Nyheder fra den danske cirkusverden
Suppleret med nyt fra Norge og Sverige.
Senest opdateret 22. september 2023
Opdateringerne dækker denne gang perioden 16. til 22. september. Næste opdatering lørdag 30. september. På sidste nyt-siden kan du eventuelt finde nyheder, som er modtaget efter 22. september.
22. september 2023
★★★★★★ Wallmans i topform
Bortset fra corona-årene 2020 og 2021 har Wallmans hvert år siden 2004 budt på et nyt dinnershow med sangere, dansere og artister. Alle show har været flotte og spektakulære og spillet fra slutningen af august til midten af juni. Hver gang, de har premiere på et nyt show, spørger man sig selv: ”Kan de gøre det igen?”
Svaret er et klart ja. Alle shows har været 5-stjernede fornøjelser. Sidste år, hvor den forudinspillede musik var erstattet af et live band, gav det en ekstra anmelderstjerne. Det gør det også til deres nye show Cake, hvor man har bevaret den levende musik – enkelte gang lidt understøttet af forudindspillet musik.
Gæsterne bliver budt velkommer af 3 sangere, der med baldakinen over indgangen som scene giver et par numre.
Det velspillende live band med keyboard, trommer, bas og guitar. Smartphonefoto taget under gallapremieren 20. september
Aftens værtinde er som i de senere sæsoner den hurtigsnakkende danske drag quinn Megan Moore, som løser opgaven flot. Sproget er som altid hos Wallmans engelsk, da der altid er en del udenlandske gæster, herunder svenskere.
Megan Moore. Pressefotos fra Wallmans. Fotograf: John Resborn
Teamet af sangere og dansere viser igen i år et flot show. Sidste år var det bygget op omkring Elvis- og ABBA hits. I år er det Michael Jackson og George Michael-sange samt nogle af dansk/norske Aquas hits. Med al respekt for de nævnte er der måske knap så mange ørehængere som sidste år.
Som altid imponerende flot lys og optræden på flere forskellige scener og rundt omkring i salen. For folk, der har været på Cuba, vækker det minder om Havannas berømte Tropicana Show. Enkelte af scenerne virker lidt inspireret af horror-cirkus, som når spøgelser med dolke jagtede Megan Moore og man kommer med på en uhyggelig og rocket skovtur.
Enkelte af scenerne virker inspireret af horror-cirkus. Smartphonefoto taget under gallapremieren 20. september
Et spøgelse får jaget Megan Moore ned i en stor kasse, som derefter gennembores med sværd. Smartphonefotos taget under gallapremieren 20. september
Som altid er der cirkusartister med i forestillingen. I år muskelsvulmende Dmitriy Karpenko fra Ukraine og de svenske tvillinger Duo Vilja.
Dmitriy viser først et nummer i tissue (sorte stofbaner hæng ned fra cirkuskuplen). Senere har han en kort entre i aerial ring.
Dmitriy Karpenko. Pressefotos fra Wallmans. Fotograf: John Resborn
Mest imponerede er dog Duo Vilja, som består af de svenske tvillingesøstre Jenny og Sara Haglund. Sidste år oplevede danskerne dem i Zirkus Nemo, hvor de viste et imponerende flot contortion nummer. Det indbragte dem en nominering til Talentprisen fra Den Danske Cirkuspris. Hos Wallmans viser de først et flot nummer i aerial ring og siden contortion entreen. Mon de kommer i betragtning når Den Danske Cirkuspris næste år skal nominere artister til prisen for årets bedste nummer?
Jenny og Sara Haglund er født i 1984. 13 år gamle blev de grebet af cirkusbacillen og kom med i et børne- og ungdomscirkus. Senere kom de på cirkusskole. Først i Sverige, siden i Montreal. Siden har de optrådt på en lang række varieteer og cirkus.
Pressefotos fra Wallmans. Fotograf: John Resborn
Duo Vilja – smartphonefoto taget under gallapremieren 20. september
Som sagt et kanonflot og vel iscenesat show, hvor tjenerne ind imellem numrene med elegance og hast serverer en lækker 4-retters menu. Showet varer knap 4½ time. Priserne er fra 699 kr. og opefter, alt efter valg af ugedag, placering og menu.
21. september 2023
Programændring i Cirkus Mascot. Den 73 år gamle ungarske artist Lui Nereus, der optrådte med håndstand på en dukke samt som manden i masten, har af personlige årsager ikke kunnet færdiggøre turneen. Han er derfor rejst hjem til Ungarn sammen med sin noget yngre kone Eva Vitzo, der optrådte med glasbalance, og sønnen Lori, der optrådte med rola-rola. Som erstatning har Cirkus Mascot engageret Yuriy og Editha Mamchych, som netop har afsluttet sæsonen i svenske Cirkus Olympia. Der viste de under navnet Duo Sunshine et fint nummer i strapater, lige som Editha viste et hula-hop nummer af en standard, som var langt over hvad man ellers ser. Da Cirkus Mascot optræder i haller kan de ikke vise luftnummeret i strapater. Men i stedet optræder de med et adagio-nummer, lige som Editha viser sin hula-hop entre og Yuriy optræde med cube juggling. Sjællænderne oplevede parret i Cirkus Arli i 2019. Og nu er det så jydernes tur til at se de 2 dygtige tjekkiske artister.
Duo Mamchych. Arkivfoto
21. september 2023
Nyheder fra Sverige.
Mystique återkommer.
Fyra trollerikonstnärer försöker bringa ordning i en kaoset de kallar vardag. En tillvaro där tingen gör allt annat än vad som förväntas av dem och ibland totalt upplöses. De ställs inför varandras förvrängda verklighet; ägg dyker upp på ett huvud, mjölk reproducerar sig och klädborstar lever sina egna liv. Till slut kan man kanske bara ge upp och dansa tango.
Mystique består av fyra professionella magiker. Leif Olberius, Tom Stone, John-Henry Larsson och Martin Hansson.
Nu kommer de med en föreställning där de har samlat ihop diverse märkligheter från de gångna årens föreställningar och vrider till alltihop till en vindlande serie absurda bilder och händelseflöden som de spelar på Kulturhuset Stadsteaterns gästspelsscen i Stockholm.
Torsdag 7 December kl 19:00 – PREMIÄR
Fredag 8 December kl 19:00
Lördag 9 December kl 14:00 - Matiné
Lördag 9 December kl 18:00
Söndag 10 December kl 16:00
Nærmere info: Mystiques hemsida
”BEYOND ; BORTOM”
Föreställningen ”BEYOND ; BORTOM” får premiär fredagen den 29 september kl. 19.00 på Cirkuskvarnen i Uddevalla (Buddeberg). En cirkusdokumentar om den sanne historien om Erik Mathiesen; en 45 år man som för 16 år siden var med i en traumatisk bilolycka som lämnade honom hjärnskadad för livat. Fri entré
17. september 2023
Tur til Geneve og Budapest med Briano´s Cirkusrejser. Cecillia Albertsen var med på turen i dagene 1. til 7. september og skriver:
Efter en fantastisk tur til Monaco i januar besluttede jeg mig for at tage med til Geneve og Budapest med Briano´s cirkusrejser.
Jeg blev bestemt ikke skuffet! Det var en fantastisk tur.
Vi startede med 2,5 dag i Geneve, hvor vi var på kræmmermarked og så forskellige seværdigheder. Men ikke mindst så vi det fantastiske cirkus Knie i Geneve, og det har var over al forventning.
Cecillia Albertsen, Irene Thierry og Brian “Briano” Behrendt foran Cirkus Knie
Cirkus Knie
Vi havde nogle fantastiske pladser foran, og showet var helt ekstraordinært.
Jeg har set mange cirkus, men deres show overgik alt forventning med vandfald, fantastiske artister og ikke mindst det de er kendt for: deres hestenumre.
Her er lidt om de enkelte numre:
Jeg syntes at introen var flot. Det startede ud med Bingo-truppen, som havde deres sædvanlige dans. Men hvor man inkluderede artisterne og hvor de blev introduceret for publikum med dans og kort intro af deres talenter.
Klovn i Cirkus Knie. Alle fotos: Cecillia Albertsen
Første artist var Jeka, som lavede kunstnerisk nummer med cyr wheel. Det var smukt og kunstnerisk og galant og med ynde, ikke blot fra jorden, men også oppe i luften.
Så var der truppen med unge kvinder fra Mongoliet, som udførte flot show med bøjning af deres krop, som vi kalder det i almen term slangemennesker. Det var flot udført hvad de kunne gøre, og smukke kostumer. Og under hele nummeret var smil på deres læber.
Aerial trioen, som var et af mine yndlingsnumre, fik taget mig med storm. 3 smukke kvinder, som udførte et smukt show i Aerial i luften med bånd. Det var perfekt nummer, musikken som var smuk, med langsom dynamisk musik og som var ledsaget af smukt vandfald. Måden de samarbejdede i harmoni og det hele sat sammen med musik, vandfald, udførelse, og kostume var perfekt.
Lasershow er ny kunst som henvender sig til den tid vi lever i og ny generation hvor dyr ikke ses i cirkus, blev jeg positiv overrasket af.
Dette var en kombination af kunstnerisk dans og lysshow. Superflot udført – det tog folk med storm.
Truppen Zola var fantastisk show med mænd fra Mongoliet, som skulle udføre akrobatik på højt plan. Men selvom dette er set før, så blev man alligevel forbavset. Færdighederne med hvad de kunne fra springbrættet var fantastisk flot. Menneskepyramiden på 5 mænd, hvor en enkelt skal lande op i toppen. Alt i alt fantastisk imponerende, og musikken gjort også at man levede sig endnu mere ind i det.
Five boys en dynamisk gruppe af 4 mænd, hvor 5. mand var vides ikke, men det gjorde bestemt ikke noget ved showet. De 4 herrer var superdynamisk og kraftfuld udførelse af deres show som var på pæle stænger (poles).
Duo Flame var et smukt par, som viste et romantisk nummer, hvor akrobatikken blev udført fra jorden. Det var et show, som viste kærligheden mellem disse 2, men på et akrobatisk niveau.
BMX-show var 4 mænd på deres bmx cykler, hvor ramper blev kørt ind og hvor der var masser af show og færdigheder i luften på deres bmx’ér, som de lavede svære numre på i luften, og hvor der var 2 fantastiske musikere, som spillede på violen og guitar, som satte liv i showet.
Globe of speed var et nummer som gav ekstra hjertebanken grundet spændingen gog den flotte, men ekstrem svær udførelse, bl.a. hvor de har 10 helldrivers inde i kuplen og skal køre rundt samtidig.
Dødsgloben i Knies manege
Knie familien med hesteshow var ekstraordinært, især når man har et hestehjerte. Klassisk dressur udført af den unge Knie prinsesse. Det var så smukt at se den elegate udførelse af dressur og samarbejdet mellem hende og hesten. Ivan, den ældste af Knie børnene, sammen med sin over 16 heste var et nummer jeg ikke har set før. Det var ekstremt smukt at se samarbejdet mellem ham og hestene. Den rolighed han har sammen med hestene, er noget der tog folk med storm.
Steigerpferd hos Knie
Alt i alt har det samlet show hos Knie været det bedste jeg har set i hele mit liv.
Alt var perfekt: rækkefølgen af numrene, de ekstraordinære smukke kostumer, lys, fantastiske musik og som noget man sjældent oplever smukt vandfald med forskellige mønstre. Det er et cirkus der skal opleves. Selvom jeg har prøvet at beskrive med ord hvor flot det var, føler jeg slet ikke det kan forklare hvor fantastisk showet var og er.
I Geneve boede vi på Ibis hotel, som heller ikke skuffede. Det var fantastisk og rent og ikke noget at sætte finger på. Det der også var dejligt var, at når man er i Geneve får man et rejsekort, så man transport er gratis.
Efter vi var i Geneve tog vi til Budapest søndag og kom hjem torsdag.
Ligesom Geneve er Budapest en fantastisk by med masser af ting at se og lære og gode shopping muligheder.
Vi var ude og spise på fantastiske steder, som var hyggeligt og en helt overkommelig pris.
Cirkus i Budapest
Det var første gang jeg var i cirkus i Budapest.
Bygningen som den blev holdt i, var smuk og havde sin charme og historie.
Vi blev godt modtaget og fik nogle fantastiske sæder.
Showet var rigtig godt, dog lidt anderledes end i Geneve, men stadig smukt på deres egen måde.
Personalet var rigtig søde, og man følte sig meget velkommen og vi havde fantastiske sæder.
Showet var godt og hed Duften af Steppe.
Musikken under forestillingerne var fantastisk, men intromusikken var helt fantastiske med live trommerne på 8 stk. Musikken var tilpas og ikke for høj, som jeg havde læst andre havde skrevet.
Der var flot akrobatik, linedansere og slangemennesker, jonglering og hesteshow med ryttere fra Kasakhstan.
Linenummeret i Budapest med mange tricks, man ikke er vant til at se på almindelig line, hvor der normalt kun er en enkelt artist. Billedet viser 2 artister, der hver har en rekvisit i munden, som pigen står i spagat på. Nummeret i Budapest var ikke et tårnlinenummer.
Mit yndlingsnummer under showet var hesteshowet, som var super flot, men lidt kort. Det andet, der endte med at blive mit yndlingsnummer, var 2 herre som udførte pole tricks.
Pole nummer i Budapest
Et par andre numre i Budapest
Udover at showet var flot, så syntes jeg showet var meget præget af deres cirkus skole. Selvfølgelig skal man præsentere sin cirkus skole, men jeg syntes det var meget af forestillingen at det var der.
Hvad er en forestilling uden en sprechstallmeister? Jeg syntes det er en vigtig ting i et show, og jeg syntes at sprechstallmeisteren skal have en charme og entusiasme. Men i det her show syntes jeg at deres sprechstallmeister fremstod unden charme og smil og uden entusiasme for showet.
Men ellers syntes jeg det var et godt show, og jeg vil bestemt besøger cirkus i Budapest igen.
En ting, der også er værd at nævne er. at da vi var i Budapest, fandt vi et museum med show som hedder House of Houdini. Det var et museum med originale rekvisitter fra Houdini show, og det var fantastisk.
House of Houdini. Se mere på http://www.houseofhoudinibudapest.com/
Jeg vil sige: Alt i alt har det her været en fantastisk rejse, og jeg har nydt hver eneste dag og vil gøre det igen.
Så vil jeg selvfølgelig også skrive at Brian er en fantastisk rejseleder. Han er fyldt med godt humør, professionel og har styr på tingene.
Han er der for sine deltager og hjælper hvis man har problemer.
Det jeg elsker ved de her ture er også, at man møder fantastiske rejsedeltager, som har den samme passion for cirkus som man selv har.
Jeg vil til hver en tid gøre det igen, og har allerede bestilt til næste tur til Monte Carlo 2024.
Kommende cirkusrejser
Næste tur med Briano’s Cirkusrejser er en tur til Cirkusfestivalen i Budapest i dagene 10. til 14. januar. Cirkusfestivalen i Budapest anses næst efter den i Monte Carlo som en af cirkusbranchens fornemste festivaler. Der er allerede omkring 20 tilmeldte, men det er stadig muligt at komme med. Men vent ikke for længe med tilmelding: hotellet Briano bruger anvendes ofte af artisterne og plejer på et tidspunkt at måtte melde alt udsolgt. Pris er lige nu for enkeltværelse med bad og toilet og de bedste pladser i cirkus 3.200 kr. inkl. skatter og afgifter. I delt dobbeltværelse er prisen 4.600 kr. pr. par. 100 kr. rabat til medlemmer af Danske Cirkusvenner. Morgenmad er inkluderet i prisen. Det samme gælder aftensmad den første dag. For nærmere oplysninger ring til Briano på tlf. 22 59 50 46. Bedst efter kl.17.00. Eller send en mail til brianbehrendt@ymail.com eller kontakt ham via Facebook Messenger.
Briano arranger også en tur til Monte Carlo i dagene 19. til 23. januar. For nærmere oplysninger ring til Briano på tlf. 22 59 50 46. Bedst efter kl.17.00. Eller send en mail til brianbehrendt@ymail.com eller kontakt ham via Facebook Messenger.
For alle Briano’s ture gælder, at han sørger for hotel og cirkusbilletter, medende deltagerne selv skal bestille fly og selv afregne med flyselskabet. Også her stiger priserne ofte når afrejsetidspunktet nærmer sig. Briano anbefaler altid bestemt flyafgange. Vælger man dem, er transfer til og fra lufthavn i Budapest med i prisen for turen til Budapest.
16. september 2023
Et dødsfald: Herbert Weis. Det svenske Cirkusakademi skriver: I går nåddes vi av det tråkiga beskedet att Hedersledamoten i Cirkusakademien, Herbert Weiss, Farsta insomnade den 7 september 2023. Herbert invaldes i vår Akademi 2012. Han blev 98 år.
15. september 2023
Boganmeldelse: Joan Dansberg: Et trut for livet
Historisk roman (romanbiografi)
Forlaget Lunden 2023. Isbn 978-87-973772-0-8. Fås i boghandlen eller hos www.joandansberg.dk
Anmeldt af Jørgen Lorenzen
Bogens store fortjeneste er, at den giver et ægte, troværdigt billeder af de mennesker, som førte – og som fører – cirkustraditionen videre. Et stort trut til Joan!
Det var historieforfatterne Palle Lauring og Thorkild Hansen, der som de første i moderne tid fandt på at skrive bøger, der var baseret på grundig research og kildestudium, men som samtidig åbnede for, at fantasien spillede med i fremstillingen, Resultatet blev en blanding af fiktion og sagprosa. Man kaldte den ny genre for dokumentarisme eller halvdokumentarisme. Formidling af historisk stof blev pludselig hvermandseje, og den nye genre fik et bredt publikum – var ikke kun læsning for forskere og nørder.
Genren blev uhyre populær og har bredt sig til TV og teater, hvor en historisk fortælling kan krydres med fantasi og videredigtning. Det er godt for historieskrivningen, det er godt for læserne og seerne, og det er godt for alle, der vil holde fast i kulturarv og tradition. For vi er historiske væsener, og vi forstår først os selv, når vi forstår, at vi står på skuldrene af dem, der levede før os. Historien er ikke kun for bogorme og inkarnerede forskere. Den vedrører os alle, for den handler om os, og den er en del af os.
Joan Dansborgs to romaner fra cirkusmiljøet føjer sig fint ind i den tradition, som kaldes for dokumentarisme. Der er en historisk kærne, men den er omgivet af fiktive træk. Hendes første bog Bag portieren udkom i 2021, og nu udkommer Et trut for livet – 2 år senere. Bøgerne kan læses hver for sig, men det giver en dybere forståelse, hvis man læser begge to i kronologisk orden.
Bøgerne baserer sig på Irma Altenburgs erindringer. Joan Dansberg har suppleret med meget grundige kildestudier og med erindringssamtaler med de nulevende, som er en del af slægten. Spændende har Irma Altenburgs liv været: krydret, dramatisk, trist og flot, men altid storslået. Et trut for liver slutter slægtssagaen i 1962, men der er nulevende, som fører hendes liv videre. Og i Et trut for livet møder læseren en perlerække af personligheder i cirkus og showbusiness. Nulevende har læst om dem før, set film og billeder – og måske set og mødt dem i levende live.
Fremstillingsformen er den, at Joan Dansberg ridser en situation op. Et miljø, et replikskifte, en sansning eller en scene – som fører ind i en karakteristik af en person eller personkreds og man følger enkeltpersonernes liv i glæde og sorg, i lyst og nød.
Og Joan Dansberg fortaber sig ikke i detaljer. Hun undgår alenlange avisanmeldelser af forestillinger. Der er kun en enkelt anmeldelse - fra Helsingør Dagblad, 19. juli 1930. Der er heller ikke lange præsentationer af cirkusprogrammer eller forestillinger. Ingen opremsning af, hvem der var med og hvornår. Kun når det skønnes relevant, dykkes der ned i enkeltforestillinger. Det bliver ved eksempler – og appetitvækkere. Bogen er skrevet med en stram, progressiv styring af stoffet, så man følger slægtens gang op gennem tiden. Og slægtstavler bag i bogen hjælper læseren til at holde fast, hvis det store persongalleri bliver flimrende.
Bogens helt store fortjeneste er, at den giver et ægte, troværdigt billeder af de mennesker, som førte – og som fører – cirkustraditionen videre. Nemt har det aldrig været. Det har været en stadig kamp mod sult og fattigdom, ofte op ad bakke, fordi omverdenen ikke altid har kunnet forstå, hvad de gjorde og ville. De var ofte i vejen eller til besvær. Og vanskeligt har det været. En – til tider næsten daglig – kamp for det daglige brød. Besværligt med de mange børnefødsler. Og fattigdom og sygdom følges altid ad. Og et par steder antydes, at alkohol for enkelte har været en flugt. Besværligt har det også været med den gamle, patriarkalske familieorden, hvor papa bestemte alt – også hvem døtrene skulle være kæreste med. Men de stærke kvinder gør oprør i bogen – og minder os om, at det var de stærke kvinder i cirkus, der overlevede, gjorde oprør – og førte traditionen videre. Og sådan er det faktisk op gennem cirkushistorien, som er fyldt med stærke, selvstændige kvinder - også i dag.
Det autentiske i borgen viser sig, når man læser, hvordan disse stærke mennesker overlever. De giver aldrig op. De taber aldrig deres værdighed. De beklager sig sjældent. De finder ud af det. De holder sammen. De vil livet og de vil hinanden. Rejselivet og cirkus og gøgl er gået dem i blodet. Og de er stolte bærere af den tradition.
Irma og Carl Altenburg er rygraden i persongalleriet. Deres liv førte både til tivoli og til cirkus. Irma var artist, men hun kunne også mestre mange instrumenter. Carl var kapelmester. De ernærede sig som gårdsangere og gadesangere (som vist ikke er helt det samme!), og de spillede i varieteer og i cirkus og arbejdede sig fra trange kår, vel nærmest fattigdom, frem mod velstand, inden de som ældre fravalgte rejselivet og blev ”private” - en betegnelse for alle os, der ikke bor på hjul og ikke rejser en stor del af året. De slutter livet som folkepensionister – mætte af cirkuslivet.
Irma og Carl måtte slippe cirkuslivet. Irmas 3 brødre blev stiftere af to cirkus, cirkus Brdr. Schmidt og cirkus Louis, der til og med 1967 videreførtes i skikkelse af cirkus Vivi. Klovnen Gugele var den ene af de tre brødre, og sammen med sin kone Dina turnerede familien som artister. Et af parrets 4 børn, Freddi Steckel, er stadig aktiv som artist – med sine 73 år vist nok Danmarks ældste aktive artist.
Cirkus går aldrig ind. Den enkelte artist og hvert eneste menneske må finde sig i, at livet har sin tid – kortere eller længere. Men cirkus fortsætter.
Irma og Carl Altenburg må glæde sig i deres grav over, at deres rige liv endelig bliver skildret for et større publikum.
Et stort trut til Joan!
***
Udgivelsen af bogen blev markeret med en reception 15. september i Bogart Bogcafé i Holbæk. Nedenfor lidt fotos fra receptionen.
Joan Dansberg sammen med en række medlemmer af Altenburg-familien
Det var Freddi Steckel, der satte Joan Dansberg på sporet om historien om hans faster Irma og gav Joan Irmas dagbog
Joan Dansberg i gang med at signere bøger. 8. oktober holder hun foredrag om Irma Altenburg på Cirkusmuseet i Hvidovre. Der kan du også købe bogen og få den signeret af forfatteren.
12. september 2023
Artisternes Påskønnelse. 8. september omtalte vi, at Line Vittrup havde modtaget Artistforbundets pris Artisternes påskønnelse.
Der er tale om en helt ny pris, som første gang blev uddelt i forbindelse med Artistforbundets sommerfest 7. september.
Prisen sætter fokus på innovation, og prismodtagerne har alle en fornyet tilgang til formidlingen af musik og scenekunst. De har hver især været frontløbere indenfor deres felt og brugt deres platform til at gøre kunsten mere mangfoldig, tilgængelig og bæredygtig.
Line Vittrup fik Artisternes Påskønnelse for hendes arbejde med at formidle cirkusfaget i øjenhøjde. Som arbejdende artist på Cirkusmuseet giver hun de besøgende en forståelse for, hvad det kræver at være cirkusartist. Hun behersker en bred vifte af discipliner, og bruger hele paletten til at involvere brugerne. Line Vittrup har optrådt med cirkus i mange forskellige lande og er nu en af landets få fastansatte cirkusundervisere.
Der var også priser til 4 andre, dog ingen med tilknytning til cirkusverdenen: drag performeren Michael Bjerring, koreografen Sunniva Byvard Løvland, bandet Lukas Graham og jazzguitaristen Jakob Bro
Med priserne fulgte 20.000 kroner og et originalt tryk af illustrator Pauline Drasbæk.
Line Vittrup med sin pris. Foto: Rita Blue.
12. september 2023
Bugtaleren Preben Palsgårds nye forestilling Hotel Fryd og Gammen i Cirkus Flik-Flak.
Cirkus Flik-Flak skriver: Børnene og
deres forældre og bedsteforældre vil blive underholdt af Preben Palsgård, der
optræder på scenen i cirkus Flik-Flak. Forestillingen finder sted lørdag den 23.
september klokken 10.00 og 14.00.
Handlingen foregår på Hotel Fryd og Gammen, hvor en nyansat piccolo er forvirret
og stresset efter kun to dage på jobbet. Receptionisten, en skrap dame, har
givet ham så meget pres, at han mister overblikket og blander kufferterne
sammen. For at finde ud af, hvilke kufferter der tilhører hvem, bliver de alle
åbnet.
Dog gemmer en af kufferterne på en glad overraskelse - en lille hund, der er
både klog og fræk. Sammen med publikum hjælper hunden piccoloen med at finde ro,
bevare overblikket og genoprette et godt humør. Hele historien er en
underholdende og sjov forestilling for både børn og voksne.
Entré: Børn 40 kr. Voksne 50 kr.
Preben Palsgård og de mange kufferter
11. september 2023
Fint besøg i Cirkusbygningen! Wallmans skriver:
Vi har netop haft fornøjelsen af at have besøg af Katja Schumann, der som datter af cirkusdirektøren Max Schumann nærmest er vokset op i Cirkusbygningen.
Anledningen til Katjas besøg var, at der er ved at blive produceret en dokumentarfilm om hendes fantastiske liv, støttet af Det Danske Filminstitut. I selskab med et filmhold og Victor Juul, vores Head of Sales, var hun rundt i alle kroge af bygningen, hvor hun genoplivede mange skønne minder. Tusind tak for besøget, Katja – du er i sandhed en ener!
Om Katja Schumann:
Katja (født i 1949) er 5. generation af den berømte Schumann-cirkusfamilie, der kaldte Cirkusbygningen sit hjem fra 1918 – 1969. Katja var blot 10 år gammel, da hun første gang trådte ind i Cirkusbygningens manege og optrådte foran publikum med sine heste. Siden da har Katja Schumann haft en imponerende karriere inden for cirkusverdenen, både i udlandet og herhjemme, og blev i 2022 hædret med Den Danske Cirkuspris
Katja Schumann. Foto: Wallmans
11. september 2023
Portræt af Trolle Rhodin. Det svenske magasin Chef har bragt et portræt af den 34-årige Trolle Rhodin III, som er direktør for det svenske Cirkus Brazil Jack. Et cirkus, som i dag hverken har dyr eller klovner med i forestillingen, og som er kontantfrit således at forstå, at de besøgende betaler med kort og ikke med pengesedler. Og hvis strømforsyning af miljømæssige årsager primært er batterier og ikke en dieselgenerator. Trolle røber også, at familien har rødder blandt romaerne (det, man tidligere kaldte sigøjnere).
Trolle Rhodin byder velkommen til årets forestilling. Bortset fra hans velkomst og afslutning er der næsten ingen speak i forestillingen, og artisterne præsenteres ikke ved navn. Der er ikke trykte programmer.
Om beslutningen i 2018 om at gøre cirkus dyrefrit fortælle Trolle Rhodin, at det reelt kun handlede om tamme dyr som heste og hunde. Elefanter og andre vilde dyr oplevede man i forvejen ikke længere i de svenske cirkus.
Trolle Rhodin erkender. at der er der steder i cirkusverdenen, hvor dyr bliver behandlet godt, endda meget godt. Men han mener også at der steder, hvor de ikke gør det. Han ønskede ikke at bliver forbundet med dyrehold. Samtidig føler han, at nutidens publikum slet ikke er interesseret i at se dyr optræde.
Han har aldrig synes at klovner var sjove. Med deres tykke make-up og groteske udseende gør de mange børn bange. Derfor han har valgt at skabe komiske figurer, og som bruger deres kropssprog til at få kontakt med publikum.
Klik her for at læse artiklen.
I de seneste sæsoner har det komiske indslag i Cirkus Brazil Jack været brødrene Wolf, som danskerne bl.a. har oplevet i Cirkus Arli. Den høje og muskuløse David og hans noget mindre storebror Richard.
11. september 2023
Tipping Point – Balancing in a Time of Change
Det svenske nycirkus Cirkus Cikör skriver:
"Tipping Point – Balancing in a Time of Change" är en cirkusföreställning som utmanar och tänjer på strukturer – våra mänskliga strukturer och vad som håller samman våra samhällen och demokratier. Varför ser de ut som de gör? Vad håller dem i balans?
I en tensegrity-struktur hålls formen ihop av spänningar, balans och av krafter som drar åt olika håll. En minsta förändring kan få hela bygget att falla.
Och vad händer när det mest fundamentala kollapsar? Vem kommer i kläm och vem ger det frihet? Tipping Point fungerar som en påminnelse om att inget är oundvikligt och att förändring är möjlig. Vi kan ta tillvara varandras kraft och bygga starkare tillsammans, mot mer inkluderande och rättvisa system.
Egentligen är det ganska enkelt. Varje handling, oavsett storlek, kan vara en del av en större förändring.
Regissör är Alexander Weibel Weibel, en hos oss flitigt anlitad cirkusartist som har varit konstnärligt involverad i ett flertal produktioner där Tilde Björfors regisserat, till exempel Borders, Satyagraha och Knitting Peace.
16 februari 2024 får föreställningen Tipping Point världspremiär på Riksteatern i Hallunda inom ramen för CirkusExpo och CirkusMania. Efter det följer en sverigeturné under våren med en sammanhängande spelperiod vid bl. a. Stora Teatern i Göteborg och därefter internationellt. Biljetter och mer information kommer under hösten.
Ensemble:
Delia Ceruti: Hårhängning och rep
Morgane Stäheli: Partrapets
Sébastien Klink: Partrapets
Kalle Pikkuharju: Contortion och fotjonglering
Quentin Dubot: Kinesisk påle
Klik her for at læse mere
8. september 2023
I forbindelse med Dansk Artistforbunds sommerfest den 7. september blev Line Vittrup hædret med Artisternes påskønnelse for sin indsats med at indføre kommende generationer i cirkusdisciplinerne. Tidligere på året modtog Line Ulstrup-prisen for sit mangeårige engagement og arbejde med cirkus og artisteri for børn og unge på Cirkusmuseet i Hvidovre. På billedet ovenfor ses Line sammen med bugtaleren Preben Palsgård.
8. september 2023
Cirkussæson 2023 lakker mod enden. Cirkus Arena og Cirkus Arli har allerede sluttet sæsonen. Cirkus Baldoni er på Færøerne, hvor de afslutter sommersæsonen den 12. september. Zirkus Nemo har forestillinger i Charlottenlund til og med 9. september, inden de sluttet sæsonen i Odense med forestillinger i dagene 13. til 17. september. Cirkus Mascot har forestillinger i jyske idræts- og kulturcentre til og med 22. oktober. Cirkus Trapez spiller dels i haller og dels i telt frem til 1. oktober. De har yderligere en enhed, som besøger en række plejehjem mv. med korte forestillinger.
Fra Sverige skriver det svenske cirkusakademi:
En cirkussäsong i Sverige går fort, väldigt fort!
Därför närmar sig säsongens avslutningsföreställningar hos våra svenska turnerande tältcirkusar och var de spelar kan ni läsa på resp. hemsidor.
Men här spelas de sista föreställningarna:
CIRKUS RHODIN, lördagen den 16 september kl. 16.00 på idrottsplatsen i Degerberga
CIRKUS BRAZIL JACK, söndagen den 17 september kl. 13.00 på Heden i Göteborg
CIRKUS OLYMPIA, söndagen den 17 september kl. 15.00 vid Mammarpsgatan i Klippan
CIRCUS I LOVE YOU, söndagen den 17 september kl. 14.00 på Strandvägen 2 i Simrishamn
Med reservation för ev. ändringar
Stort tack till er alla cirkusföretagare, som ser till att vi får se levande underhållning och bevarar kulturarvet CIRKUS!
4. september 2023
Sophies Surprise. Jørgen Lorenzen var til premieren i Skråen i Aalborg 3. september kl. 20 og skriver:
Man må håbe, at publikum valfarter til!
I år er Skråens årlige eftersommerforestilling lagt ind i teatersalen. Det belgiske spejltelt, som plejer at stå i Aalborg, var lejet ud til andre.
Og hvad oplevede man? Svært at samle i et ord, men ordet nycirkus er nok det, der dækker bedst. Der var 6 unge engelske artister, som beherskede mange artistiske discipliner på et glimrende niveau.
Ensemblet. Pigen i midten er en gæst de inviterede med i showet som Sophie, som får en overraskelse. Til højre på billedet er ses Ståle fra Skråen, som hjælper med praktiske ting i forbindelse med showet. Pia Kirstine Foto
Og helt tydeligt søgte truppen ud over de traditionelle rammer, hvor cirkus, variete og gøgl vandrer side om side. Men er det det noget nyt? Eller er det i virkeligheden en tilbagevenden til det gøgl og artisteri, som foregik i middelalderen? Forestillingen lænede sig op ad det groteske og burleske og grovkornede, men den blev aldrig vrængende eller vulgær. Og helt tydeligt arbejdede de 6 artister med sjæl og hjerte. De ville noget andet end det, man plejer at se i cirkustelte og på varieteen. Og det, de ville, var at skabe fornyelse og ruske op i stivnede former og rutiner.
Pia Kirstine Foto
Man så det tydeligst i deres påklædning. Ingen uniformer, intet krav om kostumer, men alt muligt tøj. En i joggingdragt, en i kittel, en i mørkt tøj, men han var dog sminket som konferencieren i Cabaret. Alt var tilladt – ingen snærende bånd, ingen konventioner. Væk fra manegens glimmer, ind i hverdagens skødesløse og afslappede tøjstil.
Der var interaktion med publikum. Før forestillingen og mange gange under. Mest, da en mand på første række måtte op på scenen to gange. Første gang for at binde knude på sin skjorte, så maveskindet blev blotlagt. Anden gang, da han måtte dele kiks med en monocyklist. Sådan helt bogstaveligt: en bid til hver, mens kiksen holdes med munden.
Og så var der uudgrundelige, symbolladede rekvisitter. Fx en artist, der gik rundt med en tøjkanin. Hvorfor? Hvad skulle den være med for? Eller var meningen, at tilskuerne selv skulle finde meningen? Kunne det have været en tøjelefant eller et hvilken som helst andet dyr? Og hvorfor skulle det med? Hvad var dyrets rolle?
Men så pludselig var vi tilbage i det gamle cirkus. F.eks. da den føromtalte kittelklædte gamling med overbid kom humpende ind – og gav sig til at strippe. Pludselig stod hun i et smukt kostume, og vi blev vidne til et meget flot og stilrent nummer i ringtrapez. Pludselig var vi i det klassiske cirkus – men kun for en stund.
Pia Kirstine Foto
Og et rulleskøjtenummer blev afviklet, som den slags skal gøres. Klassisk! Stilrent! Men pludselig kom der nytænkning ind i nummeret. Da rulleskøjtekvinden hvirvlede rundt om manden, dykkede hun ned og greb med munden en flaske, der stod midt på podiet. Det er aldrig set før.
Pia Kirstine Foto
Der var et solidt og klassisk nummer i strapat – med den gådefulde kanin stående henne i et hjørne.
Pia Kirstine Foto
Og et nummer på monocykel udviklede sig – helt grotesk og burlesk. Monocykelnumre kan ellers let blive lidt ensformige. Men ikke her. Artisten kom cyklende ind, iført bar røv og næsten ikke andet. Hans præstation bestod så i at klæde sig på, mens han holdt balancen på cyklen. Og til at hjælpe sig og til at styrke sig med forplejning undervejs måtte han have sin publikum-assistent op på scenen igen. Og de spiste kiks, næsten mund til mund. Overraskende, med en afvæbnende humor – ikke vulgært eller sjofelt. Og stor morskab nede i salen.
Pia Kirstine Foto
Og forestillingen var ladet med symboler, uudgrundelige og finurlige rekvisitter, umage påklædninger, og undervejs lidt gæt-en-sang- konkurrence, lidt oplæsning af et eventyr og lidt stand up. Med engelsk ironi, for hvorfor kunne vi fortsat lide englændere, selv om de havde meldt sig ud af EU? Det var et kalejdoskop af noget, vi kender fra andre medier – især TV – og fra andre scener.
Og endnu en nyskabelse: en artist hang med hovedet nedad i ca. 4 meters højde. På gulvet stod en artist, der løftede en tredje artist op til ham, der lå i fangstol. Luftnummer og par terre-akrobatik på en og samme tid.
Pia Kirstine Foto
Og forestillingen sluttede med, at Sophie måtte op på scenen og skulle vælge mellem to mænd. Noget, vi genkender fra populære tv-serier: valget af partner.
Der er mange veje til cirkus. Cirkus har mange udtryksformer. Her var en af dem. Kalejdoskopisk og forvirrende, udfordrende og overraskende, et bombardement af sanserne og nyskabende og anderledes, med et glimt i øjet, næsten uskyldigt – og aldrig vrængende eller vulgært. Aldrig provokerende – men udfordrende for øje og tanke.
Og som nævnt: de kunne deres lektie. De var dygtige artister – og det viste de. Når de mange skæve ideer og påfund var ved at krænge over og blive for aparte, så var den artistiske grundydelse det, der bar igennem. De ville noget, de kunne noget, de kunne underholde og de kunne udfordre og de kunne skabe latter. Og folk, der vil og kan noget, skal man have respekt for!
Måske får en forestilling som denne tag i det yngre publikum, som skal nyopleve cirkus og gøgl. Hvis dette er indgangen til den smukke og rige verden, som udleves og tilbydes af artister og gøglere, er det jo så fint og godt. Måske søger denne forestilling tilbage til tiden før borgerskabets cirkus – en tid, som er trængt i baggrunden. Og måske er det helt nyt, hvad de laver.
Men uanset hvad: de står på skuldrene af det gamle, klassiske cirkus og gøgl. Også hvor de selv føler, at båndene er kappet over. Det er de ikke, og det bliver de aldrig!
Man må håbe, at publikum valfarter til. Uanset, hvor man står i livet, uanset, hvem man er, så er der noget at hente her. Måske anderledes, måske nyt, måske udfordrende. Men aldrig trivielt, aldrig glat underholdning, aldrig trist og kedeligt. Det pirrer og det udfordrer. Det morer og forbløffer.
3. september 2023
Cirkus Baldoni på Færøerne. Det var oprindeligt tanken, at forestillingerne i færøske haller i dagene 4. til 13. september skulle minde om sommerens teltforestillinger, idet Martyn Chabri dog skulle erstattes af en stærk kvinde Georgiana, der jonglerer med kettlebells og Diana Boiachin, som blæser sæbebobler i formationer, og den nu 13-årige Rudi Janeček skulle have premiere på sit akrobatiske pole- og håndstandsnummer. Forestillingen skulle som det har været tilfældet sommeren over præsenteres af Amin Jensen med Tøffe som klovn.
Desværre har Tøffe brækket foden flere steder efter fald på en ujævn cirkusplads. I første omgang var man trods besøg hos læge og skadestue ikke klar over, at foden var brækket, så Tøffe gennemførte teltsæsonen. Efter denne fik en fodterapeut mistanke om at foden var brækket, hvilket et røntgenbillede bekræftede. Tøffe har nu fået benet i gips og er derfor på Færøerne erstattet af Eddie Janeček, der i forvejen sammen med sin familie er med i forestillingen som Buffalo Family. Eddie har før optrådt som musikalsk klovn. Amin Jensen, der skulle præsentere forestilling, har trukket sig, idet sammenspillet med Tøffe var uundværligt for ham. Forestillingen præsenteres i stedet for som tidligere år af cirkusdirektør René Baldoni.
”Meget trist afslutning for mig. Havde virkelig glædet mig til Færøerne”, skriver Tøffe, som nu er langtidssygemeldt. ”Men det har generelt været en fantastisk oplevelse, at rejse med cirkus-telt, og jeg fortryder intet. Har også fået oplevelser og skønne venner for livet.”
På Færøerne har Eddie Janecek erstattet den skaderamte Tøffe som forestillingens klovn.
1. september 2023
Et trut for livet. I 2021 udgav Joan Dansberg sin læser- og anmelderroste romanbiografi Bag Portieren, baseret på musikeren og cirkusartisten Irma Altenburgs erindringer fra årene 1894 til 1916. 15. september udkommer fortsættelsen Et trut for livet. Den foregår i årene 1917-1962, altså under de to verdenskrige, og vi følger familiens op- og nedture. Blandt andet bor de på lossepladsen ved Haveforeningen Frederiksholm i tolv år. Her bor de sammen med flere af de rejsende, blandt andre Meggele, Enoch, Zangenberg, Eriksen og Sambleben.
Normalprisen for bogen ved køb på forfatterens hjemmeside www.joandansberg.dk er 299,95 + fragt. Men Joan Dansberg tilbyder medlemmer af Danske Cirkusvenner, at de frem til udgangen af oktober kan købe bogen for 249,95 inkl. fragt til en dansk adresse. Ved bestilling senest 10. september fremsendes bogen, så du kan have den i hænderne på udgivelsesdatoen den 15. september 2023. Bogen vil også kunne købes til favørpris i forbindelse med det foredrag om Irmas liv, som Joan Dansberg holder på Cirkusmuseet den 8. oktober kl. 10:30.
Du skal benytte dette link for at få bogen tilsendt til den favorable pris: https://www.joandansberg.dk/bestil/
Under ”Meddelelser” skriv ”DCV”. Og tilføj ”signeres”, hvis du ønsker bogen signeret.
Hvis du ikke er medlem af Danske Cirkusvenner, er du selvfølgelig også velkommen til at købe bogen, enten på forfatterens hjemmeside eller hos din boghandler. Men så får du ikke ovennævnte rabat.
1. september 2023
3 runde dage: Charmaine, Stephanie og Oliver Berdino fylder 30. 7. september fylder trillingerne Charmaine, Stephanie og Oliver Berdino 30 år. Forældrene er Suzanne Berdino og hendes tidligere ægtefælle Karsten Berdino. Charmaine arbejder med heste og fik i 2018 talentprisen fra Den Danske Cirkuspris. Hun arbejder tillige på Panzermuseum East i Slagelse. Stephanie har i flere år været knyttet til Cirkus Orlando i Rumænien, hvor hun bl.a. rider skoleridt. Oliver har forladt artistlivet og arbejder for et skadeservicefirma. Han hjælper dog nogle gange sin mor med hendes shows. Den fælles runde dag fejres senere på året.
1. september 2023
Mexikansk cirkus i Danmark. Sorø Gymnastikefterskole skriver:
Vi får besøg af et mexicansk cirkus "Circo Dragon", som skal bo et par dage hos os, mens holdet er på besøg i Danmark. Circo Dragon besøger os for at lave kulturel udveksling, workshop og show med/for vores elever.
Vi synes også at alle andre skal opleve Circo Dragon og vi inviterer derfor til show søndag d. 10. sep. kl. 14-15 i vores Opvisningscenter. Der vil også være en del elever med i showet. Adressen er Sorø Gymnastikefterskole, Topshøjvej 50, 4180 Sorø
Billetterne koster 55 kr. pr. stk. og de støtter Circo Dragons rejse rundt i Danmark.
Børn under 6 år gratis.
Link til billetbestilling
Sorø Gymnastikefterskole er en grundtvigsk/koldsk efterskole beliggende i Sorø tæt ved Sorø sø og Tystrup-Bavelse søerne. Den blev opført i 1888 og er siden blevet flyttet og ombygget mange gange, så den i dag huser 210 elever fordelt på 10. klassetrin.
28. august 2023
International Natcabaret. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Hermans, Tivoli Friheden, 26. august kl. 21 og skriver:
Fremragende natcabaret. Hvis jeg uddelte anmelderstjerner, ville der være 5 eller 6 velfortjente stjerner.
Forestillingen bar titlen Mind the Magic – og var et led i Aarhus Festuge. Det begyndte med noget utroligt. Et slangemenneske, forklædt som en grøn frø med en ubestemmelig prydelse på maven. Men med badehætte og svømmefødder. Oleksandr Yenivatov kunne bøje sig så meget fremover, at han bogstaveligt kunne slikke sig selv i nakken. Og anbringe sig selv i alle mulige stillinger, mens kroppen var foldet sammen: stå på hænder, hoppe som en frø, tage benene på nakken. Alt sammen med et stænk af humor, så nummeret flyttede sig fra det makabre til det humoristiske.
Og magien fik derefter et andet udtryk. Tryllekunstneren Filberto Selvi spillede på violin, indtil violinen splintredes og gik i tusind stykker. Men der blev råd til en ny violin med lys i, fordi han tryllede pengesedler frem. Men inden han fik violinen, skulle der skaffes noder. Så han tryllede nodetegn frem, så de dansede og næsten blev levende, alt imens han tryllede ting frem fra sin bare hånd og lod dem forsvinde op i den blå luft – for endelig til slut at få sin nye violin.
Lotte og Stina så vi i to omgange. Først med et hula hop-nummer. Forklædt som snakkende, småskændende husmødre skulle de have ringene til at danse omkring kroppene. Det lykkedes ikke altid, når ringene hoppede op mellem benene eller gik i stykker. De kunne dog sættes sammen igen – med publikums hjælp. Deres hovednummer i anden afdeling var et kombineret balance- og akrobatiknummer. Nummeret foregik på et bræt, som stod på en cylinder. Rola-rola hedder det i fagsproget. Undermanden/underkvinden balancerede på brættet, mens hendes kollega stod på skuldrene af hende. Og ikke blot stod, men balancerede på hende. Fx stod hun i enhåndstand på hendes hoved. Det blev – som det første af deres numre – udført med et stænk af humor og en lille smule striptease, hvor dyden dog sejrede.
Og så var der musik på dagsordenen. Fløjtevirtuosen Gabor Vosteen var en mester på blokfløjte. Ikke blot en, men to, tre, fire og fem. Tostemmigt og flerstemmigt. Og for at få luft i fløjterne måtte han tage begge næsebor i brug. Altså 3 i munden og to i næsen!
I anden afdeling bød han tre nede publikummer op på scenen for at spille med. Det er altid svært at tage publikum op, for ikke alle er lige velegnede, og nogle føler sig måske utilpasse. Men hvis de var det, fik Gabor med sin afslappede attitude alle til at slappe af og spille med – i ordets to betydninger. Så meget, at den ene fløjtespillerske dårligt kunne spille, fordi hun grinede, og den mandlige bækkenspiller faldt hurtigt ind i rollen og deltog med vilde bukkespring.
Efter pausen blev der helt stille i salen, da Young-Min fra Sydkorea kom ind, Han var klædt i en sort kofte og havde langt, sort hår. Han lignede en mellemting mellem en troldmand og en åndemaner. Og han tryllede med sand, som løb mellem fingrene på ham og materialiserede sig og blev til sølvringe og smykker. Og den modsatte vej: metalringe pulveriseredes og gik op i sand og røg. Scenen fyldtes efterhånden med stjernestøv, som glitrede og skinnede, som om man førtes ind i en anden, hemmelig og oversanselig verden – tryllebundet af hemmelighedsfulde kræfter.
Sand, sanselighed og bjergtagende magi går op i en højere enhed hos sydkoreanske Young-Min Kim. Pressefoto fra Aarhus Festuge
Og mere pegede ud over den verden, der ligger uden for den menneskelige. Aurelia Brua svang sin krop mellem to master – kaldet poles eller i folkemunde kaldt for stripperstænger. Hun gjorde det med en elegance, så man tænkte på Andreas Mogensen, som var på vej i vægtløs tilstand. Hun nærmest svævede, når hun holdt sig fast med kun en fod eller en hånd eller bandt sig til masten med en knæhase. Ufatteligt svært, og ubegribeligt, at hun havde overskud til at få det til at se ud, som om hun var let som et fnug og det, hun gjorde, var det letteste i verden.
Min ledsager udnævnte det næste nummer til at være det bedste. Krisztina og Bettina var to ualmindeligt velskabte kvinder. De var luftakrobater i et luftnummer, hvor de hang i løkker, som var bundet om deres fod eller hånd. Strapater hedder det vist i fagsproget. Og de hvirvlede sig ud fra hinanden og ind til hinanden og flettedes sammen i en hvirvlende dans – i smukke pastelfarvede kostumer, som matchede deres kroppe. De mødtes, skiltes, favnede hinanden og slyngede sig om hinanden. Eller underkvinden hang med kun en enkelt hånd i overkvindens fod. Eller en enkelt fod i overkvindens hånd. Adskillelse og tæt forening. En hvirveldans, let, elegant, æstetisk - sådan så det ud.
Ungarske Kristina og Bettina kombinerer på elegant vis kraft og ynde, når de uden sikkerhedsnet flyver højt oppe under taget i Hermans. Pressefoto fra Aarhus Festuge
Og slutnummeret. Altså! Man har set lynomklædning før. Altid foregår det ved, at omklædningen finder sted, mens en hjælper skjuler den, der skifter tøj, eller det foregår bag en skærm. Men ikke her. Lea Kyle gjorde det for åben skærm. For øjnene af tilskueren skiftede tøjet farve og form for i næste øjeblik at forsvinde, mens en ny kjole sprang frem af intet. Og der dannedes mønstre på tøjet, mens man ventede på, hvad det næste udklædning ville blive. Og hun hentede kjoler fra et stativ, og på et splitsekund hoppede kjolen over på hendes krop. Der er naturligvis tale ikke kun om behændighed, men også om teknik af en eller anden art, som jo er og skal være uigennemskuelig for tilskueren, som lades tilbage med åbenstående mund.
Intet mindre end "verdens hurtigste kvinde til at skifte tøj" har franske Léa Kyle stående på sit CV. Pressefoto fra Aarhus Festuge
En del af numrene var ledsaget af indspillet musik. Det har nok været nødvendigt for artisternes timing af de enkelte tricks. Men heldigvis var der plads til, at man kunne mærke forestillingens puls, som er levende musik. Marc Thierrys eminente trommespil dannede bund i en trio, hvor Jesper Daus spillede saxofon og Jesper Gruschy betjente tangenterne.
Det var en aften, som tilskuerne ikke glemmer. Underholdning, når det er allerbedst. Og man skal altså ikke rejse ud i den store verden for at se det. Det sker lige for øjnene af en. Det sker i Aarhus!
27. august 2023
Gøglerfestival og gadeteaterfestival. Jørgen Lorenzen skriver:
I 2016 blev der søsat et 3-årigt projekt i Viborg. Projektet skulle støtte Viborgs hærvejsfestival, kaldet Snapstinget, og ideen var samtidig at skabe mere liv i gaderne og den indre by. Viborg kommune støttede med et beløb til markedsføring, og andre institutioner og foreninger hjalp til. De medvirkende var udelukkende danske gøglere og underholdere. Projektet gik i stå efter 2 år og blev således ikke ført til ende.
I Randers Festuge 2023 blev der afholdt gadeteaterfestival i 3 dage. De medvirkende kom alle fra udlandet. Festivalen blev støttet af fonde og af offentlige institutioner, herunder Kulturministeriet. Festivalen var arrangeret af www.gadeteaterfestival.dk
Bemærkelsesværdigt er det, at det trykte program til festivalen i Randers helt undgår ordet gøgl. Ordet er trængt ud, og i stedet tales der om gadeteater og nycirkus. Måske har man følt, at ordet gøgl har en negativ klang. Det har ordet teater ikke. Heller ikke ordet nycirkus, som antyder, at her er noget nyt.
Men konklusionen for den, der har set alle forestillinger i begge festivaler er den, at det er det samme, man ser og oplever. Det er godt, gammeldags gadegøgl, platgøgl, slapstick og gademusik. Og ordene er her brugt som noget positivt. Rosende! Uanset om det kaldes for nycirkus eller teater, så er det ældgammelt. Gøglerne finder på nyt, ja. Men selve kernen er den samme: at få folk til at more sig, undres, måske blive lidt forarget – og at se, at tilværelsen kan have kulør og at livet ikke altid er så regelbundet og alvorligt, som vi oplever det, når gøglerne ikke er der. En gnist i det fortravlede liv. Og midlerne er det samme: komik, rekvisitter, masser af musik, snak til og med publikum, gags, overraskelser, underfundigheder, kulørte og fantasifulde kostumer og uregerlige rekvisitter, som vil noget andet end den, der forsøger at betvinge dem. Og ind imellem jonglering, balancering og akrobatik.
Og ordet nycirkus bruges flere gange i det trykte program. Nycirkus står på skuldrene af det ”gamle” cirkus. Det skal altid huskes. Men det glemmes vist nu og da. Disciplinerne er de samme: akrobatik i luft og på jord, jonglage, linedans, og aktørerne i nycirkus behersker ofte disciplinerne på et højt niveau. Men i Randers var det folkelig, forførende og forløsende gøgl – morsomt, humoristisk, vittigt og dygtigt udført. Man kan kalde det for teater, hvis man vil. Man kan kalde det for nycirkus, som vist er en betegnelse, der dækker over et bredt spektrum af forestillinger og oplevelser. Det ændrer ikke på indholdet. De var godt, gammeldags gøgl. Og igen: det er ment som en ros!
I de samme dage, som der var gadeteaterfestival i Randers, lå cirkus Krone nogle hundrede meter væk. Krone lavede børneforestillinger for institutioner. Og længere ude lå cirkus Trapez, klar til forestilling. Der er sammenhæng – ikke kun geografisk. Cirkus og gøgl overlapper og inspirerer hinanden
Det hænger sammen! Gøgl, cirkus, teater og nycirkus har glidende overgange og er ikke kontraster. Men medspillere i underholdningens verden. De er en del af noget større (for at misbruge et kendt slogan) og har rod i ældgammel underholdning. Gammel vin på nye flasker. Og vinen i Randers var god.
27. august 2023
Gadeteaterfestival i Esbjerg. Det var ikke kun i Randers, der var gadeteaterfestival, men også en række andre byer, se kortet.
Finn Stendevad så 3 af forestillingerne i Esbjerg og skriver:
Først Les Moldaves
Jo de kunne da noget, men det var alt for langt, burde kun have været en halv time. Børn og voksne gik igen. Der var først en lille god forestilling med jonglage og parterreakrobatik, men så kom der en gang propaganda for landet Moldaviens frihedskamp med billeder af tanks, fly m.m. og ingen forstod deres sprog. De havde jonglage med bl.a. en ung pige fra publikum på ryggen. Se fotos.
Derefter gik vi op i den anden ende af Torvet og så Incredible box.
Det kan nærmest ikke beskrives. Hylende morsomt, nærmest i ”Marx-brothers”-stil. Forrygende gaga. Alt, hvad der kunne gå galt, gik galt. Smart kanonkongenummer, hvor kanonkongen kom ud af en kasse efter at de havde affyret kanonen. Derefter herligt operaparafrase, hvor alt gik i skuddermudder. Virkeligt herligt. Der var levende havfrue, Neptun med fork. Det endte i totalt kaos.
Lørdag så jeg Crazy pony. Det var gadeteater/gøgl på laveste niveau. Et ungt par; han fra UK og hun fra Schweiz. De havde westernpåklædning. Han med hjemmelavet guitar af et plastlåg og hun med det øverste greb af en kontrabas. De sang western og irsk country, Oh Susannah på mundharpe, lavede lidt med lasso. Han lavede løft og stem med hende. Clouet var, da hun kravlede gennem en tennis-ketcher uden strenge, forstås. Passende for et gadehjørne i en storby. Heldigvis havde jeg glemt mit kamera dengang. Det kan de være glade for.
26. august 2023
Circus of Torment kommer tilbage til Danmark. De gæstede Danmark i februar i år med forestillinger i Vejle og Aalborg. Nu vender de tilbage, denne gang med forestillinger i Esbjerg (1. til 10. september), Aarhus (15. september til 1. oktober) og Odense (27. oktober til 5. november).
Om forestillingen i Aalborg skrev det digitale medie migogaalborg ”Perfekt kombination af gys, grin, skræk og skrig” og gav forestillingen 5 stjerner.
Her på siden skrev Jørgen Lorenzen bl.a.: ” Der var så meget, at man ved udgangen fik lyst til at gense det hele. Og som i en god teaterforestilling stillede forestillingen spørgsmål til publikum: hvad var det, vi så her? Hvordan skal vi fortolke det? Der var ikke blot, som i en god cirkusforestilling, et bombardement af sanserne, en frydefuld demonstration af cirkuskunstens mange facetter og dens skønhed”.
Mellem forestillingerne i Aarhus og Odense tager castet og crewet til Spanien for at optræde ved Fiesta del Pilar-festivalen i Zaragoza, hvor de er fra 6. til 22. oktober.
Klik her for at læse mere om forestillingerne i Danmark.
25. august 2023
Den Danske Cirkuspris gik i år til en jysk cirkusdirektør: Marianne Deleuran fra Cirkus Mascot. Talentprisen til Kaya Janeček, prisen for bedste nummer til tårnlinetruppen Los Ortiz og den særlige indsatspris til Cirkusmuseet i Hvidovre. Rejselegater fra Fonden efter Nelly Jane Benneweis til søskendeparret Julia og Joakim Myllykangas.
Hvidovres borgmester Anders Wolf Andresen bød velkommen til prisoverrækkelsen, som for 6. gang i træk fandt sted i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. Foto: Bent Hjarbo
Den Danske Cirkuspris til Marianne Deleuran
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt overrakte 21. august dansk cirkus- og artistverdens fornemste pris, Den Danske Cirkuspris, til Marianne Deleuran. Det skete i Fægtesalen på Cirkusmuseet i Hvidovre.
Siden 1994 har Marianne drevet Cirkus Mascot – først sammen med Jess og siden sammen med den ældste af parrets børn Daniel, som de seneste år har været Cirkus Mascots sprechstallmeister. Marianne anede ikke, at hendes kommende mand Jess kunne trylle, da hun mødte ham i 1987, hvor de begge var ansat på Jysk Telefon. Hun opdagede ved et tilfælde, at han havde et skab fyldt med tryllerekvisitter, og foreslog at de skulle tage ud for at trylle. Det gjorde de, og med årene fik de en fælles drøm om eget cirkus.
De forsøgte at låne penge i banken – uden held, og i stedet fik de lov til at køre med et cirkus fra Tyskland. Det var lidt af en forestilling… Og den stoppede tre uger inden sæsonen var ovre. I 1991 fik parret job i det lille Cirkus Scandinavia. De skulle lave et illusionsnummer samt et nummer, hvor Marianne var tankelæserfænomenet Lizette. Efter 3 måneder var kassen i Cirkus Scandinavia tom, og parret havde lært noget om, hvordan man ikke skulle drive cirkus.
På grundlag af denne viden stiftede Jess og Marianne i 1994 Cirkus Mascot. Der var plads til 270 i teltet – men publikum strømmede ikke ligefrem ind. Med sig i cirkusvognen havde de sønnen Daniel på fire år, en puddel og et par ballonhunde. Siden hen et par geder og flere hunde. Og gæs, ponyer og udenlandske artister. Cirkus Mascot blev langsomt en succes, og Marianne fandt ud af, at hun har en særlig forbindelse med dyr, ikke mindst hunde. Hun kan få dem til næsten hvad som helst – og de kan få hende til det hele.
I 2013 blev Jess og Marianne skilt, og hun og sønnen Daniel driver Cirkus Mascot videre sammen. De bor i Roslev. I mange år turnerede de med telt, men de sidste par år har de valgt at optræde i jyske og fynske sportshaller.
Hædersprisen bestod af et maleri skabt af klovnens mester Viggo Salting. På billedes ses Marianne Deleuran med maleriet, omgivet af kulturminister Jakob Engel-Schmidt og Viggo Salting. Foto: Bent Hjarbo
I sin tale i forbindelse med prisoverrækkelsen sagde kulturministeren blandt andet: ”Man kommer ind i et univers, der tryllebinder. Under teltdugen oplever man, at naturloven bliver sat ud af kraft. Cirkus er omrejsende og kommer rundt i hele landet. Begejstrer og underholder. Tak fordi I som branche giver os mulighed for som danskere at opleve cirkus i hele vores land. Jeg tænker, at der måske på Christiansborg er behov for at vi gør en lille smule mere for, at de kommende generationer også får den mulighed.” Foto: Bent Hjarbo
Tidligere modtagere af Den Danske Cirkuspris:
1968 Albert Schumann
1969 Eli Benneweis
2016 Benny Berdino
2017 Søren Østergaard
2018 Martin Arli
2019 Benny Schumann
2022 Katja Schumann
Årets talentpris til Kaya Janeček fra Cirkus Baldoni.
KAREL ’KAYA’ JANEČEK er 8. generation af en kendt tjekkisk artistfamilie. I 2018, hvor han kun var 11 år gammel, blev han nomineret til talentprisen for et imponerende rola rola-nummer, hvor han kappedes med sin far Eddie Janeček om, hvem der var bedst. I 2021 og 2023 viste han igen sit rola-rola-nummer med ungdommens charme og udstråling. Trods sin unge alder er han en af de allerbedste i branchen.
Talentprisen blev overrakt af jurymedlemmet Niels Chr. Hansen, der tillige er formand for Cirkushusets museumsforening i Rold. Foto: Bent Hjarbo
I forbindelse med prisoverrækkelsen viste Kaya sit nummer. Billedet viser hans imponerende sluttrick. Foto: Bent Hjarbo
Prisen for årets bedste nummer tilfaldt Los Ortiz fra Cirkus Arena.
LOS ORTIZ optræder på tårnline. To af truppens medlemmer har fået en sølvklovn i Monte Carlo. Tårnlinenumre regnes blandt de farligste cirkusnumre. Mange meter over manegen danser og hopper de over hinanden på den tynde line. Deres sluttrick er den berømte og farlige 7 mands pyramide, som vi ikke tidligere har set i Danmark. Ud over tårnlinenummeret optræder to at truppens medlemmer i dødshjul.
Cirkus Arena sluttede sæsonen 5. august og Los Ortiz-truppen var for længst rejst videre til næste engagement. Det var derfor Benny Berdino der på artisternes vegne modtog prisen. Her ses han omgivet af Niels Chr. Hansen fra Cirkushusets museumsforening og Kim Thanning Olsen, som er formand for Danske Cirkusvenner. Prisen er sponseret af de to foreninger. Foto: Bent Hjarbo
Indsatsprisen til Cirkusmuseet i Hvidovre
Sidste års modtager af Indsatspisen MF Anders Kronborg overrakte årets indsatspris til Cirkusmuseet i Hvidovre. Museet slog dørene op i 2001 og har siden gjort en enestående indsats for at udbrede kendskab til cirkus og artisteri. Museet har ikke alene udstillinger, men også Cirkusleg, hvor de besøgende kan prøve en række forskellige cirkusaktiviteter såsom jonglering, balancegang, trapez med mere og få hjælp af museets artist. Museet afholder tillige cirkusskole for børn og unge og afholder en række workshops. Prisen blev på museets vegne modtaget af Hvidovre kommunes kulturudvalgsformand Kenneth Bak, som er formand for museets bestyrelse.
Anders Kronborg overrækker indsatsprisen. Foto: Bent Hjarbo
Kenneth Bak sammen med 3 af museets medarbejdere: Majken Bjaler, Line Vittrup og Signe Hoffmeyer. Museumschefen Mikkel Knudsen var bortrejst. Foto: Bent Hjarbo
Legat fra Fonden efter Nelly Jane Benneweis
I forbindelse med prisoverrækkelsen gav Fonden efter Nelly Jane Benneweis et rejselegat på kr. 10.000, - til hver af de 2 artister Julia Myllykangas og Joakim Myllykangas i anerkendelse af modtagernes dygtighed, interesse og yderligere potentiale, og således også som tilskyndelse til at fortsætte med at dygtiggøre sig som cirkusartister.
De er børn af den danske klovn Lasse ”Bonbon” Nørager og hans finskfødte hustru Tiina Myllykangas. De sidste par sæsoner har Julia og Joakim bl.a. optrådt i Cirkus Jesper i Kristiansand Dyrepark. Danskerne har bl.a. oplevet dem på Cirkusmuseet, i Cirkusland samt i den forestilling, som Benneweis i 2018 producerede for City 2.
Legaterne fra Fonden efter Nelly Jane Benneweis blev overrakt af jurymedlemmet Lars Wallenberg. Foto: Bent Hjarbo
Joakim og Julia Myllykangas sammen med kulturminister Jakob Engel-Schmidt. Foto: Bent Hjarbo
Fra Fægtesalen. Midt i billedet ses kulturminister Jakob Engel-Schmidt og borgmester Anders Wolf Andresen. Foto: Bent Hjarbo
Ikke bare Kulturministeren, men også 3 andre folketingsmedlemmer, havde fundet vej til prisuddelingen. Fra venstre ses borgmester Anders Wolf Andresen (ikke medlem af folketinget), kulturminister Jakob Engel-Schmidt, Maria Durhuus (tidligere formand for Cirkusmuseets bestyrelse), socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen, cirkusdirektør Benny Berdino og Anders Kronborg. Foto: Bent Hjarbo
Tre medlemmer af Cirkusprisens bestyrelse (”prisjuryen”) ses her sammen med kulturminister Jakob Engel-Schmidt. Fra venstre Lars Wallenberg, ministeren, juryformanden Ole Simonsen og Niels Chr. Hansen. Det sidste jurymedlem Jan Hertz havde desværre ikke mulighed for at være til stede. Derfor var det i år Ole Simonsen, som havde opgaven som konferencier. Foto: Bent Hjarbo
24. august 2023
Gadeteaterfestival i Randers 17. – 19. august. Jørgen Lorenzen skriver:
Det blev en god, sansemættet oplevelse at følge de i alt 8 ensembler, som udgjorde festivalen. Alle var udenlandske, og nogle af dem var på turne rundt i Danmark. Teaterselskaber kunne man kalde dem, og det kaldte omrejsende gøglertrupper sig vel egentlig også, da de rejste rundt i Danmark i gamle dage. Der var musikere, gøglere, klovne, entertainere, artister – alt det, der hører hjemme i cirkus, gøgl og folkelig underholdning. Der var fantasifulde og farverige dragter. Der var rekvisitter, der ville alt andet end det, de egentlig skulle og var beregnet til. Rekvisitter, som blev levende og levede deres eget liv – stik imod naturlovene og det, de egentlig var lavet til. Der var gøglerens underfundighed og overbærenhed, når alt mislykkedes - på beregning. Der var latter, undren, imponerethed. Der var noget for alle – børn og voksne. Gøglernes fantasiverden er jo barnets verden, hvor det umulige er muligt og hvor tingene er forbundet på en anden måde end den, vi voksne har fonbundet dem i, og hvor det logiske pludselig bliver ulogisk – og omvendt. Her er et lille resume af de mange indtryk:
Crazy Pony: to gademusikanter, som spillede og sang country og bluegrass – garneret med lidt jonglering og mange gags. Og et enkelt akrobatisk indslag, da kvinden kravler gennem en ketcher – Captain Frodos glansnummer.
Crazy Pony. Pressefotos fra DIG (Danmarks Internationale Gadeteaterfestivaler)
Moon: balanceøvelser og håndstand, udført på skråtstillede møbler. Afviklet i adagio-tempo, så de lignede ”moonwalkers”. Højdepunktet var en stolebalance.
Moon. Smartphonefoto taget af Jørgen Lorenzen
Le contrevent: en ejendommelig Storm P.- indretning. En karrusel, formet som en vægtstang. I den ene ende var der et ”flyvende tæppe”, som børn kunne få lov at sidde på, mens karusellen kørte rundt. I den anden ende af vægtstangen svævede en mand, der sad og spilede på et opretstående, men altså svævende klaver. Aladdins verden? Hodja fra Pjort?
Le contrevent. Pressefotos fra DIG (Danmarks Internationale Gadeteaterfestivaler)
Same, same, but Different: to brødre/tvillinger, klædt i rødt, som gennemspillede spejlentreen og jonglerede – den ene med 5 bolde. Balance med bold på fingerspids. Formationsjonglering med hatte. Og til slut imitation af fugle.
Same, same, but Different. Pressefotos fra DIG (Danmarks Internationale Gadeteaterfestivaler)
Psycho Chicken: sortklædt artist med Fumagalli-frisure. Mange finurlige rekvisitter, bl.a. balloner, som havde den egenskab, at de steg til vejrs og derefter besluttede sig for at lande igen. Rekvisitter blev katapulteret op – og skudt ned igen i stumper og stykker. Og til slut et køretøj, der gik i opløsning, dvs. i mange stykker. Man mindedes den tossede taxi, som jo kunne ses i gamle dages cirkus, vistnok senest hos familien Steckel.
Psycho Chricken. Smartphonefoto taget af Jørgen Lorenzen
Les Moldaves: to artister/gøglere fra Moldavien, som var kommet hertil som led i en kulturudveksling mellem Moldavien og Danmark. Og selv om man fornemmede, at de kom fra det store udland, blev man også klar over, at gøgleri er internationalt. De balancerede med bolde, udførte håndstand og var dukkeførere.
Les Moldaves. Smartphonefoto taget af Jørgen Lorenzen
The Acoustic Transformers: glad musik og streetparade. Instrumenterne var køkkenredskaber, kloakrør, have- og vejredskaber, farvestrålende dragter og hovedbeklædning med hjelm og plasticflasker. Og musikken lød godt. Hvis man ikke havde set deres instrumenter ville man tro, at det var almindelige spillemænd med ordinære instrumenter.
The Acoustic Transformers. Pressefotos fra DIG (Danmarks Internationale Gadeteaterfestivaler)
The Incredible Box: absolut højdepunktet. 3 underfundige, selvironiske gøglere, der hele tiden befandt sig med en lurende katastrofe foran sig. Den ene var listig og snu, den anden en forlæst akademiker, den tredje var gentleman, som var høj i hatten, havde cykelstyrskæg, høj cigarføring og var og klædt i sort, vist kjole og hvidt, som var laset og mølædt. Der var mindelser om Chaplin, Gøg og Gugge, Fy og Bi, Marx Brothers. Professor Labri og August- klovnen i cirkus. Hele tiden lurede galskaben i horisonten, og hele tiden blev alt udført med et glimt i øjet.
Katastroferne stod i kø. De tunge, medbragte rekvisitter, som stod på en ladvogn og kunne drejes rundt, truede med at falde sammen – hvad de jo også planmæssigt skulle gøre. Sceneriet mindede om Svend, Knud og Valdemar-skuespillet. Hele tiden lurede galskaben med at tage magten fra de 3 helte, som kæmpede mod ulykker og sammenbrud – mens de konkurrerede og sloges indbyrdes. Helt galt gik det, da den ene skulle skydes ud af en kanon. Det mislykkedes – til gengæld led kanonen skade og blev indhyldet i røg og damp. Men minsandten om ikke den afskudte artist kom vandrende fra udkanten af pladsen, ganske vist i en forfærdelig stand og med tøjet i laser. Og selvfølgelig påstod de, at ingen havde set affyringen, fordi den var foregået langt over lyden og lysets hastighed.
Og det er jo altid morsomt, når mænd agerer kvinder. Her var det en havfrue, som var spændt fast til en vakkelvorn scene. Hun skulle synge, men sangen var jo alt andet end skønsang. Naturligvis blev de 3 uenige om det meste, og det endte i bravader og gensidigt drilleri, mens scenen gik i stumper og stykker.
Det var så morsomt, selvironisk, komisk, underfundigt, livsbekræftende, selv om de mange tiltag endte i katastrofe på katastrofe. Man gik derfra med håbet om, at man snart kunne se dem igen – og at alle kunne se dem.
Incredible box. Smartphonefoto taget af Jørgen Lorenzen
Per Krogh Petersen besøgte Cirkus Mascot i Svendborg 21. august og skriver: Jeg var der med mit kamera. Så nu er min Cirkus Mascot foto og video webside blevet opdateret. Igen 1000 tak for en dejlig aften og et flot show. Ønsker Mascot & Co en forsat god Cirkus tur 2023. Klik her for at se Pers fotos.
21. august 2023
CIRKUS BLEV HYLDET. MF Anders Kronborg skriver:
Dagen i dag havde jeg virkelig set frem til. På Cirkusmuseet i Hvidovre Kommune skulle Den Danske Cirkuspris uddeles.
Den Danske Cirkuspris har til formål at sætte fokus på cirkus som en del af det danske kulturliv og kulturarv - både for at hædre nogle af branchens fornemste repræsentanter og for at stimulere interessen for cirkus.
Prisoverrækkelsen har blandt andet haft Eli Benneweis som modtager, men også mange andre navne: Søren Østergaard, Albert Schumann, Benny Berdino, Martin Arli m.fl.
Man uddeler fire priser i forbindelse med festlighederne: En hæderspris, en talentpris, en pris til årets bedste nummer samt en Indsatspris til den politiker, offentlige person eller institution, som i det forgange år har gjort mest for cirkus. Derudover bliver der delt en række legater ud i løbet af festlighederne.
Sidste år modtog jeg Indsatsprisen, hvorfor jeg i år var blevet spurgt, om jeg ville overrække Indsatsprisen til en ny modtager. Det ville jeg selvfølgelig meget gerne, da jeg selv var enormt glad for at modtage prisen i 2022.
Anders Kronborg i forbindelse med prisoverrækkelsen. Foto: Bent Hjarbo
Det blev Cirkusmuseet i Hvidovre Kommune, som fuldt fortjent fik Indsatsprisen i 2023. Museumschef Mikkel Knudsen knokler sammen med personalet og frivillige for at museet er i cirkus-topform i formidling og Hvidovre Kommune er med til at gøre en stor forskel. Min gode og dygtige kollega, MF Maria Durhuus, har i sin tid i både Cirkusmuseets bestyrelse og som medlem af kommunalbestyrelsen knoklet og talt varmt for Cirkusmuseet. Uden mange ildsjæle og en kæmpe indsats lokalt - og med stor opbakning fra cirkuskulturen - så var museet slet ikke kommet i den liga. Det er imponerende!
Derfor var det også en kæmpe fornøjelse, at kunne overrække Cirkusmuseet årets Indsatspris på vegne af Cirkusdirektørforeningen. Inden min tale havde jeg fået gode stikord fra Martin Arli og Benny Berdino. Henholdsvis cirkusdirektør i Cirkus Arli og Cirkus Arena - Nordens Største Cirkus.
I år har jeg selv besøgt fire af seks tilbageværende cirkusser i Danmark - og set deres forestillinger. Cirkus Trapez, Cirkus Baldoni, Cirkus Arena og Cirkus Arli. Det har været gode oplevelser og jeg glæder mig allerede igen til næste år.
Cirkus Mascots direktør, Marianne Deleuran, modtog hædersprisen, som blev overrakt af Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M). Jakob lagde vægt på, at cirkus også er en vigtig kulturgenre. Det er helt tydeligt, at cirkus som kultur fortsat er rykket ind i Kulturministeriet og har ministerens positive opmærksomhed. MF Mogens Jensen, som er kulturordfører for Socialdemokratiet, havde også fundet vej til uddelingen, og var ligeledes begejstret. Det samme var Hvidovre Kommunes borgmester og udvalgsformand for kulturen.
Festlighederne trækker altid mange kendte cirkusansigter til. Man kan således også få en hyggelig sludder med cirkusartister, som har tilbragt mange år i en cirkusvogn.
Til slut fik jeg en inspirerende rundvisning på museet af Line Vittrup, som selv er artist på museet og mange dage om året bl.a. giver skolebørn gode cirkusoplevelser. Det fik vi en god snak omkring, hvor jeg også lige fik lov til selv at jonglere.
Tak for en skøn cirkusdag - kultur i verdensklasse.
Ikke mindre end 4 folketingsmedlemmer overværende prisoverrækkelsen. Her ses Hvidovres borgmester Anders Wolf Andresen (han er ikke medlem af folketinget) sammen med kulturminister Jakob Engel-Schmidt, Maria Durhuus, Mogens Jensen og Anders Kronborg. Foto: Bent Hjarbo
19. august 2023
Et dødsfald: Miguel Ferreri. Den spanske linedanser Miguel Ferreri afgik ved døden den 17. august. Han blev kun 58 år. Danskerne oplevede hans elegante nummer i Cirkus Benneweis i 2007, hvor han med spansk temperament mestrede både at sjippe, hoppe over forhindringer samt såvel den baglæns som den meget svære forlæns saltomortale. Hans to sønner Michael og Steven var hos Arena i år. Michael er en fremragende jonglør og Steven optræder på line og er oplært af sin far og var blandt de 3 numre, der blev nomineret til årets talentpris. Miguel var med sønnerne rundt størstedelen af sæsonen, men fik et ildebefindende og kom på hospitalet, da Cirkus Arena lå i Rødovre. Efter nogle dage var han tilbage. Men på vej hjem til Spanien i bil sammen med sin kone blev han igen sløj og kom på hospitalet, hvor han døde.
Miguel Ferreri hos Benneweis i 2007
Et dødsfald: André Nikolaev. Den russiske klovn André Nikolaev er død på et hospital i Rusland. Han blev 85 år. Danskerne oplevede ham i Cirkus Benneweis i 1999 sammen med partnerne Galina og Pavel som Nico & co. Hans navn ses også stavet Amdrej Nicolajew.
18. august 2023
Den Danske Cirkuspris 2023. Årets cirkuspriser uddeles mandag den 21. august kl. 13 i Fægtesalen på Cirkusmuseet i Hvidovre. Alle er velkomne. Dørene til Fægtesalen åbnes kl. 12:30, hvor Cirkusmuseet byder på et glas.
Kulturminister Jakob-Engel Schmidt samt Hvidovres borgmester Anders Wolf Andresen medvirker ved prisuddelingen. Der uddeles følgende priser
· Hædersprisen, Den Danske Cirkuspris, som overrækkes af Kulturministeren
· Talentprisen
· Prisen til årets bedste nummer
· Indsatsprisen, der i år overrækkes af sidste års prismodtager MF Anders Kronborg
Ud over de nævnte priser har Fonden efter Nelly Jane Benneweis ønsket at uddele 2 rejselegatar.
Navnene på prisvinderne vil fra 21. august kl. 14 kunne ses på Cirkusprisens facebookside https://www.facebook.com/DenDanskeCirkuspris og senere på dagen sammen med fotos fra prisuddelingen på sidste nyt-siden.
18. august 2023
Cirkus Krone. Joan Dansberg skriver:
Min søster bor i Værum syd for Randers, og vi havde for længe siden aftalt, at jeg skulle komme over og bo hos hende et par dage. Samtalen faldt på cirkus, og min søster mente, at der var et cirkus i Randers.
Tirsdag den 15. august kørte vi ind mod byen, der var smykket med adskillige Dannebrogsflag. Lastbiler fyldte godt op både på havnen og på cirkuspladsen. Karruseller, gynger og meget andet var ved at blive stillet op på to forskellige pladser. Det var Randers Festuge.
Og i Tronholmparken stod et lille blåt/rødt cirkustelt. Det var Cirkus Krone, der var engageret af kommunen til at vise forestillinger mandag til torsdag for kommunens institutionsbørn. Tre forestillinger hver dag.
Alle fotos: Joan Dansberg
Min søster og jeg kom ind, selv om vi er over børnehavealderen, men vores barnehjerter var intakte - vi lo sammen med de små børn, når klovnen Allando lod sig overliste af den ene kanin efter den anden. Han afsluttede nummeret med at jonglere med plastikposer. Det var smukt gjort. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg kom til at tænke på Charlie Chaplin.
Familien Krone består af: Irene, Jan Allan, Frank og Franks kæreste, Kate, samt Franks to smukke tvillingepiger på 17 år. Tvillingerne var cirkustjenere. Derudover udførte Leo (Tyskland) to numre med sine hunde.
Allando og Irene lavede sammen et komisk nummer, hvor Irene var gemt i en pingvindragt, og Irene kunne alene med sine kropsbevægelser formidle både humor, sørgmodighed og lidt skadefryd.
Frank Thierry var sprechstallmeister og havde også et nummer, hvor et par børn blev inviteret ind i cirkusskolen i manegen for at være artister for nogle få minutter. At se de strålende børneøjne var hele forestillingen værd.
Leo havde dresseret sine hunde godt, og humoren var gennemgående i begge numre. Det var professionelt udført og en fornøjelse at se på.
Det, som jeg fornemmede klart gennem hele forestillingen, var, at familien Krone lagde sjæl og varme i deres optræde, både i deres henvendelse til publikum og til hinanden.
Frank Thierry er en behagelig sprechstallmeister, og jeg følte mig tryg i hans selskab fra første sekund. Måske især fordi han gjorde som sin morfar, Regner Thierry: Han opfordrede publikum til at hilse på hinanden og på artisterne. Så var vi alle som én stor familie.
Jeg håber, at Cirkus Krone har åbnet for en ny epoke. Familien er dygtig, og kærligheden til cirkus smitter af på publikum. Man går glad fra forestillingen.
**
Familien Thierrys lille jyske Cirkus Krone har ikke været på turne siden 2018. Så det var første gang i 5 år, man kunne opleve det lille cirkus. Frank Thierry fortæller, at de gerne vil ud igen i 2024. Uden endagsbyer og med et program på en time.
17. august 2023
Cirkus Baldoni turnerer på Færøerne fra 4 – 13. september 2023. Teltsæsonen slutter 29. august i vinterkvarteret i Tureby. Derefter har de en enkelt halforestilling 1. september i Sørbymagle, inden turen går til Færøerne.
I år er det 17. gang Cirkus Baldoni besøger Færøerne. Som i teltforestillingen er det standupkomikeren, sangeren og skuespilleren Amin Jensen, som præsenterer forestillingen. Selvfølgelig har han Løven Leonardo på armen, ligesom cirkusdirektør Baldoni altid har haft det.
Forestillingen på Færøerne byder på seje akrobater, en stærk kvinde, der jonglerer med kettlebells, cowboyfamilien Buffalo Family, som svinger med lassoer og kaster med knive. Cirkusprinsessen Diana blæser sæbebobler i formationer, der næppe før er set på Færøerne. Den nu 13-årige Rudi Janeček har premiere med sit akrobatiske pole- og håndstandsnummer. Klovnen er som i teltforestillingen Tøffe med masser af sjove indslag, hvor han også gør sit til at hyle sprechstallmeisteren ud af den.
Læs mere på https://baldoni.dk/fo/
17. august 2023
Halloween Cirkus 2023. I år kan du opleve Halloween Cirkus på Bellahøj i dagene 13. til 22. oktober. Som sidste år der tale om en co-produktion mellem Clemens og Cirkus Arena.
Cirkus Arena skriver:
I et kæmpe totalshow for hele familien skabt af Clemens samles cirkusartister med sangere, skuespillere, influenter og dansere.
Er du til musikalske ørehængere, farlige cirkustricks, ildkanoner og skrupskørt skuespil? Eller vil du bare se, om i år bliver endnu mere gakkelak end debuten i ’22, så er det nu du kan sikre dig billetter til efterårsferiens store begivenhed, HALLOWEEN CIRKUS med dette års foruroligende fortælling:
Bram Stokers kendte karakter, Dracula er blevet for stor til sin blodfattige hjemstavn, der ligesom ikke kan rumme hans grandiose format. Han vil til London og hænge ud med rigtige verdensvampyrer.
Men da han indser, at det finere selskab er en blodappelsinjuicedrikkende, lukket kreds, der latterliggør hans middelalderlige vampyrvaner, erklærer han krig. I en humoristisk revy mødes Draculas varmblodede temperament, med den iskolde og beregnende, vestlige vampyrunion.
Dracula må stampe alle sine farligste (cirkus)krigere op af jorden for at drage til den store battle på slagmarken, hvor det én gang for alle skal afgøres, hvem der er verdens største vampyr (med mindreværd)!
Vores egen Patrick Berdino spiller rollen som verdens største vampyr Dracula, og han omgives bl.a. af Camilla Frederikke, Mattias Hundebøll og Ataf Khawaja
Showet anbefales til børnefamilier fra 5 år og opefter.
7. august 2023
Cirkustelt revet i stumper og stykker af blæsten. Helsinges børne- og ungdomscirkus Cirkus Kanutski kunne i år fejre 50-års jubilæum med i alt 7 forestillinger i dagene 4. til 6. august. Forestillingerne spillede fulde huse med 2.536 solgte billetter. Men mandag morgen ramte uvejret cirkuspladsen, og teltet væltede og teltdugen blev revet helt fra hinanden. Cirkus Kanutski er aktiv i sommermånederne og drives af Gribskov Ungdomsskole. De glæder sig over, at det ikke var under forestillingerne, at uvejret kom, men først efter den sidste forestilling søndag eftermiddag.
7. august 2023
Hansi Hinterseer i Cirkusland. To gange er koncerter med Hansi Hinterseer i K.B. Hallen i København blevet aflyst med ganske få dages varsel. Senest en koncert i juni i år. De, som havde købt billet og ikke var tilfredse med en ombytningsbillet til marts 2024, har endnu ikke kunnet få pengene tilbage fra den tyske arrangør Prom Event, og må måske erkende, at pengene er tabt.
Derfor var mange spændte på, om Hansi Hinterseer som planlagt havde Open-Air koncert 6. august i Cirkusland. Men han kom, og der var pænt besøg. Så det blev en eftermiddag med fællessang, fællesdans og højt humør! Hansi Hinterseer var akkompagneret af 4 musikere og et par sangerinder. De ovennævnte aflysninger betød dog nok, at en del af den østrigske schlagersangers danske fans valgte at blive hjemme i stedet for at tage turen til Slagelse. For mange for langt at køre, hvis Hansi nu alligevel ikke kom.
Hansi Hinterseer i Cirkusland. Foto fra Cirkuslands Facebook-side
4. august 2023
Internationalt Cirkus & Cabaret Show i Aalborg. Skraaen i Aalborg skriver:
De seneste par år har Skråen kunnet præsentere international Cirkus & Cabaret med Majestique i spejlteltet Paradise, opstillet ved siden af Nordkraft. Ikke mindre end 2.500 købte billet sidste sommer og anmeldelserne var super gode.
I år er både Paradiso og Majestique ude og prøve nye udfordringer andre steder i Verden. Samtidig har både vi og de allerede sat kryds i kalenderen ved Aalborg 2024.
Til gengæld giver det mulighed for, at Skråen nu kan præsentere en rygende varm nyhed til september.
Direkte fra London et helt nyt internationalt Cirkus & Cabaret Show Sophie's Surprise.
Showet har premiere nu på fredag ved Fringe Festivalen i Edinburgh, hvor de derefter optræder resten af august.
Herefter flyver de til Aalborg, hvor de så er klar på Skråen fra 3. - 7. september.
Sophie's Surprise lover det skøreste og vildeste surprice party du nogensinde kommer til.
Sophie fylder 29, og det fejrer de og vi med Cirkus & Cabaret, Musik & Comedy.
Tænk, hvis The Spice Girls aldrig var blevet opløst, Cirque du Soleil fik solstik og Downingstreet 10 faktisk havde vidst, hvordan man holder en fest.
Glæd dig til internationalt Cirkus & Cabaret Show fra London med verdenskendte unge energiske kunstnere fra bl.a. Cirque du Soleil, Britain's Got Talent og Majestique.
Forvent Twilight-fanfiktion, enhjulede narkohandlere og dødsforagtende bedrifter
Verdenskendte unge kunstnere.
Trio Vertex blev dannet i 2021 og har optrådt over hele Europa i flere tv-shows. I 2022 deltog de i Young Stage cirkusfestival i Schweiz, hvor de vandt Guldstjernen og publikumsprisen. Rollelisten på Sophie's Surprise 29th inkluderer også luftartisten Katharine Arnold, hånd-til-hånd og rulleskøjteakrobaterne Nathan Redwood Price og Isis Clegg-Vinell, luftartisten Cornelius Atkinson, cykelakrobaten og komikeren Sam Goodburn, akrobaten Nella Niva og, selvfølgelig - Sophie.
Luftartisten Katharine Arnold
Rulleskøjteakrobaterne Nathan Redwood Price og Isis Clegg-Vinell
Så tag dit festtøj på, festen starter kl. 20 skarpt - men husk, lad være med at fortælle det til Sophie.
3. august 2023
Nycirkusforestillinger over hele landet.
Danmarks Internationale Gadeteaterfestivaler har eksisteret siden 2013 og tilbyder fra 12. til 27. august gratis scenekunst midt i gadebilledet. Deres forestillinger falder inden for genrer som nycirkus, akrobatik, jonglering, gadeparade, marionetteater, komedie og meget mere. I løbet af august besøger de Aabenraa, Esbjerg, Gentofte, Ikast-Brande, Nykøbing F, Randers, Silkeborg og Valby og præsenterer ca. 200 forestillinger gratis for publikum. De er bl.a. støttet af Kulturministeriet, A.P. Møller Fonden og en række kommuner.
Vordingborg har sin helt egen festival: WAVES, som finder sted i dagene 20. – 26. august. Egnsteatret i Vordingborg Kommune har arrangeret WAVES Festival hvert andet år siden 1991. Festivalen præsenterer det nyeste inden for en bred vifte af scenekunstgenrer, herunder nycirkus.
Selv om Danmark har flere nycirkuskompagnier, kommer alle de optrædende i nycirkusforestillingerne under gadeteaterfestivalerne og Waves fra udlandet. Det kan man undre sig over. Synes festivalerne at det er finere med udenlandske artister? Eller at de danske nycirkusforestillinger ikke er gode nok? - Forestillingerne under festivalerne er nævnt i under ”Andet” i Cirkuskalenderen.
2. august 2023
Cirkus Trapez. Sommeren over har Cirkus Trapez haft to enheder, der har vist ca. 1 time lange forestillinger. Den ene enhed i et telt i Madsbyparken i Fredericia og den anden enhed med Open Air forestillinger på jyske og fynske campingpladser. Fra 8. august slås de to enheder sammen til en ca. 2 timer lang forestilling, der på hverdage som regel spiller i haller og i weekenden i telt. Alle forestillingerne er i Jylland.
Sommeren over har Cirkus Trapez haft to talentfulde unge danske luftakrobater på 14 år med i forestillingerne. Rasmine Tomasevic Olsen i teltcirkuset i Madsbyparken og Jasmin Nørgård i Open Air forestillingerne. Begge piger skal nu tilbage til deres skole. Jasmin, som kommer fra Viborg, skal på efterskole, og håber derefter på at komme ind på en af de udenlandske artistskoler.
Nedenfor lidt fotos fra Open Air-forestillingen.
Fotos fra Bøsøre Strand Camping, hvor Cirkus Trapez have 2 Open Air forestillinger den 28. juli med pænt besøg til eftermiddagsforestillingen og lidt mere sparsomt besøg til aftenforestillingen
Open Air-forestillingerne blev præsenteret af den gamle Dannebrog-sprechstallmeister Agnete Louise Enoch
Forestillingens gennemgående figur var den ungarske repriceklovn Gabor. Han er 52 år og har optrådt i en lang række cirkus, bl.a. i flere sæsoner hos Ringling Bros & Barnum and Bailey i USA
Flere gange i løbet af forestillingen mødte men en trup fra Marokko med enten 3 eller 5 medlemmer. Den blev præsenteret under forskellige navne. Cirkusdirektøren Isabella Enoch Sosman kalder dem The Said Amazigh troup
Et nummer med 2 schweiziske geder blev præsenteret af Bernhard Kaselowsky, bistået af klovnen Gabor
I en af Gabors entreer optrådt han bl.a. på rola rola. I en anden entre havde han to drenge i manegen til den kendte sjippentre. I en tredje entre havde han 4 mænd i mangen til entreen med de 4 taburetter, der fjernes en af gangen. Jeg bringer dog ikke fotos af publikummer i manegen.
Bernhard Kaselowsky med hest i frihedsdressur
Den talentfulde unge danske luftakrobat Jasmin Nørgård optrådte først i tissue og siden i aerial ring.
29. juli 2023
Cirkus Solvej. Jens Chr. Sørensen har besøgt det lille Cirkus Solvej og skriver:
Så cirkus Solvejs forestilling, som var fortræffelig. Det er godt klaret af to personer at lave en så sammenhængende forestilling. Der var fuldt hus. Kunne høre at folk var tilfredse med hvad de så. Der var 3 gange pony, da der kun var plads til 1 af gangen, Zora Nikodemova med kæmpe ballon, et hundenummer, forskellig jonglering, Victor Høegh Abrahamsen som klovn m.v.
Victor Høegh Abrahamsen med pony. Alle fotos: Jens Chr. Sørensen. Lysforholdene i teltet gjorde det svært at fotografere.
Både Zora og Victor optrådte med sæbebobler
Victor med diabolo
Slutnummeret med Zora foregik af brandsikkerhedsmæssige årsager uden for teltet
28. juli 2023
Southern Sweden Circus Festival afholdes efter planen i september 2024. Men i dagene 7. til 10. september i år tyvstarter man med en række events i Malmø og Lund. Festivalen arrangeres af Cirkus Syd i samarbejde med Malmø kommune og Lund kommune. Det er tanken at Southern Sweden Circus Festival fra og med 2024 skal være en tilbagevende begivenhed i lige år, dvs. 2024, 2026, 2028 osv.
Cirkus Syd er en netværksplatform for international forskning, udvikling og innovation med base i Lund, Sverige.
Du kan læse mere om festivalen, herunder om 2023-programmet, på https://www.cirkussyd.com/southernswedencircusfestival
24. juli 2023
Et dødsfald: Carl Mundeling. Rovdyrdomptøren Carl Mundeling er afgået ved døden. Han blev 54 år. Han var søn af Viola Mundeling og den norske kapelmester Odd Buvik. Carl voksede op i Aarhus, gik på Laursens Realskole og blev student fra Århus Katedralskole i 1986. Egentlig ville han have været helikopterpilot, men han valgte cirkuslivet og betrådte dermed de spor, som hans familie havde trådt før ham. ”Cirkuslivet er min rygrad og mit hele liv”, sagde han selv.
I 6 år rejste han med det norske Cirkus Merano, og siden med Arena – sammenlagt i 3 år. I begge cirkus arbejdede han på den administrative side. I efteråret 2000 kom han i lære hos den engelske rovdyrdomptør Dick Chipperfield, og han overtog hurtigt en rovdyrgruppe, som på et tidspunkt bestod af 14 tigre. Carl blev dermed den sidste danske rovdyrdomptør. I 3 år rejste han med Cirkus Busch-Roland i Tyskland, inden han skiftede til italienske cirkus. I 2004 var han således i det italienske Cirkus Darix Togni. Han droppede senere rovdyrene og var i 2013 administrativ medarbejder først i Cirkus Baldoni og siden i Cirkus Dannebrog.
Efter denne sæson rejste han sammen med sin mor og kæresten Clorinda Varrichio tilbage til Italien for at genoptage domptørkarrieren. I halvandet år arbejdede han for Cirkus Wonderland i Spanien, hvor han præsenterede cirkussets seks tigre og en blandt rovdyrgruppe. Senere købte han fem tigre, som han fremviste i Cirkus Delle Stelle i Italien. I december 2016 blev han gift med Clorinda, som havde succes med et komisk nummer med en stor gris. I den senere tid er det vist nok Clorinda, som har fremført tigrene. Ud over Clorinda efterlader Carl Mundeling sig sin 85 år gamle mor Viola.
Carl Mundeling
Carl Mundeling var født i Norge, hvor hans mor sammen med sin mor Erna og sin tante, som også hed Viola, var involveret i driften af Cirkus Löwe. Han blev derfor ligesom sin far Odd Buvik norsk statsborger og beholdt dette statsborgerskab, selv om han voksede op i Aarhus. Klik her for at læse mere om familien Mundeling.
21. juli 2023
Cirkus Landino (Cirkusland). Brian ”Briano” Behrendt skriver:
Den 15/7 - 2023 besøgte jeg min gode gamle arbejdsplads Cirkusland, hvor jeg havde mange fantastiske år, da jeg arbejdede der sammen med Suzanne Berdino og et skønt team. Jeg har mange gode minder derfra. Og jeg elsker stadigvæk alle cirkus.
Jeg så en meget flot forestilling med internationale artister og 6 velplejede ponyer.
Forestillingen startede med, at den hvide klovn Yann Rossyan spillede et flot musiknummer. Herefter bød en veloplagt sprechstallmeister Patrick Berdino velkommen og startede forestillingen med Arenas 6 shetlandsponyer, som han fremførte i en fin frihedsdressur.
Den hvide klovn Yann Rossyan. Alle fotos smartphonefotos, taget af Brian Behrendt
Benny Berdinos ældste barnebarn Patrick var forestillingens veloplagte sprechstallmeister. Det var også ham, som præsenterede ponyerne.
Herefter så vi jongløren Vanessa Berousek i helt ny stil. Bagefter en kort musikalsk bjældeklovne entre.
Så kom Vioris Zoppis med sit flotte håndstandsnummer i helt ny stil fremført i et lille vandbad. God effekt og flotte trick.
Spektakulært at Viris viste sit håndstandsnummer i et bassin med lidt vand i bunden
Herefter en god klovneentré med Yann Rossyann og hans kone Alexandra – den kendte entré med kugle og tallerkner. Yann og hans kone er blandt mine favoritter som hvid klovn med August. De er rigtig gode i alle numre og super musikalske – det er et af deres varemærker Fantastisk. Håber måske engang at se den i Arenas omrejsende telt.
Yann og Alexandra Rossi alias Duo Rossyan. Tidligere havde Yann sin bror Hector som partner.
Bagefter et ring trapez nummer med Katarina, som klovnernes datter Camila sang smukt til. Herefter en længere musikalsk klovneentré, hvor Yann på xylofon spiller Circus Renz March hurtigere og hurtigere. Derefter begge klovne.
Slutnummeret var Vioris Zoppis med sit strapat nummer, som han i 2018 vandt guld for i Monte Carlo Young Generation Festival. Et virkelig stærkt nummer.
Vioris Zoppi i strapater (aerial straps)
Alle numre blev præsenteret af en veloplagt super sprechstallmeister Patrick Berdino. Der var musik med trommer, passet af klovnens søn, til forud indspillet musik. Det fungerede virkelig godt. Lys og lyd blev styret af Fabio, der i mange år spillede trommer i Cirkus Arenas orkester, da engelske Alex Bozic var kapelmester.
Tak til jer alle for en flot forestilling, som jeg håber mange vil tage ud og se. Der var Cirkusskole en del tid inden cirkusforestillingen i den nyindrettede tidligere prøvemanege.
Jeg ønsker jer god vind derude. Mange hilsner Briano (Mister Tik Tak. Høvding Talende Vandfald, Kalle Kanon Kugle, Professor Briano osv.)
20. juli 2023
PASSAGE festival 2023. Den internationale gadeteaterfestival PASSAGE finder i år sted i dagene 31. juli til 5. august med massevis af forestillinger i Helsingør og omegn. Nogle med gratis adgang, andre mod entre. En del af forestillingerne er nycirkusforestillinger for børn og voksne. Disse forestillinger er nævnt under ”Andet” i Cirkuskalenderen.
18. juli 2023
Viggo Salting og Helle Abildgaard i Vendsyssel. Kunstnerparret Viggo og Helle har i mange år boet i Kerteminde, men samtidig haft et hus i Frankrig. Det solgte de i 2022 og købte kort efter et lille idyllisk hus i Rødhus. Det er i disse dage ved at blive forvandlet til et arbejdende galleri, som efter planen slår dørene op for offentligheden i august. Adressen er Rødhusvej 240, Pandrup. Håbet er senere at kunne opføre en galleribygning på 80 kvadratmeter, hvor billederne kan vises frem.
Tv: indgangsdør til værksted. Th: Viggo Salting maler dørkarme med sine klovneportrætter
Helle Abildgaard kalder sit billede af klovnen, som griber englen, for Corteo
I første omgang holder galleriet åben torsdag, fredag, lørdag og søndag fra klokken 12-16 i resten af juli og i august.
- Vores ønske er at omdanne stedet til et oplevelsescenter, hvor gæster kan komme og se, hvordan vi arbejder og opleve vores billeder, siger Viggo Salting.
Helle og Viggo har indtil nu levet et lige så farverigt liv som deres mange malerier, der er blevet til gennem et langt liv, herunder nogle år hvor de rejste med Cirkus Benneweis. Vigge er i kunstnerkreds kende som klovnens mester. Han har blandt andet skabt logoet til Den Danske Cirkuspris og de malerier, som modtagerne af den fornemme pris har fået.
Viggo Saltings maleri Skovklovnen
17. juli 2023
Pressemeddelelse fra Den Danske Cirkuspris
Nomineringer til årets cirkuspriser
Medlemmer af prisjuryen har i år set mere end 50 artister/artistnumre.
Juryen har nu besluttet, hvem af disse der skal nomineres til priserne for årets bedste nummer og årets talentpris.
Til årets talentpris er nomineret:
· Steven Ferreri, Cirkus Arena
· Karel ”Kaya” Janacek, Cirkus Baldoni
· Rasmine Tomasevic-Olsen, Cirkus Trapez
Til prisen for årets bedste nummer er nomineret:
· Skating Ramos, Cirkus Arli
· Duo Stauberti, Zirkus Nemo
· Los Ortiz, Cirkus Arena
Prisoverrækkelsen finder sted mandag den 21. august kl. 13:00 i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre under medvirken af kulturminister Jakob Engel-Schmidt og Hvidovres borgmester Anders Wolf Andresen.
Der uddeles 4 priser:
• Hædersprisen ”Den danske Cirkuspris”
• Talentprisen
• Årets bedste nummer
• Indsatsprisen
Der foretages ikke nominering til hædersprisen og indsatsprisen.
Om priserne
Bestyrelsen for Den danske Cirkuspris vælger hvert år de nominerede og prismodtagerne ud fra følgende kriterier:
Hædersprisen uddeles til en person som anerkendelse af dennes særlig fortjenstfulde indsats til fremme af cirkuskunsten i Danmark. Hædersprisen kan kun modtages en gang. Der foretages ikke nomineringer til denne pris. Hædersprisen består af et maleri af ”klovnens mester”, maleren Viggo Salting.
Prisen til årets bedste nummer uddeles til det artistnummer, som efter bestyrelsens opfattelse er årets bedste. Prisen består af et diplom samt et engangsbeløb på 500 Euro.
Talentprisen uddeles fortrinsvis til en yngre artist. Prisen består af et diplom samt et engangsbeløb på 10.000 kr.
Indsatsprisen går til den politiker eller offentlige person mv., der har gjort mest for cirkus i det forgangne år. Der foretages ikke nomineringer til denne pris. Indsatsprisen består af et lille maleri af Viggo Salting.
Om de nominerede
STEVEN FERRERI er linedanser. Han er 4. generation fra en kendt artistfamilie og oplært af sin far Miguel Ferreri, der også var en fremragende linedanser. Steven mestrer alle de tricks, en dygtig linedanser skal kunne. Herunder den forlæns salto, som er meget sværere end den baglæns, fordi man ikke kan se linen før man lander, samt spring gennem en ring med knive.
Steven Ferreri. Foto: Jacob Boas Leitisstein
KAREL ’KAYA’ JANACEK er 8. generation af en kendt tjekkisk artistfamilie. I 2018, hvor han kun var 11 år gammel, blev han nomineret til talentprisen for et imponerende rola rola-nummer, hvor han kappedes med sin far Eddie Janecek om, hvem der var bedst. I 2021 og 2023 viste han igen sit rola-rola-nummer med ungdommens charme og udstråling. Trods sin unge alder er han en af de allerbedste i branchen.
Kaya Janacek. Foto: Jacob Boas Leitisstein
SKATING RAMOS alias Adrian og Jenniffer Ramos viser et imponerende og tempofyldt rulleskøjtenummer, som byder på alle de tricks, et flot rulleskøjtenummer skal vise. Desuden har parret et nummer i strapater, hvor det undertiden er Jennifer der bærer sin mand. I de fleste andre strapat-duoer er det manden, som er den bærende kraft.
Skating Ramos. Foto: Jacob Boas Leitisstein
LOS ORTIZ optræder på tårnline. To af truppens medlemmer har fået en sølvklovn i Monte Carlo. Tårnlinenumre regnes blandt de farligste cirkusnumre. Mange meter over manegen danser og hopper de over hinanden på den tynde line. Deres sluttrick er den berømte og farlige 7 mands pyramide, som vi ikke tidligere har set i Danmark. Ud over tårnlinenummeret optræder to at truppens medlemmer i dødshjul.
Los Ortiz. Foto: Jacob Boas Leitisstein
DUO STAUBERTI består af Dimitri Stauberti og hans niece Nancy. Første trick er Nancy i håndstand på toppen af en perch, som Dimitri balancerer på panden, medens han kravler op af to stiger. I næste trick balancerer Dimitri igen en perch på panden, medens Nancy står på hovedet på toppen af perchen samtidig med at hun med fødderne roterer en art vægtstang. Senere står hun på hovedet, medens Dimitri sætter sig ned og vender sig om. I sluttricket ridder Dimitri på en høj monocykel medens han på panden balancerer en perch. På toppen af perchen står Nancy i håndstand med benene i spagat.
Duo Stauberti. Foto: Ole Simonsen
RASMINE TOMASEVIC-OLSEN optræder i trapez. I forbindelse med overrækkelsen af cirkuspriser i 2022 modtog hun den første artist nogensinde et legat fra Fonden efter Nelly Jane Benneweis som anerkendelse af hendes interesse og talent samt som tilskyndelse til at fortsætte med at dygtiggøre sig. Og det har den nu 14 år gamle pige gjort! Danmark har haft en stærk tradition for dygtige kvindelige artister, der arbejder i solotrapez. Isabella Enoch og Nynne Hulsig Samuelsen er de sidste skud på stammen. Men det er, som om Rasmine bringer disciplinen et skridt videre. Hun laver akrobatik i svingtrapez. Hun er et kæmpe talent.
Rasmine Tomasevic-Olsen. Foto: Ole Simonsen
15. juli 2023
Mere om Cirkus Paul Busch. I fortsættelse af Jørgen Lorenzens omtale 17. juni skriver Finn Stendevad:
Midt i juni var Søren Kastoft, vor svenske, gode ven, Martin og jeg, en tur i Flensborg, hvor vi så cirkus Paul Busch. Navnet har de købt af Micaela Buschs søn Paul Busch jr. Michaela er datter af den navnkundige direktør og forfatter Paula Busch, som så er datter af den berømte direktør Paul Busch sr. og hustru Constanze. De startede deres cirkus i Svendborg i 1880’erne, og Paula fødtes i Odense også i 80’erne. Busch blev den store cirkus i Berlin efter Ernst Renz. De udvidede med, udover at have en stor bygning i Berlin, også har have en i bl.a. Hamburg, Wien, Breslau, nu Wroclaw, i Schlesien. Alle knustes af nazisterne. Efter krigen drev Michaela i mange år en teltcirkus. Denne afhændedes til cirkus Roland fra Bremen. Micaela strandede med sine cirkusdrømme i Asien, mens Paul Jr., der blev opdraget og boede i Sverige, lagde navn til denne lille cirkus. Hans portræt ses på facaden.
Forestillingen var lidt af en discount udgave af den, vi har set i cirkus Trapez i år. Ret meget mere er der ikke at sige. Samme numre, tilsat et dødshjul.
Cirkus Paul Busch havde Ikke stort flere sæder end i Arli. Disse var opstillede i højre side, når man kom ind, kioskvognen i venstre.
Kassevogn og indgangsparti. Foto: Finn Stendevad
14. juli 2023
Cirkus Trapez i Madsbyparken. Sommeren over har Cirkus Trapez valgt at byde på knap 1 time lange forestillinger uden pause. Dels i et telt i Madsbyparken i Fredericia, dels som Open Air forestilling på jyske og fynske campingpladser. Billetpriserne er lavere end ved de sædvanlige 2-timers forestillinger: 95 kr. for børn og 125 kr. for voksne.
Forestillingen i Madsbyparken præsenteres af cirkusdirektøren Isabella Enoch Sosman. Ved Open Air forestillingerne er det hendes storesøster Agnete Louise Enoch, som leder slagets gang.
I Madsbyparken byder Isabella velkommen for at blive afbrudt af Ursula, som fortæller af artisterne ikke er kommet. Bag den komiske figur Ursula gemmer sig Katja Tomasevic Olsen. Hun har flere korte indslag i løbet af forestillingen.
Ursula fortæller Isabella, at artisterne ikke er kommet
Første artistnummer er hendes 14 år gamle datter Rasmine, som sidste år i forbindelse med uddeling af cirkuspriser som den artist første nogensinde fik et legat fra Fonden efter Nelly Jane Benneweis. Hun viser et fint nummer i tissue (nedhængende stofbaner, af nogle kaldet lagner).
Rasmine Tomasevic-Olsen
Næste nummer er de komiske akrobater Duo Gancho, som vi oplever flere gange i løbet af forestillingen. Deres første entré endte med jonglering med champagneflasker.
Duo Gancho
Ursula har nu en kort komisk entre, hvor hun står på hoveder. Derefter er turen kommet til Isabellas 10 år gamle nevø Joseph, der viser sine færdigheder med diabolo.
Joseph er søn af Isabellas lillesøster Katja
Duo Gancho kommer nu tilbage med en fin entre, hvor den ene bruger den anden som musikinstrument: klaver, guitar, tromme m.v.
Duo Gancho
De bliver afløst af Ursula med cykelhjelm og en spektakulær rød/hvid kjole. Hun ender med at stå på hovedet og snurre rundt, og kjolen skifter nu udseende, se foto.
Næste nummer er forestillingens topnummer: Rasmine i trapez. Sidste års legat fra Nelly Jane-fonden blev givet hende i anerkendelse af hendes og talent samt som en tilskyndelse til at fortsætte med at dygtiggøre sig som cirkusartist. Og det har hun i allerhøjeste grad gjort. Hendes nummer i trapez er imponerende. Rasmine er en rising star, som også vil gøre sig godt i et af de store cirkus.
Rasmine – a rising star!
Duo Gacho kommer nu tilbage med et bordummer (kaskadørnummer), der også indeholder elementer fra den kendte spaghetti-entre.
Duo Gancho
Forestillingen næste nummer er med heste: først en pony fremført af 5 år gamle Nikolaj og siden Stor og Lille fremført hans mor Stine-Marie Greisen.
Nikolaj med pony
Stine-Marie Greisen
Forestillingens sidste nummer er Ursula, der nu viser sine færdigheder i en lavthængende Washingtontrapez og dermed viser, at hun kan andet og mere end at være komiker.
Ursula alias Katja Tomasevic Olsen i Washingtontrapez. Navnet stammer ikke fra den amerikanske hovedstad, men fra trapezens opfinder Keyes Washington (1830-1882). Den er meget tungere end den klassiske trapez. Den centrale stang er et rundt metalrør, hvortil der er fastgjort metalkugler.
Isabella siger farvel og tak til publikum
Til og med 6. august er der forestilling hver dag kl. 11:30 og 14:30. Efter den sidste forestilling er der mulighed for cirkusworkshop, ledet af Isabellas lillesøster Katja.
Der er gode parkeringsmulighede ved Madsbyparken. Og den er også nem at nå med tog: hvis du går ud fra bagsiden af Fredericia Station, kan du se søen i parken med cirkusteltet i baggrunden. Sommeren over kan du få Orange togbilletter til kun 99 kr.
13. juli 2023
Den seneste dages kraftige regnskyl har omdannet nogle af landets cirkusplader til mudderhuller. Ovennævnte foto er fra pladsen ved brandstationen i Allerød, hvor Cirkus Arena havde forestilling 12. juli. De havde regnet kraftigt fra morgenstunden, og der kom også en skylle kort for forestillingen startede.
Der var endda et fødselsdagsbarn i Allerød: tandatleten Leonardo Costache fyldte 40 år. Og selvfølgelig sang man Happy Birthday i finalen. Leonardo er en alsidig artist. Vi har tidligere sæsoner oplevet ham og fru Vita i perch.
12. juli 2023
Den gamle gøgler Dr. Chango (Jean Ascher) er stadig aktiv. I mange år var Dr Chango den drivende kraft i Cirkus ChangHigh, der optrådte i såvel ind- som udland. Børnene i Cirkus ChangHigh var nogle af Danmarks bedste ethjulede børne-artister, og flere af dem vandt mesterskaber i unicykling på ethjulede cykler.
Selv om Dr. Chango nærmer sig de 78, er han stadig aktiv som gadegøgler med offentlig kniv- og øksekastning med adgang for publikum til selv at prøve disciplinen. Han kalder sig Danmarks eneste lovlige legale dispenseret kniv- og øksekaster med ret til undervisning.
Du kan i weekenden 15./16. juli opleve ham i forbindelse med Skjaldefestivalen i Jernalderlandsbyen Odins Odense. Adressen er Store Klaus 40, 5270 Odense N. Lørdag fra 10 til 17 og søndag fra 10 til 15 optræder han på Marken med kast med knive og økser. Lørdag kl. 17 holder han foredrag på Store Scene og søndag kl.15 i Vølvens gård. Foredraget præsenteres således: ”Det er ikke nogen nem opgave at koge 40 års tro tjeneste for det danske folk og kunsten at være gøgler af Guds nåde ned på 40 minutter. Men Dr. Chango fra Cirkus ChangHigh vil gøre forsøget, når han tager os med ud på de støvede landeveje, i cirkusmanegen og på tidsrejse gennem anekdoter fra et lang liv som omrejsende gøgler.”
Dr. Chango fortæller, at han er verdens første virtuelle cirkusartist, som optræder live i SecondLife Verdens største metaverse med virtual reality tilknyttet kosmisk virkelighed. Truppen The ChangHigh Sisters of Light, Life & Love har optrådt mere end 350 gange for mange store internationale sociale organisationer, støttet med sponsor forestillinger for børn, kræft, hungersnød, hurricane, jordskælv o.a. bl.a. både for Ukraine og Tyrkiet.
11. juli 2023
Sommercirkus i Odense. Cirkus Flik-Flak fra Odense skriver:
Cirkus Flik-Flak har nu fornøjelsen at byde Dem velkommen til årets cirkusforestilling for hele familien.
Som en fast tradition i Odense i uge 31, byder børn og unge igen i år velkommen til en fantastisk cirkusforestilling i Cirkus Flik-Flak.
Programmet er sammensat af de mange unge artister og byder på en spændende forestilling, hvor inspirationen er hentet fra cirkus verdenen.
Her møder du en yderst veloplagt artist trup bestående af 180 børn og unge, der giver den fuld gas med alskens artisteri, underfundige og grinagtig klovneri, svimlende luftakrobatik, spektakulær udfordring af tyngdeloven og svært begribelig illusion.
Børnecirkus handler om at sprede glæde. Først blandt artisterne, instruktører og andre hjælpere – dernæst for publikum i cirkusteltet.
Glæd jer til at møde årets artister i farvestrålende kostumer.
Lyt til cirkus musikkens stemningsfyldte toner.
Lad jeg imponere af artisternes kunstneriske formåen i rampelysets skær.
I Cirkus Flik-Flak kan du give dig selv og din familie, et barn eller kæreste en vitaminindsprøjtning af livsglæde, gåpåmod og godt humør!
Det er med stor fornøjelse at Cirkus Flik-Flak igen i år kan præsentere et brag af en forestilling,
Sammen med det velspillende cirkusorkester leverer alle artisterne en dejlig blanding af spænding, glæde, humor og opløftet stemning under teltdugen.
Teltet er tæt pakket med et oplagt publikum forsynet med popcorn og candyfloss.
Men vi kan love jer alle at stemningen er i top, når Cirkus Flik-Flak spiller op på Herluf Trolles Vej 138, Odense SØ, til årets cirkusforestilling:
Fredag d. 4. august kl. 13.30
Lørdag d. 5. august kl. 13.30
Søndag d. 6. august kl. 10.00 og 13.30
Billetter kr. 120,- kan købes på www.cirkusflikflak.dk
7. juli 2023
Den Danske Cirkuspris 2023. Prisuddelingen finder sted mandag den 21. august kl. 13. Stedet er Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre, ganske som det har været tilfældet ved alle prisuddelinger siden 2016.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har lovet at komme og overrække hædersprisen Den Danske Cirkuspris. Det synlige bevis på prisen er et maleri af kunstneren Viggo Salting, også kendt som klovnens mester. Der er også Viggo der har skabt cirkusprisens logo.
Cirkusprisens logo er skabt at klovnens mester - den internationalt anerkendte kunstmaler Viggo Salting
Derudover er der priser til årets bedste nummer, en talentpris og efter indstilling fra Cirkusdirektørforeningen en indsatspris.
Hvert år nomineres 3 artister/numre til hhv. prisen for bedste nummer og talentprisen. Årets nomineringer offentliggøres 17. juli kl. 12:30 og vil kunne ses på Cirkusprisens facebookside samt sidste nyt-siden.
Her er en oversigt over de hidtidige prismodtagere:
Hædersprisen
1968: Albert Schumann
1969: Eli Benneweis
2016: Benny Berdino
2017: Søren Østergaard
2018: Martin Arli
2019: Benny Schumann
2022: Katja Schumann
Prisen for årets bedste nummer
2016: Captain Frodo, Zirkus Nemo
2017: Rafaella Honden, Cirkus Mascot
2018: Duo Solys, Zirkus Nemo
2019: Andrejs Fjodorovs, Cirkus Arena
2022: Leosvel & Diosmani, Zirkus Nemo
Talentprisen
2016: Alexander Arli, Cirkus Arli
2017: Cirkusskolen AMoC
2018: Charmaine Berdino, Cirkus Arena
2019: Kolev Sisters, Cirkus Arena
2022: Francesco Fratellini, Cirkus Arli
Indsatsprisen
2017: Kulturminister Bertel Haarder
2018: Borgmester Anders Gerner Frost, Gribskov kommune
2019: Borgmester Helle Adelborg, Hvidovre kommune
2020: På grund af coronaen var der ingen prisuddelinger i 2020 og 2021. Dog blev Cirkusdirektørforeningens Indsatspris givet til Cirkusprisens formand Ole Simonsen, der tillige er næstformand for Danske Cirkusvenner og mangeårig redaktør af www.cirkus-dk.dk.
2022: MF Anders Kronborg
Fra prisuddelingen i 2016. Fra venstre ses Hvidovres daværende borgmester Helle Adelborg, Årets Talent Alexander Arli, Årets Bedste Nummer Captain Frodo, modtager af hædersprisen, Den Danske Cirkuspris 2016, Benny Berdino, kulturminister Bertel Haarder, priskomite-medlemmerne Pia Jette Hansen og Jan Hertz samt formanden Ole Simonsen. Foto: Jacob Boas Leitisstein.
Fra prisuddelingen i 2017: Formanden for Den danske Cirkuspris Ole Simonsen, AMoC som vinder af Årets Talentpris, repræsenteret af parakrobaterne Alfred Hall Kriegbaum & Sonia Matos. Bag Sonia ses jurymedlemmet Pia Jette Hansen, Søren Østergaard, sprechstallmeister og jurymedlem Jan Hertz, Årets Bedste Nummer: Rafaela Honden og Årets Indsatspris: Bertel Haarder. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press
Foto fra prisuddelingen i 2019. Fra venstre ses juryformanden Ole Simonsen, talentprismodtageren Charmaine Berdino, maleren Viggo Salting, hædersprismodtageren Martin Arli, jurymedlemmet Jan Hertz, Tatiana og Hector fra Duo Solys, Hvidovres borgmester Helle Adelborg, museumschef Anja Olsen og kulturminister Mette Bock. Foto: Jacob Boas Leitisstein.
Prisvinderne i 2019: Helle Adelborg, Kolev Sisters, Andrejs Fjodorovs, Joy Mogensen og årets hædersprismodtager Benny Schumann. Bagest prisjuryen: Ole Simonsen, Jan Hertz, og Rud Kofoed. Foto: Trine Kofoed / Ajour Press
Trods næsten tropisk varme var der godt fremmøde til prisuddelingen i 2022. Tv. ses dagens konferencier Jan Hertz, der tillige er medlem af prisjuryen. Midt i billedet ses daværende kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen
Du kan læse om Cirkusprisens historie i bogen ”Københavns Cirkusbygning og andre artikler om cirkus og artister”. Bogen kan lånes på biblioteket eller købes hos forlaget på https://www.bogshop.dk/catalog/9
6. juli 2023
Vejret var ikke med det lille Cirkus Solvej, da de have premiere på Tornby Strand Camping i Hirtshals den 5. juli: Det øsregnede. For at gøre ondt værre gik strømmen ved slutningen af forestillingen. Men teltet, som kan rumme ca. 60 tilskuere, blev hurtigt fyldt, og publikum oplevede numre udført af cirkusdirektørerne Victor Høeg Abrahamsen og Zora Nikodemova. Dansk cirkus skal bevares og helst også i lidt af den ånd, som går hundredvis af år tilbage, mener de to direktører. “Vi vil kæmpe for at holde liv i cirkuskulturen i Danmark,” siger de og fokuserer på at skabe en intim og nærværende cirkusoplevelse for gæster på campingpladser i Jylland og på Fyn. Du kan se deres turneplan under ”Andet” i Cirkuskalenderen.
Link til ældre nyheder fra 2023