nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 12. august 2017

Opdateringerne dækker denne gang perioden 6. til 11. august. Næste opdatering lørdag den 19. august. sidste nyt-siden, kan du evt. finde korte nyheder, som er modtaget efter 12. august.

10. august 2017

Den Danske Cirkuspris 2017 – prisuddelingen onsdag den 9. august kl. 10:30

Inden selve prisoverrækkelserne viste artistparret Alfred Hall Kriegbaum og Sonia Matos flot parterreakrobatik. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Prisuddelingen blev lige som sidste år en festlig begivenhed. Den foregik i den stopfyldte Fægtesal ved Cirkusmuseet i Hvidovre.

Kulturminister Mette Bock overrakte dansk cirkus- og artistverdens fornemste pris, Den Danske Cirkuspris, til skuespilleren og zirkusdirektøren Søren Østergaard, Zirkus Nemo.

I sin tale til prismodtagere sagde kulturministeren blandt andet, at der var mange som undrede sig, da han sammen med sin ven og kollega Flemming Jensen i 1994 fandt på at turnere med et ny-cirkus inspirerede show, "Østergaard og Jensens Store Hundeshow".

Ministeren mindedes, at Søren Østergaard året før havde fået såvel en Robert som en Bodil for bedste mandlige hovedrolle i Niels Malmros-filmen Kærlighedens smerte. Danskerne kendte ham også som den lidt anløbne forretningsmand Frank Andersen fra tv-serien Landsbyen. En forretningsmand, som så gerne vil have succes, men aldrig fik det.

Alle havde forventet, at Søren Østergaard ville satse på en traditionel skuespillerkarriere. Man han var blevet ramt af cirkusbacillen. Han har selv fortalt, at det skete da han i 1969 fik en teltpløk i hovedet, da Cirkus Royals telt kollapsede under en forestilling i Esbjerg.

Ministeren nævnte videre, at Søren Østergaard i 1999 sammen med Anders Lund Madsen gik i luften med et crazy zirkus, Zirkus Nemo, som hurtigt fik en næsten kultagtig status, og som Søren Østergaard i de seneste mange år har været eneejer af.

Hvor landets øvrige cirkus satser på familieforestillinger for børn og voksne, laver Søren Østergaard voksencirkus. Mange synes utvivlsomt, at det vigtigste element i forestillingerne er Sørens egne figurer. Men hans artister er også af verdensklasse. Det var således en af dem, der sidste år fik prisen for årets bedste artistnummer.

”I de fleste brancher går det op og ned,” fortsatte ministeren. ”Det gælder også for cirkusbranchen, og de senere år har været lidt magre for flere cirkus, selv om udviklingen ifølge branchens folk nu ser ud til at vende. Men hvor andre cirkus har mærket krise og et par af de kendte – Benneweis og Dannebrog – har valgt at tage en time out, har Zirkus Nemo klaret sig godt.”

Ministeren fandt det helt naturligt, at det var Søren Østergaard, som bestyrelsen for Cirkusprisen valgte til at modtage årets hæderspris, Den danske Cirkuspris. En hæder, som kun tre gange tidligere er overgået en cirkusdirektør.

Søren Østergaard og kulturminister Mette Bock med det synlige bevis på hædersprisen: et maleri af Viggo Salting. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Årets talentpris gik til AMoC (Akademiet for Moderne Cirkus) som anerkendelse af deres evne til at uddanne talentfulde artister med færdigheder, som kan bruges såvel inden for nycirkus som i klassiske cirkus og i teatersammenhæng. Det var Alfred Hall Kriegbaum og Sonia Matos, som på skolens vegne modtog prisen.

Prisen for årets bedste nummer tilfaldt Rafaela Honden fra Cirkus Mascot for hendes flotte nummer med ni store, hvide schweiziske hyrdehunde, som tydeligvis elsker at være i manegen.

Rafaela Honden. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli overrakte en nystiftet indsatspris til tidligere kulturminister Bertel Haarder. Prisen går til den politiker eller offentlige person, der har gjort mest for cirkus i det forgangne år.

Martin Arli begrundede valgte med, at Bertel Haarder i modsætning til en række tidligere ministre lyttede til branchen, da man i foråret 2016 bad ham tage cirkus tilbage under kulturministeriets ressort, efter at de i mange år havde været ”forvist” til justitsministeriet. Martin mindedes i øvrigt Bertel Haarder egen optræden i Cirkusbygningens manege, hvor han snublede og faldt hen over en noget kraftig kvindelig artist. Det gjorde Bertel Haarder også i sin takketale!

Martin Arli og Bertel Haarder med Indsatsprisen, som bestod af et lille maleri af Viggo Salting. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Formanden for Den danske Cirkuspris Ole Simonsen afsluttede prisuddelingen med at udråbe et hurra for de danske cirkus. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Den Danske Cirkuspris 2017 bestod i et maleri, skabt af maleren Viggo Salting, ledsaget af et beløb på 10.000 kr.

Talentprisen bestod i et diplom samt et beløb på 10.000 kr.

Prisen for årets bedste nummer bestod af et diplom samt et beløb på 1.000 Euro.

Indsatsprisen bestod af et lille maleri af Viggo Salting.

Prisoverrækkelsen fandt sted i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. På billedet ses bl.a. museumschef Anja Olsen (stående) og siddende kulturminister Mette Bock, fhv. kulturminister Bertel Haarder og Hvidovres borgmester Helle Adelborg.

Enkelte undrede sig over, at talentprisen gik til en nycirkusskole og ikke til en artist fra et af de omkringrejsende cirkus. Prisjuryen har imidlertid fundet, at der var flere klare talenter blandt det første hold artister fra skolen, som blev færdige i juni i år. Hertil kommer, at ethvert af de numre, som blev vist ved AMoC’s afgangsforestilling, også kan bruges i et traditionelt cirkus. De artistmæssige færdigheder, en god artist skal mestre, er ganske de samme hvad enten vedkommende optræder i et klassisk cirkus, et nycirkus eller i teatersammenhæng. Rektor AnneSophie Bergmann fra AMoC fortæller i øvrigt, at det er en myte, at de nyuddannede artister ikke ønsker job i traditionelle cirkus.

Danskerne har i øvrigt flere gange oplevet nycirkusagtige numre i en cirkusforestilling. Senest med nummeret Hand on Violin, som var hos Cirkus Baldoni i 2016. Og tidligere eksempelvis hos Benneweis med det forrygende komiske cykelnummer Farellos (2005 og 2010). Så grænsen mellem nycirkus og klassisk cirkus er ikke så skarp, som nogle tror.

Mange af de cirkusartister, som vi oplever i dag, kommer fra artistskoler og har ikke som i gamle dage været i ”mesterlære” hos en artistfamilie.

Klik her for at læse den ”gamle” teateranmelder Rud Kofoeds velskrevne reportage fra prisuddelingen. Rud Kofoed er selv medlem af prisjuryen. Ud over ham består den af teaterchef Pia Jette Hansen, skuespilleren og sceneinstruktøren Jan Hertz samt Danske Cirkusvenners formand Ole Simonsen, der har en fortid som kunstnerisk rådgiver for Cirkus Benneweis.

Klik her for at se TV2 Lorrys omtale af prisuddelingen. Indslaget varer 1 minut.

Klik her for at se DR's webomtale af prisuddelingen.

Klik her for at se Jacob Boas Leitissteins fotos fra prisuddelingen

Fra venstre: Formanden for Den danske Cirkuspris Ole Simonsen, AMoC som vinder af Årets Talentpris, repræsenteret af parakrobaterne Alfred Hall Kriegbaum & Sonia Matos. Bag Sonia ses jurymedlemmet Pia Jette Hansen, Søren Østergaard, sprechstallmeister og jurymedlem Jan Hertz, Årets Bedste Nummer: Rafaela Honden og Årets Indsatspris: Bertel Haarder

 klovn.gif (1460 bytes)

9. august 2017

Protest mod elefantbesøg. 10. til 12. august gæster Cirkus Trapez Herning. I det lokale storcenter HerningCentret kan man 9. og 10. april købe cirkusbilletter til 120 kr., hvor normalprisen er 170 kr. 10. august kl. 15:30 skulle centeret have haft besøg af elefanten Ramboline, som skulle lave lidt tricks som led i et reklamefremstød for Trapez. Men efter en sand shitstorm på HerningCentrets facebookside, har de aflyst aktiviteten. Sagen har også været omtalt i BT. Cirkus Trapez har nu besluttet fremover ikke at lade elefanten optræde udenfor cirkus.

Reglerne om hold af dyr i cirkus bestemmer nemlig: ”Dyr må kun fremvises for publikum under eller i umiddelbar tidsmæssig og stedlig forbindelse med forestillinger i cirkus mv. eller under opstaldning.” Så det er slet ikke tilladt for et cirkus at lade en elefant deltage i reklamefremstød som det omtalte. Reglerne er fastsat af Fødevarestyrelsen, og det lokale politi har ikke mulighed for at dispensere fra reglerne.

I nogle af indlæggene på facebooksiden er nævnt, at der er ulovligt at den enlige elefant Ramboline optræder i cirkus. Reglerne bestemmer nemlig, at ”elefanter skal holdes i socialt harmoniske grupper.” Fødevarestyrelsen kan dog i ganske særlige tilfælde dispensere fra denne regel, og Rambolines ejer Bernhard Kaselowsky har fået en sådan dispensation. 

 klovn.gif (1460 bytes)

8. august 2017

Cirkusrejse til 12. cirkusfestival i Budapest januar 2018. Brian ”Briano” Behrendt arrangerer i januar 2018 en rejse til den store cirkusfestival i Budapest, der afholdes hvert andet år.  

Der bliver afgang fra København torsdag den 11. januar om morgenen og hjemrejse mandag den 15. januar om aftenen. Det er dog også muligt at rejse hjem søndag.

Det bliver en rejse med hotel inkl. morgenmadsbuffet og cirkusbilletter. Hotellet ligger centralt i forhold til cirkusbygningen, og der er bad og toilet på værelserne. Hotellet er som tidligere år Ibis Budapest Heroes Square.  

Pris er pt. for enkeltværelse, cirkusbilletter til 3 forestillinger og tranfer T/R fra lufthavnen samt aftenbuffet lørdag 2.400 kr. ved overnatning i enkeltværelse. Ved overnatning i dobbeltværelse er prisen 3.400 kr. pr. par. Hertil kommer prisen for fly, som deltagerne selv skal bestille direkte hos flyselskabet.

For nærmere information: ring til Briano på tlf. 22 59 50 46 eller send en mail til brianbehrendt@ymail.com

 klovn.gif (1460 bytes)

6. august 2017

Cirkus Maximum 2017. I de sidste par uger har du kunnet opleve en af årets bedste cirkusforestillinger, nemlig forestillingen i svenske Cirkus Maximum, i Skåne. Ovenfor Maximums mangeårige dygtige og sympatiske dressør Anton Frank med 5 flotte hvide arabere.

Forestillingens gennemgående figur er som i 2016 den poetiske klovn Francesco (Francis Brunard), som også sammen med direktør Bengt Källquist har sat forestillingen i scene. Francesco åbner årets forestilling med en entre fra tilskuerpladserne. Danske cirkusgængere mødte ham hos Benneweis i 1995, 1996, 2004 og 2005.

Ikke mange diabolojonglører mestrer at have 4 diaboloer i gang. Men det gør Georgio Hromadko. Danskerne så ham i Cirkus Arena i 2012. Hans ansigtsmaske med sortmalede øjne med djævledryp er dog spøjs. Nummeret ville være mere elegant med en mindre markant sminkning!

Alexander Lichner udfører et imponerende nummer i swingtrapez. På billedet hænger han i én hæl. Hans entré indledes med et kort trick, hvor han balancere på mundbid i en Washingtontrapez. For så vidt imponerende, men helt uden sammenhæng med resten af entreen, som ikke er i Washingtontrapez. For mig at se ville entreen vinde ved, at han udelod dette trick. Rygter siger i øvrigt, at danskerne næste år kan opleve Alexander Lichner i Cirkus Arena

Danskere husker sikkert Duo Solys elegante nummer fra Zirkus Nemo 2017

Kimo viser ”egyptisk dans”. Det har intet at gøre med mavedans, men består i at han meget længe snurrer rundt og efter princippet med de russiske Babushka-dukker tager det ene runde fad frem efter det andet. Entreen slutter med, at han snurrer den anden vej iført forskellige former for lysende kapper. Han løber også rundt blandt publikum medens han ”spinner” en sådan kappe på en finger. Et usædvanligt nummer i et cirkus. Lidt langtrukkent efter min smag. Men publikum elskede det! Så hans gentagne opfordringer til applaus var slet ikke nødvendige. I øvrigt en uskik, at en artist i den grad beder om applaus!

Trio Alambria viser et traditionelt, men absolut pænt tårnlinenummer

Ud over de nævnte artister møder publikum i årets forestilling Ramon Maatz med et hundenummer, som klart er inspireret af Wolfgang Lauenburger, og Diorios i deres dødsglobe. Ved sæsonstart med 4 ryttere, men i hvert fald i Limhamn kun med 3. Ud over heste fremviser Anton Frank æsler.

 klovn.gif (1460 bytes) 

5. august 2017

Festlig 30 års jubilæumsforestilling i Cirkus Flik-Flak. Det var en flot og livsbekræftende forestilling, Odenses børne- og ungdomscirkus Flik-Flak havde premiere på fredag eftermiddag. Som altid hos Flik-Flak var der tale om en afvekslende og godt iscenesat forestilling, som publikum i det stopfyldte telt belønnede med stående ovation. Det er herligt at opleve de unge artisters entusiasme og begejstring. Samt at se, at Flik-Flak holder fast ved, at der både skal være plads til supertalenter og til dem, der kan knapt så meget. Forestillingen blev akkompagneret af Flik-Flaks eget bigband, der suverænt er Danmarks bedste cirkusorkester.

Rådmand Jane Jegind, formand for Odense kommunes By- og Kulturudvalg, bød velkommen. Th. cirkusdirektøren Tommy Hardam

Danmarks største og bedste cirkusorkester: Flik-Flaks bigband under ledelse af Mette Toftdal. Musikken var arrangeret af Elsebeth T. Cohrt

Nedenfor lidt fotos fra premiereforestillingen.

   

   

 klovn.gif (1460 bytes)

3. august 2017

Cirkusvogne spærrer vej efter uheld. Onsdag 2. august havde Cirkus Arena forestilling i Holbæk. 3. august var der forestilling i Kalundborg. Iflg. TV2 Øst stødte to af Arenas lastbiler sammen på Skovvejen ved Knabstrup, da den 2. august  ved 23-tiden var på vej fra Holbæk til Kalundborg . I et uopmærksomt øjeblik overså en chauffør nemlig, at den forankørende havde sat farten ned. Ifølge øjenvidner nåede chaufføren slet ikke at bremse den bagerste lastbil, hvilket resulterede i, at førerhuset fik et ordentligt tryk. Sammenstødet betød desuden, at der opstod et læk fra brændstoftanken. Da motoren ikke kunne slukkes manuelt, måtte brandvæsenet træde til. De fik klippet brændstofslangen og slukket motoren. Der skete kun materiel skade. Oprydningsarbejdet tog et par timer, hvor Skovvejen var fuldstændigt spærret for trafik. Uheldet blev også omtalt af Ekstra

 klovn.gif (1460 bytes)

3. august 2017

Monte Carlo Festival i tysk tv. Tysk fjernsyn, ARD sender torsdag den 10. august kl. 20.15 1½ times sammendrag fra 41. internationale cirkusfestival i Monte Carlo.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. august 2017

Cirkus Kanutski. Hver sæson siden 1973 har Helsinge Ungdomscenter lavet cirkus i august måned. De optræder i et rigtigt cirkustelt, og Kanutski har mange flotte cirkusvogne. Cirkus er en hel lejr for alle unge, der har lyst, i Gribskov Kommune. Cirkus Kanutski øver og laver forestillinger i august måned, men er ikke aktive resten af året. I år er der forestillinger 4/8 kl. 19.00, 5/8 kl. 12.30, 14.30 og 16.30 og 6/8 kl. 12.30, 14.30 og 16.30. Der kan man se hvad de unge har lært siden den 27. juli, hvor de startede træning til årets forestillinger.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. august 2017

Vil du med i Cirkus Roncalli i Lübeck? Martin Lasson Berglund så forestillingen 30. juli og var begejstret. Hvis der er tilstrækkelig interesse, arrangerer han en tur derned søndag den 20. august med afgang fra Lund og mulighed for opsamling i Malmö samt ved Hilton-hotellet i Kastrup. Martin skriver:

Roncalli jubileumsprogram i Lübeck 20/8!

Just nu befinner sig den framgångsrika Cirkus Roncalli i Lubeck och bjuder på en stor show med påkostat ljus- och ljudsystem, världsartister och en cirkusatmosfär utan dess like!

Söndagen den 20/8 finns det möjlighet att åka med på tur dit över dagen för att se showen kl 14. Cirkusbiljetter fr 15 euro till 62 euro + förköpsavgift! Resa från Lund via Malmö och Kastrup (fd Hilton) ner till Lubeck. Utresa tidig morgon och åter i Sverige kvällstid.

OBS! Turen genomförs om det finns tillräckligt många intresserade. Anmälan på antilop80@hotmail.com senast 6/8, detta pga utsålda föreställningar!

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden