nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 16. marts 2018

Opdateringerne dækker denne gang perioden 10. til 16. marts. Næste opdatering lørdag den 24. marts. sidste nyt-siden, kan du evt. finde nyheder, som er modtaget efter 16. marts 

16. marts 2018

Cirkus Brazil Jack 2018. Der var bidende koldt på Møllepladsen i Malmø, da Cirkus Brazil Jack havde landspremiere 15. marts. Men teltet var særdeles godt opvarmet, og stemningen blandt publikum i top, da Trolle Rhodin III bød velkommen til årets forestilling.

Sæsonpremieren var samtidig et generationsskifte, idet Trolle Rhodin JR og fru Carmen i år har overladt ansvaret for den daglige drift til deres søn Trolle III. Der var samtidig tale om et stilskift, blandt andet fordi Trolle i år har valgt ikke at have dyr med i forestillingen. Det er ikke fordi han mener, at dyr i cirkus ikke har det godt, men fordi han føler, at publikumsinteressen for at se dyr i cirkus er faldende. Han har nok også været lidt træt at de demonstranter, som i de senere år stående uden for svenske cirkustelte har forsøgt at få de besøgende til at tro på at cirkus mishandler deres dyr. Demonstranterne har normalt afvist dialog med anderledes tænkende, lige som de har afvist ved selvsyn at se, hvordan dyrene har det.

I år så man ikke disse demonstranter. Heller ikke som cirkusgæster. De er nemlig kun IMOD dyr i cirkus, ikke FOR cirkus uden dyr.

Den 28-årige cirkusdirektør Trolle Rhodin byder velkommen

Forestillingen blev indledt af årets repriceklovn Emiliano, som kommer fra Argentina og aldrig før har optrådt i Europa. Flere af hans repricer var originale, fx en med en ”hest” og en med en usynlig bold, og han fangede publikum godt og vil sikkert blive endnu bedre, når han har lært det svenske publikums reaktioner at kende. Fra andre klovne ved jeg, at der fra land til land er stor forskel på publikums reaktioner.

   

Emilano

Efter Trolles velkomst kom to artister fra Compania Havana i manegen: Isabella og Aylin der under navnet Duo Bella viste hårhang, dvs., et luftnummer, hvor de hænger i håret. Normalt består den slags numre i, at en artist hejses op i håret og laver lidt jonglering. Men Duo Bella kunne andet og mere end det: de lavede et spændende luftnummer. Eksempelvis hang den ene med hovedet nedad i en art trapezstol og bar i håret en aerial ring (hoop), som den anden lavede akrobatik i (se foto). I et andet trick hang de ”hår til hår”, medens underdamen roterede med stor hast.

   

Duo Bella

Derefter fulgte et komisk jonglørnummer med Wolff-brødrene, som også var hos Brazil Jack sidste år og som danskerne bl.a. kender fra Cirkus Arli. I nummeret forstyrrede storebror Richard hele tiden sin lillebror David, som i øvrigt er et hoved højere end sin storebror.

Efter Emilianos reprice med en ”hest” – eller var det et andet dyr? – kom Compania Havana i manegen med deres hovednummer, hvor de 6 kvindelige akrobater viste spektakulær akrobatik i 2 chinese poles.

Emiliano til hest

Compania Havana

Derefter vendte David og Richard Wolff tilbage med et komisk kanonkongenummer. Klart inspireret af en af den danske klovn Bonbons entreer.

Efter dette nummer fulgte en rigtig kanonkonge: italienske Jody Bellucci, som Trolle Rhodin har fundet i et lille italiensk cirkus. Fra sin kanon skydes han som en menneskelig kanonkugle hen over manegen og lander i en oppustelig luftpude ved publikumsindgangen. Et gammelt markedsgøglernummer, som nu har fundet vej til Brazil Jacks manege. Børn og voksne blandt publikum jublede, selv om klargøring af kanonen tog lang til sammenholdt med de få sekunder, den menneskelige kanonkonge var i luften.

Jody Bellucci

Efter pausen viste Anaisi og Norely fra Companie Havana (vist nok de samme som Isabella og Aylin) under navnet Duo Capricorn en nummer i aerial ring.

Emiliano havde derpå en reprice med en fiktiv bold, som kan kastede til og fra tilskuere, der gerne var med i legen.

I et komisk tryllenummer fik Wolf-brødrene bistand af Davids kone.

David forsøger at hypnotisere sin kone, men det er Richard der bliver hypnotiseret og falder omkuld

Man skal gemme det bedste til sidst. Og efter publikumsreaktionerne var forestillingens to sidste numre årets bedste.

Først Emiliano med den kendte filmentre.

”Åh nej, ikke nu igen” vil mange cirkusfreaks måske tænke.

Men Emilianos version er klart en af de bedste udgaver at entreen, som jeg har set. Og ved valgt af frivillige vist han takt og tone og accepterede et afslag. Noget en del andre repriceklovner kunne lære af. Jeg kender folk, der aldrig mere går i cirkus efter modstræbende at være slæbt i manegen at en taktløs repriceklovn. Noget enhver cirkusdirektør burde forbyde sine klovne at gøre.

Forestillingens sidste nummer var et gensyn med den fantastiske diabolojonglør Pierre Marchand. Han var senest i Brazil Jack i 2015 og sidste år hos Arena i Danmark. Hans talent og udstråling er fantastisk, og han ”sælger varen” bedre end nogen anden diabolojonglør.

           

Pierre Marchand

Savnede man dyrene i årets forestilling? Svaret må være et klart nej: Trolle har vist, at han sagtens kan lave en god forestilling uden dyr. Når der par småfejl er rettet – der er altid premierenerver og nogle af artisterne var først kommet dagen før premieren – vil årets forestilling utvivlsomt indskrive sig i perlerækken af fine Brazil Jack-forestillinger.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. marts 2018

Kulturministeren lover initiativer for at hjælpe cirkus. I et brev til cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli skriver ministeren:

Jeg har fuld forståelse for din bekymring for situationen for cirkusbranchen. Derfor har jeg sendt breve til KL og relevante fagministerier, hvor jeg opfordrer dem alle til at se på mulighederne for nogle mere smidige regler jf. jeres nævnte problemstillinger i forbindelse med cirkusansøgninger. Desuden har jeg sendt et brev til økonomi- og indenrigsministeren på baggrund af dine nylige henvendelser vedr. Ankestyrelsens afgørelse om pladsleje i kommunerne med håb om, at ministeren vil se nærmere på sagen.

Jeg håber, brevene til de ovennævnte myndigheder kan være med til at gøre tilværelsen for omrejsende cirkus i Danmark lettere, og jeg vil følge sagen og vende tilbage, når der er nyt.

Ministeren lover samtidig at indkalde Cirkusdirektørforeningen og Kommunernes landsforening til et snarligt møde om situationen for cirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. marts 2018

Cirkus Arnardo 2018. Cirkus Arnardo havde som det første skandinaviske cirkus premiere 10. marts i Arendal.

Der var sne på pladsen, da Cirkus Arnardo havde premiere 10. marts. Alle fotos: Thorbjørn Klæbo Flo.

Thorbjørn Klæbo Flo så forestillingen og skriver:

En rekke fine artister i år med Duo Costache med pers og luft nr, hvor de henger etter tenner. Flotte artister som vi bla. har sett hos Merano og Brazil Jack.

   

Duo Costache. Danskerne så i 2017 deres perchnummer i Cirkus Arena.

Et forykende flott Siberian Huskey og Samojed hunde nr.også sett hos Brazil Jack og Benneweis tidligere.

Saabel-familiens flotte hundenummer så danskerne hos Benneweis i 2011 og hos Dannebrog i 2013. I Cirkus Arnardo var det den unge generation, søstrene Jennifer & Kelly Saabel, som præsenterede nummeret.

Nandor Varadi har blitt enda bedre en sist jeg så ham for noen år tilbake hos Arnardo. En fantastisk bra artist.

Nandor Varadi. Danskerne har mødt ham i Cirkus Krone i 2007 og hos Baldoni i 2008 og 2010. Allerede den gang var han god, men i dag er han endnu bedre.

Klovnen André binder forestillingen flott sammen med orginale repriser og noen få klassiske repriser. Behagelig framtoning, for første gang i Norge. Sett tidliger hos Scott.

   

Den talentfulde schweiziske klovn André. Hans eneste optræden i Danmark var i Jimmy Enochs vintercirkus sidste år i Rosengårdcentret.

Familien Are og Poulina Arnardo arbeider med sine ilusjoner og hadde med en ny variant av Hudinis mystiske kasse med fallteppe. Smidig og raskt utført på premieren.

Ponniene hadde premierenerver , framført av Yvonne Lübben. Disse kjører seg helt sikkert inn i løpet av kort tid.

Muskelmanden Denis Ilchenko var sidste år i Sverige hos Brazil Jack. I år er det nordmændenes tur til at møde ham

Denne helgen er de i Stavanger. I påsken spiller de ved Travbanen like ved Kristiansand Dyrepark. En gylden mulighet for våre Danske cirkusvenner å se Norges eldste cirkus i påsken, herved anbefalt.

klovn.gif (1460 bytes)

12. marts 2018

Klage over påstået skjult reklame afvist. Radio- og tv-nævnet, der består af ti medlemmer, er nedsat af kulturministeren. Nævnet har for nylig afvist en klage over

børneprogrammet ”Motor Mille på Cirkustur” sendt på DR Ramasjang, som en klager mente indeholdt skjult reklame for Cirkus Arli. I et resume skriver nævnet:

”Cirkus Arlis” logo ses flere gange undervejs i programmet, ligesom der løbende sker omtale af ”Cirkus Arli”. I programmet følger seerne værten ”Motor Mille” mens hun besøger ”Cirkus Arli”. To af artisterne, klovnene ”Martino” og ”Allehandro” lærer hende et cirkusnummer, som de sammen skal optræde med. Derudover viser artisterne eksempelvis også, hvordan de har indrettet deres cirkusvogn og hvordan de sminker sig som klovne. I sidste halvdel af programmet ser man klip fra ”Cirkus Arlis” show, ligesom der panoreres henover et klappende publikum. ”Motor Mille” og klovnenes show vises og ”Motor Mille” vises til sidst kørende væk fra cirkusset på sin motorcykel.

Nævnet fandt, at der var tale om en fremhævelse af ”Cirkus Arli”, idet ”Cirkus Arlis” logo ses flere gange undervejs, ligesom der løbende sker omtale af ”Cirkus Arli”.

Radio- og tv-nævnet fandt dog, at det var redaktionelt begrundet, at lade et cirkus danne rammen for programmet. Nævnet bemærkede derudover, at der er undervejs i programmet ikke er eksempelvis zoom på logo, rosende omtale, købsopfordringer eller lignende. Derudover lagde Radio- og tv-nævnet lagt vægt på, at DR oplyste, at der ikke var kommercielle interesser, som havde påvirket det redaktionelle indhold.

Efter en samlet vurdering var det Radio- og tv-nævnets vurdering, at der ikke var tale om en skjult reklame for ”Cirkus Arli”.

En modsat afgørelse ville betyde, at også udsendelserne med Motor Milles besøg hos Arena, Baldoni, Krone og Mascot var skjult reklame. Det samme ville sikkert også gælde Marianne Deleurans deltagelse i Danmark har talent samt de mange sangere og forfattere, der får lov til at fortælle om nyudgivelser mv. i Aftenshowet. For slet ikke at tale om tv-transmissionen af sidste års Cirkusrevy og mange tilsvarende udsendelser…

 klovn.gif (1460 bytes)

11. marts 2018

Danske geder i München. Et af de første numre i det store tyske Cirkus Krones marts-program i Cirkusbygningen i München er nogle Walisergeder, fremført af direktørparret Jana Lacey-Krone og Martin Laceys 10-årige søn Alexis og hans kusine Shirin på 11. Gederne tilhører Bernhard Kaselowsky, og da de har vinterkvarter i Sommersted, kan man vel kalde dem danske, selv om Bernhard er tysker. Ved premieren på marts-forestillingen stod han som det ses på billedet i baggrunden, men ellers er det tanken af de to børn selv skal klare nummeret, bistået af en af Krones dygtige dyrefolk Hans-Ludwig Suppmeier. I den kommende sæson kan du opleve gederne i Cirkus Trapez, hvor de præsenteres af Nathalie Enoch Fröchte.

 

   

I Cirkus Krones marts-program oplever publikum også den formidable kinesiske akrobat Huang Yang på slap line. Sjældent at se en kvinde udføre et nummer af så høj sværhedsgrad – og endda med ynde og elegance

Truppe Victor Yarov viser et nummer, jeg aldrig før har set: et perchnummer, kaldet flyvende perch, hvor percherne kastes fra undermand til undermand. Selvfølgelig med en anden artist øverst i perchen. Som vist på billedet kombinere de også russisk barre med perch.

Crazy Wilson Dominguez var den første dødshjulsartist, der lavede en salto på ydersiden af hjulet. Han er 37 år gammel.

   

Martin Lacey JR, der er gift med ejeren af Cirkus Krone, Jana Lacey-Krone (tidligere Jana Mandana) viste et imponerende flot rovdyrnummer i såvel februar som marts forestillingen. Man mærker det tætte forhold mellem træner og dyr, der er dresseret med kærlighed og omsorg og ikke med pisk og slag. Rovdyrnumre har været forbudt i Danmark siden 1963, fordi der i årene før havde været ganske enkelte domptører, der ikke var gode ved deres dyr. Der var i øvrigt den gang, løver og tigre gik hvileløst frem og tilbage i deres små bure i Zoo’s gamle rovdyrhus …

   

Duo Parshin viser et flot og farligt luftnummer – godt at hun brugte sikkerhedslonge

Trilogy fra Etiopien viser imponerende akrobatik

Flotte heste har altid været et af Cirkus Krones varemærker. Her ses Jana Lacey-Krone & Hans-Ludwig Suppmeier. Jana overtog Cirkus Krone efter sin plejemor Christel Sembach-Krone, som døde sidste år

   

8 kinesiske piger fra China National Acrobatic Troupe viser det flotte diabolonummer, som i januar i år indbragte dem en guld ved Cirkusfestivalen i Budapest og for nogle år siden også en guldklovn i Monte Carlo

De gennemgående figurer i Cirkus Krones marts-program er brødrene Darix og Fumagalli. Danskerne kender dem fra Cirkus Benneweis 2003 og 2006. Fumagalli er ikke mindst berømt for sin fuldemandsversion af Lille bi, giv mig honning.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. marts 2018

Pladsleje i København. Borgerrepræsentationen har nu efter krav fra Statsforvaltningen, som blev bakket om af Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, vedtaget at er cirkus skal betale 1.500 kr. pr. dag for brug af Cirkuspladsen på Bellahøj.

Men det blev bestemt ikke vedtaget fordi de københavnske politikere syntes om ideen!

Venstre afgav i forbindelse med vedtagelsen følgende protokolbemærkning, som Alternativet tilsluttede sig:

”Venstre beklager konsekvenserne af Statsforvaltningens afgørelse, som gør det nødvendigt for kommunen at opkræve leje for kommercielle arrangementer i byens parker. Venstre opfordrer til, at partierne i budgetaftalen for 2019 arbejder for at finde det lavest mulige takstniveau for leje af kommunale arealer, så byen fremadrettet gør det attraktivt for arrangører at afvikle deres arrangementer i Københavns Kommune.” 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi mener grundlæggende ikke, at der skal opkræves leje for brug af kommunens parker. Kravet om betaling af leje vil gå ud over mindre erhvervsdrivende og det bidrag, de yder til københavnernes byliv. Udvalget ser endvidere kravet som en bureaukratisering, hvor private blot kommer til at betale for øget administration i kommunen.”

 klovn.gif (1460 bytes)

9. marts 2018

Cirkus Olympia 2018. Det svenske Cirkus Olympia er Sverige næststørste cirkus. Der er landspremiere Oskarström lørdag 24. marts kl 15.

Lige siden Herbert Bentgsson (1947-2014) etablerede sit cirkus i 1985, har dyrenumre været en vigtig del af forestillingen. Altid Cirkus Olympias egne dyr: heste, kameler, okser, geder, alpakaer og hunde. Dyr, som familien Bengtsson selv har trænet, så de er sikre på at dyrene er opvokset og trænet under gode forhold og bliver behandlet godt og kærligt.

I årets forestilling præsenterer søskendeparret Jessica & Niklas Bengtsson dels et eksotisk mix med kameler, lamaer og okser og dels frihedsdressur med heste og ponyer. Deres mor Henrika Bengtsson præsenterer traditionen tro sine legesyge hunde. Niklas’ sambo Natascha Jarz præsenterer alpakaer og geder, bistået af David Hammarberg.

De øvrige medvirkende i årets forestilling er:

Robert Cawley - laser-show fra England. Sikkert lidt i stil med det, danskerne så i Cirkus Arena i 2016

Nancy Stauberti - luftakrobat fra Tjekkiet, hænger i håret.

Duo Stauberti - perchakrobater fra Tjekkiet. De fik 2 specialpriser ved årets cirkusfestival i Monte Carlo.

   

Duo Stauberti. Foto fra forestilling i tyske Cirkus Krone i München marts 2017

David Hammarberg - luftakrobatik i bungee-trapez. Han var senest hos Olympia i 2015. I sæson 2016/17 oplevede danskerne ham hos Wallmans i Cirkusbygningen i København.

Martti Peltonen – armbrøstskytte fra Finland. Han var også hos Olympia i 2014

Liina Aunola - Luftakrobatik i vertikal sejl. Hun var også hos Olympia i 2003 og 2014

Rivolinos-klovnerne. Danskerne mødte dem i Cirkus Arena i 2002, 2003, 2005, 2007 og 2009 og svenskerne i Cirkus Maximum i 2000 og 2006. Der kan dog være sket ændringer i sammensætningen af truppen. En anden trup fra Rivelinos-familien, Pedro Rivelino-truppen, er i sæson 2018 i det norske Cirkus Agora. Rivelino-familien er IKKE den samme som den berømte Rivel-familie.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. marts 2018

Cirkus Agora 2018. Jan Ketils cirkus, som er Norges næststørste, har sæsonpremiere i Straume Næringspark den 14. marts.

De medvirkende i årets forestilling præsenteres således:

Jan Kjetil. Våres kjære cirkusdirektør er som alltid klar for å ønske publikum hjertelig velkommen til Cirkus Agora, og i år som alle andre år har han overraskelser på lur. Gled dere!

Bianca Renz. Hula hopp. Den tradisjonelle rockeringen, kjenner vel alle til. Denne damen rocker litt flere ringer enn folk flest. Bianca Renz kommer fra et av de store cirkusene i Sveits til Norge og Cirkus Agora. Hoola Hopp er ynde, tempo og grasiøsitet på sitt beste.

Tony Garcia. Fra Spania får Agora besøk fra temposjongløren i verdensklasse, Tony Garcia. Han har imponert titusenvis av mennesker i noen av Europas største og mest anerkjente cirkus og høstet heder og ære i festivaler, blant cirkuskritikere og publikum.

Brad Garcia. Komisk trampoline. På trampolinen viser Brad akrobatiske mesterverk kombinert med en god dose humor. Han skytes opp i luften, og vender tilbake… med en herlig og komisk vri.

Miss Sandra. Luftens prinsesse. Oppunder stjernehimmelen tar Sandra Quaiser fra Tyskland oss med på spenstige vendinger i ein lysekrone og i tissue. Elegant og grasisøst tar hun pusten av publikummet med sine risikofylte vendinger. Det er ikke uten grunn at hun blir omtalt som luftens prinsesse.

Irena. Fotjongelør. Balansekunst i verdensklasse. Verden snus på hodet for vår unge lovende jounglør, der hun bruker bena i stedet for hendene til å sjonglere.. Hennes tekniske utførelse er det trolig ingen andre i verden som overgår innen denne spennende og krevende disiplinen. Bare Irena vet hvordan det er gjennomførbart!

Kaskadørene Duo Lagroni. Ellevill fart og humor. Disse to kaskadørene leverer tempo og humor, der de gjør krumspring som får den mest trauste av oss, til å gispe og å trekke på smilebåndet. Dette blir man bare i godt humør av.

Sandra Quaiser. Med sine ponnier. Møt våre firbeinte sjarmører Felix og Alex, presentert av Sandra Quaiser.

Los Rivelinos. Prisbelønte klovner. Rivelinos klovnene er prisbelønte klovner fra Spania. Med levende musikk og mye humor skaper de latter og glede i vårt cirkustelt.

Pedro. Agoras morsomme repriseklovn.

Peter Taylors Hunderevy. Peters beste venner er hundene Leon, Sky, Sammy, Blue og Zorro. Peter er postbud og hundene er hans assistenter. Uansett hva Peter prøver å gjøre, avbryter de lekne hundene han og viser oss hvem som egentlig er sjefen. Et nummer med mye humor og en god dose sjarm!

Danskerne oplevede Peter Taylors hundeshow i de forestilling, Benny Schumann i vinterferien præsenterede i Helsingør Bycenter. Peter Taylor har dog flere hunde med i Agora-forestillingen end i Helsingør.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. marts 2018

Artistnavne hos Cirkus Macot. De 2 polske artister, som er med i årets forestilling, hedder Waldemar Solek og Pawel Dziki. De laver 2 numre: Trampolin og et komisk akrobatik nummer.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2018

Bonbon & Co. i München. De gennemgående artister i det tyske Cirkus Krones februar-program i cirkusbygningen i München var klovnene Bonbon & Co. Danskerne kender Bonbon (Lasse Nørager) og hans finske kone Tiina fra flere sæsoner, først i Cirkus Benneweis og siden i Cirkus Arena. Men siden 2009 har man ikke kunnet opleve parret i et dansk cirkus.

Det var derfor en udsøgt fornøjelse at se dem hos Krone i München. Og nu er også parrets børn, Julia på 20 og Joakim på 18, kommet med i entreerne. De har både entreer sammen med far Lasse og mor Tiina, men herudover et par fine entreer alene.

Man siger, at et billede siger mere end tusind ord. Derfor kan du nedenfor se en stribe fotos fra Bonbon, Tiina, Julia og Joakims repriser.

Et glædeligt gensyn med 5 x Bonbon – det er den ægte vare i midten

Selvfølgelig oplevede vi Bonbon og Tiina i deres signaturentré: den med badmintonkampen. Bonbon siger i øvrigt, at han egentlig ikke er særlig god til at spille badminton …

Julia har slået hovedet ned i maven på sin lillebror Joakim

   

   

Julia og den store ballon

   

   

Sådan får man styr på en storesøster …

Bonbon og den tunge kuffert, som selv et barn kan flytte

   

I Krones februar-program mødte danske gæster yderligere et par gamle bekendte: jongløren Michael Ferreri, som var endnu bedre end da vi så ham hos Arena i 2015 (han har i øvrigt netop fået en bronzeklovn i Monte Carlo), og Duo Garcia med deres rumraket, kendt fra Cirkus Arena 2001 og Cirkus Dannebrog 2008 og 2014.

Omtale og fotos fra Krones marts-program følger i næste uge.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2018

Lille ændring i Cirkus Arenas program. På grund af en skade har den kinesiske slap-line-artist Zang Fan set sig nødsaget til at opsige sin kontrakt med Cirkus Arena. Svenskerne oplevede hans fantastiske nummer, som er i stil man hans landsmand Cong Tians nummer, i Cirkus Maximum 2014. Cong Tian kender danskerne fra Cirkus Benneweis 2010 og første den af sæson 2015 – så kom han til skade. En klar erhvervsrisiko for artister, der viser numre af en sværhedsgrad som Zang Fan og Cong Tian.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2018

Cirkus Brazil Jack 2018. Brazil Jack er Sveriges største cirkus. Der er landspremiere på Møllepladsen i Malmø torsdag den 15. marts. De medvirkende i årets forestilling er:

Diabolojongløren Pierre Marchand

Den argentinske klovn Emiliano

Den menneskelige kanonkugle Jody Bellucci

Wolf brothers med helt nye rutiner

Compania Havana fra Cuba. Deres hovednummer er 6 artister i Chinese Pole.

Duo Bella – akrobatik hængende i håret

Duo Capricorn fra Cuba i aerial hoop (ring)

Forestillingen er børnevenlig og i år helt uden dyrenumre

Cirkus Brazil Jack på Møllepladsen i Malmø. Foto fra 2016

Cirkus Brazil Jack præsenterer artisterne således:

Pierre Marchand: Från världsbekanta Lido i Paris kommer vår diabolokonstnär. Diabolon kommer ursprungligen från Kina, där den anses vara världens näst äldsta leksak, efter bollen. Pierre förälskade sig redan som 7 åring i cirkuskonsten. Året därpå började han på Anna Fratellinis cirkusskola i Paris. 10 år senare tog han sin examen och har därefter haft en enastående karriär runt om i världen. En virvlande urladdning av koordination och explosivitet.

   

Pierre Marchand, som mange anser for verdens bedste diabolojonglør, var også hos Brazil Jack i 2015. Sidste år var han i Cirkus Arena

Emiliano: I cirkusvärlden värderar man vad vi kallar generationsartister. Vår clowns familj har verkat i manegen i 4 generationer. Född i Argentina men med världen som arbetsplats erhöll han stjärnstatus på Sydamerikas största Cirkus Tihany med sina nyskapande clownnummer som ändå bottnar i den klassiska traditionen. Nu för första gången i Europa välkomnar vi denne skrattets betvingare.

Jody Bellucci: På en resa i södra Italien stötte vår direktör Trolle Rhodin på en familjecirkus som fångade hans nyfikenhet. Cirkusen som var rätt primitiv hade som huvudakt en mänsklig kanonkula. flygfärden begränsades av tältets blygsamma storlek men Trolle såg numrets potential. Han tänkte att i ett tält av vår storlek hade detta nummer kunnat vara en sensation. Nu efter matematiska uträkningar och korrigeringar av material kommer denna våghals att fylla luftrummet över Brazil Jacks manege.

Wolf Brothers: Med en gedigen bakgrund i cirkuskulturen, 4 generationer tillbaka sprungna ur den egna storcirkusen WOLF kommer våra 2 komiker i repris. Det som dom inte behärskar i fråga om klassiska cirkusdiscipliner är inte värt att nämna. Jonglering, akrobatik, lindans och magi men önskan att få folk att skratta tog så småningom överhand och ledde fram till de två karaktärer som vi bekantade oss med redan förra året. Nu är dom tillbaka med helt nya rutiner redo att gymnastisera era skrattmuskler.

Wolff Brothers var også hos Cirkus Brazil Jack i 2017. Men i år viser de helt nye entreer. Danskerne kender dem fra Cirkus Arli 2011 og 2014

Compania Havana: I år har Cirkus Brazil Jack valt att sträcka ut handen över Atlanten och bjuda in till ett kulturutbyte med det kubanska akrobatkollektivet Compania Havana. I deras huvudakt medverkar alla 6 artister i ett nummer med så kallade kinesiska stänger. En uråldrig kinesisk konstart som här får ett betydligt modernare ansikte. Artisterna som är i ålder mellan 21 och 26 är sprungna ur gymnastikens värld men bildade detta kollektiv utav en önskan att få uppträda för publik.

Duo Bella: Isabella och Aylin tillhör inte de hårömma. Även detta nummer är hämtat från den uråldriga kinesiska artistkulturen men är här omstöpt för att passa en modern publiks smak. Hemligheten ligger i metoden man binder upp sitt hår. Rätt uppsatt och med rätt träning kan sedan artisten bära upp betydligt mer än sin egen kroppsvikt och dessutom utföra ekvilibristiska prestationer på en hög nivå. Detta är ingenting ni ska pröva hemma.

Duo Capricorn: Skönhet grace och elegans högt under cirkuskupolen. Här återser vi våra kubanska akrobater i ett klassiskt renodlat cirkusnummer. Uppfinningsrikedomen har varit stor att variera luftnummer. Det finns romerska ringar, trapets, dubbeltrapets och många andra redskap. Yanaisi och Norelys uppträder i ett så kallad aerial-hoop som ger artisten mer varierande möjligheter att utföra sina konster.

Cirkus Brazil Jack bliver i Malmø til og med søndag den 18. marts. Derefter fortsætter turneen, i første omgang til en række skånske byer, herunder Helsingborg. Besøg Cirkuskalenderen for at se hvor i Skåne du frem til begyndelsen af april kan finde Cirkus Brazil Jack. Efter Skåne fortsætter turneen til resten af Sverige.

klovn.gif (1460 bytes)

2. marts 2018

Cirkus Arli 2018. Årets forestilling hedder "Længe Leve Cirkus". Der er premiere på Møllebakken i Fløng i weekenden 31.marts/1. april. Derefter og frem til slutningen af august turne på Sjælland med Faxe Ladeplads som det sydligste punkt. De medvirkende artister i årets forestilling er:

Sergejs Populans, håndstand på en speciel cykelrekvisit - Fra Letland

Sæson 2018 står for døren. Cirkus kan fejre 250 års jubilæum. I Cirkus Arli er det 48. år at de er på landevejen. I deres spritnye 2018-program kan du se håndstandsakrobatik i absolut særklasse på denne meget specielle rekvisit. Alle fotos er pressefotos fra Cirkus Arli.

Jelena Vasiljeva, hula hop i luften samt tissue.

I år skal vi se hula hop på en helt ny måde, nemlig i luften.  Fra Letland kommer yndige Jelena Vasiljeva. Hun er gift med Sergejs Populans

Vlad Olandars dresserede katte

I cirkus Arli er de meget selektive med valg af dyrenumre. Dyrevelfærd og kvaliteten af akten skal gå op i en højere enhed. Derfor er de stolte over at kunne præsentere russiske Vlad Olandars katteshow, som er et af de bedste i branchen. Vlad og kattene kommer direkte fra Cirque Bouglione i Frankrig. I 2009 og 2013 optrådte de i Cirkus Benneweis. I Sverige har de været både hos Maximum (2008) og Brazil Jack (2011).

Alexander og Francesco,- Chinese pole

I årets forestilling kan du opleve franske Francesco Fratellini og danske Alexander Arli i et helt nyt nummer som foregår i rekvisitten "chinese pole"

Sarah Florees i fiskenet

The Arlinis clubjonglering - Sarah, Francesco & Alexander.

The Arlinis – navnet er sammensat af Arli og Fratellini

Martin Arli, den tryllende cirkusdirektør (50 år tryllejubilæum)

Francesco Fratellini med nye repriser

Martino & Co, traditionen tro! Og hvad ville Cirkus Arli være uden disse herlige spasmagere?

 klovn.gif (1460 bytes)

2. marts 2018

Cirkus Mascot. Familien Deleurans lille jyske cirkus har premiere i hjembyen Roslev 28. marts. Årets forestilling hedder ”Højt Humør”. Som de seneste år er Daniel Deleuran forestillingens veloplagte sprechstallmeister. Det er også ham, som fremviser Cirkus Mascots ponyer, medens hans mor præsenter sine dejlige pudler samt grise og geder.

Den alsidige klovn Gulio og hans familie er også en vigtigt del af forestillingen, ganske som de har været siden 2003. Gulio selv er forestillingens gennemgående figur. Sønnen Husik optræder med hulahop og jonglering, og mama Tatyana viser et luftnummer. Et par mandlige artister optræder dels i trampolin, dels med komisk akrobatik. Turneen varer frem til 23. september. I løbet af den 6 måneder lange sæson besøger Cirkus Mascot hele landet med undtagelse af Bornholm. Forestillingen varer 1 time og 45 timer inkl. en pause på ca. 15 min. I juli måned giver Cirkus Mascot igen i år forestillinger i Sommerland Sjælland – gratis for parkens gæster.

Marianne Deleruan kan for resten ses i liveshow-delen af TV2’s Danmark har talent, der går i gang 10. marts.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. marts 2018

Pladsleje. 23. februar 2018 omtalte jeg den forventede beslutningen om, at det fremover efter krav fra Statsforvaltningen skale koste et cirkus 1.500 kr. pr. dag at ligge på cirkuspladsen ved Bellahøj.

Det er bestemt ikke en beslutning, som Borgerrepræsentationen vil træffe med begejstring! Under sagens behandling i kommunens Teknik- og Miljøudvalg udtalte et stort flertal af medlemmerne (partierne Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet):

”Udvalget mener grundlæggende ikke, at der skal opkræves leje for brug af kommunens parker. Kravet om betaling af leje vil gå ud over mindre erhvervsdrivende og det bidrag, de yder til københavnernes byliv. Udvalget ser endvidere kravet som en bureaukratisering, hvor private blot kommer til at betale for øget administration i kommunen.”

Et krav om pligtmæssig opkrævning af pladsleje vil således være en belastning for såvel cirkusbranchen som kommunerne. Rent vanvid!

Københavns Teknik- og Miljøborgmester har henvendt sig til økonomi- og indenrigsministeren og bedt om at få et klart lovgrundlag, så kommunerne ikke behøver at opkræve markedsleje, når de giver tilladelse til kommercielle aktiviteter i kommunernes parker.

Også Cirkusdirektørforeningen i Danmark og Danske Cirkusvenner har rettet henvendelse til ministeren om forholdet. Med kopi til kulturministeren samt formand og næstformand for Folketingets kulturudvalg.

Økonomi- og indenrigsministeren har svaret Københavns Teknik- og Miljøborgmester at han tilslutter sig Statsforvaltningens udtalelse om, at hvis kommuner stiller arealer til rådighed for kulturbegivenheder mv., skal dette som udgangspunkt ske til markedsprisen, hvis arealerne stilles til rådighed for virksomhed, der drives med fortjeneste for øje. I tillæg hertil fremgår det af svaret, at EU’s statsstøtteretningslinjer vurderes at forhindre udlån af kommunale arealer på fordelagtige vilkår.

Finn Rudaizky fra Dansk Folkepartis gruppe i Borgerrepræsentationen har i sagens anledning udsendt følgende pressemeddelelse:

Cirkus Arena og Cirkus Baldoni må hjælpes. BR-mødet i aften 1/3. DF foreslår kulturtilskud.

Statsforvaltningen har tilkendegivet, at Københavns Kommune ikke længere kan give tilladelse til visse kommercielle aktiviteter på kommunens pladser og parker. Det er nemlig ikke i overensstemmelse med den såkaldte kommunalfuldmagt. Det betyder, at der fremover skal opkræves leje.

Det vil ramme Cirkus Arena og Cirkus Baldoni meget hårdt. I forvejen har disse to cirkus det økonomisk svært og fremover skal de betale 1.500 kroner pr. dag for at benytte Cirkuspladsen på Bellahøj.

“Det synes vi i Dansk Folkeparti er et forkert signal at sende, men vi må naturligvis følge loven. Men, den forhindrer os ikke at bevilge et kulturtilskud til Cirkus Arena og Cirkus Baldoni, så de ikke bliver økonomisk ramt af bureaukratiske regler”, siger DF’s ordfører i sagen, Finn Rudaizky.

“Derfor vil vi i aften på mødet i Borgerrepræsentationen meddele, at det ønske tager vi med til de såkaldte overførselsforhandlinger den 16/3. Hvis kompensationspengene ikke findes der, så vil DF på et kommende BR-møde fremsætte et konkret forslag om kulturtilskud til Arena og Baldoni”, fortsætter Finn Rudaizky.

“Det er vigtigt, at vi ikke spænder ben for cirkusfolket. Jeg håber på opbakning til vort forslag, som for 2018 kun drejer sig om 50.000 kr.”, slutter Finn Rudaizky.

Socialdemokratiets kulturordfører i Borgerrepræsentationen Simon Strange har i et svar til Danske Cirkusvenner udtalt: ”Tænker det er et krav vi er blevet pålagt af statsforvaltningen, som vil have vi skal opkræve leje, så det er nok smartest at vi bare giver et tilsvarende tilskud. Det har vi også gjort med Folkets Hus m.fl så det er en kendt model.”

Så det er vel et begrundet håb om at de københavnske politikere når frem til, at cirkus skal have økonomisk kompensation, dersom man tvinges til at afkræve dem pladsleje.

klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden