Nyheder fra 2002

28. december 2002

60 år. Den 3. januar 2003 fylder forfatteren og cirkuskenderen Jørgen Lorenzen 60 år. Jørgen Lorenzen er cand.theol. fra 1970 og arbejdede derefter i 6 år som sognepræst i Hvorslev-Gerning. Så kastede han præstekjolen, blev cand. mag. i dansk og har nu i mange år været lektor ved Randers Statsskole. Men cirkus er Jørgens altopslugende hobby. Han har rejst med cirkus, besøgt cirkus og forsket i cirkus. I 1987 udgav han bogen ”Rundt om cirkus” med undertitlen ”Analyse – debat - status ca. 1970-1987”. I 1991 kom endnu en bog ”Hvad er cirkus”. Det er også blevet til en række tidsskriftsartikler. I mange år arbejdede Jørgen på en film om den klassiske cirkusklovn. Filmen, som hedder ”Mellem gråd og latter”, var klar i begyndelsen af 2002 og kan blandt andet ses i forbindelse med den klassiske klovnefestival i Lyngby 22. og 23. januar 2003. Jørgen er også en meget brugt foredragsholder og har medvirket ved adskillige højskolekurser. Jørgens hjerte banker for cirkus. Jeg fornærmer dog næppe nogen ved at sige, at hjertet banker ekstra stærkt for familien Enoch og deres Cirkus Dannebrog, som Jørgen vist også ind imellem hjælper med pressemeddelelser m.v. Et stort tillykke til Jørgen. Og hvad med at skrive en bog om cirkusklovnen, nu hvor dit filmprojekt er færdigt ?

 jlorenzen.jpg (5738 bytes)

Jørgen Lorenzen

 klovn.gif (1460 bytes)

27. december 2002

Cirkusminder fra år 2002. 2002 bød på mange gode cirkusoplevelser, de fleste sammen med min yngste søn og webmaster Lars. Årets i særklasse flotteste forestilling så vi hos tyske Cirkus Krone i Flensburg  – et aldeles imponerende show med mange topnumre: Mario Berousek jonglerede kun med køller, men i et helt fantastisk tempo. Chicky & Co. viste klovnernes klassiske spejlentre – ingen gør det bedre end Chicky og Bruno. Jimmy Folco var fortrinlig som pauseklovn. Sergevej viste en 3-dobbelt salto på russisk barre. Truppen er en del af den fantastiske luftnummer Borzovis. Tårnlinedanserne Trio Castilla havde suppleret sig med et kvindeligt medlem (som blev brugt til at springe hen over sammen med 2 mandlige medlemmer). Martin Lacey og hans løver hører blandt Europas bedster rovdyrnumre. Duo Manducas gammeldags akrobatnummer er ofte efterlignet, men aldrig overgået. Iriston viste kosakridt i topklasse. Eneste anke over forestillingen var, at Krone bruger båndet musik. Der er dog tale om musik, indspillet specielt til brug for Cirkus Krone, og lydanlægget er i absolut topklasse.

kronetelt.2002.jpg (22351 bytes)

Årets første cirkusbesøg var hos Cirkus Brazil Jack i Lund. Fra forestillingen vil jeg især huske Cirneanu-truppens recknummer og Markevich family med hunde og som klovne.

 Markevich family.jpg (15252 bytes)

Markevich family og deres kæmpecykel

Topstjernen hos Cirkus Benneweis, jongløren Kris Kremo er ikke længere helt ung, men fortsat i absolut verdensklasse og efter min mening nok den bedste af de mange dygtige artister, jeg i 2002 så i dansk cirkus. Men også bugtaleren Willer Nicolodi (som bl.a. bruger tilskuere som bugtalerdukker) og Duo Kalades komiske nummer i vertikal sejl (hvor en hund bider sig fast i rebet) vil jeg huske fra årets Benneweis-forestilling. 4 mand i orkesteret – suk !

 tony alexi's.jpg (16225 bytes)

Årets musikalske klovnentre hos Benneweis stod Tony Alexis family for

I det lille Cirkus Arli viste Anne & Katharina et flot nummer med synkron hula-hop samt (under navnet søstrene Moskova) et udmærket nummer på dobbelt-line. Bettina Arlis trapeznummer var smukt præsenteret  – jeg forstår godt, at Søren Arli siger, at han bliver gladere og gladere for sin svigerdatter! - Mange blandt publikum hos Cirkus Arena synes vist, at dødskuglekørerne  Diorio og tårnlinedanserne Duo Camadi var årets topnavne. Personligt foretrak jeg dog Sonny Frankello og hans elefanter samt de afrikanske tumblere. 4 mand i orkesteret – suk !

 Dioris.jpg (19809 bytes)

Diorio’s i deres dødskugle

Cirkuuz Baldoni var årets nyskabelse i den danske cirkusverden. Forestillingen bød på flere gode numre, blandt andet Katja (Katharina) med sabelbalance og i et luftnummer. - I Cirkus Mascot viste 12-årige Daniel Deleuran et nyinstuderet rola-rola-nummer. Den tjekkiske Trio Dvorak havde et flot stigebalancenummer og de 2 kvindelige partnere hhv. et godt fodantipodenummer og et udmærket kautchuknummer udført i et stor ring.

I svenske Cirkus Olympia kunne man opleve et velspillende 8-mands-orkester - kapelmesteren, som spillede trompet, stod op. Bedste nummer efter min mening blev præsenteret af jongløren Robert Navratil. Jeg vil dog også huske Ingrid Navratilovas sabelbalance, Henrika Bengtssons hunde, Duo Toja med kautchuk, 9 Dascals sjippenummer og Herbert Bengtssons frihedsdresur. - Svenske Cirkus Maximum viste som altid en flot forestilling, også med 8 mand i det velspillende orkester. Yoelis = Los Paiffers viste flot masteakrobatik og russisk barre. Baker Boys = Siljo Trapeze præsenterede et godt kaskadørnummer og et komisk trapeznummer. Mr. Dalmatine havde et fremragende nummer med hunde (en dalmatiner og flere pudler), som red på ponyer.

 yoelis.jpg (17335 bytes)

Yoelis

Godt 1.000 tilskuere jublede 11. august over gallaforestillingen ved den internationale Klovnefestival på Bakken. Forestillingen sluttede med Benny Schumanns uddeling af The World Artist and Clown Award til Alfredo Rastelli og Den gyldne næse til Cube Triu.

 SIMG0049.jpg (17146 bytes) 

Rastellis på Bakkens friluftscene i forbindelse med årets klovnefestival (Foto venligst udlånt af Benny Schumann)

 

Hos Cirkus Dannebrog viste Isabella Enoch sammen med en af Marianis-klovnene et fint nummer i komisk trapez. Marianis-klovnene entre med boksemaskinen var – skønt en gammel traver – nok den bedste kloventre, jeg har set i det dansk cirkus i år. Cykkelnummeret The Haddies Jr, (i år med Dennie, Jimmy, Isabella, Katja og Isabellas 2 sønner Edward og David) var som altid i topklasse. Båndet musik – suk !

 mariani's.jpg (17582 bytes)

Marianis med boksemaskinen

Årets sidste cirkusbesøg var 12. november , hvor vi så Cirkus Scott i Helsingborg – en flot forestilling med klovnen Fumagalli og hans version af ”Lille bi, giv mig honning” som topnummer. Men også jongløren Tzarkov som "bouncher" de ringe, som han jonglerer med, vil jeg huske. Også hos Scott har man et særdeles velspillende orkester, som bryder nye veje inden for cirkusmusikken. Denne forestilling er der mulighed for at se i svensk TV1 nytårsaften klokken 21 med genudsendelse 4. januar klokken 16:30.

2 af de danske cirkus lykkedes det os desværre ikke at se i år. Men cirkusvenner har fortalt mig, at både Cirkus Charlie og det danske Cirkus Krone havde gode forestillinger.

Nu venter vi i spænding på, hvad 2003 byder af cirkusoplevelser.

 klovn.gif (1460 bytes)

26. december 2002

Pete Robinson tilbage hos Benneweis. Også i 2003 er det den engelske keyboardspiller Pete Robinson, som skal lede orkesteret i Cirkus Benneweis. I 2001 og 2002 har det overordnede ansvar ligget hos Marcus Jaichner, som også er kapelmester hos det svenske Cirkus Scott. Marcus Jaichner vil imidlertid gerne udvikle cirkusmusikken til noget mere moderne, hvorimod Diana Benneweis ønsker at bevare den traditionelle cirkusmusik. Marcus Jaichner betegner valgte af Pete Robinson som ny musikansvarlig som et godt valg for Benneweis. – Peter Robinson og hans 3 musikere – bas, trommer og sax foruden Pete selv på keyboard – gjorde en udmærket indsats i sæson 2002, selv om danske cirkusvenner savner de lidt større orkestre danske cirkus bød på, inden Dansk Musikerforbund i 2001 nedlagde veto mod ”importen” af polske cirkusmusikere. (Kilde: Cirkuläre Notiser nr. 6/2002).

 klovn.gif (1460 bytes)

21. december 2002

”Jeg så at du skrev at dansk tv ikke sender nogle cirkusudsendelser. Det er ikke helt rigtigt, fordi tv2zulu har igennem hele efteråret sendt forestillinger fra Benneweis fra 90’erne hver fredag,” skriver Henrik Møller, som i mange år var elefantpasser i Cirkus Benneweis. Henrik har helt ret: tv2zulu sendte i løbet af efteråret og indtil lige før jul klip fra Benneweis-forestillinger. – Har du adgang til den franske TV5 (kan bl.a. ses via TDC’s hybridnet), kan du her undertiden finde franske cirkusforestillinger. Og fredag aften 22.15 finder du jævnligt varieteforestillinger med gode tryllekunstnere og andre artister.

klovn.gif (1460 bytes)

18. december 2002

Klassisk Klovnefestival i Lyngby. ”Den nationale klassiske klovnefestival” er den officielle titel på en festival, som holdes i Lyngby kulturhus 22. og 23. januar 2003 – der er dog også enkelte arrangementer den 21. og den 24. januar.  I 2002 var Lyngby-Taarbæk kommune vært for årets børneteaterfestival, som blev besøgt af ca. 20.000 børn. Og i år stiller kommunen så faciliteter til rådighed for en klovnefestival. Blandt de medvirkende er Charlie & Binalto fra Cirkus 3, Cirkus Luna, Tonny Trifolikum og hans Cirkus Mongo, Dansk Klovne Cirkus, Don Carlos (blandt andet kendt fra Cirkus Mascot), Clown Pio, Tapé og Trio Pok. Den 21. om aftenen er der mulighed for at høre forfatteren Jørgen Lorenzen holde foredrag om ”Den hellige klovn” samt se hans klovnefilm ”Mellem gråd og latter”. I forbindelse med festivalen er der også mulighed for at se en film om klovnen Grock samt se en udstilling fra Cirkusmuseet i Hvidovre, ligesom der er mulighed for at deltage i forskellige workshops. Det nærmere program med tidspunkter finder du i Cirkuskalenderen.

 Lyngbyfestival.jpg (16177 bytes)

 klovn.gif (1460 bytes)

18. december 2002

Hvem kender Ranelli ? En tidligere nabo Karin har fortalt mig, at hendes far Hjalmar Edvard Christian Petersen (7/10 1912 – 1964) i sine unge dage optrådte som udbryderkonge under navnet Ranelli. Omkring 1940 trak han sig tilbage fra artistlivet og nedsatte sig som snedkermester. Både Tribini og Harston-brødrene (antipodisterne 4 Harstons) var flittige gæster i Karins barndomshjem. For adskillige år siden lånte familien Ranellis scrap-bog ud til en, som desværre glemte at aflevere den. Alt, hvad Karin har om sin fars artisttid, er derfor nedenstående billede. Send mig en email, hvis du har set Ranelli optræde eller har yderligere oplysninger om hans artistkarriere.

 Ranelli.jpg (17802 bytes)

 klovn.gif (1460 bytes)

17. december 2002

Cirkus i TV. Det er sjældent, dansk TV sender cirkusudsendelser. Og sker det, er det ofte gamle udsendelser fra udenlandske cirkus. Svensk TV ser anderledes på sagen. 28. december sender svensk TV4 en kavalkade med Cirkus Maximums bedste artister fra de seneste år. 31. december sender svensk TV1 klip fra Cirkus Scotts 2002-forestilling (genudsendes 4. januar).   2. januar og igen 6. januar viser svensk TV4 klip fra Circo Massimo 2002, optaget under festivalen i Karlskrona i februar 2002. Om disse to udsendelser skriver brødrene Bronett: Sammanlagt var det 300 av de bästa artisterna i världen med nummer skapade enkom för denna unika cirkusupplevelse. Vad sägs t.ex. om att få se den legendariska sjumannapyramiden på höglina, utförd tolv meter upp i luften? För första gången utförs detta farliga konstycke i Norden. Eller syskonen Bueglers gastkramande lek med livet när de åker motorcykel samt går upp för en lina spänd från Karlskrona torg upp till ett fyrtio meter högt torn. Att detta är gjort utomhus en vinterkall mörk februarikväll bygger upp spänningen ytterliggare. Ett lite farligt men framför allt riktigt glädjefyllt och funkigt flygande trapetsnummer bjuder den brasilianska truppen Flying Souza på. Från Argentina kommer ett häpnadsväckande dansnummer med "bolas", vinande klotförsedda vajrar som ger ifrån sig en säregen rytm till vilken den traditionella argentinska dansen utförs. Gränsen mellan kontemporär dans och modern akrobatik suddas ut med Trio Fantasys vackra akrobatik. Det en numret mer kittlande än det andra. - Du finder nærmere oplysninger om de præcise tidspunkter for de omtalte TV-udsendelser i Cirkuskalenderen.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. december 2002

Bøger og trylleartikler til salg. Ann Alakazam er den kvindelige halvdel af det professionelle trylleægtepar Alakazam, som gennem 35 år optrådte på børneinstitutioner, til kulturarrangementer, i foreninger, i Tivoli, i cirkus, i TV o.s.v.. Henry Alakazam døde i sommeren 2001.  Ann Alakazam sælger nu mange af parrets cirkus- og tryllebøger samt tryllerekvisitter. Klik her for se en oversigt.

Også den svenske tryllekunstner Toledo har artikler til salg via sin hjemmeside, blandt andet nogle plakater. Klik her for at se en oversigt over Toledos tilbud.

alakazam.JPG (7243 bytes)

 Ann og Henry Alakazam (Foto venligst udlånt af Ann Alakazam)

 

klovn.gif (1460 bytes)

 

12. december 2002

Julecirkus i telt. Det lille jyske Cirkus Krones besøg i København i uge 49 var med deres eget 2-masters telt, i hvilket de fra søndag den 8. til onsdag 12. december gav i alt 8 forestillinger på en plads ved Holmbladsgade på Amager. Forestillingerne var sponsoreret af Meka Møbler, og det var derfor ikke muligt at købe billetter ved cirkusteltet. På vej hjem til Jylland stopper Cirkus Krone i Korsør 13. til 15. december, hvor forestillingerne er sponsoreret af Føtex.   17. til 21. december er Cirkus Krone i Kolding, ligeledes med Føtex som sponsor.

 kronejul.jpg (16103 bytes)

 klovn.gif (1460 bytes)

11. december 2002

Den danske lommetyv Kenny Quinn og hans partner Joan optræder frem til 12. januar 2003 i Kasel på varieté Star Club. Derefter skal parret i 2 måneder medvirke i Vildbjerg revyen. Fra 4. april til 5. november 2003 er de 2 danskere engageret til Cirkus Finlandia i Finland. (Kilde: Pegasus) -  Joan og Kenny Quinn optrådte i Cirkus Arena i 1999 og i Svendborgs Rottefælde-revy i 2001.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. december 2002

Mere om Robert Daniels. Den 1. december omtalte jeg Cirkus Robert Daniels. Forfatteren og historikeren Jon Vedel har sendt mig følgende supplerende oplysninger: Robert Daniels var -  efter eget udsagn – søn af en ingeniør, som byggede jernbanebroen mellem Nr. Sundby og Aalborg. Som dreng fik han en hest og udviklede sig til en dygtig skolerytter. Han debuterede som 15-årig i cirkus hos Otto Glauert og kom senere til baron Knuths Cirkus Guillaume. Han virkede som klovn, jonglør og dressør. Hans vogn blev trukket af et æsel, medens hunde løb changé ind og ud mellem vognens hjul. Han kom til store udenlandske cirkus som Zalomonsky i Rusland og Sidoli. Da 1.verdenskrig brød ud, lå han med Cirkus Carré i Belgien. Senere kom han til Cirkus Busch i Tyskland. Inflationen gjorde hans opsparing værdiløs. Fra 1920 rejste han til markeder med forskellige forevisninger, bl.a. et Tanagra-teater, hvor man ser de optrædendes spejlbillede 8-10 gange formindsket. Robert Daniels optrådte som klovn og jonglør og fru Daniels som sangerinde. På publikum virkede de som dukker i ca. 25 centimeters højde, ligesom de små græske figurer fra Tanagra – deraf navnet. Robert Daniels var den egentlige initiativtager til ”Foreningen for danske markedsrejsende” og foreningens første formand 1920-22 og igen 1923-25. Robert Daniels blev cirkusdirektør fra 1931 og frem til 1953. Han rejste især i Jylland. Som ældre skrev han sine erindringer, men nåede ikke at få dem udgivet før sin død. De regnes for at være gået tabt. Hvis nogen kender til de nærmere omstændigheder, vil Jon Vedel meget gerne høre nærmere. Du kan sende Jon Vedel en mail .

 klovn.gif (1460 bytes)

10. december 2002

Rivel og Schumann. ”Kunstindustrimuseet i København har for tiden en fremragende udstilling af tegneren Sven Brasch, der blandt andet lavede en masse utrolige filmplakater. Udstillingen indeholder dog ikke noget med cirkus. Men på vej ind til lokalerne kan man ikke undgå at komme igennem en anden udstilling, der overraskende begynder med en cirkusplakat”, fortæller Ole Emil Riisager. Han fortsætter: ”Den drejer sig om Gunnar Biilmann Petersen, der var professor i grafisk design på Kunstakademiet. Cirkusplakaten er fra Cirkus Schumann og Anders Enevig har efter min forklaring dateret den så præcist som til maj 1936. Den er klassisk opbygget med felter med artistnavne, i midten et klovneansigt. Dog er den kun trefarvet, hvid bund med sort, blåt og rødt. Der er blandt andre de meget unge Albert og Max Schumann, Camillo Fresco (alias badutspringeren Åge Rasmussen), men hovednummeret er en Rivel-kombination, jeg ikke før har hørt om. Nemlig René, Polo og Celito Rivel. Det må være ret kort efter at Charlie var blevet uvenner med brødrene. Og Celito må have været en stor dreng. Jeg har selv kun set Charlie én gang "live", det var i National Scala og med nummeret Chaplin i trapez (som var en reck). Hvem han var sammen med har jeg ingen anelse om.

Polo har jeg set uden brødre, men med en fremmed hvid klovn, en søn og de talrige, vidunderlige døtre, mest delikat Josette, der blev gift med Josef Dubsky og til sidst var den eneste cirkus-aktive i den gren af familien. Kombinationen Réne, Celito og Rogelio Rivel lavede senere det klassiske bygge-bro-nummer.

 rivelajunt072.jpg (8416 bytes)

Plakat for 3 Andreu-Rivels og deres bygge-bro-nummer (Fra Benny Schumanns private samling)

Ole Emil Riisager fortsætter: René var som tidligere den hvide klovn, de to andre havde overtaget Polos og Charlies figurer, dog med blå uldtrøje. De er kendt fra farvebilledet på forsiden af Erik Stockmars billedhæfte. Jeg ved at René blev ved med at optræde temmelig længe, men i hvert fald den ene af de yngste brødre fik Parkinsons sygdom eller noget lignende. Jeg tror en af dem var dansk gift. I et af de sidste krigsår indspillede Charlie Rivel en film for det tyske selskab UFA. Det var en spillefilm, men han lavede blandt andet netop Chaplin i trapez - og blev senere kritiseret for at have arbejdet for nazisterne på det tidspunkt. Ved nogen om denne film kan fås som videokasette (eller DVD)?

Jeg jagter stadig et billede af det VW rugbrød, Schumann havde en gang i tresserne, med en klovn på taget. Selv et avisudklip kan jeg bruge. Jeg skal bruge det til noget bestemt i mit veteranbilblad. Jeg har spurgt Eva Schumann (Nielsen), hun havde det ikke, og har ladet spørgsmålet gå videre til Philip, som heller ikke havde noget. Og jeg har tidligere spurgt Benny, det sagde ham ikke noget. Selvfølgelig også Enevig, men endnu ikke Cirkusmuseet i Hvidovre (Avedøre), det gør jeg nu. Vognen blev fortrinsvis kørt af Johnny Kayes, og han og Zizi, søster til Albert og Max, havde i følge Eva en søn, der hed John-John. Hun formodede at han fandtes i Danmark, måske var mekaniker på Stevns, men Kraks vejviser kender ingen Kayes.”

rivelajunt093.jpg (14680 bytes)

Charlie Rivel i nummeret Chaplin i trapez. (Foto fra Benny Schumanns private samling)

Om den tyske Charlie Rivel-film fortæller Charlies barnebarn Benny Schumann:

”Den tyske Charlie Rivel film eksisterer, for der er vist klip fra den f.eks. i den danske Charlie Rivel film, som blev optaget i Søpavillionen med min morfar, mor (Pauline Schumann) og undertegnede. Der er også klip fra den i en spansk tv film, men hvor de har fået dem fra er jeg ikke sikker på, men den er nok fra et tysk selskab. At min morfar medvirkede i en tysk film under Hitler tiden skyldes, at han ikke måtte eller kunne bryde nogen at de kontrakter, han havde underskrevet med tyske varieteer og film.”

 klovn.gif (1460 bytes)

9. december 2002

Showet Rhapsody in rock with magic med den svenske tryllekunstner Joe Labero og den svenske pianist og sanger Robert Wells den 8. og 9. december på Falkonerteatret blev nok ikke helt den publikumssucces, som arrangørerne havde håbet på. Søndag var ca. 90 % af billetterne solgt, og mandag var salen kun halvfuld, og en stor del af publikummet svenske Robert Wells-fans. Arrangørerne havde næppe taget tilstrækkeligt højde for, at Robert Wells er stort set ukendt i Danmark, og at det i mange år ikke har været muligt at trække noget større publikum til trylleshows i Danmark. I Sverige er både Labero og Wells vant til at trække fulde huse. Men de, som kom, oplevede især i showets 2. halvdel Joe Labero som en tryllekunstner i absolut verdensklasse med en utrolig elegant udførelse af tricks som den svævende dame, det svævende flygel (som Wells spillede på under flyveturen, hvor han blandt andet fik hovedet nedad), pengesedlen i appelsinen og det ituklippede slips.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. december 2002

Monte Carlo-festivalen. Den  27. cirkusfestival i Monte Carlo holdes fra  16. til 23.    januar 2003. Gallaforestillingen med prisoverrækkelsen er 21. januar klokken 20:30. Det hele foregår i et helt nyt telt med en diameter på 60 meter, fabrikeret af Ferrari i Italien (nej, det er ikke bilfabrikken). Teltet har kostet 305.000 Euro, svarende til knap 2,9 mio. danske kroner. Blandt de medvirkende i festivalen 2003 er russiske Kourbanov med ikariske lege med motorcykler som trinka ( en trinka er den skammel som antipodisten ligger på ) (turnerede med Cirkus Arena i 2001), Maike og Jørg Probst med bondegårdens dyr (optrådte i Cirkus Benneweis i 2000), den kvindelige schweiziske klovn Marie-Therése, et all-female flyvende trapeznummer fra Nordkorea, Jasons Peters bjørne, en nyt springbrætnummer med bl.a. en elefant fra Annie Fratellinis skole i Paris, en kinesisk trup med russisk barre og en trup fra Kiev, som kombinerer jonglering med akrobatik. (Kilde bl.a. Cirkuläre Notiser nr. 5/2002).

 montecarlofestival2003.jpg (19926 bytes)

 klovn.gif (1460 bytes)

2. december 2002

American Circus til Tyskland. I sommerhalvåret 2003 vil American Circus turnere i Tyskland. Trods navnet er American cirkus ikke amerikansk, men italiensk, ejet af Enis Togni. American Circus udlejede i flere år heste og elefanter til Cirkus Arena, hvor de blev fremvist at brødrene Kim og Miller Benneweis. (Kilde bl.a. Cirkuläre Notiser nr. 5/2002).

 klovn.gif (1460 bytes)

1. december 2002

Juleudstilling i Cirkusmuseet i Hvidovre. Fra d. 1. december vises en lille juleudstilling med sprællemænd i forskellige udformninger. De stammer dels fra Ølund Barly selv og dels fra en fin samling som Cirkusmuseet har arvet efter tegneren Knud V. Larsen. Den ældste sprællemand i udstillingen er fra omkring 1860 og stammer fra Neu Ruppin i Tyskland. Her havde man storproduktion af farvetryk. Ofte var det billeder med religiøse motiver, historiske tableauer eller klippeark som her og de gik under betegnelsen neu-ruppinere. De andre viste sprællemænd er genoptryk af gamle billeder eller nytegnede figurer. En af de yngre er tegnet Herman Stilling i 1978 og den blev trykt på poser, plakater, mærkater og klippeark. Den simple grundliggende konstruktion med en krop og løse arme og ben kan raffineres så øjnene ruller, hesten galopperer eller violinens strenge slås an. Samtidig er Barlys stue pyntet op med hans egen julepynt. Træet er pyntet sådan som han plejede at gøre det. De to små kurve af rødt og grønt silkepapir har Barlys mor flettet, og de havde altid hæderspladsen på træet. Museet er åbent hver søndag, mandag og tirsdag fra 10:00 til 16:00. Adressen er Hovedporten 6, Avedørelejren, Hvidovre. Bus 133 kører til døren (133 kører fra Valby station til Avedøre station og omvendt).

klovn.gif (1460 bytes)


1. december 2002

Cirkus Robert Daniels. Som barn husker jeg en mindre dansk cirkus, der måske kun turnerede i mindre jyske byer, jeg husker navnet som "Robert Daniels". Kan De fortælle mig noget om pågældende, skriver Bent Agerup.

Af Anders Enevigs bog Cirkus i Danmark fremgår, at Cirkus Robert Daniels turnerede fra ca. 1932 til 1953, og at de i en periode havde vinterkvarter i Vejrup mellem Holsted og Esbjerg, hvor Robert Daniels (Robert Daniel Nielsen, født 13/12 1882) havde et husmandssted, og hvor han i 1942 byggede et ridehus, som blev revet ned i 1973. Inden han fik sit eget cirkus havde Robert Daniels optrådt som klovn. Enevigs bog indeholder en tegning af ridehuset samt et par fotos af elefanten Jupiter fra Cirkus Robert Daniels. Robert Daniels datter Lilian Daniels var i sin tid en af de relativt få kvindelige rovdyrdomptører. Hun optrådte bl.a. med isbjørne og aber amt som skolerytter. I mange år boede hun med sine dyr i Skødstrup ved Århus. I 1985 genoplivede hun Cirkus Daniels, nu under navnet Cirkus Lilian Daniels og i et 2-masters telt med plads til 400 tilskuere, som hun havde købt af svenske Bengt Källquist fra Cirkus Minimum (som samtidig med at de fik et nyt og større telt skiftede navn til Cirkus Maximum). Med i forestillingen var blandt andet den 85-årige klovn Frederik "Gugele" Schmidt. Cirkus Lilian Daniels overlevede kun denne ene sæson. (Oplysningerne om Lilian Daniels fra Jørgen Lorenzens bog Rundt om cirkus).

Robert Daniels.jpg (16748 bytes)

Elefanten Jupiter fra Cirkus Robert Daniels hilser på knysten, som har sørget for, at dens transportvogn er kommet sikkert frem. Foto fra 1951. Tilhører Cirkushistorisk Studiesamling, grundlagt af Anders Enevig, her gengivet fra Enevigs bog Cirkus i Danmark bind 3.

 klovn.gif (1460 bytes)

30. november 2002

November-nummeret af Nordens eneste cirkusblad, det fremragende svenske Cirkuläre Notiser, indeholder blandt meget andet en artikel kaldet ”Benneweis – resandefolket som blev til cirkusadel”. 2. del af artiklen kommer i bladets december-nummer. Et årsabonnement på bladet, som kommer 6 gange om året, koster for 2003 275 svenske kroner (250 svenske kroner for personer med bopæl i Sverige). Bladet indeholder cirkusnyt fra hele Norden. Abonnement kan tegnes ved at indbetale beløbet på svensk postgiro 15 89 57-1 og ud over afsender skrive ”Cirkuläre Notiser” på talonen.

klovn.gif (1460 bytes)

25. november 2002

René Marvin Mønster fra Cirkuuz Baldoni/Cirkusteatret fortæller, at der 25. november 2002 var premiere på Cirkus Nissesjov, som turnerer i 4 uger rundt på Sjælland. Der spilles for institutioner og skoler med en 45 min. forestilling med René Marvin og skuespiller Sisse Sigumfelt samt Sergej og Eugenia, som optrådte i Cirkuuz Baloni  i sommer. Igennem den lille forestilling oplever børnene julesange, nyskrevne samt velkendte, grisen Anton Antonius (bugtalerdukke), jonglering, kaskadører, akrobater, trylleri og klovneri. Interesserede, der vil se forestillingen, kan ringe til René Marvin på tlf. 51 27 48 10.

julplakat_nisseshow.gif (16882 bytes)

 klovn.gif (1460 bytes)

24. november 2002

Mere om Gungi & Dolwi. Den 18. november omtalte jeg de musikalske klovne Gungi & Dolwi. Såvel den svenske cirkusekspert og forfatter Per Arne Wåhlberg som artisten Freddi Steckel har forsynet mig med en række supplerende oplysninger. Af Freddi Steckels oplysninger fremgår blandt andet, at Gungis fulde  navn var Thorvald Max Gungi Christiansen. Per Arne Wåhlberg fortæller, at Gungi & Dolwi i flere omgange optrådte hos Cirkus Lindberg i Sverige. Cirkusdirektøren Knut Lindberg (1875-1918) hører til, hvad man i svensk cirkushistorie kalder Gävlefamilierne efter byen Gävle, som ligger ud til den Botniske bugt ca. 200 kilometer nord for Stockholm. Knut Lindberg startede sit cirkus i 1895. Per Arne Wåhlberg fortæller: "När jag forskade som ivrigast i svensk cirkushistoria hade jag kontakt Gungis dotter, Violet Hertzberg, f.ö. född här i Norrköping 1908 men då bosatt i Köpenhamn. Hon uppgav att Knut Lindberg tyckte mycket om deras nummer. På våren 1903 reste de över till London med Cirkus Lindberg som gav föreställningar där under namnet Cirkus Eugen - Continental Circus". I sin bog Cirkus i Sverige fortæller Per Arne Wåhlberg, at dette gæstespil varede 3½ måned. Programmet var godt og artisterne nye i England. Men publikum svigtede, og den lokale arrangør havde svært ved at betalt den svenske trup. Besøget endte derfor som en stor skuffelse og med et stort tab for Knut Lindberg. Fru Hertzberg fortalte i sin tid Per Arne Wåhlberg, at hendes far Thorvald Gungi og hans partner debuterede hos Cirkus Schmidt i Hobro, Danmark, 2. påskedag 1895. Cirkus Schmidt var ejet af Louis Schmidt (1844-1919), blandt rejsende kaldet Abe-Schmidt, som også kaldte sit cirkus for Cirkus Exentrique (Anders Enevig: Cirkus i Danmark, bind 1). Gungi & Dolwi var første gang hos Cirkus Lindberg i 1896. De turnerede med Cirkus Madigan i 1902 og var senere hos Cirkus Orlando. I fem år rejste Gungi & Dolwi i Sydafrika, Australien og New Zealand. Efter et engagement hos Cirkus Miehe i 1912 sluttede de som artistpar. Thorvald Gungi arbejdede derefter som malermester. Ved siden af sit almindelige arbejde optrådte han i mange år på restauranter etc. Freddi Steckel har sendt mig et scannet program fra 1908 fra Cirkus André, som var ejet af Charles André og Thorvald Gungi. Programmet lød:

 

     1.   Musik )                                                     

     2.   Musik )  Kapelm. Haar                                       

     3.   Musik )                                                     

     4.    Voltige udføres af Frk. Hoffman.                            

     5.    Komisk Reck: The Alfreds.                                   

     6.    Entrée af Dummepeter: A. Reinsch.                           

     7.    Lawtennis til Hest: Mons. H. C. André.                       

                               (Reprise Dummepeter: A. Reinsch).     

     8.    Dobbeltline udføres af Søskende André.                      

     9.   Vagabond-Jongløren: Mr. Johnson.                            

                                                                      

                              P A U S E.                               

                                                                     

    10.    Nutidens bedste champions Eqvilibrister: The Convallys.    

    11.    De urkomiske music. Clowns: Gungi & Dolwi.                  

    12.    Mons. Bertrand. Komisk Scene til Hest udf. af Mr. Charles. 

    13.    Komisk Entré af Dummepeter: A. Reinsch og Theo.             

    14.    Mandolinduet og Dans: Frk. Elsa & Käthe.                     

                                                                      

    15.                     Pantomime.                                 

                                                                     

    16.    Café Chantant eller Artister søges.                         

                                 (Udføres af en Del af Personalet).  

    17.   Finale.                                                     

                                                                      

Eventuelle Forandringer i Programmet forbeholdes Direktionen.

 

I Cirkus i Danmark bind 3 fortæller Anders Enevig, at Charles André (født 1867) var plejesøn hos familien Jacques og Hortense Steckel. Jacques Steckel var fra 1872 til 1892 involveret i flere forskellige cirkus i Danmark. I 1908 gik Charles André, som var jonglør og rytter, i kompagniskab med Thorvald Gungi om Cirkus Gungi-Andrè, som også optrådte under navnet Cirkus André. Cirkus Gungi-André rejste på Bornholm og Sjælland, hvor man i maj blandt andet besøgte Store Heddinge med 3 kæmpetelte.   Østsjællands avis skrev 27. maj 1908: "Trods øsende Regnvejr var det godt hus, og publikum morede sig over de gode præstationer … Vagabondjongløren er fortræffelig. Ligeledes de musikalske Klowner." Anders Enevig skriver videre: "Da cirkus kom til Fakse var pengekassen næsten tom. De to cirkusdirektører besluttede da at gøre lidt ekstraordinær reklame. For gode ord og et par fribilletter allierede de sig med den lokale postmester, der gik med på spøgen.  Da cirkusfolkene var færdige med at rejse teltene, kom en dreng springende oppe fra posthuset med besked om, at der var kommet en pakke til cirkusklovnen. Det var en violin, stod der på pakken, og den var sendt pr. efterkrav,. Beløbet var på 4000 kroner. Det svarede omtrent til, hvad et almindeligt hus kostede der på egnen. Via drengen og postmesteren sivede historien hurtigt ud i Fakse og omegn. Alle snakkede om den kostbare violin … Premieren sprængte alle rammer. Alle ville høre, hvad den kostbare violin kunne præstere." Cirkus Gungi-André eksisterede kun i sæsonen 1908. Ifølge Enevigs oplysninger var Gungi & Dolwi hos Cirkus Miehe i 1910 og Gungi hos Cirkus Cronje i 1911. l Som tidligere nævnt døde Thorvald Gungi 7. juni 1955. Han havde 4 børn: Violet Hertzberg, født i 1908, som døde i midten af 90-erne. Frank Gungi, som døde for 2 år siden. Gurli, som døde for flere år siden. Og Victoria, som lever i dag og er 82 år gammel, og hvis søn og svigerdatter Inga & Clifford Krantz spurgte, om nogen kendte de musikalske klovne Gungi & Dolwi.

klovn.gif (1460 bytes)

22 november 2002

Benny Schumann fortæller, at Den Internationale Klovnefestival 2003 holdes på Bakken fra 7. til og med 17. august 2003, i alt 11 dage. Klovnegallaforestillingen i Cirkusrevyens telt er søndag d. 10. august. Benny vil endnu intet røbe om de medvirkende. Han vil tilgengæld gerne fortælle, at Benny Schumanns Mini Cirkus skal spille fra mandag d. 10. februar 2003 til og med d. 15. februar 2003 i Vestsjællands Centret Slagelse.

 Benny, Briano og ponyerne.jpg (16323 bytes)

Benny Schumann, staldmester Briano og ponyerne (foto stillet til rådighed af Benny Schumann)

 klovn.gif (1460 bytes)

21. november 2002

EU-rapport om cirkus. EU-komissionens Division for International and Constitutional Affairs arbejder på en rapport om cirkus. Sachiko Muto, som er Trainee researcher, har i den forbindelse bedt det svenske Cirkusakadami om oplysninger om svenske cirkus, deres historie, deres nuværende situation samt om uddannelsesmuligheder for artister og deres børn. Johan Vinberg har sendt en lang, velskreven redegørelse til EU-komissionen. Jeg har fået lov til at gengive redegørelsen, som bestemt også er af interesse for cirkusinteresserede danskere og nordmænd. Klik her, hvis du vil læse redegørelsen.

klovn.gif (1460 bytes)

21. november 2002

SKJEGGETE DAMER OG SIAMESISKE TVILLINGER er titlen på en spændende bog, som norske Herman Berthelsen for nylig har udgivet på Cappelen Forlag. I bogen fortæller Herman Betrhelsen om de forskellige "freaks", som i perioden fra ca. 1840 til omkring 1940 turnerede med cirkus, omkringrejsende tivolier eller blev fremvist i forbindelse med markeder m.v. Det var mennesker, som så anderledes ud. Der var dværge og lilleputter, tykke mænd og kvinder, damer med skæg, afrikanere og samer, manden med tre ben eller manden uden ben eller arme. Det kunne være mennesker med ”krokodillehud”, spidse hoveder, udseende som løver eller med tatoveringer over hele kroppen. Bogen er illustreret med sort-hvide fotos fra forfatterens samling "Det glade arkiv". Pressedækningen af bogen i Norge har været formidabel. "Jeg har nok vært med på minst 35 intervjuer i radio og aviser, et par TV-intervjuer, og NRK (Norsk rikskringkasting) holder på å lage et TV-program basert på boken sammen med meg," fortæller Herman Bethelsen. Bogen kan bestilles i enhver boghandel ved at henvise til dette nummer: ISBN 82-02-21509-9. Den er indbundet. I Norge koster bogen 299 norske kroner.

 siamesisketvillinger.jpg (11708 bytes)        tomthumb.jpg (10150 bytes)

Blandt de mest berømte "freaks" er de siamesiske tvillinger Chang og Eng (1811-1874) samt dværgen general Tom Thumb (Charles S. Stratton, 1838-1883), som den amerikanske showmand Phineas Taylor Barnum (1810-1891) fremviste på sit American Museum i New York

 klovn.gif (1460 bytes)

20. november 2002

Cirkus Arena fortæller, at de i januar 2003 vil give nærmere oplysninger om programmet for forestillingen Gigantcirkus 2003, som får premiere på Bellahøj til marts 2003, forhåbentlig i et helt nyt telt. Fra anden side har jeg hørt, at søløvedomptøren Ingo Stiebner skulle være blandt de medvirkende. Ingo var også hos Cirkus Arena i 2000 og hos Cirkus Benneweis i 1998. I år har han optrådt hos Cirkus Knie i Schweiz.

 klovn.gif (1460 bytes)

19. november 2002

Nelly Jane Benneweis var medlem af juryen på European Youth Circus Festivallen i Wiesbaden i Tyskland tidligere på måneden. Konkurrencedeltagerne, som ikke må være over 25. år, var udvalgt blandt 184 tilmeldte. Eneste skandinaviske deltagere var kontortionisterne Twisted Fantasy fra Sverige. Der var dog ingen priser til svenskerne. Guldmedaljerne gik til den tjekkiske jonglør Allan Sulc (aldersgruppen op til 17 år) og den russiske håndstandsakrobat Dmitry Prudnikov (aldersgruppen 18-25 år).

 klovn.gif (1460 bytes)

18. november 2002

Gungi & Dolwi. "Det er nok et mærkeligt spørgsmål jeg kommer med, men vi har en klovneplakat af min mands bedstefar, som var klovn. Vi har endda hans gamle banjo hængende ved siden af plakaten," skriver Inga Krantz. "Det drejer sig om et makkerpar Gungi & Dolwi, nederst på plakaten står der "With their novel musical eccentric act", meget flot og farverig plakat som vi er utrolig glade for. I hjørnet er der trykt: Lith. Adolf Friedlãnder, Hamburg og et nummer som er 2046. Er der nogen egentlig historie bag, da det interesserer mig at vide lidt om deres gøren og laden ?" Inga har videre fortalt, at det var Gungi, som var hendes mands bedstefar. Som mange gange tidligere har jeg fået hjælp af Susanne Torgard fra Barlys Arkiv/Cirkusmuseet i Hvidovre. Susanne fortæller, at Thorvald Gungi blev født 1875 og døde 7. juni 1955. Han var gift med Hildur Gungi. Såvidt ses standsede han sin karriere i 1917 og ernærede sig derefter som malermester. Thorvald Gungi forblev dog medlem af dansk artist forbund. Friedländer-plakaten er fra før 1904. (Friedländer er et stort tysk plakattrykkeri). I Cirkusmuseets samling/Barlys Arkiv findes plakater med Gungi & Dolwi fra Fritzgerald Circus Building Australien 1905, Circus Eugen - Earls Court Exhibition, London (udateret) og det svenske Cirkus Adolfi (udateret). Cirkus Adolfi var ejet af Gustav Adolf "Adolfi" Palmgren (1876-1945), som turnerede i Sverige med sit cirkus fra ca. 1904 til 1921, enkelte sæsoner tillige med gæstespil i Finland og Norge.

klovn.gif (1460 bytes)

14. november 2002

I sidste uge fortalte jeg, at den danske kaskadørduo Steckel's igen i år i december optræder for Gala Tours i Frankrig. Jeg har spurgt Freddi Steckel, hvad Gala Tours egentlig er. Freddi svarer: "Tours er byen, hvor vi og agenten holder til, og derfra kører vi så ud til forskellige festsale i forskellige byer i omegnen af eller i Paris, og det er for det meste to timer show, som bliver præsenteret. Vi er ret mange, som hver vinter er samlet der, og det er altid vældig sjovt. Der er artister som Ingo Stiebner, Jose Mitchell og Clarisson's. Tony Alexi plejer også at være der, men kommer vist ikke i år. Scating Willers, Douglas Kossmeyer og Toto Chabri plejer også at være der, men det ser vi, når vi kommer til Tours, hvem der er i år. Der er jo artister til fire eller fem shows af gangen, så vi er mange og har det rigtig sjovt."

klovn.gif (1460 bytes)

12. november 2002

Cirkus Scott foretrækker Nimes frem for København. Efter forstillingen i Helsingborg den 12. november bekræftede Robert Bronett, at Cirkus Scott har opgivet det tidligere bebudede besøg i København. Robert erkendte, at billetsalget i København de sidste 3 år havde været skuffende. Cirkus Scott er inviteret til et 4-dages gæstespil i Nimes i Sydfrankrig - og den invitation fandt brødrene Bronett mere fristende end 3 dage i København. Indtil for få dage siden oplyste brødrene Bronett på deres hjemmeside, at Cirkus Scotts 2002-sæson ville slutte i København. Nu er det rettet, således at der står, at årets sidste forestilling var 12. november i Helsingborg. Oplysningen er dog ikke helt korrekt: dels skal de som nævnt til Nimes, dels giver de forestillinger ved kæmpebutikken Ge-Kås i Ullared 15. og 16. november. - De ca. 2.300 tilskuere i Helsingborg oplevede i øvrigt en flot forestilling med blandt andre sølvklovnevinderen Fumagalli, som cirkusinteresserede københavnere vil huske fra Cirkus Roncallis besøg i Cirkusbygningen i 1996, og luftakrobaten Eva Garcia, som optrådte hos Cirkus Benneweis i 2000. Som dansker var det en ekstra fornøjelse at kunne hilse på Kim Benneweis efter forestillingen. Som tidligere nævnt her på siden har Kim været teltmester hos Cirkus Scott i år. På mit spørgsmål om Miller Benneweis svarede Kim, at Miller helt har forladt cirkusverdenen, men at han har det godt.

 fumagali-1s.jpg (9365 bytes)        garcia-2s.jpg (6607 bytes)

Fumagalli og Eva Garcia. (Fotos: Micael Engström/Brødrene Bronetts pressetjeneste)

 klovn.gif (1460 bytes)

11. november 2002

Det dansk/finske klovnepar Bonbon og Tiina er igen i år engageret til Bergen Variete på Ole Bull Teatret i Bergen, som spiller fra 13. november til 14. december. Blandt de øvrige medvirkende er luftakrobaten Egor Karpov, de "hårrejsende kinesere" Tseng Hai & Bin Sun, tryllekunstneren Roy Bjerke og de 3 Malambo Gauchos. I sommersæsonen 2002 rejste Bonbon som i 2001 med Cirkus Arena i Danmark. Bonbon og Tiinas formidable komiske badmintonmatch er vist nok i dag den eneste af sin art. Første gang et tilsvarende nummer blev vist i den dansk manege var vist nok i Cirkusbygningen i 1970, hvor det blev præsenteret af den tidligere badmintonverdensmester Hugh Forgie og Shirley Marie.

bonbon.gif (14167 bytes)

Bonbon and Tiina (gengivet med tilladelse fra Bonbon)

 klovn.gif (1460 bytes)

11. november 2002

November-nummeret af tryllemagasinet Pegasus indeholder blandt andet et interview med Aase Tribini Clausen, datter af den legendariske Professor Tribini, som frem til 1963 drev varieteen New Scala på Bakken. Ud over at være en fremragende rekommandør var Tribini en udmærket tryllekunstner. Aase medvirkende i forestillingerne som slangemenneske, akrobat, jonglør og partner i illusionsnumrene. Pegasus bringer i øvrigt også professor Tribinis historie om en besøg på Oktoberfesten i München i 1961 med et besøg i en variete med en guillotine, nogle nekrologer vedrørende tryllekunstneren Jørgen Samson ("…Endnu en lille blommelommeblomst …") og som altid en lang række artikler for trylleinteresserede.

klovn.gif (1460 bytes)

9. november 2002

I juli måned i år omtalte jeg flere gange Benneweis-elefanterne Thai, Siam, India og Ceylon og elefantdramaet i Nyborg den 22. juli 1994, der nær havde kostet Kim Benneweis livet. En del af omtalen er gengivet i det svenske cirkusblad Cirkuläre Notiser nr. 4/2002. Siden har jeg fået en række yderligere oplysninger om elefantdramaet og elefanterne. Blandt andet har forfatteren Anders Enevig forsynet mig med manuskriptet til en artikel, som (oversat til svensk) blev bragt i Cirkuläre Notiser nr. 1/1995. I denne artikel beskriver Anders Enevig baseret på oplysninger indhentet lige efter episoden præcis og detaljeret, hvad der egentlig skete i Nyborg. Der er næppe tvivl om, at Enevigs artikel vil være med til at aflive nogle myter, herunder rygtet om, at elefanten Siam overfaldt Kim fordi han havde bidt den i snabelfingeren. Med Enevigs tilladelse har jeg lagt artiklen ind i en samlet omtale af Benneweis-elefanterne, som du kan finde her på siden under Artikler om cirkus og artister. Klik her, hvis du vil læse historien om Benneweis-elefanterne.

 enevig.jpg (18213 bytes)

Forfatteren Anders Enevig, som har forsynet mig med præcise og for de fleste ukendte oplysninger om elefantdramaet i Nyborg

 klovn.gif (1460 bytes)

7. november 2002

Som i 2001 tilbringer den danske kaskadørduo Steckel's (Freddi Streckel og Line Vittrup) en stor del af december måned hos Gala Tours i Frankrig. I sommer havde de 2 dygtige artister stor succes hos Cirkus Merano i Norge.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. november 2002

Et 3-manegers cirkus, som næsten kom til Danmark. Den norske artist Leonardi (Hartvig Ingolf Mørk Berg, 1888-1956) arbejdede som ung som luftartist og slangemenneske, blandt andet i Cirkus Schumann og Cirkus Beketow. I 1908 blev han gift med danskfødte Anna Mundeling (1883-1961). Sammen med hende fik han omkring 1910 stor succes i USA med et luftnummer, blandt andet hos Ringling Bros & Barnum and Baily. Efter at være vendt tilbage til Norge startede Leonardi i 1915 Cirkus Empress, som besøgte Danmark i 1922. Inspireret af sit USA-ophold lancerede Leonardi senere cirkus med 2 maneger og 2 samtidige programmer. I 1928 udvidede han til 3 maneger og havde håbet på, at publikum for at se alt så ville besøge hans cirkus flere gange. Håbet hold ikke stik, og Leonardi fik derfor den ide at rejse til Danmark, hvor byerne ligger tættere ved hinanden end i Norge og rejseomkostningerne derfor er mindre. Han udskibede sit cirkus fra Moss. Da de kom til Frederikshavn viste det sig, at de nødvendige tilladelser manglende, så ingen fra cirkus fik tilladelse til at forlade skibet. Leonardi måtte så returnere til Norge for også der at blive ramt af et spilleforbud på grund af kartoffelpest. Omsider kom cirkus på turne igen - men i Follafjorden sank den båd, som udstyret var med, og det var slut på Leonardis karriere som cirkusejer. Ægteparret blev skilt i 1930. Leonoardi arbejdede siden som regissør hos sin bror Eugen Löwe (Eugen Berg) og som teltmester og sprechstallmeister i Cirkus Berny & Rex. Anne Mundeling Leonardi fik derimod gang igen i Cirkus Empress, som hun  turnerede med til 1959. En del af Cirkus Leonardis telt kom i brug igen i 1948, da Arne Arnardo startede Cirkus Arnardo, som i dag er Norges største.  (Kilde: Anardo: Sirkusliv samt Anders Enevig: Cirkus i Danmark, bind 2 s. 77 ff).

klovn.gif (1460 bytes)

3. november 2002

"Hej, jeg har tidligere skrevet til dig vedr. cirkus og artister. Jeg vil spørge dig, om du har nogen kendskab til tryllekunstnerparret Key Brothers? Er de stoppet med deres karriere, og hvad var deres civile navne?", skriver Henrik G. Som så ofte før har jeg fået hjælp at Christer Nilsson fra Sveriges Magi Arkiv. Christer skriver: "Key Brothers - danskarna Kenn Anker Petersen och René Dössing - hade en stor illusionsakt som utspelade sig i gangstermiljö. Även illusioner som Borttrollad elefant och Svävande piano utförde de. De hade vilda djur (tiger, lejon, panter) i sin akt, varför de fick lov till att ta engagemang utomlands (Hansa, Mallorca, Paris, Guldkusten i Australien, Kenya m.m.). Men de var med i Cirkus Benneweis i Cirkusbyggnaden 1980. De bodde/bor? i Spanien. (Kenny lär ha arbetat administrativt hos Benneweis, men startade en egen liten cirkus som gav föreställningar i affärscentra på Själland, och det var när han mötte René som de beslutade göra något större. Akten lär vara såld och Key Brothers har slutat i artistbranschen. Idag är de cirka 55 resp. 44 år.)" Kenn Anker Petersens lille cirkus var Cirkus Kenny, som jeg omtalte her på siden den 7. oktober 2002. Kenn Anker Petersen startede det som et vintercirkus med turneer til diverse centre. For en del år siden solgte han Cirkus Kenny (det vil sige nogle få skilte og goodwill) til Haddy Enoch fra Cirkus Dannebrog.

klovn.gif (1460 bytes)

1. november 2002

Projekt Barly lukker. I 1992 oprettede Københavns Amt et beskæftigelsesprojekt omkring jongløren Ølund Barlys enorme samling af cirkuseffekter. I den forbindelse oprettede man under navnet Projekt Barly jobtræningspladser til et registreringsprojekt med Susanne Torgard som leder. Projekt Barly havde oprindelig til huse i Fabriksparken 10 i Glostrup. I foråret 2001 flyttede Projekt Barly til Cirkusbyen i Avedørelejren, hvor de fik til huse på 2. sal i den bygning, som i dag rummer Cirkusmuseet i Hvidovre. Projektets centrale opgave var registrering af Barlys samling og de øvrige effekter, man senere har modtaget fra fx Truxa. P.t. er der registreret 110.000 numre. Det har hele tiden været klart, at Projekt Barly ikke direkte skulle have noget at gøre med etablering, indretning og drift af Cirkusmuseet i Hvidovre. Amtet støttede et registreringsprojekt, ikke er museum. Langt den største del af registreringen er gennemført, og Københavns Amt, der også er ramt af sparepolitikken, har besluttet at nedlægge Projekt Barly med udgangen af 2002. Lukningen påvirker hverken Cirkusbyen eller Cirkusmuseet i Hvidovre, selv om man utvivlsomt vil komme til at savne den enorme støtte, man har fået fra Susanne Torgard og hendes engagerede medarbejdere. Også mange journalister samt en lang række cirkusinteresserede vil komme til at savne Susanne Torgards altid beredvillige hjælp. Den registrering, der hidtil er varetaget af Projekt Barly, fortsætter også i fremtiden, ligesom basen naturligvis stadig væk er tilgængelig via kontakt til museet i Hvidovre. Cirkusbyen har for nylig ansat Birgit Gad som afløser for Cirkusbyens første leder Jan Skov. Birgit bliver dermed også museets daglige leder.

 klovn.gif (1460 bytes)

30. oktober 2002

Cirkusbyens Museum eller Cirkusmuseet i Hvidovre ? "Vi har faktisk været meget i tvivl om, hvad barnet skulle hedde," fortæller Jens Frobenius, som er formand for Selskabet Barlys Venner og medlem af bestyrelsen for Cirkusbyen. "Cirkusbyens Museum skulle signalere, at der samtidig var tale om et museum med tilhørende aktivitets- og oplevelsesceter. Men da den del af aktiviteten, er den der står svagest lige i øjeblikket, har Cirkusbyens bestyrelse besluttet at museet helt officielt hedder : Cirkusmuseet i Hvidovre."

 M351-32 bygning.jpg (11582 bytes)

Cirkusmuseet i Hvidovre (Foto: Lise Kokholm)

 klovn.gif (1460 bytes)

27. oktober 2002

Familien Altenburg. "Jag var ute på nätet och fann då en hemsida om familjen Benneweis," skriver svenske Christer W. "Jag läste i Cirkus Benneweis historia att en A. W. Benneweis gifte sig med en Charlotta Altenburg 1865 och att AW dog 1887. Kunde detta vara den dam som står omnämnd i vår släkthistoria som bara Charlotta ? Var hon syster eller kusin till Lorentz Altenburg ? För denna Charlotta var alltid med varje år när Altenburgs kom till Älmhult. Hon kom alltid bra överens med vår farmor. Kanske för att de var av samma årgång. Jag är intresserad lite i den danska och svenska cirkushistorien på grund av att i slutet av 1890-talet så kom familjen Altenburg till Älmhult i södra Småland ( Ja ni vet IKEA - Älmhult). På deras vagnar stod det Cirkus Hippodromen. Våran familj kom i kontakt med Altenburg och sedan därefter varje år så hyrde de in sig hos våran familj både med folk och hästar när de var på väg genom Sverige om de var på väg uppåt eller neråt. I våran släkthistoria under denna tid cirka 1895 fram till 1925 och sedan när Albert Altenburg tog över så figurerar Altenburg i våran släktkrönika fast ihopdragen under ett kapitel. Var jag är intresserad av är att få tag i är årtal och framför allt fotografier på personer från denna tid för att kunna få in bilder i våran släkthistoria för den blir lite mera verklig då. Om man har en bild att relatera till. Saknas med ett N efter.

Namn Född Avliden Bild/År

1 Charlotta Altenburg N N N

2 Lauritz J Altenburg 1846 1933 Ja framfor ett tält på 1880 talet med två hästar och där det står CIRKUS och VARIETÉ på skylten.

3 Ane Wielken Marie Schultz 1 frun N N N

4 Lovisa Altenburg 2 frun N N N

5 Albert Altenburg 1884 1960 Ja/1908

6 Louise Altenburg 1877 1960 Ja/1908

Detta var lite om Altenburgarna vore tacksam om ni kan fylla i några av N-en det roligaste vore om man kan få fram bilder. Med familjen Altenburg reste det med en ung dam som hette Julia Möller? Hon var atlet och mycket stark, lyfte en häst med fyra män på. Hon gifte sig med en hemmansägare (Bonde) i Älmhultstrakten i början av 1910-talet? och var borta från cirkus i cirka 20 år. När maken dött hämtade Albert tillbaks henne till cirkusen."

Charlotta Altenburg, som i 1865 blev gift med August Wilhelm Binneweis, var datter af et omvandrende musikerægtepar Gottfried Altenburg og Friederica Enoch. Hun døde vist nok ret ung (midt i 1870'erne). Ved sin død i 1887 var August Binneweis i hvert fald gift med Vilhemine Kathrine Marie Renpke (Kilde Anders Enevig: Cirkus i Danmark, bind 1). Det kan selvfølgelig også tænkes, at Charlotta og August var blevet skilt, og at Charlotta derfor i slutningen af 1890'erne har rejst i Sverige sammen med sin bror Lorenz.

Såvel i Alf Danielssons bog Cirkusliv fra 1974 som i Per Arne Wålhbergs bog Cirkus i Sverige fra 1992 findes kapitler om familien Altenburg.

Lorenz Altenburg, hvis korrekte navn egentlig var Lauritz Jacob Altenburg (1846-1933) blev født i Randers som søn Gottfried Altenburg. Sammen med hustruen Ane Wielken Marie Schultz  og nogle andre artister rejse Lorenz rundt og optrådte i byer og på markeder. I 1880 var de blandt andet i Ängelholm i Skåne, hvor de optrådte under navnet Cirkus Skandinavien. I 1881 kaldte de sig Cirkus Variete.  I 1898 hed det Cirkus Altenborg og i 1901 Cirkus Hippodrom.  I 1905 var navnet Cirkus Altenburg. På det tidspunkt var Lorenz gået  ind i tivolidrift, og efter 1905 var det hans hovedvirksomhed. Lorenz var gift 2 gange: først med Ane Wielken Marie Schultz , siden med Lovise Altenburg. Lorenz og Lovises søn Albert Altenburg blev født i 1884 i Horsens og optrådte i faderens cirkus frem til 1905. I 1907 mødte han den tyskfødte skolerytterske Louise Werner (født 1877), som han senere blev gift med. I 1930 startede parret deres eget cirkus, som de første år blev kaldt Cirkus Wild West Show, men som fra 1933 skiftede navn til Cirkus Altenburg. Programmet bød altid på fine hestenumre: Louises skoleridt og Alberts frihedsdressur. Alf Danielsson betegner Cirkus Altenburg som det bedste af de svenske cirkus i sidste halvdel af 1930'erne. Bortset fra en pause under 2. verdenskrig fortsatte Cirkus Altenburg med at turnere i Sverige til og med 1958. I 1959 hed forestillingen "Cirkus Altenburg præsenterer Cirkus Belli", og man brugte materiel fra det lukkede danske Cirkus Belli.  Louise red skoleridt frem til 1951, hvor hun fyldte 74 år. Louise og Albert døde henholdsvis 27/2 og 28/9 1960 og er begravet i Landskrona, hvor deres cirkus havde sit vinterkvarter.

Af et rejsepas fra 1879 fremgår, at Lorenz bl.a. rejste runde med en pige ved navn Julie Kathrine Frederikke Schmidt. Jeg gætter på, at det kan have været hende, der optrådte som muskelstærk atlet. I svensk cirkusverden kender man godt nok en Julia Möller (1895-1989), som var en dygtig rytter. Men det kan ikke være hende, Christers familie har mødt som stærk kvinde i 1890'erne.

Christer W. skriver videre: " I slutet på 1800-talet fans det en grupp trappetskonstnärer som hette ”De flygande Cavallos” och skulle resa runt i Europa och vara ganska så berömda. Två av de fem medverkande skulle vara fångaren Emil Bleichauge och hans bror? Som omkom i St.Petersburg. Emil skulle fånga sin bror men missade. Emil stack med sin brors fru! De turnerade sedan under namnet ”De två Emilos/Emilios”. På dessa personer saknas alla uppgifter. I slutet på 1890-talet fanns det en grupp som reste runt och de hette Saturys är det någonting som kommer från Danmark eller är det bara en svensk familj."

Send mig en email, hvis du har oplysninger om disse artister eller nogen de oplysninger om Altenburgerne, som Christer efterlyser.

altenburg.jpg (15357 bytes)

Louise og Albert Altenburg. Foto fra 1908 (Per Arne Wåhlbergs samling)

klovn.gif (1460 bytes)

24. oktober 2002

Kim Benneweis i Sverige. Det svenske cirkusblad Cirkuläre Notiser oplyser i nr. 4/2002, at Kim Benneweis siden juni i år har været teknisk chef i Brødrene Bronetts organisation, som bl.a. står bag Cirkus Scott, Cirkusprinsessan og Circo Massimo. P.t. skulle han være hos Cirkus Scott som teltmester. Også i årene hos Cirkus Benneweis, som Kim forlod i 1995  og hos Cirkus Arena (1997-2001) var Kim ud over at fremvise elefanter  involveret i den tekniske del. Hos Brødrene Bronett er det fortsat veteranen Erwin Kanamüller, som er chefelektriker og indkøbsansvarlig.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. oktober 2002

Dropper Scott København ? Cirkus Scott har besøgt København de sidste 3 år med flotte forestillinger, som imidlertid ikke har trukket noget større publikum. På turneplanen har de længe vist, at også sæson 2002 sluttes i København fra 14. til 16. november. De har dog trods forespørgsel ikke oplyst nærmere detaljer. Og nu viser deres billetbestillingsside, at de 15. til 17. november spiller i Ullared nær Varberg. Ullared er blandt andet hjemsted for kæmpebutikken GEKÅS, som svenske Toledo kalder "en affär dit hela Sverige och halva Norge och Danmark och Tyskland reser för att handla billigt." Så noget tyder på, at brødrene Bronett i år dropper København. Danske cirkusvenner har mulighed for at se dem i Lund, Malmø eller Helsingborg. Se nærmere under november i Cirkuskalenderen.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. oktober 2002

Lise Kokholm, som ud over at være et medlem af bestyrelsen for Barlys Venner og aktiv på Cirkusbyens Museum er en dygtig fotograf, har sendt mig nedenstående fotos af nogle af de dragter, som er udstillet på museet. Du finder flere fotos fra museet under Fakta om cirkussamlinger og museer

 M350-37 dragt.jpg (11867 bytes)   M348-13 dragt.jpg (8728 bytes)    M348-17 dragt.jpg (8962 bytes)

 

 klovn.gif (1460 bytes)

22. oktober 2002

Den danske artist Karl Stets er for tiden i Barcelona og involveret i et projekt omkring et gadebørnscirkus i Afghanistan  På Karl Stets foranledning skrive Zora Nikodemova fra AFUK: "Hej alle Artister, Gøglere og andet Godtfolk !!!! Vi indsamler rekvisitter og kostumer til et GADEBØRNCIRKUS projekt i Afghanistan. Vi vil være glade for gammelt jonglerings udstyr eller andre rekvisitter, kostumer og andet. Vi stiller en kasse på Ørkenfortet i Artistsalen .Tusind tak på vegne af Karl Stets. Ring gerne for mere info: 29 65 9413."

 klovn.gif (1460 bytes) 

20. oktober 2002

Som sædvanligt har det lille Røde Kro Teater på Amager artister med i efterårsrevyen Halløj på Røde Kro. Teaterdirektør Charley Kaye og hans kone Belita har selv en fortid i artistbranchen, hvor de i årevis optrådte med et kaskadørnummer. I år har de engageret et andet kaskadørpar, de tysk/danske Lott & Leslie, som i sommer rejste med det lille danske Cirkus Krone. I tidligere sæsoner har de 2 dygtige artister kunnet oplevet i Cirkus Arli (1991 og sidste del af sæson 2001), Cirkus Dannebrog (1995) samt flere gange på Bakkens friluftsscene. Den kvindelige partner optræder tillige med et limbonummer under kunstnernavnet Yvonne Miree. De øvrige medvirkende i forestillingen på Røde Kro Teater er antipodisten (fodjongløren) Svetlana  og hendes datter Marina, som udfører et hula hop nummer, samt skuespillerne René Richardt, Tina Christiansen, Per Dahl og Maria Garde. Røde Kro Teater, som nogen kalder Amagers Nationalscene, har plads til 166 tilskuere, og der plejer at være udsolgt til de fleste forestillinger. Den festlige forestilling spiller frem til den 7. december. Oplysninger om spilletidspunkter og billetbestilling kan du finde i Cirkuskalenderen.

 klovn.gif (1460 bytes)

19. oktober 2001

"Her i vinter turnerer vi med flere forestillinger", fortæller René Marvin Mønster fra Cirkuuz Baldoni og Cirkusteatret. "I efterårsferien havde vi i Ballerupcentret Aladdin i en en-mandsudgave. Jeg selv optrådte som Baldoni på slap line bl.a. på Fisketorvet. Denne forestilling turnerer jeg med hele vinteren. Til jul har vi Cirkus Nissesjov, rigtig julecirkus med nisseakrobater fra Letland, en ægte julegris, klovne og tryllenissen. I uge 43 og 44 turnerer Line Vittrup (partner hos Freddie Steckel) og Majken (Prinsessen Majka fra Cirkus Charlie) i Cirkusteatrets regi med en forestilling "Hemmeligheder på loftet" der er fuld af klovneri og artisteri. Så der er alt i alt ret så meget gang i den. I næste uge futter Thessa og jeg ned til Tyskland og ser på telt. Det bliver til at vi køber et nyt telt, og hvis det ser godt ud bliver det et rundkuppeltelt uden stormstænger på i alt 26 m."

klovn.gif (1460 bytes)

17. oktober 2002

Tryllekunstneren Jørgen Samson død. Jørgen Samson, som var født 30. oktober 1926, sov stille ind i sit hjem 8. oktober 2002. I bogen Cirkus fra 1964 beskriver Kurt Møller Madsen Samsons nummer således: "Han holder sin entre i kjole og hvidt, høj hat og slængkappe. Under kappen, i hatten, i lommer, bukseben, og hvad ved jer, har han gemt små sammenklappelige borde af ståltråd og med bordplade af stof samt et utal af blomsterbuketter, som han i nummerets løb anbringer rundt omkring i manegen. De er fremstillet af farvede fjer og fylder næsten intet, hvis man presser dem sammen i en lomme eller et hylster, men folder sig ud til en hel masse, når de trækkes frem. Rekvisitterne kan formodentlig alle købes, men den tid, der medgår til præparation før hver forestilling, må være nok til at afskrække de fleste fra at forsøge sig med efterligninger. Nummeret er i øvrigt svært at "sælge", men Samson sælger det efter min mening godt." -Alle, der har oplevet Samson vil sikkert huske, når han med charme og elegance selv efter at have fyldt scenen med blomster blev ved med gang på gang at fremtrylle "en lillebitte blomst". Jørgen Samson var æresmedlem af Magisk Cirkel Danmark.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. oktober 2002

I sidste uge lagde jeg et nyt billede på forsiden af Cirkus Schumann i Cirkusbygningen i København i en af de sæsoner, hvor Charlie Rivel var blandt de optrædende. Af fotografiet af indgangspartiet kan man se, at Rivel optrådte sammen med klovnene Maiss og Mimille, og at programmet i øvrigt bød på Edith Crockers Teddy Bears, de fremragende håndstandsakrobater Yong Sisters and Brothers, som blandt andet udførte håndstand som triple trick (undermand står i håndstand på et bord, medens mellemmand står i håndstand på undermandens nakke og overmanden står i håndstand på mellemmandens nakke) og Les Perchleys med Looping the Loop. Ole Emil Riisager har med bistand af Anders Enevig ved at gennemse gamle programmer fundet ud af, at fotografiet er fra 1953.

 rivel.jpg (5275 bytes)

Verdensklovnen Charlie Rivel (Foto fra Benny Schumanns private samling)

 klovn.gif (1460 bytes)

16. oktober 2002

Den 6. oktober omtalte jeg, at den svenske tryllekunstner Joe Labero sammen med Robert Wells besøger København den 8. og 9. december med showet Rhapsody in rock with magic - A christmas spectular with magic. Joe Labero er i dag det hotteste navn blandt svenske magikere, men Robert Wells havde jeg aldrig hørt om. Christer Nilsson fra Sveriges Magi Arkiv har givet mig følgende oplysninger om Robert Wells: Den svenske pianisten, kompositören och sångaren Robert Wells är mest känd för sitt framgångsrika musikspektakel utan gränser – Rhapsody in Rock! Wells medverkar också som pianist i det omåttligt popuära underhållningsprogrammet "Så ska det låta" i Sveriges Television. Denne fingerfärdige underhållare har turnerat världen över med sitt Rhapsody in Rock koncept som går ut på att friskt och stiligt blanda klassisk symfonisk musik, rock, opera, musikalmelodier och folkmusik samt bjuda på mångsidiga gästartister! Wells avslutade sin bejublade höstturné The Big Ben Boogie Tour år 2001 med stor konsert i Royal Albert Hall i London. Sommaren 2002 blir det konserter i USA och Rhapsody in Rock – The Stadium Tour i Norden. Året avslutas med Rhapsody in Rock - The Christmas Spectacular som också gästar Finland i november. - Hvis du er interesseret i at følge med i nyt fra den svenske cirkus- og magikerverden, så besøg Christer Nilssons fremragende hjemmeside Sveriges Magi Arkiv, hvis rubrik Set, Hørt og Hændt opdateres løbende. Det var faktisk Christers side, som inspirerede mig til denne nyhedsside.

klovn.gif (1460 bytes)

14. oktober 2002

Nyt cirkus i Sverige. Fra Sverige fortæller Toledo, at Pierre Wallberg, der som tryllekunstner er kendt under navnet Valentino, planlægger at starte sit eget cirkus i 2003 under navnet Cirkus Hellas. Han har allerede købt en del rekvisitter, herunder et gradin med 5 rækker, samt bestilt et telt fra Tyskland med en diameter på 20 meter. Stig Nilsson skal vare teltmester og en anden erfaren cirkusmand, Kettil Thordarsson, skal hjælpe med at engagere artister.

  klovn.gif (1460 bytes)

13. oktober 2002

Den 11. oktober fortalte jeg om, at man netop havde taget første spadestik til en udvidelse af Cirkusmuseet i Rold. "Der kom 47 mennesker for at deltage i denne begivenhed," foretæller Jørn Rasmussen fra Cirkushusets Museumsforening. Han fortsætter: "Det første spadestik blev taget af Irene Thierry, det andet blev taget af Arden kommunes borgmester H.C. Maarup og det tredje tog jeg. Med hensyn til nybygningen skal den helst være under tag inden jul, så håndværkerne kan gå inden døre og lave det sidste. Vi håber at bygningen er færdig til marts. Vi har så mange klovnekostymer, at den første særudstilling bliver klovnekostymer."

 cirkusmuseet1.jpg (12474 bytes)

klovn.gif (1460 bytes)

12. oktober 2002

Cirkus på plakaten. Nu her hvor cirkussæsonen er ovre og de forskellige cirkus er kørt i vinterhi, tager Dansk Plakatmusum i Århus over. Forstået på den måde, at museets aktuelle udstilling har titlen: Cirkus på plakaten. Udstillingen viser de berømte polske Cyrk plakater, gamle danske cirkusplakater, Benneweis, Schumann, Belli, Louis, Krone, Dannebrog og en serie cirkusplakater, som et hold elever fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding lavede for nogle år siden som en bunden opgave. Museet viser også en lang række cirkusplakater fra små cirkus' er såsom Cirkus Hjælpeløs, Cirkus Tusindben, Cirkus Charlie, Cirkus Tværs, Cirkus Himmelblå osv. Altså et brag af cirkusplakater på plakatmuseet. Der er også noget i gang for børn. Midt i udstillingen har museet lavet en manege, og der vil være et stativ med cirkuskostymer, som børnene kan bruge, og Børnekulissens historiefortæller skuespilleren Henning Hansen er parat til at lave improviseret teater om cirkuslivet på godt og ondt. Med dette projekt indfrier museet en aftale kulturinstitutterne har med Århus Kommune om at lave tiltag, der direkte henvender sig til børn. Men selve udstillingen er for alle, som holder af cirkus og dens historie.

Udstillingen er åben 12. oktober til 10. november og igen fra 16. november til 15. december. Se nærmere om åbningstider i Cirkuskalenderen.

Museets direktør Peter Stougaard har i øvrigt fortalt mig at han har været glad for cirkus, lige siden han var en lille dreng i Skive. "Der var en eng, og her slog Cirkus altid sit telt op og vi børn hjalp til på pladsen, og jeg husker at vi også var inde i mandskabsvognene og her fik gode historier om cirkus og det liv man levede der. Vi kom til at kende disse folk, som kom igen år efter år. Jeg husker også, at der kom mindst 3 cirkuser til Skive hver sommer den gang. Så jeg elsker at komme i cirkus og bliver barn på ny hver gang, herligt."

plakat1.jpg (17560 bytes)        plakat2.jpg (18264 bytes)

Blandt de udstillede plakater er disse 2 dejlige Oscar Knudsen-plakater.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. oktober 2002

Cirkusmuseet i Rold fordobler sin kapacitet. I en tid hvor mange danske museer skærer ned, går Cirkusmuseet i Rold den modsatte vej. Fredag den 11. oktober 2002 tog cirkusdirektør Irene Thierry fra Cirkus Krone det første spadestik til en udvidelse af det eksisterende udstillingsareal med 100%. Kernen i Cirkusmuseet er Cirkus Miehes ridehus, der er den eneste bevarede cirkus bygning af træ i Danmark. Ridehuset blev oprindeligt opført i 1912. Derfor er det glædeligt at kunne  fejre Ridehusets 90 års jubilæum med en udvidelse af museets udstillingsareal udtaler Jørn Rasmussen, formand for Cirkushusets museumsforening. Der har siden 1982 været cirkusmuseum i og omkring Ridehuset i Rold. Siden 1987 har Ridehuset været suppleret af en udstillingsbygning, og det er den der nu udvides med 100%. Cirkusmuseet er i dag rammen om Danmarks største samling af cirkuseffekter, og information om danske cirkus. Museets materiale spænder fra en enorm samling af billede og plakat materiale over kostumer, musikinstrumenter til elefantbjælder. Den udvidede kapacitet skal primært bruges til skiftende særudstillinger i åbningsperioden fra april til november. I vinterperioden skal de nye lokaler bruges til formidling af dansk cirkus historie og kultur. Her sigtes der både på skolesøgende børn og andre med interesse for cirkus livet. Blandt de fremtidige foredragsholdere vil man kunne opleve artister og cirkusfolk, samt andre kendere af dansk og international cirkus.

 cirkusmuseet3.jpg (9513 bytes)

 klovn.gif (1460 bytes)

7. oktober 2002

Igen i år giver Cirkus Kenny i efterårsferien forestillinger i Rosengårdcentret i Odense. I dag er det Haddy Enoch fra Cirkus Dannebrog, som står bag Cirkus Kenny. Cirkus Kenny blev i sin tid startet af Kenn Anker Petersen som et vintercirkus med turneer til diverse centre. Det var også ham som i 1973 sammen med Benny Berdino forsøgte sig med at lave Julecirkus på folketeatret i København - de kaldte det Cirkus BENKENNY. Forestillingen var udmærket , men der kom alt for få tilskuere til, at det kunne hænge sammen. Freddy Steckel fra kaskadørduoen Steckels fortæller, at han har optrådt i Cirkus Kenny for længe siden og blandt andet var på Bornholm, endda i snestorm og chapiteau. Der var masser af publikum og gradinet var ikke færdigt, så folk stod underfor i en time og ventede og stemningen var fantastisk. For en del år siden købte Haddy Enoch Cirkus Kenny (det vil sige nogle få skilte og goodwill) af Kenn Anker Petersen. De senere år har Cirkus Kenny kun været aktivt i forbindelse med et årligt gæstespil Rosengårdcentret i efterårsferien. I årets forestilling medvirker blandt andet kaskadørduoen Steckel's.

klovn.gif (1460 bytes)

6. oktober 2002

Trylleshows. For 8. år i træk præsenterer den fynske magiker Henrik Christensens et trylleshow under navnet It's magic! i Odense. I år foregår det 20. oktober på Magasinet, Brandts klædefabrik. Showet byder på masser af nye, sjove trylleriet, levende musik og magiske gæster. Dansk Artistforbund netop har tildelt Henrik Christensen midler til en studietur til Las Vegas til januar 2003. Den 8. og 9. december besøger svenske Joe Labero København sammen med Robert Wells med showet Rhapsody in rock with magic - A christmas spectular with magic. Den svenske hjemmeside www.eventmarket.com har netop kåret Joe Lebero til den svenske underholdningsbranches stærkeste varemærke. Der er næppe tvivl om, at Joe Labero han internationalt set for tiden er det største navn blandt skandinaviske magikere. Se i Cirkuskalenderen, hvordan du kan bestille biletter til Henrik Christensens og/eller Joe Laberos forestillinger. Den 26. februar 2003 gentages dette års showsucces Magi & Musik i Sønderjyllandshallen i Aabenraa. Blandt de medvirkende er Jan og Anders fra Star Magic og trompetisten Per Nielsen. Og endelig overvejer produktionsselskabet Agenzy at lave et trylleshow i Tivoli i 2003 i stil med showet Magi i Cirkusbygningen, som i år blev holdt den 20. maj for at fejre Leo Topp. Selv om alle optrådte gratis til dette show og det trykte program var sponsoreret, gav det flotte show ikke noget overskud på bundlinien, idet indtægterne blev spist op af leje til Cirkusbygningen, lys og lyd, PR og annoncering, kodagift, gebyr til BILLETnet m.v. (Kilde til alle oplysninger: Tryllemagasinet Pegasus).

cirkusbygningen.2002.jpg (16707 bytes) 

Kø foran Cirkusbygningen før Magi i Cirkusbygningen 20. maj 2002.

 klovn.gif (1460 bytes)

5. oktober 2002

"Lørdag den 14 september var dagen hvor Cirkushusets Museumsforening fejrede at Ridehusets blev 90 år," fortæller foreningens formand Jørn Rasmussen. "Kl. 14,00 lavede Cirkus Krone en børneforestilling, der var 174 børn der fik en rigtig god eftermiddag. Da børnene forlod ridehuset efter forestillingen fik de alle en slikpose ,en ballon og et postkort med Cirkus Krone som motiv.

Efter børneforestillingen blev Cirkus Krones stole og bænke båret ud, og ind kom der borde og stole fra Rold Kro, derefter gik kroen i gang med at dækkeborde, så da gæsterne kom kl 18,00, var der flot pyntet op med hvide duge og lys på bordene. Kl.18,00 bød jeg velkommen til de fremmødte, og gav efter at have oplyst om praktiske ting ordet til aftenens festtaler, formanden for kultur og børneudvalget i Arden kommune Paul Arnbak. Den næste der havde ordet var formanden for Sydhimmerlands museum Jens Ove Hansen, den næste taler var Cirkus Krones direktør Irene Thierry ordet. Til sidst havde et oldebarn af Heinrich Miehe Rosemarie Trautner ordet. Efter talerne var der en 4 retters menu, der afsluttedes  med kaffe og kage, derefter lavede Cirkus Krone deres fantastiske jubilæumsforestilling. Aftenen sluttede med dans i manegen, og inden  gæsterne gik hjem fik de ungarsk gullassuppe."

klovn.gif (1460 bytes)

3. oktober 2002

Den 25. september 2002 efterlyste jeg MIA LIONNETT fra Cirkus Royal på foranledning af nogle af hendes gamle klassekammerater fra Solrød Skole. Med bistand fra Jørgen Lorenzen, Jon Vedel og Susanne Torgard er efterlysningen givet videre til Mias lillesøster Marion Constanze Hansen, som har lovet at give den videre til Mia. Jeg har fået bekræftet, at Mia ganske rigtigt er datter af datter af Poul Hansen og Rita f. Bruun.

 royal1970.jpg (22600 bytes)

Cirkus Royals 1970-program. Mia var blandt de optrædende.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. oktober 2002

Lejeaftalen vedrørende Cirkusbygningen på plads. Mandag den 30. september 2002 var Hasse Wallman i København for at underskrive den endelige kontrakt mellem Wallmans Nöjen og Københavns kommune om leje af Cirkusbygningen. Kontrakten gælder i 10 år. Den aftale, som blev indgået i maj, var betinget af, at Wallmanns kunne få sine ombygningsplaner godkendt. Siden endelig kontrakt nu er underskrevet, må man gå ud fra, at Wallmans har opnået et tilfredsstillende resultat. Wallmans overtager lejemålet af Cirkusbygningen pr. 1. januar 2003, men skal respektere en række allerede indgåede aftaler. Wallmans forventer at kunne åbne sit koncept med Wallmans saloner til efteråret 2003 i København i form af en spise- og danserestaurant med optræden blandt andet af unge cirkusartister, der ud over at optræde også skal deltage i serveringen.

I en pressemeddelelse fortæller Wallmans Nöjen: Den 1. januar 2003 overtager Wallmans Nöjen Cirkusbygningen, underholdningsstedet med de fine gamle traditioner i hjertet i København. Virksomheden satser i første omgang 20 millioner svenske kroner på renovering og ombygning. "Satsningen på Cirkusbygningen sker uden sikkerhedsnet. Vi investerer mange penge på et usikkert tidspunkt - underholdningsbranchen er meget konjunkturfølsom. Men vi tror på Øresundsregionen, og derfor er det naturligt for os at bruge både penge og energi på at udvikle et nyt cirkuskoncept i København," siger Hasse Wallman, der er adm. direktør for Wallmans Nöjen. Under ledelse af Wallmans Nöjen er det tanken at udvikle Cirkusbygningen til et sted for teater, musicals, koncerter, kongresser, konferencer, udstillinger og sportsbegivenheder. Naturligvis kommer der også et Wallmansshow i stil med Wallmans Salonger i Stockholm, Malmø og Oslo. Med det nye underholdningsetablissement i København bliver Wallmans Nöjen en af Nordens førende underholdningsvirksomheder med faste scener i Sverige, Norge og Danmark.

Når virksomheden kommer rigtigt i gang, forventes Cirkusbygningen at omsætte for 55 millioner svenske kroner om året, ligesom der bliver ca. 45 fastansatte medarbejdere.
"Vi håber at være med til at opdage mange dygtige danske kunstnere, som kan få luft under vingerne i vores show. Men vi søger naturligvis også køkkenpersonale, serveringspersonale, teknikere mm., så derfor kan vi tilbyde mange nye arbejdspladser i Øresundsregionen," siger Hasse Wallman.  Wallmans Nöjens planer for Cirkusbygningens nærmeste fremtid er allerede på plads: Januar 2003: Wallmans Nöjen overtager Cirkusbygningen og starter renovering bag scenen og af tilstødende områder. - Forår 2003: Planer om et stort internationalt sceneshow. - Sommer 2003: Renovering af scene og salon afsluttes. - Efterår 2003: Foreløbig showpræmiere i Cirkusbygningen for Wallmans Nöjens egen underholdningsrestaurant.

 cirkusbygn.schumann.jpg (19969 bytes)

Cirkusbygningen i en af de sæsoner, hvor Charlie Rivel optrådte i Cirkus Schumann (Foto fra Benny Schumanns arkiv).

 klovn.gif (1460 bytes)

1. oktober 2002

Slut på sæson 2002. De danske teltcirkus' 2002-sæson sluttede 1. oktober i Thise, hvor Cirkus Mascot gav årets sidste forestilling. Sæsonen startede 21. marts, hvor Cirkus Dannebrog havde landspremiere i Vojens. Cirkusfolk er normalt ikke meget for at fortælle om sæsonen har været god eller dårlig - sådanne oplysninger kan misbruges af konkurrenter. Der er dog næppe tvivl om, at VM i fodbold i juni/juli havde en negativ virkning på tilskuerantallet, så 2002 har rent tilskuermæssigt ikke været et rekordår for de danske cirkus.

 mascot2002.jpg (11907 bytes) 

Som det sidste af de danske teltcirkus sluttede Cirkus Mascot sæsonen 1. oktober 2002

 klovn.gif (1460 bytes)

1. oktober 2002 

Der var rekordstort besøg på Cirkusbyens Museum i forbindelse med Vestvoldens dag den 30. september. "Det var en dejlig søndag - 198 gæster fik vi noteret - så der har sikkert været flere. - det var næsten mere end huset kunne rumme for de blev så længe - men nu skal vi jo ikke klage over det," fortæller Susanne Torgard.

klovn.gif (1460 bytes)

25. september 2002

"Vi er en klasse fra Solrød Skole, som prøver at samle vores gamle klassekammerater", skriver Lone Pedersen. "Vi havde på et tidspunkt en klassekammerat som hed MIA LIONNETT, fra Cirkus Royal. Vi har prøvet at finde hende på nettet, jeg har kun fundet måske hendes bedsteforældre gennem en anden klassekammerat, men uden resultat. Det er derfor jeg skriver til jer, og håber at få hjælp denne vej fra." Lone fortæller videre at Mia er født i 1950, altså 52 år i dag, og hun var trapezkunstner, og at familien hver gang de var i Solrød boede på Solrød Planteskole.

Cirkus Royal turnerede fra 1935 til 1972, dog med en pause 1962-63. Stifteren hed Joseph Bruun (1899-1981). I 1969 overdrog Joseph forretningen til næste generation: svigersønnen Jacob Kagan, datteren Isabella Bruun, svigersønnen Poul Hansen og datteren Rita Bruun. Fra 1970 til slutsæsonen 1972 var Poul Hansen enedirektør. (Kilde. Anders Enevig: Cirkus i Danmark, bind 1). Jeg har på fornemmelsen, at Mia var datter af Poul Hansen og Rita Bruun, og at Lionnett var et kunstnernavn, som hun kun brugte enkelte sæsoner. I Cirkus Royals 1970-program omtales hun således som en af luftens vovehalse, Rita og Mia.   Send mig en email, hvis du har oplysninger om Mia.

mialionnett.jpg (19247 bytes) 

Luftens vovehalse, Rita og Mia. Fra Cirkus Royals program 1970

  klovn.gif (1460 bytes)

25. september 2002

Cirkus Arena har netop indgået en aftale om levering af et nyt telt fra Italien til sæson 2003. Ligeledes bliver alle siddepladserne udskiftet til et nyt system, som giver bedre komfort og bedre udsyn. Cirkus Arena glæder sig til at vise de nye faciliteter frem til foråret.   Cirkus Arena havde oprindeligt håbet at have det nyt telt klar til den netop afsluttede sæson 2002. Der er næppe tvivl om, at det nye telt får 4 master mod det nuværende telts 8 master, og at gradinnet (de skrånende siddepladser) får større hældning, hvilket giver tilskuerne (ikke mindst børn) bedre mulighed for at se, hvad der sker i manegen. Antallet af master siger ikke noget om, hvor mange personer et telt kan rumme. Tyske Cirkus Krones 4-masters telt kan således rummer næsten 3 gange så mange personer, som Cirkus Arenas hidtidige 8-masters telt.

arenatelt2001.jpg (13838 bytes) 

Cirkus Arenas hidtidige telt

klovn.gif (1460 bytes)

20. september 2002

Cirkusbyens Museum i mørke. "Søndag den 29.9. kl. 10-16 sker der en række aktiviteter lang vestvolden - Befæstningens dag - under Skov- og naturstyrelsen, fortæller Susanne Torgard fra Cirkusbyen/Barlys Arkiv. "Cirkusbyens Museum er selvfølgelig også med. Vi mørkelægger et par rum og hænger de selvlysende kostumer op - udstyrer børnene med lommelygter - og så kan de gå på opdagelse - opleve pailletter og rhinstene - masker og "skeletter" - i lommelygtens skær."

klovn.gif (1460 bytes)

19. september 2002

Francesco Caroli fylder 80. Den verdensberømte hvide klovn Fransesco Caroli blev født 28. september 1922 i St.Dona di Piave i Italien. Så 28. september i år fejrer han sin 80-års-dag. Det sker i manegen i det tyske Cirkus Roncalli, som for tiden spiller i Wien. Francesco Caroli var senest i Danmark i 2000, hvor han modtog den prestigefyldte The World Artist and Clown Award i forbindelse med den internationale klovnefestival på Bakken. Han var også med, da Cirkus Roncalli besøgte København i 1996. I mange år optrådte han sammen med sine brødre Ernesto og Enrico i klovnetrioen les Francescos, hvis seneste optræden her i landet var i 1985 i Cirkus Benneweis. De 3 brødre indgik også i den fremragende ryttertrup Carolis.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. september 2002

Mere om klovnen Lonny Olschansky. Den 11. september 2002 omtalte jeg klovnen Lonny Olschansky. Forfatteren og historikeren Jon Vedel har forsynet mig med følgende yderligere oplysninger:

Lonny Olschansky er født i St. Petersborg den 17.november 1882. Hun hedder egentlig Leontine og er datter af cirkusklovnen William Olschansky. Hun optræder som 9.årig i svævende trapez. Hun nævnes af John Gasman i bogen ”Sirkus i og bak manegen” som en dygtig kvindelig klovn. Der står ordret i bogen (s.35): "...og Lonny Olschansky ble også en meget dyktig klovn, men det hører som sagt til sjeldenhetene at en kvinne blir klovn."

Jeg har konkret kendskab til, at hun optrådte i Cirkus Varieté i København 1899 sammen med sin far, William Olschansky, i et af ham komponeret nummer, hvor hun på en pietetsløs måde mørbanker sit fædrene ophav. William og Adolph Olschansky var to kendte klovner. Samtidige anmeldelser efterlader ingen tvivl om, at Adolph var den største af de to – navnlig når han lagde sine unoder bort. Adolph er nok det bedste bud Danmark har på en verdensklovn. Han havde – efter egen og andres vurdering –  sin glansperiode i perioden 1890-1915. Han var gennem mange år fast inventar i Cirkusbygningen i København både hos Schumann, Busch, Wolf og Beketow. I 1889 gav Politiken ham det råd, at han skulle holde sig til det mimiske, og indstille sine ”vittige monologer” eller vittigheder. (”Hvad er forskellen på Herman Bang og en nathue?”). Det var som mimisk klovn, ikke som taleklovn han vandt sig et navn. Han rettede sig tilsyneladende efter rådet. Da han var hos Gotthold Schumann i 1893 skrev Politiken om ham, at han var en af de få klovner, der i manegen ikke føler sig som gøgler, men som kunstner, og han ”opnåede med diskrete midler en overmåde pudsig virkning.” Berlingske Tidende kaldte ham ”en klovn så god som hidtil er set i en københavnsk manege. Hans ”Dumme Peter” er stundom et mesterstykke af fin komik.” Da han var hos Wolf i 1900 forfaldt han igen til at fortælle vittigheder, og straks vendte anmelderne tommelfingeren nedad. Han er også berømt for sit såkaldte ”nakkespring”, hvor han snurrede rundt som ”en sindsforvirret proptrækker” og endte med at falde helt idiotisk ned på ryggen. Hans bror William Olschansky – Lonnys far, som hun optrådte en del sammen med -  var mere ”rabalderagtig” i sin komik. Han optrådte som ”Rottefængeren fra Hameln” med 80 dresserede rotter. Han havde et nummer med en kat der gik på en line besat med mus, som den ikke rørte, en hankat der sprang ud med faldskærm o.s.v.

Jeg har spurgt 12-årige Lovisa, som stillede spørgsmålet om Lonny Olschansky, hvor hun har hørt om Lonny Olschansky. Lovisa svarede: Jo jag hittade en bok som hetter "Cirkus" som jag bläddrade lite i och då såg jag en bild på Lonny Olschansky och under den stod "Lona Olschansky en av de få kvinnliga clownerna i världen" och då blev jag intresserad. Men boken var mycket svårläst så jag letade rätt på er hemsida och mailade dig. Men var hon clown eller akrobat?

Bogen, Lovisa omtaler, er Alfred Rundbergs "Cirkus" fra 1965. I denne bog står der "Lona Olschansky, av vår tids generation, blev en av värdens få kvinnlige clowner. Hon förenade en gudbenådad humor med et vackert udseende och var en äkta nordisk skönhet." Af bogen fremgår videre, at Willam Olshcansky rejste med sit eget selskab i Skandinavien og Nordtyskland. Han giftede sig i 1880 med Fräulein Katarina Herder, som således må være Lonnys mor. Mange artister har mere end ét nummer - og for 100 år siden var det ganske almindeligt, at en artist optrådte med adskillige numre i en cirkusforestilling. Der er derfor næppe tvivl om, at Lonny Olschansky har optrådt både som klovn og som akrobat.

 lonny olschansky.jpg (7816 bytes)

Lonny Olschansky. Gengivet fra Alfred Rundberg: Cirkus. De fleste fotos i denne bog stammer fra den svenske kunstcyklist Frithiof Malmstens samling

  klovn.gif (1460 bytes)

17. september 2002

Knap 100 personer oplevede Diana Benneweis i kulturhuset Trommen i Hørsholm, hvor hun i talk-show form blev interviewet af Jan Hertz som led i Trommens Bag Masken-serie. En veloplagt Diana fortalte om sit liv, om sin nye bog "Alting har sin pris" og om sit cirkus. Som læsere af bogen vil vide, har Dianas liv bestemt ikke altid været en dans på roser. Diana fortalte, at hun havde spekuleret på, hvad hendes far Eli Benneweis ville have sagt til bogen, som blandt andet åbenhjertigt fortæller om hendes psykiske sygdom. Eli var ikke kendt for at have stor forståelse for sygdom. En af Elis venner havde læst manuskriptet og mente, at Eli ville gnide sig nogle gange over skægget og så mumle, at det slet ikke var så ringe - store ord fra en mand, som var langt bedre til ris end til ros. Om forholdet til Benneweis-familien sagde Diana med et smil, at familie er bedst, hvis de hænger på væggen - kun sine 2 børn og hendes halvsøster betragter hun i dag som sin familie. En række af de oplysninger, Diana gav under talkshowet er gengivet nedenfor under Nyt fra Cirkus Benneweis.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. september 2002

Nyt fra Cirkus Benneweis. Diana Benneweis fortæller, at hun  finder sit nuværende telt med en diameter på 40 meter og med plads til 1.700 personer for stort.   Det er sjældent, det er fyldt, og det kræver 22 mand at brække det op og ned. Hun satser i stedet på noget lettere og nævner, at tyske Cirkus Roncalli bruger et telt på 36 meter i diameter (et sådant telt kan vel alt efter indretningen af siddepladser rumme mellem 1.200 og 1.400 personer). Det er et telt i den stil, Diana Benneweis vil bestille. Programmet for den kommende sæson 2003 ville minde lidt om 2000-programmet (Classic and New Wave), men måske knapt så frækt. Det vil blandt andet byde på et flot hestenummer af en art, som vi ikke havde set før i Danmark, fremført af en kvindelig dressør. Diana vil ikke ind på nærmere detaljer om 2003- programmet.

Det netop afsluttede program Løvebrøl og Latterkrampe betragter Diana Benneweis som det mest traditionelle, hun endnu har lavet. I nogle år har hun brugt engelske Laci Endresz som "instruktør". Han løser tilsvarende opgaver for en række andre cirkus. I 2002 var hans indsats dog ikke helt vellykket, hvilket resulterede i et par dårlige anmeldelser. Diana Benneweis måtte kort efter premieren bytte om på rækkefølgen på numrene. (Ved sæsonstart sluttede forestillingen med de komiske vippebrætakrobater Seven Priz.  Ved sæsonslut sluttede Cirkus Benneweis med et af årets absolutte topnumre: jongløren Kris Kremo. Det er almindelig kendt, at en forestilling bør slutte med et topnummer, så publikum forlader teltet med et "wauw, hvor flot.")

Diana Benneweis modtager hver uge 10-15 artistvideoer, som hun ser igennem. Artisterne ringer normalt kort efter for at høre, om nummeret har interesse. For de bedste numre får hun oplyst, hvor man kan se dem. Er hun stadig interesseret efter at have set nummeret live "prutter man pris" og bliver enige om en kontrakt. Før i tiden var det almindeligt, at artisterne i Benneweis udførte 2 numre, artistens topnummer og et binummer. De seneste år har artisterne i Cirkus Benneweis kun udført hver ét nummer (artistens topnummer), og det vil også være tilfældet i 2003. Diana mener dog, at denne løsning kan være for dyr i det lange løb - hun tør ikke hæve prisen over det nuværende niveau på fra 100 til 170 kroner. (I Sverige har Cirkus Maximum i år forsøgt sig med pæne prisstigninger. Jeg ved ikke, hvilken indvirkning det har haft på besøgstallet). Diana Benneweis mener i øvrigt, at Cirkus Benneweis altid har lavet cirkus for voksne, ikke for børn, også selv om der traditionelt er mange børn blandt cirkuspublikummet i Danmark. År tilbage var Benneweis det eneste cirkus for voksne, men i dag satser også Arena og Dannebrog på voksenpublikummet. Der er ingen tvivl om, at konkurrencen er hård, og Diana Benneweis svarer bekræftende på, om man i cirkus lægger turneplan for at genere andre cirkus. Cirkus Benneweis er i øvrigt det eneste af de danske cirkus, som på forhånd offentliggør årets fulde turneplan. (Oplysninger givet i forbindelse med talkshowet Bag Masken i Trommen i Hørsholm).

 klovn.gif (1460 bytes)

16. september 2002

"Jeg er på turne med min forestilling Hej Clown som spiller mellem 10 og 15 forskellige steder hver måned undtagen i januar, hvor det er den stille måned", fortæller Benny Schumann. Benny fortsætter:  "I efterårsferien er mit Mini Cirkus med ponyerne og Briano i Helsingør Bycentret fra 14. oktober til og med 19. oktober. Jeg er også ved at planlægge Klovnefestivalen 2003."

 klovnefestival2002a1.jpg (22271 bytes) 

Benny Schumann omgivet af de medvirkende fra årets klovnefestival på Bakken. Foto venligst stillet til rådighed af Benny Schumann.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. september 2002

Som tidligere nævnte medvirker 2 danske trapezakrobater, Josephine Randrup og Rasmus Madsen i Benny Andersson, Tim Rice og Björn Ulvaeus musical Chess i Cirkusbygningen på Djurgården i Stockholm. Chess blev første gang opført i London i 1986, hvor forestillingen gik i knap 3 år med svenske Tommy Körberg i den mandlige hovedrolle. I foråret 1988 blev Chess sat op på Broadway, hvor den blev taget af plakaten efter ganske kort tid på grund af manglende publikumsinteresse. I februar 2002 blev ABBA-drengenes musical så for første gang nogen sinde sat op i Sverige, hvor den er blevet en gedigen publikumssucces som foreløbig spiller frem til foråret 2003. Til den svenske opsætning, som skete på Djurgårdscirkus i Stockholm,  har instruktøren Lars Rudolfsson valgt at lade de 2 danske trapezartister indgå i forestillingen, hvor de udfører deres flotte og smukke trapeznummer, samtidig med at stykkets 2 hovedpersoner Florence og Anatolij for første gang hen mod stykkets slutning synger "Drömmar av glas" (hed på engelsk You and I). Efter tæppefald er Josephine og Rasmus de første, som kommer ind for at få applaus. Og publikums reaktion viser tydeligt begejstring for 2 talentfulde danskere, som i øvrigt dirigerer de enkelte kunstneres fremkaldelser indtil hovedrolleindehaverne Tommy Körberg og Helen Sjöholm som de sidste kommer på scenen. Både Josephine Randrup og Rasmus Madsen er uddannet først på artistlinien på Akademiet for Utæmmet Kreativitet i København og siden på statscirkusskolen i Moskva. De har medvirket i flere forestillinger i det svenske Cirkus Cirkör og i danske Nova Exit's forestilling Apopos i november/december 2001. De har også turneret med Circo Metropolitano i Italien. Undertiden optræder de under navnet duo Pelmeni. Men indtil videre kan man altså opleve dem i Stockholms gamle cirkusbygning. Er du interesseret i at se Chess i Stockholm, kan du bestille billetter på www.ticnet.se.

stockholmcirkus1.jpg (15410 bytes)           stockholmcirkus2.jpg (19157 bytes) 

Cirkusbygningen på Djurgården i Stockholm, set forfra og fra siden.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. september 2002

Kinesiske akrobater. I anledning af det asiatisk-europæiske ASEM 4 topmøde bydes på Kulturprogram i Københavns centrum 19. - 21. september 2002 med asiatisk live teater, musik, stand-up, akrobatik og dans - altsammen iscenesat som asiatiske kommentarer og dermed som en invitation til kunstnerisk og kulturel dialog. På programmet er blandt andet kinesisk akrobatik: lørdag den 21. september fra 13 til 15.30 underholder 20 akrobater med linedans, akrobatik, jonglering og andre cirkusformer på Amager Torv. Der er fri entré.

klovn.gif (1460 bytes)

11. september 2002

"Jeg heter Lovisa och går i sjätte klass på Hagalundskolan i Lund," skriver en pige fra Skåne. "Där håller vi på med "Bifrost" (det kanske ni känner till i Danmark?) vi har

ämnet cirkus och jag forskar om clowner. Om ni vet så skulle jag hemskt gärna vilja ha svar på dessa frågor om en clown som hette Lona Olschansky:

-Var föddes hon? -När föddes hon?  -Var bodde hon?  -När dog hon?  -Hette hon Lona Olschansky på riktigt också? -På vilken cirkus upträdde hon och hur?"

Jeg gav spørgsmålet videre til den svenske forfatter og cirkusekspert Per Arne Wåhlberg, som har hjulpet mig med følgende oplysninger: Lona Olschansky måste vara Lonny Olschansky som var dotter till William Olschansky. Han hade fyra barn enligt Ferencz Olschansky, son till Adolf Olschansky. Williams barn hette Billy, Lonny, Rudolf och Lizzi. De tre första blev duktiga akrobater (springare) medan Lizzi blev dansös. William hade Lonny som partner "clownessa" under många år och de arbetade på cirkusar och varietéer. Senare gifte hon sig med en argentinare som arbetade i flygande trapets. Hon dog i Sydamerika i mitten av 1920-talet. Det är Lonny som utpekas som Williams fru på bilden intill sid. 113 i Muusmanns bok "Köbenhavnsk cirkusliv gennem 100 aar."

Anders Enevig omtaler familien Olshcansky i bind 3 af Cirkus i Danmark. Af omtalen fremgår, at William Olschansky blev født i 1861 og døde i 1930. Han og hans bror Adolph Olschansky (1863-1933) var kendte klovne både i Danmark, Sverige og andre steder i Europa. William Olschansky rejste i 1909 og 1910 med et ret stort telt, som han i 1909 kaldte for Cirkus William Olschansky & Co og året efter for Cirkus William Olschansky. 1910 var formentlig dette cirkus sidste sæson.

 Olschansky.Lonna+William.jpg (16456 bytes)

Lonny og William Olschansky. Gengivet fra Carl Muusmann: Københavns Cirkusliv gennem 100 år.

 

 klovn.gif (1460 bytes)

10. september 2002

Den. 7. august 2002 fortalte jeg om en gammel beboelsesvogn fra Cirkus Benneweis, som på forfatteren Anders Enevigs foranledning netop var fragtet fra Danmarks sidste vognplads for de gamle rejsende familier på Sedenvej 6 i Skibshusene ved Odense. Vognen blev på en blokvogn kørt til konserveringsanstalten i Valsgård lidt nord for Hobro, hvorfra den siden skal til  Cirkusmuseet i Rold. Det sorthvide foto nedenfor viser vognen, som i mange år var beboet af Holger Sørensen fra Møller-familien. Fotografiet af den blå vogn med tilbygget entré er taget den 21. august 2002, da pladsens sidste vogn blev hentet af Odense Bys Museer, for siden af blive udstillet i Den Fynske Landsby. Denne vogn med de oprindelige gode og solide træhjul blev bygget på Odense Savværk 1939-1940. Fyens Stiftstidende bragte den 25. august 2002 en udførlig reportageartikel: Afsked med de rejsende. Fotos udlånt af Anders Enevig.

  cirudvogn.odense.1.jpg (22437 bytes)        cirkusvogn.odense.2.jpg (14629 bytes)

 klovn.gif (1460 bytes)

8. september 2002

Micky er kommet sig over tabet af sin makker og henrykkede ved Benneweis-premieren i København, skriver Se og Hør om Diana Rhodins elefant, hvis makker Tuffi døde i begyndelsen af juli som følge af salmonella-forgiftning. "Hun har jo mig," siger Diana Rhodin til Se og Hør og tilføjer: "Jeg sørger for at forkæle hende efter alle kunstens regler". Nelly Jane har fortalt Se og Hør, at Diana Benneweis næste år overvejer at sætte Micky sammen med nogle små heste eller måske et par indiske elefanter. Det må vist forstås således, at Diana Rhodin også i 2003 optræder i Cirkus Benneweis. Diana Benneweis har fortalt TV-stationen dk4's John Lindskog, at programmet for 2003 allerede er klar - hun ville dog hverken røbe tema eller medvirkende. Diana Benneweis fortalte samtidig med stolthed John Lindskog, at det schweiziske Cirkus Knie, som nok regnes for Europas fineste, i år har ikke mindre end 5 numre på programmet, som tidligere har optrådt i Cirkus Benneweis. (Så vidt jeg kan se drejer det sig om jongløren Serge Percelly, som var hos Benneweis i 1984 og 1988, trapezartisten Sabu og dødhjulakrobaterne Alegria Brothers, som var hos Benneweis i Cirkusbygningen i 1990 og med på telturneen i 1992, søløvedomptøren Ingo Stiebner, som var hos Benneweis i 1998, og breakdancetruppen Enemy Squad, som optrådte hos Benneweis i 2000.) Diana var for resten også stolt af, at hun havde tabt 14 kilo siden premieren i Hillerød i april …

 klovn.gif (1460 bytes)

8. september 2002

Dansk TV DR2 viste 8. september en udsendelse kaldet "Natsværmer - fra cirkusprinsesse til kattemor" om en tidligere artist, som nu tog sig af hjemløse katte. Artisten blev kun omtalt ved sit fornavn, Edith. Ediths fulde navn er Edith Bronnley. Hun optrådte i mange år optrådte sammen med manden Jørgen Bronnley med et cykelnummer (hvor også datteren Ilse medvirkede - hun endte vist med at afløse Edith) og en tankelæsernummer kaldet Danielle og Partner.  (Kilde: Kurt Møller Madsen: Cirkus). TV-udsendelsen handlede ikke meget om artistkarieren, men mere om Edith Bronnleys skæbne: hun og Jørgen sluttede artistkarieren efter sæson 1968 i Norge - de havde da optrådt i 30 år - og blev skilt. Ilse, som også var kendt som "pigen med guldtrompeten" blev (ulykkeligt) gift med en udenlandsk musiker og kom senere ulykkeligt af dage. En søn døde også i en relativ ung alder.

klovn.gif (1460 bytes)

4. september 2002

Sæsonen for de turnerende danske teltcirkus går på hæld. Cirkus Arli sluttede sin 32. sæson den 1. september efter at have spillet 143 forestillinger i 98 byer. "Så nu trænger vi til lidt ferie," siger Martin Arli.  Cirkus Arena og Cirkus Benneweis slutter begge sæsonen den 15. september. Cirkus Charlie spiller sæsonens sidste forestilling 16. september. Cirkus Krones sommersæson slutter 20. september. Cirkus Dannebrog giver årets sidste forestilling den 28. september. Cirkuuz Baldoni  spiller frem til den 29. september, og Cirkus Mascot slutter sæsonen i begyndelsen af oktober. Sidste mulighed for at opleve teltcirkus i Danmark i 2002 bliver 14. til 16. november, hvor det svenske Cirkus Scott besøger København.

Cirkus Arena laver igen i 2003 vintercirkus i nogle jyske haller. Blandt andet spiller de i HolstebroHallen torsdag d. 6. februar 2003. Også Cirkus Krone og Cirkus Mascot giver forestillinger om vinteren, ligesom René Marvin fra Cirkuuz Baldoni rejser rundt med en forestilling under navnet Cirkusteatret. Også familien Arli er aktiv om vinteren.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. september 2002

Kulturhuset Trommen i Hørsholm har en serie kaldet "Bag Masken", hvor skuespilleren Jan Hertz i et talk-show taler med kendte kunstnere m.v. Tirsdag den 17. september er hans gæst Diana Benneweis, som vil fortælle om sit brogede og begivenhedsrige liv. Som læsere af Dianas bog "Alting har sin pris" vil vide, har der været glæder, men det har også kostet kamp og ofre for Diana at finde sine egne ben og sin egen livsform i og uden for manegen. Talkshowet, hvor man sidder ved caféborde, varer ca. 2 timer. Du finder oplysninger om billetbestilling i Cirkuskalenderen under Andre arrangementer i september 2002.

klovn.gif (1460 bytes)

1. september 2002

Merano fortsætter. Knut Dahls trussel om at lukke norske Cirkus Merano i protest mod blandt andet forslaget om forbud mod transport af elefanter, gav anledning til betydelig opmærksomhed i Norge. Freddi Steckel, som i år optræder i Cirkus Merano, fortæller at både aviser og TV har taget cirkus i forsvar og gået mod landbrugsminister Lars Sponheims  forslag. Noget tyder da også på, at landbrugsministeren dropper sit forslag. Knut Dahl har udtalt til Aftenposten, at Sponheims parti Venstre har tilslutning fra 4 % af befolkningen. Cirkus har tilslutning fra 12-13 %, da omkring 450 000 nordmænd går i cirkus hvert år. Den 1. september kunne man læse i Dagbladet, at den pressemeddelelse som Merano sendte ud om at de lukker, og som blev gengivet i alle aviser og i TV, nok var en lidt forhastet en beslutning. Efter de mange positive meldinger fra ind og udland har Knut Dahl nu besluttet at køre Cirkus Merano videre.

klovn.gif (1460 bytes)

1. september 2002

Gode kolleger. Mange artister fra Cirkus Dannebrog benyttede lejligheden til at gå i Cirkus Benneweis, da dette havde Københavnerpremiere på Bellahøj den 29. august. Cirkus Dannebrogs egen Københavnerpremiere fandt sted dagen efter, den 30. august, på Trianglen. Og når direktør Haddy Enoch slutter Dannebrogs forestillinger i København med at sige farvel og på gensyn næste år nævner han pænt, at også er mulighed for at se cirkus hos Benneweis på Bellahøj. Såvel Cirkus Benneweis som Cirkus Dannebrog har flotte forestillinger, som de, der holder af cirkus, bestemt ikke må snyde sig selv for. Cirkus Benneweis ligger på Bellahøj til og med søndag den 15. september. Cirkus Dannebrog ligger ved Trianglen på Østerbro til og med søndag den 22. september. Se nærmere om spilletidspunkter og billetbestilling til de 2 cirkus på Cirkuskalenderen.

Katte i Dannebrog.jpg (20693 bytes) 

Gavin Stevens og hans katte i dødshjul er blandt de optrædende i Dannebrogs 2002-forestilling.

klovn.gif (1460 bytes)

30. august 2002

Cirkus Ronaldo. "Brik á Barac kan oversættes til ‘hulter til bulter’. Den velkendte belgiske cirkusfamilie Ronaldo genopliver i denne forestilling den gamle markedsplads-cirkus tradition. Oplev ægte, gammeldags, rejsende gadecirkus. Bag rekvisitter, der er som hentet på et pulterkammer, gemmer der sig morsomme klovne, dygtige linedansere, stærke mænd og en ond cirkusdirektør". Således præsenteres den forestilling, som Cirkus Ronaldo frem til den 6. september viser ved Domkirkepladsen i Århus i forbindelse med Århus Festuge.

 klovn.gif (1460 bytes) 

28. august 2002

Succesbog. Diana Benneweis' bog Alting har sin pris, som jeg omtalte den 9. august, er blevet godt modtaget af læserne. Forlægger Annemarie Elkjær fortæller, at forlaget nu har sat 3. oplag i gang. Der er ikke mange bøger, som når til 3. oplag på mindre end en måned. Politikens Maria Tetzlaff skriver i sin anmeldelse af bogen, at "man er i flot, modent og varmt selskab med Diana Benneweis, en kvinde der først og fremmest synes styret af stolthed og ansvar" og konstatere, at Diana beretter ærligt om både jet-set livet, kærligheden, indviklede familieforhold og den psykiske sygdom, som ramte hende i 1997, da hun var 50 år. Politiken har siden bogen udkom haft den på den ugentlige liste over bøger, som er værd at læse. I Frederiksborg Amts Avis skriver Berit Holbek Jensen i en blanding af et interview og en anmeldelse under overskriften "Djævelen er væk" om de svære livtag, Diana har taget med døden, siden hun i februar 1997 blev ramt af en medicinsk psykose. Bogen kan købes i boghandlen. Du kan også bestille signerede eksemplarer via Cirkus Benneweis hjemmeside. Link til bogbestilling med nærmere omtale af bogen.

 dianabog.jpg (11654 bytes)

Forsiden på Diana Benneweis' bog, gengivet med venlig tilladelse fra forlaget. (Foto: Sara Skytte)

 klovn.gif (1460 bytes)

27. august 2002

Lukker norske Cirkus Merano ? Cirkus Merano, som kalder sig Norges National Cirkus, blev startet i 1975 af den da kun 22-årige Knut Dahl, som har gjort sit cirkus til et af Nordens førende. Men nu er Knut Dahl blevet træt af de mange bureaukratiske restriktioner, som myndighederne lægger på drift af cirkus. Den 26. august 2002 meddelte han, at Cirkus Merano ophører med udgangen af sæsonen, som slutter 8. september i Oslo. Det, som slog hovedet på sømmet var landbrugsminister Lars Sponheims sidste udspil om forslag til forbud mod transport af fjerntlevende dyr ad norske veje - et forbud som reelt vil umuliggøre fremvisning af elefanter i cirkus.

Den danske artist Freddi Steckel fra kaskadørduen Steckel's, som i år rejser med Cirkus Merano, fortæller: "Jo det er rigtig nok, Cirkus Merano, lukker ned efter den 8. september  2002. Det er synd, for det er en virkelig flot forretning, og sæsonen har været perfekt helt igennem. Turen til Nordland over Hammerfest og Nordkap var så flot, sol 24 timer i døgnet og godt besøgt til forestillingerne. Når det hele er organiseret så godt, bliver der god tid til at nyde det gode vejr og turen der oppe. At se solen stå højt over nordpolen på en skyfri himmel og tage sol midt om natten er en oplevelse, der vil noget. Cirkus Merano er vel den eneste cirkus som kommer på så nordlige grader, Hammerfest er verdens nordligste by, men så er det også kun på grund af golf strømmen, at det er muligt. Og alligevel nåede de andre cirkus vist kun til midten af Norge. Uanset hvor lang rejse der er, bliver både vogne og chapiteau vasket og plejet, så det altid er friskt og pænt at se på, og så spillede vi 30 og 31 dage hver måned. Vi er nu nået til Oslo og Ministeren vil nu forbyde transport at ”fjernt levende dyr”, og dermed elefanter. Knut Dahl har dermed fået nok af bureaukratiet mod Cirkus og pakker teltet sammen for sidste gang efter den 8. september her i Oslo. Forestillingen er rigtig god med masser af komiske numre, godt orkester, lys og regi, og publikum strømmer til, de sidste 14 dag bliver der sikkert rift om biletterne her i Oslo. Det er kedeligt at så flot en forretning lukker, og som sagt spiller vi i Oslo fra 22 . august til 8. september."

Truslen om cirkuslukningen har måske fået de norske myndigheder til at revurdere situationen. Måske vil de hellere tage sig af burhøns og transporter med slagtedyr i stedet for at forbyde elefanttransporter. Knut Dahl har udtalt til Aftenposten, at der i så fald er mulighed en for fornyet vurdering. Hvis han ender med at lukker sit cirkus, er det næppe af økonomiske årsager. Cirkus Merano regnes for et af de økonomisk stærkeste cirkus i Norden.


 
klovn.gif (1460 bytes)

27. august 2002

Flot cirkus-teater-forestilling i Stockholm. "Vi er lige kommet hjem fra Stockholm og så både Chess og "Romeo og Julie", fortæller Esben Aerius fra Duo Aerius. Han fortsætter: "Romeo og Julie er et MUST for enhver cirkus-kender. Men det er stort set umuligt at få billetter. Det er den bedste forestilling jeg har set - cirkus-teater, der er dramatisk vellykket (glem Cirque du Soleil). Samuel fantastisk dygtig professionel jonglør. 4 fyre dygtige all-round akrobater - almindelige spring, lidt dobbelt-strop. Hovedpersonen Romeo er balletdanser - han kommer hæderligt fra et dobbelt-tissue-nummer, og han gør det strålende som skuespiller. Julie er skuespiller med laver også dobbelt-trapez - det er godt klaret. - Der er også noget partner-akrobatik og stram line. Katrine Wiedemann har virkelig skabt et flot cirkus-teater-stykke".

 klovn.gif (1460 bytes)

26. august 2002

"Så er vi ovre i fynske land og nærmer os snart det mørke Jylland, og det er slet ikke så tosset endda. Her på Fyn har vi et godt besøg og Jylland ser ud til at gå samme vej," fortæller René Marvin fra Cirkuuz Baldoni, som kalder sæsonen hans hidtil bedste. I sæson 1999-2001 kaldte han sin forretning Cirkusteatret. René fortsætter: "Til oktober turnerer jeg med Cirkusteatret i centre og institutioner, hvor jeg laver en forestilling som cirkusdirektør Baldoni. Jeg har valgt ikke at skifte navnet Cirkusteatret ud, da jeg med det navn står meget stærkt, faktisk er det det børneteater der sælger flest billetter i landet."

Ligesom Diana Benneweis og Benny Berdino vil René gerne have et nyt telt til sæson 2003. Han har derfor det gamle til salg. Det har 4 master og er 26 meter i diameter. Det kan rumme omkring 500 tilskuere. René Marvin har i øvrigt givet Baldonis hjemmeside et facelift. Klik her, hvis du vil se hans nye side.

 baldoni2002-1.jpg (13153 bytes)

Cirkuuz Baldoni

klovn.gif (1460 bytes)

23. august 2002

Circo Massimo var navnet på en cirkusfestival med 4 forskellige forestillinger, som Henry og Robert Bronett producerede til ære for italiensk TV RAI3 i Cirkus Scotts telt på torvet i Karlskrona i Sverige 6.-17. februar 2002. Festivalen gentages i perioden 5. til 16. februar 2003. Nyt i 2003 bliver at de 4 forestillinger får forskellige temaer. En forestilling er asiatisk, en er komisk, en er klassisk og en viser fremtidens cirkus. Ifølge pressemeddelelsen medvirker 300 artister fra alle verdenshjørner i, hvad arrangørerne kalder verdens største cirkusfestival. Både antallet af medvirkende og postulatet om at være verdens største cirkusfestival skal dog nok tages med et gram salt. Det rokker ikke ved, at Circo Massimo i februar i år bød på en række fortrinlige numre.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. august 2002

Et af "slagnumrene" i årets forestilling i Cirkus Arena er dødsglobenummeret Dioris, udført af brasilianske Daniel Diori og hans 2 makkere, som med 60 kilometer i timen suser forbi hinanden i det kuglerunde trådbur. Det er første gang, en dansk cirkus har et sådant nummer på programmet. Det svenske Cirkus Scott, som sluttede sæson 2001 i København, bød sidste år på et tilsvarende nummer, udført af en trup, som kaldte sig Alexi's. Dødsgloben er imidlertid ikke en ny opfindelse. Det første dødsglobenummer blev vist nok vist i Amerika i 1912 af Jeaquin Jose Urias fra Brasilien. I 1978 havde det store amerikanske Cirkus Ringling Bros. and Barnum & Baily et nummer i dødsgloben på programmet. Siden har man ind imellem kunnet opleve tilsvarende numre i en række cirkus. Nummeret har i øvrigt klare lighedspunkter med de dødsdrom, som man tidligere kunne opleve på markeder - der findes vist fortsat en enkelt af slagsen her i landet.

 Dioris.jpg (19809 bytes)

Dioris

 klovn.gif (1460 bytes)

19. august 2002

Rekordbesøg på Bakkens klovnefestival. Klovnefestival-showet er det show, der har haft flest publikummer af alle forestillinger der har været på friluftsscenen i løbet af sommeren, fortæller en glad Benny Schumann. Festivalen sluttede 18. august . - I forbindelse med festivalen var der en lille klovneudstilling fra Cirkusbyens Museum i Hvidovre. Også den havde mange besøgende, som forhåbentlig har fået lyst til at se museet i Cirkusbyen i Avedørelejren i Hvidovre. Museet er åbent hver søndag, mandag og tirsdag fra 10 til 16.

klovneudstilling.2002.jpg (17947 bytes) 

Klovneudstillingen på Bakken

 klovn.gif (1460 bytes)

18. august 2002

Diana Benneweis har fortalt Politikens Anette Vestergaard, at hun gerne vil have nyt telt, nye vogne og 2 nye generatorer. Cirkus Benneweis' nuværende telt er fra 1996 og kører derfor på sæson nr. 7. - Også Benny Berdino fra Cirkus Arena ønsker sig et nyt telt. Cirkus Arenas nuværende telt er fra begyndelsen af 90'erne, hvor teltet havde 6 master. Et par år senere købtes en midtersektion, og masteantallet voksede til 8. Benny Berdino havde håbet på nyt telt til sæson 2002, men nøjedes i første omgang med et nyt staldtelt. Arenas nuværende telt er Danmarks største. Antallet af master siger dog ikke noget om et cirkustelts størrelse. Tyske Cirkus Krones telt har 4 master og plads til 4.500 tilskuere - næsten 3 gange så mange, som Cirkus Arena. Det svenske Cirkus Scott har det telt i Norden, som kan rumme flest tilskuere. Hvis hele gradinnet er sat op kan Scotts 4-masters telt følge brandmyndighederne rumme 2.500 tilskuere. Ofte er det dog kun opbygget til ca. 1.800 tilskuere. En stor del af pladserne er bænkepladser, hvor publikum kan pakkes tættere end i de store danske cirkus, som har stole på alle pladser.

kronetelt.2002.jpg (22351 bytes) 

Tyske Cirkus Krones telt har plads til 4.500 tilskuere

klovn.gif (1460 bytes)

16. august 2002

Klovner i BonBonland. Måske inspireret af Bakkens succes med Den internationale Klovnefestival holder BonBonland i Holme-Olstrup sin egen lille festival 17., 18., 24., 25. og 31. aug. Blandt andre vil Klovnen Palle, Klovnen Lars Larna og de spanske Rivelinos` fra Cirkus Arena underholde.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. august 2002

I 1894 købte Heinrich Miehe Rold kro og indrettede her endnu et vinterkvarter, foruden det, Cirkus Miehe rådede over i Ydby i Thy. I 1912 byggede man et ridehus i kroens have. Det er således 90 år siden, den sjældne og flotte træbygning blev opført. Takket være en ihærdig indsats af en kreds af borger i Rold står den endnu som et minde om gamle dages cirkus ved Cirkusmuseet i Rold. Cirkushusets museumsforening festligholder 90-års fødselsdagen med en jubilæumsfest lørdag den 14. september 2002 med forestilling af Cirkus Krone, taler, festmiddag, dans til levende musik og natmad. Såvel medlemmer som ikke-medlemmer er velkomne. Billetter a kr. 250,- kan købes på Cirkusmuseet eller i Arden turistbureau. Beløbet kan også indbetales på giro 459-2077, Cirkushusets Museumsforening.

 Ridehuset1.jpg (8089 bytes)

Cirkus Miehes gamle ridehus

 

 klovn.gif (1460 bytes)

14. august 2002

Det svenske cirkusblad Cirkuläre Notiser nr. 3/2002 indeholder blandt andet en artikel om den dygtige og sympatiske søløvedomptør Ingo Stiebner, som turnerede med Cirkus Benneweis i 1998, med Cirkus Arena i 2000 og med det svenske Cirkus Maximum i 2001. I januar-februar 2002 var Ingo Stiebner med i den vintercirkusforestilling, som Cirkus Arena præsenterede i nogle jyske haller. Mange vil sikkert huske Ingos tangodans med søløvehunnen Ruby samt hans forsøg på at få hannen Cecil til at stå på en luffe - et trick som Ruby udfører, medens Ingo forgæves forsøger at lokke Cecil til at vise, hvad han kan. Hovedsæsonen 2002 har Ingo og hans svenske veninde Jennie Mikaelsson tilbragt i det schweiziske Cirkus Knie. På Freddy Knies foranledning har Ingo udvidet søløvernes bassin fra de 25 kubikmeter, som er normalt til 2 søløver, til 50 kubikmeter. Ingo er ved at træne en ny søløve, Lola på kun 8 måneder. Lola skal på sigt afløse den næsten 20 år gamle Ruby. Ingo Stiebners mange danske venner kan glæde sig: Ingo er engageret til Cirkus Arena i sæson 2003. Ingo er i øvrigt arveligt belastet: Hans mor Claire Harrison og stedfaderen Peter Harrison optrådte adskillige sæsoner fra 1978 til 1990 med søløver i Cirkus Benneweis under navnet Clarrison. Peter Harrison har også optrådt som pauseklovn og med et komisk hundenummer.

 stiebner2.jpg (15289 bytes)        stiebner1.jpg (15735 bytes)            

 Søløverne Lola, Ruby og Cecil. Ingo Stiebner og Jennie Mikaelson. Foto: Johan Vinberg

 klovn.gif (1460 bytes)

12. august 2002

Ifølge tryllemagasinet Pegasus optræder det danske artistpar Vicky og Hans Petersen i denne sæson med deres søløvenummer i det franske Cirque Medrano. Parrets seneste optræden i et cirkus i Danmark var vist nok i 1993, hvor de optrådte i Jacki Steckels og Ulla Spinozas Cirkus Stella Nova, som kun turnerede her i landet i denne ene sæson.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. august 2002

I forbindelse med gallaforestillingen ved den 7. internationale klovnefestival på Bakken, modtog den italienske klovn Alfredo Rastelli som tidligere omtalt The World Artist and Clown Award. Den fysiske del af prisen var et maleri skabt af den østrigske kunstner Adi Holzer. Alfredo Rastelli debuterede i sin fars klovnetrup som 9-årig. I dag er han 78 og har således optrådt som klovn i næsten 70 år. Og han har tænkt sig at forstætte så længe, han kan klare det. "Far, du har slidt og slæbt for os hele livet," sagde hans søn og makker i klovnenummeret Oreste Rastelli i forbindelse med prisoverrækkelsen. Han fortsatte: "Og fortsæt du ganske roligt med at slide og slæbe for os!" Over 1.000 begejstrede tilskuere overværede gallaforestillingen, som fandt sted i Cirkusrevyens telt. Blandt de øvrige medvirkende var festivalens kunstneriske leder Benny Schumann, hans datter Patricia Schumann, hans svigersøn skuespilleren Thomas Bo Larsen (som i et komisk skyttenummer skulle skyde et æble af Patricias hoved, men ramte Benny), Cube Triu, Florin & Cato samt de svenske monocyklister Cycling Triss. Og så må man selvfølgelig ikke glemmer ponyen Mustafa. - En glad Benny Schumann fortæller i øvrigt, at der i ugen op til gallaforestillingen var flere publikummer til Klovnefestivalen på Bakken end sidste år, som var hidtidig rekord.

 klovnefestival2002pris.jpg (11775 bytes)

Alfredo Rastelli, Benny Schumann og Adi Holzer ved prisoverrækkelsen

klovn.gif (1460 bytes)

9. august 2002

Diana Benneweis udgiver erindringer. "Alting har sin pris" er Diana Benneweis' dybt personlige beretning om et broget og begivenhedsrigt liv som Danmarks ukronede cirkusdronning. Journalisten Britta Bjerre har hjulpet med bogen, som er udgivet af forlaget elkjaeroghansen. Bogen er på 182 sider med mange fotos, og den koster 249 kr. Bogen viser klart, at Dianas liv ikke har været en dans på roser, selv om offentligheden bedst kender hende som en smilende person i elegante rober med masser af rhinstene.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. august 2002

Den danske artist Anders Astrup er med, når de svenske Cirkuspilotarne efter 2 års uddannelse hos det svenske nycirkus Cirkus Cirkör præsenterer forestillingen Virus 02. Forestillingen kan blandt andet opleves i Helsingborg 19. og 20. august og i Malmø 22. august. Anders Astrup optræder i ring i forestillingen. Han er med som stand-in og står ikke i programmet. Ser nærmere om spillested og -tid under "Andre arrangementer i august 2002" i Cirkuskalenderen.  

 klovn.gif (1460 bytes)

7. august 2002

Jeg har lige foranlediget, at en gammel beboelsesvogn fra Cirkus Benneweis blev fragtet til Cirkusmuseet i Rold fra Danmarks sidste vognplads for de gamle rejsende familier her fra Odense, fortæller forfatteren og cirkuseksperten Anders Enevig. Han fortsætter: Jeg fik oprettet denne plads i Skibhusene for mange år siden, da den tidligere vognplads var blevet nedlagt, da pladsen skulle bruges som oplagsplads for flyveaske fra Fynsværket. Den ny plads blev oprettet på betingelse af, at den skulle gå tilbage til Odense kommune, når den sidste rejsende måtte forlade vognen. Og det er sket nu, hvor vedkommende er kommet på plejehjem. Vognen står nu ved konserveringsanstalten i Valsgård lidt nord for Hobro. Den allersidste vogn på pladsen kommer til Odense Bys Museer og bliver afhentet her i august måned. Og dermed er pladsen klar til at blive overdraget til Odense kommune. En epoke er slut. Denne vogn blev bygget på Odense Savværk 1939-1940 og havner til sin tid nok ude i Den Fynske Landsby som et kontant minde om de gamle rejsende familier, som jeg har beskrevet i bogen "Tatere og rejsende" fra 1965 samt i "Cirkus i Danmark I-3" fra 1981-82. 

Anders Enevig fortæller samtidig, at han knokler på at få sin næste udgivelse, hvori der er et stort afsnit om savoyarder, ud her i begyndelsen af efteråret. Teksten er på plads, og der mangler "kun" diverse registre mv.

 klovn.gif (1460 bytes)

6. august 2002

Elefanter og cirkus. I Sverige overvejer Jordbruksdepartementet ("Landbrugsministeriet") at forbyde, at elefanter og søløver optræder i cirkus. Også andre steder i verden er der overvejelser om tilsvarende forbud. Men selv uden forbud er elefantens dage som cirkusartist måske talte. Johan Vinberg fra det svenske Cirkusakademi fortæller:

Det går inte längre att köpa elefanter från Asien eller Afrika. Man kan bara handla mellan djurparker och cirkusar i Europa och USA. Och djurparkerna vägrar att sälja elefanter till cirkusar sedan många, många år tillbaka. De anser nämligen att cirkusarna genrellt missköter elefanter och andra djur. Bara Knie får godkännt eftersom de har ett eget Zoo i Rapperswil och därmed följer den europeiska djurparksunionens egna högts ställda regler för hur elefanthållningen ska vara (storlek på rastgårdar, foderstater, motionstimmar, etc). Elefanthandeln från Afrika är blockerad sedan flera år då det visade sig att man fångade in babyelefanter i Kenya, Sydafrika, Zimbabwe etc för att sälja till Europa och bl.a. cirkusar där. EU och USA som skrivit på Washington-konventionen och följer de såkaldte Cites-reglerna (ett regelverk som bygger på konventionens utfästelser) svarade med att förbjuda all import av afrikanska elefanter - oavsett de kom från afrika eller annat land. Den asiatiska elefanten har inte samma restriktioner eftersom det sedan årtusenden!! funnits elefantstuterier i Thailand, Sri Llanka, Bruma och Indien för att föda upp elefanter i människans tjänst. Men sedan1980-81 har dessa länder, likt OPEC-länderna, frågat sig varför de ska sälja elefanter billigt till Europa och USA för att cirkusar och djurparker där ska tjna tiodubbelt med pengar på dem. Alltså höjdes priserna avsevärt asiatiska elefanter. De sista asiatiska elefanterna för cirkus kom 1981-83 till Knie från Burma och de lär ha betalat omkring 250.000:- kronor per djur - helt odresserade. Idag är priserna än högre och dessutom lär både den Thailändska och Lankesiska byråkratin sätta en del käppar i hjulen för export. De vill ha kvar sina elefanter eftersom den nu vilda stammen hotas av utrotning och man talar om att föda upp nya djur för återanåassning till vilt liv. Det är därför som Knie bedriver avelsprogram i samarbete med andra djurparker i Europa för att få nya elefanter via "egentillverkning". Det är därför Ringlings har byggt ett gigantisk stuteri i Florida där man låter sina pensionerade elefanter leva ett fritt liv och para sig med inlåndae djurparkselefanter. Det var på den anläggningen som Diana Rhodins morbror
Axel Gautier blev dödad av en av sina gamla honor då han var på besök. Axel gick förresten i folkskola i Furuvik och i Malmö!

Det är också därför som Krone inte kan förnya sin elefanttrupp - de har bara sju kvar - för tio år sedan var det tolv. Det är därför Tognis trupp har minskat till nio - från fjorton (fast ibland lånar de sina kusiner Cecare Togni's tre elefanter). Det är därför som gagerna för bra elefantnummer som t.ex. spanska Mundial's eller italienska Casartelli's har sjkutit i höjden så påtagligt. Cirkusar kan/får helt enkelt inte köpa elefanter längre. Man får kallt räkna med att det blir Knie som blir den enda cirkusen i Europa som kan presentera elefanter om ca 15 år. Cirkuselefantens dagar är räknade helt enkelt.
 

Henrik Møller, som var med til at passe Benneweis-elefanterne fra midten af 1980'erne til salget i 1995, er knap så pessimistisk. Han fortæller, at flere elefantdomptører er interesseret i avl og forsøger at få unger ved at lade deres elefanter parre med hanelefanter i zoologiske haver. (Cirkuselefanter er næsten altid hunner). Sonny Frankello fortalte da også i juli Politikens Thomas Hundsbæk og Kjeld Hybel, at han så muligheder i at have en hel elefantbedrift hjemme i Mecklenburg, fordi priserne på elefanter er 3-doblet inden for de sidste 10 år.

 kroneelefanter.jpg (18366 bytes)

 Elefantteltet i det tyske Cirkus Krone

 klovn.gif (1460 bytes)

5. august 2002

 I dag var der premiere på klovneforestillingen i forbindelse med Klovnefestivalen på Bakken.  I forestillingen på friluftsscenen medvirkede de berømte musikalske klovne Rastellis fra Italien. Truppens nestor, den 78-årige Alfredo Rastelli, modtager i forbindelse med klovnefestivallens gallaforestilling den 11. august festivalens ærespris The World Artist and Clown Award. Cube Triu bød på en charmerende blanding af klovneri og trylleri. De får festivalens lille pris, Den gyldne Næse, i forbindelse med gallaforestillingen. Florin præsenterede sin intelligente hund Cato, som er god til at regne. Benny Schumann og hans datter Patricia optrådte med deres Elvis/Dolly Parton-parodi. Klovnen Mio (alias Ole Pedersen) er festivalens pauseklovn.

 rastelli2002.jpg (12184 bytes)                floin&cato.2002.jpg (9165 bytes)

Alfredo Rastelli med en af sine sønner        Florin & Cato

klovnefestival2002.jpg (29464 bytes)   

Cube Triu og Benny Schumann i Rivel-dress

klovn.gif (1460 bytes) 

5. august 2002

Dansk cirkusskole. "Jeg er blevet gjort opmærksom på din hjemmeside af Esben fra Duo Aerius," skriver Zora fra AFUK - Akademiet for utæmmet kreativitet. Hun fortsætter: "Det er dejligt at du sørger for, at vi også i Danmark har en fælles hjemmeside for cirkus. Jeg skriver til dig fordi vi er en Cirkusskole med snart 9-årig tradition (udsprunget fra den gamle Gøglerskole på Islands Brygge) Skolen hedder Akademiet for Utæmmet kreativitet og har 4 linie: Artist linien, Performer- og igangsætter linien, Kunstlinien Riggerloftet og VUP kursus. Siden 1993 har vi artister haft glæde af Valentin Glazyrin, lærer fra den Russiske Stats Cirkus Skole i Moskva. Han selv og andre gæstelærere formår at uddanne den nye generation af artister i Danmark. (ca. 10 hvert år, incl. eksempelvis Duo Aerius). Mange af disse unge artister har videreuddannet sig på skoler i Moskva, Bruxelles, Sverige og optrådt på verdens kendte scener og cirkuser! (Cirkus Nemo, Cirkus Hamilton, Cirkus Cirkör, Tivoli Friheden, Bakken, Betty Nansens Teater, Dramaten i Stockholm og  mange flere.) De har også hentet medaljer hjem fra de store Cirkus festivaler i udlandet (fx. La Piste aux Espoirs, Tournai, Belgien). Vi har også en forening INNERCIRQ, som netop samle disse færdig uddannede artister og giver dem mulighed for træning og fælleskab ...når de er hjemme i DK - tjek også hjemmesiderne www.innercirq.dk og www.afuk.dk "

festival3.jpg (19973 bytes) 

Fra afgangsforestillingen 2002 fra AFUK's artistlinie

klovn.gif (1460 bytes)

3. august 2002

Cirkus Arenas direktør Benny Berdino, som også kalder sig den syngende cirkusdirektør, har udgivet en ny CD med titlen Livet er en fest. En af sangene, Det første kys, var bobler på Dansktoppen 27. juli. Og i dag, 3. august, blev det så afsløret, at det ikke lykkedes Benny at komme ind på selve dansktoppen. Eneste nye sang var Jeg vil leve med Klaus & Servants, og mod denne garvede danskstopsanger kunne cirkusdirektørens første kys altså ikke klare sig - juryens stemmer rakte kun til en 12.plads.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. august 2002

Cirkus i Skåne. Såvel Cirkus Maximum som Cirkus Olympia turnerer p.t. i Skåne. Du kan finde oplysninger om spillesteder og -tider i Cirkuskalenderen. Begge cirkus byder på flotte programmer, ledsager af velspillende cirkusorkestre (8 mand i hvert orkester). Olympias kapelmester Valentin Smirnov står som den legendariske Merle Evans foran sit orkester, medens han spiller kornet med den ene hånd og dirigerer med den anden hånd. (Merle Evans var i næsten i menneskealder kapelmester hos Ringling Bros. and Barnum & Baily).

Programmet hos Cirkus Maximum byder på Yoelis, som optræder med at klatre op i master. Baker Boys er kaskadører. Yvonne og George Kludsky præsenterer deres elefant Dumba. Maximums 6 kameler bliver fremført af engelske Carlos MacManus, som også har dresseret dem. Serguei Prostetsov fremviser hunde under navnet Mr. Dalmatine. Luftnummeret Siljo Trapeze udføres af 4 sydafrikanere. Forestillingens klovne hedder Rossyan Clowns. Jan Navratil  er fodjonglør. Og endelig byder forestillingen på de 6 Los Pfaiffers, (=Yoelis) som optræder med akrobatik på russisk barre.

Programmet i Cirkus Olympia byder på direktør Herbert Bengtson, som fremviser araberheste i frihedsdresur samt 6 kameler. Hans hustru Henrika Bengtsson præsenterer dresserede puddelhunde. Den tjekkiske artistpar Navratil optræder med jonglering, glasbalance og lynomklædning. Dascal-truppen udfører saltomortaler, flick-flack og anden akrobatik samt optræder med et sjippenummer. En af truppens medlemmer Najda Dascal optræder tillige i tissue (stof). Due Toja er slangemennesker og Natasha Jarz, som vist nok er direktørparrets svigerdatter, optræder med hula hop. Endvidere medvirker den russiske pauseklovn Sergej.

olympia2002.b.jpg (11717 bytes)             maximum2000.jpg (11064 bytes)

 klovn.gif (1460 bytes)

1. august 2002

Benneweis-elefanterne elefanterne Thai, India og Ceylon blev som det vil være mange cirkusinteresserede bekendt solgt efter sæson 1995. Den 16. juli 2002 bragte jeg Johan Vinbergs historie om, hvad der siden er blevet af elefanterne. Henrik Møller, som fortæller at han er opvokset i Benneweis og passede elefanterne de sidste 10 år, har givet mig nogle rettelser til beretningen.

Efter at Kim Benneweis havde forladt Cirkus Benneweis midt i sæson 1995 overtog Jørgen Camillo nummeret sæsonen ud. Camillo var syg og havde ingen mulighed for mere permanent at overtage elefantnummeret. Diana Benneweis valgte derfor at sælge elefanterne til en Safaripark. Hun ville hellere have, at de skulle ende deres dage der, end indgå i elefantflokken i et andet cirkus.

Køberen var Safaripark Stukenbrock (Hollywood und Safaripark Stukenbrock), som ligger ca. 120 kilometer sydvest for Hannover. 4 Benneweis-folk, herunder Miller Benneweis og Henrik Møller samt en polsk elefantpasser Stafcek (jeg garanterer ikke for stavemåden!),  kørte ned med elefanterne. Da de ankom til safariparken, fik de at vide, at man var ved at bygge elefanthuset om. Safariparken havde derfor aftalt med det italienske American Circus  (ejet af Togni-familien), at dette cirkus indtil videre skulle opbevare elefanterne. Dagen efter fortsatte de 4 Benneweis-folk derfor til American Circus i Bréscia i Norditalien, hvor Thai (som var førerelefanten), India og Ceylon blev afleveret. Man afleverede også nogle dresserede køer, svin, geder og gæs, som Cirkus Benneweis havde lejet af familien Togni i sæson 1995 til brug for nummeret "Bondegårdens dyr", som Kirsten og Kim Benneweis præsenterede, indtil de forlod Cirkus Benneweis. American Circus havde selv 13 elefanter. 3 af Benneweis-folkene returnerede straks efter til Danmark. Polske Stafcek blev, idet det på forhånd var aftalt, at han i en periode skulle blive hos Thai, India og Ceylon, som han havde været med til at passe i mange år og havde et godt forhold til. Næste morgen fandt man Stafcek liggende død mellem India og Thai, som holdt fast i ham - ifølge Henrik Møller en typisk omsorgsfuld elefantadfærd over for eksempelvis en død kalv. En elefant havde trådt ham på brystkassen. Det er uvist, om synderen var en af Benneweis-elefanterne eller en af American Circus elefanter.  

Ceylon blev senere solgt til det store spanske Circo Mundial, hvor en af de gamle Benneweis-elefantpassere arbejdede. Henrik Møller fortæller, at Ceylon blev meget glad for at møde en gammel bekendt. Det er tænkeligt, at Ceylon fortsat er hos Circo Mundial.

Thai og India kom som Johan Vinberg fortæller efter nogen tid til Joseph Gärtner, som var kendt som en dygtig domptør, der ofte tog sig af "problemelefanter". Henrik Møller er usikker på, om Gärtner købte eller lejede dem. Joseph Gärtner blev kort efter dræbt af sin egen gamle førerelefant, som blev aflivet. Hverken Thai (som var førerelefant hos Benneweis) eller India blev aflivet, men Gärtner-familien skilte sig af med dem. For et par år siden mødte Diana Benneweis til en cirkusfestival en domptør som fortalte, at Thai og India nu var hos ham.

Henrik Møller forlod Benneweis efter sæson 1995 - "der var jo ikke længere nogen elefanter at passe." Han er nu i lære som tømrer, men vil bestemt ikke udelukke, at han igen vender tilbage til cirkuslivet og Cirkus Benneweis, hvor begge hans forældre arbejdede i mange år - hans far som chef for rekvisitørerne (cirkustjenerne).

 klovn.gif (1460 bytes)

26. juli 2002

Det svenske Cirkus Scott har i adskillige år haft en sæson, som både starter og slutter senere end de øvrige cirkus i Skandinavien. I år er der premiere 26. juli i Gävle, og sæsonen sluttes med et besøg i København fra 14. til 16. november. I årets forestilling medvirker Harrisons hot dogs (Georg Harrison med hundene Evvy, Minky, Issy, Maisy, Dolly og Sanjo), som også kunne opleves på Bakken i 2001. Gabi Dew, som også var hos Scott i 2000 og 2001, fremviser heste i frihedsdressur. Alexander Sharkovs håndstandsnummer er ifølge pressemeddelelsen et af verdens bedste. Den italienske klovn Fugmagalli (Gianni Huesca), som vandt en sølvklovn ved Monte Carlo-festivallen i 2001, udfører en klovneentre sammen med Henry og Robert Bronett. Fugmagalli optrådte i Cirkus Roncalli, da det besøgte Cirkusbygningen i 1996. Merlinis optræder med et af Houdinis klassiske udbrydernumre, hvor han inden for 3 minutter skal bryde ud af en tank med vand. The Goratjevs præsenteres som verdens bedste i flyvende trapez. Lazlo Brothers optræder med parterreaktobatik. Tzarkov er jonglør, og Henry og Robert Bronett optræder med et tryllenummer. Forestillingen sluttes med "ridemaskinen", hvor publikum inviteres til en ridetur i manegen. Cirkus Scott er grundlagt i 1937, så cirkus fylder i år 65 år.

scott 1999.jpg (33318 bytes)

  klovn.gif (1460 bytes)

24. juli 2002

Cirkus og overtro. I et cirkus er det forbudt for de ansatte at sidde med ryggen til manegen. Sker det, betyder det fiasko for forestillingen. Der må ikke fejes i retning mod udgangen. Så fejer man publikum ud. Kommer en ældre dame som den første ind i teltet til en ny forestilling, kan man være sikker på, at noget går galt. En ældre mand betyder derimod lykke. En pukkelrygget tilskuer er populær - at berøre puklen forbedre mulighederne for at få engagement. Plakater må ikke ligge på en seng. Reklamen må nemlig ikke hvile. Et elefanthår bringer lykke. Cirkusfolk går aldrig under en stige - det betyder ulykke. En opslået paraply i teltet bringer ulykke for den, som slår den op. Det er heller ikke godt at sidde på stol nr. 13 eller at lægge nøgler på bordet. Man skal aldrig begynde på noget nyt en mandag. (Kilde: Bl.a. Arnardo: Sirkusliv og Jor og Jørgensen: I livets manesje.)

 klovn.gif (1460 bytes)

21. juli 2002

Politikens landbrugsmedarbejder Thomas Hundsbæk og bladets politiske redaktør Kjeld Hybel rejste rundt med Cirkus Arena fra 19. juni til 11. juli. Hver dag resulterede i en causerende artikel i Politiken. Har du ikke læst artiklerne, kan du finde link til dem på Cirkus Arenas hjemmeside.

klovn.gif (1460 bytes)

19. juli 2002

Som tidligere omtalt er hovednavnet på årets klovnefestival på Bakken den berømte italienske klovnetrup Rastellis. Festivalens kunstneriske leder Benny Schumann kalder Rastellis en af de få legendariske nulevende clowne, som stadig rejser på verdens-turneer i de største shows og cirkus. De har igennem generationer skabt deres helt egne originale musik- og tragisk-komiske klovne numre. Gang på gang er disse numre kopieret af andre klovner, men der er slet ikke nogen som har kunnet nå på højde af Rastellis originale verdensklasse. 78 år gamle Alfredo Rastelli og hans sønner Oreste og Vittorio Rastelli glæder sig at komme til København og optræde i Klovnefestivalen på Bakken. Og Benny Schumann er med rette stolt og glad over, at  disse fremragende verdens klovner kan være med i årets festival.

Alfredo Rastelli er født i 1924 som søn af Oreste Rastelli, som i 1930 turnerede sammen med sin kone Lina, den brasiliansk fødte Aristide Alyes Ferreira (også kaldet mr. Chocolate) og den hvide klovn Antonio Poletto. Inden Antonio blev hvid klovn havde en mand ved navn Zavatta den rolle. Truppen optrådte med to numre. I deres trampolin nummer hed de "Four Rastellis" (i visse perioder var der 5 artister, og så hed de 5 Rastellis). Som klovne kaldte de sig "Chokolade Boys", "Chocolate comp" eller "Chocolate and Company."

Alfredos første optræden i Danmark var hos Schumann i Cirkusbygningen i 1949, hvor truppen bestod af Oreste, Alfredo,  Alves (Aristide Alyes) og Antonio. Alfredo blev i en separat nummer præsenteret som det italienske musikfænomen. Alfredo kan blandt andet spille på to trompeter på én gang. Rastellis var tilbage hos Schumann i Cirkusbygningen i 1954.

I bogen Cirkus fra 1964 beskriver Kurt Møller Madsen Rastellis nummer således: Den berømte trup Rastelli er formodentlig indehaver af verdensrekorden, hvad eksplosioner og ødelæggelser angår. Det er næsten ligegyldigt, hvad de rører ved, så springer det i luften. Om det så er et klaver, bliver det skudt til pindebrænde. Den musik, de langt om længe når frem til, finder de for enden af en umådelig lang vej, bestrøet med ligene fra en jernbanevognfuld rekvisitter.

Og i bogen Bronett's fra 1995 skriver Marie Olafsson: Rastellis från Italien som nu räknar femte generationen som cirkusfamilj är otroligt skickliga, deres entre är egentligen ett musikalskt nummer med förhinder, och familjefaderen spelar 22 instrumenter, inklusive två trumpeter på samma gang. "Der är inte lättt, men det går."

I 1974 og 1977 turnerede Rastellis med det svenske Cirkus Scott. I 1978 var de med på Cirkus M. Schumanns teltturne. Nu bestod truppen af Alfredo Rastelli, hans sønner Oreste og Vittorio Rastelli samt (som tidligere) den hvide klovn Antonio Poletto. Trampolinnummeret var droppet, og klovneentreen blev præsenteret under navnet Rastellis.  Med denne bemanding optrådte truppen også ved en klovnegalla i 1973 på Djurgårdscirkus i Stockholm. En video fra denne forestilling (hvori der også medvirkede en række andre verdensklovne) kan købes via Brødrene Bronett/Cirkus Scott. I flere vintersæsoner optrådte Rastellis i skøjteshowet Holiday on Ice.

Fra en gang i 1980'erne afløste Oreste Rastellis hustru - Kim fra Blackpool - Antonio som hvid klovn i nummeret. I dag fremføres nummeret uden hvid klovn.

I dag turnerer Rastellis ikke længere med teltcirkus. De finder det for stressende med de mange éndagespladser. I en periode efter Holiday on Ice har de rejst med deres egen mini isrevy i Italien.

I 2000 modtog Alfredo Rastellis juryens specialpris ved Cirkusfestivallen i Monte Carlo. I vinteren 2002 optrådte de i det tyske Cirkus Krone i Cirkusbygningen i München. I Krones teltforestilling i år er de afløst et par andre verdensklovne: Chicky & Co.

Klovnefestivalen på Bakken holdes fra mandag d. 5. august til og med søndag d. 18. august. Ud over Rastellis medvirker Cube Trio (komisk magi),  Florin og Cato (klovn og hund, optrådte hos Cirkus Dannebrog i 1990 og på plænen i Tivoli i 2001) samt  Patricia Schumann, Peter Bagger og Benny Schumann med overraskelser. Desuden vil der til gallaforestillingen være gæsteklovnartister fra ind- og udland. - I forbindelse med festivalen præsenteres en lille specialudstilling Cirkusbyens Museum i Hvidovre om klovne, herunder Rastellis.

Tak til Susanne Torgard, Cirkusbyens Museum, og Johan Vinberg fra det svenske Cirkuakademi, for oplysninger om Rastellis.

rastellisplakat.jpg (45401 bytes)

På denne plakat fra 1949 nævnes Rastellis både som Chokolade-Boys og som 5 Rastellis. Plakaten er tegnet af Oscar Knudsen og er gengivet efter Anders Enevigs bog Cirkusplakater (Borgens forlag 2001). Denne flotte bog indeholder yderligere en plakat med Rastellis på listen over de optrædende samt en lang række andre plakater tegnet af Oscar Knudsen og Erik Stockmarr.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. juli 2002

Leif Damsgaard Nielsen, som arbejder på en bog om Cirkus Arena, fortæller, at han og Benny Berdino håber på, at bogen udkommer i forbindelse med Cirkus Arenas premiere i 2003.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. juli 2002

Den 11. juli efterlyste jeg oplysninger om, hvad der var blevet af elefanterne Thai, India og Ceylon, som Diana Benneweis solgte efter sæson 1995. Johan Vinberg fra det svenske cirkusakademi havde svar på mit spørgsmål. Johan Vinberg skriver:

"Benneweis elefanter såldes till en djurpark i Hannover. De passade dock inte samman med djurparkens övriga elefanter och det blev bråk. Så Hannover hyrde ut elefanterna till American Circus (Togni). Där stod de i en separat inhägnad för att vänja sig vid de andra elefanterna ett par meter därifrån. Togni hade dessutom anställt en av de polska djurskötarna som arbetat med dem i flera säsonger hos Benneweis. En dag hittades polacken död inne i eller möjligen i anslutning till inhägnaden. Om det var en av av elefanterna hade haft ihjäl honom eller om dödsorsaken var något annat vet jag inte -
men historien gav en sorts "badwill" så Togni sa upp avtalet med Hannover Zoo. De i sin tur sålde dem nu - elefanter med negativt rykte vill ingen ha - till Joseph Gärtner 1996. Han reste i Frankrike med en liten Bouglione-cirkus och fick problem med en av Benneweis-elefanterna - den som var flockledare - jag vet inte om det var Thai, India eller Ceylon - började bråka med den hona som var flockledare i Gärtners redan befintliga trupp. Gärtner -som jag kände mycket väl sedan 1980 - gick imellan och blev
angripen av sin "ganla hona" och dödad. Man valde därför att avliva båda elefanterna omedelbart. När Gärnters barn sedan reste med Scott 1997 var det alltså med två av
Benneweis elefanter - men vilken av Thai, India och Ceylon det är har jag
ingen aning om.

Sedan tre år tillbaka är delar av den splittrade Gärtner-familjen i Norge. Förra året var ju t.o.m. båda i vårt broderland, en grupp med Agora och den andra med Arnardo. Även i år har Arnardo Gärtners elefanter. Men om Claudio Gärtner (som han heter och som rest med Arnardo två säsonger ) är den som har Benneweis-elefanerna vet jag inte eller om han möjligen har en av dem och hans bror Joe har den andra...tja...det kan kanske Nancke-Krogh svara på." 

I Cirkus Arnardos 2001-program præsenteres Claydio Gärtners elefanter som Indra & Yogo. Det forekommer imidlertid, at cirkuselefanter omdøbes, når de får ny ejer.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. juli 2002

"Cirkus Flik-Flak på vulkaner……," skriver Tommy Hardam fra Odense Børnecirkus Cirkus Flik-Flak. Han fortsætter: "De sidste 14 dage har cirkus Flik-Flak´s gøglertrup været nord på nemlig på Island. Island har ikke de store traditioner for cirkus. Derfor var vi meget spændte på, hvordan vi blev modtaget. Det blev på turneen til 10 forestillinger i Vatnaskogur, Mosfellsbæ, Hafnarfjördur, Reykjanesbæ og Vestmannaöerne. Vi må sige, at når der sker noget kommer folk, over 8.000 tilskuer kom og så vores fantastisk forestilling. En kæmpe oplevelse for vores børn/unge. Nu er vi kommet hjem igen og forberedelserne til vores årlige cirkusuge i Odense er begyndt. 15 år er gået siden Odense Børnecirkus Cirkus Flik-Flak første gang slog teltpløkkerne i jorden bag Munkebjerg Kirke. Hvor vi dengang med rette kunne tale om stuur nummer i lille manege, må vi konstatere at Cirkus Flik-Flak har vokset sig stor og stærk og er i dag et af Danmarks største børnecirkus.

Cirkus Flik Flak er et tilbud til alle odenseanske børn om en hyleskæg uge, lige inden skolen igen starter - og samtidig er det en oplagt mulighed for at lære nye tricks. For eksempel at gå på glasskår som en fakir uden at skære sig, eller at jonglere med fakler der er ild i. Cirkus Flik-Flak er en uge med cirkus fra morgen til aften - og selvom man starter fra bar bund kan selv den mindste spirrevip udføre et stuurt stuurt nummer, når ugen er omme. De første fire dage fra d. 22/7 2002, trænes der flittigt i alle grene af cirkusverdenens kunstarter, bl.a. linedans, klovneri, akrobatik og trylleri. I løbet af cirkusugen forvandler de ca. 220 medvirkende børn/unge sig til “professionelle” cirkusartister, som vil gøre deres yderste for at give publikum en god oplevelse. Cirkus Flik-Flak byder velkommen til vores 15 års jubilæumsforestilling fra d. 26/7 – 28/7 2002 bagved Munkebjerg kirke, Østerbæksvej 87." Se nærmere om forestillingen i Cirkuskalenderen.

Yderligere oplysninger omkring Cirkus Flik-Flak kan fås hos Tommy Hardam, Eckersbergsvej 36, 5230 Odense M, tlf. 66 11 48 83.

 

flilflak.jpg (18913 bytes)

klovn.gif (1460 bytes)

11. juli 2002

"Jeg leder efter oplysninger om Kim Benneweis uheld med elefanterne i 1994", skriver Knut Nielsen, som er dyrepasser i en tysk zoo. Knut fortsætter: "Hernede mener man nemlig at der var en domptør, der døde i forbindelse med uheldet. Da jeg selv så Kim optræde i Cirkus Arena for et par år siden kan det jo ikke have været ham."

Kim Benneweis (født 1956) er søn er elefantdomptøren Sonny Benneweis (1933-1979). Allerede før faderens død bistod han med  fremvisning af Cirkus Benneweis' 6 indiske elefanter, som Eli Benneweis havde købt som babyelefanter i slutningen af 1960'erne og begyndelsen af 1970'erne.  Efter faderens død overtog Kim Benneweis elefantnummeret. År efter år imponerede Kim Benneweis (ofte bistået af hustruen Kirsten) publikum med nye og flotte elefantnumre. Kim havde således mange års erfaring som elefantdomptør ved starten på sæson 1994, hvor der var 4 elefanter tilbage: Thai, India, Siam og Ceylon - elefanter, som Kim selv havde været med til at dressere, fra de var små. 4 kvindelige medlemmer af den italienske kunstcyklistfamilie Biasini bistod med fremvisningen af elefanterne i 1994 (de red i hvert fald på elefanterne).

En smeltende varm sommerdag i 1994 gik det galt. Det var 22. juli 1994, hvor Cirkus Benneweis besøgte Nyborg. Starten på elfantnummeret var helt normal, men pludselig overfaldt elefanten Siam Kim Benneweis, som populært sagt blev gennembanket, men slap uden varigt men. Siam forlod derpå manegen og løb rundt i Nyborgs gader og spredte skræk og rædsel.  Eneste tilskadekomne ud over Kim var dog en ældre mand, som brækkede en arm og et håndled. Politiet forsøgte at skyde Siam med maskinpistoler, dog uden anden effekt end at elefanten vendte tilbage til cirkuspladsen. Her blev den aflivet af en dyrlæge, som i hast var hidkaldt fra Løveparken i Givskud.

Som det fremgår, var der altså ikke andre end elefanten Siam, som mistede livet eller kom alvorligt til skade. I Søren Nancke-Kroghs bog Elefanter og andre store artister (Nyt nordisk forlag Arnold Busck 1997) findes en beskrivelse af episoden i juli 1994. Nancke-Krogh er kritisk over den måde, episoden blev håndteret på. Reelt var det måske en overreaktion, at Siam blev aflivet og ikke sendt til en zoo eller en dyrepark.

Kim Benneweis forlod Cirkus Benneweis midt i sæson 1995 efter uoverensstemmelser med Diana Benneweis. Fra 1997 til 2001 arbejdede han for Benny Berdino i Cirkus Arena. De sidste 4 år fremviste han elefanter, dresseret og lejet af den italienske Togni-familie. Sidste år var der tale om, at Benny Berdino ville anskaffe nogle baby-elefanter, som Kim skulle træne. Et køb blev dog aldrig gennemført, og i år havde Kim Benneweis iflg. Arenas pressesekretær "ikke lyst til at være med". Han arbejder vist nok som langturschauffør.

Diana Benneweis solgte elefanterne Thai, India og Ceylon efter sæson 1995. Der verserer adskillige historier om elefanternes senere skæbne, blandt andet et rygte om, at en af dem skulle have dræbt en domptør. Send mig en mail, hvis du har viden om, hvad der er blevet af de 3 elefanter.

Er elefanter intelligente ? Det spørgsmål blev for nogle år siden stillet til den amerikanske domptør Pat White, som har optrådt med ikke mindre end 23 elefanter i Cirkus Carson and Barnes. Pat svarede, at elefanter var knap så intelligente som chimpanser, men noget bedre begavet end de fleste af de mennesker, hun kendte !

elefant.siam.jpg (20021 bytes)

Elefanten Siam som blev aflivet, efter at den i 1994 overfaldt Kim Benneweis.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. juli 2002

10. juli besøgte Cirkus Arena som mange tidligere år Karrebæksminde. Desværre er broen til Enø, hvor cirkuspladsen ligger, ikke solid nok til at bære de tunge lastbiler der transportere dyrene, så kameler, heste og elefanterne må pænt stå af før broen og traske frem til Stejlepladsen, som er Karrebæksmindes cirkusplads.

Karrebaksminde.jpg (12226 bytes)

 Sonny Frankellos elefanter på vej til Karrebæksminde. (Foto: Christian Warrer/Cirkus Arena)

klovn.gif (1460 bytes)

5. juli 2002

Fra 25. til 30. juli gæster tyske Cirkus Krone Flensborg med Europas største telt, som kan rumme 5.000 tilskuere. I forestillingen, som varer godt 3 timer, medvirker jongløren Mario Berousek, som er  optaget i Guiness rekordbog som verdens hurtigste jonglør. Mario er bror til Robert Berousek, hvis stigebalancenummer kan opleves i Cirkus Arena i år. Jimmi Folco er repriseklovn. Han optrådte i Cirkus Arena i 1994, 1997, 1998 og 1999. Sylvia Schickler rider skoleridt. Hun optrådte hos Benneweis i 1991 og 1993. Sergejev truppen optræder med russisk barre og udfører bl.a. en tredobbelt salto. Klovnernes klassiske spejl-entre udføres af Chicky's. Danskere vil huske Chicky & Co. fra adskillige sæsoner i Benneweis, senest i 1995. Eugen "Chicky" Altenburger er nu 72 år og den hvide klovn Bruno Stutz er 62 år. Jana Mandana fremviser cirkus Krones elefanter samt eksotisk  tableau med blandt andet zebraer og en giraf. Trio Castilla optræder på tårnline. Ejeren af Cirkus Krone, Christel Sembach-Krone præsenterer heste i frihedsdressur. Martin Lacey Jr. præsenterer Cirkus Krones løver. Håndstandsakrobaterne Duo Manducas optræder som gammeldags gymnaster. De optrådte i Tivoli i 1999. 9 personer fra Bolschoi Cirk Truppe Iriston viser kosakridt. Sidste nummer i forestillingen er luftnummeret Truppe Borzovi, som blandt andet har vundet en guld-klovn på Monte Carlo festivalen. Truppen har 8 medlemmer, og nummeret skulle vare op mod 20 minutter. Imellem numrene optræder de 12 dansere fra Cirkus Krone-balletten i bedste Las Vegas-stil. Se nærmere om billetbestilling og spilletider i Cirkuskalenderen.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. juli 2002

Mere om Duo Camadi (se også omtalen 22. juni). Dagbladet Politiken bragte 4. juli et interview med duoens leder, Carlos Camadi, som netop er fyldt 42 år. Carlos begyndte på tårnline, da han var 18. Han håber på at kunne blive ved 10, måske 20, år endnu. Hans partner gennem de seneste 5 år er hans nevø Adrian, som er 19 år. Carlos har tidligere optrådt sammen med sin tyskfødte kone Claudia, som brækkede ryggen efter et styrt i Togni-familiens American Circus i Italien i 1994. P.t. optræder Claudia ikke - hun er nemlig højgravid. - Politiken-journalisterne Thomas Hundsbæk og Kjeld Hybel har fulgt Cirkus Arena i 2 uger og har hver dag bragt små klip om deres oplevelser.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juli 2002

Cirkuselefant død. Den ene af Diana Rhodins afrikanske elefanter, Tuffi, er død i en alder af 22 år. Dødsårsagen er en mave-tarminfektion. Diana Rhodin turnerer i år med Cirkus Benneweis, hvor hun ud over elefanter fremviser heste i frihedsdressur. I 2000 optrådte hun med samme nummer i Cirkus Dannebrog. Frem til 1998 optrådte Diana i det svenske Cirkus Brazil Jack, som indtil da var ejet af Diana og hendes brødre Carlos og Trolle Rhodin Jr. I dag videreføres Cirkus Brazil Jack af Trolle Rhodin Jr. Diana Rhodins første optræden med Tuffi og dens makker Micky var i 1985, hvor de blev præsenteret som babyelefanter (se foto). Tuffi var med i Benneweis-forestillingen ved sæsonstart, men havde været "sygemeldt" nogen tid på grund af kolik og stift ben. I resten af sæsonen må dens makker Micky klare sig alene. Der er ingen tvivl om, at det er et hårdt slag for Diana Rhodin at miste en elefant, som hun har passet og plejet i 17 år. - 22 år er ikke nogen høj alder for en cirkuselefant, der kan blive et halvt hundrede år og undertiden mere. På de afrikanske savanner er der derimod de færreste elefanter, som opnår at fejre 22 års fødselsdag.

diana.rhodin.elefanter.jpg (17406 bytes)
Diana Rhodin med Tuffi og Micky i 1985, hvor de blev præsenteret som babyelefanter.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juli 2002

Jørgen Lorentzen fortæller, at der er verdenspremiere den 9. juli på Testrup højskole på hans klovnefilm Fra gråd til latter. Det sker i forbindelse med skolens ugekursus: Kunsten at more sig. Det er første gang, filmen vises offentligt. Filmen har tidligere været vist for en lukket kreds. I filmen medvirker blandt andet Josef Dubsky, som trak sig tilbage efter sæson 2000, hvor han optrådte hos cirkus Dannebrog.

dubsky1.jpg (17415 bytes)
Josef Dubsky

klovn.gif (1460 bytes)

1. juli 2002

"Vi har fået ny cirkuuzprinsesse," fortæller René Marvin Mønster fra Cirkuuz Baldoni. Det er den svenske skuespiller, danser og musicalsanger Mathilda Mörk, som har afløst Anne Gerd Sindballe. René fortæller samtidig med stolthed, at en anmeldelse i Ringsted Dagblad har udråbt Cirkuuz Baldoni til årets bedste cirkusoplevelse. Det er ikke svært at forstå, at Rene er glad for sådan en tilkendegivelse.

 baldoni2002-2.jpg (15859 bytes)

klovn.gif (1460 bytes)

26. juni 2002

Den 2. juni efterlyste jeg oplysninger om det danske kunstcyklistpar les Conradi (Leif og Anne Conradi). Den svenske cirkushistoriker og forfatter Per Arne Wålhberg har sendt mig følgende: "Du vill ha upplysningar om Les Conradi. Jag kan berätta att jag i april 1949 såg Cirkus Olympia här i Sverige. Det är inte den Cirkus Olympia som nu turnerar här utan ett företag som drevs av Levi - "Leontini" Adelson och Karl Gustav Johansson. Den sistnämnde kallades i cirkusbranschen för "Korv-Johan". (Korv = pölse på danska). I programmet fanns ett cykelnummer - Chester Dieck-truppen - vars ledare var sminkad och klädd som indian. I truppen ingick en ung man i min egen ålder. Det var Leif Conradi. Jag misstänker att han började som elev i Chester Dieck-truppen som på sin tid var mycket berömd. Säsongen 1950 hade han ett eget nummer - Les Conradi - som då arbetade hos Cirkus Benneweis.

Säsongen 1952 arbetade han med en kvinnlig partner - jag tror inte att det var kvinnan som senare blev hans fru - hos Cirkus Rolando här i Sverige. Han framträdde även som jonglör med artistnamnet Maxelli. Säsongen 1971 såg jag honom och hans fru i sitt cykelnummer hos Cirkus Ray Miller här i Sverige. 1980 och 1983 var paret hos svenska Cirkus Regal och gjorde såväl cykel- som jonglörnummer. Senaste gången jag träffade honom var på Cirkus Benneweis premiär i Köpenhamn den 29 augusti 2000. Då var han där som publik och berättade att han nu arbetade på Tivoli i Köpenhamn."

 Den norske cirkusven Bent Ove Larsen har fortalt mig, at Conradis var hos Cirkus Arnardo i Norge i 1968.

  klovn.gif (1460 bytes)

22. juni 2002

"Jeg var i Cirkus Arena, da de var i Viborg d.19 juni 2002! Og det er godt nok det bedste cirkus jeg kan se, her i Danmark! De have nogle faktisk ting med. Men specielt: Duo Camadi. Er der nogle der kan fortælle mig noget om dem?" skriver Mette. - Duo Camadi optræder på tårnline. Truppen består af Carlos og Adrian fra Columbia. Det er første gang de optræder her i landet.

 duoCamadi.jpg (17144 bytes) 

Duo Camadi (foto Christian Warrer/Cirkus Arena)

 

 klovn.gif (1460 bytes)

22. juni 2002

Masser af unge talenter. I forbindelse med Akademiet for Utæmmet Kreativitets

nycirkusfestival 21.-22. juni viste Artistlinien afgangsforestillingen "Fucking French Curtains", som bød på linedans, trapez, håndstand, slap line, vertikal sejl, jonglører og mimikere kædet sammen i en flot nycirkusforestilling. Selvfølgelig var niveuet ikke helt på højde med Nova Exit-forestillingen Apropos eller Cirkus Cirkörs forestillinger. Men de 21 unge artister afslørede masser af talent.  7 af dem er optaget på internationale cirkusskoler. I forbindelse med festivalen var der også mulighed for at opleve nogle af de mest succesrige danske nycirkusartister: Lars Gregersen og Camilla Sarrazin, som har turneret Europa tyndt med nycirkusgruppen False Majeure, og Josephine Randrup og Rasmus Madsen, som her i foråret har optrådt med deres dobbelttrapeznummer i ABBA-musicalen Chess på Djurgårdscirkus i Stockholm.

festival4.jpg (8822 bytes)                 festival8.jpg (23142 bytes)

klovn.gif (1460 bytes)

21. juni 2002

Ifølge Politiken er Flemming Østergaard så sur over, at Parken Sport & Entertainment ikke fik forlænget lejemålet af Cirkusbygningen i København, at han har klaget til Indenrigsministeriet over sagsbehandlingen. Som tidligere omtalt gik lejemålet til Wallmans Salonger, som tilbød kommunen en højere husleje end den, Parken ville byde på.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. juni 2002

Cirkusbesøg i ferien ? Har du lyst til et cirkusbesøg i ferien ? I cirkuskalenderen finder du oplysninger om turneplanerne for de danske cirkus. Du finder også omtale af cirkus i Flensborg og Skåne. Skal du sydpå, så prøv af kigge på www.circus-gastspiele.de/, hvor du finder fyldige oplysninger turneplaner for cirkus i Tyskland, Schweiz, Østrig og Holland.  www.circusnet.info/cirque/indexe.htm supplerer med turneplaner for en række franske cirkus. Italienske cirkus spillesteder finder du på www.xcom.it/circusfans/tournee/. I England får du oplysningerne via telefon + 44 9068 343 341. Skal du til Sverige eller Norge, så besøg denne sides linksamling og se under links til svenske eller norske cirkus. I Sverige offentliggør Cirkus Olympia, Cirkus Maximum og Cirkus Scott turneplaner på deres hjemmeside. Tilsvarende gælder i Norge for Cirkus Arnardo og Cirkus Merano. Så god cirkusjagt i ferien !

klovn.gif (1460 bytes)

14. juni 2002

Fra onsdag den 19. juni og 8 onsdage frem genudsender DR1 klokken 19:00 reportageserien fra sidste år om livet i Cirkus Dannebrog. Tidligere på året blev serien sendt i norsk TV. Svensk TV er også i gang med at vise serien. Familien Enoch må derfor   for tiden være blandt de bedst kendte cirkusfamilier i Skandinavien !

 klovn.gif (1460 bytes)

12. juni 2002

"Jeg skriver til dig for at fortælle at der er en museumsforening omkring
Cirkusmuseet i Rold, dens navn er "Cirkushusets Museumsforening", fortæller Jørn Schou Rasmussen, som er formand for foreningen. Foreningens formål er at udbrede forståelse og interesse for cirkushistoriske værdier samt støtte Sydhimmerlands Museum med indsamling, bevaring og formidling af genstande og oplysninger. Det koster 30 kr. om året, at være medlem af Cirkushusets Museumsforening. For dette kontingent har medlemmet gratis adgang til museet, og hvert år får man et lille hæfte, så man kan se hvad der er sket på museet og i foreningen. Hvis du er interesseret i medlemskab, så send en mail til Jørn Schou Rasmussen på adressen jsrasmussen@sol.dk. 

 klovn.gif (1460 bytes)

9. juni 2002

I flere år har det været Suzanne og Karsten Berdino, som har stået for det praktiske i det svenske Cirkus Skratt. I år turnerer Suzanne og Karsten imidlertid med Cirkus Arena. Deres job i Cirkus Skratt er overtaget af Jacki Steckel, bistået af Bent Solberg. Jacki Steckel er en erfaren cirkusmand: han drev i 10 år Cirkus Stella Nova i Finland sammen med sin hustru Ulla Spinoza. Stella Novas sidste sæson var 1993, hvor det turnerede i Danmark. - Mange opfatter Cirkus Skratt som Benny Berdinos svenske cirkus. Skratt ejes imidlertid af svenske Bo Rönnberg, som tager sig af billetsalg (næsten alle forestillinger er på forhånd solgt til firmaer m.v.) og økonomi. Bo Rönnberg har lejet udstyret af Berdino-familien og ansat dem til at tage sig af det praktiske.

  klovn.gif (1460 bytes)

7. juni 2002 

Marianne og Jess Deleuran, som nu på 9. år driver det hyggelige lille Cirkus Mascot, fejrer deres kobberbryllup når Cirkus Mascot den 15. juni gæster Skibby. Hjertelig tillykke ! Cirkus Mascot turnerer for tiden på Sjælland. I hele juli måned kan Cirkus Mascot opleves i Sommerland Sjælland syd for Nykøbing Sjælland.

due.jpg (7948 bytes)

 klovn.gif (1460 bytes)

5. juni 2002

Den tysk/danske kaskadørduo Lott & Leslie, som for tiden turnerer med det lille danske Cirkus Krone, optræder fra 30. september til 7. december 2002 i forestillingen Halløj på  Røde Kro på Røde Kro Teater i København. Som i Cirkus Krone viser den kvindelige partner tillige sit limbonummer under kunstnernavnet Yvonne Miree. Blandt de øvrige medvirkende er antipodisten (fodjongløren) Svetlana, som tillige udfører et hulla hop nummer under navnet Matina, samt skuespillerne René Richardt, Tina Christiansen, Per Dahl og Maria Garde. Røde Kro Teater, som nogen kalder Amagers Nationalscene, har før vist varieteagtige forestillinger - og der plejer at blive udsolgt til alle forestillinger.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. juni 2002

Jeg har et pragtfuld nabopar, Leif og Anne Conradi, der begge har været aktive artister blandt andet i Benneweis. I dag er de omkring de 70. Jeg ville meget gerne, om du eventuelt kunne hjælpe mig med informationer om de to, deres optræden osv., skriver Annemette.

Leif og Anne Conradi turnerede i mange år i ind- og udland som kunstcyklistparret les Conradi. De havde et fint nummer, som sluttede med at den mandlige partner på monocykel hoppede op af en trappe. Seneste optræden i et dansk cirkus var vist nok i 1978 i Cirkus Arli. Leif Conradi optrådte også som jonglør, ofte sammen med fru Anne under navnet 2 Maxelli.

Har du yderligere oplysninger om Anne & Leif Conradi, så send mig venligst en mail.

 conradi.jpg (11432 bytes) 

Les Conradi

klovn.gif (1460 bytes)

1. juni 2002

Cirkusblade. Der findes desværre ingen danske cirkusblade. Men danske cirkusvenner vil utvivlsomt have stor glæde af det svenske Cirkulära Notiser, som udkommer 6 gange om året. Bladet indeholder også nyheder fra danske og svenske cirkus. Et årsabonnement koster 250 svenske kroner (200 svenske kroner, hvis man er bosat i Sverige) og tegnes ved at indbetale beløbet på svensk postgiro 15 89 57-1 og skrive Cirkuläre Notiser (samt navn og adresse) på talonen. Gebyr for indbetaling via dansk posthus er 100 danske kroner. Har du ærinde i Sverige, slipper du med 25 svenske kroner i girogebyr. Foreningen Norsk Cirkusforum udgiver med uregelmæssige mellemrum bladet Cirkusforum. Temanummer 2001/6 er på 76 sider med over 150 fotos. Det kan købes ved henvendelse til Norsk Cirkusforum, Postboks 119, N-1441 Dröbak. Det amerikanske cirkushistoriske tidsskrift Bandwagon, som kommer 6 gange årligt, koster 37 USD om året. På http://www.circushistory.org finder du en bestillingsformular. Også i England og Tyskland udgives cirkusblade. Se nærmere omtalte under Foreninger for cirkusinteresserede

 klovn.gif (1460 bytes)

31. maj 2002

En rigtig Guttermand. Klovnen og multiartisten Benny Schumann har fået en ny bugtalerdukke, Guttermann. Her ses Benny og hans Guttermann. (Foto Benny Schumann).

guttermand+B_09.jpg (15388 bytes)

 klovn.gif (1460 bytes)

30. maj 2002

Cirkusdirektør René Marvin (alias René Mønster) var ikke helt tilfreds med Cirkuuz Baldonis forestilling ved sæsonstarten i Roskilde den 23. april. Han arbejdede derfor videre med forestillingen og tog blandt andet al handling ud og lagde arbejdet på overgangene og de små spil imellem numrene. Forestillingen vandt bestemt ved ændringerne. "Publikum kan li det, og vi nyder at lave det," fortæller René. - Udstyret i Cirkuuz Baldoni er det samme som det, René brugte sidste år til Cirkusteatret: Et 4-masters telt med plads til ca. 500 tilskuere, gradin lejet af Jacki Steckel og hans kone Ulla Spinoza (som brugte det i Cirkus Stella Nova), forstilling på en scene og vogne, hvoraf nogle kommer fra det hedengangne Cirkus Skandinavia.

baldoni2002-1.jpg (13153 bytes)    baldoni2002-2.jpg (15859 bytes)   

  klovn.gif (1460 bytes)

29. maj 2002

Ny dansk hjemmeside om cirkus. Samleren og cirkusvennen Kenneth Severinsen har lavet en hjemmeside, som præsenteres som "CIRKUS Skandinavia, A monthly circus internet magazine for CIRCUS FREAKS". Siden indeholder anmeldelser af skandinaviske cirkusforestillinger, et afsnit kaldet "Program Collector - A Guide to Skandinavien circus programs", månedens cirkusprofil, artikler samt fotos fra en række skandinaviske cirkus. Størstedelen af teksten er på engelsk. Du finder siden på www.cirkusskandinavia.dk. - Kenneth Severinsen har ingen forbindelse til det hedengangne Cirkus Skandinavia, som turnerede nogle sæsoner i slutningen af 80'erne og frem til 1995.  I 2000 forsøgte nogle at starte det op igen, men måtte afbryde midt i sæsonen.


klovn.gif (1460 bytes)


28. maj 2002

Cirkus i Cirkusbygningen. Nicolai Jørgensen, som er direktør for Wallmans Salonger Malmö, og som også skal lede Wallmans i Cirkusbygningen, har givet mig følgende kommentar til tidligere omtale her på siden og i medierne af Wallmans planer med Cirkusbygningen:
1) I vores ombygning vil der for fremtiden blive fantastiske muligheder for Cirkus. Vi er ABSOLUT interesserede i at skabe forestillinger, som har respekt for bygningens oprindelige formål. Derfor vil vi i fremtiden se på, hvilke internationale cirkusforestillinger som igen skal have sin plads i den gamle bygning.

2) Vi kommer ikke til at lave et museum. Derimod bliver det et "kuriuseum" med kuriositeter fra en svunden tid. Dette i samarbejde med Eva Schumann og familien, som vil hjælpe os med at genskabe nogle af fortidens minder fra bygningens historie, således at Cirkuselskere altid vil have en plads at genopfriske de fine tider fra Benneweis og Cirkus Schumann. Vi ønsker absolut ikke at konkurrere med det fine museum i Hvidovre, tværtimod. Vores kurioseum bliver absolut ikke af kommerciel art.

 klovn.gif (1460 bytes)

27. maj 2002

Det er nu bekræftet, at Wallmans Nöjen fra 1. januar 2003 overtaget lejemålet af Cirkusbygningen i København. "Den anrika nöjeslokalen kommer att bli ett multikulturhus med plats för allsidiga kulturella aktiviteter som show, teater, musikal, konserter, kongresser, konferenser samt utställningar och idrottsevenemang. Verksamheten planeras att starta våren 2003," skriver Wallmans i en pressemeddelelse. De fortsætter: "Det är en utmaning att få överta den vackra Cirkusbyggnaden och vi lovar att fylla den med ett innehåll som spänner från musikaler till sportarrangemang. Här kommer att finnas något för alla och därför har vi ambitionen att Cirkusbyggnaden ska få en central roll i Öresundsregionens framtida kultur-och nöjesliv, säger Hasse Wallman, vd (administrerende direktør) och grundare (stifter) av Wallmans Nöjen." Wallmans i Cirkusbygningen skulle få plads til 800 spise- og showgæster.

Hvem er så denne Hasse Wallman og hans Wallmans Nöjen ? På hjemmesiden www.wallmans.com oplyses, at de beskæftiger mere end 600 personer og at omsætningen i 2002 forventes at være på 230 mio. svenske kroner. Over 1,2 millioner personer besøger hvert år et af Hasse Wallmans forlystelsesetablisementer, som blandt andet består af Wallmans Salonger i Stockholm, Malmø, Oslo og - fra foråret 2003 - København, af Teateret Intiman i Stockholm og af Restaurant Golden Hits i Stockholm. Hasse Wallman blev født i 1936 i Stocklholmforstaden Bromma. Efter afsluttet skolegang fortsatte han 1954 til 1956 studierne på Beckmans reklameskole At det blev Beckmans var naturligt i og med at Hasse var interesseret i at tegne og ville være art director. Hasse Wallman er stifter, hovedaktionær og administrerende direktør i selskabet Wallmans Nöjen og har arbejdet som ejer inden for teater, restaurations og underholdningsbranchen i mere end 40 år. I 1997 udgav han selvbiografien ”För nöjes skull” som han skrev sammen med Olof Svedelid. I næsten 45 år har Hasse Wallman arrangeret alt fra koncerter med Beatles og Rolling Stones til forestillinger som Cats, Fame, Grease, West Side Story, Den spanske flue og Charlys tante.

hasseframcirkus_s.jpg (41313 bytes) 

Hasse Wallman foran Cirkusbygningen i København, hvor han i foråret 2003 åbner Wallmans Salonger. Foto: Wallmans Nöjen.

 klovn.gif (1460 bytes)

26. maj 2002

Magi i Cirkusbygningen. 1.400 tilskuere oplevede Magi i Cirkusbygningen, da en gruppe kunstnere søndag aften hyldede 75-årige Leo Topp, skaberen af Topps Trylleindustri, hvis kataloger har skabt mange drengedrømme om at blive tryllekunstner, også hos aftenens konferencier Søren Pilmark. På scenen i Cirkusbygningen oplevede man Hans Ulrik og hans fascinerende trylleri med duer, den polske magiker Arsene Lupin, Ørkenens Sønner (Søren Pilmark, Niels Olsen, Asger Reher og Henrik Koefoed)), jongløren Erik Jensby, tryllekunstneren Michael Deutsch, skuespilleren Flemming Jensen, tryllekunstneren Joachim Solberg assisteret af Nelly alias skuespilleren Peter Larsen, danske trylleres grand old mand Poul Arland, hr. Mathis alias Per Pallesen samt Starmagic, Jan og Anders på 19 og 20, som sluttede aftenen med Houdinis berømte kassenummer. I pauserne underholdt en række andre tryllekunstnere med close-up trylleri i foyeren. Det utroligt flotte show varede 3½ time. Mon ikke den gamle Cirkusbygning glædede sig over for en gang skyld at lægge husrum til artistoptræden ?

klovn.gif (1460 bytes)

24. maj 2002

Svensk lejer af Cirkusbygningen. Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns kommune behandlede på sit ordinære møde torsdag den 23. maj 2002 under dagsordenens punkt 13 emnet "Valg af tilbudsgiver i forbindelse med udbudssag." Ifølge flere medier dækkede punktet (til hvilket bilagene ikke er offentliggjort) spørgsmålet om valg af lejer af Cirkusbygningen fra 1. januar 2003 og 10 år frem. Valget faldt på de svenske Wallmans Salonger, som vil ofre betydelige beløb på at ombygge stedet til en gigantisk danserestaurant med optræden. Wallmans driver med succes tilsvarende etablissementer i Stockholm, Malmø og Oslo. Det vil så vise sig, om konceptet også "sælger billetter" til danskere, som normalt betragtes som mindre danseglade end nordmænd og svenskere. Den hidtidige lejer, Parken Sport & Entertainment, skulle være både overrasket og skuffet over at være blevet vraget. Hverken Parken eller Wallmans har haft overvejelser om at bruge bygningen til dens oprindelige formål: cirkus. Wallmans formodes dog undertiden at ville hyre akrobater til at optræde for gæsterne.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. maj 2002

Ole Høyer død. Komponisten, arrangøren og kapelmesteren Ole Høyer er død, 74 år gammel. Han var i adskillige år kapelmester hos Cirkus Schumann i Cirkusbygningen i København. Benny Schumann fortæller: "Kapelmester Ole Høyer var hos os i mange år. Han var utrolig dygtig til at skrive musikarrangementer til vores hestenumre. Jeg har også den originale musik, han skrev til mit tallerkenjonglør nummer i 1967. Samtidig med han var kapelmester hos os i Schumann, begyndte han at skrive original filmmusik til mange Danske Film (Soyas "Sytten", Fem mand og Rosa m.m.) og diverse udenlandske film."

 klovn.gif (1460 bytes)

22. maj 2002

Cirkus Arena havde den 21. maj givet hele entreindtægten fra forestillingen i Århus til Forældreforeningen børn & unge med kræft. Forestillingen blev suppleret med kendte kunstnere som støttede det gode formål. Showet blev således åbnet af Birthe Kjær og Benny Berdino, der sang duet i sangen "Cirkus er i byen".

Benny_og_Birthe.jpg (5984 bytes)

Birthe Kjær og Benny Berdino (foto Cirkus Arena/Christian Warrer)

 

 klovn.gif (1460 bytes)

21. maj 2002

I august 2002 præsenterer Københavns Internationale Teater (KIT) som led i Sommerscene 2002 tre ny-cirkus forestillinger. I pressemeddelelsen hedder det: Den første forestilling er en storslået visuel og musikalsk cocktail med 27 akrobater, dansere og musikere fra Guinea i Vestafrika på scenen. Cirkus Baobab er en blanding af vestafrikansk folklore og ny cirkus anarki fra Frankrig med Archaos-veteranen Pierre Bidon i spidsen. Cirkus Baobab er præget af en livsglæde og et udtryk, der når helt ud til bagerste række. Kort efter præsenteres den poetiske og dybt humoristiske forestilling HaHaHa!!! med den belgiske klovneduo Okidok (Benoît Devos og Xavier Bouvier, begge 25 år og uddannet på cirkusskolen i Montreal). Her skal man være mere end almindeligt livstræt, hvis smilet ikke får sat sig godt og grundigt fast, når de to hobbit-lignende figurer driver gæk med hinanden. Anderledes poetisk er Cirque Invisible-parret, Victoria Chaplin og Jean Baptiste Thierrées søn, James Thierrée. Med sit Compagnie du Hanneton har han skabt en forestilling, der fuldt ud lever op til familietraditionerne, hvor et surrealistisk skær hele tiden skinner igennem forestillingens historie. - Spillesteder og tidspunkter finder du under August 2000 i Cirkuskalenderen.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. maj 2002

Selskabets Barlys Venner, som blandt andet står bag Cirkusbyens Museum i Hvidovre, vil fremover udsende et nyhedsbrev 2-3 gange om året. Det første nyhedsbrev indeholder dels referat af Selskabets generalforsamling den 20. april 2002, dels oplysning om, at der er nedsat en række udvalg: (A) Museumsudvalg, (B) Frivillige kustoder til museet, (C) Presse, kontakt og kommunikationsudvalg og (D) økonomiudvalg. Medlemmerne inviteres til efter lyst og interesse at melde sig til et eller flere udvalg. Interesserede kan kontakte formanden Jens Frobenius, Bybækpark 41, 3520 Farum, som også meget gerne modtager indmeldelse i selskabet. Kontingentet er kun 100 kr. pr. år. I forbindelse med generalforsamlingen i april kunne Selskabet i øvrigt fejre sit 10-års-jubilæum og glæde sig over, at museet nu var klar.

 barlysvenner.jpg (44796 bytes) 

Medlemmer af Barlys Venner fotograferet foran Cirkusbyens Museum 20/4 2002. Formanden Jens Frobenius er nr. 3 fra venstre i forreste række (Foto: Lise Kokholm)

klovn.gif (1460 bytes)

19. maj 2002

Kjeld Jørgensen død. "Cirkuskjeld", hvis fulde navn var Kjeld Stig Jørgensen, døde 15. maj 2002 efter lang tids svær sygdom. Kjeld Jørgensen var født 7. juli 1925 og arbejdede som pressesekretær i en række cirkus: Cirkus Royal 1951-55, Cirkus Belli 1956-57, Cirkus Arena 1959-66 og Cirkus Arli 1973-75. Om Kjeld Jørgensens tid hos Cirkus Arena skriver Anders Enevig i Cirkus i Danmark (bind 3, side 120): 1959 engagerede [Arne] Berdino en af landets største cirkusentusiaster, Kjeld Jørgensen, som næsten con amore pressesekretær. Dermed gjorde Berdino sit livs største kup. Der kom nu mere professionelt greb om styringen: Cirkus Arena fik i 1960 sit første trykte program, og samme år var det for første gang helt fri for festforpligtelser. Sidst men ikke mindst sørgede Kjeld Jørgensen for at gøre journalist Karen Aabye opmærksom på, at der kunne skrives en god historie om det lille selskab. Fra det øjeblik blev Cirkus Arena, der hidtil havde eksisteret ubemærket, med et slag landets mest omtalte cirkus. Karen Aabye skrev i Berlingske Tidende. Her kom i de følgende år en række menneskeligt varme artikelserier om Dovregubbben, som hun kaldte Berdino, og hans cirkus, der i reklamemæssig henseende var ubetalelige. - Kjeld Jørgensen bisættes 22. maj klokken 15 fra Søndermark Krematorium, lille sal.

klovn.gif (1460 bytes)

17. maj 2002

Ebba Thierry død. Ebba Thierry, som var enke efter cirkusdirektør Regnar Thierry (død 1999), er død i en alder af 86 år. Hun var oprindelig smørrebrødsjomfru, men skiftede til variete- og artistfaget efter at have møde Regnar. Med bistand af Ebba og hendes bror Ejner Holmberg stiftede Regnar i 1939 det lille Cirkus Krone. I 1983 overtog Regnar og Ebbas datter Irene Thierry Cirkus Krone, som hun i dag driver med bistand af ægtefællen Jan Allan, sønnerne Frank og Mark og Irenes bror Richard.

ebba thierry.jpg (18824 bytes) 

Ebba Thierry som illusionist i 1951.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. maj 2002

Vidste du, at Sonny Frankello, som i år fremviser sine 4 afrikanske elefanter i Cirkus Arena, startede sin cirkuskarriere kun 8 år gammel, hvor han optrådte som klovn med en pony ? Sonny Frankello er 6. generation af en tysk cirkusfamilie - og den 4. generation i familien, som optræder med elefanter. 14 år gammel optrådte han for første gang sammen med en af sin fars indiske elefanter samt en lille pony. Da elefanten blev større, præsenterede han nummeret som "Tarzan og Sahib", blandt andet i Cirkus Dannebrog i 1981. I 1985 købte Sonny elefanten Timba fra en zoologisk have. Første gang han optrådte med to elefanter var hos Cirkus Benneweis i Cirkusbygningen i København i 1988. I dag fremviser han med dygtighed og charme sine 4 afrikanske elefanter.

klovn.gif (1460 bytes)

9. maj 2002

Tryllekunstneren Heinz Saxburger har skrevet en bog med titlen Verden rundt med flagrende kjoleskøder. Udgivelsen markeres ved en seance i Cirkus Arena i Århus den 22. maj 2002 klokken 14. (Kilde: Pegasus).

 klovn.gif (1460 bytes)

8. maj 2002

Mange kan sikkert huske de 8 TV-udsendelser fra sommeren 2001, hvor et TV-hold fulgte Cirkus Dannebrog. De genudsendes fra onsdag den 19. juni og de følgende 8 onsdage. Serien har for resten for nyligt været vist i norsk TV. -  Der har i øvrigt været "familieforøgelse" i Cirkus Dannebrog: lige op til sæsonstart kom det første kamelføl til verden. Nu er der kommet et føl mere. Kamelerne præsenteres af Bernhard "Casselly" Kaselowsky, som også var hos Dannebrog i sæson 2001. Og mere nyt fra Dannebrog: Haddy Enoch og hustruen Solvej optrådte med cykelnummeret The Haddies inden de i 1977 genetablerede Enoch-familiens Cirkus Dannebrog (det første cirkus Dannebrog lukkede i 1928). Nummeret blev senere videreført af sønnen Dennie Enoch og hans hustru. De seneste år er der Dennie og hans søn Jimmy Enoch, som har præsenteret det traditionsrige kunstcyklistnummer. I år har Dennie og Jimmy fået selskab på cyklerne af hele fire andre familiemedlemmer. Det er Dennies søstre Isabella, der selv optræder i trapez, og Katja, der også indleder forestillingen med et forvandlingsnummer, samt Isabellas 2 sønner,  11-årige Edward og 9-årige David.

 Casselly.gif (33214 bytes)

Bernhard "Casselly" Kaselowsky med kameler (Foto: Cirkus Dannebrog)

 klovn.gif (1460 bytes)

7. maj 2002

Mere om optrædende i svenske og norske cirkus. Jeg har tidligere nævnt de optrædende i en række norske og svenske cirkus. Oversigten kan nu udbygges: I det mindste af de norske cirkus, Cirkus Zorba, præsenterer direktør Thor Gujords 12-årige datter Ronja geder (Cirkus Zorbas specialitet). Thor Gujords anden datter Katja optræder som klovn. Thor Gujord selv fremviser 6 heste i frihedsdressur. Antonio og Borris præsentere kameler. I øvrigt medvirker den ungarske klovn Yotzo, kraftjongløren Assan, den kun 11-årige luftakrobat Ottilia, Fattima og Plamen med et hula hop-nummer, jongløren Miss Kati, trampolinakrobaten Mr. Jumping, slangemennesket Ellnara og den russiske akrobattrup The Mambetov Family. - I det svenske Cirkus Wictoria, som netop er overtaget af Åke Skogh (se omtale 24. april 2002) optræder Duo Millenium med et kaskadørnummer, pauseklovnen Mykola Bilenkyy, jongløren Yvo Antoni, hestedomptøren Pavel Doubek, Marina & Marina med duer, Golden Time med rola rola,  Viatliy som slangemenneske, Vicky & Cats og Duo Victoria med henholdsvis katte og hunde (optråde i Cirkus Dannebrog i 2001), Elena & Ildar med stigebalance,  Magdalenas & Davids i perch, Marina med hula-hop og Duo Krymskiys i et luftnummer. Du kan finde nærmere omtale af forestillingen (inklusive fotos) under "Sett, hört & hent" på Sveriges Magi-arkivs fremragende hjemmeside på adressen http://welcome.to/magiarkivet. Denne hjemmeside, som opdateres flere gange om måneden, indeholder fyldig information om tryllekunstnere og cirkus. - Min oplysning 24. april om, at Cirkus Wictoria havde overtaget en erfaren Scott-medarbejder Erwin Kanamüller har i øvrigt vist sig at være forkert.   Erwin, som er fyldt 60 år, har valgt at stoppe hos Cirkus Scott, men ikke for at starte hos Cirkus Wictoria. Erwin er flyttet til Spanien for at nyde sit otium.

 klovn.gif (1460 bytes)

5. maj 2002

Cirkusprinsessan i svensk TV. Som tidligere nævnt sender svensk TV gallaforestillingen fra årets Cirkusprinsesse-festival i Stockholm. 1. del sendes 12. maj klokken 18.45 i svensk TV1 (genudsendes 18. maj 15.30). 2. del sendes 19. maj klokken  18.45 i svensk TV1 (genudsendes 25. maj 16.10). De medvirkende i 1. del er: Maria Andreeva, To-Ri-Me, Disco Dance, Sofranie, Armelle, Twice Slice, Gana Maximova og Kataklo. I 2. del medvirker  Sophie Mandoux, Gyulnara Karaeva, Petra, Eva Nereus (ungarsk håndstandsakrobat, vandt førsteprisen som "Världens CirkusPrinsessa 2002" og Maria & Oxana (luftakrobater, vandt 2. prisen ved festivalen).

klovn.gif (1460 bytes)

3. maj 2002

Danske luftakrobater med i Chess. For tiden spilles ABBA-musicalen Chess på Djurgårdscirkus i Stockholm. Cirkusakademiens Johan Vinberg fortæller, at et dansk luftnummer i trapez er med i forestillingen. Det er Josephine Randrup og Rasmus Madsen. "När Tommy Körberg och Helen Sjöholm sjunger "You and I" så arbetar de båda danska luftakrobaterna ovanför deras huvuden. Regissören, Lars Rudolfsson, är också regissör för Cirkus Cirkör (och en gång i tiden regisserade han även Cirkus Brazil Jack)...så du kanske förstår sammanhanget varför det blir lite cirkusnummer i Chess," fortæller Johan Vinberg. Danske cirkusvenner vil huske Josephine Randrup og Rasmus Madsen for deres medvirken i Nova Exit-forestillingen Apropos i Kanonhallen i København i november/december 2001.

josephine & rasmus.jpg (13517 bytes)
Rasmus Madsen og Josephine Randrup i dobbeltrapez (Foto fra Nova Exit forestillingen Apropos)

 klovn.gif (1460 bytes)

2. maj 2002

Lørdag den 8. juni har Beder BørneCirkus sin årlige Gallapremiere for tredje gang, fortæller "cirkusdirektør" Uffe Dittmer. Han fortsætter: "I år er det med flere artister og et større cirkustelt. 20 artister fra Beder, Malling, Odder, Mårslet og Århus i alderen 5 - 13 år er med i Beder BørneCirkus’ nye forestilling. Traditionen tro kommer Gallapremieren til at foregå i Beder. Beder BørneCirkus optræder to gange den 8. juni – kl. 14.00 og kl. 16.00. Billetprisen er kr. 10,- pr. person. Ved cirkusteltet bliver der mulighed for at købe kaffe, kage, saftevand, popcorn m.m. til rimelige priser. Artisterne har gennem hele vintersæsonen trænet på Beder Skole en gang om ugen. Og nu er de meget spændte på at få lov til at vise deres fantastiske numre for publikum. Der bliver mulighed for at opleve hæsblæsende jonglering, yndefulde cirkusprinsesser, dy(r)gtige artister i frihedsdressur, balance-ekvilibrister på både stylter og ethjulede cykler og så er der selvfølgelig også sjove klovne. Det hele akkompagneres af det fire-mands store (men billige) cirkusorkester – og kendere vil vide at det er langt mere end selv de store cirkus kan byde på!! Cirkus bliver udvidet fra år til år, så vi har været nødt til at få fat i et større telt til årets forestilling. Det betyder desværre, at vi ikke kan ligge på pladsen lige overfor butikstorvet, men må slå teltet op bag det gamle mejeri/posthus i parken ved åen. Så nu håber vi at vores store publikum kan finde os. Så vil man opleve ægte uforfalsket cirkusstemning med lokal charme og ungdommelighed så kom og få en herlig eftermiddag i Beder BørneCirkus’ telt lørdag den 8. juni. Beder BørneCirkus er en åben forening, hvor alle der har lyst til at træne på og optræde med cirkusnumre kan melde sig ind og være med. Foreningen kan kontaktes på telefon 86 93 60 10 eller via e-mail på uffe@dittmer.dk "

bederbornecirkus2001.jpg (14002 bytes)

Fra Beder BørneCirkus forestilling 2001 (foto Uffe Dittmer/Beder BørneCirkus)

 klovn.gif (1460 bytes)

1. maj 2002

Cirkusmusik 2002. Som tidligere nævnt har Dansk Musiker Forbund sikret, at de danske cirkus ikke længere kan bruge polske cirkusmusikere. Det har dog ikke øget beskæftigelsen for danske musikere: Cirkus Arena og Cirkus Benneweis har engelske musikere (4 stk. hos hver: keyboard, bas, trommer og sax). Cirkus Dannebrog  har som i 2001 båndet musik. Også hos Cirkus Arli er musikken båndet (komponeret og indspillet af Martin Arli - resultatet er faktisk ganske godt). Cirkus Mascot havde sidste år et tomandsorkester. I år er orkesteret for at undgå vrøvl med Musikerforbundet og Udlændingestyrelsen erstattet med båndet musik. Fra Cirkus Krone fortæller Frank Thierry: "Vi har stadigvæk levende musik i Cirkus Krone, dog suppleret af minidisk. Det musik, der bliver spillet på minidisken har jeg og min lillebror indspillet live. En del af numrene har jeg selv skrevet." Hos Cirkuuz Baldoni er musikken som hos forgængeren Cirkusteatret båndet, men komponeret specielt til forestillingen. I både Norge og Sverige har de fleste cirkus fortsat velspillende cirkusmusikere fra Østlandene - orkestrene er typisk på 6-8 mand.

Baldoniforestillung.jpg (20869 bytes)

Som i de fleste danske cirkus bruger også Cirkuuz Baldoni båndet musik

klovn.gif (1460 bytes)

30. april 2002

Styrt i dødskuglen. Torsdag den 25. april blev Cirkus Arenas forestilling i Odense lidt for spændende, da motorcykelkørerne 3 Dioris stødte sammen i dødskuglen og styrtede ned. Den ene kører, Alfredo Silva, blev omgående kørt på hospitalet, hvor undersøgelserne heldigvis viste, at der ingen alvorlig skade var sket. Han var frisk igen næste dag.

Dioris.jpg (19809 bytes)

3 Dioris

 klovn.gif (1460 bytes)

29. april 2002

Johan Vinberg, som er medlem af redaktionen for det svenske cirkusblad Cirkuläre Notiser samt kassachef (kassere) i det svenske Cirkusakademi, har sendt mig et par smårettelser:

Under omtalen 24. april 2002 af det svenske Cirkus Wictoria den fortalte jeg, at Åke Skogh havde overtaget en af Cirkus Scotts erfarne medarbejdere Irvine. "Irvine heter Erwin Kanamüller och har arbetat på Scott sedan 1965", fortæller Johan Vinberg.

Under omtalen 18. april 2002 af brødrene Henry og Robert Bronett nævnede jeg, at Cirkus Scott "kun" har plads til 1.800 tilskuere. Hertil siger Johan Vinberg: "Scotts tält tar ca 2.200 till 2.500 personer om hela gradinen är uppbyggd. De har ju inga stolar utan bäckar (bænke) som går att packa folk på. Det är i alla fall godkänt för det enligt svenska Statens Räddningsverk. Men som t.ex. Massimo i Karlskrona var bara gradinen byggd för ca 1.800."

Om den svenske forlystelseskonge Hasse Wallman (omtalt 27. april 2002 som mulig ny lejer af Cirkusbygningen) fortæller Johan Vinberg, at "
han är en fantastisk och välrespekterad nöjekung i Stockholm. Alla projekt han blandar sig in i gör han med kontanta pengar, inga lån, och han gör rätt för sig och betalar räkningar och artister i god tid. "

klovn.gif (1460 bytes)

27. april 2002

Benny Schumann har tidligere fortalt, at han har engageret de verdensberømte italienske Rastillis-klovne til Den internationale Klovnefestival på Bakken i august 2002. Benny fortæller nu, at programmet for festivalen foreløbig ser således ud: Fra Italien Rastellis, musik og groteske klovnegags. Fra Rusland og Ukraine: Cube Trio, komisk magi. Fra Tyskland: Florin og Cato, klovn og hund. Fra Danmark: Patricia Schumann, Peter Bagger og Benny Schumann med overraskelser. Desuden vil der til gallaforestillingen være gæsteklovnartister fra ind- og udland. - Festivalen holdes fra mandag d. 5. august til og med søndag d. 18. august. Den store galla forestilling i cirkusrevyens telt foregår søndag d. 11. august.

 Rastellis.gif (17596 bytes)

Rastellis

 klovn.gif (1460 bytes) 

27. april 2002

Som bekendt skal Cirkusbygningen i København have ny lejer (eller forlængelse af lejemålet med den gamle) fra 1. januar 2003. Bygningen ejes af Københavns kommune. Den svenske forlystelseskonge Hasse Wallmann er fortsat interesseret i at leje Cirkusbygningen i København fra 1. januar 2003 og 10 år frem. Hvis han får lejemålet, vil han bruge omkring 30 mio. på istandsættelse af bygningen og ombygning til Wallmans Salonger København, som han præsenterer som "Las Vegas" med masser af populær underholdning. Han nævnet Cats, Hair, West Side Story og Annie Get Your Gun som muligheder på kommende forestillinger i hans koncept med underholdningshuse med middag, dans og underholdning. (Lidt dansk research ville have vist Hasse Wallman, at Cats kommer op på Det Ny Teater i København til efteråret). Wallmann overvejer også i samarbejde med Schumann-familien af indrette et Cirkusmuseum i bygningen. Benny Schumann, som er det eneste af den berømte families medlemmer, som fortsat er aktiv i den danske cirkus- og artistverden, fortæller, at han intet har med denne sag at gøre. Benny fortsætter: "Jeg har hørt i radioen, at det er Eva Schumann, datter af afdøde Ernst Schumann, som har fået den ide sammen med svenske Walmanns salonger.

Personligt synes jeg ideen med at lave cirkusmuseum inde i cirkusbygningen er som at vise udstoppede dyr frem i Zoologisk have, hvad man ikke har levende, kan man vise frem i et glasskab. Jeg tror ikke at Wallmans har kendskab til at der i Cirkusbyen i Hvidovre er et cirkusmuseum, som har en af verdens største samlinger og ekspertise på dette område.  - Også Cirkusbygningens nuværende lejer Parken Sport og Entertainment er interesseret i lejemålet. De vil fortsætte det nuværende koncept med store danske kunstnere og plads til næsten 2.000 tilskuere. Der har i det seneste år været omkring 200 arrangementet og 339.000 gæster. - Københavns kulturborgmester Martin Geertsen (V) håber på, at Københavns Kommunes Fritids- og Kulturudvalg inden sommerferien kan nå at træffe en afgørelse om, hvem der bliver ny lejer. - "Det er sørgeligt at se hvor visionsløst og firkantet kulturelt Cirkusbygningen bliver brugt politisk af Københavns Kommune," siger Benny Schumann. "Ikke alene er den en af Københavns bedst anvendelige bygninger og en guldgrube for dem der har lejemålet, men den får til gengæld ikke den vedligeholdelse som den har fortjent (i den originale udgave) og heller ikke får den en lille chance til at blive brugt til det kulturelle formål den oprindelig var bygget til: Cirkus!" Mon ikke mange cirkusvenner vil tilslutte sig Bennys udtalelse?

 Cirkusbygningen1886.jpg (19870 bytes) 

Dengang Cirkusbygningen blev brugt til sit formål. Tegning fra Cirkus Renz åbningsforestilling i 1886. (Gengivet fra Carl Muusman: Københavns Cirkusliv gennen  100 år).

 klovn.gif (1460 bytes)

24. april 2002

Det svenske Cirkus Wictoria er solgt til Åke Skogh, fortæller Toledo fra Sverige. Toledo fortsætter: "I fredags såldes Cirkus Wictoria till Åke Skogh, Heby. Han fortsätter den påbörjade turnén själv fr.o.m. den 2 maj. God hjälp får han från den från Scott komne Irvine, en man med många år i cirkusbranschen. I övrigt skall programmet fortsätta som det började. Vi hoppas Åke Skogh får en lyckosam turné med det väl inarbetade cirkusnamnet Wictoria." - Åke Skogh, som i mange år drev et omrejsende Tivoli, startede i et cirkus i 2000 under navnet Cirkus Åge Skogh. Dette cirkus turnerede også nogle måneder i sæson 2001. Men fremover vil Åge Skogh altså drive Cirkus Wictoria, som er etableret i 1986 af tryllekunstnerne Birgit og Stig Mosshagen.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. april 2002

Mange kan sikkert huske den dygtige og sympatiske søløvedomptør Ingo Stiebner fra hans optræden hos Cirkus Benneweis i 1998, Cirkus Arena i 2000, det svenske Cirkus Maximum i 2001 og Arenas vintercirkus i en række jyske haller i januar/februar i år. I denne sæson finder man Ingo i Schweiz hos det store Cirkus Knie, som af mange betragtes som det førende i Europa.

 klovn.gif (1460 bytes)

21. april 2002

Ved du, at den franske TV-kanal TV5 Europe, som blandt andet kan modtages via TDC's hybridnet, tit om fredagen klokken 22.15 viser variete-forestillinger med adskillige gode artister og magikere ? (I de trykte programmer i danske aviser og ugeblade står der normalt blot "underholdning").

klovn.gif (1460 bytes)

18. april 2002

I bladet "Eventertain" nr. 1/ 2002 fortæller brødrene Henry og Robert Bronett om deres planer med cirkusfestivalen Cirkusprinsessan, som i år blev holdt i Stockholm i begyndelsen af marts. Cirkusprinsessan bliver ifølge brødrene sendt i TV i 70 lande, og det er TV-rettighederne, brødrene tjener deres penge på. I år var der næsten 35.000 tilskuere i løbet af de 18 dage, festivalen varede. Brødrenes ambition er gennem forøget salg af event-pakker til virksomheder at øge tilskuerantallet til 100.000, når festivalen i 2004 fejrer sig 10-års-jubilæum. Hvis det lykkes, vil de lade Cirkusprinsessan turnere - først i Norden og siden i resten af verden. Brødrene Bronett tilbyder også specialarrangementer for virksomheder. Ved Scandias 110-års jubilæum fyldte de således teltet i 4 dage med 2.500 personer pr. dag, hvilket er ganske imponerende i et telt, der vist nok kun kan rumme 1.800 personer! Henry Bronett kan hyres som foredragsholder for 30.000 svenske kroner. (Kilde: Christer Nilssons hjemmeside). Du kan se Cirkusprinsessan 2002 i svensk TV i maj måned, formentlig i pinsen (dato kommer i Cirkuskalenderen).   - Brødrene Bronett driver også Cirkus Scott, der lige som Cirkus Arena kalder sig Nordens største cirkus. Årets forestilling har premiere i Gävle nord for Stockholm den 26. juli. Sæsonen slutter i København 14.-17. november. Cirkus Scott har trods flotte programmer haft katastrofalt få tilskuere i de 3 år, man har sluttet sæsonen med et gæstespil i København.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. april 2002

"Hej Ole - jeg har været inde på din side og læse om Cirkus Charlie's program - det ser lidt tyndt ud - Men jeg garantere for at sådan er virkeligheden ikke," skriver Einar Trie fra Cirkus Charlie og fortæller, at årets program ser således ud:

Publikum på plads - ”Rød” , ”Blå” og Prinsesse Maika

Åbningsnummer - 8 artister fra Scandi Balti Circus School + Prinsesse Maika

Rulleskøjter  - Pawel & Darija fra Riga Cirkus

Musikalske klovne - ”Rød” , ”Blå” og Prinsesse Maika

” 3 Baltic Girls ” - 3 artister fra Scandi Balti Circus School

Magi - “Vibsen” og “Blå”

Luftnummer - Tatjana Saiko

Batman

Sjippetov - 9 artister fra Scandi Balti Circus School + Prinsesse Maika

Komisk Magi - ”Rød” , ”Blå” og Prinsesse Maika

Cats - Darija med sine katte

Komik - ”Rød” , ”Blå” og Prinsesse Maika

Pausesang - Maiken

Håndstand - Tatjana Saiko

Voltige -  6 artister fra Scandi Balti Circus School

Klovne vågnesang - Klovnen Charlie og Prinsesse Maika

Hula - 12 årige Gita fra Scandi Balti Circus School

Klovnen Charlie

Jonglør - Russiske Tania , danske Steff + ” 3 Baltic Girls ”

Klovnen Charlie /Stige

Slutsang - Prinsesse Maika

Carnival Finale - Kæmpe kaneval show med alle artister og hunde.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. april 2002

Cirkus Arena har fået nyt staldtelt i år, jf. nedenstående fotografi. Oprindelig var det også tanken, at selve cirkusteltet skulle skiftes ud, og at man skulle have nyt gradin (de skråt opbyggede siddepladser). Bortset fra parketpladserne skråner Arenas gradin mindre end gradinnet hos Benneweis og Dannebrog, og tilskuerne på gradinnet ser derfor bedre i disse cirkus. Meget tyder dog på, at det først bliver i sæson 2003, Arena får nyt telt.

Arena_new_telt.jpg (7241 bytes)

 Cirkus Arenas nye staldtelt (Foto Christian Warrer/Cirkus Arena)

 klovn.gif (1460 bytes)

15. april 2002

Igen i år producerer Cirkus Arena i perioden 15/6-11/8 cirkusforestillinger for forlystelsesparken BonBon-Land i Holme-Olstrup. De senere år har Suzanne Berdino stået for disse forestillinger, men hun turnerer som bekendt i år med Arenas teltforestilling. Der er derfor ballonklovnen Lars Larna som er sprechstallmeister og styrer forestillingen på ca. 45 minutter. Blandt de optrædende er klovnene Dudda og Alexandra og komikeren  Mr. Chap, der vil klovne med sig selv og publikum. BonBon-land lover også besøg af en flok livlige dromedarer og en større trup, hvor bl.a. politimænd, bagere og mange andre vil vise energi og artisteri i høj klasse. Cirkus går i parade med cirkusworkshop i BonBon-land hver dag kl. 13.30 og spiller 2 forestillinger i cirkusteltet kl. 15 og 17.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. april 2002

Det er intet mindre end en sand verdenspremiere der finder sted når Cirkuuz Baldoni slår teltpælene op bag Amtsgården, Køgevej 80, tirsdag den 23. april kl. 19.00, fortæller René Marvin (også kendt som René Mønster). Han fortsætter: Til den store premiere forventes der et stort opbud af kendte såvel som ukendte. Cirkusetablissementsforstander René Marvin har personligt inviteret Roger Moore, Elton John, Laila Trabell, Dolly Parton, Burt Reynolds, Ingelise Wagner, Eddie Murphy, Kurt Hansen, George W. Bush, Madonna, John Cleese, Anders Fogh Rasmussen samt mange andre. Publikum bliver budt velkommen af Cirkuuz Baldonis helt exceptionelle rekommandør Baldoni, som præsenterer Den hovedløse Dame, Den talende Løve og Den fortryllende Cirkusprinsesse, som kan mere end at tryllebinde Dem. Badenymfer på Bordene, Den sabelklirrende Dronning, akrobatiske klovnerier og meget meget mere. Men tro nu ikke at De hermed ved alt, hvad der vil ske, for der venter flere overraskelser. Om det er en kanonkonge, en krudtugle eller en maskeret loppe. Ja, det røber vi ikke, men vi lover Dem en oplevelse der med garanti huskes i flere dage, uger ja sågar måneder. - Blandt de medvirkende i årets forestilling er foruden tryllekunstneren og bugtaleren René Marvin klovnen Emma Swenninger, cirkusprinsessen Anne Gerd Sindballe, jonglørtrioen Baltic jugglers, den 6-årige hullahoppige Ernita fra den lettiske cirkusskole, De sjippende Tjenere (som præsenteres som et overraskende sjippe- og akrobatnummer med verdensartister fra Riga), sabelbalanceartisten Katharina fra Rusland, og kaskadørerne De 4 strandløver. - Den 6-årige Ernita medvirker i øvrigt i Bubbers program Snurre Snups søndagsklub den 28. april.

baldonimedloeve.jpg (6546 bytes)

Baldoni med løven Leo

klovn.gif (1460 bytes)

12. april 2002

Nordjyske Cirkus Charlie har premiere i Aalborg torsdag den 18. april. I forestillingen medvirker Daria, vist nok med hunde, akrobaten Tatjana samt artister fra Scandi Balti Circus School. Og så medvirker selvfølgelig klovnen Charlie

 charlie.jpg (5396 bytes)

Cirkus Charlie (gengivet med tilladelse fra Einar Trie/Cirkus Charlie)

 klovn.gif (1460 bytes)

12. april 2002

"Lige en lille hilsen her fra Norge," skriver Freddi Steckel fra kaskadørduoen Steckel's, som i år optræder i det norske Cirkus Merano. "Vi er nu nået op over Bergen og har været i gang i halvanden måned. Vi har været utrolig heldig med vejret og endda i Bergen var det sol de otte dage, vi lå der. Det gik fint i Bergen og Bergen Tidende skrev meget fint om Merano, med et stort foto af os og rigtig god kritik, jeg har sat den ind på min hjemmeside. Merano er en virkelig godt organiseret forretning og intet er her tilfældigt, alt er tilrettelagt og det hele fungerer bare som det skal. Vi nyder alle det fine vejr, bjergene og fjordene, utroligt smukt." - Du finder Steckels hjemmeside på www.steckels.dk 

 klovn.gif (1460 bytes)

11. april 2002

Trylleri &  magi er navnet på en udstilling, som åbner for publikum 6. maj 2002 i Cirkusbyens Museum i Hvidovre. Udstillingen kommer til at vise rekvisitter, plakater og fotografier fra Ølund Barlys og Erik Truxas Samlinger. Susanne Torgard fra Projekt Barly fortæller følgende om udstillingen: Kort før Erik Truxa døde testamenterede han alle sine rekvisitter og sit reklamemateriale til Barlys Venners Fond. Ølund Barlys store artist- og cirkussamling fik således suppleret den fine samling af ældre tryllerekvisitter. De to flittige samleres ting kan man nu se nærmere på – dog ikke så nær at hemmelighederne afsløres. Selvom Erik Truxa i de seneste år mest var kendt for sin tankelæsning og blindkørsel, var der mange fine apparater i hans samling. Fra Truxas første år, viser vi bl.a. den store kuffert hvorfra pigerne sprang frem iført alle nationers flag. Der bliver mulighed for at glæde sig over de mange rekvisitter fra f.eks. Chevalier Nic og Zika eller nyde blomsterfloret fra Goldo. Jongløren og samleren Ølund Barly havde ikke trylleriet som sit hovedfelt, men hans samling rummer mange fine ældre tryllerekvisitter, fotografier og plakater. Fra Edmund Renk, der i 1904 rejste ud med et spil kort på hånden og kom hjem som millionær, vises bl.a. en fin udgave af Hauchs flammeskål. Edmund Renk imponerede ved, som finale, at producere meterlange flagstænger med flag – og de er bevaret i Barlys Samling. Edmund Renk kan vi følge rundt i England, Bøhmen, Preussen og Rusland, hvor han bl.a. når til Novgorod. Flere rekvisitter vil være vist i forskellige udgaver, så f.eks. pengemaskinen kan ses i den flotte sceneudgave som Truxa brugte, sammen med Topps mere ydmyge lommemodel. Det populære bægertrick bliver også vist i simple og forkromede udgaver og  guillotinerne kan bruges til fingre, arme eller hoveder som man behager. Rekvisitterne bliver suppleret af det rige fotomateriale, der ligger i begge samlinger, ligesom rejsebøger, scrapbøger, polititilladelser og kontrakter bidrager til historien om Trylleri & Magi. Plakaterne  er en uundværlig del af tryllerens markedsføring – så de vil ikke mangle. Fra Dantes dæmoniske masker til Yvonne Ottos sødmefyldte ynde, fra faktuelle, oplysende plakater til grafiske eye-catchers. Vi glæder os til at sige velkommen til Trylleri & Magi fra 6. maj 2002. Adressen er: Cirkusbyen i Hvidovres Museum, Avedørelejren,  Hovedporten 6, 2650 Hvidovre. Der er åbent søndag, mandag og tirsdag fra kl. 10-16 eller efter aftale på tlf. 36 78 67 69. - Illustrationerne er fra Cirkusbyens Museums samling.

Trylle1.jpg (10957 bytes)     Trylle2.jpg (12235 bytes)    Trylle3.jpg (10439 bytes) 

klovn.gif (1460 bytes)

9. april 2002

De medvirkende i Cirkus Mascots 2002-program er :12 årige Daniel Deleuran (søn af direktørparret Jess og Marianne Deleuran), præsenteres som Danmarks eneste rola - rola artist. Miss Alice fra Tjekkiet udfører fodantipode med rør, bolde og ild. Miss Odmaa fra Mongoliet er kautschukakrobat (slangemenneske). Don Carlos kaldes for Mascots "hus klovn ". Hans rigtige navn er Mogens og han kommer fra Århus. Trio Dvorak`s fra Tjekkiet præsenterer stigebalance og andre balancekunster. Marianne Deleuran præsenterer sine 6 puddelhunde og Jess Deleuran sine Shetlandsponyer. Yngste medlem af Deleuran-familien, 4-årige Andreas, har i år sin debut med Bukke Bruse og co. Den lille ged som Andreas står med på fotoet, fik han 8 dage før sæsonstarten 4. april, så både Andreas og geden skal lige vende sig til at være "på ". Andreas får hjælp fra den lokale sherif Svend O, der kommer fra Skuldelev v/ Skibby.

Mascot_alice.jpg (16094 bytes)             Mascot_bukke.jpg (19474 bytes)

Miss Alice, Andreas, Bukke Bruse og Svend O (foto Peder Jensen/Cirkus Mascot)

  klovn.gif (1460 bytes)

8. april 2002

Også det svenske Cirkus Olympia har nu offentliggjort sit 2002-program. Direktør Herbert Bengtson fremviser araberheste i frihedsdresur samt 6 kameler. Hans hustru Henrika Bengtsson præsenterer dresserede puddelhunde. Den tjekkiske Navratil-familie optræder med jonglering og glasbalance. De turnerede med Cirkus Arli i 1992. Fra Moldavien kommer den ni mand store Dascal-trup som udfører saltomortaler, flick-flack og anden akrobatik samt optræder i et sjippenummer. Due Toja fra Mongoliet præsenterer kautchukakrobatik (slangemennesker). Duo Navarro er eksperter i lynomklædning, og Natasha Jarz optræder med hula hop. Najda Dascal optræder i tissue (stof). Endvidere medvirker den russiske pauseklovn Sergej. Forestillingen akkompagneres af et 8 mand stort orkester. Årets turne startede 6. april, og der gives 195 forestillinger i et telt, som er 30 meter i diameter og har plads til 700 tilskuere. Cirkus Olympia besøger Skåne senere på sæsonen.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. april 2002

Magi i Cirkusbygningen er teksten på en festaften i magiens tegn søndag den 26. maj for at fejre Leo Topp - manden bag en hel generation af danske tryllekunstnere. Blandt de medvirkende er Ørkenens Sønner, Søren Østergaard, Joachim Solberg, Per Pallesen, Michael Deutsch, Flemming Jensen og Søren Pilmark.

klovn.gif (1460 bytes)

6. april 2002

"Det har været et fantastisk år for Selskabet Barlys Venner, hvor vi efter 10 års målrettet arbejde omsider kunne slå dørene op for det, som hele tiden har været vores mål : Cirkusbyens Museum," skriver Jens Frobenius i bestyrelsens beretning for Selskabet Barlys Venner. Om åbningen af museet fortæller han: "Blev udskudt den ene gang efter den anden, og på et tidspunkt var vi alle sammen rigtig godt nervøse. Blev de håndværkere dog aldrig færdige. Hvordan gik det med åbningsudstillingen. Hvem skulle flytte tingene fra Fabriksparken til Museet. Hvordan med Projekt Barly på 2. sal. Hvad med et cirkustelt og hvad med sommerens aktiviteter for børn. O.s.v. - i en uendelighed. Men det løste sig alt sammen hen ad vejen takket være Cirkusbyens daglige leder Jan Skov, Susanne Torgard og hendes utrættelige stab i Projekt Barly, og den 1. september åbnede vi Cirkusmuseet i Hvidovre." 

Om aktiviteterne i Cirkusbyen hedder det: "Også i år dannede vores cirkustelt ramme om en række aktiviteter henvendt til børn fra børnehaver, skoler, fritidshjem med cirkus workshops og forestillinger med bl.a. Cirkus Regnbuebørn og Cirkus Flik Flak, ligesom teltet bruges til undervisning og kurser også henvendt til voksne. Endvidere er det lykkedes for Jan Skov, at iværksætte en række udadvendte aktiviteter med undervisning på skolerne i 7., 8. og 9. klasse, blandt andet med henblik på en senere opførelse i Cirkusbyens telt. Største arrangement var imidlertid Benny Schumanns pragtfulde fest galla forestilling i forbindelse med Cirkusmuseets åbning på Hvidovre Kommunes 100 års fødselsdag. Troede vi. For da dagen kom, var håndværkerne hverken helt eller halvt færdige i museet. Benny Schumann havde for længst indgået bindende kontrakter med sine artister, og hvad gør en bestyrelse i sådan en situation? Vi gennemførte naturligvis fire ustyrligt flotte forestillinger, også selvom museets åbning i mellemtiden var blevet udsat til l. september. Men naturligvis kom der på den baggrund ikke så mange mennesker, som vi havde håbet. Men en stor og flot oplevelse var det, og Benny Schumann fortjener megen ros og stor tak for sin ildhu og sit engagement. "

Selskabet Barlys Venner, som er det nærmeste vi i Danmark kommer en forening af Cirkusinteresserede, holder ordinær generalforsamling lørdag den 20. april klokken 14 i Cirkusbyens Museum. Indmeldelse i foreningen kan ske ved henvendelse til formanden Jens Frobenius Bybækpark 41, 3520 Farum, tlf.: 44 95 47 91. Kontingentet er 100 kr. årligt.

klovn.gif (1460 bytes)

6. april 2002

Godt brølt, Benneweis, skriver Palle Høj i Frederiksborg Amts Avis om årets forestilling i Cirkus Benneweis, som havde premiere 4. april i Hillerød. Han skriver videre, at der er fornøjelse og latter for hele familien i årets forestilling og fremhæver særligt 3 optrædende: den italienske bugtaler Willer Nicolodi, som bruger både  en hund og 3 tilskuere som bugtalerdukker, jongløren Kris Kremo og den spanske klovnefamilie Tony Alexis & Family. I Berlingske Tidende skriver Jørgen Siegumfeldt, at Benneweis-sæsonen med verdensjongløren Kris Kremo som suveræn superstar ikke kan gå galt. Han minder om, at nummeret oprindelig er udviklet af Kris Kremos bedstefar, som i 1915 kunne opleves på Plænen i Tivoli. Siegumfeldt fortsætter: "Og ingen (gentager: ingen) kan i dag udfører den med den nærmest henkastede elegance, hvormed Kris Kremo afvikler den i Las Vegas, Lido de Paris - eller i årets Benneweis-manege." Blandt forestillingens øvrige numre fremhæver han Marina Osinkayas helt klassisk enkle tårnlinenummer og Yelena Larkinas smukke nummer med hulahopringe.  I BT er Michael Eigtved mere forbeholden over for forestillingen. Han fremhæver dog bugtaleren Willer Nicolodi, den komiske vippebrættrup Seven Priz og Duo Passion, som optræder i tissue (stof).

 klovn.gif (1460 bytes)

5. april 2002

Velkommen i Cirkus Krone 2002, skriver Irene Thierry på Krones hjemmeside om årets forestilling i det lille cirkus, som har premiere søndag den 14. april Kl. 19.00 ved Cirkusskolen i Hårup. Hun fortsætter: Som noget nyt i år har vi engageret en ungarsk artistfamilie på seks medlemmer, hvoraf 4 optræder i manegen. Deres numre er ret specielle. I 1999 havde vi et forrygende kaskadør nummer med udført af Lott og Leslie. Dem er vi så heldige at kunne byde velkommen tilbage. (Herligt). Desværre skal min ældste søn Frank, ikke med i år, men vi glæder os over at han skal til Amerika og at han stadigvæk er forretningsfører. Det er dejligt. Min bror Ricard og min yngste søn skiftes stadigvæk til at spille trommer. (juhu). En ny ung pige, Manna byder vi også velkommen. Hun spiller klarinet, hvilket vi er meget glad for. Allan har i år fået to nye meget små ponyer, som han vil lege med i manegen. Vi har et næsten helt nyt teltsjak fra Marokko. Mustafa som har været hos os i to sæsoner, har samlet et hold bestående af familie og venner og med ham i spidsen, skal det nok komme til at gå fint. Vores kok Per sørger igen i år for at vi får noget at spise. Så alt i alt tegner det sig for at blive en alle tiders sommer.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. april 2002

Dansk Artistforbund har udpeget Nelly Jane Benneweis som medlem af bestyrelsen for Cirkusbyen i Hvidovre, som er ansvarlig for Cirkusbyens etablering og drift. Herudover består bestyrelsen af Milton Graff Pedersen, Gert Krogstad-Nielsen, Helle Adelborg (alle fra Hvidovre kommune), Nina Berrig (fra Københavns Amtsråd), Lykke L. Pedersen (fra Københavns Amtsmuseumsråd), Anker Bendix (Cirkusbyens venner), Jens Frobenius (Selskabet Barlys Venner) samt Cirkusbyens daglige leder Jan Skov. - Dansk Artistforbund har  også skænket Barlys Venners fond 70.000 kr., øremærket til køb af et cirkustelt. Da Cirkusbyens bestyrelse bevilgede et supplerende beløb, er Cirkusbyen i dag den stolte ejer af Søren Østergård og Flemming Jensens gamle cirkustelt.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. april 2002

stakit.jpg (22928 bytes)

Cirkusplakater og stakitter har normalt ikke meget med hinanden at gøre. Men det afbillede stakit og nedenstående plakat har det til fælles, at de begge er tegnet af Oscar Knudsen til Cirkus Moreno. Stakittet stod oprindelig foran Willy Morenos villa på Buddingevej i Lyngby. I dag findes det foran cirkusmuseet i Rold. Historien om, hvordan stakittet efter at være sporløst forsvundet havnede i Rold, kan du læse i Anders Enevigs flotte og rigt illustrerede bog om Cirkusplakater, som udkom på Borgens forlag i december 2001. Såvel foto som plakat er gengivet fra denne bog.

 morenoplakat.jpg (10586 bytes)

 klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2002

Først vil jeg komplimentere din flotte hjemmeside og den seriøse måde, hvorpå du behandler Cirkus, skriver Martin Arli. Martin fortsætter: Men ingen roser uden torne og derved lidt korrektioner. Til omtalen 30. marts af programmet i det svenske Cirkus Brazil Jack: Leonardo Costache / Leo i Cirkus Brazil Jack er ikke identisk med Trolle Rhodin jr., med derimod med Carmen Rhodin´s rumænske nevø, som i øvrigt har medvirket i Brazil Jack i adskillige år. Og til omtalen 26. marts af Suzanne Berdinos hestenummer: Det er kun kameler, som er lejet hos Bengtson i Sverige, som medvirker i Arena´s 2002-program. Hestene er købt fra et stutteri i Tyskland og dresseret af Suzanne Berdino selv. Undskyld Suzanne Berdino ! 

Hest_arena.jpg (9927 bytes)

En af Suzanne Berdinos palomino heste i det nye staldtelt

(Foto: Circus Arena / Christian Warrer )

 

 klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2002

Pressen har taget god imod Cirkus Arenas 2002-program. I Ekstra-Bladet giver Rud Kofoed forestillingen 5 ud af 6 mulige stjerne og kalder det en gungrende glad forestilling. Han fremhæver Suzanne Berdinos frihedsdressur og skoleridt, den spanske klovnetrio Rivelinos, elefantdomptøren Sonny Frankello, de 3 brasilianske vovehalse i kugledrom, tårnlineartisterne Duo Camadi og den danske klovn Bonbon. I Berlingske Tidende kalder Jørgen Siegumfeldt det for Arenas bedste forestilling i adskillige år. Også han fremhæver nummeret med kugledromen, Duo Comadi, Suzanne Berdino, Sonny Frankello og Rivelinos. Politikens Bjørn Bredal synes, at Arena præsenterer et overdådigt 2002-program med 3 numre i sær- eller verdensklasse: Rivelinos, dødskørerne Dioris og elefantdomptøren Sonny Frankello. Og så der venlige bemærkninger til Bonbon og det engelske cirkusorkester. - A propos dødsdrom eller Globe of death: Benny Berdino forsøgte allerede sidste år at engagere et sådant nummer og mente også, at han havde en aftale med 5 Alexi's. Men de unge mennesker fra denne trup valgte i stedet at turnere med det svenske cirkus Scott.

 Rivelinos.jpg (8689 bytes)

En af klovnerne fra Rivelinos venter bag ridegangen på sin entre ( foto: Cirkus Arena / Christian Warrer )

klovn.gif (1460 bytes)

30. marts 2002

Cirkus i Sverige. Cirkus Brazil Jack, som ejes af Trolle Rhodin Jr. (bror til Diana Rhodin, som i år turnerer med Cirkus Benneweis), havde premiere i Malmø 21. marts. Cirkus Brazil Jack har i adskillige år kaldt sig Sveriges Nationalcirkus. Hovedattraktionen er reck akrobaterne fra Cirneanu-truppen, som modtog en bronzeklovn ved årets Cirkusfestival i Monte Carlo. Truppens kvindelige medlemmer optræder med hula hop, i trapez (Tatiana Afanasieva) og med stepdans samt - sammen med de mandlige medlemmer, i et luftnummer udført i et spindelvæv af tovværk. Carmen Rhodin, som er gift med cirkusdirektøren Trolle og som var jurymedlem ved årets Monte Carlo-festival, optræder med duer. Trolle Rhodin Jr. selv optræder som jonglør (under navnet Leonardo Costache) og som klovn (Leo).(Se rettelse 2/4, Leonardo Costache/Leo er ikke identisk med Trolle Rhodin Jr.) Gabi Donnert rider skoleridt og fremviser heste i frihedsdressur. Markevich Family fremviser hunde og optræder som klovne.

 Markevich.jpg (18228 bytes)

Markevich family i Lund 29/4 2002

klovn.gif (1460 bytes)

 30. marts 2002

Cirkus Maximum kalder sig i år også for Sveriges Nationalcirkus. Direktør Bengt Källquist plejer at præsentere en af Nordens flotteste forestillinger, akkompagneret af et særdeles velspillende 8 mands cirkusorkester. Årets forestilling, som havde premiere 29. marts, byder på Yoelis fra Cuba, som optræder med det nummer med at klatre op i master, som man oftest ser kinesiske artisttruppe udføre. De 3 unge Baker Boys fra Sydafrika er kaskadører. Fra Spanien kommer Yvonne og George Kludsky med elefanten Dumba. Yvonne stammer fra den svenske cirkusfamilie Kruse og hendes mans fra det tjekkiske cirkusdynasti Kludsky. I over 20 år har de turneret verden rundt med Dumba, men det er første gang, parret arbejder i Sverige. Cirkus Maximums 6 kameler bliver fremført af engelske Carlos MacManus, som også har dresseret dem. Jonglørerne Navratil optrådte også i Cirkus Arli i 1992. Serguei Prostetsov fremviser hunde under navnet Mr Dalmatine. Luftnummeret Siljo Trapeze udføres af 4 unge fyre  fra cirkusskolen Zipzap i Sydafrika. Rossyan Clowns - de franske brødre Yann og Hector Rossyan - er musikalske klovne. Og endelig byder forestillingen på de 8 Los Pfaiffers, som optræder med akrobatik på russisk barre. Hverken Cirkus Olympia eller Cirkus Scott har endnu offentliggjort, hvem der medvirker medvirkende i årets forstillinger.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. marts 2002

Cirkus Arli kalder årets forestilling, som har premiere på Møllebakken i Fløng den 6. april, for Fest i Skt. Petersburg. Blandt de medvirkende i årets forestilling er Anna & Katharina, som viser Hula-hop i stereo, Alexander Arli, som kalder sit nummer "Work in Progress", tvillingeparret Moskovas, som optræder på line, 4 Moskovi, som præsenteres som topekvilibrister fra Rusland og Kalin & Mario, som er jonglører. Moskovas/Moskovi samt Kalin & Mario optrådte også hos Cirkus Arli i 1993. Programmet byder yderligere på  Duo Arli (Martin Arli og hans ægtefælle Bettina), som optræder med knivkastning. Derudover lover cirkusdirektør Søren Arli, at der medvirker morsomme klovne (utvivlsomt Martin, Bettina og Alexander Arli), magiske troldmænd, yndefulde trapezartister, dresserede dyr og meget mere.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. marts 2002

Cirkus i Norge. Bent Ove Larsen har oplyst følgende om denne sæsons optrædende i de 3 største norske cirkus: Cirkus Merano: cirkus Olympias tinkerheste fremført af James Puydebois, Don Christian (clownrepriser), Jamil Martinez (jonglør), Duo Steckel (kaskadøre), Madame Irina (Hunderevue),  Duo Petryaev (kostymeillusion), Familien Messoudi (parterreakrobatik), Professor Wacko (komisk trampolin), 4 Vyatzovy (luftnummer), Berkin Bolatov (kautschukartist), Duo Stauberti (perch) og elefanten Colonel Joe fremført af Clara og James Puydebois. Cirkus Agora: Lagronis (cascadører og strapat artister), Lazar Truppe (adagionummer og perch nummer), Christina (trapez washington), Scholls heste fremført af direktør Jan Ketil, Ljuba Gorbatchova (hoola hoop og luftnummer), Yves Nichol (jonglør), Jasmin, direktør Jan Ketils datter, på line, Familien Andreas Quaiser med elefant og kameler samt Youri og Leon repriseclowner. Cirkus Arnardo: Davide Vasallo (clown), Duo Gonzalves (jonglører),  Shulmann (hunde), kinesisk trup med rola rola og luftnummer, Alfons Quaiser (heste), Duo Mak (luftnummer i fangstol), Duo Berestow (perch), Anatoli Jukow (fakir-nummer) og Gartners elefanter. - Du kan finde link til alle disse cirkus' hjemmesider samt mange andre links i den linksamling, som hører til denne side.

klovn.gif (1460 bytes)

27. marts 2002

Min webmaster (og søn), Lars har længe syntes, at vi bør have en gæstebog her på siden. Klik her for at komme til gæstebogen.

  klovn.gif (1460 bytes)

26. marts 2002

Suzanne Berdinos døtre Charmaine og Stephanie på 8 år havde deres manegedebut i Cirkus Arena i dag, hvor de optrådte i deres mors hestenummer. Suzanne Berdino fremviser ud over heste også kameler. Såvel heste som kameler er lejet fra Herbert Bengtsson fra det svenske Cirkus Olympia, som efterhånden har en omfattende forretning med at udleje dyr til andre cirkus. (Hestene er ikke fra Olympia, se rettelse 2/4). Også det norske Cirkus Merano fremviser i år heste, som er ejet og trænet af Herbert Bengtsson. Herbert Bengtsson startede Cirkus Olympia i 1985 med et telt, som rummede 300 personer. I dag har hans telt plads til 700 tilskuere.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2002

Cirkus Mascots webmaster Peder Jensen fortæller, at det yngste medlem af familien Deleuran, Andreas på 4 år, i år får sin debut i manegen, hvor han assisteret af Sven-Ove skal fremføre lamaen Laura sammen med en lille ged. Der fuld gang i alle forberedelser, og teltmesteren - reklamemanden samt kokken er ankommet fra Polen. I år får Cirkus Mascot en ny kioskvogn. Sæsonen starter i Roslev den 4. april.

Mascot1.jpg (13338 bytes)

klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2002

Cirkus Dannebrog, som havde premiere i Vojens 21. marts, har nu som det sidste af de store cirkus offentliggjort året program. Som sidste år præsenterer Bernhard Kasselowsky og hans datter Cassellys elefanter. Kasselowsky fremviser i år også kameler. Gavin Stevens præsenterer papegøjer på slap line og katte, der optræder som rovdyr. Miss Silva optræder med et antipodenummer (fodjonglør). Bogatyrovs hunderevy fra Ukraine byder på 16 russiske hunde af forskellig race, deriblandt 6 sort-hvide dalmatinere. Nummeret fremføres af Zhanna og Leonora, oplært af Yurity Bogatyrov, der helst holder sig i baggrunden. Kun 13-årige Leonora optræder som slangemenneske, også kaldet kautschuk-artist. De tre Marianis præsenteres som portugisiske verdensklovner. Moisseeva-truppen optræder dels med russisk barre, dels med en nummer, hvor de jonglerer med usædvanlige objekter, opbygget i letmetal. Den 5 mand store trup er hjemmehørende i statscirkusset i den hviderussiske hovedstad Minsk. Også familien Enoch er repræsenterer i årets forestilling: Isabella Enoch, viser sine færdigheder som luftakrobat - i år en komisk trapez akt. Katja Enoch optræder med musik, step og magi. Dennie og Jimmy Enoch optræder i cykelnummeret The Haddies. Direktør Haddy Enoch fremfører Cirkus Dannebrogs heste i frihedsdressur. Programmet præsenteres som tidligere år af Agnete Louise Enoch. Som i 2001 ledsages forestillingen af båndet musik.

 klovn.gif (1460 bytes)

21. marts 2002

Tivoli har offentliggjort navnene på de optrædende artister i sommerens Plæneforestillinger. I perioden 20. april - 9. juni optræder The Seguras fra Spanien (Partner-ekvilibrisme - optråde i Cirkus Arena i 1993 og på Bakken i 1996) og Roger & André fra Sverige (Unicykling/Cykling). Fra 10. juni til 14. juli byder programmet på schweiziske Mr. KAI (Loft-gang),   de 3 russiske Monastyrsky (Hurtig-omklædning) samt tempojongløren Claudius, som også var i Tivoli i 1997.  Fra 15. juli til 25. august optræder Mr. KAI (Loft-gang), de italienske Curatola Bros. (Guiseppe og Emanuel Curatola - Håndvoltige) og Les Sandros (Rullebalance). Og endelig optræder fra 26. august - 22. september Les Rados (Tempo-jonglør - optrådte også i Tivoli i 1994) og - som i august - Les Sandros. Der er artistforestilling hver dag, bortset fra fredage.

plaenen.jpg (19402 bytes)

Plæneforestlling i Tivoli (arkivfoto)

 klovn.gif (1460 bytes)

18. marts 2002

Danskere, som har lyst til at opleve Europas største cirkus, kan overveje at besøge Flensborg i slutningen af juli 2002. Fra 25. til 30. juli gæster tyske Cirkus Krone nemlig Flensborg med Europas største telt, som skulle rumme 5.000 tilskuere. På programmet er blandt andet jongløren Mario Berousek, som er  optaget i Guiness rekordbog som verdens hurtigste jonglør. Jimmi Folco er repriseklovn. Han optrådte i Cirkus Arena i 1994, 1997, 1998 og 1999. Sylvia Schickler rider skoleridt. Hun optrådte hos Benneweis i 1991 og 1993. Sergejev truppen optræder med russisk barre. Klovnernes klassiske spejl-entre udføres af Chicky's. Danskere vil huske Chicky & Co. fra adskillige sæsoner i Benneweis, senest i 1995. Eugen "Chicky" Altenburger er nu 72 år og den hvide klovn Bruno Stutz 62 år. Truppens sidste medlem er Patrizia de Jonghe, som er 58 år og gift med Bruno Stutz.

chicky's.jpg (18930 bytes)

The Chicky's

Jana Mandana fremviser cirkus Krones elefanter samt eksotisk  tableau med blandt andet zebraer og en giraf. Trio Castilla optræder på tårnline. Ejeren af Cirkus Krone, Christel Sembach-Krone præsenterer heste i frihedsdressur. Martin Lacey Jr. præsenterer Cirkus Krones løver. Håndstandsakrobaterne Duo Manducas optræder som gammeldags gymnaster. De optrådte i Tivoli i 1999. 9 personer fra Bolschoi Cirk Truppe Iriston viser kosakridt. Sidste nummer i forestillingen er luftnummeret Truppe Borzovi, som blandt andet har vundet en guld-klovn på Monte Carlo festivalen. Truppen har 8 medlemmer, og nummeret skulle vare op mod 20 minutter.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. marts 2002

Ved den svenske cirkusfestival Cirkus Prinsessan i Stockholm blev den ungarske håndstandsakrobat Eva Nereus kåret som "Världens CirkusPrinsessa 2002". Festivalens andenpræmie, Brødrene Bronetts sølvpris, gik til luftakrobaterne Maria Sergeevna Mamintchenko samt Oxana Yurjevna Veprintseva fra Rusland. Øvrige priser gik til russiske Andreeva Maria Aleksandrovna, som optræder i vertikal sejl, og canadiske Ganna Maximova. Cirkusprinssan sendes i Svensk TV1 i slutningen af maj.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. marts 2002

I adskillige år har jeg hvert forår sendt en nogle cirkusvenner i den engelsksprogede del af verden en kort omtale af den foregående cirkussæson i Danmark. Klik her, hvis du vil læse The circus year in review 2001.

klovn.gif (1460 bytes)


14. marts 2001

Det er et sikkert forårstegn for mange Københavnere, når Cirkus Arena rejser deres telt på cirkuspladsen på Bellahøj. I år skete det torsdag den 14. marts. Teltet er det samme som de seneste år: et ovalt 8-masters telt med plads til ca. 1.600 tilskuere. Sidste år fortalte jeg, at Arena ville få nyt telt i sæson 2002. Arenas pressesekretær Christian Warrer fortæller, at teltet fra Italien desværre er blevet forsinket. Arena håber at få det leveret i juli måned. Fabrikken er blevet færdig med Arenas nye staldtelt, som tages i brug på Bellahøj. Arena har landspremiere på Bellahøj 26. marts. I Arena Nyt på cirkus hjemmeside fortælles, at pladsen på Bellahøj som sædvanlig er en katastrofe. 20 læs stabilgrus har dog hjulpet på det værste mudder. Teltet er oppe og nede igen for at blive vasket. I weekenden 16/17. marts kommer de første artister og 18. marts går det løs med prøver. "Frem til premieren vil jeg forsøge at bringe en daglig historie på vores netavis og herefter mindst en ugentlig historie", fortæller Christian Warrer. Klik her for link til Arena Nyt.

arenatelt2001.jpg (14205 bytes)

Cirkus Arena på Bellahøj (foto fra 2001)

 klovn.gif (1460 bytes)

14. marts 2002

Kim Benneweis som langturschauffør. Ugebladet Se og Hør fortæller, at Kim Benneweis i december 2001 besluttede at stoppe i cirkus, fordi cirkuslivet var for besværligt, når hans og fru Kirstens 5 børn på mellem 2 og 14 år også skulle passe deres skolegang. Kim, som med familien bor i Gistrup ved Aalborg, kører nu som langturschauffør i Italien. Miller Benneweis besluttede ifølge Se og Hør allerede i september 2001 at stoppe i cirkus Arena. Han har endnu ikke fundet sig et nyt job. Arenas pressechef pointerer, at de 2 brødre og Berdino-familien stadig er de bedste venner.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. marts 2002

Heller ikke i år har polske cirkusmusikere kunnet få arbejdstilladelse i Danmark. Efter pres fra Dansk Musiker Forbund fastholder Udlændingestyrelsen, at cirkusdirektørerne ikke kan stille krav om "sammenspillede orkestre", og der heller ikke kan stilles krav om formel uddannelse. Det er alene et spørgsmål om faglig kvalifikation - uanset hvorledes denne faglige kvalifikation er opnået. Kun såfremt der ikke er kvalificerede ansøgere til de enkelte stillinger, er det herefter muligt for østeuropæiske musikere at opnå arbejds- og opholdstilladelse. Cirkus Benneweis oplyser, at akkompagnementet som i 2001 er lagt i hænderne på MARKUS JAICHNERs engelske cirkusmusikanter. Mon ikke også Cirkus Arena igen har hyret engelske musikere, således af DMF fortsat ikke har opnået at få sine medlemmer i arbejde i danske cirkus ?

 klovn.gif (1460 bytes)

9. marts 2002

Diana Benneweis kalder årets forestilling for Løve-Brøl og Latterkrampe. Hun lover publikum  Danmarks sjoveste cirkusforestilling. Cirkus Benneweis 2002-forestilling byder på Biasinis Dogact, som er et komisk hundenummer med 8 forskellige hunderacer. Clown Chico pakker sine historier ind i humoristiske rammer og præsenterer blandt andet en løvetæmmer-parodi. Diana Rhodin fremviser heste og afrikanske elefanter. Diana Rhodin optråde i mange år i Rhodin-familiens cirkus i Sverige, Brazil Jack. I 2000 turnerede hun med Cirkus Dannebrog. Duo Kalade optræder i vertikalsejl. Duo Passion - Natalia fra Tadsjikistan og Jérôme fra Frankrig - viser et luftnummer. Jongløren Kris Kremo er en af verdens bedste til at jonglere med hatte og cigarkasser. Han optrådte på Plænen i Tivoli i 1992, 1993 og 1999. Marina Osinskaya optræder som ballerina på tårnline. Seven Priz præsentere et komisk schleuderbrett (vippebræt) nummer. De spanske klovne Tony Alexia & Family var sidste år børnenes favoritter i svenske Cirkus Maximum. Bugtaleren Willer Nicolodi optræder blandt andet med en talende hund. Og endelig byder Yelena Larkina på et Hula Hop Show, der skulle sprænge alle normer indenfor genren. Forestillingen har premiere i Hillerød 4. april. - På Cirkus Benneweis hjemmeside kan du blandt andet læse Nelly Janes interview med Diana Rhodin. Klik her for link til dette interview.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2002

Danske Kenny Quinn og hans partner Joan, som optrådte hos cirkus Arena i 1999 og i Svendborgs Rottefælde-revy i sommeren 2001 med et lommetyvsnummer inspireret af den berømte Charly Borra , optræder i den kommende sæson i Cirkus Elfi Althoff-Jacobi i Østrig. I november 2002 optræder parret i Star-Club i Kassel. I 2003 er de engageret til det finske Cirkus Finlandia. (Kilde: Pegasus).

 klovn.gif (1460 bytes)

6. marts 2002

Alle de danske cirkus har nu offentliggjort premieredatoer. Cirkus Dannebrog har premiere, vist nok i Vojens, torsdag den 21. marts. Cirkus Arena starter sæsonen på Bellahøj tirsdag den 26. marts. Cirkus Benneweis lægger ud i Hillerød torsdag den 4. april. Samme dag har også Cirkus Mascot sæsonstart, vist nok i Roslev. 6. april er der landspremiere hos Cirkus Arli i Fløng.  Søndag den 14. april er der sæsonstart hos Cirkus Krone i Hårup. Lørdag den 20. april lægger Cirkus Charlie ud i Aalborg. Og tirsdag den 23. april er turen så kommet til René Mønsters Cirkuuz Baldoni, som starter i Roskilde.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. marts 2002

Sidste forår omtalte jeg en forespørgsel, som jeg havde fået omkring den amerikanske cowboy Jack Joyce, som drev cirkus i Danmark  fra 1913-1923. Jeg fandt den gang nogle få oplysninger om denne eventyrer og har siden samlet oplysninger nok til en artikel om Jack Joyce - en cowboy i Danmark. Klik her, hvis du vil læse artiklen.

Joycebucking.jpg (9625 bytes) 

Jack Joyce

klovn.gif (1460 bytes)

1. marts 2002

Cirkusfrimærker. 15. maj 2002 udgiver Post Danmark to frimærker med temaet: "Cirkus"
De to frimærker er årets Europa-udgivelse. Motiverne er fundet via en børnetegnekonkurrence, som Post Danmark har haft udskrevet i landets skoler. Vindermotiverne er fundet blandt ca. 12.000 indsendte tegninger. Frimærkerne fremstilles i offset.

 klovn.gif (1460 bytes)

25. februar 2002

Klovnefestival i Svendborg. 30. maj til 2. juni 2002 holdes for 4. gang klovnefestival i Svendborg. Ud over danske klovne kommer der klovne fra New Zealand, England, USA, Holland, Polen og Belgien. Der bliver optog og optræden i gaderne. Festivalen arrangeres af Dansk Klovneforbund.

klovn.gif (1460 bytes)

19. februar 2002

Nycirkus. I et pressemeddelelse fortæller KIT (Københavns Internationale Teater), at de i juli 2002 vil præsenterer nogle nye skud på stammen indenfor nycirkus-genren. I pressemeddelelsen hedder det: "I publikumsrekordåret 2000 satte KIT fokus på Ny Cirkus efter at have præsenteret dette nye scenekunstfænomen gennem mere end 10 år. Det kom der bl.a. en bog ud af, og mange kan i dag huske tilbage på Les Arts Sauts, Archaos, Zingaro, Circus Oz, Cirque O, Que-Cir-Que og mange andre. Buketten af Ny Cirkus forestillinger vil KIT præsentere i juli måned til glæde for de mange publikummer, der allerede har nydt denne helt særlige og publikumsvenlige genre indenfor moderne scenekunst, og dem som sidste år fik øjnene op for de store oplevelser i Ny Cirkus gennem Cirque du Soleil." - Det er uoplyst, hvilke nycirkus KIT vil byder på. Det bliver dog hverken Cirque du Soleil eller Le Cirque Invisible.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. februar 2002

Benny Schumann fortæller glædestrålende, at han har engageret musik klovnerne Alfredo, Oreste og Vittorio Rastellis til Den internationale Klovnefestival på Bakken i august 2002. Benny fortæller videre: "Rastellis er et af de få legendariske nulevende clowner, som stadig rejser på verdens-turneer i de største shows og cirkus. Rastellis har igennem generationer skabt deres helt egne originale musik- og tragisk-komiske klovne numre, gang på gang er disse numre kopieret af andre klovner, men der er slet ikke nogen som har kunnet nå på højde af Rastellis originale verdensklasse. 78 år gamle Alfredo og hans sønner Oreste og Vittorio Rastellis, glæder sig at komme til København og optræde i årets Klovnefestivalen på Bakken. Og jeg er selvfølgelig meget stolt og glad over, at  disse fremragende verdens klovner kan være med i årets Klovnefestival." - Årets Klovnefestival holdes fra mandag d. 5. august til og med søndag d. 18. august. Den store galla forestilling i cirkusrevyens telt holdes søndag d. 11. august. Der er flere andre gode klovner på programmet, men hvem det er, vil Benny Schumann først røbe senere i foråret.

 Rastellis 4.jpg (13127 bytes)   Rastellis.gif (17596 bytes)

Rastellis

klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2002

René "Baldoni" Mønster har fortalt mig lidt mere om det kommende Cirkuuz Baldoni. Der bliver tale om en helstøbt forestilling, hvor der er specialsyede kostumer til alle medvirkende. Musik og tekster, som er nykomponerede / nyskrevne, koreografi og instruktion er alle dele i opbygningen af forestillingen. René tilføjer:

Efter at vores oversavede dame ligger i skilsmisseproblemmer og damen uden hoved har fået kronisk migræne søger vi nu for den kommende sæson en frisk og frejdig pige, som skal optræde som damen uden underkrop. Samtidig søger vi også en frisk ung mand der kan varetage vores teknik, lyd og lysudstyr m.bl. movingheads. Interesserede kan kontakte os på rene@baldoni.dk

 klovn.gif (1460 bytes)

15. februar 2002

Flere har spurgt, hvad der er blevet af Kim og Miller Benneweis, som til overraskelse for mange ikke optræder hos Cirkus Arena i den kommende sæson. Den eneste information, som jeg indtil nu har kunnet få, er en lakonisk udtalelse fra Arena om, at Kim og Miller ikke ønsker at optræde i hos dem i denne sæson. - Der er også nogen som har spekuleret på, om Suzanne Berdinos tilbagevenden til Arena betyder, at Berdino-familien har afbrudt samarbejdet med Bo Rönnbergs svenske Cirkus Skratt. Suzanne og hendes mand har nemlig i adskillige år stået for den daglige ledelse af dette cirkus - men det har aldrig været ejet af Berdino-familien, men derimod af Bo Rönnberg, som også står for salg og PR. Jeg har dog erfaret, at cirkus Skratt også i 2002 lejer vogne m.v. af cirkus Arena.

  klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2002

Kjæreste hr. redakteur

Tiderne er i forandring og det er med største glæde og fornøjelse at vi præsenterer, Cirkuuz Baldoni, cirkuuz for grinebidere med løse og faste tænder. Den 23. april ruller Danmarks nyeste og eneste gammeldags cirkus, Cirkuuz Baldoni, ud på de bulede landeveje, hvor vi byder herskaber, grevskaber, ægteskaber og landskaber velkommen i vores ydmyge forevisningstelt. Vi gæstespiller i 112 byer indtil sidst i september.

Vores forevisning byder ikke bare på sensationer, men verdenssensationer der er i en karat og kvalitet der ikke er set nord for Sønderupovres sognegård. Forestillingen byder blandt meget andet på fabelagtig sabelbalance med dolk og to sabler, damen uden underkrop, bedårende akrobatiske badenymfer, Nordens eneste dresserede og vaskeægte løve, altsammen præsenteret af den ordekvilibristiske rekommandør Baldoni.

Vores foretagende tæller 26 personer, en løve, to kaniner, to græshopper og tre tanglopper og udspringer fra det nu lukkede Cirkusteatret. Al materialet er på behørig vis dekoret i nye farver og med smukke dekorationer som er en udstilling værdig. Jeg har gravet mit gamle kunstnernavn frem og fremstår nu som cirkusetablissementsforstander for det nye gammeldags foretagende. Jeg lever sammen med Thessa Daniella og hun fungerer som overbogholdersekretærkoordinatorder.

For tiden arbejder vi på hjemmesiden www.baldoni.dk og vi kan kontaktes på cirkuuz@baldoni.dk

Med de allerhøfligste hilsener

Renélouis Marvin

(også kendt som René Mønster)

 

Baldoni.jpg (31144 bytes)

 klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2002

Forfatteren Anders Enevig har bedt mig efterlyse efterkommere af savoyarder. Anders Enevig fortæller: "Jeg arbejder på en historisk artikel om et ukendt begreb, en befolkningsgruppe fra Italien, som i sidste halvdel af 1800 årene på grund af fattigdom måtte ud på landevejen for selv at søge føden. Det kunne være smådrenge helt ned til 11 år, som blev udstyret med en spilledåse eller et bur med et murmeldyr, og de vandrede over hele Europa, altså også her i landet. De noget ældre gik omkring med en lirekasse, nogle som småhandlende og andre som bjørnetrækkere. De gik som regel enkeltvis.

Helt tilfældigt har jeg i årenes løb fundet fire familier, hvor stamfaderen var en sådan savoyard, som man kaldte dem Man mente, de kom fra Savoyen, som er et landskab i alperne, men det viser sig, at de kom fra hele det nordlige Italien. I samarbejde med disse familier har jeg trevlet hele den danske slægt op, og der er mange efterkommere. Det drejer sig om familierne: Rosasco, Tedaldi, Jaconelli og Alliverti, og dem kender jeg særdeles godt.

Mit ønske er at komme i forbindelse med andre lignende familier med slægtsnavne, som jeg ikke kender. En tilsyneladende håbløs opgave, skulle man synes; men jeg er sikker på, at der rundt omkring findes den slags familier, hvor traditionen fortæller, at oldefar kom hertil landet fra Italien med en lirekasse eller en bjørn, der kunne danse. Det er den slags familier, jeg gerne vil have kontakt med.

Artiklen bliver bragt i en bog med arbejdstitlen: Cirkusfolk, gøglere, hypnotisører og savoyarder, som kommer her i 2002 på Odense Universitetsforlag i samarbejde med Odense stadsarkiv.

Der kom jo mange italienere her til landet i 1800 årene som håndværkere; gipsere, stukkatører, musikanter, terrazzoarbejdere, konditorer osv., men det er ikke dem,  jeg efterlyser. Det skal være de omvandrende savoyarder."

Hvis du kan hjælpe Anders Enevig, så skriv til ham på adressen Skovløkkevej 13, Seden, 5240 Odense NØ, eller ring på tlf. 66 10 92 35. Eller send mig en mail - så videregiver jeg beskeden til Anders Enevig.

klovn.gif (1460 bytes)

8. februar 2002

Flere cirkuskyndige har undret sig over, at jeg den 2. februar under omtalen af Cirkus Arenas sommerturne skrev, at Sonny Frankello ville optræde med indiske elefanter, idet han plejer af præsentere afrikanske elefanter. Oplysningen om elefanterne stammede fra Arenas hjemmeside. Jeg har spurgt pressesekretæren Christian Warrer , om det ikke er en fejl. Han svarer: "Det er fuldkommen rigtigt, det er en fejl. Elefanterne er naturligvis afrikanske." -  Arenas hjemmeside er nu rettet. Frankellos nummer er i øvrigt efter min opfattelse blandt de bedste elefantnumre, man i dag ser i Europa.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. februar 2002

Den danske kaskadørduo Steckel's (Freddi Steckel og Line Vittrup) optræder fra marts til september 2002 i det norske Cirkus Merano.


Steckels.jpg (19003 bytes)

Steckel's

 klovn.gif (1460 bytes)

4. februar 2002

Cirkussamling på auktion. Katharina Fahlstedt fra Stockholms Auktionsverk fortæller, at auktionshuset på en bogauktion den 11. februar 2002 sælger en samling (nummer 911) som vedrører cirkus. Samlingen har tilhørt Rune Zetterlund,  som bl.a. var manager for  Cirkus Scott og Cirkus Schumann. Samlingen beskrives således: "En omfattande samling material som tillhört Rune Zetterlund (1891-1955), omf. bl.a. klippböcker, brev, fotografier, tidskrifter, affischer mm om cirkus o. cirkusartister. Flertalet om Cirkus Schumann. Omf. 11 klippböcker, 6 lösa affischer, 95 häften, div. lösa urklipp. Partiet innehåller: Klippböcker, 4 st, om Cirkus Schumann 1929-31. Eventuelle interesserede kan kontakte Katharina Fahlstedt på telefon + 46 08-453 67 69

klovn.gif (1460 bytes)

3. februar 2002

Cirkusteatret spiller Kejserens nye Klæder i uge 7 og 8 i Rødovre Centrum. Der er forestilling alle dage undtagen søndag kl. 11 og 14, fortæller René Mønster. René spiller kejseren, Lisette Kjeldsen er prinsesse, og Gugge skrædder. Sidstnævnte er artist og laver lidt jonglering og akrobatik. - Tryllemagasinet Pegasus fortæller i øvrigt i nr. 2/2002, at René Mønster i den kommende sæson vil kalde sit foretagende Cirkuuz Baldoni med René Mønster (Baldoni) som rekommandør a la Tribini.

klovn.gif (1460 bytes)

2. februar 2002

Cirkus Arena har nu offentliggjort navnene på en række af de medvirkende ved årets teltforestilling, som får titlen Gigantcirkus 2002. Forestillingen har premiere på Bellahøj den 26. marts 2002. De Argentinske Djævle byder på et gaucho-nummer. Trupen var også hos Arena i 1997. 3 unge fyre fra gruppen Diori optræder på motorcykel i Kugledromen, også kaldet Globe of Death. Duo Camades optræder på stram line. Sonny Frankello præsenterer indiske elefanter i fri dressur. Sony Frankello optrådte hos Benneweis i 1996, 1997 og 1998 og har tidligere optrådt hos cirkus Dannebrog. (se rettelse 8. februar 2002) Ravelinos præsenterer et klassisk muikalsk klovnenummer med en hvid klovn og 2 Auguster. Truppen optrådte i 2000 i det svenske cirkus Maximum. Elane Panova optræder i solotrapez. Den kenyanske trup Black Warrior byder på afrikansk folklore. Robert Berousek optræder med stigebalance. Han optrådte også hos Arena i 1994. Klovneduoen Bonbon og Tiina optræder lige som sidste år hos Arena og har nye løjer, skæg og ballade på programmet. Og Suzanne Berdino, som de seneste år har rejst rundt med cirkus Skratt i Sverige samt præsenteret cirkus i BonBon-Land, fremviser heste og kameler, skoleridning og frihedsdressur.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. februar 2002

Kim og Miller Benneweis, som har optrådt i Cirkus Arena i de senere år, optræder ikke hos Arena i den kommende sæson.

  klovn.gif (1460 bytes)

1. februar 2002

Monte Carlo Festivallen. Den 26. internationale cirkusfestival i Monte-Carlo fandt sted fra 17. til 24. januar 2002. Der blev uddelt guldklovne til LOS QUIROS og den kinesiske THE GUANGDONG TROUPE, som mange sikkert husker fra Cirkusbygningen i København i oktober 1998. Der var sølvklovne til THE PYONG-YANG TROUPE fra Nordkorea for deres numre med springbræt, russisk gynge og russisk barre og til den spanske jonglør PICASO Jr., som man kunne se hos cirkus Scott i 2001. Og endelig var der en bronche-klovn til den rumænske THE CIRNEANU PLATINIUM TROUPE, som optræder i horisontal barre, de musikalske klovne TRIO MUNOZ (Benneweis 1988, Arena 1995) og de amerikanske THE FLYING PAGES i flyvende trapez.

klovn.gif (1460 bytes)

31. januar 2001

Benny Schumann fortæller, at han selv og Briano + ponyerne Musti, Laban og Shadie i vinterferien i uge 7 (11. til 16. februar) optræder i Vestsjællands Centret i Slagelse med  Benny Schumanns Mini Cirkus. De spiller hver dag kl 11,14 og 16 ,om lørdagen kl 12 og 14. Benny og Briano har været flere gange i dette center med succes, sidst havde de ca. 6.000 tilskuer på 6 dage.

 schumann ponyer.jpg (11931 bytes) 

Benny Schumann, staldmester Briano og ponyerne

klovn.gif (1460 bytes)

31. januar 2001

Cirkus Krone fortæller, at de endnu en gang har valgt at opslå deres vinterkvarter på Gellerupscenen i februar.  Man lover god gammeldags cirkus specielt beregnet for de mindste. Også de ældre kan få sig en god times underholdning i det lille familiecirkus.

I dette års vinterforestilling vil Cirkus Krone blandt andet præsentere en af Danmarks mindste heste, samt cykelekvilibrisme (i bogstaveligste forstand) på højt plan. Man lover også, at publikum selv kan få lov til at være med i Krones artistskole. Der spilles fra 5. til 13. februar. Billetbestilling på telefon 86 25 03 66 (hverdage 12-16)

klovn.gif (1460 bytes)

30. januar 2002

Daniel Dim, også kendt som klovnen Sasha, har overtaget jobbet som webmaster for Enoch-familiens cirkus Dannebrog. Daniel har givet Dannebrogs hjemmeside en betydelig ansigtsløftning. Du finder siden på www.cirkusdannebrog.dk Siden indeholder endnu ikke oplysninger om programmet for år 2002.

klovn.gif (1460 bytes)

25. januar 2002

Oh, what a Circus ! fristes man til at sige om kampen om, hvem der fra 2003 og frem skal være lejer af Cirkusbygningen i København. Som tidligere nævnt er der fire interesserede lejere

Parken Sport & Entertainment

De svenskejede Wallmans Salonger

Peter Schaufuss-balletten m.fl.

Odsgard reklame.

Siden et flertal i Københavns kommunes kulturudvalg den 13. december 2001 ønskede at udleje bygningen til Wallmans saloner, har Parken og Wallmans skabt røre i andedammen. Wallmans har hyret PR-manden Nicolai Lassen, som af ugebrevet Mandag Morgen betegnes som branchens gadedreng. Nicolai Lassen har blandt andet har hjulpet sin klient med at få medierne og Indenrigsministeriet til at sætte fokus på mulig ulovlig økonomisk støtte til Parken. Wallmans er villig til at betale en grundleje på 2 mio. kr. og en ekstra omsætningsbestemt leje på op til 1,5 mio. kr, medens Parkens nuværende leje kun skulle være omkring 800.000 kr. Nicolai Lassen antyder, at denne lave leje kan være et skjult tilskud til den professionelle fodboldklub FCK - og en kommune må ikke støtte en professionel fodboldklub. Parken har afvist påstanden om skjult støtte og fortalt, at Nicolai Lassen på Wallmans regning inviterede nogle københavnske politikere til Oslo for at se, hvordan den norske udgave af Wallmans saloner fungerer. Parken mener i øvrigt ikke, at Wallmans har levet op til udbudskravet, idet de ikke som forlangt har givet bud på såvel 5 som 10 år. På grund af nødvendige investeringer på ca. 30 mio. kr. (prisen for at ombygge til Wallmans variete-koncept) er Wallmans nemlig kun er interesseret i en 10-årig lejekontrakt. Samtidig har en række at de nuværende bruger af Cirkusbygningen, herunder Sebastian, Søren Østergaard og Radioens Underholdingsorkester, givet udtryk for frygt for at blive "hjemløse", hvis Wallmans får lejekontrakten og ændrer bygningen til et musik- og madsted. Wallmans plan er vist nok at kopiere et system fra Globen i Stockholm, som skulle gøre det muligt på 15 timer at omdanne bygningen fra Wallmans koncept med 700 spisepladser til en teatersal med 1.500 pladser. Det er i øvrigt uafklaret, i hvilket omfang Wallmans vil kunne få tilladelse til at ombygge den fredede bygning.

Københavns nyudnævnte kulturborgmester Martin Geertsen (V) fandt sagen "mudret". På et møde i Borgerrepræsentationen den 24. januar 2002 fik han mandat til at vaske tavlen ren og begynde en helt ny udbudsrunde.  Wallmans danske repræsentant Nicolai Lassen er skuffet og ved ikke, om hans klient fortsat vil bruge tid og penge på projektet.  

Parken har i øvrigt etableret en hjemmeside for Cirkusbygningen med oplysning om dens historie, indretning, muligheder m.v. Du finder siden på www.cirkusbygningen.dk

klovn.gif (1460 bytes)

23. januar 2002

Cirkusplakater og OTA-bøger. Vidste du, at tegneren Oscar Knudsen, som tegnede et meget stor del af de cirkusplakater, som danske cirkus anvendte i 1940'erne, 1950'erne og begyndelsen af 1960'erne, også har en betydelig andel i de OTA-bøger, som udkom i store oplag fra 1924 til 1942 ? Selv slugte jeg begærligt de små bøger med de kulørte historier og illustrationer, når jeg i 1950'erne besøgte mine bedsteforældre i Kolding. Dengang bed jeg selvfølgelig ikke mærke i navnene på forfattere og illustratorer, men  jeg husker stadig de farvestrålende billeder. Anders Enevig fortæller den spændende historie om OTA-bøgerne i sin bog om cirkusplakater, som udkom i december 2001. I bogen kan man også læse, at den myreflittige, men ikke just ædruelige Oscar Knudsen også illustrerede kulørte hæfter (knaldromaner) og lavede tegneserier. Og så fortæller den flot illustrerede bog  selvfølgelig om Oscar Knudsens og Erik Stockmarrs cirkusplakater.

ota.jpg (27503 bytes)

Forside på OTA-bog. Gengivet fra Enevigs bog om Cirkusplakater.

klovn.gif (1460 bytes)

21. januar 2002

Jørgen Lorenzen fortæller, at hans klovnefilm "Mellem gråd og latter" nu er blevet færdig og netop har været vist for en sluttet kreds på Århus Filmværksted. Jørgen har arbejdet på filmen i flere år. Filmen spiller ca. 20 minutter, og Jørgen håber blandt andet at få den afsat til DR. Filmen er en præsentation af klovnefiguren og fortæller om den danske klovnetradition fra August Miehe og frem. Filmen indeholder samtidig et portræt af Josef Dubsky, som trak sig tilbage efter sæson 2000, hvor han optrådte hos cirkus Dannebrog.

dubsky1.jpg (17415 bytes)                     dubsky2.jpg (17850 bytes)

Josef Dubsky. Billedet i "civil" er fra Jørgen Lorenzens samling.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. januar 2002

Circo Massimo er navnet på et række forstillinger, som Henry og Robert Bronett producerer i cirkus Scotts telt på torvet i Karlskrona i Sverige 6.-17. februar 2002. (Der er ca. 220 km. fra København til Karlskrona. Køreturen tager ca. 3 timer). Der gives forestillinger onsdag, torsdage og fredage klokken 19.30, lørdag og søndage klokken 15 og 19.30. Forstillingerne produceres for den italienske TV-station RAI3 og skal resultere i 4 TV-udsendelser, som angiveligt vil blive vist i 70 lande. Blandt de medvirkende i de 4 forstillinger, som vises, er dansere fra irske Riverdance, Slinky (Arli 2001, Arenas vintercirkus 2002), balancefænomenet Rocardi fra Spanien, italienske Biasini med et hundenummer, jongløren Bonny Ortiz fra Mexico, den spanske klovn Sousso, parterreakrobaterne Four Men Ryssland, de franske illusionister Jidinis (Benneweis 1998), rola-rola akrobaten Gaspar fra USA, italienske SueEllen Roccuzzo, Danger Pyramiden med artister fra Spanien, Marokko og USA, som forsøger at udføre den svære 7-mandspyramide på line, argentinske Walter Paz Gauchos, de komiske akrobater Birkin Kazakstan, Duo Romance fra Rumænien med akrobatisk pas de deux, Flying Souza Mexico-USA (flyvende trapez), russiske Julia Kolossova med en kombination af luftakrobatik og parterre akrobatik, Rosen fra Rusland, Color Samba -truppen  fra Cuba, engelske Stomp, Flying Neves fra Ecuador og USA (flyvende trapez), Popazov fra Rusland med håndstand, Miguel Ferreria fra Spanien på line, canadiske Raphael Frechette på elastisk dobbeltline (Scott 2001), Fire Act Japan-Tyskland-Schweiz-Sverige (ildansere), Rivelinos-klovnene fra Italien, parterreakrobaterne  Four Girls fra Rusland,  Nielsens søløver fra Danmark, Harrisons hot dogs (Bakken 2001), de svenske trickryttere Kosowiik's (Scott 2001), luftballet udført af tyske Mary Silk, den kinesiske Jianxo Acrobatic Trup, portugisiske og franske Michéle & Amélie med pas de deux, asiatiske kameler, rulleskøjtenummeret Skating Willers fra England (Benneweis 1987, Tivoli 1997) 

De tysk/franske akrobater Blues Brothers, Gothys-klovnetruppen fra Australien og Frankrig
og svenske Cecilia med et luftnummer. Billetbestilling og nærmere information på www.bronett.com (klik på ikonet med circo massimo)

klovn.gif (1460 bytes)

18. januar 2002 

Michael Frederiksen, som 12. og 13. marts 2002 præsentere en ny gang Magi efter Ni på ABC i København, fortæller, at han har følgende navne på programmet: danske trylleres grand old man, Paul Arland, som vil vise at han stadig kan andet end grynte fra gyngestolen (navnet på Paul Arlands faste klumme i Pegasus), Klaus Mulbjerg, Martin Brock, Hans Ulrik og Michael Frederiksen selv. Det er muligt, at showene gennemføres som et TV2 Lorry seerarrangement.

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2002

 Magi efter Ni på ABC. Tryllemagasinet Pegasus fortæller, at Michael Frederiksen, som havde stor succes med showet Magi efter Ni på ABC i oktober 2001, arrangerer en nyt show med samme navn 12. og 13. marts 2002. Det foregår igen på ABC på Frederiksberg. Billetprisen er 495 kr. incl. en 3-retters menu før showet. Michael sælger også en video med uddrag fra showet i oktober. Prisen er kr. 100,-. Bestilling af videoen sker   pr. email til info@magicbooking.dk

  klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2002

Kampen om Cirkusbygningen. Spørgsmålet om, hvorvidt det skal være svenske Wallmans salonger eller andre, der skal have lejemålet fra 1/1 2003, var oprindelig tænkt sat på dagsordenen for mødet i Københavns Borgerrepræsentation 17. januar 2002.  Men sagen er udskudt - nu behandles sagen først 24. januar 2002. På et møde den 13. december 2001 i Københavns kommunes kultur- og fritidsudvalg ønskede et flertal (de borgerlige partier) at udleje bygningen for 10 år til Wallmans Salonger, som vil ombygge Cirkusbygningen til variete. - Dagbladet Politiken har i øvrigt erfaret, at Indenrigsministeriet overvejer at undersøge, om den hidtidige lejekontrakt med Parken Sport & Entertainment har indeholdt en skjult støtte fra Københavns kommune til den professionelle fodboldklub FCK. Parken har betalt 800.000 kr. i årligt leje, medens Wallmans salonger skulle have tilbudt 3,5 mio. kr. om året.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. januar 2002

 Susanne Torgard fra Cirkusbyens Museum fortæller, at udstillingen med plakater af Erik Stockmar og Oscar Knudsen fortsætter frem til 19. februar 2002. Udstillingen er arrangeret i anledning af udgivelsen af Anders Enevigs bog om cirkusplakater. Næste udstilling bliver en trylleudstilling - dels om Truxa, dels om andre tryllere - den bliver meget genstandsbaseret, og der er endnu ingen startdato.

klovn.gif (1460 bytes)

12. januar 2002

Eli Benneweis Cabriolet 1939. 18. december bragte jeg en efterlysning fra Martin Lund, som ledte efter oplysninger om den Cadillac Cabriolet 1939, som først tilhørte Kong Frederik IX (i hans tid som kronprins) og siden cirkuskongen Eli Benneweis. Susanne Torgard fra Cirkusbyens Museum har skaffet Martin Lund nedenstående foto af bilen foran Cirkus Benneweis (close-up billedet er uddrag af det andet billede).

cadillac1.jpg (17651 bytes)             Cadillac2.jpg (12243 bytes)

klovn.gif (1460 bytes)

6. januar 2002

Cirkus Arena præsenterer Vintercirkus 2002. Igen i år vil cirkus Arena i januar - februar arrangere vintercirkus i en række støre jyske haller. Pressemeddelelsen lover, at kegler og tallerkner flyver gennem luften i et hæsblæsende tempo, når den prisbelønnede jonglørfamilie The Jindrich Four indtager manegen med spektakulær formations jonglering. Den Danske ballonklovn Lars Larna, som turnerede med Cirkusteatret i størstedelen af sæson 2001, kaldes et sikkert hit hos børnene. Faltinnis optræder i et helt forrygende indianer intermezzo, hvor knive og økser suser gennem lufter. Mister Chap skal være en sand komikkens mester, når han indtager manegen i herlige forklædninger og med baglommen fuld af gags. Søløverne Cecil og Ruby er sammen med Ingo Stiebner et sikkert hit blandt publikum. Ingo Stiebner turnerede med Benneweis i 1998, Arena i 2000 og svenske cirkus Maximum i 2001 - hans charmerende nummer kunne således opleves i den TV-udgave af Maximums forestilling, som svensk TV4 viste 5/1. Det ungarske cykelfænomen Vary Balazs er med sine fantastiske BMX cykel med til at holde tempoet højt i årets forestilling. Er det et væsen fra det ydre rum, en robot eller en fortidslevning ? Navnet er Slinky og hvad der gemmer sig bag dette nye og spændende cirkusnummer, vil Arena ikke røbe. Sjællændere oplevede det udmærkede nummer i cirkus Arlis 2001-forestilling. Cirkus Arena kan i årets vinterforestilling præsenterer 6 flotte dromedarer i traditionsrig frihedsdressur. Forestillingen spilles i en speciel sammensat børneudgave, af 75 minutters varighed uden pause, samt en normal 2 timers forestilling. - Arena vil i slutningen af måneden offentliggøre, hvem der medvirker i årets sommerprogram, som har premiere på Bellahøj 26. marts.

klovn.gif (1460 bytes)

4. januar 2002

Une Circusspectacle fantastica, por favor!, lover artistgruppen Yksi Kaksi om deres forestilling, som spiller fra fredag d.11.januar til søndag d.20.januar i "Under Dybbølsbro", ved Dybbølsbro Station, Ingerslevgade 101-103, kl.20:00. Der er fri entre. Gruppen tilføjer: "Undgå at børnene går grædende derfra - lad dem blive hjemme." De optrædende er to piger Arendse og Mille fra NovaExit-miljøet. Forestillingen er med live-musik med 1 eller 2 musikere. - Yksi Kaksi er finsk og betyder En To.

klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2002 

Daniel Deleuran, søn af Jess og Marianne Deleuran fra Cirkus Mascot, vil i sæson 2002 blandt andet optræde med et rola-rola-nummer, som Edvart fra Duo Binka har trænet ham i. Daniel er 12 år. Duo Binka turnerede med Mascot i sæson 2001. Daniel havde sin managedebut med nummeret, da Mascot den 28. september 2001 sluttede sin 2001-sæson i Thise.

Mascot_rolarola.gif (10703 bytes)

Daniel Deleuran. Foto: Peder Jensen (Mascots webmaster)

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2002

Der var 9.413 besøg på websiten Cirkus i Danmark  i 2001. Tælleren registrerer ikke besøg via deep-link til de enkelte undersider, eksempelvis denne nyhedsside. Ikke overraskende var besøgstallet højst i cirkussæsonen. I den seneste tid har der været ca.  150 hits pr. uge.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2002

Cirkus Arena starter sin teltsæson 2002 på Bellahøj i København tirsdag den 26. marts (tirsdag før påske). Arena spillet på Bellahøj frem til søndag den 21. april.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2002

"Jag sökte på internet efter litet fakta om Willy Moreno," skriver Hans Svedberg. "Jag är intresserad av släktforskning och jag är faktiskt släkt med honom. Willys farmor och min egen farmor var systrar, födda i Stockholm med flicknamnen Hanna respektive Hedvig Stark. Deras far var snickare (snedker). Hanna gifte sig med en dansk, snickare tror jag, Fredrik Sjöstrand från Köpenhamn. Deras son hette Sven Sjöstrand (gift med Olga) och var en mycket skicklig (dygtig) träsnidare. Sven och Olga bodde också i Köpenhamn.

De hade en son och det var Willy som senare tog sig artistnamnet Moreno. Jag träffade Willy ett par gånger tillsammans med mina föräldrar när han reste med cirkusar i Sverige. Det var tankeläsarnumret tillsammans med hans fru. Då måste det ha varit 1947 som jag såg dem på cirkus Astoria i Uppsala. Förmodligen träffade vi dem två gånger. Antingen samma år eller om han kanske turnerade i Sverige aven 1948. Den första gången fick publiken ta fram saker de hade i fickorna. Den andra gången använde han sig av den tjocka (tykke) telefonkatalogen (telefonbog) från Stockholm där några i publiken fick peka på ett namn. Alla uppgifter som stod om personen talade hon om. Strax därefter köpte han cirkus Moreno. Jag undrar om det verkligen va så tidigt som 1948? Som cirkusdirektör slutade paret med sitt tankeläsarnummer och jag har alltid funderat på om Willy inte sålde numret till Truxa. Vad jag kan minnas så hade vi i Sverige inte hört talas om Truxa förrän Willy Slutade med numret. Jag såg Willys nummer ett par gånger och Truxa syntes senare många gånger i TV. Numren utfördes på exakt samma vis med Willy/Truxa bland publiken och Inga/Gulli sittande med förbundna ögon i manegen. Har du någon kommentar till detta? När började Truxa uppträda med sitt nummer? Tankeläsarnumret var inte Willys första. Han började med tolleri och blev känd när han lät begrava sig under manegen för att bli återuppstånden i slutet av föreställningen. En dansk tidningsreporter höll på att mista livet när han gjorde ett försök! Vet du möjligen hur man kan komma i kontakt med Willys familj? Jag träffade hans son kring 1946. Han bör vara omkring 60 år nu. De kan ha fått fler barn senare."

moreno1.jpg (28055 bytes)

Willy og Inga Moreno med sønnerne René og Travis 

Ja, Willy Moreno (født Sjøstrand) startede sit cirkus i 1948 og drev det til og med sæson 1967. I bogen Cirkus i Danmark fortæller Anders Enevig, at Willy efter konfirmationen kom i lære som elektronikmekaniker. På grund af krigen var der kobbermangel og derfor småt med arbejde inden for faget. Så etablerede han et lille cykelværksted, som han senere solgte med god fortjeneste. I krigens sidste år (hvor tyskerne havde sat det danske politi fra bestillingen), etablerede Willy Sjøstrand et privat opdagerkorps. Han solgte også juletræer ved juletid. Samtidig puslede han lidt med amatørtrylleri. Efter at have vundet en amatørkonkurrence i restaurant Resi fik han job på en variete, White Stars, hvor han også opbyggede sit tankelæsningsnummer, "Det telepatiske fænomen Moreno & Regni". (Også kaldet Moreno og Reni). I 1943 fik Willy og Inga deres første cirkusengagement hos cirkus Louis. I 1944 optrådte de hos cirkus Robert Daniels, i 1946 igen hos cirkus Louis og i 1947 i svenske cirkus Astoria. Og i 1948 startede Willy Moreno så eget cirkus - de første 3 år samarbejdede Moreno med med Albert Reinsch under navnet Cirkus Moreno & Reinsch. Inga og Willy havde 2 sønner: René og Travis, som optrådt med voltige-ridt (trick riders).

Som forklaring på, at han lukkede cirkus efter sæson 1967, udtalte Willy Moreno til et dagblad: "Jeg gider ikke mere". Medvirkende årsag var måske, at René og Travis vist nok ikke ønskede at gå mere aktivt ind i forretningen.

 

Spørgsmålet om Truxa har svenske Christer Nilsson hjulpet mig med at besvare: "Darling, som under 1920-talet utarbetade och utförde ett tankeläsarnummer med sin fru Ilka, sålde detta nummer till Truxa 1948 - efter Ilkas död. Men Darling var inte den förste med ett sådant här tankeläsarnummer - och Truxa var inte den siste heller. Alla dessa nummer utförs på liknande sätt. Var Morenos lärt sitt nummer vet jag inte. Truxas tankeläsargenombrott i Sverige fick han och Gulli under turnén med Furuvikscirkusen 1950."

klovn.gif (1460 bytes)

Tilbage til forsiden