samlinger.gif (2504 bytes)

Fakta om cirkussamlinger og museer

Cirkusmuseum.gif (98439 bytes)

Cirkusmuseet i Hvidovre med Barlys samling har til huse i den gamle kommandantbygning i Avedørelejren i Hvidovre.

 

Cirkusmuseet i Hvidovre

Museet er åbent søndag til torsdag fra 11:00 til 15:00.

Adressen er Avedørelejren, Avedøre Tværvej 10, Hvidovre. Bus 133 kører til døren (133 kører fra Valby station til Avedøre station og omvendt).og bus 1 A, som passerer Hovedbanegården, holder få minutters gang fra museet.

Museet har en af Europas største samlinger af materiale om cirkus. Barlys samling er en del af museet.

Jongløren Ølund Barly (1917-1999) var søn af en cirkusmusiker. Barly var aldrig i tvivl om sin fremtid: CIRKUS - som artist og som samler. Begge dele optog ham allerede som barn. Når de andre drenge sparkede til bolde, så jonglerede Barly med dem og jobbet som programsælger gjorde det muligt at følge artisterne på nært hold. Ølund Barly debuterede i National Scalas Kunstnerforum i 1937 - og derefter var artistkarrieren stukket ud. Barlys samling på mere end 80.000 effekter er blevet til gennem et langt livs ihærdig indsamling og mange donationer fra trofaste artistvenner. Ølund Barly har aldrig købt anonyme samlinger, men oftest modtaget genstandene af personer for hvem de betød et langt livs erindringer. Ølund Barly har suget de spændende historier til sig. Samlingen er således ikke blot billeder og dragter - men levende historier.Tryllekunstneren Truxas samling indgår i Barlys samling.

Hjemmeside: www.cirkusmuseum.dk (sprog: dansk og engelsk)

barly.gif (25349 bytes)

 

Foto af Ølund Barly, gengivet med velvillig

tilladelse fra Barlys samling

Barlysvaerelse,svemagi.jpg (22732 bytes)

I Cirkusmuseet i Hvidovre har man indrettet en kopi af Barlys værelse

(Foto: Sveriges Magi-Arkiv)

 

Nedenstående fotos, taget af Lise Kokholm, viser effekter fra samlingen i Cirkusmuseet i Hvidovre:

M35-09 tryl.jpg (9449 bytes)    M348-10 dragt.jpg (6561 bytes)    M351-08 babydragt.jpg (11100 bytes)

Cirkusmuseet i Rold ligger i Nordjylland, ca. 15 km.  nord for Hobro. Det er etableret i 1982 i tilknytning til det ridehus, som cirkus Miehe byggede i 1912. Museet har en udmærket, men ikke særlig stor samling. Det er en del af Nordjyllands Historiske Museum. kun åbent i sommerhalvåret. 

Link til hjemmeside: http://nordmus.dk/cirkusmuseet

cirkusmuseet3.jpg (9513 bytes)             udstilling1.jpg (11054 bytes)

Cirkusmuseet i Rold. Stakittet foran museet stammer fra Cirkus Morenos vinterkvarter. (Fotos venligst udlånt af Cirkushusets Museumsforening)

Norske og svenske samlinger

Det svenske cirkusakademi (på svensk: Cirkusakademien - Akademien för cirkuskonstens bevarande i Sverige) har siden 1975 samlet materiale om cirkuskunstens og dens udøvere. Samlingen hører nu til de største i Europa. Dele af samlingen kan ses på Sveriges Cirkusmuseum på Ingelsträda Skola. Ingelsträde ligger tær ved Höganäs, ca. 10 kilometer nord for Helsingborg. I sommeren 2007 er der åbent lørdage og søndage fra 12 - 16. Øvrige dage efter aftale med Max Carling på telefon + 46 042 217 001.

Norsk Cirkusarkiv har en permanent udstilling på Follo Museum i Drøbak (ca. 30 km. syd for Oslo).

Det Glade Arkiv ligger i Tønsberg i Norge. Det er nordmanden Herman Berthelsens private cirkusarkiv med bøger, billeder, plakater med mere om underholdningskunst, først og fremmest cirkus og tryllekunst. Det Glade Arkiv har bl.a. udgivet pjecen Gøglerleksikon og bidraget med billeder i diverse bøger, ligesom Herman Berthelsen har skrevet flere bøger, blandt andet Sirkus i Norge. Arkivet er også interesseret i at bytte og købe bøger og billeder. Postadresse: Det Glade Arkiv, Munkegaten 12 d, N-3126 Tønsberg. Email: herman@detgladearkiv.no . Herman Berthelsen har testamentet sin omfattende samling til Follo Museum, som allerede har en del cirkusarkivalia under navnet Norsk Cirkusarkiv.

 

Sveriges Magi-Arkiv findes i Nyköping, ca. 100 km. sydvest for Stockholm. Det er etableret i 1946 og ejes af tryllekunstneren og skribenten Christer Nilsson (kunstenernavn Christer el Rico) og indeholder udklip, fotos, plakater, rekvisitter og al slags dokumentation om tryllekunstnere og magi. Christer Nilsson har skrevet bogen "Trollare och andra underhållare": Hjemmeside: www.magiarkivet.se

Dan Roneklint Sørensen har udarbejdet en oversigt over cirkus- og gøglermuseer over hele verden. Oversigten kan ses på http://www.cirkus-dk.dk/cirkusmuseer

Tilbage til forsiden