josette Carmen Dubsky blev født i Boulogne-sur-Mer 11. februar 1931 som datter af Charlie Rivels bror Polo. Hun er altså kusine til Paulina Schumann og optrådte i en årrække som august sammen med sin mand Joseph Dubsky og med deres søn Janos som hvid klovn. Joseph i sin svigerfar Polo Rivels figur med den lille sorte næse, Josette som sin farbror Charlie Rivel i den lange, røde uldtrøje og med rød næse og rød paryk. Det var hun god til, med meget smuk følelse for august-rollen. Josette og Josephs seneste sæson som klovne var i 2000, hvor de turnerede med Cirkus Dannebrog. I vinterferien i uge 8 2004 havde de dog en enkelt uges come back i Cirkus Kenny i Rosengårdcentret i Odense. Josettes ægtefælle Joseph døde i september 2016.

Josette og Joseph Dubsky i Cirkus Kenny i 2004. Foto: Lise Kokholm

 klovn.gif (1460 bytes)

3. februar 2021

Cirkusland åbner ikke i vinterferien. De skriver:

Cirkusland følger myndighedernes forlængede tiltag mod covid-19, og derfor åbner vi desværre ikke i vinterferien alligevel.

Ticketmaster vil hurtigst muligt på mail kontakte alle, der allerede måtte have billetter til vinterferiens planlagte shows.

Vi er kede af at måtte skuffe jer, men det vigtigste i denne situation er, at vi alle lytter til myndighederne og passer godt på hinanden.

Vi glæder os til at se jer igen i Cirkusland, når vi åbner igen for forårs- og sommermånederne - i år fra den 22. maj og i alle weekender op til sommerferien og alle dage i sommerferien fra den 26. juni - 8. august samt i alle weekender fra den 14. august - 12. september.

Indgangspartiet til Cirkusland. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Lige som i efterårsferien havde Cirkusland ud over øvrige aktiviteter i vinterferien planlagt en lang række shows med Bubber som vært. Blandt gæsterne var Silja, som på dette foto fra efteråret er vist sammen med Bubber. Andre vintergæster skulle have været Sebastian Klein, Guldborg og Moller, Simone m.fl. Men alt dette er aflyst. Foto: Jacob Boas Leitisstein

 klovn.gif (1460 bytes)

3. februar 2021

Aflysninger i februar. Covid-19 restriktionerne fører til en lang række aflysninger af planlagte februar-arrangementer. Trist, men helt forståeligt. Det er vigtigt at vi passer på os selv og hinanden.

Wallmans har således lige som i sidste halvdel af december og i januar aflyst deres dinnershows i Cirkusbygningen. Cirque du Soleil har for lang tid siden udskudt deres februar-forestillinger i Royal Arena til januar 2022. Musikhuset i Aarhus har aflyst et gæstespil af det canadiske nycirkus, Cirque Éloize, med deres nye show HOTEL. Dynamo - Workspace for circus & performing arts i Odense har aflyst nycirkusforestillingen 100% Circus samt andre februar-arrangementer.

Cirkusland i Aarslev ved Slagelse har også aflyst deres vinterferieåbning. Se særskilt omtale.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. februar 2021

Rädda cirkuskonsten från covid-19. Det svenske cirkusakademi skriver:

Svenska cirkusar alla kategorier tar sitt ansvar och har ställt in sina turnéer på grund av coronapandemin.

Hårdast drabbar det landets tre kvarvarande turnerande cirkusar, vilka inte uppbär några offentliga bidrag eller offentliga uppdrag. Nycirkus, som till stor del finansieras med stöd, är bättre rustad för denna extrema situation.

Cirkusakademien konstaterar att cirkusföretagen uppfyller alla ställda krav för att ta del av de 500 miljoner kronor, som regeringen avsatt till stöd för kulturen. I annan bidragsgivning vägs tyvärr sociala värderingar in, men den här gången förväntar vi oss att stödet fördelas utifrån objektiva kriterier. Om så blir fallet kommer turnerande cirkus att överleva pandemin.

Under april och maj, som bidraget gäller, skulle de tre kvarvarande cirkusarna ha spelat 180 föreställningar. Många av dessa på orter där evenemanget skulle bli årets enda kulturbesök med uppträdande yrkesarbetande artister och musiker.

Det är cirkus som får hela kultursverige att leva.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. februar 2021

Det historiske hjørne

   

Benny Schumann har sendt mig dette foto af foto af Albert og Clara Schumanns gravsted i Berlin. Han har fået det tilsendt fra Klaus Lüthje, som skiver for det tyske Circus Zeitung.

Som det ses på gravstenen blev Albert Schumann født i 1858. Fødestedet var Wien, og han var søn af cirkusdirektøren Gotthold Schumann.

Første gang danskerne oplevede Albert Schumann var i 1871 i Tivolis Cirkus, der det år blev ledet af hans far Gotthold Schumann i samarbejde med Heinrich Herzog. I forestillingen red Albert Schumann skoleridt sammen med bl.a. sine brødre Max og Ernst. Dengang var der altid adskillige skoleridtnumre i en cirkusforestilling.

Gotthold Schumann havde været i Danmark allerede i 1860, hvor han optrådte hos Cirkus Renz i et træcirkus på Gyldenløves Bastion. Nogenlunde der, hvor Rådhuset ligger i dag. Men Albert Schumann, som den gang kun var 2 år gammel, har givetvis ikke været med i forestillingen.

Gotthold Schumann var tilbage i Tivoli i 1879 og 1880, der første år i kompagniskab med August Krembser. I hvert fald i 1880 var Albert Schumann med i forestillingen og blev i en avis beskrevet som en habil skolerytter. Sammen med sin bror Ernst viste han nummeret ”Den dobbelte køreskole”. Sammen med søsteren Martha red de også ”svømmetrav” på skolehestene Young Silvan, Magnat og Sheridan.

Albert Schumann optrådt i sin far cirkus frem til foråret 1885, hvor de blev uvenner, da Albert ikke var tilfreds med den gage, Gotthold ville give ham.

Nogle aviser skrev dog, at der var for at undgå langvarig tysk militærtjeneste, at Albert forlod sin fars cirkus for at etablere sig eget cirkus. Der kan måske være noget om sagen: Albert Schumann havde været på session i 1881 i den sikre tro, at han pga. en mavesygdom ville blive kasseret. Men han blev ikke kasseret, men indkaldt til det svære kavaleri. Han mødte ikke op, men rejste rundt i Skandinavien på svensk pas i håb om senere at få svensk statsborgerskab. Hans cirkus holdt sig fra Tyskland, og gæstede ud over Skandinavien også Rusland, Polen og Rumænien. I 1892 vovede han sig til Wien, hvor han blev anholdt og udleveret til Tyskland, da der var en traktat mellem Tyskland og Østrig om udlevering af militære flygtninge. Krigsretten i Brandenburg idømte ham 6 måneders fængsel for at have unddraget sig sin værnepligt. Selv om han var født i Wien, var hans forældre hjemmehørende i Brandenburg. Derfor var han efter tysk lov værnepligtig i Tyskland.

Albert Schumann blev dog efter nogle uger benådet af Kejser Wilhelm efter en kraftig indsats fra sin hustru Clara.

Albert Schumann sammen med ægtefællen Clara, født Hoppe. Foto fra Anders Enevigs samling, her gengivet fra Per Arne Wåhlbergs bog Cirkus i Sverige

Hvorom alting er: Albert Schumann fik i 1885 med stor effektivitet og hurtighed etableret sit eget cirkus, som 23. maj 1985 fik premiere i ridehuset i Malmø. Senere tog han sit cirkus til Helsingborg og derfra til Helsingør. Næste stop var haven i forlystelsesetablissementet Store Ravnsborg på Nørrebro, hvor han havde slået sit telt op.

Om premieren skrev Politiken den 13. august: ” Begejstringen begyndte, da den unge direktør selv viste sig, fremførende den udmærket smukke hingst Anderton, dresseret på 20 dage.

Albert Schumann … har renommé som en af Europas bedste dressører. Med en urørlig koldblodighed behersker han sine dyr, tvingende dem til den tammeste lydighed. Men sin største triumf vandt han, da han på springhesten Lord Byron satte over alenhøje barrierer. Med få alens tilløb kastede han den i vejret, tvang den over de vanskeligste forhindringer.”

To år senere blev Albert Schumann den første Schumann, som spillede i Cirkusbygningen. Det skete i 1887, året efter at bygningen var indviet. Den tyske cirkuskonge Ernst Renz havde lejet Cirkusbygningen i sommermånederne 1886, 1887 og 1888 for en årlig leje på 60.000 kr. Skuffelsen efter den dårlige startsæson 1886 betød, at han i 1887 valgte at fremlejebygningen til Albert Schumann for 30.000 kr., dvs. med tab.

Albert Schumanns forretning var langt mindre end Renz’ kæmpe cirkusimperium. Men i modsætning til Renz vandt Albert Schumann københavnernes hjerter og fik succes.

”Gammel, famlet og fed var Renz, han selv, hans ballet og hans stald. Ung, smuk og mager er Schumann og hvad der følger ham. Tonen er behagelig og munter,” skrev Politiken om premieren i 1887, og sæsonen blev en succes. Året efter var Renz dog tilbage i Cirkusbygningen.

I 1892 og 1893 var bygningen lejet ud til Gotthold Schumann. Han var som nævnt far til Albert Schumann. Gotthold Schumann og hans cirkus havde tidligere gæstet København, senest i vinteren 1881/82, hvor de spillede i Panoramabygningen. I 1892 og 1893 var han bistået af sønnen Max, men trods gode artister blev hverken sæson 1892 eller 1893 gode. ”Fuldt besat parket, velbesatte loger, men sørgelig tomhed i de øvre regioner,” hed det i Politikens omtale af premieren i 1893, hvor man i øvrigt kaldte programmet alt i alt udmærket og talte om en lovende førsteaften. Men hvad nytter det, når publikum ikke kommer i tilstrækkeligt omfang? Og gamle Gotthold Schumann var så fornærmet over at sæsonen ikke havde svaret til forventningerne, at han nægtede at vise sig ved afskedsforestillingen!

I 1896 var Albert Schumann tilbage i bygningen. Skønt han mødte med 120 udmærkede heste og et godt program, blev sæsonen ikke en succes. Og han vendte ikke senere tilbage til Danmark. Men da han i 1910 kunne fejre sit 25 jubilæum som cirkusdirektør, var hans cirkus blandt de ledende i Europa, og han havde egne cirkusbygninger i Berlin, Wien og Frankfurt. Han døde i Berlin i 1939.

Albert Schumanns cirkusbygninger i Berlin og Wien. Tegning fra programhæftet i Berlin 17. november 1907. Chester Diecks programsamling, her gengivet fra Anders Enevigs bog Cirkus i Danmark bind 2. 

Efter 1896 gik der 20 år, før medlemmer af familien Schumann igen var tilbage i Cirkusbygningen. Det skete i 1916, hvor lejeren var Albert Schumanns bror Max, hvis 3 sønner Willy, Ernst og Oscar skulle drive forretningen. Oscar Schumann og hans hustru Wardia havde datteren Cecilie (kaldet Sisi) og sønnerne Albert (1915-2001) og Max (1916-2003). Albert og Max overtog ledelsen af Cirkus Schumann efter Oscars død i 1954.

Schumanns første sæson i Cirkusbygningen sluttede først 1. april 1917. Det var første og eneste gang, der var cirkus i bygningen i vintersæsonen. I 1917 var Cirkus Carl Hagenbeck i bygningen i sommermånederne. I 1918 var familien Schumann tilbage. Og denne gang blev Schumann i Cirkusbygningen frem til 1937 og var igen tilbage fra 1943 til 1969.

Cirkus Schumann i Cirkusbygningen. Ukendt år

Cirkusbygningen i 1967

Du kan læse historien om årene i Cirkusbygningen i bogen Københavns Cirkusbygning og andre artikler om cirkus og artister, Wisby & Wilkens forlag 2017. Herunder om, hvorfor Schumann måtte slutte efter sæson 1937. En historie som bestemt ikke er flatterende for det danske folkestyre!

 klovn.gif (1460 bytes)

29. januar 2021

Cirkus i Danmark 2021. De forlængede restriktioner betyder, at det som forventet ikke er muligt at vise cirkusforestillingerne i vinterferien. Det kan også betyde, at Cirkusland må opgive at have åbent i uge 7 og 8.

Kun tiden kan vise, om det bliver muligt for cirkus at starte sæsonen som planlagt. Efter planerne skal de spille årets første forestillinger således:

Cirkus Arena 19. marts

Cirkus Arli 27. marts

Cirkus Mascot 31. marts

Cirkus Baldoni 4. april

Zirkus Nemo 10. april

Cirkus Krone: ikke oplyst

Cirkus Trapez: ikke oplyst

 klovn.gif (1460 bytes) 

29. januar 2021

Cirkus i Norge, Finland og Sverige. Der er stor usikkerhed om, hvad der bliver muligt i år.

2020

I 2020 kom ingen af de to traditionelle norske cirkus på turne. Det stationære Sirkus Jesper i Kristiansand Dyrepark havde forestillinger fra 16. juni til 9. august. Den norske nycirkus Cirkus Xanti med Cirkuslandsbyen havde en miniturne i Sandvika og Oslo.

I Sverige var kun det lille tyskejede Cirkus Bambino på turne i 2021. Den varede til gengæld næsten 7 måneder, men der måtte maksimalt være 50 tilskuere i teltet.

Bedre gik det i Finland, hvor det lykkedes det store Cirkus Finlandia at gennemføre en ca. 3 måneder lang turne. Det noget mindre Sirkus Tähti havde en 4 måneder lang turne.

2021

I Norge håber såvel det store Cirkus Arnardo som det mellemstore Cirkus Agora på at det bliver muligt at gennemføre en turne i år. Usikkerhed om restriktioner betyder, at ingen af dem har offentliggjort en premieredato. Sirkus Jesper håber på at kunne gennemføre de sædvanlige sommerforestillinger i Kristiansand Dyrepark med premiere 19. juni og sidste forestilling 15. august.

Cirkus Arnardo i sne. Foto fra 10. marts 2018. Tvivlsomt om det i år bliver muligt at have premiere i marts. Fotograf: Thorbjørn Klæbo Flo.

Cirkus Agora 2018. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

I Sverige håber både det store Cirkus Brazil Jack, det mellemstore Cirkus Olympia og det lille Cirkus Rhodin på at komme på turne. Men som deres norske kolleger venter de med at offentliggøre en premieredato. Som Trolle Rhodin III fra Cirkus Brazil Jack skriver: ” Innan regeringen beslutar om öppning för större ansamlingar får vi helt enkelt ha tålamod och vänta stillsamt.” Da famiklien Weisheits lille Cirkus Bambino sluttede sæson 2020 skrev de: ” Vi hoppas att vi kan fortsätter nästa år 2021”.

Cirkus Brazil Jack på Møllebakken i Malmø ved premieren 4. april 2019

Cirkus Olympia er kendt for deres mange velplejede dyr: hunde, hest, ponyer og kameler. Foto fra 2017

I Finland har Cirkus Finlandia endnu ikke meldt ud om premieredato. Deres sæson starter normalt i april. Cirkus Tähti håber at kunne starte sæsonen 9. april i Jalasjärvi. Kun tiden kan vise hvad der bliver muligt.

Cirkus Finlandia i Helsinki. Foto fra 2013

Tryllekunstneren og musikeren Samir Abdelmeguid foran sit Cirkus Tähti, som havde sin første sæson i 2015 eller 2016.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. januar 2021

Monte Carlo galla. De italienske cirkusvenner havde planlagt at vise to ca. 90 minutter lange udsendelser med "Best of" fra de mange Monte Carlo festivaller. Showene skulle vises torsdag den 21. januar og lørdag den 23. januar kl. 21 på deres facebookside.

Der var dog problemer med ophavsretten, så det blev kun til en enkelt 35 minutter lang udsendelse. Den kan fortsat ses på www.facebook.com/circusfans.it

klovn.gif (1460 bytes) 

24. januar 2021

Det historiske hjørne

Elefantungen Kaspar blev født i Zoologisk Have i København den 9. december 1907. Forældrene var hanelefanten Chang og hunelefanten Ellen, begge asiatiske elefanter. I 1910 og 1911 udlejede Zoologisk Have elefanten til Cirkus Bech Olsen, hvilket gav anledning til heftig pressedebat om dyr i cirkus. I november 1911 blev Kaspar solgt til Hannover Zoo, hvor han var indtil oktober 1922, hvor han blev overført til Jardin d´Acclimatation i Bois de Boulogne i Paris. Han blev her kaldt Gaspard og døde i marts 1927, hvor han blev aflivet, vist nok fordi han var aggressiv.

Plakat fra 1910

Kaspars far Chang var født som vild elefant i Thailand i 1872 og blev af det danske konsulat i Bangkok foræret til Zoologisk Have i København, hvor han døde i 1918. Ud over Kaspar blev han far til to andre elefanter: en født i 1912 (død i 1921) og en født i 1916, som kun levede i knapt 2 måneder. Moderen Ellen var også født som vild elefant i 1894. Også hun kom til Københavns Zoo, hvor hun blev aflivet i 1929, hvor hun havde fået engelsk syge.

Kasper var ifølge elefanteksperten Dan Koehl, fra hvis database en stor del af ovennævnte oplysninger stammer, den tredje elefant som blev født i fangenskab i Europa.

Den danske mesterbryder Magnus Bech Olsen blev født 7. december 1866 på Nørrebro. Han blev egentlig udlært som murer, men kastede sig hurtigt over brydning og fik enorm succes og erobrede adskillige mesterskaber. I halvfemserne var Bech-Olsen ”Nationens sportshelt” som ved sine professionelle kampe på bl.a. travbanen besejrede forskellige verdensberømte brydere, indtil han i 1903 tabte først til en tyrkisk bryder, og siden til landsmanden Jess Pedersen, Odder.

Derefter optrådte han i nogle år som bryder i forskellige cirkus, indtil han i 1908 lagde ud med sit eget cirkus, som fik urpremiere i Frederikshavn den 20. april. I de større byer blev der arrangeret brydekampe med lokale kræfter, så publikum fik, hvad de forventede sig, og der kom masser af mennesker til forestillingerne. I 1909 bød Cirkus Bech Olsen på et kvalitetsprogram og han sluttede sæsonen i København. I sommeren 1910 verserede der i pressen forlydende om, at elefantungen Kaspar skulle udlejes til Bech Olsen for at blive dresseret og fremvist i hans cirkusbygning på Åboulevarden. Og der var noget om snakken: Zoo lejede Kaspar ud til Bech Olsen i nogle måneder i 1910 og i hele sæson 1911, og en elefantdomptør ved navn Delmas gik i gang med at dressere ungen. Foreningen til Dyrenes Beskyttelse bad Frederiksberg Politi om at undersøge, om der var tale om dyrplageri, og politikeren Peter Sabroe rejste sagen i Folketinget. Han havde overværet træningen, som han bestemt ikke syntes om.

Foto og tegning fra optræden i cirkusbygningen på Aaboulevarden i 1910

Peter Sabroe så en del af forestillingen i Hjørring i juli 1911 og kom i kraftigt skænderi med Magnus Bech Olsen, som Sabroe overdængede med beskydninger for brutalitet og dyremishandling. En af artisterne, den amerikanske cowboy Jack Joyce, blev så ophidset af han langede Peter Sabroe en et par lussinger, hvilket kostede ham en bøde på 20 kr. Du kan læse mere om den historie i Anders Enevig: Cirkus i Danmark, bind 3, side 175 ff.

I 1911 solgte Cirkus Bech Olsen dette postkort med Magnus Bech Olsen og Kaspar.

Jack Joyce etablerede senere sit eget cirkus, som turnerede i Danmark fra 1913 og 10 år frem. Du kan læse mere i artiklen Jack Joyce - en cowboy i Danmark i bogen Københavns Cirkusbygning og andre artikler om cirkus og artister, Wisby & Wilkens forlag 2017.

Magnus Bech Olsen døde i 1932. Hans søn Manne overtog cirkus, men kunne ikke styre økonomien. Cirkus Bech Olsen havde sin sidste forestilling 23. august 1934.

 klovn.gif (1460 bytes)

21. januar 2021

En cirkusprins er født! Tara Toya og Alexander Arli fik lørdag 16. januar kl. 18:30 en fin lille cirkusprins. Den lille dreng målte ved fødslen 49 cm. og vejede omkring 3600 gram. "Vi er himmelråbende henrykte over at blive bedsteforældre," skriver Bettina og Martin Arli.

Et stort tillykke til såvel de nybagte forældre som de nybagte bedsteforældre.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. januar 2021

Cirkus Mascot 2021. Coronaen betød, at den eneste aktivitet Cirkus Mascot fik i 2020, var vinterferieforestillingerne i Herning og Aalborg. Teltturneen blev opgivet.

Som landet øvrige cirkus håber de på, at det i år bliver både lovligt og forsvarligt at gennemføre deres sommerturne. Vinterferieforestillingerne er derimod opgivet. Om alt vel er der landspremiere på teltsæsonen i Roslev den 31. marts, og turneen slutter 26. september. Året forestilling hedder FOR FULD UDBLÆSNING.

Cirkus Mascot skriver: ”Vi tror stadig på værdien af at samles omkring oplevelser, som finder sted i øjeblikket. Vi tror, det er væsentligt at give børn mulighed for at glæde sig – og vi ved, at der sker noget helt særligt mellem mennesker, når de tager plads på cirkusbænken”.

Publikum på vej ind i teltet

Årets forestilling præsenteres af direktøren Daniel Deleuran, der også fremviser det lille cirkus’ ponyer. Hans mor og meddirektør Marianne præsenterer de mange andre dyr: hunde, geder, gæs og grise. For i Cirkus Mascot tror man på, at glade og velplejede dyr er en uundværlig del af forestillingen.

Daniel Deleuran og to af ponyerne

Marianne Deleuran er en fremragende hundetræner

Klovnen Gulio og hans familie har været knyttet til Cirkus Mascot siden 2003. Også i år vil du opleve den højtelskede klovn og hans familie: fru Tetyana og børnene Husik og Julia i manegen. Rygter siger i øvrigt, at Gulio i år ikke bliver den eneste klovn i manegen!

Mascots faste husklovn, den farverige og glade spasmager, klovnen Gulio.

Cirkusteltet er 18 m i diameter og kan rumme 270 cirkusgæster. Da deres Danmarksturné 2020 blev aflyst pga. Covid-19, bliver sæson 2021 nr. 27 i rækken og formålet er lige som fra starten i 1994 at levere glad og levende underholdning, som hele familien kan være sammen om!

 klovn.gif (1460 bytes)

17. januar 2021

Monte Carlo galla. Årets Monte Carlo festival er aflyst. Men de italienske cirkusvenner har sammensat to udsendelser med "Best of" fra de mange Monte Carlo festivaller. De pointere, at det er et udvalg af de bedste numre og at de ikke specielt fokusere på italienske numre.

Showene sendes torsdag den 21. januar og lørdag den 23. januar kl. 21 på www.facebook.com/circusfans.it
og kan også ses nogle dage efter selve udsendelsen.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. januar 2021

Cirkus og Covid-19. Som bekendt betød corona-pandemien, at kun to danske cirkus var på turne i 2020: Cirkus Arli og Cirkus Baldoni. Begge med en kortere sæson end normalt og med loft over tilskuerantallet. Baldoni var også gået i gang med deres sædvanlige juleforestillinger, men måtte pga. nye restriktioner aflyse de sidste 12 forestillinger. Cirkus Trapez havde planlagt at lave julecirkus i Kolding. Men det måtte aflyses pga. restriktionerne. Restriktionerne betød også, at Wallmans måtte aflyse de sidste 6 jule-dinnershows i Cirkusbygningen og at Cirkusmuseet i Hvidovre måtte holde lukket.

De nuværende restriktioner, som forbyder såvel kulturarrangementer som museumsbesøg, er senest forlænget til og med 7. februar. Det betyder, at såvel Cirkusmuseet som Wallmans er lukket til og med nævnte dato. Hvis restriktionerne forlænges, må de forlænge lukningsperioden.

Restriktionerne har også betydet aflysning af andre januar-arrangementer. Nycirkusforestillingen Only Bones v.1.0 skulle i sidste halvdel af januar være vist på en række scener rundt om i landet, men det er aflyst/udsat. Danske Cirkusvenner ville have holdt et foredrag Odense med Marianne Deleuran. Det er udsat indtil videre. Det samme gælder en forestilling i Cirkus Flik-Flak i Odense med bugtaleren Preben Palsgård.

Cirkusland i Slagelse har planlagt at holde åbent i dagene 15. til 28. februar. Hvis restriktionerne forlænges, må de i år helt eller delvis opgive deres vinterferieåbning.

Lad os håbe det bliver muligt at besøge Cirkusland i vinterferieugerne 7 og 8

De danske cirkus har planlagt at have premiere i slutningen af marts/begyndelsen af april. Med Cirkus Arena som det første med første forpremiere 19. marts og Cirkus Arli som det næste med forpremiere 27. marts. Alle cirkus håber, at Covid-19 situationen til den tid er sådan, at det er lovligt og forsvarligt at starte som planlagt. Lad os håbe det lykkes. Indtil da må vi passe godt på os selv og hinanden.

Bubber og Julie Berthelsen håber 19. marts at kunne byde velkommen til årets allerførste cirkusforestilling.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. januar 2021

Tre runde dage:

Jörgen Börsch 80 år. Den 18. januar runder Jörgen Börsch 80 år. På dåbsattesten står der Jørgen Børsch. Men har man internationale kontakter, er det lettere at skrive ö end ø. Jörgens far drev en stor herrekonfektionsforretning i Hillerød. Men Jörgen havde mere lyst til noget andet, så det blev hans to ældre brødre, der overtog forretningen. Jörgen har blandt andet arbejdet som promotor og artistagent. I sidstnævnte egenskab har han fx skaffet artister til danske cirkus som Baldoni, Krone, og Mascot. I 1993 var han producent og daglig leder af Cirkus Fantastico, som kun turnerede denne ene sæson. Han bistod også i mange år Bossle Monster Truck Show med deres turnevirksomhed i Danmark. I mange år har han været fast gæst på Cirkusfestivalen i Monte Carlo, hvor han er en af de få danskere, der har været i manegen. Dog ikke som artist, men som publikumsdeltager i Fausto Scorpions entre med ikariske lege. Årstallet var 1989. Klik her for at se videoklip.

Jörgen tilbringer normalt sine fødselsdage i Monte Carlo, hvor der plejer at være cirkusfestival i januar. Men årets festival er aflyst pga. coronaen, så han må blive i det danske.

Jörgen Börsch

Der er sikker mange, som kan huske Fausto Scorpions. Abelardo og Ember mødte hinanden i 1980 og begyndte at optræde som gadeartister i deres hjemby Manilla. En talentspejder spottede dem, og de fik tilbud om at deltage i et sceneshow med deres nummer med ikariske lege, hvor de jonglerede med hinanden på fødderne. Det blev en stor succes, og siden rejste de verden rundt og optrådte blandt andet i Las Vegas, på Lido i Paris, hos Ringling Bros. and Barnum & Bailey og hos Cirkus Knie i Paris. Deres europæiske debut fik de i 1988 i Cirkusbygningen hos Cirkus Benneweis, hvor de havde en tredje partner med. Året efter var de hos Cirkus Scott i Sverige, og under denne turne blev de gift i Stockholm.

Artister, der viser ikariske lege, lader normalt undermanden ligge på en trinka. Men Fausto Scorpions lå direkte på jorden, kun med en pude i lænden, og som noget ganske særlige inddrog de publikum i deres nummer. Noget Jörgen Börsch som nævnt fik at føle det år, hvor Fausto Scorpions optrådte ved Cirkusfestivalen i Monte Carlo og tog ham i manegen!

I 2006 var de hos Cirkus Maximum i Sverige og året efter tilbage hos Benneweis, denne gang i teltet, hvor deres ældste datter Stephanie, som den gang var 16, også var med i nummeret.

En anmelder skrev: ” Mit favoritnummer er dog – ud over klovneparret - den lille fillippinske artistfamilie, Fausto Scorpions. Far, mor og en meget levende teenagerdatter, der jonglerer med hinanden på fødderne. Ikariske lege hedder den slags i artistsproget, en form for avanceret springgymnastik, og det er en fornøjelse at se hvordan de tre behersker teknikken - samtidig med at de inddrager publikummer i nummeret på en charmerende og overraskende måde”.

Senere år kom også en yngre datter Sherry med i nummeret, vist nok samtidig med at Ember trak sig tilbage. De senere år har Fausto Scorpions optrådt i USA, og Abelardo og Ember Fausto bor i dag i North Carolina.

Bernhard Kaselowsky 60 år. Den 19. januar fylder Bernhard Kaselowsky, Mølby, 60 år. Han er født i Tyskland, hvor hans familie drev deres eget cirkus, Cirkus Kaselowsky. Som andre cirkusbørn blev han oplært med alt muligt inden for cirkus og artisteri. Det eneste, han ikke arbejdede med, var dyr! Da Bernhard var 20 år, begyndte familien et samarbejde med et andet cirkus, Cirkus Herkules. Her begyndte Bernhard at arbejde med dyr. I 1983 købte han elefanten Ramboline, som han havde inden forbuddet mod elefanter i cirkus i 2019 tvang ham til at skille sig af med elefanten, der nu er i Knuthenborg Safaripark. Ramboline var knapt 2 år gammel, da den kom til Bernhard. Senere erhvervede han heste, okser og kameler. Med sine dyr optrådte han i de følgende år i en række cirkus: Arlette Gruss og Christiane Bouglione i Frankrig, Cirkus Agora i Norge (flere sæsoner), Cirkus Americano i Irland (flere sæsoner), lige som han optrådte ved en lang række gallaer. Danskerne mødte ham første gang i 2001 i Cirkus Dannebrog, hvor han fremviste heste og elefanter. Han blev i Cirkus Dannebrog til og med sæson 2006. I 2009 optrådte han i Cirkus Benneweis. Fra 2010 til 2015 var han tilbage i Cirkus Dannebrog.

I 2016 etablerede han sammen med sin sambo Isabella Enoch Sosman Cirkus Trapez, som turnerer i Jylland og på Fyn. På grund af coronaen kom Cirkus Trapez ikke på turne i 2020, men havde kun nogle korte forestillinger i Madsby Legepark, på plejehjem og i efterårsferien i Arrild Ferieby. Et julecirkus i Kolding måtte opgives pga. coronaen.

   

Tv. Bernhard Kaselowsky. Th. Bernhard og Isabella Enoch Sosman foran deres cirkus, der i 2019 bød på indianerforestillingen Yakari.

Judy Glosted 60 år. Når man ser den elegante Judy, skulle man ikke tro det! Men dåbsattesten kan man ikke løbe fra. Den viser, at Judy er årgang 1961 og fylder rundt den 21. januar. Judy Glosted blev landskendt i 2006, hvor hun blev syngende sprechstallmeister i Cirkus Benneweis. Der kunne man opleve hende frem til 2008, hvor hun ønskede at få et par års pause. Hun var tilbage igen hos Benneweis i 2011 og blev der denne gang til og med sæson 2014. En periode i 2017 var hun sprechstallmeister i Cirkus Trapez.

Man kan sagtens have cirkus i blodet, selv om man ikke er vokset op i en manege. Judys mor var nemlig cirkusartist og optrådte som akrobat og danser, indtil hun fik børn. Judys far var musiker. Hendes søster er skuespillerinden Betty Glosted. Forældrene slap aldrig interessen for cirkus, og både Judy og Betty blev trukket med, når Benneweis slog teltpælene i på Fyn. Judy blev handelsuddannet og havde sit første job som studievært på TV-Århus. Senere kom hun til det nu hedengangne TV-Fynboen og blev derefter marketingschef for Kolding Storcenter. Som kunstner er Judy selvlært. Ud over ovennævnte jobs rejste hun i rundt i det ganske land og underholdt med sang og musik, revy og cabaret. I 2003 besluttede Judy sig til at lægge den usikre nomadetilværelse på hylden og sige ja til et job som direktør for Schur Conference Center i Glud ved Horsens. Men når fascinationen ved cirkus er i blodet, siger man ikke nej tak, når man får et tilbud fra Diana Benneweis – og det gjorde Judy altså i 2006.

Men i dag er Benneweis lukket, og Judy Glosted trivedes ikke helt i det noget mindre Cirkus Trapez. Så i 2018 foretog hun endnu et karriereskift og blev dansktopsanger i bandet Fede Finn & Funny Boyz. Når coronaen ikke forhindre det, har hun også en række jobs med seniorunderholdning på plejehjem m.v.

Judy Glosted i Benneweis manege. Den flotte blå kjole, som tidligere var brugt at Diana Benneweis, kan i dag ses på Cirkusmuseet i Hvidovre.

klovn.gif (1460 bytes)

15. januar 2021

Cirkusforestilling fra Budapest. Mange danskere kender cirkusbygningen i Budapest fx fra de flotte artistfestivaler, som afholdes i januar i lige år.

Holdet bag cirkusbygningen fejrede 14. januar 50-årsdagen for opførelsen af Budapests cirkusbygning med et gallashow "Circus50". Det kunne ses live på deres Facebook-side og på deres Youtube-kanal torsdag den 14. januar kl. 19.


Den ca. 1½ time lange show kan fortsat ses på https://youtu.be/KGLW_jQesoo. Der er tale om en live-optagelse fra cirkusbygningen, hvor der pga. coronaen ikke var tilskuere.


Bortset fra den engelske klovn David Konyot var de medvirkende ungarske artister, bl.a. Donnert familien med jockey-ridt. Danskerne oplevede dem i Cirkus Benneweis i 2013. Kvalitetsmæssigt var forestillingen ikke på niveau med forestillingerne ved cirkusfestivalerne i Budapest.

klovn.gif (1460 bytes)

14. januar 2021

Et dødsfald: Siegfried Fischbacher, den ene halvdel af den berømte tryllekunstnerduo Siegfried & Roy, er afgået ved døden. Han blev 81 år. Hans partner Roy Horn døde i maj 2020.

Både Siegfried og Roy var født i Tyskland. De mødte hinanden på et tysk krydstogtsskib, hvor Siegfried lavede trylleshows og endte med at få Roy, der arbejdede som tjener, som assistent. Parret kom senere til Las Vegas og blev berømte for at optræde med rovdyr (panter, gepard, løver og tigre) i et illusionsnummer, som aldrig var set tidligere. De kunne også opleves i TV-udsendelser. Fra 1990 fik de kontrakt med The Mirage (et af de største hoteller i Las Vegas). Deres karrierer stoppede brat den 3. oktober 2003, hvor Roy blev overfaldet og bidt af en 300 kg tung tiger midt under et show. Roy overlevede kun med nød og næppe og var resten af sit liv invalideret. Det fremgår også af et videoklip fra parrets sidste optræden, som var i 2010, og hvor publikum først da de smed maskerne var klar over, hvem de så på scenen. Klik her for at se den nævnte video.

På billedet, der stammer fra Kenny Quinns samling, ses Siegfried Fischbacher med en due. Th. for ham Roy Horn.

Siegfried & Roys liv og karriere er beskrevet i biografien Siegfried & Roy; Unique in all the World! som udkom i 2011.

klovn.gif (1460 bytes) 

11. januar 2021

DET SKER I PARIS -- i dessa dystra tider med ett stort antal aktiviteter stängda/lukkede/ vilket medför ekonomiska problem, men även i mänsklig höjd/ diverse sjukdomar/sygdomme/ blir icke behandlade eftersom pandemien har prioritet, kirurgiska handlingar senare-lägges och -- ett antal människor utvecklar psykiska problem, eftersom situationen är trist med ensamhet och brist/mangel/ rörande mänskliga kontakter och agerande folk emellan.

Teatrar och cirkus, inklusive MAGIC SHOWS / vilka ju är en form av teater/ - skulle enligt tidigare beslut ha öppnat/aabnet per JAN 07, det blev skrotat, sedan fick datum JAN 20 samma beslut, senaste men säkert inte sista beslutet nämner slutet JAN.

Den berömda Cirque d’Hiver Bouglione öppnade säsongen den 17 oktober (se min recension här på sidan 22 oktober 2020), men begränsningar innebar att de var tvungna att stänga efter några veckor. Säsongen skulle vara till början av mars, men det är tveksamt om de kan återuppta föreställningarna under vintersäsongen.

Cirque d'Hiver i Paris blev åbnet af kejser Napoleon III den 11. december 1852 som Cirque Napoléon. Teatret blev omdøbt til Cirque d'Hiver i 1870. Henri de Toulouse-Lautrec fandt ofte inspiration til sine billeder fra prøver og forestillinger i Cirque d'Hiver. Foto stillet til rådighed af Cirque d'hiver Bouglione

KATASTROF för allt som heter ENTERTAINMENT, de mindre caféer etc. the CATERING BIZ - stänger i antal/lukker paa stribe/.

Allt tydligen nödvändigt - men med talrika personliga tragedier som följd: i Paris är ett antal artister strandade - utan gage med ringa utsikter att resa hem.

DET SKER I PARIS !!!

---------------------------------------------Feedback/info by ZARROZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. januar 2021

Et dødsfald: Erik Christgau. 7. januar sov Erik Christgau stille ind efter længere tids sygdom. Han ville være fyldt 90 år i februar. I 1972 blev han gift med Vivi Schmidt. Hun var datter af Louis Schmidt fra Cirkus Louis, som var lukket efter sæson 1960. I 1963 startede Vivi med bistand af Erik Christgau Cirkus Vivi, som turnerede til og med 1967. Teltet var et helt nyt 6 masters telt med plads til omkring 1.200 personer, og materiellet var nyt og moderne. Forestillingerne var altid af god kvalitet. Vivi Schmidt var kendt som en dygtig søløvetræner, og efter 1967 fortsatte hun et par sæsoner med at optræde med sine søløver i andre cirkus, bistået af sin assistent og niece Addie Jepsen. Senere overtog Addie nummeret, der fortsat blev præsenteret som Vivis søløver. Det var da også Vivi, som ejede dyrene.

Også efter at Cirkus Vivi var lukket og fru Vivi var stoppet med søløverne bevarede Erik og Vivi deres interesse for cirkus og havde specielt tætte relationer til familien Berdino fra Cirkus Arena. Vivi døde i 2015, men Erik Christgau bevarede sin forbindelse til Cirkus Arena.

Familien Berdino skriver:

Venskabet med Erik betød utrolig meget for os i Cirkus Arena. Så sent som i sommeren 2020, stod Erik og tog imod de forventningsfulde publikummer, mens han tjekkede billetter ved indgangen til Cirkusland i Slagelse, ligesom han gennem mange år trofast har hjulpet med at tage godt imod publikum under Cirkus Arenas Danmarks-turneer. På trods af sin høje alder elskede Erik at rejse rundt med os i sin campingvogn, og vi nød altid at have besøg af ham.

Æret være hans minde.

klovn.gif (1460 bytes)

7. januar 2021

Et dødsfald: Yrsa Zidla. Den tidligere trapezartist Yrsa Zidla er afgået ved døden den 31. december 2020. Hun blev 93 år. Hun var gift med den østrigske mesterjonglør Eric Zidla og var hans assistent i jonglørnumrene. Eric Zidla døde i 1984. Her i landet oplevede vi ham med Yrsa som assistent hos Cirkus Moreno i 1959 og i Lorry i 1963. Det var Yrsa Zidla, som i sin tid lærte Bettina Arli at optræde i trapez.

 klovn.gif (1460 bytes)

5. januar 2021

En rund dag: Violet Ørum 90 år. Den 6. januar fylder den tidligere trapez-artist Violet Ethel Ørum 90 år. Som ung var hun helt syg for at bliver akrobat og arbejdede en sæson hos professor Tribini på Bakken. Men hun var for tung og ubøjelig i knoglerne og blev i stedet trapez-artist. I 1949 skrev hun kontrakt med søstrene Lazana, som optrådte i Cirkus Moreno med nummeret 3 Lazana. Det blev startskuddet til et årti med massevis af rejser og oplevelser. Hun optrådte mange steder i Mellemøsten. I forbindelse med optræden i Libanon, Iran og Irak i 1958 og 1959 traf hun kunstcyklistparret Haddy og Solveig Enoch og har lige siden bevaret tæt kontakt med familien Enoch. Violet Ørum stoppede som artist i 1959 og rejste til Australien, hvor hun blev gift med en barndomsven. Ægteskabet holdt dog ikke, og hun vendte sammen med sin datter tilbage til Danmark. For 45 år siden begyndte hun at dyrke karate i Shotokan Karate Akademi, hvor hun hurtig blev kendt som Mama San og hvor hun stadig er aktiv. De ville have holdt en reception for hende lørdag 9. januar, men den er udsat som følge af corona-restriktionerne. I mange år var hun tillige fast gast hos Jørgen Friland til Oldboys sejladserne i Sundby Sejlklub.

klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2021

Stor udstilling i Lund om klassisk cirkus. Om alt vel åbner Kulturen i Lund den 10. april en stor udstilling om cirkus. Det bliver Kulturens største udstilling i år. Efter planen kan den ses til udgangen af februar 2022.

Ældre illustration af kvindelige trapezartister. Ukendt kunstner.

Kulturen skriver:

Nästa stora utställning på Kulturen i Lund handlar om cirkusens spännande och förtrollande värld. Vi kommer att levandegöra cirkushistoria från 1800-talet till idag.

Vi lånar bland annat in vackra handgjorda kostymer från Cirkus Rhodin, som har sin bas i Skåne och är en av få traditionella cirkusar som finns kvar i Sverige. Ägaren Diana Rhodins farfar Brazil Jack och hennes far Trolle Rhodin var dessutom två av svensk cirkus stora personligheter under 1900-talet. Utställningen kommer även att låna in spännande föremål och dräkter från andra långivare.

Vi visar också fotograf Åsa Sjöströms magiska cirkusbilder och delar av hennes dokumentär Den sista cirkusprinsessan.

Til udstillingen har Kulturen lånt diverse effekter fra Det svenske Cirkusakademi, herunder fra Sveriges Cirkusmuseum i Ingelsträda.

Jongløren David Sosman fortæller, at udstillingen også rummer nogle af hans farfar Pipo Sosman Sr.’s kostumer. David, som er søn af kloven Eddy Sosman og Isabella Enoch Sosman, var for et par måneder siden i Lund, hvor han blev fotograferet i sin farfars kostume. Billeder tv. viser David i kostumet. Billeder til højre Pipo Sosman Sr. sammen med Davids onkel Pipo Sosman Jr.

Kulturen, hvis formelle navn er Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige, blev stiftet i 1882 og har i dag ca. 3.500 medlemmar. Kulturen driver museer i Lund og Sjöbo kommuner.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2021

DET SKEDDE I PARIS -- och annorstädes  -- MAGICAL STUNTS & EFFECTS 5:

DET SKEDDE I PARIS  -  men även annorstädes -- nämligen vid en KRÄMAR- MARKNAD, vid cirkusplatsen HULGAARDS-vej, Köpenhamn, jag var engagerad för att skapa stämning och gott humör, i ett mat-och-öl tält, egentligen icke nödvändigt eftersom publikum hade intagit den fördärvliga alkoholen, men turligt nog fanns där en publik av invandrare, nyktra/aedru/ vilka väntade sig ENTERTAINMENT: jag hade valt en gammal cirkus-häst vilken alltid gör lycka: THE LADY WHO WALKS THRU SOLID MATERIAL, i detta fall genom rep/reb/.

Till entré fick jag ett par spelkort att försvinna, ett av dem kom igen i en foto-ram, det andra krävde en del ABSTRAKT TÄNKANDE: med en viss teknik kan man med ett klipp med sax i en tidning/avis  - göra 3 öppningar diagonalt, vilka kan identifieras som RUTER 3 - av vuxna personer.

Zarro Zarro med ruder 3. Foto: Marie Louise Djomguem

Efter show kom en liten pojke/lille dreng/ fram till mig, sporde med bred Köpenhamns-dialekt: HVAD MED DEN RUDER 3 ?

Han var mycket bekymrad och orolig .... jag förklarade fenomenet  för honom, han blev tydligt lättad och glad, gick hem med en god upplevelse, vilket även jag hade –

HAPPY ENDING - ABSTRAKT TÄNKANDE !!!

----------------------------------------ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2021

Danske cirkus i 2021. Her er en oversigt i alfabetisk rækkefølge over de cirkus, som vi håber at se på landvejene i 2021, samt de planlagte premieredatoer. Selvsagt med forbehold for corona-relaterede ændringer.

Cirkus Arena: Landspremiere på Bellahøj den 24. marts. Forestillingen præsenteres af Bubber og Julie Berthelsen. De medvirkende artister er Alex Porsing og hans motocross-team FMX Danmark, Danguir-truppen på tårnline, rola-rola akrobaten Paulo Kaiser, Wolfgang Lauenburger og hans hunde, Mustafa Danguir Tumbling Troupe, Laura Berdino med heste i frihedsdressur, Duo Costace, Cirkus Arenas husklovn Jimmy Folco samt Cirkus Arenas dansere.

Rola-rola akrobaten Paulo Kaiser var også hos Arena i 2016. I 2019 optrådte han i Cirkusland. Hans speciale er spring fra bræt til bræt. Pressefoto fra Cirkus Arena

Wolfgang Lauenburger var også hos Arena i 2010 og 2015. I 2008 optrådte han i Benny Schumanns efterårsforestilling. Pressefoto fra Cirkus Arena.

Duo Costache var også hos Arena i 2017 og 2019 med hhv. et perchnummer og et luftnummer. Pressefoto fra Cirkus Arena

Med et par enkelte undtagelser har Jimmy Folco været med i Arenas forestillinger siden 1997. Pressefoto fra Cirkus Arena

Cirkus Arli: landspremiere i Fløng 27. marts. Ud over medlemmer af familien Arli kan du møde klovnen og multiartisten Francisco Fratellini. Navnene på øvrige optrædende er endnu ikke offentliggjort.

Martin Arli og sønnen Alexander er altid blandt hovedkræfterne i Cirkus Arli. Forud for cirkussæsonen kan du opleve Alexander Arli i Jan Schous REVY PICNIC SCHOU-TUR på Østergaards hotel i Herning.

Supertalenter Francesco Fratellini var også hos Arli i 2017, 2018 og 2020. Pressefoto fra Cirkus Arli.

Cirkus Baldoni: landspremiere i Lyngby 4. april. De skriver:

Det er med stolthed at vi i 2021 markerer vores forestilling nr. 20. Det bliver en helt vild forestilling så vi med rette kalder den for DET FOR VILDT!!!

I kommer til at møde en række topartister bl.a. de italienske Ferrandino´s der har et hæsblæsende rulleskøjtenummer og et dristigt luftnummer på programmet. Fra Tjekkiet skal I møde supertalentet Kaya Janacek med balancekunsten Rola-Rola og hans forældre Eddie og Maria i en hel ny akrobatisk disciplin, der aldrig før er set. Duoen "Hands to Violin" i en ny og moderne komposition med violinisten, Daniella, der spiller op til den superstærke håndstandsartist Michal og så har vi naturligvis masser af klovner og Løven Leonardo.

Duo Ferrandino består af Michele Ferrandino og Marina Curci. Ud over rulleskøjtenummeret har de et luftnummer i fast trapez (aerial cradle). Klik her og her for at se videoklip af de to numre. De optrådte i Cirkus Arli i 2012. Pressefoto fra Cirkus Baldoni.

Duoen Hands to Violin (Michal Mudrák og Daniella Vitová) var også hos Baldoni i 2016, hvor de var blandt de nominerede til Den Danske Cirkuspris’ pris for årets bedste nummer

Det er 6. sæson i træk den alsidige tjekkiske Janacek familie (far Eddie, mor Maria og sønnerne Kaya og Rudy) optræder i Cirkus Baldoni. I 2018 var Kaya blandt de nominerede til talentprisen fra Den Danske Cirkuspris. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Cirkus Krone: ingen oplysninger.

Cirkus Mascot: om muligt landspremiere i Roslev i slutningen af marts. Ud over medlemmer af familierne Deluran og klovnen Gulio og hans familie er navnene på de medvirkende endnu ikke offentliggjort.

Marianne Deleuran og hendes legesyge vovser er en helt uundværlig del af en Mascot-forestilling. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Zirkus Nemo: landspremiere 11. april i Horsens. Ud over Søren Østergaard er navnene på de medvirkende endnu ikke offentliggjort. Det er tænkeligt, at det i større eller mindre omfang er dem, der var engageret til 2020, hvor turneen måtte opgives: den russiske akrobat Vladimir Georgievsky i et komisk trampolinnummer, rola rola akrobaterne Meleshin Brothers, superjongløren Cladius Specht, hula-hop stjernen Geraldine Philadelphia samt håndstandsakrobaterne Duo Solys.

Selv om Zirkus Nemo byder på fremragende artister, er det først og fremmest Søren Østergaard selv, publikum kommer for at se. Her som Smadremanden sammen med Sørens personlige assistent Laura Kvist Poulsen. Foto fra 2019. Fotograf: Rud Kofoed / Ajour Press.

Cirkus Trapez: ingen oplysninger.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2021

REVY PICNIC SCHOU-TUR. Skuespilleren Jan Schou er først og fremmest kendt for sine revy-forestillinger: forårets Schou-ture på Østergaards Hotel i Herning og sommerens revyer i Rottefælden i Svendborg. Coronaen betød, at der i 2020 kun var ganske få Schou-ture og slet ingen revy i Rottefælden. Men Jan Schou er ukuelig optimist og satser på, at vi snart igen kan komme på Schou-tur og i revy. Årets Schou-tur har fået titlen REVY PICNIC SCHOU-TUR, og de medvirkende er Jan Schou, Susanne Breuning, Alexander Arli samt kapelmesteren Kenneth Sichlau. Alexander Arli har mange gange tidligere være med i Schou-turs forestillingerne.

Om alt vel spiller revyen 12/2 + 13/2 + 18/2 + 19/2 + 20/2 + 26/2 + 27/2 + 5/3 (både eftermiddag og aften) + 6/3 + 12/3 + 13/3 + 19/3 + 20/3 + 26/3 + 27/3 2021.

Den hyggeligste aften på den sikreste måde med alt, hvad hjertet kan begære af god mad og vin + et festligt show med revy, variete, god musik, festlige nye og gamle sange og masser af overraskelser! En anderledes pyntet Schou-Turs sal med masser af plads mellem bordene, rød-hvide picnic duge og en ”schou” af træer danner rammen foran den sjove nye variete-SCHOU-scene!, lover Østergaards Hotel.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2021

Runde dage i 2021. Flere inden for den danske cirkus- og artistverden kan fejre en rund dag i løbet af 2021:

18. januar 2021: Jörgen Börsch, artistagent mv., 80 år

19. januar 2021: Bernhard Kaselowsky, Cirkus Trapez, 60 år

18. februar 2021: John Thurano, artist, 75 år

9. april 2021: Laura Berdino, Cirkus Arena, 40 år

3. august 2021: Benny Berdino, Cirkus Arena, 75 år

19. oktober 2021: Patrick Berdino, Cirkus Arena, 30 år

22. oktober 2021: Michael Deutsch, tryllekunstner, 60 år

Jeg vil blive glad for en e-mail, hvis du er opmærksom på andre runde dage, som jeg burde have haft med i oversigten.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2021

Websiden Cirkus i Danmark har haft ca. 27.000 hits (besøg) i 2020. Lidt færre en i 2019, men der har også været færre nyheder i 2020. Tælleren kan ses nederst på den første side (den, hvor du vælger sprog). Tælleren registrerer ikke skift mellem de enkelte undersider eller deep-links til siden. Den får derfor ikke besøgende med, som fx via Google og smartphone går direkte ind på nyhedssiden.

Siden har mange læsere, som besøger den en eller flere gange om måneden. Adskillige hver weekend, fordi siden med nyheder normalt opdateres hver lørdag. Til de faste læsere kommer et stort antal, som i anden forbindelse falder over siden, herunder journalister, som foretager research. På nyhedssiden bringer vi nyt fra den danske cirkusverden. Vi omtaler også cirkus i nabolandene Sverige og Norge. Siden november 2006 har vi tillige bragt omtale af cirkus m.v. i Paris, skrevet af vores trofaste korrespondent Zarro Zarro. En særlig sidste-nyt side opdateres, hvis der er særlige nyheder siden seneste ugeopdateringer. Kalendersiden opdateres dagligt, hvis der er ændringer.

Ud over nyhedssiden og kalendersiden indeholder Cirkus i Danmark sider med historiske fakta om de enkelt danske cirkus, om cirkussamlinger og museer, om cirkuslitteratur på de skandinaviske sprog, om danske cirkusfamilier og om foreninger for cirkusinteresserede. Derudover findes der en underside med lidt længere artikler om cirkus. Klik her for at finde links til de omtalte undersider (findes et stykke nede på den side, der kommer frem).

klovn.gif (1460 bytes)

Link til nyheder fra 2020

Link til nyheder fra 2019

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden