nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 6. januar 2018

Opdateringerne dækker denne gang perioden 6. til 19. januar 2018. sidste nyt-siden, kan du finde nyheder, som er modtaget efter 19. januar. Blandt andet lægges vindernavne fra årets Monte Carlo-festival på denne side så snart de er kendt.

Da min webmaster er bortrejst næste weekend, sker næste opdatering først lørdag den 3. februar.

19. januar 2018

Lotte Arli fylder 80 år den 30. januar.  Kun 19 år gammel mødte Lotte Arli den flotte og charmerende malerlærling Søren Arli Hansen, og begge blev ramt af Gud Amors pil. De dannede hurtigt par, og Søren, der som 18-årig havde haft sin artistdebut i den daværende bakkekonge Frode Jensens variete "Alhambra", fik overbevist Lotte om, at tilværelsen som malerfrue ikke var nær så spændende som tilværelsen som artist. De blev gift i 1960 og skabte sammen et komisk jonglørnummer, Lott and Arli. Parret optrådte også med en melange-akt. Derudover arbejdede Søren som hvid klovn og Lotte som tankelæser under navnet Madame Zarina. Med numre som disse optrådte Søren og Lotte i en række cirkus, herunder Cirkus Moreno (blandt andet 1957,1960 og 1965) og Cirkus Arena (blandt andet i 1963 og 1964 og – sammen med sønnen Martin – i 1969 med indianernummeret Dakotas).

Lotte Arli. Foto Rud Kofoed / Ajour Press

Som mange artistpar drømte Lotte og Søren om at få deres eget cirkus. Det skulle ikke være verdens største cirkus, men et lille cirkus med intim kontakt til publikum og med atmosfære som i gamle dage. I 1971 gik drømmen i opfyldelse, da de åbnede Cirkus Arli i et lille 1-mastet telt, som de selv havde syet. De byggede også selv bænke, manege, ridegang og facade. Personalet bestod af Søren, Lotte og deres søn Martin. De første to sæsoner tilbragte Cirkus Arli i Jyllands Mini-Zoo i Haustrup. Siden 1973 har Cirkus Arli turneret på Sjælland med Faxe Ladeplads som det sydligste punkt med familievenlige forestillinger udført af familien Arli selv bistået af et par udenlandske artister, som altid af god kvalitet. Det lille cirkus fik hurtigt succes og har fastholdt konceptet om at det skal være småt, men godt.

Efter Søren Arlis død i 2011 fortsatte Lotte Arli driften af det lille cirkus i tæt og godt samarbejde med sønnen og svigerdatteren Martin og Bettina Arli, som i dag står som ejere af det lille cirkus.

Lige fra dag et har Lotte siddet i billetvognen. Og sådan skal det være: mange føler, at en Arli-forestilling vil være helt forkert, hvis man ikke har købt sine billetter hos Lotte. I dag er der dog flere og flere, som køber billetterne over nettet. Det passe Lotte godt, for så er arbejdet i kassen ikke så stresset, som da der var lange køer. Trods de 80 år er der ikke planer om, at Lotte stopper med at passe kassevognen. Som sønnen Martin siger: ”Mor må gerne gå på pension, bare hun stadig passer sig arbejde!”.

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2018

Cirkus Maximum holder pause i 2018. Rygterne har længe verseret. Og nu er de bekræftet: Sveriges største cirkus, Cirkus Maximum, tager ikke på turne i år. Ejeren Bengt Källquist vælger at holde en pause og "lade batterierne op" og finde et nyt koncept for den måde, han vil drive cirkus på. Klik her for at se videoklip, hvor han fortæller om sin beslutning og baggrunden for den.

Bengt Källquist (født 1958) startede sit cirkus i 1983 under navnet Cirkus Minimum og med et telt med plads til 400 tilskuere. Hans cirkus voksede og skiftede navn til cirkus Maximum. I hans seneste telt var der plads til 1.400 tilskuere. Han præsenterede altid en international forestilling af høj kvalitet, ofte med de samme artister som danskerne oplevede hos Benneweis og nordmændene hos Merano.

Cirkus Maximum er det femte store nordiske cirkus, som inden for de seneste år er stoppet eller har valgt at holde pause. Norske Cirkus Merano stoppede efter sæson 2014. Cirkus Benneweis efter sæson 2015. Cirkus Dannebrog og svenske Cirkus Scott efter sæson 2016.

Bortset fra helt små cirkus bliver de eneste cirkus i Sverige i den kommende sæson Cirkus Brazil Jack og Cirkus Olympia.

Der fremsættes i nær fremtid forslag i den svenske rigsdag om at forbyde elefanter og søløver i cirkus. Mærkværdigt i betragtning af, at ingen svenske cirkus har vist sådanne numre siden 2013 og at ingen af dem har planer om at gøre det igen.

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2018

Cirkusfestival i Budapest. Verdens fornemste cirkusfestival er utvivlsomt den i Monte Carlo. Festivalerne i Budapest og Massy kan slås om andenpladsen. I hvert fald i år var der flere af cirkusverdenens "sværvægtere" blandt jurymedlemmerne i Budapest end i Massy. Sidstnævnte havde forresten danske Isabella Enoch blandt jurymedlemmerne.

Den 12. internationale cirkusfestival i Budapest blev afholdt i dagene 8. til 14. januar. Det artistiske niveau var særdeles højt og klart bedre end i 2016 (festivalen holdes kun i lige år). Der var ingen danske artister med i forestillingerne, men derimod mange danske gæster. Herunder 18 på en tur, arrangeret af Brianos Cirkusrejser. På billedet ses nogle af Brianos gæster. Der var også flere danskere, som på egen hånd var rejst til Budapest.

Her ses størstedelen af Brianos gruppe: set fra venstre Bent Soelberg, Jørgen Lorenzen, Cindy Binau Nielsen, Sonja Soelberg, Britta Thanning Olsen, Kim Thanning Olsen, Irene Thierry, Daniel Dimitrijevic ("Danilo"), Camilla Frimann, Ole S. Hansen (næsten skjult), Frank Thierry, René Mønster Baldoni, Marc Thierry Deleuran (næsten skjult), Lasse Nørager (”Bonbon”), Briano Behrendt og Julia Myllykangas

Alle festivalens forestillinger blev indledt af Florian Richter og hans søn Kevin med et hestenummer: først elegant skoleridt og så Ungarsk Kurer (også kaldet Sct. Petersborg kurer) med hele 20 heste ud over de to, rytteren stod på. Det flotteste og mest imponerende hestenummer, jeg har set siden Schumann stoppede i Cirkusbygningen i 1969. Klik her for at se et foto- og videoklip fra nummeret. Da jeg viste Diana Benneweis videoklippet havde hun følgende kommentar: ”Ja men, du godeste! Hold da helt kæft, godt man ikke er 20 mere... Flot! Flot og mere flot! For en gammel hesteelsker er det alene næsten turen værd”. (Diana var ikke i Budapest)

   

Florian og Kevin Richter viste et imponerende hestenummer. De deltog ikke i konkurrencen om priser.

Der var to indledningsnumre, som ikke deltog i konkurrencen. Ud over Richters var det de ungarske håndstandsakrobater Rippel Bros., som optrådte på en platform der hang ned fra cirkuskuplen, elegant flankeret af elever fra Rippel Bros. Academy.

Ud over en række særpriser blev der uddelt følgende priser:

Guld til Nomuna Troupe (springbræt og håndvoltige) og Chinese National Acrobat Troupe (diabolo og jonglering med paraplyer). Sølv til Andrejs Fjodorovs (duer og hund), Duo Funcoholics (pole) og klovnetrioen Without Socks. Bronze til jongløren Stanislav Vysotskyi, the Vodyanik Group (luftnummer med en mand og fem kvinder), Duo Solys samt pole-duoen Adam Fehér og Benjamin Kassai.

   

Guldvinderne Chinese National Acrobat Troupe viste to numre: et hvor de jonglerede med paraplyer og et med diabolo. Nummeret med paraplyerne blev indledt med af artisterne dannede en menneskelig lotusblomst

Der var også guld til Nomuna-truppen fra Mongoliet. De viste to numre: springbræt og håndvoltige.

Duernes herre Andrejs Fjodorvs fra Letland startede sin internationale karriere hos Einar Trie i Cirkus Charlie. Han fik sit gennembrud hos Cirkus Arli i 2008, hvor udenlandske cirkusdirektører så ham og spottede hans helt enestående talent. I 2015 var han i det svenske Cirkus Maximum. Sølvmedaljen i Budapest er hans hidtil fornemste udmærkelse. En deltagelse i Monte Carlo-festivalen for nogle år siden gav "kun" en særpris.

Victoria og Konstantin fra Duo Funcolics viste et fremragende nummer i pole. De kommer fra Rusland. De blev belønnet med en sølvmedalje.

   

Det er sjældent at klovne løber af med en af de fornemme priser. Men det skete i år, hvor de 3 unger russere som kalder sig Without Socks fik en velfortjent sølvmedalje. De have fire fine og helt originale entreer. I den første opførte et kamera med selvudløser ikke helt, som de havde forventet. I den næste havde de sjov med et gulv, som spillede, når de steppede på det. I den tredje var to af klovnerne myg i kamp med den tredje klovn. Deres fjerde og sidste entre var en moderne musikalsk entre. Det ville være herligt, hvis Cirkus Arena ved lejlighed giver Jimmy Folco orlov og i stedet præsentere os for Without Socks.

Der var bronze til Stanislav Vysotskyi, der blandt andet bruger vrist og skinneben som afsæt for jonglering (ikke vist på foto) – noget jeg aldrig før har set.

Der var bronze til Vodyanik-truppen fra Rusland for et udsædvanligt og spektakulært luftnummer

   

Den fransk-cubanske håndstandsduo Duo Solys, som danskerne oplevede i Zirkus Nemo i 2016, fik en velfortjent bronzemedalje ved den netop afsluttede cirkusfestival i Budapest. Danskerne kan glæde sig til at gense Duo Solys i den kommende Nemo-forestilling.

Adam & Benjamin kommer fra Ungarn, og de fik bronze for deres nummer i pole.

Nedenfor fotos af et par andre numre, som er værd at nævne:

Bazan Sisters viste flot håndstand/hånd-til-hånd. De kommer fra Brasilien

Hametov family fra Usbekistan bestod af far, mor og en lille søn. De lavede et flot nummer i strapater (aerial straps). Der var dog ikke alle der brød sig om, at de tog deres lille søn med op i luften, og det kan nemt have kostet dem en medalje.

Fra finalen ved B-forestillingen

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2018

Ny cirkusrejse til Budapest. Brian ”Briano” Behrendt, som lige har haft 17 gæster med til cirkusfestival i Budapest og nu er på vej med andre gæster til festivalen i Monte Carlo arranger også en forårstur til Budapest. Han skriver:

Cirkusrejse til Budapest marts 2018      

Jeg har flere gange med succes hjulpet gæster, som gerne vil på cirkusrejser i Europa, med praktiske ting såsom hotelbooking, billetkøb m.v.                                                                             

På marts-rejsen til Budepest bliver der afgang fra København den 15. mrts om med Norwegian og hjemrejse  den 18. marts med Ryanair. Du skal selv booke fly.                                                                                                                                                       

Vi skal se premieren på Richter-familiens cirkus, hvor man i 2018 bl.a. møder Caselly familien, klovnen Don Christian kendt fra Benneweis og Cirkusland Martin Lacey jr.’s rovdyrgruppe præsenteret af Raffo samt jongløren fra Kina Yoyo. I bygningen skal vi bl.a. se Steven Pedersen med søløverne og meget andet som Ikke er offentliggjort.

Det bliver en rejse med hotel inkl. morgenmadsbuffet og cirkusbilletter. Hotellet ligger centralt i forhold til cirkusbygningen, og der er bad og toilet på værelserne. Bus – metro næsten til cirkus.

Pris er pt. for enkeltværelse, cirkusbilletter til 2 forestillinger og tranfer T/R fra lufthavnen  1.800 kr. Ved overnatning i dobbeltværelse er prisen 2400 kr. pr. par. Hertil kommer prisen for fly. Med i prisen er frokostbuffet med drikkevarer fredag.

Hotellet kan opkræve en byskat ved hjemrejse. Denne er for deltagernes egen regning. For tiden ca. 1 euro pr døgn pr. person.

Cirkusbilletter gode pladser hvis I booker og betaler inden 1. februar 2018.                                          

Interesseret: så ring til Briano på tlf. 22 59 50 46

klovn.gif (1460 bytes)

14. januar 2018

Norske Cirkus Minimax stopper. Direktør Carl-André Hjelvik fra det lille norske Cirkus Minimax har besluttet sig til at stoppe. Han skriver:

Cirkus Minimax legger ned! Vi har dessverre besluttet å legge ned vårt minicirkus inntil videre. Grunnen er stadig økte utgifter og at det er vanskeligere å drive cirkus. Vi ønsker med dette å takke alle som har støttet oss i disse fem sesongene! Det har vært mye glede disse årene, men også en god del slit for å komme ut på veien i gledens tjeneste. Vi takker også alle artistene som har vært innom oss, og ikke mist vårt fantastiske publikum! Vi kommer kanskje tilbake igjen en gang i fremtiden.

Cirkus Minimax holdt pause i 2017. Og nu er det altså helt slut.

Cirkus Minimax 2016, hvor personalet bestod af Carl-André Hjelvik, klovnen Don Carlos, Ingrid Lone og Oliver Berdino.

Eneste cirkus i Norge i år bliver så det store Cirkus Arnardo og det mellemstore Cirkus Agora.

klovn.gif (1460 bytes)

9. januar 2018

Marianne Deleuran med i Danmark har talent. Det populære TV program starter en ny sæson op og sender første udsendelse 20. januar kl. 20.00 på TV2. Cirkusdirektør Marianne Deleuran og puddelhunden Bobby, begge fra Cirkus Mascot, er klar til audition. Følg med fra 20. januar og de følgende lørdage og se, hvordan det går dem.

Marianne Deleuran og Bobby er klar til audition. Foto: Cirkus Mascot

Dommerpanelet består i år af veteranerne Jarl Friis-Mikkelsen, Peter Frödin og Cecilie Lassen og debutanten som dommer Thomas Buttenschøn.

klovn.gif (1460 bytes)

9. januar 2018

Cirkus Big i København. Benjamin Breith skriver:

Velkommen i Cirkus Big’s nye eventyrlige lokaler på Nørrebro, hvor vi præsenterer et festligt og fornøjeligt familieshow for voksne og børn i alle aldre.

Cirkus Big startede i 1998, og har frem til 2015 haft hovedkvarter i Aarhus. Efter 18 gode år i det jyske, satte vi kursen mod København. Efter et par gode år med kontor på Østerbro, var tiden inde til et større sted, hvor vi kunne samle flere af vores

aktiviteter.

Vi har valgt Nørrebro på grund af dens mangfoldighed og det legende folkefærd, som præger bydelen. Efter at have oplevet Den Røde Plads (Nørrebrohallen) var vi

ikke i tvivl om, at vi var hjemme her. Pladsen er præget af børn, unge og ældre samt mange forskellige kulturer, som leger på kryds og tværs. Dette falder lige i vores ånd, og

derfor har vi valgt at leje kontor, lager, parkering og showroom lige ved denne plads.

Forestillingen er en comedy-galla med artisteri, trylleri, musik, jonglering og masser af klovnerier.

Vi byder på en intim oplevelse med kun 25 publikumspladser.

Oplev Klovnen Knud, Tryllekunstneren Andreas og Cirkusdirektøren Mr. Big i et show med 100% lattergaranti for både store og små.

Forestillingen er egnet for 3-12 årige + deres familie. (De voksne kommer naturligvis OGSÅ til at grine!)

Praktiske oplysninger

Forestillinger: 27. januar, 3. februar og 3. marts, alle dage kl. 11.00 + 13.00 + 15.00

Entré: 95 Kr. Pr. Person. Der kan købes billetter i forsalg på Billetto. Billetsalg i døren 30 min. før hver forestilling. Vi tager kontant, MobilePay og Visa-/Mastercard.

Adresse: Cirkus Big, Esromgade 15, opg. 2, 2 sal, lokale 2202, 2200 Kbh. N.

klovn.gif (1460 bytes)

5. januar 2018

Danske cirkus i 2018. Her er en oversigt i alfabetisk rækkefølge over de cirkus, som turnerer i 2018, samt en oversigt over optrædende i det enkelte cirkus. Mange af artistnavnene har før været nævnt her på siden.

Cirkus Arena: Landspremiere på Bellahøj den 28. marts. Forestillingen præsenteres af Patrick Berdino og rapperen Clemens. De medvirkende artister er Laszlo Simet og hans astronauter med deres Giant Semaphore, trapezakrobaten Alexander Lichner,

jongløren Juan Pablo Martinez, Pat Harrison og hans hot dogs, Laura Berdino med araberhingste, fodjongløren (antipodisten) Jan Navratil, Zhang Fan på slap line, Charmaine Berdino med spanske heste, klovnen Jimmy Folco, Rudi Althoff med Cirkus Arenas elefanter, Trio Angelis med russisk barre samt artister fra Bingo-truppen.

Cirkus Arli: landspremiere 1. april i Fløng. Blandt de medvirkende er ud over medlemmer af familien Arli Francesco Fratellini og Sarah Florees, begge med andre numre end i 2016 og 2017. Yderligere artistnavne er endnu ikke offentliggjort.

Martino & Co. Arkivfoto fra 2017

Cirkus Baldoni: landspremiere medio marts i Lyngby. Ud over direktøren René Mønster Baldoni og klovnen Danilo og hans kæreste Cindy medvirker illusionisten Kim Kenneth, Jessica Caveagna med sabelbalance, akrobaterne Mombasa Boys (med andre numre end i 2017), Kaya Janacek med rola rola, kaskadøren Freddi Steckel samt den musikalske klovn Eddie Janacek.

René Mønster Baldoni og løven Leonardo er et uundværligt indslag i Baldonis forestillinger. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Cirkus Krone: Premieredato ikke oplyst. Ud over Irene Thierry og klovnen Allando er navne på medvirkende endnu ikke offentliggjort.

I Cirkus Krone kan du blandt andet møde den elskelige klovn Allando

Cirkus Mascot: landspremiere 28. marts i Roslev. Ud over medlemmer af familierne Deluran og klovnen Gulio og hans familie er navnene på de medvirkende endnu ikke offentliggjort.

Marianne Deleuran og hende vovser er et uundværligt indslag i en Mascot-forestilling

Zirkus Nemo: landspremiere 18. april i Horsens. I forestillingen medvirker Søren Østergaard, håndstandsduoen Duo Solys, hula hop-stjernen Geraldine Philadelphia, superjongløren Mario Berousek og dukkeførerduoen Cabaret Decadanse.

Duo Solys er tilbage hos Nemo efter en sæson i svenske Cirkus Maximum

Cirkus Trapez: premieredato ikke oplyst. I forestillingen medvirker tre medlemmer af familien Chaves: klovnen Angelo Chaves, luftartisten Erica Chaves og rola rola akrobaten Kevin Chaves. Yderligere medvirker antipodisten Nathalie Enoch. Desuden optræder Bernhard Kaselowsky med sin elefant Ramboline samt med frieserheste, ponyer og æsler. Orkester under ledelse af Tino Aaby. Forestillingen præsenteres af den syngende sprechstallmeister Mathilde Gormsen.

Cirkus Trapez og Cirkus Arena er de to eneste cirkus i Norden, som fortsat har elefanter med i forestillingen. Hos Arena er der tre elefanter, hos Trapez en, som her ses sammen med sin ejer Bernhard Kaselowsky,

klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2018

DUBAL - Danske Ungdoms- og Børne- Artisters Landsforening, fortæller i et nyhedsbrev, at 10 nye cirkusklubber har set dagens lys i 2017, og endnu flere er på vej. Nordea-fonden bevilgede sidste år 3,86 millioner til at etablere nye cirkusklubber i Danmark, og DUBAL er i gang med projekter i flere danske kommuner. Målet er at der i løbet af de næste tre år skal etableres mindst 20 nye klubber rundt i landet. Med udgangen af 2017 var 23 cirkusklubber medlem af DUBAL. Se mere om DUBAL på www.dubal.dk og på deres facebook-side.

Dejligt at flere og flere børn og unge gennem cirkusklubberne får en sund og meningsfuld fritid. Alle oplever på den måde, at cirkus er noget godt, sjovt og positivt, og enkelte ender måske som artister.

klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2018

Nycirkuskompagniet GLiMT skriver i et nyhedsbrev:

GLiMT siger 1000 tak for et vildt jubilæumsår og ønsker et brag af et nytår!

GLiMT har i år 15 års jubilæum. Og selvom vi har haft fødselsdag har vi ikke ligget på den lade side.

I løbet af året har vi har haft premiere på tre forestillinger, repremiere på en fjerde og turné med en femte. Vi har samlet spillet 78 forestillinger på turné og hjemme i Tårnby - og 5.279 mennesker har i løbet af året været inde og se en GLiMT forestilling.

Fra GLiMTs forestillig Kran på Kastrup havn. Forestillingen spillede hen over 2 dage og blev iflg. GLiMT set af over 750 mennesker

Derudover har vi undervist workshops, vi har undervist valgfag i nycirkus i samarbejde med Tårnby Ungdomsskole, og vi har taget hul på et helt nyt undervisningsprojekt, der hedder Viden i Kroppen.

Det har været travlt, og spændende - og vi glæder os usigeligt meget til at fortsætte arbejdet i 2018!

GLiMT blev skabt i 2002 af Lars Lindegaard Gregersen og Camila Sarrazin. Du kan læse mere om GLiMT og om deres forskellige projekter her: www.glimt.info/da

Ingen danske cirkus vil finde et årligt tilskuerantal på 5.279 tilfredsstillende. GLiMTs forestillinger finansieres da heller ikke af entreindtægter, men gennem salg af forestillinger og tilskud af offentlige midler.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2018

Bejublad julcirkus i Schwerin! Martin Lasson Berglund skriver:

Strax innan nyår begav jag och cirkusvännen Uno Karlsson, oss till Schwerin för att titta på julcirkusen där. Tyvärr finns de stora julcirkusarna bara nere i södra Tyskland med något undantag.

Vi blev båda positivt överraskade när det gäller programmet och helheten. Det är familjen Huppertz som satt samman produktionen och man har engagerat ett par artister av god klass, bla. truppen Federovi som reste med Cirkus Brazil Jack för ett par år sedan. (2011)

Man hade rest ett stort vitt förtält med vacker juldekoration med flera små bodar som sålde bratwurst, glögg och mandlar. Dessutom hade man tryckt program som fanns till försäljning. Programmet bjöd på följande:

Truppen Federovi på trampoline och räckakrobatik fr Ukraina. Miss Joana i luftakrobatik och hästdressyr fr Tyskland

Medlemmer af Federovi-truppen i trampolin. Alle fotos: Martin Lasson Berglund

Michael Badehose- tempojongör från Prag

Togni Brothers- jonglering med fötterna med varandra, från Italien

Togni Bros

Andy Ortmann- exotisk djurtablå från Cirkus Rolina i Tyskland (det är osäkert om detta nummer kommer att åka med till Rostock pga platsen är för liten för deras stalltält)

   

Andy Ortmann med exoter og zebraer

Clownerna Giuseppe, Gonzales och Charly - från Tyskland och skaparna av produktionen

Henry Quaiser- mastakrobatik, styrka och smidighet i ett, från Tyskland

Henry Quaiser i pole

Robin Lauenburger med sina ponnyhästar och stora hästar från Tyskland

Välspelande liveorkester- det fanns två familjemedlemmar som spelade hela tiden men under föreställningen fylldes det på med andra familjemedlemmar och som mest var dom 7 man stark. Dessutom var det mycket bra musik som spelades, ofta utan noter!

Ljussättningen vill jag också berömma då det var imponerande att se en sådan liten cirkus med ett sånt fantastiskt ljus som skulle kunna höra hemma på Cirkus Krone i Tyskland. Dessutom ett stort plus för det höga tempot i föreställningen. Jag kan förstå att ryktet spridit sig om att det är show man ska se då det rådit biljettrusning och föreställningen vi såg var utsåld, likaså kvällsföreställningen.

I Schwerin spelar dom tills den 3 december och sen flyttar cirkusen till Rostock där de spelar i ungefär 2 veckor.

Nu finns det ett unikt tillfälle att följa med på en dagstur och se föreställningen i Rostock den 27/1. Biljetter kan köpas av mig i förväg.

Anmälan och betalning senast 14/1, det finns möjlighet att hoppa i Kastrup vid fd Hilton hotell i Danmark.

Martin Lasson Berglund E-post antilop80@hotmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2018

DET SKER I PARIS – Cirque PINDER presenterar ett gott familje-program med allt det som en familj med barn, små som större - kan önska sig:

RINGMASTER, i Frankrike kallad MR LOYAL leder publiken genom programmet:

SOPHIE EDELSTEIN har agerat som regissör, men vi saknade hennes storartade illusions-show med fem acrobatic dancers. Vi saknade också PINDER'S elefanter.

SANDRO MONTEZ framför säkert och med mæstria 6 siberiska kameler, 6 åsnor /æsler/ 2 zebror, 3 vackra hästar och - senare i programmet - ett muntert nummer med 6 hundar som villigt utför konststycken som är naturliga för dem.

SANDRO MONTEZ © Cirque Pinder

ZDENEK POLACH är ytterligt snabb tempo-jonglör, som behärskar - 7 bollar!

Zdenek Polach © Cirque Pinder

SWING URBANO /Eri och CARLOS/  utför hisnande akrobatik i kinesisk mast.

Swing Urbano © Cirque Pinder

FREDERIC EDELSTEIN framför sina 12 lejon/   lever/  2 hannar, 10 honor/, vita, vackra och lydiga - med brio.

Frederic Edelstein © Cirque Pinder

Under nedmontering av den cirkelrunda buren - ser vi VALERIY i vertikalt rep, ett nummer annars mest gjort av kvinnliga artister.

CLOWNS RAMPINS utför den kända skechen "LILLE BI, GIV MIG HONUNG/HONNING/   mot bakgrund av en mycket vacker och smakfull dekor.

Clowns Rampins © Cirque Pinder

TROUPE HABANA, är föreställningens höjdpunkt - dels ett räcknummer som utföres på samma höjd som flygande trapets, sedan i ett nummer med RYSKA GUNGAN, där dessa cubanska akrobater slungas högt upp - för att landa dels på "madrass" dels i toppen på en perch-stång, jag bemärkte särskilt den enda kvinnliga akrobatens prestationer!!

Cirque Pinder är i Paris fram till 21 januari

Cirque Pinder spiller i et gigantisk telt med plads til 5.000 publikummer. Det nuværende telt er fra 2017. I modsætning til tyske Cirkus Krone, der har et ovalt telt, har Pinder et rundt telt, og det gør, at der er langt fra sidste gradin-række og til manegen. Måske af denne grund har Pinder flere TV-skærme opsat i teltet, hvor man kan se, hvad der foregår i manegen.

DET SKER I PARIS!!!

Se mer: www.cirquepinder.com - på franska, en google-översättning kan hjälpa.

Plats:  PELOUSE DE REUILLY, metro Porte Doree, 75012 Paris.

........................   reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2018

Cirkus i Danmark 2017 på CD-rom. Hvis du er interesseret, kan du mod at betale forsendelsesomkostningerne lige som tidligere år få en CD-rom indeholdende alt det, som blev lagt på nyhedssiden og kalendersiden i 2017 samt en oversigt over optrædende i danske cirkus m.v. i 2017. CD’en indeholder også de årlige nyhedsoversigter fra 2000 og fremefter.

Send mig en e-mail, hvis du ønsker at modtage en kopi af CD-rommen.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2018

Hjemmesiden Cirkus i Danmark har haft knap 34.500 hits (besøg) i 2017. Tælleren kan ses nederst på den første side (den, hvor du vælger sprog). Tælleren registrerer ikke skift mellem de enkelte undersider eller deep-links til siden. Som tidligere år har besøgstallet været højst i cirkussæsonen.

Siden har mange læsere, som besøger den en eller flere gange om måneden. Adskillige hver weekend, fordi siden med nyheder normalt opdateres hver lørdag. Til de faste læsere kommer et stort antal, som i anden forbindelse falder over siden, herunder journalister, som foretager research. På nyhedssiden bringer jeg nyt fra den danske cirkusverden, herunder om danske artisters optræden i udlandet. Jeg omtaler også cirkus i nabolandene Sverige og Norge. Siden november 2006 har jeg tillige bragt omtale af cirkus i Paris, skrevet af min trofaste korrespondent Zarro Zarro. En særlig sidste-nyt side opdateres, hvis der er særlige nyheder siden seneste ugeopdateringer. Kalendersiden opdateres dagligt, hvis der er ændringer.

Ud over nyhedssiden og kalendersiden indeholder Cirkus i Danmark sider med historiske fakta om de enkelt danske cirkus, om cirkussamlinger og museer, om cirkuslitteratur på de skandinaviske sprog, om danske cirkusfamilier og om foreninger for cirkusinteresserede. Derudover findes der en underside med lidt længere artikler om cirkus. Klik her for at finde links til de omtalte undersider (findes et stykke nede på den side, der kommer frem).

 

29. december 2017

Året, der gik

Året, der gik, er en fast rubrik på nyhedssiden. Den er bragt ved udgangen af hvert år. Du finder link til tidligere års nyheder nederst på nyhedssiden.

Indledning

Det er ikke let at drive cirkus. Omkostninger ved levende underholdning som cirkus og teater er høje. Billetpriserne kan derfor ikke konkurrere med prisen for en tur i Biffen. Mange voksne mener desværre, at en cirkustur med ungerne langt fra må koste det samme, som når far og mor skal til koncert, i teateret eller se en af landets mange revyer.

Samtidig gør den stigende bureaukratisering det gumpetungt at drive cirkus. Der er regler, der giver både branche og kommunerne en række nytteløse, men tidskrævende opgaver. Eksempelvis er det svært at forstå, hvorfor et cirkus, der skal spille flere steder i en kommune, skal sende en ansøgning for hver enkelt spilleplads og ikke kan gøre det i en samlet henvendelse. Det udløser merarbejde for både cirkus og kommune. Et andet eksempel er reglerne om opsætning og nedtagning af plakater. De er forskellige fra kommune til kommune. Og fortolkes langt fra så liberalt, som når det handler om politikernes valgplakater. Visse kommuner er også grådige, når det handler om pladsleje. Der findes heldigvis også findes kommuner, der er glade for cirkusbesøg og gerne stiller en plads til rådighed, blot cirkus passer godt på den.

Hverken Cirkus Benneweis eller Cirkus Dannebrog turnerede i 2017. De øvrige cirkus gennemførte alle en sædvanlig turne, og de fleste melder om bedre besøgstal end i 2016.

Som sædvanligt var kvaliteten af forestillingerne i de danske cirkus god og publikum godt tilfredse med, hvad de så.

For niende år i træk fik de danske cirkus konkurrence fra DR Big Bandet og Muskelsvindfondens børneteaterforestilling Cirkus Summarum. Der er ingen tvivl om, at DR har været med til at flytte markedsandele væk fra de rigtige cirkus og over til Cirkus Summarum.

For andet år i træk lykkedes det med støtte fra private sponsorer at uddele Den Danske Cirkuspris.

Prisuddelingen fandt sted den 9. august i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre.

Kulturminister Mette Bock overrakte dansk cirkus- og artistverdens fornemste pris, Den Danske Cirkuspris, til Søren Østergaard fra Zirkus Nemo. Årets talentpris gik til AMoC (Akademiet for Moderne Cirkus) som anerkendelse af deres evne til at uddanne talentfulde artister med færdigheder, som kan bruges såvel inden for nycirkus som i klassiske cirkus og i teatersammenhæng. Prisen for årets bedste nummer tilfaldt Rafaella Honden fra Cirkus Mascot. En nystiftet indsatspris blev efter forslag fra Cirkusdirektørforeningen tildelt fhv. kulturminister Bertel Haarder, som efter at cirkus i mange år ressortmæssigt til stor skuffelse for branchen havde hørt under justitsministeriet tog cirkus ind under kulturministeriets vinger.

Årets forestillinger

I skolernes vinterferie havde CIRKUS KRONE forestillinger i Aarhus. BENNY SCHUMANN bød på mini cirkus i Helsingør Bycenter. CIRKUS MASCOT optrådte i Herning Centret og Aalborg Storcenter. CIRKUS BALDONI optrådte i Ishøj bycenter. JIMMY ENOCH producerede en forestilling for Rosengårdcentret i Odense. ISABELLA ENOCH viste vintercirkus i 6 jyske haller. Cirkusmuseet i Hvidovre bød på optræden af bugtaleren Preben Palsgård. Russian Cicus on Ice havde forestillinger i Musikhuset i Aarhus og i Operaen i København.

23. – 26. marts gæstede Cirque du Soleil Royal Arena i København med forestillingen Varekai.

Cirkus Arena

Cirkus Arena havde landspremiere på Bellahøj i København den 23. marts. DU MILLE FOR EN SUCCES skrev den "gamle" teater- og cirkusanmelder Rud Kofoeds om forestillingen og fortsatte:

Ih, du Millle for en forestilling. Lige til at blive glad i låget af, rigtig glad. Overordnet set er det egentlig mere en forestilling om cirkus end med cirkus, men artisteriet fornægter sig ikke.

Den iltre, unge djævelspilskonge Pierre Marchand og den modne ’verdensmesteren’ i håndstand Encho burde kunne holde enhver snak om cirkuskrise fra døren. Kors i ryggen, hvor er de gode ...

Pierre Marchand er ikke længere kun ung og håbefuld, men en ung, brændende fuldblodsartist, et topnummer – forestillingens bedste og mest overrumplende i al sin roterende herlighed. Glem al den snak om håbløse spindoktorer, her er mesteren!

Pierre Marchand. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det er Milles skyld alt sammen. Hun blev døbt Mille Gori i Rødding … Men det er som Motor Mille fra DRs Ramasjang, hun nu kommer med fuld drøn på og virkeliggør drømmen i Arena.

Hun er cirkusprinsessen. Det er Mille, der står for hele manegeeventyret med idé, manuskript og instruktion. Hun har lavet koreografien til de forfriskende, internationale dansepiger … Dertil har hun skabt en musik og den stribe letfordærvelige popsange, der gør eventyrforestillingen til en cirkusmusical...

Motor Mille alias Mille Gori. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Vi møder også den 65-årige franske 4. generationsjonglør Kris Kremo, der har vundet en sølvklovn i Monte-Carlo og var med i 40 års jubilæumsforestillingen forrige år ...

Kris Kremo. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Ud over Mille er der også en rigtig Cirkusprinsesse i historien, nemlig den smukke Laura fra Viborgenia med sine fuldblodsarabere. Hun er gift med Berdinos ældste søn Jackie.

Det var Laura som lille, der fik det største publikumsbifald. Hun dukkede op som en tro kopi i familiens yngste, Scarlet på 4, der præsenterede sine shetlandsponyer og dermed fik sin ilddåb i manegen.

Laura og Jackie Berdinos datter Scarlet. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Berdino-familiens kronprins Patrick, 25, prøver en helt ny rolle, nemlig som kaskadør sammen med sin fætter Oliver, 23. Det sker i et forrygende tempo og imponerende akkuratesse på og omkring et bord...

Fætrene Patrick og Oliver Berdino. Patrick er søn af Jackie Berdino og Oliver af Suzanne Berdino. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det hele startede med ren magi – med Jidinis Magic Company’s spektakulære illusioner. Keryazov Brothers, franskfødte Angel på 17 og bulgarskfødte Radostin på 14, tilføjede moderne springrytmiske udfoldelser i talent-konkurrenceagtige dansemønstre. (De er vist nok sønner af håndstandsstjernen Encho.)

Den russiske Diana beviste, at det er en skrøne, at gravhunde ikke kan lære noget. Hendes seks mini-gravmænd kunne ’det hele’ i en sjælden charmerende synkronopdragelse.

Diana Vedyashkina og hendes små gravhunde. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Mod al blidheden i første afdeling stod Bøllerne fra Balladegade – rumænske Duo Costache – som en rå kontrast, hvor de sætter alt på et bræt, eller rettere en stang, der sågar kan rumme et ’dødshjul’ for enden. Så kan fruen muntre sig med at køre dødsdrom i det …

Den italienske repriseklovn Jimmy Folco har Buster Keaton som forbillede, men det hjælper lige fedt, når Mille hele tiden jager ham ud, fordi han ikke er med i historien. Det kæmper han tappert for at få ændret. Gæt, om det lykkes f.eks. med at få fire publikummer til at te sig i en musikalsk joke.

Hvis der manglede lidt svirp over 1. Afdeling, så er der til gengæld fuld drømmevaluta for penge i 2. Afdeling, der starter med, at vi må sluge et par kameler eller seks - undskyld, det er dromedarer - og nogle flotte, hvide lamaer til dessert. Det gør vi med glæde sammen med Rudi Althoff, der senere vender tilbage med sine tre afrikanske elefanter Jenny, Laura og Jungla, der kan deres kram.

Den russiske Ekaterina Karmashova ikke bare spinder som en kat, men danser og bevæger sig også som en, også når hun gynger under telttoppen.

Der er ikke mange store truppe, eller dyrt isenkram med i forestillingen. Det er mere på solistplanet, det foregår, men når man kan opleve stjerner som Encho og i udpræget grad publikumsmagneten Pierre Marchand, så gør det altså ikke så meget.

Encho. Sidst vi så ham i Danmark var i 2006. Nogle måneder senere fik han såvel publikumsprisen som en sølvklovn i Monte Carlo. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Jacob Boas Leitisstein var også til premiere hos Cirkus Arena 23. marts. Klik her for at se hans fotos fra forestillingen.

Midt på sæsonen afløste Bubber Motor Mille som sprechstallmeister, idet hun skulle optræde i Cirkus Summarum. Besøgsmæssigt var Motor Mille et større trækplaster end Bubber, og hun vendte da også tilbage i slutningen af sæsonen.

Cirkus Arena sluttede sæsonen 4. september i Roskilde.

Som tidligere år holdt Cirkus Arena vinterkvarteret i Årslev åbent i vinterferien, sommerferien og efterårsferien. Cirkusland, som det kaldes, bød på søløveshow, wild west-show, cirkusskole for børn, ponyridning, legeland, museum m.v. samt korte forestillinger i Cirkus Landino. Blandt de optrædende i sommerferien var klovnen Don Christian, kendt fra flere sæsoner i Cirkus Benneweis.

Cirkus Arli

26. marts havde Cirkus Arli landspremiere i Fløng.

Årets forestilling var en temaforestilling, kaldet Ship Ahoy, og foregik ombord på det gode skib M/S Arli. Som sædvanligt hos Arli var alt gennemført. Martin Arli var iført kaptajnsuniform, Bettina Arli en flot styrmandsuniform. Cirkustjenerne var iført matrosuniformer.

Første nummer i forestillingen var et fremragende kaskadørnummer med Alexander Arli og Francesco Fratellini. Nummeret var bedre end det i øvrig udmærkede kaskadørnummer, Patrick og Oliver Berdino viste i Cirkus Arena.

Alexander og Francesco. Alle fotos: Ole Simonsen, med mindre andet er nævnt

Dernæst mødte publikum lettiske Olga Makejeva med et flot nummer i en roterende ring. Hun var også hos Arli i 2007 og 2008 og hos Baldoni i 2005. Den gang var efternavnet Guseva.

Olga Makejeva

Sidste år var der nogle, som savnede Martin Arlis hyggelige tryllenumre. I år var han tilbage i manegen og fremtryller bl.a. guldfisk i en entre, der vist er ”opfundet” af Paul Arland. Dejligt at traditionen med hyggeligt trylleri nu blev taget op igen.

Martin tryller guldfisk frem

Det er ikke hver dag, man oplever havfruer, og slet ikke i en aerial ring. Men det gjorde man i årets forestilling. Havfruen kom fra Sydafrika og hedder Sarah Florees og er i øvrigt kæreste med Francesco Fratellini. Både Sarah og Francesco var også hos Arli i 2016, men med helt andre numre end i år. Det skal også med Arli i 2018.

Den sydafrikanske havfrue Miss Sarah

Havfruen blev afløst af et kort indslag, hvor Francesco vil fiske. ”Du må ikke fiske her,” siger Bettina Arli, og Francesco går så over i den modsatte side af manegen, lige som i den klassiske ”du må ikke spille her”-entré. Til sidst fangede Francesco en lille hund.

I et egyptisk tableau mødte man den dygtige ungarske antipodist Eva Varadi, der både kunne jonglere med hula hop ringe, bolde og cylindre og til sidst et kors med ild.

Eva Varadi

Eva Varadi var også med i det første nummer efter pausen. Donnerts Quick change, hvor hun sammen med gemalen Richard Donnert skiftede tøj med lynets hast.

Donnerts med lynkomklædning

Dernæst kom Francesco i manegen med en kiste, som viser sig at indeholde en dukke (hans kæreste Sarah). En fin entre, som ender med at han vrider rundt på sin kæreste, se foto.

Francesco og Sarah

Olga Makejeva var herefter tilbage i manegen med en entre i vertikal sejl.

Forestillings sidste nummer var de herlige musikalske klovne Martino & Co. I år med Martin Arli som dummepeteren i matrostøj, Alexander Arli som hvid klovn og Francesco som sidste mand i trioen. Alexander tilbød Martin 500 kr., hvis han kunne spille klarinet. Det kunne Martin ikke. Men det kunne Francesco, som Martin tilbød 20 kr. for at gemme sig under et bord og spille, medens Martin med klarinet mimede til. Den endte selvfølgelig med en festlig finale, hvor Alexander og Francesco spiller på trompet og Martin på trombone.

Martino & co.

I forbindelse med finalen hyldede Martin Arli sin mor Lotte Arli, som i 2017 kunne fejre sit 60 års cirkusjubilæum. Lottes debut i cirkus skete i 1957 i Cirkus Moreno. 14 år senere, i 1971, grundlagte hun sammen med sin mand Søren Arli (1935-2011) det lille Cirkus Arli, som lige siden har været på landevejene hver sommer.

60-års jubilaren Lotte Arli. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Jacob Boas Leitisstein tog en lang række fotos fra forestillingen. Klik her for at se dem.

Cirkus Arli sluttede sæsonen 22. august i Sengeløse. Som sædvanligt holdt de sig til Sjælland med Faxe Ladeplads som det sydligste spillested.

Lige som i 2014, 2015 og 2016 stod familien Arli fra midten november og frem til jul for H.C. Andersens julemarked i København. I år var julemarkedet flyttet til Nytorv. En langt bedre beliggenhed end i 2016, hvor de lå på Axeltorv.

Cirkus Baldoni

Cirkus Baldoni havde landspremiere på Cirkuspladsen i Lyngby den 21. marts.

Som noget nyt havde de i år stole på alle pladser, hvilket reducerede det samlede antal pladser på de to logerækker og de fem rækker på gradinnet fra 450 til 414.

Forestillingen blev som sædvanligt præsenteret af René Mønster Baldoni og hans løve Leonardo.

Som noget nyt havde Cirkus Baldoni i år musikalske klovne. Husklovnen Danilo havde nemlig fået bistand af den supermusikalske Eddie (Eduard Janacek), som publikum sidste år oplevede som jonglør og rola rola-akrobat. Mellem numrene i forestillingen forsøgte han også det klassiske jonglørnummer med at kaste 7 teskeer op i 7 glas. Det mislykkes gang på gang - for så at lykkes til allersidst i forestillingen.

Danilo og Eddie indledte forestillingen med musik på hhv. trombone og trompet, hvilket gik over i indledningen med alle artister i manegen, som hos Baldoni er en scene. Artisterne svingede med Dannebrogsflag og sang Happy Birthday. Cirkus Baldoni kunne nemlig i år fejre 15 års fødselsdag.

Første artistnummer var Emmanuel Zuma og hans 3 Mombasa Boys, som optrådte i pole. Dernæst så vi et elegant og charmerende nummer med dresserede katte, fremført af Fatime (Fatime Horwath) med bistand af ægtefællen Peytchev (Peytchev Plamen Metodiev). Også kattene så ud til at nyde nummeret.

Danilo og Cindy havde herefter en entre, hvor Danilo først prøvede med at skyde med pile og Cindy derefter forsøgte sig som knivkaster med en publikummer som skydeskive.

Dernæst kom Mombasa Boys igen i manegen, denne gang med et flot udført Limbo-nummer.

En af de fire Mombasa Boys med flot limbo-nummer

Sidste nummer inden pausen var Agnes og Roland Dittmars forrygende entre, hvor Roland finder en kæreste i et lille hus.

Roland ser en dejlig dame i vinduet i det lille hus

Den komiske entre med trampolinen, som er maskeret som et basebassin og med en 3-metervippe ved siden af, gør altid lykke. Hos Baldoni blev den udført af Mr. Jumping alias Peytchev Plamen Metodiev. Han har to gange før været hos Baldoni, men var ifølge programmet den artist, som publikum flest gange har bedt om at få lov til at se igen.

Vi havde set det før. Men Danilos version af Renée & Renatos gamle 80’er hit Save Your Love tålte godt gensyn. Entreen med gulvmoppen som paryk er vist egentlig opfundet af den schweiziske klovn Andre Broger, men måske bedre kendt i José Michels version.

Danilo ”synger” Renatos stemme i Save your love my darling, save your love 

Roland og Agnes Dittmar kom derefter tilbage med en opfølgning af deres første entre. Denne gang fandt den invaliderede Roland en lampe, hvis ånd gav ham 3 ønsker.

Maria Janacek havde derpå en entre i vertikal sejl.

Danilo og Eddie fik herefter assistance af Cindy i den musikalske klovneentre "Du må ikke spille her", hvor Eddie nåede at spille på mange forskellige instrumenter – endda på to trompeter på en gang - inden Cindy fik lov til at lægge hoved til ”Min hat, den har tre buler”. Se foto.

Sidste artistnummer var Mombasa Boys som dels sjippede, dels byggede imponerende menneskelige pyramider.

Mombasa Boys.

Slutnummeret var en slags danseentre med Danilo og René og derpå samtlige artister iført boksehandsker. Det gik over i finalen med Baldonis afskedssang ”Vi har været de bedste venner” og alle artisterne i manegen.

Grand Finale. Alle fotos: Ole Simonsen. Klik her for at se en række gode fotos, som Jacob Boas Leitisstein tog under forestillingen.

Teltsæsonen, hvor man traditionen tro holdt sig til Sjælland og Lolland-Falster, sluttede 30. august i Algestrup, men blev efterfulgt af et gæstespil i haller på Færøerne.

BALDONI´S JULECIRKUS havde i november og december forestillinger i 17 forskellige haller på Sjælland, herunder i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. Desuden lavede de under navnet CIRKUS NISSESJOV en række institutionsforestillinger. Dog færre end tidligere år, da instruktionernes budgetter næsten alle steder er skåret ned som led i kommunale besparelser.

Cirkus Krone

Det lille Cirkus Krone havde landspremiere 17. april i Salten.

Cirkus Krone på cirkuspladsen i Salten. Foto: Ole Simonsen

Forestillingen blev indledt med, at den poetiske og lidt naive klovn Allando gik rundt og hyggesnakkede med publikum. Dernæst opdagde han, at det flød med plastikposer i manegen. Når han smed dem i skraldespanden, smed drilagtige kaniner dem straks ud igen. Allando fandt ud af at man kunne jonglere med plastikposerne, og til sidste regnede der ned over ham med plastikposter fra en lille kasse under cirkuskuplen.

Første artistnummer var Nedyalko og Veselka, der i mørke jonglerede med lysende sværd. Til sidst kom parrets 8 år gamle datter Yana ind manegen iført en art illuminerede sommerfuglevinger.

Den lille familie bliver afløst af Allandos elskede entre, hvor to ponyer vil spise med af hans æble.

Så kom Yana tilbage i manegen med hula hop som altid gør lykke, når det vises af en dygtig lille pige.

8 år gamle Yana. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Nu væltede 4 pirater ind i manegen. Det var de to tjekkiske Wolf-brødre med deres ægtefæller. De lavede flot og tempofyldt stigebalance, hvor de også viste deres evner som jonglører. Efter min mening forestillings bedste nummer.

   

Wolf-familien mestrer både stigebalance og jonglering. Fotos: Ole Simonsen

Første nummer efter pausen var Nedyalko med tallerkenbalance på illuminerede pinde. Bestemt ikke den i øvrigt alsidige artists bedste nummer.

Det er en tradition i Cirkus Krone, at Allando skal kæmpe med et farligt dyr. I år var det en elefant. Både små og store jublede over den naive Allandos mange påfund i den særdeles vellykkede entre.

Et klassisk Krone-nummer er nummeret med Allando og et farligt dyr. I år en elefant, som selv den mest ihærdige dyreretsaktivist vist ikke kan protestere mod optræder i et cirkus. Foto: Ole Simonsen

Næste nummer var Nedyalko og Vesalka med fin adagio-balance, hvor han stod i manegen, medens han på arme og skuldre bar Veselka i forskellige stillinger.

Derned kom Wolf-familien tilbage igen. Denne gang med flot og tempofyldt formationsjonglering.

Forestillingens sidste nummer var det ikke helt unge artistpar Alessandro og Christina Gillert. Først gik Christina på stram line. Dernæst fortsatte Alassandro på slap line, hvor han bl.a. kørte på ethjulet cykel, balancerede med Christina på ryggen og endte med at balancere på en stige, der stod på linen.

Alessandro Gillert kunne balancere på en stige, endda på slap line. Foto:Ole Simonsen

Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

Alessandro og Christina Gillert valgte senere på sæsonen at stoppe. De blev afløst af den dygtige franske Chinese Pole artist Guillaume Peudon. Han er født i 1983 og dermed langt yngre end Gillert-parret. 

Guillaume Peudon

I forbindelse med en forestilling onsdag den 12. juli Cirkus Krone blev Irene Thierry udnævnt til æresmedlem af Danske Cirkusvenner. En hæder som blandt cirkusdirektører tidligere kun er overgået Haddy Enoch. Irene har stået i spidsen for Cirkus Krone siden 1984. Hun fyldte 70 i foråret og 2017 var hendes sidste sæson i ledelsen af Cirkus Krone.

Cirkus Krone spillede sæsonens sidste forestilling 3. september i Aarhus efter at have turneret i Jylland og på Fyn og Ærø. Det var Irene Thierrys sidste sæson som cirkusdirektør. Fra og med næste år tager sønnen Frank Thierry over. Det er dog stadig tanken, at Irene og Jan Allan alias klovnen Allando skal være med i forestillingerne.

Cirkus Mascot

Cirkus Mascot havde landspremiere i Roslev den 29. marts. Jørgen Lorenzen var med til landspremieren og skrev:

Daniel Deleuran præsenterer forestillingen – med et skæg, som er en prøjsisk krigsgeneral værdigt, og i år har han tillagt sig en frisure, som med garanti ikke er set før i hele Roslev og omegn. Hans speak er veloplagt og præcist.

Klovnen Gulio er jo efterhånden blevet en fast del af Mascots forestilling. Hans entreer er nye hvert år – de fleste i hvert fald. Og man nyder hans åbne ansigt og finurlige glimt i øjet. Han er en sand børnenes ven, og det bedste er, at manden ser ud, som om han er den, der morer sig allerbedst.

Efter Daniels velkomst viser Marianne sig i manegen med sin symfoni af hunde. Overraskende at se dem som åbningsnummer, men forklaringen er, at man har to hundenumre med – i hver sin ende af forestillingen.

Marianne Deleuran og hendes hunde er et helt uundværligt indslag i en Mascot-forestilling.

Derefter kommer Rafaela ind med hesten Amigo og hunden Indy.  Amigo vil på restaurant, men Indy blander sig. Og så er der lagt op til løjer, og naturligvis kommer Rafaela til kort, da hun vil opdrage til god bordskik.

Fodringstid for Rafaela Hondens tinkerhest

Og så er det tid til et flot rola-rola nummer. Latoya laver et rent, svært balancenummer. Det er for udenforstående svært at se, hvad der er det vanskeligste trick, men 4 brædder stablet op på gyngende ruller er jo altid imponerende.

15 år gamle Latoya er datter af Rafaela Honden og hendes mand Eric Zwart

Gulio har nu et intermezzo med en tam høne, som kan baske med vingerne på kommando. Den kan også lægge æg på bestilling, og naturligvis ender det med, at Gulio får et æg oven i hovedet.

Gulios søn Husik balancerer og jonglerer med ringe – større end dem, man sædvanligvis ser.  Og hans stil er ved at udvikle sig til den ægte artistattitude: sikker, men ikke selvsikker - stolt men ikke pralende, og selvbevidst, men ikke arrogant.

Ringenes herre Husik er søn af klovnen Gulio og luftakrobaten Tetyana

Ranco, Rocco, Rikki og Lille My. Sådan hedder cirkus Mascots 4 ponyer. Og nu er det deres tur. De bliver fremført af Daniel Deleuran. I år har de fine, grønne plumer, som passer fint ind i teltet og manegens farver, men som samtidig skærper opmærksomheden mod ponyerne. (En plume er en fjerprydelsen til et hestehoved).

Og der er flere dyr. Rafaela og Latoya fremfører en flok papegøjer. Det er underlige dyr, ikke kun på grund af deres farvestrålende fjerdragt. Men deres lyde er som en kommentar til det, der sker – en underlig gnæggende strubelyd, som kendere sikkert kan fortolke, på samme måde som man kan fortolke husdyrenes lyde. Papegøjerne kan balancere, gribe med næbbet, holde noget i næbbet, cykle på line og flytte og skubbe ting.

Gulio har herefter en entre med sin datter Juliya – et drømmespil, hvor Juliya er en ubevægelig dukke.

Gulio med datteren Juliya

Alfred og Luna er navnet på cirkus Mascots canadiske grise. De spiller bold, hejser flag, kører i rutchebane og går over forhindringer. De skal stimuleres kraftigt af Marianne Deleuran, men det, at de ikke vil eller gider og derfor må fodres med adskillige lækkerbidder, er jo en del af nummeret. Og jublen vil ingen ende tage, da en lille babygris gør sin entre.

Til en god cirkusforestilling hører et luftnummer. Her er det Tatyana, som laver akrobatik i en roterende ring, som er forsynet med to nedhængende ”gardiner”. Det er jo vanskeligt for ikke-akrobater at sige, hvad der er den sværeste øvelse at udføre. Men mon ikke det er tåhang, altså at hænge i ringen kun med fødderne?

Næstsidste nummer et forestillingens andet hundenummer. 8 hvide, sibiriske hyrdehunde præsenteres af Rafaela, ligeledes i hvidt. Nummeret et æstetisk og flot. Hundene virker glade, afslappede og yderst velholdte, og til slut agerer de næsten som heste, da Rafaela kalder dem sammen og beder dem om at stå på bagbenene. Steigerhunde! Det er et stærkt nummer – og et bevis på, at dyrenumre er og skal være en integreret del af cirkus.

Rafaela Honden og hendes flotte hvide schweiziske hyrdehunde

Slutnummeret er det før sete klovnenummer, hvor klovnen Gulio inviterer 4 mænd i manegen til stoleleg, som jo ender med, at stolene tages væk og de 4 aktører holder hinanden i balance. Med sin afvæbnende humor får Gulio de medvirkende til at slappe af, så de også får morskab ud af det.

Klik her for at se flere fotos fra Mascots forestilling.

Cirkus Mascot sluttede sæsonen 24. september i Glyngøre. Juli måned tilbragte de lige som i 2015 og 2016 som ”free attraction” i Sommeland Sjælland.

Ud over efterårsferieforestillinger i Bytorv Horsens i uge 42 viste de i nogle weekender før jul en ca. 30 minutter lang forestilling i en række Plantorama-centre.

Zirkus Nemo

Fra 26. april, hvor der var landspremiere i Horsens, og frem til 16. september besøgte Søren Østergaard i et antal byer med sit Zirkus Nemo, som han kalder Danmarks eneste voksencirkus. Hvor de øvrige cirkus har mange endagsbyer, ligger Zirkus Nemo normalt mindst 5 dage på en plads og har aldrig forestilling søndag og mandag. Derved bliver arbejdet med at flytte teltet mindre stressende end i de øvrige cirkus.

Rud Kofoed var til premieren i Horsens den 26. april og skrev bl.a.:

Hvis kravet til Zirkus Nemo er, at det ikke bare skal være underholdende, men kalde på et højlydt engagement, det bedste af det værste og nogle af de kvalitetsmæssigt højst rangerende artister, så er det lige før de højst mulige seks stjerner for en topforestilling er for lidt i år. For hvor er det gungrende godt.

Bager Jørgen er tilbage i en overrumplende topform og helt ude af manchetten, når han lader sin Black-and-White-wienerstang danse sig til døde med en chokoladetrekant - og tilmed påfører sig selv et helvedes besvær med at få Black-and-White-stangen oversat til engelsk for, hvordan kan man lige det?

Et folkekrav: -Uden Bager Jørgen intet Zirkus Nemo! Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Bager Jørgen er blevet kult. Det er et folkekrav, at han er der. Kort sagt: Uden Bager Jørgen - ikke noget Zirkus Nemo! Basta!

I Zirkus Nemo bliver vi mere end nogensinde udsat for Zirkus for Voksne. Dels er det forestillingens titel, men understreges samtidig med Volmer Sørensen-testen. Den afslører, at publikum er så bedaget, at det ved, hvem Volmer var...

Artisterne i Nemo er kendt for at være i topklasse. Det gælder også i denne sæson. Dem, vi har set før - også i større og andre sammenhænge som eksempelvis i Arena og Benneweis - er kun blevet bedre.

Hvad angår de ukrainske sportsmestre i Crazy Flight er det lykkedes Søren Østergaard at inspirere dem til at vende tilbage med en helt ny entré ud over deres banebrydende signaturnummer. Verdenspremieren overværede vi i måbende begejstring ved Horsens-premieren. De fire femdobbelte guldvindere i sportsakrobatik er vildt suveræne og så geniale, at deres entréer kommer til at stå som eksempler på den menneskelige krops formåen. Det er moderne klassicisme, så det fløjter og rejser de små hår på ryggen.

   

Tv: I det nye nummer optræder Sergey Sakun og hans Crazy Flight med russisk barre. Th: Crazy Flight med deres gamle nummer. Fotos: Rud Kofoed / Ajour Press

Den 11. maj fylder Søren Østergaard 60 …

Søren Østergaard kan allerede nu præsentere sin første, store fødselsdagsgave: En 'hjemmehjælper'! Det er en ældre - et år ældre - skuespiller og kollega: Michel Castenholt, der nu endelig får lov at udleve sin drengedrøm om at blive cirkusklovn. Han tog tilløb som vikar-praktikant i tre dage i 2015, hvor han og vi publikummer også første gang så Crazy Flight folde sig flyvefærdige ud. Det gjorde kun drømmen mere påtrængende.

 -Jeg har en klovn, jeg i den grad skal af med! - siger Michel Castenholt.

Det kommer den debuterende klovn allerede fra forestillingens start, hvor han gør sin klovneentre: - Hvor fanden er børnene? Jeg gider ikke optræde for det her plejehjem...

Skuespilleren Michel Castenholt får et gennembrud som Søren Østergaards nye makker. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Men om han kan? Mon ikke! Bingo - både som illusionist, magiker, Hamsternes Dronning Jytte Nielsen og ikke mindst, da han sammen med Søren Østergaard giver begrebet andespil en helt ny betydning. De to er som siamesiske tvillinger, hævde de – og mon ikke. Se billederne, hvor de sætter deres hjerner på spil! Og meget, meget mere.

Michel og Søren som klovnerne Pip og Pop

Sammen med Castenholt kan vi fortsat nyde den allestedsnærværende Laura Kvist Poulsen, der er skuespiller, kendt fra flere film og ikke mindst tv med bl.a. ’Krysters Kartel’, ’Live fra Bremen’, ’Forbrydelsen’ og ’Anna Pihl’.

Hun er lige så fin og rapkæftet i manegen, som hun er kendt for at være blid, men bestemt og effektiv udenfor i nærmest enhver sammenhæng. Som den topmagiske Sannie giver hun den bogstaveligt talt hele armen i manegen. Fanden til ballade, da hun skal finde den igen! Om det lykkes? Vi siger det ikke ...

Men lad os først dvæle ved det, der er værd at blive i teltet for: Englænderen Ingo Stiebner og hans søløve Lappy. Det er et verdensnummer, hvor dyr og menneske smelter sammen i en symbiose af skønhed. Det ser virkelig ud, som om Lappy elsker at danse med sin domptør – og omvendt. Ren nydelse.

Ingo Stiebner og søløven Lappy illustrer, hvordan menneske og dyr bliver et... Det er en fornøjelse at se parret folde sig ud. Lappy gik i øvrigt på pension med udgangen af sæsonen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Ligesom Stiebner med sin søløve kan den spanske jonglør Picaso Jr. få sine bolde og tallerkener til at gøre, hvad han beder dem om. Nu lever især boldene også i farezonen, for dem ordner han med mundkraft, mens tallerkenerne lever et udsvævende liv over publikums hoveder. Det er så elegant og charmerende afleveret, at man fornemmer det smækfyldte telts totale overgivelse. Cirkuslivets Picaso matcher på den måde kunstnerverdenens.

Picaso Jr. er søn af den legendariske jonglør El Gran Picaso, der også har oplært ham. Fanden forstå, at Junior knapt turde gøre sin entre i manegen efter sin berømte far, for han har i den grad arvet hans talent og lært hans færdigheder til perfektion. Men det siger noget om respekten for faget.

Picaso Jr. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Kendte personager som Målermanden Heine Heine Heinesen er heller ikke til at holde nede med sine vildt overraskende snapmålinger … Hentehårsartisten Lesley Boye Møller, kan sætte håret op til både Lillebæltsbroen, Triumfbuen, Grækenland og sukkerfabrikken fra hans barndomsøer Lolland-Falster er i helt forrygende form.

Smadremanden – også fra Lolland-Falster – har til gengæld kun lige tid nok til at stikke næsen inden for i sin gennemsavlede netundertrøje at minde lorte-Horsens om, at de kan rende ham et vist sted, for han er blevet så kult, at det har startet en helt bevægelse, der optager ham så meget, at han ikke gider optræde i det lorte-cirkus mere. Fanden tage ham – ud over det, han allerede har gjort.

Alle disse oplevelser glider ned som en forførende Aphrodite Cocktail for både øjne og ikke mindst ører. Orkestret ’Frans Baks Nye Drenge’ med den harmonikaspillende kapelmester Øyvind Ougaard i spidsen er ren magi og lige så genialt som resten af forestillingen, der således med rette kunne bære overliggeren: En musical om menneskets fald og storhed.

Takket være orkestret Frans Baks Nye Drenge har Nemo udviklet sig til at være en utraditionel og genial musical med harmonikavirtuosen Øyvind Ougaard i spidsen som kapelmester. Han er overrumplende god og gør det svært at sidde stille på rækkerne. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press. Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

Zirkus Nemo sluttede sæsonen 16. september i Odense. Trist nok afgik en af de medvirkende artister Picaso Jr. ved døden den 24. september, kun få dage efter at have sluttet engagementer hos Zirkus Nemo. Han blev kun 47 år.

Cirkus Trapez

Cirkus Trapez havde premiere i Kolding den 12. april og tunerede derefter i Jylland og på Fyn.

Det var Cirkus Trapez sæson nr. 2 på de danske landeveje. Artistmæssigt var forestillingen er bedre end sidste år. Isabella Enoch Sosman havder også opgraderet hele sit set up: der var levende musik og hun har engageret en erfaren sprechstallmeister.

Musikken stod Tino Aeby for. Han var i nogle år kapelmester hos Cirkus Dannebrog, hvor han havde 8 musikere i sit band. Hos Trapez måtte han nøjes med tre. Men resultatet er blevet overraskende godt og på niveau med, hvad man oplever i det langt større Cirkus Arena.

Som sprechstallmeister havde Isabella engageret Judy Glosted, der i flere sæsoner var sprechstallmeister hos Benneweis.

Efter nogle års pause fra cirkuslivet var elegante og velsyngende Judy Glosted i første halvdel af sæsonen tilbage i cirkusverdenen som sprechstallmeister.

Med 550 pladser i teltet er Trapez en noget mindre forretning end Benneweis og Dannebrog, og økonomien tillader ikke, at man hyrer stribevis af topartister. Men mindre kan også gøre det, og publikum virkede veltilfredse med de artister, Isabella har valgt: den alsidige spanske Jackson-familie, de to unge tyske luftartister Seraina og Michelle samt klovnen og jongløren Marc Dorfner. Samt selvfølgelig Bernhard og nogle af hans dyr: heste, ponyer, kameler og elefanten Ramboline. Andre af Bernhards dyregrupper var udlejet til andre cirkus.

Forestillingen blev indledt af repriceklovnen Marc Dorfner, der tændte for en radio, som det hele så strømmede ud af. Efter Judy Glosteds velkomst fremviser Bernhard Kaselowsky 6 friesereheste. Det var ganske unge heste, og unge heste er tit magre. Selv om der ifølge en dyrlæge ikke var tale om vanrøgt, udløste de magre heste en shitstorm, og nummeret udgik efter få uger.

I den oprindelige version af forestillingen blev Frieserne afløst sorte ponyer.

Næste nummer var et flot luftnummer med Seraina og Michelle, som sjællænderne oplevede sidste år i Cirkus Arli. På grund af en skade udgik den ene af dem senere på sæsonen af nummeret.

Seraina og Michele , som sidste år var hos Cirkus Arli, viste et flot trapeznummer

Derpå havde Marc Dorfner en fin og original klovnereprice, hvor han brugte en lang ballon som bue. Altid herligt at se en klovn lave noget, man ikke før har set.

Det må gøre ondt at blive hejst op under teltkuplen, medens man hænger i året. Men det klarede Fina Micaelo Jackson, samtidig med at hun jonglerede med fakler og senere er hængt op i spagat. Hendes mand Mr. Jackson havde derefter en klovnereprice, hvor han sagde sjove lyde og senere boksede i slowmotion med en tilskuer.

Han blev afløst at Marc Dorfner, nu som jonglør med både ringe og køller. Til sidst jonglerede han stående på en fritstående stige.

Derefter kom Mr. Jackson tilbage med en komisk entre, hvor han kæmper en fortvivlet kamp med en mikrofon, medens han sang ”My Way”. Ideen med mikrofonkampen stammer vist nok fra den legendariske George Karl, som danskerne oplevede på Plænen i Tivoli i begyndelsen af 1990’erne. Kombinationen med at synge ”My Way” under slagsmålet med mikrofonen husker mange danskere sikkert fra Cirkus Dannebrog 2012, hvor Cesar Dias væltede teltet med nummeret. Der var dog ikke tale om, at Mr. Jackson har hugget nummeret fra Cesar. Tvært imod. Papa Jackson er nemlig Cesar Dias onkel og har oplært Cesar Dias og lavet hans rekvisitter. Og ganske som sin nevø lægger Mr. Jackson teltet ned med nummeret.

Første nummer efter pausen var et balletindslag, som gik over i 17-årige Lara Jacksons jonglørentre, hvor hun sad på en høj monocykel og med foden kastede kopper og tallerkener op på hovedet med sin tvillingebror Marco som assistent.

Nogle cirkusgængere mener, at der skal være en eller flere elefanter med i en god cirkusforestilling. Hos Trapez var det Bernhard Kaselowskys elefant Ramboline.

Elefantnummeret blev afløst af en hula hop entre med Lara Jackson og Seraina. Afslutningsvis blev de hejst op under teltkuplen, medens de roterede med deres ringe.

Næste nummer var en kombination af kameler i manegen og et luftnummer med Michelle i tissue. Udført medens Judy Glosted samg ”Smile” for Marc Dorfner. Isabella Sosman gør altid meget for at kombinere forskellige artistdiscipliner og skabe den slags kombinationsnumre, der passer fint til rammerne i hendes cirkus.

Judy Glosted og Marc Dorfner

Efter en kort reprice med Marc Dorfner kom forestillingens sidste nummer: Jackson-familiens imponerende kunstcyklistnummer Mr. Jackson viste artisteri højt oppe i de øverste sværhedsgrader – også når han kørte rundt med moderen og de to børn.

   

Fotos fra Jackson familys kunstcyklistnummer. Sidste år var de hos Cirkus Olympia i Sverige

Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

Senere på sæsonen kom Bernhard Kaselowskys ko-gruppe med i forestillingen. De havde været lejet ud til finske Cirkus Finlandia, som efter er stykke tid sendte nummeret hjem, da det ikke svarede til deres forventninger.

Sæsonen blev ikke helt let for Cirkus Trapez. Ud over beskyldningerne om vanrøgt at dyr var der dyr, der stak af, kollaps af gradin mv. Midt på sæsonen forlod såvel sprechstallmeisteren Judy Glosted som marketingschefen Louise Mandrup Cirkus Trapez. Og værst af alt: skuffende besøgstal i en del byer. Sæsonen sluttede 28. september i Tommerup, dog med en ”seniorforestilling” i Vojens den 30. september med sangerne Kisser og Søren og det syngende postbud Henning Vad blandt de optrædende.

Andre forestillinger

År tilbage kunne man opleve artistoptræden i mange forlystelsesparker. Men det er desværre historie.

Katja Schumann har indrettet en cirkusgård lige uden for Løkken, hvor hun i sommermånederne og frem til begyndelsen af oktober viste korte forestillinger.

I skolernes efterårsferie optrådte CIRKUS MASCOT i Bytorv Horsens. CIRKUS ARENA producerede en forestilling for Kolding Storcenter. CHARLIE OG BINALTO fra Cirkus 3 optrådte i Frederiksbergcentret. På Cirkusmuseet i Hvidovre mødte gæsterne klovnen og multiartisten Benny Schumann.

Benny Schumann var også en af stjernerne i Wallmans nye dinnershow ENTOURAGE, som havde premiere i Cirkusbygningen i september. Han optrådte med sit tallerkenjonglørnummer, som han allerførste gang viste hos Schumann i Cirkusbygningen i 1967. Som den eneste af premiereaftenens optrædende blev Benny belønnet med stående applaus. Min sidedame nægte at tro mig, da jeg fortalte at Benny var 72 år og dermed aldersmæssigt kunne være far eller bedstefar til en stor del af de øvrige medvirkende.

Benny Schumann. Foto stillet til rådighed af Wallmans

Året, der gik, er en fast rubrik på nyhedssiden. Den er bragt ved udgangen af hvert år. Du finder link til tidligere års nyheder nederst på nyhedssiden.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. december 2017

Magi og artister i svensk tv. Nytårsaften 21:45 - 22:30 sender svensk SV1 udsendelsen
En magisk aften med Robert Bronett. Forestillingen er fra november 2017 og blev vist under navnet "MagicXmas".

Næsten samtidig, 21:30 - 22:30, sender svensk SV2 en udsendelse om Circo Aereo, som er en international cirkusgruppe fra Finland. I anledningen af Finlands 100-års jubilæum var gruppen i samarbejde med Finlandsinstituttet i Stockholm og Riksteatern på turné i Sverige. Her ser vi dem i en indspilning fra Södra teater i oktober 2017.

 klovn.gif (1460 bytes) 

29. december 2017

Lærersønnen som blev præst som blev lærer. Jørgen Lorenzen, Ulstrup, fylder 75 år den 3. januar

Jørgen Lorenzen

Jørgen er født og opvokset i Middelfart, hvor hans far var førstelærer på en landsbyskole uden for byen. Allerede som barn var han tosset med cirkus. På vej til skole passerede han den daværende cirkusplads i Middelfart. Jørgen husker en dag, hvor Cirkus Moreno lå der, og han hjalp med at hente heste på stationen m.v. i stedet for at gå i skole. Om aftenen var han lidt urolig for, hvad hans far ville sige. Men far havde forståelse for, at et cirkusbesøg kunne være sjovere end skolegang.

I 1959 tog Jørgen Lorenzen realeksamen fra Middelfart Realskole og blev trafikelev hos SAS - i Tirstrup og Århus. Efter er år fandt han ud af, at han hellere ville have en anden uddannelse, og han startede på Fredericia gymnasium, hvorfra han blev student i 1963.

Derefter gik turen til Århus, hvor han indskrev sig som stud.theol. på universitetet. Et studium, der bestod af 1/3 sprog, 1/3 historie og 1/3 filosofi lød spændende. I 1971 blev Jørgen så cand.theol. I studietiden havde han egentlig ikke særlige planer om, hvad uddannelsen skulle bruges til. Men næsten alle ledige stillinger for teologer var præstestillinger (den gang var der adskillige ubesatte præstestillinger). Efter råd fra biskop Højrup i Århus søgte han stillingen som sognepræst i Hvorslev-Gerning pastorat. Han fik stillingen og havde gode år i Hvorslev. Han var dog aldrig sikker på, om et præstekald skulle være hans slutstilling, så han læste bifag i dansk og blev i 1974 cand. mag. i kristendomskundskab og dansk.

På grund af et dødsfald blev der i 1976 med kort varsel en ledig stilling på Randers statsskole. Den søgte Jørgen, og i august 1976 forlod han Hvorslev sogn og blev gymnasielærer. Et job, han beholdt til han gik på pension. Og endda lidt længere, da i nogle år havde vikariater m.v. Han vikarierer også for forskellige præster, for tiden i en ledig stilling i Andreas kirke i Randers.

Samtidig med jobskiftet købte Jørgen det hus i Ulstrup, han fortsat bor i. I 1978 besøgte Cirkus Dannebrog Ulstrup, og det gav Jørgens interesse for cirkus et boost. Da han om morgenen kom på pladsen manglede de folk og tilbød ham løn for en dags arbejde. Desværre skulle han jo i skole og passe lærerjobbet. Men kontakten med Cirkus Dannebrog var etableret, og fra 1981 og ca. 10 år frem arbejdede han i sine sommerferier hos Dannebrog. Det tætte forhold til familien Enoch består stadig, og de har brugt Jørgen som konsulent ved pressemeddelelser, programtekster m.v.

I 1987 udgav han bogen Rundt om cirkus og i 1991 bogen Hvad er cirkus? Begge skrevet med støtte fra Anders Enevig, hvis indsats omkring cirkus og folkemindehistorie Jørgen altid har været dybt betaget af. Jørgen har også skrevet mange cirkusfaglige artikler i tidsskrifter og dagblade og produceret dokumentarfilmene Mellem gråd og latter – en film om cirkusklovnen (2002) og Agnete Louise Enoch – et liv i cirkus (2005). Han drømmer i øvrigt om at lave yderligere en dokumentarfilm om den danske rovdyrdomptør Carl Mundeling.

Jørgen Lorenzen holder mange foredrag om cirkus på højskoler og i andre folkelige sammenhænge. På den runde dag finder man ham i hjemmet i Ulstrup.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. december 2017

Bingo til Arena. Cirkus Arena har suppleret listen over de optrædende i den kommende sæson med Bingo-truppen. Bingo-truppen er artisttrup fra Bingo Circus Theatre i Kiev, Ukraine. Truppen fik en bronzeklovn i Monte Carlo i 2003. Bingo Circus Theatre har siden leverer større eller mindre artisttruppe til en lang række cirkus. Der er tale om unge all-round uddannede artister, der uden at være verdensstjerne kan lidt af hvert og som fylder godt i en manege. I 2014 var 5 artister fra truppen med i Cirkus Dannebrogs forestilling, hvor de viste håndstand, hånd-til-hånd, adagio-akrobatik og hula hop.

Jeg går ud fra, at Bingo-artisterne hos Arena skal erstatte den ballet, Arena har haft med de senere år.

Tre af artisterne fra Bingo-truppen. Foto fra Cirkus Dannebrog 2014

klovn.gif (1460 bytes)

28. december 2017

Filmmusicalen 'The Greatest Showman' havde dansk premiere i juledagene. Den følger showkongen P.T. Barnums farverige liv i 1800-tallets New York. I foromtalen står der bl.a.:

”Da Barnum narrer banken til at låne ham penge, åbner han et museum, hvor folk kan komme og se alle landets særlinge samlet på samme sted. Disse inkluderer Den skæggede dame, Den irske kæmpe og Verdens tungeste mand.

En snobbet anmelder bruger ordet ”cirkus”, da han skriver om sin misbilligelse for museet. Barnum tager ordet til sig og skaber et succesfuldt show med sang, dans og trapezkunst.

Sangene synges live og er skrevet af mændene bag det tidligere musical-hit La La Land. Hugh Jackman har erfaring med musicals fra sin Oscar-nominerede præstation i Les Misérables, mens Zac Efron både sang og dansede i High School Musical-filmene.”

'The Greatest Showman' må ikke forveksles med musicalen Barnum, som også er baseret på den amerikanske showkonge Barnums liv og har tekst og musik af hhv. Michael Stewart og Cy Coleman. Den spillede i 2 år på Broadway og fik også succes i London og blev senere sendt på turne. I den engelske udgave spillede Michael Crawford, som senere blev berømt som The Phantom of the Opera, hovedrollen. BBC optog forestillingen, som senere er udsendt på dvd. Melodien til sangen Join the Circus er blevet en klassiker i cirkussammenhæng.

klovn.gif (1460 bytes)

26. december 2017

Cirkus Trapez 2018. Cirkus Trapez har tidligere fortalt, at såvel 21-årige Erica Chaves som hendes bror Kevin Chaves er med i den kommende forestilling. Erica i tissue og Kevin med rola rola. Nu har de offentliggjort, at forestillingen byder på endnu et medlem af Chaves famlien: klovnen Angelo Chaves, som sikkert er far eller onkel til de to unge.

Klik her for at se et slide/video-klip fra nogle af hans entreer, blandt andet den kendte dirigententre med ”musikere” fra publikum og film-entreen.

Yderligere er Cirkus Trapez glade og stolte over at kunne offentliggøre at de lige som i 2017 får Tino Aeby med hans live orkester med på tur. I 2017 var der tale om en særdeles velspillende trio.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. december 2017

Zirkus Nemo har tidligere fortalt, at de medvirkende artister i 2018 ud over Søren Østergaard er håndstanduoen DUO SOLYS, hula hop-stjernen GERALDINE PHILADELPHIA og superjongløren MARIO BEROUSEK. Nu oplyser de, at der bliver endnu et nummer: CABARET DECADANSE. De skriver: Denne dejligt dekadente dukkeførerduo har optrådt i de prisvindende shows La Clique og La Soirée. Helt i vores ånd henvender deres flotte, frække og flabede dukker sig overhovedet ikke til børn, men til et (vel)voksent publikum, der sætter pris på overdådige kreationer og overraskende humor – og hvem gør ikke det?”

Cabaret Decadanse var også inde i flere runder af årets udgave af natcabareten ved Aarhus Festuge som dukkeførere med dansende skeletter og som fabelvæsener. Jørgen Lorenzen skrev: ”Tilsyneladende kunne artisterne også synge. Sangen virkede ikke som play back.

Cabaret Decadanse. Foto fra Aarhus Festuges natcabaret. Fotograf: Martin Dam Kristensen

klovn.gif (1460 bytes)

23. december 2017

Et dødsfald. Klovnen Julius, hvis borgerlige navn var Allan Julius Nielsen, afgik ved døden er par dage inden jul. Han var uddannet på Akademiet for utæmmet kreativitet i København og L`Ecole de Cirque Carrè Sylvia Montfort i Paris, Frankrig, samt diverse kurser i Belgien og England.

Julius. Foto: Lise Kokholm

Han havde artistens charme og gadegøglerens frækhed, når han i manegen optrådte cirkusdirektør, tryllekunstner, klovn samt jonglør m.m. Undertiden sammen med sin klovneven Bubblz, som har klovnens utrolige charmerende uvidenhed, når hun er i manegen eller på scenen optræder som klovn samt ballon og sæbebobbelkunstner m.m.

I mere end 25 år havde Julius optrådt over hele landet, fx med forestillingen "Alle Tiders Sjow", hvor Julius på sin egen måde præsenterede et unikum af smukke klassiske traditionelle cirkusnumre såsom klovneri, magi, jonglering samt ballondyr i en nutidig indpakning.

Hans Cirkus Julius har også optrådt med sit klovneshow på festivaler i Grønland, Ungarn, Holland, Sverige, Frankrig, Tyskland, Finland, Polen, Irland, England og Azorerne.

Julius var kendt som et utroligt hjælpsomt menneske, der har hjulpet mange andre klovne i deres opstart.

Fra forestilling med Julius. Foto: Lise Kokholm

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden