nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 17. Januar 2020

Opdateringerne dækker denne gang perioden 4. til 17. januar 2020. sidste nyt-siden kan du finde nyheder, som er modtaget efter 17. januar, herunder fra 21. januar omtale af vinderne ved Monte Carlo-festivalen.  

På grund af webmasters ferie sker næste opdatering først lørdag 1. februar 2020

17. januar 2020

Freddi Steckel 70 år. "Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det" sang Osvald Helmuth for mange år siden. Og det passer godt på en af Danmarks kendteste artister, kaskadøren Freddi Steckel. Når man ser med hvilken lethed, han smider rundt med sine partnere og selv bliver smidt rundt med, skulle man ikke tro, at han nu rundede 70! Freddi Steckel blev født på Sjølund i Espegærde den 29. januar 1950. Forældrene var cirkusdirektør Frederik Schmidt, bedre kendt som klovnen Gugele, og hans norskfødte hustru Dina. Frem til 1950 drev Fredrik Schmidt Cirkus Brødrene Schmidt sammen med broderen Arnold. Efter sæson 1952 blev Arnold eneejer af foretagendet, som fortsatte frem til 1955. Frederik tog derimod sammen med fru Dina og parrets børn Norge, hvor de optrådte i Cirkus Empress i 1953, 1954 og 1955. Efter engagementet i Norge fortsatte Frederik Schmidt i mange år med sit klovnenummer Gugele & Co., blandt andet bistået af fru Dina og børnene Randi, Freddi, Jacki og Heidi. De 4 søskende optrådte også selv, blandt andet under navnet 4 Steckels.

Freddi Steckel ændrede med årene sit nummer, og hans kaskadørnummer Steckel's hører til de allerbedste på markedet. I 2002 turnerede han med Cirkus Merano i Norge. I 2003 sprang han med kort varsel til, da det svenske Cirkus Maximum manglende et nummer, og havde i løbet af sæsonen ikke mindre end 3 forskellige partnersker, da hans normale parter på grund af andre aftaler kun kunne være med en del af sæsonen. I 2004 turnerede han med Cirkus Dannebrog, hvor han havde Isabella Enoch Sosman som partner. I 2008 og 2009 kunne man opleve ham i Cirkus Baldoni med direktørfruen Thessa Mønster som partner. I 2013 var han tilbage i Cirkus Dannebrog, denne gang som sprechstallmeister og regissør. Han seneste cirkussæson i Danmark var i 2018, hvor han turnerede med Cirkus Baldoni og havde direktøren René Mønster Baldoni som partner. 2019 tilbragte han i Sirkus Jesper i Kristianssand Dyrepark i Norge. Skønt pæredansk har han i snart mange år boet i Trelleborg i Sverige. Når han altså ikke er ude at optræde!

Freddi Steckel

 klovn.gif (1460 bytes)

15. januar 2020

13. internationale cirkusfestival i Budapest. I år blev festivalen afholdt i dagene 8. til 13. januar. Den bød som de tidligere Budapest-festivaller på et væld af flotte numre. Festivallen afholdes i lige år, og det var femte gang Briano’s Cirkusrejser havde et hold danskere og en enkelt svensker med til Budapestfestivalen.

Traditionen tro var der mange danske gæster i Budapest, bl.a. 25 med Briano’s Cirkusrejser. Her ses nogle af Brianos gæster.  I forreste række ses som nr. 2 og 3 fra venstre Danmarks yngste cirkusdirektør Christian Gerner Frost fra Cirkus Mondolino sammen med hans lidt ældre kollega Irene Thierry fra Cirkus Krone. Tv. for Christian hans far Gribskovborgmesteren Anders Gerner Frost. Bagerst midt i billedet rejsearrangøren Brian. Tv. foran ham Danske Cirkusvenners formand Kim Thanning Olsen og til venstre for ham Den Danske Cirkuspris formand Ole Simonsen. I forreste række ses også René Mønster Baldoni og Camilla Frimann fra Cirkus Baldoni. Yderst th. den ”gamle” søløvedomptør Addie Jepsen. Foto: Lotte Ramsing

Festivallen, som næst efter Monte Carlo-festivalen er en af verdens mest prestigefylde, var også besøgt af en lang række cirkusdirektører. Som afdøde Calle Jernström fra Cirkus Finlandia sagde til mig for nogle år siden: ”I Budapest kan du finde noget du kan bruge og betale. Det kan du ikke i Monte Carlo.”

To numre fik særdeles velfortjent festivalens toppris, The Golden Pierrot:

- Merrylu & Jozsef Richter - Pas de Deux

- China National Acrobatic Troupe

Merrylu, hvis fødenavn er Casselly, er velkendt i Danmark fra de mange sæsoner, Casselly-familien var hos Cirkus Arena. En periode var hun forlovet med Patrick Berdino, og i 2012 red de sammen Pas de Deux i Arena-forestillingen. Nummeret hos Arena var dog langt fra på niveau med det imponerende ridt, Merrylu viste sammen med Jozsef Richter, som hun blev gift med i 2016. Nummeret indbragte dem en guldklovn i Monte Carlo i 2018 og nu altså også en toppris i Richter-familiens hjemland Ungarn.

China National Acrobatics Troupe blev etableret i 1950 og har siden vundet et utal af medaljer ved diverse festivaler. I Budapest viste de kinesiske akrobater med to fantastiske numre: I det ene, kaldet Black and White Fantasy, viste 9 artister fantastisk flot akrobatik, medens det andet, Pagoda of bowls, bød på håndvoltige med kast af kvindelige akrobater, som bar skåle med vand.

Fire numre fik 2. prisen, the Silver Pierrot

- Yves & Ambra - tissue

- Kolev Sisters - akrobatik

- Virtuoso 5 - luftnummer

- Truppe Alania - kosakridt

Yves & Ambra optrådte i Cirkus Benneweis i 2010. I det entre, de viste i Budapest, var de indsmurt i guldsminke, hvilket gjorde det i øvrigt flotte nummer ekstra spektakulært.

De to kønne unge Kolev Sisters, der viser girlpower i særklasse, var hos Cirkus Arena i 2019 og fik årets talentpris fra Den Danske Cirkuspris for deres flotte nummer. Deres første pris nogensinde. Juryformanden Ole Simonsen spåede, at det ikke blev deres sidste. Siden har de da også vunder priser ved cirkusfestivalen i Moskva og nu altså også ved den prestigefyldte Budapest-festival. Og det bliver næppe deres sidste pris.

De russiske artister fra Virtuoso 5 viste et nummer, hvor de på en platform på en gynge som hang ned fra cirkuskuplen gyngede mellem to stiger og blandt andet under gyngeturen stod 3 mand høj og optrådte med perch. Nummeret er helt nyudviklet        

   

De 9 mand store russiske Alania-trup vist flot kosakridt, som bød på alle de traditionelle tricks.

Fire numre fik bronzeprise, en bronze Pierrot

- Duo Vitalys - håndstand / hånd til hånd

- Equivokee - klovnetrio

- Semyon Krachinov - jonglør

- Fantastic Elves – luftnummer

Due Vitalys nummer mindede lidt om det Duo Kvas viste i Zirkus Nemo i 2019 og bød således også på hoved-til-hoved balance, medens undermanden satte sig ned. Men de to artister fra Duo Vitalis, som kommer fra Peru, sluttede ikke der: Undermanden gik med makkeren på hovedet ned af en trappe og rundt i manegen for så sidst at gå op på podiet igen. Imponerende!

Klovnetroen Equivokee havde flere fine entreer med meget nytænkning.

   

Den russiske jonglør Semyon Krachikov begejstrede publikum hos Benneweis i 2013 med sit hæsblæsende jonglørnummer Krachnikov Fire of Juggling, som Dawid Benneweis året før havde set hos Knie i Schweiz. Nummeret er ikke blevet ringere siden da og kunne godt have fortjent en sølv pierrot

Truppen Fantastic Elves bød på kast af artister mellem to fangere, se foto. Nummeret virkede lidt ensformigt.

Festivalen bød på mange andre numre, som hvis pladsen tillod det også kunne fortjene omtale. En enkelt trup, Evtushenko Group, dog ikke for det positive: deres entre i flyvende trapez bød på så mange fejl, at de burde træne noget mere inden de stillede op til en international festival. Klovnen Emelin, som hos Benneweis i 2000 og svenske Maximum i 2007, var heller ikke noget at råbe hurra for.

Ud over de artister, som var med i de egentlige festivalforestillinger, var der også et Newcomer show for uge talenter. Her var det en velfortjent guldmedalje til den unge jonglør og barnestjerne jonglør Manuel Rico Varga, som både havde talent og udstråling.

En anden barnestjerne, rola rola artisten Roberto Varga, måtte derimod lidt overraskende gå tomhændet hjem. Han havde måske ikke helt samme udstråling som Manuel Rico Varga. Til gengæld ville hans nummer også være imponerende, hvis det var udført at en voksen artist, medens Manuels nummer nok mest imponerende, fordi det blev udført af en halvstor knægt.

Den danske artistagent mv. Jörgen Börsch er en fast gæst ved de førende festivaler. Her ses han sammen med et af jurymedlemmerne Fabio Montico, som er formand for den italienske cirkusfestival (Latina-festivalen). Det er Jörgen til højre.

Rejsearrangøren Brian “Briano” Behrendt omgivet af to cirkusdronninger: Agnete Louise Enoch fra det nu lukkede Cirkus Dannebrog og Irene Thierry, der håber at familiens Cirkus Krone kommer på landevejene i år, hvor hun kan fejre sit 70 år artistjubilæum. Briano arrangerer i øvrigt en ny tur til Budapest i dagene 13. til 16. marts, hvor man skal se to af de ungarske cirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

13. januar 2020

Cirkus Trapez 2020. Der er landspremiere i Kolding 8. april. Som i 2019 har de valgt endnu engang at samarbejde med det Belgiske Mediatoon for at bringe Yakari, Lille Torden og alle deres venner til live. Yakari vil som i 2019 blive spillet af den unge Nynne Hulsig Samuelsen.

Blandt de øvrige optrædende er Donnert familien med deres ungarske rytternummer. To medlemmer af Donnert-truppen rider derudover Pas de Deux på hest. Danskerne oplevede Donnerts i Cirkus Benneweis i 2013 og svenskerne året efter i Cirkus Brazil Jack, hvor de også var i 2017. Det er usikkert om truppen hos Trapez har lige så mange medlemmer som hos Benneweis og Brazil Jack.

Donnert-familien er blandt de optrædende i årets forestilling i Cirkus Trapez

Bernhard Kaselowsky præsenterer sine frieserheste og et stor og lille-nummer.

Richard Donnert og Eva Varadi viser det quick-change nummer, jyderne kunne opleve i 2016 i Cirkus Krone og sjællænderne året efter i Cirkus Arli. Eva Varadi viser tillige et hula-hop nummer. Hun kommer fra en kendt ungarsk artistfamilie og er nok mest kendt for sit antipode nummer (fodjonglør), som hun viste i Cirkus Krone i 2002, 2003, 2007 og 2016, i Baldoni’s julecirkus i 2008 og hos Arli i 2017.

Richard og Eva Donnert med quickchange

Benjamin Pfeiffer, som ikke tidligere har optrådt i Danmark, er tempojonglør og viser derudover et papegøjenummer.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. januar 2020

Cirque de Paname "Le Monde de Jaleya".

Tommy Hardam fra Cirkus Flik-Flak skriver:

I forbindelse med vores tur i Paris fra 26-31/12 2019 så vi blandt andet denne forestilling.

Det er en nycirkusforestilling, der virkelig var noget ud over det sædvanlige.

En eventyrlig rejse gennem flere fantasi verdener for at finde ud af, hvor Oliver (hoved personen) hører hjemme.

Gennem forestillingen er der masser af dans og avancerede cirkus discipliner. Meget nycirkus inspireret uden at være ensformigt.

Historien var meget storslået fortalt, og vi sad virkelig tilbage med følelsen af at have oplevet noget storslået.

Der var meget teknik med i showet, som dog ikke var med for teknikkens skyld, men for at fremhæve storheden i fortællingen.

Alle fotos er pressefotos, stillet til rådighed af Cirque de Paname

Forskellige tricks fra showet:

Elastik strop (Supermand flyver gennem en ring af vand)

Dobbelt trapez med mand og dame, hvor damen kastes rundt, og gribes næsten for sent, flere gange.

Springbræt og kinesisk pæl. Hvor 4 artister hopper mellem pæl og bræt for at få hinanden til at flyve højere og vildere hele tiden.

Pole-akrobatik.

Avanceret ring (boble der kan åbnes i bunden), udført at dygtig artist.

Luftboble

Avanceret springvand, kombineret med manipulerbar vandvæg, hvor alle mønstre og tekster kan laves.

Svævende kinesisk pæl. 3 stk. på en gang.

Det hele blev båret frem af live musik og sang. Meget dygtigt fremført af en herre og en dame.

Forestillingen kan ses i Paris indtil 23/2. For at se mere: klik på https://www.cirquedepaname.com/en/the-world-of-jaleya/

 klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2020

Danske cirkus i 2020. Her er en oversigt i alfabetisk rækkefølge over de cirkus, som turnerer i 2020, samt en oversigt over optrædende i det enkelte cirkus. Nogle af artistnavnene har før været nævnt her på siden.

Cirkus Arena: Landspremiere på Bellahøj den 25. marts. Forestillingen præsenteres af Bubber og Julie Berthelsen. De medvirkende artister Alex Porsing og hans motocross-team FMX Danmark, Danguir-truppen på tårnline, rola-rola akrobaten Paulo Kaiser, Wolfgang Lauenburger og hans hunde, akrobaterne Tumbling Troupe, Laura Berdino med heste i frihedsdressur, Duo Costace samt Cirkus Arenas husklovn Jimmy Folco

       

Rola-rola akrobaten Paulo Kaiser var hos Arena i 2016. I 2019 optrådte han i Cirkusland. Hans speciale er spring fra bræt til bræt

Wolfgang Lauenburger var hos Arena i 2010. I 2008 optrådte han i Benny Schumanns efterårsforestilling.

Duo Costache var også hos Arena i 2017 og 2019 med hhv. et perchnummer og et luftnummer.

Cirkus Arli: landspremiere i Fløng 29. marts. Ud over medlemmer af familien Arli kan du møde klovnen og multiartisten Francisco Fratellini. Navnene på øvrige optrædende er endnu ikke offentliggjort.

Francisco Fratellini var senest hos Arli i 2018. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Cirkus Baldoni: landspremiere i Lyngby 24. marts. Ud over direktøren René Mønster Baldoni medvirker blandt andre muskelmanden Denis Ilchenko, Martyn Chabry med kostumeskift og som virtuos på instrumenter, håndstandsartisten Michael Mudrak samt Janacek-familien med papa Eddie i rollen som forestillingens klovn samt i en musikalsk klovneentre sammen med René Mønster Baldoni.

Michel Mudrak var den mandlige halvdel af Duo Hands to Violin, som var hos Baldoni i 2016

Eddie Janacek var også klovn i Baldonis 2017-forestilling. Familien har været hos Baldoni siden 2016.

Zirkus Barnly: ingen oplysninger.

Cirkus Krone: ingen oplysninger.

Cirkus Mascot: Landspremiere i Roslev 25. marts. Ud over medlemmer af familierne Deluran og klovnen Gulio og hans familie er navnene på de medvirkende endnu ikke offentliggjort.

Zirkus Nemo: landspremiere 11. april i Horsens. Ud over Søren Østergaard er navnene på de medvirkende endnu ikke offentliggjort. Under pressefotos på Nemos website findes imidlertid et foto af rola-rola duoen Meleshins Brothers, som ikke tidligere har optrådt i Danmark.

Meleshin Brothers mestrer rola rola i 2 etager. Foto fra Cirkusfestivalen i Budapest 2012, hvor gæster fra Briano’s Cirkusrejser oplevede dem.

Yderligere er der billeder af jongløren Claudius Specht, hula hop-stjernen Geraldine Philadelphia samt håndstandartisterne Duo Solys, som alle tre tidligere har optrådt i Nemo. Tatiane og Hector fra Duo Solys fik en datter den 25. december. Den lille pige skal hedde Freya. Den nybagte mor Tatiane forventer at være klar til at gå i manegen, når sæsonen starter. Et stort tillykke til Tatiana og Hector, som i 2018 fik prisen for årets bedste nummer.

Cirkus Trapez: landspremiere 8. april i Kolding. Navnene på de medvirkende er endnu ikke offentliggjort.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2020

Runde dage i 2020. Flere inden for den danske cirkus- og artistverden kan fejre en rund dag i løbet af 2020:

24/1 2020: Per Tofte ”Tøffe” Nielsen 60 år

29/1 2020: Freddi Steckel 70 år

29/3: Ann Alakazam 85 år

6/4 2020: Leif Conradi 90 år

26/4 2020: Martin Arli 60 år

23/5: Benny Schumann, 75 år

4/10 2020: Niels Plys 60 år

22/10 2020: Isabella Enoch Sosman 60 år

24/10: Palle Bay Henriksen (Mr. Toons) 50 år

Jeg vil blive glad for en e-mail, hvis du er opmærksom på andre runde dage, som jeg burde have haft med i oversigten.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2020

Cirque d'hiver Bouglione. En gruppe fra den fynske børne- og ungdomscirkus Flik-Flak var i Paris i dagene 26-31/12. De så flere fantastiske forestillinger, som vil blive omtalt her på siden.

Fredag d. 27 dec. 2019 besøgte de Cirque d'hiver Bouglione i Cirkusbygningen Paris. Vintersæsonens forestilling var omtalt af Zarro Zarro her på siden 26. oktober 2019. Men da Cirque d'hiver Bouglione nok er det franske cirkus, som flest skandinaver drømmer om at besøge, får du her Tommy Hardams beretning om besøget i Cirque d'hiver Bouglione.

En fantastisk flot cirkusbygning hvor intet er overladt til tilfældighederne.

Vi besluttede at vi ville se eftermiddagsforestillingen fredag d. 27. december.

En fantastisk flot cirkusbygning hvor stemningen var i top fra vi trådte ind i bygningen.

Til eftermiddagens forestilling var alle billetter næsten udsolgt og der var masser børn.

Forestillingen var en klassisk cirkusforestilling med flotte kostumer og dygtige artister.

Stort velspillende cirkusorkester.

Alle fotos taget af Cirkus Flik-Flak

Forestillingen blev præsenteret af sprechstallmeister Michael Palmer og en trio af klovne, der holdt showet sammen.

Nogle af de numre som imponerede, var bl.a. Artisterne White Night som startede med forskellige numre på ultrawheel (et-hjul uden sadel) og herefter fortsatte med jonglering med store bolde samtidig. Nummeret sluttede med cykel på ultrawheel med 7 bolde i luften. Dette var klart et af de sejeste numre.

Et andet nyt nummer var Daniel Golla fra Tyskland der imponerede med fjernstyret fly. Dette nummer var ekstremt svært, og jeg tror aldrig jeg ville kunne lykkedes med at flyve et på hovedet, på samme måde, som hvis den flyver normalt.

Af andre numre kan nævnes: Victoria Bouglione med Hulla hop.

3 Stærke Damer "La Troupe Bingo", der lavede akrobatik, med meget smidighed og styrke.

Hundeshow med 8 puddelhunde fremført af Evgeny Komisarenko

Evgeny Komisarenko og hans puddelhunde

Konstantin Muraviev som tidligere har besøgt Danmark med hans hjul. Hvor han gerne vil tabe sig, og blive bodybuilderagtig, og det lykkedes rigtigt godt, indtil han tager sig en øl.

Stærkmands duo "Le duo AA" med langsom par akrobatik. Meget imponerende udført.

Dødshjul udført af "Duo Shock", dresserede katte, kamel-nummer, Kinesiskpæl med en stærk og smidig ung mand.

Regina Bouglione med sine flotte kameler

Duo Shock

Cirque d'hiver Bouglione slutter sæsonen 15. marts 2020.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2020

Websiden Cirkus i Danmark har haft knap 30.000 hits (besøg) i 2019. Tælleren kan ses nederst på den første side (den, hvor du vælger sprog). Tælleren registrerer ikke skift mellem de enkelte undersider eller deep-links til siden. Den får derfor ikke besøgende med, som fx via Google og smartphone går direkte ind på nyhedssiden.

Som tidligere år har besøgstallet været højst i cirkussæsonen.

Siden har mange læsere, som besøger den en eller flere gange om måneden. Adskillige hver weekend, fordi siden med nyheder normalt opdateres hver lørdag. Til de faste læsere kommer et stort antal, som i anden forbindelse falder over siden, herunder journalister, som foretager research. På nyhedssiden bringer vi nyt fra den danske cirkusverden, herunder om danske artisters optræden i udlandet. Vi omtaler også cirkus i nabolandene Sverige og Norge. Siden november 2006 har vi tillige bragt omtale af cirkus m.v. i Paris, skrevet af vores trofaste korrespondent Zarro Zarro. En særlig sidste-nyt side opdateres, hvis der er særlige nyheder siden seneste ugeopdateringer. Kalendersiden opdateres dagligt, hvis der er ændringer.

Ud over nyhedssiden og kalendersiden indeholder Cirkus i Danmark sider med historiske fakta om de enkelt danske cirkus, om cirkussamlinger og museer, om cirkuslitteratur på de skandinaviske sprog, om danske cirkusfamilier og om foreninger for cirkusinteresserede. Derudover findes der en underside med lidt længere artikler om cirkus. Klik her for at finde links til de omtalte undersider (findes et stykke nede på den side, der kommer frem).

klovn.gif (1460 bytes)

Link til nyheder fra 2019

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden