nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 23. Maj 2020

Opdateringerne dækker denne gang perioden 16. april til 22. maj. Næste opdatering lørdag 30. maj. sidste nyt-siden kan du finde nyheder, som er modtaget efter 22. maj.

22. maj 2020

Nu kan cirkus komme på landevejen.  Den aftale om yderligere genåbning i fase 2, som 20. maj blev indgået mellem Regeringen (Socialdemokratiet) og Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet betyder, at kultur og aktiviteter som fx museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier kan åbne straks. Det omfatter også cirkus.

Der er retningslinjer vedrørende afstand, hygiejne mv. for alle de virksomheder som genåbner. Rammerne er tilrettelagt i sektorpartnerskaberne bl.a. på baggrund af retningslinjer fra sundhedsmyndighederne. Cirkusdirektørforeningen var repræsenteret ved drøftelsen af reglerne, som er dynamiske og løbende tilpasses situationen.

Retningslinjer for genåbning af kulturproduktioner og arrangementer med siddende publikum, herunder scenekunst, kan læses her. Om nødvendigt, herunder hvis corona-situationen udvikler sig til det værre, kan de ændres med kort varsel.

Retningslinjerne bestemmer blandt andet, at der maksimalt må være 500 tilskuere, og at hvert 2. sæde skal være tomt, eller der skal sikres 1 meters afstand mellem publikum målt fra midten af sædet. Grupper, der i forvejen har tæt kontakt, kan sidde ved sammenhængende sæder, også selvom der er mindre end 1 meter mellem dem. Der må maksimalt tillades adgang for 1 publikum pr. 2 m2 gulvareal i teltet.

Der skal være minimum 2 meter til mellem publikum på 1. række i logerne og de optrædende.

Der bør i videst mulig omfang tages særlige skridt til at undgå tætte kontakter mellem ansatte og publikum ved f.eks. betaling (opfordre til køb af billetter på nettet mv.).

Her er seneste udmeldinger fra de enkelte cirkus:

Cirkus Arena har opgivet at turnere i år, men ser frem til at være på landevejen igen i 2021.

Cirkus Arli kan leve op til reglerne og starter sæsonen 20. juni. De planlægger at fortsætte til ultimo september.

Cirkus Baldoni kan leve optil reglerne og starter sæsonen 6. juni i Næstved. De planlægger at fortsætte til ultimo september.

Cirkus Krone: uoplyst

Cirkus Mascot har opgivet årets teltturne.

Zirkus Nemo har opgivet at turnere i år, men vender stærkt tilbage i 2021.

Cirkus Trapez overvejer situationen.

I videst muligt omfang holder vi Cirkuskalenderen opdateret med de helt aktuelle planer.

 klovn.gif (1460 bytes)

21. maj 2020

Ugens video er det svenske Cirkus Olympias 2014-forestilling. Blandt de optrædende artister var fonjongløren Jan Navratil, som danskerne første gang oplevede i efteråret 2004 på Charley Kayes Røde Kro Teater. I 2009 var han hos Benneweis, i 2016 i Cirkusland og i 2018 hos Cirkus Arena. Helt tilbage i 1992 var Navratil-familien hos Cirkus Arli. Blandt de andre optrædende i Olympia var i 2014 svenske David Hammarberg, som var hos Wallmans i Cirkusbygningen i sæson 2016/2017.

Jan Navratils signaturtrick med bolden, der skal ende i kurven. De, som har set antipodenummeret før, ved at det ikke er et helt ægte uheld, når stangen vælter under første forsøg på at få bolden til tops. Mange artister bruger den slags fingerede uheld for at sikre sig, at publikum er klar over sværhedsgraden. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Klik her for at se videoen, som varer ca. 58 minutter.

 klovn.gif (1460 bytes)

21.maj 2020

Berigtigelse: René Mønster Baldoni fortæller, at der er forkert når vi her på siden 4. maj skrev, at Driftsselskabet bag Cirkus Baldoni havde modtaget 1.015.775 kr. i lønkompensation. René skriver: ”Vi har fået kr. 465.000 i lønkompensation, hvilket svarer til 90% for timelønnede og 75% for funktionærer. Dertil har vi modtaget kr. 69.000 for min løn i 3 måneder. Vi modtager i den kommende uge ca. kr. 170.000 til dækning af faste omkostninger hvilket er ca. kr. 100.000 under ift. det ansøgte. Nogle udgifter er ikke anerkendte og øvrige er kun udbetalt med 80% hvilket jeg ikke forstår da vi er lukket 100% ned.” –Oplysninger her på siden var baseret på Erhvervsstyrelsens database, som Ekstra Bladet i en periode havde adgang til.

klovn.gif (1460 bytes)

21. maj 2020

Cirkuselefanterne til Knuthenborg. Fredag den 15. maj flyttede de 4 tidligere cirkuselefanter Lara, Djungla, Jenny og Ramboline ind i deres nye staldanlæg i Knuthenborg Safaripark. De fire pensionerede elefanter skal nu bruge de næste 14 dage på at vænne sig til deres nye staldanlæg, før de lukkes ud i det store udeområde. Anlægget åbner officielt for offentligheden den 1. juni i år.

Lara, Djungla og Jenny i det nye anlæg. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Klik her for at se en kort video som viser det nye elefantanlæg.

I første omgang blev Ramboline og de 3 tidligere Arena-elefanter anbragt i hver sin del af elefantstalden. Men siden er de sat sammen, og det er indtil nu gået uden problemer. Klik her for at se et kort videoklip med de 4 sammenbragte elefanter.

De sidste mange måneder har de 4 elefanter tilbragt i Cirkus Arenas vinterkvarter i Slagelse, hvor Dyrenes Beskyttelse har betalt familien Berdino for at sørge for pasning af elefanterne. Det er blandt andet sket med bistand af Arenas tidligere elefanttræner Rudi Althoff.

Dyrenes Beskyttelse, der har kæmpet hårdt for både at få elefanter forbud i cirkus og at sikre dem et godt hjem, jubler.

- I dag er virkelig en særlig dag. At se elefanterne bliver kørt ind i deres nye staldanlæg er bare helt specielt. Når de om kort tid bliver lukket ud i det store anlæg, bliver det kulminationen på årtiers hårdt arbejde for at få de vilde dyr ud af cirkusserne. Især de sidste to år har vi knoklet for at sikre, at elefanterne kunne tilbringe resten af deres dage under de bedste betingelser her i Knuthenborg Safaripark. Så vi er meget glade i dag, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

- I dag sætter vi et endeligt punktum for de fire elefanters rejse. Det er et vigtigt slag for dyrevelfærden i Danmark, og vi er rigtig glade for, at det er lykkes med at finde et nyt hjem til elefanterne, siger fødevareminister Mogens Jensen, som også var til stede, da elefanterne ankom til deres nye hjem.

- Det er vigtigt, at elefanterne vænner sig til ’bare at være elefanter’ i de enorme omgivelser Knuthenborg Safaripark. Derfor giver vi dem mest mulig ro til at vænne sig til deres nye hjem. Vi glæder os helt vildt til, vi kan byde Danmark indenfor for at opleve resultatet af to års arbejde. Det er virkelig nogle helt unikke og prægtige rammer, vi har skabt for de her fantastiske dyr, fortæller Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark. Han ejer Knuthenborg og håber sikkert også på at elefanterne tiltrækker mange besøgende og dermed skaffer penge i kassen. Ganske som cirkusdirektionerne håbede på at elefanterne ville gøre hos dem.

Om de fire elefanter er lige så begejstrede som dyrevelfærdsfolkene og politikerne er ikke til at vide. De er muligt at de vil savne den tætte kontakt med mennesker, som de har haft siden de var helt små. Ikke mindst Bernhard Kaselowsky og Ramboline har haft et meget tæt forhold til hinanden.

Økonomisk set er cirkusfolkene nok ikke kede af at have solgt elefanterne, som ikke var nær så stort et trækplaster som i gamle dage. Og de havde været dyre at skulle passe og fodre under en corona-periode, hvor de hverken kunne lejes ud til andre cirkus eller genere indtægter til ejerens cirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

19. maj 2020

Efterlysning. En samler efterlyser den version af tv-transmissionen fra den 14. Internationale Cirkusfestival i Monte-Carlo, som i 1989 blev vist i dansk og svensk tv med speak af François Bronett. Send mig en e-mail, hvis du kan hjælpe. Pt. har samleren kun en teknisk ikke særlig god fransk version, som er lagt på YouTube

Men det er François Bronett versionen, der efterlyses!

 klovn.gif (1460 bytes)

16. maj 2020

Cirkus Mascot skriver:

 

- HATTEN AF FOR KULTUREN! 🎩🎭

 

For mange dufter sommeren af cirkus. Jublende børn og deres medbragte voksne bænket med udsigt til den muntre fyr med den røde næse. Ham, som gang på gang snubler i sin klædeligt store sko. Ikke bare til publikums store fornøjelse men også til sin egen – sådan er det at være klovn!

 

I 2020 er det desværre ikke kun klovnen, og ikke bare cirkus – men kulturen der blev ’taget ved næsen’.

 

 

Cirkus er gammel tradition – en af de ældste former for kultur og alligevel kun en brøkdel del af det samlede billede. Kulturen er noget af det allervigtigste vi har; det er det, vi er! Det er der desværre bare nogen, der har glemt. Sludder, vil de sige! – Dans, sang og musik er ikke nogen prioritet i vores samfund. Men kultur er ikke bare underholdning; kultur er fællesskaber. Det drives af fællesskaber og det nærer fællesskaber – kultur binder os sammen som mennesker. Men ikke når kulturkassen er tom.

 

Der er mange, der kæmper lige nu, der er mange der savner en særlig sang, applausen og hinanden.

 

Vi savner alle sammen noget!

 

Vi savner jer og alt det, der skulle have været. Vi ved, at der er mange der genkender den følelse – og som en gestus til dem og til jer, sender vi endnu en gang klovnen ind i manegen, selv om han er ved at miste modet...

 

Vi gør det, som en påmindelse om alt det, vi tror på skal finde sted igen – og vi gør det, fordi vi håber på, at vi i fællesskab kan være med til at minde beslutningstagerne om, at der stadig er meget, vi savner. Svar, blandt andet.

 

Tag hatten af for kulturen sammen med os i Cirkus Mascot.

klovn.gif (1460 bytes)

16. maj 2020

DET SKEDDE I ABIDJAN, ELFENBENSKUSTEN, men även annorstädes, vi flög till ett antal platser, men huvudparten av de gigs varest  man med största - osäkerhet -  kunde uppträda var i  ABIDJAN. Minnen från Zarro Zarro.

Julfestligheterna var den stora tilldragelsen, alla ville ha fest !

Abidjan's flaggskepp/flagskib/ HOTEL IVOIRE organiserade special events, vidare GOLF HOTEL och det förnäma HOTEL DU PARC i centrum av business-kvarteret. En minnesvärd show var i det ikoniska HOTEL DU PARC, publiken var högt utbildade/uddannede/ franska och ivorianska ingeniörer/polytekniker/  som firade en ny konstruktion, det var eliten av de bästa, stämningen var god, succé - alla var nöjda och tillfreds - I did it my way.

Företagen inbjöd sin personal: det var presenter och godsaker/slik/ till barnen, riklig buffet , jultomte och ZARRO ZARRO, jag hade skött min publicitet, mina plakat fanns i - alla skyltfönster/vinduer/ och konkurransen var ringa, enstaka franska artister och musiker.

Jag hade glädjen att uppträda vid ett antal CHARITY EVENTS, varest barn och vuxna fick en god upplevelse till jul - det var socialt sett, utmärkta initiativ.

ELFENBENSKUSTEN'S andra stad BOUAKE, följde i mindre skala, med julfester och skol-föreställningar.

I nöjes- och marknads-kvarteret TREICHVILLE, fanns en CABARET TREICHCANCAN, som hade artister, jag kunde erbjuda ett konkurrens-kraftigt pris, eftersom jag inte hade rese-kostnader. 

Skolföreställningar var det marknad för vid alla skol-ferier, ibland sponsoriserade av skolan, med en liten slant av föräldrarna.

Här uppstod stundom ett problem, de privata skolorna var dyra, de publika var gratis, utom att skoluniformer, slutna skor /inte sandaler !/ och skolmateriel skulle betalas.

Detta beredde afrikanska föräldrar ekonomiska bekymmer, de var inställda att betala en viktig undervisning, men när en trolleri-föreställning annonserades - kom argumentet: Nödvändigt ?

De ivorianska familjerna hade ofta tagit emot barn till familj i byn/landsbyen/ , den stora, extended, family -  är en tradition som man icke kan avvisa.

Mitt klientel bestod mest av Europeiska expatriates, en del utbildade Afrikaner, jag försökte komma in i den Libanesiska miljön, dock med ringa resultat, de hade musik och belly dancers från Libanon, det var inte riktigt möjligt att komma in i denna etniska grupp.

Air condition fanns i en del fall, om icke fick jag bita ihop tänderna, och efter show

vrida svetten ur mina flotta scen-kostymer...

Temperaturen var C° 26 - C° 35, en del mindre varmt under regntiden.

En stor och viktig del var FÖDELSEDAGS-FESTER, alltid hos de välsituerade, även en del Ivorianer, en betydande medelklass, och en del mycket rika, fanns efterhand.

En baksida till avsaknande av konkurrens var att .....  efterhand hade /nästan/ alla barn sett mig, och detta vid ett antal föreställningar ....men  det fungerade i hela min tid.

Vid födelsedagsfester gjorde jag 15 minuter, sedan MADELEINE 15 min, jag avslutade med 15, vi var 2 = omväxling  och inte alltför länge, vi höll stilen !! 

Vi kunde stoppat , men omvärlden skulle utforskas:

ZAMBIA med shows lyxhotell: LIVINGSTONE, LUSAKA, TANZANIA: DAR ES SALAAM och ZANZIBAR, övervägande Indiskt klientel, MAURITIUS ISLAND: LE DRAGON, restaurant, blandade etniska grupper /indier, afrikaner, creoler, kineser - de levde sida vid sida, blandade sig icke när det spelades upp till dans/, MOZAMBIQUE, cabaret BEIRA, mycket sympatisk miljö med kameler, KENYA, NAIROBI, music hall STAR LIGHT, MOMBASA, lyxhotell där min act föregick utomhus, omgiven av palmer och belyst av the yellow moon.

CONGO, LUBUMBASHI: cabaret, där de hade orkester och chorus-girls - inramningen kunde icke vara bättre !

Vid tillfällen blev jag kontaktad, i samband med dessa gigs, för att sprida glädje vid födelsedags- och andra fester.

När den tropiska natten, svart som sammet/sort som flöjl/ sänkte sig över den libanes-butik där jag fick mig en kall öl efter dagen, vilken icke alltid hade varit lätt -

betraktade jag himmel-valvet, mot vilket palmkronorna avtecknade sig - det var en skönhets-upplevelse som jag är tacksam för att ha blivit förunnad - minnen för evigheten !!

THANKS FOR THE RIDE säger en ödmjuk och tacksam ZARRO ZARRO!!!

Zarro Zarro sammen med Cirkusbladets redaktør og layouter Lise Kokholm

klovn.gif (1460 bytes)

15. maj 2020

Cirkus i Danmark 2020 – status pr. 15/5 kl. 12

Med mindre regeringen ændrer tidspunktet for fase 3 er tidligst mulige turnestart 8. juni, da der indtil denne dato er forbud mod forsamlinger på over 10 personer. Det forventes at grænsen derefter hæves til 30-50 personer. Men der kommer måske særlige regler for Kultur - eksempelvis museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier. Det må også omfatte cirkus. Der vil også komme retningslinjer vedrørende afstand, hygiejne mv. Rammerne tilrettelægges i sektorpartnerskaberne bl.a. på baggrund af retningslinjer fra sundhedsmyndighederne. Cirkusdirektørforeningen er inviteret til at være med i drøftelserne.

Her er seneste udmeldinger fra de enkelte cirkus:

Cirkus Arena har opgivet at turnere i år, men ser frem til at være på landevejen igen i 2021.

Cirkus Arli: afventer udmelding fra myndighederne.

Cirkus Baldoni er optimister og skriver:

”Cirkus Baldoni kommer ud - helt sikkert - og fra den 8. juni. Vi ved endnu ikke i hvilken konstellation. Vi har 3 scenarier. nr. 1 Drive-in-cirkus, vi har lavet en prøveopstilling på konceptet og det kan lade sig gøre. Scenarie 2 Cirkus open air, det har vi prøvet før og det kan lade sig gøre - i godt vejr og scenarie 3 og den højeste prioritet. Cirkus i telt og med social afstand. Ingen publikumsinvolverende numre og vores billetsystem er gearet til fx. at holde 2 sæder ledige efter hver bestilling. Der er 3 indgange til teltet og loger bliver kun forbeholdt en gruppe hvor så logerne er adskilt med plexiglas. Billetsalg og kiosker har desuden plexiglas mellem publikum og personale og naturligvis håndspritsautomater”.

Scenarie 2 synes kun relevant, hvis der tillades et højere tilskuerantal for udendørsarrangementer end for arrangementer i et telt. Cirkus Baldoni havde nogle få open air forestillinger i 2015, da det viste sig, at de ikke havde et lovligt teltcertifikat og derfor kun måtte stille teltet op, hvis de fik byggetilladelse af de enkelte kommuner. Det havde de ikke, da de stillede teltet op i Ordrupparken. Derfor måtte de efter krav fra myndighederne tage teltet ned igen. Sagen fik et retsligt efterspil.

Cirkus Baldonis friluftsforestilling i Ordrupparken i 2015. Foto: Cirkus Baldoni

Cirkus Mascot har opgivet årets teltturne.

Zirkus Nemo starter tidligst sæsonen i slutningen af juni.

Cirkus Trapez har aflyst alle forestillinger indtil de får grønt lys af myndighederne,

I videst muligt omfang holder vi Cirkuskalenderen opdateret med de helt aktuelle planer.

klovn.gif (1460 bytes)

15. maj 2020

Benny Schumann 75 år den 23. maj 2020

Benny Schumann er født 23. maj 1945 i Gøteborg, Sverige. Ved dåben fik han navnet Carmelo José Bienvenido Schumann. Det spanskklingende navn skyldes, at hans mor Paulina var spansk, datter af den verdensberømte klovn Charlie Rivel. Til dagligt er han aldrig blevet kaldt andet end Benny eller Benni.

Foto: Jacob Boas Leitisstein

Benny Schumann blev oplært som hestedressør, rytter og multi-artist i Cirkus Schumann i Cirkusbygningen i København. Hans læremestre var forældrene Paulina og Albert Schumann. Sin debut fik han i 1950. Fra 1951 var han hvert år med i matinéforestillinger i Cirkus Schumann med forskellige numre, bl.a. som 9-årig cowboy stående på to ponyer i fuld galop og som klovn i håndstand på sin morfars arm. Fra Benny var 12 år blev han en fast del af Cirkus Schumanns program.

Som Paulina og Albert Schumanns ældste søn lå det i kortene, at han på sigt skulle være med i ledelsen af Cirkus Schumann. Men efter sæson 1967 forlod han familiens cirkus. Det stoppede i øvrigt to år senere, da familien Schumann ikke kunne enes med Cirkusbygningens daværende ejer, Stormagasinet Anva, om lejens størrelse, og Anva derfor i stedet lejede bygningen ud til Cirkus Benneweis.

Fra 1967 og 10 år frem turnerede Benny Schumann under kunstnernavnet Ric Benny med et tallerkenjonglørnummer i Europa, USA, Canada og Afrika. I Danmark oplevede man ham blandt andet i det turnerende cirkus M. Schumann, som blev drevet af hans onkel Max Schumann. Bennys far Albert Schumann var ikke involveret i Max’ cirkus, som lukkede med udgangen af sæson 1982.

I 1980 begyndte Benny Schumann og hans hustru Marianne at optræde i Danmark med artist- og klovneforestillingen Cirkus Klovn. I 1984 havde Benny premiere på sit one-man show "Hej Clown!", hvor han optræder som jonglør, bugtaler, linedanser, tryllekunstner og klovn med gags og musik, han selv har skabt. I 1993 udvidede Benny Schumann programmet til også at omfatte gæsteartister.

Foto: Per Krogh Petersen (”Mr. Sputnik”)

Ud over at optræde med sit one-man show blev Benny Schumann i 1996 kunstnerisk leder af Den Internationale klovnefestival, som i årene 1996 til 2006 blev afholdt hvert år i august på Dyrehavsbakken. I 2005 modtog han Bakkens Oscar. Fra 2008 til 2012 bød Bakken i stedet for en festival med internationale klovne, præsenteret af Benny Schumann. I 2010 blev han udnævnt til æresmedlem af Dansk Artistforbund som anerkendelse af hans store karriere som artist og createur og for hans faglige engagement i en årrække i forbundets bestyrelse.

Benny Schumann foran platten for Bakkens Oscar. Foto: Ole Simonsen

Selv om Benny Schumann siden engang i 1980’erne mest har været kendt for sine børnevenlige forestillinger, fik han i sæson 2017/2018 et gevaldigt comeback som ”voksenunderholder” hos Wallmans i Cirkusbygningen med det tallerkenjonglørnummer, han 50 år tidligere have haft sin debut med i samme bygningen. I en af anmeldelserne af Wallmans-showet hed det: ”Som den eneste af premiereaftenens optrædende blev Benny belønnet med stående applaus. Min sidedame nægte at tro mig, da jeg fortalte at Benny var 72 år og dermed aldersmæssigt kunne være far eller bedstefar til en stor del af de øvrige medvirkende.”

I august 2019 modtog Benny Schumann dansk cirkusverdens fornemste pris, Den Danske Cirkuspris, som blev overrakt ham af kulturminister Joy Mogensen. Hans far Albert Schumann var i øvrigt den allerførste modtaget af prisen helt tilbage i 1968. Senere på året modtog Benny Schumann tillige Truxas Mindelegat.

Schumann-slægtens kunstneriske gener er gået i arv til Bennys og fru Mariannes yngste datter, den Reumert- og Bodilpris belønnede skuespillerinde Patricia Schumann. Den ældste datter Julia var ligesom Patricia som barn med i nogle af Bennys forestillinger, men valgte som voksen som sin mor at blive sygeplejerske.

Benny Schumann er fortsat en af Danmarks mest benyttede artister. Corona- pidemien har dog betydet at midlertidigt stop for engagementer. Men Benny glæder sig til igen at møde sit publikum.

Privatfoto

klovn.gif (1460 bytes)

15. maj 2020

Ugens video er en optagelse med jongløren Serge Percelly i Cirkus Maximum 2004. Han er født i 1965 og fik sit internationale gennembrud, da han vandt bronze ved Festival Mondial du Cirque de Demain i 1983. Danskerne oplevede ham i Cirkus Benneweis i 1984 og 1989 og på plænen i Tivoli i 2001. Serge er søn af den hvide klovn Bruno Stutz og hans kone Patricia fra Chicky & co. Jeg kan huske at jeg i 1984 sammen med Chicky og Nelly Jane Benneweis besøgte Serge i Cirkus Maximum. Nummeret var stadig fremragende, men han fortalte at han havde problemer med ryg og skuldre og sikkert blev nød til at stoppe som jonglør. Det gjorde han efter sæson 2015 og flyttede sammen med sin australskfødte kone Katrina Pritchard og parrets to børn til Australien. Der arbejde han først i sin svigerfars firma, som solgte swimmingpools, og blev senere lærer på en artistskole.

Klik her for at se videoklippet varer godt 8 minutter.

Serge Percelly i Cirkus Maximum 2004

 klovn.gif (1460 bytes)

15. maj 2020

TV-udsendelsen Stuhr stuhr nummer handlede om Cirkus Arena og blev sendt på DR1 11. maj kl. 21.25. Udsendelsen kan også streames. Klik her for at se den.

"Cirkus fik millioner for elefanter, men havde efterladt kæmpegæld til staten. Staten mistede millioner på ubetalt skat i Cirkus Arenas konkursramte selskaber", skriver DR i en artikel på deres website. Artiklen gennemgår lige som tv-udsendelsen Arenas selskabskonstruktion med et holdingselskab, der ejer alt materiel, og er driftsselskab, så står for selve driften. 5 sådanne driftsselskaber er gået konkurs inden for de seneste 10 år, og Benny Berdinos søn Jackie blev sidste år ikendt konkurskarantæne for at have ‘udvist groft uforsvarlig forretningsførelse' og blev 'derfor fundet uegnet til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed’. Kendelsen betyder, at han i tre år ikke må være direktør eller bestyrelsesmedlem i noget selskab. Klik her for at læse hele artiklen.

DR udsendelsen ser kun på konkurser inden for de seneste 10 år. BT Erhverv skriver, at Benny Berdino også selv har en lang række konkurser bag sig. Helt tilbage i 1989 gik han konkurs med selskabet Cirkus Arena ApS. På www.cvr.dk kan du ved at søge på Benny Arne Berdino-Olsen se en oversigt over såvel aktive relationer som ophørte relationer, herunder 7 lukkede selskaber. Det er også muligt at se regnskaber for de enkelte selskaber.

I en leder skrev Ekstra Bladet 13. maj blandt andet følgende om statens køb af cirkuselefanterne:

MOGENS JENSEN optræder, som om han ved få prisen ned på 11 millioner kroner har gjort en god handel. Det har han ikke. Det er elendigt arbejde af både ministeren og hans embedsfolk. De er blevet tørret godt og grundigt.

I DR-UDSENDELSEN siger Benny Berdino flere gange, at når der er børn på pladsen, er der penge i kassen. Sådan må han have haft det med Mogens Jensen. Et let bytte.

I en kommentar i Jyllands Posten skriver tidl. chefredaktør og medlem af DR’s bestyrelse Arne Mariager blandt andet:

Det kan da ikke undre, hvis politikerne bliver snydt, når de møder grisehandlere fra cirkusverdenen. Forudsætningerne er vidt forskellige. Alle politikere ved, at det værste i verden for en politiker er at stikke en løgn. I grisehandlernes verden er det lige omvendt.

Både Benny Berdino fra Cirkus Arena og Isabella Enoch fra Cirkus Trapez har på den hårde måde lært, at sandheden skal behandles med smidighed. Så den aldrig spænder ben for en mulighed.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. maj 2020

Cirkus Mascot aflyser sæson 2020. TV2 Midtvest fortæller, at familien Deleuran har truffet beslutning om, at teltet ikke skal rejses i år. Selv om det måske senere på sæsonen kunne blive muligt at komme afsted med en eller anden form for turne. 

- Jeg tror ikke, folk er stemt for at skulle ind og sidde sammen i et cirkustelt, siger Daniel Deleuran.

- Vores publikum er jo børnefamilier, og bedsteforældre med børnebørn, og bedsteforældre er jo i risikogruppen. Så jeg tror ikke på, at de kommer med deres børnebørn uanset, hvor meget der bliver lukket op, tilføjer Daniels mor Marianne, som ejer det lille cirkus sammen med sin ældste søn Daniel.

Et helt år uden publikum er en hård omgang for Mascot, men de har oplevet modgang før. Derfor tror familien også, at livet med det omrejsende cirkus fortsætter næste år.

Klik her for at se det godt 4 minutter lange indslag om Cirkus Mascot. Indslaget er længere end et lille klip lagt på facebook.

klovn.gif (1460 bytes)

14.maj 2020

Den villa, som Diana Benneweis i mange år boede i, er nu solgt til et par i 50’erne. Udbudsprisen var 6½ mio, men sælger måtte give et afslag på 700.000 for at få en handel i hus. Diana Benneweis har intet at gøre med salget, idet hele Benneweis-ejendommen på Hulerødvej i 2017 blev solgt til et ejendomsudviklingsfirma, som moderniserede villaen og rev de andre bygninger ned og siden har opførte sommerhuse på resten af grunden.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. maj 2020

Video fra Monte Carlo 2020. Den “gamle” svensk luftakrobat Tino Rivero skriver:

Hoppas ni har det någorlunda bra under ”omständigheterna”. För er som inte var i Moonte Carlo i år - och för den delen de som vill återuppleva…

Det finns en film, med bra kvalitet, som också är BRA filmad. Länken nedan.

Den är nästan 1:50 lång och ger en mycket bra upplevelse av föreställningen. Speakern talar holländska men är respektfull och håller klaffen under artistnumren.

Mycket nöje !   

Her er link til videoen.

   

I forestillingen kan du opleve Knie-familiens fantastiske hestenumre. Ivan Frederic Knie og Wioris Errani’s dobbelte Ungarske Post med 22 friser- og araberhingste og Ivan Frederic Knie med frihedsdressur, siddende til hest. Fotos: Rud Kofoed /Ajour Press.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. maj 2020

Ingen cirkusforestillinger i maj. Samtlige danske cirkus har nu aflyst de forestillinger, som var planlagt i maj.

Zirkus Nemo, som indtil for få dage siden havde håbet på premieren 14. maj i Herning, skriver:

På baggrund af regeringens udmelding om coroana-krisens fase 2 og 3 er vi desværre nødsaget til at ændre på en stor del af årets turne. Det betyder bl.a. at vi ikke kan gennemføre de planlagte forestillinger de næste 6-8 uger. Alle berørte kunder vil blive kontaktet i den allernærmeste fremtid.

Vi er meget kede af, at vi ikke kan gennemføre de planlagte forestillinger. Vi har samtidig stor forståelse for den situation, vi alle står midt i, og de beslutninger regeringen og myndighederne har måtte tage for at mindske risikoen for smittefare.

Cirkus Arli skulle i år have fejret deres sæson nr. 50 og har fået lavet helt nye plakater med klovnen og multiartisten Francesco Fratellini samt Alexander og Martin Arli. Nu er det tvivlsomt, om de kommer på landevejen før i 2021

 klovn.gif (1460 bytes)

9. maj 2020

Cirkus og forsamlingsforbud. "Det er forbudt at afholde og deltage i indendørs og udendørs arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 10 personer til stede," hedder det i bekendtgørelsen om forbud mod større forsamlinger. Forbuddet, som gælder til og med 7. juni, gælder ikke i private hjem, lige som der er undtagelser for fx. professionel idræt uden tilskuere. Men der er ikke særregler for kultur, herunder cirkus, teatre og biografer.

Såfremt stigningen i smittede og indlagte ud fra en helhedsbetragtning ikke er større

end ventet og det anses for sundhedsmæssigt forsvarligt, sker der som det ser ud nu fra 8. juni blandt andet følgende lempelser:

·         Forbuddet mod forsamlinger hæves til 30-50.

·         Inden for kulturområdet tillades aktiviteter i fx. museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier. Der vil gælde retningslinjer vedrørende afstand, hygiejne mv. Rammerne tilrettelægges i sektorpartnerskaberne bl.a. på baggrund af retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.

Det fremgår ikke klart af aftalen om plan for genåbning af Danmark om forbuddet mod forsamlinger også efter 8. juni skal overholdes af fx cirkus og teatre. Det giver ikke give megen mening at tillade dem at åbne, hvis der maksimalt må være 30-50 i salen/teltet, inklusive antallet af medvirkede.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. maj 2020

Et dødsfald: Roy Horn, den ene halvdel af den berømte tryllekunstnerduo Siegfried & Roy, afgik ved døden 8. maj som følge af komplikationer i forbindelse med Covid-19. Han blev 75 år.

Såvel Roy som partneren Siegfried var født i Tyskland. De mødte hinanden på et tysk krydstogtsskib, hvor Siegfried lavede trylleshows og endte med at få Roy, der arbejdede som tjener, som assistent. Parret kom senere til Las Vegas og blev berømte for at optræde med rovdyr (panter, gepard, løver og tigre) i et illusionsnummer, som aldrig var set tidligere. De kunne også opleves i TV-udsendelser. Fra 1990 fik de kontrakt med The Mirage (et af de største hoteller i Las Vegas). Deres karrierer stoppede brat den 3. oktober 2003, hvor Roy blev overfaldet og bidt af en 300 kg tung tiger midt under et show. Roy overlevede kun med nød og næppe og var resten af sit liv invalideret. Også i privatlivet dannede Siegfried og Roy i mange år par. – ”Roy var en fighter hele hans liv, også i de sidste dage,” udtaler Siegfried Fischbacher.

Parrets liv og karriere er beskrevet i biografien Siegfried & Roy; Unique in all the World! som udkom i 2011.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. maj 2020

DET SKEDDE I ELFENBENSKUSTEN -minnen från Zarro Zarro 1975- 1985

Dessförinnan hade jag verkat som dels undervisare i engelska, dels som trolleri-artist i NYBRO, GÖTEBORG, KÖPENHAMN, PARIS, LIDO DI JESOLO/ITALIEN/ samt ZAMBIA IN THE SUN/ 1970-1973, undervisning CHIPEPO secondary school, really the bush, magic shows LIVINGSTONE och LUSAKA.

Den kultur med VIOLENCE som vi fick via SOUTH AFRICA, apartheid praktiserades ännu ...störde mycken verksamhet . 

I hopp om att finna en attraktiv niche, sökte jag och fick kontrakt med ELFENBENSKUSTEN 1975, första stationering DIMBOKRO, mindre stad mellan savannen och regnskogen, en del gigs när det behövdes entertainment vid festliga tillfällen.

Elfenbenskysten er en republik i den vestlige del af Afrika med et areal på 322.460 km². Elfenbenskysten blev uafhængigt fra Frankrig den 7. august 1960.

Här var det lugnt och gemytligt, Presidenten FELIX HOUPHOUET-BOIGNY ville att landet, efter avkolonisering 1960, skulle agera som DIALOGENS och HUMANISMENS land.

Hustrun INGER LISE fick tjänst i en skola och dottern MADELEINE .... kom i en god skola med mest afrikanska barn.

Allt fungerade !

1977 kom en inspektör till skolorna, jag erbjöds om-stationering till den ekonomiska huvudstaden ABIDJAN, med tjänst vid ENS /ECOLE NORMALE SUPERIEURE/, vilket var deras TEACHING TRAINING COLLEGE, vi utbildade lärare för gymnasiet.

I ABIDJAN levde 40.000 expatriates, de flesta fransmän av historiska/koloniala skäl, men även ett antal andra nationaliteter, libaneser kom under deras hopplösa inbördeskrig, välkomna eftersom de i regel var högt utbildade.

Vi fick tjänstebostad i ett höghus i ett av stadens bästa kvarter, MADELEINE kom att bevista flera skolor med internationellt klientel.

Det gällde att vara flexibel och tolerant, de ivorianska boende i höghuset, TOUR BEDE, hade enligt afrikansk tradition ett antal kvinnor av familjen inhysta, de skötte matordningen, med att krossa majs i en träbytta, som de gör i byarna, men det var mindre lämpligt här, hela huset skakade, det antogs att detsamma kunde till slut störta samman, efterhand fick de ivorianska boende -  sina systrar att uträtta krossandet utomhus - liksom i byn ! 

DIALOG !!

Järnvägs-förbindelserna var korrekta, men vagnarna överfulla med market mammies, och en och annan get/ged/ och .... kycklingar/kyllinger. Jag hade rest i förväg, till ABIDJAN, vid juletid, för att respektera diverse kontrakt, MADELEINE var med mig i bilen.INGER LISE skulle komma strax efter.

Mycket folk gjorde det besvärligt att .....  board the train .... en afrikansk mammy lösgör den baby hun bär i ett rygg-skynke,  lutar sig in vid fönstret ... och lägger - käckt och fräckt - denna baby i ....  INGER LISE's knä !!!!!!!!!!!

Denna mammy kom dock med vagnen och fick vederbörligen sin baby tillbaka..... jag har aldrig haft mod och lust att tänka efter - vad som hade hänt ....  om INGER LISE hade arriverat til ABIDJAN - med en främmande baby i famnen !!

Det händer fortfarande att jag har mardrömmar/mareritter/ om detta !

--------------------------------- end of part 1. ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. maj 2020

Cirkus i Danmark 2020 – status pr. 8/5 kl. 12

Tidligst mulige turnestart 11. maj, da der indtil denne dato er forbud mod forsamlinger på over 10 personer. Det forventes at forbuddet forlænges til 8. juni og at det derefter hæves til 30-50 personer. Men der kommer måske fra 8. juni særlige regler for Kultur - eksempelvis museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier. Det må også omfatte cirkus.

Her er seneste udmeldinger fra de enkelte cirkus:

Cirkus Arena har opgivet at turnere i år, men ser frem til at være på landevejen igen i 2021.

Cirkus Arli: afventer udmelding fra myndighederne.

Cirkus Baldoni håber fortsat på at kunne starte sæsonen i Ordrup Park 21. maj og sælger over nettet billetter fra og med denne dato.

Cirkus Mascot tvivler på, at cirkus kommer på landevejene i år.

Zirkus Nemo undersøger muligheden for at gennemføre deres turne med start den 14. maj. De forventer en afklaring indenfor meget kort tid, og beklager meget den usikkerhed vi lige nu befinder os i.

Det er fortsat muligt over nettet at købe billetter til forestillinger fra 14. maj og resten af den planlagte sæson.

Cirkus Trapez har indtil videre valgt at aflyse alle forestillinger til og med 18.juni. Det er muligt over nettet at købe billetter til forestillinger fra og med 19. juni.

I videst muligt omfang holder vi Cirkuskalenderen opdateret med de helt aktuelle planer.

klovn.gif (1460 bytes)

8. maj 2020

Ugens video er denne gang et 58 minutter langt sammendrag fra det svenske Cirkus Brazil Jacks 2014 forestilling. Klik her for at se det.

I forestillingen møder du flere dygtige artister, som vi også har set i danske cirkus: jongløren Sharon Berousek (Arena 2013), Donnert-familien med pas de deux og jockeyridt (Benneweis 2013), José Michel-klovnene (Arena 2010 og 2015, Dannebrog 2010) og Saabel-familien med håndstand og hunde (Benneweis 2011, Dannebrog 2013, Trapez 2019).

Sharon Berousek i Cirkus Arena 2013. Det med at jonglere har hun ikke fra fremmede: hendes far er mesterjongløren Mario Berousek. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Donnert Family. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Saabel-familiens hunde. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Sidste nummer i forestillingen er sølvklovnevinderne Leosvel & Diosmani i chinese pole. Det var det bedste artistnummer, jeg i 2014 så i et skandinavisk cirkus!

klovn.gif (1460 bytes)

7. maj 2020

DR tv laver udsendelse om Cirkus Arena. Men måske ikke ligefrem en udsendelse, der vækker jubel hos familien Berdino. I foromtalen af udsendelsen, som sendes 11. maj kl. 21:25, står der:

Stuhr stuhr nummer

I sommeren 2019 købte den nye regering 4 cirkus-elefanter for millioner af kroner - en handel, der gik verden rundt, da statsminister Mette Frederiksen fik grineflip fra Folketingets talerstol. Men hvor meget kendte politikerne til den virksomhed, som de sendte millioner til?

Vidste de, at der uden for manegen blev jongleret med pengene på en måde, som sætter Danmarks hidtil største dyrehandel i et nyt lys?

Tilrettelæggelse: Kay Bæckmann

Kay Bæckmann har tidligere lavet nogle dokumentarudsendelser for DR, typisk med en kritisk holdning til et eller andet.

Så alt tyder på, at han i udsendelsen anlægges en kritisk holdning til den måde, familien Berdino har drevet deres virksomhed på. Det er velkendt at Cirkus Arena et antal gange efter skuffende sæsoner har valgt at lukke et driftsselskab og etablere et nyt.

Det bliver næppe dette smil Benny Berdino anlægger, når han ser udsendelsen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

klovn.gif (1460 bytes)

4. maj 2020

Cirkus Arena dropper sæson 2020. De skriver: 

INGEN CIRKUSFORESTILLINGER I DENNE SÆSON
Vi skulle i år have fejret 65 års jubilæum, for siden 1955 har Cirkus Arena hvert år samlet børn og voksne om cirkus' magiske verden. Vi havde glædet os helt vildt til at spille for jer, men i år bliver det desværre ikke muligt, da vi ikke må forsamles pga. COVID-19.

Som konsekvens af myndighedernes fortsatte forbud mod forsamlinger på over 500 mennesker frem til den 31. august - dagen efter årets sidste forestilling skulle have været spillet - har vi desværre ikke mulighed for at spille nogen af vores planlagte cirkusforestillinger for jer i år.

Alle berørte billetkøbere, som har købt billetter via Ticketmaster, vil blive kontaktet af Ticketmaster pr. mail med oplysninger om billetprocedurer i dag mandag den 4. maj.

Har du købt billet via en anden forhandler, vil vi bede dig rette henvendelse til det sted, hvor du har købt billetten. De vil kunne svare dig på, om din billet kommer til at gælde til en af vores andre forestillinger, efter forsamlingsforbuddet er ophørt, eller om dine billetter eventuelt bliver refunderet automatisk.

Vi har længe arbejdet på en løsning, så vi kunne komme på landevejen i år, og kigget på alle scenarier. Det lod sig dog ikke gøre. Vi har desværre måttet sadle om nogle gange, da forsamlingsforbuddet er blevet forlænget undervejs. Vi takker derfor for jeres tålmodighed og forståelse.

Vi ønsker for jer alle, at I kommer igennem denne tid på bedste vis, og vi ser frem til at kunne spille for jer i 2021

Dette syn må du undvære i 2020. Foto: Jacob Boas Leitisstein

klovn.gif (1460 bytes)

4. maj 2020

Corona-kompensation til cirkus. Der findes nogle kompensationspakker, som i større eller mindre omfang kan bruges af cirkus. Ingen af pakkerne er dog specialdesignet til omkringrejsende sæsonforretninger som cirkus.

Lønkompensation. En virksomhed kan få lønkompensation for medarbejdere, den ellers ville have afskediget som følge af coronavirus/covid-19. Det er en forudsætning at det drejer sig om minimum 30 % af medarbejderstaben eller virksomheden har mere end 50 ansatte.

Der kan søges om midlertidig lønkompensation i perioden fra og med den 9. marts 2020 til og med den 8. juni 2020. 

Der er en forudsætning af medarbejderne er hjemsendt og ikke udfører nogen form for arbejde for virksomheden.

For at virksomheder hurtigere kunne få udbetalt kompensation, besluttede regeringen, at alle ubehandlede ansøgninger, der var modtaget senest den 28. april 2020, uden dybdegående undersøgelser blev omfattet af forudbetaling. Den såkaldte ekspresordning.

Det betød, at en virksomhed som havde ansøgt senest den 28. april og endnu ikke havde fået behandlet ansøgningen som udgangspunkt fik kompensationen udbetalt inden 1. maj, med mindre var fejl i ansøgningen eller behov for dokumentation. Efter udbetaling vil Erhvervsstyrelsen gennemgå ansøgninger på normal vis. Udbetaling kræves helt eller delvis tilbagebetalt, hvis det ansøgte kompensationsbeløb ikke er tilstrækkeligt dokumenteret eller efterkontrollen viser fejl eller mangler.

For medarbejdere ansat som funktionærer: Lønkompensationen udgør 75 % af de samlede lønudgifter til de berørte medarbejdere, dog maksimalt 30.000 kr. pr. måned pr. omfattet fuldtidsansat. For ikke-funktionærer: Lønkompensationen udgør 90 %, dog maksimalt 30.000 kr. pr. måned pr. omfattet fuldtidsansat.

Den resterende del af lønnen skal virksomheden selv betale, og den samlede løn skal udbetales til de enkelte medarbejdere efter sædvanligt skattetræk. Medarbejderne vil i deres e-boks få besked om, at der er bevilget lønkompensation.

En virksomheds medarbejderstab udgøres af alle med fast tilknytning til virksomheden undtagen virksomhedsejere, som ejer 25 % eller mere af virksomheden.

Når betingelserne er opfyldt, er ordningen som nævnt også anvendelig for cirkus.

Driftsselskabet bag Cirkus Baldoni har søgt om og fået 1.015.775 kr. i lønkompensation. Beløbet er udbetalt under ”ekspresordningen”, og Erhvervsstyrelsen vil derfor efterfølgende gennemgå ansøgningen på normal vis.

René Mønster Baldonis driftsselskab har modtaget lige godt 1 mio.kr. i lønkompensation. En del vedrører sikkert de 9 rumænske teltarbejdere, som var kommet til landet inden grænserne blev lukket, og som nu sidder i Tureby og triller tommelfingre uden at måtte hjælpe René eller hans cirkus med noget som helst. Heller ikke de andre, der er givet lønkompensation for, må lave noget i den periode, kompensationen vedrører. Da løven Leonardo har optrådt i flere af Baldonis videoklip kan den selvsagt ikke få lønkompensation...

Cirkus Arli har søgt om og fået 76.000 kr. Cirkus Trapez har søgt omkring 150.000 kr., men har iflg. Isabella Enoch Sosman endnu intet modtaget.

Cirkus Mascot har ikke søgt om lønkompensationsordningen. De har medarbejdere, som passer deres mange dyr. Men de er ikke hjemsendt, fordi dyrene jo skal passes. Og dermed er der ingen mulighed for lønkompensation. 

Ud over pakken med lønkompensation findes andre pakker af relevans for cirkus. De kan ikke bruges, hvis virksomheden allerede har opnået tilsvarende kompensation fra en af de andre ordninger.

Arrangementsordningen kan bruges hvis en arrangør aflyser eller udskyder et større arrangement, som skulle være afholdt i perioden 6. marts til 31. august. Ordningen gælder kun for arrangementer, hvor man med føje kunne forvente mere end 350 tilskuere, og som maksimalt spiller 4 uger på en enkelt plads. Arena, Baldoni, Nemo og Trapez har plads til mere end 350 tilskuere, hvilket ikke er ensbetydende med, at der er over 350 tilskuere til alle forestillinger. Kan et cirkus få tilskud efter denne pakke, dækkes et underskud, således at årsresultatet burde blive et stort rundt nul.

Puljen administreres af Erhvervsstyresen, men der er endnu ikke åbnet for ansøgninger.

Pakken til sæsonbetonet scenekunstvirksomhed m.v., som falder uden for arrangementsordningen.

Ordningen omfatter professionel scenekunstvirksomhed, der i 2020 har planlagt at opføre forestillinger i mere end 2 uger og mindre end 6 fulde måneder på en eller flere lokationer, hvor der er plads til mere end 100 tilskuere pr. forestilling. 

Der kan ydes kompensation til omkostninger knyttet til perioden fra d. 9.marts til d. 31. august 2020 (herunder omkostninger afholdt inden d. 9. marts, hvis de knytter sig til aktiviteter planlagt i perioden d. 9. marts til d. 31. august), dog maksimalt 80 pct. af omkostningerne.

Ansøger skal i videst muligt omfang have anvendt den del af sin disponible egenkapital, som ikke vurderes nødvendig for at sikre den fortsatte drift.

Ansøger skal dokumentere, at det er afgørende for den videre drift, at der ydes et ekstraordinært tilskud fra puljen. 

Støtten fra puljen kan maksimalt udgøre 80 pct. af indtægtstabet for kompensationsperioden. Den forventede indtægt for kompensationsperioden holdes op mod den tilsvarende periode i det senest afsluttede regnskabsår.

Slots- og Kulturstyrelsen arbejder i øjeblikket på at udforme de konkrete rammer for puljen. Den kan først søges når disse rammer er klar.

Andre ordninger. Der findes også andre ordninger, som måske kan være af relevans for cirkus. Fx en ordning, som giver kompensation for tabt omsætning i perioden 9. marts til 8. juli for virksomheder med mindre end 25 fuldtidsansatte. Samt pakken for kompensation for op til 80 % af de faste omkostninger for virksomhed, som i en periode have haft forbud mod at holde forretningen åbent.

klovn.gif (1460 bytes)

2. maj 2020

Cirkus er kultur. "Circus art is a vivid part of Europe's cultural heriage with a history, in all its forms, that spans centuries", udtaler EU-kommisionens formandUrsula Gertrud von der Leyen.

(På dansk: Cirkuskunst er en levende del af Europas kulturarv med en historie, i alle dens former, der spænder over århundreder)


Det får formanden for Cirkusdirektørforeningen i Danmark Martin Arli til at skrive:

Formanden for EU-kommissionen Ursula von der Leyen, blåstempler og anerkender cirkus som en vigtig del af Europas kulturhistorie. Vi håber nu at vores politikere i Danmark vil gøre det samme. Vi håber ligeledes at de vil vise forståelse for at alle cirkus herhjemme bør få hjælp, uanset størrelse. Således at der også vil være cirkus i fremtiden. Endvidere er det vigtigt at politikerne forstår at anerkende og forstå, hvad en sæson-forretning er. Cirkus hører ligesom de omrejsende tivolier, sommerrevyerne, etc. ind under denne kategori. Vi ved at det kan være kompliceret stof, men står gerne til rådighed med at forklare, hvordan det fungere
.

I Norge har landets to cirkus netop modtaget støtte som betyder, at de kan overleve en sæson uden indtægter og derfor være på landevejene igen i 2021.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. maj 2020

DET SKER I PARIS -- under normala tider, vilka nu tycks vara satta i bero under CORONA epidemien:

Paris är unikt även eftersom städernas stad/byernes by/ har cirka 100 teatrar, av vilka cirka 50 presenterar barn-och-familje-program, och detta av alla de slag: klassiker, adapterade för en ung publik, franska och utländska, bland andra spelas verk av H.C. ANDERSEN mycket ofta. 

Nya teater-pjäser spelas givetvis, och allehanda varierande program: musik, dans, dock-teater/dukke-teater, inte minst KASPER/ MESTER JAKEL/ varav ett 10-tal har fast plats i Paris' parker.*

Trolleri- som ju är, eller skall vara - en form av teater -  är frekvent annonserad, läsare av CIRKUS I DANMARK - har sett ett stort antal av mina reportage alltsedan jag började medverka. 

I andra större städer, finns icke motsvarigheten till denna kulturella möjlighet att ge sina barn - smak och intresse för ----- teater, i vissa fall opera.

I Köpenhamn finns en möjighet: PJERROT'S föreställningar framför sitt lilla gröna hus, i DYREHAVSBAKKEN.

I 28 sæsoner i træk var artisten og tryllekunstneren Kurt Flemming Dyrehavsbakkens Pjerrot. Men han valgte at stoppe med udgangen af sæson 2019. Han skal afløses af skuespilleren Morten Eisner. Dyrehavsbakkens sæson 2020 skulle være startet i april, men kan som det ser ud nu på grund af corona-epidemien tidligst starte 8. juni.

Paris har beklagligtvis haft ett flertal tillfällen där terrorism förekommit, dock icke ofta eftersom SECURITY är upptrappad.

De mindre barnen gör ofta, i en alltid relativ säkerhet,  samman med sina lärare, utflykter:  man kan se dem i Metro-vagnarna, de har av säkerhets-mässiga grunder i regel varsin kaskett, alla i samma färg samt en väst med skolans namn, de förflyttar sig, hand i hand, 2 och 2, samt grupperar sig närmast intill väggen i Metro-korridorerna och utomhus - en strikt disciplin observeras, för barnens säkerhet och - trivsel ..... alla skall ha en god upplevelse, en kvalitetstid under denna utflykt vilken ger dem kunskaper som man inte kan meddela i en skol-sal!

En medföljande och styrande lärare, per 15 barn, ofta för de minsta även frivilliga mödrar
vilka deltager.

Allt göres för att utflykten skall bli lärorik och trevlig !!

Ett gott initiativ -  vilket alla är glada för !!

DET SKER I PARIS !!!

----------------------------------- reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

 1. maj 2020

Cirkus i Danmark 2020 – status pr. 1/5 kl. 12

Tidligst mulige turnestart 11. maj, da der indtil denne dato er forbud mod forsamlinger på over 10 personer. Uvist hvad grænsen er efter denne dato, dog bliver den maksimalt på 500 personer. Men mange forventer, at den bliver lavere.

Uvist om der kommer krav om afstand mellem tilskuere, hvilket kan gøre en turne urentabel.

Det er derfor meget usikkert, om de danske cirkus kommer på turne i år.

Her er seneste udmeldinger fra de enkelte cirkus:

Cirkus Arena. Salg til forestillinger i maj er nu stoppet. Cirkus Arena skriver: Alle billetkøbere på Ticketmaster frem til den 28. maj er blevet kontaktet pr. mail. Har du billet til efter den 28. maj, vil du høre fra os. Vi sender ud løbende. Har du blot reserveret billetter gennem henvendelse til vores billetkontor, så er der ligeledes info på vej.

Cirkus Arena håber på, at sæsonen kan startes 3. juni i Fredericia. Der kan via Ticketmaster købes billetter fra og med denne dato.

Cirkus Arli: afventer udmelding fra myndighederne.

Cirkus Baldoni. René Mønster Baldoni skriver: ”Som cirkusdirektør er denne tid noget af det værste, jeg har oplevet. Vi er strandet på ubestemt tid og vi kan blot vente på at regeringen melder ud, at nu er det forsvarligt at køre på landevejene igen ... Jeg håber vi snart ses live i cirkusteltet, som vi i øvrigt har klare planer for, hvorledes vi kan spille forestillinger og samtidig sikre, at der er social afstand mellem publikum …”

Cirkus Baldoni håber at kunne starte sæsonen i Ordrup Park 21. maj og sælger over nettet billetter fra og med denne dato.

Cirkus Mascot tvivler på, at cirkus kommer på landevejene i år.

Zirkus Nemo overvejer situationen og skriver: Efter de seneste udmeldinger undersøger vi lige nu muligheden for at gennemføre vores turne med start den 14. maj. Vi forventer en afklaring indenfor meget kort tid, og beklager meget den usikkerhed vi lige nu befinder os i.

Det er fortsat muligt over nettet at købe billetter til forestillinger fra 14. maj og resten af den planlagte sæson.

Cirkus Trapez skriver: For at bremse spredningen af corona og beskytte vores besøgende, artister og ansatte har vi valgt aflyse alle forestillinger indtil vi får grønt lys af myndighederne. Det er muligt over nettet at købe billetter til forestillinger fra og med 19. juni.

I Norge har Cirkus Arnardo aflyst sæson 2020 og Cirkus Agora udsat premieren indtil videre. I Sverige har Cirkus Brazil Jack, Cirkus Olympia and Cirkus Rhodin udsat premieren indtil videre. I Finland har Cirkus Finlandia aflyst alle forestillinger i april og maj.

klovn.gif (1460 bytes)

1. maj 2020

Statsstøtte til norske cirkus. Fra Norge skriver Thorbjørn Klæbo Flo: Cirkus nytt i Corona tider. Cirkus Agora har fått Corona støtte på 1.897.901 norske kroner. Cirkus Arnardo har fået 4.767.056 norske kroner. Så dette betyr at de to Norske klassiske cirkus overlever krisen så langt. Tilslaget kommer via Norsk Kulturråd.

Det norske kulturråd giver tilskud til kunst og kultur over hele landet. Beløbene til de to cirkus svarer til, hvad de havde søgt om. 1.897.000 norske kroner svarer til ca. 1.250.000 danske kroner. 4.767.056 norske kroner svarer til ca. 3.150.000 danske kroner.

Pengene kommer fra Kulturdepartementets kompensationsordning for arrangører i kultursektoren, hvorfra 232 arrangører har modtaget i alt 217 millioner norske kroner.

Statsstøtten til Cirkus Agora og Cirkus Arnardo betyder at de kan overleve trods de manglende indtægter i sæson 2020

 klovn.gif (1460 bytes)

1. maj 2020

Ugens video. Indtil du igen kan komme i cirkus vil vi forsøge hver uge at bringe et link til en video. I denne uge et 58 minutter langt sammendrag fra det svenske Cirkus Maximums 2013-forestilling flotte forestilling Celebration. Klik her for at se det.

I forestillingen møder du mange topartister, som vi også har set i danske cirkus: Costin Bellu (Benneweis 2015), Bobylevs-klovnene (Benneweis 2007 og 2009), Four Men (Arena 2007), Rosi Hochegger (Arena 1995, 1998 og 2005, Benneweis 2009, 2010 og 2015), Glenn Nicolodi (Benneweis 2003), Duo Volkov (Benneweis 2014) samt Ingo Stiebner og hans søløver (Benneweis 1992 og 1998, Arena 2002, 2004, 2007 og 2008, Nemo 2012, 2014 og 2017).

Bobylevs-parrets helt originale entreer oplevede danskerne hos Benneweis i 2007 og 2009. Mange husker sikkert når den ene halvdel af duoen som kvinden uden overkrop slog kolbøtter samt deres forrygende og overraskende bordtennisspil. Parret gik fra hinanden efter sæson 2014 i Maximum. Alex Bobylev, som fyldte 50 for et par uger siden, har senere optrådt med en ny partner.

Rosi Hochegger er måske især kendt for sit komiske nummer med hesten Scout. Et nummer hun overtog fra sin far Tony Hochegger. Hun har også et fremragende hundenummer, og det er det samt en entre hvor Scout går skoleridt, du kunne se hos Maximum i 2013

Ingo Stiebners søløvenummer var kendt som et af de bedste på markedet. Det med søløver har han ikke fra fremmede: hans mor Claire præsenterede i mange år det fremragende søløvenummer Clarrisons søløver sammen med hans stedfar Peter Harrison, som hun mødte i Cirkusbygningen i København, hvor han var repriceklovn. Claire havde overtaget søløvenummeret fra Max Morris og gav det videre til Ingo. Ingo stoppede med søløverne efter sæson 2017 og var i 2018 og 2019 staldmester mv. hos Zirkus Nemo.

klovn.gif (1460 bytes)

30. april 2020

Tilbud på cirkus-bøger i en corona-tid. For tiden kan du hverken gå i cirkus eller på biblioteket. Det giver dig måske tid og lyst til at købe og læse nogle af de bøger, der er skrevet om cirkus m.v.

Derfor har forlaget Wisby & Wilkens nedsat priserne til det halve på nogle af de fremragende cirkusbøger, de har udgivet:

Anders Enevig: Danske Rejsende - cirkus- og gøglerslægter, 2. udgave. Den seneste, kraftigt udvidede udgave af stamtavler og slægtshistorie for de 38 danske cirkusslægter. Masser af fotos. Indbundet. 431 sider.

Førpris 399 kr. Sælges nu for 199 kr.

Anders Enevig: Fakta om Elvira Madigan og Sixten Sparre. Der er mange myter om Elvira Madigan. De fleste af dem er noget romantisk sludder. Her er - dokumenteret og vist med affotografering af de originale papirer - hvad der virkelig skete. Spændende og historisk korrekt, masser af illustrationer. Indbundet. 199 sider.

Førpris 199 kr. Sælges nu for 99 kr.

Anders Enevig: Sigøjnere, Tatere og danske Rejsende. De Rejsende - med stort - er en mindre gruppe mennesker i samfundet, som oprindeligt ikke havde fast bosted. Det kan de godt have i dag, selv om de føler sig som rejsende. Anders Enevig fortæller med stor viden og indføling deres historie. Mange enestående fotos. Indbundet. 270 sider.

Førpris 199 kr. Sælges nu for 99 kr.

Københavns Cirkusbygning og andre artikler om cirkus og artister. 6 artikler om cirkus og artister. Om Cirkusbygningens historie fra Renz til Wallmans. Om artister, der fik deres danske debut i bygningen: Showcowboyen Jack Joyce, som senere i 10 år drev sit eget cirkus, og den danske skolerytter Anna Stennis, der blev et stort navn internationalt. Om et stort tysk cirkus’ forgæves forsøg på at besøge Danmark i 1930, herunder forsøg på at låne cirkusbevillinger af andre. Om Benneweis-elefanterne og om ‘Den Danske Cirkuspris’. Ole Simonsen, der er formand for ‘Den Danske Cirkuspris’ og tidligere artistisk og kunstnerisk rådgiver for Cirkus Benneweis, har redigeret bogen.

Førpris 349 kr. Sælges nu for 199 kr.

Bøgerne kan købes på www.bogshop.dk Klik på ”cirkus” i den venstre kolonne.

Køber du for mindst 198 kr., sendes ordren portofrit i Danmark. Forsendelse koster 50 kr., hvis du køber for mindre end 198 kr.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. april 2020

Søgning i avisdatabaser.

Björn Seger fra det svenske cirkusakademi forestiller sig, at nogle cirkusvenner i disse corona-tider kan have lyst til at søge efter cirkusrelateret materiale i databaser med avisartikler m.v.

I Danmark via Mediestream

I Danmark har vi Mediestream, som giver online adgang til Det Kongelige Biblioteks unikke digitale samlinger af historiske aviser, radio- og tv-udsendelser samt tv- og biografreklamer. Samlingen indeholder blandt andet de aviser, der blev digitaliseret i perioden 2014-2017, hvor 35 millioner avissider fra Statens Avissamling blev digitaliseret.

Artikler, fotos og andet materiale i aviserne er dækket af ophavsret. Ophavsretten gælder 70 år efter ophavsmandens død. I Mediestream er der fri online adgang for alle til aviser udgivet før 1. januar 1921.

Aviser udgivet efter 31. december 1920 kan man søge i hjemmefra, men for at kunne læse i dem skal man møde op på en af de to pligtafleveringsinstitutioner: Det Kgl. Bibliotek - København/Aarhus eller Det Danske Filminstitut. Begge steder er pt lukket pga. corona-epidemien.

På mange danske biblioteker er der adgang til en række avistitler, der betragtes som ”ejerløse”. Efter aftale med rettighedshaverne har Det Kgl. Bibliotek midlertidigt åbnet for fri online adgang til de ejerløse aviser for alle hjemmefra, så længe folkebibliotekerne er lukkede, dog minimum frem til 27. juni 2020.

Hvis du vil søge efter noget i aviser i Mediestream gør du sådan her:

Klik på www.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis

I søgefeltet skriver du det, du søger efter, omgivet af anførselstegn.

Fx ”Anna Stennis”.

Så får du fx. at vide, at der er 203 hits.

Ved i oversigten nedenfor at klikke på de enkelte aviser kan du læse hele den artikel eller annonce, hvori ”Anna Stennis” indgår, hvis omtalen er fra 1920 eller tidligere eller stammer fra en af de ejerløse aviser. Er den fra 1921 eller senere står der for alt andet end ejerløse aviser ”begrænset indhold”. Og så kan du kun læse artiklen ved personligt fremmøde i det Kongelige Bibliotek eller Det Danske Filminstitut.

Du kan begrænse til en bestemt periode. Så falder antallet af hits.

I Sverige via Svenska dagstidningar

Björn Seger skriver:

Dagstidningar är copyright skyddade i 115 år. Kungliga Biblioteket (KB) har kommit överens med uppovsrättsinnehavaren att åtminstone under april månad man hemifrån kan komma åt även skyddade tidningar som digitaliserats. Det är ca 4 mån eftersläpning innan de kommer in. År 2014 slutade man med mikrofilm och började digitalisera. Ordinarie anslag täcker bara varje år därefter.

För att få in gamla tidningar behöver de få donationer från olika håll. De har börjat med en del av de äldsta och räknar i ett projekt med att vara framme vid 1906 om ca två år. Det är dock inte så systematiskt för oss utomstående att se när vad blir tillgängligt. De här gamla upphovsfria tidningarna kommer även framöver vara tillgängliga hemifrån on-line.

Besök tjänsten Svenska dagstidningar

http://tidningar.kb.se/

Sökningen verkar ske sidvis. Man får många ovidkommande träffar om man söker på cirkus och ort ifall båda förekommer på samma tidningssida. De äldsta tidningarna kan vara svårlästa när gammal stilsort används.

Från Per Arne Wåhlbergs forskning har jag hittat en del om vilka cirkusar m.m. som förekom i Sverige på 1800-talet. Resultatet finns annars beskrivet i hans bok Cirkus i Sverige men man kanske vill själv läsa i en del av källorna och om de besökte din ort.

Cirkus stavas ibland också växelvis Circus eller Cirque.

Hvis du som i ovennævnte eksempel søger på ”Anna Stennis” er der 8 hits med avisomtale i 1912 og 1915, som danskere dog kun kan læse digitalt på Kungliga bibliotek og visse andre biblioteker. Hvis du befinder dig i Sverige kan du derimod frem til udgangen af maj 2020 læse alle artiklerne.

Havde du i stedet søgt på Cirkus Schumann havde der været over 9.000 hits. Og deriblandt også et antal artikler og annoncer som også danskere kan læse fra din egen PC.

Alle cirkusinteresserede kender vist navnet Cirkus Schumann.

Men ikke alle har hørt om Anna Stennis. Hun var en dansk skolerytter, der fik sin debut i Cirkusbygningen i 1910 og derefter blev et stort navn internationalt. Hun optrådte frem til 1926. Hun blev senere bispefrue og endte sine dage i Australien, hvor hun døde 15. november 1990 i en alder af 102 år. Du kan læse om hendes spændende liv i en artikel af Finn Stendevad i bogen Københavns Cirkusbygning og andre artikler om cirkus og artister, udgivet i 1917 på forlaget Wisby og Wilkens og netop nu på tilbud, se notits herom.

 klovn.gif (1460 bytes)

26. april 2020

DET SKER I PARIS – 2nd part

CIRKUS: Paris stad brukar säga: PARIS AIME LE CIRQUE   / PARIS älskar cirkus/ dessvärre har det kommit grus och sand i maskineriet: Paris kommunala styrelse har tagit intryck av diverse "aktivisters" demonstrationer mot djur /dyr/ i cirkus, vilket icke är kommunens kompetens, det är regeringens sak.

Inget regerings-beslut har fattats, men skadan är skedd: CIRQUE PINDER har ett program utan rovdjur, katastrof eftersom FREDERIC EDELSTEIN, son till direktören GILBERT EDELSTEIN, är den stora attraktionen med sina stora grupper med tigrar och lejon /löver/.

CIRQUE PINDER har stora problem med ekonomien och har förlorat sin glans.

CIRQUE D'HIVER BOUGLIONE har nu program utan rovdjur, men de har en starkare status än andra cirkusar.

Cirque d’Hiver i Paris, hvor der fortsat er cirkus i vinterhalvåret, åbnede i 1852

ARLETTE GRUSS lämnade Paris i NOV, eftersom Metro linjerna strejkade, force majeure.

ALEXIS GRUSS, featuring mainly horsemanship, still maintains a strong position.

CIRQUE MORENO BORMANN ligger hela säsongen i Paris, med ett fint familje-program och inga transport-kostnader - klarar de sig.

Foto: Piet Hein Out / Cirque Bormann Moreno

Cirkus har alltid haft problem, det kommer nu färre cirkus till den stora jul-säsongen i Paris.

CIRQUE GONTELLIS, tidigare omtalad här, är en UNIK show, en liten familj cirkus med STOR kvalitet, specialiserad för de mindre barnen /3 - 6/, hela familjen medverkar till de mindre barnens glädje - programmet: hula hoop, a cowboy act, lindans, en get/ged/, vita möss, hundar, trolleri, och en CLOWN SKETCH vilken tar ned taket -- yuppie!!

GONTELLIS spelar i PARIS' parker under sommaren, de spelar i MARSEILLE vintertid.
Tältet rymmer 100 personer - alltid stor succé - formidabelt !!!

Se mer: www.les-gontellis.e-monsite.com

Foto: © Kent W. Dahl / Eyefish Media

TEATRAR, cirka 100, spelar för ALLA - barn och vuxna: ATELIER THEATRE/ LA SCALA/, varierad programmering; även mindre teatrar spelar för all publik.

Familje-shows: THEATRE ALAMBIC/ COMEDIE SAINT MICHEL … eftermiddagar när teatrarna annars skulle vara tomma, GABILOLO BARNTEATER/ OPERA MAGIQUE, en syntes av opera + TROLLERI / YOGANE familje-trolleri.

VOILA !!!  Ett rikt kulturellt liv i Paris, inte minst viktigt för att ge barnen - morgondagens vuxenpublik - smak /smag/ för LIVE ENTERTAINMENT - till skillnad/forskel mot elektronisk aktivitet.

Citat DANSK ARTISTFORBUND: LIVE ENTERTAINMENT for LIVE PEOPLE !!!

Se program: OFFICIEL DES SPECTACLES, i alla kiosker = Internet.

END of this write up by ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. april 2020

Cirkus i Danmark 2020 – kort status.

Tidligst mulige turnestart 11. maj, da der indtil denne dato er forbud mod forsamlinger på over 10 personer.

Uvist hvad grænsen er efter denne dato, dog bliver den maksimalt på 500 personer. Men den kan også blive lavere. Det endelige tal offentliggøres først få dage før 11. maj, da regeringen vil se, hvordan epidemien udvikler sig i de kommende uger. 

Uvist om der kommer krav om afstand mellem tilskuere, hvilket kan gøre en turne urentabel. Fx vil krav om 2 meters afstand betyde, at Arli kun kan have 25 tilskuere i teltet.

Konklusion: Forsat meget usikkert om de danske cirkus kommer på turne i år.

Fire af de danske cirkus sælger fortsat billetter til forestillinger i maj i håb om, at de kan gennemføres: Arena, Baldoni, Nemo og Trapez. Arli, Krone og Mascot sælger ikke billetter før det er klarlagt hvornår (eller om) sæsonen kan starte.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. april 2020

Martin Arli 60 år. Søndag den 26. april fylder cirkusdirektøren, klovnen og tryllekunstneren Martin Arli fra Cirkus Arli 60 år. Da han blev født, arbejdede hans forældre Lotte og Søren Arli for Cirkus Moreno, og i de kommende år var han selvfølgelig med dem, når de var på turne med deres komiske jonglørentré Lott & Arli. Derudover arbejdede Søren som hvid klovn og Lotte som tankelæser. Søren og Lotte optrådte i en række cirkus i ind- og udland, herunder Cirkus Moreno og Cirkus Arena.

Sin scenedebut fik den lille Martin som 2-årig som Ole Lukøje og nissedreng. I de kommende år indledte han sin artistiske uddannelse med bl.a. akrobatik, ridning og jonglering. I 1965 viste Lotte og Søren et kaskadørnummer i Cirkus Moreno. Årets topstjerne var verdensklovnen Charlie Rivel, og Martin husker den dag i dag, hvordan han hver aften sad i Charlie Rivels garderobe og fulgte, hvordan Charlie sminkede sig. Dermed var spiren lagt til det, som senere skulle blive Martins levevej.

Klovnen Martino alias Martin Arli 2010

I 1967 debuterede Martin som Danmarks yngste Pjerrot. Det blev til to sæsoner i Damhus Tivoli, hvorefter turen gik til Carstensens Tivoli, med optræden på Plænen, i Glassalen og Tivolis koncertsal.

Martin Arli sammen med Tivolis daværende direktør Henning Søager og Pjerrot Knud Hilding. Foto fra 1970. Foto fra familien Arlis samling

I 1970 fik familien Arli den ide at starte et lille cirkus. De følte, at Danmark savnede et lille cirkus med intim kontakt til publikum og med atmosfære som i gamle dage. Cirkus Arli lagde ud i 1971 og blev hurtigt en succes, og det lille cirkus har hvert år siden været at finde på de danske landeveje. De første to sæsoner tilbragte Cirkus Arli i Jyllands Mini-Zoo i Haustrup. Siden 1972 har Cirkus Arli turneret på Sjælland, og for utallige mennesker er et besøg i Cirkus Arli blevet en af årets store og helt uundværlige oplevelser.

Søren og Martin Arli laver parade i Jyllands Mini Zoo i 1971, dvs. Cirkus Arlis allerførste sæson. Foto fra familien Arlis samling

I 1981 mødte Martin Arli Bettina. Sammen lavede de et knivkasternummer med Bettina som levende mål på knivbrættet. I 1983 blev de gift ved et romantisk bryllup i cirkusteltet.

1987 blev duoen udvidet til en trio, da de fik sønnen Alexander.

Søren Arli døde i 2011. Men allerede da var man i gang med et glidende generationsskifte som var helt gennemført, da Martin mistede sin mor Lotte i efteråret 2019.

I de senere år har året været delt op i turnelivet fra april til august og arbejdet med H.C. Andersens julemarked i København, et marked Martin Arli har stået for siden 2014. Både en cirkusturne og et julemarked kræver meget forarbejde, så tro ikke, at årets øvrige måneder byder på driverliv.

Siden 2015 har Martin være formand for foreningen af cirkusdirektører i Danmark og gjort et stort arbejde for cirkusbranchen. I 2018 modtog han dansk cirkusverdens fornemste pris, Den Danske Cirkuspris, som han fik overrakt af daværende kulturmister Mette Bock.

Sæson 2020 er Cirkus Arlis sæson nr.50, og familien havde set frem til jubilæumssæsonen, som skulle være startet 29. marts på Møllebakken i Fløng. Corona-virussen har imidlertid betydet, at premieren er udsat indtil videre. Som der ser ud nu er det tvivlsomt om danske cirkus kommer på landevejene i år.

Normalt ville den runde dag blive fejret sammen med gode venner. Men lige som premieren er fødselsdagsfesten udskudt, til vi får mere normale forhold i Danmark.

klovn.gif (1460 bytes)

21. april 2020

Store forsamlinger. Sundhedsministeriet skriver i en pressemeddelelse: 

Regeringen har besluttet, at der skal gælde et forbud mod større arrangementer henover sommeren og frem til den 1. september 2020.

Grænsen for store arrangementer er nu blevet fastsat, så man ikke må afholde arrangementer med flere end 500 personer. Beslutningen træffes som følge af sundhedsmyndighedernes vurdering af, at det fortsat er usikkert, hvordan corona-epidemien vil udvikle sig i Danmark over de kommende måneder. Fastsættelsen af loftet på 500 personer for store arrangementer får dog ingen praktisk betydning i første omgang.

Forbuddet om at forsamle sig mere end 10 personer blev fredag forlænget til og med den 10. maj 2020.

Regeringen følger udviklingen af epidemien nøje og justerer derfor også grænsen for, hvor mange mennesker man må forsamle sig løbende.

Sidstnævnte sætning betyder, at grænsen for hvor mange der må samles efter 10. maj kan blive lavere end 500!

For cirkus betyder det, at forestillinger med plads til mere end 500 tilskuere tidligst kan gennemføres til september. De cirkus, som har plads til flere, kan overveje kun at sælge 500 billetter. Situationen er dog fortsat usikker for samtlige cirkus, også for dem med mindre end 500 pladser i teltet. Det er som nævnt ikke givet, at tallet ændres allerede fra 11. maj, og der kan komme særlige bestemmelser om afstand m.v. 

Yderligere må branchen tage højde for at publikum måske ikke er motiveret for at sidde så tæt i et cirkustelt som man normalt gør. En stor publikumsgruppe er bedsteforældre med børnebørn, og myndighederne opfordrer indtil videre bedsteforældre til at undgå tæt samvær med børnebørnene. Det umuliggør en cirkustur med børnebørnene, med mindre man er så letsindig at man blæser på opfordringen. 

Så det er fortsat tvivlsomt om der bliver en sæson 2020 for de danske cirkus og om der er støttemuligheder, som gør det muligt at overleve en sæson, hvor man har udgifter, men ingen indtægter.

klovn.gif (1460 bytes)

21. april 2020

Cirkuselefanterne til Knuthenborg Safari Park. Som tidligere nævnt her på siden skal landets 4 cirkuselefanter ende deres dage i Knuthenborg Safari Park. Staten købte dem sidste år af Cirkus Arena og Cirkus Trapez og har efterfølgende vederlagsfrit overdraget dem til safariparken. Indtil nu har de stået hos Cirkus Arena i Slagelse, hvor Dyrenes Beskyttelse har betalt Arena for pasning af de store dyr.

Men 1. juni skulle det nye elefantanlæg i Knuthenborg være klar. Safariparken skriver:

Velkommen til et af Europas absolut største og mest avancerede elefantanlæg.

I foråret 2018 blev et totalforbud mod vilde dyr i cirkus indført i Danmark, og i efteråret 2019 blev det afgjort, at vi i Knuthenborg Safaripark skulle overtage landets sidste fire cirkuselefanter, Lara, Djungla, Jenny og Ramboline. De flytter ind 1. juni 2020.

Anlæggets fire elefanter har de sidste 30 år optrådt i cirkusforestillinger i hele Europa, men her i deres pensionstilværelse i Knuthenborg Safaripark skal de ”bare være elefanter” med naturlig adfærd i et 140.000 m2 stort savannelignende anlæg.

Elefantanlægget er ikke bare stort – det er også et anlæg, der i sin udformning ikke er set andre steder i Europa. Anlægget skal derfor også fungere som inspiration for andre holdere af elefanter til, hvordan fremtidens elefantanlæg skal udformes.

Størrelsen og indretningen af anlægget giver os mulighed for at aktivere dyrene på forskellige måder hver dag, og på den måde udfordre deres instinkter for at søge føde. Der vil konstant være foderopgaver rundt omkring i det store anlæg, som dyrene skal løse. Dyrene kan også bade i vand, mudder og sand samt socialisere med hinanden, som hvis de var på den rigtige savanne i Afrika.

Projekteringen af anlægget er blevet til virkelighed i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, og har haft et primært fokus på at give en maksimal dyrevelfærd.

Anlægget giver jer gæster følelsen af at kigge ud over den afrikanske savanne og nyde synet af disse fantastiske dyr. Vi håber at skabe en relation mellem vores gæster og vores dyr, som i sidste ende giver lyst til at beskytte ikke bare elefanter, men vores sårbare natur i hele verden.

Knuthenborg Safari Park er i modsætning til landets andre zoologiske haver åben. Men kun for besøgende i bil, som de ikke må forlade under besøget.

   

Afrikanske elefanter er verdens største landlevende pattedyr. De kan veje op til 6,5 ton. De lever i sociale grupper styret af en ældre hunelefant. Man finder afrikanske elefanter på skov- og græssavannen, i regnskoven og i ørkenen. Den største bestand findes i Chobe National Park i Botswana, hvor man skønner at der er mellem 70.000 og 80.000 elefanter. Bestanden stiger med omkring 5 % om året, så i denne park er elefanten ikke er en truet dyreart. Elefanter er planteædere, som primært af græs, bark og blade, men også urter og rødder fra planter. De kan blive op til 60-70 år gamle. Det er dog sjældent de bliver så gamle i Afrika, hvor blandt andet krybskytter og sygdomme holder aldersgennemsnittet meget længere nede. Billederne er taget under besøg i Botswana i begyndelsen af marts i år.

klovn.gif (1460 bytes)

19. april 2020

Nødråb fra de danske cirkus, hjælpepakker m.v. 14. april skrev Marianne Deleuran på vegne Cirkus Arli, Cirkus Arena, Cirkus Baldoni, Cirkus Krone og Cirkus Mascot således til kulturministen og 4 andre ministre:

Nødråb 1

Kære Joy Mogensen

Vi må nu erkende og acceptere, at de danske cirkus ikke kommer på landevejen i år. Sidste udmelding om større forsamlinger forbydes frem til slutningen af august, som er tidspunktet, hvor sæsonen er ved at nå sin ende. Yderligere må vi tage højde for, selv når landet lukkes rigtigt op, så vil folk ikke være motiveret for at sidde tæt i et cirkustelt fra dag nr. 1.

Fra udgangen af september vil det vejrmæssigt ikke være muligt at forlænge sæsonen uden at det får andre konsekvenser med bl.a. bløde kommunale pladser der så efterfølgende vil skulle renoveres på vores regning.

Vi tager naturligvis ansvar og bakker op om bekæmpelsen af covid-19,hvorfor vi vælger at annullere alle aftaler og bliver hjemme.

Når det så er sagt er vores situation noget atypisk i forhold til andre små og mellemstore virksomheder i Danmark.

Vi har lige knap 6 måneder at tjene vores penge i, som skal holde vinteren over. På trods af vi ikke kom i gang, har vi allerede nu investeret meget i vores forretning til opstart af ny sæson, vi skulle være startet i slutningen af marts. Vores biler er repareret og synet, materiellet er efterset og kontrolleret, for mange af os er der indkøbt varelager til opstarten og reklamematerialet er trykt og klar til opsætning.

Vores artister havde fået visum (gebyr til sagsbestillings-ID indbetalt) og vores tekniske personale var klar til sæsonstart, alt sammen mennesker som også havde forventet løn i 6 måneder og som heller ikke har noget sikkerhedsnet under sig.

Vi har nu haft lejlighed til, nøje at studere de hjælpepakker der er blevet oprettet og som forhåbentlig også vil gælde os, 3 måneder fra 9. marts – 8. juni.

Hvad så bagefter? Vi er 100% tvunget lukket, vi har mindst plads til 200 mennesker incl. personale og vil derfor ikke få mulighed for at få en indtjening før marts næste år.

Cirkus er den ældste form for kultur gennem generationer i Danmark.

Når vi ikke kommer afsted, vil det være med stor risiko for at vi går konkurs og de danske provinsbyer kommer til at miste en vigtig del af kulturlivet.

Selvom vi holder herhjemme, har vi rigtig store omkostninger og vores omsætning er gået i NUL. Vægtafgift, forsikringer, husleje, dyrefoder og dyrlægeregninger, lys, vand og varme osv.

Efter bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet skal vores telt certificeres hvert 5. år, hvilket også er en stor udgift og i denne situation går vi glip af et års godkendelse/certificering i og med vi ikke kommer på landevejen.

Som vi ser det vil vi være berettiget til kr. 23.000,- pr. ejer med minimum 25 % ejerskab i 3 måneder og så dækning af nogle faste omkostninger. Det rækker slet ikke.

Vi får brug for en hjælpepakke der strækker sig længere end blot 8. juni og også længere end slutningen af august, vi har derudover 6 vintermåneder uden omsætning og de tidligere hjælpepakker står ikke tilnærmelsesvis mål med vores tidligere omsætning. Derfor er det nødvendigt der bliver fundet en løsning for cirkusbranchen.

Vi er en af de få virksomheder som bringer kulturen ud i lokalsamfundet (inkl. Udkantsdanmark) på landsplan. Vi har brug for hjælp hvis det skal fortsætte.

Marianne Deleuran har på vegne en række cirkus skrevet til 5 ministre. Foto: Cirkus Mascot

Hjælpepakker

19. april blev der opnået politisk enighed om 2 hjælpepakker, som skulle åbne mulighed for, at danske cirkus og sommerrevyer overlever krisen. Pakkerne stiller imidlertid store cirkus bedre end små cirkus.

Pakken til store arrangementer (pakke 1)

Den ene pakke er en justering af pakken til arrangører af store arrangementer. Deltagergrænsen sænkes fra 1000 til +350 deltagere, og arrangementer, som finder sted flere gange i en periode på op til 4 uger, omfattes også af ordningen.

Perioden på 4 uger gælder for hvert sted, hvor et arrangement afholdes. Dvs. at et cirkus kan bruge ordningen alle steder, hvor de ligger i maksimalt 4 uger.

Med ordningen kompenseres arrangørerne for underskud ved arrangementer (udgifter fratrukket indtægter). 

Ordningen administreres af Erhvervsstyrelsen, med mindre ansøger får mindst 50 pct. i offentligt driftstilskud. Cirkus modtager som bekendt ikke nogen form for offentligt driftstilskud. Erhvervsstyrelsen har midlertidigt lukket det digitale ansøgningsmodul for at opdatere det og skriver: ”Følg med på Virksomhedsguiden for at se, hvornår det igen vil være muligt at ansøge om kompensation. Til den tid, vil du også kunne finde vejledning til, hvordan du ansøger.”

På grund at grænsen på 350 personer er pakken uanvendelig for Cirkus Arli, Cirkus Krone og Cirkus Mascot, der alle har plads til mindre end 350 personer i teltet. Der samme gælder en lang række af landets mindre revyer samt revyer med en spilleperiode på mere end 4 uger.

Pakken til nødlidende kulturinstitutioner og sæsonbetonede scenekunstvirksomheder (pakke 2)

Denne pakke er ment som et ekstra sikkerhedsnet under særligt nødlidende kulturinstitutioner og sæsonbetonede scenekunstvirksomheder, som falder uden for den generelle arrangementspulje.

For at kunne komme i betragtning til kompensationen skal institutioner mv. have udtømt mulighederne for støtte i de generelle COVID-19 støtteordninger.

Nødpuljen betyder, at nødlidende revyer, cirkus m.v., som ikke er omfattet af den generelle arrangementspulje, kan kompenseres for op til 80 pct. af de udgifter, der knytter sig til perioden fra den 9. marts til d. 31. august 2020.

Ordningen skal administreres af Slots- og Kulturstyrelsen, som øjeblikket arbejder på at udforme de konkrete rammer for puljen. Der kan først søges, når puljen er klar.

Vurdering af pakkerne

Pakke 1 kompenserer for underskud (indtægter minus udgifter). Pakke 2 dækker 80 % af udgifterne. Hvis underskud i pakke 1 er det samme som udgifter i pakke 2, er der tale om en forskelsbehandling, idet fx. Cirkus Arena så stilles bedre end fx. Cirkus Mascot.

Nødråb 2

Det fik Marianne Deleuran til at skrive følgende på facebook

DELTAGERGRÆNSEN SKAL NEDSÆTTES!

I samarbejde med vores kollegaer i Cirkusdirektørforeningen, har jeg d. 14. april sendt en mail til 5 ministre om ”Corona-situationen i Cirkusbranchen”.
...

I min redegørelse argumenterer jeg for en hjælpepakke der også redder cirkusbranchen. I går d. 18. april blev der så forhandlet en pakke på plads til at hjælpe kulturlivet.
MEN! Både 2 af vores kollegaer og vi falder igennem, da vi kun har plads til 200-270 gæster pr. forestilling.

Jeg håber inderligt at kulturordfører Britt Bager får ret i at pakken ikke er færdigbehandlet, som hun udtalte i pressen i morges, og at deltagergrænsen sættes ned så vi alle bliver hjulpet.

»Jeg ved ikke, hvordan man er kommet til tallet på 350. Det må være en tanketorsk. Det kan da ikke være meningen, at kulturministeren kun vil redde halvdelen af landets cirkusser«, siger Martin Arli, der også er formand i brancheforeningen for danske cirkusdirektører.

Aftalen om særlig støtte til arrangementer med over 350 deltagere stiller Arli, Krone og Mascot ringere end landets øvrige cirkus. Fotos: Jacob Boas Leitisstein, Ole Simonsen og Cirkus Mascot.

 klovn.gif (1460 bytes)

19. april 2020

DET SKER I PARIS – i normala tider – men icke nu / APRIL 2020/ under CORONA epidemien: PARIS - staden som aldrig sover, alltid svingande, brusande full av liv --

ligger just nu stilla, tom och öde -- PARIS är världens turist attraktion nummer ETT, 29 millioner besökande varje säsong.

Här kommer en résumé av PARIS' normala liv:

Platsen framför MUSEE POMPIDOU,invigd 1977, kallad BEAUBOURG, har visserligen ett mindre antal gatu-artister, trender och utveckling springer upp och ned ... men kvarteret är fortfarande livligt, med en smula tur .... kan man se riktigt bra nummer, vilket även är fallet i kvarteret SAINT GERMAIN, framför caféerna LES DEUX MAGOTS och FLORE.

Större showplaces: MOULIN ROUGE/ LIDO DE PARIS/PARADIS LATIN har större VISUAL SHOWS, dancing av och med stora dans-trupper, girls and boys, varav ett antal refererar till Paris' historia  -- CASINO DE PARIS/ CRAZY HORSE/ FOLIES BERGERE/ bjuder ett antal olika föreställningar av god kvalitet, FOLIES BERGERE hade nyligen en unik show, inspirerad av den franske modeskaparen JEAN-PAUL GAULTIER och hans liv - unikt !!

Ofta har dessa etablissement en del visuella akter, jonglörer, akrobater, illusionister.

Moulin Rouge (fransk for røde mølle) er en af de kendeste kabareter i Paris, Frankrig. Huset blev grundlagt i 1889 af Charles Zidler og Joseph Oller. Moulin Rouge ligger tæt på Montmartre i distriktet Pigalle på Boulevard de Clichy i det 18. arrondissement, og er markeret med en rød vindmølle på taget. Den nærmeste metrostation er Blanche.

   

Le Lido er en cabaret og burlesque show med adresse på Champs-Élysées. Lido åbnede i 1946 og flyttede til sin nuværende adresse I 1977. Indgangspartiet er ikke imponerende og minder mest om indgangspartiet til en biograf. Men den store teatersal og scenen er fantastisk!

Édouard Manets berømte maleri fra 1882 Un bar aux Folies-Bergère. Folies Bergère blev indviet den 2. maj 1869 og var længe kendt for sine shows med uforlignelige kostumer.

De mindre CABARETER /FOLIES PIGALLE/ LA PARISENNE/ CABANA RYTHM/ TOP LESS/ har i viss utsträckning försvunnit, och ersatts av butiker och barer av vilka de sistnämnda har värdinnor, vilka erbjuder diskreta och tariferade tjänster.

Arbets-situationen var, socialt sett, usel för artisterna: gagerna var icke attraktiva, artister som gärna ville uppträda utnyttjades.

Den positiva sidan var att man fick RUTIN av att uppträda frekvent, flera cabareter varje afton , samt att artister som deklarerades till SKATT / det kom icke automatiskt, man fick insistera om man ville/ det betalades in dels av cabareten, dels av artisten, man fick bonus av detta i form av sjukförsäkring, betald ferie och pension.

Detta var även fallet med visuella artister vilka uppträdde i pausen mellan 2 filmer, i biografer, ett fenomen som för länge sedan har försvunnit

Under dessa mindre cabareters storhetstid, var de ett populärt ställe för en trevlig kväll, PARIS BY NIGHT med champagne och utmärkta artistprogram, till en företrädesvis utländsk publik, men även en fransk  landsorts-publik -  PARIS BY NIGHT - sympatiskt och vederkvickande !

Fortsättes nästa vecka

----------------------------------------  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. april 2020

Nostalgisk film i cirkusmiljø. Søndag 19-4-2020 kl 21:40 viser TV2 Charlie filmen Fløjtespilleren. Det er femte af Alice O'Fredericks elskede Morten Korch-film. På en turné i Tyskland samler det omrejsende Cirkus Karla en ung mand (Poul Reichhardt) op, som har mistet hukommelsen. Til gengæld kan han spille fløjte. Dette talent gør ham til stjernen i et nyt klovnenummer, som hitter stort hjemme i Danmark. En pige blandt publikum mener at genkende fløjtespilleren som sin tidligere forlovede - en flådeofficer, som blev meldt savnet efter en togulykke.

Cirkus Louis lagde kulisser m.v. til filmens cirkusscener, og man se i korte klip flere af artisterne fra Cirkus Louis´ 1953-forestilling. Herunder en af Vivi Schmidts søløver og Frank Carlos blandede rovdyrgruppe med løver, en tiger, en puma, en panter og en leopard. Frank Carlos’ løver får hen mod slutningen af filmen skurken til at makke ret. Som alle Morten Korch film blev filmen en publikumssucces. I modsætning til de fleste andre Morten Korch film blev den også nogenlunde pænt modtaget af anmelderne. Morten Korch selv var derimod ikke begejstret for filmen, måske fordi handlingen ligger et stykke fra handlingen i hans roman.

Men alt i alt en sød film, som du kan nyde i en tid uden rigtige cirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. april 2020

Status omkring cirkuspremierer. Det er fortsat uvist, hvornår de danske cirkus kan starte sæson 2020. Efter de regler, som var annonceret 17. april kl. 12, er tidligst mulige dato 10. maj, men datoen kan meget vel blive skubbet. Blandt andet er det fortsat usikkert, hvornår en forsamling er stor og derfor forbudt til udgangen af august. Hvis datoen 10. maj står ved magt og antallet af pladser ikke gør et cirkus til en stor forsamling satser Cirkus Arena på premiere 11. maj i Frederikshavn, Zirkus Nemo på premiere 14. maj i Herning, Cirkus Trapez på premiere 18. maj i Haderslev og Cirkus Baldoni på premiere 21. maj i Ordrup Park. Landets øvrige cirkus melder først ud, når situationen er afklaret.

Måske kan Zirkus Nemo kan starte sæsonen 14. maj i Herning. Men Søren Østergaard er stresset over at han ikke har fået klar besked fra regeringen/myndighederne om de må spille i maj - august. Alle ved, at der ikke bliver f.eks. Roskilde Festival i år, men mange andre i kulturlivet har endnu ikke fået klar besked, om de må gennemføre deres planlagte shows. Han håber på at få klar besked meget snart. - Foto fra 2017, taget af Rud Kofoed / Ajourpress

 klovn.gif (1460 bytes)

17. april 2020

Hospitalsklovne og tryllekunstnere på hjemmearbejde. Om hospitalsklovne skriver Dansk Artistforbund:

Selvom nærvær er afgørende i Stephanie Dedieus arbejde som hospitalsklovn, har hun de sidste mange uger måttet arbejde hjemmefra.

Derfor laver hun videoer eller live streamer til patienter på hospitalet og dyrker klovnefigurens udtryk i det digitale format.

Stephanie er én ud af otte, der stadig går på arbejde for Danske Hospitalsklovne, og som indtil juni måned får kompensation gennem en af regeringens hjælpepakker. Det, at hun ikke længere kan være fysisk tilstede med de indlagte børn, betyder at hun har måttet gentænkte måden at arbejde på.

”Vi har stadig børn på hospitalerne som har brug for os, hvoraf mange af dem ikke har noget med coronasituationen at gøre. Det behov forsøger vi nu at imødekomme ved hjælp af digitale hjælpemidler,” siger Stephanie.

Klik her for at se TV2's indslag om hendes arbejde.

Ud over de otte hospitalsklovne, som arbejde hjemmefra, er der en del klovne, som er sendt hjem med løn indtil juni. Klik her for læse mere om Stephanies og hospitalsklovnernes arbejde under coronakrisen.

Det er ikke kun klovne, som gør livet lidt lettere for syge børn. Der er også tryllekunstnere, som gennem organisationen KidsAid Magic besøger hospitalerne. En af disse, Michael Frederiksen, skriver:

Jeg har i mere end 3 år tryllet på Riget og Nordsjællands Hospital. P.t. laver vi små film til de isolerede, indlagte børn, da vi ikke kan besøge dem. De kan ikke engang få besøg af deres venner.

Klik her for at se en lille film om hospitalstrylleriet.

Michael Frederiksen tryller også for hospitalsindlagte børn. Her er der dog voksne, han underholder

 klovn.gif (1460 bytes)

16. april 2020

Corona epidemien rammer også artisterne. Danske cirkus er som cirkus i andre lande hårdt ramt at corona-epidemien, som forhindrer dem i at turnere. Men epidemien rammer ikke blot de enkelte cirkus, men også artisterne og de øvrige ansatte.

Artister aflønnes normalt pr. spilledag og således at de er garanteret et vist antal spilledage om måneden. Dog således, at garantien og dermed gagen bortfalder, hvis et cirkus på grund af myndighedspåbud ikke må spille. I de kontrakter, der blev brugt af Cirkus Benneweis, stod der således:

During public holidays, when no performances may take place according to existing law, no salary will be paid. The same goes for force majeure-situations. Storm which could tear down the circus tent, national mourning, war, fire, strike, police restrictions or other similar circumstances are “force majeure”.

I de aftaler, som det svenske Cirkus Maximum brugte, stod det:

No salary will be paid on public holidays whence performances are prohibited by law. National mourning, fire, war, general strike, Acts of God, epidemics … which make it difficult to create circus or unadvisable to admit audience into the tent shall apply as force majeure.

Med klausuler som disse har artister ikke krav på gage, når cirkus ikke må have forestillinger. Hertil kommer, at mange artister på grund af rejserestriktioner simpelthen ikke er nået frem.

En del af de artister, som skulle have medvirket i norske Cirkus Arnardos forestilling, var nået frem inden det store norske cirkus så sig nødsaget til at aflyse årets turne. De befinder sig nu i deres campingvogne i et industriområde i Lillesand, helt uden indtægter, og må klare sig for opsparede midler. Hvis de altså har nogen.

Blandt de artister, som er strandet i Norge, er den hvide klovn Yann Rossyan (Yann Rossi) med kone og søn. ”Familien min har vært i sirkuset i syv generasjoner. I tre generasjoner har «den hvite klovn» vært vår spesialitet,» siger han til den norske avis Verdens Gang og fortsætter: «Hvis vi kan dra ut igjen med sirkuset og jobbe igjen, går det greit. Men hvis ikke ... Det blir vanskelig”.

Så vidt jeg ved, var ingen af de udenlandske artister, som skulle have medvirket i årets danske forestillinger, kommer til Danmark inden regeringen lukkede grænserne. Det var til gengæld et hold på 9 teltarbejdere, som Cirkus Baldoni havde engageret. De et fortsat i Baldonis vinterkvarter i Ulstrup.

Når eller hvis de danske cirkus kan starte sæson 2020 er det muligt, at det bliver med andre artister end de oprindelig programsatte.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. april 2020

Boganmeldelse: Karl Shaw : The first showman – the extraordinary Mr. Astley. Amberley Publishing 2019. Hardcover med smudsomslag. 287 sider med en del illustrationer. Anmeldt af Ole Simonsen

Mange er klar over, at den form for cirkus, vi kender i dag, blev ”opfundet” af den engelske Sergeant-Major Philip Astley, og at årstallet almindeligvis sættes til 1768, hvor han gav sit første show på Halfpenny Hach i London. Titlen Sergeant-Major svarer vist nogenlunde til oversergent.

Men hvor der er skrevet meget om den amerikanske showkonge P.T. Barnum, er Philip Astley og hans liv hidtil kun blevet sporadisk beskrevet.

Det forhold, at man i 2018 verden over markerede 250-års dagen for det første moderne cirkus har imidlertid betydet, at der nu er udgivet par bøger om Philip Astley og hans liv og karriere.

Den seneste af dem udkom i 2019 og er skrevet af journalisten og forfatteren Karl Shaw. Det er en velskrevet og underholdende bog som afslører, at Philip Astley havde et både spændende og dramatisk liv. Den givet også et interessant indblik i livet i England i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Ud over Astley omtaler bogen blandt andre hans konkurrent Charles Hughes, som var den der fandt på at kalde sine forestillinger med heste og artister for cirkus.

Karl Shaw afslører i øvrigt, at Philip Astley ikke var den første, som havde artister med i en forestilling med heste. Men det var ham, der fandt den manegestørrelse, som den dag i dag anses for ideel for en manege: en diameter på 13 meter. Han var også den første, som havde en klovn med i sine forestillinger. Det skete i 1770, og man kan diskutere, om der i virkeligheden var dette år, man skulle anses for det moderne cirkus’ fødselsår.

Man mærker klart, at bogen er skrevet af en journalist og ikke af en historiker. Historikere vil savne nogle flere kildehenvisninger og mene, at stikordsregisteret kunne være bedre. Men den beskriver en underholdningens mester, Philip Astley, og det er vel derfor et klart plus, at bogen er underholdende og ikke bare en tør videnskabelig afhandling.

En stor tak til Benny Schumann, som forærede mig et eksemplar af bogen.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. april 2020

Min trofaste korrespondent i Paris Zarro Zarro har sendt mig omtale af en forestilling, han så kort tid før coronaen lammede Frankrig. Zarro Zarro ser frem til, at det igen bliver muligt at se den slags forestillinger.

DET SKER I PARIS - vanligtvis alltid möjligheter att se goda föreställningar – i mina write-ups priviligierar jag visuella events – även dem som, mer eller mindre, kör hela tiden.

L'ANTRE MAGIQUE /DEN MAGISKA PLATSEN/ --- verkar sedan cirka 25 hela säsonger, av och med trolleriartisten CHRISTIAN GAMBIN, sedan ett antal säsonger stödd och assisterad av CHANTAL CRUAUD, vilket gör att programmet med MAGIC SHOW utökats med ett antal sketcher och en form för barn-teater, vilka riktar sig till de mindre barnen.

L'ANTRE MAGIQUE är en mindre teater, tidigare omtalad här, den är lokaliserad i en  butiks-lokal, inredd i rött och guld-dekor, fin ljud-ljus- inrättning, teaterstolar i rött och guld, medelstor scen-yta/overflade, matchande dekorativa tavlor och plakat , salen är godkänd av polis och brandväsen för knappt 100 personer.

Belägen i ett av de bättre kvarteren i PARIS, kan man färdas utan problem, det är en liten kulturell pärla, med humor, mänsklig värme, med levande artister, vilka tar sig väl av barnen och deras föräldrar, muntra och levande program utan elektroniska inslag/islaet/, vilket skapar glada barn vilka har en oförglömlig och spännade eftermiddag - och lämnar teatern med en "magisk" ballong !

Absolut sevärt, mycket visuellt vilket gör att även icke fransktalande kan se denna show !!

DET SKER I PARIS !!!

Klik her og her for at se to videoteasere for Gambins forestillinger

Se mer: www.antremagique.eu

Plats: L'ANTRE MAGIQUE, 50 rue SAINT GEORGES, 75009  PARIS. Metro: SAINT GEORGES.

----------------------------------------  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. april 2020

Cirkuspremiere – status. Statsmisteren har bebudet, at forbuddet mod forsamlinger på over 10 personer forlænges til 10. maj. Det betyder, at intet cirkus kan have premiere tidligere end 10. maj. Om denne dato holder, eller om forsamlingsforbuddet forlænges yderligere, er der ingen, som ved. Statsministeren har samtidig meddelt, at der vil være et forbud mod store forsamlinger indtil udgangen af august. Hun har ikke oplyst, hvornår en forsamling er stor. Det er derfor uafklaret, om dette forbud får betydning for de danske cirkus. Cirkus Arena har plads til næsten 1.800 tilskuere. Cirkus Arli har plads til 220 tilskuere. Cirkus Baldoni har plads til 483 tilskuere. Cirkus Mascot har plads til 270 tilskuere. Zirkus Nemo har plads til 588 tilskuere. Cirkus Trapez har plads til 550 tilskuere. Arena, Baldoni og Nemo har stole på alle sæder. Arli, Mascot og Trapez har bænke på gradinnet.

Her er en status over, hvad de danske cirkus havde lagt op om premiere og turne den 10. marts kl. 10. Der kan senere være sket ændringer.

Cirkus Arena skriver: Pga. COVID-19 kan vi desværre ikke spille cirkusforestillinger som hidtil planlagt i denne sæson. Vi arbejder i øjeblikket på højtryk for at finde en løsning. Alle billetkøbere vil blive kontaktet af vores billetkontor pr. mail. Vi håber på, at I vil udvise tålmodighed med os i denne forbindelse, da der er tale om et stort antal billetkøbere - men alle skal nok få besked. Vi håber også, at I vil bakke os og vores kollegaer op i denne svære tid. På den måde vil der fortsat være et kulturliv, når vi er på den anden side af COVID-19. Pas rigtig godt på jer selv og hinanden til vi ses igen.

”Cirkus har altid haft svære tider. Så vi klarer også det her,” siger Benny Berdino til Billedbladet og fortsætter: ”Hvis nedlukningen af Danmark bliver forlænget, og det ender med, at vi kun kan køre ud en måned i år, kan det ikke betale sig at sætte det hele op. Så holder vi vores jubilæumsshow næste år i stedet for og gør det med et glimt i øjet. Det skal sgu nok gå alt sammen.”

Cirkus Arli kommer først med dato for sæsonstart, når myndighederne giver grønt lys.

Cirkus Baldoni håber at kunne starte sæsonen 21. maj i Ordrup Park. Pga. af coronasituationen kan der ske ændringer.

Zirkus Barnly har valgt at holde pause i 2020 og kommer derfor først på landevejene i 2021.

Cirkus Krone, som holdt pause i 2019, men havde bebudet at turnere igen i år. De har endnu ikke meldt ud om premieredato.

Cirkus Mascot har udsat deres sæsonstart. De kan ikke komme med nye datoer her og nu, men venter for at se situationen og tiden an

Zirkus Nemo håber på at kunne starte sæsonen 14. maj i Herning. Pga. af coronasituationen kan der ske ændringer.

”Vi arbejder bare på at overleve, så vi i værste fald kan komme i gang igen næste år,” siger Søren Østergaard til Billedbladet.

Cirkus Trapez håber på at kunne starte sæsonen 18. maj i Haderslev, men forudser at sæsonstart kan blive senere.

Wallmans i Cirkusbygningen i København har aflyst alle forestillinger frem til den 29. maj, men håber at kunne gennemføre de følgende forestillinger frem til sæsonslut 20. juni.

Cirkusmuseet i Hvidovre er lukket indtil videre.

Cirkusmuset i Rold har normalt vinterlukket frem til 1. maj. I år har de dog udsat sæsonåbningen til 2. juni.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. april 2020

Cirkus på nettet. Mange cirkusforestillinger er optaget på film/video. Somme tider til salg, somme tider til cirkus eget brug. En række optagelser er lagt på nettet, enten af hele forestillinger eller af uddrag. Her er nogle få af de forestillinger, som du i kan streame fra YouTube. Helt korte klip er ikke medtaget. Send mig gerne en e-mail, hvis du har links til andre forestillinger, som andre kan have glæde af indtil vi igen kan komme i rigtigt cirkus.

Danske cirkus

Cirkus Benneweis i Cirkusbygningen 1985. Sammendrag, varighed 22 minutter. Du ser kort klip med Bubi Ernesto og Jody, Diana Benneweis’ nummer med heste i frihedsdressur og ponyer med sulky, jonglørparret Judi og Suzanne, Duo Zalewski i perch, Linda van Gool i trapez, kort klip med Folcos elefanter og kort klip med Babko-truppen i trampolin. Teknisk kvalitet af video på YouTube: middelmådig. Se forestillingen

Cirkus Benneweis 1989. 28 + 30 minutter. I udsendelsen ser man klovnerne Chicky & co., Gautier familiens rytternummer, Kornek-truppen med håndvoltige og springbræt, Kirsten og Kim Benneweis med elefanter, Anjes og Miller Benneweis med heste i frihedsdressur samt de kinesiske Shenyang akrobater. Forestillingen bliver præsenteret af Nelly Jane Benneweis. Teknisk kvalitet af video på YouTube: middelmådig. Se forestillingen 1. afdeling. Se forestillingen 2. afdeling

Cirkus Mascot i Herning Centret februar 2016. 15 minutter. I forestillingen mødet du Husik med diabolo, Marianne Deleuran og hendes hunde, Tatyana med hula-hop samt klovnen Gulio. Teknisk kvalitet af video på YouTube: god. Se forestillingen

Cirkus Mascot i Herning Centret februar 2018. 16 minutter. I forestillingen mødet du Husik med jonglering med ringe samt klovnen Gulio og hans datter Juliya. Teknisk kvalitet af video på YouTube: god.  Se forestillingen

Cirkus Mascot i Herning Centret februar 2020. 30 minutter. I forestillingen mødet du klovnen Gulio og hans datter Juliya i entreerne med tandbørsten og rottesuppen, Marianne Deleuran og hendes hunde samt Tatyana med hula-hop. Teknisk kvalitet af video på YouTube: god. Se forestillingen

Cirkus Baldoni har som tidligere nævnt åbnet en streamingkanal, hvor du kan købe adgang til en række af deres tidligere forestillinger. De har også vist sammendrag på deres facebookside https://www.facebook.com/CirkusBaldoni/ Teknisk kvalitet af videoer: god.

Udenlandske cirkus

Tyske cirkus Krone 2015. 3 timer. Teknisk kvalitet af video på YouTube: acceptabel. Se forestillingen

42. internationale cirkusfestival i Monte Carlo 2018. 1 time 57 minutter. Teknisk kvalitet af video på YouTube: God. Se forestillingen

43. internationale cirkusfestival i Monte Carlo 2019. 1 time 45 minutter. Teknisk kvalitet af video på YouTube: God. Se forestillingen

Svenske Cirkus Brazil Jack 1986. 55 min. Teknisk kvalitet af video på YouTube: acceptabel. Se forestilingen

Finske Cirkus Finlandia 1986. 54 min. Teknisk kvalitet af video på YouTube: acceptabel.

Se forestillingen

klovn.gif (1460 bytes)

9. april 2020

Nye tilbud fra Flying Superkids. De skriver:

Vi har fået en del forespørgsler på, om vi ikke kan lave lidt flere "corona aktiviteter" til de kommende uger.

Så hvis du og familien er ved at løbe tør for underholdning til børnene, så kommer der lige et par ekstra muligheder her.

Online workshop i hulahop og sjippe søndag 19. april kl. 14. En helt unik mulighed for at blive inspireret til bevægelse og samtidig få tips og tricks til at blive rigtig sej med de to redskaber. Workshoppen er beregnet til børn mellem 7 og 12 år, og undervisningen vil blive afholdt af et par af vores "superbørn" med hjælp fra en Flying Superkids træner. Klik her for at læse nærmere.

Endnu et show er nu lagt gratis ud på vores Youtube kanal. Det er vores "Fold Vingerne Ud" show.

70 minutters kanon underholdning, optaget i Paladsteltet i 2013. Oplev eller gense blandt andet det højtflyvende basketballnummer, vores legeplads på stortrampolin og ikke mindst Bobos skøre gymnastikhold. Klik her for at se showet.

klovn.gif (1460 bytes)

5. april 2020

MINNEN OCH SOUVENIRS – PARIS/och en del annorstädes, allt hänger samman !!

Min trofaste Pariser-korrespondent Zarro Zarro er født i 1932. Hans borgerlige navn er Rolf R Wollert, og han har boet i Paris siden 1993. Han er uddannet som cand.mag. i fransk, og arbejdede i flere år som lektor i fransk i Göteborg. I 1970 fandt Zarro Zarro ”stugan för trång” og fik arbejde som lærer i Zambia, hvor han var frem til 1973. Undervisningssystemet i Zambia bød på 3 måneders arbejde og derefter en måned fri osv. Frimånederne benyttede Zarro Zarro til at optræde som tryllekunstner i en række afrikanske lande. Derefter var han er par år tilbage i Göteborg, inden han i 1975 fik arbejde som lærer på Elfenbenskysten, hvor han var de næste 10 år. Sommerferierne fra juli til september tilbragte han i Paris, hvor han optrådte sammen med datteren Madeleine. I mange år var Zarro Zarro fast korrespondent til tryllemagasinet Pegasus. Efter at det stoppede, har du kunne læse hans write-ups fra Paris her på siden.

Väntande att alla föreställningar skall öppna, och att jag kan publicera write ups över PARIS’ scener - kommer här en del MINNEN, vilka kan ge en viss bakgrund:

Jag har alltid försökt att ... samtidigt använda 2 stolar, som undervisare och trolleri-artist, vilket gjort att det blivit kollisioner - allt passar icke samman !

En del glimtar ur en brokig artist-karriär: jag hade en klassisk akt som passade egentligen bäst för vuxna, var det barn tillstädes - gjorde det ingenting, det var sund och munter entertainment, utan pretentioner.

Innan Paris hade jag uppträtt:  GÖTEBORG, AARHUS, KÖPENHAMN, ITALIEN etc. ... och kommit hederligt ur situationerna.

Jag fick, den möjligtvis tokiga/tossede/ idéen att söka en miljö där min akts kvalitet kunde bedömas - rättvist !

Pris-tävlingar avvisade jag eftersom det icke finnes fasta, konkreta regler, vilka man kan mäta med exakta villkor, de förblir subjektiva.

I Paris fann jag platsen framför MUSEE POMPIDOU, BEAUBOURG kallad, varest envar kunde pröva lyckan inför en blandad publik, vars reaktioner jag hade studerat: om programmet och artistens person icke behagade ... gick publiken.

Til ære for fotografen viser Zarro Zarro hvordan hans show begyndte, når han optrådte som street performer: Han blæste på trompet for at gøre opmærksom på, at der nu var noget spændende at kigge på. Fotos BONNET, Arles. Zarro Zarro og datteren Madeleines paradenummer var spiritistiske kabinet. Klik her for at læse hans artikel om netop dette nummer.

Det var den bästa skolan - kontant avräkning och klart besked !

Min akt, 10 minuter, fick publikums OK, vilket resulterade i en ny utmaning/udfordring:

CABARET I PARIS.

Jag hade studerat även denna miljö: drinks, show till levande musik, dans, en viss/diskret/ prostitution förekom, man hade 10 min. max att uppträda eftersom det skulle säljas champagne etc., vilket gav inkomster, till skillnad/forskel/ mot artister.

Gaget var ringa, men man fick RUTIN inför ett i regel tacksamt publikum, mellan kl. 22 - 02.

Artisterna gjorde klokt i att vara diskreta, de var en nödvändig dekor, men ekonomiskt ointressanta, dock nödvändiga för benämningen CABARET, turist-grupper som var glada att uppleva PARS BY NIGHT, stämningen i salonger var - alltid - god !

Detta var 1975 - 1985, varje AUGUSTI hade jag gigs, de ordinarie artisterna hade ferie, och även jag eftersom min tjänst som undervisare i ABIDJAN, ELFENBENSKUSTEN, stängde under sommaren.

ABIDJAN visade sig vara en god marknad: Européer, mest fransmän av historiska/koloniala grunder- hade ett stort behov för ENTERTAINMENT och vi, min dotter MADELEINE och jag uppträdde vid festligheter /större hotell, kommersiella events och - ofta skolor, där vi kom igen varje säsong, vi hade egentligen ingen konkurrens, vi presenterade DET SPIRITISTISKA KABINETTET, Madeleine hade en egen akt, aldrig assistent till mig.

Zarro Zarros datter Madeleine i sit scenekostume

Vi turnerade vid de talrika helgdagar vi hade / 40 % muslimer, 40 % kristna i landet, aldrig minsta problem: till andra afrikanska länder -- men det är som RUDYARD KIPLING sade: en annan historia!

Nu när jag ser skuggorna falla, sakta men ganska behagligt, är jag djupt tacksam för ALLT jag förunnats uppleva och i all ödmjukhet/ydmyghed vill jag säga THANKS FOR THE RIDE !!!

--------------------------

Paris, APRIL, 2020.

ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. april 2020

En cykelakrobat runder 90. Den 6. april fylder Leif Conradi, Valby, 90 år. Leif Conradi er ud af en artistfamilie og storebror til skuespilleren Bent Conradi. Som ung var han piccolo i Statsanstalten for livsforsikring, det nuværende Danica. Men han havde mod på at blive artist og kom i lære hos den tyske artist Chester Dieck, der optrådte med et cykelnummer. Øvelser og træning foregik i en sal i Peter Lieps Hus i Dyrehaven, og han fik 5 kr. om dagen. Efter en tid kom Leif Conradi med i Chester Diecks trup og fortsatte senere sammen med to andre med et cykelnummer, Les Conradi, hos Cirkus Benneweis. Det samarbejde holdt nu ikke længe, men i mellemtiden havde han truffet sin senere ægtefælle Anna. Fra 1950 til 1988 turnerede de som kunstcyklistparret Les Conradis i Europa, Mellemøsten og Japan. I Danmark optrådte parret blandt andet i Cirkus Arli, Cirkus Arena og Cirkus Belli.

Parret optrådte også som jonglører under navnet 2 Maxelli. Men hovednummeret var cykelnummeret, som de udviklede hen ad vejen og som sluttede med, at Leif på en-hjulet cykel hoppede op ad en trappe med mange trin.

Efter at have stoppet turnelivet tog de i en periode stadig rundt og optrådte til byfester, i messecentre og sådan noget, men kun i Danmark. Senere fik de begge som flere andre gamle artister job som kontrollører i Tivoli. I mange år var Leif Conradi fanebærer i Artistforbundet bl.a. ved bisættelse af forbundets medlemmer. I 2015 blev Leif Conradi udnævnt til æresmedlem af Dansk Artistforbund som anerkendelse af hans omfattende karriere og store trofasthed over for artistfaget og kollegaerne. I forbindelse med fødselsdagen i år er han tillige udnævnt til æresmedlem af Danske Cirkuvenner.

klovn.gif (1460 bytes)

3. april 2020

Cirkusfilm. I en tid, hvor du ikke kan gå i cirkus, er der både spillefilm og optagelser af forestillinger, som du kan have fornøjelse af at se. Jørgen Lorenzen og Ole Simonsen lavede for et par år siden en oversigt over spillefilm med cirkustemaer.

Enkelte af filmene har været tilgængelige på YouTube, men er senere slettet.

Tre af filmene kan ses på Filmstriben. Gratis, men kræver at du har log in til et dansk bibliotek. Det drejer sig om:

Nr. 2.6 på listen: Sikke et cirkus. Dansk familiefilm fra 2017. Se filmen

Nr. 3.1 på listen, Chaplin-filmen Cirkus. Engelsk men med danske undertekster. Se filmen

Nr. 3.18 på listen: Anders Refns De flyvende Djævle. Engelsk, men med danske undertekster. Se filmen

Nr. 2.5 på listen, Cirkusdynastiet, kan ses hos Filmcentralen. Gratis. Se filmen

Artistagenten m.v. Jörgen Börsch har fundet nogle andre cirkusfilm, som kan ses på YouTube:

Saltomortale. Tysk tv-serie ira 1969-1972. Der er 18 afsnit. Den handler om en schweizisk artistfamilie, 'Flying Dorias' og foregår fortrinsvis I Cirkus Krone, som planlægger en større europæisk turne. Blev vist nok for mange år siden vist i dansk eller svensk tv. Se serien (eller i hvert fald nogle af afsnittene)

Salto Mortale. Tysk spillefilm fra 1953, blandt andet optaget i Cirkus Krone. Se filmen

Man on a Tightrope. Engelsksproget film fra 1953 om cirkus som flygtede ud af D.D.R. Se filmen

Under the Big Top. Amerikansk film fra 1938. Handler om en køn ung trapezakrobat, som af sin dominerende tante presses til at prøve at blive verdens bedste. Da hun bliver forelsket i en af de to unge mænd i nummeret, beslutter hendes tante at gøre, hvad hun kan, for at ødelægge forholdet. Det samme gør den anden unge mand, som også er forelsket I hende. Se filmen

Charlie Chan at the Circus. Amerikansk film fra 1936. Fox producerede en række film med Warner Oland som detektiven Charlie Chan. Dette er den 11. i rækken.  Se filmen

Il Circo a tre piste (3 ring circus). Amerikansk lystspil fra 1954 med Jerry Lewis og Dean Martin (3 Ring Circus), her med italiensk tale. Jerry og Pete (Dean Martin) er to gamle soldaterkammerater uden penge, som leder efter et job. De får job som arbejdere i et cirkus, men Jerry har andre drømme: han vil gerne være klovn. Se filmen

Næste uge kommer vi med links til en række cirkusforestillinger, du kan se på nettet. Som nævnt 22. marts har Cirkus Baldoni åbnet en streamingkanal, hvor du kan købe adgang til en række af deres tidligere forestillinger. De har også vist sammendrag på deres facebookside https://www.facebook.com/CirkusBaldoni/

 klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2020

To dødsfald:

Christian Gärtner. I 2007 og igen i 2008 og 2010 havde Cirkus Benneweis engageret brødrene Alex og Christian Gärtner til at fremvise deres to elefanter. Det første år havde de tillige et nummer i dødshjul. Siden sæsonerne hos Benneweis optrådte de i en række andre cirkus, og de senere år har Christian Gärtner turneret med "Gärtners Elephant Show" i nogle af de lande, som tidligere var en del af Sovjetunionen. De var nu kommet til Hviderusland, hvor Christian Gärtner mistede kontrollen over sin bil i nærheden af Minsk og afgik ved døden efter ulykken. Han blev kun 36 år gammel og efterlader sig ægtefællen Maily Monni og to børn på henholdsvis 4 og 8 år.

Alex og Christian Gärtner hos Benneweis i 2008

Klovnen Fernando alias Sjaf Xhaflaire fra den velkendte klovnetrup Fernandos afgik ved døden 31. marts. Han blev 83 år. Fernandos optrådte i en række førende europæiske cirkus. I Danmark var de hos Dannebrog i 1979 og 1984, hos Arena i 1989 og hos Benneweis i 1996, 1997 og 1999. Ud over at være en god klovn var han en fremragende musiker, som kunne spille på en lang række forskellige instrumenter. ”Det gør mig inderligt ondt! Vi havde mange gode, hyggelige stunder med Fernando! Æret være hans minde ” skriver Diana Benneweis. 

Fernando (Sjaf Xhaflaire)

klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2020

Cirkus Arnardo program 2020. På grund af corona-virussen har det store norske Cirkus Arnardo opgivet at turnere i 2020. Men de havde gjort årets program klar, og det sælger de nu på nettet i en digital udgave for 2,80 Euro. Det er på 28 sider og indeholder bl.a.:

Forsiden med foto af Duo Rossi (Yann Rossi og hans kone) – du kan læse mere om den populære klovneduoen inde i programmet.

Kulturminister Abid Rajas hilsen og forord.

Over hele 8 sider kan du dykke ned i Cirkus Arnardos historie gennem gamle billeder og dokumenter.

Alle de engagerede artister i årets forestilling præsenteres.

Cirkusdirektør Are Arnardos tager i forordet et højst aktuelt emne op: Morgendagens cirkus! (Skrevet inden corona-krisen)

Klik her for nærmere info med mulighed for at købe programmet.

 klovn.gif (1460 bytes)

31. marts 2020

Jonglørfestival aflyst. Det bliver ingen cirkus-og jonglørfestival i Hangö i Finland i år. De skriver:

Centralorganisationen bakom European Juggling Convention skjuter fram festivalen på grund av coronaepidemin.

Meningen var att världens största jongleringsfestival med skulle ordnas i Hangö 11-19 juli.

- Nu hoppas vi förstås på fri rörlighet i juli, men redan de ekonomiska riskerna med att boka resor hit för enbart cirkusartisterna gjorde att organisationen bakom European Juggling Convention beslöt att inte ordna festival i Hangö i sommar, säger Hangös turismchef Jon Lindström.

I stället kommer festivalen att arrangeras nästa år.

 klovn.gif (1460 bytes)

30. marts 2020

Nyt telt til svenske Cirkus Brazil Jack. Det svenske cirkus har anskaffet et helt nyt telt til brug for den kommende sæson. Det gamle var nemlig mildt sagt slidt, se foto. Om der så overhovedet bliver en sæson 2020 for Brazil Jack og andre svenske cirkus vil vise sig.

De hvide pletter er ikke stjerner på teltdugen eller fejl i billedet, men stedet hvor sjappen (det hedder det i fagsproget) er ekstra slidt.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. marts 2020

Hulerødgaard. Cirkus Benneweis gamle vinterkvarter Hulerødgaard i Dronningmølle blev i 2017 solgt til et ejendomsudviklingsfirma, som moderniserede villaen og rev de andre bygninger ned for at opføre sommerhuse på grunden. Villaen har været til salg i næsten et år for 6½ mio. kr., og der skulle nu være underskrevet en købsaftale.

Villaen, hvor Diana Benneweis boede i en årrække, skulle nu være solgt. Om det er til udbudsprisen på 6½ mio. kr. vides ikke. Villaen er opført i 1917 og gennemgribende moderniseret i 2017/18. Fra boligens 1. sal er der kig til Øresund.

Lidt hurtigere er det gået med salg af de nyopførte sommerhuse på Cirkusvej, hvoraf flere er solgt til priser fra 4.495.000 kr. til 4.662.500 kr.

Cirkus Benneweis købte Hulerødgaard i 1938. Da de købte gården, havde de masser af dyr, som var opstaldet på gården i vintersæsonen: heste, elefanter, løver og tigre. Der var også træningsmaneger, hvor dyrene blev trænet i nye numre. Fra 1997 havde Cirkus Benneweis ikke egne dyr, men engagerede i stedet artister med dyrenumre. Ejendommen blev derfor kun brugt som oplagringsplads for vogne og andet materiel. Den blev sat til salg, da Cirkus Benneweis efter nogle besøgsmæssigt dårlige sæsoner i august 2015 valgte at sætte turnevirksomheden ”on hold”.

Familien Benneweis har intet at gøre med bebyggelsen, da de som nævnt solgte grunden i 2017.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. marts 2020

Cirkus Popcorn er vist nok det eneste teltcirkus, som i år har haft en turne i Skandinavien. De lagde ud i Sjöbo i Skåne den 7. marts og besøgte i de følgende dage nogle andre skånske byer. 19. marts besluttede de at indstille turneen og skrev: Cirkus popcorn säger tack för i år på grund av corona viruset är tillbaka i ny tappning nästa år.

Cirkus Popcorn ejes af den tyske Weisheit-familie, og de har tidligere turnere i Sverige under navnene Cirkus Mustang og Cirkus Popcorn.

Cirkus Popcorn. Foto taget af Martin Lasson Berglund i 2017.

 klovn.gif (1460 bytes)

27. marts 2020

Udskudte premierer mv. På grund af corona-situationen har danske cirkus besluttet at skubbe premieren. Her er en status, udarbejder 27. marts kl. 16. Der kan senere være sket ændringer.

Cirkus Arena håber på at kunne have premiere i Horsens den 16. april. Pga. af coronasituationen kan der ske ændringer. De aflyste forestillinger i København er rykket til 20. til 30. august.

Cirkus Arli har valgt at udskyde premieren på deres 50. jubilæumsforestilling og kommer først med ny dato, når myndighederne giver grønt lys.

Cirkus Baldoni starter tidligst sæsonen den 25. april i Roskilde. Pga. af coronasituationen kan der ske ændringer.

Zirkus Barnly har valgt at holde pause i 2020 og kommer derfor først på landevejene i 2021.

Cirkus Krone, som holdt pause i 2019, men havde bebudet at turnere igen i år, har endnu ikke meldt ud om premieredato.

Cirkus Mascot har udsat deres premiere og Danmarksturne. De kan ikke komme med nye datoer her og nu, men venter for at kunne se situationen og tiden an

Zirkus Nemo har skubbet premieren til 14. maj i Herning. Pga. af coronasituationen kan der ske ændringer. De har også ændret lidt i den øvrige turneplan og blandt andet forlænget turneen, så den slutter 27. september i Haderslev og ikke som oprindelig planlagt 13. september i Odense.

Cirkus Trapez håber at kunne have premiere 17. april i Esbjerg. Pga. af coronasituationen kan der ske ændringer.

Wallmans i Cirkusbygningen i København har aflyst alle forestillinger frem til den 29. maj.

Cirkusmuseet i Hvidovre er lukket indtil 14. april 2020. Lukningsperioden kan blive forlænget.

Cirkusmuset i Rold har som altid vinterlukket frem til 1. maj. Lukningsperioden kan blive forlænget.

International Cirkusdag (World Circus Day) er i Danmark skubbet fra 18. april til 15. august. Dagen fejres normalt verden over 3.lørdag i april på foranledning af Fédération Mondiale du Cirque. De har på grund af den alvorlige situation aflyst alle arrangementer 18. april, men er åbne over for at dagen i stedet fejres til efteråret.

I Cirkuskalenderen bringer vi så vidt muligt en ajourført oversigt over premieredatoer og turneplaner.

klovn.gif (1460 bytes)

27. marts 2020

Cirkusbladet årgang 2020 er netop modtaget fra trykkeriet og på vej til alle medlemmer af Danske Cirkusvenner. Bladet er i år på 28 sider i A5-format. Blandt artiklerne kan nævnes:

En beretning om en sviptur til Cirkus Knie´s 100 års jubilæumsshow af Per ”Tøffe” Tofte Nielsen.

“Det er også en sensation, hvis et Cirkus ikke har nogen” – artikel af Mikkel Knudsen om Cirkus Arena i 65 år

De indianerklædte rechartister Les Petroff af Majken Bjaler

Bakkens Pjerrot – en fotoreportage om Kurt Flemming sidste år som Pjerrot, lavet af Lise Kokholm.

“Vi syr lige et telt og laver lidt børnecirkus” – Rud Kofoeds interview med Martin Arli. En artikel, mange nok vil læse med både interesse og vemod, da Rud Kofoed 22. marts afgik ved døden efter et hjertestop. Han vil blive savnet af alle, som kendte ham.

klovn.gif (1460 bytes)

27. marts 2020

Ann Alakazam fylder 85 den 29. marts. Rundt omkring i landet er der næppe den teaterforening, tivoli-plads, kommunale parkunderholdning, byfest, skole og det børnebibliotek, hvor Ann Alakazam og hendes nu afdøde mand, Henri Alakazam, ikke har underholdt med trylleri, tankelæsning og ballon-artisteri.

Dertil kommer varieteer i Island, Norge og herhjemme, folkeparker i Sverige, revy og bl.a. Cirkus Binger og Cirkus Fantastico. Henri & Ann Alakazam skabte det banebrydende Alakazam Trylleteater, hvor de dramatiserede tryllekunster til små eventyr. Først til Det Lille Teater i København og siden på Tivolis Plænen og amfiteater Valmuen gennem ikke færre end 25 sæsoner. Parret var med til DR-Børne-og-Ungdoms Tv’s første spæde skridt hos legendariske Mogens Vemmer. De medvirkede siden i flere end 30 tv-shows i Tyskland, Norge, Sverige og herhjemme.

Ann Alakazam uddannede sig som balletdanserinde i fødebyen Odense. Gennem ægteskabet Henri kom hun med som bestyrer af det Grundtvigske Soldaterhjem i Farum, hvorfra trylle- og tankelæser-karrieren tog fart. Siden købte familien hus på Fyn. Den sociale interesse fortsatte bl.a. i arbejdet for den Københavnske Børnehjælpsdag, som hædrede parret med en æresmedalje for dets optræden gennem 25 år.

Henri Alakazam, hvis borgerlige navn var Henry Hermansen, døde i 2001. Men Ann, hvis borgerlige navn er Ruth Anne Hermansen, lever i bedste velgående og bor fortsat i Ullerslev på Fyn i den ejendom på Vestergade, som hun og Henri købte for mange år siden.

Ann Alakazam. Foto: Lise Kokholm

klovn.gif (1460 bytes)

26. marts 2020

Norske Cirkus Arnardo aflyser årets turne. Corona-krisen betyder, at det store norske cirkus nu opgiver at komme ud år. De skriver:

Cirkus Arnardo må avlyse årets sesong etter stopp-påbud. Nå blir den bebudede kulturkompensasjon fra regjeringen helt avgjørende om 2021 skal kunne trylles opp fra flosshatten.

-Sirkusfolk har aldri vært redd for å ta i et tak, derfor bidrar vi på vår måte, og rydder vei for hyggeligere tider og hugnad neste år, sier sirkusdirektør Are Arnardo.

-Vi er oppriktig lei oss, men jeg tror alle forstår viktigheten av at også vi slutter opp om det kollektive samfunnsansvaret.

I samråd med helsemyndighetene hadde vi allerede gjort egne tiltak i kampen mot den alvorlige trusselen som landet vårt utkjemper. Situasjonen viste seg etter hvert at å avlyse årets sesong var eneste mulighet, forteller Are Arnardo og innrømmer at dette blir tøft økonomisk for sirkuset, som er landets eldste turnerende kulturinstitusjon, etablert i 1949.

-Et helt år uten inntekter er ikke noe sparegrisen danser av begeistring over.

Den lovede erstatningsordningen for kulturarrangører er derfor vårt eneste håp. Uten kompensasjon kan vi droppe helt å hente frem kalenderen for 2021, sier Arnardo.

Foto fra 2017. Fotograf Thorbjørn Klæbo Flo

klovn.gif (1460 bytes)

25. marts 2020

Boganmeldelse: Michael Frederiksen: Truxa - en biografi. Eget forlag 2020. Hardcover med smudsomslag, format 15 x 21½ cm. 265 sider med mange illustrationer, en del i farve. Anmeldt af Jørgen Lorenzen.

I 2002 fik Heinz Saxburger (1930 - 2014) udgivet sin selvbiografi. Bogen hed Verden rundt med flagrende kjoleskøder. Hans kollega i tryllefaget Truxa (Erik Kurt Bang (1919 – 1996)) havde – som Saxburger – også skrevet sine erindringer ned. Men de er aldrig udgivet i bogform. 

Derfor er det godt, at Michael Frederiksen har skrevet en biografi om Truxa, så mindet om ham kan leve. Bogen er en gennemgang af Truxas liv. I privatlivet var der undervejs nogle bump – nogle af dem selvforskyldte. Det lægger Michael Frederiksen ærligt og åbent frem – uden at forskønne eller dramatisere. Til tider var hans liv stormfuldt, og hans person havde skyggesider. 

Men det er jo ikke det, der karakteriserer hans eftermæle, men derimod hans fine kunnen som illusionist, og især det telepatinummer, han udførte sammen med sin kone/partnerske Gulli. Med brug af ganske få ord kunne hun ”gætte”, hvad Truxa stod med i hånden, og tricket blev ofte udført, hvor der var en betydelig afstand mellem dem, så de ikke kunne se hinanden, men kun høre. F.eks. kunne Gulli placeres på et højhus eller på toppen af en kran, så de kun havde lydforbindelse. Og nummeret lykkedes! Deres kode er vist ikke kendt i dag. De tog den med sig i graven.

Tankelæsningen blev vist mange gange i det fremstormende fjernsynsmedie, ligesom TV var velegnet til at vise en anden af hans discipliner, nemlig blindkørsel. I det hele taget var Truxa – som en af de første – god til at bruge medierne, især TV, for at brænde igennem og nå ud til publikum.

I et langt liv i showbusiness er der grobund for mange skrøner og anekdoter. Michael Frederiksen gengiver en del, og de virker ægte og autentiske.  Men der skal selvfølgelig være plads til overdrivelser. F.eks. fortæller Truxa, at han og hans partner var på turne i Island. De skulle sove på hotel, men om natten blev de vækket ved larm og råb, fordi folk på gaden var ved at jage en isbjørn ud af byen. Her er problemet det, at ingen isbjørn nogensinde har sat sine poter i Island, Et andet sted fortæller han, at unge lømler en aften, da han sad i en taxa i Stockholm, smed poser med benzin mod taxaen, så de eksploderede mod bilens forrude. Hvis det var sket, var de næppe kommet videre på den køretur.

Men alt i alt er bogen en sober, sikker gennemgang af et spændende og spraglet artistliv. Og bogen er rigt illustreret med fotos, plakater og avisannoncer. Der ligger et omfattende og grundigt researcharbejde bag. Og Cirkusmuseet har – igen – vist sig som en guldgrube, når der skal hentes historisk kildemateriale frem. Truxa beskrives i et nummer af Se og Hør som ”en hård og selvsikker og direkte mand, der ikke skilter med sine følelser, og (og her burde vel stå: men) viser sin sårbarhed gennem selvironiske og let kyniske bemærkninger.” (S. 228). Selv siger Truxa: ”Det eneste, jeg tror på, det er mig selv.” (S. 225). Og Michael fastslår, at han ikke ville opfattes som tryllekunstner, manipulator, magiker, tankelæser eller gøgler, men hellere som entertainer. Hvad han jo også var – på samme tid som han var alt det andet. Truxa var en af de personer i showbusiness, der brændte igennem i sin samtid. Det er lykkeligt, at hans minde bevares. Og det er glædeligt, at der stadigvæk skrives cirkusbøger af kvalitet. For cirkus er som få kunstarter vokset frem af fortiden af de forrige generationer, som bærer arven videre til nutiden. Og nutiden står i gæld til og i dialog med de mestre, der beherskede artistfaget. Bogen fortjener at blive læst, fordi den giver et fint indblik i en svunden tid, og fordi den fastholder mindet om en tryllekunstner, som – måske – var den største i sin generation.            

Danske læsere kan købe bogen hos Michael Frederiksen for 229,- inkl. porto (GLS) på mobile pay 20927003 eller PayPal magi@trylle-michael.dk eller via kontooverførsel (send pm). Alle bøger bliver signeret og så vidt muligt afsendt samme dag de bestilles.

Svenske/norske læsere kan PayPal DKR. 279,- incl. porto (PostNord) til magi@trylle-michael.dk Alle bøger bliver signeret og så vidt muligt afsendt samme dag de bestilles.

Bogen kan også købes hos Pegani i Horsens og hos Pjerrot Magic og forhåbentlig inden længe også i boghandlen.                                                                

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2020

International Cirkusdag udskydes til 15. august. Danske Cirkusvenner havde traditionen tro i samarbejde med Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkus Baldoni planlagt at markere den årlige World Circus Day den 18. april. Men det virker på grund af corona-situationen urealistisk. De har derfor efter aftale med museet og Baldoni skubbet markeringen til lørdag den 15. august. Det betyder også, at Cirkusvennernes årlige generalforsamling skubbes til denne dato.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. marts 2020

Et dødsfald: Rud Kofoed. Rud Kofoed afgik ved døden 22. marts efter et hjertestop. Han blev 74 år.

Rud - du havde en oprigtig interesse og passion for cirkus og manegens folk. For dig var cirkusbesøgene ikke blot en sur pligt for en anmelder. Din indsigt og forståelse for manegens kunst overgås næppe af andre, og dine anmeldelser var altid uhyre elegant skrevet, hvad enten det drejede sig om en forestilling i et lille cirkus eller om en cirkusfestival i Monte Carlo, hvor du og Trine gennem mange år var faste gæster.

Du var højt værdsat og respekteret i kredsen af artister og cirkusdirektører, selv om enkelte direktører undertiden følte, at du var for karrig med stjernerne. Det synes selv din gamle soldaterkammerat Benny Berdino, hvis du i en enkelt sæson gav andre flere stjerner end ham. Men dit væsen og udstråling gjorde, at de aldrig for alvor blev vrede på dig, og du var altid mere end velkommen, når de året efter præsenterede hvad enhver cirkusdirektør hvert eneste år kalder deres hidtil bedste forestilling.

Da Ekstra Bladet af uforklarlige årsager droppede omtale af årets cirkusforestillinger, fortsatte du med at bringe dem på din facebook-blog, og cirkus, revyer m.v. valgte deres reklamemateriale at henvise til stjernetildeling fra Ajour Press i stedet for i et dagblad. Gad vide, hvad de vil gøre fremover?

Du var selvskreven som bestyrelses-og jurymedlem, da Den Danske Cirkuspris i 2016 genopstod efter at have ligget i dvale i 47 år. Du lagde et stort arbejde i ikke blot at se årets forestillinger, men også i at udvælge de rette prismodtagere. Såvel jeg selv som jurymedlem Jan Hertz vil savne dig ved det årlige jurymøde i Allerød, hvor vi under indtagelse af frokosttærte og rosevin altid har haft lange og gode drøftelser af, hvem der skulle have årets priser, og du altid havde gode og kvikke bemærkninger.

I de senere år har du også lavet flere fremragende interview med cirkusfolk til Danske Cirkusvenner og Cirkusmuseets i Hvidovres årsskrift Cirkusbladet. Senest et interview med Martin Arli som kan læses i det nummer af bladet, som er på trapperne.

Svært at forstå, at du lige pludselig ikke er der mere. Jeg er sikker på, at du fra din himmel følger med i landets cirkus- og revyforestillinger og ønsker dem alt det bedste, ikke mindst i den kommende sæson, som ikke bliver branchens letteste.

Cirkusdirektørforeningen formand Martin Arli skriver:

”Rud ! Du kan da ikke tillade at forlade os allesammen nu. Det er netop nu, i denne forfærdelige tid og vi har brug for, at læse dine begavede artikler og opslag. Du var kulturjournalist til fingerspidserne og en vaskeægte cirkus-aficionado. Din 100 % ægte interesse for cirkus var smittende og når du elegant anmeldte forestillinger samtidig med at du fotograferede i mesterklasse var det uovertruffent. Vi kommer til at savne dig - for samtidig var du jo et meget behageligt menneske at være sammen med. Vores varme tanker går til Trine og familien.”

 klovn.gif (1460 bytes)

23. marts 2020

Helle Abildgaard og Viggo Salting må i år aflyse deres Påskeudstilling. Det har været en tradition i mere end tyve år at åbne op i påskedagene for besøgende. Her præsenterer kunstnerægteparret de altid nye arbejder fra deres lange vinterophold i deres Cirkusdomain i Frankrig.

I år havde Helle og Viggo glædet sig til yderlig at præsentere deres bog KOM KLOVN fra deres rejse med Cirkus Benneweis.

Bogen kan bestilles på e-maill: viggo@viggosalting.dk

Normalpris er kr. 300,- men for cirkusvenner er prisen kr. 200 + kr. 60 for forsendelse.

Når Danmark bliver normaliseret, er interesserede velkommen til at kontakte Helle og Viggo for et besøg i Gartnerboligen, Ved Herregården, Hverringe, beliggende nord for Kerteminde.

KOM KLOVN. En humoristisk cirkuskrønike om kunstnerne Helle Abildgaard og Viggo Saltings rejser med Cirkus Benneweis gennem ni sæsoner. Det hele starter i 1984 og slutter med cirkusdirektør Eli Benneweis´død i 1993.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2020

Cirkus Baldoni åbner streamingkanal. Cirkus Baldoni har åbnet en streamingkanal, hvor man kan se en række af deres tidligere forestillinger. Indholdet svarer til de souvenir-dvd'er som man i de enkelte sæsoner har kunnet købe i kioskvognen.  Prisen for at streame en forestilling er 29 kr. for en enkelt dags adgang til en bestemt video. Det er også muligt at købe ubegrænset adgang til en bestemt video, adgang til alle videoer i 30 dage eller ubegrænset adgang til alle videoer. Hvis du køber adgang til alle forestillingerne i en måned, så får du en samtidig en billet med til 1. plads i sæson 2020. Hvis du køber adgang til alle forestillinger for altid får du 2 billetter med til 1. plads. Til alle forestillingerne får man også adgang til pdf-fil med de trykte programmer fra det pågældende år.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2020

Svensk tv ændrer sendetidspunkt for ”DEN SISTA CIRKUSPRINSESSAN”. Åsa Sjöströms dokumentarfilm ”DEN SISTA CIRKUSPRINSESSAN” er nu taget væk fra SVT2:s programoversigt for den kommende uge.

Planen er nu, at den i stedet sendes på SVT2 den 31. marts kl. 20.00, 1. april kl. 16.15, 4, april kl. 12.45 og 5. april kl. 00.45

klovn.gif (1460 bytes)

20. marts 2020

Corona-situationen betyder, at alle de cirkus, der skulle have startet sæsonen i marts, har udskudt deres premiere. I Cirkuskalenderen forsøger at vi bringe en opdateret oversigt over premieredatoer og turneplaner. Der kan med kort varsel ske yderligere udskydelser af premieredatoerne. 

Cirkus Arena skulle have startet sæsonen i København med første forpremiere i dag, den 20. marts. Nu er premieren skubbet til 16. april i Horsens, og København gæstes i slutningen af august måned.

Som i så mange andre brancher rammer coronaen cirkusbranchen hårdt. Og tilbuddet om længere frist til at afregne moms er ikke er ikke til megen nytte for cirkus. Moms for 2019 er for længst afregnet, og når de ikke sælger billetter til årets forestillinger kommer der jo ikke penge i kassen og deraf ingen moms. Når sæsonen engang kan starte, kan der blive problemer med at få artister og teltarbejdere til landet, hvilket kan nødvendiggøre ændringer i programmerne og vanskeliggøre flytning af telt fra by til by.

Vi håber og krydser finger for at alle cirkus klarer den og står imod i den svære tid, vi skal igennem. Vi sender de bedste tanker til dem alle og glæder os til vi ses i cirkus.

Også i resten af Norden udsætter cirkus deres sæsonstart. Norges to cirkus, Agora og Arnardo, har begge udsat sæsonstart på ubestemt tid. Det samme gælder svenske Cirkus Olympia. Cirkus Brazil Jack offentliggør først en turneplan, når situationen er afklaret, og det samme gælder vist nok også det lille Cirkus Rhodin.

Ud over de 3 nævnte svenske cirkus har Sverige igen i år besøg af det lille tyske cirkus Popcorn, som siden 7. marts har besøgt nogle byer i Skåne, ofte med forsalg i lokale supermarkeder. Jeg ved ikke, om turneen nu er indstillet.

Det er familien Weisheit, som tidligere drev Cirkus Mustang, som rejser med et lille rødt og hvidt telt og et par heste. Martin Lasson Berglund fortæller: ”Cirkus Mustang fick 2005 djurförbud i Sverige efter en rad anmärkningar kring djurhållningen men förbudet gällde endast en viss tid och cirkusen har efter att förbudet slutat gälla, turnerat i Sverige som både Mustang och Popcorn men då med färre djur”.

Cirkus Popcorn plakat og telt. Bemærk teksten på plakaten om, at man ikke kan betale med betalingskort. Foto: Martin Lasson Berglund

Det store finske Cirkus Finlandia har aflyst alle forestillinger i april.

Cirque du Soleil skulle i april og maj have gæstet København, Herning og Göteborg. Men gæstespillet er udskudt til senere. Også andre steder i verden har Cirque du Soleil indstillet forestillingerne indtil videre.

klovn.gif (1460 bytes)

18. marts 2020

Den sista cirkusprinsessan i tv. Den sista cirkusprinsessan er som nævnt her på siden 25. februar en ny svensk dokumentarfilm om Diana Rhodin og hendes adoptivdatter Simone og det lille Cirkus Rhodin.

Filmen kan se i svensk SVT2 24. marts kl 20.00 og 25. marts kl. 16.15.

Pressefoto for filmen

klovn.gif (1460 bytes)

18. marts 2020

Skuespilleren og klovnen Arne ”Jody” Bjørk har netop udgivet en ny bog: Emil, der ville være en kanin. Den handler om Jodys møde med drengen Emil, som drømte om at blive en kanin. Det man drømmer om kan gå i opfyldelse. Det er ganske vist. Bogen er illustreret med forfatterens egne vignetter. Bogen, som måske nærmest er en novelle, er på 18 sider. Se nærmere på

http://www.detmindstecirkus.dk/

 klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2020

Amins variete præsenteres som et unikt samarbejde mellem Amin Jensen og Cirkus Baldoni. En forestilling forbeholdt et voksent publikum. Amin Jensen præsenterer Baldoni´s higthlights på sin helt egen facon med hans sjove karakterer og musikalitet som omdrejningspunktet. Der er nummererede pladser i hele teltet. Der er p.t. hen over sommeren planlagt forestillinger i Hillerød, Ordrup Park, Bellahøj, Hornbæk, Karrebæksminde og Sildestrup. Se nærmere på www.aminsvariete.dk

 klovn.gif (1460 bytes)

6. marts 2020

Flying Superkids på YouTube. Flying Superkids skriver: Nu da alle skoler og institutioner er lukket ned og mange arbejder hjemme som følge af COVID-19, kan det være en udfordring at finde på sjove aktiviteter, som hele familien kan samles om og hygge sig med derhjemme.

Derfor har vi valgt at gøre hele vores show-optagelse fra 2018 gratis tilgængelig for alle på vores YouTube kanal. Showet byder blandt andet på vilde spring gennem fyrværkeri, hulahop med 100 ringe, imponerende håndstande og vilde tricks, som inspirerer både børn og voksne. Det er den perfekte underholdning til den indendørs familiehygge i denne Corona-tid.

Klik her for at se videoen.

Vores YouTube kanal indeholder meget mere underholdning end 2018-showet. Her kan du og børnene også finde musikvideoer med sangene fra vores shows. Derudover kan i lære fede tricks og følge Superkidsene på ferier, ture og oplevelser rundt i Danmark og verden, samt til træning i vores VLOGs. Der er med andre ord timevis af god, inspirerende og gratis underholdning til hele familien.

Klik her og bliv sendt direkte videre til Flying Superkids YouTube kanal.

 klovn.gif (1460 bytes)

2.marts 2020

Inden Europa for alvor mærkede coronaens svøbe sendte min trofaste korrespondent i Paris Zarro Zarro mig nedenstående lille rapport. Det kan vare et stykke tid, før der er yderligere shows at rapportere om fra Paris, hvor så at sige alting er lukket ned. ”När denna kris är slut, kommer det write ups igen !!,” lover Zarro Zarro.

DET SKER I PARIS - teatraliska upplevelser:

COMEDIE SAINT MICHEL presenterar L'OPERA MAGIQUE, av och med MICHEL ANDRE DRODE, som under namnet ALFREDO framför en travesti av GUISEPPE VERDI'S opera LA TRAVIATA, i en utmärkt version som barn kan taga till sig.

Alle fotos er stillet til rådighed af Michel-André Drode

Detta storverk av GUISEPPE VERDI (1813-1901) är adapterat till dagens situation, och det gör stort intryck, presenterat av COMEDIE SAINT MICHEL, en mindre teater med flera salonger, alla med fin scen, förhänge och modernt PA-system.

Vi fick se ett stycke teater, med musikaliska inslag/islaet/, av ALFREDO vilken har en fantastisk mimik, klädd i tidsenlig kostym med tidens peruk, passande make up och vackra rekvisitor till trolleri-effekterna, varav DET SVÄVANDE BORDET tilldrog sig stor uppmärksamhet.

De magiska effekterna är alla mycket visuella, färgrika och överraskande, hela teaterstycket bäres upp av en elegant ljussättning.

Intressepunkt är att detta ger barnen - och deras föräldrar - en LIVE teaterupplevelse, till skillnad mot elektronisk entertainment - viktigt !!

Det regnade kraftigt, men publiken var där, man besöker teater i Paris, som har 100 teatrar -och en teatertradition sedan MOLIERE'S tid !

Absolut sevärt !!

DET SKER I PARIS  !!!

Se mer: www.comediesaintmichel.fr

 Plats: Theatre COMEDIE SAINT MICHEL, 95 Boulevard Saint Michel, 75005 Paris. Metro: Cluny Sorbonne.

............................................  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. februar 2020

Fredagsmatine med Benny Schumann. Fredag d. 13. marts kl. 13 byder Cirkusmuseet i Hvidovre indenfor til fredagsmatiné med artisten og klovnen Benny Schumann. Her vil han fortælle om sit og sin families fantastiske liv i cirkus og krydre det med sjældne filmklip og et blik bag facaden på et af hans mest berømte numre, nemlig tallerkennummeret. Billetter til matinéen koster 50 kr. og kan købes på https://www.place2book.com/da/sw2/sales/rrtem86be0

Overskydende billetter sælges i døren. Matinéen finder sted i Fægtesalen, Alarmpladsen 6.

Fotos fra 1967 og 2017 sat sammen. Stillet til rådighed af Benny Schumann.

I forbindelse med foredraget præsenterer tryllekunstneren Michael Frederiksen sin nye biografi om Truxa, der ville være fyldt 100 år i 2019. Bogen koster 199 kr. 265 sider, hardcover med smudsbind.

Der bliver serveret et lille glas bobler i forbindelse med præsentationen. Udgivelsen af bogen er støttet Truxas Mindefond, Inga og Anders Enevigs Fond og Dansk Artist Forbund.

Bogen kan selvfølgelig købes på stedet. Den kan også bestilles til fremsendelse. Prisen er så 229 kr. inkl. porto (PostNord), som kan betales til Michael på MobilePay 20927003 eller PayPal til magi@trylle-michael.dk. Husk at anføre navn og adresse. Alle bøger bliver signeret. Du kan også betale via kontooverførsel – skriv i så fald til magi@trylle-michael.dk for praktisk info. 

Til de svenske/norske læsere: vil du modtage "TRUXA - En biografi" med posten kan du via PayPal betale DKK 279,- incl. porto (PostNord) til magi@trylle-michael.dk.

klovn.gif (1460 bytes)

27. februar 2020

Et dødsfald: Miller Benneweis. Miller Benneweis afgik ved døden 21. februar efter længere tids sygdom. Han blev 62 år. Døbenavnet var Michael, men han blev aldrig kaldt andet end Miller. Som søn af Sonny Benneweis og dennes første kone Lis Tolver Jensen var han så at sige født til et liv i cirkus. Som sin far blev han dressør og kastede især sin kærlighed på hestene, medens hans storebror Kim mere var til elefanter. Der var dog et par sæsoner, hvor Miller fremviste elefanter i Cirkusbygningen. Men det var først og fremmeste hestene, han blev kendt for.

Sin debut som hestedressør fik han i Cirkus Benneweis telt i 1974, kun 16 år gammel. Året efter var han i Cirkusbygningen, som den gang blev drevet af Eli Benneweis, med både heste og elefanter. Til og med 1995 arbejdede han for Cirkus Benneweis, fra 1987 sammen med ægtefællen Anjes, og viste altid elegante numre med flotte og velplejede heste. Efter sæson 1995 forlod han Cirkus Benneweis, og ægteskabet med Anjes holdt heller ikke. Fra 1998 til 2001 fremviste han heste i Cirkus Arena. I 2004 stod han for hestenumrene i Cirkus Dannebrog. Han arbejde siden blandt andet som pladsmand mv. i Cirkus Dannebrogs vinterkvarter.

Miller som vi husker ham, her sammen med hans daværende hustru Anjes i Cirkus Benneweis 1991

Bisættelsen fandt sted torsdag 27. februar kl. 11 fra kapellet på Hørregårdsvej i Haderslev. Det blev en smuk og værdig afsked med Miller. Til stede var blandt andre Millers søskende Kim og Jaqueline, hans nevø og niece Dawid og Nadia Benneweis, Millers søn Joshua og hans familie samt medlemmer af familierne Enoch og Steckel. Elefant- og hestedomptøren Sonny Frankello var også til stede. Der var blomster fra bl.a. hans tidligere hustru Anjes og deres fælles søn Mike, som begge bor i Holland.

klovn.gif (1460 bytes)

25. februar 2020

Den sista cirkusprinsessan er en ny svensk dokumentarfilm om Diana Rhodin og hendes adoptivdatter Simone og det lille Cirkus Rhodin. I foromtalen præsenteres filmen således:

Cirkus Rhodin är en liten turnerande cirkus som varje år reser runt i södra Sverige. Platsen där de reser sitt tält blir tillfällig bosättning. Simona är sjunde generationens cirkusprinsessa. Hon är uppväxt på cirkusen, som idag drivs av hennes mamma Diana och hon har aldrig arbetat någon annanstans. Den sista cirkusprinsessan är ett närgånget porträtt av en ung kvinna och en utdöende konstform. Vi får följa med bakom kulisserna och följa det dagliga slitet för att få cirkusen att överleva. Kampen, kropparna och kärleken. För några år sedan var de tre generationer som turnerade runt med cirkusen, nu är de två. Är Simona den sista?

Filmen er instrueret af Åsa Sjöström og produceret af danske Ove Rishøj Jensen. Den spiller 58 minutter og havde premiere i slutningen af januar i forbindelse med Göteborg Filmfestival. Den vil også blive vist i forbindelse med Tempo dokumentarfilmfestival i Stockholm, som afholdes fra 2. til 8. marts. Den vises tillige i Kino i Lund søndag 8. marts kl. 13. Den vil vist nok senere blive vist i svensk TV.

Pressefoto for filmen. Teltet er et af Cirkus Arlis gamle telte, som Diana Rhodin købte for nogle år siden.

klovn.gif (1460 bytes)

24. februar 2020

Kenny Quinn til Kerstcircus Haarlem. I Holland er der flere besøgende i julecirkus end i de cirkus, som turnerer i sommersæsonen. Et af de mest succesfulde er Kerstcircus Haarlem, der i 2019/20 havde mere end 24.000 tilskuere til deres forestillinger. Til den kommende sæson, som varer fra 18.12.2020 til 3.01.2021, har de blandt andre engageret den danske gentlemantyv Kenny Quinn. For Kennys vedkommende er det en re-kontrakt, da han og fru Joan også var i Haarlem tilbage i vinteren 1996/97.

klovn.gif (1460 bytes)

24. februar 2020

Cirkusland – Vinterferien 2020. Jacob Boas Leitisstein har besøgt Cirkusland og skriver:

Vinterferie-programmet i Cirkusland i Slagelse var som altid fyldt med en masse forskellige shows. I år havde Cirkusland udvidet åbningsperioden, så man også i uge 8 kunne kigge indenfor i Cirkus Arenas vinterkvarter. Temaet var igen bygget op omkring figurerne fra eventyrlandet Esdelot med Mister Tik Tak (Brian Behrendt) og Madame Betty (Suzanne Berdino) som omdrejningspunkt.

På den nye scene, der er bygget oven på det gamle søløvebassin, kunne man opleve et artistshow med Madame Betty som sprechstallmeister. I showet mødte man bl.a. klovnen Figaro, der i løbet af showet kom ind med forskellige små entreer: en kort version af ”du må ikke spille her”, en entre med jonglering med ild og til sidst den kendte entre med sangen ”Save Your Love”.

Klovnen Figaro. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Showet bød også på et komisk kaskadør-nummer med Duo Parchenko og linedans med cirkusprinsessen Ida. Ligesom klovnen Figaro dryssede trylleduoen Biasini også en række forskellige små tryllenumre ind i løbet af showet.

Artistshowet sluttede med et flot sabelbalance-nummer udført af Maria Bizzario. Der blev både balanceret på scenen og gående op og ned af en stige.

Maria Bizzario

Cirkus Landino var traditionen tro også klar med en ny forestilling i vinterferien. Forestillingen startede ud med Anna Kucherenko, der viste flot akrobatik i pole. Herefter kom cirkuspris-vinderen, Charmaine Berdino, i manegen og viste frihedsdressur med hendes heste. Med i nummeret var hestene Inferno og Orion.

Charmaine Berdino modtog i 2018 talentprisen fra Den Danske Cirkuspris

Næste indslag var med klovnen Figaro, som viste entreen med badekar og haj. Bagefter var det tid til en gammel kending fra Landino-forestillingerne: fodjonglering med Silvana Biasini, der igen blev afløst af klovnen Figaro.

Duo Parchenko præsenterede dernæst en gang rigtig stærk partnerakrobatik. Et flot nummer!

Forestillingen sluttede herefter med en forsmag på Cirkus Arenas 2020-forestilling: dressur af Arenas flotte sorte friserheste med Laura Berdino.

I løbet af dagen præsenterede Mister Tik Tak også to små børneshows på den lille scene i legelandet. Her kunne man bl.a. opleve ballonshow og hula hop med Charmaine Berdino.

Mister Tik Tak alias Brian ”Briano” Behrendt. Klik her for at se flere fotos fra Cirkusland.

klovn.gif (1460 bytes)

23. februar 2020

IT ALL HAPPENS IN PARIS – man besöker teaterföreställningar - en gammal tradition som finnes sedan MOLIERE'S dagar - och här finns ett stort antal även mindre teatrar, vilka ger sina program om eftermiddagarna till stor glädje för barn - och deras föräldrar!

THEATRE CLAVEL presenterar nu PAUL MAZ - trolleriartist med papper - hela programmet är skapat med papper som bas, alla effekterna är relaterade till ... papper !

Foto stillet til rådighed af Paul Maz

PAUL MAZ är likaledes SAGO-BERÄTTARE, vilket är tydligt när han talar till - och med - publiken, han har en sympatisk och stillsam metod att samtala med publiken, en trevlig mimik och programmet genomföres i en sakta rytm, vilket gör att även de mindre  barnen kan följa med i handlingen.

Hans inslag med CONCERTINA-spel ger en trevlig paus bland trolleri-effekterna, instrumentet är i vacker röd färg och musiken bidrager till att göra programmet originellt.

Foto stillet til rådighed af Paul Maz

Scenbilden är skapad med palmer och andra träd i olika färger, allt i papper, och i begynnelsen när PAUL MAZ trollar fram en guldfisk är barnen genast uppmärksamma - och föräldrarna med!

Väckarklockor, en stor samling , produceras ur en mycket liten pappers-strut/kraemmerhus/ och ingen tvekar att komma upp till trolleri-professoren - för att hjälpa till - det kallas INTERACTION !!

En utmärkt ORIGINAL MAGIC SHOW -  väl värd att se ! Fram till 28 mars kommer showen att visas varje lördag kl. 16:30.

Se mer: www.paulmaz.fr

Plats: THEATRE CLAVEL, 3 rue Clavel ,75019 Paris. Metro: PYRENEES.

THEATRE ALAMBIC presenterar aktören, artisten och magic entertainer OWAN NEMO som erbjuder sitt program "ET TOUT CELA POUR DES CHAMPIGNONS" -- fritt översatt: "UT I SKOGEN OCH PLOCKA SVAMP".

Titeln refererar till hans inledningsnummer där han med humor manipulerar svampar i skumgummi, samma manipulation kan man ses med skumgummibollar/sponge balls/.

Foto stillet til rådighed af Owan Nemo

THEATRE ALAMBIC, tidigare omtalad här, är en mindre teater, fint utrustad med en liten scen, utmärkt ljud-och- ljus-system, riktigt scen-förhänge och bekväma sittplatser, vilket gör att alla program kommer till sin rätt, de olika programmen har sina egna scendekorationer, här ser vi en skog, där man kan plocka svamp !

OWAN NEMO presenterar sitt trevliga program genom att tala sakta och vänligt till de mindre barnen, de kan följa med och känna sig trygga - en viktig detalj eftersom ett antal av dem ser trolleri - teater som en första teater-upplevelse !

Foto stillet til rådighed af Owan Nemo

Mycken INTERACTION förekommer och med den lugna och förtroliga stämningen, tvekar barnen inte att bestiga scenen - för att "hjälpa till" !

OWAN NEMO har en uttrycksfull mimik och ett gott sätt att behandla barnen, som har en munter och originell upplevelse - det är LIVE med en närvarande artist - till skillnad mot elektroniken!!

ORIGINELLT, ABSOLUT SEVÄRT !!

Se mer: http://owan-nemo.fr

Plats: Theatre Alambic, 12 rue Neuve de la Chardonniere, 75018 Paris .Metro: SIMPLON.

THEATRE DES BELIERS PARISIENS presenterar en trolleri-show av och med SEBASTIEN MOSSIERE, vilken bjuder publiken en intressant, munter och sympatisk show, 1 timme.

Denna show kallas L'ECOLE DES MAGICIENS / TROLLERISKOLA.

Foto stillet til rådighed af Sebastien Mossiere

Efter en överraskande entré visas mindre och större illusioner, med intressanta inslag/islaet/  : en duva /due/ blir till 2 när den ser sig i spegeln/spejlet/ , det matematiska mysteriet där ett antal siffror/tal/ blandas - men till slut kommer i rätt ordning.

Allt sker med INTERACTION, ett antal barn kommer upp till scen för att hjälpa till, det hela är sympatiskt, muntert och stimulerande för barnens fantasi.

Foto stillet til rådighed af Sebastien Mossiere

Alla i salen har storartat muntert och ser samtidigt att  LIVE ENTERTAINMENT är vida mer sympatiskt än elektroniska spel.

Barnen är stor-förtjusta och föräldrarna med - alltid glada att se sina barn glada och lyckliga!

Absolut sevärt !

Se mer: www.theatredesbeliersparisiens.com

www.sebastien-mossiere.com

Plats:  Theatre des Beliers Parisiens, 14 bis rue  SAINTE-ISAURE, 75018 Paris.Metro: JULES JOFFRIN.

DET SKER I PARIS !!!

..................................................... reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. februar 2020

De fleste skoler har vinterferie i uge 7. Men i nogle kommuner, herunder Ishøj, ligger vinterferien i uge 8, hvor Ishøj Bycenter derfor for 5 år i træk præsenterede ca. 40 minutter lange forestillinger med Cirkus Baldoni. Blandt de optrædende i år var 9-årige Rudi Janacek. Kayas mor Maria optrådte med hula hop.

Kayas far var et af de tre medlemmer af Baldoni Clowns. De andre var René Mønster Baldoni og Cindy Binau. Baldoni clowns er også med i Baldonis kommende teltforestilling.

Duo Bench (Jelena Vasiljeva og Sergeis Populans) turnerede både i 2018 og 2019 med Cirkus Arli og var i 2018 med i Baldoni’s julecirkus

Sidste nummer i forestillingen var Kaya med rola rola. Ganske som hos Baldoni i 2018 en entre, hvor han skal vise at han er dygtigere end sin far. Klik her for at se flere fotos fra forestillingen. – Forud for forestillingerne i Ishøj havde Cirkus Baldoni 3 velbesøgte forestillinger i haller på Bornholm. I disse forestillinger medvirkerede udover de ovennævnte artister Julia og Joakim Myllykangas.

klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2020

Cirkus Mascot. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Herningcentret, 13. feb. kl. 14. Han skriver:

Herningcentret har anskaffet et flot, nyt gradin i lyst træ. Det har 5 rækker. Altså et tegn på, at centret tager det alvorligt med cirkusforestillinger og andre forlystelser. Gradinet kan jo holde i en uoverskuelig årrække. Og hele gradinet var reserveret til børnene.

Gulio varmede publikum op, inden Daniel Deleuran bød velkommen. Første nummer var Marianne, som indledte sin hunderevy med en koncert for solohund. Og derefter gik det løs – med 10 hunde i forskellig størrelse og farve. Mere hundeleg end hundedressur. Kåde og glade dyr, der viste alle tegn på trivsel og velbefindende.    

Blandt stjernerne i forestillingen var Marianne Deleurans hund Pepsi, der kan spille på sit keybord. Arkivfoto              

Derefter kom Gulio og Julia ind med den entre, hvor Julia er forklædt som forvokset mund. Gulio forsøger med en tandbørste i overstørrelse at børste tænder, men munden rækker tunge, siger ræbelyde og strinter med vand, så det bliver ikke til tandbørstning – men derimod til megen latter og morskab.

Man skal skylle munden, når man har børstet tænder. Gæt, hvem der fik vand i hovedet når der skulle spyttes ud! Arkivfoto

Tatjana er en alsidig artist. Her i et velkomponeret hula hop-nummer. Og forestillingen blev afsluttet med den herlige entre, hvor der koges rottesuppe. Der er levende rotter med i nummeret, men de kommer ikke gryden. Gulio og Julia tilbyder børnene på gradinet at hælde rotterne i gryden, men børnene holder med rotterne – som derfor redder livet. Nummeret er en videreudvikling af den klassiske klovneentre, kaldet spaghettientreen, hvor klovnen skal være tjener og servere mad for en fin dame, men hvor alt går galt – eller rettere: alt går i spaghetti. 

Det er levende rotter med i entreen med rottesuppe. Arkivfoto   

Og så var der gået en halv time, og det blev tid til at takke af. Og man stod tilbage med den samme fornemmelse som forleden i Odense, hvor Enochs cirkus show rullede over manegen: man var mæt og tilfreds – men fik alligevel appetit på mere cirkus. Og heldigvis er der kun en måned, til teltsæsonen starter.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

klovn.gif (1460 bytes)

15. februar 2020

Cirkus Arnardo 2020. Årets forestilling i det store norske cirkus hedder Harmoni. Der er landspremiere i Arendal 14. marts. I årets forestilling møde du følgende artister:

Desire for Light - Mara & Chris tager publikum med på en magisk og musikalsk rejse. De håndterer 6000 lysdioder i 28 lamper. De præsenterer et elektrisk fyrværkeri af farverige lys, som bevæger sig i perfekt synkronisering med musikken og lydeffekterne.

Duo Rossi - de klassiske og musikalske klovnene er tilbage i manegen! Den hvide klovn er vist nok Yann Rossi, kendt fra klovneduen Les Rossyans, hvor hans partner var broderen Hector.

Are & Paolina Arnado med illusioner

Antipodisten (fodjongløren) Adriana Kaiserova. Hun er den 8. generation af den tjekkiske Kaiser-familie

Contortionisten Suellen Sforzi

Chris Pettersen på slap line sammen med guldfisken Michelle.

Kevins hunde og hans 8 æsler

Daniella Teibler & Lenard Matos er fra Ungarn. Lenard begyndte på cykel for 10 år siden på cirkusskolen i Budapest. Han havde altid et ønske om at gøre noget specielt og ekstremt på ethjulet cykel.

Mara Zimmerli i strapater

Steve Alessandrini i chinese pole

Antonín Navrátil i Washington trapez. Han er 7. generation fra den tjekkiske cirkusfamilie Navratil.

Giordan Alessandrini præsenteres som et ungt lovende håndstående-talent fra Italien.

klovn.gif (1460 bytes)

14. februar 2020

Enochs Cirkus Show. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Rosengårdcentret, Odense, 10. feb. kl. 14 og skriver:

Der var rejst et stort gradin, således at rigtig mange kunne få et godt udsyn. Og allerede en halv time før forestillingens start var alle pladser besat – mest af forventningsfulde børn.

Jimmy Enoch er jo – trods sin unge alder – fuldbefaren, både som artist og arrangør. Det mærkes tydeligt i det top-professionelle show, hvor alt er gennemarbejdet, gennemtænkt – og gennemført. Lys og lyd er afstemt efter de enkelte numre, lydniveauet ikke for højt. Jimmy byder velkommen på sin enhjuler: ”I bestemmer selv, hvor godt et show, I vil se. Jo mere gas, I giver – desto mere får I.”

Jimmy Enoch. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Pat Harrisons Hot Dogs starter løjerne. 3 pudler og en terrier. Tempofuldt, humoristisk og alsidigt.

Berty Balder kommer ind med en uartig struds, der stjæler popcorn fra børnene – og smider dem tilbage i hovedet på alle, der sidder i skudlinien.

Berty Balder og hans struds

Josefine Casselly er luftartist. Med lange, hvide handsker, hvide gamacher, blåt harnisk, diadem og håropsats viser hun et formfuldendt nummer i tissue. Drømmeagtigt, næsten uvirkeligt. Men sådan er cirkus jo: det utrolige, uforudsigelige og uanede gøres til virkelighed lige for øjnene af publikum. 

Jimmy Enochs svigerinde Josefine Casselly er en dygtig luftartist

Berty kommer ind med kost og skraldespand og vil feje op, men en uartig lille hund driller – vælter spanden og til sidst også Berty. Hunden overtager styringen, og børnene jubler, for de holder med hunden!

Alexandra danser med hula hop-ringe. Og mens hun snor sig, balancerer hun en ring på panden. Og den bliver stående under hele nummeret. Vist en nyskabelse inden for den populære hula hop-genre.

Miss Alexandra

Alle gode gange er tre. I hvert for Berty, der vil forsøge sig som kunstmaler. Han ”låner” en mand og en kvinde fra publikum. De skal udføre et frieri, og manden udstyres med en kæmpe blomst, som den udkårne skal have. Berty maler på livet løs, og da kunstværket skal afsløres, er der kun blomsten på lærredet.

Eddy Carello afslutter forestillingen, helt i gult, med sit sikre, tempofyldte jonglørnummer, om slutter med, at han spiller på trommer og spytter tennisbolde ud, som lander på bækkenerne og farer ind i munden på ham igen. Hans attitude er et studium værd: uudgrundelig, finurlig, fiffig, på grænsen til galskab. Men effektfuldt, sikkert – og yderst professionelt.

Første gang danskerne oplevede Eddy Carello var i Cirkus Kenny i efterårsferien 2004. Stedet var ganske som i 2020 Rosengårdscentret i Odense. I 2006 og 2011 optrådte han i Cirkus Dannebrog. Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitissteins fotos fra forestillingen.

Så er de 40 min. gået. Og sådan skal det gøres! Og det vigtigste: publikum får lyst til at se mere cirkus.

klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2020

Vintercirkus, Bluewaterdokken 2020. Finn Stendevad så forestillingen 08.02.2020, kl. 15 - ca. 17 og skriver:

Da der ikke var nummererede pladser, ankom vi lidt over en halv time før forestillingens begyndelse og tog opstilling i de lange køer, for tilstrømningen var god.

Opstillingen var perfekt, i modsætning til det bageste hjørne i hallen. Nu havde man bygget manegen op i den, nærmest indgangen, firkantede ende af hallen. Det indebar tre sider tilskuerpladser, udover logerne. Vi skønner, at der var et sted mellem 300 og 350 mennesker i alle aldre til stede til denne, cirkus Trapez’ eneste forestilling i Esbjerg. Pænt lavet. Isabella og Bernhard kan være stolte.

Forestillingen indledtes med et charivari, et potpourri over alle numre og med alle numre i manegen inkl. en kvinde i horisontal seil.

Herefter kom pauseklovnen ind første gang. Højttaleranlægget gjorde desværre, at i det mindste jeg ikke kunne høre Isabellas velkomst og præsentation. (Red. anm: Klovnen var Rudi Brukson. I det følgende er artistnavnene indsat).

Pauseklovnen brugte i alle sine entreer publikum. Første gang delte han publikum op i forskellige dele, som skulle lave forskellige ting, klappe, trampe osv., når han dirigerede.

Så kom der fire baggårdskatte ind, sådan var de sminket. Tre piger, som dansede og en ung fyr, som lavede en fin diabolo. Herefter kom pauseklovnen med en leddeløs dukke, han trak op af en kasse. Dukken afsløredes til sidst som en skøn ung kvinde med højhælede sko. Udmærket gjort.

Umiddelbart efter optrådte to unge piger Chantal og Samantha Lutzny i en trapez formet som en terning. Flot nummer.

Bernhard kom nu og viste en Shire-hest og en meget lille pony. Stor og lille er altid en succes.  Bernhard er prof og ved nøjagtig, hvor længe, nummeret skal trækkes Så kom pauseklovnen med fire fra publikum, som skulle sidde ned og holde/ligge på en bestemt måde, så fjernede han en for en, stolene under dem, og fik dem på højkant, uden at de faldt i en klump. Det var nyt og godt.

Herefter kom Samanta Lutzny med et lille godt sæbeboblenummer.

Sidste nummer før pausen var en formidabel sikker stolebalance på op til 8 stole, udført af den fjortenårige Joel Lutzny, et virkeligt topnummer. Nederste stol stod på 4 løse flaske, på et tidspunkt på kun 3.  

Joel Lutzny viste stolebalance hvor nederste stol stod på 4 løse flasker. Lysforholdene gjorde desværre fotografering problematisk. Alle fotos: Finn Stendevad

Herefter kom pauseklovnen med to hentede publikummer. De skulle ud på imaginær MC-tur, manden skulle fri, med en rose, til kvinden. Klovnen, der nu var præst, viede dem, og så skulle de bære hende ud.

Dette afløstes af et forrygende jonglørnummer. Den unge jonglør Rico Brukson jonglerede med op til fem tennisketchere. Senere lavede han fine byger med adskillige tennisbolde. Et virkeligt fint nummer.

Rico Brukson

Han afløstes af en smuk kvinde, Elena Brukson, der arbejdede i en slags vertikal seil, som bestod af to røde stofbaner. Nummeret var både smukt, poetisk og velkomponeret. Som Nissebanden ville sige: ”en fryd for øjet.

Pauseklovnen kom nu ind med en masse kobjælder. Dels var der nogle, han selv skulle slå på, dels var der nogle han delte ud til en række mennesker blandt publikum, som de skulle spille på, når han pegede på dem. Han var selv klædt ud og optrådte som en lidt ulidelig maestro.

Sidste ordinære nummer var Sabrina Spindler med et dejligt bondenummer med geder, hunde, en høne, ænder og sågar en tyrekalv med gult øremærket. De var måske ikke perfekte, men forfriskende anderledes. De udstrålede livsglæde og, at det ikke skulle tages for mere end det var.

De medvirkende i forestillingen

klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2020

På Cirkusmuseet i Hvidovre kunne du i uge 7 opleve Skating Ernestos. Ud over rulleskøjtenummeret optrådte Paolo som klovn og Veronika i tissue og med hula-hop. Parrets søn viste sine færdigheder som diabolo-artist. Paolo er søn af klovnen Bubi Ernesto JR. Veronika kommer fra Faltiny-familien, kendt for deres cykelnummer. Parret mødte hinanden i Cirkus Dannebrog i 2005, hvor både Bubi Ernesto JR og Faltiny-familien var blandt de optrædende.

klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2020

Traditionen tro havde dansk cirkusverdens grand old man Benny Schumann i vinterferien forestillinger i Helsingør Bycenter. Benny Schumann modtog sidste år såvel hædersprisen Den Danske Cirkuspris og Truxas mindelegat. Den kontakt han har med sit publikum, børn som voksne, er helt formidabel. Få mestrer som ham at fange sit publikum. I forestillingerne i Helsingør oplevede du ud over Benny Schumann Zora Nikodemova med et megaballon-nummer og Edi Laforte som jonglør og med sine cirkushunde. Klik her for at se fotos fra forestillingen.

klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2020

I dag åbnede Cirkusmuseet i Hvidovres nye udstilling om Cirkus Arena i 65 år. Den er opstillet i det lille rum, som tidligere var kendt som Barlys værelse. Udstillingen viser nogle få kostumer samt videoklip om Arenas historie

Jakken har været brugt af den syngende cirkusdirektør Benny Berdino. Kjolen af hans datter Suzanne

Bubbers sprechstalmeisteruniform. Det lille kostume var brugt at et af Benny Berdinos børnebørn i nummeret Arena Kids

Før udstillingsåbningen holdt en veloplagt Benny Berdino en kort tale. Til venstre for ham museumschef Mikkel Knudsen. Klik her for at se flere fotos fra udstillingsåbningen

klovn.gif (1460 bytes)

8. februar 2020

Med cirkusdronningen i Monte Carlo. Selv om Cirkus Dannebrog ikke har turneret side 2016 har cirkusdronningen Agnete Louise Enoch bestemt ikke mistet interesse for cirkus. Igen i år besøgte hun Cirkusfestivalen i Monte Carlo. Hun skriver:

44eme du Festival International du Cirque de Monte Carlo 2020.

Det er efterhånden gennem flere år jeg har haft fornøjelsen og æren at opleve denne store årlige begivenhed, som finder sted i Monaco Cirkusfestivalen Monte Carlo.

Desuden er jeg virkelig privilegeret at komme fra en gammel artist familie og cirkusverden, hvor jeg har medvirket og oplevet mange cirkus, teater, casinos og natklubs shows igennem næsten 60 år siden jeg var en ganske lille pige med sløjfer i håret! Jeg spekulerer hver gang: Kan cirkus virkelig dupere? Bliver man ikke snart mættet af at se artister?

Sådan tænkte jeg under flyrejsen til Monaco. Kan de mon overgå sig selv igen og igen, efter oplevelsen hvor jeg overværede Cirkusfestivalen i 2019 med den verdenskendte koreografi af M. Gia Eradze ROYAL CIRCUS fra Rusland. Det var den smukkeste, eventyrlige og mest helstøbte forestilling, jeg nogensinde havde set i mit liv, med super dygtige artister, musik og en koreografi man aldrig havde set magen til. WOW! Det var ligesom at være i en film. I mine unge dage har jeg selv medvirket i et gigantisk krokodille show i 1980 - 1981. Det var også var bygget op på musik, spænding og vilde dyr Jeg følte virkelig at jeg havde hovedrollen i en stor film - ha ha!

Når man er nede i Frankrig og Monaco er det ligesom at komme hjem. Allerede når man ankommer med flyet til Nice får man travlt, hvis man skal nå at komme ned for at overvære Cirkusfestivalen i Monte Carlo, som faktisk er det, man er kommet efter. Man hopper ind i en bus direkte til Monaco, skynder sig op i sin lejlighed, klæder sig hurtigt om for hurtigt at komme ned til den virkelige verden: cirkus, som det har været hele mit liv. Undervejs begyndte det at plaskregne, og jeg var nødsaget hurtigt ind i en butik og købe en dyr paraply. Det er klart at når det regner så meget og pludselig alle har brug for en paraply, bliver prisen hurtigt sat op til 18 euro. Jeg var drivvåd, man kunne vride min pels med flere liter vand. Pyt med det, allerede inde i bussen stiger spændingen på vej ned til Le Grand Festival. hvor man allerede her møder mennesker man kender fra hele verden, og sådan fortsætter det også nede på stedet, hvor det hele sker. Man er ligesom en stor familie, hvor alle er kommet alene for det samme formål cirkusoplevelsen!

Man bliver mødt af det store farverige og stemningsfulde franske orkester Les Clowns en Folie, Denne gang havde de trukket sig ind i fortelt-passagen, fordi regnen væltede ned også på dem

Deres orkester består af 15 medvirkende. Det ene kostume imponerede mere end det anden.

Les Clowns en Folie spiller festligt for publikum fra ankomsten, i foyeren og i forestillingen. Alle fotos og billedtekster: Rud Kofoed / Ajour Press

Forestillingen skal starte kl. 20.00, men den er som altid forsinket med ca. 20 - 30 minutter, fordi prinsesse Stephanie og hendes bror fyrst Albert og deres følge først bliver fulgt ind på deres loge pladser midtfor af sikkerhedsvagter, når alle publikum har fundet deres plads.

Showet starter med at alle 4.000 publikum rejser sig for Monarkiet af Monaco og musikken spiller op. The Show can begin! Ind kommer en kæmpe Charivari med en stor opening. Derefter kommer traditionen tro Petit Gougou ind i manegen og byder velkommen på fransk på hans charmante måde, som man efterhånden har vænnet sig til. Efterfølgende fyldtes hele den store manege med alle artisterne og medvirkende i deres flotte kostumer!

Denne gang er der ikke så meget koreografi i forestillingen, men til gengæld kommer man til at overvære en lang perlerække af stjerneartister, dressører og domptører.

En meget krydret blanding af artister og masser af dyr. Traditionelt cirkus når det er bedst.  

En beskrivelse og udpluk af medvirkende, som dupperede og begejstrede:

Opening BINGO PARADE. 5 dygtige Bingo Boys åbner med Charivari, hvor hele manegen fyldes op med alle medvirkende i et hav af farverige kostumer!     

TROUPE EFIMOW. Bryllup - 10 - 12 personer udførte et nummer, hvor et nygift brudepar og deres brudebuket fløj rundt oppe i luften, hvor en af de heldige hele tiden greb den samtidig med at nummeret var bygget op på et meget flot kasteakrobatik og trampolin nummer.

Troupe Efimov’s brud, gommen og de seks brudesvende fra Cirkus Nikulin i Moskva fik noget af en bryllupsfest ud af med deres akrobatiske gymnastik, der sendte både bruden og gommen ud på vilde ‘flyveture’. Det udløste en bronzeklovn

HENRY HERNANDEZ AYALA CLOWN The Prince of The Clowns. 40 år og født i Venezuela. Jeg oplevede ham for et par år siden i Cirkus Charles Knie under et gæstespil i Flensborg med hans gode og morsomme entreer og imponerende kostumer fyldt med similisten. Jeg var meget nysgerrig for at se ham igen, jeg havde nemlig på fornemmelsen at han stod for mere end det, jeg overværede i Circus Charles Knie. Jeg kan huske jeg tænkte: hvilken nationalitet er han, og mon Henry Ayala kommer fra en gammel cirkus familie? Jo det gør han minsandten. Det fik jeg bekræftet her i Monte Carlo. Gensynet var derfor stort for mig, og endnu mere da det viste sig han var hovedpersonen i et sensationelt, fantastisk og temperament fyldt højlinenummer bestående af 4 flotte latinrytmiske unge mænd. Aldrig har jeg set et højline nummer med hurtigere skift til næste trick, ledsaget med latinsk musik. Under dette nummer kom jeg for alvor i hopla! Der blev klovnet, sjippet, danset, cyklet på et hjulet cykel og sprunget op over hinanden i tempo! WOW! Publikums begejstring tog ingen ende, uden sikkerhedsnet!

Klovnen Henry Ayala var en original fornøjelse med sit venezuelansk malede ansigt - og navnlig i hovedentreen med sine tre columbianske partnere på høj line, hvor han cykler, laver ‘overspringshandlinger’, balancerer til tre mand høj. Det er vildt imponerende at se ham gå gennem ild for publikum. De udløste også en vel fortjent sølvklovn.

SANDRO MONTEZ HUNDE. En flok legesyge og kærlige hunde, som kunne deres kram uden at Sandro Martez behøvede at bruge stemmen og dressere, det kunne de selv klare. Nummeret vil passe fint til et hvilken som helst cirkus her i Danmark.

Sandro Montez hundetræning er måske ikke det mest fantastiske hundenummer, der er set, men til gengæld er det tempofyldt med den uhomogene samling af noget, der minder om ‘gadekryds’. Det giver masser af humør i og omkring manegen. Det var sikkert også årsagen til, at Montez fik junior-juryens præmie.

VLADIMIR ET VLADIMIR. Main a Main -tandem upside down! Her er 2 maskuline flotte fyre som udfører ekvilibrisme i højere grad, de slutter af med tandem, upside down som virkelig er en vanskelig disciplin. Man skal have balance og en enorm styrke, hvor det også er vanskeligt at trække vejret samtidigt med at man også skal holde balancen i lodret stilling. Det er faktisk undermanden, der her har den dirigerende rolle! Denne disciplin er ikke så krævende i

kautsjuk, som man har set i mange sammenhænge udført af kinesere. 

LISA RINNE TRAPEZE. Fremragende kvindelig trapezeartist udført med ynde og skønhed.

MAYCOL ERRANI FRIESERHESTE CIRKUS KNIE. Hvis man elsker heste, må man så sandelig ikke gå glip af denne smukke hestedressur fremført af Maycol Errani!

MARTINEZ BROTHERS ICARIANS. 2 unge brødre udfører først Ikariske lege nede i manegen, hvor publikum bliver begejstret af deres kunnen som går op i en større enhed. Man tror de er færdige, men de fortsætter! En stor rullende platform kommer ind i manegen. Den minder meget om et byggestillads. Ikarierne fortsætter oppe på platformen for derefter at blive mekanisk hejst op i en højde på ca.12 meter. Der fortsætter brødrene deres optræden, hvor sværhedsgraden bliver endnu mere krævende og livsfarlig De slutter af med 65 baglænser kastet fra storebroderes fødder og grebet igen. Fantastisk! Aldrig set før udført på denne enestående måde.

Martinez Brothers sikrede sig en guldklovn ved de ikariske lege, hvor den kun 15-årlige Arashi Kofukada bliver tonset rundt af sin halvbror Alan David Martinez i et vildt tempo, der ender op i 12 meters højde med over 50 saltoer i rap.

TROUPE ACROBATIQUE DE SHANDONG JONGLØRE. Her er en gigantisk trup, der balancere med en pind i hver hånd. 10 tallerkener, 5 i hver hånd, i et nummer hvor de klatre op og ned af hinanden i akrobatik uden at tabe en tallerken. Det var et flot nummer.

Acrobatic Troupe of Shandong’s akrobater var klar til at servere med hver 10 roterende tallerkener på hver fem pinde - det kræver, at man kan holde tungen lige i munden, når der samtidig bygges op i to ’etager’. Nummeret repræsenterer en fantastisk disciplin. Det synes festivalens jury også og gav en sølvklovn for serveringen.

SERGEY NESTEROV TIGRES. Han dupperede med 5 hvide - sort stribet tigre, hvor domptøren faktisk hypnotiseret hans kælesyge tigre til at optræde uden pisk og samtidigt formåede han også at en af tigrene stejlede efter ham, hvor han havde ryggen til! Aldrig set før! Sergey Nesterov var mere end modig. Bravo!

Der var en sølvklovn til den afslappede russiske domptør Sergey Nesterov, der kom barfodet i ‘nattøj’ og præsenterede sine fem smukke, hvide tigre - og til sidst en hvide hunløve, som han red ud på. 

EXTREME FLY BARRES FIXES. Russisk Barre udført af 3 mænd, hvor højdepunktet er at ham der står i midten udfører 5 dobbelt saltomortale oppe i luften. Fantastisk!

Der var en sølvklovn til trioen The Dandys i russisk barre med tre markante typer: Yuri Kreer, Johny Gasser og den dansende flyver Kiril Ivanov.

MARIA SARATCH EKVILIBRISME. Jeg er en meget stor fanatiker af håndstandsnumre. Det har jeg været siden jeg var 4 år gammel, hvor jeg oplevede tvillingerne Brownsky Twins udføre denne disciplin på Hansa Theater Hamborg. Ja, for næsten 60 år siden. Maria Saratch er ikke helt ny på markedet, hun har optrådt i en del år med forskellige koreografier. I Monte Carlo oplevede man hende oppe på en snoede piedestal, hvor man kunne nyde hendes færdigheder hele vejen op på den høje piedestal for derefter at udføre ekvilibrisme, når det er bedst. Hun bruger hendes spagat bløde lange ben til at man faktisk forestiller sig en blomst springe ud i alle variationer med grace, skønhed, kunnen og elegance. Jeg aldrig set en så vel udført håndstand af en kvinde. Hvis jeg var dommer ville jeg give hende en guldmedalje for at være The best of the very best indenfor denne changre.

MAYCOL ET LE GRAND CARROUSSEL DE CHEVAUX DU CIRQUE KNIE SWITZERLAND. Er nok den mest imponerende og smukke hestekarrusel, jeg nogensinde har oplevet, bestående af 30 hvide og sorte araberhingste. 

Maycol Errani ses med en af de lysende friserhingste i Monte-Carlo-festivalen, hvor hestekarusellen med 30 heste i manegen samtidig var det absolutte højdepunkt: Hesteentreerne fra 100-års jubilaren Cirkus Knie i Schweiz var i særklasse og fik både en velfortjent guldklovn og publikumsprisen. Ud over Maycol Errani blev hestene fremført af broderen Wioris Errani og ’arveprinsen’ Ivan Frederic Knie

IVAN KNIE PRESENTION DE CHEVAUX ET LIBERTE DU CIRQUE KNIE SWITZERLAND Circus Knies heste variationer er nok det bedste i verden, som jeg nogensinde har overværet live.

RAFAEL WALUSZ PICK POCKET. Jeg bliver altid begejstret, når jeg oplever en lommetyv. Det er altid spændende, her præsenteret af Rafael Walusz, der kunne sit kram til fingerspidserne og kunne holde publikum fanget. Lommetyvene findes der desværre ikke så mange af i cirkus regi mere, kun dem der står og holder øje med en inde på hovedbanegården i København. Jo, vi har jo vores egen Kenny Queen, som gør det fremragende, og som ligeledes har performed ude i den store verden med bravour.

FRANCOISE ROSLES JONGLAGE som virkelig tog kegler! En fransk kvindelig jonglør, der optrådte lidt utraditionelt. Som blandede bolsjer i en pose med forskellige typer af jonglerings rekvisitter såsom paraplyer ketsjere, ringe, fakler og bolde på en gang i bevægelse. Hun tog pressen med storm og havnede i alle de franske aviser, fordi hun kom fra Frankrig!

DUE SKYLINE TISSUES ARIENS. 2 smukke romantiske mennesker, der drømmer sig op på hængende tørklæder, som hænger ned oppe fra cirkuskuppelen. Nummeret bliver udført med skønne balletagtige bevægelser, som går videre hen i en sværhedsgrad af meget vovende og dristig akrobatik oppe over cirkusmanegen.

LA TROUPE ZOLA DE L"ASSOCIATION DU MONGOLIAN BASCULE. Gigantisk trup som imponerede i særdeles høj grad. Desværre havde de investeret i kostbare kostumer specielt til deres optræden i Cirkusfestivalen. Det distraherede deres fantastiske springbræt nummer.

Troupe Zola fra Mongoliets Statscirkus er kendt for deres kontorsionister. Det var også dem, der var repræsenteret i de første år i Monte-Carlo, men i år kom gennembruddet så med springbrætsartister – 12 stykker, der bygger pyramide til fem mand høj og er klar, når den sjette og syvende flyver kommer med dobbelt salto på vejen til toppen. Kostumerne er et nummer for sig, men bronzeklovnen var vel fortjent. 

IVAN ET WIORIS ERRANI LA DOUBLE POSTE DU CIRCUE KNIE. Det her er fantastisk at kunne komme til at se i live, det er en skøn drøm, man tror simpelthen det er løgn, dobbelt hestepost med smukke meget veldresseret heste fra Circus Knie I Schweitz Jeg oplevede et lignende nummer i Cirkusbygningen - København med Geraldine Knie for mange år siden ved et gæstebesøg af Circus Roncalli.

Cirkus Knie’s dobbelte ungarske post til tiden med kunstrytterne Ivan Frederic Knie og Wioris Errani på hver deres to friserhingste, mens 18 arabere løber ind under deres skrævende ben, mens de griber tømmerne, er imponerende spektakulært. Til sidst går det i galop, hvor de hver styrer ni heste. Det gør indtryk.

LA TROUPE DU CIRCUS THEATRE BINGO var inde flere gange. Der kommer flere og flere indslag, hvor de også er blevet bedre til at beherske deres kroppe til at nå højden og kvaliteten, og hvor de er kommet så langt i deres træning til også at kunne formå at udføre solo numre, der går op i en højere enhed.

Ukrainske Bingo Cirkus Theater er igen fremme med artist- og danseensemblet, der kan sætte liv i manegen. Ulykkeligvis var det den trup, der oplevede, at en af truppens trapez-piger, Tatyana, faldt over 10 meter ned, da sikkerhedslinen blev flået over, som var den et stykke sytråd. Ulykken kostede Tatyana sin førlighed og muligheden for at fortsætte som artist. I år var det først og fremmest de fem Bingo-drenge, der var i fokus i med deres medrivende breakdance i kinesiske master. Det fik de en bronzeklovn for. 

LES FLYING TUNIZIANI.  Flyvende dobbelt trapeznummer, bestående af 10 dygtige personer, hvor til sidst der blev gennemført en 5 dobbelt saltomortale uden at kikse. Fantastisk! Det har jeg aldrig tidligere oplevet.

Årets tredje guldklovn gik til The Flying Tunizani i et flyvende trapeznummer, der oprindelige kom fra Tunesien, men siden er blevet spædet op med flere nationaliteter. ‘Luftens helte’ kommer i dag med luftpost fra Amerika, Mexico, Venezuela og Brasilien. Luftnummeret udmærker sig ved, at griberne ikke kun fanger flyverne i hænderne, men også i benene. Klimaks: En femdobbelt salto.

Jeg bliver duperet hver gang!

KIEV MUNICIPAL ACEDEMY OPVISNING af veltrænet gymnaster sat op i en storslået koreografi med ca. 50 unge mennesker. Som jeg ser det, er der mange hamrende dygtige akrobater nu om dage, det er skønt at se. I gamle dage var der altid artistfamilier, som havde lærebørn med i deres trupper til efterfølgende at blive professionelle artister. Nu til dags er det desværre kun få cirkus i hele verden, hvor det kan lade sig gøre. Jeg har selv været udsat for det i Cirkus Dannebrog af de danske myndigheder. Lærebørn skal have den samme løn som selveste truplederen, som stiller rullende bolig til rådighed og træner dem, og selvfølgelig også har hele hovedansvaret!

Jeg var i lære for mange år siden! Jeg fik 100 Kr. om måneden + fri kost og logi. Jeg var mere en lykkelig bare for at kunne få lov til at optræde! Tiderne har ændret sig. Til sidst havde truplederen ikke råd til at betale hans lærebørn, så min pappa Haddy Enoch var nødsaget til at starte sit eget cirkus, således at hans lærebørn kunne få en værdig gage. Nu til dags er der mange dygtige talenter udefra og ligeledes fra cirkusfamilier der har holdt traditionen tro i mange generationer, men man må desværre erkende, der bliver færre og færre cirkus hvor artisten kan optræde i!

Det var igen en kæmpe gigantisk oplevelse ved Cirkusfestivalen Monte - Carlo 2020. Gad vide hvad de kan finde på i 2021.

klovn.gif (1460 bytes) 

7. februar 2020

Fastelavnsfest på Cirkusmuseerne. Såvel i Hvidovre som i Rold fejrer cirkusmuseerne fastelavn. Begge steder er det fastelavn søndag den 23. februar.

Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

Kom til den sjoveste fastelavnsfest på Cirkusmuseet. På dagen vil der være fri entré og masser af aktiviteter bl.a. tøndeslagning, sminkning, kreativt værksted og imponerende show med børn- og ungecirkusset "Arcus". Fra kl. 10-14 kan du lave din egen fastelavnshat eller -maske på vores kreative værksted. Du kan også blive sminket til den smukkeste cirkusprinsesse eller den sjoveste klovn.

Kl. 13.00 vil der være tøndeslagning og slikposer på Alarmpladsen for alle aldersgrupper.

Kl. 10 & 14.00 kan du opleve det fantastiske børne- og ungecirkus Cirkus Arcus i Fægtesalen. Bliv forbløffet over de unge artisters evner på jorden såvel som i luften. Der er også fri entré til forestillingen. Arrangementet slutter kl. 15.00.

Cirkusmuseet i Rold skriver:

Fastelavnsfestlighederne begynder i Rold Kirke kl. 13.15 med en fastelavnsgudstjeneste for hele familien, hvor man gerne må være udklædt.

Efter gudstjenesten går vi videre til Ridehuset ved Cirkusmuseet, der ligger tæt ved kirken. Her fejres fastelavn, og store som små har mulighed for at slå katten af tønden i kampen om at blive kattekonge og dronning. Der er to tønder – en for de små og en for de lidt større børn.

Man er naturligvis stadig velkommen til fastelavnsfesten på Cirkusmuseet, selvom man ikke deltager i gudstjenesten i Rold Kirke, og det er gratis at være med.

Programmet ser således ud:

Kl. 13.15 – 13.45: Børnegudstjeneste i Rold Kirke

Kl. 14.00: Tøndeslagning i Ridehuset ved Cirkusmuseet i Rold

Festlighederne er arrangeret i samarbejde med Cirkushusets Støtteforening, Rold Kirke og Rold Bylaug.

 klovn.gif (1460 bytes)

6. februar 2020

Ved årets cirkusfestival i Monte Carlo var det guld til Knie-familien for deres helt fantastiske hestenumre. Her foto af Maycol Errani med ’Grand Carrousel”. Alle fotos: Rud Kofoed / Ajour Press. Klik her for se video af nummeret.

Rud Kofoed skrev: Guldklovnen er i den grad fortjent. Knie-familien er hævet over enhver tvivl verdens stærkeste og mest respekterede kraft, når det kommer til frihedsdressur. Fredy Knie Junior lærte ’det hele’ af sin berømte far, Fredy Knie Senior, der vandt Guldklovn i Monte-Carlo i 1977. Fredy Junior vandt Guldklovn i 1996, hvor han mixede sine heste med zebraer og præsenterede høj skole og frihedsdressur.

I år vover Fredy Knie Junior at lade arven gå videre til sin talentfulde svigersøn, Maycol Errani, der således mixer to af Europas betydeligste cirkusfamilier i cirkuskunstens ypperligste og mest grænseoverskridende præstationer. Maycol startede egentlig med at præsentere tre elefanter, men hestene vandt og elefantnummeret gik videre til hans fætter Elvis Errani. Ind i mellem arbejdede han dog i en periode sammen med sin bror Guido i et nummer med ikariske lege, inden han igen var tilbage i sin favoritdisciplin som hestevisker.

30 heste sluppet fri i hver sine modsatrettede cirkler i en ’Grand Carousel’ er en passionsfyldt og fantastisk oplevelse af, hvor tæt den tålmodige hestevisker kan komme på sine smukke dyr. Det resulterer her i en overvældende, vildt smuk ballet, der kan give åndenød – og i hvert fald uhæmmet begejstring. Det er derfor heller ikke nogen tilfældighed, at Guldklovnen blev suppleret med årets publikumspris og flere andre af de mest betydningsfulde sidepræmier, der uddeles ved cirkusfestivalen.

Maycol Erranis – og Fredy Knie’s – Grand Carousel bliver fulgt op med en entre, der kan gøre publikum næsten lige så målløs: Ivan Frederic Knie og Wioris Errani’s dobbelte Ungarske Post med 22 friser- og araberhingste. De to unge, akrobatiske kunstryttere udfører deres nummer stående på ryggen af hver deres to smukke friserhingste, mens tredjehestene i en lind strøm passerer ind under deres skrævende ben. Rytterne bøjer sig kontrolleret og griber tømmerne og ender med hver at styre ni heste i galop i manegen rundt. Det er post til tiden, der vil noget.

Ivan Frederic Knie viste også frihedsdressur, siddende til hest. Han er søn af Maycol Errani og Geraldine Knie. Foto: Rud Kofoed /Ajour Press. Klik her for at se video af nummeret.

klovn.gif (1460 bytes)

6. februar 2020

Ny dyrevelfærdslov vedtaget. Fødevareminister Mogens Jensen fik i dag opbakning fra et enigt Folketing til en forenkling af dyrevelfærdslovgivningen. Den nye dyrevelfærdslov fastslår det klare formål at fremme god dyrevelfærd og respekt for dyr som levende og sansende væsener og danner dermed rammen for at løfte dyrevelfærden for dyr i Danmark. Den nye dyrevelfærdslov giver blandt andet ministeren mulighed for at forbyde alle vilde dyr i cirkus, blandt andet elefanter og søløver. I praksis handler det kun om elefanter, søløver og zebraer, idet andre vilde dyr blev forbudt allerede i 1963.

Fødevareministen fastsætter tidspunktet for lovens ikrafttræden. Ministeren kan herunder fastsætte, at dele af loven træder i kraft på forskellige tidspunkter.

Som bekendt solgte de to danske cirkus med elefanter deres elefanter til staten sidste efterår. Cirkus Arena, som var det eneste cirkus som ejede søløver, har solgt søløverne til en udenlandsk køber. Så selv om loven sådan set endnu ikke er trådt i kraft, har cirkusbranchen rettet ind efter politikernes ønsker.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. februar 2020

Norske Cirkus 2020. Norge har to cirkus: det store Cirkus Arnardo og det mellemstore Cirkus Agora. Cirkus Arnardo har premiere i Arendal den 14. marts. Cirkus Agora har premiere i Bergen den 18. marts.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. februar 2020.

Cirkus Krone i München. Cirkusdronningen Irene Thierry fra det lille danske Cirkus Krone har lige været med Briano’s Cirkusrejser i München. De så to forestillinger i det store tyske Cirkus Krone, som efter at Ringling lukkede kalder sig verdens største cirkus. I vintersæsonen viser Cirkus Krone altid 3 forskellige forestillinger i Cirkusbygningen i München: Den første spiller fra 1. juledag til udgangen af januar, den næste i februar og den sidste i marts. Et besøg hen over et månedsskifte giver derfor mulighed for at se to forskellige forestillinger.

Irene Thierry skriver:

Fredagens program, som var den sidste januar-forestilling, var rigtig godt. Martin Lacey, som af mange regner som verdens bedste rovdomptør, var rigtig god. Bingo-truppen var festlig, men dem har vi set før. Men de er dygtige, respekt for det. Klovnene Prosvirnin Family er herlige og knalddygtige stepdansere, og det kan jeg godt lide. Tennisjongløren Glenn Folco er jo altid perfekt. Så kom der noget som var utroligt: Clown Bilby, en lille bil som blev til en robot. En genial idé som kræver akrobatiske evner. Truppen Mostafa Danger med to store kæmpe dødshjul og et stort tårnline nummer var fremragende. Så var der Schweine-Stars, et sjovt grisenummer. Vioris Zoppis havde et dejligt strapat nummer, som han solgte godt. Jana Mandana Lacey præsenterede en heste-symfoni. Alt i alt en god forestilling, og for os var det dejligt at se deres cirkus bygning. Klik her for at se en videoteaser for forestillingen.

Lørdag var der premiere på februar-programmet. Der startede vi festligt med at spise i Augustiner-Keller, inden vi gik i cirkus med store forventninger. Det startede med elefanter, og det er godt, når de er der. Elefanter og heste var frem ført af Jana Mandana Lacey. Forestillingens gennemgående klovn var Prince Henry, som gør der godt og fanger publikum. Han lavede også spaghetti-nummeret og kaster spaghetti ud i mellem publikum. (I Danmark ville man nok gøre opmærksom på at man ikke kaster med maden, ha!). Eliane Biasini lavede et dejligt hula hoop nummer på hest. Et flot, flot nummer. Duo Zavatta et havde utroligt stærkt rulleskøjtenummer. Så kom Kolev Sisters, som er utrolig sympatisk og vanvittig dygtige og havde publikum i deres hule hånd og fik stående bifald. Sidste år fik de talentprisen fra Den Danske Cirkuspris, og de har netop vundet sølv ved Cirkusfestivalen i Budapest.

Et af mine favoritnumre er gentlemanjongløren Krisztian Kristof. Han er dygtig og har stor respekt for sit publikum. Flying Heroes i flyvende trapez var et af de bedste flyvende trapez-numre jeg har set. Utroligt sikre og en fremragende fanger og utrolig glidende overgange. Det var virkeligt et harmonisk nummer af de sjældne. Martin Laceys løvenummer var meget smukt, startede dejligt med leg med dyrene og publikum var ellevilde. Dejligt nummer. Sidste nummer var Truppe Zola med Schleuderbrett. De var utrolige og meget dygtige. Man skulle tro at de fik publikum med sig, men det kneb lidt. Men det var en dejlig forestilling, som jeg var så glad ved at se. Tak til Brian for nogle dejlige pladser i cirkus og en herlig tur. Klik her for at se en videoteaser for forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. februar 2020

Igen i år havde Briano’s Cirkusrejser mange danskere med i Monte Carlo. Forrest Line Vittrup og hendes søster Catrine. Bagved set fra venstre René Mønster Baldoni og hans kæreste Camilla Frimann, Lars og Karen Martinussen, Tiina Myllykangas og hendes mand Lasse ”Bonbon” Nørager. Foran dem Nathalie Enoch Fröchte, Katja Enoch med sønnen Josef i hånden, bag hende Brian ”Briano” Behrendt og yderst til højre Agnete Louise Enoch. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

klovn.gif (1460 bytes) 

1. februar 2020

Artisten og kaskadøren Freddi Steckels 70 års dag blev fejret ved en reception på Cirkusmuseet i Hvidovre den 1. februar. På billedet ses Freddi (th) sammen med fra venstre Benny Berdino, Ingo Stiebner og Jan Ketil. Freddi har optrådt i såvel Benny Berdinos Cirkus Arena som Jan Ketils norske Cirkus Agora. Klik her for at se flere fotos fra receptionen.

klovn.gif (1460 bytes)

31. januar 2020

Cirkus i vinterferien. Som tidligere år kan du mange steder i landet opleve cirkusforestillinger m.v. i uge 7 og 8, hvor skolebørnene har vinterferie. Børnene har kun en uges ferie. Om det er i uge 7 eller 8 skifter fra kommune til kommune.

Her er en oversigt over, hvad du kan opleve i år. Præcise spilletidspunkter kan du se i Cirkuskalenderen.

I København og på Sjælland og Bornholm

Cirkus Paniks vintershow

Årets vintershow hedder "Fri leg" og vises fra 9. til 16. februar i Paniks lille cirkusbygning i Vanløse. Adressen er Skjulhøj Allé 21, 2720 Vanløse. Det lille familiecirkus skriver:

Cirkus Panik sætter med dette års vinterferieforestilling nye grænser for leg på tværs af generationer. I manegen kan man i år opleve den legeglade familie, der i tre generationer udfordrer hinanden på tværs cirkusset mange discipliner. Forestillingens højeste formål er at vise at man ALDRIG, som i ALDIG, bliver for gammel til at lege. Cirkusorkesteret sætter de fabelagtige musikalske omgivelser til denne energifyldte cirkusforestilling for hele familien.

Cirkusmuseet i Hvidovre

Optræden af Skating Ernestos fra mandag 10. februar til og med fredag 14. februar. Det er alle dage kl. 11. Cirkusleg og kreativt værksted både i uge 7 og uge 8. I de nævnte uger også åbent fredag.

Skating Ernestos. Pressefoto

Museet skriver:

Fra d. 10.-14. februar alle dage kl. 11 vil der være artisteri fra øverste hylde, når Skating Ernestos besøger museet. Skating Ernestos består af Veronika og Paolo og deres lille søn. Både Veronika og Paolo er ud af gamle cirkusslægter og kommer fra henholdsvis Tjekkiet og Italien. De vil bl.a. optræde med smuk luftakrobatik, sjove klovnerier og et tempofyldt rulleskøjtenummer. Vi får også deres søn Daniel at se i manegen ligesom i 2015, hvor han tog publikums hjerter med storm på museet, da han optrådte med et bedårende klovnenummer som 4-årig! Sidenhen er han blevet en eminent jonglør med diabolo. Billetter til showet koster 20 kr. + entré til museet og kan købes online her. Eller på museet på forestillingsdagene.

Benny Schumans vinterferieforestillinger i Helsingør Bycenter

Benny Schumann byder fra 10. til 16. februar på vinterferieforestillinger i Helsingør Bycenter. De medvirkende er foruden Benny selv Edi Lafortes hundecirkus (han optræder også med et kort jonglørnummer) og Zora Nikodemova som rengøringsdame, der ender i en mega-ballon.

Edi Laforte var hos Cirkus Arli i 2009.

En halv time før forestillingerne vises en videofilm om Benny Schumanns 70 år som artist. Et kvarter før forestillingen har han cirkus workshop for børn.

Cirkusland i Årslev ved Slagelse

Fra 8. til 23. februar er der åbent hver dag fra 10 til 16. Entre 129 kr. 25 kr. rabat for medlemmer af Danske Cirkusvenner. Cirkusland skriver:

Nye shows i vinterferien                                                                                                                                        

I karneval-showet møder du hofnarren, der bl.a. vil præsentere dig for de talentfulde hulahop-prinsesser, illusionisterne der viser deres magiske evner og Iinedanserinden Frøken Ida.

Mister Tik Tak tryller desuden for og med Cirkuslands gæster.

Cirkusforestilling for børn og voksne

Hver dag spiller Cirkus Landino kl. 13:30. I forestillingen kan du opleve akrobater, klovnen Figaro, fodjongløren Miss Silvana, og vinderen af Den Danske Cirkus-talentpris 2018 Charmaine Berdino med sine dejlige heste.

Mød en verden af sjove oplevelser

Hele dagen har I mulighed for at gå på opdagelse i Cirkusland og komme tæt på vores dejlige dyr i deres stalde. I kan også besøge vores cirkusmuseum, der oser af nostalgi.

Deltag i vores vinterskattejagt, hvor I kan vinde en flot præmie.

Klovnen Figaros artistskole for børn og voksne

Drømmer du om at blive jonglør eller linedanser?

Så tag i artistskole og lær nye kunster med hjælp fra vinterferiens professionelle artister.

Alle aktiviteter og shows er gratis, når entréen til Cirkusland er betalt. Køb mad og drikke til rimelige priser i parkens bistro.

Husk varmt tøj, da enkelte af aktiviteterne foregår udendørs.

I 2018 modtog Charmaine Berdino årets talentpris fra Den Danske Cirkuspris. Her er hun fotograferet i Cirkus Arena i 2018. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Klovnen Figaro er et nyt bekendtskab for danskerne

Cirkus Big

10. til 15. februar i Vestsjællandscentret. Gratis adgang

Vestsjællandscentret skriver:

Igen i år kommer Cirkus Big og underholder med absolut latter-garanti for HELE familien. De vil jonglere, balancere, trylle, danse og underholde med klovneri, illusioner og gøgl.

Baldoni’s vintercirkus

13. til 15. februar: forestillinger i haller på Bornholm. (Svanekehallen, Hasle Hallen og Søndermarkshallen i Rønne). Det er tale om ca. 2 timer lange indendørs forestillinger i stil med dem, som Baldoni med stor succes har vist på Færøerne og til jul på Sjælland.

17. til 21. februar: Ishøj Bycenter. Forestillinger af ca. 30 minutters varighed.

De medvirkende er René Mønster Baldoni, Janacek-familien samt Sergey & Jelena, som var med i Baldonis julecirkus 2018 og hos Arli i såvel 2018 som 2019. På Bornholm tillige Julia & Joakim Myllykangas med jonglering og som kaskadører.

Jelena Vasiljeva vil blandt andet optræde i ringstand, ganske som hun gjorde hos Cirkus Arli i 2019

Julia og Joakim Myllykangas er børn af klovnen Lasse « Bonbon » Nørgager og fru Tiina. Foto fra Cirkus Krone i München, hvor de optrådte i februar 2018

På Fyn

Enoch’s Cirkus Show produceres af Jimmy Enoch og kan ses i Rosengårdcentret i Odense fra mandag den 10. til og med lørdag den 15. februar. Du kan opleve alt fra klovne og akrobatik til cykelshow og hunde. Gratis adgang.

De optrædende er

Berty Balder klovn

Eddy Carello jonglør

Josefine Casselly luftnummer

Patrick Harrison hundenummer

Jimmy Enoch cykelnummer

Jimmy Enoch. Foto fra showet i 2019. Fotograf: Jacob Boas Leitisstein

Cirkus Flik-Flak byder som tidligere år på en vinterforestilling. I år er det fredag d. 14. februar kl. 10 i Cirkus Flik-Flak’s lokaler, Herluf Trolles Vej 138, Odense SØ. Entre.

De skriver:

“Mine damer og herrer! Cirkus Flik-Flak har nu fornøjelsen at byde Dem velkommen til en overraskende og underholdende forestilling for børn i alle aldre.”

Sådan kan det lyde, når Cirkus Flik-Flak igen er klar med en ny og spændende forestilling, hvor inspirationen er hentet fra cirkusverdenen. Artisterne i Cirkus Flik-Flak viser bl.a. akrobatik, trapez, jonglering mv. Efter forestillingen vil der være mulighed for selv at prøve de forskellige cirkusdiscipliner.

I Jylland

Isabella Enoch Sosmans VinterCirkus.

Lørdag den 8. februar kl. 16.00: Blue Water Dokken, Esbjerg. Varighed: 2x40 min. samt pause. Entré.

10. til 16. februar: Indkøbscentret Borgen, Østergade 4, Sønderborg. Alle dage kl. 11 og 14. Gratis adgang.

Begge steder præsenteres forestillingerne af Isabella Enoch Sosman

Artisterne i Blue Water Dokken:

Rudi Brukson og hans hustru Irena med nye repriser.

Rico Brukson (med et andet jonglørnummer end sidste år).

Elena Brukson slør (tissue) samtidig med heste.

Chantal og Samantha Lutzny kvadrat i luften

Samanta Lutzny sæbebobler

Joel Lutzny diabolo og stolebalance

Sabrina Spindler husdyrenummer. Med ko, høns, geder og hunde

Bernhard Kaselowsky Mini og Maxi

Artisterne i Borgen:

Brukson familien (se ovenfor under Blue Water Dokken)

Nynne Hulsig Samuelsen trapez

Nynne og Nathalie Enoch Fröchte geder

Nynne Hulsig Samuelsen med nogle af Berhard Kaselowskis geder

Cirkus Krone i Aarhus Musikhus

L Ingen forestillinger. Musikhuset har sat lejen så højt, at rentabel drift er umulig. Så det er slut med den mangeårige tradition med Krone-forestillinger i Musikhuset i vinterferien. Der var en gang man kaldte Aarhus for smilets by. Men det er åbenbart historie ...

Cirkus Mascot

Cirkus Mascot besøger Toyota Nykøbing Mors den 8. Februar, Herning Centret i uge 7 og Aalborg Storcenter i uge 8. Gratis adgang.

De optrædende er medlemmer af familien Deleuran samt klovnen Ulmas/Gulio m. familie. Forestllingen svarer i det store og hele til den, som i efterårsferien blev vist i Spinderiet i Valby.

Gulio og Julia servere rottesuppe. Foto fra forestillingen i Spinderiet

 klovn.gif (1460 bytes)

26. januar 2020

Oh what a circus hedder det i en af sangteksterne fra musicallen Evita. Teksten kan også bruges om indledningen til en høring 23. januar i Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg om udfordringerne vedr. 45 minutters motion og bevægelse i løbet af skoledagen. Udvalgsformanden Anders Kronborg havde nemlig inviteret Cirkus Arena til at indlede høringen med en jonglør- og kaskadørentre udført at fætrene Patrick og Oliver Berdino. Anders Kronborg viste også selv at han kan jonglere med 3 kegler. Klik her for at se høringen - cirkusindslaget begynder ca. 2:30 minutter inde i optagelsen og slutter ca. 14 minutter inde i optagelsen.

klovn.gif (1460 bytes)

26. januar 2020

Yderligere artist til Zirkus Nemo. Ud over de artister, som blev nævnt her på siden 3. januar, kan du i årets forestilling møde den russiske akrobat Vladimir Georgievsky i et komisk trampolinnummer i stil med fx. Max Weldy. I 2015 var han med i den engelske udgave af Got Talent, men selv om han fik 4 gange ja fra dommerne kom han ikke med i semifinalen, da man fandt ud af at han ikke var englænder, men stjerne fra Moscow State Circus og havde optrådt i trampolin i mange år. Han har siden været med i såvel Slovakiets Got Talent som det franske Got Talent, hvor han optrådte under navnet Professor Wacko (Waco). I 2001 optrådte han i det svenske cirkus Scott under navnet Egon von Scwantz.

Vladimir Georgievsky, også kendt som professor Wacho og Egon von Scwantz. Pressefoto fra Zirkus Nemo

klovn.gif (1460 bytes)

24. januar 2020

Det svenske Cirkusakademi skriver

INBJUDAN till Akademimöte i Stockholm lördagen den 8 februari 2020 kl. 13.30 i ”Stallet” på Kaplansbacken 4 A-B (port in till gården) bredvid Kungsholms kyrka på Kungsholmen

Cirkusakademiens direktör Roy Himsel och Akademiledamöter samt cirkusvänner som besökt den 44:eInternationella Cirkusfestivalen i Monte Carlo berättar och rapporterar om alla utdelade clownvalörer. Hjärtligt välkomna till möte med Cirkusakademien, öppet för alla cirkusintresserade!

OBS! Anmälan om deltagande senast den 6 februari till Margareta Vesterlund, tel. 076-0166464 alt. margareta.vesterlund@hotmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

23. januar 2020

Vinderne i Monte Carlo

Guldklovn

Hestenummeret La Cavalerie du Cirque Knie præsenteret af Ivan Frederick Knie og Maicol og Wioris Errani. Nummeret fik tillige publikumsprisen.

Martinez Brothers (antipode)

Les Tuniziani (flyvende trapez)

Om Knies nummer skriver Rud Kofoed:

30 heste sluppet fri i hver sine modsatrettede cirkler i en ’Grand Carousel’ er en passionsfyldt og fantastisk oplevelse af, hvor tæt den tålmodige hestevisker kan komme på sine smukke dyr ... Maycol Erranis ... Grand Carousel bliver fulgt op med en entre, der kan gøre publikum næsten lige så målløs: Ivan Frederic Knie og Wioris Errani’s dobbelte Ungarske Post med 22 friser- og araberhingste.

Ivan Frederic Knie var den yngste på guldholdet og fik derfor lov at holde den eftertragtede Guldklovn. Foto : Rud Kofoed / Ajour Press

Sølvklovn

Sergey Nesterov med hans hvide tigre

Troupe Acrobatique de Shandong (tallerkenbalance og hattejonglører)

Kolvnen Henry Ayala og hans trup (klovneentre samt tårnlinenummer)

The Dandy’s (russisk barre)

Bronzeklovn

Flash of Splash (luftnummer)

Troupe Efimov (håndvoltige og trampolin)

The Bingo “5 boys”

Troupe Zola du Mongolia Circus (springbræt)

Klik her for at se Rud Kofoeds reportage fra prisuddelingen med massevis af fotos.

Cirkusdronningen Agnete Louise Enochs reportage fra festiallen bringes ved opdatering af denne side 8. februar

klovn.gif (1460 bytes)

23. januar 2020

Cirkushusets Museumsforening, der er støtteforening for Cirkusmuseet i Rold, har lige udsendt årgang 34 af deres årsskrift Cirkusbygningen. Cirkusbygningen er Miehe-familiens gamle ridehus i Rold, ikke den i København. Bladet er på 12 sider i A5-format og fortæller bl.a. om uddelingen af cirkuspriser i 2019, som foreningen var medsponsor for, om et besøg på Cirkuskroen i Aarhus, om en kommende særudstilling om Cirkus Schumann og cirkusdyrene samt om en skulptur af den verdensberømte klovn August Miehe. Sidstnævnte er foreningen initiativtager til, og der er fundet en række sponsorer. Der bliver tale om en træskulptur i oliebehandles egetræ, udført af den anerkendte skulptør Peter Hausgaard Gregersen.

Det koster kun 50 kr. om året at være medlem af Cirkushusets Museumsforening. Medlemmerne har gratis adgang til Cirkusmuseet i Rold og en række af Nordjyllands Historiske Museums andre afdelinger. Har du lyst til at blive medlem, så send en mail til cirkushuset.rold@hotmail.com eller skriv til formanden Jørgen Skov Andersen, Poppelvej 10, Rold, 9510 Arden.

klovn.gif (1460 bytes)

22. januar 2020

DET SKER I PARIS - slut med transport-strejken vilken omöjliggjorde transporter till diverse shows, exempel: CIRQUE ARLETTE GRUSS/ HOUSCH ma HOUSCH , theater  DEJAZET /komisk one-man-show utan tal/, SEBASTIEN MOUSSIERE, magic show, theatre LES BELIERS DE PARIS.

ARLETTE turnerar , HOUSCHmaHOUSCH stoppade och är i MONTE CARLO, MOUSSIERE turnerar, ingen ville vänta tills denna industrial action kom av sig, vilket skett nu.

Som en ringa ersättning kan jag rekommendera att söka INTERNET: ARLETTE GRUSS, HOUSCHmaHOUSCH ochSEBASTIEN MOUSSIERE MAGIC, det finnes ett stort antal fina fotos!

Jag hänvisar till min write up: 14 DEC, 2019.

Nu breder sig - i bästa fall -  lugn och ro  --  write ups till www.circus-dk.dk

kommer !!

DET SKER I PARIS !!!

------------------------------ reported by  ZARRO ZARRO.’

 klovn.gif (1460 bytes)

21. januar 2020

GRAVITY & OTHER MYTHS er et australsk nycirkuskompagni. I december viste de forestillingen Backbone i Paris. Tommy Hardam fra Cirkus Flik-Flak skriver:

I forbindelse med en tur i Paris fra 26-31/12 2019 var vi inde at se flere fantastiske forestillinger i Paris.

Dette show var noget af det vildeste som vi så.

Showet, Backbone, starter med at alle 10 akrobater ligger på scenen og langsomt rejser sig, i takt med at lyset ved publikum bliver dæmpet.

Alle artister rydder op på scenen og skiftes til at komme frem og klæde om ved scenekanten. En ting de gør igennem hele showet, skifter tøj, både med hinanden og fra tøjstativet.

De startede nærmest med at lave 2 mand høj, hvor de dansede og lavede mange forskellige ting.

Herfra gik det til 3x3 mand høj, hvor de gik forlæns og baglæns, på tværs af manegen. Deres tillid og træning var helt vild. Allerede der kunne jeg sige, at jeg aldrig har set noget lignende.

Og så fortsatte det ellers bare med den ene akrobatiske nyskabelse efter den anden.

Piger, der ligger på 5 bambus kæppe (vel at mærke på spidsen af pindene).

Utallige kast og kravlen på hinanden, håndstand på gulvspand og på hovedet.

Baglæns orm, salto med og uden skrue, rullefald, jeg kan slet ikke nævne alle formationerne, for jeg ved ikke hvad de hedder.

Dette er virkelig et mageløst show. Hvor der er lagt vægt på styrke, timing, formationer, nyskabelse, tillid samt et lys og lyd. Og ikke så meget på kostumer, makeup, klovneri og avanceret udstyr.

Truppen er del af et kompagni, bestående af 10 unge og meget stærke akrobater, primært fra Australien, men også fra USA. Samt 2 musikere, der sørger for et præcist og et meget stilrent lydbillede.

Showet har været vist fra d. 6-29/12 i Paris og fortsætter herefter rundt i Frankrig. For at se en videotrailer fra showet: klik på https://www.gravityandothermyths.com.au/shows/backbone

I dagene 20. til 22. marts kommer en anden trup fra GRAVITY & OTHER MYTHS til Baltoppen i Ballerup med showet "OUT OF CHAOS…", der præsenteres som ”Et imponerende og bjergtagende show – der rykker på din opfattelse af hvad den menneskelige krop er i stand til.”

Det er ikke det samme show, som vi har set, men fra samme skabere, så det er formentligt mindst lige så godt. Se nærmere i Cirkuskalenderen om billetbestilling mv.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. januar 2020

Freddi Steckel 70 år. "Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det" sang Osvald Helmuth for mange år siden. Og det passer godt på en af Danmarks kendteste artister, kaskadøren Freddi Steckel. Når man ser med hvilken lethed, han smider rundt med sine partnere og selv bliver smidt rundt med, skulle man ikke tro, at han nu rundede 70! Freddi Steckel blev født på Sjølund i Espegærde den 29. januar 1950. Forældrene var cirkusdirektør Frederik Schmidt, bedre kendt som klovnen Gugele, og hans norskfødte hustru Dina. Frem til 1950 drev Fredrik Schmidt Cirkus Brødrene Schmidt sammen med broderen Arnold. Efter sæson 1952 blev Arnold eneejer af foretagendet, som fortsatte frem til 1955. Frederik tog derimod sammen med fru Dina og parrets børn Norge, hvor de optrådte i Cirkus Empress i 1953, 1954 og 1955. Efter engagementet i Norge fortsatte Frederik Schmidt i mange år med sit klovnenummer Gugele & Co., blandt andet bistået af fru Dina og børnene Randi, Freddi, Jacki og Heidi. De 4 søskende optrådte også selv, blandt andet under navnet 4 Steckels.

Freddi Steckel ændrede med årene sit nummer, og hans kaskadørnummer Steckel's hører til de allerbedste på markedet. I 2002 turnerede han med Cirkus Merano i Norge. I 2003 sprang han med kort varsel til, da det svenske Cirkus Maximum manglende et nummer, og havde i løbet af sæsonen ikke mindre end 3 forskellige partnersker, da hans normale parter på grund af andre aftaler kun kunne være med en del af sæsonen. I 2004 turnerede han med Cirkus Dannebrog, hvor han havde Isabella Enoch Sosman som partner. I 2008 og 2009 kunne man opleve ham i Cirkus Baldoni med direktørfruen Thessa Mønster som partner. I 2013 var han tilbage i Cirkus Dannebrog, denne gang som sprechstallmeister og regissør. Han seneste cirkussæson i Danmark var i 2018, hvor han turnerede med Cirkus Baldoni og havde direktøren René Mønster Baldoni som partner. 2019 tilbragte han i Sirkus Jesper i Kristianssand Dyrepark i Norge. Skønt pæredansk har han i snart mange år boet i Trelleborg i Sverige. Når han altså ikke er ude at optræde!

Freddi Steckel

 klovn.gif (1460 bytes)

15. januar 2020

13. internationale cirkusfestival i Budapest. I år blev festivalen afholdt i dagene 8. til 13. januar. Den bød som de tidligere Budapest-festivaller på et væld af flotte numre. Festivallen afholdes i lige år, og det var femte gang Briano’s Cirkusrejser havde et hold danskere og en enkelt svensker med til Budapestfestivalen.

Traditionen tro var der mange danske gæster i Budapest, bl.a. 25 med Briano’s Cirkusrejser. Her ses nogle af Brianos gæster.  I forreste række ses som nr. 2 og 3 fra venstre Danmarks yngste cirkusdirektør Christian Gerner Frost fra Cirkus Mondolino sammen med hans lidt ældre kollega Irene Thierry fra Cirkus Krone. Tv. for Christian hans far Gribskovborgmesteren Anders Gerner Frost. Bagerst midt i billedet rejsearrangøren Brian. Tv. foran ham Danske Cirkusvenners formand Kim Thanning Olsen og til venstre for ham Den Danske Cirkuspris formand Ole Simonsen. I forreste række ses også René Mønster Baldoni og Camilla Frimann fra Cirkus Baldoni. Yderst th. den ”gamle” søløvedomptør Addie Jepsen. Foto: Lotte Ramsing

Festivallen, som næst efter Monte Carlo-festivalen er en af verdens mest prestigefylde, var også besøgt af en lang række cirkusdirektører. Som afdøde Calle Jernström fra Cirkus Finlandia sagde til mig for nogle år siden: ”I Budapest kan du finde noget du kan bruge og betale. Det kan du ikke i Monte Carlo.”

To numre fik særdeles velfortjent festivalens toppris, The Golden Pierrot:

- Merrylu & Jozsef Richter - Pas de Deux

- China National Acrobatic Troupe

Merrylu, hvis fødenavn er Casselly, er velkendt i Danmark fra de mange sæsoner, Casselly-familien var hos Cirkus Arena. En periode var hun forlovet med Patrick Berdino, og i 2012 red de sammen Pas de Deux i Arena-forestillingen. Nummeret hos Arena var dog langt fra på niveau med det imponerende ridt, Merrylu viste sammen med Jozsef Richter, som hun blev gift med i 2016. Nummeret indbragte dem en guldklovn i Monte Carlo i 2018 og nu altså også en toppris i Richter-familiens hjemland Ungarn.

China National Acrobatics Troupe blev etableret i 1950 og har siden vundet et utal af medaljer ved diverse festivaler. I Budapest viste de kinesiske akrobater med to fantastiske numre: I det ene, kaldet Black and White Fantasy, viste 9 artister fantastisk flot akrobatik, medens det andet, Pagoda of bowls, bød på håndvoltige med kast af kvindelige akrobater, som bar skåle med vand.

Fire numre fik 2. prisen, the Silver Pierrot

- Yves & Ambra - tissue

- Kolev Sisters - akrobatik

- Virtuoso 5 - luftnummer

- Truppe Alania - kosakridt

Yves & Ambra optrådte i Cirkus Benneweis i 2010. I det entre, de viste i Budapest, var de indsmurt i guldsminke, hvilket gjorde det i øvrigt flotte nummer ekstra spektakulært.

De to kønne unge Kolev Sisters, der viser girlpower i særklasse, var hos Cirkus Arena i 2019 og fik årets talentpris fra Den Danske Cirkuspris for deres flotte nummer. Deres første pris nogensinde. Juryformanden Ole Simonsen spåede, at det ikke blev deres sidste. Siden har de da også vunder priser ved cirkusfestivalen i Moskva og nu altså også ved den prestigefyldte Budapest-festival. Og det bliver næppe deres sidste pris.

De russiske artister fra Virtuoso 5 viste et nummer, hvor de på en platform på en gynge som hang ned fra cirkuskuplen gyngede mellem to stiger og blandt andet under gyngeturen stod 3 mand høj og optrådte med perch. Nummeret er helt nyudviklet        

   

De 9 mand store russiske Alania-trup vist flot kosakridt, som bød på alle de traditionelle tricks.

Fire numre fik bronzeprise, en bronze Pierrot

- Duo Vitalys - håndstand / hånd til hånd

- Equivokee - klovnetrio

- Semyon Krachinov - jonglør

- Fantastic Elves – luftnummer

Due Vitalys nummer mindede lidt om det Duo Kvas viste i Zirkus Nemo i 2019 og bød således også på hoved-til-hoved balance, medens undermanden satte sig ned. Men de to artister fra Duo Vitalis, som kommer fra Peru, sluttede ikke der: Undermanden gik med makkeren på hovedet ned af en trappe og rundt i manegen for så sidst at gå op på podiet igen. Imponerende!

Klovnetroen Equivokee havde flere fine entreer med meget nytænkning.

   

Den russiske jonglør Semyon Krachikov begejstrede publikum hos Benneweis i 2013 med sit hæsblæsende jonglørnummer Krachnikov Fire of Juggling, som Dawid Benneweis året før havde set hos Knie i Schweiz. Nummeret er ikke blevet ringere siden da og kunne godt have fortjent en sølv pierrot

Truppen Fantastic Elves bød på kast af artister mellem to fangere, se foto. Nummeret virkede lidt ensformigt.

Festivalen bød på mange andre numre, som hvis pladsen tillod det også kunne fortjene omtale. En enkelt trup, Evtushenko Group, dog ikke for det positive: deres entre i flyvende trapez bød på så mange fejl, at de burde træne noget mere inden de stillede op til en international festival. Klovnen Emelin, som hos Benneweis i 2000 og svenske Maximum i 2007, var heller ikke noget at råbe hurra for.

Ud over de artister, som var med i de egentlige festivalforestillinger, var der også et Newcomer show for uge talenter. Her var det en velfortjent guldmedalje til den unge jonglør og barnestjerne jonglør Manuel Rico Varga, som både havde talent og udstråling.

En anden barnestjerne, rola rola artisten Roberto Varga, måtte derimod lidt overraskende gå tomhændet hjem. Han havde måske ikke helt samme udstråling som Manuel Rico Varga. Til gengæld ville hans nummer også være imponerende, hvis det var udført at en voksen artist, medens Manuels nummer nok mest imponerende, fordi det blev udført af en halvstor knægt.

Den danske artistagent mv. Jörgen Börsch er en fast gæst ved de førende festivaler. Her ses han sammen med et af jurymedlemmerne Fabio Montico, som er formand for den italienske cirkusfestival (Latina-festivalen). Det er Jörgen til højre.

Rejsearrangøren Brian “Briano” Behrendt omgivet af to cirkusdronninger: Agnete Louise Enoch fra det nu lukkede Cirkus Dannebrog og Irene Thierry, der håber at familiens Cirkus Krone kommer på landevejene i år, hvor hun kan fejre sit 70 år artistjubilæum. Briano arrangerer i øvrigt en ny tur til Budapest i dagene 13. til 16. marts, hvor man skal se to af de ungarske cirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

13. januar 2020

Cirkus Trapez 2020. Der er landspremiere i Kolding 8. april. Som i 2019 har de valgt endnu engang at samarbejde med det Belgiske Mediatoon for at bringe Yakari, Lille Torden og alle deres venner til live. Yakari vil som i 2019 blive spillet af den unge Nynne Hulsig Samuelsen.

Blandt de øvrige optrædende er Donnert familien med deres ungarske rytternummer. To medlemmer af Donnert-truppen rider derudover Pas de Deux på hest. Danskerne oplevede Donnerts i Cirkus Benneweis i 2013 og svenskerne året efter i Cirkus Brazil Jack, hvor de også var i 2017. Det er usikkert om truppen hos Trapez har lige så mange medlemmer som hos Benneweis og Brazil Jack.

Donnert-familien er blandt de optrædende i årets forestilling i Cirkus Trapez

Bernhard Kaselowsky præsenterer sine frieserheste og et stor og lille-nummer.

Richard Donnert og Eva Varadi viser det quick-change nummer, jyderne kunne opleve i 2016 i Cirkus Krone og sjællænderne året efter i Cirkus Arli. Eva Varadi viser tillige et hula-hop nummer. Hun kommer fra en kendt ungarsk artistfamilie og er nok mest kendt for sit antipode nummer (fodjonglør), som hun viste i Cirkus Krone i 2002, 2003, 2007 og 2016, i Baldoni’s julecirkus i 2008 og hos Arli i 2017.

Richard og Eva Donnert med quickchange

Benjamin Pfeiffer, som ikke tidligere har optrådt i Danmark, er tempojonglør og viser derudover et papegøjenummer.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. januar 2020

Cirque de Paname "Le Monde de Jaleya".

Tommy Hardam fra Cirkus Flik-Flak skriver:

I forbindelse med vores tur i Paris fra 26-31/12 2019 så vi blandt andet denne forestilling.

Det er en nycirkusforestilling, der virkelig var noget ud over det sædvanlige.

En eventyrlig rejse gennem flere fantasi verdener for at finde ud af, hvor Oliver (hoved personen) hører hjemme.

Gennem forestillingen er der masser af dans og avancerede cirkus discipliner. Meget nycirkus inspireret uden at være ensformigt.

Historien var meget storslået fortalt, og vi sad virkelig tilbage med følelsen af at have oplevet noget storslået.

Der var meget teknik med i showet, som dog ikke var med for teknikkens skyld, men for at fremhæve storheden i fortællingen.

Alle fotos er pressefotos, stillet til rådighed af Cirque de Paname

Forskellige tricks fra showet:

Elastik strop (Supermand flyver gennem en ring af vand)

Dobbelt trapez med mand og dame, hvor damen kastes rundt, og gribes næsten for sent, flere gange.

Springbræt og kinesisk pæl. Hvor 4 artister hopper mellem pæl og bræt for at få hinanden til at flyve højere og vildere hele tiden.

Pole-akrobatik.

Avanceret ring (boble der kan åbnes i bunden), udført at dygtig artist.

Luftboble

Avanceret springvand, kombineret med manipulerbar vandvæg, hvor alle mønstre og tekster kan laves.

Svævende kinesisk pæl. 3 stk. på en gang.

Det hele blev båret frem af live musik og sang. Meget dygtigt fremført af en herre og en dame.

Forestillingen kan ses i Paris indtil 23/2. For at se mere: klik på https://www.cirquedepaname.com/en/the-world-of-jaleya/

 klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2020

Danske cirkus i 2020. Her er en oversigt i alfabetisk rækkefølge over de cirkus, som turnerer i 2020, samt en oversigt over optrædende i det enkelte cirkus. Nogle af artistnavnene har før været nævnt her på siden.

Cirkus Arena: Landspremiere på Bellahøj den 25. marts. Forestillingen præsenteres af Bubber og Julie Berthelsen. De medvirkende artister Alex Porsing og hans motocross-team FMX Danmark, Danguir-truppen på tårnline, rola-rola akrobaten Paulo Kaiser, Wolfgang Lauenburger og hans hunde, akrobaterne Tumbling Troupe, Laura Berdino med heste i frihedsdressur, Duo Costace samt Cirkus Arenas husklovn Jimmy Folco

       

Rola-rola akrobaten Paulo Kaiser var hos Arena i 2016. I 2019 optrådte han i Cirkusland. Hans speciale er spring fra bræt til bræt

Wolfgang Lauenburger var hos Arena i 2010. I 2008 optrådte han i Benny Schumanns efterårsforestilling.

Duo Costache var også hos Arena i 2017 og 2019 med hhv. et perchnummer og et luftnummer.

Cirkus Arli: landspremiere i Fløng 29. marts. Ud over medlemmer af familien Arli kan du møde klovnen og multiartisten Francisco Fratellini. Navnene på øvrige optrædende er endnu ikke offentliggjort.

Francisco Fratellini var senest hos Arli i 2018. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Cirkus Baldoni: landspremiere i Lyngby 24. marts. Ud over direktøren René Mønster Baldoni medvirker blandt andre muskelmanden Denis Ilchenko, Martyn Chabry med kostumeskift og som virtuos på instrumenter, håndstandsartisten Michael Mudrak samt Janacek-familien med papa Eddie i rollen som forestillingens klovn samt i en musikalsk klovneentre sammen med René Mønster Baldoni.

Michel Mudrak var den mandlige halvdel af Duo Hands to Violin, som var hos Baldoni i 2016

Eddie Janacek var også klovn i Baldonis 2017-forestilling. Familien har været hos Baldoni siden 2016.

Zirkus Barnly: ingen oplysninger.

Cirkus Krone: ingen oplysninger.

Cirkus Mascot: Landspremiere i Roslev 25. marts. Ud over medlemmer af familierne Deluran og klovnen Gulio og hans familie er navnene på de medvirkende endnu ikke offentliggjort.

Zirkus Nemo: landspremiere 11. april i Horsens. Ud over Søren Østergaard er navnene på de medvirkende endnu ikke offentliggjort. Under pressefotos på Nemos website findes imidlertid et foto af rola-rola duoen Meleshins Brothers, som ikke tidligere har optrådt i Danmark.

Meleshin Brothers mestrer rola rola i 2 etager. Foto fra Cirkusfestivalen i Budapest 2012, hvor gæster fra Briano’s Cirkusrejser oplevede dem.

Yderligere er der billeder af jongløren Claudius Specht, hula hop-stjernen Geraldine Philadelphia samt håndstandartisterne Duo Solys, som alle tre tidligere har optrådt i Nemo. Tatiane og Hector fra Duo Solys fik en datter den 25. december. Den lille pige skal hedde Freya. Den nybagte mor Tatiane forventer at være klar til at gå i manegen, når sæsonen starter. Et stort tillykke til Tatiana og Hector, som i 2018 fik prisen for årets bedste nummer.

Cirkus Trapez: landspremiere 8. april i Kolding. Navnene på de medvirkende er endnu ikke offentliggjort.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2020

Runde dage i 2020. Flere inden for den danske cirkus- og artistverden kan fejre en rund dag i løbet af 2020:

24/1 2020: Per Tofte ”Tøffe” Nielsen 60 år

29/1 2020: Freddi Steckel 70 år

29/3: Ann Alakazam 85 år

6/4 2020: Leif Conradi 90 år

26/4 2020: Martin Arli 60 år

23/5: Benny Schumann, 75 år

4/10 2020: Niels Plys 60 år

22/10 2020: Isabella Enoch Sosman 60 år

24/10: Palle Bay Henriksen (Mr. Toons) 50 år

Jeg vil blive glad for en e-mail, hvis du er opmærksom på andre runde dage, som jeg burde have haft med i oversigten.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2020

Cirque d'hiver Bouglione. En gruppe fra den fynske børne- og ungdomscirkus Flik-Flak var i Paris i dagene 26-31/12. De så flere fantastiske forestillinger, som vil blive omtalt her på siden.

Fredag d. 27 dec. 2019 besøgte de Cirque d'hiver Bouglione i Cirkusbygningen Paris. Vintersæsonens forestilling var omtalt af Zarro Zarro her på siden 26. oktober 2019. Men da Cirque d'hiver Bouglione nok er det franske cirkus, som flest skandinaver drømmer om at besøge, får du her Tommy Hardams beretning om besøget i Cirque d'hiver Bouglione.

En fantastisk flot cirkusbygning hvor intet er overladt til tilfældighederne.

Vi besluttede at vi ville se eftermiddagsforestillingen fredag d. 27. december.

En fantastisk flot cirkusbygning hvor stemningen var i top fra vi trådte ind i bygningen.

Til eftermiddagens forestilling var alle billetter næsten udsolgt og der var masser børn.

Forestillingen var en klassisk cirkusforestilling med flotte kostumer og dygtige artister.

Stort velspillende cirkusorkester.

Alle fotos taget af Cirkus Flik-Flak

Forestillingen blev præsenteret af sprechstallmeister Michael Palmer og en trio af klovne, der holdt showet sammen.

Nogle af de numre som imponerede, var bl.a. Artisterne White Night som startede med forskellige numre på ultrawheel (et-hjul uden sadel) og herefter fortsatte med jonglering med store bolde samtidig. Nummeret sluttede med cykel på ultrawheel med 7 bolde i luften. Dette var klart et af de sejeste numre.

Et andet nyt nummer var Daniel Golla fra Tyskland der imponerede med fjernstyret fly. Dette nummer var ekstremt svært, og jeg tror aldrig jeg ville kunne lykkedes med at flyve et på hovedet, på samme måde, som hvis den flyver normalt.

Af andre numre kan nævnes: Victoria Bouglione med Hulla hop.

3 Stærke Damer "La Troupe Bingo", der lavede akrobatik, med meget smidighed og styrke.

Hundeshow med 8 puddelhunde fremført af Evgeny Komisarenko

Evgeny Komisarenko og hans puddelhunde

Konstantin Muraviev som tidligere har besøgt Danmark med hans hjul. Hvor han gerne vil tabe sig, og blive bodybuilderagtig, og det lykkedes rigtigt godt, indtil han tager sig en øl.

Stærkmands duo "Le duo AA" med langsom par akrobatik. Meget imponerende udført.

Dødshjul udført af "Duo Shock", dresserede katte, kamel-nummer, Kinesiskpæl med en stærk og smidig ung mand.

Regina Bouglione med sine flotte kameler

Duo Shock

Cirque d'hiver Bouglione slutter sæsonen 15. marts 2020.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2020

Websiden Cirkus i Danmark har haft knap 30.000 hits (besøg) i 2019. Tælleren kan ses nederst på den første side (den, hvor du vælger sprog). Tælleren registrerer ikke skift mellem de enkelte undersider eller deep-links til siden. Den får derfor ikke besøgende med, som fx via Google og smartphone går direkte ind på nyhedssiden.

Som tidligere år har besøgstallet været højst i cirkussæsonen.

Siden har mange læsere, som besøger den en eller flere gange om måneden. Adskillige hver weekend, fordi siden med nyheder normalt opdateres hver lørdag. Til de faste læsere kommer et stort antal, som i anden forbindelse falder over siden, herunder journalister, som foretager research. På nyhedssiden bringer vi nyt fra den danske cirkusverden, herunder om danske artisters optræden i udlandet. Vi omtaler også cirkus i nabolandene Sverige og Norge. Siden november 2006 har vi tillige bragt omtale af cirkus m.v. i Paris, skrevet af vores trofaste korrespondent Zarro Zarro. En særlig sidste-nyt side opdateres, hvis der er særlige nyheder siden seneste ugeopdateringer. Kalendersiden opdateres dagligt, hvis der er ændringer.

Ud over nyhedssiden og kalendersiden indeholder Cirkus i Danmark sider med historiske fakta om de enkelt danske cirkus, om cirkussamlinger og museer, om cirkuslitteratur på de skandinaviske sprog, om danske cirkusfamilier og om foreninger for cirkusinteresserede. Derudover findes der en underside med lidt længere artikler om cirkus. Klik her for at finde links til de omtalte undersider (findes et stykke nede på den side, der kommer frem).

klovn.gif (1460 bytes)

Link til nyheder fra 2019

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden