nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 25. marts. 2017

Opdateringerne dækker denne gang perioden 19. til 24. marts. Næste opdatering sker lørdag den 1. april.  sidste nyt-siden, kan du evt. finde korte nyheder som er modtaget efter 24. marts.

24. marts 2017

Cirkus Arena 2017. Rud Kofoed var til premiere i Arena den 23. marts. Selv måtte jeg melde afbud, da jeg havde billetter til Cirque du Soleil samme aften. Men her er, hvad Rud skriver om årets Arena-forestilling, som han giver 6 stjerner:

DU MILLE FOR EN SUCCES

Ih, du Millle for en forestilling. Lige til at blive glad i låget af, rigtig glad. Overordnet set er det egentlig mere en forestilling om cirkus end med cirkus, men artisteriet fornægter sig ikke.

Den iltre, unge djævelspilskonge Pierre Marchand og den modne ’verdensmesteren’ i håndstand Encho burde kunne holde enhver snak om cirkuskrise fra døren. Kors i ryggen, hvor er de gode.

Jeg har set dem begge lægge publikum for deres fødder, da de hentede deres velfortjente priser ved verdens største cirkusfestival i Monte-Carlo. Nu gør de det i Arena – med lige så stor effekt.

Pierre Marchand er ikke længere kun ung og håbefuld, men en ung, brændende fuldblodsartist, et topnummer – forestillingens bedste og mest overrumplende i al sin roterende herlighed. Glem al den snak om håbløse spindoktorer, her er mesteren!

Pierre Marchand fik sit gennembrud, da Nelly Jane Benneweis i 2004 som jurymedlem var med til at give ham en guldmedalje ved European Youth Circus festivalen i Wiesbaden. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det er Milles skyld alt sammen. Hun blev døbt Mille Gori i Rødding, Spøttrup, hvor hun gik og drømte om at blive cirkusprinsesse i sit Cirkus Mille. Men det er som Motor Mille fra DRs Ramasjan, hun nu kommer med fuld drøn på og virkeliggør drømmen i Arena.

Hun er cirkusprinsessen. Det er Mille, der står for hele manegeeventyret med idé, manuskript og instruktion. Hun har lavet koreografien til de forfriskende, internationale dansepiger, som hun også selv er en del af med sin erfaring fra Balletakademiet i Stockholm, Skolen for moderne dans, Statens Teaterskole og andet.

Dertil har hun skabt en musik og den stribe letfordærvelige popsange, der gør eventyrforestillingen til en cirkusmusical. Det er sgu’ modigt og højt spil, Benny Berdino er ude i, når på han på den måde tør overlade Nordens Største Cirkus til en rastløs, 27-årig drengepige med ’en fiks idé’.

Motor Mille alias Mille Gori. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det vovemod bør belønnes. Selv om Mille bruger mange ord, og ind i mellem for mange, så har hun evnen til at omsætte sin fantasiverden til en cirkusoplevelse. Hvad hun mangler af en sprechstallmeisters autoritet, har hun til gengæld i sin ukuelige, storblomstrede charme fra det øjeblik, hun åbner sin bog og starter eventyrfortællingen. Hun er så gammeldags, at hendes ærinde er at genskabe troen på, at drømme kan blive til virkelighed. Det er den blevet for den lille dreng i eventyrbogen. Det er ham, vi oplever åbne bogen som voksen og tænke tilbage: Hans navn er…Benny Berdino!

Benny er ikke den eneste ’gamle mand’ i manegen. Der møder vi også den 65-årige franske 4. generationsjonglør Kris Kremo, der har vundet en sølvklovn i Monte-Carlo og var med i 40 års jubilæumsforestillingen forrige år. Han optrådte i sin tid sammen med sin far Bela Kremo. Det gjorde han også den aften, Benny Berdino var 13 og sammen med sin far, Arne, så ham i Lorry i København, hvor der nu er tv-station. Der er god nostalgi i, at Benny nu har fået ham med i Mille-eventyret.

Kris Kremo. Han oprådte i flere sæsoner på Plænen i Tivoli, og har også haft en enkelt sæson – 2002 – i Cirkus Benneweis. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Ud over Mille er der også en rigtig Cirkusprinsesse i historien, nemlig den smukke Laura fra Viborgenia med sine fuldblodsarabere. Hun er gift med Berdinos ældste søn Jackie, der til gengæld måtte opleve premieren i en kørestol. Årsagen beskrev han selv sådan: -Jeg gik bogstaveligt talt på røven over forestillingen, altså mens vi arbejdede med den – og fik beskadiget det ene knæ.

Det var Laura som lille, der fik det største publikumsbifald. Hun dukkede op som en tro kopi i familiens yngste, Scarlet på 4, der præsenterede sine shetlandsponyer og dermed fik sin ilddåb i manegen.

Laura og Jackie Berdinos datter Scarlet. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Berdino-familiens kronprins Patrick, 25, prøver en helt ny rolle, nemlig som kaskadør sammen med sin fætter Oliver, 23. Det sker i et forrygende tempo og imponerende akkuratesse på og omkring et bord. De har virkelig øvet sig – og ser ud til at have nydt det. De blå mærker må i kø for at nå et så fornemt resultat.

Fætrene Patrick og Oliver Berdino. Patrick er søn af Jackie Berdino og Oliver af Suzanne Berdino. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det hele startede med ren magi – med Jidinis Magic Company’s spektakulære illusioner. Keryazov Brothers, franskfødte Angel på 17 og bulgarskfødte Radostin på 14, tilføjede moderne springrytmiske udfoldelser i talent-konkurrenceagtige dansemønstre.

Den russiske Diana beviste, at det er en skrøne, at gravhunde ikke kan lære noget. Hendes seks mini-gravmænd kunne ’det hele’ i en sjælden charmerende synkronopdragelse.

Diana Vedyashkina og hendes små gravhunde. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Mod al blidheden i første afdeling stod Bøllerne fra Balladegade – rumænske Duo Costache – som en rå kontrast, hvor de sætter alt på et bræt, eller rettere en stang, der sågar kan rumme et ’dødshjul’ for enden. Så kan fruen muntre sig med at køre dødsdrom i det.

Mille sparer heller ikke sig selv, men går i luften og udfordrer både sig selv og os i en høj hoppegynge med trapez og bungee jump. Sådan! Hun varmer godt op til artistbarnet, vejr- og Vild med Dans’-vinderen Sara Maria og badekars-artisten Bubber, der senere på sæsonen skal afløse Mille. For Bubbers vedkommende bliver det dog nok uden badekar i denne omgang?!!

Den italienske repriseklovn Jimmy Folco har Buster Keaton som forbillede, men det hjælper lige fedt, når Mille hele tiden jager ham ud, fordi han ikke er med i historien. Det kæmper han tappert for at få ændret. Gæt, om det lykkes f.eks. med at få fire publikummer til at te sig i en musikalsk joke.

Hvis der manglede lidt svirp over 1. Afdeling, så er der til gengæld fuld drømmevaluta for penge i 2. Afdeling, der starter med, at vi må sluge et par kameler eller seks - undskyld, det er dromedarer - og nogle flotte, hvide lamaer til dessert. Det gør vi med glæde sammen med Rudi Althoff, der senere vender tilbage med sine tre afrikanske elefanter Jenny, Laura og Jungla, der kan deres kram.

Den russiske Ekaterina Karmashova ikke bare spinder som en kat, men danser og bevæger sig også som en, også når hun gynger under telttoppen.

Der er ikke mange store truppe, eller dyrt isenkram med i forestillingen. Det er mere på solistplanet, det foregår, men når man kan opleve stjerner som Encho og i udpræget grad publikumsmagneten Pierre Marchand, så gør det altså ikke så meget.

Encho. Sidst vi så ham i Danmark var i 2006. Nogle måneder senere fik han såvel publikumsprisen som en sølvklovn i Monte Carlo. Ikke mange fattede, hvorfor juryen ikke gav ham en guldklovn. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Er seks stjerner så udtryk for, at det her er den absolut perfekte og mest geniale forestilling? Knapt, men den sidste stjerne er for modet til at turde gå eventyrvejen og satse på en ny stil, der er meget i børnehøjde.

Og så levede de lykkeligt til deres dages ende – forhåbentlig! De gør sangene, som udgives på cd, måske også.

Jacob Boas Leitisstein også til premiere hos Cirkus Arena 23. marts. Klik her for at se hans fotos fra forestillingen (Jacobs slideshow vil først være helt færdig i løbet af lørdagen).

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2017

Enoch’s Cirkus Show i City Vest, Aarhus. Hidtil har det kun været i vinterferien, du har kunnet opleve Jimmy Enochs cirkus show i forskellige storcentre. Men i weekenden 31. marts til 2. april laver Jimmy forestillinger for City Vest i Aarhus. I showet medvirker Jimmy selv med glasbalance på cykel, Josefine Igens hunde, klovnen Don Christian samt Flying Superkids Junior. Spilletidspunkterne kan du se i Cirkuskalenderen.

Josefine Igens dejlige hundenummer oplevede danskerne blandt andet i Cirkus Dannebrog i 2006 og Cirkus Baldoni i 2013. Nummeret kendes også fra dvd’en Dyrene i Cirkus.

Den østrigske klovn Don Christian havde stor succes i Cirkus Benneweis i 2010, 2013 og 2014.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2017

Første gang Cirque du Soleil gæstede Danmark var i 2009, hvor de viste forestillingen Quidam i et specialbygget telt, der var opstillet på Fisketorvet. Alle var begejstrede over den imponerende forestilling. Siden har de flere gange gæster Danmark med hal-udgaver af deres forestillinger. De har blandt andet spillet i Forum i København, der ikke er verdens mest charmerende arena. Det var derfor med spænding, jeg så frem til, at de nu skulle gæste Københavns nye superarena Royal Arena med forestillingen Varekai.

Varekai havde premiere i Montreal i 2002 og kom siden på turne. Først i telt, men siden 2008 også i arenaer. Forestillingen er indtil nu set af mere end 9 mio. tilskuere.

Tilskuerne i Royal Arena fik en flot oplevelse. Arenaen var delt, således at man kun brugte den ene halvdel (se tegning). Rummet fik derfor nærmest facon som en cirkusbygning hvor scenen (manegen) som i cirkusbygningen i København var placeret i den ene ende og ikke som i et teltcirkus i midten.

Varekai blev indledt med opvarmning med et par komikere – en nobelt klædt herre og en trivelig blondine - der lavede lidt smågags med publikum på de forreste rækker og til sidst en ganske kort udgave at klappe/råbe entreen med publikum inddelt i sektioner. Måske ikke specielt imponerende. Det var parret til gengæld, da de senere i forestillingen vendte tilbage med en formidabel komisk trylleentre, som blev afsluttet med en helt speciel version af Det Spiritistiske Kabinet.

Forestillingen blev indledt med, at en ung mand med vinger – Ikaros – landede i en ekstraordinær verden dybt inde i en skov, befolket med krybdyr og andre mærkelige skabninger. ”Denne unge mand tager ind i et eventyr, der er både absurd og ekstraordinært. På netop denne dag, på kanten af tiden, begynder en inspirerende rejse der på ny åbner døren til livet, verdens mysterier og sindet, ” hedder det i Cirque du Soleils beskrivelse af den videre handling.

Forestillingen bød på en række imponerende og spektakulære optrin med elegante kostumer og flot lys og lyd. Artistmæssigt oplevede man en kvindelig artist i net, som også blev brugt som tissue. En anden kvindelig artist viste et fint nummer i swingtrapez. Et par artister viste korte bungee-entreer, og en mandlig duo optrådte med elegance og dygtighed i strapater (aerial straps). Forestillingen bød også på akrobatik, håndstand og contortion, lige som en artist havde en entre i cyr wheel. En anden artist svang sig rundt på en art krykker. Alt utrolig flot iscenesat og artistmæssigt pænt, men uden at være af højere standard end det, man kan opleve andetsteds. Det var til gengæld det afsluttende nummer i russisk gynge, endda med hele to gynger. Jeg har aldrig set så flot et gynge-nummer! Springerne landede ikke blot i to ”lagner”, men også på hænderne af gribere, lige som de sprang fra gynge til gynge, endda således at to springere krydsede hinanden.

Der medvirkede i alt 50 artister og musikere.

Ved premieren var der godt besat på de dyre pladser og mere sparsomt besat på de billige pladser til "kun" 530 kr.pr. stk. Den to timer lange forestilling spiller i København til og med søndag den 26. marts. Det er ikke tilladt at fotografere under forestillingen - jeg tog dog et enkelt smartphonefoto under finalen.

Som sædvanligt hos Cirque du Soleil bliver artisterne ikke præsenteret ved navn. De skal betragtes som en helhed, et korps, og ikke som solister. Hertil kommer, at der løbende sker udskiftninger. De to komikere var så vidt jeg kunne se slet ikke med i oplistningen i det trykte program til 150 kr. Trapezartisten hed iflg. programmet Karen McKeeman og kommer fra USA. Duoen i areial straps bestod af Oleksii Kozahov og Alexander Romashyn, begge fra Ukaine. Artisten på ”krykker” hed Raphael Botelho Neponuceno og kommer fra Brasilien.

Til september kommer forestillingen til først til Oslo og derefter til Malmø. I oktober spiller Varekai først i Helsingfors og dernæst i Stockholm.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2017

Slut for Cirkus Zorba. Det norske Cirkus Zorba har meldt ud, at det er definitivt slut. Det er den svenske tryllekunstner og cirkusven Mr. Toledo som fortæller, at Ronja Gujord skriver:

Det er vår og de fleste venter å se Cirkus Zorba komme rullende langs veien. Dessverre har vi nå tatt en vanskelig avgjørelse om å legge ned driften av Cirkus Zorba. Det vil si at vi ikke blir å se langs den norske landeveien mer. Det har vært en ære å få lov å føre arven videre fra min far. Å drive et cirkus er både vanskelig og tungt men samtidig har det gitt meg minner og erfaringer for livet. Tusen hjertelig takk til alle som har støttet oss og besøkt vår forestilling - dere har gjort at vi til nå har kunne bringe unik og underholdende kultur til mennesker i hele landet! Tusen tusen takk!

Cirkus Zorba var et mellemstort cirkus, som blev startet af Thor Gujord i 1991. De turnerede ikke 2014 og 2015, men genoptog turneen i 2016 med Thor Gujords datter Ronja som direktør. Men nu er det altså definitivt slut. De to eneste cirkus på de norske landeveje i år er Cirkus Arnardo og det netop genstartede Cirkus Agora.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2017

Cirkus Baldoni - nu med musikalske klovne. Baldoni havde som det første af de danske cirkus landspremiere i Lyngby den 21. marts 2017. Som noget nyt har de i år stole på alle pladser, hvilket har reduceret det samlede antal pladser på de to logerækker og de fem rækker på gradinnet fra 450 til 414. Til gengæld er komforten klart forbedret. Nyt i år er også et flot nyt bagtæppe. Og ”orkesteret” er i år ud over forudindstillet musik en trommeslager med rigtige trommer og ikke blot et par enkelte akustiske trommer.

Også forestillingen var flot. Det var Baldoni i topform og med de indslag, som er et ”must” for Baldoni-fans. Eksempelvis velkomstsang og afslutningssang. Og så selvfølgelig løven Leonardos dialog med cirkusdirektøren René Mønster Baldoni. Løven skal sige ”mine damer og herre, der bliver værre og værre” og fortælle, at den ”elsker børn – med sovs og kartofler”. Ellers er det ikke en rigtig Baldoni-forestilling.

Som noget nyt har Cirkus Baldoni i år musikalske klovne. Husklovnen Danilo har nemlig fået bistand af den supermusikalske Eddie (Eduard Janacek), som publikum sidste år oplevede som jonglør og rola rola-akrobat. Mellem numrene i forestillingen forsøger han også det klassiske jonglørnummer med at kaste 7 teskeer op i 7 glas. Det mislykkes gang på gang - for så at lykkes til allersidst i forestillingen.

Danilo og Eddie indledte forestillingen med musik på hhv. trombone og trompet, hvilket gik over i indledningen med alle artister i manegen, som hos Baldoni er en scene. Artisterne svingede med Dannebrogsfag og sang Happy Birthday. Cirkus Baldoni kan nemlig i år fejre 15 års fødselsdag.

Første artistnummer var Emmanuel Zuma og hans 3 Mombasa Boys, som optrådte i pole. Dernæst så vi et elegant og charmerende nummer med dresserede katte, fremført af Fatime (Fatime Horwath) med bistand af ægtefællen Peytchev (Peytchev Plamen Metodiev). Også kattene så ud til at nyde nummeret. År tilbage viste Fatime et flot hula-hop-nummer, hvor Peytchev bar rundt på hende, men skiftede så til at optræde med katte. Det er mindre fysisk krævende end hendes gamle entre – man bliver jo ikke yngre. Fornuftigt. Og dejligt at der er kommet et af markedets allerbedste kattenumre ud af det.

Danilo og Cindy havde herefter en entre, hvor Danilo først prøvede med at skyde med pile og Cindy derefter forsøgte sig som knivkaster med en publikummer (på premiereaftenen tryllekunstneren Robert Mark) som skydeskive.

Dernæst kom Mombasa Boys igen i manegen, denne gang med et flot udført Limbo-nummer.

En af de fire Mombasa Boys med flot limbo-nummer

Sidste nummer inden pausen var Agnes og Roland Dittmars forrygende entre, hvor Roland finder en kæreste i et lille hus. Af hensyn til dem, der ikke kender nummeret, vil jeg ikke afsløre hvorfor Agnes og Roland i manegen ligner et umage par, selv om de i det civile liv gift med hinanden. Sidste år oplevede jyder og fynboer nummeret i Cirkus Krone. I år er det sjællændernes tur til at more sig over det umage par. Parret var hos Arena i 2008, men nummeret gjorde sig ikke godt i et kæmpetelt. I øvrigt er Dittmars i dag langt bedre end i 2008.

Roland ser en dejlig dame i vinduet i det lille hus

Den komiske entre med trampolinen, som er maskeret som et basebassin og med en 3-metervippe ved siden af, gør altid lykke. Hos Baldoni blev den udført af Mr. Jumping alias Peytchev Plamen Metodiev. Han har 2 gange før været hos Baldoni, men er ifølge programmet den artist, som publikum flest gange har bedt om at få lov til at se igen.

Vi har set det før. Men Danilos version af Renée & Renatos gamle 80’er hit Save Your Love tåler godt gensyn. Entreen med gulvmoppen som paryk er vist egentlig opfundet af den schweiziske klovn Andre Broger, men måske bedre kendt i José Michels version.

Danilo ”synger” Renatos stemme i Save your love my darling, save your love 

Roland og Agnes Dittmar kom derefter tilbage med en opfølgning af deres første entre. Denne gang finder den invaliderede Roland en lampe, hvis ånd giver ham 3 ønsker. Hvordan han bruger dem, vil jeg ikke røbe for ikke at ødelægge nummeret for nye tilskuere.

Maria Janacek havde derpå en entre i vertikal sejl.

Danilo og Eddie fik herefter assistance af Cindy i den musikalske klovneentre "Du må ikke spille her", hvor Eddie nåede at spille på mange forskellige instrumenter – endda på to trompeter på en gang - inden Cindy fik lov til at lægge hoved til ”Min hat, den har tre buler”. Se foto.

Sidste artistnummer var Mombasa Boys som dels sjippede, dels byggede imponerende menneskelige pyramider.

Mombasa Boys.

Slutnummeret var en slags danseentre med Danilo og René og derpå samtlige artister iført boksehandsker. Det gik over i finalen med Baldonis afskedssang ”Vi har været de bedste venner” og alle artisterne i manegen. 

Grand Finale. Alle fotos: Ole Simonsen. Klik her for at se en række gode fotos, som den dygtige unge fotograf Jacob Boas Leitisstein tog under forestillingen.

Der er ingen tvivl om, at de, der gæster Cirkus Baldoni i løbet af den kommende sæson, vil føle sig godt underholdt. Og ”stamgæsterne” vil glæde sig over et cirkus, der holder fast ved sit koncept og byder på alt det, som hører til en god Baldoni-forestilling.

Klik her for at læse den ”gamle” teater-, revy- og cirkusanmelder Rud Kofoeds anmeldelse af forestilling, ledsaget af mange fine fotos.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2017

Nyt telt til Cirkus Summarum. Som nævnt her på siden den 16. februar er det fremadrettet Enoch Show Production ApS og ikke Cirkus Arena/familien Berdino, der lejer telt ud til DR Big Bandets og Muskelsvindfondens forestilling Cirkus Summarum.

Tegning af det nye telt

Jimmy Enoch har sendt mig lidt facts om det nye telt:

- Nordeuropas største event-, show- og cirkustelt.

- Teltet af det eneste af sin slags i hele Skandinavien.

- Tilskuerkapacitet på 2.500 gæster, alle på faste og nummererede stole

- Tilskuerkapacitet på 5.000 personer til stå koncert/event.

- Teltet er 60 meter i diameter og har en højde på 23 meter.

- Sidedugen har en højde på 5,5 meter, hvilket betyder at man uden problemer kan køre helt ind i teltet, med en trailer/sættevogn til div. produktioner.

- Alene teltkuplen har en diameter på 15 meter.

- Telt og tribune fylder ikke mindre end 10 sættevogne.

- Det hele er produceret i Italien hos nogle af de bedste teltspecialister, der findes. (Teltet er et Scola Teloni telt. Master og tribune er fremstillet af Anceschi)

- Både telt og tribune er selvfølgelig godkendt og certificeret.

   

Tegning samt Summarums grundplan i det nye telt

klovn.gif (1460 bytes)

18. marts 2017

Katja Enoch fylder 50 år den 21. marts. Katja Enoch er den yngste af Solveig og Haddy Enochs 4 børn. Hun er et ægte cirkusbarn, som er vokset op i cirkus Dannebrog, hvor hun har medvirket i utallige forestillinger, siden familien Haddy Enoch genstartede cirkus Dannebrog i 1977. Hendes alsidige artistuddannelse gør, at hun kender artistfagets grunddiscipliner til bunds, og hun har anvendt sine færdigheder i mange sammenhænge: som del af familiens cykelnummer The Haddies, som luftartist (vertikalsejl og romerske ringe), som lynomklæder, ligesom hun er en udmærket tryllekunstner. Hun behersker stepdans, og som danser har hun flere gange deltaget i cirkus Dannebrogs cirkusballet. I en del år var det Katja, som præsenterede cirkus Dannebrogs heste, indtil man efter Haddy Enochs død i 2009 besluttede sig til ikke at have egne dyr. I de følgende sæsoner var Katja blandt andet aktiv i billet- og kiosksalget. Indtil hun og hendes mand Abdelaziz forlod Cirkus Dannebrog i slutningen af sæson 2016 var hun kassechef.

I dag bor Katja og Abdelaziz sammen med sønnen Joseph på næsten 4 år i Sdr. Hygym ved Rødding. Katjas datter Nathalie fra et tidligere ægteskab går i 3 g på Ribe katedralskole og er i øvrigt som sin far en dygtig fodjonglør. Cirkusblodet flyder i familiens åre, så de forlader det ikke helt, selv om de ikke længere rejser med cirkus. I stedet underviser Katja og Abdelaziz på skoler, højskoler, friskoler, efterskoler og indkøbscentre m.v. over hele landet. De træner eleverne i jonglering, akrobatik og luftakrobatik. Parret tilbyder også underholdning med ballondyr, møntfangst, adagioakrobatik og ildshow. Den runde dag fejres i hjemmet i Sdr. Hygum.

Katja Enoch. Foto: Lise Kokholm

 klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2017

Cirkus Brazil Jack 2017 - klassisk cirkus i topform.  Brazil Jack havde premiere i Malmø torsdag den 16. marts. Og det gik godt og uden de småfejl, som undertiden præger en premiereforestilling.

Den ca. 2 timer lange forestilling er en flot forestilling, afviklet i et rask tempo og uden en eneste overflødig pause. Der er ikke et eneste nummer at den slags, man blot betragter som fyld. Som sædvanligt er der ingen sprechstallmeister. Kun cirkusdronningen Carmen Rhodin, som byder velkommen og takker af. Brazil Jack har fortjent mange fyldte telte under årets turne som bringer dem fra Skåne i syd til Lapland i det nordligste Sverige. Desuden besøger de Gotland i juli måned.

Teltet er af ældre dato med stormstænger og gradin med bænke med og uden ryglæn. Men lyssætningen er nu med moderne led-spots, og det 6 mand store orkester er særdeles velspillende.

Årets repriceklovn er Mr. Lorenzo fra Italien. Han er klart bedre, end da jeg oplevede ham ved Budapest-festivalen i 2016 og trækker ikke sine entreer længere ud, end de kan bære. Og de få gange, han inviterer tilskuere i manegen, han har takt og tone nok til at acceptere et afslag. Det kunne mange repriceklovne lære noget af!

Mr. Lorenzo

Forestillingen indledes med den kendte klappeentre, hvor klovnen deler publikum i 3 sektioner der klapper/råber i takt – eller i hvert fald prøver på det.

Derefter kommer alle artisterne i manegen, og Carmen Rhodin byder velkommen.

Første artistnummer er Steacy Giribaldi, som med charme og elegance løber op og ned af en stige, der står frit op i luften og sågar kan gå fra podie til podie på sin stige (se foto). Danskerne oplevede hende sidste år i Zirkus Nemo.

Steacy Giribaldi

Lorenzo har nu en kort reprice, hvor han jagter en myg og til sidst forsøger sig med stigebalance, samtidig med at han ”stripper”.

Dernæst kommer Wolf-brødrene i manegen og viser deres formidable komiske trapezentre, som man også kunne opleve ved årets cirkusfestival i Monte Carlo. Det svenske publikum oplevede dem senest i Cirkus Olympia i 2013, men siden er de blevet endnu bedre. Danskere vil huske dem fra Cirkus Arli 2011 og 2014.

Wolf Brothers

Næste nummer er et nydeligt nummer, hvor Toni og Emilia fra Donnert-familien rider pas de deux.

Toni og Emilia Donnert

Dernæst møder vi den 32-årige ukrainske kraftatlet Deniz Ilchenko. Kraftatleter er efterhånden en sjældenhed – Baldoni havde dog i 2016 den ikke helt unge ungarske Herkules Jozsef Pakuza med i forestillingen. Deniz er klart bedre – men også langt yngre – end sin ungarske kollega. Han jonglerer med bildæk, trækker med mundbid en bil og snurrer rundt med en træstamme på nakken. Et kunststykke, som han derefter gentager med 4 personer på træstammen, se foto. Til sidst i entreen bliver han kørt over af en bil.

Deniz Ilchenko

Sidste nummer inden pausen er en art charivari, udført af Mr. Lorenzo sammen med Wolf-brødrene og 3 medlemmer af Donnert-familien. Det er et muntert indslag med menneskelige pyramider, Mr. Lorenzos forsøg som kraftatlet og det klassiske gag med springbrættet som knækker, da en tilskuer hopper ned på det.

Efter pausen viser Neyenne Frank, som også er medlem af Donnert-truppen, et elegant og spektakulært contortion-nummer.

Neyenne Frank

Efter en kort reprice med Mr. Lorenz er turen kommet til Wolf-brødrene kendte kaskadørnummer, hvor de er klædt ud som skotter.

Så viser Mr. Lorenzo sin version af den kendte entre, hvor først han og senere nogle fra publikum spiller O Sole Mio på klokker.

Til sidst møder publikum Donnert-familien med jockeyridt. De er i dag er klart bedre, end da de var hos Benneweis i 2013 og Brazil Jack i 2014. Ud over de klassiske spring fra og til hest mestrer de fejlfrit både en forlæns og en baglæns salto på hesteryg. De klarer også den baglæns salto fra hest til hest, til slut endda i en version, hvor springeren står på ryggen af en anden akrobat.

Donnert-familien. Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

Ved finalen imponeres man over, at forestillingens kun 10 artister kan vise så flot cirkus. Godt gået. Hals- und Beinbruch, som man siger på cirkussproget.

klovn.gif (1460 bytes)

14. marts 2017

Ny norsk cirkusbog. Geir Støre har netop udgivet bogen «Brødrene Berg og søstrene Mundeling». De drev i mange år de norske Cirkus Empress, Empire og Løwe. 

På bogen af bagsiden hedder det:

Cirkus og gjøgl er importerte elementer i vårt kulturliv, hvor ikke uventet den danske innflytelsen er stor. Flere norske aktører har fått sine talenter og muligheter forløst gjennom danske forbindelser med større tradisjoner, ressurser og erfaring. Ett eksempel er alliansene mellom Vikaguttene Hartvig og Eugén Berg og Mundelingdøtrene Anna

og Viola. Til sammen skapte de tradisjonsrike norske cirkusforetak, med pompøse navn som keiserinnen og keiserdømmet – «Empress» og «Empire» – samt «Løwe», for alltid risset inn i norsk cirkushistorie.

Bogen er kun trykt i 100 eksemplarer. Den sælges som nummereret samlerobjekt for 500 norske kr. + porto, hvilket langt fra dækker trykomkostninger for en sådan bog.

Bogen vil senere blive nærmere omtalt her på siden. Den kan købes ved henvendelse til forfatteren på geirst@ostfoldfk.no

 klovn.gif (1460 bytes)

13. marts 2017

Besök hos Cirkus Olympias vinterkvarter lördagen 4 mars. Martin Lasson Berglund skriver:

Förra lördagen bjöd familjen Bengtsson hem till sitt vinterkvarter i Drängsered, Torup utanför Halmstad. Ett 20-tal cirkusvänner från Sverige hade hittat hit och välkomnades av akademidirektör Roy Himsel och Henrika med familj.

Dagen började med en intressant rundvisning utomhus där vi fick se de stora hagarna där djuren fritt kunde springa av sig. Henrika berättade om de olika djuren och de kom fram och hälsade på oss besökare.

Cirkus Olympias vinterkvarter med folde til dyrene. Alle fotos: Emelie Kindbladh

Senare fick se Niklas, Jessica och Natascha träna hästar, kameler och nytillskottet grisen Roy.

Grisen Roy i manegen

Jag och min sambo Emma fick också chans att testa på att stå i manegen med häst och kameler och det väldigt spännande.........och svårt! Vi fick lära oss att rörelser och rösten var avgörande faktorer för att lyckas.

Kameler, i dagens anledning fremført af en af gæsterne, Emma Olsson

Martin Lasson Berglund forsøger sig som hestefremviser. I det daglige er Martin skolelærer.

Henrika visade upp sitt fina museum med affischer, kostymer och bilder från Cirkus Olympias historia. Vi cirkusvänner fick också chans att fylla på med program från föregående säsonger. Jag hittade exempelvis ett Olympia program från 87 som jag inte hade. 

I verkstaden fick se en nyrenoverad djurtransport som tre cirkusanställda höll på att finaputsa innan den skulle bege sig till Norge med djur. I transporten fanns också en bostad med kök och dusch för en djurskötare vilket imponerade på oss.

Väl inomhus hade Henrika dukat upp till stor fest! Massor med god mat och ett stort utbud av dryck, godis och chips, blev vi bjudna på. Henrika berättade också om hur allt startade med Olympia och hur hon kom till Sverige och blev förälskad i Herbert. Roy visade fotografier från årets Monte Carlo festival och berättade om olika artister och nummer.

Under eftermiddagen och kvällen samtalade vi om cirkus, åt och drack gott i trevligt sällskap.

En lyckad cirkusträff anordnad av Cirkus Olympia och Cirkusakademien som jag hoppas kan återkomma inom de närmsta åren!

 klovn.gif (1460 bytes)

13. marts 2017

IT ALL HAPPENS IN PARIS Som du sikkert har bemærket, bliver rubrikken ikke bragt så hyppigt som tidligere. Over store dele af verden har cirkus, varieteer m.v. det svært i disse år og har færre gæster end tidligere. Det gælder også i Paris. Hertil kommer, at terrorangrebene i Paris i 2015 stadig betyder, at antallet af turister i Paris er lidt lavere end tidligere. Samtidig har jeg i samråd med min korrespondent Zarro Zarro besluttet ikke at gentage omtale af forestillinger, som i det store og hele svarer til forestillinger, vi tidligere har omtalt.

Men Zarro Zarro vil fortsat rapportere fra Paris, når han finder, at der sker noget af interesse for vores læsere.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. marts 2017

Den 10. marts omtalte jeg Benny Schumanns 50 års jubilæum som jonglør med tallerkner m.v. i spin. Det findes ingen filmoptagelser af nummeret fra premiereåret. Men Benny har fundet en 8 mm film med nummeret fra 1968, hvor han bl.a. optrådte i Lorry i København. Klik her for at se filmen.

Som du kan se på filmen brugte Benny oprindelig glasskåle og ikke tallerkener på pindene. På det punkt var han inspireret af Eric Brenn, som havde været heldig at finde nogle lette fra U.S.A. med en lille kant forneden. Det var desværre kun muligt for Benny at finde skåle, som vejede mere end 1 kilo pr. stk. Det var med til at gøre nummeret mere kompliceret både hvad angår bord og pinde angik. Det betød desværre også, at der ikke var så meget råderum til at ”lege” med nummeret, når skåle er ved at falde ned, men at Benny var bundet at det hele bare kørte korrekt. Det var heller ikke helt ufarligt med disse skåle, både hvis man fik en i hovedet eller hvis de faldt ned. Så blev det til store stykker glasskår, der også kunne falde ud til publikum. Derfor skiftede Benny senere skålene ud med tallerkener. ”Men jeg ser stadig efter hver gang jeg kommer i en porcelæns/glas forretning, om der skulle være noget der kan bruges,” fortæller Benny Schumann.

Her er et foto hvor glasskålene skiftet ud med tallerkener

klovn.gif (1460 bytes)

10. marts 2017

50 år med snurrende tallerkener. I dag, fredag den 10. marts, er det 50 år siden, at Benny Schumann havde premiere på sin balance og porcelæn spin act i Fyns Forum. Som søn af Pauline og Albert Schumann havde han haft sin opvækst i cirkus og var oplært som hestedressør, rytter og multi-artist. Hans tante Adele havde lært ham at danse på line, og da Cirkus Schumann i 1964 havde tallerkenjongløren Eric Brenn blandt de optrædende sagde Adele til Benny, at det ville klæde ham at lave sådan et nummer, Et par uger efter gik Benny i gang med træningen. I 1967 var nummeret klar, og han fik sin debut med det først under Cirkus Schumanns optræden i Fyns Forum og senere under sæsonen i Cirkusbygningen. Efter denne sæson startede Benny Schumann som solo artist i Malmø på  Kronprinsen, nu under navnet Ric Benny. Med dette nummer turnerede han de følgende 10 år verden over. Så fandt Benny og hans kone Marianne, at det var på tide at slå sig ned et fast sted, når børnene Julia og Patricia skulle begynde skolen. De kunne se, at der var mange børneteaterforestillinger, der havde stor succes med at spille på bl.a. skoler, biblioteker, m.m. Men der var ingen artistforestillinger. Det gav Benny Schumann ideen med at begynde med at lave de børnevenlige artist- og klovne forestillinger, som han laver den dag i dag. Tallerken-nummeret indgår stadig i hans soloforestillinger, men erstattes undertiden af andre numre når han kommer steder, hvor han har vist det flere gange før.

Benny Schumann med de flyvende tallerkener. Fra Benny Schumanns samling.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2017

Cirkus Agora 2017. Det norske Cirkus Agora blev etableret i 1989 af lineartisten Jan-Ketil Smørdal, som da var 25 år gammel. Det voksede og blev hurtigt en mellemstor forretning med udmærkede programmer. Siden gik det dog tilbage, og Agora blev erklæret konkurs i november 2008. Det startede op igen i 2009, men også den sæson endte med en konkurs. Siden har de ikke turnerer, men Jan Ketil har hele tiden haft en drøm om at genstarte sit cirkus. Og han satser på at det lykkes i år med premiere i Straume Næringspark i Godvig tæt ved Bergen den 22. marts.

På hjemmesiden www.cirkusagora.no står der:

Jan Ketil feirer i år 40- års jubileum som artist. I år kan Cirkus Agora by på et rikholdig program med alt fra halsbrekkende akrobatikk til morsomme klovnerier av ypperste klasse.

Det hele startet ved at en ung Jan Ketil spente opp et tau mellom utedoen og epletreet på familiegården hjemme i Nordfjordeid.

Jan Ketil Smørdal har gjort kjent at han nå skal på veien igjen med sitt Cirkus Agora. Det er det mange som er glade for! Dette skjer 40 år etter at han begynte med å balansere på linen han hadde strukket mellom epletreet og utedoen hjemme på gården i Nordfjordeid. Han opptrådte på denne linen i sin egen konfirmasjon i 1978, og debuterte som artist som 16-åring.

Han var trekkplaster for Cirkus Merano med sine halsbrekkende øvelser på slakk line, og etter hvert ble han også et anerkjent navn i den internasjonale cirkusverdenen, med engasjementer i store cirkus ute i Europa, og opptreden i beste sende tid på eksempelvis BBC.

Med brask og bram startet han Cirkus Agora 1989, og holdt på med omreisende cirkustelt fram til 2009. De siste årene har Jan Ketil Smørdal hatt firmaet Cirkus Agora AS som har drevet lønnsomt med opptredener for Den kulturelle skolesekken, i fornøyelsesparker, på festivaler og gallaforestillinger og på asylmottak. Ja, til og med sirkusgudstjenester har det blitt arrangert.Men nå er det investert i nytt telt og ny bilpark, og Jan Ketil er klar for en omfattende turné landet rundt nå i 2017.

Fra Moldova får Cirkus Agora besøk fra sjongløren Antonin Rapolli. Sammen med sin partner Helena har de begeistret titusenvis av mennesker i noen av Europas største og mest anerkjente cirkus. De har høstet heder og ære i festivaler og blant publikum og presse.

Boffo er kanskje verdens smarteste hund, og han elsker å trene og opptre. Sammen med vakre Helena fra Slovenia viser Boffo sine unike tricks for første gang i Norge.

Med sine morsomme og tøysete sprell er klovnen Pepino årets morsomme høydepunkt. Pepino kommer fra det stolte cirkuslandet Tsjekkia.

Leroy Quaiser fra Tyskland er en håndstandsakrobat av yperste klasse. Hans tekniske utførelse er det trolig ingen andre i verden som overgår innen denne spennende og krevende disiplinen.

Oppunder stjernehimmelen tar Sandra Quaiser fra Tyskland oss med på spenstige vendinger i tissuen.

Roberto fra Italia serverer pizza på snurrende tallerkener i et forrykende tempo.

David Roberto fra Italia viser halsbrekkende balansekunst på Rola-Rola.

Derudover optræder der ponyer en yndig duo fra Finland samt en Slinky.

David Roberto er formentlig den samme som David Robert, som i 2014 optrådte i det svenske Cirkus Brazil Jack og året efter i Cirkus Arli.

David Robert i Cirkus Arli 2016

Det norske Cirkus Arnardo starter som tidligere nævnt sæsonen den 11. april. Cirkus Minimax holder pause i år. Det samme gælder vist nok også Cirkus Zorba. Cirkus Merano har ikke turneret siden 2014. Så Arnardo og Agora ser ud til at blive de eneste cirkus, der i år rejser rundt i Norge.

klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2017

Cirkusresa till våra danska grannar 20 maj, Trapez och Mascot!

Martin Lasson Berglund har et tilbud, som også kan benyttes af københavnere, der gerne vil besøge Cirkus Trapez og Cirkus Mascot i Jylland:

Ifjol startade Isabella och Bernard, från Dannebrog-familjen, en ny cirkus under namnet Trapez. En familjecirkus med många djur, bl.a. elefanten Ramboline. Säsongen gick bra och i år satsar de på en större föreställning med liten orkester (trio), luftakrobatik, hundar, hästar, åsnor, kameler och med Jackson familjen som var engagerad av svenska Olympia 2016.

Konferencier i år är Judy Glosted, som tidigare varit på Benneweis under ett par säsonger.

Cirkusen spelar i Haderslev kl. 11 på lördagen. Cirkusen kommer inte till Själland/Köpenhamn i år! Biljettpris 170-220 dkk.

Efter föreställningen på Trapez kör vi direkt till Vester Nebel och den mindre Cirkus Mascot, som även de presenterar ett intressant familjeprogram med show kl. 15.

Föreställningen bjuder på vargliknande hundar, papegojor, minigris, hästar, rola rola och luftakrobatik. En mindre familjecirkus med charm.  Biljettpris 180-210 dkk.

Avresa tidig lördag morgon 20 maj från Lund via Malmö över Öresundsbron med möjlighet för att gå på vid hotell Hilton Kastrup, åter i Sverige lördag kväll. 

För mer info/anmälan och betalning, kontakta Martin omgående då platserna är begränsade, e-post: antilop80@hotmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2016

Cirkus Krone. Jørgen Lorenzen har været en tur i München og skriver:

Kronebau, München. 28. februar og 1. marts

Ved hvert månedsskifte viser Krones vintercirkus et helt nyt program. Man kan altså på to dage se to forskellige forestillinger. Brianos cirkusrejser havde booket hotel og billet, og som altid fungerer alt optimalt, når Brian arrangerer rejsen.

I foyeren vrimlede det med artister og cirkuselskere. Fra Danmark sås f.eks. Isabella Enoch Sosman, Judy Glosted og Louise Mandrup.

1. forestilling

Man havde glædet sig til et gensyn med Charlie Carletto (cirkus Dannebrog 2015 og 2016). Men han er sygemeldt, så i stedet var der Tonito Alexis – en ung klovn, bror til Totti Alexis. Tonito havde en fin udstråling, viste selvkomponerede entreer og ikke kun kopier af andres. Hans kontakt med publikum var udmærket. Og en lille detalje: han havde fået en mand fra publikum til at hjælpe sig i manegen. Man kan jo mene meget om den skik, som vel efterhånden alle soloklovne benytter sig af. Nogle vil kalde den en uskik, for nogle gange lykkes det – andre gange føler de medvirkende sig utrygge. Her levede en mand sig så meget ind i sin rolle, at det blev til et særdeles levende medspil til Tonito. Eller var det modspil? Nummeret var ved at løbe af sporet, da Tonito lidt myndigt siger til ham: ”Ich bin der Clown ” – hvilket han forstod, så Tonito atter kunne styre løjerne.

Forestillingen havde gode numre, som har været vist i Danmark. Duo Stipka - pas de deux. Samme høje kvalitet, som da forældrene var i Danmark (Dannebrog 1991 og 1993).

Duo Stipka

Duo Jasters med deres knivkasternummer (Benneweis 2011).  Der var Trio Stoian med formfuldendte og svære spring til og fra russisk barre (Benneweis 2013).

Heste-og elefantnumrene var ikke på højde med, hvad man er vant til i cirkus Krone. Til gengæld funkler Martin Lacey Jun. i alle retninger, eller rettere: hans 26 dyr gør det, når de fylder manegen Alle i aktivitet, ofte mange på en gang. Alt virker afslappet og harmonisk, og dyrene sidder og venter eller slikker sig om munden, og måske brummer og hvæser de lidt (for et stort rovdyr kan ikke spinde som en kat). Et studie i skønhed – og en dressurform, som respekterer dyrene og giver dem lejlighed til at vise, at de kan andet end at sove, æde og jage.

Martin Lacey og nogle af hans løver og tigre

Det andet højdepunkt var Duo Sky Angels - et luftnummer i strapater og trapez men med en uhørt -  eller rettere: uset – sværhedsgrad. Højdepunktet kom, da de to artister hang i dobbelt mundhang, mens undermanden (pigen) hvirvlede i pirouetter, mens trapezen drejede rundt om sig selv i store cirkler.

Duo Sky Angels. Klik her for at se flere fotos fra februar-forestillingen.

Slutnummeret hed Face Team. Et hold basketboldspillende springgymnaster invaderede manegen og skød bolden op i kurven på 1000 forskellige måder. Altså en showudgave af basketballsporten. Morsomt? Ja. Cirkus? Tja!

2. forestilling

Andendagens forestilling blev åbnet af Martin Lacey og James Puydebois. Sammen viste de, hvordan man dresserer rovdyr – 7 unge løver. Og Martin Lacey pointerede gang på gang: de må aldrig være bange eller føle sig truet. Det varer to år, inden dyrene kan tages med i den daglige forestilling. Demonstrationen var lærerig og tjente sikkert som et svar til de rabiate dyreretsforkæmpere. Det forlød, at delstaten Bayern måske vil forbyde fremvisning af rovdyr. Det vil ramme Martin Lacey og cirkus Krone i hjertekulen. Og rovdyrene? De skal vel aflives, for de zoologiske haver kan ikke optage dem. Men så får dyreværnsfolkene da ro, og dyrene får den allerværst tænkelige skæbne.

Efter dette fine indslag, som tjente til at gøre tilskuerne mere vidende, skiftede manegen til køer – 4 køer, som blev fremvist af Tonito Alexis. Men Bernhard Kaselowsky stod i baggrunden, for det er jo ham, der har dem til daglig. Køerne gjorde stor lykke – som de også gjorde, når de blev vist i cirkus Dannebrog.

Tonito Alexis og en af køerne

Tonito Alexis arbejdede også i marts måned i cirkus Krone – sammen med Gegory Bellini. Man fortalte, at de ikke havde arbejdet sammen før, men det kunne man ikke mærke. De gik fint i spænd: Tonito som den spraglede klovn i skingre farver og Gregory som den lidt anløbne og forsorne gentleman med træk fra Gøg og Gogge og Chaplin (det gjaldt dog ikke mavens diameter!). Tonito lavede sammen med Stefania den gamle spaghettientre, som måske er let at lave, men svær at få til at lykkes rigtigt. Her lykkedes det fint.

Hestenummeret var udlånt af cirkus Americano. Hestene blev fremført af Jana Mandana, men Flavio Togni stod under hele nummeret i baggrunden. Elefanten, for der var kun en denne aften, var vistnok Krones egen.

Adriana og Sarah Togni viste et stærkt luftnummer – trapez. Duo Stauberti (Bonbonland 2007) viste perchakrobatik – hvor undermanden kørte på cykel og gik op og ned ad en stige med perchen på panden.

Duo Stauberti

Der var også et gummimenneske, Alexander Batuev. Han var af den værste/sværeste af slagsen. Nummeret er jo egnet til at fremkalde gys. Det ligger på grænsen til det makabre, og da Hugo Zamorette i sin tid var hos Benneweis (Benneweis 1991), forsøgte Nelly Jane i sin præsentation at forberede publikum, så ingen blev stødt. Men disse numre kan diskuteres – som f.eks. også Captain Frodos nummer er blevet det. Og ja – gys hører med til cirkus. I cirkus viser man kroppens utallige udtryksmuligheder, og her har slangemennesker og frømænd jo en mulighed, som andre er forundt.

Forestillingen sluttede med et illusionsnummer. Vincent Vignaud tryllede med sig selv og 4 assistenter. Det er altid et effektfuldt punktum.

Men publikum blev vidne til en debut. Jana Mandana og Martin Laceys 8-årige søn Alexis var i manegen, for første gang med sit eget nummer. Det var et sympatisk hestenummer, som han delte med sin jævnaldrende kusine Shirin, som vistnok stammer fra Togni-slægten.

Alexis og Shirin. Klik her for at se flere fotos fra marts-forestillingen.

Og så var to gode aftener brugt på to flotte cirkusforestillinger. Og det er stadigvæk sådan, at når man i München på Hofbraühaus og andre listige steder forlanger en ”kleines Bier”, så kommer de med en halv liter. Det er mindste størrelse, der fås.

klovn.gif (1460 bytes)

5. marts 2017

Cirkushusets museumsforening har udsendt årgang 31 af deres årsskrift Cirkusbygningen. 12-sider i A5 format med omtale af et besøg hos Venzel Zalmov, som har skænket Cirkusmuseet i Rold række effekter. Bladet bringer også en af Venzels festlige anekdoter. Bladet indeholder også en artikel af Jørgen Lorenzen om Cirkuskorset og Gøglerkorset, en omtale af en igangværende restaurering af vogne, en omtale af Den Danske Cirkuspris samt en artikel om skoletjenesten. Det koster 50 kr. om året ar være medlem af Cirkushusets museumsforening, som er støtteforening for Cirkusmuseet i Rold. Indmeldelse kan ske ved at skrive til formanden Jørn Rasmussen, Spættevej 7, Rold, 9510 Arden.

Cirkusbladet, som er et fælles årsskrift for Danske Cirkusvenner og Cirkusmuseet i Hvidovre, er også ved at være klar og bliver postet i uge 11 eller uge 12. Dette blad er på 24 sider i A4-format.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. marts 2017

Danske stjerner i München. Ved premieren på martsprogrammet i Cirkus Krone i München oplevede gæsterne 4 danske - eller i hvert fald danskejede - stjerner: 4 af Bernhard Kaselowskys køer i et sjovt lille intermezzo, hvor de blev fremført at stjerneklovnen Tonito Alexis. På premiereaftenen med Bernhard stående i baggrunden. Bernhard har 6 køer, men Isabella Enoch Sosman fortalte, at nummeret fungerede bedst for Tonito, når der kun var 4 køer i manegen. Isabella Sosman var selv i München sammen med sønnen David og sine medarbejdere Judy Glosted og Louise Mandrup.

Cirkus Krones forestillinger i Cirkusbygningen i München er i øvrigt altid nogle af de bedste, man kan opleve i Europa. Der er 3 forskellige programmer: et i december/januar (med premiere 1. juledag), et i februar og et i marts.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2017

Cirkus Arli 2017. Cirkus Arli laver i år en temaforestilling, som er i det maritime element. Forestillingen hedder “Ship Ahoy”. Den har selvfølgelig den elegante sprechstallmeister Bettina Arli ved roret.

Signaturnummeret i Cirkus Arli har deres 47. årige levetid altid været klovnenummeret. I årets forestilling er klovne-duoen blevet til en trio. Alexander og Martin Arli får nemlig i år følgeskab af Francesco Fratellini - ovenikøbet i en helt ny klovne-entre.

Francesco, Alexander og Martin. Pressefoto fra Cirkus Arli

De to skøre sømænd "Francesco & Alexander" laver yderligere et forrygende et forrygende kaskadørnummer (bordnummer) i årets forestilling. Francesso Fratellini var også hos Arli i 2016, men med helt andre numre. Men han begyndte allerede i 2016 sammen med Alexander at træne på kaskadørnummeret.

Francesco og Alexander. Pressefoto fra Cirkus Arli

Elegant svævende under cirkuskuplen møder publikum Francescos kæreste Sarah Florees i aerial ring. Sarah viser tillige et dukkenummer. Hun var også hos Arli i 2016, men den gang med hula hop og contortion.

Nye for publikum i Cirkus Arli er den dygtige ungarske fodantipodist Eva Varadi. Det jyske publikum kender hende fra nogle sæsoner i Cirkus Krone. Et enkelt år, 2008, var hun med i Baldoni’s julecirkus. Bortset herfra har hun ikke optrådt på Sjælland.

Eva Varadi. Foto fra Cirkus Krone 2016

Med sig har hun ægtefællen Richard Donnert. Sammen viser parret det forrygende lynomklædningsnummer, som jyderne sidste år kunne opleve i Cirkus Krone, hvor parret havde deres debut med nummeret.

Quick Donnerts. Pressefoto fra Cirkus Arli

Ud over de nævnte møder publikum Olga Makejeva fra Letland med vertikalsejl og akrobatik i roterende ring. Hun var også hos Arli i 2007 og 2008, men hed den gang Guseva til efternavn. Tidligere havde hun optrådt både hos Baldoni og i svenske Cirkus Olympia.

Olga Makejeva. Pressefoto fra Cirkus Arli

Cirkus Arli starter sæsonen på Møllebakken i Fløng den 25. marts.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2017

Cirkus Arnardo 2017. Det norske Cirkus Arnardo skriver:

Våren er kommet, og Cirkus Arnardo ruller nå ut på landeveien til en ny sesong.

Cirkusdirektør Arild Arnardo og hans medarbeidere og artister har gjort seg klar for å ta Cirkus Arnardo ut på sesong nummer 69 i rekken. Også i år vil Cirkus Arnardo være det eneste av de store cirkusene som turnerer i Norge.

Høyt dekorerte

 - Vi er alltid stolte av artistene vi har med på en turné, men jeg må jo få si at det er ekstra stas å ha med artister som har oppnådd å bli så lagt merke til internasjonalt at de er dekorert med høye utmerkelser, sier Arild Arnardo, som selv er høyt dekorert, blant annet med Kongens fortjenstmedalje som han og hans hustru Bjørg Arnardo ble tildelt i 2015.

Cirkusdirektøren er spesielt imponert over artistenes alder i den forbindelse.

- Ja, dette er jo til dels unge mennesker som har arbeidet knallhardt for å nå dit de er, og så blitt belønnet for det med både publikums gunst, og høythengende priser.

Klar for landeveien

 Og nå er altså alt klappet og klart for den norske landeveien, til store og små steder for igjen å følge cirkuskongen Arne Arnardos motto; ”Det å gjøre andre glad, er den beste gleden en kan ha”.

- For oss er det altoverskyggende å beholde den kjente Arnardo-atmosfæren, og det mener vi bestemt at vi har klart også i år. For illusjonsnumrene er der, komikken, varmen, dyrene og ikke minst det imponerende. Alt dette, i et for sesongen nytt telt som blant annet vil gi vårt publikum en ny opplevelse i måten å oppleve cirkus på. Men atmosfæren og ektheten er der, så til godt ut i september håper vi å møte mange tusen glade cirkusvenner i alle aldre, sier Arild Arnardo.

Som sædvanligt er det cirkusprinsessen Helen Arnardo, der byder publikum velkommen til årets forestilling. Blandt de medvirkende er som tiligere nævnt her på siden de musikalske klovne Les Rossyann.

Yderligere møder publikum Zusana Smahas Flying Dogs – tre border collies på frisbee-jakt. Zusana Smaha er tillige den ene halvdel af jonglørparret Duo Smaha, som svenskerne oplvede i 2014 i Cirkus Maximum.

Zusana Smaha og en af hundene. Pressefoto fra Cirkus Arnardo. Fotograf: Fridgeir Walderhaug

Duo Smaha. Pressefoto fra Cirkus Arnardo

Nicoleta Badea viser cloudswing højt oppe under teltkuplen.

Nicoleta Badea. Pressefoto fra Cirkus Arnardo. Fotograf: Claudiene Fretin

Are og Paolina Arnardi er i år i manegen med et helt nyudviklet magi- og illusionsnummer. Ares bestefar, Cirkuskongen Arne Arnardo, var Norges mest berømte tryllekunstner gennom tidene.

Deres søn Arne Otto Luigi Folco Arnardo viser ponyer i frihedsdressur.

Peter & Klara viser et komisk kaskadørnummer. Jeg gætter på, at det også er dem, der under navnet Adelina & Alex viser et pole-nummer, hvori også indgår hånd-til-hånd-akrobatik.

Fra det svenske Cirkus Olumpia komer en gruppe med kameler, lamaer og køer/okser.

Truppe Cheban optræder dels med russisk gynge, dels med en slags gummihjul (på norsk sprettringer), som de hopper på. Danskerne oplevede truppen i Cirkus Benneweis i 2011.

Cheban-truppen. Pressefoto fra Cirkus Arnardo

Daniel Badea optræder med stigebalance.

Endelig kan publikum glæde sig til at se Duo Romance med et flot kærlighedsnummer i strapat.

Duo Romance. Pressefoto fra Cirkus Arnardo

Der er landspremiere i Vågsbygd, som er den største bydel i Kristiansand, lørdag den 11. marts. Derefter går turneen Norge rundt. Fra 21. til 30. april gæster Cirkus Arnado Oslo.

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden