nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 28. Marts 2020

Opdateringerne dækker denne gang perioden 21. til 27. marts. Næste opdatering lørdag 4. april. sidste nyt-siden kan du finde nyheder, som er modtaget efter 27. marts.

27. marts 2020

Udskudte premierer mv. På grund af corona-situationen har danske cirkus besluttet at skubbe premieren. Her er en status, udarbejder 27. marts kl. 16. Der kan senere være sket ændringer.

Cirkus Arena håber på at kunne have premiere i Horsens den 16. april. Pga. af coronasituationen kan der ske ændringer. De aflyste forestillinger i København er rykket til 20. til 30. august.

Cirkus Arli har valgt at udskyde premieren på deres 50. jubilæumsforestilling og kommer først med ny dato, når myndighederne giver grønt lys.

Cirkus Baldoni starter tidligst sæsonen den 25. april i Roskilde. Pga. af coronasituationen kan der ske ændringer.

Zirkus Barnly har valgt at holde pause i 2020 og kommer derfor først på landevejene i 2021.

Cirkus Krone, som holdt pause i 2019, men havde bebudet at turnere igen i år, har endnu ikke meldt ud om premieredato.

Cirkus Mascot har udsat deres premiere og Danmarksturne. De kan ikke komme med nye datoer her og nu, men venter for at kunne se situationen og tiden an

Zirkus Nemo har skubbet premieren til 14. maj i Herning. Pga. af coronasituationen kan der ske ændringer. De har også ændret lidt i den øvrige turneplan og blandt andet forlænget turneen, så den slutter 27. september i Haderslev og ikke som oprindelig planlagt 13. september i Odense.

Cirkus Trapez håber at kunne have premiere 17. april i Esbjerg. Pga. af coronasituationen kan der ske ændringer.

Wallmans i Cirkusbygningen i København har aflyst alle forestillinger frem til den 29. maj.

Cirkusmuseet i Hvidovre er lukket indtil 14. april 2020. Lukningsperioden kan blive forlænget.

Cirkusmuset i Rold har som altid vinterlukket frem til 1. maj. Lukningsperioden kan blive forlænget.

International Cirkusdag (World Circus Day) er i Danmark skubbet fra 18. april til 15. august. Dagen fejres normalt verden over 3.lørdag i april på foranledning af Fédération Mondiale du Cirque. De har på grund af den alvorlige situation aflyst alle arrangementer 18. april, men er åbne over for at dagen i stedet fejres til efteråret.

I Cirkuskalenderen bringer vi så vidt muligt en ajourført oversigt over premieredatoer og turneplaner.

klovn.gif (1460 bytes)

27. marts 2020

Cirkusbladet årgang 2020 er netop modtaget fra trykkeriet og på vej til alle medlemmer af Danske Cirkusvenner. Bladet er i år på 28 sider i A5-format. Blandt artiklerne kan nævnes:

En beretning om en sviptur til Cirkus Knie´s 100 års jubilæumsshow af Per ”Tøffe” Tofte Nielsen.

“Det er også en sensation, hvis et Cirkus ikke har nogen” – artikel af Mikkel Knudsen om Cirkus Arena i 65 år

De indianerklædte rechartister Les Petroff af Majken Bjaler

Bakkens Pjerrot – en fotoreportage om Kurt Flemming sidste år som Pjerrot, lavet af Lise Kokholm.

“Vi syr lige et telt og laver lidt børnecirkus” – Rud Kofoeds interview med Martin Arli. En artikel, mange nok vil læse med både interesse og vemod, da Rud Kofoed 22. marts afgik ved døden efter et hjertestop. Han vil blive savnet af alle, som kendte ham.

klovn.gif (1460 bytes)

27. marts 2020

Ann Alakazam fylder 85 den 29. marts. Rundt omkring i landet er der næppe den teaterforening, tivoli-plads, kommunale parkunderholdning, byfest, skole og det børnebibliotek, hvor Ann Alakazam og hendes nu afdøde mand, Henri Alakazam, ikke har underholdt med trylleri, tankelæsning og ballon-artisteri.

Dertil kommer varieteer i Island, Norge og herhjemme, folkeparker i Sverige, revy og bl.a. Cirkus Binger og Cirkus Fantastico. Henri & Ann Alakazam skabte det banebrydende Alakazam Trylleteater, hvor de dramatiserede tryllekunster til små eventyr. Først til Det Lille Teater i København og siden på Tivolis Plænen og amfiteater Valmuen gennem ikke færre end 25 sæsoner. Parret var med til DR-Børne-og-Ungdoms Tv’s første spæde skridt hos legendariske Mogens Vemmer. De medvirkede siden i flere end 30 tv-shows i Tyskland, Norge, Sverige og herhjemme.

Ann Alakazam uddannede sig som balletdanserinde i fødebyen Odense. Gennem ægteskabet Henri kom hun med som bestyrer af det Grundtvigske Soldaterhjem i Farum, hvorfra trylle- og tankelæser-karrieren tog fart. Siden købte familien hus på Fyn. Den sociale interesse fortsatte bl.a. i arbejdet for den Københavnske Børnehjælpsdag, som hædrede parret med en æresmedalje for dets optræden gennem 25 år.

Henri Alakazam, hvis borgerlige navn var Henry Hermansen, døde i 2001. Men Ann, hvis borgerlige navn er Ruth Anne Hermansen, lever i bedste velgående og bor fortsat i Ullerslev på Fyn i den ejendom på Vestergade, som hun og Henri købte for mange år siden.

Ann Alakazam. Foto: Lise Kokholm

klovn.gif (1460 bytes)

26. marts 2020

Norske Cirkus Arnardo aflyser årets turne. Corona-krisen betyder, at det store norske cirkus nu opgiver at komme ud år. De skriver:

Cirkus Arnardo må avlyse årets sesong etter stopp-påbud. Nå blir den bebudede kulturkompensasjon fra regjeringen helt avgjørende om 2021 skal kunne trylles opp fra flosshatten.

-Sirkusfolk har aldri vært redd for å ta i et tak, derfor bidrar vi på vår måte, og rydder vei for hyggeligere tider og hugnad neste år, sier sirkusdirektør Are Arnardo.

-Vi er oppriktig lei oss, men jeg tror alle forstår viktigheten av at også vi slutter opp om det kollektive samfunnsansvaret.

I samråd med helsemyndighetene hadde vi allerede gjort egne tiltak i kampen mot den alvorlige trusselen som landet vårt utkjemper. Situasjonen viste seg etter hvert at å avlyse årets sesong var eneste mulighet, forteller Are Arnardo og innrømmer at dette blir tøft økonomisk for sirkuset, som er landets eldste turnerende kulturinstitusjon, etablert i 1949.

-Et helt år uten inntekter er ikke noe sparegrisen danser av begeistring over.

Den lovede erstatningsordningen for kulturarrangører er derfor vårt eneste håp. Uten kompensasjon kan vi droppe helt å hente frem kalenderen for 2021, sier Arnardo.

Foto fra 2017. Fotograf Thorbjørn Klæbo Flo

klovn.gif (1460 bytes)

25. marts 2020

Boganmeldelse: Michael Frederiksen: Truxa - en biografi. Eget forlag 2020. Hardcover med smudsomslag, format 15 x 21½ cm. 265 sider med mange illustrationer, en del i farve. Anmeldt af Jørgen Lorenzen.

I 2002 fik Heinz Saxburger (1930 - 2014) udgivet sin selvbiografi. Bogen hed Verden rundt med flagrende kjoleskøder. Hans kollega i tryllefaget Truxa (Erik Kurt Bang (1919 – 1996)) havde – som Saxburger – også skrevet sine erindringer ned. Men de er aldrig udgivet i bogform. 

Derfor er det godt, at Michael Frederiksen har skrevet en biografi om Truxa, så mindet om ham kan leve. Bogen er en gennemgang af Truxas liv. I privatlivet var der undervejs nogle bump – nogle af dem selvforskyldte. Det lægger Michael Frederiksen ærligt og åbent frem – uden at forskønne eller dramatisere. Til tider var hans liv stormfuldt, og hans person havde skyggesider. 

Men det er jo ikke det, der karakteriserer hans eftermæle, men derimod hans fine kunnen som illusionist, og især det telepatinummer, han udførte sammen med sin kone/partnerske Gulli. Med brug af ganske få ord kunne hun ”gætte”, hvad Truxa stod med i hånden, og tricket blev ofte udført, hvor der var en betydelig afstand mellem dem, så de ikke kunne se hinanden, men kun høre. F.eks. kunne Gulli placeres på et højhus eller på toppen af en kran, så de kun havde lydforbindelse. Og nummeret lykkedes! Deres kode er vist ikke kendt i dag. De tog den med sig i graven.

Tankelæsningen blev vist mange gange i det fremstormende fjernsynsmedie, ligesom TV var velegnet til at vise en anden af hans discipliner, nemlig blindkørsel. I det hele taget var Truxa – som en af de første – god til at bruge medierne, især TV, for at brænde igennem og nå ud til publikum.

I et langt liv i showbusiness er der grobund for mange skrøner og anekdoter. Michael Frederiksen gengiver en del, og de virker ægte og autentiske.  Men der skal selvfølgelig være plads til overdrivelser. F.eks. fortæller Truxa, at han og hans partner var på turne i Island. De skulle sove på hotel, men om natten blev de vækket ved larm og råb, fordi folk på gaden var ved at jage en isbjørn ud af byen. Her er problemet det, at ingen isbjørn nogensinde har sat sine poter i Island, Et andet sted fortæller han, at unge lømler en aften, da han sad i en taxa i Stockholm, smed poser med benzin mod taxaen, så de eksploderede mod bilens forrude. Hvis det var sket, var de næppe kommet videre på den køretur.

Men alt i alt er bogen en sober, sikker gennemgang af et spændende og spraglet artistliv. Og bogen er rigt illustreret med fotos, plakater og avisannoncer. Der ligger et omfattende og grundigt researcharbejde bag. Og Cirkusmuseet har – igen – vist sig som en guldgrube, når der skal hentes historisk kildemateriale frem. Truxa beskrives i et nummer af Se og Hør som ”en hård og selvsikker og direkte mand, der ikke skilter med sine følelser, og (og her burde vel stå: men) viser sin sårbarhed gennem selvironiske og let kyniske bemærkninger.” (S. 228). Selv siger Truxa: ”Det eneste, jeg tror på, det er mig selv.” (S. 225). Og Michael fastslår, at han ikke ville opfattes som tryllekunstner, manipulator, magiker, tankelæser eller gøgler, men hellere som entertainer. Hvad han jo også var – på samme tid som han var alt det andet. Truxa var en af de personer i showbusiness, der brændte igennem i sin samtid. Det er lykkeligt, at hans minde bevares. Og det er glædeligt, at der stadigvæk skrives cirkusbøger af kvalitet. For cirkus er som få kunstarter vokset frem af fortiden af de forrige generationer, som bærer arven videre til nutiden. Og nutiden står i gæld til og i dialog med de mestre, der beherskede artistfaget. Bogen fortjener at blive læst, fordi den giver et fint indblik i en svunden tid, og fordi den fastholder mindet om en tryllekunstner, som – måske – var den største i sin generation.            

Danske læsere kan købe bogen hos Michael Frederiksen for 229,- inkl. porto (GLS) på mobile pay 20927003 eller PayPal magi@trylle-michael.dk eller via kontooverførsel (send pm). Alle bøger bliver signeret og så vidt muligt afsendt samme dag de bestilles.

Svenske/norske læsere kan PayPal DKR. 279,- incl. porto (PostNord) til magi@trylle-michael.dk Alle bøger bliver signeret og så vidt muligt afsendt samme dag de bestilles.

Bogen kan også købes hos Pegani i Horsens og hos Pjerrot Magic og forhåbentlig inden længe også i boghandlen.                                                                

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2020

International Cirkusdag udskydes til 15. august. Danske Cirkusvenner havde traditionen tro i samarbejde med Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkus Baldoni planlagt at markere den årlige World Circus Day den 18. april. Men det virker på grund af corona-situationen urealistisk. De har derfor efter aftale med museet og Baldoni skubbet markeringen til lørdag den 15. august. Det betyder også, at Cirkusvennernes årlige generalforsamling skubbes til denne dato.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. marts 2020

Et dødsfald: Rud Kofoed. Rud Kofoed afgik ved døden 22. marts efter et hjertestop. Han blev 74 år.

Rud - du havde en oprigtig interesse og passion for cirkus og manegens folk. For dig var cirkusbesøgene ikke blot en sur pligt for en anmelder. Din indsigt og forståelse for manegens kunst overgås næppe af andre, og dine anmeldelser var altid uhyre elegant skrevet, hvad enten det drejede sig om en forestilling i et lille cirkus eller om en cirkusfestival i Monte Carlo, hvor du og Trine gennem mange år var faste gæster.

Du var højt værdsat og respekteret i kredsen af artister og cirkusdirektører, selv om enkelte direktører undertiden følte, at du var for karrig med stjernerne. Det synes selv din gamle soldaterkammerat Benny Berdino, hvis du i en enkelt sæson gav andre flere stjerner end ham. Men dit væsen og udstråling gjorde, at de aldrig for alvor blev vrede på dig, og du var altid mere end velkommen, når de året efter præsenterede hvad enhver cirkusdirektør hvert eneste år kalder deres hidtil bedste forestilling.

Da Ekstra Bladet af uforklarlige årsager droppede omtale af årets cirkusforestillinger, fortsatte du med at bringe dem på din facebook-blog, og cirkus, revyer m.v. valgte deres reklamemateriale at henvise til stjernetildeling fra Ajour Press i stedet for i et dagblad. Gad vide, hvad de vil gøre fremover?

Du var selvskreven som bestyrelses-og jurymedlem, da Den Danske Cirkuspris i 2016 genopstod efter at have ligget i dvale i 47 år. Du lagde et stort arbejde i ikke blot at se årets forestillinger, men også i at udvælge de rette prismodtagere. Såvel jeg selv som jurymedlem Jan Hertz vil savne dig ved det årlige jurymøde i Allerød, hvor vi under indtagelse af frokosttærte og rosevin altid har haft lange og gode drøftelser af, hvem der skulle have årets priser, og du altid havde gode og kvikke bemærkninger.

I de senere år har du også lavet flere fremragende interview med cirkusfolk til Danske Cirkusvenner og Cirkusmuseets i Hvidovres årsskrift Cirkusbladet. Senest et interview med Martin Arli som kan læses i det nummer af bladet, som er på trapperne.

Svært at forstå, at du lige pludselig ikke er der mere. Jeg er sikker på, at du fra din himmel følger med i landets cirkus- og revyforestillinger og ønsker dem alt det bedste, ikke mindst i den kommende sæson, som ikke bliver branchens letteste.

Cirkusdirektørforeningen formand Martin Arli skriver:

”Rud ! Du kan da ikke tillade at forlade os allesammen nu. Det er netop nu, i denne forfærdelige tid og vi har brug for, at læse dine begavede artikler og opslag. Du var kulturjournalist til fingerspidserne og en vaskeægte cirkus-aficionado. Din 100 % ægte interesse for cirkus var smittende og når du elegant anmeldte forestillinger samtidig med at du fotograferede i mesterklasse var det uovertruffent. Vi kommer til at savne dig - for samtidig var du jo et meget behageligt menneske at være sammen med. Vores varme tanker går til Trine og familien.”

 klovn.gif (1460 bytes)

23. marts 2020

Helle Abildgaard og Viggo Salting må i år aflyse deres Påskeudstilling. Det har været en tradition i mere end tyve år at åbne op i påskedagene for besøgende. Her præsenterer kunstnerægteparret de altid nye arbejder fra deres lange vinterophold i deres Cirkusdomain i Frankrig.

I år havde Helle og Viggo glædet sig til yderlig at præsentere deres bog KOM KLOVN fra deres rejse med Cirkus Benneweis.

Bogen kan bestilles på e-maill: viggo@viggosalting.dk

Normalpris er kr. 300,- men for cirkusvenner er prisen kr. 200 + kr. 60 for forsendelse.

Når Danmark bliver normaliseret, er interesserede velkommen til at kontakte Helle og Viggo for et besøg i Gartnerboligen, Ved Herregården, Hverringe, beliggende nord for Kerteminde.

KOM KLOVN. En humoristisk cirkuskrønike om kunstnerne Helle Abildgaard og Viggo Saltings rejser med Cirkus Benneweis gennem ni sæsoner. Det hele starter i 1984 og slutter med cirkusdirektør Eli Benneweis´død i 1993.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2020

Cirkus Baldoni åbner streamingkanal. Cirkus Baldoni har åbnet en streamingkanal, hvor man kan se en række af deres tidligere forestillinger. Indholdet svarer til de souvenir-dvd'er som man i de enkelte sæsoner har kunnet købe i kioskvognen.  Prisen for at streame en forestilling er 29 kr. for en enkelt dags adgang til en bestemt video. Det er også muligt at købe ubegrænset adgang til en bestemt video, adgang til alle videoer i 30 dage eller ubegrænset adgang til alle videoer. Hvis du køber adgang til alle forestillingerne i en måned, så får du en samtidig en billet med til 1. plads i sæson 2020. Hvis du køber adgang til alle forestillinger for altid får du 2 billetter med til 1. plads. Til alle forestillingerne får man også adgang til pdf-fil med de trykte programmer fra det pågældende år.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2020

Svensk tv ændrer sendetidspunkt for ”DEN SISTA CIRKUSPRINSESSAN”. Åsa Sjöströms dokumentarfilm ”DEN SISTA CIRKUSPRINSESSAN” er nu taget væk fra SVT2:s programoversigt for den kommende uge.

Planen er nu, at den i stedet sendes på SVT2 den 31. marts kl. 20.00, 1. april kl. 16.15, 4, april kl. 12.45 og 5. april kl. 00.45

klovn.gif (1460 bytes)

20. marts 2020

Corona-situationen betyder, at alle de cirkus, der skulle have startet sæsonen i marts, har udskudt deres premiere. I Cirkuskalenderen forsøger at vi bringe en opdateret oversigt over premieredatoer og turneplaner. Der kan med kort varsel ske yderligere udskydelser af premieredatoerne. 

Cirkus Arena skulle have startet sæsonen i København med første forpremiere i dag, den 20. marts. Nu er premieren skubbet til 16. april i Horsens, og København gæstes i slutningen af august måned.

Som i så mange andre brancher rammer coronaen cirkusbranchen hårdt. Og tilbuddet om længere frist til at afregne moms er ikke er ikke til megen nytte for cirkus. Moms for 2019 er for længst afregnet, og når de ikke sælger billetter til årets forestillinger kommer der jo ikke penge i kassen og deraf ingen moms. Når sæsonen engang kan starte, kan der blive problemer med at få artister og teltarbejdere til landet, hvilket kan nødvendiggøre ændringer i programmerne og vanskeliggøre flytning af telt fra by til by.

Vi håber og krydser finger for at alle cirkus klarer den og står imod i den svære tid, vi skal igennem. Vi sender de bedste tanker til dem alle og glæder os til vi ses i cirkus.

Også i resten af Norden udsætter cirkus deres sæsonstart. Norges to cirkus, Agora og Arnardo, har begge udsat sæsonstart på ubestemt tid. Det samme gælder svenske Cirkus Olympia. Cirkus Brazil Jack offentliggør først en turneplan, når situationen er afklaret, og det samme gælder vist nok også det lille Cirkus Rhodin.

Ud over de 3 nævnte svenske cirkus har Sverige igen i år besøg af det lille tyske cirkus Popcorn, som siden 7. marts har besøgt nogle byer i Skåne, ofte med forsalg i lokale supermarkeder. Jeg ved ikke, om turneen nu er indstillet.

Det er familien Weisheit, som tidligere drev Cirkus Mustang, som rejser med et lille rødt og hvidt telt og et par heste. Martin Lasson Berglund fortæller: ”Cirkus Mustang fick 2005 djurförbud i Sverige efter en rad anmärkningar kring djurhållningen men förbudet gällde endast en viss tid och cirkusen har efter att förbudet slutat gälla, turnerat i Sverige som både Mustang och Popcorn men då med färre djur”.

Cirkus Popcorn plakat og telt. Bemærk teksten på plakaten om, at man ikke kan betale med betalingskort. Foto: Martin Lasson Berglund

Det store finske Cirkus Finlandia har aflyst alle forestillinger i april.

Cirque du Soleil skulle i april og maj have gæstet København, Herning og Göteborg. Men gæstespillet er udskudt til senere. Også andre steder i verden har Cirque du Soleil indstillet forestillingerne indtil videre.

klovn.gif (1460 bytes)

18. marts 2020

Den sista cirkusprinsessan i tv. Den sista cirkusprinsessan er som nævnt her på siden 25. februar en ny svensk dokumentarfilm om Diana Rhodin og hendes adoptivdatter Simone og det lille Cirkus Rhodin.

Filmen kan se i svensk SVT2 24. marts kl 20.00 og 25. marts kl. 16.15.

Pressefoto for filmen

klovn.gif (1460 bytes)

18. marts 2020

Skuespilleren og klovnen Arne ”Jody” Bjørk har netop udgivet en ny bog: Emil, der ville være en kanin. Den handler om Jodys møde med drengen Emil, som drømte om at blive en kanin. Det man drømmer om kan gå i opfyldelse. Det er ganske vist. Bogen er illustreret med forfatterens egne vignetter. Bogen, som måske nærmest er en novelle, er på 18 sider. Se nærmere på

http://www.detmindstecirkus.dk/

 klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2020

Amins variete præsenteres som et unikt samarbejde mellem Amin Jensen og Cirkus Baldoni. En forestilling forbeholdt et voksent publikum. Amin Jensen præsenterer Baldoni´s higthlights på sin helt egen facon med hans sjove karakterer og musikalitet som omdrejningspunktet. Der er nummererede pladser i hele teltet. Der er p.t. hen over sommeren planlagt forestillinger i Hillerød, Ordrup Park, Bellahøj, Hornbæk, Karrebæksminde og Sildestrup. Se nærmere på www.aminsvariete.dk

 klovn.gif (1460 bytes)

6. marts 2020

Flying Superkids på YouTube. Flying Superkids skriver: Nu da alle skoler og institutioner er lukket ned og mange arbejder hjemme som følge af COVID-19, kan det være en udfordring at finde på sjove aktiviteter, som hele familien kan samles om og hygge sig med derhjemme.

Derfor har vi valgt at gøre hele vores show-optagelse fra 2018 gratis tilgængelig for alle på vores YouTube kanal. Showet byder blandt andet på vilde spring gennem fyrværkeri, hulahop med 100 ringe, imponerende håndstande og vilde tricks, som inspirerer både børn og voksne. Det er den perfekte underholdning til den indendørs familiehygge i denne Corona-tid.

Klik her for at se videoen.

Vores YouTube kanal indeholder meget mere underholdning end 2018-showet. Her kan du og børnene også finde musikvideoer med sangene fra vores shows. Derudover kan i lære fede tricks og følge Superkidsene på ferier, ture og oplevelser rundt i Danmark og verden, samt til træning i vores VLOGs. Der er med andre ord timevis af god, inspirerende og gratis underholdning til hele familien.

Klik her og bliv sendt direkte videre til Flying Superkids YouTube kanal.

 klovn.gif (1460 bytes)

2.marts 2020

Inden Europa for alvor mærkede coronaens svøbe sendte min trofaste korrespondent i Paris Zarro Zarro mig nedenstående lille rapport. Det kan vare et stykke tid, før der er yderligere shows at rapportere om fra Paris, hvor så at sige alting er lukket ned. ”När denna kris är slut, kommer det write ups igen !!,” lover Zarro Zarro.

DET SKER I PARIS - teatraliska upplevelser:

COMEDIE SAINT MICHEL presenterar L'OPERA MAGIQUE, av och med MICHEL ANDRE DRODE, som under namnet ALFREDO framför en travesti av GUISEPPE VERDI'S opera LA TRAVIATA, i en utmärkt version som barn kan taga till sig.

Alle fotos er stillet til rådighed af Michel-André Drode

Detta storverk av GUISEPPE VERDI (1813-1901) är adapterat till dagens situation, och det gör stort intryck, presenterat av COMEDIE SAINT MICHEL, en mindre teater med flera salonger, alla med fin scen, förhänge och modernt PA-system.

Vi fick se ett stycke teater, med musikaliska inslag/islaet/, av ALFREDO vilken har en fantastisk mimik, klädd i tidsenlig kostym med tidens peruk, passande make up och vackra rekvisitor till trolleri-effekterna, varav DET SVÄVANDE BORDET tilldrog sig stor uppmärksamhet.

De magiska effekterna är alla mycket visuella, färgrika och överraskande, hela teaterstycket bäres upp av en elegant ljussättning.

Intressepunkt är att detta ger barnen - och deras föräldrar - en LIVE teaterupplevelse, till skillnad mot elektronisk entertainment - viktigt !!

Det regnade kraftigt, men publiken var där, man besöker teater i Paris, som har 100 teatrar -och en teatertradition sedan MOLIERE'S tid !

Absolut sevärt !!

DET SKER I PARIS  !!!

Se mer: www.comediesaintmichel.fr

 Plats: Theatre COMEDIE SAINT MICHEL, 95 Boulevard Saint Michel, 75005 Paris. Metro: Cluny Sorbonne.

............................................  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. februar 2020

Fredagsmatine med Benny Schumann. Fredag d. 13. marts kl. 13 byder Cirkusmuseet i Hvidovre indenfor til fredagsmatiné med artisten og klovnen Benny Schumann. Her vil han fortælle om sit og sin families fantastiske liv i cirkus og krydre det med sjældne filmklip og et blik bag facaden på et af hans mest berømte numre, nemlig tallerkennummeret. Billetter til matinéen koster 50 kr. og kan købes på https://www.place2book.com/da/sw2/sales/rrtem86be0

Overskydende billetter sælges i døren. Matinéen finder sted i Fægtesalen, Alarmpladsen 6.

Fotos fra 1967 og 2017 sat sammen. Stillet til rådighed af Benny Schumann.

I forbindelse med foredraget præsenterer tryllekunstneren Michael Frederiksen sin nye biografi om Truxa, der ville være fyldt 100 år i 2019. Bogen koster 199 kr. 265 sider, hardcover med smudsbind.

Der bliver serveret et lille glas bobler i forbindelse med præsentationen. Udgivelsen af bogen er støttet Truxas Mindefond, Inga og Anders Enevigs Fond og Dansk Artist Forbund.

Bogen kan selvfølgelig købes på stedet. Den kan også bestilles til fremsendelse. Prisen er så 229 kr. inkl. porto (PostNord), som kan betales til Michael på MobilePay 20927003 eller PayPal til magi@trylle-michael.dk. Husk at anføre navn og adresse. Alle bøger bliver signeret. Du kan også betale via kontooverførsel – skriv i så fald til magi@trylle-michael.dk for praktisk info. 

Til de svenske/norske læsere: vil du modtage "TRUXA - En biografi" med posten kan du via PayPal betale DKK 279,- incl. porto (PostNord) til magi@trylle-michael.dk.

klovn.gif (1460 bytes)

27. februar 2020

Et dødsfald: Miller Benneweis. Miller Benneweis afgik ved døden 21. februar efter længere tids sygdom. Han blev 62 år. Døbenavnet var Michael, men han blev aldrig kaldt andet end Miller. Som søn af Sonny Benneweis og dennes første kone Lis Tolver Jensen var han så at sige født til et liv i cirkus. Som sin far blev han dressør og kastede især sin kærlighed på hestene, medens hans storebror Kim mere var til elefanter. Der var dog et par sæsoner, hvor Miller fremviste elefanter i Cirkusbygningen. Men det var først og fremmeste hestene, han blev kendt for.

Sin debut som hestedressør fik han i Cirkus Benneweis telt i 1974, kun 16 år gammel. Året efter var han i Cirkusbygningen, som den gang blev drevet af Eli Benneweis, med både heste og elefanter. Til og med 1995 arbejdede han for Cirkus Benneweis, fra 1987 sammen med ægtefællen Anjes, og viste altid elegante numre med flotte og velplejede heste. Efter sæson 1995 forlod han Cirkus Benneweis, og ægteskabet med Anjes holdt heller ikke. Fra 1998 til 2001 fremviste han heste i Cirkus Arena. I 2004 stod han for hestenumrene i Cirkus Dannebrog. Han arbejde siden blandt andet som pladsmand mv. i Cirkus Dannebrogs vinterkvarter.

Miller som vi husker ham, her sammen med hans daværende hustru Anjes i Cirkus Benneweis 1991

Bisættelsen fandt sted torsdag 27. februar kl. 11 fra kapellet på Hørregårdsvej i Haderslev. Det blev en smuk og værdig afsked med Miller. Til stede var blandt andre Millers søskende Kim og Jaqueline, hans nevø og niece Dawid og Nadia Benneweis, Millers søn Joshua og hans familie samt medlemmer af familierne Enoch og Steckel. Elefant- og hestedomptøren Sonny Frankello var også til stede. Der var blomster fra bl.a. hans tidligere hustru Anjes og deres fælles søn Mike, som begge bor i Holland.

klovn.gif (1460 bytes)

25. februar 2020

Den sista cirkusprinsessan er en ny svensk dokumentarfilm om Diana Rhodin og hendes adoptivdatter Simone og det lille Cirkus Rhodin. I foromtalen præsenteres filmen således:

Cirkus Rhodin är en liten turnerande cirkus som varje år reser runt i södra Sverige. Platsen där de reser sitt tält blir tillfällig bosättning. Simona är sjunde generationens cirkusprinsessa. Hon är uppväxt på cirkusen, som idag drivs av hennes mamma Diana och hon har aldrig arbetat någon annanstans. Den sista cirkusprinsessan är ett närgånget porträtt av en ung kvinna och en utdöende konstform. Vi får följa med bakom kulisserna och följa det dagliga slitet för att få cirkusen att överleva. Kampen, kropparna och kärleken. För några år sedan var de tre generationer som turnerade runt med cirkusen, nu är de två. Är Simona den sista?

Filmen er instrueret af Åsa Sjöström og produceret af danske Ove Rishøj Jensen. Den spiller 58 minutter og havde premiere i slutningen af januar i forbindelse med Göteborg Filmfestival. Den vil også blive vist i forbindelse med Tempo dokumentarfilmfestival i Stockholm, som afholdes fra 2. til 8. marts. Den vises tillige i Kino i Lund søndag 8. marts kl. 13. Den vil vist nok senere blive vist i svensk TV.

Pressefoto for filmen. Teltet er et af Cirkus Arlis gamle telte, som Diana Rhodin købte for nogle år siden.

klovn.gif (1460 bytes)

24. februar 2020

Kenny Quinn til Kerstcircus Haarlem. I Holland er der flere besøgende i julecirkus end i de cirkus, som turnerer i sommersæsonen. Et af de mest succesfulde er Kerstcircus Haarlem, der i 2019/20 havde mere end 24.000 tilskuere til deres forestillinger. Til den kommende sæson, som varer fra 18.12.2020 til 3.01.2021, har de blandt andre engageret den danske gentlemantyv Kenny Quinn. For Kennys vedkommende er det en re-kontrakt, da han og fru Joan også var i Haarlem tilbage i vinteren 1996/97.

klovn.gif (1460 bytes)

24. februar 2020

Cirkusland – Vinterferien 2020. Jacob Boas Leitisstein har besøgt Cirkusland og skriver:

Vinterferie-programmet i Cirkusland i Slagelse var som altid fyldt med en masse forskellige shows. I år havde Cirkusland udvidet åbningsperioden, så man også i uge 8 kunne kigge indenfor i Cirkus Arenas vinterkvarter. Temaet var igen bygget op omkring figurerne fra eventyrlandet Esdelot med Mister Tik Tak (Brian Behrendt) og Madame Betty (Suzanne Berdino) som omdrejningspunkt.

På den nye scene, der er bygget oven på det gamle søløvebassin, kunne man opleve et artistshow med Madame Betty som sprechstallmeister. I showet mødte man bl.a. klovnen Figaro, der i løbet af showet kom ind med forskellige små entreer: en kort version af ”du må ikke spille her”, en entre med jonglering med ild og til sidst den kendte entre med sangen ”Save Your Love”.

Klovnen Figaro. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Showet bød også på et komisk kaskadør-nummer med Duo Parchenko og linedans med cirkusprinsessen Ida. Ligesom klovnen Figaro dryssede trylleduoen Biasini også en række forskellige små tryllenumre ind i løbet af showet.

Artistshowet sluttede med et flot sabelbalance-nummer udført af Maria Bizzario. Der blev både balanceret på scenen og gående op og ned af en stige.

Maria Bizzario

Cirkus Landino var traditionen tro også klar med en ny forestilling i vinterferien. Forestillingen startede ud med Anna Kucherenko, der viste flot akrobatik i pole. Herefter kom cirkuspris-vinderen, Charmaine Berdino, i manegen og viste frihedsdressur med hendes heste. Med i nummeret var hestene Inferno og Orion.

Charmaine Berdino modtog i 2018 talentprisen fra Den Danske Cirkuspris

Næste indslag var med klovnen Figaro, som viste entreen med badekar og haj. Bagefter var det tid til en gammel kending fra Landino-forestillingerne: fodjonglering med Silvana Biasini, der igen blev afløst af klovnen Figaro.

Duo Parchenko præsenterede dernæst en gang rigtig stærk partnerakrobatik. Et flot nummer!

Forestillingen sluttede herefter med en forsmag på Cirkus Arenas 2020-forestilling: dressur af Arenas flotte sorte friserheste med Laura Berdino.

I løbet af dagen præsenterede Mister Tik Tak også to små børneshows på den lille scene i legelandet. Her kunne man bl.a. opleve ballonshow og hula hop med Charmaine Berdino.

Mister Tik Tak alias Brian ”Briano” Behrendt. Klik her for at se flere fotos fra Cirkusland.

klovn.gif (1460 bytes)

23. februar 2020

IT ALL HAPPENS IN PARIS – man besöker teaterföreställningar - en gammal tradition som finnes sedan MOLIERE'S dagar - och här finns ett stort antal även mindre teatrar, vilka ger sina program om eftermiddagarna till stor glädje för barn - och deras föräldrar!

THEATRE CLAVEL presenterar nu PAUL MAZ - trolleriartist med papper - hela programmet är skapat med papper som bas, alla effekterna är relaterade till ... papper !

Foto stillet til rådighed af Paul Maz

PAUL MAZ är likaledes SAGO-BERÄTTARE, vilket är tydligt när han talar till - och med - publiken, han har en sympatisk och stillsam metod att samtala med publiken, en trevlig mimik och programmet genomföres i en sakta rytm, vilket gör att även de mindre  barnen kan följa med i handlingen.

Hans inslag med CONCERTINA-spel ger en trevlig paus bland trolleri-effekterna, instrumentet är i vacker röd färg och musiken bidrager till att göra programmet originellt.

Foto stillet til rådighed af Paul Maz

Scenbilden är skapad med palmer och andra träd i olika färger, allt i papper, och i begynnelsen när PAUL MAZ trollar fram en guldfisk är barnen genast uppmärksamma - och föräldrarna med!

Väckarklockor, en stor samling , produceras ur en mycket liten pappers-strut/kraemmerhus/ och ingen tvekar att komma upp till trolleri-professoren - för att hjälpa till - det kallas INTERACTION !!

En utmärkt ORIGINAL MAGIC SHOW -  väl värd att se ! Fram till 28 mars kommer showen att visas varje lördag kl. 16:30.

Se mer: www.paulmaz.fr

Plats: THEATRE CLAVEL, 3 rue Clavel ,75019 Paris. Metro: PYRENEES.

THEATRE ALAMBIC presenterar aktören, artisten och magic entertainer OWAN NEMO som erbjuder sitt program "ET TOUT CELA POUR DES CHAMPIGNONS" -- fritt översatt: "UT I SKOGEN OCH PLOCKA SVAMP".

Titeln refererar till hans inledningsnummer där han med humor manipulerar svampar i skumgummi, samma manipulation kan man ses med skumgummibollar/sponge balls/.

Foto stillet til rådighed af Owan Nemo

THEATRE ALAMBIC, tidigare omtalad här, är en mindre teater, fint utrustad med en liten scen, utmärkt ljud-och- ljus-system, riktigt scen-förhänge och bekväma sittplatser, vilket gör att alla program kommer till sin rätt, de olika programmen har sina egna scendekorationer, här ser vi en skog, där man kan plocka svamp !

OWAN NEMO presenterar sitt trevliga program genom att tala sakta och vänligt till de mindre barnen, de kan följa med och känna sig trygga - en viktig detalj eftersom ett antal av dem ser trolleri - teater som en första teater-upplevelse !

Foto stillet til rådighed af Owan Nemo

Mycken INTERACTION förekommer och med den lugna och förtroliga stämningen, tvekar barnen inte att bestiga scenen - för att "hjälpa till" !

OWAN NEMO har en uttrycksfull mimik och ett gott sätt att behandla barnen, som har en munter och originell upplevelse - det är LIVE med en närvarande artist - till skillnad mot elektroniken!!

ORIGINELLT, ABSOLUT SEVÄRT !!

Se mer: http://owan-nemo.fr

Plats: Theatre Alambic, 12 rue Neuve de la Chardonniere, 75018 Paris .Metro: SIMPLON.

THEATRE DES BELIERS PARISIENS presenterar en trolleri-show av och med SEBASTIEN MOSSIERE, vilken bjuder publiken en intressant, munter och sympatisk show, 1 timme.

Denna show kallas L'ECOLE DES MAGICIENS / TROLLERISKOLA.

Foto stillet til rådighed af Sebastien Mossiere

Efter en överraskande entré visas mindre och större illusioner, med intressanta inslag/islaet/  : en duva /due/ blir till 2 när den ser sig i spegeln/spejlet/ , det matematiska mysteriet där ett antal siffror/tal/ blandas - men till slut kommer i rätt ordning.

Allt sker med INTERACTION, ett antal barn kommer upp till scen för att hjälpa till, det hela är sympatiskt, muntert och stimulerande för barnens fantasi.

Foto stillet til rådighed af Sebastien Mossiere

Alla i salen har storartat muntert och ser samtidigt att  LIVE ENTERTAINMENT är vida mer sympatiskt än elektroniska spel.

Barnen är stor-förtjusta och föräldrarna med - alltid glada att se sina barn glada och lyckliga!

Absolut sevärt !

Se mer: www.theatredesbeliersparisiens.com

www.sebastien-mossiere.com

Plats:  Theatre des Beliers Parisiens, 14 bis rue  SAINTE-ISAURE, 75018 Paris.Metro: JULES JOFFRIN.

DET SKER I PARIS !!!

..................................................... reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. februar 2020

De fleste skoler har vinterferie i uge 7. Men i nogle kommuner, herunder Ishøj, ligger vinterferien i uge 8, hvor Ishøj Bycenter derfor for 5 år i træk præsenterede ca. 40 minutter lange forestillinger med Cirkus Baldoni. Blandt de optrædende i år var 9-årige Rudi Janacek. Kayas mor Maria optrådte med hula hop.

Kayas far var et af de tre medlemmer af Baldoni Clowns. De andre var René Mønster Baldoni og Cindy Binau. Baldoni clowns er også med i Baldonis kommende teltforestilling.

Duo Bench (Jelena Vasiljeva og Sergeis Populans) turnerede både i 2018 og 2019 med Cirkus Arli og var i 2018 med i Baldoni’s julecirkus

Sidste nummer i forestillingen var Kaya med rola rola. Ganske som hos Baldoni i 2018 en entre, hvor han skal vise at han er dygtigere end sin far. Klik her for at se flere fotos fra forestillingen. – Forud for forestillingerne i Ishøj havde Cirkus Baldoni 3 velbesøgte forestillinger i haller på Bornholm. I disse forestillinger medvirkerede udover de ovennævnte artister Julia og Joakim Myllykangas.

klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2020

Cirkus Mascot. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Herningcentret, 13. feb. kl. 14. Han skriver:

Herningcentret har anskaffet et flot, nyt gradin i lyst træ. Det har 5 rækker. Altså et tegn på, at centret tager det alvorligt med cirkusforestillinger og andre forlystelser. Gradinet kan jo holde i en uoverskuelig årrække. Og hele gradinet var reserveret til børnene.

Gulio varmede publikum op, inden Daniel Deleuran bød velkommen. Første nummer var Marianne, som indledte sin hunderevy med en koncert for solohund. Og derefter gik det løs – med 10 hunde i forskellig størrelse og farve. Mere hundeleg end hundedressur. Kåde og glade dyr, der viste alle tegn på trivsel og velbefindende.    

Blandt stjernerne i forestillingen var Marianne Deleurans hund Pepsi, der kan spille på sit keybord. Arkivfoto              

Derefter kom Gulio og Julia ind med den entre, hvor Julia er forklædt som forvokset mund. Gulio forsøger med en tandbørste i overstørrelse at børste tænder, men munden rækker tunge, siger ræbelyde og strinter med vand, så det bliver ikke til tandbørstning – men derimod til megen latter og morskab.

Man skal skylle munden, når man har børstet tænder. Gæt, hvem der fik vand i hovedet når der skulle spyttes ud! Arkivfoto

Tatjana er en alsidig artist. Her i et velkomponeret hula hop-nummer. Og forestillingen blev afsluttet med den herlige entre, hvor der koges rottesuppe. Der er levende rotter med i nummeret, men de kommer ikke gryden. Gulio og Julia tilbyder børnene på gradinet at hælde rotterne i gryden, men børnene holder med rotterne – som derfor redder livet. Nummeret er en videreudvikling af den klassiske klovneentre, kaldet spaghettientreen, hvor klovnen skal være tjener og servere mad for en fin dame, men hvor alt går galt – eller rettere: alt går i spaghetti. 

Det er levende rotter med i entreen med rottesuppe. Arkivfoto   

Og så var der gået en halv time, og det blev tid til at takke af. Og man stod tilbage med den samme fornemmelse som forleden i Odense, hvor Enochs cirkus show rullede over manegen: man var mæt og tilfreds – men fik alligevel appetit på mere cirkus. Og heldigvis er der kun en måned, til teltsæsonen starter.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

klovn.gif (1460 bytes)

15. februar 2020

Cirkus Arnardo 2020. Årets forestilling i det store norske cirkus hedder Harmoni. Der er landspremiere i Arendal 14. marts. I årets forestilling møde du følgende artister:

Desire for Light - Mara & Chris tager publikum med på en magisk og musikalsk rejse. De håndterer 6000 lysdioder i 28 lamper. De præsenterer et elektrisk fyrværkeri af farverige lys, som bevæger sig i perfekt synkronisering med musikken og lydeffekterne.

Duo Rossi - de klassiske og musikalske klovnene er tilbage i manegen! Den hvide klovn er vist nok Yann Rossi, kendt fra klovneduen Les Rossyans, hvor hans partner var broderen Hector.

Are & Paolina Arnado med illusioner

Antipodisten (fodjongløren) Adriana Kaiserova. Hun er den 8. generation af den tjekkiske Kaiser-familie

Contortionisten Suellen Sforzi

Chris Pettersen på slap line sammen med guldfisken Michelle.

Kevins hunde og hans 8 æsler

Daniella Teibler & Lenard Matos er fra Ungarn. Lenard begyndte på cykel for 10 år siden på cirkusskolen i Budapest. Han havde altid et ønske om at gøre noget specielt og ekstremt på ethjulet cykel.

Mara Zimmerli i strapater

Steve Alessandrini i chinese pole

Antonín Navrátil i Washington trapez. Han er 7. generation fra den tjekkiske cirkusfamilie Navratil.

Giordan Alessandrini præsenteres som et ungt lovende håndstående-talent fra Italien.

klovn.gif (1460 bytes)

14. februar 2020

Enochs Cirkus Show. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Rosengårdcentret, Odense, 10. feb. kl. 14 og skriver:

Der var rejst et stort gradin, således at rigtig mange kunne få et godt udsyn. Og allerede en halv time før forestillingens start var alle pladser besat – mest af forventningsfulde børn.

Jimmy Enoch er jo – trods sin unge alder – fuldbefaren, både som artist og arrangør. Det mærkes tydeligt i det top-professionelle show, hvor alt er gennemarbejdet, gennemtænkt – og gennemført. Lys og lyd er afstemt efter de enkelte numre, lydniveauet ikke for højt. Jimmy byder velkommen på sin enhjuler: ”I bestemmer selv, hvor godt et show, I vil se. Jo mere gas, I giver – desto mere får I.”

Jimmy Enoch. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Pat Harrisons Hot Dogs starter løjerne. 3 pudler og en terrier. Tempofuldt, humoristisk og alsidigt.

Berty Balder kommer ind med en uartig struds, der stjæler popcorn fra børnene – og smider dem tilbage i hovedet på alle, der sidder i skudlinien.

Berty Balder og hans struds

Josefine Casselly er luftartist. Med lange, hvide handsker, hvide gamacher, blåt harnisk, diadem og håropsats viser hun et formfuldendt nummer i tissue. Drømmeagtigt, næsten uvirkeligt. Men sådan er cirkus jo: det utrolige, uforudsigelige og uanede gøres til virkelighed lige for øjnene af publikum. 

Jimmy Enochs svigerinde Josefine Casselly er en dygtig luftartist

Berty kommer ind med kost og skraldespand og vil feje op, men en uartig lille hund driller – vælter spanden og til sidst også Berty. Hunden overtager styringen, og børnene jubler, for de holder med hunden!

Alexandra danser med hula hop-ringe. Og mens hun snor sig, balancerer hun en ring på panden. Og den bliver stående under hele nummeret. Vist en nyskabelse inden for den populære hula hop-genre.

Miss Alexandra

Alle gode gange er tre. I hvert for Berty, der vil forsøge sig som kunstmaler. Han ”låner” en mand og en kvinde fra publikum. De skal udføre et frieri, og manden udstyres med en kæmpe blomst, som den udkårne skal have. Berty maler på livet løs, og da kunstværket skal afsløres, er der kun blomsten på lærredet.

Eddy Carello afslutter forestillingen, helt i gult, med sit sikre, tempofyldte jonglørnummer, om slutter med, at han spiller på trommer og spytter tennisbolde ud, som lander på bækkenerne og farer ind i munden på ham igen. Hans attitude er et studium værd: uudgrundelig, finurlig, fiffig, på grænsen til galskab. Men effektfuldt, sikkert – og yderst professionelt.

Første gang danskerne oplevede Eddy Carello var i Cirkus Kenny i efterårsferien 2004. Stedet var ganske som i 2020 Rosengårdscentret i Odense. I 2006 og 2011 optrådte han i Cirkus Dannebrog. Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitissteins fotos fra forestillingen.

Så er de 40 min. gået. Og sådan skal det gøres! Og det vigtigste: publikum får lyst til at se mere cirkus.

klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2020

Vintercirkus, Bluewaterdokken 2020. Finn Stendevad så forestillingen 08.02.2020, kl. 15 - ca. 17 og skriver:

Da der ikke var nummererede pladser, ankom vi lidt over en halv time før forestillingens begyndelse og tog opstilling i de lange køer, for tilstrømningen var god.

Opstillingen var perfekt, i modsætning til det bageste hjørne i hallen. Nu havde man bygget manegen op i den, nærmest indgangen, firkantede ende af hallen. Det indebar tre sider tilskuerpladser, udover logerne. Vi skønner, at der var et sted mellem 300 og 350 mennesker i alle aldre til stede til denne, cirkus Trapez’ eneste forestilling i Esbjerg. Pænt lavet. Isabella og Bernhard kan være stolte.

Forestillingen indledtes med et charivari, et potpourri over alle numre og med alle numre i manegen inkl. en kvinde i horisontal seil.

Herefter kom pauseklovnen ind første gang. Højttaleranlægget gjorde desværre, at i det mindste jeg ikke kunne høre Isabellas velkomst og præsentation. (Red. anm: Klovnen var Rudi Brukson. I det følgende er artistnavnene indsat).

Pauseklovnen brugte i alle sine entreer publikum. Første gang delte han publikum op i forskellige dele, som skulle lave forskellige ting, klappe, trampe osv., når han dirigerede.

Så kom der fire baggårdskatte ind, sådan var de sminket. Tre piger, som dansede og en ung fyr, som lavede en fin diabolo. Herefter kom pauseklovnen med en leddeløs dukke, han trak op af en kasse. Dukken afsløredes til sidst som en skøn ung kvinde med højhælede sko. Udmærket gjort.

Umiddelbart efter optrådte to unge piger Chantal og Samantha Lutzny i en trapez formet som en terning. Flot nummer.

Bernhard kom nu og viste en Shire-hest og en meget lille pony. Stor og lille er altid en succes.  Bernhard er prof og ved nøjagtig, hvor længe, nummeret skal trækkes Så kom pauseklovnen med fire fra publikum, som skulle sidde ned og holde/ligge på en bestemt måde, så fjernede han en for en, stolene under dem, og fik dem på højkant, uden at de faldt i en klump. Det var nyt og godt.

Herefter kom Samanta Lutzny med et lille godt sæbeboblenummer.

Sidste nummer før pausen var en formidabel sikker stolebalance på op til 8 stole, udført af den fjortenårige Joel Lutzny, et virkeligt topnummer. Nederste stol stod på 4 løse flaske, på et tidspunkt på kun 3.  

Joel Lutzny viste stolebalance hvor nederste stol stod på 4 løse flasker. Lysforholdene gjorde desværre fotografering problematisk. Alle fotos: Finn Stendevad

Herefter kom pauseklovnen med to hentede publikummer. De skulle ud på imaginær MC-tur, manden skulle fri, med en rose, til kvinden. Klovnen, der nu var præst, viede dem, og så skulle de bære hende ud.

Dette afløstes af et forrygende jonglørnummer. Den unge jonglør Rico Brukson jonglerede med op til fem tennisketchere. Senere lavede han fine byger med adskillige tennisbolde. Et virkeligt fint nummer.

Rico Brukson

Han afløstes af en smuk kvinde, Elena Brukson, der arbejdede i en slags vertikal seil, som bestod af to røde stofbaner. Nummeret var både smukt, poetisk og velkomponeret. Som Nissebanden ville sige: ”en fryd for øjet.

Pauseklovnen kom nu ind med en masse kobjælder. Dels var der nogle, han selv skulle slå på, dels var der nogle han delte ud til en række mennesker blandt publikum, som de skulle spille på, når han pegede på dem. Han var selv klædt ud og optrådte som en lidt ulidelig maestro.

Sidste ordinære nummer var Sabrina Spindler med et dejligt bondenummer med geder, hunde, en høne, ænder og sågar en tyrekalv med gult øremærket. De var måske ikke perfekte, men forfriskende anderledes. De udstrålede livsglæde og, at det ikke skulle tages for mere end det var.

De medvirkende i forestillingen

klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2020

På Cirkusmuseet i Hvidovre kunne du i uge 7 opleve Skating Ernestos. Ud over rulleskøjtenummeret optrådte Paolo som klovn og Veronika i tissue og med hula-hop. Parrets søn viste sine færdigheder som diabolo-artist. Paolo er søn af klovnen Bubi Ernesto JR. Veronika kommer fra Faltiny-familien, kendt for deres cykelnummer. Parret mødte hinanden i Cirkus Dannebrog i 2005, hvor både Bubi Ernesto JR og Faltiny-familien var blandt de optrædende.

klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2020

Traditionen tro havde dansk cirkusverdens grand old man Benny Schumann i vinterferien forestillinger i Helsingør Bycenter. Benny Schumann modtog sidste år såvel hædersprisen Den Danske Cirkuspris og Truxas mindelegat. Den kontakt han har med sit publikum, børn som voksne, er helt formidabel. Få mestrer som ham at fange sit publikum. I forestillingerne i Helsingør oplevede du ud over Benny Schumann Zora Nikodemova med et megaballon-nummer og Edi Laforte som jonglør og med sine cirkushunde. Klik her for at se fotos fra forestillingen.

klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2020

I dag åbnede Cirkusmuseet i Hvidovres nye udstilling om Cirkus Arena i 65 år. Den er opstillet i det lille rum, som tidligere var kendt som Barlys værelse. Udstillingen viser nogle få kostumer samt videoklip om Arenas historie

Jakken har været brugt af den syngende cirkusdirektør Benny Berdino. Kjolen af hans datter Suzanne

Bubbers sprechstalmeisteruniform. Det lille kostume var brugt at et af Benny Berdinos børnebørn i nummeret Arena Kids

Før udstillingsåbningen holdt en veloplagt Benny Berdino en kort tale. Til venstre for ham museumschef Mikkel Knudsen. Klik her for at se flere fotos fra udstillingsåbningen

klovn.gif (1460 bytes)

8. februar 2020

Med cirkusdronningen i Monte Carlo. Selv om Cirkus Dannebrog ikke har turneret side 2016 har cirkusdronningen Agnete Louise Enoch bestemt ikke mistet interesse for cirkus. Igen i år besøgte hun Cirkusfestivalen i Monte Carlo. Hun skriver:

44eme du Festival International du Cirque de Monte Carlo 2020.

Det er efterhånden gennem flere år jeg har haft fornøjelsen og æren at opleve denne store årlige begivenhed, som finder sted i Monaco Cirkusfestivalen Monte Carlo.

Desuden er jeg virkelig privilegeret at komme fra en gammel artist familie og cirkusverden, hvor jeg har medvirket og oplevet mange cirkus, teater, casinos og natklubs shows igennem næsten 60 år siden jeg var en ganske lille pige med sløjfer i håret! Jeg spekulerer hver gang: Kan cirkus virkelig dupere? Bliver man ikke snart mættet af at se artister?

Sådan tænkte jeg under flyrejsen til Monaco. Kan de mon overgå sig selv igen og igen, efter oplevelsen hvor jeg overværede Cirkusfestivalen i 2019 med den verdenskendte koreografi af M. Gia Eradze ROYAL CIRCUS fra Rusland. Det var den smukkeste, eventyrlige og mest helstøbte forestilling, jeg nogensinde havde set i mit liv, med super dygtige artister, musik og en koreografi man aldrig havde set magen til. WOW! Det var ligesom at være i en film. I mine unge dage har jeg selv medvirket i et gigantisk krokodille show i 1980 - 1981. Det var også var bygget op på musik, spænding og vilde dyr Jeg følte virkelig at jeg havde hovedrollen i en stor film - ha ha!

Når man er nede i Frankrig og Monaco er det ligesom at komme hjem. Allerede når man ankommer med flyet til Nice får man travlt, hvis man skal nå at komme ned for at overvære Cirkusfestivalen i Monte Carlo, som faktisk er det, man er kommet efter. Man hopper ind i en bus direkte til Monaco, skynder sig op i sin lejlighed, klæder sig hurtigt om for hurtigt at komme ned til den virkelige verden: cirkus, som det har været hele mit liv. Undervejs begyndte det at plaskregne, og jeg var nødsaget hurtigt ind i en butik og købe en dyr paraply. Det er klart at når det regner så meget og pludselig alle har brug for en paraply, bliver prisen hurtigt sat op til 18 euro. Jeg var drivvåd, man kunne vride min pels med flere liter vand. Pyt med det, allerede inde i bussen stiger spændingen på vej ned til Le Grand Festival. hvor man allerede her møder mennesker man kender fra hele verden, og sådan fortsætter det også nede på stedet, hvor det hele sker. Man er ligesom en stor familie, hvor alle er kommet alene for det samme formål cirkusoplevelsen!

Man bliver mødt af det store farverige og stemningsfulde franske orkester Les Clowns en Folie, Denne gang havde de trukket sig ind i fortelt-passagen, fordi regnen væltede ned også på dem

Deres orkester består af 15 medvirkende. Det ene kostume imponerede mere end det anden.

Les Clowns en Folie spiller festligt for publikum fra ankomsten, i foyeren og i forestillingen. Alle fotos og billedtekster: Rud Kofoed / Ajour Press

Forestillingen skal starte kl. 20.00, men den er som altid forsinket med ca. 20 - 30 minutter, fordi prinsesse Stephanie og hendes bror fyrst Albert og deres følge først bliver fulgt ind på deres loge pladser midtfor af sikkerhedsvagter, når alle publikum har fundet deres plads.

Showet starter med at alle 4.000 publikum rejser sig for Monarkiet af Monaco og musikken spiller op. The Show can begin! Ind kommer en kæmpe Charivari med en stor opening. Derefter kommer traditionen tro Petit Gougou ind i manegen og byder velkommen på fransk på hans charmante måde, som man efterhånden har vænnet sig til. Efterfølgende fyldtes hele den store manege med alle artisterne og medvirkende i deres flotte kostumer!

Denne gang er der ikke så meget koreografi i forestillingen, men til gengæld kommer man til at overvære en lang perlerække af stjerneartister, dressører og domptører.

En meget krydret blanding af artister og masser af dyr. Traditionelt cirkus når det er bedst.  

En beskrivelse og udpluk af medvirkende, som dupperede og begejstrede:

Opening BINGO PARADE. 5 dygtige Bingo Boys åbner med Charivari, hvor hele manegen fyldes op med alle medvirkende i et hav af farverige kostumer!     

TROUPE EFIMOW. Bryllup - 10 - 12 personer udførte et nummer, hvor et nygift brudepar og deres brudebuket fløj rundt oppe i luften, hvor en af de heldige hele tiden greb den samtidig med at nummeret var bygget op på et meget flot kasteakrobatik og trampolin nummer.

Troupe Efimov’s brud, gommen og de seks brudesvende fra Cirkus Nikulin i Moskva fik noget af en bryllupsfest ud af med deres akrobatiske gymnastik, der sendte både bruden og gommen ud på vilde ‘flyveture’. Det udløste en bronzeklovn

HENRY HERNANDEZ AYALA CLOWN The Prince of The Clowns. 40 år og født i Venezuela. Jeg oplevede ham for et par år siden i Cirkus Charles Knie under et gæstespil i Flensborg med hans gode og morsomme entreer og imponerende kostumer fyldt med similisten. Jeg var meget nysgerrig for at se ham igen, jeg havde nemlig på fornemmelsen at han stod for mere end det, jeg overværede i Circus Charles Knie. Jeg kan huske jeg tænkte: hvilken nationalitet er han, og mon Henry Ayala kommer fra en gammel cirkus familie? Jo det gør han minsandten. Det fik jeg bekræftet her i Monte Carlo. Gensynet var derfor stort for mig, og endnu mere da det viste sig han var hovedpersonen i et sensationelt, fantastisk og temperament fyldt højlinenummer bestående af 4 flotte latinrytmiske unge mænd. Aldrig har jeg set et højline nummer med hurtigere skift til næste trick, ledsaget med latinsk musik. Under dette nummer kom jeg for alvor i hopla! Der blev klovnet, sjippet, danset, cyklet på et hjulet cykel og sprunget op over hinanden i tempo! WOW! Publikums begejstring tog ingen ende, uden sikkerhedsnet!

Klovnen Henry Ayala var en original fornøjelse med sit venezuelansk malede ansigt - og navnlig i hovedentreen med sine tre columbianske partnere på høj line, hvor han cykler, laver ‘overspringshandlinger’, balancerer til tre mand høj. Det er vildt imponerende at se ham gå gennem ild for publikum. De udløste også en vel fortjent sølvklovn.

SANDRO MONTEZ HUNDE. En flok legesyge og kærlige hunde, som kunne deres kram uden at Sandro Martez behøvede at bruge stemmen og dressere, det kunne de selv klare. Nummeret vil passe fint til et hvilken som helst cirkus her i Danmark.

Sandro Montez hundetræning er måske ikke det mest fantastiske hundenummer, der er set, men til gengæld er det tempofyldt med den uhomogene samling af noget, der minder om ‘gadekryds’. Det giver masser af humør i og omkring manegen. Det var sikkert også årsagen til, at Montez fik junior-juryens præmie.

VLADIMIR ET VLADIMIR. Main a Main -tandem upside down! Her er 2 maskuline flotte fyre som udfører ekvilibrisme i højere grad, de slutter af med tandem, upside down som virkelig er en vanskelig disciplin. Man skal have balance og en enorm styrke, hvor det også er vanskeligt at trække vejret samtidigt med at man også skal holde balancen i lodret stilling. Det er faktisk undermanden, der her har den dirigerende rolle! Denne disciplin er ikke så krævende i

kautsjuk, som man har set i mange sammenhænge udført af kinesere. 

LISA RINNE TRAPEZE. Fremragende kvindelig trapezeartist udført med ynde og skønhed.

MAYCOL ERRANI FRIESERHESTE CIRKUS KNIE. Hvis man elsker heste, må man så sandelig ikke gå glip af denne smukke hestedressur fremført af Maycol Errani!

MARTINEZ BROTHERS ICARIANS. 2 unge brødre udfører først Ikariske lege nede i manegen, hvor publikum bliver begejstret af deres kunnen som går op i en større enhed. Man tror de er færdige, men de fortsætter! En stor rullende platform kommer ind i manegen. Den minder meget om et byggestillads. Ikarierne fortsætter oppe på platformen for derefter at blive mekanisk hejst op i en højde på ca.12 meter. Der fortsætter brødrene deres optræden, hvor sværhedsgraden bliver endnu mere krævende og livsfarlig De slutter af med 65 baglænser kastet fra storebroderes fødder og grebet igen. Fantastisk! Aldrig set før udført på denne enestående måde.

Martinez Brothers sikrede sig en guldklovn ved de ikariske lege, hvor den kun 15-årlige Arashi Kofukada bliver tonset rundt af sin halvbror Alan David Martinez i et vildt tempo, der ender op i 12 meters højde med over 50 saltoer i rap.

TROUPE ACROBATIQUE DE SHANDONG JONGLØRE. Her er en gigantisk trup, der balancere med en pind i hver hånd. 10 tallerkener, 5 i hver hånd, i et nummer hvor de klatre op og ned af hinanden i akrobatik uden at tabe en tallerken. Det var et flot nummer.

Acrobatic Troupe of Shandong’s akrobater var klar til at servere med hver 10 roterende tallerkener på hver fem pinde - det kræver, at man kan holde tungen lige i munden, når der samtidig bygges op i to ’etager’. Nummeret repræsenterer en fantastisk disciplin. Det synes festivalens jury også og gav en sølvklovn for serveringen.

SERGEY NESTEROV TIGRES. Han dupperede med 5 hvide - sort stribet tigre, hvor domptøren faktisk hypnotiseret hans kælesyge tigre til at optræde uden pisk og samtidigt formåede han også at en af tigrene stejlede efter ham, hvor han havde ryggen til! Aldrig set før! Sergey Nesterov var mere end modig. Bravo!

Der var en sølvklovn til den afslappede russiske domptør Sergey Nesterov, der kom barfodet i ‘nattøj’ og præsenterede sine fem smukke, hvide tigre - og til sidst en hvide hunløve, som han red ud på. 

EXTREME FLY BARRES FIXES. Russisk Barre udført af 3 mænd, hvor højdepunktet er at ham der står i midten udfører 5 dobbelt saltomortale oppe i luften. Fantastisk!

Der var en sølvklovn til trioen The Dandys i russisk barre med tre markante typer: Yuri Kreer, Johny Gasser og den dansende flyver Kiril Ivanov.

MARIA SARATCH EKVILIBRISME. Jeg er en meget stor fanatiker af håndstandsnumre. Det har jeg været siden jeg var 4 år gammel, hvor jeg oplevede tvillingerne Brownsky Twins udføre denne disciplin på Hansa Theater Hamborg. Ja, for næsten 60 år siden. Maria Saratch er ikke helt ny på markedet, hun har optrådt i en del år med forskellige koreografier. I Monte Carlo oplevede man hende oppe på en snoede piedestal, hvor man kunne nyde hendes færdigheder hele vejen op på den høje piedestal for derefter at udføre ekvilibrisme, når det er bedst. Hun bruger hendes spagat bløde lange ben til at man faktisk forestiller sig en blomst springe ud i alle variationer med grace, skønhed, kunnen og elegance. Jeg aldrig set en så vel udført håndstand af en kvinde. Hvis jeg var dommer ville jeg give hende en guldmedalje for at være The best of the very best indenfor denne changre.

MAYCOL ET LE GRAND CARROUSSEL DE CHEVAUX DU CIRQUE KNIE SWITZERLAND. Er nok den mest imponerende og smukke hestekarrusel, jeg nogensinde har oplevet, bestående af 30 hvide og sorte araberhingste. 

Maycol Errani ses med en af de lysende friserhingste i Monte-Carlo-festivalen, hvor hestekarusellen med 30 heste i manegen samtidig var det absolutte højdepunkt: Hesteentreerne fra 100-års jubilaren Cirkus Knie i Schweiz var i særklasse og fik både en velfortjent guldklovn og publikumsprisen. Ud over Maycol Errani blev hestene fremført af broderen Wioris Errani og ’arveprinsen’ Ivan Frederic Knie

IVAN KNIE PRESENTION DE CHEVAUX ET LIBERTE DU CIRQUE KNIE SWITZERLAND Circus Knies heste variationer er nok det bedste i verden, som jeg nogensinde har overværet live.

RAFAEL WALUSZ PICK POCKET. Jeg bliver altid begejstret, når jeg oplever en lommetyv. Det er altid spændende, her præsenteret af Rafael Walusz, der kunne sit kram til fingerspidserne og kunne holde publikum fanget. Lommetyvene findes der desværre ikke så mange af i cirkus regi mere, kun dem der står og holder øje med en inde på hovedbanegården i København. Jo, vi har jo vores egen Kenny Queen, som gør det fremragende, og som ligeledes har performed ude i den store verden med bravour.

FRANCOISE ROSLES JONGLAGE som virkelig tog kegler! En fransk kvindelig jonglør, der optrådte lidt utraditionelt. Som blandede bolsjer i en pose med forskellige typer af jonglerings rekvisitter såsom paraplyer ketsjere, ringe, fakler og bolde på en gang i bevægelse. Hun tog pressen med storm og havnede i alle de franske aviser, fordi hun kom fra Frankrig!

DUE SKYLINE TISSUES ARIENS. 2 smukke romantiske mennesker, der drømmer sig op på hængende tørklæder, som hænger ned oppe fra cirkuskuppelen. Nummeret bliver udført med skønne balletagtige bevægelser, som går videre hen i en sværhedsgrad af meget vovende og dristig akrobatik oppe over cirkusmanegen.

LA TROUPE ZOLA DE L"ASSOCIATION DU MONGOLIAN BASCULE. Gigantisk trup som imponerede i særdeles høj grad. Desværre havde de investeret i kostbare kostumer specielt til deres optræden i Cirkusfestivalen. Det distraherede deres fantastiske springbræt nummer.

Troupe Zola fra Mongoliets Statscirkus er kendt for deres kontorsionister. Det var også dem, der var repræsenteret i de første år i Monte-Carlo, men i år kom gennembruddet så med springbrætsartister – 12 stykker, der bygger pyramide til fem mand høj og er klar, når den sjette og syvende flyver kommer med dobbelt salto på vejen til toppen. Kostumerne er et nummer for sig, men bronzeklovnen var vel fortjent. 

IVAN ET WIORIS ERRANI LA DOUBLE POSTE DU CIRCUE KNIE. Det her er fantastisk at kunne komme til at se i live, det er en skøn drøm, man tror simpelthen det er løgn, dobbelt hestepost med smukke meget veldresseret heste fra Circus Knie I Schweitz Jeg oplevede et lignende nummer i Cirkusbygningen - København med Geraldine Knie for mange år siden ved et gæstebesøg af Circus Roncalli.

Cirkus Knie’s dobbelte ungarske post til tiden med kunstrytterne Ivan Frederic Knie og Wioris Errani på hver deres to friserhingste, mens 18 arabere løber ind under deres skrævende ben, mens de griber tømmerne, er imponerende spektakulært. Til sidst går det i galop, hvor de hver styrer ni heste. Det gør indtryk.

LA TROUPE DU CIRCUS THEATRE BINGO var inde flere gange. Der kommer flere og flere indslag, hvor de også er blevet bedre til at beherske deres kroppe til at nå højden og kvaliteten, og hvor de er kommet så langt i deres træning til også at kunne formå at udføre solo numre, der går op i en højere enhed.

Ukrainske Bingo Cirkus Theater er igen fremme med artist- og danseensemblet, der kan sætte liv i manegen. Ulykkeligvis var det den trup, der oplevede, at en af truppens trapez-piger, Tatyana, faldt over 10 meter ned, da sikkerhedslinen blev flået over, som var den et stykke sytråd. Ulykken kostede Tatyana sin førlighed og muligheden for at fortsætte som artist. I år var det først og fremmest de fem Bingo-drenge, der var i fokus i med deres medrivende breakdance i kinesiske master. Det fik de en bronzeklovn for. 

LES FLYING TUNIZIANI.  Flyvende dobbelt trapeznummer, bestående af 10 dygtige personer, hvor til sidst der blev gennemført en 5 dobbelt saltomortale uden at kikse. Fantastisk! Det har jeg aldrig tidligere oplevet.

Årets tredje guldklovn gik til The Flying Tunizani i et flyvende trapeznummer, der oprindelige kom fra Tunesien, men siden er blevet spædet op med flere nationaliteter. ‘Luftens helte’ kommer i dag med luftpost fra Amerika, Mexico, Venezuela og Brasilien. Luftnummeret udmærker sig ved, at griberne ikke kun fanger flyverne i hænderne, men også i benene. Klimaks: En femdobbelt salto.

Jeg bliver duperet hver gang!

KIEV MUNICIPAL ACEDEMY OPVISNING af veltrænet gymnaster sat op i en storslået koreografi med ca. 50 unge mennesker. Som jeg ser det, er der mange hamrende dygtige akrobater nu om dage, det er skønt at se. I gamle dage var der altid artistfamilier, som havde lærebørn med i deres trupper til efterfølgende at blive professionelle artister. Nu til dags er det desværre kun få cirkus i hele verden, hvor det kan lade sig gøre. Jeg har selv været udsat for det i Cirkus Dannebrog af de danske myndigheder. Lærebørn skal have den samme løn som selveste truplederen, som stiller rullende bolig til rådighed og træner dem, og selvfølgelig også har hele hovedansvaret!

Jeg var i lære for mange år siden! Jeg fik 100 Kr. om måneden + fri kost og logi. Jeg var mere en lykkelig bare for at kunne få lov til at optræde! Tiderne har ændret sig. Til sidst havde truplederen ikke råd til at betale hans lærebørn, så min pappa Haddy Enoch var nødsaget til at starte sit eget cirkus, således at hans lærebørn kunne få en værdig gage. Nu til dags er der mange dygtige talenter udefra og ligeledes fra cirkusfamilier der har holdt traditionen tro i mange generationer, men man må desværre erkende, der bliver færre og færre cirkus hvor artisten kan optræde i!

Det var igen en kæmpe gigantisk oplevelse ved Cirkusfestivalen Monte - Carlo 2020. Gad vide hvad de kan finde på i 2021.

klovn.gif (1460 bytes) 

7. februar 2020

Fastelavnsfest på Cirkusmuseerne. Såvel i Hvidovre som i Rold fejrer cirkusmuseerne fastelavn. Begge steder er det fastelavn søndag den 23. februar.

Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

Kom til den sjoveste fastelavnsfest på Cirkusmuseet. På dagen vil der være fri entré og masser af aktiviteter bl.a. tøndeslagning, sminkning, kreativt værksted og imponerende show med børn- og ungecirkusset "Arcus". Fra kl. 10-14 kan du lave din egen fastelavnshat eller -maske på vores kreative værksted. Du kan også blive sminket til den smukkeste cirkusprinsesse eller den sjoveste klovn.

Kl. 13.00 vil der være tøndeslagning og slikposer på Alarmpladsen for alle aldersgrupper.

Kl. 10 & 14.00 kan du opleve det fantastiske børne- og ungecirkus Cirkus Arcus i Fægtesalen. Bliv forbløffet over de unge artisters evner på jorden såvel som i luften. Der er også fri entré til forestillingen. Arrangementet slutter kl. 15.00.

Cirkusmuseet i Rold skriver:

Fastelavnsfestlighederne begynder i Rold Kirke kl. 13.15 med en fastelavnsgudstjeneste for hele familien, hvor man gerne må være udklædt.

Efter gudstjenesten går vi videre til Ridehuset ved Cirkusmuseet, der ligger tæt ved kirken. Her fejres fastelavn, og store som små har mulighed for at slå katten af tønden i kampen om at blive kattekonge og dronning. Der er to tønder – en for de små og en for de lidt større børn.

Man er naturligvis stadig velkommen til fastelavnsfesten på Cirkusmuseet, selvom man ikke deltager i gudstjenesten i Rold Kirke, og det er gratis at være med.

Programmet ser således ud:

Kl. 13.15 – 13.45: Børnegudstjeneste i Rold Kirke

Kl. 14.00: Tøndeslagning i Ridehuset ved Cirkusmuseet i Rold

Festlighederne er arrangeret i samarbejde med Cirkushusets Støtteforening, Rold Kirke og Rold Bylaug.

 klovn.gif (1460 bytes)

6. februar 2020

Ved årets cirkusfestival i Monte Carlo var det guld til Knie-familien for deres helt fantastiske hestenumre. Her foto af Maycol Errani med ’Grand Carrousel”. Alle fotos: Rud Kofoed / Ajour Press. Klik her for se video af nummeret.

Rud Kofoed skrev: Guldklovnen er i den grad fortjent. Knie-familien er hævet over enhver tvivl verdens stærkeste og mest respekterede kraft, når det kommer til frihedsdressur. Fredy Knie Junior lærte ’det hele’ af sin berømte far, Fredy Knie Senior, der vandt Guldklovn i Monte-Carlo i 1977. Fredy Junior vandt Guldklovn i 1996, hvor han mixede sine heste med zebraer og præsenterede høj skole og frihedsdressur.

I år vover Fredy Knie Junior at lade arven gå videre til sin talentfulde svigersøn, Maycol Errani, der således mixer to af Europas betydeligste cirkusfamilier i cirkuskunstens ypperligste og mest grænseoverskridende præstationer. Maycol startede egentlig med at præsentere tre elefanter, men hestene vandt og elefantnummeret gik videre til hans fætter Elvis Errani. Ind i mellem arbejdede han dog i en periode sammen med sin bror Guido i et nummer med ikariske lege, inden han igen var tilbage i sin favoritdisciplin som hestevisker.

30 heste sluppet fri i hver sine modsatrettede cirkler i en ’Grand Carousel’ er en passionsfyldt og fantastisk oplevelse af, hvor tæt den tålmodige hestevisker kan komme på sine smukke dyr. Det resulterer her i en overvældende, vildt smuk ballet, der kan give åndenød – og i hvert fald uhæmmet begejstring. Det er derfor heller ikke nogen tilfældighed, at Guldklovnen blev suppleret med årets publikumspris og flere andre af de mest betydningsfulde sidepræmier, der uddeles ved cirkusfestivalen.

Maycol Erranis – og Fredy Knie’s – Grand Carousel bliver fulgt op med en entre, der kan gøre publikum næsten lige så målløs: Ivan Frederic Knie og Wioris Errani’s dobbelte Ungarske Post med 22 friser- og araberhingste. De to unge, akrobatiske kunstryttere udfører deres nummer stående på ryggen af hver deres to smukke friserhingste, mens tredjehestene i en lind strøm passerer ind under deres skrævende ben. Rytterne bøjer sig kontrolleret og griber tømmerne og ender med hver at styre ni heste i galop i manegen rundt. Det er post til tiden, der vil noget.

Ivan Frederic Knie viste også frihedsdressur, siddende til hest. Han er søn af Maycol Errani og Geraldine Knie. Foto: Rud Kofoed /Ajour Press. Klik her for at se video af nummeret.

klovn.gif (1460 bytes)

6. februar 2020

Ny dyrevelfærdslov vedtaget. Fødevareminister Mogens Jensen fik i dag opbakning fra et enigt Folketing til en forenkling af dyrevelfærdslovgivningen. Den nye dyrevelfærdslov fastslår det klare formål at fremme god dyrevelfærd og respekt for dyr som levende og sansende væsener og danner dermed rammen for at løfte dyrevelfærden for dyr i Danmark. Den nye dyrevelfærdslov giver blandt andet ministeren mulighed for at forbyde alle vilde dyr i cirkus, blandt andet elefanter og søløver. I praksis handler det kun om elefanter, søløver og zebraer, idet andre vilde dyr blev forbudt allerede i 1963.

Fødevareministen fastsætter tidspunktet for lovens ikrafttræden. Ministeren kan herunder fastsætte, at dele af loven træder i kraft på forskellige tidspunkter.

Som bekendt solgte de to danske cirkus med elefanter deres elefanter til staten sidste efterår. Cirkus Arena, som var det eneste cirkus som ejede søløver, har solgt søløverne til en udenlandsk køber. Så selv om loven sådan set endnu ikke er trådt i kraft, har cirkusbranchen rettet ind efter politikernes ønsker.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. februar 2020

Norske Cirkus 2020. Norge har to cirkus: det store Cirkus Arnardo og det mellemstore Cirkus Agora. Cirkus Arnardo har premiere i Arendal den 14. marts. Cirkus Agora har premiere i Bergen den 18. marts.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. februar 2020.

Cirkus Krone i München. Cirkusdronningen Irene Thierry fra det lille danske Cirkus Krone har lige været med Briano’s Cirkusrejser i München. De så to forestillinger i det store tyske Cirkus Krone, som efter at Ringling lukkede kalder sig verdens største cirkus. I vintersæsonen viser Cirkus Krone altid 3 forskellige forestillinger i Cirkusbygningen i München: Den første spiller fra 1. juledag til udgangen af januar, den næste i februar og den sidste i marts. Et besøg hen over et månedsskifte giver derfor mulighed for at se to forskellige forestillinger.

Irene Thierry skriver:

Fredagens program, som var den sidste januar-forestilling, var rigtig godt. Martin Lacey, som af mange regner som verdens bedste rovdomptør, var rigtig god. Bingo-truppen var festlig, men dem har vi set før. Men de er dygtige, respekt for det. Klovnene Prosvirnin Family er herlige og knalddygtige stepdansere, og det kan jeg godt lide. Tennisjongløren Glenn Folco er jo altid perfekt. Så kom der noget som var utroligt: Clown Bilby, en lille bil som blev til en robot. En genial idé som kræver akrobatiske evner. Truppen Mostafa Danger med to store kæmpe dødshjul og et stort tårnline nummer var fremragende. Så var der Schweine-Stars, et sjovt grisenummer. Vioris Zoppis havde et dejligt strapat nummer, som han solgte godt. Jana Mandana Lacey præsenterede en heste-symfoni. Alt i alt en god forestilling, og for os var det dejligt at se deres cirkus bygning. Klik her for at se en videoteaser for forestillingen.

Lørdag var der premiere på februar-programmet. Der startede vi festligt med at spise i Augustiner-Keller, inden vi gik i cirkus med store forventninger. Det startede med elefanter, og det er godt, når de er der. Elefanter og heste var frem ført af Jana Mandana Lacey. Forestillingens gennemgående klovn var Prince Henry, som gør der godt og fanger publikum. Han lavede også spaghetti-nummeret og kaster spaghetti ud i mellem publikum. (I Danmark ville man nok gøre opmærksom på at man ikke kaster med maden, ha!). Eliane Biasini lavede et dejligt hula hoop nummer på hest. Et flot, flot nummer. Duo Zavatta et havde utroligt stærkt rulleskøjtenummer. Så kom Kolev Sisters, som er utrolig sympatisk og vanvittig dygtige og havde publikum i deres hule hånd og fik stående bifald. Sidste år fik de talentprisen fra Den Danske Cirkuspris, og de har netop vundet sølv ved Cirkusfestivalen i Budapest.

Et af mine favoritnumre er gentlemanjongløren Krisztian Kristof. Han er dygtig og har stor respekt for sit publikum. Flying Heroes i flyvende trapez var et af de bedste flyvende trapez-numre jeg har set. Utroligt sikre og en fremragende fanger og utrolig glidende overgange. Det var virkeligt et harmonisk nummer af de sjældne. Martin Laceys løvenummer var meget smukt, startede dejligt med leg med dyrene og publikum var ellevilde. Dejligt nummer. Sidste nummer var Truppe Zola med Schleuderbrett. De var utrolige og meget dygtige. Man skulle tro at de fik publikum med sig, men det kneb lidt. Men det var en dejlig forestilling, som jeg var så glad ved at se. Tak til Brian for nogle dejlige pladser i cirkus og en herlig tur. Klik her for at se en videoteaser for forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. februar 2020

Igen i år havde Briano’s Cirkusrejser mange danskere med i Monte Carlo. Forrest Line Vittrup og hendes søster Catrine. Bagved set fra venstre René Mønster Baldoni og hans kæreste Camilla Frimann, Lars og Karen Martinussen, Tiina Myllykangas og hendes mand Lasse ”Bonbon” Nørager. Foran dem Nathalie Enoch Fröchte, Katja Enoch med sønnen Josef i hånden, bag hende Brian ”Briano” Behrendt og yderst til højre Agnete Louise Enoch. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

klovn.gif (1460 bytes) 

1. februar 2020

Artisten og kaskadøren Freddi Steckels 70 års dag blev fejret ved en reception på Cirkusmuseet i Hvidovre den 1. februar. På billedet ses Freddi (th) sammen med fra venstre Benny Berdino, Ingo Stiebner og Jan Ketil. Freddi har optrådt i såvel Benny Berdinos Cirkus Arena som Jan Ketils norske Cirkus Agora. Klik her for at se flere fotos fra receptionen.

klovn.gif (1460 bytes)

31. januar 2020

Cirkus i vinterferien. Som tidligere år kan du mange steder i landet opleve cirkusforestillinger m.v. i uge 7 og 8, hvor skolebørnene har vinterferie. Børnene har kun en uges ferie. Om det er i uge 7 eller 8 skifter fra kommune til kommune.

Her er en oversigt over, hvad du kan opleve i år. Præcise spilletidspunkter kan du se i Cirkuskalenderen.

I København og på Sjælland og Bornholm

Cirkus Paniks vintershow

Årets vintershow hedder "Fri leg" og vises fra 9. til 16. februar i Paniks lille cirkusbygning i Vanløse. Adressen er Skjulhøj Allé 21, 2720 Vanløse. Det lille familiecirkus skriver:

Cirkus Panik sætter med dette års vinterferieforestilling nye grænser for leg på tværs af generationer. I manegen kan man i år opleve den legeglade familie, der i tre generationer udfordrer hinanden på tværs cirkusset mange discipliner. Forestillingens højeste formål er at vise at man ALDRIG, som i ALDIG, bliver for gammel til at lege. Cirkusorkesteret sætter de fabelagtige musikalske omgivelser til denne energifyldte cirkusforestilling for hele familien.

Cirkusmuseet i Hvidovre

Optræden af Skating Ernestos fra mandag 10. februar til og med fredag 14. februar. Det er alle dage kl. 11. Cirkusleg og kreativt værksted både i uge 7 og uge 8. I de nævnte uger også åbent fredag.

Skating Ernestos. Pressefoto

Museet skriver:

Fra d. 10.-14. februar alle dage kl. 11 vil der være artisteri fra øverste hylde, når Skating Ernestos besøger museet. Skating Ernestos består af Veronika og Paolo og deres lille søn. Både Veronika og Paolo er ud af gamle cirkusslægter og kommer fra henholdsvis Tjekkiet og Italien. De vil bl.a. optræde med smuk luftakrobatik, sjove klovnerier og et tempofyldt rulleskøjtenummer. Vi får også deres søn Daniel at se i manegen ligesom i 2015, hvor han tog publikums hjerter med storm på museet, da han optrådte med et bedårende klovnenummer som 4-årig! Sidenhen er han blevet en eminent jonglør med diabolo. Billetter til showet koster 20 kr. + entré til museet og kan købes online her. Eller på museet på forestillingsdagene.

Benny Schumans vinterferieforestillinger i Helsingør Bycenter

Benny Schumann byder fra 10. til 16. februar på vinterferieforestillinger i Helsingør Bycenter. De medvirkende er foruden Benny selv Edi Lafortes hundecirkus (han optræder også med et kort jonglørnummer) og Zora Nikodemova som rengøringsdame, der ender i en mega-ballon.

Edi Laforte var hos Cirkus Arli i 2009.

En halv time før forestillingerne vises en videofilm om Benny Schumanns 70 år som artist. Et kvarter før forestillingen har han cirkus workshop for børn.

Cirkusland i Årslev ved Slagelse

Fra 8. til 23. februar er der åbent hver dag fra 10 til 16. Entre 129 kr. 25 kr. rabat for medlemmer af Danske Cirkusvenner. Cirkusland skriver:

Nye shows i vinterferien                                                                                                                                        

I karneval-showet møder du hofnarren, der bl.a. vil præsentere dig for de talentfulde hulahop-prinsesser, illusionisterne der viser deres magiske evner og Iinedanserinden Frøken Ida.

Mister Tik Tak tryller desuden for og med Cirkuslands gæster.

Cirkusforestilling for børn og voksne

Hver dag spiller Cirkus Landino kl. 13:30. I forestillingen kan du opleve akrobater, klovnen Figaro, fodjongløren Miss Silvana, og vinderen af Den Danske Cirkus-talentpris 2018 Charmaine Berdino med sine dejlige heste.

Mød en verden af sjove oplevelser

Hele dagen har I mulighed for at gå på opdagelse i Cirkusland og komme tæt på vores dejlige dyr i deres stalde. I kan også besøge vores cirkusmuseum, der oser af nostalgi.

Deltag i vores vinterskattejagt, hvor I kan vinde en flot præmie.

Klovnen Figaros artistskole for børn og voksne

Drømmer du om at blive jonglør eller linedanser?

Så tag i artistskole og lær nye kunster med hjælp fra vinterferiens professionelle artister.

Alle aktiviteter og shows er gratis, når entréen til Cirkusland er betalt. Køb mad og drikke til rimelige priser i parkens bistro.

Husk varmt tøj, da enkelte af aktiviteterne foregår udendørs.

I 2018 modtog Charmaine Berdino årets talentpris fra Den Danske Cirkuspris. Her er hun fotograferet i Cirkus Arena i 2018. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Klovnen Figaro er et nyt bekendtskab for danskerne

Cirkus Big

10. til 15. februar i Vestsjællandscentret. Gratis adgang

Vestsjællandscentret skriver:

Igen i år kommer Cirkus Big og underholder med absolut latter-garanti for HELE familien. De vil jonglere, balancere, trylle, danse og underholde med klovneri, illusioner og gøgl.

Baldoni’s vintercirkus

13. til 15. februar: forestillinger i haller på Bornholm. (Svanekehallen, Hasle Hallen og Søndermarkshallen i Rønne). Det er tale om ca. 2 timer lange indendørs forestillinger i stil med dem, som Baldoni med stor succes har vist på Færøerne og til jul på Sjælland.

17. til 21. februar: Ishøj Bycenter. Forestillinger af ca. 30 minutters varighed.

De medvirkende er René Mønster Baldoni, Janacek-familien samt Sergey & Jelena, som var med i Baldonis julecirkus 2018 og hos Arli i såvel 2018 som 2019. På Bornholm tillige Julia & Joakim Myllykangas med jonglering og som kaskadører.

Jelena Vasiljeva vil blandt andet optræde i ringstand, ganske som hun gjorde hos Cirkus Arli i 2019

Julia og Joakim Myllykangas er børn af klovnen Lasse « Bonbon » Nørgager og fru Tiina. Foto fra Cirkus Krone i München, hvor de optrådte i februar 2018

På Fyn

Enoch’s Cirkus Show produceres af Jimmy Enoch og kan ses i Rosengårdcentret i Odense fra mandag den 10. til og med lørdag den 15. februar. Du kan opleve alt fra klovne og akrobatik til cykelshow og hunde. Gratis adgang.

De optrædende er

Berty Balder klovn

Eddy Carello jonglør

Josefine Casselly luftnummer

Patrick Harrison hundenummer

Jimmy Enoch cykelnummer

Jimmy Enoch. Foto fra showet i 2019. Fotograf: Jacob Boas Leitisstein

Cirkus Flik-Flak byder som tidligere år på en vinterforestilling. I år er det fredag d. 14. februar kl. 10 i Cirkus Flik-Flak’s lokaler, Herluf Trolles Vej 138, Odense SØ. Entre.

De skriver:

“Mine damer og herrer! Cirkus Flik-Flak har nu fornøjelsen at byde Dem velkommen til en overraskende og underholdende forestilling for børn i alle aldre.”

Sådan kan det lyde, når Cirkus Flik-Flak igen er klar med en ny og spændende forestilling, hvor inspirationen er hentet fra cirkusverdenen. Artisterne i Cirkus Flik-Flak viser bl.a. akrobatik, trapez, jonglering mv. Efter forestillingen vil der være mulighed for selv at prøve de forskellige cirkusdiscipliner.

I Jylland

Isabella Enoch Sosmans VinterCirkus.

Lørdag den 8. februar kl. 16.00: Blue Water Dokken, Esbjerg. Varighed: 2x40 min. samt pause. Entré.

10. til 16. februar: Indkøbscentret Borgen, Østergade 4, Sønderborg. Alle dage kl. 11 og 14. Gratis adgang.

Begge steder præsenteres forestillingerne af Isabella Enoch Sosman

Artisterne i Blue Water Dokken:

Rudi Brukson og hans hustru Irena med nye repriser.

Rico Brukson (med et andet jonglørnummer end sidste år).

Elena Brukson slør (tissue) samtidig med heste.

Chantal og Samantha Lutzny kvadrat i luften

Samanta Lutzny sæbebobler

Joel Lutzny diabolo og stolebalance

Sabrina Spindler husdyrenummer. Med ko, høns, geder og hunde

Bernhard Kaselowsky Mini og Maxi

Artisterne i Borgen:

Brukson familien (se ovenfor under Blue Water Dokken)

Nynne Hulsig Samuelsen trapez

Nynne og Nathalie Enoch Fröchte geder

Nynne Hulsig Samuelsen med nogle af Berhard Kaselowskis geder

Cirkus Krone i Aarhus Musikhus

L Ingen forestillinger. Musikhuset har sat lejen så højt, at rentabel drift er umulig. Så det er slut med den mangeårige tradition med Krone-forestillinger i Musikhuset i vinterferien. Der var en gang man kaldte Aarhus for smilets by. Men det er åbenbart historie ...

Cirkus Mascot

Cirkus Mascot besøger Toyota Nykøbing Mors den 8. Februar, Herning Centret i uge 7 og Aalborg Storcenter i uge 8. Gratis adgang.

De optrædende er medlemmer af familien Deleuran samt klovnen Ulmas/Gulio m. familie. Forestllingen svarer i det store og hele til den, som i efterårsferien blev vist i Spinderiet i Valby.

Gulio og Julia servere rottesuppe. Foto fra forestillingen i Spinderiet

 klovn.gif (1460 bytes)

26. januar 2020

Oh what a circus hedder det i en af sangteksterne fra musicallen Evita. Teksten kan også bruges om indledningen til en høring 23. januar i Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg om udfordringerne vedr. 45 minutters motion og bevægelse i løbet af skoledagen. Udvalgsformanden Anders Kronborg havde nemlig inviteret Cirkus Arena til at indlede høringen med en jonglør- og kaskadørentre udført at fætrene Patrick og Oliver Berdino. Anders Kronborg viste også selv at han kan jonglere med 3 kegler. Klik her for at se høringen - cirkusindslaget begynder ca. 2:30 minutter inde i optagelsen og slutter ca. 14 minutter inde i optagelsen.

klovn.gif (1460 bytes)

26. januar 2020

Yderligere artist til Zirkus Nemo. Ud over de artister, som blev nævnt her på siden 3. januar, kan du i årets forestilling møde den russiske akrobat Vladimir Georgievsky i et komisk trampolinnummer i stil med fx. Max Weldy. I 2015 var han med i den engelske udgave af Got Talent, men selv om han fik 4 gange ja fra dommerne kom han ikke med i semifinalen, da man fandt ud af at han ikke var englænder, men stjerne fra Moscow State Circus og havde optrådt i trampolin i mange år. Han har siden været med i såvel Slovakiets Got Talent som det franske Got Talent, hvor han optrådte under navnet Professor Wacko (Waco). I 2001 optrådte han i det svenske cirkus Scott under navnet Egon von Scwantz.

Vladimir Georgievsky, også kendt som professor Wacho og Egon von Scwantz. Pressefoto fra Zirkus Nemo

klovn.gif (1460 bytes)

24. januar 2020

Det svenske Cirkusakademi skriver

INBJUDAN till Akademimöte i Stockholm lördagen den 8 februari 2020 kl. 13.30 i ”Stallet” på Kaplansbacken 4 A-B (port in till gården) bredvid Kungsholms kyrka på Kungsholmen

Cirkusakademiens direktör Roy Himsel och Akademiledamöter samt cirkusvänner som besökt den 44:eInternationella Cirkusfestivalen i Monte Carlo berättar och rapporterar om alla utdelade clownvalörer. Hjärtligt välkomna till möte med Cirkusakademien, öppet för alla cirkusintresserade!

OBS! Anmälan om deltagande senast den 6 februari till Margareta Vesterlund, tel. 076-0166464 alt. margareta.vesterlund@hotmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

23. januar 2020

Vinderne i Monte Carlo

Guldklovn

Hestenummeret La Cavalerie du Cirque Knie præsenteret af Ivan Frederick Knie og Maicol og Wioris Errani. Nummeret fik tillige publikumsprisen.

Martinez Brothers (antipode)

Les Tuniziani (flyvende trapez)

Om Knies nummer skriver Rud Kofoed:

30 heste sluppet fri i hver sine modsatrettede cirkler i en ’Grand Carousel’ er en passionsfyldt og fantastisk oplevelse af, hvor tæt den tålmodige hestevisker kan komme på sine smukke dyr ... Maycol Erranis ... Grand Carousel bliver fulgt op med en entre, der kan gøre publikum næsten lige så målløs: Ivan Frederic Knie og Wioris Errani’s dobbelte Ungarske Post med 22 friser- og araberhingste.

Ivan Frederic Knie var den yngste på guldholdet og fik derfor lov at holde den eftertragtede Guldklovn. Foto : Rud Kofoed / Ajour Press

Sølvklovn

Sergey Nesterov med hans hvide tigre

Troupe Acrobatique de Shandong (tallerkenbalance og hattejonglører)

Kolvnen Henry Ayala og hans trup (klovneentre samt tårnlinenummer)

The Dandy’s (russisk barre)

Bronzeklovn

Flash of Splash (luftnummer)

Troupe Efimov (håndvoltige og trampolin)

The Bingo “5 boys”

Troupe Zola du Mongolia Circus (springbræt)

Klik her for at se Rud Kofoeds reportage fra prisuddelingen med massevis af fotos.

Cirkusdronningen Agnete Louise Enochs reportage fra festiallen bringes ved opdatering af denne side 8. februar

klovn.gif (1460 bytes)

23. januar 2020

Cirkushusets Museumsforening, der er støtteforening for Cirkusmuseet i Rold, har lige udsendt årgang 34 af deres årsskrift Cirkusbygningen. Cirkusbygningen er Miehe-familiens gamle ridehus i Rold, ikke den i København. Bladet er på 12 sider i A5-format og fortæller bl.a. om uddelingen af cirkuspriser i 2019, som foreningen var medsponsor for, om et besøg på Cirkuskroen i Aarhus, om en kommende særudstilling om Cirkus Schumann og cirkusdyrene samt om en skulptur af den verdensberømte klovn August Miehe. Sidstnævnte er foreningen initiativtager til, og der er fundet en række sponsorer. Der bliver tale om en træskulptur i oliebehandles egetræ, udført af den anerkendte skulptør Peter Hausgaard Gregersen.

Det koster kun 50 kr. om året at være medlem af Cirkushusets Museumsforening. Medlemmerne har gratis adgang til Cirkusmuseet i Rold og en række af Nordjyllands Historiske Museums andre afdelinger. Har du lyst til at blive medlem, så send en mail til cirkushuset.rold@hotmail.com eller skriv til formanden Jørgen Skov Andersen, Poppelvej 10, Rold, 9510 Arden.

klovn.gif (1460 bytes)

22. januar 2020

DET SKER I PARIS - slut med transport-strejken vilken omöjliggjorde transporter till diverse shows, exempel: CIRQUE ARLETTE GRUSS/ HOUSCH ma HOUSCH , theater  DEJAZET /komisk one-man-show utan tal/, SEBASTIEN MOUSSIERE, magic show, theatre LES BELIERS DE PARIS.

ARLETTE turnerar , HOUSCHmaHOUSCH stoppade och är i MONTE CARLO, MOUSSIERE turnerar, ingen ville vänta tills denna industrial action kom av sig, vilket skett nu.

Som en ringa ersättning kan jag rekommendera att söka INTERNET: ARLETTE GRUSS, HOUSCHmaHOUSCH ochSEBASTIEN MOUSSIERE MAGIC, det finnes ett stort antal fina fotos!

Jag hänvisar till min write up: 14 DEC, 2019.

Nu breder sig - i bästa fall -  lugn och ro  --  write ups till www.circus-dk.dk

kommer !!

DET SKER I PARIS !!!

------------------------------ reported by  ZARRO ZARRO.’

 klovn.gif (1460 bytes)

21. januar 2020

GRAVITY & OTHER MYTHS er et australsk nycirkuskompagni. I december viste de forestillingen Backbone i Paris. Tommy Hardam fra Cirkus Flik-Flak skriver:

I forbindelse med en tur i Paris fra 26-31/12 2019 var vi inde at se flere fantastiske forestillinger i Paris.

Dette show var noget af det vildeste som vi så.

Showet, Backbone, starter med at alle 10 akrobater ligger på scenen og langsomt rejser sig, i takt med at lyset ved publikum bliver dæmpet.

Alle artister rydder op på scenen og skiftes til at komme frem og klæde om ved scenekanten. En ting de gør igennem hele showet, skifter tøj, både med hinanden og fra tøjstativet.

De startede nærmest med at lave 2 mand høj, hvor de dansede og lavede mange forskellige ting.

Herfra gik det til 3x3 mand høj, hvor de gik forlæns og baglæns, på tværs af manegen. Deres tillid og træning var helt vild. Allerede der kunne jeg sige, at jeg aldrig har set noget lignende.

Og så fortsatte det ellers bare med den ene akrobatiske nyskabelse efter den anden.

Piger, der ligger på 5 bambus kæppe (vel at mærke på spidsen af pindene).

Utallige kast og kravlen på hinanden, håndstand på gulvspand og på hovedet.

Baglæns orm, salto med og uden skrue, rullefald, jeg kan slet ikke nævne alle formationerne, for jeg ved ikke hvad de hedder.

Dette er virkelig et mageløst show. Hvor der er lagt vægt på styrke, timing, formationer, nyskabelse, tillid samt et lys og lyd. Og ikke så meget på kostumer, makeup, klovneri og avanceret udstyr.

Truppen er del af et kompagni, bestående af 10 unge og meget stærke akrobater, primært fra Australien, men også fra USA. Samt 2 musikere, der sørger for et præcist og et meget stilrent lydbillede.

Showet har været vist fra d. 6-29/12 i Paris og fortsætter herefter rundt i Frankrig. For at se en videotrailer fra showet: klik på https://www.gravityandothermyths.com.au/shows/backbone

I dagene 20. til 22. marts kommer en anden trup fra GRAVITY & OTHER MYTHS til Baltoppen i Ballerup med showet "OUT OF CHAOS…", der præsenteres som ”Et imponerende og bjergtagende show – der rykker på din opfattelse af hvad den menneskelige krop er i stand til.”

Det er ikke det samme show, som vi har set, men fra samme skabere, så det er formentligt mindst lige så godt. Se nærmere i Cirkuskalenderen om billetbestilling mv.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. januar 2020

Freddi Steckel 70 år. "Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det" sang Osvald Helmuth for mange år siden. Og det passer godt på en af Danmarks kendteste artister, kaskadøren Freddi Steckel. Når man ser med hvilken lethed, han smider rundt med sine partnere og selv bliver smidt rundt med, skulle man ikke tro, at han nu rundede 70! Freddi Steckel blev født på Sjølund i Espegærde den 29. januar 1950. Forældrene var cirkusdirektør Frederik Schmidt, bedre kendt som klovnen Gugele, og hans norskfødte hustru Dina. Frem til 1950 drev Fredrik Schmidt Cirkus Brødrene Schmidt sammen med broderen Arnold. Efter sæson 1952 blev Arnold eneejer af foretagendet, som fortsatte frem til 1955. Frederik tog derimod sammen med fru Dina og parrets børn Norge, hvor de optrådte i Cirkus Empress i 1953, 1954 og 1955. Efter engagementet i Norge fortsatte Frederik Schmidt i mange år med sit klovnenummer Gugele & Co., blandt andet bistået af fru Dina og børnene Randi, Freddi, Jacki og Heidi. De 4 søskende optrådte også selv, blandt andet under navnet 4 Steckels.

Freddi Steckel ændrede med årene sit nummer, og hans kaskadørnummer Steckel's hører til de allerbedste på markedet. I 2002 turnerede han med Cirkus Merano i Norge. I 2003 sprang han med kort varsel til, da det svenske Cirkus Maximum manglende et nummer, og havde i løbet af sæsonen ikke mindre end 3 forskellige partnersker, da hans normale parter på grund af andre aftaler kun kunne være med en del af sæsonen. I 2004 turnerede han med Cirkus Dannebrog, hvor han havde Isabella Enoch Sosman som partner. I 2008 og 2009 kunne man opleve ham i Cirkus Baldoni med direktørfruen Thessa Mønster som partner. I 2013 var han tilbage i Cirkus Dannebrog, denne gang som sprechstallmeister og regissør. Han seneste cirkussæson i Danmark var i 2018, hvor han turnerede med Cirkus Baldoni og havde direktøren René Mønster Baldoni som partner. 2019 tilbragte han i Sirkus Jesper i Kristianssand Dyrepark i Norge. Skønt pæredansk har han i snart mange år boet i Trelleborg i Sverige. Når han altså ikke er ude at optræde!

Freddi Steckel

 klovn.gif (1460 bytes)

15. januar 2020

13. internationale cirkusfestival i Budapest. I år blev festivalen afholdt i dagene 8. til 13. januar. Den bød som de tidligere Budapest-festivaller på et væld af flotte numre. Festivallen afholdes i lige år, og det var femte gang Briano’s Cirkusrejser havde et hold danskere og en enkelt svensker med til Budapestfestivalen.

Traditionen tro var der mange danske gæster i Budapest, bl.a. 25 med Briano’s Cirkusrejser. Her ses nogle af Brianos gæster.  I forreste række ses som nr. 2 og 3 fra venstre Danmarks yngste cirkusdirektør Christian Gerner Frost fra Cirkus Mondolino sammen med hans lidt ældre kollega Irene Thierry fra Cirkus Krone. Tv. for Christian hans far Gribskovborgmesteren Anders Gerner Frost. Bagerst midt i billedet rejsearrangøren Brian. Tv. foran ham Danske Cirkusvenners formand Kim Thanning Olsen og til venstre for ham Den Danske Cirkuspris formand Ole Simonsen. I forreste række ses også René Mønster Baldoni og Camilla Frimann fra Cirkus Baldoni. Yderst th. den ”gamle” søløvedomptør Addie Jepsen. Foto: Lotte Ramsing

Festivallen, som næst efter Monte Carlo-festivalen er en af verdens mest prestigefylde, var også besøgt af en lang række cirkusdirektører. Som afdøde Calle Jernström fra Cirkus Finlandia sagde til mig for nogle år siden: ”I Budapest kan du finde noget du kan bruge og betale. Det kan du ikke i Monte Carlo.”

To numre fik særdeles velfortjent festivalens toppris, The Golden Pierrot:

- Merrylu & Jozsef Richter - Pas de Deux

- China National Acrobatic Troupe

Merrylu, hvis fødenavn er Casselly, er velkendt i Danmark fra de mange sæsoner, Casselly-familien var hos Cirkus Arena. En periode var hun forlovet med Patrick Berdino, og i 2012 red de sammen Pas de Deux i Arena-forestillingen. Nummeret hos Arena var dog langt fra på niveau med det imponerende ridt, Merrylu viste sammen med Jozsef Richter, som hun blev gift med i 2016. Nummeret indbragte dem en guldklovn i Monte Carlo i 2018 og nu altså også en toppris i Richter-familiens hjemland Ungarn.

China National Acrobatics Troupe blev etableret i 1950 og har siden vundet et utal af medaljer ved diverse festivaler. I Budapest viste de kinesiske akrobater med to fantastiske numre: I det ene, kaldet Black and White Fantasy, viste 9 artister fantastisk flot akrobatik, medens det andet, Pagoda of bowls, bød på håndvoltige med kast af kvindelige akrobater, som bar skåle med vand.

Fire numre fik 2. prisen, the Silver Pierrot

- Yves & Ambra - tissue

- Kolev Sisters - akrobatik

- Virtuoso 5 - luftnummer

- Truppe Alania - kosakridt

Yves & Ambra optrådte i Cirkus Benneweis i 2010. I det entre, de viste i Budapest, var de indsmurt i guldsminke, hvilket gjorde det i øvrigt flotte nummer ekstra spektakulært.

De to kønne unge Kolev Sisters, der viser girlpower i særklasse, var hos Cirkus Arena i 2019 og fik årets talentpris fra Den Danske Cirkuspris for deres flotte nummer. Deres første pris nogensinde. Juryformanden Ole Simonsen spåede, at det ikke blev deres sidste. Siden har de da også vunder priser ved cirkusfestivalen i Moskva og nu altså også ved den prestigefyldte Budapest-festival. Og det bliver næppe deres sidste pris.

De russiske artister fra Virtuoso 5 viste et nummer, hvor de på en platform på en gynge som hang ned fra cirkuskuplen gyngede mellem to stiger og blandt andet under gyngeturen stod 3 mand høj og optrådte med perch. Nummeret er helt nyudviklet        

   

De 9 mand store russiske Alania-trup vist flot kosakridt, som bød på alle de traditionelle tricks.

Fire numre fik bronzeprise, en bronze Pierrot

- Duo Vitalys - håndstand / hånd til hånd

- Equivokee - klovnetrio

- Semyon Krachinov - jonglør

- Fantastic Elves – luftnummer

Due Vitalys nummer mindede lidt om det Duo Kvas viste i Zirkus Nemo i 2019 og bød således også på hoved-til-hoved balance, medens undermanden satte sig ned. Men de to artister fra Duo Vitalis, som kommer fra Peru, sluttede ikke der: Undermanden gik med makkeren på hovedet ned af en trappe og rundt i manegen for så sidst at gå op på podiet igen. Imponerende!

Klovnetroen Equivokee havde flere fine entreer med meget nytænkning.

   

Den russiske jonglør Semyon Krachikov begejstrede publikum hos Benneweis i 2013 med sit hæsblæsende jonglørnummer Krachnikov Fire of Juggling, som Dawid Benneweis året før havde set hos Knie i Schweiz. Nummeret er ikke blevet ringere siden da og kunne godt have fortjent en sølv pierrot

Truppen Fantastic Elves bød på kast af artister mellem to fangere, se foto. Nummeret virkede lidt ensformigt.

Festivalen bød på mange andre numre, som hvis pladsen tillod det også kunne fortjene omtale. En enkelt trup, Evtushenko Group, dog ikke for det positive: deres entre i flyvende trapez bød på så mange fejl, at de burde træne noget mere inden de stillede op til en international festival. Klovnen Emelin, som hos Benneweis i 2000 og svenske Maximum i 2007, var heller ikke noget at råbe hurra for.

Ud over de artister, som var med i de egentlige festivalforestillinger, var der også et Newcomer show for uge talenter. Her var det en velfortjent guldmedalje til den unge jonglør og barnestjerne jonglør Manuel Rico Varga, som både havde talent og udstråling.

En anden barnestjerne, rola rola artisten Roberto Varga, måtte derimod lidt overraskende gå tomhændet hjem. Han havde måske ikke helt samme udstråling som Manuel Rico Varga. Til gengæld ville hans nummer også være imponerende, hvis det var udført at en voksen artist, medens Manuels nummer nok mest imponerende, fordi det blev udført af en halvstor knægt.

Den danske artistagent mv. Jörgen Börsch er en fast gæst ved de førende festivaler. Her ses han sammen med et af jurymedlemmerne Fabio Montico, som er formand for den italienske cirkusfestival (Latina-festivalen). Det er Jörgen til højre.

Rejsearrangøren Brian “Briano” Behrendt omgivet af to cirkusdronninger: Agnete Louise Enoch fra det nu lukkede Cirkus Dannebrog og Irene Thierry, der håber at familiens Cirkus Krone kommer på landevejene i år, hvor hun kan fejre sit 70 år artistjubilæum. Briano arrangerer i øvrigt en ny tur til Budapest i dagene 13. til 16. marts, hvor man skal se to af de ungarske cirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

13. januar 2020

Cirkus Trapez 2020. Der er landspremiere i Kolding 8. april. Som i 2019 har de valgt endnu engang at samarbejde med det Belgiske Mediatoon for at bringe Yakari, Lille Torden og alle deres venner til live. Yakari vil som i 2019 blive spillet af den unge Nynne Hulsig Samuelsen.

Blandt de øvrige optrædende er Donnert familien med deres ungarske rytternummer. To medlemmer af Donnert-truppen rider derudover Pas de Deux på hest. Danskerne oplevede Donnerts i Cirkus Benneweis i 2013 og svenskerne året efter i Cirkus Brazil Jack, hvor de også var i 2017. Det er usikkert om truppen hos Trapez har lige så mange medlemmer som hos Benneweis og Brazil Jack.

Donnert-familien er blandt de optrædende i årets forestilling i Cirkus Trapez

Bernhard Kaselowsky præsenterer sine frieserheste og et stor og lille-nummer.

Richard Donnert og Eva Varadi viser det quick-change nummer, jyderne kunne opleve i 2016 i Cirkus Krone og sjællænderne året efter i Cirkus Arli. Eva Varadi viser tillige et hula-hop nummer. Hun kommer fra en kendt ungarsk artistfamilie og er nok mest kendt for sit antipode nummer (fodjonglør), som hun viste i Cirkus Krone i 2002, 2003, 2007 og 2016, i Baldoni’s julecirkus i 2008 og hos Arli i 2017.

Richard og Eva Donnert med quickchange

Benjamin Pfeiffer, som ikke tidligere har optrådt i Danmark, er tempojonglør og viser derudover et papegøjenummer.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. januar 2020

Cirque de Paname "Le Monde de Jaleya".

Tommy Hardam fra Cirkus Flik-Flak skriver:

I forbindelse med vores tur i Paris fra 26-31/12 2019 så vi blandt andet denne forestilling.

Det er en nycirkusforestilling, der virkelig var noget ud over det sædvanlige.

En eventyrlig rejse gennem flere fantasi verdener for at finde ud af, hvor Oliver (hoved personen) hører hjemme.

Gennem forestillingen er der masser af dans og avancerede cirkus discipliner. Meget nycirkus inspireret uden at være ensformigt.

Historien var meget storslået fortalt, og vi sad virkelig tilbage med følelsen af at have oplevet noget storslået.

Der var meget teknik med i showet, som dog ikke var med for teknikkens skyld, men for at fremhæve storheden i fortællingen.

Alle fotos er pressefotos, stillet til rådighed af Cirque de Paname

Forskellige tricks fra showet:

Elastik strop (Supermand flyver gennem en ring af vand)

Dobbelt trapez med mand og dame, hvor damen kastes rundt, og gribes næsten for sent, flere gange.

Springbræt og kinesisk pæl. Hvor 4 artister hopper mellem pæl og bræt for at få hinanden til at flyve højere og vildere hele tiden.

Pole-akrobatik.

Avanceret ring (boble der kan åbnes i bunden), udført at dygtig artist.

Luftboble

Avanceret springvand, kombineret med manipulerbar vandvæg, hvor alle mønstre og tekster kan laves.

Svævende kinesisk pæl. 3 stk. på en gang.

Det hele blev båret frem af live musik og sang. Meget dygtigt fremført af en herre og en dame.

Forestillingen kan ses i Paris indtil 23/2. For at se mere: klik på https://www.cirquedepaname.com/en/the-world-of-jaleya/

 klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2020

Danske cirkus i 2020. Her er en oversigt i alfabetisk rækkefølge over de cirkus, som turnerer i 2020, samt en oversigt over optrædende i det enkelte cirkus. Nogle af artistnavnene har før været nævnt her på siden.

Cirkus Arena: Landspremiere på Bellahøj den 25. marts. Forestillingen præsenteres af Bubber og Julie Berthelsen. De medvirkende artister Alex Porsing og hans motocross-team FMX Danmark, Danguir-truppen på tårnline, rola-rola akrobaten Paulo Kaiser, Wolfgang Lauenburger og hans hunde, akrobaterne Tumbling Troupe, Laura Berdino med heste i frihedsdressur, Duo Costace samt Cirkus Arenas husklovn Jimmy Folco

       

Rola-rola akrobaten Paulo Kaiser var hos Arena i 2016. I 2019 optrådte han i Cirkusland. Hans speciale er spring fra bræt til bræt

Wolfgang Lauenburger var hos Arena i 2010. I 2008 optrådte han i Benny Schumanns efterårsforestilling.

Duo Costache var også hos Arena i 2017 og 2019 med hhv. et perchnummer og et luftnummer.

Cirkus Arli: landspremiere i Fløng 29. marts. Ud over medlemmer af familien Arli kan du møde klovnen og multiartisten Francisco Fratellini. Navnene på øvrige optrædende er endnu ikke offentliggjort.

Francisco Fratellini var senest hos Arli i 2018. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Cirkus Baldoni: landspremiere i Lyngby 24. marts. Ud over direktøren René Mønster Baldoni medvirker blandt andre muskelmanden Denis Ilchenko, Martyn Chabry med kostumeskift og som virtuos på instrumenter, håndstandsartisten Michael Mudrak samt Janacek-familien med papa Eddie i rollen som forestillingens klovn samt i en musikalsk klovneentre sammen med René Mønster Baldoni.

Michel Mudrak var den mandlige halvdel af Duo Hands to Violin, som var hos Baldoni i 2016

Eddie Janacek var også klovn i Baldonis 2017-forestilling. Familien har været hos Baldoni siden 2016.

Zirkus Barnly: ingen oplysninger.

Cirkus Krone: ingen oplysninger.

Cirkus Mascot: Landspremiere i Roslev 25. marts. Ud over medlemmer af familierne Deluran og klovnen Gulio og hans familie er navnene på de medvirkende endnu ikke offentliggjort.

Zirkus Nemo: landspremiere 11. april i Horsens. Ud over Søren Østergaard er navnene på de medvirkende endnu ikke offentliggjort. Under pressefotos på Nemos website findes imidlertid et foto af rola-rola duoen Meleshins Brothers, som ikke tidligere har optrådt i Danmark.

Meleshin Brothers mestrer rola rola i 2 etager. Foto fra Cirkusfestivalen i Budapest 2012, hvor gæster fra Briano’s Cirkusrejser oplevede dem.

Yderligere er der billeder af jongløren Claudius Specht, hula hop-stjernen Geraldine Philadelphia samt håndstandartisterne Duo Solys, som alle tre tidligere har optrådt i Nemo. Tatiane og Hector fra Duo Solys fik en datter den 25. december. Den lille pige skal hedde Freya. Den nybagte mor Tatiane forventer at være klar til at gå i manegen, når sæsonen starter. Et stort tillykke til Tatiana og Hector, som i 2018 fik prisen for årets bedste nummer.

Cirkus Trapez: landspremiere 8. april i Kolding. Navnene på de medvirkende er endnu ikke offentliggjort.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2020

Runde dage i 2020. Flere inden for den danske cirkus- og artistverden kan fejre en rund dag i løbet af 2020:

24/1 2020: Per Tofte ”Tøffe” Nielsen 60 år

29/1 2020: Freddi Steckel 70 år

29/3: Ann Alakazam 85 år

6/4 2020: Leif Conradi 90 år

26/4 2020: Martin Arli 60 år

23/5: Benny Schumann, 75 år

4/10 2020: Niels Plys 60 år

22/10 2020: Isabella Enoch Sosman 60 år

24/10: Palle Bay Henriksen (Mr. Toons) 50 år

Jeg vil blive glad for en e-mail, hvis du er opmærksom på andre runde dage, som jeg burde have haft med i oversigten.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2020

Cirque d'hiver Bouglione. En gruppe fra den fynske børne- og ungdomscirkus Flik-Flak var i Paris i dagene 26-31/12. De så flere fantastiske forestillinger, som vil blive omtalt her på siden.

Fredag d. 27 dec. 2019 besøgte de Cirque d'hiver Bouglione i Cirkusbygningen Paris. Vintersæsonens forestilling var omtalt af Zarro Zarro her på siden 26. oktober 2019. Men da Cirque d'hiver Bouglione nok er det franske cirkus, som flest skandinaver drømmer om at besøge, får du her Tommy Hardams beretning om besøget i Cirque d'hiver Bouglione.

En fantastisk flot cirkusbygning hvor intet er overladt til tilfældighederne.

Vi besluttede at vi ville se eftermiddagsforestillingen fredag d. 27. december.

En fantastisk flot cirkusbygning hvor stemningen var i top fra vi trådte ind i bygningen.

Til eftermiddagens forestilling var alle billetter næsten udsolgt og der var masser børn.

Forestillingen var en klassisk cirkusforestilling med flotte kostumer og dygtige artister.

Stort velspillende cirkusorkester.

Alle fotos taget af Cirkus Flik-Flak

Forestillingen blev præsenteret af sprechstallmeister Michael Palmer og en trio af klovne, der holdt showet sammen.

Nogle af de numre som imponerede, var bl.a. Artisterne White Night som startede med forskellige numre på ultrawheel (et-hjul uden sadel) og herefter fortsatte med jonglering med store bolde samtidig. Nummeret sluttede med cykel på ultrawheel med 7 bolde i luften. Dette var klart et af de sejeste numre.

Et andet nyt nummer var Daniel Golla fra Tyskland der imponerede med fjernstyret fly. Dette nummer var ekstremt svært, og jeg tror aldrig jeg ville kunne lykkedes med at flyve et på hovedet, på samme måde, som hvis den flyver normalt.

Af andre numre kan nævnes: Victoria Bouglione med Hulla hop.

3 Stærke Damer "La Troupe Bingo", der lavede akrobatik, med meget smidighed og styrke.

Hundeshow med 8 puddelhunde fremført af Evgeny Komisarenko

Evgeny Komisarenko og hans puddelhunde

Konstantin Muraviev som tidligere har besøgt Danmark med hans hjul. Hvor han gerne vil tabe sig, og blive bodybuilderagtig, og det lykkedes rigtigt godt, indtil han tager sig en øl.

Stærkmands duo "Le duo AA" med langsom par akrobatik. Meget imponerende udført.

Dødshjul udført af "Duo Shock", dresserede katte, kamel-nummer, Kinesiskpæl med en stærk og smidig ung mand.

Regina Bouglione med sine flotte kameler

Duo Shock

Cirque d'hiver Bouglione slutter sæsonen 15. marts 2020.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2020

Websiden Cirkus i Danmark har haft knap 30.000 hits (besøg) i 2019. Tælleren kan ses nederst på den første side (den, hvor du vælger sprog). Tælleren registrerer ikke skift mellem de enkelte undersider eller deep-links til siden. Den får derfor ikke besøgende med, som fx via Google og smartphone går direkte ind på nyhedssiden.

Som tidligere år har besøgstallet været højst i cirkussæsonen.

Siden har mange læsere, som besøger den en eller flere gange om måneden. Adskillige hver weekend, fordi siden med nyheder normalt opdateres hver lørdag. Til de faste læsere kommer et stort antal, som i anden forbindelse falder over siden, herunder journalister, som foretager research. På nyhedssiden bringer vi nyt fra den danske cirkusverden, herunder om danske artisters optræden i udlandet. Vi omtaler også cirkus i nabolandene Sverige og Norge. Siden november 2006 har vi tillige bragt omtale af cirkus m.v. i Paris, skrevet af vores trofaste korrespondent Zarro Zarro. En særlig sidste-nyt side opdateres, hvis der er særlige nyheder siden seneste ugeopdateringer. Kalendersiden opdateres dagligt, hvis der er ændringer.

Ud over nyhedssiden og kalendersiden indeholder Cirkus i Danmark sider med historiske fakta om de enkelt danske cirkus, om cirkussamlinger og museer, om cirkuslitteratur på de skandinaviske sprog, om danske cirkusfamilier og om foreninger for cirkusinteresserede. Derudover findes der en underside med lidt længere artikler om cirkus. Klik her for at finde links til de omtalte undersider (findes et stykke nede på den side, der kommer frem).

klovn.gif (1460 bytes)

Link til nyheder fra 2019

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden