nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 17. November 2018

Opdateringerne dækker denne gang perioden 10. til 16. november. Næste opdatering lørdag 24. november. sidste nyt-siden, kan du indtil da finde nyheder, som er modtaget efter 16. november.

16. november 2018

H. C. Andersen Julemarked. I dag åbner H. C. Andersen Julemarked på Nytorv i København. Det er 5. år i træk, familien Arli står for dette julemarked, der til og med 21. december har åbent søndag til torsdag fra 11 til 19 og fredag og lørdag fra 11 til 20.

H.C. Andersens julemarked 2017. Foto fra familien Arli, Klik her for at se en videoteaser

Famiien Arli skriver:

Kom i rigtig julestemning og nyd julens duft, smag og atmosfære. Julemarkedet er smagfuldt pyntet med tusindevis af lys. Mød julemanden og selveste H.C. Andersen, som selvfølgelig stiller op til foto og måske en selfie. Masser af sjove og spændende julegaveideer i de mange julepyntede hytter - gløgg, kakao, glühwein, originale tyske pølser fra trækulsgrill, brændte mandler, lækre specialiteter fra hele verden, vikinger med mjød. Kort sagt - noget for hele familien.

Julemanden bor i sit hyggelige hus på H.C. Andersen Julemarked på Nytorv. Her er alle børn velkomne til at hilse på ham og fortælle om deres julegaveønsker og måske tage en selfie sammen med ham. I julemandens kan man også klippe kravlenisser og H.C. Andersen-figurer. Julemanden træffes i sit hus Onsd. - Sønd. kl. 11 – 16

Det allerbedste - entréen til julemarkedet er gratis.

Se mere på www.julemarked.co

klovn.gif (1460 bytes)

15. november 2018

Søndag 18. november får Cirkus Flik-Flak besøg af de 2 diabolo artister Duo Par Deux fra Belgien.

Cirkus Flik-Flak skriver:

I Cirkus Flik-Flak har vi været så heldige at Diabolo artisterne Duo Par Deux kommer til Odense for at træne unge fra bl.a. Cirkus Flik-Flak, så de kan få lært masser af nye diabolotrick.

Søndag d. 18/11 kl. 14.00 afsluttes weekenden med forestilling, hvor alle har mulighed for at se hvad de unge har lært. Som afslutning vil Duo Par Deux optræde med deres fantastiske forestilling i utroligt højt tempo med masser af rigtig svære trick. Der bliver trick med flere diaboloér og trick både vertikalt og horisontalt. Duo Par Deux består af Victor De Bouvère og Alexis Levillons som er nogle af verdens bedste diabolospillere.

En fantstisk oplevelse for hele familien. Efter showet vil der være mulighed for selv at prøve diaboloer.

Vi glæder os til en hyggelig eftermiddag i Cirkus Flik-Flak.

Forestillingen vises søndag d. 18. november kl. 14.00 hos Cirkus Flik-Flak, Herluf Trolles Vej 138, 5220 Odense SØ.

Billetter koster kun kr. 20,- og kan købes på vores hjemmeside www.cirkusflikflak.dk

 klovn.gif (1460 bytes)

14. november 2018

Omkring 40 personer, herunder to fra Danmark, havde fundet vej til Vuxenskolans lokaler i Malmø, da Toni Rhodin 13. november holdt sit foredrag «Samlom Samlom Salabamlon» om hans farfar Brazil Jack og cirkusfamilien Rhodin. Et spændende foredrag med mange sjove anekdoter. Og en særdeles veloplagt foredragsholder – Toni er ikke for ingenting gammel skuespiller! I nogle år i 1980’erne optrådte han også som klovn i Cirkus Brazil Jack, som den gang blev drevet af hans onkel Trolle Rhodin. Ud over at være skuespiller, foredragsholder og klovn er Toni Rhodin også forfatter: han skrev for nogle år siden trilogien om cirkusfamilien Mundi. Den første af bøgerne Rex Mundivalsen (2013), indbragte ham Bokcirklars stora läsarpris som Årets debutant.

klovn.gif (1460 bytes)

14. november 2018

Julemarked i ridehuset ved Cirkusmuseet i Rold. Lørdag 24. november markeres julens komme, når Cirkusmuseet i Rold sammen med Cirkushusets Museumsforening slår dørene op til det årlige julemarked i det gamle ridehus. Boderne bugner af alt fra juledekorationer og granbundter til hjemmeproduktion over filtede nisser til malerier, hjemmestrik og alskens julepynt. Cirkusmuseets ansatte og Cirkushusets Museumsforening vil også være repræsenteret med en bod, hvor man kan købe lidt fra museumsbutikken eller få en snak omkring museet og støtteforeningens arbejde.

Foto fra tidligere års julemarked i Ridehuset

Skulle besøgende få lyst til at udfordre sin indre spillefugl, så kan man deltage i bylaugets amerikanske lotteri. Måske man er heldig at vinde lidt ekstra til julegaverne?

I tilfælde af akut sult og tørst vil det selvfølgelig være muligt at få lidt varm gløgg og nyde lidt godt til ganen, så man kan blive klar til at handle videre i boderne.

Julemarkedet i Rold er åbent fra 11-15.

Også Cirkusmuseet i Hvidovre er med i et julemarked : Avedørelejrens Julemarked, som holdes søndag den 9. December.

klovn.gif (1460 bytes)

14. november 2018

Danske heste i Paris. De heste, som Joseph Bouglione fremviser i vintersæsonens forestillling i Cirque d’Hiver Bouglione, kommer fra Cirkus Arenas stalde og er trænet af Arenas cheftræner Tim Delbosq. Du kunne læse Zarro Zarros omtale af forestillingen her på siden den 3. November. Foto stillet til rådighed af Cirque d’Hiver Bouglione

 klovn.gif (1460 bytes)

13. november 2018

DET SKER I PARIS  – nu när cirkus-säsongen begynner – CIRQUE ALEXIS GRUSS  presenterar ett unikt cirkusprogram, de är en gammal cirkus-familj, jag minnes med glädje ANDRE "DEDE" GRUSS, en underbar clown, jag bevistade deras show 1973, precis efter mitt kontrakt i ZAMBIA, de spelade i en liten "square" = park i centrala Paris.

Alltsedan dess har CIRQUE GRUSS, numera ledd av STEPHANE GRUSS, varje säsong glatt publikum med en helt ny show, ett nytt tema.

Denna show presenteras i en BIG TOP, flott dekorerad, med bekväma sittplatser, väl uppvärmd vintertid, man har intryck av att befinna sig i en fast cirkusbyggnad.

Flotta hästnummer utgör huvud-delen av programmet, second to none, jag kan endast sammanlikna dem med de hästnummer som familjen SCHUMANN bjöd oss, innan och  under 60-talet.

Forestillingen indledes med militærparade, som det så ud i 1765, redet af Alexis, Gipsy, Stephan, Firmin, Charles, Alexandre, Louis, Joseph Gruss og Romuald Bruneau. Alle fotos stillet til rådighed af Cirque Alexis Gruss

Romuald Bruneau – badutspring over 6 heste

Voltigeridt med Stephan og Firmin Gruss

Charles Gruss som romersk gladiator

Charles Gruss rider ungarnsk kurer med 17 heste

Efter paus, fick vi se flotta akrobat-nummer, speciellt elegant och säker lindans.

I anden afdeling af forestillingen oplever publikum bland andet lineakrobaten Geoffrey Berhault.

Louis Gruss i Rhönrad er også blandt de optrædende i anden afdeling

Ett fint inslag/islaet/ var GYPSIE GRUSS, född BOUGLIONE, som hade entréer med en hund, detta gav en mänsklig dimension till alla dessa stunts vilka man trodde vara omöjliga !!

Hela familjen GRUSS medverkar i denna show -  absolut sevärd !!

CIRQUE ALEXIS GRUSS spelar i Paris til 3 Mars 2019, dock inte alle dagar. Se mer https://www.alexis-gruss.com/  (franska och engelska)

Plats: Carrefour des Cascades, BOIS DE BOULOGNE, stor park nära Metro  LA MUETTE, gratis shuttle bus, alternativt en vacker/smuk/ promenad, 20 min.

DET SKER I PARIS !!!

........................................... reported by  ZARRO ZARRO. 

klovn.gif (1460 bytes) 

9. november 2018

Kim Kenneth går Berserk. Jeg har tidligere fortalt, at Kim Kenneth og hans kæreste Jessica fra 22. november 2018 til 6. januar 2019 medvirker i de cirkusforestillinger, som Martin Burton producerer i Londons Winter Wonderland i Hyde Park. Oprindelig var det tanken, at parret skulle have medvirket i eftermiddagsforestillingerne i Zippos Circus. Men direktøren Martin Burton bad dem for nylig om i stedet at være med i aftenforestillingerne i Cirque Berserks helt nye show ‘Inferno’. «Det sagde vi selvfølgelig ja til – altid spændende at være med i en ny type forestilling,» siger Kim Kenneth. Hyde Part forestillingerne i Cirque Berserk er 45 minutter lange tempofyldte forestillinger sat i scene af en teaterinstruktør. Der er forestillinger kl. 18, kl. 19 og kl. 20, så det er tale 3 timer uden mange pauser, da Kim skal vise flere af sine illusionsnumre og Jessica sit nummer med sabelbalance.

Fra tidligere års finale i Cirque Berserk i Hyde Park. Fotograf Piet Hein Out, stillet til rådighed af IMG PRESS og Winter Wonderland.

Måske bliver der blandt andet tale om, at Kim Kenneth skal agere som en art gang-leader for de 4 motorcyklister, der slutter forestillingen med at køre i dødsglobe, og at de alle 5 kører gennem buret med den lænkede Jessica. Et af Kim Kenneths signaturtricks. «Men du får mig ikke at se som rytter i selve dødsgloben,» fortæller den danske verdensillusionist med et glimt i øjet.

Hans kæreste Jessica har lovet at sende lidt foto fra forestillingen i Hyde Park.

Fra Londons julemarked Winter Wonderland. Forestilingerne i Zippos Circus og Cirque Berserk foregår i England største telt, the MegaDome. Foto IMG PRESS og Winter Wonderland

klovn.gif (1460 bytes)

7. november 2018

Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

ELIS HAT

Fra d. 1/12 kan du i vores udstilling se en af museets nyeste indkomne genstande, nemlig en af Eli Benneweis ikoniske Stetsonhatte. Eli var manden, der i høj grad gjorde Cirkus Benneweis til Nordens største cirkus og var en af de mest markante skikkelser i manegen frem til sin død i 1993.

En af Eli Benneweis Stetson-hatte. I baggrunden foto af Eli med hatten.

TAG PÅ NISSEJAGT

Fra på søndag kan du også tage på nissejagt på museet. Drillenissen har ikke blot taget Rudolfs tud, men er også blevet sur over, at vi har glemt at stille grøden frem. Derfor har den lavet uorden i udstillingen. Tag på jagt og opleve udstillingen med nisseøjne. Nissejagten er for børnefamilierne og er gratis.

JULECIRKUS

Kom rigtigt i julestemning når Cirkus Baldoni gæster museet med deres julecirkus d. 17/11 kl. 15 og d. 18/11 kl. 11 og 15. Oplev masser af artisteri og jul når Nis og Nisseline, julegrisen Anton Antonius og mange flere træder ind i manegen. Forestillingen foregår i Fægtesalen og billetter skal købes direkte hos Cirkus Baldoni eller i døren. Billetten giver også adgang til et besøg på museet i 2018.

OBS! Pga. julecirkus er der ikke Cirkusleg d. 18/11.

klovn.gif (1460 bytes)

7. november 2018

Cirkus på Grønland. Normalt har Cirkus Arena været det eneste cirkus, som besøgte Grønland. Men i år får Grønland også besøg af et islandsk cirkus: Sirkus Íslands Skinnsemi. Om forestillingen skriver de: Et cirkus kabaret show KUN for voksne. Dette show er ikke for sarte sjæle, men er en grænseløst og fandenivoldsk kult sensation i Island. Forestil dig cirkus på en helt ny måde og kørt gennem en blender. Det er uforudsigeligt på alle planer. Der er kun en regel i Skinnsemi: « What happens in Skinnsemi, stays in Skinnsemi ».

Der er forestillinger i kulturhuset i Nuuk 9. og 10. november.

klovn.gif (1460 bytes)

5. november 2018

Ekstra stjerner hos Wallmans. Da Danske Cirkusvenners formand KimThanning Olsen 2. november så Wallmans showet i Cirkusbygningen, blev han glædeligt overrasket over at se Benny Schumann på scenen med hans berømte tallerkenjonglørnummer. Benny var med i det forrige show, men ikke i det nye show, som havde premiere i september. Wallmans Creative Director Johan Espeland bekræfter, at publikum til nogle forestillinger som ekstra feature har kunnet opleve enten Benny Schumann med tallerkenerne eller Duo Creative med det flotte håndstandsnummer, som de viste i sæson 2016/17, og som i 2017 indbragte dem en nominering til prisen for årets bedste nummer. De er dog ikke fast indslag det nye show URBAN NIGHTS..

Benny Schumann. Foto stillet til rådighed af Wallmans. ”Skønt at komme tilbage ind imellem, der er altid en hjertelig og festlig stemning i Cirkusbygningen,” siger Benny Schumann, der trådte sine barnesko i Cirkusbygningen.

Duo Creative var med deres håndstadsnummer et af topnumrene i sæson 2016/17. De var også med i sæson 2017/18, hvor de viste et luftnummer. Foto : Rud Kofoed / Ajour Press

Det publikums- og anmelderroste Wallmans-show URBAN NIGHTS spiller frem til juni 2019. « Cirkusartisteri i topklasse »”, skrev Frederiksborg Amts Avis. « Tårnhøjt niveau » skrev CPHCulture. «Råt, sexet og superunderholdende » skrev Børsen. Se nærmere i Cirkuskalenderen om spilletidspunkter og billetbestilling.

klovn.gif (1460 bytes)

4. november 2018

Årets Charlie til Johanna Abrahamsson. Det svenske cikusakademi har uddelt deres årlige hæderspris og skriver:

Lördagen den 3 november 2018 delade Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige (Cirkusakademien) ut ÅRETS CHARLIE 2018 i samband med Reinodagen i Uddevalla.

Denna utmärkelse har instiftats av Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige som ett bevis på Cirkusakademiens uppskattning och erkänsla för mottagarnas särskilda insatser eller verksamhet för att främja de syften som Cirkusakademien gjort till sina, nämligen att bevara cirkus som en i Sverige allmänt erkänd konstart, sprida kännedom om samt främja intresset för denna konstart.

Årets Charlie 2018 har tilldelats en person, som har visat sig vara en hängiven cirkusvän och inspirationskälla för många ungdomar. Hon har under lång tid verkligen främjat intresset för cirkus som konstart.

Cirkusakademiens Prisjury har beslutat tilldela Johanna Abrahamsson ”Årets Charlie” 2018 för hennes kulturella insatser till fromma för cirkuskonstens bevarande.

Utmärkelsen består av en förgylld skulptur föreställande den världsberömde clownen Charlie Rivel (1896-1983) och är skapad av skulptören Jan Hedh i Malmö.

Den allra första Årets Charlie tilldelades 1985 dåvarande direktrisen för Cirkus Scott, Käte Bronett.

Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige instiftades i Stockholm den 16 mars 1973 och skall verka för att bevara cirkus som en i Sverige allmänt erkänd konstart.

Johanna Abrahamsson fotograferet sammen med Cirkusakademiets SchreibstallmeisterHans Lindgren

Prisjuryns fullständiga motivering lyder som följer:

« Årets Charlie 2018 går till en person som genom sitt tidiga yrkesval mognat till framgångsrik

cirkusartist och ambassadör för cirkusbranschen.

Dennes discipliner i såväl manege som på estrad har personen med stor framgång visat främst

på den spända linan, men även på högre höjder i tyg och dessutom med jonglering, m.m.

Prismottagaren har framgångsrikt varit med att starta Sällskapet Reinos Vänner och därigenom

främjat intresset för cirkuskonsten i stort, samt dessutom med kamrater, vänner och sponsorer

skapat ett särskilt stipendium för svenska cirkusartister. Genom sitt företag Cirkusexpressen

har hon (för det är en hon) deltagit i cirkusfestivaler samt cirkusskolor i vårt avlånga land.

Cirkusakademiens Prisjury har beslutat tilldela Johanna Abrahamsson hederspriset

”Årets Charlie” 2018 för hennes kulturella insatser till fromma för cirkuskonstens bevarande. « 

 klovn.gif (1460 bytes)

3. november 2018

DET SKER I PARIS -- jul-säsongen begynner i OKTOBER, de traditionella jul-cirkusarna kommer  -- nu BOUGLIONE CIRQUE D'HIVER / = vintercirkus/ med en fantastisk show i den anrika, historiska cirkus-byggnaden rue AMELOT, Paris: som alltid ett storslaget program, med orkester, ledd av kapellmästare PIERRE NOUVEAU, en intressant detalj är att orkestern har en kvinnlig violinist vilket är en sällsynthet.

Alle fotos er stillet til rådighed af Cirque d’Hiver Bouglione

Ringmaster MICHEL PALMER för publiken genom programmet med korta, intressanta comments.

SALTO DANCERS, 8 flotta, mycket professionnella dansöser har entréer mellan de olika akterna

JOSEPH BOUGLIONE inleder med en vacker/smuk/ frihetsdressyr med 6 välskötta/velplejede/ hästar

WOLF BROTHERS /välkända i SKANDINAVIEN/ utför en komisk akrobatik-akt

Wolf Brothers. I Danmark kendt fra Cirkus Arli 2011 og 2014. I Sverige kendt fra Cirkus Olympia (2013) og Cirkus Brazil Jack (2017 og 2018).

STEVE AND RYAN har ett antal entréer som verkligen är komiska

ANDREY ROMANOVSKY visar en contorsion act där han intager de mest otroliga positioner utanför och inuti ett högt skorstensrör,

Andrey Romanovsky, kendt for contorsion og gakkede gangarter. Danskerne oplevede ham i Cirkus Benneweis i 2014.

LIVIV TODOR har en originell akt med jonglering och där - hans hund - medverkar i stor stil

CHLOE GARDIOL med estetisk akrobatik i aerial ring

DUO FRENESIE med flott akrobatik i kinesisk mast,

Duo Frenesie

GOLDEN DREAM, ett par i aerial tissue -  de minner om tidigare "levande statyer"

REGINA BOUGLIONE har en elegant duv-akt

FLYING MENDOZA visar imponerande flygande trapez - 6 passager utan miss, även de kvinnliga akrobaterna var super duktiga,

Flying Mendoza

ELVIS ERRANI hade 3 indiska elefanter i fri dressyr, 3 av balettens flickor medverkade.

Elvis Errani med 2 af elefanterne. Danskerne opleved ham i Cirkus Dannebrog i 2007, 2008, 2009 og 2012

En super duktig jonglör TY TOJO imponerade starkt med 7 bollar i luften, jag har aldrig sett en liknande säkerhet och precision!

Ty Tojo

CIRQUE D'HIVER BOUGLIONE spelar Okt 06 - Mars 17, 2019, programmet kallas EXTRA, spelas Lör- Sön, och diverse andre dagar. Se mer www.cirquedhiver.com

Plats: Cirkusbyggnaden, rue  AMELOT, Paris,  Metro:  FILLES DE CALVAIRE.

DET SKER I PARIS!!!

.....................................  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. november 2018

Baldoni’s Julecirkus 2018. Traditionen tro viser Cirkus Baldoni julecirkus i november og december. Der er premiere i Fægtesalen ved Cirkusmuseet lørdag den 17. november kl. 15. De spiller også i Fægtesalen om søndagen kl. 11 & 15. Du finder turneplan og link til billetbestilling i Cirkuskalenderen.

Der kan også bestilles billetter på tlf. 20 86 60 10 hverdage ml. 9 og 14. Derved spares billetgebyret. Cirkus Baldoni donere kr. 10 pr. billet til Julemærkefonden. Billetpris excl. gebyr kr. 150 for børn 3-17 år, voksne kr. 200. Ganske som ved sommerforestillingen får medlemmer af Danske Cirkusvenner 20 % rabat på billetprisen mod forevisning af medlemskort.

Fra finalen på sidste års juleforestilling

I rollerne som Nis og Nisseline møder du Frederik Vejs og Cindy.

Af artister er der 2 hold fra Letland. Det ene er Ekaterina Mikhailova og Gendadijs Kantorovics, også kaldet Red & Blue, og deres datter Apolinarija Kantorovica. Gendadijs var hos Baldoni i 2002 som medlem af truppen Baltic Jugglers, medens Ekaterina under navnet Katya viste sabelbalance og optrådte i vertikalsejl. Parret var også hos Baldoni i 2003.

De andre fra Letland er Jelena Vasiljeva og Sergejs Polupans, som var med i Arli i år. De skal lave nummeret med den store cykel, hula hop samt et akrobatisk nummer med en bænk, som de ikke har vist i Danmark før. René Mønster Baldoni står selv for bugtaleriet med julegrisen Anton. Selvfølgelig er julemanden også med i forestillingen.

klovn.gif (1460 bytes)

2. november 2018

Et dødsfald: Viola Harston Meyer. Viola Harston Meyer sov stille ind den 30. oktober. Hun blev 95 år. Fra 1948 og mere end 20 år frem var hun medlem af Harston-truppen, der havde stor succes overalt i verden med deres springbrætnummer, som blandt andet bød på et fabelagtigt trick, hvor flyveren lander med fødderne på den ene fod af en antipodist, som ligger på ryggen på sin trinka (se foto nedenfor).

Hun var født i Mariager. Som ganske ung mødte hun i Randers artisten Alfred Meyer, som optrådte i en springbrættrup. Senere rejste hun til København, hvor det var lettere at få arbejde end i det Nordjyske. Der var opstået ”sød musik” mellem hende og den 5 år ældre Alfred, og de holdt kontakten ved lige ved at skrive til hinanden. Da Viola så en annonce ”Artistelev søges” lagde hun ind på den og trænede som artist sideløbende med, at hun passede sit almindelige arbejde. Hun arbejdede blandt andet som rulleskøjteartist. I 1944 blev hun gift med Alfred Meyer, der sammen med sine brødre Paul og Henry i 4 år havde været i lære hos en italiensk springbrættrup. De 3 Meyer-brødre dannede deres egen springbræt-trup, Harston-truppen, hvor de også havde et par andre artister med, og optrådte blandt andet i Cirkus Benneweis i 1945 og 1948. Efter sæsonen 1948 hos Benneweis kom Viola og hendes svigerinde med i nummeret. Truppen rejste til England, hvor de i et par år som ”The Five Harstons” optrådte på teatre, varieteer m.v. I 1949 kom de til USA, hvor de optrådte de næste 3-4 år. Om vinteren var de i New York, hvor de blandt andet optrådte på det berømte hotel Waldorff Astoria samt på Palads Teatre på Times Square. I sommersæsonerne rejste de rundt i USA og optrådte blandt andet i forbindelse med sportsstævner. De forlod USA, fordi de havde en kontrakt med det svenske Cirkus Scott, som de rejste rundt med en sæson. Senere kom de til Australien, hvor de arbejdede i 8 år.

Viola stoppede som artist i 1973 for at være hjemme i Danmark for hendes og Alfreds yngste søn Robert kunne passe sin skolegang.

Five Harstons. Foto London ca. 1949. Flyveren lander med hænderne på fødderne af en antipodist, som ligger på en trinka.

klovn.gif (1460 bytes)

1. november 2018

Seminar for artister (Gøglerseminar) 2018. De sidste par år har gøglerseminaret været afholdt i Viborg som led i gøglerfestivalen i Viborg. Det var også planlagt, at det skulle være sådan i år, men kommunale omprioriteringer satte en stopper for projektet. Gøglerfestivalen blev i stedet realiseret som en del af Kulturmødet på Mors, og takket være økonomisk støtte og opbakning fra Dansk Artistforbund og med Cirkusmuseet i Hvidovres indtræden som medarrangør blev seminaret under navnet Seminar for Artister afholdt på Cirkusmuseet den 30. okt. kl. 10-17. Danske Cirkusvenners Lise Kokholm og cirkuskenderen Jørgen Lorenzen var blandt deltagerne. Jørgen Lorenzen skriver:

Der var 74 deltagere fra artist- og gøglerfagets mange genrer og arbejdsområder. Det velorganiserede seminar blev afviklet i en positiv, optimistisk og fremadrettet stemning.

Alle fotos er smartphonefoto, taget af Lise Kokholm

Søren Visby bød velkommen, inden Jon Skerning- Rasmussen spillede for til en fællessang.

Jon Skerning Rasmussen (også kendt som Jon G Lør). På fløjen: Mikkel Knudsen

Derefter gav Mikkel Knudsen en kort, men præcis gennemgang af gøgler- og artisthistorien i såvel Europa som Danmark. Og han pointerede det pres, som altid har ligget på branchen – og som også mærkes i dag: angst for det, der er anderledes og spraglet. Det har givet sig udslag i mistænksomhed, bureaukrati og restriktioner – forbud og påbud. Også i nutiden er der jo sørgelige eksempler på benspænd. Formålet med hindringerne har altid været at holde gøgleriet på afstand. Og ind imellem har det ført til konfrontationer.

Mikkel Knudsen fortalte om artistbranchen under pres

Efter den gode start var det tid til brainstorming. Alle bidrog med årstal, begivenheder og personer, som har været med til at præge branchen i den sidste generation. Det blev så levende, fordi alle deltagerne jo havde været aktive i mangt og meget. De blev til et overflødighedshorn, eller rettere: et utal af småsedler, som viste en næsten uendelig perlerække af forestillinger, stævner, festivaller, træf, events og andre begivenheder og tiltag. Til sammen viste sedlerne, at faget er sprællevende og ikke kan holdes nede eller i ave. Hverken forbud, påbud eller teaterloven (som tilgodeser teaterforestillinger, men ikke tillader refusion til klovne, gøglere og artister) kan forhindre fagets udøvere i at komme ud i lyset.

Fra Dansk Artist Forbund var der mødt tre repræsentanter: Lena Brostrøm, Anne Dorte Korfitzen og Dorte Vincentzen. Hver for sig gav de en instruktiv fremstilling af forbundets arbejde og de muligheder, der er for at støtte og fremme artistfaget. Forkvinde Lena Brostrøm gjorde rede for, at det ofte kan være svært at være helt konkret i forhandlinger med myndigheder og arbejdsgivere, fordi fagets udøvere dækker et bredt felt, og man har ikke altid helt præcise statistikker, som kan støtte et givet argument. Der mangler kultur- og artistdata. Og, som det blev nævnt adskillige gange i dagens forløb, er gøglere og artister ofte individualister, som ikke altid forstår kunsten at stå sammen og vise solidaritet med hinanden. Her har teaterfolkene været langt bedre.

Dorte Vincentzen fra Dansk Artist Forbund. På trappen: Lena Brostrøm og Dorte Korfitzen - ligeledes fra DAF

Men der er hjælp at få. Henrik Rasmussen har nemlig sendt et spørgeskema ud til 335 medlemmer af Gøglerforum. Heraf er de 280 DAF-medlemmer. Og her er en platform, som kan give svar på de mange spørgsmål, som skal besvares, når man er i konkrete forhandlinger med myndigheder og bevilgende institutioner, og når der skal argumenteres for bedre kår for de udøvende. En platform, som der kan arbejdes videre med – og som vil blive udbygget, når Henrik får tid.

Derefter blev scenen overladt til Steen Pegani. Med vanlig oplagthed og smittende overskud fortalte han om arbejdet med unge mennesker, der går med en tryllekunstner i maven. Han havde skaffet talenterne en mentor – kendte navne i faget.  Og som et bevis på, hvor vellykket den ide var, havde han bedt Zakarias Girsel om at komme. Zakarias tryllede, så selv erfarne artister og tryllere lod sig dupere. Jeg sad ved siden af et par stykker – og spurgte: Ved I, hvordan han gør? Kun noget af det, svarede de.

Tryllekunstner Zakarias Girsel med to af seminarets deltagere. Herren med høj hat er Benjamin Breith fra Cirkus Big.

Om eftermiddagen var der plenum – efter at hovederne var lagt i blød for at komme med nye ideer og fælles tiltag. Og luften var tyk af gode forslag – som for de flestes vedkommende ikke er luftkasteller, men realisable muligheder: bedre mulighed for værkstedsfaciliteter, fælles hjemmeside/facebookside, kurser i markedsføring og branding og opfølgning sf succesoplevelser (som branchen er så fuld af). Endvidere forslag om brancheforening og instruktørordning, kurser i lyd og fjernbetjening, flere åbne scener, fælles annoncering i fagblade. Og det første tiltag blev ført ud i livet: etablering af netværksgrupper med hver sit arbejdsfelt.

Det var en vellykket, positiv og optimistisk dag. Et bevis på, at gøgl og artisteri kan man ikke holde nede eller slå ud. Det vil frem i lyset. Forklaringen er den enkle, at samfundet ikke kan undvære den stemme i kulturlandskabet. Måske er gøgl og cirkus den allervigtigste kilde til de fleste kulturformer. Det er vi mange, der er overbevist om.

klovn.gif (1460 bytes)

1. november 2018

MagicXmas – Julshow. Lige som i 2018 producerer Robert Bronett, der i årene 2011 til 2015 uden kommerciel succes drev det svenske Cirkus Scott, et juleshow MagicXmas i Stocholm. Showet kan ses i Viktoriahallen i Stockholm fra 28. november til 15. december. Forestillingen kan ses både som dinnershow og som show uden spisning.

« Låt Robert Bronett ta dig med på en magisk julföreställning späckad av överraskningar. Som besökare kliver du rakt in i ett tindrande jullandskap fyllt av förväntningar och aktiviteter. Ni avnjuter ett magiskt julbord och när lamporna släcks och showen sätter igång, öppnas en hel värld av cirkuskonster, magi, sång och dans. Framträdanden av Robert Bronett presenterar en rad olika artister från hela världen! » hedder det i foromtalen.

Navnene på de optrædende er endnu ikke oplyst.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. november 2018

Charmaine Berdino, som vandt årets talentpris, har brugt de 10.000 kr. som fulgte med prisen, til at få lavet en hestetrænings DVD, hvor hun underviser andre i frihedsdressur og tricks med deres heste.

DVD-en, som hedder ”Lær din hest frihedsdressur og tricks med Charmaine Berdino”, er nu klar og kan købes på www.topreiterdanmark.dk.

På den nye DVD kan rideinteresserede både få inspiration og en step-by-step guide til at lave forskellige øvelser som styrker forhold mellem rytter og hest. DVD’en består af 9 kapitler der viser, hvordan man bl.a. lærer sin hest at følge sig frit, gå sidebevægelser, neje, spanske skridt og meget mere.

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden