nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 22. april. 2017

Opdateringerne dækker denne gang perioden 8. til 14. april. Næste opdatering sker lørdag den 29. april.  sidste nyt-siden, kan du evt. finde korte nyheder som er modtaget efter 21. april.

21. april 2017

Cirkus Krone Classic. Hvis jeg skal have øl, skal det helst være en Tuborg Classic. Hvis jeg skal have is, skal det helst være en Magnum Classic. Og gæster jeg Cirkus Krone, skal det helst være en Krone Classic. Det ønske lever årets forestilling heldigvis helt op til. Irene Thierry har som sædvanligt fundet nogle gode artister, og Allandos klovnefigur er lige så herlig, som den plejer at være.

Cirkus Krone på cirkuspladsen i Salten. Foto: Ole Simonsen

Forestillingen bliver, lige som det har været sædvanligt i de senere år, indledt med, at den poetiske og lidt naive klovn Allando går rundt og hyggesnakker med publikum. Dernæst opdager han, at det flyder med plastikposer i manegen. Når han smider dem i skraldespanden, smider drilagtige kaniner dem straks ud igen. Allando finder ud af, at man kan jonglere med plastikposerne, og til sidste regner der ned over ham med plastikposter fra en lille kasse under cirkuskuplen.

Irene Thierry velkomst lever også op til kravet om en Krone Classic. Først hilser tilskuerne på deres sidemænd. Derefter skal de op at stå for at hilse på Irene.

Første artistnummer er Nedyalko og Veselka, der i mørke jonglerer med lysende sværd. Til sidst kommer parrets 8 år gamle datter Yana ind manegen iført en art illuminerede sommerfuglevinger.

Den lille familie bliver afløst af Allandos elskede entre, hvor to ponyer vil spise med af hans æble.

Så kommer Yana tilbage i manegen. Fra DR Ramasjangs nylige udsendelse med Motor Mille i cirkus er der sikkert mange der kan huske, at det var Yana og hendes mor Veselka der lærte Mille at lave hule hop. I årets Krone-forestilling viser Yana hvor dygtig hun er, når hun arbejder solo.

8 år gamle Yana var i den nylige tv-udsendelse med Motor Mille i Cirkus Krone med til at lære Mille at lave hula hop. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Nu er tiden kommet til at Irene Thierry fortæller lidt om cirkus og traditioner. Blandt andet viser hun ”morfars mast” – en gammel træmast fra hendes fars cirkus. Den er stillet op ved siden af en af sidesejlets stålmaster. Og hvis den ikke er der, går Irene slet ikke ind i sit cirkus!

Morfars mast. Foto: Ole Simonsen

Nu vælter 4 pirater ind i manegen. Det er de to tjekkiske Wolf-brødre med deres ægtefæller. De laver flot og tempofyldt stigebalance, hvor de også viser deres evner som jonglører. Efter min mening forestillings bedste nummer.

   

Wolf-familien mestrer både stigebalance og jonglering. Fotos: Ole Simonsen

Før pausen fulgte på premieredagen en anden tradition: Irene Thierry overrakte sin ældste søn Frank det første eksemplar af årets trykte program. Først derefter var programmet til salg til publikum. Oprindelig var det Irenes bror Richard som fik det første program. Men da han døde for nogle år siden, overtog Frank opgaven som modtager.

Første nummer efter pausen var Nedyalko med tallerkenbalance på illuminerede pinde.

Det er en tradition i Cirkus Krone, at Allando skal kæmpe med et farligt dyr. I år er det en elefant. Både små og store jublede over den naive Allandos mange påfund i den særdeles vellykkede entre.

En Krone classic er nummeret med Allando og et farligt dyr. I år en elefant, som selv den mest ihærdige dyreretsaktivist vist ikke kan protestere mod optræder i et cirkus. Foto: Ole Simonsen

Næste nummer var Nedyalko og Vesalka med fin adagio-balance, hvor han stod i manegen, medens han på arme og skuldre bar Veselka i forskellige stillinger. Nummeret var også med hos Krone i starten af sæson 2016, men måtte udgå da Veselka blev alvorligt syg og var indlagt på hospital i en længere periode. Heldigvis er hun nu rask igen.

Derned kom Wolf-familien tilbage igen. Denne gang med flot og tempofyldt formationsjonglering.

Forestillingens sidste nummer var det ikke helt unge artistpar Alessandro og Christina Gillert. ”Dejligt at se, at man også kan lave et godt nummer, selv om man ikke længere er helt ung,” sagde Irene Thierry, som selv få dage før premieren var fyldt 70. Det er 23 år siden danskerne første gang så Duo Gillerts nummer. Den gang var det i Cirkus Arli. Parret laver stadig et fint nummer, hvor Christina først går på stram line. Dernæst fortsatte Alassandro på slap line, hvor han bl.a. kørte på ethjulet cykel, balancerede med Christina på ryggen og endte med at balancere på en stige, der stod på linen.

Alessandro Gillert kan også balancere på en stige, endda på slap line. Foto:Ole Simonsen

Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

Der er ikke tvivl om, at Cirkus Krone endnu en gang har skabt en forestilling, som vil glæde både gamle og nye gæster i det lille cirkus, som frem til midten af september turnerer i Jylland, på Fyn og på Ærø.

Klik her hvis du har lyst til at læse Rud Kofoeds anmeldelse af forestilling og se hans mange gode fotos.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. april 2017

Cirkus Trapez i fin form. Efter premieren i Kolding den 12. april var Cirkus Trapez påskedag nået til Odense, hvor de havde forestillinger på dyrskuepladsen. "Flyvefærdig Trapez er en flot fornyelse," skrev Per Schultz-Knudsen i en række af Jysk Fynske Mediers aviser og gav forestillingen 4 ud af 6 mulige stjerner. Samme antal stjerner var der fra Rud Kofoed, som så forestillingen påskedag kl. 15 i Odense og kaldte den for underholdende og velkomponeret. Selv så jeg formiddagsforestillingen kl. 11 og er enig med de to erfarne anmeldere.

Cirkus Trapez på Dyrskuepladsen i Odense. Forteltet er nyt. Hovedteltet er som sidste år Cirkus Baldonis gamle 4-masters telt. Alle fotos: Ole Simonsen med mindre andet er nævnt

Det er Cirkus Trapez sæson nr. 2 på de danske landeveje. Sidste år kom sæsonen noget hovedkulds i gang, fordi Isabella Enoch Sosman længe havde regnet med, at hun og hendes mangeårige sambo Bernhard Kaselowsky som tidligere år skulle på turne med Cirkus Dannebrog. Da det ikke blev til noget, tog hun ud med sit eget cirkus, som indtil da kun havde turneret som vintercirkus i haller.

I år har der været god tid til at forberede sæsonen, og forestillingen er bedre end sidste år. Isabella har også opgraderet hele sit set up: der er levende musik og hun har engageret en erfaren sprechstallmeister.

Musikken står Tino Aeby for. Han var i nogle år kapelmester hos Cirkus Dannebrog, hvor han havde 8 musikere i sit band. Hos Trapez må han nøjes med tre. Men resultatet er blevet overraskende godt og på niveau med, hvad man oplever i det langt større Cirkus Arena.

Som sprechstallmeister har Isabella engageret Judy Glosted, der i flere sæsoner var sprechstallmeister hos Benneweis. Den elegante og altid smilende Judy klare opgaven flot og demonstrerer også sit talent for at synge.

Efter nogle års pause fra cirkuslivet er elegante og velsyngende Judy Glosted igen tilbage i cirkusverdenen som sprechstallmeister.

Med 550 pladser i teltet er Trapez en noget mindre forretning end Benneweis og Dannebrog, og økonomien tillader ikke, at man hyrer stribevis af topartister. Men mindre kan også gøre det, og publikum virkede veltilfredse med de artister, Isabella har valgt: den alsidige spanske Jackson-familie, de to unge tyske luftartister Seraina og Michelle samt klovnen og jongløren Marc Dorfner. Samt selvfølgelig Bernhard og nogle af hans dyr: heste, ponyer, kameler og elefanten Ramboline. Andre af Bernhards dyregrupper er udlejet til andre cirkus.

Forestillingen indledes af repriceklovnen Marc Dorfner, der tænder for en radio, som det hele så strømmer ud af. Efter Judy Glosteds velkomst fremviser Bernhard Kaselowsky 6 flotte sorte friesereheste. Som Judy gjorde opmærksom på, er det nyindkøbte heste, som endnu er under oplæring. Frieserne afløses af sorte ponyer. Det er tanken, at Judy skal overtage fremvisningen af hestene, når de har fået lidt mere rutine.

Isabella Enoch Sosman har altid holdt af balletindslag. Næste indslag er derfor en ballet med dansere i klovnekostumer. Ganske som man også oplever det hos kollegaen Arena. Sidnævntes dansere er dygtigere end de unge artister i Trapez-balletten. Til gengæld vinder nummeret ved, at Judy Glosted medens de danser synger Be a clown. Samlet set er resultatet på højde med storebror Arena.

Næste nummer er et flot luftnummer med Seraina og Michelle, som sjællænderne oplevede sidste år i Cirkus Arli. Hos Trapez er der højere til teltkuplen, hvilket givet lidt større muligheder end hos Arli. De to unge tyske artister viser det flotteste luftnummer, som jeg i år har set i en skandinavisk manege. Judy synger Send in the clown under nummeret, medens Mr. Jackson hører på.

Seraina og Michele , som sidste år var hos Cirkus Arli, viste et flot trapeznummer

Derpå har Marc Dorfner en fin og original klovnereprice, hvor han bruger en lang ballon som bue. Altid herligt at se en klovn lave noget, man ikke før har set.

Det må gøre ondt at blive hejst op under teltkuplen, medens man hænger i året. Men det klarer Fina Micaelo Jackson, samtidig med at hun jonglerer med fakler og senere er hængt op i spagat. Hendes mand Mr. Jackson har derefter en klovnereprice, hvor han siger sjove lyde og senere bokser i slowmotion med en tilskuer.

Han afløses af Marc Dorfner, nu som jonglør med både ringe og køller. Til sidst jonglerer han stående på en fritstående stige.

Derefter er Mr. Jackson tilbage med en komisk entre, hvor han kæmper en fortvivlet kamp med en mikrofon, medens han synger ”My Way”. Ideen med mikrofonkampen stammer vist nok fra den legendariske George Karl, som danskerne oplevede på Plænen i Tivoli i begyndelsen af 1990’erne. Kombinationen med at synge ”My Way” under slagsmålet med mikrofonen husker mange danskere sikkert fra Cirkus Dannebrog 2012, hvor Cesar Dias væltede teltet med nummeret. Der er dog ikke tale om, at Mr. Jackson har hugget nummeret fra Cesar. Tvært imod. Papa Jackson er nemlig Cesar Dias onkel og har oplært Cesar Dias og lavet hans rekvisitter. Og ganske som sin nevø lægger Mr. Jackson teltet ned med nummeret.

Første nummer efter pausen er et balletindslag, som går over i 17-årige Lara Jacksons jonglørentre, hvor hun sidder på en høj monocykel og med foden kaster kopper og tallerkener op på hovedet med sin tvillingebror Marco som assistent. Oprindeligt var det tanken, at Marco også skulle have vist nogle klovnerepriser. Det droppede Isabella dog, da hans numre og stil lå tæt op af Marc Dorfners.

Mange cirkusgængere mener, at der skal være en eller flere elefanter med i en god cirkusforestilling. Hos Trapez er det Bernhard Kaselowskys alsidige elefant Ramboline. Efter sigende skal hun medvirke i en ny dansk film, som optages i løbet af sæsonen og får premiere til efteråret.

Elefantnummeret afløses af en hula hop entre med Lara Jackson og Seraina. Afslutningsvis hejses de op under teltkuplen, medens de roterer med deres ringe.

Næste nummer er en kombination af kameler i manegen og et luftnummer med Michelle i tissue. Udført medens Judy Glosted synger ”Smile” for Marc Dorfner. Isabella Sosman gør altid meget for at kombinere forskellige artistdiscipliner og skabe den slags kombinationsnumre, der passer fint til rammerne i hendes cirkus.

Judy Glosted og Marc Dorfner

Efter en kort reprice med Marc Dorfner kommer forestillingens sidste nummer: Jackson-familiens imponerende kunstcyklistnummer, som det svenske publikum sidste år oplevede i Cirkus Olympia. Mr. Jackson viser artisteri højt oppe i de øverste sværhedsgrader – også når han kører rundt med moderen og de to børn.

   

Fotos fra Jackson familys kunstcyklistnummer. Sidste år var de hos Cirkus Olympia i Sverige

Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

I finalen kommer alle artisterne i manegen, og Judy Glosted præsenterer Cirkus Trapez grundlægger Isabella Enoch Sosman, som eller ikke har været i manegen. Forestillingen slutter med, at Marc Dorfner assisteret af Judy Glosted slukker for den radio, som han tændte da forestillingen begyndte.

Fra finalen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

I forordet til årets Baldoni-program skriver René Mønster Baldoni, at det er hans opfattelse af de store dyrs popularitet i cirkus er stærkt dalende. Isabella Enoch Sosman er helt uenig og mener, at der til en god forestilling ud over gode artister og en masse at grine af også kræves masser af dyr. Kun fremtiden kan vise, hvem der har ret. Men holder man af at se flotte og velplejede dyr i et cirkus, der også byder på gode artister og klovne, går man ikke galt i byen med et besøg i Cirkus Trapez.

Klik her hvis du har lyst til at læse Rud Kofoeds anmeldelse af forestilling og se hans mange gode fotos.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. april 2017

Motor Mille på cirkustur. I dagene 10. til 14. april sendte DR Ramasjang 5 udsendelser, som de optog sidste år, da Motor Mille besøgte nogle danske cirkus: Arli, Baldoni, Krone, Kæphøj og Mascot. Fik du ikke set dem, kan de fortsat streames fra Ramasjangs hjemmeside

En sjette udsendelse, hvor Motor Mille besøgte Cirkus Arena, skulle være sendt påskelørdag den 15. april, men blev af forskellige årsager taget af programmet.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. april 2017

Cirkus Dannebrog holder pause i 2017.  Cirkusfolk og cirkusvenner har længe vidst det, selv om der ikke var kommet en officiel udmelding.  Men i dag kan man læse i Der Nordschleswiger, at der ikke bliver noget Cirkus Dannebrog på de danske landeveje i år. Der Nordschleswiger er det tysksprogede dagblad for det tyske mindretal i Sønderjylland. Avisen har talt med Agnete Louise Enoch og skriver, at det er første gang i 40 år det jyske cirkus med hjemsted i Sommersted ikke kommer ud. Agnete Louise Enoch håber, at Cirkus Dannebrog kommer ud igen i 2018. Hun fortæller, at baggrunden for pausen dels er økonomiske vanskeligheder og dels, at et forbud mod at bruge ukrainske teltarbejdere har skabt mangel på kvalificerede teltfolk. Forbuddet ramte Cirkus Dannebrog ekstra hårdt, idet deres dygtige team af teltarbejdere alle kom fra Ukraine. Landets øvrige cirkus brugte derimod overvejende teltarbejdere fra Polen og andre EU-lande.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. april 2017

Cirkus Olympia 2017 i nytänkande touch! Martin Lasson Berglund var til premiere 1. april og skriver:

Den 1 april bjöd svenska Cirkus Olympia in på cirkuspremiär i sitt blågula tält. Årets föreställning bjöd på både klassiska och nytänkande cirkusnummer i en genomtänkt produktion anpassad för vuxen som barn.

I år hade man engagerat clownen Sidney Balder, en av de tre Balders som vi tidigare kunnat se hos danska Dannebrog. Jag tyckte att han kom med både roliga och nya entréer och framför allt "vattentricket" där hans son ingick, gick hem hos publiken.

Diana Nikuliceva i silk loops och gör ett nummer med modern musik och visar prov på vighet och styrka. Trio Gaspar är klart en sensation i manegen. Deras kvicka rola-rola på ett vitt piano imponerade hos många. Senare kom dem tillbaka med sin komiska taxi där bilen går sönder, folk ramlar omkull, ett komiskt nummer helt enkelt.

Gaspars komiske taxi. Arkivfoto

Ingen cirkusföreställning utan Henrikas hundar, assisterad av Natascha och Simon, i år med brandbilstema och klämmig musik.

Natascha, Simon og Henrika med hundenummer med brandbilstema. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf Linda Himsel

Niklas framförde en ny sammansättning av djur bestående av hästar, kamel, lamadjur och en get på ett elegant sätt. Trevligt med ett nytt exotiskt nummer!

Niklas Bengtsson. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf Linda Himsel

Jessica framförde cirkusens friserhästar i ett modernt nummer ackompanjerad av finskan Ester Viljanen på cello. Roligt med något ett hästnummer!

Finskan Ester uppträde också i solotrapets vilket hon gjorde bra för att vara nyexaminerad från cirkushögskolan. Rogerio Goncalves, superjonglör från Portugal, tillhörde föreställningens friska fläkt och bjöd verkligen på ett riktigt bra nummer.

Slutnummer på föreställningen var Trio Nistorov som bl.a. uppträtt på storcirkusen Flic Flac i Tyskland. Ett riktigt tempohöjande nummer som imponerade stort och det var verkligen kul att se sådant bra nummer i Olympias manege.

Nisterov. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf Linda Himsel

Kapellmästare Valentin Smirnov och hans 5 manna orkester spelar mer modern musik i år och liksom alltid har han och musikerna en viktig roll då dem bär upp hela föreställningen med ljuvliga toner.

Nu väntar en ny säsong med besök i städer från Stockholm ner till Skillinge. För danska cirkusvänner kommer cirkusen till Malmö och Lund i augusti.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. april 2017

Søren Østergaards store dag. TV2 Charlies udsendelse 10. april om Søren Østergaard i serien ”Min store dag” handlede ikke om Sørens kommende runde dag (han fylder 60 den 11. maj), Udsendelsen handlede derimod om, at Søren Østergaard skulle til Zirkus Nemos vinterkvarter i Brædstrup og for første gang se sit nyeste indkøb: den cirkusvogn, som i mange år blev brugt af Nelly Jane Benneweis.

Nelly Janes gamle vogn, som Søren Østergaard sidste år købte af Cirkus Benneweis

 klovn.gif (1460 bytes)

8. april 2017

International Cirkusdag 2017. For 8. år i træk fejrede Danske Cirkusvenner i samarbejde med Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkus Baldoni den internationale cirkusdag (World Circus Day). Stedet var Avedørelejren, hvor Cirkusmuseet ligger. Dagen igennem var der godt besøg på museet, hvor de besøgende kunne gå på opdagelse i udstillingen og børnene slå sig løs på museets kreative værksted. Det var også mange børn til Cirkusleg i Cirkus Baldonis manege. Klik her for at se et kort videoindslag fra TV2 Lorry.

Et halvt hundrede mennesker havde fundet vej til tryllekunstneren Joachim Solbergs underholdende foredrag i auditoriet i Avedørelejren. Joachim han fortalte om sin verden og historier fra et langt liv med magi. Foredraget blev krydret med et par trylletricks. Foto: Ole Simonsen

Kl. 13.00 så omkring 100 børn og voksne en forestilling med Joachim Solbergs søn Philip med artistnavnet Philipokus. Philip har specialiseret sig i trylleshow for børn.

Philipokus i på scenen i Fægtesalen. Klovnebilledet over scenen er en gave fra hans far Joachim Solberg. Foto: Ole Simonsen

Philipokus skal til at trylle en frakke af en snor. Foto: Per ”Mr. Sputnik” Krogh Petersen

Kl. 14.00 var der gallaforestilling i Cirkus Baldoni, hvis telt som tidligere år var stillet op på Alarmpladsen bag cirkusmuseet. Alle nød forestillingen. Nogle fik et varigt minde med hjem, idet dvd'en med uddrag fra årets forestilling allerede var til salg i kiosken for 100 kr.

Cirkus Baldoni på Alarmpladsen. Bagerst ses bagsiden af Cirkusmuseet. Foto: Ole Simonsen

Kø ved kassevognen. Foto: Per ”Mr. Sputnik” Krogh Petersen

Jacob Boas Leitisstein har lavet en flot video fra dagen. Klik her for at se den.

Klik her for at se en stribe fotos, som Jacob Boas Leitisstein tog på dagen.

Også Per ”Mr. Sputnik” Krogh Petersen har lavet et galleri fra dagen. Klik her for at se det.

Forud for Cirkusdagen var der generalforsamling i Danske Cirkusvenner. Bestyrelse og suppleanter (som altid deltager i møderne), blev genvalgt. Som ny yderligere suppleant valgte generalforsamlingen Søren Kastoft. Søren er 40 år gammel og bor i Ringkøbing. Han er cand.jur. og kontorchef i Statsforvaltningen. Han er blandt de danske cirkusvenner, som ser flest cirkusforestillinger på et år. Især danske, svenske og tyske. Læsere af det seneste nummer af Cirkusbladet har mødt ham som forfatter af en artikel om de tyske cirkus. Helt tilbage i studietiden skrev han en specialafhandling med titlen CIRKUS - nok se, men ikke høre? Afhandlingen, som bygger på forholdene i 2003, kan læses på her.

Søren Kastoft. Foto: Lise Kokholm

I forbindelse med generalforsamlingen byttede den hidtidige formand John Lington kasket med næstformanden Ole Simonsen, således at Ole fremover er formand og John næstformand. John, som er 82, var med til at stifte foreningen i 1992 og blev formand for bestyrelsen i 2009. Ud over fremover at varetage næstformandsposten, fortsætter han som Danske Cirkusvenners repræsentant i bestyrelsen for Cirkusmuseet i Hvidovre.

Ole, som er 71, har været næstformand siden 2009. Ud over fremover at være formand for Danske Cirkusvenner, er han formand for bestyrelsen (prisjuryen) for Den Danske Cirkuspris. Som den nye suppleant Søren er han en flittig gæst i cirkus. Sidste år blev det til 29 besøg. I år er det indtil nu ”kun” blevet til 11 cirkusbesøg.

Tv. den nye formand Ole Simonsen og th. den afgående formand og fremtidige næstformand John Lington. Mellem dem Joachim Solberg. Foto: Lise Kokholm

klovn.gif (1460 bytes)

7. april 2017

En cirkusdronning fylder rundt. Den 14. april fylder den jyske cirkusdronning Irene Thierry, som ejer det lille Cirkus Krone, 70 år. Når hun ikke er på turne med sit cirkus, bor hun i Salten lidt syd for Silkeborg. Cirkus Krone kalder sig ”Cirkus med hjertet”, og der er ingen tvivl om at fødselarens hjerte banker varmt for cirkus. Ikke blot for hendes eget cirkus, men for hele cirkusbranchen. Irenes ambition er, at Cirkus Krone langt fra skal være Danmark største, men til gengæld det hyggeliste. Publikum møder da også altid en varm og hjertelig stemning og føler sig velkomne i det lille cirkus, som turnerer i Jylland og på Fyn. Også Ærø besøges hvert år.

Irene Thierry. Foto: Lise Kokholm

Cirkus Krones rødder går tilbage til 1937, hvor Irene Thierrys far Regner Thierry startede det som et markedscirkus under navnet Cirkus Thierry. Senere købte familien et tivoli, og Irene og hendes bror Ricard lavede et luftnummer i en svajmast, der var placeret midt på tivolipladsen. Cirkus Krones turnéer blev herefter kortere og kortere. I 1984 startede Irene Thierry Cirkus Krone igen, bistået af sønnerne Frank og Marc samt broderen Ricard. De sidste mange år har hun tillige været bistået af ægtefællen Jan Allan, som er børnenes favorit som klovnen Allando, og som også har drillesyge ponyer i manegen. De øvrige artister var i de første år unge talenter, der kom i lære for senere at prøve deres kunnen af under Cirkus Krones sommerturne. Mange har siden brugt deres lærdom i Cirkus Krone til at skabe sig en blivende karriere i cirkus. I 1999 stoppede Cirkus Krone med at lære unge talenter op og har siden hvert år ud over familiens egne numre budt på fremmede artister af udmærket standard. Irene Thierry er ikke kun direktør, men også human resource-chef i ordets fornemmeste betydning. Hun har et øje på hver finger og bemærker alle tegn på dårligt humør eller problemer hos sit personale og gør alt hvad der er muligt for at sikre, at alle har det bedst muligt. Og så skelner hun ikke mellem knyster og verdensartister. Hun er ikke bange for at komme med en uventet gave, hvis det kan bringe et smil og en latter frem. ”Hun er kort sagt en rigtig dejlig dame, og er derfor særdeles afholdt blandt de artister, der har været med Cirkus Krone (i hvert fald dem, jeg kender til...)”, fortæller bugtaleren Preben Palsgaard, som i flere sæsoner har optrådt i Cirkus Krone.

Irene Thierry. Kostumet har hun fået af Thyra Miehe. Foto: Ole Simonsen

Den runde dag fejres i hjembyen Salten, hvor der er reception fra 9 til 12 i cirkusteltet på cirkuspladsen på Frisholmvej 3. Cirkus Krone har landspremiere i Salten et par dage senere: den 19. april.

klovn.gif (1460 bytes)

7. april 2017

Motor Mille på Cirkustur. Sidste sommer besøgte DR Ramasjangs populære Motor Mille seks danske cirkus, for at lære nogle af de farlige, udfordrende og nervepirrende cirkusnumre, som skal vises i en cirkusforestilling. Det har resulteret i 6 udsendelser, som sendes på DR Ramasjang hver morgen kl. 7:10 i dagene 10. til 15. april. Der er genudsendelse hver dag kl. 10:20. Udsendelsen 10. april er optaget i Cirkus Baldoni, hvor Mille skal prøve stolebalance. I udsendelsen 11. april er hun hos Cirkus Krone og forsøger sig som hula hop prinsesse. 12. april er turen kommet til Cirkus Mascot, hvor hun skal fremvise dresserede grise. I udsendelsen 13. april besøger hun Holbæks børnecirkus, Cirkus Mascot, hvor hun prøvet at køre på ethjulet cykel. 14. april ser man hvordan hun klare sig som klovn i Cirkus Arli. 15. april er turen så kommet til Cirkus Arena, hvor hun i øvrigt i denne sæson er sprechstallmeister frem til udgangen af maj.

I udsendelsen hvor Motor Mille besøger Cirkus Arli, kan du se hende som bidronning i ”Lille bi, giv mig honning.”

klovn.gif (1460 bytes)

6. april 2017

Cirkus Mascot 2017. Jørgen Lorenzen var til landspremiere i Roslev den 29. marts kl. 18 og skriver:

Allerede på afstand kan man se, at der er sket noget. Cirkus Mascot har fået et funklende nyt telt, på samme størrelse som det gamle. Og når man kommer ind på pladsen, mærker man, at der er usædvanligt mange køretøjer og folde til dyr. Forklaringen på det er, at Mascot i år har en forestilling, som i den grad er præget af dyrene. Og hvor er det dejligt, for efter manges mening hører dyrene til i cirkus. Her er et væld af dyrearter, og en rundgang på pladsen afslører, at de lever under fine forhold. Hvor er det dejligt! Og samtidig en lige højre til de destruktive dyreværnsaktivister, som vil cirkus til livs med deres golde og usaglige kritik. Og for børnene er Mascot i år et eldorado – et dyremekka.

Og i år er manegen belagt med et fint lag savsmuld. Det absorberer fugt og tager af for stød, hvis nogen skulle falde. Og det giver en fin, gylden farve som klangbund for forestillingen. Mon savsmuld nu bliver sædvane i de kommende forestillinger?

Daniel Deleuran præsenterer forestillingen – med et skæg, som er en prøjsisk krigsgeneral værdigt, og i år har han tillagt sig en frisure, som med garanti ikke er set før i hele Roslev og omegn. Hans speak er veloplagt og præcist.

Klovnen Gulio er jo efterhånden blevet en fast del af Mascots forestilling. Hans entreer er nye hvert år – de fleste i hvert fald. Og man nyder hans åbne ansigt og finurlige glimt i øjet. Han er en sand børnenes ven, og det bedste er, at manden ser ud, som om han er den, der morer sig allerbedst.

Gulio. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Efter Daniels velkomst viser Marianne sig i manegen med sin symfoni af hunde. Overraskende at se dem som åbningsnummer, men forklaringen er, at man har to hundenumre med – i hver sin ende af forestillingen.

Marianne Deleuran med et par af sine hunde. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Derefter kommer Rafaela ind med hesten Amigo og hunden Indy.  Amigo vil på restaurant, men Indy blander sig. Og så er der lagt op til løjer, og naturligvis kommer Rafaela til kort, da hun vil opdrage til god bordskik.

Og så er det tid til et flot rola-rola nummer. Latoya laver et rent, svært balancenummer. Det er for udenforstående svært at se, hvad der er det vanskeligste trick, men 4 brædder stablet op på gyngende ruller er jo altid imponerende.

Latoya. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Gulio har nu et intermezzo med en tam høne, som kan baske med vingerne på kommando. Den kan også lægge æg på bestilling, og naturligvis ender det med, at Gulio får et æg oven i hovedet.

Gulios søn Husik balancerer og jonglerer med ringe – større end dem, man sædvanligvis ser.  Og hans stil er ved at udvikle sig til den ægte artistattitude: sikker, men ikke selvsikker - stolt men ikke pralende, og selvbevidst, men ikke arrogant.

Ranco, Rocco, Rikki og Lille My. Sådan hedder cirkus Mascots 4 ponyer. Og nu er det deres tur. De bliver fremført af Daniel Deleuran. I år har de fine, grønne plumer, som passer fint ind i teltet og manegens farver, men som samtidig skærper opmærksomheden mod ponyerne. (En plume er en fjerprydelsen til et hestehoved).

Og der er flere dyr. Rafaela og Latoya fremfører en flok papegøjer. Det er underlige dyr, ikke kun på grund af deres farvestrålende fjerdragt. Men deres lyde er som en kommentar til det, der sker – en underlig gnæggende strubelyd, som kendere sikkert kan fortolke, på samme måde som man kan fortolke husdyrenes lyde. Papegøjerne kan balancere, gribe med næbbet, holde noget i næbbet, cykle på line og flytte og skubbe ting.

Gulio har herefter en entre med sin datter Juliya – et drømmespil, hvor Juliya er en ubevægelig dukke.

Alfred og Luna er navnet på cirkus Mascots canadiske grise. De spiller bold, hejser flag, kører i rutchebane og går over forhindringer. De skal stimuleres kraftigt af Marianne Deleuran, men det, at de ikke vil eller gider og derfor må fodres med adskillige lækkerbidder, er jo en del af nummeret. Og jublen vil ingen ende tage, da en lille babygris gør sin entre.

Til en god cirkusforestilling hører et luftnummer. Her er det Tatyana, som laver akrobatik i en roterende ring, som er forsynet med to nedhængende ”gardiner”. Det er jo vanskeligt for ikke-akrobater at sige, hvad der er den sværeste øvelse at udføre. Men mon ikke det er tåhang, altså at hænge i ringen kun med fødderne?

Tatyane i aerial ring. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Næstsidste nummer et forestillingens andet hundenummer. 8 hvide, sibiriske hyrdehunde præsenteres af Rafaela, ligeledes i hvidt. Nummeret et æstetisk og flot. Hundene virker glade, afslappede og yderst velholdte, og til slut agerer de næsten som heste, da Rafaela kalder dem sammen og beder dem om at stå på bagbenene. Steigerhunde! Det er et stærkt nummer – og et bevis på, at dyrenumre er og skal være en integreret del af cirkus.

Rafaela Honden med sine hyrdehunde. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Slutnummeret er det før sete klovnenummer, hvor klovnen Gulio inviterer 4 mænd i manegen til stoleleg, som jo ender med, at stolene tages væk og de 4 aktører holder hinanden i balance. Set før, men for dem, der oplever det første gang, er det jo meget morsomt. Og med sin afvæbnende humor får Gulio de medvirkende til at slappe af, så de også får morskab ud af det.

Det er ubetinget den bedste forestilling, Mascot har præsenteret. Og befriende dejligt, at vi her har beviset på, at dyr og cirkus hører sammen. Og hvor dog Mascot fortjener, at forestillingen bliver bestormet af børn og voksne. Væk fra computeren, væk fra mobilen, væk fra fjernsynet - hen i Mascot til levende, ægte underholdning. Det levende cirkus kan ikke erstattes af noget andet. Og forestillingen er en cadeau til Mascot, som i den grad beriger det danske underholdningsunivers.

5. april 2017

Cirkus Krone – nu med 70-årig cirkusdirektør! I årets pressemeddelelse for det lille cirkus, som har landspremiere i Salten den 19. april, står der:

I år er et helt specielt år. Cirkusdirektør Irene Thierry fylder 70 år. Hun har dermed optrådt i 66 år! Med cirkus i hjertet. Glæden og gnisten ved cirkuslivet er stadig intakt, så Irene er atter klar til at køre på vejene med en international cirkusforestilling og forrygende underholdning for hele familien!

Med alle gode gange tre er det med stolthed Krone præsenterer Veselka og Nedyalko fra Bulgarien. Med stor smidighed og elegance præsenterer Duo Akrobatik balancekunst, hvor Veselka bøjes i alle retninger! Med præcision og høj spænding får Nedyalko tallerkener til at spinde, og sammen med Veselka præsenterer han ydermere det lysende nummer, ”glowing sticks”

Veselka og Nedyalko. Foto fra en af parrets tidligere sæsoner i Cirkus Krone

Fra Tjekkiet kommer Wolf Family. Et tempofyldt jonglørnummer, hvor alle fire jonglerer med hinanden. Og glæd jer til “balancing ladder act” inspireret af filmen ”Pirats of the Carribien”. Der er dømt actioneventyr for hele familien!

Endelig er det lykkedes at få en verdensartist i særklasse! Alessandro Gillert, som udfører et nervepirrende linenummer. Vel og mærket på slap line i ordets bedste forstand. To mand høj på linen. Cykel på linen og meget mere!

Alesandro Gillert. Pressefoto fra Cirkus Krone

Uden klovnen Allando – vores helt egen verdens bedste klovn – ingen Cirkus Krone!

Han tryllebinder og henrykker alle børn og barnlige sjæle. Man ved aldrig, hvad Allando kan finde på af drillerier. Men helt sikkert er det, at det bliver det sjovt!!

Cirkus Krones varemærke - de små frække ponyer - er selvfølgelig også at finde i manegen.

Direktør Irene Thierry guider som altid publikum sikkert og trygt gennem forestillingen.

Den alsidige Soloman Wolf Family var i 2015 først i Cirkusland i Aarslev ved Slagelse og siden hos Cirkus Dannebrog, hvor de fra august afløse den cubanske Estrella trup, der måtte stoppe på grund af problemer med arbejdstilladelsen.

Soloman Wolf Family hos Cirkus Dannebrog 2015

Linedanseren Alesandro Gillert optrådte i det svenske Cirkus Olympia i 2012. I 2015 var han sammen med en partnerske kaldet Christina Moia hos Cirkus Arnardo i Norge. Alesandro og Christina var også hos Cirkus Arli helt tilbage i 1994.

klovn.gif (1460 bytes)

5. april 2017

Cirkusmuseet i påsken. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

Vi byder på en række sjove aktiviteter i påsken særligt i dagene op til skærtorsdag. Fra d. 10.-12. april kan du komme til Cirkusleg alle dage fra kl. 11-13. Derudover har vi Kreativt Værksted fra kl. 10-15, hvor kun fantasien sætter grænser. Der er også rig mulighed for at gå opdagelse i udstillingen med vores Cirkusjagt. I påsken har vi åbent som normalt fra søndag til torsdag fra kl. 10-15. Vi har således også åbent skærtorsdag, påskedag og 2. påskedag.

Søndag d. 9. og d. 16. april er der Cirkusleg som normalt fra kl. 11-12.30.

klovn.gif (1460 bytes)

4. april 2017

Ny scene og sommerartist til Lalandia Rødby. Hr. Plys har sendt mig dette billede af sin helt nye scene i Lalandia Rødby. ”Syntes selv det er blevet rigtigt flot og et godt blikfang når folk går forbi, ingen er i tvivl det er her der er underholdning. Scenen er 6x4 meter så der er god plads.”

   

Som tidligere år er det ud over shows med hr. Plys artistoptræden i hele juli måned. I år er det jongløren Alan Sulc fra Tjekkiet. Han er på scenen mandage, onsdage, fredage og søndage kl 20.00. Mange kan sikkert huske Alan Sulc fra Cirkus Benneweis i 2004, hvor Alan, der den gang kun var 13 år gammel, til tonerne fra Safri Duo bounchede bolde ned i gulvet og helt klart var årets bedste nummer. Han var med i Cirkus Arenas efterårsforestilling i Kolding i 2014. Sidste år turnerede han en periode med det svenske Cirkus Wictoria. Cirkus Wictoria måtte dog stoppe sæsonen på grund af økonomiske problemer. Hos Wictoria mødte man også Alans kone Veronica Sulcova med et håndstandsnummer. Men det viser hun ikke i Lalandia, da hun er højgravid.

Hr. Plys selv er på scenen hver eneste tirsdag, onsdag, torsdag og lørdage hele året rundt med show kl 17 & 19.00. Fredage er han på scenen i Lalandia Billund. I skolernes ferier er han 2 gange ugentligt i Billund. Hr Plys startede i Lalandia, da de åbnede i 1988, så til næste år fejrer han 30 års jubilæum.

klovn.gif (1460 bytes)

4. april 2017

Benneweis-bøger som E-bøger. Lindhardt og Ringhof Forlag har netop udgivet Diana Benneweis 3 bøger som E-bøger. Det drejer sig om erindringsbøgerne "Alting har sin pris" og ”Livet bliver ikke genudsendt” samt om bogen ”Da papegøjen bed hunden i næsen og andre cirkushistorier”, som har Tabita Wulff som medforfatter. E-bøgerne kan blandt andet købes hos internetboghandlen Saxo. Prisen er knap 70 kr. pr. bog.

Papirudgaven af "Alting har sin pris" kan købes på Cirkusmuseerne i Hvidovre og Rold.. Rold-museet sælger også papirudgaven af ”Livet bliver ikke genudsendt”. ”Da papegøjen bed hunden i næsen og andre cirkushistorier” kan kun købes antikvarisk.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2017

Geir Støre: Brødrene Berg og søstrene Mundeling, Forlaget Kolofon 2017. 218 sider inkl. registre. Format 18 x 25 cm. Indbundet. Illustreret. Anmeldt af Ole Simonsen

Geir Støre, som var en god ven af afdøde Anders Enevig, har i årevis haft planer om at udgive en bog om brødrene Berg og søstrende Mundeling, som fra 1915 til 1973 drev cirkus i Norge.

Anna og Viola Mundeling var døtre af Erhardt og Justine Mundeling, som fra 1897 til 1926 drev det danske Cirkus Mundeling, som også flere gange gæstede Norge. Hos Mundeling havde Anna mødt Hartvig Ingolf Mørk Berg, som hun blev gift med i 1909. Sammen viste de et flot luftnummer, the two Leonardis, og Hartvig tog artistnavnet Leonardi. I 1915 stiftede ægteparret det norske Cirkus Empress, som hurtigt blev et af landets førende. Hartvig og Anna blev skilt i 1930, hvorefter Anna drev det nu lidt mindre cirkus videre frem til 1959.

Det norske Cirkus Løwe blev etableret i 1952 af Leonardis bror Eugen Berg Løwe og hans ægtefælle Viola Mundeling. Det var et lidt mindre cirkus end Empress. Efter Eugen Berg Løwes død førte Viola Mundeling cirkus videre, bistået af en anden søster, Erna Mundeling og dennes datter Viola Lene. Sidste sæson for Cirkus Løwe blev 1973. Fra 1975 til 1980 var Viola Lene Mundeling tilbage i Norge med Cirkus Viola. I 1981 ændredes navnet til Cirkus Mundeling. Det blev den sidste sæson et Mundeling-ejet cirkus turnerede i Norge. 

I sin velskrevne og rigt illustrerede bog fortæller Geir Støre den spændende historie om de nævnte cirkus, dokumenteret ved presseomtaler fra norske aviser. Prisværdigt, at et så spændende afsnit af både dansk og norsk cirkushistorie dermed er blevet fyldigt beskrevet og dokumenteret.

Bogen er kun trykt i 100 eksemplarer. Den sælges som nummereret samlerobjekt for 500 norske kr. + porto, hvilket langt fra dækker trykomkostninger for en sådan bog. Den kan købes ved henvendelse til forfatteren på geirst@ostfoldfk.no

klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2017

Sveriges Trollerimuseum. Den 1 maj öppnar Sveriges Trollerimuseum för säsongen. Adressen er Hamnbacken 6, 618 34 Kolmården. Museet invigdes den 10 juli 2016 med tal och trolleri m.m. inför en mycket stor publik.

Vi ser fram mot en minst lika fin säsong som 2016, då inte mindre än över 4000 intresserade besökte museet. Åtskilligt med nya donerade föremål har inkommit och har ställts ut – rekvisita, foton, affischer m.m.

Tim Star är oftast på plats och visar och berättar. Fri entré – men en liten frivillig avgift i trollerihatten är välkommen! Grupper tas gärna emot men kontakta helst Tim Star (tel.0736288836) i tid.

Sveriges Trollerimuseum

 klovn.gif (1460 bytes)

31. marts 2017

International Cirkusdag (World Circus Day). Både i Danmark og i Sverige fejrer man lørdag den 8. april den internationale cirkusdag. Normalt fejres dagen den 3. lørdag i april. Men det er i år påskelørdag, og det har både Danske Cirkusvenner og det svenske Cirkusakademi ment var en dum dag til et specialarrangement.

Danmark. I Danmark er det 8. år i træk dagen fejres. Det foregår som tidligere år i et samarbejde mellem Danske Cirkusvenner, Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkus Baldoni.

Klokken 10:30 er der generalforsamling i Danske Cirkusvenner i Avedørelejren. Generalforsamlingen er kun for medlemmer. Foreningen byder i forbindelse med generalforsamlingen på en øl eller en vand.

Fra 11 til 12:30 er der cirkusleg i Cirkus Baldonis manege.

Cirkusleg i Cirkus Baldoni er altid et hit blandt børnene. De kan opleve manegens magi og bl.a. lære at jonglere med bistand af professionelle artister. Teltet er opstillet på Alarmpladsen lige bag Cirkusmuseet.

Henholdsvis kl. 11:15 og kl. 13 kan du opleve 2 generationer: Tryllekunstnerne Joachim Solberg & Philipokus kommer på besøg.

Philip og Joachim Solberg

Philipokus, Philip Solberg er sønnen, som har stået og kigget på sin far og mange andre "tryllefolk" i gennem mange år rundt om i verden. Philip har begivet sig ud i trylleri for børn og "de ældre". Philip har en baggrund inden for hjemmeplejen og har endvidere været ansat i en børnehave. Hans interesse for andre er stor og han elsker at give andre en lille oplevelse. Glæd dig til at opleve børneshowet med Philipokus i Fægtesalen kl. 13.

Joachim Solberg blev kontaktet af Cirkusvennerne, og han kommer og fortæller om ”sin verden”, lidt historie og lidt om fremtiden. Joachim er en af dem, som må betragtes, som "kilden" for mange af de nuværende danske magikere. Netop hjemvendt fra en stor undervisnings tour i hele Japan har Joachim nye historier med hjem fra. Hvad er det, han kan, som de gerne vil opleve rundt om i verden? Kom og få hele showet, historien, oplevelsen, grinet, bifaldet, forbløffelsen og fortryllelsen, når foredraget går i gang i auditoriet kl. 11:15.

Fra 10 til 14 er der åbent på Cirkusmuseet. Om eftermiddagen kl. 14 giver Cirkus Baldoni forestilling på Alarmpladsen bag Cirkusmuseet. I dagens anledning er der særligt favorable priser. Bortset fra cirkusforestillingen er alle andre aktiviteter på dagen er helt gratis.

I Cirkus Baldoni kan du blandt andet opleve Fatime og hendes katte og Mombasa Boys. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Sverige. I Sverige ser arrangementet således ud:

Stora Cirkusdagen och 8:e World Circus Day firas – i år på Heden i Göteborg 

Lördagen den 8 april 2017

Öppet program:

Kl. 10.00 Öppet Hus. Fri entré. Välkommen till Cirkus Brazil Jack. på Heden. I manegen visar Donnerts Jockeyryttare sina hästar och ger prov på träning.

Kl. 10.45 “Samlom, Samlom, Salabamlom”. Toni Rhodin berättar i ord och bild om sin farfar, legendaren Brazil Jack, och familjen Rhodin.

Under förmiddagen bjuder Cirkus Brazil Jack och Cirkusakademien alla föranmälda gäster på kaffe.

Kl. 11.45 Carmen Lupescu-Rhodin, född i Rumänien, 7:e generationen cirkusartist, nu cirkusdirektör i Sverige, berättar om sitt liv på cirkus.

Sveriges cirkusdronning Carmen Rhodin

Kl. 12.30 Möjlighet att köpa varm korv m.m. i förtältet.

Kl. 13.00 Föreställning med Cirkus Brazil Jack. Rabatterade biljetter för föranmälda gäster.

I Cirkus Brazil Jack kan du blandt andet møde kraftatleten Deniz Ilchenko og the Donnerts Family

Kl. 16.00 ÅRSMÖTE, Scandic Hotel Opalen, Engelbrektsgatan 73. Enbart Cirkusakademiens Hedersledamöter och Ledamöter.

Kl. 18.30 Gemensam middag och mingel för alla cirkusvänner på Opalens restaurang. 2-rätters meny (huvudrätt och dessert). Välj mellan kött och fisk. (Enbart föranmälda gäster)

 klovn.gif (1460 bytes)

31. marts 2017

30 danske og 4 svenske cirkusvenner besøgte 30. marts Cirkusbygningen, hvor de først fik en kort rundvisning, hvor de blandt andet besøgte de nedre stalde, som forsat ”står” som i cirkustiden.

Staldbåsene bruges dog ikke til heste, men til opmagasinering af diverse effekter. Efter rundvisningen så gæsterne en 50 minutter lang video med highlights fra forestillinger i årene 1965-1987. Blandt andet Albert Schumanns berømte Rhapsody in Blue, håndstandartisterne Young Brothers, tårnlinemesteren Manfred Doval og verdensklovnen Oleg Popov.

   

Efter rundvisning og film så gæsterne årets flotte Wallmans-show, som ud over dygtige unge sangere og dansere bl.a. bød på den polske Duo Creative (Michaeł Nowosadko og Zbigniew Sobierajski), som viste et af de flotteste akrobatnumre, du i år kan opleve i Danmark. På disse smartphonefotos ser du dem i den svære og farlige nakke-til-nakke balance, hvor undermanden endda går ned i knæ under tricket. Mange andre med nakke-til-nakke balance fletter armene sammen som sikkerhed. Men ikke Duo Creative.

 klovn.gif (1460 bytes)

27. marts 2017

To dødsfald:

Klovnen Charly Carletto (Carlos de Jesus Peres) er afgået ved døden. Det danske publikum oplevede den sympatiske klovn i Cirkus Dannebrog i 2015 og 2016. Han skulle have været med i februar-programmet i det store tyske Cirkus Krone i deres bygning i München. Men han fik et hjerteanfald efter premiereforestillingen og måtte indlægges og er nu afgået ved døden. Han blev 54 år. Inden han begyndte at arbejde som klovn havde han i årevis arbejdet som teltmester. En opgave som han også havde under en del af sæson 2016 i Cirkus Dannebrog.

Charly Carletto i Cirkus Dannebrog 2016. I baggrunden ses Agnete Louise Enoch. Foto: Lise Kokholm

Arnt Helge. Fra Norge skriver Thorbjørn Klæbo Flo: Arnt Helge Suorza Johansen omkom i en snøskuter ulykke lørdag 25 mars. Det er en sjokerende nyhet at hans glade smil ikke er blant oss lenger. Han var Dir. Knut Dahls trofaste høyre hånd de 8 siste Cirkus Merano årene. Han levde og åndet for cirkus, levende opptatt av hva som skjedde i bransjen. Reiste mye for å se, lære og oppleve cirkus da spesielt i Danmark og Sverige. Han hadde mange gode cirkusvenner i Danmark.  Våre tanker nå går til familien og hans nære venner i sorgen.

Arnt Helge sammen med elefanter foran Cirkus Meranos telt. Foto: Dagfinn Kristiansen

 klovn.gif (1460 bytes)

28. marts 2017

Cirkus Arli når de er allerbedst.  Årets Arli-forestilling, som havde premiere på Møllebakken i Fløng, fandt sted i strålende solskin. Og der var ikke kun uden for, at der var solskin. "Den bedste Arli forestilling jeg har set, " sagde min ægtefælle Susanne. Og alle i teltet var utvivlsomt enige med hende i, at Arli årgang 2017 er en af de allerbedste blandt de mange gode Arli-årgange.

Årets forestilling er en temaforestilling, kaldet Ship Ahoy, og foregår ombord på det gode skib M/S Arli. Som sædvanligt hos Arli er alt gennemført. Martin Arli er iført kaptajnsuniform, Bettina Arli en flot styrmandsuniform. Og selv cirkustjenerne er iført matrosuniformer. ”Der skal ikke mere end et par animerende takter til af ’In The Navy’, før krydstogtstemningen er helt i top – og bliver der til sidste bølgeskvulp,” skriver Rud Kofoed i sin anmeldelse af forestillingen, som han giver 5 stjerner.

Efter den festlige indmarch er første nummer i forestillingen et fremragende kaskadørnummer med Alexander Arli og Francesco Fratellini. Også den gamle kaskadør Charley Kaye var begejstret - det er i øvrigt ham, der for nogle år siden lærte Alexander, hvordan man lavede sådan et nummer. "Men pas på ryggen når du falder," sagde Charley formanende.

Alexander og Francesco. Alle fotos: Ole Simonsen, med mindre andet er nævnt

Dernæst mødte vil lettiske Olga Makejeva med et flot nummer i en roterende ring. Hun var også hos Arli i 2007 og 2008 og hos Baldoni i 2005. Den gang var efternavnet Guseva. Siden er hun blevet gift og har fået en søn, men er heldigvis fortsat aktiv i cirkusbranchen.  Hendes mand er it-ekspert og har sin egen virksomhed i Letland, hvor sønnen også er hjemme for at passe skolen. Både mand og søn vil dog besøge Olga i løbet af sæsonen.

Olga Makejeva

Sidste år var der nogle, som savnede Martin Arlis hyggelige tryllenumre. I år er han tilbage i manegen og fremtryller bl.a. guldfisk i en entre, der vist er ”opfundet” af Paul Arland – han rejste i hvert fald som "The Merry Angler" verden rundt med den. Dejligt at traditionen med hyggeligt trylleri nu er taget op igen.

Martin tryller guldfisk frem

Det er ikke hver dag, man oplever havfruer, og slet ikke i en aerial ring. Men det gør man i årets forestilling. Havfruen kommer fra Sydafrika og hedder Sarah Florees og er i øvrigt kæreste med Francesco Fratellini. Både Sarah og Francesco var også hos Arli i 2016, men med helt andre numre end i år.

Den sydafrikanske havfrue Miss Sarah

Havfruen afløses af et kort indslag, hvor Francesco vil fiske. ”Du må ikke fiske her,” siger Bettina Arli, og Francesco går så over i den modsatte side af manegen, lige som i den klassiske ”du må ikke spille her”-entré. Til sidst fanger Francesco en lille hund.

I et egyptisk tableau møder man den dygtige ungarske antipodist Eva Varadi, der både kan jonglere med hula hop ringe, bolde og cylindre og til sidst et kors med ild. Sidste år var det publikum i det jyske Cirkus Krone, der havde fornøjelsen af Eva.

Eva Varadi

Eva Varadi er også med i det første nummer efter pausen. Donnerts Quick change, hvor hun sammen med gemalen Richard Donnert skifter skifte tøj med lynets hast. Fx. skifter hun kjole i en sky af sølvkonfetti fra en paraply.

Donnerts med lynkomklædning

Dernæst kommer Francesco i manegen med en kiste, som viser sig at indeholde en dukke (hans kæreste Sarah). En fin entre, som ender med at han vrider rundt på sin kæreste, se foto, Min kone var ikke helt med på at prøve det samme, da vi kom hjem ...

Francesco og Sarah

Olga Makejeva var herefter tilbage i manegen med en entre i vertikal sejl.

Forestillings sidste nummer var de herlige musikalske klovne Martino & Co. I år med Martin Arli som dummepeteren i matrostøj, Alexander Arli som hvid klovn og Francesco som sidste mand i trioen. Alexander tilbyder Martin 500 kr., hvis han kan spille klarinet. Det kan Martin ikke. Det kan til gengæld Francesco, som Martin tilbyder 20 kr. for at gemme sig under et bord og spille, medens Martin med klarinet mimer til. Det kommer det meget sjov ud af i denne helt nyudviklede entre. Den ender selvfølgelig med en festlig finale, hvor Alexander og Francesco spiller på trompet og Martin på trombone.

Martino & co.

Publikum følte sig med god grund særdeles godt underholdt i under den knap to timer lange forestilling. En forestillingslængde, som er helt perfekt for de mange børn blandt publikum.

I forbindelse med finalen hyldede Martin Arli sin mor Lotte Arli, som i år kan fejre sit 60 års cirkusjubilæum. Lottes debut i cirkus skete i 1957 i Cirkus Moreno. 14 år senere, i 1971, grundlagte hun sammen med sin mand Søren Arli (1935-2011) det lille Cirkus Arli, som lige siden har været på landevejene hver sommer.

60-års jubilaren Lotte Arli. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Den talentfulde unge fotograf Jacob Boas Leitisstein tog en lang række fotos fra forestillingen. Klik her for at se dem.

Klik her hvis du har lyst til at læse den ”gamle” dagbladsanmelder Rud Kofoeds omtale af forestilling og se hans billeder.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. marts 2017

Cirkus Olympia 2017. Det svenske Cirkus Olympia har premiere i Oskarström lørdag den 1. april. I årets pressemeddelelse skriver de: 

För 33:e året i rad ger sig Cirkus Olympia, som har sitt vinterkvarter i halländska Drängsered, ut på en sex månader lång turné genom Sverige. 170 platser skall besökas från Skillinge i söder till Stockholm i norr och man planerar att spela 200 föreställningar.

Familjen Bengtsson har byggt upp Cirkus Olympia, från ingenting till ett stort modernt nöjesföretag. Varje år presenterar man ett helt nytt internationellt cirkusprogram. Cirkus Olympia är en i allra högsta grad internationell arbetsplats och i år har man engagerat spännande artistgrupper från 10 olika länder och de flesta har aldrig tidigare uppträtt i Skandinavien. Man presenterar dessutom egna djurgrupper som varit gästengagerade på några av Europas mest prestigefyllda cirkusar.

Den tyske clownen Sidney Balder är tillbaka i Cirkus Olympias manege med helt nya roliga och originella nummer. Trio Gaspar från Portugal presenterar två komiska nummer, det ena ett avancerat akrobatnummer där artisterna balanserar på rullar, det andra det klassiska clownnumret Den Komiska Taxin. Föreställningen innehåller två olika luftnummer, Diana Nikuliceva från Lettland arbetar högt under cirkuskupolen i det som på cirkusspråk kallas Silk Loops. Ester Viljanen från Finland debuterar som cirkusartist i svingande trapets, efter studier vid cirkushögskolan i Lahtis. Rogerio Goncalves från Portugal medverkar med tempojonglering. Föreställningen avslutas med rullskridskovirtuoserna Trio Nistorov från Italien.

Cirkus Olympias egna djurnummer har såklart sin självklara plats även i årets föreställning. Niklas Bengtsson presenterar en ny blandad djurgrupp kamel, häst, lamadjur och get. Jessica Bengtsson framför en grupp om sex svarta Frieserhästar. Henrika Bengtsson och Natascha Jarz uppträder med sina busiga, men väldresserade hundar.

Sidney Balder. Indtil 2010 optrådte han sammen med sine to brødre som Balder clowns og var blandt andet i Cirkus Dannebrog i 2008 og 2009. Derefter skiltes brødrene. Ikke som uvenner, men fordi det blev sværere og sværere at finde cirkusdirektioner, som havde råd til at engagere en 3-mands klovnetrio. Foto: Linda Himsel (pressefoto fra Cirkus Olympia)

Trio Gaspar - rola-rola-akrobater fra Portugal. Danskerne oplevede dem i Cirkus Benneweis i 2008. Foto: Linda Himsel (pressefoto fra Cirkus Olympia)

Rodgerio Goncalves - tempojonglør fra Portugal. Danskerne oplevede ham i Cirkus Dannebrog i 2009, hvor Rud Kofoed tog dette foto og kaldte nummeret for årets topnummer, hvor Rodgerio nærmest hang sine tennisketchere i luften. Rodgerio var også hos Cirkus Olympia i 2012.

 klovn.gif (1460 bytes) 

28. marts 2017

Små cirkus i Skåne. For tiden kan du opleve et par mindre cirkus i Skåne.

Cirkus Rhodin, som er ejet af Diana Rhodin, spiller 1. og 2. april kl.16 i Bunkeflostrand lige syd for Malmø. Diana Rhodin er en dygtig hestedressør og optrådte blandt andet i Cirkus Dannebrog i 2000 og i Cirkus Benneweis i 2002. Cirkus Rhodin spiller i et telt, hun for nogle år siden købte af Cirkus Arli. Efter Bunkeflostrand forsætter de til Tygelsjö.

Det tysk/svenske Cirkus Bambino (familien Weisheit) er tillbage i Sverige. For tiden spiller de i omegnen af Lund.

Cirkus Bambino. Foto: Martin Lasson Berglund

 klovn.gif (1460 bytes)

26. marts 2017

Larbi fylder 70. Cirkus Benneweis tidligere teltmester Larbi Bouhou fylder 70 år den 26. marts. Larbi er født i Marokko og kom til Cirkus Benneweis i 1973, hvor danske cirkus havde mange teltarbejdere fra Marokko. Larbi viste sig som en ægte ildsjæl, som bidrog betragteligt til det sammenhold, der hersker i cirkus. Fra 2001 og indtil han gik på pension var han teltmester hos Benneweis og styrede optagningen og nedtagningen af teltet med tålmodighed og kyndig hånd. Larbi er gift med en anden tidligere Benneweis-medarbejder, den mangeårige kassechef Margit.

Larbi Bouhou, her fotograferet sammen med Dawid Benneweis

klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2017

Cirkus Arena 2017. Rud Kofoed var til premiere i Arena den 23. marts. Selv måtte jeg melde afbud, da jeg havde billetter til Cirque du Soleil samme aften. Men her er, hvad Rud skriver om årets Arena-forestilling, som han giver 6 stjerner:

DU MILLE FOR EN SUCCES

Ih, du Millle for en forestilling. Lige til at blive glad i låget af, rigtig glad. Overordnet set er det egentlig mere en forestilling om cirkus end med cirkus, men artisteriet fornægter sig ikke.

Den iltre, unge djævelspilskonge Pierre Marchand og den modne ’verdensmesteren’ i håndstand Encho burde kunne holde enhver snak om cirkuskrise fra døren. Kors i ryggen, hvor er de gode.

Jeg har set dem begge lægge publikum for deres fødder, da de hentede deres velfortjente priser ved verdens største cirkusfestival i Monte-Carlo. Nu gør de det i Arena – med lige så stor effekt.

Pierre Marchand er ikke længere kun ung og håbefuld, men en ung, brændende fuldblodsartist, et topnummer – forestillingens bedste og mest overrumplende i al sin roterende herlighed. Glem al den snak om håbløse spindoktorer, her er mesteren!

Pierre Marchand fik sit gennembrud, da Nelly Jane Benneweis i 2004 som jurymedlem var med til at give ham en guldmedalje ved European Youth Circus festivalen i Wiesbaden. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det er Milles skyld alt sammen. Hun blev døbt Mille Gori i Rødding, Spøttrup, hvor hun gik og drømte om at blive cirkusprinsesse i sit Cirkus Mille. Men det er som Motor Mille fra DRs Ramasjan, hun nu kommer med fuld drøn på og virkeliggør drømmen i Arena.

Hun er cirkusprinsessen. Det er Mille, der står for hele manegeeventyret med idé, manuskript og instruktion. Hun har lavet koreografien til de forfriskende, internationale dansepiger, som hun også selv er en del af med sin erfaring fra Balletakademiet i Stockholm, Skolen for moderne dans, Statens Teaterskole og andet.

Dertil har hun skabt en musik og den stribe letfordærvelige popsange, der gør eventyrforestillingen til en cirkusmusical. Det er sgu’ modigt og højt spil, Benny Berdino er ude i, når på han på den måde tør overlade Nordens Største Cirkus til en rastløs, 27-årig drengepige med ’en fiks idé’.

Motor Mille alias Mille Gori. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det vovemod bør belønnes. Selv om Mille bruger mange ord, og ind i mellem for mange, så har hun evnen til at omsætte sin fantasiverden til en cirkusoplevelse. Hvad hun mangler af en sprechstallmeisters autoritet, har hun til gengæld i sin ukuelige, storblomstrede charme fra det øjeblik, hun åbner sin bog og starter eventyrfortællingen. Hun er så gammeldags, at hendes ærinde er at genskabe troen på, at drømme kan blive til virkelighed. Det er den blevet for den lille dreng i eventyrbogen. Det er ham, vi oplever åbne bogen som voksen og tænke tilbage: Hans navn er…Benny Berdino!

Benny er ikke den eneste ’gamle mand’ i manegen. Der møder vi også den 65-årige franske 4. generationsjonglør Kris Kremo, der har vundet en sølvklovn i Monte-Carlo og var med i 40 års jubilæumsforestillingen forrige år. Han optrådte i sin tid sammen med sin far Bela Kremo. Det gjorde han også den aften, Benny Berdino var 13 og sammen med sin far, Arne, så ham i Lorry i København, hvor der nu er tv-station. Der er god nostalgi i, at Benny nu har fået ham med i Mille-eventyret.

Kris Kremo. Han oprådte i flere sæsoner på Plænen i Tivoli, og har også haft en enkelt sæson – 2002 – i Cirkus Benneweis. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Ud over Mille er der også en rigtig Cirkusprinsesse i historien, nemlig den smukke Laura fra Viborgenia med sine fuldblodsarabere. Hun er gift med Berdinos ældste søn Jackie, der til gengæld måtte opleve premieren i en kørestol. Årsagen beskrev han selv sådan: -Jeg gik bogstaveligt talt på røven over forestillingen, altså mens vi arbejdede med den – og fik beskadiget det ene knæ.

Det var Laura som lille, der fik det største publikumsbifald. Hun dukkede op som en tro kopi i familiens yngste, Scarlet på 4, der præsenterede sine shetlandsponyer og dermed fik sin ilddåb i manegen.

Laura og Jackie Berdinos datter Scarlet. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Berdino-familiens kronprins Patrick, 25, prøver en helt ny rolle, nemlig som kaskadør sammen med sin fætter Oliver, 23. Det sker i et forrygende tempo og imponerende akkuratesse på og omkring et bord. De har virkelig øvet sig – og ser ud til at have nydt det. De blå mærker må i kø for at nå et så fornemt resultat.

Fætrene Patrick og Oliver Berdino. Patrick er søn af Jackie Berdino og Oliver af Suzanne Berdino. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det hele startede med ren magi – med Jidinis Magic Company’s spektakulære illusioner. Keryazov Brothers, franskfødte Angel på 17 og bulgarskfødte Radostin på 14, tilføjede moderne springrytmiske udfoldelser i talent-konkurrenceagtige dansemønstre.

Den russiske Diana beviste, at det er en skrøne, at gravhunde ikke kan lære noget. Hendes seks mini-gravmænd kunne ’det hele’ i en sjælden charmerende synkronopdragelse.

Diana Vedyashkina og hendes små gravhunde. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Mod al blidheden i første afdeling stod Bøllerne fra Balladegade – rumænske Duo Costache – som en rå kontrast, hvor de sætter alt på et bræt, eller rettere en stang, der sågar kan rumme et ’dødshjul’ for enden. Så kan fruen muntre sig med at køre dødsdrom i det.

Mille sparer heller ikke sig selv, men går i luften og udfordrer både sig selv og os i en høj hoppegynge med trapez og bungee jump. Sådan! Hun varmer godt op til artistbarnet, vejr- og Vild med Dans’-vinderen Sara Maria og badekars-artisten Bubber, der senere på sæsonen skal afløse Mille. For Bubbers vedkommende bliver det dog nok uden badekar i denne omgang?!!

Den italienske repriseklovn Jimmy Folco har Buster Keaton som forbillede, men det hjælper lige fedt, når Mille hele tiden jager ham ud, fordi han ikke er med i historien. Det kæmper han tappert for at få ændret. Gæt, om det lykkes f.eks. med at få fire publikummer til at te sig i en musikalsk joke.

Hvis der manglede lidt svirp over 1. Afdeling, så er der til gengæld fuld drømmevaluta for penge i 2. Afdeling, der starter med, at vi må sluge et par kameler eller seks - undskyld, det er dromedarer - og nogle flotte, hvide lamaer til dessert. Det gør vi med glæde sammen med Rudi Althoff, der senere vender tilbage med sine tre afrikanske elefanter Jenny, Laura og Jungla, der kan deres kram.

Den russiske Ekaterina Karmashova ikke bare spinder som en kat, men danser og bevæger sig også som en, også når hun gynger under telttoppen.

Der er ikke mange store truppe, eller dyrt isenkram med i forestillingen. Det er mere på solistplanet, det foregår, men når man kan opleve stjerner som Encho og i udpræget grad publikumsmagneten Pierre Marchand, så gør det altså ikke så meget.

Encho. Sidst vi så ham i Danmark var i 2006. Nogle måneder senere fik han såvel publikumsprisen som en sølvklovn i Monte Carlo. Ikke mange fattede, hvorfor juryen ikke gav ham en guldklovn. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Er seks stjerner så udtryk for, at det her er den absolut perfekte og mest geniale forestilling? Knapt, men den sidste stjerne er for modet til at turde gå eventyrvejen og satse på en ny stil, der er meget i børnehøjde.

Og så levede de lykkeligt til deres dages ende – forhåbentlig! De gør sangene, som udgives på cd, måske også.

Jacob Boas Leitisstein også til premiere hos Cirkus Arena 23. marts. Klik her for at se hans fotos fra forestillingen (Jacobs slideshow vil først være helt færdig i løbet af lørdagen).

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2017

Enoch’s Cirkus Show i City Vest, Aarhus. Hidtil har det kun været i vinterferien, du har kunnet opleve Jimmy Enochs cirkus show i forskellige storcentre. Men i weekenden 31. marts til 2. april laver Jimmy forestillinger for City Vest i Aarhus. I showet medvirker Jimmy selv med glasbalance på cykel, Josefine Igens hunde, klovnen Don Christian samt Flying Superkids Junior. Spilletidspunkterne kan du se i Cirkuskalenderen.

Josefine Igens dejlige hundenummer oplevede danskerne blandt andet i Cirkus Dannebrog i 2006 og Cirkus Baldoni i 2013. Nummeret kendes også fra dvd’en Dyrene i Cirkus.

Den østrigske klovn Don Christian havde stor succes i Cirkus Benneweis i 2010, 2013 og 2014.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2017

Første gang Cirque du Soleil gæstede Danmark var i 2009, hvor de viste forestillingen Quidam i et specialbygget telt, der var opstillet på Fisketorvet. Alle var begejstrede over den imponerende forestilling. Siden har de flere gange gæster Danmark med hal-udgaver af deres forestillinger. De har blandt andet spillet i Forum i København, der ikke er verdens mest charmerende arena. Det var derfor med spænding, jeg så frem til, at de nu skulle gæste Københavns nye superarena Royal Arena med forestillingen Varekai.

Varekai havde premiere i Montreal i 2002 og kom siden på turne. Først i telt, men siden 2008 også i arenaer. Forestillingen er indtil nu set af mere end 9 mio. tilskuere.

Tilskuerne i Royal Arena fik en flot oplevelse. Arenaen var delt, således at man kun brugte den ene halvdel (se tegning). Rummet fik derfor nærmest facon som en cirkusbygning hvor scenen (manegen) som i cirkusbygningen i København var placeret i den ene ende og ikke som i et teltcirkus i midten.

Varekai blev indledt med opvarmning med et par komikere – en nobelt klædt herre og en trivelig blondine - der lavede lidt smågags med publikum på de forreste rækker og til sidst en ganske kort udgave at klappe/råbe entreen med publikum inddelt i sektioner. Måske ikke specielt imponerende. Det var parret til gengæld, da de senere i forestillingen vendte tilbage med en formidabel komisk trylleentre, som blev afsluttet med en helt speciel version af Det Spiritistiske Kabinet.

Forestillingen blev indledt med, at en ung mand med vinger – Ikaros – landede i en ekstraordinær verden dybt inde i en skov, befolket med krybdyr og andre mærkelige skabninger. ”Denne unge mand tager ind i et eventyr, der er både absurd og ekstraordinært. På netop denne dag, på kanten af tiden, begynder en inspirerende rejse der på ny åbner døren til livet, verdens mysterier og sindet, ” hedder det i Cirque du Soleils beskrivelse af den videre handling.

Forestillingen bød på en række imponerende og spektakulære optrin med elegante kostumer og flot lys og lyd. Artistmæssigt oplevede man en kvindelig artist i net, som også blev brugt som tissue. En anden kvindelig artist viste et fint nummer i swingtrapez. Et par artister viste korte bungee-entreer, og en mandlig duo optrådte med elegance og dygtighed i strapater (aerial straps). Forestillingen bød også på akrobatik, håndstand og contortion, lige som en artist havde en entre i cyr wheel. En anden artist svang sig rundt på en art krykker. Alt utrolig flot iscenesat og artistmæssigt pænt, men uden at være af højere standard end det, man kan opleve andetsteds. Det var til gengæld det afsluttende nummer i russisk gynge, endda med hele to gynger. Jeg har aldrig set så flot et gynge-nummer! Springerne landede ikke blot i to ”lagner”, men også på hænderne af gribere, lige som de sprang fra gynge til gynge, endda således at to springere krydsede hinanden.

Der medvirkede i alt 50 artister og musikere.

Ved premieren var der godt besat på de dyre pladser og mere sparsomt besat på de billige pladser til "kun" 530 kr.pr. stk. Den to timer lange forestilling spiller i København til og med søndag den 26. marts. Det er ikke tilladt at fotografere under forestillingen - jeg tog dog et enkelt smartphonefoto under finalen.

Som sædvanligt hos Cirque du Soleil bliver artisterne ikke præsenteret ved navn. De skal betragtes som en helhed, et korps, og ikke som solister. Hertil kommer, at der løbende sker udskiftninger. De to komikere var så vidt jeg kunne se slet ikke med i oplistningen i det trykte program til 150 kr. Trapezartisten hed iflg. programmet Karen McKeeman og kommer fra USA. Duoen i areial straps bestod af Oleksii Kozahov og Alexander Romashyn, begge fra Ukaine. Artisten på ”krykker” hed Raphael Botelho Neponuceno og kommer fra Brasilien.

Til september kommer forestillingen til først til Oslo og derefter til Malmø. I oktober spiller Varekai først i Helsingfors og dernæst i Stockholm.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2017

Slut for Cirkus Zorba. Det norske Cirkus Zorba har meldt ud, at det er definitivt slut. Det er den svenske tryllekunstner og cirkusven Mr. Toledo som fortæller, at Ronja Gujord skriver:

Det er vår og de fleste venter å se Cirkus Zorba komme rullende langs veien. Dessverre har vi nå tatt en vanskelig avgjørelse om å legge ned driften av Cirkus Zorba. Det vil si at vi ikke blir å se langs den norske landeveien mer. Det har vært en ære å få lov å føre arven videre fra min far. Å drive et cirkus er både vanskelig og tungt men samtidig har det gitt meg minner og erfaringer for livet. Tusen hjertelig takk til alle som har støttet oss og besøkt vår forestilling - dere har gjort at vi til nå har kunne bringe unik og underholdende kultur til mennesker i hele landet! Tusen tusen takk!

Cirkus Zorba var et mellemstort cirkus, som blev startet af Thor Gujord i 1991. De turnerede ikke 2014 og 2015, men genoptog turneen i 2016 med Thor Gujords datter Ronja som direktør. Men nu er det altså definitivt slut. De to eneste cirkus på de norske landeveje i år er Cirkus Arnardo og det netop genstartede Cirkus Agora.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2017

Cirkus Baldoni - nu med musikalske klovne. Baldoni havde som det første af de danske cirkus landspremiere i Lyngby den 21. marts 2017. Som noget nyt har de i år stole på alle pladser, hvilket har reduceret det samlede antal pladser på de to logerækker og de fem rækker på gradinnet fra 450 til 414. Til gengæld er komforten klart forbedret. Nyt i år er også et flot nyt bagtæppe. Og ”orkesteret” er i år ud over forudindstillet musik en trommeslager med rigtige trommer og ikke blot et par enkelte akustiske trommer.

Også forestillingen var flot. Det var Baldoni i topform og med de indslag, som er et ”must” for Baldoni-fans. Eksempelvis velkomstsang og afslutningssang. Og så selvfølgelig løven Leonardos dialog med cirkusdirektøren René Mønster Baldoni. Løven skal sige ”mine damer og herre, der bliver værre og værre” og fortælle, at den ”elsker børn – med sovs og kartofler”. Ellers er det ikke en rigtig Baldoni-forestilling.

Som noget nyt har Cirkus Baldoni i år musikalske klovne. Husklovnen Danilo har nemlig fået bistand af den supermusikalske Eddie (Eduard Janacek), som publikum sidste år oplevede som jonglør og rola rola-akrobat. Mellem numrene i forestillingen forsøger han også det klassiske jonglørnummer med at kaste 7 teskeer op i 7 glas. Det mislykkes gang på gang - for så at lykkes til allersidst i forestillingen.

Danilo og Eddie indledte forestillingen med musik på hhv. trombone og trompet, hvilket gik over i indledningen med alle artister i manegen, som hos Baldoni er en scene. Artisterne svingede med Dannebrogsfag og sang Happy Birthday. Cirkus Baldoni kan nemlig i år fejre 15 års fødselsdag.

Første artistnummer var Emmanuel Zuma og hans 3 Mombasa Boys, som optrådte i pole. Dernæst så vi et elegant og charmerende nummer med dresserede katte, fremført af Fatime (Fatime Horwath) med bistand af ægtefællen Peytchev (Peytchev Plamen Metodiev). Også kattene så ud til at nyde nummeret. År tilbage viste Fatime et flot hula-hop-nummer, hvor Peytchev bar rundt på hende, men skiftede så til at optræde med katte. Det er mindre fysisk krævende end hendes gamle entre – man bliver jo ikke yngre. Fornuftigt. Og dejligt at der er kommet et af markedets allerbedste kattenumre ud af det.

Danilo og Cindy havde herefter en entre, hvor Danilo først prøvede med at skyde med pile og Cindy derefter forsøgte sig som knivkaster med en publikummer (på premiereaftenen tryllekunstneren Robert Mark) som skydeskive.

Dernæst kom Mombasa Boys igen i manegen, denne gang med et flot udført Limbo-nummer.

En af de fire Mombasa Boys med flot limbo-nummer

Sidste nummer inden pausen var Agnes og Roland Dittmars forrygende entre, hvor Roland finder en kæreste i et lille hus. Af hensyn til dem, der ikke kender nummeret, vil jeg ikke afsløre hvorfor Agnes og Roland i manegen ligner et umage par, selv om de i det civile liv gift med hinanden. Sidste år oplevede jyder og fynboer nummeret i Cirkus Krone. I år er det sjællændernes tur til at more sig over det umage par. Parret var hos Arena i 2008, men nummeret gjorde sig ikke godt i et kæmpetelt. I øvrigt er Dittmars i dag langt bedre end i 2008.

Roland ser en dejlig dame i vinduet i det lille hus

Den komiske entre med trampolinen, som er maskeret som et basebassin og med en 3-metervippe ved siden af, gør altid lykke. Hos Baldoni blev den udført af Mr. Jumping alias Peytchev Plamen Metodiev. Han har 2 gange før været hos Baldoni, men er ifølge programmet den artist, som publikum flest gange har bedt om at få lov til at se igen.

Vi har set det før. Men Danilos version af Renée & Renatos gamle 80’er hit Save Your Love tåler godt gensyn. Entreen med gulvmoppen som paryk er vist egentlig opfundet af den schweiziske klovn Andre Broger, men måske bedre kendt i José Michels version.

Danilo ”synger” Renatos stemme i Save your love my darling, save your love 

Roland og Agnes Dittmar kom derefter tilbage med en opfølgning af deres første entre. Denne gang finder den invaliderede Roland en lampe, hvis ånd giver ham 3 ønsker. Hvordan han bruger dem, vil jeg ikke røbe for ikke at ødelægge nummeret for nye tilskuere.

Maria Janacek havde derpå en entre i vertikal sejl.

Danilo og Eddie fik herefter assistance af Cindy i den musikalske klovneentre "Du må ikke spille her", hvor Eddie nåede at spille på mange forskellige instrumenter – endda på to trompeter på en gang - inden Cindy fik lov til at lægge hoved til ”Min hat, den har tre buler”. Se foto.

Sidste artistnummer var Mombasa Boys som dels sjippede, dels byggede imponerende menneskelige pyramider.

Mombasa Boys.

Slutnummeret var en slags danseentre med Danilo og René og derpå samtlige artister iført boksehandsker. Det gik over i finalen med Baldonis afskedssang ”Vi har været de bedste venner” og alle artisterne i manegen. 

Grand Finale. Alle fotos: Ole Simonsen. Klik her for at se en række gode fotos, som den dygtige unge fotograf Jacob Boas Leitisstein tog under forestillingen.

Der er ingen tvivl om, at de, der gæster Cirkus Baldoni i løbet af den kommende sæson, vil føle sig godt underholdt. Og ”stamgæsterne” vil glæde sig over et cirkus, der holder fast ved sit koncept og byder på alt det, som hører til en god Baldoni-forestilling.

Klik her for at læse den ”gamle” teater-, revy- og cirkusanmelder Rud Kofoeds anmeldelse af forestilling, ledsaget af mange fine fotos.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2017

Nyt telt til Cirkus Summarum. Som nævnt her på siden den 16. februar er det fremadrettet Enoch Show Production ApS og ikke Cirkus Arena/familien Berdino, der lejer telt ud til DR Big Bandets og Muskelsvindfondens forestilling Cirkus Summarum.

Tegning af det nye telt

Jimmy Enoch har sendt mig lidt facts om det nye telt:

- Nordeuropas største event-, show- og cirkustelt.

- Teltet af det eneste af sin slags i hele Skandinavien.

- Tilskuerkapacitet på 2.500 gæster, alle på faste og nummererede stole

- Tilskuerkapacitet på 5.000 personer til stå koncert/event.

- Teltet er 60 meter i diameter og har en højde på 23 meter.

- Sidedugen har en højde på 5,5 meter, hvilket betyder at man uden problemer kan køre helt ind i teltet, med en trailer/sættevogn til div. produktioner.

- Alene teltkuplen har en diameter på 15 meter.

- Telt og tribune fylder ikke mindre end 10 sættevogne.

- Det hele er produceret i Italien hos nogle af de bedste teltspecialister, der findes. (Teltet er et Scola Teloni telt. Master og tribune er fremstillet af Anceschi)

- Både telt og tribune er selvfølgelig godkendt og certificeret.

   

Tegning samt Summarums grundplan i det nye telt

klovn.gif (1460 bytes)

18. marts 2017

Katja Enoch fylder 50 år den 21. marts. Katja Enoch er den yngste af Solveig og Haddy Enochs 4 børn. Hun er et ægte cirkusbarn, som er vokset op i cirkus Dannebrog, hvor hun har medvirket i utallige forestillinger, siden familien Haddy Enoch genstartede cirkus Dannebrog i 1977. Hendes alsidige artistuddannelse gør, at hun kender artistfagets grunddiscipliner til bunds, og hun har anvendt sine færdigheder i mange sammenhænge: som del af familiens cykelnummer The Haddies, som luftartist (vertikalsejl og romerske ringe), som lynomklæder, ligesom hun er en udmærket tryllekunstner. Hun behersker stepdans, og som danser har hun flere gange deltaget i cirkus Dannebrogs cirkusballet. I en del år var det Katja, som præsenterede cirkus Dannebrogs heste, indtil man efter Haddy Enochs død i 2009 besluttede sig til ikke at have egne dyr. I de følgende sæsoner var Katja blandt andet aktiv i billet- og kiosksalget. Indtil hun og hendes mand Abdelaziz forlod Cirkus Dannebrog i slutningen af sæson 2016 var hun kassechef.

I dag bor Katja og Abdelaziz sammen med sønnen Joseph på næsten 4 år i Sdr. Hygym ved Rødding. Katjas datter Nathalie fra et tidligere ægteskab går i 3 g på Ribe katedralskole og er i øvrigt som sin far en dygtig fodjonglør. Cirkusblodet flyder i familiens åre, så de forlader det ikke helt, selv om de ikke længere rejser med cirkus. I stedet underviser Katja og Abdelaziz på skoler, højskoler, friskoler, efterskoler og indkøbscentre m.v. over hele landet. De træner eleverne i jonglering, akrobatik og luftakrobatik. Parret tilbyder også underholdning med ballondyr, møntfangst, adagioakrobatik og ildshow. Den runde dag fejres i hjemmet i Sdr. Hygum.

Katja Enoch. Foto: Lise Kokholm

 klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2017

Cirkus Brazil Jack 2017 - klassisk cirkus i topform.  Brazil Jack havde premiere i Malmø torsdag den 16. marts. Og det gik godt og uden de småfejl, som undertiden præger en premiereforestilling.

Den ca. 2 timer lange forestilling er en flot forestilling, afviklet i et rask tempo og uden en eneste overflødig pause. Der er ikke et eneste nummer at den slags, man blot betragter som fyld. Som sædvanligt er der ingen sprechstallmeister. Kun cirkusdronningen Carmen Rhodin, som byder velkommen og takker af. Brazil Jack har fortjent mange fyldte telte under årets turne som bringer dem fra Skåne i syd til Lapland i det nordligste Sverige. Desuden besøger de Gotland i juli måned.

Teltet er af ældre dato med stormstænger og gradin med bænke med og uden ryglæn. Men lyssætningen er nu med moderne led-spots, og det 6 mand store orkester er særdeles velspillende.

Årets repriceklovn er Mr. Lorenzo fra Italien. Han er klart bedre, end da jeg oplevede ham ved Budapest-festivalen i 2016 og trækker ikke sine entreer længere ud, end de kan bære. Og de få gange, han inviterer tilskuere i manegen, han har takt og tone nok til at acceptere et afslag. Det kunne mange repriceklovne lære noget af!

Mr. Lorenzo

Forestillingen indledes med den kendte klappeentre, hvor klovnen deler publikum i 3 sektioner der klapper/råber i takt – eller i hvert fald prøver på det.

Derefter kommer alle artisterne i manegen, og Carmen Rhodin byder velkommen.

Første artistnummer er Steacy Giribaldi, som med charme og elegance løber op og ned af en stige, der står frit op i luften og sågar kan gå fra podie til podie på sin stige (se foto). Danskerne oplevede hende sidste år i Zirkus Nemo.

Steacy Giribaldi

Lorenzo har nu en kort reprice, hvor han jagter en myg og til sidst forsøger sig med stigebalance, samtidig med at han ”stripper”.

Dernæst kommer Wolf-brødrene i manegen og viser deres formidable komiske trapezentre, som man også kunne opleve ved årets cirkusfestival i Monte Carlo. Det svenske publikum oplevede dem senest i Cirkus Olympia i 2013, men siden er de blevet endnu bedre. Danskere vil huske dem fra Cirkus Arli 2011 og 2014.

Wolf Brothers

Næste nummer er et nydeligt nummer, hvor Toni og Emilia fra Donnert-familien rider pas de deux.

Toni og Emilia Donnert

Dernæst møder vi den 32-årige ukrainske kraftatlet Deniz Ilchenko. Kraftatleter er efterhånden en sjældenhed – Baldoni havde dog i 2016 den ikke helt unge ungarske Herkules Jozsef Pakuza med i forestillingen. Deniz er klart bedre – men også langt yngre – end sin ungarske kollega. Han jonglerer med bildæk, trækker med mundbid en bil og snurrer rundt med en træstamme på nakken. Et kunststykke, som han derefter gentager med 4 personer på træstammen, se foto. Til sidst i entreen bliver han kørt over af en bil.

Deniz Ilchenko

Sidste nummer inden pausen er en art charivari, udført af Mr. Lorenzo sammen med Wolf-brødrene og 3 medlemmer af Donnert-familien. Det er et muntert indslag med menneskelige pyramider, Mr. Lorenzos forsøg som kraftatlet og det klassiske gag med springbrættet som knækker, da en tilskuer hopper ned på det.

Efter pausen viser Neyenne Frank, som også er medlem af Donnert-truppen, et elegant og spektakulært contortion-nummer.

Neyenne Frank

Efter en kort reprice med Mr. Lorenz er turen kommet til Wolf-brødrene kendte kaskadørnummer, hvor de er klædt ud som skotter.

Så viser Mr. Lorenzo sin version af den kendte entre, hvor først han og senere nogle fra publikum spiller O Sole Mio på klokker.

Til sidst møder publikum Donnert-familien med jockeyridt. De er i dag er klart bedre, end da de var hos Benneweis i 2013 og Brazil Jack i 2014. Ud over de klassiske spring fra og til hest mestrer de fejlfrit både en forlæns og en baglæns salto på hesteryg. De klarer også den baglæns salto fra hest til hest, til slut endda i en version, hvor springeren står på ryggen af en anden akrobat.

Donnert-familien. Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

Ved finalen imponeres man over, at forestillingens kun 10 artister kan vise så flot cirkus. Godt gået. Hals- und Beinbruch, som man siger på cirkussproget.

klovn.gif (1460 bytes)

14. marts 2017

Ny norsk cirkusbog. Geir Støre har netop udgivet bogen «Brødrene Berg og søstrene Mundeling». De drev i mange år de norske Cirkus Empress, Empire og Løwe. 

På bogen af bagsiden hedder det:

Cirkus og gjøgl er importerte elementer i vårt kulturliv, hvor ikke uventet den danske innflytelsen er stor. Flere norske aktører har fått sine talenter og muligheter forløst gjennom danske forbindelser med større tradisjoner, ressurser og erfaring. Ett eksempel er alliansene mellom Vikaguttene Hartvig og Eugén Berg og Mundelingdøtrene Anna

og Viola. Til sammen skapte de tradisjonsrike norske cirkusforetak, med pompøse navn som keiserinnen og keiserdømmet – «Empress» og «Empire» – samt «Løwe», for alltid risset inn i norsk cirkushistorie.

Bogen er kun trykt i 100 eksemplarer. Den sælges som nummereret samlerobjekt for 500 norske kr. + porto, hvilket langt fra dækker trykomkostninger for en sådan bog.

Bogen vil senere blive nærmere omtalt her på siden. Den kan købes ved henvendelse til forfatteren på geirst@ostfoldfk.no

 klovn.gif (1460 bytes)

13. marts 2017

Besök hos Cirkus Olympias vinterkvarter lördagen 4 mars. Martin Lasson Berglund skriver:

Förra lördagen bjöd familjen Bengtsson hem till sitt vinterkvarter i Drängsered, Torup utanför Halmstad. Ett 20-tal cirkusvänner från Sverige hade hittat hit och välkomnades av akademidirektör Roy Himsel och Henrika med familj.

Dagen började med en intressant rundvisning utomhus där vi fick se de stora hagarna där djuren fritt kunde springa av sig. Henrika berättade om de olika djuren och de kom fram och hälsade på oss besökare.

Cirkus Olympias vinterkvarter med folde til dyrene. Alle fotos: Emelie Kindbladh

Senare fick se Niklas, Jessica och Natascha träna hästar, kameler och nytillskottet grisen Roy.

Grisen Roy i manegen

Jag och min sambo Emma fick också chans att testa på att stå i manegen med häst och kameler och det väldigt spännande.........och svårt! Vi fick lära oss att rörelser och rösten var avgörande faktorer för att lyckas.

Kameler, i dagens anledning fremført af en af gæsterne, Emma Olsson

Martin Lasson Berglund forsøger sig som hestefremviser. I det daglige er Martin skolelærer.

Henrika visade upp sitt fina museum med affischer, kostymer och bilder från Cirkus Olympias historia. Vi cirkusvänner fick också chans att fylla på med program från föregående säsonger. Jag hittade exempelvis ett Olympia program från 87 som jag inte hade. 

I verkstaden fick se en nyrenoverad djurtransport som tre cirkusanställda höll på att finaputsa innan den skulle bege sig till Norge med djur. I transporten fanns också en bostad med kök och dusch för en djurskötare vilket imponerade på oss.

Väl inomhus hade Henrika dukat upp till stor fest! Massor med god mat och ett stort utbud av dryck, godis och chips, blev vi bjudna på. Henrika berättade också om hur allt startade med Olympia och hur hon kom till Sverige och blev förälskad i Herbert. Roy visade fotografier från årets Monte Carlo festival och berättade om olika artister och nummer.

Under eftermiddagen och kvällen samtalade vi om cirkus, åt och drack gott i trevligt sällskap.

En lyckad cirkusträff anordnad av Cirkus Olympia och Cirkusakademien som jag hoppas kan återkomma inom de närmsta åren!

 klovn.gif (1460 bytes)

13. marts 2017

IT ALL HAPPENS IN PARIS Som du sikkert har bemærket, bliver rubrikken ikke bragt så hyppigt som tidligere. Over store dele af verden har cirkus, varieteer m.v. det svært i disse år og har færre gæster end tidligere. Det gælder også i Paris. Hertil kommer, at terrorangrebene i Paris i 2015 stadig betyder, at antallet af turister i Paris er lidt lavere end tidligere. Samtidig har jeg i samråd med min korrespondent Zarro Zarro besluttet ikke at gentage omtale af forestillinger, som i det store og hele svarer til forestillinger, vi tidligere har omtalt.

Men Zarro Zarro vil fortsat rapportere fra Paris, når han finder, at der sker noget af interesse for vores læsere.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. marts 2017

Den 10. marts omtalte jeg Benny Schumanns 50 års jubilæum som jonglør med tallerkner m.v. i spin. Det findes ingen filmoptagelser af nummeret fra premiereåret. Men Benny har fundet en 8 mm film med nummeret fra 1968, hvor han bl.a. optrådte i Lorry i København. Klik her for at se filmen.

Som du kan se på filmen brugte Benny oprindelig glasskåle og ikke tallerkener på pindene. På det punkt var han inspireret af Eric Brenn, som havde været heldig at finde nogle lette fra U.S.A. med en lille kant forneden. Det var desværre kun muligt for Benny at finde skåle, som vejede mere end 1 kilo pr. stk. Det var med til at gøre nummeret mere kompliceret både hvad angår bord og pinde angik. Det betød desværre også, at der ikke var så meget råderum til at ”lege” med nummeret, når skåle er ved at falde ned, men at Benny var bundet at det hele bare kørte korrekt. Det var heller ikke helt ufarligt med disse skåle, både hvis man fik en i hovedet eller hvis de faldt ned. Så blev det til store stykker glasskår, der også kunne falde ud til publikum. Derfor skiftede Benny senere skålene ud med tallerkener. ”Men jeg ser stadig efter hver gang jeg kommer i en porcelæns/glas forretning, om der skulle være noget der kan bruges,” fortæller Benny Schumann.

Her er et foto hvor glasskålene skiftet ud med tallerkener

klovn.gif (1460 bytes)

10. marts 2017

50 år med snurrende tallerkener. I dag, fredag den 10. marts, er det 50 år siden, at Benny Schumann havde premiere på sin balance og porcelæn spin act i Fyns Forum. Som søn af Pauline og Albert Schumann havde han haft sin opvækst i cirkus og var oplært som hestedressør, rytter og multi-artist. Hans tante Adele havde lært ham at danse på line, og da Cirkus Schumann i 1964 havde tallerkenjongløren Eric Brenn blandt de optrædende sagde Adele til Benny, at det ville klæde ham at lave sådan et nummer, Et par uger efter gik Benny i gang med træningen. I 1967 var nummeret klar, og han fik sin debut med det først under Cirkus Schumanns optræden i Fyns Forum og senere under sæsonen i Cirkusbygningen. Efter denne sæson startede Benny Schumann som solo artist i Malmø på  Kronprinsen, nu under navnet Ric Benny. Med dette nummer turnerede han de følgende 10 år verden over. Så fandt Benny og hans kone Marianne, at det var på tide at slå sig ned et fast sted, når børnene Julia og Patricia skulle begynde skolen. De kunne se, at der var mange børneteaterforestillinger, der havde stor succes med at spille på bl.a. skoler, biblioteker, m.m. Men der var ingen artistforestillinger. Det gav Benny Schumann ideen med at begynde med at lave de børnevenlige artist- og klovne forestillinger, som han laver den dag i dag. Tallerken-nummeret indgår stadig i hans soloforestillinger, men erstattes undertiden af andre numre når han kommer steder, hvor han har vist det flere gange før.

Benny Schumann med de flyvende tallerkener. Fra Benny Schumanns samling.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2017

Cirkus Agora 2017. Det norske Cirkus Agora blev etableret i 1989 af lineartisten Jan-Ketil Smørdal, som da var 25 år gammel. Det voksede og blev hurtigt en mellemstor forretning med udmærkede programmer. Siden gik det dog tilbage, og Agora blev erklæret konkurs i november 2008. Det startede op igen i 2009, men også den sæson endte med en konkurs. Siden har de ikke turnerer, men Jan Ketil har hele tiden haft en drøm om at genstarte sit cirkus. Og han satser på at det lykkes i år med premiere i Straume Næringspark i Godvig tæt ved Bergen den 22. marts.

På hjemmesiden www.cirkusagora.no står der:

Jan Ketil feirer i år 40- års jubileum som artist. I år kan Cirkus Agora by på et rikholdig program med alt fra halsbrekkende akrobatikk til morsomme klovnerier av ypperste klasse.

Det hele startet ved at en ung Jan Ketil spente opp et tau mellom utedoen og epletreet på familiegården hjemme i Nordfjordeid.

Jan Ketil Smørdal har gjort kjent at han nå skal på veien igjen med sitt Cirkus Agora. Det er det mange som er glade for! Dette skjer 40 år etter at han begynte med å balansere på linen han hadde strukket mellom epletreet og utedoen hjemme på gården i Nordfjordeid. Han opptrådte på denne linen i sin egen konfirmasjon i 1978, og debuterte som artist som 16-åring.

Han var trekkplaster for Cirkus Merano med sine halsbrekkende øvelser på slakk line, og etter hvert ble han også et anerkjent navn i den internasjonale cirkusverdenen, med engasjementer i store cirkus ute i Europa, og opptreden i beste sende tid på eksempelvis BBC.

Med brask og bram startet han Cirkus Agora 1989, og holdt på med omreisende cirkustelt fram til 2009. De siste årene har Jan Ketil Smørdal hatt firmaet Cirkus Agora AS som har drevet lønnsomt med opptredener for Den kulturelle skolesekken, i fornøyelsesparker, på festivaler og gallaforestillinger og på asylmottak. Ja, til og med sirkusgudstjenester har det blitt arrangert.Men nå er det investert i nytt telt og ny bilpark, og Jan Ketil er klar for en omfattende turné landet rundt nå i 2017.

Fra Moldova får Cirkus Agora besøk fra sjongløren Antonin Rapolli. Sammen med sin partner Helena har de begeistret titusenvis av mennesker i noen av Europas største og mest anerkjente cirkus. De har høstet heder og ære i festivaler og blant publikum og presse.

Boffo er kanskje verdens smarteste hund, og han elsker å trene og opptre. Sammen med vakre Helena fra Slovenia viser Boffo sine unike tricks for første gang i Norge.

Med sine morsomme og tøysete sprell er klovnen Pepino årets morsomme høydepunkt. Pepino kommer fra det stolte cirkuslandet Tsjekkia.

Leroy Quaiser fra Tyskland er en håndstandsakrobat av yperste klasse. Hans tekniske utførelse er det trolig ingen andre i verden som overgår innen denne spennende og krevende disiplinen.

Oppunder stjernehimmelen tar Sandra Quaiser fra Tyskland oss med på spenstige vendinger i tissuen.

Roberto fra Italia serverer pizza på snurrende tallerkener i et forrykende tempo.

David Roberto fra Italia viser halsbrekkende balansekunst på Rola-Rola.

Derudover optræder der ponyer en yndig duo fra Finland samt en Slinky.

David Roberto er formentlig den samme som David Robert, som i 2014 optrådte i det svenske Cirkus Brazil Jack og året efter i Cirkus Arli.

David Robert i Cirkus Arli 2016

Det norske Cirkus Arnardo starter som tidligere nævnt sæsonen den 11. april. Cirkus Minimax holder pause i år. Det samme gælder vist nok også Cirkus Zorba. Cirkus Merano har ikke turneret siden 2014. Så Arnardo og Agora ser ud til at blive de eneste cirkus, der i år rejser rundt i Norge.

klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2017

Cirkusresa till våra danska grannar 20 maj, Trapez och Mascot!

Martin Lasson Berglund har et tilbud, som også kan benyttes af københavnere, der gerne vil besøge Cirkus Trapez og Cirkus Mascot i Jylland:

Ifjol startade Isabella och Bernard, från Dannebrog-familjen, en ny cirkus under namnet Trapez. En familjecirkus med många djur, bl.a. elefanten Ramboline. Säsongen gick bra och i år satsar de på en större föreställning med liten orkester (trio), luftakrobatik, hundar, hästar, åsnor, kameler och med Jackson familjen som var engagerad av svenska Olympia 2016.

Konferencier i år är Judy Glosted, som tidigare varit på Benneweis under ett par säsonger.

Cirkusen spelar i Haderslev kl. 11 på lördagen. Cirkusen kommer inte till Själland/Köpenhamn i år! Biljettpris 170-220 dkk.

Efter föreställningen på Trapez kör vi direkt till Vester Nebel och den mindre Cirkus Mascot, som även de presenterar ett intressant familjeprogram med show kl. 15.

Föreställningen bjuder på vargliknande hundar, papegojor, minigris, hästar, rola rola och luftakrobatik. En mindre familjecirkus med charm.  Biljettpris 180-210 dkk.

Avresa tidig lördag morgon 20 maj från Lund via Malmö över Öresundsbron med möjlighet för att gå på vid hotell Hilton Kastrup, åter i Sverige lördag kväll. 

För mer info/anmälan och betalning, kontakta Martin omgående då platserna är begränsade, e-post: antilop80@hotmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2016

Cirkus Krone. Jørgen Lorenzen har været en tur i München og skriver:

Kronebau, München. 28. februar og 1. marts

Ved hvert månedsskifte viser Krones vintercirkus et helt nyt program. Man kan altså på to dage se to forskellige forestillinger. Brianos cirkusrejser havde booket hotel og billet, og som altid fungerer alt optimalt, når Brian arrangerer rejsen.

I foyeren vrimlede det med artister og cirkuselskere. Fra Danmark sås f.eks. Isabella Enoch Sosman, Judy Glosted og Louise Mandrup.

1. forestilling

Man havde glædet sig til et gensyn med Charlie Carletto (cirkus Dannebrog 2015 og 2016). Men han er sygemeldt, så i stedet var der Tonito Alexis – en ung klovn, bror til Totti Alexis. Tonito havde en fin udstråling, viste selvkomponerede entreer og ikke kun kopier af andres. Hans kontakt med publikum var udmærket. Og en lille detalje: han havde fået en mand fra publikum til at hjælpe sig i manegen. Man kan jo mene meget om den skik, som vel efterhånden alle soloklovne benytter sig af. Nogle vil kalde den en uskik, for nogle gange lykkes det – andre gange føler de medvirkende sig utrygge. Her levede en mand sig så meget ind i sin rolle, at det blev til et særdeles levende medspil til Tonito. Eller var det modspil? Nummeret var ved at løbe af sporet, da Tonito lidt myndigt siger til ham: ”Ich bin der Clown ” – hvilket han forstod, så Tonito atter kunne styre løjerne.

Forestillingen havde gode numre, som har været vist i Danmark. Duo Stipka - pas de deux. Samme høje kvalitet, som da forældrene var i Danmark (Dannebrog 1991 og 1993).

Duo Stipka

Duo Jasters med deres knivkasternummer (Benneweis 2011).  Der var Trio Stoian med formfuldendte og svære spring til og fra russisk barre (Benneweis 2013).

Heste-og elefantnumrene var ikke på højde med, hvad man er vant til i cirkus Krone. Til gengæld funkler Martin Lacey Jun. i alle retninger, eller rettere: hans 26 dyr gør det, når de fylder manegen Alle i aktivitet, ofte mange på en gang. Alt virker afslappet og harmonisk, og dyrene sidder og venter eller slikker sig om munden, og måske brummer og hvæser de lidt (for et stort rovdyr kan ikke spinde som en kat). Et studie i skønhed – og en dressurform, som respekterer dyrene og giver dem lejlighed til at vise, at de kan andet end at sove, æde og jage.

Martin Lacey og nogle af hans løver og tigre

Det andet højdepunkt var Duo Sky Angels - et luftnummer i strapater og trapez men med en uhørt -  eller rettere: uset – sværhedsgrad. Højdepunktet kom, da de to artister hang i dobbelt mundhang, mens undermanden (pigen) hvirvlede i pirouetter, mens trapezen drejede rundt om sig selv i store cirkler.

Duo Sky Angels. Klik her for at se flere fotos fra februar-forestillingen.

Slutnummeret hed Face Team. Et hold basketboldspillende springgymnaster invaderede manegen og skød bolden op i kurven på 1000 forskellige måder. Altså en showudgave af basketballsporten. Morsomt? Ja. Cirkus? Tja!

2. forestilling

Andendagens forestilling blev åbnet af Martin Lacey og James Puydebois. Sammen viste de, hvordan man dresserer rovdyr – 7 unge løver. Og Martin Lacey pointerede gang på gang: de må aldrig være bange eller føle sig truet. Det varer to år, inden dyrene kan tages med i den daglige forestilling. Demonstrationen var lærerig og tjente sikkert som et svar til de rabiate dyreretsforkæmpere. Det forlød, at delstaten Bayern måske vil forbyde fremvisning af rovdyr. Det vil ramme Martin Lacey og cirkus Krone i hjertekulen. Og rovdyrene? De skal vel aflives, for de zoologiske haver kan ikke optage dem. Men så får dyreværnsfolkene da ro, og dyrene får den allerværst tænkelige skæbne.

Efter dette fine indslag, som tjente til at gøre tilskuerne mere vidende, skiftede manegen til køer – 4 køer, som blev fremvist af Tonito Alexis. Men Bernhard Kaselowsky stod i baggrunden, for det er jo ham, der har dem til daglig. Køerne gjorde stor lykke – som de også gjorde, når de blev vist i cirkus Dannebrog.

Tonito Alexis og en af køerne

Tonito Alexis arbejdede også i marts måned i cirkus Krone – sammen med Gegory Bellini. Man fortalte, at de ikke havde arbejdet sammen før, men det kunne man ikke mærke. De gik fint i spænd: Tonito som den spraglede klovn i skingre farver og Gregory som den lidt anløbne og forsorne gentleman med træk fra Gøg og Gogge og Chaplin (det gjaldt dog ikke mavens diameter!). Tonito lavede sammen med Stefania den gamle spaghettientre, som måske er let at lave, men svær at få til at lykkes rigtigt. Her lykkedes det fint.

Hestenummeret var udlånt af cirkus Americano. Hestene blev fremført af Jana Mandana, men Flavio Togni stod under hele nummeret i baggrunden. Elefanten, for der var kun en denne aften, var vistnok Krones egen.

Adriana og Sarah Togni viste et stærkt luftnummer – trapez. Duo Stauberti (Bonbonland 2007) viste perchakrobatik – hvor undermanden kørte på cykel og gik op og ned ad en stige med perchen på panden.

Duo Stauberti

Der var også et gummimenneske, Alexander Batuev. Han var af den værste/sværeste af slagsen. Nummeret er jo egnet til at fremkalde gys. Det ligger på grænsen til det makabre, og da Hugo Zamorette i sin tid var hos Benneweis (Benneweis 1991), forsøgte Nelly Jane i sin præsentation at forberede publikum, så ingen blev stødt. Men disse numre kan diskuteres – som f.eks. også Captain Frodos nummer er blevet det. Og ja – gys hører med til cirkus. I cirkus viser man kroppens utallige udtryksmuligheder, og her har slangemennesker og frømænd jo en mulighed, som andre er forundt.

Forestillingen sluttede med et illusionsnummer. Vincent Vignaud tryllede med sig selv og 4 assistenter. Det er altid et effektfuldt punktum.

Men publikum blev vidne til en debut. Jana Mandana og Martin Laceys 8-årige søn Alexis var i manegen, for første gang med sit eget nummer. Det var et sympatisk hestenummer, som han delte med sin jævnaldrende kusine Shirin, som vistnok stammer fra Togni-slægten.

Alexis og Shirin. Klik her for at se flere fotos fra marts-forestillingen.

Og så var to gode aftener brugt på to flotte cirkusforestillinger. Og det er stadigvæk sådan, at når man i München på Hofbraühaus og andre listige steder forlanger en ”kleines Bier”, så kommer de med en halv liter. Det er mindste størrelse, der fås.

klovn.gif (1460 bytes)

5. marts 2017

Cirkushusets museumsforening har udsendt årgang 31 af deres årsskrift Cirkusbygningen. 12-sider i A5 format med omtale af et besøg hos Venzel Zalmov, som har skænket Cirkusmuseet i Rold række effekter. Bladet bringer også en af Venzels festlige anekdoter. Bladet indeholder også en artikel af Jørgen Lorenzen om Cirkuskorset og Gøglerkorset, en omtale af en igangværende restaurering af vogne, en omtale af Den Danske Cirkuspris samt en artikel om skoletjenesten. Det koster 50 kr. om året ar være medlem af Cirkushusets museumsforening, som er støtteforening for Cirkusmuseet i Rold. Indmeldelse kan ske ved at skrive til formanden Jørn Rasmussen, Spættevej 7, Rold, 9510 Arden.

Cirkusbladet, som er et fælles årsskrift for Danske Cirkusvenner og Cirkusmuseet i Hvidovre, er også ved at være klar og bliver postet i uge 11 eller uge 12. Dette blad er på 24 sider i A4-format.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. marts 2017

Danske stjerner i München. Ved premieren på martsprogrammet i Cirkus Krone i München oplevede gæsterne 4 danske - eller i hvert fald danskejede - stjerner: 4 af Bernhard Kaselowskys køer i et sjovt lille intermezzo, hvor de blev fremført at stjerneklovnen Tonito Alexis. På premiereaftenen med Bernhard stående i baggrunden. Bernhard har 6 køer, men Isabella Enoch Sosman fortalte, at nummeret fungerede bedst for Tonito, når der kun var 4 køer i manegen. Isabella Sosman var selv i München sammen med sønnen David og sine medarbejdere Judy Glosted og Louise Mandrup.

Cirkus Krones forestillinger i Cirkusbygningen i München er i øvrigt altid nogle af de bedste, man kan opleve i Europa. Der er 3 forskellige programmer: et i december/januar (med premiere 1. juledag), et i februar og et i marts.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2017

Cirkus Arli 2017. Cirkus Arli laver i år en temaforestilling, som er i det maritime element. Forestillingen hedder “Ship Ahoy”. Den har selvfølgelig den elegante sprechstallmeister Bettina Arli ved roret.

Signaturnummeret i Cirkus Arli har deres 47. årige levetid altid været klovnenummeret. I årets forestilling er klovne-duoen blevet til en trio. Alexander og Martin Arli får nemlig i år følgeskab af Francesco Fratellini - ovenikøbet i en helt ny klovne-entre.

Francesco, Alexander og Martin. Pressefoto fra Cirkus Arli

De to skøre sømænd "Francesco & Alexander" laver yderligere et forrygende et forrygende kaskadørnummer (bordnummer) i årets forestilling. Francesso Fratellini var også hos Arli i 2016, men med helt andre numre. Men han begyndte allerede i 2016 sammen med Alexander at træne på kaskadørnummeret.

Francesco og Alexander. Pressefoto fra Cirkus Arli

Elegant svævende under cirkuskuplen møder publikum Francescos kæreste Sarah Florees i aerial ring. Sarah viser tillige et dukkenummer. Hun var også hos Arli i 2016, men den gang med hula hop og contortion.

Nye for publikum i Cirkus Arli er den dygtige ungarske fodantipodist Eva Varadi. Det jyske publikum kender hende fra nogle sæsoner i Cirkus Krone. Et enkelt år, 2008, var hun med i Baldoni’s julecirkus. Bortset herfra har hun ikke optrådt på Sjælland.

Eva Varadi. Foto fra Cirkus Krone 2016

Med sig har hun ægtefællen Richard Donnert. Sammen viser parret det forrygende lynomklædningsnummer, som jyderne sidste år kunne opleve i Cirkus Krone, hvor parret havde deres debut med nummeret.

Quick Donnerts. Pressefoto fra Cirkus Arli

Ud over de nævnte møder publikum Olga Makejeva fra Letland med vertikalsejl og akrobatik i roterende ring. Hun var også hos Arli i 2007 og 2008, men hed den gang Guseva til efternavn. Tidligere havde hun optrådt både hos Baldoni og i svenske Cirkus Olympia.

Olga Makejeva. Pressefoto fra Cirkus Arli

Cirkus Arli starter sæsonen på Møllebakken i Fløng den 25. marts.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2017

Cirkus Arnardo 2017. Det norske Cirkus Arnardo skriver:

Våren er kommet, og Cirkus Arnardo ruller nå ut på landeveien til en ny sesong.

Cirkusdirektør Arild Arnardo og hans medarbeidere og artister har gjort seg klar for å ta Cirkus Arnardo ut på sesong nummer 69 i rekken. Også i år vil Cirkus Arnardo være det eneste av de store cirkusene som turnerer i Norge.

Høyt dekorerte

 - Vi er alltid stolte av artistene vi har med på en turné, men jeg må jo få si at det er ekstra stas å ha med artister som har oppnådd å bli så lagt merke til internasjonalt at de er dekorert med høye utmerkelser, sier Arild Arnardo, som selv er høyt dekorert, blant annet med Kongens fortjenstmedalje som han og hans hustru Bjørg Arnardo ble tildelt i 2015.

Cirkusdirektøren er spesielt imponert over artistenes alder i den forbindelse.

- Ja, dette er jo til dels unge mennesker som har arbeidet knallhardt for å nå dit de er, og så blitt belønnet for det med både publikums gunst, og høythengende priser.

Klar for landeveien

 Og nå er altså alt klappet og klart for den norske landeveien, til store og små steder for igjen å følge cirkuskongen Arne Arnardos motto; ”Det å gjøre andre glad, er den beste gleden en kan ha”.

- For oss er det altoverskyggende å beholde den kjente Arnardo-atmosfæren, og det mener vi bestemt at vi har klart også i år. For illusjonsnumrene er der, komikken, varmen, dyrene og ikke minst det imponerende. Alt dette, i et for sesongen nytt telt som blant annet vil gi vårt publikum en ny opplevelse i måten å oppleve cirkus på. Men atmosfæren og ektheten er der, så til godt ut i september håper vi å møte mange tusen glade cirkusvenner i alle aldre, sier Arild Arnardo.

Som sædvanligt er det cirkusprinsessen Helen Arnardo, der byder publikum velkommen til årets forestilling. Blandt de medvirkende er som tiligere nævnt her på siden de musikalske klovne Les Rossyann.

Yderligere møder publikum Zusana Smahas Flying Dogs – tre border collies på frisbee-jakt. Zusana Smaha er tillige den ene halvdel af jonglørparret Duo Smaha, som svenskerne oplvede i 2014 i Cirkus Maximum.

Zusana Smaha og en af hundene. Pressefoto fra Cirkus Arnardo. Fotograf: Fridgeir Walderhaug

Duo Smaha. Pressefoto fra Cirkus Arnardo

Nicoleta Badea viser cloudswing højt oppe under teltkuplen.

Nicoleta Badea. Pressefoto fra Cirkus Arnardo. Fotograf: Claudiene Fretin

Are og Paolina Arnardi er i år i manegen med et helt nyudviklet magi- og illusionsnummer. Ares bestefar, Cirkuskongen Arne Arnardo, var Norges mest berømte tryllekunstner gennom tidene.

Deres søn Arne Otto Luigi Folco Arnardo viser ponyer i frihedsdressur.

Peter & Klara viser et komisk kaskadørnummer. Jeg gætter på, at det også er dem, der under navnet Adelina & Alex viser et pole-nummer, hvori også indgår hånd-til-hånd-akrobatik.

Fra det svenske Cirkus Olumpia komer en gruppe med kameler, lamaer og køer/okser.

Truppe Cheban optræder dels med russisk gynge, dels med en slags gummihjul (på norsk sprettringer), som de hopper på. Danskerne oplevede truppen i Cirkus Benneweis i 2011.

Cheban-truppen. Pressefoto fra Cirkus Arnardo

Daniel Badea optræder med stigebalance.

Endelig kan publikum glæde sig til at se Duo Romance med et flot kærlighedsnummer i strapat.

Duo Romance. Pressefoto fra Cirkus Arnardo

Der er landspremiere i Vågsbygd, som er den største bydel i Kristiansand, lørdag den 11. marts. Derefter går turneen Norge rundt. Fra 21. til 30. april gæster Cirkus Arnado Oslo.

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden