nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 25. November 2022

Opdateringerne dækker denne gang periode 19. til 25. november. Næste opdatering lørdag 3. december. sidste nyt-siden kan du eventuelt finde nyheder, som er modtaget efter 25. november.

24. november 2022

Der er andet i livet end cirkus. For min webmaster Lars lige for tiden hundehvalpe, fordi familens golden retriever Chili onsdag aften nedkom med 10 hvalpe. Klik her hvis du vil se videoklip.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. november 2022

Circus of Torment kommer til Danmark. Både i England, Tyskland og Holland har man i en del år kunne opleve horror cirkus. Det første var vist nok det engelske Circus of Horrors, som blev stiftet af John Haze og Gerry Cottle og havde sin første forestilling i 1995.  Et horror cirkus blander horror med sort humor, rockmusik eller gyserfilmsinspireret elektronisk musik og artisteri.

Det tætteste vi indtil nu i Danmark har været ved et horror cirkus er Cirkus Arenas Halloween cirkus i oktober. Men fordi målgruppen var børn helt ned til 5 år, var det mere børneteater end horror cirkus.

Men til februar kan du opleve rigtigt horror cirkus i Danmark. Jongløren og entertaineren David Sosman skriver:

Jeg er super glad for endelig at kunne offentliggøre at Dark Thrills Entertainments horror cirkusshow - Circus of Torment - kommer til Danmark i 2023!  Siden vores debut med Circus of Torment i Holland tilbage i 2018, ville jeg absolut have at dette unikke show skulle opleves i Danmark! Et show i denne stil er aldrig set i Danmark før!

Efter flere udfordringer, deriblandt corona, er det endelig lykkedes at få dette projekt på benene!

Vi havde debut med Circus of Torment i 2018 og har siden etableret Dark Thrills Entertainment, der producerer cirkusnumre og cirkusshows i horrorstil - blandt andet til Tivoli Friheden, som vi nu har gjort to år i træk til deres halloween event. I år havde vi debut med vores nye show Madhouse i Europas største halloween event - Movie Park Germany’s Halloween Horror Festival!

I samarbejde med Dystopia Entertainment og Fango gæster Circus of Torment Vejle og Aalborg i februar måned. I Vejle med forestillinger fra 11. til 18. februar.

Circus of Torment er et horrorshow produceret af Dark Thrills Entertainment med Michaël Betrian i spidsen (danskerne kunne opleve hans diabolo nummer i Cirkus Dannebrog i 2014 og i Cirkus Trapez i 2021). Jeg selv har rollen som Gustavo, den sindssyge jonglør!

David Sosman som Gustavo, den sindssyge jonglør. Alle fotos pressefoto fra Dark Thrills Entertainment

Forbered dig på at rejse tilbage til en mørk tid med mystiske spåkoner, skræmmende freakshows, psykopatiske artister og morderiske klovne. Dette show er ikke for sarte sjæle og er en garanteret hårrejsende oplevelse og anbefales ikke til børn under 12 år.

   

I kan læse mere om showet og købe billetter på https://www.circusoftorment.com/

 klovn.gif (1460 bytes)

22. november 2022

Kom i Wallmans til særpris og kom oven i købet backstage og besøg vandgraven under manegen og se videohighlights fra Benneweis-forestillingen i Cirkusbygningen 1988. Sådan lyder et tilbud fra Danske Cirkusvenner til deres medlemmer, der er velkomne til at medtage familie og gode venner. Datoen er 16. marts 2023. Skriv til ole@danskecirkusvenner.dk hvis du vil have nærmere information.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. november 2022

Ny-gammel gøgl i Møntergården i Odense. I weekenderne 3./4. december og 10./11. december kan du fra 11 til 16 opleve fornøjeligt gøgleri i ordets fineste forstand, når de dygtige artister fra Dynamo Nycirkus gæster Jul på Møntergården. På de toppede brosten i Møntergårdens gårdrum leverer et hold gøglere vovede artisterier og nervepirrende numre som for 100 år siden, men i en moderne fortolkning.

Pressefoto fra Museum Odense

klovn.gif (1460 bytes)

22. november 2022

David Hammarberg til 20:e Festival du Cirque. Den svenske akrobat David Hammarberg deltager med sit bungee trapeznummer i den 20:e Festival du Cirque (20ème Festival du Cirque Auvergne Rhône-Alpes Isère 2022 à GRENOBLE), som finder sted i Grenoble i Frankrig fra 1. – 4. december 2022. David siger beskedent, at det nok er et af de største shows, som han nogensinde kommer til at optræde i.

David Hammarberg har i flere sæsoner optrådt i det svenske Cirkus Olympia. I sæson 2016/17 optrådte han hos Wallmans i Cirkusbygningen i København

Blandt de øvrige artister er jongløren Juan Pablo Martinez, som danskerne så i Cirkus Arena i 2005 og 2018 og svenskerne i Cirkus Maximum i 2012. Man møder også og klovnene Steve & Jones Caveagna, som var hos Cirkus Benneweis i 2015. Steve deltager tillige med sit diabolonummrer.

Klik her for link med oplysning om de optrædende.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. november 2022

Cirkus Trapez i Rudkøbing. Lørdag den 19. november fik Langeland besøg af Cirkus Trapez’ juleforestilling, som blev vist i Langelandshallen i Rudkøbing. Nedenfor lidt fotos taget af Per Krogh Petersen.

   

Forestillingens klovn Franz Sulc

Klovnens datter Vanessa i aerial ring.

   

Duo Gancho havde flere entreer – her foto fra deres bordnummer og deres jonglørentre

Stine Marie Greisens søn Nikolaj på 4 år optrådte med ponyen Bonoti             

Rasmine Tomasevic-Olsen i trapez. I august modtog hun som den første danske artist et legat fra fonden efter Nelly Jane Benneweis

Forestillingen blev præsenteret af Isabella Enoch Sosman. Klik her for at se flere af Per Krogh Petersens fotos og videoklip fra forestillingen

 klovn.gif (1460 bytes)

18. november 2022

Cirkusdronningen fra Roslev - Marianne Deleuran fylder 60 år den 25. november

Marianne Deleuran har aldrig været nogen cirkusprinsesse. Hun er ophavskvinde, cirkusdirektør, mor med mere og magisk i manegen. Siden 1994 har Marianne drevet Cirkus Mascot – dengang sammen med Jess, som er far til Daniel og Andreas, og siden med den ældste af sønnerne, Daniel, som de seneste år har været Cirkus Mascots sprechstallmeister. Andreas hjælper til fra Aarhus, hvor han læser på universitetet. Cirkus Mascot er et familieforetagende.

Marianne anede ikke, at hendes kommende mand Jess kunne trylle, da hun mødte ham i 1987, hvor de begge var ansat på Jysk Telefon. Hun opdagede ved et tilfælde, at han havde et skab fyldt med tryllerekvisitter, og så var det, at hun foreslog, at de skulle bruge det til noget…

Det gjorde de. De tog ud for at trylle, og med årene fik de en fælles drøm om eget cirkus.

De forsøgte at låne penge i banken – uden held, og i stedet fik de lov til at køre med et cirkus fra Tyskland. Det var lidt af en forestilling… Og den stoppede tre uger inden sæsonen var ovre. I 1991 fik parret job i Conny Hende og Jørgen Hansens lille Cirkus Scandinavia. De skulle lave et illusionsnummer samt et nummer, hvor Marianne var tankelæserfænomenet Lizette. Efter 3 måneder var kassen i Cirkus Scandinavia tom, og parret havde lært noget om, hvordan man ikke skulle drive cirkus.

På grundlag af denne viden stiftede Jess og Marianne i 1994 Cirkus Mascot. Der var plads til 270 i teltet – men publikum strømmede ikke ligefrem ind. Med sig i cirkusvognen havde de sønnen Daniel på fire år, en puddel og et par ballonhunde. Siden hen et par geder og flere hunde. Og gæs, ponyer og udenlandske artister. Cirkus Mascot blev langsomt en succes, og Marianne fandt ud af, at hun har en særlig forbindelse med dyr. Hun kan få dem til næsten hvad som helst – og de kan få hende til det hele.

Dyrene i Cirkus Mascot skal have det sjovt. Det, der ser legende let ud – skal være drevet af lyst og leg, og det er sådan, hun træner dyrene, som hun år efter år begejstrer cirkuspublikummet med.

Daniel har været med i manegen siden han var helt lille. Andreas kom til verden en augustdag i 1997, midt i sæsonen, så da vandet gik, blev Marianne kørt til en lille by et stykke fra cirkuspladsen, hvor hun blev hentet af sine forældre, så hun kunne blive kørt til hospitalet. Cirkus skulle køre videre så cirkuskolonnen fortsatte videre, og Marianne kunne sagtens selv. Andreas er født på en søndag. Marianne var tilbage i cirkus om fredagen.

I 2013 blev Jess og Marianne skilt, og hun og sønnen Daniel driver Cirkus Mascot videre sammen. De bor tæt på hinanden – Marianne på cirkusgården sammen med hendes kæreste, der i øvrigt har hænderne skruet rigtigt på og derfor er til stor hjælp – og Daniel i nabohuset. Produktet er grundlæggende det samme; dyrebare øjeblikke for børn og deres voksne. Cirkus Mascot har vokset sig større, med det er stadig tilegnet de mindste. Staben tæller et par og tyve, og så undervejs nogle ponyer, gæs, grise, hunde og geder. Marianne har været med siden hun var 32 år gammel. Nu fylder hun 60, og hun er stadig magisk i manegen.

Cirkus Mascot turnerer hver sommer – og har det seneste år optrådt i sportshaller rundt omkring i landet. Deres kernepublikum er de yngste og deres forældre og bedsteforældre, de hygger sig i hallerne, hvor cirkus og sjov kan kombineres på fineste vis.

Marianne har brugt noget nær halvdelen af sit liv på at lave cirkus. Hendes metier er dyrene. Hun kan noget særligt i selskab med dem; og det meste af landet kunne ved selvsyn konstatere talentet, da hun i 2018 medvirkede i Tv-programmet ’Danmark har talent’ med hunden Bobby og grisen Yrsa. Det gik godt. Det går godt. Marianne elsker sit familieforetagende; cirkus med – og for – dem, man holder allermest af.

klovn.gif (1460 bytes)

16. november 2022

Artister i Cirkus Trapez Julecirkus.

Den første halvdel af turneen er i haller, og her kan du opleve:

Duo Gancho, bordnummer, cyr wheel, passing jonglering og musikalsk akrobatik.

Familien Sulc: Franz laver klovnerepriser og datteren Vanessa jonglering med bolde og luftring.

Stine Marie Greisen: gederne og illusion.

Rasmine Tomasevic: trapez i weekenderne

Jasmin Nørgaard: tissue på hverdage

Nynne Hulsig Samuelsen: hula hop i weekenderne

Frida Nørskov: akrobatik sammen med Jasmin på hverdage

Julemanden alias Franz Sulc

I teltet ved Slotssøen i Kolding 17. december til 1. januar

Kata og Mark: super anderledes og flot hula hop duo, de laver også håndstands nummer. Det er artister fra Cirque du Soleil, så specielt hula hop nummeret er meget anderledes end de vanlige numre.

Rasmine Tomasevic: trapez

Rasmine, Stine Marie og Nynne: nissepiger i triple luftring

Duo Klimchyk: double jonglering, knivkastning og piske nummer.

Nynne Hulsig Samuelsen: traditionel hula hop

Stine Marie Greisen og Nynne med gederne

Nikolaj og Bonito

Bernhard med hestene Mini, Maxi og Zitan

Joseph Enoch El Messoudi: diabolo

Geder og nissepiger

klovn.gif (1460 bytes)

14. november 2022

Baldoni’s Julecirkus 2022. Jacob Boas Leitisstein skriver:

Hos Cirkus Baldoni er det for længst blevet en tradition, at man ruller ud med en fuld juleforestilling i november og december: Baldoni’s Julecirkus. Og i år er naturligvis ingen undtagelse. I weekenden d. 12. og 13. november blev juleturnéen skudt i gang med fire forestillinger i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. Baldoni’s Julecirkus kommer i år forbi 29 haller, teatre og kulturhuse på Sjælland og øerne – sidste forestilling spilles d. 18. december. 

Som tidligere år er forestillingens tre hovedpersoner Nisseline, Nis og Julemanden. I år spilles Nisseline af Helena Neumann, og René Baldoni spiller rollerne som Nis og Julemanden. Nis og Nisseline binder fint forestillingen sammen med forskellige små entreer mellem artisternes numre: trylleri, balletdans og bugtaleri med julegrisen Anton Antonius. Desuden synger Nisseline også en række julesange i løbet af forestillingen, som publikum kan nyde.

Renë Baldoni har dobbeltrollen som julemand og Nis. Nisseline spilles i år af den velsyngende Helena Neumann. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

I årets juleforestilling kan man også glæde sig til at opleve familien Janacek, som er en fast del af Baldoni-forestillingerne – både om sommeren og til jul. Eddie Janacek spiller forestillingens klovn, der gang på gang forsøger at imponere publikum med at kaste en række skeer ned i nogle glas.

Nisseline og Eddie efter det lykkes ham at få skeerne op i glassene.

Eddie er også klar med en række instrumenter, når han sammen med Nisseline og Nis præsenterer den kendte klovneentre ”Ikke spille her”. Maria Janacek viser sit hulahop-nummer, imens sønnerne Kaya og Rudi indtager manegen med deres tempojongleringsnummer, hvor der både jongleres med kegler, ringe og bolde. 

”Ikke spille her” med René, Nisseline og Eddie

Janacek kids – de unge jonglører Kaya og Rudi

Gena, Kathya og Polina Kantarovics er også med på holdet til dette års Baldoni’s Julecirkus. Polina viser et flot akrobatisk nummer, hvor hun i en roterende ring viser en lang række positioner. Og senere i forestillingen slukkes lyset, og ind træder både Gena, Kathya og Polina med et flot visuelt julelys-show med både lysende kostumer, paraplyer og hulahop-ringe.

Polina Kantarovics i roterende ring

Gena, Kathya og Polina Kantarovics med deres spektakulære lysshow

Parret Katrina Markevich og Anton Tarbeev har tidligere været med i Baldonis sommer- og juleforestillinger – og i år får man et glædeligt gensyn med Katrina og Anton. I forestillingens første afdeling præsenterer Katrina sit antipode-nummer, hvor hun med fødderne jonglerer med tæpper, to kæmpe paraplyer og et bord. Forestillingens sidste nummer er Katrina og Antons diablo-nummer. Et tempofyldt nummer, hvor Katrina og Anton får diabloerne til at flyve gennem luften. Anton slutter nummeret af med sit trick, hvor han på en høj monocykel kaster ”kopper” med foden, hvorefter de én efter én bliver stablet på hans hoved.

Katrina Markevich                       

Anton Tabeev

Forestillingen rundes af med en festlig julefinale. Her synger Nisseline stemningsfyldt et potpourri af en række kendte julesange, hvorefter alle artister og Julemanden danser om juletræet. Alt i alt en juleforestilling fyldt med gode cirkusnumre, hyggelig julestemning og masser af smil og godt humør.

Nisselinerollen er de sidste mange år blevet spillet af Cindy Binau. Den er lidt anderledes i år, hvor Helena Neumann har overtaget rollen. Hun er musicalperformer, danser og skuespiller og synger rigtig godt, hvilket gør godt for forestillingen :-)

Finale

klovn.gif (1460 bytes)

14. november 2022

Familien Arli står bag H.C. Andersen Julemarked på Nytorv i København. Masser af sjove og spændende julegaveideer i de mange julepyntede hytter - gløgg, kakao, glühwein, originale tyske pølser fra trækulsgrill, brændte mandler, lækre specialiteter fra hele verden, vikinger med mjød. Fra 17. november til og med 21. december er der åbent søndag – torsdag. kl. 11 – kl. 19 og fredag + Lørdag kl. 11 – 20. Se mere på www.julemarked.co

 klovn.gif (1460 bytes)

12. november 2022

Hansi Hinterseer til Cirkusland. I sommer holder Cirkusland i Slagelse et antal udendørs koncerter med titlen ”Sommerrock” med kendte danske navne. Til den kommende sæsons sommerrock-koncerter har de sikret sig et internationalt navn: den østrigske slagersanger Hansi Hinterseer, der giver koncert i Cirkusland 6. august 2022.

Hansi Hinterseer skulle have givet koncert i KB-hallen i København den 29. oktober. Koncerten blev med kort varsel flyttet til den 3. juni 2023. Så det ser ud som om det danske publikum to gange næste år får mulighed for at møde den østrigske slagerkonge.

klovn.gif (1460 bytes)

11. november 2022

Vintercirkus i Malmø og Helsingborg. I 2013 tog den unge Albin Ganovic initiativ til at vise julecirkus på havnepladsen i det centrale Helsingborg. Det blev en succes. Det samme var ikke tilfældet i 2014, hvor cirkus var forvist til en kedeligt beliggende plads et par kilometer syd for byens centrum, som der ikke var mange, der fandt vej til. I januar 2019 præsenterede Albin Ganovic vintercirkus, først i Malmø og siden i Helsingborg. Og det gør han igen i år: først i Malmø i dagene 25. november til 3. december og siden i Helsingborg fra 9. til 18. december. I begge byer kun med forestillinger fredag, lørdag og søndag.

Trods årstiden præsenteres det som vintercirkus og ikke som julecirkus.

Forestillingen hedder Pidde P rymmar med cirkus. Den gennemgående figur er den svenske sanger og børneunderholder Pidde P (tidligere Pidde Pannkaka – hans borgerlige navn er

Petter Hedwall). Utvivlsomt suppleret af Albin Ganovic som klovnen Cito.

Ifølge facebook byder forestillingen yderligere på jongløren Erico, som kommer fra en kendt spansk cirkusfamilie. Lindanseren José kommer også fra Spanien. Artisternes efternavne er ikke nævnt, men det er sandsynligt, at der er tale om brødrene Munõz, som danskerne oplevede i Cirkus Krone i 2010 og 2011.

Cirkusprinsessen Cajsa er uddannet ved Lunds danse & musical gymnasium, i Los Angeles, New York og på Balletakademiet i Stockholm.

The Flying Family består af svenske Anna & Jimmy med drengene Hugo 11 år & Hannes 7 år. Med deres nummer i tissue var de for et par år med i finalen i den svenske talentkonkurrence i tv. Drengene er vokset op backstage, da deres forældre optrådte på nogle af de største krydstogtskibe i USA, i Cirkusbygningen i København og på tv i Eurovision Song Contest.

Ludvik er 27 år gammel og optræder som slangemenneske, Han kommer fra Italien.

Mr Fat Man kender vi i Danmark som den prisbelønnede artist Konstantin Mouraviev, som flere gange han optrådt i både Cirkus Arena og Zirkus Nemo med sit komiske nummer i German Wheel (Rhönrad).

Konstantin Mouraviev på Bakken i 2012

Danserne Alva Modig og Karolina Brun kommer fra hhv. Lilla Ljungby og Helsingborg.

Forestillingen akkompagneres af et 4 mand stort cirkusorkester: Ida Baskvist på bas, Rasmus Ringdahl kapelmester og trommeslager, Karin Pilhage på guitar, Axel Johansson på piano og saxofon.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. november 2022

Et dødsfald: Zarro Zarro. Min mangeårige Pariser-korrespondent Zarro Zarro sov stille ind 7. november. Han ville være fyldt 90 år den 26. november. Hans borgerlige navn var Rolf R Wollert, og han boede i Paris siden 1993. Han var uddannet som cand.mag. i fransk, og arbejdede i flere år som lektor i fransk i Göteborg. I 1970 fandt Zarro Zarro ”stugan för trång” og fik arbejde som lærer i Zambia, hvor han var frem til 1973. Undervisningssystemet i Zambia bød på 3 måneders arbejde og derefter en måned fri osv. Frimånederne benyttede Zarro Zarro til at optræde som tryllekunstner i en række afrikanske lande. Derefter var han er par år tilbage i Göteborg, inden han i 1975 fik arbejde som lærer på Elfenbenskysten, hvor han var de næste 10 år. Sommerferierne fra juli til september tilbragte han i Paris, hvor han optrådte sammen med datteren Madeleine. Deres paradenummer var Det Spiritistiske Kabinet, som lå Zarro Zarro meget på hjerte, og som han har beskrevet nærmere i en artikel, som findes i denne sides artikelsamling.

I mange år var Zarro Zarro fast korrespondent til tryllemagasinet Pegasus. Efter at det stoppede, har du kunne læse hans write-ups fra Paris her på siden. Det gik Zarro Zarro meget på, at bl.a. coronaen de senere år lagde en dæmper på forlystelseslivet i Paris, og at mange af de små teatre og andre spillesteder, som han elskede, er lukket. Hertil kom, at hans helbred det sidste års tid ikke var det bedste og han flere gange var indlagt på hospitalet. Han efterlader sig datteren Madeleine. Han bliver kremeret den 16. november og asken spredes i Saintes-Maries de la Mer, ganske som det år tilbage skete med hans hustrus aske.

Zarro Zarro elskede at invitere andre, ikke mindst børn, med i cirkus. Her er han fotograferet i Cirque Alexis Gruss sammen med Malik og Sarah, som er børn af hans trofaste it-hjælper Noufou og dennes kone Valentine

klovn.gif (1460 bytes)

10. november 2022

BALANCEN - en nycirkusforestilling om søgen efter balance. I de klassiske cirkus er formålet med et artistnummer at imponere og underholde. Og det gør artisterne i de 5-10 minutter, deres entre varer.  

Anderledes er det med mange af de forestillinger, der kaldes nycirkus. I stedet for at underholde, vil de gerne vise noget tankevækkende eller sprede et budskab.

Forestillingen Balancen en ca. 50 minutter lang one-woman forestilling med håndstandsartisten Signe Løve Anderskov. Den handler om at falde og komme op igen; om at blive i bevægelsen, hvis man vil stå stabilt. Og om hvordan det er at arbejde med noget, der aldrig kommer helt under kontrol. I en speak til forestillingen hedder det: ”Hun holder ikke balancen – hun genopretter den. Balance er en tilstand af konstant at falde. Af konstant at falde. Hun genopretter den. Hun falder.”

       

I forestillingen indgår adskillige håndstandsnumre, og det er imponerende, så længe Signe Løve Anderskov formår at stå i håndstand. Hun balancerer også med andre ting, herunder brosten, og bruger blandt andet en vippe, hvor hun til sidst opbygger en uro, som er en lidt forenklet udgave af det artistnummer, som kendes som Sanddorn Balance.

Balancen er en nyopsætning af The Balance, som havde premiere i juni 2017. Den nye udgave havde premiere 9. november hos AFUK på Enghavevej i København, hvor den kan ses til og med 12. november. Fra 1. til 3. december kan den ses hos Dynamo i Odense.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. november 2022

Stars in der Manege. Fra 1959 til 2008 sendte tysk tv hvert år udsendelsen ”Stars in der Manege”, hvor berømtheder fra film, radio, tv og sport optrådte i Cirkus Krones arena som artister, dyretæmmere eller klovne. De var suppleret med numre udført af professionelle topartister. I 2009 viste man en jubilæumsgalla med tv-uddrag fra de seneste års forestillinger. Overskuddet ved arrangementet gik til velgørende formål.

De fleste sæsoner var det tysk tv ARD som stod for udsendelserne. Efter 14 års pause genopstår de nu, denne gang med tysk kanal Sat 1 som ”bagmand”. Optagelserne finder sted 8. og 10.december i Cirkus Krones Bygning i München og sendes 30. december med genudsendelse 6. januar.

Konceptet med en sådan udsendelse har en enkelt gang været prøvet i Danmark, nemlig med en Røde Kors galla i Cirkusbygningen i september 1985.

Traditionelt har Cirkus Krone vist 3 forskellige forestillinger i München vintermånederne: en som spillede fra kort før jul til udgangen af januar, en som spillede i februar og en som spillede i marts. Men i år viser de kun en vinterforestilling, som til gengæld spiller fra 25. december til 16. april og som lige som eftersommerens forestilling har fået titlen Stars in der Manege.

 klovn.gif (1460 bytes)

6. november 2022

Cirque du Soleil Corteo. Forestillingen Corteo skulle have været vist i København og Herning i april 2020. Coronaen betød, at besøget i Herning helt blev aflyst og besøget i København blev skubbet først til februar 2021 og siden til november 2022. Efter princippet alle gode gange 3 lykkedes det denne gang, hvor der i dagene 3. til 6. november blev vist 7 næsten udsolgte forestillinger i Royal Arena i København.

Som altid hos Cirque du Soleil er der en historie i forestillingen. Kort fortalt handler Corteo om en klovn, der drømmer om sin egen begravelse og mindes venner og kolleger, som han har rejst rundt med en i art fantasicirkus og som nu er kommet for at tage afsked med ham. Handlingen er ikke helt let at følge i Cirque du Soleils forestillinger, men Corteo er som deres øvrige forestillinger imponerende flot underholdning. Det er langt vigtigere end om der er en handling.

I et traditionelt cirkus engagerer man artister til at vise deres egne præstationer. Men lige som skuespillere er engageret til at spille en bestemt rolle og altså ikke til at spille sig selv, er Soleils artister engageret til at spille en bestemt rolle, hvor man så anvender deres artistiske færdigheder. Derfor ”markedsfører” de heller ikke de enkelte artister på samme måde som et traditionelt cirkus, og der sker løbende udskiftninger blandt de optrædende og justeringer i forestillingerne.

Det rokker dog ikke ved, at man oplever flotte og spektakulære artistiske præstationer. I den udgave, vi så i København, oplevede vi trapezartister, der brugte prismelysekroner som trapez, artister i Cyr Wheel, flyvende trapez fra og til fast fangstol, hanging pole, stigebalance, jonglører, trampoliner maskeret som senge, reckakrobater og et hav at springere/tumblere. Det tekniske set up var fantastisk. Det kendte klovnenummer, hvor klovnen kaster en stor bold ud til publikum, var erstattet af en lilleput, der med 3 store balloner på ryggen ”svævede” rundt i arenaen og bad publikum puffe hende tilbage ved at skubbe til hendes fødder. Vi oplevede også ”flyvende engle” og ”flyvende” cykler. Af ophavsretlige grunde kan jeg ikke bringe fotos fra forestillingen.

Fortæppet i Royal Arena, hvor set-uppet var, at tilskuerne var placeret på begge langsider med manegen i form af en kæmpe drejescene på gulvet og med fortæpper til begge sider.

Corteo havde premiere i et telt i Montreal i 2005 og er siden set af flere end 9 millioner mennesker i 19 lande verden over. Klik her for at se en kort videoteaser fra forestillingen. Og her for at se en godt 30 minutter langt video ”Spotlight on Corteo” med fyldige uddrag af forestillingen, herunder også med et linenummer, som ikke var med i den udgave, vi så i København.

 

klovn.gif (1460 bytes)

4. november 2022

Nu også julecirkus i Jylland og på Fyn. Siden 2006 har Cirkus Baldoni vist julecirkus på Sjælland. Første gang kun i København og de følgende år kun enkelte andre steder. Fra 2016 har de i vist julecirkus i en lang række haller på Sjælland, Lolland, Falster og Møn.

I 2020 havde Cirkus Trapez planlagt at vise julecirkus i Kolding. Teltet var sat op ved Slotssøen, men coronaen betød at forestillingerne måtte aflyses. Forsøget blev gentaget i 2021, men efter kun 5 spilledage betød coronarestriktioner, at resten af forestillingerne måtte aflyses.

Det har dog ikke taget modet fra Isabella Enoch Sosman og hendes team, der i år planlægger at vise julecirkus i Kolding fra 17. december til 1. januar.

Cirkus Trapez ved Slotssøen i 2021. Smartphonefoto, taget af Jørgen Lorenzen

Inden da sender de juleforestillingen på turne til en række jyske og fynske haller med premiere 12. november i Hedensted. Langeland får også besøg af forestillingen.

De skriver: ”Glæd jer til at opleve dygtige nisse artister, der laver halsbrækkende akrobatik, jonglering, flotte luftnumre, seje tricks, vores søde dyr og meget mere. Alt sammen til tonerne af dejlig julemusik, og ellers alt hvad der hører julen og cirkus til.”

Se nærmere i Cirkuskalenderen. Så i år behøver jyder og fynboer ikke at tage til Sjælland for at se julecirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. november 2022

NU KAN VI OGSÅ TILBYDE JULEFORESTILLINGEN CIRKUS NISSESJOV, skriver Cirkus Suzanne Berdino, som har overtaget konceptet fra René Baldoni. Cirkus Baldoni brugte tidligere navnet Cirkus Nissesjov for korte institutionsforestillinger i november og december, men har i de senere år koncentreret sig om at lave ”rigtigt” julecirkus af et par timers varighed.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. november 2022

Kenny Quinn til julecirkus i Schweiz. Både i 2020 og 2021 havde den danske gentlemantyv Kenny Quinn kontrakt om at skulle optræde i julecirkus i Holland. Men begge gange betød coronaen, at det ikke blev til noget. Lad os håbe at tredje gang er lykkens gang: Kenny Quinn har nu kontrakt med Frauenfelder Weihnachtszirkus i Schweiz om at optræde med sit elegante nummer fra 8. december til 31. december. Det er familien Stey fra det schweiziske Cirkus Stey som står bag julecirkusset i Frauenfeld. Klik her for at læse nærmere.

Kenny Quinn promofoto

”Jeg havde mit allerførste internationale engagement hos Zirkus Stey i 1986,” fortæller Kenny Quinn. ”Det var i en anden tid hvor Zirkus Steys telt var 36 meter stort (samme teltstørrelse som Benneweis og Dannebrog) med egen cirkus zoo og mange vogne.

Igen i 1988 var jeg tilbage i Schweiz på et 10 måneder langt re-engagement, denne gang med Joan som assistent. Det var vores første år sammen.”

En ung Kenny Quinn hos Cirkus Stey i 1986

 klovn.gif (1460 bytes)

2. oktober 2022

Ny svensk facebookside. Det svenske cirkusakademi har lavet en ny facebookside

Cirkusakademiens Arkiv”. Der kan du se fotos, plakater og andet fra cirkus, varieté, artister og anden underholdning fra Cirkusakademiets store samling samt fra Sveriges Cirkusmuseum. Cirkusakademiens Arkiv findes også på Instagram på @cirkusakademiensarkiv.

 klovn.gif (1460 bytes)

31. oktober 2022

Nycirkuskompagniet Cikaros præsenterer en nyopsætning af BALANCEN - en moderne cirkusforestilling om søgen efter balance

Cikaros skriver i en pressemeddelelse:

Forestillingen Balancen handler om at falde og komme op igen; om at blive i bevægelsen, hvis man vil stå stabilt. Og om hvordan det er at arbejde med noget, der aldrig kommer helt under kontrol:

Hun holder ikke balancen – hun genopretter den. Balance er en tilstand af konstant at falde. Af konstant at falde. Hun genopretter den. Hun falder.

Oplev ekvilibristiske tricks og sitrende spænding, når håndstandsartisten Signe Løve Anderskov balancerer sig selv og andre objekter i et finurligt balancelaboratorium, hvor poetiske cirkuseksperimenter møder facts, filosofi og biomekanik.

   

Signe Løve Anderskov. PR-fotos taget af Mathias Vejerslev

IKKE ALT ER LEGENDE LET

Følg koncentrationen og fordybelsen i jagten på det magiske balancepunkt. Se tyngden møde letheden i skrøbelige balanceopstillinger og hold vejret, når du mærker, at nu er den der… næsten.

Mærk cirkusmagien i det langsomme. Her ophæves tyngdekraften ikke, og ikke alt ser legende let ud. Gennem tålmodighed og ro, men også frustrationer og fiasko, zoomer vi ind på artistens konstante søgen efter balance i en ærlig og rørende hyldest til balancesansen.

FAKTA

Koncept, iscenesættelse, artist Signe Løve Anderskov Co-iscenesætter: Samuel Gustavsson Lyddesign Mika Forsling, Konsulenter Camilla Becker Madsen, Camilla Damkjær, Mikael Kristiansen, Lars Gregersen Kostume Michiel Tange van Leeuwen Foto Mathias Vejerslev Producent Cikaros Støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst

Forestillingen Balancen havde premiere i juni 2017 på Ofelia Plads under navnet The Balance.

SPILLEDAGE

Onsdag d. 9. november kl. 20: AFUK SCENE, Enghavevej 82B, 2450 København SV

Torsdag d. 10. november kl. 20: AFUK SCENE, Enghavevej 82B, 2450 København SV

Fredag d. 11. november kl. 13: AFUK SCENE, Enghavevej 82B, 2450 København SV

Lørdag d. 12. november kl. 15: AFUK SCENE, Enghavevej 82B, 2450 København SV

Link til billetbestilling                    

Forestillingen varer 50 min. Den henvender sig til voksne, unge, og nysgerrige børn ned til 8 år.

Forestillingen kan også i begyndelsen af december ses hos Dynamo i Odense:

1. december kl. 20 – DYNAMO, Finlandkaj 6, Odense

2. december kl. 20 – DYNAMO, Finlandkaj 6, Odense

3. december kl. 15 – DYNAMO Finlandkaj 6, Odense

Link til billetbestilling:

Signe Løve Anderskov er håndstandsartist og kunstnerisk leder af Cikaros. Hun er uddannet på AFUK og på den russiske statscirkusskole, og har siden taget en Master of Fine Arts in contemporary circus practices ved Stockholms kunstneriske universitet SKH.

Cikaros er et dansk nycirkuskompagni. Som pionerer og en af de stærkeste profiler inden for dansk nycirkus har Cikaros, siden dannelsen i 2005, produceret og turneret med forestillinger i Danmark og udlandet.

 klovn.gif (1460 bytes)

30. oktober 2022

DET SKER NOG INTE ENS I PARIS -OCH INTE ANNORSTEDES HELLER - en gammaldags cirkus turné, dragen /trukket/ av hästar.

Vissa events var möjliga i gamla tider, nu icke mer.

Vi ser samman: i de gamla tiderna var lant-befolkningen övervägande, de hade ringa möjligheter till nöjen: stort sett marknader höst och sedan i maj /efteraar och foraar/, de enda tillfällena att äta karamell och köra i karusell ......

Folk hade knappt radio.

Det var plats till omresande cirkus, om än primitiv.

De resandes livsvillkor var usla: fattigdom, sjukdom plus annat.

I dag har artister bekväma vagnar med WC och dusch samt DANSK ARTISTFORBUND och liknande fackföreningar som back up.

Senast du upplevde en hästdragen cirkus i Danmark var från 1984 till 1986, då Tonny Trifolikom och Folmer Kristensen och hans dåvarande flickvän Marie Netterstrøm reste runt med den hästdragna Cirkus Freja. Klicka här för att läsa en artikel om Cirkus Freja.

Cirkus Freja. Foto: Erik Vinther Andersen

Att uppliva det gamla torde vara omöjligt av - om inte annat -hygieniska grunder.
Publikum ville nog se TV, YouTube m.v. och icke events med vilka de förlorat kontakt sedan länge.

Rätta mig gärna om jag har fel.

------------------------------------ ZARRO ZARRO

 klovn.gif (1460 bytes)

30. oktober 2022

Månedsmøde i det svenske cirkusakademi. De skriver

Välkomna till Cirkusakademiens månadsmöte i ”Stallet” på Kaplansbacken 4 A-B

Bredvid Kungsholms kyrka på Kungsholmen i Stockholm LÖRDAGEN DEN 12 NOVEMBER 2022 KL. 14.00 (OBS! NY TID!)

Vår nye ledamot, trollkarlen AXEL ADLERCREUTZ (tidigare ordförande i Svensk Magisk Cirkel) kommer i dessa Halloweentider prata om MYTER OCH MYSTERIER SAMT ETT HEMLIGT BIBLIOTEK

Axel kommer också att berätta om sig själv och om sin verksamhet samt visa lite av sin färdighet och inblandning i andra verksamheter, som t.ex. Kompani Giraff.

Denna dag infaller samtidigt med Arkivens Dag, som också har tema MYTER OCH MYSTERIER.

För arkivintresserade kan vår ledamot Björn Seger efteråt berätta om hur man kan hitta källor var utländska cirkusartister uppträtt i Sverige förr i tiden.

Detta möte är öppet för alla cirkusintresserade och Cirkusakademien bjuder på kaffe!

Deltagaranmälan till undertecknad senast den 10 november 2022.

Bästa hälsningar,

Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige

Hans Lindgren

Schreibstallmeister

Dalagatan 28 E

692 31 Kumla

Mobil 0706-230166

E-post: hans.k.lindgren46@gmail.com

 klovn.gif (1460 bytes)

28. oktober 2022

Baldoni’s Julecirkus 2022. Der er premiere i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre lørdag den 12. november. Derefter og frem til 18. december spilles i en række haller på Sjælland, Lolland, Falster og Møn.

I år er det direktøren René Baldoni, der har rollerne som Nis og julemand. I rollen som Nisseline møder du Helene Neumann, som er musicalperformer, danser og skuespiller.

I år er det René selv som er tilbage i rollen som julemanden

Artisterne i juleforestillingen er:

Gena, Kathya og Polina Kantarovics. Polina har et ringnummer på stående postament og så laver de deres LED show, som Cirkus Baldoni i september havde med på Færøerne. De kommer fra Letland og har tidligere under navnet Red & Blue optrådt hos Baldoni.

Janacekdrengene laver jonglering, mor Maria hula hop og far Eddie er klovn bl.a. sammen med René i den kendte entre ”Ikke spille her”.

Katrina Markevich optræder med fodjonglering. Sammen med Anton Tarbeev laver hun diabolo afsluttende med hans høje monocykel. Ægteparret har netop været på turne med Trapez’ efterårscirkus. I 2013 turnerede de med Cirkus Arli og var senere med i Baldoni’s juleforestilling. I 2015 var de på turne med Cirkus Baldoni.

   

Katrina Markevich og Anton Tarbeev hos Baldoni i 2015

 klovn.gif (1460 bytes)

25. oktober 2022

   

Mandag til torsdag i efterårsferien gav den prisbelønnede jonglør og entertainer David Sosman den max gas foran et veloplagt publikum i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. Fotos: Cirkusmuseet

   

Fredag optrådte den gakkede duo Peter og Andreas for en propfyldt og yderst veloplagt Fægtesal. Der blev både tankelæst, tryllet, cyklet på ethjulet cykel og jongleret foran det måbende publikum, der kvitterede med gavmilde klapsalver og latterudbrud. Fotos: Cirkusmuseet

 klovn.gif (1460 bytes)

25. oktober 2022

Cirkus Trapez. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Langå Idrætscenter 23. oktober kl. 15 og skriver:

Randers ligger tæt på Langå. Og den eftermiddag spillede Randers Freja fodbold mod FC Nordsjælland. Alle børn var inviteret gratis til kampen på Randers stadion. Og det var forklaringen på, at relativt få gik i cirkus i Langå.

Randers Freja tabte. Men i Langå gik det bedre. Og hvis en forestilling kan sejre, så stod det 2-0, da forestillingen var forbi – et mål i hver afdeling.

Isabella Enoch bød velkommen, og Anton Tarbeev senior startede forestillingen med diabolo-jonglering – sammen med Katrina Markevich.

Anton Tarbeev og Katrina Markevich. Pressefoto fra Cirkus Trapez

Og så kom repriseklovnen Frantisek Sulc. Han havde mange indslag i løbet af forestillingen, f.eks. stoleleg og den entre, hvor der kastes store bolde ud til publikum, som rask returnerer dem. Det er så enkelt, men det vækker altid stor jubel. Og så havde han en entre, hvor han kommer ind med en oppustet/oppustelig elefant. Disse plastikdyr er efterhånden blevet gængs i de fleste cirkusforestillinger. Men det er jo kun en erstatning for den ægte vare, som er levende dyr. Og så lavede Frantisek Sulc den entre, hvor 4 mænd fra publikum balancerede, liggende på hinanden i et kvadrat. De holdt hinanden oppe – indtil trætheden meldte sig, så opstillingen væltede. Hvilket jo også var meningen!

Frantisek og elefanten. Smartphonefoto, taget af Jørgen Lorenzen

Vanessa er 13 år. Hun er søster til mesterjongløren Allan Sulc. Og næsten lige så dygtig som ham. Hun jonglerede i et klassisk, rent, tempofyldt jonglørnummer med bolde. Hun kunne holde 7 bolde i spil – og holde dem oppe i adskillige runder.

Katrina havde sin lille hund med. Den kunne bl.a. stå på bagpoter på hendes hovedbeklædning, og den kunne balancere på forpoter i hendes hånd.

Katrina Markevich og hunden. Pressefoto fra Cirkus Trapez

Og første afdeling sluttede med Vanessa, som var i luften i aerial ring.

Vanessa Sulc i aerial ring. Smartphonefoto, taget af Jørgen Lorenzen

1 – 0 til Trapez!

2. afdeling blev indledt med 3 geder, fremført af Bine, hvorefter Rasmine blev tryllet ud af en kasse. Og hendes luftnummer i solotrapez giver løfter om en stor karriere. Hun svinger ikke meget i trapezen, men lavede snarere akrobatik – styrkebetonet, men dog yndefuldt. Næsten rytmisk og med glidende overgange mellem de forskellige statiske positioner. Det gamle og flotte nummer i solotrapez, som jo har så mange eminente udøvere blandt kvindelige danske artister – bl.a. Isabella Enoch - fik nyt liv. Det bliver spændende at følge Rasmine – sidste skud på den lange dronningerække af kvindelige danske luftartister. Lykkeligt, at hun for nyligt fik et legat fra Nelly Jane Benneweis-fonden ved den årlige prisuddeling på Cirkusmuseet.

Den 13-årige Rasmine Tomasevic-Olsen fik ved årets uddeling af cirkuspriser som den første danske artist nogensinde et legat fra Fonden efter Nelly Jane Benneweis. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Anton, søn af Anton Tarbeev, kørte på monocykel – cyklede, hoppede med cyklen og jonglerede, mens han cyklede. Og forestillingen sluttede med fodjongløren Katrina Markevich, som jonglerede med duge, bolde og opslåede paraplyer. Stilsikkert og med en dejlig harmonisk farvesammensætning i kostume og rekvisitter.

Katrina Markevich. Smartphonefoto, taget af Jørgen Lorenzen

Isabella Enoch præsenterede artisterne i finalen og takkede publikum. Og som hun sagde i løbet af forestillingen: alle gode artister er i familie med mig! Om ikke i kødelig forstand, så i overført betydning, som artister i kød og blod.

2-0 til Trapez. Og som nævnt tabte Randers Freja til FC Nordsjælland!

 klovn.gif (1460 bytes)

21. oktober 2022

Ny klovn i Cirkus Baldoni. I flere sæsoner var først Lars Larna og siden Danilo (Daniel Dimitrijevic) husklovn hos Cirkus Baldoni. I 2021 og 2022 var det jyske Alando (Jan Allan Hansen), som havde klovnerollen. Til sæson 2023 har Cirkus Baldoni engageret Tøffe som klovn.

Cirkus Baldoni skriver: Første brainstorm omkring næste års program med forestillingens sprechstallmeister Amin Jensen, vores nye klovn Tøffe, instruktør Peter Nørgaard samt direktionen Camilla Frimann og René Baldoni. Vi tør godt love at det bliver hylende morsomt med disse to kapaciteter i programmet. Foto: Cirkus Baldoni

Tøffe, hvis borgerlige navn er Per Tofte Nielsen, har i flere år arbejdet som Medietekniker / Film & AV-operatør i Det Danske Filminstitut / Cinemateket. Han har fået orlov i de måneder i 2023, hvor Cirkus Baldoni er på turne. Publikum har tidligere oplevet ham som komiker og i klovneroller, blandt andet ved Benny Schumanns klovneshows på Bakken. Tøffe også har medvirket i et utal af reklamer, novellefilm og spillefilm i både indland og udland. Senest i “Journal 64” og “Lykke-Per”. I en årrække var han sammen med den svenske komiker Yan Swahn og sangerinden Gitte Johnson med i showgruppen “Two tons of fun”. Tøffe havde også nogle gode sæsoner med Bakkens Andy, Kai Løvring og Bjarne Lisby i Restaurant “De fire Ege” på Bakken.

SURPRISE ! - På tour med Cirkus Baldoni. En skøn chance, jeg simpelthen ikke kunne sige nej til. Jeg glæder mig afsindigt !” skriver Tøffe på Facebook.

Tøffe – arkivfotos fra hhv. 2006 og 2014

Tøffe har også været julemand på H.C.Andersens julemarked i København. Her ses han sammen med Martin Arli. Foto fra 2018

 klovn.gif (1460 bytes)

20. oktober 2022

Arena Halloween Cirkus. I førsteudgaven af min omtale skrev jeg, at Patrick Berdino havde rollen som den ildspyende fru Drageånde. Men der er forkert: det er Zora Nikodemova som er Drageånde. Patrick har den noget større rolle som den kejtede jonglør frk. Tagbrand, som til sidst får det ene ben savet af.

Ingen af de trykte medier har fundet anledning til at omtale forestillingen, bortset fra de kulørte ugeblades omtale af gæster til premieren. Aviserne omtaler normalt heller ikke almindelige cirkusforestillinger, men derimod en række forestillinger med et langt mere smalt publikum. Trist, at de helt har mistet viljen til at anmelde cirkusforestillinger.

To digitale medier har omtalt forestillingen i Halloween Cirkus.

Scenekantens anmelder Carl Sørensen gav forestillingen 5 stjerner og skrev bl.a. ”At skabe en uhyggelig, sjov og ikke mindst underholdende performance for voksne og ikke mindst børn, er ikke en nem bedrift, men Cirkus Arena lykkedes med bravour”.

Mindre begejstret var Rie Hammer fra ISCENE. Hun gav forestillingen 2 stjerner og skrev bl.a. ”Cirkus Arenas Halloween Cirkus er en god idé, men cirkusforestillingen savner både børneglæde, Halloween-stemning og mere fokus på den fremragende cirkuskunst for rigtigt at fænge”.

 klovn.gif (1460 bytes)

20.oktober 2022

Cirkus Bigs forestilling i Broen indkøbscenter, Esbjerg, 19.10.22 kl. 16 varede 30 minutter.

Fuldt hus, både siddende og stående publikum. Big bød velkommen.

For første gang lykkedes det dem at lave en nogenlunde helstøbt og gennemført forestilling. De startede med en rulleskøjtetur som PR og optakt til forestillingen. Herefter gik det slag i slag med drillerierne om, hvem der skulle få børnene til at le osv. Men de skiftedes til at akkompagnere hinanden. De lavede ”ikke spille her, så jeg spille der”. God gammel klassiker.  Big lavede en balanceakt, som Knud ivrigt forstyrrede. Knud spillede henrivende på koklokker.  Big optrådte med tryllestav og balloner, som Knud ivrigt knaldede. Big tryllede en snotklud fra hånden og ind i ballonen. Til sidst afsluttede han med diabolo. Dén forestilling kunne de godt være bekendt.

Venlig hilsen Cirkusnyts udsendte medarbejder

Finn Stendevad

Cirkus Big i Broen. Fotos: Finn Stendevad

 klovn.gif (1460 bytes)

19. oktober 2022

Cirkus Arena i Kolding Storcenter. Jørgen Lorenzen så forestillingen 18. oktober kl. 14 og skriver:

Der var en dejlig ro og koncentration hos publikum, og der var mange børn, da cirkus Arena afviklede sin efterårsforestilling i storcentret. Ingen indkøbsvogne, der spærrede for udsynet (eller rettere: indsynet!), ingen forstyrrende trafik bag ved tilskuerne. Men lyst til at opleve det ægte cirkus. Og sådan blev det. Artisterne strålede og stod i centrum, som det hører sig til i et rigtigt cirkus.

Bettina Arli bød velkommen, og første artist var David Hammarberg, som udførte stolebalance. Han er en alsidig artist, toptrænet, og han behersker mange af fagets discipliner – og altså også det klassiske nummer med stole, der stables oven på hinanden, mens artisten står i håndstand på toppen af opstillingen.

David Hammarberg. Alle fotos smartphonefotos taget af Jørgen Lorenzen

Derefter kom dyrene, 6 ponyer, som blev fremført af Karsten Berdino. Og fra Norge kom to artister, som aldrig har været i Danmark før – begge yngste led på Arnardo-slægten. Først kom Shannon, hvis efternavn er Folco Arnardo. Og ganske rigtigt: det er hendes onkel Jimmy Folco, der er husklovn i cirkus Arena. Shannon kom ind i en dragt, der ledte tanken hen på Columbine. Men hurtigt forvandlede hun sig til en habil antipode-artist. Liggende på ryggen balancerede og jonglerede hun med små ”tæpper”, eller om man vil: duge.

Og nu kom Martin Arli. Så længe han kan gå i manegen, er verden ikke helt af lave. På båthorn spilede han Kim Larsens: Vi be´r bare guderne om godt vejr. Og vejret er altid godt, når han er klovn. Med en bedstefaderlig varme og udstråling spreder han glæde, hygge og liv. Så livsbekræftende! Han får selskab af verdens største rundstykke – undskyld: kunstskytte. Det er Bettina, der vil skyde til mål efter en ballon, som Martin skal holde. Det lykkes først, efter at han har taget livet af adskillige balloner: en er på slankekur, en har tabt vejret, osv. Han har timing og evnen til af gribe og fastholde en situation i farten. Langsomt, så alle kan følge med, for en god klovn skal være langsom. Han har stor rutine og frem for alt: han kan lide de mennesker, der ser på ham – og ser ham.

Martin og Bettina Arli

Og så kom turen til Luigi – bror til Shannon. Hans fulde navn er Arne Otto Luigi Folco Arnardo. Man skulle tro, at han er kongelig med det lange navn, og det er han jo i en vis forstand også, for Arnardo-navnet er i Norge lige så kendt som navnet Benneweis eller Schumann er det i Danmark. Konger i cirkusriget! Han udfører diabolo-jonglering med 3 rekvisitter i spil hen mod nummerets slutning.

Og David Hammarberg lukker forestillingen med et æstetisk stofnummer eller tissue, som det vist hedder i artisternes sprog. Et nummer, hvor han viser akrobatik og balance i to ”gardiner”, der hænger ned fra loftet.

David Hammarberg i ”gardiner”

Der var ingen præsentation af artisterne i finalen. Men det var ægte, rent, uforfalsket cirkus. Og det sluttede der, hvor en god forestilling skal ende, nemlig der, hvor publikum tænker: bare der kommer mere. Og jo hellere det end de tænker: bare det snart er forbi! 

 klovn.gif (1460 bytes)

18. oktober 2022

Cirkus Landino i Cirkusland i Slagelse byder i efterårsferien på mesterjongløren Alan Sulc, hans kone antipodisten Veronica samt klovnen Bonbon. Alan og Bonbon er derfor ikke i Kolding Storcenter, som jeg skrev den 7. oktober. I stedet kan du i Kolding sammen med Martin og Bettina Arli opleve Luigi og Shannon Arnardo, hhv. søn og datter af direktørparret Are og Paola Arnardo fra Cirkus Arnardo. Luigi optræder med diabolo og Sharon er antipodist (fodjonglør). Det er første gang de optræder uden for Norges grænser. Med i Kolding er tillige den svenske multiartist David Hammarberg.

klovn.gif (1460 bytes)

17. oktober 2022

Guldmedalje til Maria Shevchenko. Ved den netop afsluttede European Youth Circus Festival i Wiesbaden gik den ene af de to guldmedaljer i aldersklasser 18 til 25 år til den 23-årige ukrainske luftakrobat Maria Shevchenko. Maria fik tillige publikumsprisen. Svenskerne oplevede hende i år i Cirkus Brazil Jack. Hvis man i Sverige som i Danmark havde kåret årets bedste nummer, var prisen utvivlsomt gået til Maria. Hun optræder såvel i strapater (aeriel straps) som i tissue (aerial silks) og vandt sølv ved sidste års artistfestival i Latino. Hos Brazil Jack viste hun det bedste tissue-nummer, jeg nogen sinde har oplevet, både i artistisk udførelse og i sværhedsgrad.

   

Maria Shevchenko hos Cirkus Brazil Jack

Festivalen i Wiesbaden regnes i branchen som den fornemste festival for unge talenter. Den afholdes hvert andet år. Dens rødder går tilbage til 1987, og mange af vinderne har fået en international karriere, som også har bragt dem til Danmark. Fx Farellos, som vandt sølv i 1992 og var hos Benneweis i 2005 og 2010. Alan Sulc, som vandt guld i 2002, var hos Benneweis i 2004, hos Arli i 2019 og hos Arena i år. Pierre Marchand, som vandt guld i 2004, var hos Arena i 2017. Semen Krachinow, som vandt sølv 2006, var hos Benneweis i 2013. Michael Betrian, som vandt guld 2012, var hos Dannebrog i 2014 og hos Trapez i 2021.

Nelly Jane Benneweis var medlem af juryen i Wiesbaden i 2000, 2002 og 2004

 klovn.gif (1460 bytes)

15. oktober 2022

Ved en ceremoni den 12. oktober i Europa-Parlamentet fik det svenske Cirkus Brazil Jack overrakt den prestigefyldte Big Top Label pris sammen med det bulgarske Circus Balkanski og det tyske Cirkus Roncalli. Prisen betragtes som cirkuskunstens Michelin-stjerne.  Brazil Jack er det første skandinaviske cirkus, som har modtaget prisen. På billedet ses fra venstre Urs Pilz fra Monte Carlo-festivalen, EU's kulturkommissær Mariya Gabriel, cirkusdirektør Trolle Rhodin III samt initiativtageren til prisen dr. István Ujhelyi, medlem af Europarlamentet.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. oktober 2022

Halloween Cirkus – et flot og spektakulært show. Halloween Cirkus er en temaforestilling, produceret i samarbejde mellem Jackie Berdino/Cirkus Arena og rapperen Clemens (Clemens Telling). Sidstnævnte står for både manuskript og instruktion.

Artistindgangen i Cirkus Arenas telt er maskeret som et kæmpemæssigt græskaransigt med grønne øjne. Musikken til forestillingen er forudindspillet.

Flere cirkus har gennem årene haft temaforestillinger, hvor temaet har lagt en ydre ramme omkring artistnumrene. Men siden René Mønster Baldoni i 2002 ændrede Cirkusteateret til et mere traditionelt cirkus har vi ikke set forestillinger, hvor temaet og handlingen har været det bærende element.

Men det oplever vi nu med årets Halloween Cirkus. Historien handler kort fortalt om cirkusdirektøren Owen Hall (Patrick Spiegelberg), som har samlet en gruppe artister for at vise et Halloween-show.

Cirkusdirektøren Owen Hall

Men hans show bliver ødelagt, da hans artister én for én pludselig kidnappes af den mystiske McClawn (Clemens) og hans gruopvækkende gemalinde, Szkrækilda (Szhirley). Hun har fået voldsom hikke efter at være budt på sin barndoms skræk brokolli. McClawn håber at artisterne med deres imponerende vovestykker kan give Szkrækilda (Szhirley) så stort et chok, at hendes hikke fra helvede bliver kureret. Og hun hader børn.

Szkrækilda og McClawn

Owen præsenterer den jonglerende Frk Tagbrand (Patrick Berdino), ildspyeren Fru Drageånde (Zora Nikodemova), Den Blinde Knivkaster (José Michel), De Skæggede Tvillingesøstre (Duo Costache) og trapezartisterne Wuhan Clan (Flying Wulber). Costace og Wulber var også med i sommerens Arena-forestilling, medens klovnen José Michel var i Cirkusland.

Den lidt kejtede jonglør Frk. Tagbrand

Den ildspyende fru Drageånde

Den blinde knivkaster alias klovnen Jose Michel, hvis formidable vandentre det danske publikum senest oplevede i Cirkus Arena i 2015. Men i Halloween cirkus har han en ganske anden rolle!

   

De skæggede tvillingesøstre alias Leonardo & Vita Costache

Som i sommerens forestilling udførte Wuhan Clan alias Flying Wulber den dobbelt passage med bind for øjnene!

Ingen formår dog at kurerer hikken. Det hjælper først da Frk Tagbrand accepterer at få savet sit ene ben at med en motorsav, som den blinde knivkaster slæber rundt på, og Szkrækilda får en bid af benet og finder ud af, at hun slet ikke hader børn. Meget praktisk, da den gravide McClawn føder, ganske som Arnold Schwarzenegger i filmhittet junior fra 1994.

Klar til at få amputeret benet

Szkrækilda med barnet, som hendes mand McClawn lige har født

Hele forestillingen er bundet ind i lys, dans og musik komponeret af Clemens, DJ Pumpkin aka Milad ’Genius’ Gilani og Silje Kronow og kan måske nærmest kaldes en musical. Steen Koerner står for koreografi.

Spektakulært indslag med ildkastere

Fra finalen

Både i England og Tyskland har man i de senere år set horror cirkus, som bestemt ikke har været for mindre børn. Men Arena og Clemens har valgt en anden målgruppe og satser på en familieforestilling for børn fra 5 år og opefter. Derfor er der ikke samme skrækeffekter og uhyggelige optrin, som i de udenlandske horror cirkus.

Cirkus Arena og Clemens håber at kunne gøre Halloween Cirkus til en fast efterårstradition i København. De konkurrerer her med etablerede forestillinger som Eventyrteatret i Glassalen i Tivoli og i år tillige Mastodonternes forestilling i Cirkusrevyens telt på Bakken. Hertil kommer efterårsferiens mange andre events. Det bliver spændene at se, om det spektakulære Halloween Cirkus bliver så stor en succes, at vi også kan opleve det til næste år.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. oktober 2022

Ændrede spilletider i Cirkusland. 7. oktober skrev vi, at efterårsferiens spilletidspunkt for Halloween-show var kl. 13:30. Tidspunkter er nu ændre til kl.12. Det er børneunderholderen Onkel Jes (Jes Østergaard), der står for showet med Grev Dracula og hans venner.

Forestillingerne i Cirkus Landino er fortsat kl. 15. Har du set Halloween-cirkus på Bellahøj kommer du ind for halv pris i Cirkusland når du viser din billet fra Halloween-cirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

13. oktober 2022 

Halloween show i Odense. Søndag d. 30. oktober kl. 14.00 viser børnecirkus fra hele landet en forestilling for hele familien hos Cirkus Flik-Flak i Odense. De skriver:

Stuurt stuurt nummer i lille manege! Vi kan byde jer velkommen til en fantastisk Halloween cirkusforestilling for børn i alle aldre. Forestillingen byder på svævende skeletter, fantastiske tryllehekse og masser af akrobattrolde. En ny og spændende forestilling, hvor Halloween er tema, med inspirationen hentet fra cirkusverdenen. Artisterne fra børnecirkus fra hele landet vil bl.a. trylle, jonglere, optræde som et-hjulede cykelartister og det hele krydres med musik gags og lidt spænding.

   

 klovn.gif (1460 bytes)

13. oktober 2022

ILLUSIONS i Horsens 20. til 23. oktober. Steen Pegani skriver: En ny festival er under forberedelse i Horsens, og den er ikke som de andre. Faktisk findes der ikke lignende i Skandinavien og alle sejl er sat til, for at gøre det til en ny fast Horsens-tradition i uge 42, skolernes efterårsferie.

Festivalen er døbt ”ILLUSIONS” og omdrejningspunktet vil – som navnet antyder – være illusioner, tryllekunst, fingersnilde, forundring og magiske oplevelser for både voksne og børn. Nøje udvalgte magikere og artister er hyret ind fra hele verden til at optræde og forbløffe med shows og entréer i byens sale, i midtbyens gader, på restaurationer og steder, hvor man slet ikke forventer det. Der vil også blive magiske kunstinstallationer, trylleskole, optiske synsbedrag og endda magi, der finder sted på folks egne mobiltelefoner…

Med festivalen ”ILLUSIONS” ønsker vi sammen at tilføje noget helt unikt til byens dna. Vi vil skabe smil og grin, måben og forbløffelse, hvordan-pokker-kan-det-mon-lade-sig-gøre-oplevelser og give alle chancen for, at miste jordforbindelsen et kort øjeblik.

Se nærmere på https://www.pegani.dk/da/illusions/program-og-info/

 klovn.gif (1460 bytes)

11. oktober 2022

Cirkusmuseet i Rold er altid vinterlukket fra 1. oktober til 30. april. De plejer dog at holde åbent en enkelt dag i vinterferien, og det gør de også i år. Det er tirsdag den 18. oktober, hvor du ud over at se museets udstillinger kl. 13 kan opleve tryllekunstner Stig Rantzau fra Aalborg Trylleklub i et forrygende show. Han har specialiseret sig i mesterlige tricks med spillekort, reb og elastikker – og så kan han læse dine tanker. Det bliver et show fyldt med uforudsete ting og imponerende tricks.

Efter et underholdende og fortryllende show på ca. 30 minutter har du mulighed for selv at lære at trylle. Stig Rantzau viser nemlig efterfølgende store som små, hvordan man tryller, så du kan imponere venner og familie med betagende og magiske trylletricks, når du kommer hjem.

Du kan lære at trylle med elastikker, kort og reb. Det er for alle med hang til magi, men henvender sig især til børn over ti år. Medbring gerne dit eget sæt spillekort, da du blandt andet kan lære flere forskellige tricks med spillekort.

Stig Rantzau. Pressefoto fra Cirkusmuseet i Rold

Show og trylleundervisning varer i alt ca. to timer, og billetten giver adgang til både show, undervisning og udstillingerne på Cirkusmuseet. Link til billetsalg

 klovn.gif (1460 bytes)

9. oktober 2022

Zirkus Nemo 2023. De skriver:

Zirkus Nemo er klar til 2023. Vores show i år blev en stor succes, og vi har haft en fantastisk turné rundt i Danmark. Næste års turné og forestilling er på plads, og du kan godt glæde dig til et show, som bliver vildere end nogensinde.

Zirkus Nemos 2023 show bliver en skøn blanding af artister i verdensklasse og selvfølgelig også en række af Søren Østergaards elskede figurer. Både de gamle kendinge, men også nyheder, hvor vi overgår os selv. Kort sagt, I bliver forkælet med underholdning på allerhøjeste niveau.

Søren Østergaard foran sit cirkus

Der er premiere i Horsens den 29. april. Zirkus Nemo besøger 14 byer inden sæsonen slutter i Odense den 17. september.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. oktober 2022

Cirkus Dystopia i Aarhus er ikke cirkus, men en horrorforlystelse i den hal, som indtil 2020 har været kendt som Marselisborghallen. Fra 15. til 23.oktober kan du komme med på en mørk rejse bag det blodige forhæng, hvor skræmmende skuespillere er klar til at give dig dit livs gys. Alt kan ske i Cirkus Dystopia, hvor internationale cirkusartister fra Dark Thrills Entertainment vil optræde med cirkusnumre, der får hårene til at rejse sig. Dark Thrills Entertainment / Dystopia står også bag Viggos Slagtehus i BonBonland. Det beskrives som det mest uhyggelige spøgelseshus nogensinde.

Der er gået mode i den type horrorforlystelser, hvor levende skuespiller eller artister skræmmer de besøgende.

De kan i efterårsferien opleves i Tivoli og på Bakken. Patrick Spiegelberg, som også er involveret i Cirkus Arenas Halloween-cirkus, står bag Horror Drive Thru på Reffen i København og i Aarup på Fyn. Rammen er en hjemsøgt cirkus-landsby, hvor dræberklovne, genopståede cirkusfreaks og andre skrækindgydende monstre hærger de mørke og øde gader. Også Aalborg Kongres & Kultur Center forsøger sig med en Horror Night forlystelse fra fredag 21. oktober 2022 til lørdag 29. oktober 2022. I det gamle akvarium i Charlottenlund byder Geppetto Group på et horrorhus hvor gæsterne kommer ind i mindre hold og går en rute gennem det mørke hus på ca. 25 min. Undervejs møder de skrækindgydende professionelle skuespillere, special effects, et utal af rekvisitter og lys og lydeffekter.

Også på Cirkusmuseet i Hvidovre fejrer man Halloween. Dog ikke med horrorforlystelser! Museet skriver:

Søndag d. 30/10 kl. 10-15 kan hele familien gå på græskarjagt i museets udstillinger og i Hovedporten (ved siden af museet), som vil være pyntet op til Halloween. Der er gratis adgang samt en cafe med toast, pizzasnegle, drikkevarer og snacks.

Mandag d. 31/10 kl. 15-19 er der igen græskarjagt, men nu i mørklagte udstillinger, hvor de lidt større børn med lys og lygte, skal lede efter græskar. I Hovedporten vil der være uhyggelige fortællinger, og der er gratis adgang. Kl. 16.30 er der ildshow, hvor der både vil blive jongleret med og slugt ild.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. oktober 2022

Cirkus i oktober. I år kan du flere steder i landet opleve cirkus i oktober. Og ikke kun i efterårsferien.

I Hovedstadsområdet

Cirkus Arena prøver i samarbejde med rapperen Clemens noget helt nyt: I telt på Bellahøj viser de fra 12. til 31. oktober Halloween Cirkus. De præsenterer forestillingen således:

En familieforestilling hvor musical, komedie og spændingen fra cirkus blandes til en ny, banebrydende totaloplevelse i skikkelse af en humoristisk gyser.

Med hele Danmarks Szhirley, Clemens og Patrick Spiegelberg i front og verdens skrækkeligste cirkusartister. Clemens er forfatter og iscenesætter og Patrick Spiegelberg, der har skabt halloweenmonstre for Tivoli og Halloweensuccesen Horror Drive Thru, sørger for at det bliver en uhyggelig flot oplevelse.

Showet er for hele familien og blander suset fra cirkus med fortællekunsten fra teatret tilsat ny musik. En totaloplevelse med de bedste cirkusartister og en spændende historie i børnehøjde.

Årets spektakulære Halloween Cirkus handler om cirkusdirektøren Owen Hall (Patrick Spiegelberg), som har samlet en gruppe af cirkusverdenens største freaks for at skabe det største Halloween-show nogensinde.

Owen, der er tidligere mobbeoffer, ønsker nemlig at give dem der mobber en lærestreg ved at bevise, at skæve eksistenser i virkeligheden har det sjovere end dem, som peger fingre ad andre. Til Owens store skræk bliver hans show dog ødelagt, da hans artister én for én pludselig forsvinder ind i underverdenen med en klovn (Clemens). Klovnen håber, at artisterne med deres imponerende vovestykker forhåbentlig kan give hans gruopvækkende gemalinde Szkrækilda (Szhirley) så stort et chok, at hendes hikke fra helvede bliver kureret.

Glæd dig til at opleve artisterne Frk. Tagbrand (Partrick Berdino), De Skæggede Tvillingesøstre, Den Blinde Knivkaster, The Electric Boogiemen, ildspyeren Fru Drageånde og ikke mindst trapezartisterne Wuhan Clan.

Et humoristisk og gruopvækkende Halloweenshow, hvor alle væsner har noget at lære. Men hvad dét går ud på, bliver først afsløret til Halloween. Forestillingen anbefales til børnefamilier fra 5 år.

Blandt artisterne i Halloween Cirkus er Duo Costache og Flying Wulber, som også var med i sommerens forestilling.

Cirkusmuseet i Hvidovre kan du opleve mesterjongløren David Sosman, der vil optræde mandag d. 17/10 - torsdag d. 20/10, hver dag kl.11 med et underholdende og tempofyldt show, hvor han vil vise sine evner udi i balance og jonglering. Fredag d. 21/10 kl. 11 vil tryllekunstnerne og spasmagerne Peter og Andreas Brunsborg optræde med et show fyldt med wow-effekt og rigelig plads til latter. – Museet er også åbent om fredagen i efterårsferien (normalt har de lukket fredag og lørdag).

David Sosman. Pressefoto fra Cirkusmuseet

I region Sjælland

Cirkusland i Årslev ved Slagelse er åbent fra 15. til 23. oktober, alle dage fra 10 til 17. De skriver: Hekse, troldmænd, genfærd og monstre indtager Cirkusland i efterårsferien 2022. Gå på opdagelse i spøgelseshuset, oplev det store halloween-show og mød de søde halloween-spøgelser. Kl. 13:30 kan du se en forestilling, hvor Grev Dracula og hans venner Det Hvide Spøgelse & Den Røde Djævel optræder med deres Halloween-show fyldt med sang, musik og seje konkurrencer, hvor der kan vindes flotte præmier. Kl. 15 er der forestilling i Cirkus Landino med klovne, søde ponyer, utrolige luftnumre, legeglade hunde og meget mere.

Foto: Cirkusland

Cirkusland ligger i Cirkus Arenas vinterkvarteret i Årslev ved Slagelse. Kørselsvejledning: Kommer du af motorvejen, drejes af ved afkørsel 39. Kør af vej 225 mod Jyderup. I Sønderup drejes til venstre mod Årslev. Herefter følges skiltene. 

I Jylland

Cirkus Arena i Kolding Storcenter. I Kolding Storcenter kan du fra mandag 17. oktober til og med søndag 23. oktober opleve Cirkus Arena med forestillinger på Store Torv klokken kl. 11, 13 & 15. Fri entré. De optrædende er Alan Sulc, David Hammarberg, Bettina og Martin Arli samt Bonbon-klovnene. Gratis adgang.

Alan Sulc fotograferet ved premieren på årets Arena-forestilling. Foto: Jacob Boas Leitisstein

5 x Bonbon. Foto fra optræden på Cirkusmuseet i oktober 2021

Cirkus Big med Mr. Big og klovnen Knud har forestillinger i Broen Shipping i Esbjerg mandag 17. oktober til lørdag 22. oktober. Mandag til fredag kl. 11, 13.30 & 16.00. Lørdag kl. 11.00, 13.00 & 15.00. Gratis adgang.

Cirkus Mascot har i år turneret i sportshaller med deres forestilling ”Dyrebare øjeblikke”. Turneen fortsætter til og med 23. oktober.

Katja Schumanns Cirkusgård i Løkken har forestilling kl. 16 alle dage i efterårsferien, dog ikke mandag.

Cirkus Trapez har en efterårsturne til en række jyske haller fra 14. til 30. oktober. De præsenterer efterårsforestillingen således:

Årets efterårsforestilling har alt det en rigtig cirkusforestilling skal byde på. Oplev bl.a. den kun 13-årige Vanessa Sulc fra Tjekkiet. Hun kommer fra en tjekkisk cirkusfamilie, og startede allerede som blot 5-årig med rytmisk gymnastik og jonglering. Lige siden har Vanessa trænet og trænet for at kunne fremføre dette imponerende jongleringsnummer, som hun vil fremvise i året efterårs forestilling. Ligeledes fra Tjekkiet kommer den sjove klovn František Šulc. Han kommer ud af en 5 generationers cirkusfamilie. Han startede sin karrierer med at være luftakrobat, og rejste de efterfølgende mange år rundt som professionel luftartist. Efter hans lange karriere, havde han på sine gamle dage lyst til at blive klovn, og det er altså det hans karriere er endt med nu. František elsker at underholde og få alle i publikum til at grine, og vi tør væde med at I alle sammen vil få smil på læben, af hans mange sjove entrere. Delvis fra Danmark og Chile, skal i møde 13-årige Rasmine. Rasmine havde sin debut under vores forestilling i Madsbyparken i sommers, og blev modtaget med stor begejstring fra publikum. I august vandt hun en specialprisved uddelingen af den Danske Cirkus pris. Rasmine fik prisen får sin enorme dygtighed og flittighed til at træne, og optræde alle mulige steder. Glæd jer til at blive imponeret af denne dygtige og unge luftartist. Årets forestilling byder desuden på fantastisk utraditionel balancekunst, vores pragtfulde Waliser geder præsenteret af Bernhard Kaselowsky og meget mere.

Den 13-årige Rasmine Tomasevic-Olsen fik ved årets uddeling af cirkuspriser som den første danske artist nogensinde et legat fra Fonden efter Nelly Jane Benneweis. Foto; Jacob Boas Leitisstein 

František Sulc er far til Vanessa, som er med i forestillingen, samt til mesterjongløren Alan Sulc og antipodisten og akrobaten Edita Sulc. Ud over de ovenfor nævnte møder du Anton Tarbeev med diabolo og på ethjulet cykel med balancerende kopper og Katrine Markevich med antipode og et hundenummer samt sønnen Anton jr., der hopper/jonglerer på ethjulet cykel. Anton Tarbeev og Katrine Markevich har tidligere optrådt i såvel Cirkus Arli som i Cirkus Baldoni. Forestillingen præsenteres af Isabella Enoch Sosman.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. oktober 2022

Fornem hæder til svensk cirkus. Ved en ceremoni den 12. oktober i Europa-Parlamentet får det svenske Cirkus Brazil Jack overrakt den prestigefyldte Big Top Label pris sammen med det bulgarske Circus Balkanski og det tyske Cirkus Roncalli.

Der er tredje gang prisen uddeles. Første gang var i 2018. "Dette er cirkuskunstens Michelin-stjerne" - sagde initiativtageren til BigTopLabel-programmet i Europa-Parlamentet efter den første overrækkelsesceremoni af prisen, der anerkender europæiske cirkus.

Det var Istvan Ujhelyi, medlem af Europa-Parlamentet, der foreslog etablering af et objektivt kvalitetssikringssystem, der skelner mellem de forskellige cirkusensembler og institutioner. Kun de cirkus modtager denne anerkendelse, som opfylder de betingelser, der er opstillet af kompetente faglige sammenslutninger og eksperter i Europa-Parlamentet, herunder: juridiske krav, krav til ansættelses- og forbrugerbeskyttelsesrettigheder, kunstneriske standarder og strenge dyrevelfærdsaspekter.

Inden for rammerne af programmet udarbejdes detaljerede rapporter for alle inspicerede cirkus, som derefter evalueres af en uafhængig komite af cirkusprofessionelle, som beslutter, hvilke cirkus der tildeles BigTopLabel-anerkendelsen. Kvalitetssikringssystemet blev etableret som en del af det europæiske år for kulturarv 2018.

I 2018 modtog tre cirkus prisen: Cirque Arlette Gruss fra Frankrig, Circus Krone fra Tyskland og Blackpool Tower Circus fra England. I 2019 gik prisen til det finske Cirkus Finlandia, det ungarske Magyar Nemzeti Cirkusz (Hungarian National Circus) og det schweiziske Cirkus Knie.

Der var ikke prisuddelinger i 2020 og 2021.

Du kan læse mere om prisen på https://bigtoplabel.com/

Kilde til information om den kommende prisuddeling: Big Top Labels Facebook-side

 klovn.gif (1460 bytes)

4. oktober 2022

Det svenske Cirkusakademi skriver:

David och Fofo återförenade i Norrköping

I samband med augustifesten i Norrköping presenterade Östgötateatern att David och Fofo ska ha residens hos Östgötateatern i ett år för att pröva ut nya föreställningar. Publiken har mött dem tidigare när Cirkör gästspelade med Wear it like a crown.  David och Fofo består av David Eriksson och Fouzia "Fofo" Rakez.

David och Fofo

Östgötateatern skrev ”Nu kommer de till Östergötland med sitt mest spännande projekt hittills: Att återuppväcka ett partnerskap som legat i dvala, och öppna upp en outforskad värld av upptåg som får publiken att fullständigt tappa hakan.” Den första ca 50 min långa föreställningen Drip Drop Dead invigde Östgötateaterns nya extremt lilla källarscen i Norrköping den 16 september och spelades till 30 september. Karakteriserades som ett intensivt performanceverk utspelat på ett löpband.

Höstens andra föreställning ska bli en unik upplevelse för den yngre teaterpubliken. I KORV – En dinner show för kids bjuds barnfamiljer till vackra Teaterbaren i Norrköping för en klassisk middagsföreställning, med inspiration från Tyskland och övriga Europa. Både David och Fofo har tidigare arbetat i liknande shower och länge velat översätta konceptet i en föreställning för barn.

- Vi ser gärna att publiken kommer i sina allra stiligaste festkläder för att hamna i den rätta stämningen. Menyn blir en typisk trerätters med popcorn och korv, och glass i stora lass. Allt det man drömde om som barn – det vill vi bjuda publiken på, förklarar David i Östgötateaterns reklam.

Spelas 31 oktober, 1, 3, 4, 5 november Kl. 11:30 - 12:30.

Cirkusflätan

Från Region Östergötland har jag snappat upp en information om Cirkusflätan, som är

ett interregionalt samarbete mellan Regionerna Östergötland, Stockholm och Västra

Götaland. Projektet har fått medel från Kulturrådet för att skapa samverkan kring cirkusens

utveckling i Sverige. Cirkusflätan har tagit steget in i ett turnésamarbete. I september har man varit i Norrköping, Mjölby, Grums och Svanskog.

Den 7 oktober gästas CirkusKvarnen i Böddeberg (Uddevalla), sedan ges föreställningar

kors och tvärs i vårt avlånga land enligt turnéschemat:

8/10 Häggvallskolan, Tjörn

15/10 Berga Teater, Österåker

20/10 Kristianstads Teater, Kristianstad

22/10 Galleri Valfisken, Simrishamn

1/11 Haninge Folkets Hus, Haninge

11/11 Sundsvalls Teater, Sundsvall

12/11 Babelsberg, Kramfors.

Enligt informationen består föreställningen av Peter Åberg, jonglör i världsklass som blandar

humor med magi och musik.

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2022

Link til nyheder fra 2021

Link til nyheder fra 2020

Link til nyheder fra 2019

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden