nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge og Sverige.

Senest opdateret 19. april 2024

Opdateringerne dækker denne gang perioden 13. til 19. april. Næste opdatering lørdag 27. april. sidste nyt-siden kan du eventuelt finde nyheder, som er modtaget efter 19. april.

18. april 2024

Zirkus Nemo kan i 2024 fejre 25 års jubilæum. De skriver:

Jubilæet bliver markeret med en jubilæumsforestilling, hvor vi vil overgå alt det vi har præsteret de tidligere år. Der vil bl.a. blive mulighed for at stifte bekendtskab med gamle kendinge som Målermanden, Marianne, Baglænsmanden, Bager Jørgen, Manden der ikke kan fløjte, Kim Tim, Smadremanden og mange flere.

Zirkus Nemo er også kendt for at præsentere nogle af verdens dygtigste artister. I år kan I møde nervepirrende akrobatik fra Isabela y Ernesto, jonglørene Strahlemann & Söhne og mange flere internationale artister.

Isabela og Ernesto Alves optræder med et luftnummer i det, der i fagsproget hedder Russian cradle. De har ikke tidligere optrådt i Danmark. Klik her for at se et videoklip fra nummeret.

Strahleman & Söhne (Pat og Leif Gordon) har tidligere optrådt i Natcabaretten ved Aarhus Festuge. Der viste de et spøjst nummer, hvor de jonglerede med kegler, mens de afførte sig habit, slips, skjorte og bukser – for at slutte nummeret lige så ulasteligt klædt, som da de åbnede det.

Navne på de øvrige medvirkende er endnu ikke offentliggjort. Men hos Nemo er det også først og fremmest Søren Østergaard, publikum kommer for at se.

Smadremanden har ikke høje tanker om Søren og mener, at han selv er det største trækplaster. Pressefoto fra Zirkus Nemo. Fotograf: Steen Brogaard.

klovn.gif (1460 bytes)

16. april 2024

Ny premiereby for Zirkus Nemo. I snart mange år har Zirkus Nemo haft landspremiere i Horsens. Det var også planen i år. Men de senere måneders megen regn har gjort pladsen i Horsens så blød, at Zirkus Nemo nu har valgt at rykke landspremieren den 27. april til Vejle.

Også andre cirkus er generet af de bløde pladser. Fx har Cirkus Baldoni måtte flytte forestillingerne 19. og 20. april fra Avedørelejren til en plads på Hvidovrevej 361, tæt ved Frihedens Butikscenter.

klovn.gif (1460 bytes)

16. april 2024

   

Den 12. april holdt klovnen Allando, alias Jan Allan Hansen, reception i anledning af sin 70-årsdag. I et telt, som var stillet op på vinterkvarteret i Salten, mødte mange op til et par hyggelige timer. Ud over hele Krone-familien var der mange fra cirkus- og gøglermiljøet i Århus. Philip Schumann var der sammen med sin familie, Agnete Louise Enoch var mødt, og Camilla og Rene Baldoni var der også. Det blev en festlig eftermiddag. Orkestret De nedhængende frugter spillede og sang, og alle nød den varme, hjertelighed og gæstfrihed, som kendetegner alle i cirkus Krone. Fotos: Kate Lisby og Lotte Ullner.

klovn.gif (1460 bytes)

14. april 2024

Rettelse til omtalen af forestillingerne i Cirkus Arli og Cirkus Baldoni. Martin Arli har gjort opmærksom på, at det ikke var rigtigt når vi skrev, at Adriana Wolf ikke tidligere havde optrådt i Cirkus Arli. Hun var nemlig med i forestillingen i 2014, hvor hun viste et antipodenummmer (jonglerede med fødderne). Samme sæson var hende far og onkel med under artistnavnet Wolf Brothers.

Jeg er også blevet gjort opmærksom på, at der ved premieren i Cirkus Baldoni var Kelly Saabel og ikke Diana Boiachin, der optrådte i aerial ring. Det er vist nok tanken at Diana senere på sæsonen skal overtage nummeret.

klovn.gif (1460 bytes)

14. april 2024

Cirkus Rhodin 2024. Det lille svenske cirkus havde premiere på Mobilias parkeringsplads i Malmø langfredag den 29. marts. Jeg så forestillingen den 1. april. En pæn forestilling, som sikkert vil glæde publikum i de mindre svenske byer, som de besøger i løbet af sæsonen.

Det lille telt kan vel rumme godt 200 tilskuere, placeret på 2 stolerækker og 3 rækker med bænke uden ryglæn.

Forestillingens gennemgående figur var den bulgarske klovn Dimo, som også tidligere har været i Cirkus Rhodin. Han er, hvad man i gamle dage kaldte pauseklovn, dvs. en klovn med ganske korte entreer mellem de øvrige numre.

Forestillingen startede med, at Dimo kort kom i manegen, inden cirkusdirektøren Diana Rhodin bød velkommen.

Diana Rhodin præsenterede selv numrene i sit lille cirkus.

Første artistnummer var et udmærket nummer med glasbalance, udført af Maksym med Olena som partner. De kommer begge fra Ukraine.

Kniv til sabel med bakke med glas på toppen

Dimo havde nu en kort entre, hvor han var generet af babygråd fra tilskuerrækkerne. Til sidst fandt han den grædende baby (en dukke).

Dimo og babyen

Dernæst kom Duo Esenbekovi i manegen med et pænt quick change-nummer med mange skift. Både i ”poser” (se foto) og i et ”kabinet” foran tæppet.

Tøjskift i lyntempo. Senere i forestillingen mødte vi parret på rulleskøjter

Dimo havde nu en kort entre med en stor bold.

Næste nummer var den 13-årige Maksym Jr. med et flot håndstandsnummer. Han kan vise sig at være en rising star.

Hvis svenskerne havde pris til unge talenter, ville Maksym Jr. måske komme i betragtning

Der fulgte nu et kort limbo-intermezzo med Dimo og to tilskuere.

Første nummer efter pausen var den 16 år gamle Yana, der lavede akrobatik i en roterende hjerteformet rekvisit, se foto. Hun er datter af Veselka Metodieva og Nedyalko Vaskov. Som lille pige optrådte hun sammen med sine forældre i det danske Cirkus Krone.

Som lille pige optrådte Yana med hula hop. Nu viser hun akrobatik i den roterende rekvisit

Efter endnu et kort mellemspil med Dimo kom Diana Rhodin i manegen med sine 3 hunde. Et udmærket nummer som viser, at et hundenummers kvalitet ikke afhænger af antallet af hunde.

Diana Rhodin og hendes hunde. Tidligere år har hun også haft ponyer med i forestillingen.

Dernæst optrådte Nedyalko cube jugling. Danske cirkusvenner husker ham fra Cirkus Baldoni, Cirkus Krone og Cirkus Trapez.

Nedyalko med cube juggling

Dimo kom nu i manegen med en dryppende pakke. Han smagte på dråberne og mente de var whisky. Pakken viste sig at indeholde en legetøjshund. Entreen er udført af mange andre klovne med en levende hund.

Næste nummer var et luftnummer med Maksym og Olena.

Maksym og Olena stod for forestillingens luftnummer

Dimo havde dernæst den kendte entre med radioen, som han ikke måtte spille på, og som blev smadret og havnede i en skrallespand. Og gav lyd, hvergang han lettede på låget.

Sidste nummer var Abdynaly Abdi Kydyraliev og Mariana med et pænt rulleskøjtenummer. Hvor de fleste rulleskøjteartister optræder på et ca. 1 meter højt podium af form som et rundt bord bruger Abdi og Marianna et ganske lave podium. De kommer Kirgizistan,og man mødte dem tidligere i forestillingen med lynomklædning under navnet Duo Esenbekovi.

På rulleskøjter

Finale

Lige som Cirkus Brazil Jack har Cirkus Rhodin ikke et trykt programhæfte. Erfaringen er, at færre og færre køber et program. Navnene på de optrædende kan interesserede jo finde på nettet.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. juni 2024

Den internationale Cirkusdag World Circus Day fejres i år lørdag den 20. april.

I Danmark er det som tidligere år Danske Cirkusvenner, der i samarbejde med Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkus Baldoni fejrer dagen.

Programmet ser således ud:

Rundvisning kl. 10.15 på Cirkusmuseet, hvor der denne dag er gratis adgang.

Cirkusleg kl. 10.30-12.30 i Fægtesalen. Her kan hele familien træde ind i manegen og afprøve deres artistiske talenter.

Talkshow kl. 11.45 i Auditoriet, Vestre Messegade 5. Hør Per ”Tøffe” Nielsen, der optrådte som klovn i Cirkus Baldoni i 2023, blive interviewet om sit liv samt om hvordan det var at rejse et år med cirkus.

Show kl. 13 i Fægtesalen. Bliv imponeret af Jonathan Zeuthen, som er et af de største danske jongleringstalenter. I hans show vil du opleve jonglering med op til 7 bolde i et tempo man sjældent ser, krydret med en god portion humor.

Kreativt Værksted på Cirkusmuseet kl. 10-14

Gallaforestilling i Cirkus Baldoni kl. 14:10.

I Sverige er det Akademien för Cirkuskonstens bevarande som står for at markere dagen. De skriver:

I samband med Världscirkusdagen / WCD, som alltid infaller den tredje lördagen i April, bjuder nu Cirkusakademien in er alla till ett nytt BOKSLÄPP! Vår ledamot Toni Rhodin släpper en berättelse om sin farfar – Cirkuskungen Brazil Jack! En kortroman baserad på verkliga händelser under rubriken ”Jag gjorde mig väl flott?”

Författaren kommer själv att närvara för presentation av sitt nya alster. Boken kommer också att finnas till försäljning! Utges av Kira Förlag, vars förläggare Jeanette Rosengren erhöll Cirkusakademiens utmärkelse Årets Charlie 2016.

Välkomna till ”Stallet” på Kaplansbacken 4 A-B, bredvid Kungsholms kyrka på Kungsholmen i Stockholm, LÖRDAGEN DEN 20 APRIL 2024 KL. 14.00.

Mötet med BOKSLÄPP kommer också att sändas via Zoom för de som inte kan ta sig till Stockholm. Anmälan om deltagande (även via Zoom) till undertecknad senast den 17 april 2024. Kaffeservering utlovas.

Med reservation för ev. ändringar.

Hans Lindgren. E-post: hans.k.lindgren46@gmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

11. april 2024

Cirkus Baldoni – Nostalgi og nye eventyr. Årets forestilling har titlen Nostalgi og nye eventyr. Det dækker over, at publikum både møder veteraner og helt unge artister. I en vellykket blanding.

Teltet var stopfyldt ved premieren på den noget sumpede plads på Kirsebær Allé i Hillerød

Sidste år var stand-up komikeren Amin Jensen forestillingens sprechstallmeister. Nogle elskede ham, men flere savnede den mere unge og sprælske stil, som Peter Nørgaard introducerede, da han i årene 2021 og 2022 var sprechstallmeister. I år har Cirkus Baldoni efter forslag fra Peter Nørgaard overladt opgaven som sprechstallmeister til den unge Mickey Juel Prüssing. At dømme efter reaktionerne ved premieren i Hillerød den 9. april faldt valget af den syngende og dansende Mickey i allerhøjeste grad i publikums smag.

Masser af dynamik med Mickey som sprechstallmeister. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Efter Mickey Juel Prüssings velkomst, hvor han både sang og dansede, kom tre ryttere kort i manegen ridende på oppustelige plastikheste. Baldoni har fravalgt at have levede dyr med i forestillingen. Det virker ikke som om deres publikum savner dyrene.

Første artistnummer var tre unge gutter fra Ungarn, som under navnet «Artist of Dance» viste et tempofyldt bordnummer (kaskadørnummer).

Et at de klassiske stunts i et bordnummer. Normalt udføres det af en duo. Men hos Baldoni var der tre i manegen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Efter et kort mellemspil med Mickey og løven Leonardo kom Diana Boiachin i manegen. Vi oplevede hende sidste år i Cirkus Baldoni med et nummer i hanging pole samt et adagionummer sammen med ægtefællen i Nandor Varadi. I år viste hun er et helt andet nummer, hvor hun lavede kæmpemæssige sæbebobler og til sidst pakkede en lille pige ind i en boble. 

Diana Boiachin og hendes bobler. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Efter en kort reprise med klovnen José Michel var der et mellemspil med Mickey som sang om, at det jo slet ikke var ham, men artisterne, der var i centrum.

Dernæst kom José Michel i manegen med en af sine klassikere, hvor han med en gulvmoppe i hånden mimede til det gamle 80’er hit Save my love. En entre, der altid gør lykke. Vi har tidligere set klovnen Danilo vise det hos Baldoni. Men der er ikke José som har ladet sig inspirere af Danilo. Det var tvært imod Danilo som var inspireret af Josés entre.

Hårene på moppen bliver brugt som paryk, når José mimer til Renatos stemme. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Nu kom den unge Kelly Saabel i manegen i et vikingeskib, hvis dæk blev brugt som podie til hendes flotte håndstandsnummer. Nummeret sluttede med, at hun ved hjælp af fødderne affyrede en pil fra en flitsbue og punkterede en ballon på en skydeskive. I første forsøg! Imponerende.

Kelly Saabel. Hendes lillesøster Jennifer turnerer i år med Cirkus Arli, bistået af sin mor. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Efter pausen kom Diana Boiachin igen i manegen. Eller rettere sagt over manegen. Hun viste nemlig akrobatik i en aerial ring. Det var ikke til at se, at kun en måned før sæsonstart var blevet mor til en søn – hendes og Nandors barn nr. 2.

En nybagt mor i aerial ring. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Dernæst kom Artists of the Dance tilbage i manegen. Denne gang med et forrygende breakdancenummer.

En af de tre ungarske breakdansere. Foto: Jacob Boas Leitisstein

De fleste cirkusforestillinger byder på et jonglørnummer. Årets jonglør hos Baldoni var lige som sidste år Nandor Varadi med Diana Boiachin som assistent. Entreen sluttede med, at Nandor jonglerede med tændte fakler.

Nandor kan jonglere med syv kegler. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Nu var turen kommet til det nummer, de lidt ældre cirkusvenner havde set allermest frem til: José Michel og fru Giulias entre som musikalske klovne. José er en af cirkusverdenens veteraner. Han er født i 1962. Første gang vi oplevede ham i Danmark var hos Benneweis i 1987, hvor han var det yngste medlem af Michel-familiens klovnetrio Los Michels. Mange gamle cirkusvenner fandt det nostalgisk, da José og hans kone fra hver sin side af teltet spillede Over the Rainbow på henholdsvis tenorsax og sopransax.  Dernæst kom deres kendte vandentre. Jeg har set den udført af andre, men aldrig så godt som José og Guilia gør det. De er helt forrygende! Nummeret sluttede med endnu et musikalsk indslag.

Giulia med sopransax

Musik i manegen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

”Jeg elsker at se José og Giulia Michel og deres skønne vand act og får altid en lille tåre i øjet, når de står i hver sin side i teltet mellem publikum og spiller “Somewhere over the Rainbow”… De vækker skønne barndomsminder frem ❤️ Tak for en dejlig premiere aften i Cirkus Baldoni 🌺🎉” skriver fotografen Lise Kokholm, der har sendt mig dette foto.

Fornemt af Cirkus Baldoni sørger for at danskerne for første gang i mange år kan opleve klassiske musikalske klovne. Endda af verdensformat.

Efter et mellemspil med Mickey og Leonardo kom ukrainske Ruslan Islamov i manegen med et sejt nummer i strapater. Han danner par med Kelly Saabel, som dog ikke var med i nummeret.

En sej gut i luften. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Dernæst var vi nået til finalen, hvor Mickey Juel Prüssing i spidsen for artisterne til tonerne fra Queens kendte We are the Champions sang med teksten Vi er i Baldoni.

Fra finalen. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se flere af Jacobs billeder fra forestillingen.

Premiereforestillingen blev velfortjent hyldet med stående applaus.

Fra Baldoni-premierens after-party:  Selvom man er cirkusdirektør, er årstiden og pladsen ikke altid til laksko ! Foto: Preben Palsgård          

klovn.gif (1460 bytes)

10. april 2024

Magiske søndage på Cirkusmuseet i Hvidovre. Museet skriver.

I samarbejde med Magisk Cirkel byder Cirkusmuseet d. 28/4 og 12/5 kl. 12 indenfor til to unikke shows, hvor tryllekunstneren Anders Lilleøre, kendt fra TV, vil præsentere nye unge talenter, som har udviklet deres evner i foreningen Magisk Cirkel. Foreningen er en global forening, etablerede tryllekunstnere kan udveksle erfaringer, og unge håbefulde kan lære magiens kunst. Forestillingerne, hvor Lilleøre også selv vil give prøver på sine magiske evner, finder sted på museets 2. sal, hvor der vil være lavet en scene, så publikum kan komme helt tæt på magien.

klovn.gif (1460 bytes)

9. april 2024

Cirkus Arli 2024 – sus i skørterne. Der var sus i skørterne, da skuespilleren og musicalperformeren Tara Toya som den første kom i manegen ved premieren 7. april. Tara er gift med Alexander Arli og således svigerdatter til direktørparret Martin og Bettina Arli. Selv om hun har masser af sceneerfaring, var det hendes debut i cirkus. Det klarede hun flot – ”Taras debut blev et friskt pust til forestillingen,” skriver den unge cirkusven og cirkusfotograf Jacob Boas Leitisstein.

Tara var et friskt pust i forestillingen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Det var 44. gang en Arli-premiere fandt sted ved Møllebakken i Fløng. I år i et helt nyt telt – et 2-mastet gult og orange Scola Teloni telt med plads til 220 tilskuere. Teltet er lige som det gamle telt 18 meter i diameter. Men 1½ meter højere, hvilket giver mulighed for luftnumre af en art, som man ikke kunne vise i det gamle telt.

Cirkus Arli ved Møllebakken i Fløng

Einlass – fagudtrykket for, når man lukker tilskuerne ind i teltet.

Som nævnt startede forestillingen med at Tara kom i manegen. Hun sang en helt ny velkomstsang og gav derpå mikrofonen videre til Bettina Arli, som bød velkommen og præsenterede årets første artistnummer: Polupans med et fint og tempofyldt nummer, hvor de blandede akrobatik med jonglering med spande. En forrygende måde at indlede en forestilling på.

Forrygende akrobatik og jonglering med spande

Så kom Martin Arli i manegen med hygge-trylleri, noget Arlis trofaste publikum elsker. Entreen sluttede med tricket med det svævende bord. Rekvisitten drillede lidt ved premieren, hvilket den rutinerede Martin dog klarede flot.

Det svævende bord. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Han blev afløst af et fint slinky-nummer, hvor det var Adriana Wolf som var inde i slangerne. Adriana er ny i Arlis manege, men har tidligere været med rundt med Cirkus Arli sammen med forældrene David Wolf og frue. Men uden at optræde. I dag er hun gift med trapezartisten Antonin Navratil. Parret har to børn, der ikke er meget ældre end Martin og Bettinas børnebørn. Så med Adriana og Antonin har Martin og Bettina på en gang sikret sig dygtige artister og legekammerater til børnebørnene.

I en Human Slinky er artisten inde i en dragt sammensat af en art overdimensionerede aftræksslanger til emhætter

Nu kom Tara igen i manegen og fik lokket Alexandro (alias ægtefællen Alexander) med i manegen, hvor hun gerne ville vise, at hun var verdens største kunstskytte. En klassisk entre som altid gør lykke, når Alexandro knalder den ene ballon efter den anden.

”Jeg er verdens størst kunstskytte”. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Det er ikke hvert år Cirkus Arli har dyr med i forestillingen. Men når det sker er det et altid nummer af høj kvalitet. Det er det også i år, hvor de præsenterer Saabel-familiens flotte nummer med slædehunde. Da danskerne første gang så nummeret hos Benneweis i 2011 var det Tiziana Saabel, der præsenterede nummeret, bistået af hendes og Bernhards ældste datter Alexandra. I år er Saabel-parrets yngste datter Jennifer, der står for præsentationen – mor står dog i baggrunden.

Jeg havde på forhånd spekuleret på, om der var plads til hunde, igloer og andet udstyr i Arlis manege, som ikke lige så stor som manegen i det hedengangne Cirkus Benneweis. Men det gik fint med at have 6 flotte husky-hunde i manegen og beviste, at man sagtens kan have et verdensklassenummer i en lille manege.

Et hundenummer langt ud over det sædvanlige. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Første nummer efter pausen var et udmærket nummer i aerial ring, udført af Adriana Wolf.

Adriana i luften. Foto: Jacob Boas Leitisstein                          

Dernæst var der et gensyn med Jennifer Saabel, nu som fodjonglør (antipodist) med rekvisitter fra Slikland. Nummeret sluttede med at hun jonglerende med 4 tørklæder blev hejst op under cirkuskuplen. En flot afslutning!

Jennifer i luften. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Hula hop gør sig altid godt, når der er børn i teltet. Jelena Vasiljeva – den ene halvdel af Duo Polupans – viste et fint nummer, hvor hun også blev hejst op i luften.

Jelena i luften. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Så fik Tara igen lokket Alexandro i manegen. Hun ville hypnotisere ham, så hun kunne stikke strikkepinde, en stegegaffel og til sidst en havegreb ned i knolden på ham. En kendt entre, som altid gør lykke.

Når man er hypnotiseret, kan man ikke mærke noget. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Forestillingens sidste nummer var Antonin Navratil med imponerende balancekunster i Washington Trapez. Til sidst balance stod han på hovedet med bind for øjnene!

Man kalder ham undertiden Mad Tony. Og man skal måske være lidt skør før man tør vove dette her. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se flere af Jacobs fotos fra forestillingen.

I finale kom alle de medvirkende i manegen sammen med den yngste generation af Arli-familien: Tara og Alexanders sønner Noah og Jamie på henholdsvis 3 og 2 år. Der var velfortjent stående applaus.

Bedsteforældre med børnebørn. Fra venstre Bettina, Jamie, Noah og Martin

klovn.gif (1460 bytes)

5. april 2024

Klovnen Allando fylder 70 år. Fredag den 12. april fylder klovnen Allando, som bor i Salten syd for Silkeborg, 70 år. På dåbsattesten står der Jan Allan Hansen, men det navn er der ikke mange, som husker. Han er født i København. Som ung forlod han hovedstaden for at tage på højskole i Ry, og han er aldrig flyttet tilbage til sin fødeby. Efter højskoleopholdet kom han ind i den århusianske teaterverden. Da Irene Thierry i 1984 genstartede Cirkus Krone, som havde ligget i mølpose i nogle år, blev Jan Allan ansat som cirkusmusiker og spillede på violin og keyboard. Da en journalist efter premieren undrede sig over, at Jan Allan kun spillede 4-5 forskellige melodier var svaret: ”Det bliver bedre i morgen. Så har jeg nemlig også fået læst brugsanvisningen til mit helt nye orgel”.

Irene Thierry har altid holdt fast i, at en cirkusdirektør ikke skal begynde at kissemisse med personalet. Det skete da heller ikke i de første år, selv om Jan Allan uden for sæsonen arbejdede i vinterkvarteret og begyndte at træne med ponyer. Men trods Irenes principper opstod der sød musik, og Irene og Jan Allan har nu i mange år dannet par. Da man et år manglede en klovn, sprang Jan Allan ind. Det viste sig hurtigt, at han var et naturtalent med det helt rigtige klovnesind. Cirkus Krones publikum elskede den naive og lidt poetiske Allando, der ligger milevidt fra den højtråbende og larmende klovnetype, som man undertiden møder i andre cirkus.

Allando forlod Cirkus Krone efter sæson 2017. Siden har han blandt andet optrådt to sæsoner i det sjællandske Cirkus Baldoni, lige som han i 2022 var med i juleforestillingen i det store norske Cirkus Arnardo. Han har tillige haft en lang række gallajobs m.v. sammen med Irene Thierry.

Cirkus Krone har holdt pause siden 2018, men har bestemt sig til at komme på landevejene igen i år. Med Allando i manegen. Noget han glæder sig meget til. Det samme gælder givetvis også de mange, der kan huske ham fra Cirkus Krone og Cirkus Baldoni.

Allando

klovn.gif (1460 bytes)

4. april 2024

Cirkus Brazil Jack 2024 – flot og tempofyldt. Set på Møllepladsen i Malmø 1. april.

Da Trolle Rhodin III for nogle år siden overtog ledelsen af det svenske cirkus fra forældrene Trolle Rhodin JR og Carmen Lupasco Rhodin, ændrede han konceptet.

Han var træt af de svenske dyreretsaktivisters mange demonstrationer og mente samtidig, at publikums interesse for at se dyr i manegen var faldende. Derfor droppede han helt dyrenumrene. Han valgte også at have komiske akrobater med i manegen i stedet for klassiske klovne, og satsede på tempofyldte forestillinger uden sprechstallmeister og med en varighed på ca.1 time og 45 minutter. Lyssætningen fik en upgrade og orkesteret blev afløst af vel tilpasset forudindspillet musik.

Det nye koncept faldt i det svenske publikums smag. De vil heller ikke blive skuffede over Brazil Jacks 2024-forestilling, der markerer 125-års jubilæet for Cirkus Brazil Jack. Cirkus Brazil Jack, som i dag er Sverige største cirkus, har dog ikke turneret i alle 125 sæsoner.

De komiske akrobater Wolf Brothers (den høje David og hans noget mindre storebror Richard) har bortset fra corona-årene været hos Brazil Jack siden 2017. Tidligere har de bl.a. optrådt i Cirkus Arli.

Da publikum kom ind i teltet, så de en luftballon med gondol midt i manegen. Da forestillingen startede, kom Wolf-brødrene ind i manegen, og luftballonen blev brugt i en entré i stil med deres kendte komiske trapeznummer. En fin måde at indlede en forestilling på.

   

To ballonskippere der kludrer i det

Dernæst bød Trolle Rhodin velkommen og præsenterede den lasso- og piskesvingende Warren Niemen. Warren viste med tempo og energi alt, hvad man kan i den disciplin. Trolle Rhodins oldefar Brazil Jack optrådte bl.a. med sådant et nummer.

Med piskesmæld og senere med lasso

Warren blev aflæst af Michael Zorzan, der kom ind i manegen med en lille kuffert, der indeholdt nogle diaboloer. Han viste sig derefter som en ren mester, der både fik diaboloer helt op til toppen af teltet og fik flere diaboloer i luften på en gang. Han endte med have 5 diaboloer i luften. Noget jeg ikke mindes at have set andre klare.

Fire diaboloer i luften. Lidt senere under nummeret kom også den femte diabolo i luften. Imponerende!

Næste nummer var The Jasters. De var også hos Brazil Jack for 8 år siden. Giacomo og og Elenas tempofyldte nummer, hvor han kaster med knive og skyder med armbrøst er lige så imponerende, som det var den gang. Elena end ikke blinker med øjnene, når Giacomo som en anden Wilhelm Tell skyder en pil gennem et æble, som hun bærer på hoveder, eller kaster knive mod en hurtig roterende skive, som hun er spændt fast på. Uden at ramme hende! Danskerne så nummeret sidste år i Cirkus Arena og tilbage i 2011 hos Cirkus Benneweis.

   

Ikke mange turde vist overtage Elenas rolle i nummeret. Men hun stoler på sin mands evner som skytte og knivkaster

Dernæst kom de to Wolf-brødre i manegen i spidsen for tre andre af forestillingens artister. Som gammeldags akrobater, lidt i stil med Fumagallis entré Fuma Boys. Som Fumagallis entré endte nummeret med, at en tilskuer hoppede ned på et springbræt som knækkede, da han skulle sende en af artisterne op i luften.

Akrobater som i good old days

Nu kom Warren Niemen tilbage i manegen. Denne gang som jonglør, der bouncede op til 7 bolde ned i den piedestal, han stod på. Imponerende, men måske en lille smule for langtrukkent.

7 bolde i spil

Sidste nummer før pausen var den kendte entre med 4 tilskuere, der placeres på hver sin taburet og lægger overkroppen ned på hinandens lår. Hvorefter taburetterne fjernes en ad gangen. Imponerende for dem, der ikke tidligere har set et sådant nummer. Hos Brazil Jack var det brødrene Wolf, der stod for entreen,

Den fjerde og sidste taburet fjernes

Første nummer efter pausen bragte os op i luften. Den unge Anna Demeter viste et fint nummer, der startede og sluttede i vertikalline (tov), men hvor størstedelen af nummeret var det, som kaldes cloud swing. Hun hang både i nakken og i et knæ, se foto. Det generede mig ikke, at hun brugte sikkerhedsline, som det dog ikke blev brug for. Anna kommer fra cirkusskolen i Budapest og håber sikkert på, at en af de udenlandske cirkusdirektører, som i løbet af sæsonen besøger Brazil Jack, får lyst til at engagere hende.

Ikke mange ville have mod på at hænge i et knæ i et svingende reb

Efter en komisk entré med Wolf-brødrene og snurrende tallerkener kom et yngre medlem af Jaster-familien i manegen: Giacomo og Elenas datter Susan, der sammen med sin artistpartner Jimmy viste et rulleskøjtenummer med alt, hvad sådant et nummer skal byde på. Et uheld, hvo Susan havnede på numsen, var måske fingeret for at vise hvor svært tricket, som i næste omgang blev udført fejlfrit, var. Skating Jasters var også hos Brazil Jack i 2022.

Skating Jasters

Forestillingens sidste nummer var lige som sidste år Diorios truppen med deres dødsglobe. Det tog lidt tid at få den store globe ind i manegen. Der var op til 4 ryttere i globen, hvis overdel kunne løftes, så der var en rytter for neden og tre for oven. Ikke mindst unge mennesker holder af at se de modige stuntmen race rundt i denne moderne version af en markedspladsernes dødsdrom.

Diorios-truppen har flere enheder. Der er 4 ryttere i den enhed, som optræder hos Brazil Jack.

I finalen blev artisterne hyldet med stående ovation

klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2024

Cirkus Olympia 2024. Jörgen Börsch var til première i desvenske cirkus lørdag den 23. marts og skriver:

Idyllisk ved Nissan, som strømmer gennem Oskarström, havde svenske Olympia sin lands-première som sæsonens første svenske cirkus. 

Og det er ikke en akrobat-/artist-forestilling, men cirkus med heste, geder og hunde, klovneri, "dødshjul", quick-change, roterende vaskebaljer, hula-hoop m.m.

 Et lille udsnit af artisterne åbnede den 40. års jubilæumsforestilling til en sang af svenske Josephine med cirkus-orkestret - janitshar, synthesizer og kapelmester på sax/trompet (?).  Trioen understøttes af forudindspillet orkestermusik. Overraskende velklingende og effektivt.

 En kort velkomst af unge direktør, Niklas Bengtsson, der nu fremstår mere fri og afslappet.

Og så kørte Sonny Gärtner på cykel rundt i en "tremme-tragt", ophængt over manegen.  Mere usædvanligt end dramatisk.  En anderledes indledning.

Sonny Gärtner i sin cykeldrom. Alle fotos er smartphonefotos, taget af Jörgen Börsch

Lynhurtigt kom repriseklovn Tumpy ind og skabte straks en positiv og behagelig stemning ved "blot" at gå rundt, kaste popcorn op og fange dem med munden.

 Ikke mindre hurtigt afsluttede Tumpy sin entré, og ukrainske Duo Drive kom ind i "samme sekund" og imponerede med deres quick-change. Vel 12-14 skift blev det til med enorm variation og livlige smil.

Hurtige tøjskift

Tumpy jonglerede med bolde og fik tilskuere til at kaste boldene ind til sig og "fangede" dem i små net-poser i et bælte, og til sidst overraskede med en kæmpe-bold !

Tumpy og hans kæmpebold

Knapt havde jublen lagt sig før Henrikas livligt logrende hunde myldrede ind og, traditionen tro, til publikums jubel vuffende løb og sprang gennem ringe og andre rekvisitter i varierende størrelser og udformninger i et enormt tempo.

Henrika Bengtsson og hende hunde er et fast og uundværligt indslag i en Olympia-forestilling

Nye, svenske talent, Frida Evelina Persson gjorde sin entré smilende, roligt og sensuelt i sin glitrende bodystocking, blev trukket op og viste en kompliceret strapat rutine, hvor hun i sandhed "slog krøller på sig selv".

Er Frida mon den kommende svenske Queen of the Air?

I fuldt firspring og salto kom, fra Ghana, Daniel med en helt ny disciplin på vore breddegrader ... roterende opvaskebaljer !  På finger- og tåspidserne, pind i munden og limbo-krablende under flammer med et par salti og smil ind imellem, spandt baljerne sikkert og farvestrålende.

Daniel på vej under limbo-stangen              

Også tilskuere fik en snurrende balje til at balancere på en parasol-spids. (I dansk manege næste sæson). Ustandselig i aktivitet !

Straks efter var Tumpy inde og publikums lattermuskler kom i sving, da han venligt fik en tilskuer til også at limbo-danse. Dog uden flammer.

Niklas Bengtsson annoncerede pause, og gav mulighed for publikums-ridning på to store heste og en lille pony.

Afslappet og nærmest diskret åbnedes 2. afdeling med Olympia's 6 frisere … kulsorte og kraftige, uden seletøj.  Friheds-dressur dækker virkeligt rammende Niklas Bengtsson's arbejde og præsentation med alle de klassiske formationer smukt glidende efter hverandre ... uden piskesmæld og ivrige kommandoer.  Alt andet lige: er brune, spættede, gyldne og hvide heste visuelt mere egnede i cirkus ?

Niklas og hans sorte friserheste

Tumpy havde et (vist forkortet) tallerken-jonglering og -spin intermezzo.

Ind kom det modne og lidt kraftige (absolut ikke negativt ment) udseende par, pudsigt kostumeret: Duo Drive - ukrainske Viyacheslav & Oksana. Sidste sæson var de "Ersatz"-nummer i Olympia-manegen i 2 uger.  Det blev et herligt gensyn med deres bemærkelsesværdige hula-hoop nummer med usædvanlige kunster og kombinationer. ..... Afvæbnende morsomme !

At Olympia er cirkus understreges af bevarelsen af dyr - velplejede og øjensynligt vimsende glade, om man kan bruge det begreb.  Natascha Jarz (fru Niklas Bengtsson) i dirndl-kostume tumlede med cirkus' gede-flok, hvoriblandt én også kunne "nikke" en bold i mål !

Mon geden ender på landsholdet?

Sonny Gärtner åbnede årets Olympia-forestilling, og afsluttede den også.  Med en columbiansk partner og under artist-navnet Duo Shock viste han effektfulde spring, sjippen, og salto med tilbundne øjne på Døds-Hjulet

Drabelige spring på ydersiden af dødshjulet

Efter hyggelige, oplevelsesrige 2 timers tid (plus pause) blev det til Grand Finale, hvor også Sam Bengtsson, Gärtner- samt Duo Driver-juniorerder havde assisteret i cirkus' hunde- og gede-numre, blev fremkaldt og gjorde kompliment !

Grand Finale

Russiske Kapelmester Valentin Smirnov stod sammen med 2 musikere for velklingende musikalsk underlægning bistået af pre-recorded musik, arrangeret af Alex Bozic. Cirkus' musikere - alle ukrainske - kunne heller ikke i år komme til Sverige pga. Ruslands angrebskrig på Ukraine.

Gæstfrit og traditionen tro bød Bengtsson-familienafter-party med "bobler", cider, kartoffel- og frugtsalat, boller og lækkert pålæg for alle medarbejdere, teltarbejdere, artister, svenske cirkus-akademi ledamoter og inviterede.

Party i manegen

Cirkus-sæsonen 2024 er indledt i Sverige med manér!

 klovn.gif (1460 bytes)

29. marts 2024

Cirkus Arena 2024. Der var premiere den 25. marts i et stopfyldt telt på Bellahøj. I de kulørte ugeblade kan du læse om de mange kendte, der kom til premieren. Men ikke så meget som et ord om selve forestillingen, selv om den bestemt fortjener god omtale. Min gode bekendt Jørgen Lorenzen, som har skrevet flere bøger og artikler om cirkus og artister og lavet et par dokumentarfilm, ville give den mange stjerner, hvis han var anmelder. Og flere af de digitale kulturmedier har givet forestillingen 5 ud af 6 mulige stjerner.

Alle teltets 1.293 pladser var besat til premieren

Årets forestilling hedder Cirkus ifølge Bubber & Malene Qvist. Som navnet antyder, præsenteres den af veteranen Bubber sammen med den unge sangerinde Malene Qvist fra poptrioen Sukkerchok. Blandt dem, der besøger Cirkus Arena, er Bubber nok i dag mere kendt som sprechstallmeister end for børneudsendelserne Bubbers Badekar, som blev sendt i begyndelsen af 1990’erne. Men Malene Qvist er af den årgang, der som barn så Bubbers Badekar. Hun bringer derfor sidst i forestillingen en hyldest til Bubber, som hun kan huske fra barndommens tv-udsendelser.

Efter en lidt lang indledning med Bubber, der fortalte at han i år er glad for at være alene om at præsentere forestillingen, kom Malene i mangen. Sammen sang de Cirkus Arenas velkomstsang Cirkus er i Byen. Til sidst i forestillingen forklarede Bubber, at han var glad for at være sammen med Malene og slet ikke mente det, han sagde med at han helst ville være alene.

Malene Qvist og Bubber. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Første artistnummer var Robi Berousek med stigebalance. Nummeret sluttede med, at Robi balancerende på den fritstående sige jonglerede med 5 kegler. Ud over at udføre stigebalancenummeret er han også Cirkus Arenas manegemester (chefrekvisitør).

Manden på stigen. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

For første gang i mange år var der ikke heste med i Arenas forestilling. De har nemlig i år valgt at vise nogen dyr, som vi sjældent ser i en cirkusmanege: 6 æsler, fremført og dresseret af Cirkus Arenas gamle elefantmand Rudy Althoff.

Dresserede æsler er en sjældenhed i en cirkusmanege. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Sidste år oplevede vi knivkasterne og armbrøstskytterne The Jasters i Cirkus Arenas manege. I år var det deres datter Jessica, der kom i manegen – forældrene optræder i det svenske Cirkus Brazil Jack, hvor Jessica var sidste år. Hun viste et flot nummer, hvor hun med fødderne jonglerede med tørklæder. Slutningen af nummeret, hvor hun blev hejst op under cirkuskuplen, medens hun jonglerede, var både imponerende og spektakulær.

På vej op under cirkuskuplen. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Så var turen kommet til Arenas husklovn Jimmy Folco med en entre, hvor han inviterede en dreng i manegen. De blev begge udsyret med regnslag og drikkedunk og spyttede vand ud, således at drengen gjorde det samme som Jimmy.  Ved premieren så overbevisende, at man kunne få mistanke om, at drengen var en medbragt tilskuer. Entreen endte med, at Jimmy fik en spand vand i hovedet.

Vandsjaskeri. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Næste nummer var Duo Costache - Leonardo ”Iron Jaw” Costache og fru Vita, som vi også tidligere har set hos Arena. I år viste de et helt nyt nummer i perch, hvor rekvisitterne var inspireret af Leonardo da Vincis berømte Vitruvian Man. Flot og særdeles spektakulært. I sluttricket bar Leonardo en perch, hvor der øverst var en art pendul, som Vita svingede rundt i, se foto. Imponerende.

Leonardo da Vincis Vitruvian Man

Leonardo Costace og fru Vitas udgave Vitruvian Man. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Pendulet svinger – endda 360 grader rundt. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Sidste år oplevede vi David Hammarberg i tissue (nedhængende stofbaner), medens Julie Berthelsen sang. I år optrådte han i bungee trapez, medens Malene Qvist sang.

David Hammarberg i bungee-stropper. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Sidste nummer før pausen var 2 unge artister, som viste nogle de kunster, man kan lave på en BMX-cykel. De kørte op og ned af ramper, og den ene rytter hoppede fra piedestal til piedestal. Bubber fortalte, at de kom fra Ukraine, og var kommet ud af landet nogle måneder inden krigen brød ud. Siden har de turneret med deres nummer uden for Ukraine. Tog de tilbage til deres hjemland, risikerede de at blive sendt i skyttegravene.

Ukrainske artister på BMX-cykler. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Første nummer efter pausen var Skating New Vision, bestående af Jessica Jaster og Sonny Caveagna. Ved premieren havde de et uheld, da en af hans rulleskøjter for kom tæt på kanten af den cirkelrunde platform, og de begge faldt. De kom op igen, men var tydeligt mærkede af uheldet og lavede kun et enkelt yderligere trick. Uheldet gør, at det er svært at give en fair bedømmelse nummeret. Jacob Boas Leitisstein, der i år har hjulpet Arena med deres pressefotos, fortæller at nummeret fungerede perfekt og uden uheld ved de 3 forpremierer, han havde set.

På rullerskøjter. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Hunde i en manege vækker altid jubel, ikke mindst hos den yngre del af publikum. I årets forestilling var det Fabiana Köhler, der havde 6 glade vovser af forskellige racer i manegen i et sjovt og veludført nummer, som sluttede med at hundene gik ud på række, se fotos. Nummeret og sluttricket kan minde om Wolfgang Lauenburgers hundenummer, som var hos Arena i 2010 og 2015. Fabianas far Rudy Althoff havde vist nok hjulpet med dressuren. Hundene har tidligere været vist hos Cirkus Louis Knie i Østrig.

Fabiana og en af hundene. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Hundeparaden. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Nu kom Garcia Brothers i manegen med et nummer, som må være en oplagt kandidat til nominering til årets talentpris fra Den Danske Cirkuspris. Antonio og Connor Garcia på henholdsvis 17 og 21 år viste dels hver for sig og dels synkront imponerede akrobatik og håndstand. I et af håndstands trickene brugte den ene bror et segboard til at stå på hænder på. Noget jeg ikke mindes at have se tidligere.

Håndstand på segboard. Foto: Jacob Boas Leitisstein

To rising stars. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

De to unge supertalenter blev afløst at Jimmy Folco, der havde tre mænd og en kvinde fra tilskuerne med i den kendte entre, hvor de skal agere rockmusikere. De virkede som om de fire frivillige i manegen også morede sig. Vigtig i den slags numre at tage et nej for et nej og ikke at tvinge tilskuere ind i manegen.

Medens Malene Qvist sang Der er magi i luften var der en entre, hvor Bubber blev hejst op under cirkuskuplen i et stofkabinet, som siden viste sig tomt.

Sidste nummer i forestillingen var Garcia-brødrenes forældre Pablo og Vicki Fosset Garcia med deres rumraket. Nummeret er lige så flot og veludført, som da vi første gang så det hos Arena i 2001. Siden har de været hos Dannebrog i 2008 og 2014 og med en komisk Marry Poppins-udgave af nummeret hos Benneweis i 2013. Som nævnt er nummeret fortsat imponerende. Når de ikke er på turne bor de i England. Pablos far er spansk og hans mor irsk. Viccki kommer fra den kendte engelske cirkusfamilie Fosset.

Duo Garcia laver imponerede akrobatik hængende på undersiden af deres rumraket. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Som indledning til finalen sang Malene Qvist Kim Larsens Om lidt bli'r her stille. Både de medvirkende og mange fra publikum brugte deres mobiltelefoner som lys.

En glad Benny Berdino var med rette stolt af sin forestilling. Og glædede sig til næste år at byde velkommen til Cirkus Arenas 70 års jubilæumsforestilling. Foto: Jacob Boas Leitisstein.

klovn.gif (1460 bytes)

28. marts 2024

Kulturstøtte til cirkus. MF Anders Kronborg skriver:

“Vi skal passe på vores folkelige kultur”

Sådan er overskriften på et rigtig godt kulturindlæg i dagens Jyllands-Posten fra vores kulturordfører i Socialdemokratiet, Mogens Jensen.

Mogens Jensen slår fast: “I Socialdemokratiet vil vi derfor arbejde for at understøtte den folkelige cirkuskultur, så den fortsat kan udvikle sig og glæde danskere i alle aldre landet over.”

Helt konkret foreslår Socialdemokratiet, at vi skal understøtte den folkelige kultur med støtte fra staten. Vi taler helt konkret om cirkuskulturen og Bakkesangerinderne hos Bakkens Hvile.

Mogens Jensen rammer afslutningsvis i sit indlæg hovedet på sømmet: “Cirkus og bakkesangerinderne er levende mennesker og levende kulturarv af i dag, der holder en hundredårig kultur i live til glæde for os allesammen. Lad os sammen bakke op om dem.”

Læserindlægget har medført en stor artikel på to avissider og forsidehenvisning. Venstre, Danmarks Liberale Parti, giver forslaget opbakning, hvor Jan E. Jørgensen kommer med gode og saglige betragtninger. Det samme gør Søren Espersen fra Danmarksdemokraterne.

Det vil være dejligt, hvis Folketinget vil kunne enes om, at vi nu begynder at støtte cirkuskulturen og Bakkens Hvile, som er den sidste og eneste tilbageværende sangerindepavillon i Danmark.

Martin Arli fra Cirkus Arli fortæller også i artiklen hvordan cirkus har udfordringer i 2024. Danmark har allerede set hvordan Cirkus Benneweis og Cirkus Dannebrog har måtte lukke og slukke. Danmark har i dag syv professionelle cirkusser tilbage, hvor vi kan prale af, at Cirkus Arena er Nordens største. Næste år kan Cirkus Arena fejre 70 års jubilæum.

Som alle ved, så er cirkus og gøglerlivet noget som jeg holder enormt meget af, hvorfor det også er dejligt endelig at kunne fortælle om, at Socialdemokratiet er klar til at støtte denne kultur.

Anders Kronborg sammen med Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli. Foto fra 2022, hvor Anders Kronborg efter indstilling fra Cirkusdirektørforeningen fik Indsatsprisen fra Den Danske Cirkuspris, Foto: Jacob Boas Leitisstein

klovn.gif (1460 bytes)

26. marts 2024

Hajen i badekarret. I omtalen 21. marts af forestillingen i det norske Cirkus Arnardo gav jeg den schweiziske klovn André æren for at have opfundet nummeret med hajen i badekarret. Min engelske cirkusven John Cooper har rettet mig. Første gang han så et sådant nummer var nemlig i 1983, hvor han så det udført af den russiske klovn Andrei ”Nico” Nicolajev, der dog havde en krokodille og ikke en haj som modstander. Og Clown André var ikke begyndt sin klovnekarriere i 1983.

klovn.gif (1460 bytes)

25. marts 2024

To runde dage: Carmen og Trolle Rhodin Jr.

25. marts fylder Sveriges cirkusdronning Carmen Lupasco Rhodin 70 år. Hun er født i Rumænien og kom til Sverige i 1982 for at arbejde i det svenske Cirkus Brazil Jack, hvor hun senere blev gift med direktøren Trolle Rhodin JR. I dage drives Cirkus Brazil Jack af ægteparrets søn Trolle Rhodin III, der dog får god bistand af Carmen.

Carmen Rhodin

3. april fylder Trolle Rhodin JR 70 år. Han er søn af Sveriges cirkuskonge Trolle Rhodin, som døde i 1997, og barnebarn af den legendariske Brazil Jack.

klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2024             

Benny Schumann i Vestsjællandscenteret. Benny Schumann har lavet er ca. 12 minutters langt sammendrag af den forestilling, som han i vinterferien viste i Vestsjællandscentret i Slagelse sammenmed Max, Ulf og Gustav Carling. Klik her for at se vidoen.

klovn.gif (1460 bytes)

21. marts 2024

Cirkus Arnardo 2024. Det norske cirkus fylder i år 75 år. Der var premiere på årets forestilling den 8. marts i Kristiansand. Thorbjørn Klæbo Flo så forestillingerne 9. marts kl. 14.00 og 17.00 og skriver:

Artister

Parade

Kenya Boys – hoppetau (sjippetov)

Kevin Probst - hunder

Paola Folco Arnardo og Are Arnardo - illusjoner

Klovn André - repriser

Kevin Probst - esler

Luigi Folco Arnardo - diabolo

Hector Rossi & Pierrot - repriser

Klovn André - repriser

Marine Duand - stram line

Klovn André - repriser

Kevin Probst - papegøyer

Klovn André- repriser

Alfio Macaggi - jonglør

Tunde Szabo - strapat

Kenya Boys - akrobater

Finale

Lengde ca 1 time og 35 minutter uten pause.

Snø i lufta og varme i teltet. To fulle forestillinger, den første med stående applaus.

   

Ligesom i 2022 og 2023 bruger Cirkus Arnardo et telt, som tilhører Kevin Probst. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Om forestillingen

Are Arnardo, André og Paola Folco Arnardo åpner årets forestilling. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Åpningsparade med dansende artister, så rett på Kenya Boys med hoppetau (sjippetov) akrobatikk.

Kevin Probst lekende hunder sjarmerer alltid publikum. Må være Europas beste hunde nummer.

Kevin Probst med lekne hunder. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Paola Folco Arnardo og Are Arnardo med sine illusjoner, i år med nye stol illusjon. Ganske overaskende. Godt utført.

Paola og Are Arnardo – illusjoner. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Klovne Andrè er en sikker og original reprise klovn med svært gode mellomspill.

Klovnen André (André Broger) i nummeret med hajen i badekarret – et nummer som han vist nok var den første, der lavede. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Kevin Probst esler har blitt en god slager i Arnardos manesje over flere sesonger. I år med nytt kostyme og ny musikk. Men lyset kunne vært bedre.

Luigi Folco Arnardo med diabolo i svært høyt tempo er en favoritt blandt de yngere deler av publikum.

Luigi Folco Arnardo er 4. generasjon Arnardo og opptrer med diabolos i Cirkus Arnardos jubileumsshow. Pressefoto fra Cirkus Arnardo. Fotograf: Unni Hjellnes

Hector Rossi & Pierrot er klassisk musikal klovner. Flotte kostymer og proft framført med høy musikalsk framføring. For lange repriser opp mot det kjedelige dessverre. Kunne med fordel kuttes i lengden.

Hector Rossy var i mange år den ene halvdel af klovneduoen Les Rossyans. Hans partner i den duo var hans bror Yann Rossy, der var hvid klovn. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Klovn Andrè med nye originale krumspring. Leker fint med publikum, fantastisk gemikk og utrykk.

Marine Durand framfører en sterk stram line akt. Toppet med tåspissdans og stolbalanse.

Marine Durand. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Kevin Probst framfører Alessio Fochesatos papegøyer med stor pirat stil. Glimrende utført og til publikums store begeistring flyr 6 Ara papegøyer over publikum på tribunene.

Kevin Probst med papegøjer. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Klovn Andrè med nye originale påfunn.

Alfio Macaggi en jonglør act i stort tempo, godt utført.

Alfio Macaggi. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Tünde Szabo utfører strapat act i stor presisjon. Nye vendinger og nye musikk.

Luftakrobaten Tünde Szabó i Strapetz i Cirkus Arnardo i 2024. Pressefoto fra Cirkus Arnardo. Fotograf: Gunstein Myre

Kenya Boys avslutter årets forestilling med akrobatikk på Afrikansk vis.

Kenya Boys. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Grande finale med alle artister.    

Forestillingen kan med fordel kuttes ned på tid. Den framstår som for lang med ca. 1 time og 35 minutter uten pause. Den er i lengste laget. Men publikum får mye for pengene.

Herved anbefales årets Cirkus Arnardo med 75 års jubileum. Arne Arnardo startet Cirkus i 1949. De har siden reist i Norge kun avbrutt under corona med 1 sesong. Cirkus Arnardo er det lengst drevne cirkus i Norge. Gratulerer.

klovn.gif (1460 bytes)

18.marts 2024

små ting & klovne. Skuespilleren Arne Bjørk, også kendt som klovnen Jody, har udgivet en fin lille poetisk digtsamling med titlen små ting & klovne. Den indeholder 16 digte og vignetter, som Arne Bjørk selv har tegnet. Bogen er hæftet. Den er på 40 sider og udgivet på Det Mindste Cirkus Forlag. Den kan købes i boghandlen, herunder i flere netboghandler.

Arne Bjørk har tidligere skrevet bøgerne Den stille klovn, der i en teaterversion har været opført som monolog, samt bogen Emil, der ville være klovn.

Arne Bjørk har i mange år været knyttet til Odense Teater og blev uddannet på Odense Teaters Skuespillerskole i 1970. I 1971 fik han under navnet Jody sin debut som klovn i Cirkus Benneweis. Fra 1983 - 1987 var han ligeledes i Cirkus Benneweis i Cirkusbygningen i København og på turne. Han har desuden turneret i Sverige, Tyskland, Ungarn og Japan. Hans oplevelser i sæsonerne 1983-1987 er på smuk og poetisk vis beskrevet i hans fine bog Klovnen Jody, som udkom i 2005. Ud over at arbejde som skuespiller har han optrådt med sit one man show Det Mindste Cirkus med musikalske, mimiske numre i et poetisk og humoristisk show.

klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2024

SPRITNY MUSEUMSPLAKAT. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

Jakob Ingvorsen, der til daglig arbejder som illustrator og billedkunstner, står bag Cirkusmuseets nye plakat. Jakob er bl.a. blevet inspireret af den magiske stemning og de nærmest overnaturlige oplevelser, man kan få i cirkus. Plakaten koster 50,- og kan købes i museets butik søndag-torsdag kl. 10-15.

Du kan vælge at få tilsendt plakater fra museet mod betaling af ekspeditionsgebyr på 35,- og porto. Send din bestilling samt leveringadresse til info@cirkusmuseet.dk, og vi sender din bestilling til dig hurtigst muligt.

klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2024

Cirkus Rhodin 2024. Den 8. marts skrev jeg, at Diana Rhodins adoptivdatter Simona var blandt de optrædende i det lille svenske cirkus. Men det har vist sig at være forkert: på Cirkus Rhodins hjemmeside står der at Simona i år har bestemt sig til at prøve noget nyt og derfor optræder i udlandet i den kommende sæson.

I påskedagene ligger det lille cirkus i Malmø, ganske som det store Cirkus Brazil Jack. Så det er let for danskere at besøge et eller begge cirkus. I bil eller med tog – Cirkus Brazil Jack ligger et kvarters gang fra Centralstationen. Cirkus Rhodin lidt længere væk, men der er gode busforbindelser. Om spilletidspunkter og billetbestilling: Se i Cirkuskalenderen

Danske Cirkusvenner arrangerer samkørsel til de to svenske cirkus den 1. april. Hvis du er interesseret og medlem af foreningen, så send en mail til ole@danskecirkusvenner.dk og hør, om der er ledige pladser. Eller tilbyd selv at køre og at tage andre med.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. marts 2024

Anna Conradi 90 år. Den 16. marts fylder den tidligere artist Anna Conradi, Valby, 90 år. Hun er gift med Leif Conradi. Sammen med ham turnerede hun fra 1950 til 1988 som kunstcyklistparret Les Conradis. De optrådte i Europa, Mellemøsten og Japan. I Danmark optrådte parret blandt andet i Cirkus Arli, Cirkus Arena og Cirkus Belli. Parret optrådte også som jonglører under navnet 2 Maxelli. Efter at have stoppet turnelivet, tog de i en periode rundt og optrådte til byfester, i messecentre og sådan noget, men kun i Danmark. Senere fik de begge som flere andre tidligere artister job som kontrollører i Tivoli.

Jimmy Enoch 40 år. Den 20. marts fylder Jimmy Enoch 40 år. Som søn af cykelvirtuosen Dennie Enoch og barnebarn af cirkusdirektør Haddy Enoch er han født og opvokset i Cirkus Dannebrog og var i mange år med i familiens cykelnumre. I 2012 fik han lyst til at prøve noget andet og indledte et samarbejde med Lars Godbersen fra Flying Superskids, hvor han nu i mange år har været medlem af lederteamet. Han har tillige i mange år produceret vintercirkusforestillinger for Rosengårdcentret i Odense. I december sidste år bød han på julecirkus på Bispetorvet i Aarhus. Han har også optrådt på Østre Gasværk i rollen som cykelmyggen Egon.

Som cykelartist er Jimmy Enoch især kendt for nummeret “The Glass Balance”, hvor han på ethjulet cykel opbygger et kæmpe tårn af stablet glas.

Ud over at være med i Superkids og producere forestillinger, er han medejer af Enoch Show Production, som blandt andet ejer og udlejer en række telte, herunder det kæmpetelt, som bruges af Cirkus Summarum.

Han er gift med Melanie, datter af Bernhard Kaselowky. Sammen har de børnene Emily og Jeremy på hhv. 10 og 8 år, der undertiden er med i Jimmys cykelnumre.

klovn.gif (1460 bytes)

15. marts 2024

Cirkus Arli 2024.

I årets forestilling kan du møde

Cirkusdirektør Martin Arli

Martins kone Bettina Arli som sprechstallmeister

Alexander Arli og hans ægtefælle Tara Toya i en herlig klovnentre, hvor Tara bl.a. optræder som syngende klovn. Alexander har tillige nogle soleentreer.

Tara og Alexander. Tara er skuespiller, sanger og danser og uddannet på Performing Arts School i Göteborg. Hun er blandt andet kendt for at stå på de store musicalscener i Danmark, hvor hun fx. har medvirket i Mamma Mia og Grease. Tara er også koreograf. I år får hun sin cirkusdebut.  – Alle fotos er pressefotos fra Cirkus Arli.

Jennifer Saabel med sibiriske slædehunde samt som fodjonglør (antipodist). Hun har valgt at udfører sidstnævnte nummer i et univers af søde sager.

Jennifer Saabel med flotte sibiriske slædehunde. Cirkusvenner husker Saabel-familiens elegante hundenummer fra Cirkus Benneweis i 2011, Cirkus Dannebrog i 2013 og Cirkus Trapez i 2019. Hos Benneweis og Dannebrog var det Jennifers mor og hendes storesøster Alexandra som præsenterede nummeret. Hos Trapez var det hendes søster Kelly, som fremførte hundene.

Jelena Vasiljeva med hula hop i særklasse. Sammen med ægtefællen Sergejs Polupans viser hun tillige det nummer med jonglering med spande, som parret havde stor succes med hos Arli i 2021.

Miss Adriana i luftring. Adriana er datter af Natali og David Wolf. David er den ene halvdel af Wolf Brothers, som optrådte hos Arli i 2011 og 2014. Adriana havde sin cirkusdebut hos Arli i 2014, hvor hun optrådte som antipodist.

Adrianas mand Antonin Navratil i Washingtontrapez. Washington Trapez er ikke opfundet i den amerikanske hovedstad, som navnet kunne tyde på. Men derimod af artisten Kaye Washington i midten at 1800-tallet. Rekvisitten er bredere og tungere end en normal trapez og disciplinen kræver at artisten balancerer i trapezbarren. Jyderne oplevede Antonin i Cirkus Krone i 2014.

Antonin Navratil

klovn.gif (1460 bytes)

13. marts 2024

Nyt telt til Cirkus Arli. Når Cirkus Arli starter sæsonen 6. april i Fløng er det med et splinternyt cirkustelt. Ikke som deres allerførste første telt fra 1971, som var hjemmesyet i en Søren og Lotte Arlis lille lejlighed. Nu kommer teltet fra en af Europas førende teltfabrikker, italienske Scola Teloni, der også leverede de 2 foregående telte. Det nye telt har lige som forgængeren, der er fra 2016, en diameter på 18 meter og plads til 220 tilskuere. Ud over selv sjappen (teltdugen) er master, kuppel og rundstænger nye. Gradin er delvist genbrug, men med nye træplader.

Computertegning af det nye telt

klovn.gif (1460 bytes)

13. marts 2024

Rudy Althoff tilbage i Cirkus Arena. Fra 2015 til 2018 var det Rudy Alfhoff, som trænede og dresserede Cirkus Arenas tre elefanter. Det var også ham, der passede dem i vinterkvarteret i Slagelse fra udgangen af sæson 2018 til de i maj 2020 kom til Knuthenborg Safaripark. Det var også hans fortjeneste, at det gik godt med at sætte Bernhard Kaselowskys elefant Ramboline sammen med de 3 Arena-elefanter. I år er Rudy Althoff tilbage i Arenas Manege. Ikke med elefanter, som ikke længere må optræde i et cirkus, men med dresserede æsler.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. marts 2024

Francesco Fratellini i Frankrig. Vores engelske ven John Cooper skriver (min oversættelse)

I starten af marts tilbragte Hilary (min veninde) og jeg noget tid i og omkring Lille i det nordlige Frankrig.

Hvorfor fortæller jeg dig dette?

For mens vi var der så vi Cirque Arlette Gruss, hvor to af artisterne er Francesco Fratellini og Sarah Florees, som begge har tilbragt de sidste par år i Danmark med Cirkus Arli.

Det er Sarah, der udfører det første rigtige nummer efter introen med sit meget stilfulde luftnummer i en lysekrone.

Sarah Florees. Foto fra Cirque Arlette Gruss

Som det sømmer sig for hans efternavn, koncentrerer Francesco sig om klovneri, selvom han også viser nogle af sine mange andre færdigheder. Som sådan ligner hans karakter meget den, jeg har set ham med i Arli, selvom hans udseende er anderledes. Gruss-teltet er langt større end Arlis, men han fylder det nemt med sine forskellige rutiner, de fleste af dem opføres solo.

Francesco Fratellini. Foto fra Cirque Arlette Gruss

Til tider arbejder han sammen med den franske klovn Pieric (fornavnet Pierre Furic), som var i Danmark med Cirkus Dannebrog for omkring ti år siden. (Redaktørens kommentar: Pierric var hos Dannebrog i 2013. I 1990 var han hos Benneweis i 1990 sammen med Pipo Sosman). Efter at have talt med Pierric via Facebook) fortæller han mig, at han har brugt det meste af tiden siden da på at arbejde i hesteshows, men nu har trukket sig tilbage/solgt alle sine heste undtagen én og besluttet at vende tilbage til cirkus.

Han arbejder også alene det meste af tiden.

Pieric. Foto fra Cirque Arlette Gruss

Begge klovne faldt meget i det franske publikums smag - og vores. Ligeledes hele forestillingen. Af dyr medvirker der kun heste og hunde.

Sæsonen for Cirque Arlette Gruss løber fra oktober til maj/juni, og jeg vil bestemt ikke fraråde dig at se den aktuelle produktion. (www.cirque-gruss.com)

Cirque Arlette Gruss besøger normalt Paris i to eller tre uger i begyndelsen af december, før det flytter til Bordeaux til jul og nytår. Jeg har ALDRIG følt mig svigtet af "Arlette". Både indhold og præsentation er altid af høj standard, og jeg vil anbefale, at du før eller senere ser forestillingen.

klovn.gif (1460 bytes)

9. marts 2024

Cirkus Krone kommer ud igen. Bortset fra ganske få solgte forestillinger har familien Thierrys lille Cirkus Krone ikke været på turne siden 2018. Men i år bliver der en turne. Familien Thierry skriver:

VI SKAL PÅ LANDEVEJEN!

Ja, du læste rigtigt; I 2024 er Cirkus Krone atter på sommerturne

Vi har efter flere års, ufrivillig, nedlukning taget beslutningen om at drage ud med Cirkus Krone sæson 2024. Det har været i støbeskeen af flere omgange, men en pandemi og deraf en presset økonomi, samt sygdom ville det anderledes. Derfor har vi de seneste år ikke kunnet præsentere en “rigtig cirkus turné”, men har begrænset os til projekter i samarbejde med kommuner og firmaer etc.

I år byder vi det hele trods og håber I vil tage godt imod os.

Cirkus Krone har altid været et familie cirkus, men det bliver i den grad cementeret denne sæson. Størstedelen af staben er nemlig familie.

Det bliver også med et helt nyt koncept i forhold til tidligere sæsoner, men da vi starter op efter 5 års dvale, tænker vi at der er plads til at gøre noget andet end vi plejer.

Nogle ting laver vi nu ikke om på – vi spiller stadig i telt. For os er det sådan Cirkus skal ses og opleves. Cirkus skal også laves med hjertet og masser humor – og det er vi garant for!

Einlass til Cirkus Krone i 2018. PR-foto fra Cirkus Krone

Det nye bliver at vi denne sæson ligger flere dage i samme by og dermed ikke har så mange af de såkaldte én-dags byer på programmet. Dels for ikke at slide os selv op, men også for at kunne holde en rimelig billetpris, da vi på den måde kan holde omkostninger nede. Det er heller ikke nødvendigvis sikkert at vi spiller 7 dage i ugen, da vi vælger at bruge tid på at flytte og gøre teltet klar til næste plads.

Forestillingen bliver denne sæson stadig for hele familien, men vil især henvende sig til de yngste, fra 2 år og op. Vi føler os forpligtede til at lære børn at gå i cirkus og vise hvad cirkus er og har været uden at billetpriserne stikker af i pakker af tingel tangel og bling bling. En stor nyhed er at vi kan fortælle at børnenes yndlings klovn, Allando, i år atter vil være at finde i Cirkus Krones manege. Ham glæder vi os meget til at præsentere igen. Nyt er også, at forestillingerne bliver af en lille times varighed uden pause. Vi tror på at det giver mulighed for at de mindste kan få hele forestillingen med.

I den kommende sæson kan du møde den elskelige klovn Allando (Jan Allan Hansen) i Cirkus Krone. Han var senest hos Cirkus Krone i 2017. I 2021 og 2022 oplevede sjællænderne ham i Cirkus Baldoni.

Denne sæson er fyldt med en helt særlig spænding for os, da det som sagt er nogle år siden vi sidst var på rigtig Cirkus-turné i telt. Kan nogen mon huske os? Hvordan vil vores koncept blive modtaget? og bliver det mon godt cirkus vejr!?

Så det er også med en kæmpe forhåbning om at møde mange af vores kendte og meget savnede publikummer og ikke mindst med håbet om at kunne introducere de mindste for nærværende Cirkus, tilpasset deres univers.

Teltet er småt, kioskvognen er lille, bænkene og priserne er lave, men underholdingen er i top! Kort sagt; Småt, men godt! – og som altid Cirkus med Hjertet.

Vi glæder os helt utroligt meget til at byde jer velkommen i Cirkus Krone 2024 - Danmarks Hyggeligste Cirkus.

Turneplan er endnu ikke offentliggjort.

klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2024

Svenske cirkus 2024

Cirkus Olympia har premiere ved i Oskarström lørdag den 23. marts. Det er 40 år siden at Herbert og Henrika Bengtsson startede Cirkus Olympia, som i dag drives af deres søn Niklas. I år regner Cirkus Olympia med at besøge 170 byer fra Smygehuk i syd til Södertälje i nord og at spille 200 forestillinger i løbet af den 6 måneder lange turne.

Årets program ser således ud:

Musikalsk ouverture

Sonny Gärtner - Luftcyklist

Duo Drive - Quick change

Clownen Tumpy

Cirkuspatruljen - Henrika Bengtsson med hunde        

Henrika og nogle af hundene. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf: Emelie Kindblad

Frida Evelina Persson - Aerial straps

Frida Persson. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf: Emelie Kindblad

Clownen Tumpy

Daniel Lamptey - Akrobat

PAUSE

Ouverture

Natascha Jarz med legesyge geder

Clownen Tumpy

Duo Drive – hula hop (på svensk rockringar)

Duo Drive. Pressefoto fra Cirkus Olympia

Cirkusdirektøren Niklas Bengtsson med frieserheste. Det er tillige Niklas, som præsenterer forestillingen.

Niklas Bengtsson med heste. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf: Linda Himsel

Clownen Tumpy

Duo Shock - Wheel of Death (dødshjul)

Grand Finale

Cirkus Brazil Jack har premiere på Mölleplatsen i Malmø langfredag den 29. marts. De kan i år fejre, at det er 125 år siden at Brazil Jack med det borgerlige navn Carl Max Alexander Rhodin startede sit cirkus. Det har dog ikke turneret hvert år. Det nuværende Cirkus Brazil Jack har bortset fra corona-årene turneret hvert år siden 1982. Det drives i dag af Brazil Jacks oldebarn Trolle Rhodin III og er Sveriges største cirkus.

I jubilæumsforestillingen møder publikum

Anna Demeter i cloud swing. Anna har ikke tidligere optrådt i et svensk eller dansk cirkus.

Rulleskøjteduoen Skating Jasters (Susan og Jimmy). De var også hos Brazil Jack i 2022.

Skating Jasters

Komikerne Wolf Brothers. Brødrene David og Richard (som er ældst og mindst) har bortset fra corona-årene været hos Brazil Jack siden 2017.

Wolff Brothers med deres komiske luftnummer. Danskerne kender dem fra flere sæsoner i Cirkus Arli

Jongløren Warren Niemen, som tillige viser et lassonummer. Noget som Brazil Jack også optrådte med. Warren har ikke tidligere optrådt i et dansk eller svensk cirkus.

The Jasters med knivkast og armbrøst. Danskerne husker parret Elena Busnelli & Giacomo Sterza fra Cirkus Arena 2023 og Cirkus Benneweis 2011. De var også hos Brazil Jack i 2016.

The Jasters. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Diorios-truppen med deres dødsglobe. Diorios har flere enheder og har flere gange optrådt i skandinaviske cirkus – i Danmark i Cirkus Arena. De er bl.a. kendt for deres ”splitting globe”, hvor globen deler sig i en overdel og en underdel.

Diorios-truppen

Michael Zorzan med diabolo. Han har ikke tidligere optrådt i et dansk eller svensk cirkus.

Cirkus Brazil Jack satser på tempofyldte forestillinger uden sprechstallmeister. Forestillingen varer ca. 1 time og 45 minutter inkl. en 20 minutter lang pause. Der er ikke dyr med i forestillingen.

Cirkus Rhodin har premiere på Per Albin Hansson Väg i Malmø langfredag dem 29. marts. Ejeren er Brazil Jacks barnebarn Diana Rhodin, som danskerne oplevede med heste og elefanter i Cirkus Dannebrog i 2000 og i Cirkus Benneweis i 2002. Hun præsenterer selv året forestilling.

Cirkus Rhodin på pladsen ved Mobilia i Malmø

I årets forestilling møder publikum:

Simona Rhodin med diverse numre, bl.a. med armbrøst.

Diana Rhodin med sine hunde og ponyer

Diana Rhodin og hendes ponyer

Klovnen Dimo

Klovnen Dimo har også tidligere optrådt i Cirkus Rhodin

Yana, som kommer fra Bulgarien og viser et helt nyt nummer. Hun er 16 år gammel og datter af Veselka Metodieva og Nedyalko Vaskov. Som lille pige optrådte hun i det danske Cirkus Krone.

Duo Esenbekovi med quick change. De kommer også fra Bulgarien

Maksym og Olena fra Ukraine med et luftnummer

Deres kun 13 år gamle søn Maksym Jr. med håndstand

Nedyalko Vaskov fra Bulgarien med cube juggling. I Danmark har vi oplevet ham flere sæsoner i Cirkus Krone samt i Baldonis juleforestilling i 2013.

Nedyalko med cube jonglering i Cirkus Krone 2015

Abdynaly og Mariana kommer fra Kirgizistan og viser et rulleskøjtenummer.

Circus I Love You indleder deres såson med forestillingen I Love You Two i Gävle onsdag den 3. april. I Falkenberg har de premiere på Utopia torsdag den 2. maj.

Circus I Love You er grundlagt i 2017 af en gruppe multi-talentede akrobater og musikere. Den første turné med Circus I Love You startede i Frankrig i juni 2018. Siden da har de optrådte omkring 130 gange i Frankrig, Sverige, Belgien, Tyskland, Holland og Litauen. De har base i Skåne og optræder rundt om i Europa med deres to cirkustelte. De satser på sjove og spændende shows med akrobatik på højt niveau og levende musik. Forestillingerne af Circus I Love You er dyrefrie og egnede for hele familien.

klovn.gif (1460 bytes)

7. marts 2024

Cirkus Trapez 2024. Isabella Enoch Sosman fortæller:

Den 30. marts begynder vi vores sommer telt sæson. Artisterne vi skal have med er:

Jasmin Nørgård som cirkusprinsesse og i hendes slør.

Den talentfulde unge danske luftakrobat Jasmin Nørgård var sidste år med i Open Air forestillingerne hos Cirkus Trapez

Fra maj måned klovnen Gabor. Han optræder i Frankrig til da. Vi har en anden i kikkerten, til Gabor kommer.

Den ungarske repriceklovn Gabor var den gennemgåede figur i sidste års Open Air-forestilling. Han har optrådt i en lang række cirkus, bl.a. i flere sæsoner hos Ringling Bros & Barnum and Bailey i USA

Duo Fantasia fra Ehiopien med rulleskøjter, luftring, hula hop på kugle, diabolo og cube.

Swetla Roslyakova kattenummer og et nummer med fritter.

Zsolt Dudas jonglering og comedy

Stine Marie Greisen den regnende pony

Bernhard Kaselowsky med vores 4 ponyer

I mindre byer bruger vi det lille telt fra Madsbyparken. Når vi har solgte forestillinger et lidt større telt. Ikke det gamle Baldoni telt, da det er for tungt at stille op og rive ned.

Cirkus Trapez lille telt i Madsby Legepark     

Tidligere år har Cirkus Trapez bortset fra plejehjemsforestillinger kun turneret i Jylland og på Fyn. Men i år besøger de også nogle byer på Sjælland. Isabella fortæller:

Vi tager kun på Sjælland, fordi der var nogle fra et veteran træf, der så os i Madsbyparken og købte os tre dage til deres veterantræf. For at det kan betale sig at køre derover og tilbage, prøver vi også et par andre byer.

Inden sommersæsonen starter, har Cirkus Trapez miniforestillinger i weekenden 23. og 24 marts i et telt på Torvet i Blokhus.

klovn.gif (1460 bytes)

4. marts 2024

   

61 personer havde fundet vej til 2. sal på Cirkusmuseet i Hvidovre, da Aase Tribini søndag 3. marts fortalte om sin opvækst og om sin berømte fra professor Tribini. Der var stor ros til Aase for et både godt og underholdende foredrag. Smartphonefotos, taget af Kim Thanning Olsen.

klovn.gif (1460 bytes)

1. marts 2024                         

Årets cirkusforestillinger.

Cirkussæsonen begynder i slutningen af marts. Her er en oversigt over de enkelte cirkus og de artister, de har med i den kommende sæson. Du kan finde turneplaner i Cirkuskalenderen.

Cirkus Arena

Premiere 25. marts på Bellahøj med forpremierer fra 22. marts. Årets forestilling hedder Cirkus ifølge Bubber og Malene Qvist, og det er de to, som præsenterer forestillingen. De optrædende artister er som tidligere nævnt her på siden:

Jessyka Jaster med antipode, dvs. som fodjonglør, og sammen med Sonny Caveagna i rulleskøjtenummeret Skating New Vision.

Hunde præsenteret af Fabiana Köhler.

David Hammarberg med bungee-akrobatik

Pablo og Vicki Garcia med deres rumraket

Garcia Brothers med håndstand/hånd-til-hånd

Leonardo og Vita Costache med et nyt ‘Da Vinci’-inspireret nummer, som ikke tidligere har været vist her i landet.

Dresserede æsler

Robi Berousek med stigebalance

Stuntcyklisterne BMX Riders

Arenas husklovn Jimmy Folco

Der kan ske ændringer.

Cirkus Arli.

Premiere 7. april i Fløng med forpremiere dagen før. Turne og forestilling offentliggøres 15. marts. Bettina og Martin Arli er selvfølgelig med i forestillingen. Det samme gælder deres søn Alexander og hans hustru Tara Toya. Det er første gang, vi kan opleve Tara Toya i en cirkusmanege.

Cirkus Baldoni

Premiere 9. april i Hillerød med forpremierer fra 6. april.

Årets forestilling hedder NOSTALGI OG NYE EVENTYR og præsenteres af den unge Mickey Juel Prüssing, der dermed får sin cirkusdebut. Han får selvfølgelig hjælp af løven Leonardo.

I dag er det sjældent, at man oplever klassiske musikalske klovne i et dansk cirkus. Men det gør du i år i Cirkus Baldoni. Endda nogle af de allerbedste: José Michel og hans kone Giulia. Du vil opleve dem i deres formidable udgave af vandentreen. Derudover har José nogle korte entreer.

Kelly Saabel viser sit flotte håndstandsnummer, og hendes kæreste Ruslan har et nummer i strapater.

Fra Ungarn kommer 3 unge mænd, som laver freestyle breakdance og et bordnummer (kaskadørnummer).

Nandor Varadi og Diana Boiachin var også hos Baldoni i 2023. Men i år viser de ny numre med jonglering, sæbebobler og air ring.

Cirkus Mascot

Premiere 22. marts i Balling. Turneen var til 20. oktober. Lige som i 2022 og 2023 spiller de i haller og med pause fra ultimo juni til primo august.

De kalder deres 2024-forestilling "OPPE PÅ DUPPERNE" og skriver:

Vi har gjort det før, og nu gør vi det igen. Mascot skal på landevejen for 31. gang med en helt ny forestilling – og det bliver noget af et cirkus.

Vi tror stadig på værdien af at samles omkring oplevelser, som finder sted i øjeblikket. Vi tror, det er væsentligt at give børn mulighed for at glæde sig og vi ved, at der sker noget helt særligt mellem mennesker, når de tager plads omkring cirkusmanegen.

Duften af popcorn, lyden af leg, vov og vrinsk og den der særligt søde musik, som får de fleste til at føle, at de endelig har fundet melodien. Det hele er der, og så er der lunt og lækkert, så børn og voksne roligt kan lege tagfat og give slip på hverdagen.

Årets forestilling er akkurat lige så vov’et som altid med pjattede pudler og hundekunster. Oplev balancekunst, klovnerier, to grise, to geder, en pony, og en cirkusdirektør med (rampe)lys i øjnene. Endelig er det er tid til cirkus.

Forestillingen varer som vanligt 90 minutter plus pause. Lyden og lyset bidrager til cirkusmagien, popcornene smager som de skal og candyflossen smelter i munden.

Det er hyggelig, virkelig sjov og nærværende underholdning i børnehøjde. Det er cirkus for alle og en oplevelse, man tager med sig hjem. Velkommen omkring vores magiske cirkusmanege i 2024.

Efter coronakrisen rejser Cirkus Mascot ikke længere rundt med cirkustelt, men opfører nu alle deres forestillinger indenfor i lokale sportshaller. Publikum nyder bedre komfort og en behagelig temperatur indendørs, uanset vejret udenfor. Det er ikke længere nødvendigt at ankomme i store gummistøvler på grund af dårligt vejr, og både børn og voksne kan smide overtøjet og har muligheden for at rende rundt i strømper, hvilket skaber en afslappet atmosfære.

Forestillingen er stadigvæk lige så lang og indholdsrig som altid med dygtige artister og imponerende dyrenumre, herunder puddelhunde, grise, en pony, et æsel og en gås.

De medvirkende i årets forestilling er Gereltuya ”Gegee” Ganbold og hendes mand Oleksi Trunov. De laver 4 numre: Jonglering, contortion, adagio og slinki. Desuden møder publikum Marianne Deleuran med alle dyrene, Ulmas med diverse klovne-repriser og Daniel Deleuran som sprechstallmeister.

   

Oleksi og Gegee

Zirkus Nemo

Premiere 27. april i Horsens.

Zirkus Nemo kan i 2024 fejre 25 års jubilæum. Det bliver markeret med en jubilæumsforestilling, hvor de lover at overgå alt det, de har præsteret de tidligere år. Der vil bl.a. blive mulighed for at stifte bekendtskab med gamle kendinge som Målermanden, Marianne, Baglænsmanden, Bager Jørgen, Manden der ikke kan fløjte, Kim Tim, Smadremanden og mange flere. Derudover kan publikum se frem til at opleve artister i den absolutte verdenselite. Navnene på disse artister er endnu ikke offentliggjort. – Foto: Jacob Boas Leitisstein.

Cirkus Trapez

Premiere 30. marts i Tønder.

Årets forestilling er en temaforestilling, som hedder I Drømmenes Verden 2024

Isabella Enoch Sosmans lille jyske cirkus skriver:

Årets forestilling handler om vores unge smukke cirkusprinsesse, der altid har elsket cirkus, og drømt om at optræde som en rigtig cirkusprinsesse, i den magiske manege.

Denne drøm gik i opfyldelse sidste år, hvor hun svævede højt oppe under cirkuskuplen.

Men drømmen slutter ikke her - For vores unge cirkusprinsesse vil meget mere i cirkus, end bare at være cirkusprinsesse.

Hendes allerstørste drøm er nemlig at blive cirkusdirektør.

Hun beslutter sig derfor for at pakke sin kuffert, og drage ud i verdenen, for at få drømmen til at gå i opfyldelse.

Undervejs indlogerer hun sig på et hotel, hvor hun falder i en dyb søvn, efter den lange rejse.

Her begynder drømmen, for imens hun sover, drømmer hun drømmen om at blive cirkusdirektør.

Undervejs i drømmen møder hun en sjov og lidt skør personlighed – Det er nemlig klovnen i cirkus.

Sammen tager de rundt, for at udforske endnu mere af den magiske verden som cirkus er.

Turen tager dem bl.a. til Tyskland, Ungarn, Frankrig og helt til Etiopien i Afrika – hvor de møder og ser dygtige akrobater, flotte luftnumre, en ung begavet jonglør, et imponerende og tempofyldt rulleskøjtenummer samt selvfølgelig en masse dejlige og skønne dyr, som tæller både heste, ponyer, katte og nogle helt specielle dyr, som man sjældent ser i cirkus.

Efter sådan en tur, har vores cirkusprinsesse, sammen med hendes nye bedste ven klovnen, fået en masse ny viden om cirkus, men går drømmen om at blive cirkusdirektør i opfyldelse for den unge pige?

For var det virkelighed, at klovnen underholdte og tog hende med på rejsen, akrobaterne lavede vilde kunster, jongløren jonglerede, hestene og ponyerne drejede og nejede og vores cirkusprinsesse er blevet en rigtig cirkusdirektør, der både kan flyve højt oppe i luften og trylle og underholde nede i manegen. – Eller var det hele bare en drøm?

Det må tiden og årets forestilling “I Drømmenes Verden” bevise.

Navnene på de optrædende er endnu ikke offentliggjort.

klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2024

Link til nyheder fra 2023

Link til nyheder fra 2022

Link til nyheder fra 2021

Link til nyheder fra 2020

Link til nyheder fra 2019

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden