Ældre nyheder fra 2023

30. juni 2023

Cirkus Trapez sommerforestilinger. Sommeren over har Cirkus Trapez to enheder: Den ene byder på ca. 1 time lange Open Air forestillinger på jyske og fynske campingpladser. Den anden afdeling optræder fra 8. juli til 7. august i et telt i Madsbyparken i Fredericia. Også her varer forestillingerne ca. 1 time.

I Open Air forestillingerne møder du

The Said Amazigh troupe, sjippetov, håndstand og spring med pyramider.

Klovnen Gabor fra Ungarn med repriser.

Jasmin Nørregård med luftring på jorden.

Bernhard Kaselowsky med solo frihedshest og geder.

I Open Air forestillingerne kan du bl.a. opleve Said Amazigh Troupe fra Marokko. Foto: Brian Behrendt

I Madsbyparken møder du

Duo Gancho med bordnummer, jonglering og komisk musiknummer.

Stine-Marie Greisen med Mini og Maxi samt store geder og alpakaer.

Rasmine Tomasevic-Olsen solo trapez

Katja Enoch med repriser og Washington trapez.

Den 14 år gamle Rasmine Tomasevic-Olsen arbejder i trapez. Hun har været tilknyttet Cirkusmuseets cirkusskole, været både træner og elev på Cirkusfabrikken i Salling og optrådte også sidste år i Cirkus Trapez. I forbindelse med uddeling af cirkusprisen i august 2022 fik hun som den første artist nogensinde et legat af Fonden efter Nelly Jane Benneweis

Billetpriserne er ens for Open Air forestillingerne og i teltet i Madsby: en voksenbillet koster 125 kr. og en børnebillet 95 kr.

klovn.gif (1460 bytes)

29. juni 2023

Cirkusland sommeren 2023. Cirkusland i Cirkus Arenas vinterkvarter i Årslev ved Slagelse har åbent fra 1. juli til 5. august, alle dage fra 10 til 17. Hver dag klokken 16:15 er der forestilling i Cirkus Landino, der byder på følgende artister:

Vioris Zoppis med aerialstraps - tidligere vinder ved New Generation i Monte Carlo.

Les Rosyan klovnene (Yann Rossi og frue)

Vanessa Berousek med jonglering

I mange år havde den hvide klovn Yann Rossi sin bror Hector som partner og de var kendt som Duo Rossyan. I dag har han sine kone som partner.  Foto: Thorbjørn Klæbo Flo.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. juni 2023

Nyt show hos Wallmans. 17. juni var sidste spilledage for showet Viva, som har været vist siden august 2022. Den 25. august 2023 åbner de dørene til deres helt nye Dinnerparty CAKE.

Wallmans skriver:

Med CAKE sætter vi fokus på, at der altid er noget at fejre, så tag venner, familie og kollegaer med til en fantastisk aften – og fest – i Cirkusbygningen.

GLÆD DIG TIL …

… fede fortolkninger af ikoniske navne som Michael Jackson, George Michael og Aqua, nervepirrende akrobatik, forførende dans og et heftigt live-band – alt sammen kombineret med et imponerende sceneshow. Snart kan vi løfte sløret for mere, men én ting er sikker: CAKE bliver et overflødighedshorn af sprøde shownumre!

DET SKAL FEJRES!

Har du fødselsdag, bryllupsdag, jubilæum eller noget helt fjerde? Traditionen tro fejrer vi aftenens æresgæster med masser af kærlighed, konfetti og ekstra opmærksomhed.

NY 4-RETTERS MENU

Vores Dinnerparty er en fest for alle sanser! Du får serveret den lækreste 4-retters menu, mens du samtidig bliver max underholdt fra alle ender og kanter af vores store Cirkussal.

GI’ DEN GAS PÅ DANSEGULVET

Kom helt op af stolen, når vores store finalenummer fyrer op under hele salen. Finalen sparker samtidig gang i festen i natklubben, hvor du og dit selskab kan gi’ den gas på dansegulvet.

Velkommen til byens største Dinnerparty.

Wallmans Dinnerparty CAKE spiller torsdag – lørdag fra august 2023 til og med juni 2024. Prisen afhænger bl.a. af hvilken dag og kategori, du vælger.

Som de sidste par sæsoner er aftenens værtinde den danske drag queen Miss Megan Moore. De medvirkende cirkusartister er Dmytro Karpenko, Jenny Haglund og Sara Haglund. Dmytro Karpenko kommer fra Ukraine og optræder i tissue og aerial ring.

De to tvillingesøster Jenny og Sara Haglund er fra Sverige. De optrådte sidste år under navnet Duo Vilja i Zirkus Nemo med et imponerende akrobat- og contortion-nummer, dvs. som det, man i gamle dage kaldte slangemennesker. De var blandt de 3 numre, som Den Danske Cirkuspris i 2022 nominerede til årets talentpris. Det siger noget om nummerets høje kvalitet!

Jenny og Sara er født i 1984. 13 år gamle blev de grebet af cirkusbacillen og kom med i et børne- og ungdomscirkus. Senere kom de på cirkusskole. Først i Sverige, siden i Montreal. Siden har de optrådt på en lang række varieteer og cirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. juni 2023

Tryllekunstneren Michael Frederiksen er i gang med at lave en serie podcasts om Magiske Legender som Arland, Tribini, Spinoza, Gentleman Jack, Mr. Platan, Viggo Jahn, Lee Pee Ville og mange flere. De første 18 afsnit er en indtaling af Michaels biografi om Truxa. I afsnit 19 interviewer han Irene Hansen fra Danske Cirkusvenner, som kendte Gulli og Truxa i 10 år. Podcasten er optaget på Cirkusmuseet i Hvidovre, hvor de besøgte udstillingen som inspiration.  Du kan lytte til podcastet og de tidligere podcasts på www.buzzsprout.com/2179649

Følg også med på Facebooksiden: Magiske Legender

klovn.gif (1460 bytes)

27. juni 2023

European Circus Camp 2023 på Cirkusfabrikken i Lindum. Jørgen Lorenzen så åbningsforestilling i Cirkus Charlies telt mandag den 26. juni kl. 20 og skriver:

Også i år var der international cirkuslejr på Cirkusfabrikken. Eller, som navnet burde være: Cirkusskolen. En fabrik fremstiller kopier. En skole uddanner individer.

Der var tilmeldt 97. Fra Litauen kom 15, fra Letland 12 unge. Cirkus Olaiski fra Kalundborg mødte med 9 og cirkus Tværs fra Aarhus med 3 deltagere. Og der var en del fra lokalområdet og mange fra det øvrige Danmark.

Alle fik lov ar opleve det spændende miljø, der er på det nedlagte mejeri. Der er øvelokaler, depoter, værksteder, garderober med hundredvis af kostumer, scener, teatersale, legeområde, garager, kontorfaciliteter, løngange og uudnyttede rum, som venter på at blive sat i stand. Og der er et cafeteria og en stor spisesal. Går man ud i det fri, knejser cirkus Charlies smukke telt midt i et stort område, hvor cirkus Charlies vogne står spredt rundt i terrænet. De er alle indrettet til beboelse. Hele arealet appellerer til fantasien. Der er løngange, krat og vild bevoksning. Der er legeplads, baner til udendørs træning, især en bane, hvor cykelakrobaterne kan øve sig. Der er en scene og der er opholdsområder, hvor man kan hygge sig. Der er en eng, der bruges til teltliggende gæster og campingvogne, og der er en lille kiosk. Atmosfæren er en mellemting mellem en højskole og en lejr. Stemningen er fin, voksne og unge er sammen om det, der er krumtappen i det hele: cirkus.   

   

Cirkusfabrikken råder over Cirkus Charlies gamle telt, der er permanent opstillet på ejendommen i Lindum. Th. på indendørsbilledes ses den gamle Charlie-direktør Einar Trie, der er ildsjælen bag Cirkusfabrikken. Cirkus Charlit turnerede fra 1988 til 2007.

Asger Frøkov var sprechstallmeister i åbningsforestillingen, som havde et forbløffende niveau. Sværhedsgraden var ofte høj, kostumerne flotte, lys og lyd var vel tilpasset numrene, og mange af de udøvende havde allerede tillagt sig den professionelle artists attitude og udstråling: stolt, selvsikker – men aldrig arrogant eller pralende.

Klovnen Zap, alias Asger Frøkov, har vi sidst set i Danmark, da han medvirkede i cirkus Charlie. Og det ærgerligt, for han er en fremragende klovn. Han har en statur og en maskering, der minder lidt om Fyrtårnet (Fy og Bi). Og hans entre er præget af stor rutine, sikkerhed og fin timing. Hans møde med publikum bliver til en autentisk og glad klovneoplevelse, der lejrer sig i bevidstheden og hukommelsen. Hans udførelse af klappescenen, hvor publikum inddrages aktivt, er vist aldrig set bedre.

Efter sin entre overtog han opgaven som sprechstallmeister og bød velkommen til Lasse Hasager, der kom med sin vilde løve. Løver må man jo ikke fremvise længere, så den var skiftet ud med en mikroskopisk hund. Og så gik det slag i slag. Meja og Une på 8 og 10 år var fra Litauen og viste et nummer i vertikalsejl – et stofnummer hedder det vist blandt de professionelle.

Jiri fra Tjekkiet og Annika fra Danmark udførte akrobatik på gulvet - parterre-akrobatik, rammet ind af tangodans.

Jiri og Annika med parterre-akrobatik. Dette og følgende foto er med minde andet er nævnt smartphonefotos, taget af Jørgen Lorenzen

Derefter fulgte et nummer med formationsjonglering med ringe, udført af Ariadna, Alina, Anfisa og Juliana fra Letland.

Formationsjonglering med ringe

De blev efterfulgt af et cykelnummer. 3 unge mennesker og 2 lidt ældre kørte på monocykel og hoppede op på og ned fra forhindringer.  Uni-team kaldte de sig.

Uni-team

Derpå kom et nummer i ringtrapez, udført af Erika og Guste, inden Akro 5 fyldte manegen med dans og akrobatik – 5 piger fra Letland. De hed Vera, Dasha, Kruska, Rita og Elisa.

Og så kom Rasmine – med efternavnet Tomasevic-Olsen. Man forstår godt, at hun i 2022 fik et legat fra Fonden efter Nelly Jane Benneweis, da den danske cirkuspris blev uddelt. Hun bringer monotrapez-kunsten et stykke videre. Danmark har haft en stærk tradition for dygtige kvindelige artister, der arbejder i solotrapez. Isabella Enoch og Nynne Hulsig Samuelsen er de sidste skud på stammen. Men det er, som om Rasmine bringer disciplinen et skridt videre. Hun laver akrobatik i svingtrapez. Hun er et kæmpe talent.

Alexis fra Belgien var diabolo-jonglør. Også her var der nyt. For det sker jo, at jongløren taber rekvisitten. Det har alle jonglører prøvet. Men hvad gør man så? I stedet for at ærgre sig og samle rekvisitten op vender man situationen til det humoristiske. Det utilsigtede tab bliver forvandlet til komik. Dermed bliver det uheldige tab forvandlet il noget konstruktivt.

Derefter kom endnu et nummer i stof. Emilie hed den unge artist fra Litauen.  Og så kom turen atter til Akro. Denne gang var det 3 piger, Anfisa, Alina og Rita De lavede akrobatik på et bord, men de havde også færdigheder som slangemennesker/-piger.

Og det blev til endnu et nummer i ringtrapez, udført af Asger Frøkovs datter Veronica.  Og så kom Jessica med sit flotte sabelbalancenummer – med og uden ild. Det er altid en oplevelse, men især for den, der ser det første gang, må det være en stærk oplevelse. Knivspids mod knivspids, balance op og ned ad en stige – og så med luer, der slikker sig op og ned ad rekvisit og artist.

Jessica Caveagna. Foto stillet til rådighed af artisten

Og så nærmede slutningen sig. Men inden finalen var der endnu et stofnummer, synkront, med Ema og Kotryna i de nedhængende ”gardiner”.

Ema og Kotryna i tissue.

Næstsidste nummer var Jasmin i solotrapez, inden Akro lukkede forestillingen med 9 dansepiger.

Som sagt: et forbløffende niveau. Artister i svøb, artister på vej og artister, der var udklægget.

Finale

Og man sender en venlig tanke til Einar Trie – den ildsjæl, der købte det nedlagte og udslidte mejeri så langt ude på landet, at københavnere vil betragte det som verdens ende eller en ørken ude i vildnisset. Det har Einar gjort til et centrum for kultur, musik – og først og sidst cirkus. Et værested for dem, der snuser til faget, for dem, der gerne vil have en god oplevelse – gerne sammen med familien. Og altså også for dem, der er professionelt engageret i cirkuskulturen.

klovn.gif (1460 bytes)

27. juni 2023

Cirkus Paul Busch. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Flensburg, 22. juni kl. 16 og skriver:

Cirkusteltet var flot og velholdt. Der var vel siddeplads til 600 mennesker, og der var halvfyldt denne eftermiddag.  Der var en stor vognpark, og der var mange dyr. Staldene var dog indhegnet, så der var umuligt at komme tæt på – undtagen i pausen, hvor det kostede 3 euro at komme ud og se staldene. Sandsynligvis er man nødt til at sikre sig mod rasende dyreværnsaktivister, som snuser rundt. Men jeg kan hilse og sige, at dyrene har det godt – med indhegninger, fri luft og plads til at bevæge sig.

Paul Busch kalder sig for ”Grosscirkus”. Det er ikke helt rammende. Familiecirkus er den rette betegnelse. Og det er jo heller ikke dårligt at være det, men det er ikke rigtigt at udnævn sig selv til storcirkus, når man ikke er det. Kun den store vognpark peger i den retning.

Det kunne ligne et storcirkus, men er efter Jørgen Lorenzens opfattelse langt fra på niveau med de rigtige storcirkus som Krone, Charles Knie og Roncalli

Men optakten til forestillingen var træls. Det var intet sted annonceret, at man ikke tog mod kortbetaling, så da jeg kom til kassen og manglede kontanter, så det jo noget sort ud. Jeg forklarede, at jeg var kommet langvejs fra, og jeg fik så billet – mod at aflevere et pant. Efter forestillingen skulle vi så finde ud af noget. Tonen var nu pludselig noget anderledes, og man mente, at jeg skulle gå ud i byen for at skaffe kontanter. Men det blev løst, da jeg kunne bedyre, at en ven ville komme med pengene nogle dage senere.  Så cirkus Busch har nu fået sine penge.

Men programmet: pænt, sobert, familievenligt. Men Grosscirkus? Nej! F.eks.: den kvindelige linedanser havde et flot kostume og solgte sit nummer godt. Det var et reelt nummer, som sluttede med, at hun gik på line på højhælede sko. Hun brugte vifte. Det ser den ukyndige tilskuer som om nummeret har høj sværhedsgrad. Kendere ved, at hun bruger viften for at holde balancen. I cirkus Arena ser man i år Steven Ferreri slå både dobbelt og baglæns salto på linen, og han arbejder uden balancerekvisit. Altså en præstation på et højere niveau. Men det ved publikum i cirkus Busch jo ikke, og den kvindelige artist fik et bifald så stort, at man skulle tro, hun var verdens bedste.

Men programmet: dans med 4 dansepiger, stolebalance, en klovn, som bruger publikum meget, men som absolut har publikumstække. Han laver bl.a. den entre, hvor 4 blandt publikum agerer stolper i boksemanegen, og klovnen kæmper mod sin modstander – som dog er medbragt fra cirkus selv og spiller sin rolle. Der er en hula hoop-pige, der er elastikspring fra masterne ned mod manegen, der er strapater, ringtrapez og til slut et flot nummer i dødshjul. Dyrenumre? Der var kun et enkelt nummer – med ponyer. Muligvis har det været en eftermiddagsforestilling, og derfor har man beholdt eksoterne ude i deres indhegning.

Stolebalance. Ifølge cirkus hjemmeside hedder artisten Martino og kommer fra Sverige. Foto: Søren Kastoft

Dødshjul. Ifølge cirkus hjemmeside udføres nummeret af de italienske brødre Jordano og Santiano. Foto: Jørgen Lorenzen.

Trods logo med en hest og en kamel var eftermiddagens eneste dyrenumre ponyer. Foto: Søren Kastoft

Gode kostumer, god farvesammensætning, velvalgt og ikke for høj båndmusik.

Men Grosscirkus?  Det var det ikke.

klovn.gif (1460 bytes)

23. juni 2023

Cirkusforestilling i ridehuset i Rold 17. juni

Efter et par timers hektisk aktivitet i cirkushuset i Rold var man klar til at modtage publikum.

Hele 77 tilskuere overværede den fine forestilling med Salling Cirkus Kids, så både bænkene omkring manegen og siddepladser på balkonen måtte tages i brug. Det var første gang, at så mange gæster overværede en forestilling i det gamle velbevarede ridehus.

De mange unge artister præsenterede en rigtig fin forestilling, der indeholdt mange forskellige cirkusaktiviteter.

De optrædende viste akrobatiske luftnumre både i trapez og ringe. Nok det mest imponerende var en ganske ung pige, der fremførte et dristigt nummer i stoflinen, der hang ned fra ridehusets top.

Publikum blev også underholdt med mange traditionelle cirkusnumre så som forskellige former for jonglering og optræden på balancekugler. Ligeledes var der artister på ethjulede cykler.

Dejligt for publikum at overvære en rigtig fin forestilling.

Efter forestillingen fortsatte man med en workshop, hvor de interesserede kunne afprøve forskellige cirkusnumre.

Den lokale turistforening havde doneret et beløb til afvikling af arrangementet. Ligeledes bidrog Cirkushusets Museumsforening med et beløb og stillede med et par bestyrelsesmedlemmer, der hjalp med praktiske opgaver.

Cirkushusets Museumsforening arbejder på at præsentere forskellige cirkusrelaterede arrangementer, som kan fremme interessen for cirkus. Klik her for at læse mere om foreningen.

klovn.gif (1460 bytes)

16. juni 2023

Natcabaret ved Aarhus Festuge. Traditionen tro er et af festugens mange events en international natcabaret, der lige som i de seneste år finder sted i teaterhuset Hermans i Tivoli Friheden. Oplevelsen starter i foyeren, hvor gæsterne bydes på velkomstdrink. Dernæst kan de se frem til en tre-retters gallamiddag i teatret fra den anerkendte Restaurant Terrassen. Og så er der ellers dømt spektakulær underholdning!

Årets forestilling hedder ’Mind the Magic’, og du træder ind i en verden fuld af magi og poesi, komik og artisteri i topklasse. Der er forestillinger i dagene 25. august til 1. september. Fredag, lørdag og søndag kl. 21, øvrige andre dage kl. 20:30.

”Til Natcabareten mødes nogle af verdens bedste komikere, artister og magikere med et formål: At få dig til at falde bagover af grin, lave akrobatiske numre højt oppe under loftet, så du næsten mister vejret, og udføre tricks og illusioner, så du ikke tror dine egne øjne. Med andre ord er der garanti for et show, du og dine gæster aldrig har set før”, siger Henrik Mortensen, Festugens kunstneriske konsulent og mangeårige producent på Natcabareten.

Til årets Natcabaret kan man blandt andet opleve franske Léa Kyle, som er intet mindre end verdens hurtigste kvinde til at skifte tøj. ”Rigtig magi” kaldte Heidi Klum det, da Léa Kyle fik dommerne til at falde i svime i programmet ”America Got Talent”.

Intet mindre end "verdens hurtigste kvinde til at skifte tøj" har franske Léa Kyle stående på sit CV. Alle fotos er pressefotos fra Aarhus Festuge.

Og rigtig magi kunne man også bruge som beskrivelse af resten af artisterne. For med temaet 'Mind the Magic' er der ligesom med Festugens overordnede tema 'Mind the Gap' tale om at være åben for de mange overrumplende indslag på scenen.

Fra sydkoreanske Young-Min Kims poetiske sandmagi til de ungarske luftakrobater Krisztina og Bettina og det fransk/ukrainske slangemenneske Oleksandr Yenivatov kan man opleve lidt af hvert og helt sikkert ting, man ikke i sin vildeste fantasi kunne have forestillet sig.

Sand, sanselighed og bjergtagende magi går op i en højere enhed hos sydkoreanske Young-Min Kim.

Ungarske Kristina og Bettina kombinerer på elegant vis kraft og ynde, når de uden sikkerhedsnet vil flyve højt oppe under taget i Hermans.

Ud over de nævnte kan du møde

Italienske Filiberto Selvi som magiker med violinnummer

Tyske Gabor Vosteen med et kugleskørt blokføjtenummer med op til 5 blokfløjter på en gang.

Finske Lotta og Stine med akrobatik og hulahopringe.

Franske Aurélia Brua i dobbelt pole.

Forestillingen akkompagneres af husorkestret Marc Thierrys trio, som udover Marc Thierry består af Jesper Daus og Jesper Gruschy.

Klik her for at læse mere og bestille billetter. Tit bliver der hurtigt udsolgt!

 klovn.gif (1460 bytes)

15. juni 2023

AFUK Festivitas 2023. AFUK Akademiet For Utæmmet Kreativitet inviterer

til 2 dages festivitas med forestillinger, udstillinger, film, restaurant m.m. Både nuværende og tidligere elever, gæsteoptrædende amatører og professionelle byder på en fin buket af indtryk, udtryk og aftryk, in the name of love. For børn og voksne - af alle slags.

Fredag 23. juni kl.17-23

Lørdag 24. juni kl.15-24

Entré over 18 år: 43,50 kr. under 18; 1,- kr. pr. år.

Adressen er Enghavevej 82 B, 2450 København.

Se program på www.afuk.dk fra lørdag d. 17 juni.

13. juni 2023

Cirkus Solvej. Victor Høeg Abrahamsen skriver:

”Så blev vores cirkusplakat færdig. Den er tegnet af kunstneren Erik Mogensen, og det første af turplanen er klar. Der kommer løbende flere byer på.”

Cirkus Solvej har som tidligere nævnt 2 medvirkede: Victor og Zora Nikodemova. Som der ser ud nu starter sæsonen 5. juli på Tornby Strand Camping i Hirtshals og fortsætter derefter til en række andre jyske og fynske campingpladser. Den ca. 1½ time lange forestilling starter kl. 17. Der er vist nok tanken, at Victor og Zora tidligere på dagen holder cirkusworkshop for interesserede børn. Du kan se turneplanen i Cirkuskalenderen under Andet.

klovn.gif (1460 bytes)

12. juni 2023

Nycirkus får sin egen brancheforening. Artistforbundet skriver:

Nu får det moderne cirkus sin helt egen brancheforening: Dansk Samtids Cirkus (DSC).

Den nystiftede organisation vil konstituere kunstformen cirkus én gang for alle - og placere den på samme niveau som dans og teater.

Selvom der lige nu er masser at cirkusartister i det Kongelige Teaters store udendørs produktion “Ragnarok”, halter Danmark bagefter når gælder anerkendelse af cirkus som kunstform og de dertilhørende muligheder for udvikling. Og det skal der laves om på, i følge den nye brancheforening.

Formålet med foreningen er at styrke cirkus’ vilkår, både hvad angår uddannelse, projektstøtte, produktions- og træningsfaciliteter.

"Der er et stærkt behov for at formidle kendskab til og viden om de nye cirkusformater til alle formidlere, scener og festivaler i Danmark, og at foreningen, i samarbejde med Dansk Artist Forbund, bliver katalysator for, at viden og dokumentation om samtidscirkus udvikles og formidles bredt - og i samspil med øvrige scenekunstbrancher", lyder det i foreningens pressemeddelelse.

Dansk Samtids Cirkus samler både cirkuskompagnier og udøvende artister. Medlemmer af Dansk Artist Forbund kan få gratis medlemskab, men kompagnier eller organisationer skal betale, afhængigt at den årlige omsætning.

Foreningen Dansk Samtids Cirkus er stiftet af nogle centrale aktører og ildsjæle fra det professionelle cirkusfelt og med stærk opbakning fra Dansk Artist Forbund. Gennem foreningen bliver det muligt at samle de forskellige aktører på tværs af scener, teatre, kompagnier og artister og med en samlet stemme få skabt den nødvendige opmærksomhed for samtidscirkus vilkår blandt landets beslutningstagere.

Læs mere om Dansk Samtids Cirkus på foreningens hjemmeside.

I modsætning til de klassiske cirkus, der ikke modtager tilskud og derfor er afhænge af indtægter ved billetsalg, har de fleste nycirkusforestillinger så begrænsede tilskuerantal, at de kun kan overleve takket være offentlige tilskud.

klovn.gif (1460 bytes)

10. juni 2023

Et dødsfald: søløvedomptøren Addie Jepsen. Addie Jepsen afgik ved døden 9. juni. Hun blev 81 år. Addie var født i en cirkusfamilie: Hendes mormor var gift med direktør Joseph Bruun fra Cirkus Royal og havde inden hun mødte Joseph fået datteren Rosa, som blev Addies mor. Addie optrådte blandt andet som linedanser i Cirkus Royal. Hun havde dog mere lyst til at arbejde med dyr, og i 1963 kom hun til det nystartede Cirkus Vivi. I de følgende år stiftede Addie Jepsen bekendtskab med søløver, idet cirkusdirektøren Vivi Schmidt var en kendt og dygtig søløvetræner. Cirkus Vivi lukkede med udgangen af sæson 1968. Vivi Schmidt tog i 1969 engagement andetsteds med sine søløver og tilbød Addie at tage med som assistent. Senere fremviste Addie selv Vivis søløver i række europæiske lande. I 1981 præsenterede hun nummeret hos Benneweis i Cirkusbygningen og i 1987 i Cirkus Arena.

På et tidspunkt købte Addie Jepsen sine egne søløver, som hun senere solgte til den store schweiziske forlystelses- og dyrepark Conny-Land. Samtidig fik Addie job i Conny-Land, hvor hun optrådte med de søløver, som tidligere havde været hendes egne.

I 2003 overtalte Benny Berdino Addie til at vende tilbage til Danmark for at fremvise søløver i Bonbonland, som fra 2003 til 2008 lejede søløvenumre af Benny Berdino. Efter at Benny Berdino udbyggede sit vinterkvarter Cirkusland i Slagelse med et kæmpe søløvebassin har Addie boet i Danmark, hvor man indtil hun gik på pension kunne opleve hende og Berdino-familiens søløver, når der var åbent i Cirkusland. Som pensionist hjalp hun Berdino-familien med råd og dåd omkring søløverne, indtil lovgivning forbød fremvisning af søløver i danske cirkus og Arenas søløver blev solgt til udlandet. Efter at være gået på pension begyndte Addie Jepsen at male, både cirkusdyr og mennesker sammen med dyr. Hendes malerier har blandt andet været udstillet i Cirkusland.

Addie Jepsen

klovn.gif (1460 bytes)

10. juni 2023

Et dødsfald: Peter Belli. Sangeren Peter Belli er afgået ved døden efter længere tids sygdom. Han blev 79 år. Efternavnet Belli fik han, fordi hans mor en periode var gift med Fritz Maximilian Aloysius Belli, som Peters mor Bodil havde mødt i Cirkus Benneweis, hvor han arbejdede som elektriker og hun i køkkenvognen. Senere nedsatte Fritz sig som cykelsmed. Han drak som et svin og var ondskabsfuld, og Peter fik tit tæsk med livrem, hårbørste og andre rekvisitter, som var ved hånden. På et tidspunkt kom Fritz i fængsel for tyverier, hvor han havde stjålet og videresolgt biler. Til sidst blev Fritz og Bodil skilt. I 1984 og 1985 var Peter Belli sprechstallmeister i Cirkus Arena. Samarbejdet med Benny Berdino var ikke problemfrit, og i erindringsbogen ”Jeg er, som jeg er” skriver Peter Belli ikke helt pænt om Benny Berdino. Han slutter dog omtalen med at skrive, at han var glad for at rejse med cirkus. Men det blev kun til de to sæsoner.

Peter Belli som sprechstallmeister i Cirkus Arena.

klovn.gif (1460 bytes)

9. juni 2023

Danmarkspremiere på Preben Palsgårds nye forestilling Hotel Fryd Og Gammen. Brian ”Briano” Behrendt skriver:

Tirsdag 6/6 – 2023 var jeg sammen med en af mine gode venner Suzanne Berdino så heldig at være inviteret til premiere på Hotel Fryd Og Gammen i Cirkus Flik-Flaks Cirkusbygning i Odense.

Der var fyldt godt på pladserne med mange glade og forventningsfulde publikummer.  Før forestillingen bød Tommy fra Flik-Flak velkommen og forestillingen kunne begynde.

Preben kom ind som den nyansatte piccolo Svend Erik med kufferter til alle gæster, der skulle bo på hotellet. Problemet var, at han var faret vild. Så nu måtte han se efter navnene på sine sedler på dem, der skulle have kufferterne.

Piccoloen Svend Erik med kufferterne. Alle fotos: Suzanne Berdino

Problemet var bare, at der ikke stod navne på kufferterne/kasserne, så han blev nød til at åbne de forskellige kufferter. Der var mange sjove indslag, som børnene og voksne grinede meget af. Fx med Guitar og de syngende italienske sko Carlo og Laura, der sang duet. En tryllekuffert med power i. Kødædende plante fra Clausens dyrehandel samt den sødeste hund Trofast, der kaldte sig Carl Johan, fordi det lød finere. Den kunne synge og få piccoloen til at danse rundt, osv. Alt sammen i en festlig sammensætning.

   

Hele forestillingen varede ca. 60 minutter og vi var alle godt underholdt. Jeg tror bestemt mange vil havde glæde af at se denne fornyende forestilling for alle aldre. Jeg kan varmt anbefale den.

Det er en helt ny måde at se Preben på i denne rolle, men dejligt fornyende, selvom jeg også holder meget af alle de andre entreer Preben har.

Preben er og bliver en ener, Han har selv bygget alle de nye rekvisitter som alle er gode på hver sin måde.  Og vildt flotte som alt det Preben laver. Han er og bliver i mine øjne Danmarks Bedste Bugtaler, som i over 50 år har underholdt os alle.

Så jeg ønsker Preben god vind med den flotte nye forestilling.

klovn.gif (1460 bytes)

7. juni 2023

Nye artister til Cirkus Trapez. Cirkus Trapez havde i år blandt andet booket den 5 mand store Said Amazigh Troupe fra Marokko med sjippetov, håndstand og pyramidenummer. Men det viste sig langt sværere at få arbejdstilladelse til dem, end Isabella Enoch Sosman havde troet. Det kræver meget papirarbejde og en gage, der er i overkanten af, hvad man ellers betaler til artister, bortset fra topstjerner. Tilladelsen var ikke på plads ved landspremieren i Kolding 8. april. Men nu er papirerne på plads, og ved forestillingen 3. juni i Vejen havde de 5 marokkanere deres danske debut.

Brian ”Briano” Behrendt så forestillingen og skriver:

Har i dag besøgt Cirkus Trapez. Flot forestilling og velplejede dyr, som Bernhard Kaselowsky har trænet og fremfører. Gederne blev dog fremført at Stine Maria Greisen. Jeg så flere gode numre. Især vil jeg fremhæve Marokko truppen, som lige var ankommet til Danmark, samt Duo Gancho som kaskadører, jonglører og med komik. Sidst, men ikke mindst en ung dansk stjerne, der nok skal komme ud i den store cirkusverden og få succes, nemlig Rasmine Tomasevic-Olsen med sit fantastiske trapez nummer. Nelly Jane Benneweis fonden gav hende et legat i forbindelse med uddeling af cirkuspriser i 2022. Så velfortjent!

Bernhard Kaselowsky med Stor og Lille. Alle fotos smartphone fotos tager af Brian Behrendt.

Said Amazigh Troupe

Duo Gancho viser bl.a. et bordnummer

Rasmine Tomasevic

Siden premieren i april har Cirkus Trapez både vist forestillingen i haller og i telt – både i deres lille telt og i det gamle Baldoni-telt. Det fortsætter de med til og med 25. juni. Derefter og resten af sommeren går de over til at vise lidt kortere Open Air forestillinger på en række jyske og fynske campingpladser m.v. Fra 8. juli til 6. august har de tillige forestillinger i et telt i Madsbyparken i Fredericia. De har yderligere en række forestillinger for plejehjem.

 klovn.gif (1460 bytes)

6. juni 2023

Husik i Monte Carlo. Den 22-årige jonglør Husik (Husain Gulyamov), som er søn af klovnen Gulio og fru Tatyana fra Cirkus Mascot, har netop sammen med artistgruppen Bingo fra Ukraine (Circus Bingo Theatre) deltaget i et stort show i Monte Carlo for at markere 100 års dagen for fyrst Rainiers fødsel. Husik og Bingotruppen underholdt bl.a. fyrst Albert 2 og hans søster prinsesse Stephanie. Prinsessen er formand for prisjuryen ved cirkusfestivalerne i Monte Carlo.

Husik sammen med prinsesse Stephanie og artister fra Bingotruppen. Husik er nr. 2 fra højre

På dette billede står Husik mellem prinsesse Stephanie og Urs Pilz. På billedet ses fra venstre Sebastian Hüchtebrock, ukendt, Daniel Zankov, Viktoriia Shevchenko, Marharyta, Katia Smirnova, Irina Herman, prinsesse Stephanie, Husik, Urs Pils og Anastasia Blishik

Husik er en alsidig artist, der også kan optræde med hula hop ringe

I januar 2022 deltog Husik i den prestigefyldte cirkusfestival i Budapest og høstede stor ros for sit nummer. Lige som forældrene har han i flere sæsoner optrådt i Cirkus Mascot. I år dog kun som vikar, hvis andre artister har haft forfald og han ikke selv har haft job andetsteds.

klovn.gif (1460 bytes)

5. juni 2023

Genopstår Cirkus Krone? Familien Thierrys lille jyske Cirkus Krone har ikke været på turne siden 2018. Men måske kommer de ud i år. På www.cirkuskrone.dk skriver de:

Kalenderen siger 2023 og vi i Krone, kan kigge tilbage på nogle udfordrende år.

Det er ingen hemmelighed at udfordringerne har sat sine spor, både firmamæssigt og personligt. At vi ydermere også har været ramt helbredsmæssigt, har tilføjet til spændingen.

Vi kigger indad, udad og fremad, i håb om at kunne vække Krone fra de sidste års dvale.

Forhåbentligt kan vi melde noget ud inden længe.

Én ting vi ved med sikkerhed er, at vi gæster Randers Festuge i år. Det glæder vi os rigtig meget til.

Vi håber vi ses!

Familien Krone

Randers Festuge finder sted i dagene 11. til 19. august.

I 2018 brugte Cirkus Krone dette telt, som kunne rumme 200 tilskuere.

klovn.gif (1460 bytes)

2. juni 2023

Cirkusforestilling: Akrobatik med Salling Cirkus Kids. Lørdag 17. juni kl. 12.30 slår Cirkusmuseet i Rold dørene op for en forrygende forestilling for hele familien med Salling Cirkus Kids. Her kan man blandt andet opleve akrobatiske luftnumre i trapez, stofline og ringe samt klassiske cirkusnumre med jonglering, balancekugler og artister på ethjulede cykler.

Børne – og ungdomsartisterne i Salling Cirkus Kids, som denne dag kan opleves i manegens i museets charmerende cirkusbygning af træ, er nogle af de bedste i Danmark. De optræder mange steder – fx har en del været med i Cirkus Summarum, mens andre har deltaget i shows og projekter i Ungarn, Norge og USA.

Der er derfor masser at glæde sig til, når de indtager manegen på Cirkusmuseet i Rold.

Har man mod på at snuse til cirkusfaget og selv prøve kræfter med akrobatik i luften, kan man også købe billet til Salling Cirkus Kids’ efterfølgende cirkus-workshop. Denne billet skal købes særskilt.

En billet til cirkusforestillingen giver også gratis adgang til udstillingerne på Cirkusmuseet. Klik her for link til billetbestilling.

Arrangementet laves i samarbejde med Cirkushusets Museumsforening, og både foreningen og Rold Skov Turistforening har doneret midler til arrangementet.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. juni 2023

DYNAMO Circus Festival 14.-17. juni 2023

DYNAMO Workspace for Circus and Performing arts i Odense skriver:

Glæd jer til vores femte udgave af den internationale nycirkus-festival pakket med nycirkus, musik, fest, fællesskab og uforudsigelige oplevelser er en tour de force i vildskab, poesi, humor og magi. Mellem forladte siloer og industri på Odense Havn, kulturliv og bleg beton præsenterer DYNAMO igen i juni en intens festival der viser nycirkus-genren frem fra sine bedste sider.

En nycirkus-festival skal underholde, og den skal udfordre! Derfor er årets program udgjort af forbløffende nycirkus-forestillinger fra ind- og udland, overstimulerende livemusik der tvinger dansefeberen ud i fødderne, åben scene og et filmprogram præsenteret i samarbejde med Odense International Film Festival.

OPLEV BL.A.

Collectif Malunés (BE/FR)

Los Putos Makinas (ES/DE/UY/BR)

Kaaos Kaamos (SV, NCL, IL, DE, AR, BE)

Gustaf Rosell, Mikkel Hobitz & Sarah Lett (SE/DK/CA)

Dan Le Man (AU)

CirkusPerspektiv / Marie-Andrée Robitaille (SE/CA)

Karavan and LUR (SE/DK)

Luuk Brantjes (NE)

DYNAMO Circus Festival er støttet af Statens Kunstfond, Odense Kommune, Nordic Council of Ministers, Øernes Kunstfond, William Demant Fonden, Region Syddanmarks Kulturpulje, Spar Nord Fonden, Royal Unibrew, og Wisti Fonden.

Læs mere her: https://dynamoworkspace.dk/festival/

 klovn.gif (1460 bytes)

1. juni 2023

Cirkus Arcus - Cirkus Ugen i 2023.  Cirkus Arcus er et børnecirkus i Hvidovre med artister i alderen 5-19 år, der trænes af unge professionelle trænere. Cirkus Arcus har eksisteret i 30 år, og årets absolutte højdepunkt er cirkusugen i foråret. I år løber cirkusugen fra 3. juni til 9. juni, hvor de viser forestillingerne Tik Tak Tik Tak og Tarzan i deres telt, som er slået op ved Fægtesalsvej i Avedørelejren. Klik her for at læse mere.

 klovn.gif (1460 bytes)

31. maj 2023

Flying Superkids. Jørgen Lorenzen så forestillingen på Ådalen i Aarhus 28. maj kl. 16 og skriver:

Flying Superkids har så stor succes, at der må arrangeres ekstraforestillinger – som hurtigt bliver udsolgt. Således også her.

Teltet er nyt og flot. Det er stillet til rådighed af Enoch Show Production – et teltpalads med stejlt gradin, så alle kan se ind mod scenen. Og med hynder til børnene, så de kan sidde på højde med de voksne.

Paladsteltet set udefra. Pressefotos fra Flying Superkids

Forestillingen rammer et sted midt imellem gymnastikopvisning, danseshow, sangoptræden, film på storskærm – og cirkus. Man mærker tydeligt Jimmy Enochs cirkusballast, som går fint i spænd med Lars Godbersens dynamik, humor, humør og underfundigheder. Hans ideer og skæve indfald står i kø, og vigtigst: man mærker de optrædende børn og unges åbenlyse glæde ved at vise, hvad de kan. Ikke alene lærer de nogle færdigheder som optrædende gymnaster og artister. De lærer også at performe, dvs. vise frem, hvad de kan og gør. Med selvsikkerhed, og bag scenen med selvdisciplin, vilje og ihærdighed. Og selvfølgelig også talent. Det garneres alt sammen af en stram, farverig og fantasifuld koreografi og en flot lyssætning - med fyrværkeri. Et sansebombardement, som rammer publikum rent – både unge og gamle.

Superkids! Pressefoto fra Flying Superkids

Forestillingen går i gang, da Lars Godbersen i kedeldragt og de unge i genbrugstøj kommer ind. Lars forklarer, at der jo skal spares i disse krisetider, så man har hentet kostumer i genbrugsbutikker. Et forsøg på at afspille nationalmelodien går i fisk. Men pludselig siger han: ”Vi laver bare fis med jer!” Og på et sekund smider alle deres ”overtøj”, og så er vi i gang. Og får det første eksempel på Lars Godbersens underfundige humor.

       

Fotos: Maja Bisheim Terp

Under de mange indslag med springgymnastik tænker man på DGI-verdensholdet, som jo også har showelementer. Under de indlagte sange bliver mindet om børnenes melodi grand prix. Og man ser masser af cirkus.  Der er kubejonglering, hula hop, trampolin, kaskadør, sjippetov, streetdance, håndstand op og ned ad trappe, og der er et frømenneske. Men det allerbedste er, at Enoch-familiens cykelnummer nu blomstrer i 4. generation, da Jimmy Enoch cykler sammen med sine børn Emily og Jeremy.

Jimmy Enoch med datteren Emily. Foto stillet til rådighed af Jimmy Enoch

Undervejs får man på storskærmen et indblik i livet på Gymnastikgården, hvor der trænes og øves. Man følger med, når Superkids er på turne både i ind- og udland. Man mærker den store organisation, der skal til. Det er børn og unge, der optræder, og det er forældrene og andre interesserede, der er med i Superkids og får det hele til at hænge sammen og købe rundt.

Flying Superkids bruger ikke navnet cirkus, selv om forestillingen læner sig op ad det ”rigtige” cirkus. Til gengæld bruger cirkus Summarum jo betegnelsen, selv om Summarum ligger langt væk fra cirkus. Men de to forestillinger forenes på den måde, at det er Enoch Show Production, der stiller teltene til rådighed.

Og til slut står Lars Godbersen som et levende Dannebrogsflag. Der gik skidt med nationalsangen, da forestillingen åbnede, men her til slut ser man Mor Danmark – eller rettere: Hr. Danmark. Igen mærker man Lars Godbersens underfundige humor.

Midt i forestillingen bliver tonen pludselig formanende eller ligefrem forkyndende. Det sker, da der på storskærmen bliver langet ud efter nutidens overdrevne brug af mobiltelefoner, som står i vejen for ægte, menneskelig kontakt.

Og ja, vi lever i en tid med kriser, krig og bekymring. Men man går hjem fra Flying Superkids med en følelse af, at selv om det er ulvetider, så er der håb. Man bliver glad i låget. For når man kan vise og opleve en forestilling som denne – og som de mange andre, gode cirkusforestillinger, der er i omløb, så skal det hele nok gå.

klovn.gif (1460 bytes)

29. maj 2023

Circus of Torment kommer tilbage til Danmark. David Sosman fortæller, at Circus of Torment besøger Danmark til efteråret med forestillinger i Aarhus, Esbjerg og Odense.

De gæstede Danmark i februar i år med forestillinger i Vejle og Aalborg.

 klovn.gif (1460 bytes)

25. maj 2023

The Clowns Show. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

Få gode grin når 8 klovne fra hele verdenen gæster Cirkusmuset pinsedag søndag d. 28/5 kl.12.

Den gode klovn har en barnagtig nysgerrighed på verdenen og et hjerte så stort som de største klovnesko. Alt det og meget mere kan du opleve i The Clowns Show, hvor både medmenneskelighed og vores dårskab bliver udstillet. Museumschef Mikkel Knudsen fortæller:

”Den gode klovn kan, ved at udstille sig selv, vække medfølelse, men også få os til at se vores spejlbillede og få os til at grine af vores egen gøren og laden. Det er klovnene i The Clowns Show eksperter i, så forvent ikke numre med lagkagekast og publikumsydmygelser, men derimod gode grin.”

Klovnene, der kommer fra bl.a. Finland, Italien, Litauen, Tyskland og Danmark, går til dagligt på den internationalt anerkendte skole for fysisk teater kaldet Commedia School, som har udklækket adskillige artister, der i dag er med til at præge den danske artistscene.

   

Inden showet kan du blive klogere på cirkus i museets udstilling eller tage til Cirkusleg fra kl. 10.30-12, hvor du kan prøve kræfter med alt fra jonglering til trapez.

Showet (der kan forstås af alle) koster 20,- for børn samt personer med årskort, herunder medlemmer af Danske Cirkusvenner, og 90,- for andre. Prisen er inkl. Cirkusleg og entré til museet. Klik her for link til billetbestilling.

Commedia School er et 2-årigt skuespilleruddannelsesprogram grundlagt af Ole Brekke og Carlo Mazzone i København, Danmark. Hvert år i september siden 1978 er en ny gruppe studerende fra hele verden blevet tiltrukket af Nordeuropas ældste fysiske teaterskole for at udvikle sig som optrædende.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. maj 2023

Norlys sikrer museumsgenstande på Cirkusmuseet i Rold

Nordjyske Museer skriver:

Da Cirkusmuseet i Rold åbnede for sæsonen 2023 i begyndelsen af maj, var det med helt nyt lys i udstillingen, som både er mere bæredygtigt, og som skåner de smukke og farvestrålende cirkuskostumer mest muligt. Noget som blev gjort mulig på baggrund af en støtte på 200.000 kr. fra Norlys Vækstpulje.

Cirkusmuseet i Rold formidler de sidste 200 års danske cirkushistorie med en række forskellige genstande – lige fra cirkusplakater og musikinstrumenter til glitrende kostumer, som har været brugt i manegen. Men det er ikke ligegyldigt, hvordan disse genstande udstilles, hvis de skal bevares for eftertiden.

”Kraftigt lys bleger, og især gamle farverige tekstiler tager skade af det. Er der for meget lys, så falmer tekstilerne, og med tiden mørnes de og falder helt fra hinanden,” fortæller Per Thorling Hadsund, der er konservator og afdelingsleder ved Nordjyske Museer, som Cirkusmuseet er en del af.

”Tekstiler er noget af det mest sarte, og mange gamle tekstiler, der har fået for meget lys, er blevet kedelige at se på og nærmest helt ugenkendelige. Cirkuskostumer er lavet til at shine i en manege og skal det bevares, var vi nødt til at skifte lyset. Ellers ville der i løbet af få år være kommet synlige skader.”

Ifølge Per Thorling Hadsund så har Cirkusmuseet en ganske god samling af gamle cirkusdragter, deriblandt klovnedragter i silke i meget klare farver, og var lyset ikke blevet skiftet, havde man været nødt til at tage flere kostumer ud af udstillingen – så de ikke længere kunne ses på museet.

Det samme ville have været tilfældet for Diana Benneweis’ pailettekjole og Katja Schumanns ridedragt, som også kan ses i udstillingen.

Det nye lys er mest muligt skånsomt overfor de mange cirkuskostumer, der er fx uden UV-stråling. Derudover er der skruet ned for lyset uden, at det går ud over publikumsoplevelsen.

”På den måde har vi sikret, at de også kan ses om tre generationer,” siger Per Thorling Hadsund.

Cirkuskostumer er lavet for at glimte og funkle i manegen, når spotlyset rammer. Men for meget og for kraftigt lys ødelægger kostumerne med tiden. Blandt andet derfor har man nu udskiftet lyses på Cirkusmuseet, så de udstillede kostumer skånes mest muligt – som her Katja Schumanns ridedragt. Foto: Nordjyske Museer

Med det nye lys har man slået to fluer med et smæk. For udover at være bedre for de udstillede cirkuskostumer så er det nye lys også langt mere bæredygtigt. Tidligere bestod belysningen af ældre halogenspots og lysstofrør, som ikke levede op til moderne belysningskvalitet eller bæredygtighed. De nye lyskilder bruger under 20 procent af den energi, som de gamle lyskilder brugte.

Cirkusmuseet i Rold er åbent tirsdag til søndag i tidsrummet 12-16 frem til 30. september.

 klovn.gif (1460 bytes)

21. maj 2023

Cirkus Solvej er er helt lille cirkus, som efter planerne sommeren over vil turnere i Jylland og på Fyn med deres lille telt, heste, campingvogne og popcorn. Bag det lille cirkus står akrobaten og multiartisten Zora Nikodemova og den unge Victor Høeg Abrahamsen, der de seneste sæsoner har været knytte til Katja Schumanns Cirkusgård i Løkken og i en periode været dyrepasser hos Cirkus Mascot.

Victor med pony. Foto fra Cirkusgården 2021

Zora er født i Prag, men har i mange år boet i Danmark. År tilbage var hun partner med Freddi Steckel i hans kaskadørnummer. Siden har hun optrådt en lang række steder og også været knyttet til Cirkusmuseet i Hvidovre.

   

Zora har mange forskellige entreer. Her ses hun som pige i kæmpeballonen

Victor og Zora er blevet enige om at kalde det lille cirkus for Cirkus Solvej. ”Fordi det er Sommer, sol og vi er på vejen,” skriver Victor i et Facebookopslag. Victor og Zora står selv for hele forestillingen.

Det lille cirkus har endnu ikke offentliggjort deres turneplan.

   

Zora og Victor har lejet dette lille telt til sommerens forestillinger.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. maj 2023

Los Ortiz på line fra teltmast til teltmast. En af hovedattraktionerne i Cirkus Arenas forestilling er tårnlinetruppen Los Ortiz, der blandt andet viser den berømte 7-mans pyramide.

19. maj kunne man dog opleve nogle af truppens medlemmer med et helt andet nummer under Cirkus Arenas gæstespil i Aalborg: Nogle af truppens medlemmer gik på line fra teltmast til teltmast og viste formationer og spring, der her i landet aldrig før er set på en line over et telt!

Denne enestående præstation fik de fremmødte til at holde vejret, og de blev en inspirerende oplevelse rigere.

Det er tanken at de vil gentage deres udendørs nummer i en række andre byer.

Los Ortiz. Pressefotos fra Cirkus Arena

klovn.gif (1460 bytes)

18. maj 2023

Francesco Fratellini til Cirque Arlette Gruss. Bare rolig: indtil Cirkus Arli slutter sæsonen i sidste halvdel af august kan du opleve den herlige klovn og multiartist Francesco Fratellini i det lille cirkus. Men fra oktober 2023 til maj 2024 har han og hans kæreste Sarah Florees skrevet kontrakt med det store franske Cirque Arlette Gruss. Så næste år kan du ikke opleve parret i Danmark.

Francesco Fratellini. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Hos Arlette Gruss skal Francesco lave flere klovnerepriser. Sarah skal optræde i chandelier, ganske som hun gjorde i Cirkus Arli i 2020.

Sarah hænger i lysekronen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Francesco Fratellini er 8. generation af en berømt fransk artistfamilie. Han har tidligere arbejdet i et andet af Gruss-familiens cirkus, Cirque Alexis Gruss, hvor direktørfruen Gipsy Gruss er hans gudmor. Der fik han en allround artistuddannelse, som gør at han med talent og dygtighed kan optræde med mange forskellige ting, herunder som klovn. Han har også optrådt i Schweiz i det berømte Cirkus Knie. Han fik sin danske debut i Cirkus Arli i 2016, og hans talent og udstråling gjorde, at han i år for 7. gang er med i forestillingen i Cirkus Arli.

I 2022 fik han årets talentpris fra Den Danske Cirkuspris.

Blandt de øvrige medvirkende hos Arlette Gruss er klovnen Pieric (Pierre Furic), som danskerne oplevede hos Cirkus Dannebrog i 2013. De lidt ældre cirkusvenner husker ham også fra Benneweis 1990, hvor han optrådte sammen med Pipo Sosman.

Pieric hos Dannebrog i 2013

 klovn.gif (1460 bytes)

15. maj 2023

PÅ BÆNKEN - - en akrobatisk iscenesættelse af en københavnerbænk.

Nycirkuskompagniet Cikaros skriver:

Solen skinner og CPH Stage festivalen nærmer sig. Vi er med igen i år og håber at se jer derude. Vi vil gerne invitere dig til at komme og opleve forestillingen PÅ BÆNKEN - - en akrobatisk iscenesættelse af en københavnerbænk.

I samarbejde med Arkitekturhovedstad 2023 præsenteres forestillingen i en særudgave, hvor vi hylder københavnerbænken som et unikt byrumsdesign. Før og efter forestillingen kan du se billeder fra bænkens historie, læse om bænkens tilblivelse, farvelægge din egen bænk eller lade dig inspirere af vores øvelsesark til koreografiske udfoldelser på byens bænke.

Arrangementet varer en halv time og henvender sig til alle, der har siddet på en bænk. Eller set en, der gjorde. Forestillingen er udendørs, gratis og kræver ikke billetreservation.

Vi spiller:

Lørdag d. 3. juni kl. 12, 14 og 16 på Israels Plads

Onsdag d. 7. juni kl. 16 og 17 på Tårnlegepladsen i Fælledparken

Lørdag d. 10. juni kl. 12, 14 og 16 på Israels Plads

På Bænken er et danseakrobatisk mellemspil, hvor to kvindelige nycirkusartister Signe Løve Anderskov og Henriette Aarup iscenesætter den ikoniske københavnerbænk. I en skæv og finurlig akrobatisk duet med overraskende koreografier og til lyden af Chopin bliver det velkendte element fra byrummet medspiller i et legende møde mellem krop, bænk og by.

Med fysisk præcision, i balancerende og kropsbøjende bevægelser arbejder artisterne på og med bænken og skaber et abstrakt og magisk øjeblik i byens hverdagsliv.

Foto: Cosmin Cistea

Forestillingen havde premiere i 2021 og rammer under CPH Stage festivalen opførelse nr. 100.

I tilfælde af udbredt regn bliver forestillingen udsat eller aflyst.

Cikaros er et dansk nycirkuskompagni, som blev dannet i 2005 og siden da har produceret og turneret med nycirkusforestillinger i hele Danmark og i Sverige, Norge, Holland, Frankrig, Spanien, Kroatien, Rusland, Egypten, Tjekkiet og Oman.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. maj 2023

Zirkus Nemo 2023 – en god årgang. Der er ingen tvivl om, at det helt store trækplaster i Zirkus Nemo er Søren Østergaard og hans kendte karakterer. Søren skuffer bestemt ikke dem, der går i Nemo i år. Hverken når han ”bare” er Søren eller når de møder ham som manden, der ikke kan fløjte, manden med verdens længste venstre arm, bugtaleren Oleg Olansky, Baglænsmanden, rottedressøren Marianne, Smadremanden, Målermanden, Tryllekunstneren med klapblomster eller Bager Jørgen. Ofte med flabede kommentarer til tilskuerne.

Zirkus Nemo på pladsen under broen i Middelfart

Ud over Søren er det som altid internationale topartister med i forestillingen. I år stort set således, at hver andet nummer er med en af Sørens figurer og hver andet nummer er et artistnummer.

Forestilling indledes med, at Søren kommer ned fra gradinet. Ved forestillingen 7. maj i Middelfart måtte han fortælle, at kapelmesteren Øyvind Ougaard lå syg i sin vogn, men at de tre øvrige musikere ville klare det bedst muligt. Og det gjorde de godt, selv om både trompetisten og trommeslageren er nye i Nemo-sammenhæng. Søren præsenterede også cirkustjenerne og sendte den ene, Christian Mosbæk, ud at klæde om, da han ikke var dresset op. Christian vendte så tilbage i et pigegarde-outfit!

Cirkustjenerne, ikke mindst den tidligere søløvedressør Ingo Stiebner, er i øvrigt aktive medvirkende i forestillingen og ikke blot rekvisitører.

”Sådan kan du ikke se ud, når der er forestilling. Ud at tage din uniform på”

Ny i Nemo-sammenhæng er trommeslageren Kalle Mathiesen, der her betjener bækkenet med en slibemaskine!

Hånstandsakrobaten Hector Yzquierdo, fra tidligere år kendt som den mandlige partner i Duo Solys, har en række repriser i løbet af forestillingen. Allerførst møder vi ham i et illusionsnummer, hvor han bistået af Christian Mosbæk og Ingo Stiebner kravler ind i en lodretstående kasse, der både gennemhulles og deles i to, se foto.

Hector er inde i kassen!

Han afløses af Søren Østergaard i hans elskede entre som manden, der ikke kan fløjte.

En verdensstjerne: Manden, der ikke kan fløjte.

Næste nummer er Zorè Espana i en flot entre i det, som i fagsproget hedder Cyr Wheel – en kæmpestor ring, hun svinger rundt i. Entreen gør sig godt i Zirkus Nemos lille manege, der som Nemo-kendere ved er en forhøjet scene.

Zorè Espana

Efter en kort entre med manden med verdens længste venstre arm, har Hector en kort run-in som det dansende zigøjnerpar.

Så kommer Søren igen på scenen. Denne gang som den kluntede bugtaler, hvis dukke i løbet af entreen falder mere og mere fra hinanden.

   

Den kluntede bugtaler

Hector har derpå endnu en kort danseentre inden Baglænsmanden, som er medlem af DBU – Dansk Baglæns Union – overtager scenen.

Baglænsmanden

Derpå er turen kommer til et jonglørnummer i topklasse: Claudius Specht, som jongler med både kegler og bægre. Han var senest hos Nemo i 2014.

8 bægre i luften og 2 i hånden

Dernæst får vi besøg af Marianne, der med bistand af Ingo Stiebner viser sine dresserede rotter. Og det er rigtigt levende rotter. Til sidste klatrer en af dem op af et tov til en flyvemaskine, som den springer ud fra. (Bare rolig: ingen dyremishandling, det er en dukke der falder ned fra flyvemaskinen.)

Marianne – helt til rotterne!

Sidste fænomen inden pausen er manden med verdens længste ben, hvor benet med bistand fra cirkustjenerne bæres ind i manegen til det når tilskuerne på logepladserne!

Verdens længste ben!

Første nummer efter pausen er et af Sørens allermest elskede: Smadremanden, der først spiller heavy rock på sin guitar og dernæst går i gang med at smadre flødeboller og frustreret må erkende, at der er en, som ikke vil lege med.

   

Smadremanden

Hector har nu en flot håndstandentre, hvor han både hopper fra hånd til hånd og slutter med Enchos signaturtrick, hvor han skubber mursten til siden. Der er efterhånden flere som viser dette trick. Men bortset fra Encho selv mindes jeg ingen, der gør det med større elegance og sikkerhed end Hector.

   

Håndstand i verdensklasse!

Nu er turen kommer til Målermanden. Og det lykkes ham til sidste at foretage en måling med et helt nyt supermålebånd, som assistenten Laura Kvist Poulsen kommer med.

Målermanden

Efter et kort indslag med cirkustjenerne som pigegarde møder vi den lidt kejtede tryllekunstner med massevis at klapblomster fra Pegani.

Trylleri med blomster

Nu er turen kommet til de komiske akrobater Duo Flash. Der er masser af slapsticks og kaskadør-elementer i deres nummer.

Duo Flash

Når orkesteret stemmer i med ”Der bor en bager”, ved vi hvad der kommer: Bager Jørgen, som kan konkurrere med Smadremanden om, hvem der er Søren Østergaards mest elskede karakter. Entreen ender med dansende tarteletter.

Klar til at danse med tarteletter

Dernæst kom forestillingens artistiske topnummer: Duo Stauberti med perch. Duoen består i dag af Dimitri Stauberti og hans niece Nancy. Første trick er Nancy i håndstand på toppen af en perch, som Dimitri balancerer på panden, medens han kravler op af to stiger.

I næste trick balancerer Dimitri igen en perch på panden, medens Nancy står på hovedet på toppen af perchen samtidig med at hun med fødderne roterer en art vægtstang. Senere står hun på hovedet, medens Dimitri sætter sig ned og vender sig om.

   

Duo Stauberti

I sluttricket ridder Dimitri på en høj monocykel medens han på panden balancerer en perch. På toppen af perchen står Nancy i håndstand med benene i spagat.

Imponerende! At Nancy af sikkerhedsmæssige årsager bruger lounge, som hun dog ikke fik brug for, gør bestemt intet. Vi er kommet i cirkus for at blive underholdt, ikke for at artisterne skal friste skæbnen for at imponere os.

Et imponerende sluttrick, der indbragte parret en sølvklovn i Monte Carlo i 2018

Forestillingen slutter med, at Søren kommer i manegen som den poetiske klovn, der først blæser lidt sæbebobler og så får et kæmpemæssigt hoved sat på toppen. ”Der er hvad jeg havde i mit hoved her i dag,” fortæller Søren inden the grand finale, hvor forestillingen aften efter aften belønnes med velfortjent stående applaus.

Søren Østergaard med hoved på

Glæd dig, til Nemo kommer til dit område af landet! Det kan være en god ide at bestille billetter i god tid, da der ofte er udsolgt.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. maj 2023

Cirkusrejse til Cirkusfestivalen i Budapest i januar 2024. Cirkusfestivalen i Budapest anset næst efter den i Monte Carlo som en af cirkusbranchens fornemste festivaler. Mange danskere har besøgt den, ofte på rejser arrangeret af Briano’s cirkusrejser.

Facaden på Cirkusbygningen i Budapest. Foto fra 2020. Bygningen er opført 1971 og har plads til 1.450 tilskuere.

Briano arrangerer også en rejse til Budapestfestivalen i januar 2024. Som tidligere hjælper han med hotelreservation og cirkusbilletter, hvorimod de enkelte selv må sørge flybilletter, da der ikke er tale om en såkaldt pakkerejse.

Brian anbefaler at deltagerne booker fly fra København til Budapest den 11/1 med afgang 8:30. Flyselskab Ryanair. Anbefalet hjemrejse 14/1 kl. 17.20 med Norwegian. Hvis deltagerne vælger disse fly, sørger Briano for transfer fra lufthavn til hotel. I øjeblikket er billetter til de nævnte afgange ret billige. Men flypriser kan ændres fra dag til dag – undertiden fra time til time.

Det hotel, Brian anbefaler, er det samme som tidligere år: IBIS Heroes Square, som ligger i gåafstand fra cirkusbygningen.

Pris er pt. for transfer og enkeltværelse med bad og toilet og de bedste pladser i cirkus 3.200 kr. inkl. skatter og afgifter. I delt dobbeltværelse er prisen 4.600 kr. pr. par. Kontakt Briano for pris på 3-personers værelse. Morgenmad er inkluderet i prisen. Priserne på hotelværelser er stigende, hvorfor Briano anbefaler hurtig tilmelding. Medlemmer af Danske Cirkusvenner får 100 kr. i rabat. pr. person, der på tilmeldingstidspunktet er medlem. Dette skal oplyses ved tilmelding. Om medlemskab af Danske Cirkusvenner: se www.danskecirkusvenner.dk

Med i prisen er cirkusbilletter i bedste pladser til show A torsdag kl.19.00, ungarsk show fredag kl. 13.00 og show B lørdag kl. 15.00. Der kan ske ændringer i datoer og tidspunkter for de nævnte 3 shows. Med i prisen er også buffet den ene aften med forretter, hovedretter, grill selv og desserter og drikkevarer ad libitum i 3 timer.

Har du spørgsmål eller vil med, så ring til Briano på tlf. 22 59 50 46. Bedst efter kl.17.00. Eller send en mail til brianbehrendt@ymail.com

klovn.gif (1460 bytes) 

10. maj 2023

Programændring hos Cirkus Trapez. Cirkus Trapez havde til sommersæsonen blandt andet booket Said Amazigh Troupe fra Marokko med sjippetov, håndstand og pyramidenummer. Men det har vist sig langt sværere at få arbejdstilladelse til dem end Isabella Enoch Sosman havde troet. I de hele taget er det så besværligt at få arbejdstilladelse til artister eller teltarbejdere fra ikke-EU-lande, at flere cirkus vælger kun at engagere folk med et EU-pas.

Som erstatning for marokkanerne har Cirkus Trapez indtil sidste uge blandt andet haft Vladimir Omelchenko med et flot rola rola nummer, men han er nu rejst videre til Cirkus Agora i Norge. De har også haft den danske komiker og jonglør Jon G. Lør, mavedanserinder, piger fra Einer Tries Cirkusfabrik og Katja Schumanns Cirkusgård. Fra den kommende weekend har de engageret den ungarsk duo Daniella og Lenard Matos, som sidste år har hos Baldoni. Hos Trapez viser de ud over cykelnummeret fra Baldoni et luftnummer.

Duo Matos med deres cykelnummer, hvor Lenard på ethjulet cykel både hopper og springer. Henover over Daniella, fra podie til podie, op og ned ad trapper, på trampolin og henover et brændende tov. Foto: Jacob Boas Leitisstein.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. maj 2023

Den hollandske cirkusven og cirkushistoriker Henk van den Berg har udgivet en række rigt illustrerede bøger om forskellige cirkus. Hans seneste bog handler om det store finske Cirkus Finlandia 1976- 2022. Bogen er på mere end 100 sider og med mere end 500 fotos, plakater, flyer og programforsider. Bogen er på engelsk. Den koster 31,50 Euro hvortil kommer fragt på 13 Euro ved forsendelse til de nordiske lande. Du kan får nærmere info om bogen og hvordan du kan bestille den ved at skrive til Henk på hj.berg49@gmail.com

 klovn.gif (1460 bytes)

7. maj 2023

Et dødsfald: Jan Richter. Det svenske Cirkusakademi skriver:

Hedersledamoten, Grundaren och Instiftaren av Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige, Jan Richter, Malmö, somnade in i torsdags den 4 maj 2023. Nu har vi ingen instiftare kvar i livet. Jan blev 91 år.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. maj 2023

Cirkus Mascot 2023. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Ulstruphallen 1. maj kl. 17 og skriver:

Der var mødt 170 tilskuere op – til en forestilling, der bød på gensyn med flere af artisterne. Det er jo sådan i cirkus, at pilen gerne må pege bagud. Cirkus er nostalgisk og skal minde om barndom og gamle dage Og indholdet skal være en blanding af de artistiske discipliner: jonglage, akrobatik, balancekunst, linedans og dressur. Ikke nødvendigvis dem alle i hver forestilling – men et udsnit. Og så er der en artist, der er uundgåelig. Klovnen. Uden klovn intet cirkus! Og det er da heller ikke usædvanligt, at en artist dukker op igen – i det samme cirkus eller i et andet cirkus. Genkendelsen er en del af oplevelsen.  Sådan var det i Mascot denne eftermiddag.

Cirkus Mascot bød på en blanding af nyt og gammelt.  Forestillingen blev indledt af Lorry Nereus. I en flot, hvid piccolouniform blev scenen henlagt til et hotel, og han førte publikum gennem et rola-rola nummer. Ingen var i tvivl om, hvor svært det er.

Lorry Nereus. Smartphonefoto, taget af Jørgen Lorenzen

Daniel præsenterede sig selv og cirkus Mascot – helt glad i låget, som jo er mottoet for årets forestilling. Gulio overtog manegen med et klappeapparat, som eksploderede under det stormende bifald. Derefter gav hunden Pepsi koncert på klaver, inden Mariannes pudler blev sluppet løs – og slog sig løs. I gamle dage var hestenumre almindelige, fordi folk jo var vant til heste – mødte dem overalt i gaden. Den tid er forbi, men mange holder hund, og derfor kan tilskueren let leve sig ind i et hundenummer. Og alle kunne glæde sig over den fri, utvungne dressur, som hviler på belønning til de legesyge dyr – aldrig og under ingen omstændigheder afstraffelse. Dyrene leger – og kan lide det.

Marianne Deleuran og hendes legesyge vovser. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Guliojaki vil vise en farlig kinesisk kampsport, og han er nødt til at have en mandlig publikummer til at være med- og modspiller.

Helt nyt er Tatyanas sæbeboblenummer. I en smuk glimmerdragt skabte hun en poetisk, eventyrlig stemning. Børnene nød det, især da boblerne opløstes i røg, og allermest, da hun spandt en pige fra publikum ind i en kæmpe sæbeboble.

Eva Vitzo viste sit klassiske, stilrene glasbalancenummer. Mine medbragte småpiger var efter forestillingen enige om, at dette nummer var forestillingens bedste.

Efter pausen så vi Lui Nereus med sit første nummer – håndstand, hvor han byggede nummeret op, stående på en dukke. Og en mand fra publikum blev hentet ind for at hjælpe med at kaste klodserne op til ham.

Lui Nereus med håndstand på dukke. Smartphonefoto, taget af Jørgen Lorenzen

Mascot har mange smådyr. I anden afdeling så vi gåsen Nemo, grisene Sille og Wilma og en pony.

Marianne og hendes pony. Smartphonefoto, taget af Jørgen Lorenzen

Gulio havde flere entreer med medvirken fra publikum. Og sammen med Tatyana havde han et tryllenummer, som gik over i leg med 3 spande, hvor den ene part gennem sig under bordet og dukker op på forkerte tidspunkter i de forkerte huller. Et nummer, som altid er morsomt.

Gulio. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Slutnummeret var den 73-årige Lui Nereus, der agerer fuld mand i en lygtepæl. Man husker The Great Fattinis nummer i svajmast. Her er masten ikke så høj, men der bliver ikke sparet på gags, indviklinger med tøj og seler og en masse stunts. Utroligt i en alder af 73. Han viste senest nummeret hos Mascots under deres korte sensommerturne i 2021. (Pga. af coronaen var der ikke en sommerturne i 2021). Så det var mange tilskuere, som ikke tidligere havde oplevet nummeret.

Manden i masten – 73-årige Lui Nereus. Pressefotos fra Cirkus Mascot

Og så var det slut. Forestillingen varede med pause lige akkurat 2 timer. Der var en god stemning hele vejen igennem, og på vej ud kunne man helt tydeligt fornemme, at folk var glade, fordi de havde fået en på opleveren, en masse sanseindtryk og undren over, hvad en cirkusforestilling kan give. Sådan som det skal være. Det var ægte cirkusunderholdning

klovn.gif (1460 bytes)

3. maj 2023

Den Danske Cirkuspris 2023. Prisuddelingen finder i år sted mandag den 21. august kl. 13. Stedet er Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre, ganske som det har været tilfældet ved alle prisuddelinger siden 2016.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har lovet at komme og overrække hædersprisen Den Danske Cirkuspris. Det synlige bevis på prisen er et maleri af kunstneren Viggo Salting, også kendt som klovnens mester. Der er også Viggo der har skabt cirkusprisens logo.

Derudover er det priser til årets bedste nummer, en talentpris og en indsatspris.

Du kan læse mere om prisen på www.danskecirkuspris.dk

Sidste år gik hædersprisen til Katja Schumann, der her ses sammen med den daværende kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen. Du kan opleve Katja “live” i forestillinger på Cirkusgården i Løkken.

Talentprisen gik sidste år til klovnen og multiartisten Francesco Fratellini, som du igen i år kan opleve i Cirkus Arli. Prisen for årets bedste nummer gik til Leosvel & Diosmani, der sidste år optrådte i Zirkus Nemo. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

 klovn.gif (1460 bytes)

3. maj 2023

Traditionen tro kan du til sommer opleve artister i Lalandia i Rødby de dage, hvor Lalandias faste børnentertainer Hr. Plys optræder i Lalandia Billund. I år er de optrædende jongløren Line Chabry og hendes ægtefælle Stefan Platschov, der blandt andet viser stigebalance.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. maj 2023

Et dødsfald: Ferry Torrez. Den hollandske dyretræner Ferry Torrez afgik ved døden 28. april. Han blev kun 54 år. Danskerne oplevede ham i 1996 i Cirkus Dannebrog, hvor det trods forbuddet mod vilde dyr i cirkus var lykkedes Haddy Enoch at få tilladelse til at have krokodiller med i forestillingen. De blev sammen med slanger præsenteret af Ferry Torrez i et Tarzan-lignende outfit. Også senere forsøgte Haddy at få lov til at vise publikum krokodiller, men myndighederne gav ham afslag. Måske fordi dyrevenner havde kritiseret at han i 1996 fik dispensation.  – Krokodiller kan i øvrigt ikke dresseres til meget andet end at være krokodiller!

Ferry Torrez og hans assistent

 klovn.gif (1460 bytes)

1. maj 2023        

Cirkus Big sommerturne. Trods navnet Big er Cirkus Big et af landets allermindste cirkus. Det drives af Mr. Big med det borgerlige navn Benjamin Breith. Det har en sommerturne i juli måned, hvor de besøger et antal campingpladser. Forestillingerne præsenteres som Cirkus Big 25 års jubilæum og er soloshows med Mr. Big. Det hele tager udgangspunkt i der hvor Mr. Big startede med Benjamins Interaktive Gadegøglershow.

Cirkus Big blev grundlagt 1 august 1998 af Benjamin Breith. Det startede som nævnt under navnet: Benjamin´s Interaktive Gade Gøgler Show - og fik forkortelsen B.I.G. Gøgler Show. Benjamin blev hurtigt kendt under navnet BIG, og blev blandt venner og kollegaer kun kaldt Mr. Big. I 2004 købte Benjamin sit første cirkustelt, og navnet Cirkus Big var ikke til at komme uden om.

Se mere på www.cirkusbig.dk

klovn.gif (1460 bytes)

1. maj 2023

Norrköpings Ungdomscirkus. Det svenske cirkusakademi skriver:

Snart sätter Norrköpings Ungdomscirkus upp sitt fina tält på Tyska torget mitt i centrala Norrköping!

Där kommer man ge föreställningen ”Sagor från Asgård” i regi av Walter Berndt.

Premiär blir det fredagen den 12/5 kl. 18.00, ytterligare föreställningar blir det lördag och söndag 13/5, 14/5 samt torsdag 18/5 kl. 15.00 samt fredag 19/5 kl. 18.00, dessutom lördag och söndag 20/5, 21/5 kl. 15.00.

Biljetter kan bokas på www.nuc.nu/biljetter

Norrköpings Ungdomscirkus erhöll redan 1992 Cirkusakademiens utmärkelse

Årets Charlie, men då som Norsholms Ungdomscirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

27. april 2023

Gave til Cirkus Flik-Flak. De skriver:

Da børnene fra Cirkus Flik-Flak forleden dag optrådte til deres forårsforestilling, ventede dem en særlig overraskelse. Det Odenseanske børne- og ungecirkus havde nemlig fået besøg af kunstnerparret Helle Abildgaard og Viggo Salting fra Kerteminde. Med sig havde de et maleri, som blev afsløret under forestillingen og overrakt til cirkusdirektøren Tommy Hardam og en flok glade børneartister. Det farvestrålende maleri viser en glad klovn, der midt i et akrobatisk nummer rækker armene i vejret. På billedet ses kun ét hoved, men faktisk fire ben, og det kunne Viggo Salting fortælle lidt mere om. Maleriet forestiller nemlig de to danske multikunstnere Erik Clausen og Leif Sylvester Petersen, som i 1970’erne og 1980’erne optrådte som gøglere med deres gadecirkus under navnet ”Clausen & Petersen”. Billedet var blevet til efter et besøg på Cirkusmuseet i Hvidovre, hvor de to kunstnere havde afleveret deres cirkusrekvisitter og i den anledning fortalte om deres cirkuseventyr.

Mens Petersen, nøjagtigt som på billedet, holdt sig lidt i baggrunden i Hvidovre og kun kort fortalte om cirkus, kom der mange flere ord fra Clausen, som afsluttede sin fortælling med at udbryde i ”Cirkus, det er sådan her”, mens han rakte armene i vejret, præcis som det kan ses på billedet.

Uanset om man kender til Clausen & Petersen, så vækker billedet glæde hos store og små. Det udstråler netop den begejstring, det sammenhold og det samarbejde, som børn, unge og voksne til dagligt oplever i Cirkus Flik-Flak.

Det flotte maleri vil fremover komme til at hænge i cirkusbygningen og ses bedst, når man efter ugens cirkustræning eller efter en af de mange forestillinger går ud af bygningen, og det forsikrer alle om, at ”Cirkus er sejt!”

klovn.gif (1460 bytes)

24. april 2023

Snowdrop. Nycirkusforestilling produceret af Rapid Eye. Set på Mungo Park Teater i Allerød 23. april.

Snowdrop er det engelske ord for vintergæk. På russisk er det betegnelsen for lig, der er pga. af en lavine eller andet har været begravet af sne og dukker op, når sneen smelter.

I januar 1959 tog ti russiske studerende på en lang vandre- og skitur i Uralbjergene. En vendte tidligt om på grund af smerter. Ekspeditionens leder var den 23-årige Igor Dyatlov. Efter flere uger uden en lyd fra ekspeditionen, slog de pårørende alarm, og et eftersøgningshold blev sendt afsted. Holdet fandt de studerendes telt, som var skåret op indefra. I løbet af de næste dage og måneder dukkede ligene af de studerende op rundt omkring på bjergsiden efterhånden som sneen smeltede. Det ene mere medtaget end det andet. Én var død af voldsomme skader på kraniet, to andre havde fået knust deres brystkasser og nogle lig var radioaktive. Der har siden være mange gisninger om, hvad der var sket: var det naturlige årsager som fx en lavine, var der noget kriminelt eller var der helt andre årsager.

Historien har fascineret den svenskfødte performer Samuel Gustavsson, der tidligere bl.a. har arbejdet for det svenske Cirkus Cikör. Han havde planlagt en rejse til området, men det forhindrede først en pandemi og senere en krig. I stedet har han nu skabt forestillingen Snowdrop. Den præsenteres som nycirkus, hvilket måske er en forkert betegnelse, da der ikke er nævneværdige artistiske elementer i forestillingen. Jeg vil snarere kalde den for moderne teater.

Forestilling indledes med, at Samuel Gustavsson fortæller lidt om baggrunden, assisteret af sin ven, tryllekunstneren og performeren David Tholander. Scenens gulv og bagvæg er dækket af et kæmpemæssigt hvidt lagen.

Langsomt bærer de to optrædende noget ind, der ligner ligposer. Den første viser sig at indeholde en bjørnesaks og den næste klædningsstykker fra de omkomne. Senere gennemspiller de ved brug af en omdrejelig tavle og to små papirtelte med stor hast et antal teorier om, hvad der er sket. En skov væltes af en svingende pose. Senere styrtbløder David Tholander ud af munden.

I slutningen af forestillingen er scenen fyldt med hængende elementer, og de to optrædende forsvinder i et glimt, der antyder ekspeditionens undergang.

Samuel Gustavsson og David Tholander, sidstnævnte stadig med spor af blodet

Det kan lyde lidt kryptisk, men forestillingen er ganske spændende. Også selv om den set med mine øjne ikke falder under kategorien nycirkus. Scenografi og lydbillede er imponerende.

Dramaturg & outside eye: Léna Rondé. Komponist: Pauline Högstrand & Ingvild. Scenografisk konsulent: Lisbeth Burian.  Rekvisitør & kostumer: Signe Beckmann.Teknik: Lasse Munk.

11. og 12. maj kan forestillingen opleves hos Dynamo i Odense. Det er måske producenten Rapid Eyes håb, at den senere kan sendes på turne andetsteds, også uden for landets grænser.

Tankevækkende, at der givet kulturstøtte til forestillinger som denne, der kun ses af nogle få tusinde tilskuere, medens de traditionelle cirkus med langt større tilskuerantal må klare sig uden støtte af offentlige midler!

klovn.gif (1460 bytes)

24. april 2023

International Cirkusdag 2023. Den internationale Cirkusdag World Circus Day fejres normalt 3. lørdag i april. I mange år har dagen her i landet været fejret af Danske Cirkusvenner i samarbejde med Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkus Baldoni. Det skete også i år, hvor man af hensyn til Baldonis turneplan havde skubbet markeringen fra 15. april til 22. april.

De, der fandt vej til Avedørelejren, oplevede et fint foredrag med Katja Enoch, hvor hun fortalte om sit cirkusliv og om sin far Haddy Enoch, der i 1977 genstartede Cirkus Dannebrog. Hun blev suppleret med indlæg fra den gamle artistagent mv. Jörgen Börsch og danske akrobaters grand old man Freddi Steckel.

Der var smil og højt humør, da cirkusprinssen Katja Enoch fortalte om sit eventyrlige liv

   

Både Jörgen Börsch og Freddi Steckel kunne supplere Katjas fortælling

Senere var det et underholdende bugtalershow med Preben Palsgård, hvor vi både oplevede hunden, gribben og de talende sko.

   

Prebens hund kunne spille på trompet samtidig med, at Preben spillede på mundharpe. Det kunststykke mestrede gribben Galle ikke

Preben og hans talende sko

Vi oplevede også den menneskelige bugtalerdukke, hvor bugtaleren holder en tilskuer i hånden og beder ham åbne munden, hver gang han trykker ham i hånden. Mange husker måske et filmklip fra Cirkus Benneweis 2002, hvor bugtaleren Willer Nicolodi havde Prins Henrik i manegen som dukke, og hvor prinsen morede sig kongeligt!

Preben præsenterede også sin talende hund: en rigtig levende hund, der kunne tale. Hundens mundbevægelser skyldes træning og ikke som man ser hos andre bugtalere en falsk underkæbe eller en ”snor”, der giver impulser til hunden. Imponerende!

Preben og den talende hund. Den er bedst til enstavelsesord!

Dagen sluttede med en festlig gallaforestilling i Cirkus Baldoni, hvor der var næsten fuldt hus.

Tøffe er årets klovn i Cirkus Baldoni. Her ses han sammen med Katja Enoch ved indgangen til teltet. (Katja er ikke med i Baldonis forestilling)

Forud for de nævnte arrangementer var der generalforsamling i Danske Cirkusvenner. De medlemmer af bestyrelsen, som var på valg, blev genvalgt.

Bestyrelsen består derfor uændret af

Kim Thanning Olsen, formand. Tillige medlem af bestyrelsen for Cirkusmuseet i Hvidovre

Ole Simonsen, næstformand. Tillige formand for Den Danske Cirkuspris

Søren Kastoft, kasserer

John Lington

Irene Hansen

Bente Puggaard-Müller

Som nye suppleanter valgte generalforsamlingen Joan Dansberg, Jacob Boas Leitisstein og Niels Erling Larsen. Du kan læse mere om foreningen på www.danskecirkusvenner.dk

klovn.gif (1460 bytes)

20. april 2023

Hvad koster det at gå i cirkus? Levende underholdning er på grund af lønninger til de medvirkende mv. altid dyrere end en biograftur. Men prisforskellen er faktisk ikke ret høj, med mindre du vælger de allerdyreste cirkusbilletter. Hos Nordisk Film koster en biografbillet typisk 125 kr. Her er en oversigt over priserne i de danske cirkus:

Cirkus Arena: fra 190 til 380 kr.

Cirkus Arli: fra 200 til 230 kr. Børn fra 180 til 210 kr.

Cirkus Baldoni: fra 240 til 330 kr.

Cirkus Mascot: Voksen 220 kr. Børn 170 kr.

Cirkus Trapez: Voksen 230 kr. Børn 170 kr.

Zirkus Nemo: fra 195 til 495 kr. 20 kr. dyrere fredag, lørdag og søndag.

Til sammenligning:

Billetter til Tivoli-revyen: fra 375 til 600 kr.

Billetter til Cirkusrevyen: fra 385 til 620 kr.

Billetter til musical Saturday Night Fever: fra 398 til 1.098 kr.

klovn.gif (1460 bytes)

20. april 2023

Cirkus Finlandia. Det store finske cirkus, som er kendt for programmer af høj kvalitet, startede sæsonen den 11.april. Turneen slutter i Helsingfors til oktober.

Som tidligere år har Lasse ”Bonbon” Nørager haft en finger med i spillet i forbindelse med forberedelsen af årets forestilling. Hans arbejdsopgave i Finland er dog lidt mere assisterende end når han sætter forestillinger i scene for Cirkus Arena. Finlandia-direktøren Calle Jernström er selv meget deltagende i prøverne, og de har en meget dygtig lysdesigner som ikke har meget brug for indspil fra Lasse. Til gengæld bruger han meget sine musikalske erfaringer og skriver arrangementer m.m. under prøveforløbet, og co-producerer med Calle, når der er behov for det.

I årets Finlandia-forestilling møder du:

Fodboldjongløren Helena Polach. Danskerne oplevede hende i Cirkus Benneweis 2012 og svenskerne i Cirkus Scott i 2013.

Helena Polach hos Benneweis i 2012. Foto Rud Kofoed/Ajour Press

Ignat Ignatov og hans datter Maria Cordwell-Ignatova med synkront udført skoleridt.

Johanna Enäsu med stigebalance. Du kan læse mere om den finske artist på www.sirkusjohanna.com

Johanna Enäsu. Pressefoto fra Cirkus Finlandia

Lusesita Farrell viser som catwoman et luftnummer i kæder, der bruges lidt i stil med strapater. Sammen med Matteo Farrell viser hun et fint og tempofyldt perch-nummer.

Liina Aunola optræder i vertikal seil og med cloud swing. Svenskerne har i flere sæsoner kunnet opleve hende i Cirkus Olympia: 2003, 2014 og 2018. Hun har også været hos Ringling i USA.

Marko Karvo & Vanessa med magi med duer og papegøjer. Danskerne så parret i Zirkus Nemo i 2013, 2015 og 2019.

Den elegante, mystiske finske fuglekonge Marko Karvo gør sin magiske entre. Foto fra Zirkus Nemo 2019. Fotograf: Rud Kofoed / Ajour Press

Michael Olivares er multiartist. Danskerne oplevede ham som jonglør i Cirkus Dannebrog i 2007. Han kommer fra Nicols familien og er slået ind på linjen som komiker. Bl.a. laver han et “komisk” vertical-jonglerings nummer med mikrofoner, hvor set ser ud som om 4-5 mikrofoner flyver rundt om ham, mens han prøver at synge i dem.

Michael Olivares og hans mikrofoner. Pressefoto fra Cirkus Finlandia

Klovnen Misha Usov. Danskerne oplevede ham ved Benny Schumanns klovnefestival på Bakken i 2005.

Misha Usov. Pressefoto fra Cirkus Finlandia

The Mesa Group på tårnline i to etager. Truppen har 4 medlemmer

Diorios-truppen med 5 ryttere i dødsgloben

Aleksi Martin optræder med armbrøst. Han har tidligere optrådt i svenske Cirkus Olympia under navnet Martii Peltonen.

Martti Peltonen med sine armbrøster i Cirkus Olympia i 2018. Foto: Martin Lasson Berglund

Sprechstallmeister er som tidligere år den finske Sebastian (Seppo "Sebastian" Tauriainen)

klovn.gif (1460 bytes)

19. april 2023

Majmøde i det svenske Cirkusakademi. De skriver:

Hej alla Cirkusvänner!

Välkomna till Cirkusakademiens månadsmöte i ”Stallet”, på Kaplansbacken 4 A-B, bredvid Kungsholms kyrka på Kungsholmen i Stockholm

LÖRDAGEN DEN 13 MAJ 2023 kl. 15.30 (obs! tiden)

Vår historiker Johan Vinberg kommer att berätta om

”NÖJESETABLISSEMANGEN KRING DJURGÅRDSSLÄTTEN VID FÖRRA SEKELSKIFTET”

Anmälan om deltagande till undertecknad senast den 11 maj 2023

Välkomna!

Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige

Hans Lindgren

Schreibstallmeister

Dalagatan 28 E

692 31 Kumla

Mobil 0706-230166

E-post: hans.k.lindgren46@gmail.com

 klovn.gif (1460 bytes)

14. april 2023

Den 16. april fylder Sonja Solberg, også kendt som the girl in the golden moon, 80 år. Som så mange andre danske artister fik hun sin debut hos professor Tribini på Bakken, hvor hun bl.a. arbejdede i trapez og var med i nummeret ’den oversavede dame’. I årene fra 1977 til 1987 optrådte hun flere sæsoner i Cirkus Arena og i Cirkus Skratt som Miss Sonja - the girl in the golden moon.

klovn.gif (1460 bytes)

14. april 2023

Cirkus Baldoni 2023 – Hit med Cirkus. ”Hit med Sangen” var et populært tv-program, som DR sendte i årene 2000 til 2004 med Amin Jensen som vært. Han havde kendte gæster i studiet, der ud fra enkelte ord skulle gætte en sang. I år har Cirkus Baldoni Amin Jensen som sprechstallmeister. De har derfor valgt at kalde årets forestilling Hit med Cirkus, selv om der måske ikke er mange børn, der har hørt om tv-programmet.

Der var premiere i Hillerød onsdag den 12. april på pladsen ved Kirsebær Alle. Ingen cirkus bruger længere den gamle Hillerød-plads ved campingpladsen (”Dyrskuepladsen”).

Allerede ved indgangen til teltet møder publikum Amin Jensen, der sammen med årets klovn Tøffe kontrollerer billetter. Tøffe foretager tillige en sikkerhedskontrol, der bl.a. afslører mobiltelefoner, der ikke er sat på lydløs.  En fiks måde at minde publikum om det med telefonerne!

Forestillingen begynder med, at Tøffe kommer på scenen, stadig med security-vest, og gentager det med telefonerne og har et gag med en ble til voksne. Kort efter kommer også Amin på scenen og byder velkommen.

Tøffe og Amin Jensen. Alle fotos Jacob Boas Leitisstein med mindre andet er anført

Første artistnummer er jongløren Nandor Varadi. Han kommer fra Ungarn og jonglerer med op til 7 køller samt med bolde og ringe. Entreen slutter med at han jonglerer med 3 tændte fakler. Han var senest hos Baldoni i 2010 og havde før det optrådt i det lille jyske Cirkus Krone.

Nandor Varadi

Dernæst kom Tøffe på scenen i en entre, bygget over Lille Per-figuren fra de oprindelig Far til Fire-film og med playback sange fra filmene. Han havde selvfølgelig også elefanten Bodil med.

Fra Tøffes Lille Per-entre

Næste nummer var med en artist, som vi ikke tidligere har oplevet hos Baldoni: ungarske Georgina Szotko i et nummer i det, der i fagsproget hedder Vertical Seil, dvs. et reb som hænger ned fra cirkuskuplen. Dejligt med et sådant nummer til afveksling fra de alt for ofte forekommende luftnumre, hvor artisterne hænger i tissue (gardiner). Amin Jensen sang til nummeret – hans flotte tenor passede fint til nummeret.

Georgina Szotko

Georgiana blev afløst af Tøffe, denne gang i en entre som Elvis, og igen med playback musik og slapstick-komik.

Tøffe som Elvis – the king of rock and roll

Efter et kort mellemspil fra gradinet med Amin Jensen og løven Leonardo var turen kommet til et af forestillingens absolutte topnumre: Martyn Chabrys musikalske lynomklædningsnummer.

Ikke alle quick-changenumre er lige hurtige, men Martyn klarer sine kostumeskift med lynets hast og spiller ind imellem på trommer, saxofon, xylofon og flasker. Hun var senest hos Baldoni i 2020 og før det hos Benneweis i 1998, 2005 og 2014. Så det er ikke første gang, hun har oplevet en landspremiere i Hillerød.

Martyns entre starter med, at hun i indirekte belysning slår på tromme med væske over trommeskindene

Martyn spiller på flasker

Hun siger selv, at hun er Made in Denmark. 9 måneder før hun blev født arbejdede hendes forældre klovnen Toto Chabri og fru Norah nemlig hos Benneweis i Cirkusbygningen i København. Hun har også tilbragt mange at sine børne-og ungdomsår i København, hvor Toto have 5 sæsoner efter at Martyn blev født. Og yderligere var hun som barn og ung med forældrene i Danmark, da de havde to sæsoner med Cirkus Benneweis’ telt.

Martyns entre sluttede med, at hun havde sin lille datter med på scenen, hvor også datteren foretog et hurtigt kostumeskift.

Mor og datter

Martyn er søster til Line Carol, der i størstedelen af sæson 2022 var hos Baldoni, og som du i juli i år kan opleve hos Lalandia i Rødby.

Et kort indslag efter Martyns nummer, hvor Amin fik hende til at vise en langsom udgave af et kostumeskift og jokede lidt med Me Too, kunne uden skade droppes, hvis Baldoni som det ofte sker efter en premiere vælger at stramme forestillingen lidt op. En senere entre med Amin Jensen, hvor han præsenterede nogle af de tegnefilmsfigurer, han for nogle år siden har lagt stemme til, kan også udgå uden større skade.

Martyns entre blev afløst af et udmærket adagio-nummer, udført af Nandor Varadi og ægtefællen Diana Boiachin.

Nandor og Diana

Der er tradition for, at Baldonis sprechstallmeister også har sine egne entreer. Så første nummer efter pausen er en entre med stand-up agtigt indslag, hvor Amin Jensen synger (han har en flot stemme), spiller på guitar og på mundharpe. Især den voksne del af publikum nød entreen.

Amin Jensen

Dernæst kom Baldonis husartister Janacek-familien på scenen under navnet Buffalo Family i en tempofyldt entre med piske, lassoer og knivkast.

Buffalo Family

En kort entre med Tøffe på hest gik over i Diana Boiachins nummer i hanging pole, også kaldet aerial pole. Nummeret blev på opfindsom vis indledt med, at spidsen af pælen hvilede på en art kugleleje midt på scenen, medens Diana udførte kunster på den skråtstillede roterende pæl. Den udmærkede entre sluttede med kunster i pælen, der hang ned fra teltkuplen uden at røre gulvet.

Diana Boiachin i hanging pole

Nu kom Tøffe ind, denne gang i en entre hvor han var på skovtur.

Tøffe på skovtur

Han blev afløst af Amin Jensen med Cirkus Baldonis maskot: bugtalerdukken Leonardo. Entreen var noget nedkortet i forhold til tidligere år. Amin har da heller ikke samme rutine som bugtaler og dukkefører som sidste års sprechstallmeister Peter Nørgaard.

Amin Jensen og Leonardo

Forestillingens sidste artistnummer var 16-årige Kaya Janacek med rola rola. Vi har set nummeret før, men han er et klart supertalent og nummeret bliver bedre og bedre.

   

Supertalentet Kaya Janacek. Fotos hhv. Jacob Boas Leitisstein og Ole Simonsen

I finalen mødte man blandt andet Martyn Chabry, Amin Jensen og Kelly Janacek i en festlig entre med trommer, som Tøffe også gerne ville blande sig i.

Finale med trommer.

Tøffe vil også gerne spille med! Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitissteins fotos fra forestillingen

René Mønster Baldoni er ikke på scenen i årets forestilling, men takkede selvfølgelig af ved premiereforestillingen. Foto: Ole Simonsen

klovn.gif (1460 bytes)

12. april 2023

Flotte anmeldelser til Cirkus Arena. Det er svært at få medierne til at anmelde cirkusforestillinger. De landsdækkende aviser ignorerer helt cirkusforestillinger, og det er kun få regionale aviser, som mener at det er af interesse for deres læsere. De små cirkus får slet ingen omtale. Cirkus som Arena og Nemo kan håbe på en vis omtale i enkelte regionale aviser samt om omtale i netmedier. Flere af de sidste har omtalt Arenas forestilling og været begejstrede. Sitet Teateranmeldelser givet forestillingen 6 stjerner. Hos Out & About, ISCENE og Københavnerliv er det blevet til 5 stjerner. Hos MortenHede og Scenekanten blev det til 4 stjerner. Her på siden giver vi ikke stjerner, men nøjes med af konstatere at årets forestilling viser Cirkus Arena i topform. – Foto: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se flere at hans fotos fra Arenas forestilling.

klovn.gif (1460 bytes)

11. april 2023

Cirkus Brazil Jack 2013 - Flot og tempofyldt show. Det store svenske Cirkus Brazil Jack havde premiere på Møllepladsen i Malmø den 7. april. Lige som i 2022 præsenterer direktøren Trolle Rhodin III en flot og tempofyldt forestilling, som inkl. pause varer omkring 1 time 45 minutter. De bruger ingen sprechstallmeister. I stedet går det ene nummer hurtigt over i det næste, ikke mindst i forestillingens 1. afdeling. God lyd og flot lys. Lige som i 2022 er musikken forudindspillet, men den passer godt til numrene.

De gennemgående figurer er lige som i 2022 Wolf-brødrene. Den høje og muskuløse David og hans noget mindre storebror Richard. De indleder forestillingen med den kendte klappeentre og har senere en række komiske repricer. Ikke mindst børnene elsker dem!

Det er brødrene David og Richard Wolfs 5. sæson hos Brazil Jack 

Trolle Rhodin byder velkommen. Bortset fra hans velkomst og afslutning er der næsten ingen speak i forestillingen, og artisterne præsenteres ikke ved navn.

Første artistnummer efter direktørens velkomst var et imponerede flot nummer i hanging pole, udført af Daniil Byriukov, som vist nok kommer fra Ukraine. De senere år har han blandt andet arbejdet i det tyske Cirkus Flic Flac. Han er gift med Jenny Kastein, som er datter af de ene af Flic Flacs grundlæggerne Lothar Kastein. Nogle huske måske Lothars tårnlinenummer fra et par sæsoner hos Benneweis i 1980’erne. I sin hanging pole viser Daniil flere af de tricks, som man ser i Chinese Pole, hvor masten står på jorden. Som nævnt et flot nummer. Hvis man i Sverige som i Danmark havde en pris til årets bedste nummer, burde Daniil komme i betragtning!

   

Daniil Byriyukov

Næste nummer var Jessyka Jasters med et antipode-nummer, hvor hun med fødderne jonglerer med op til fire tørklæder. Nummeret sluttede med, at hun blev hejst op under cirkuskuplen, medens hun jonglerede med fire tørklæder. Særdeles spektakulært!

   

Jessyka Jasters

Efter en kort reprice med David og Richard Wolf som fiskere, kom endnu et spektakulært nummer: Susan Jasters i aerial net, hvor hun flere gange blev dyppet ned i et kæmpemæssigt badekar midt i manegen. Det har normalt være svært at vise sådanne numre i et turnerende cirkus, idet et kæmpekar med vand vejer alt for meget til, at rekvisitørerne kan bære det ind. Brazil Jack har løst problemet ved at anbringe badekarret på en lille fjernstyret blokvogn, se foto.

Susan Jasters i sit ”badekar”

Så var Wolf-brødrene tilbage, denne gang med entreen, hvor David hælder vand op i en hat, som han derefter tager på hovedet uden at blive våd. Da Richard prøver det samme, vælter vandet ud af hatten.

Vi blev i den spektakulære afdeling: Under navne Duo Ice viste Daniil Byriukov og Jenny Kastein som sidste nummer før pausen et fint adagio og hånd til hånd nummer. Anbragt under en kæmpemæssig bruser højt under teltkuplen, hvorfra vandet væltede ned på det podie, de optrådte på! Imponerende! Podiet var udstyret med et afløbsanlæg, der løbende pumpede vandet væk fra podiet.

   

Jörgen Börschs aflange fotos viser hele vandstrålen

Nærbillede af Duo Ice

Første nummer efter pausen var flyvende trapez. Trolle Rhodin har sammensat en helt ny trup, som optrådte under navnet Flying Brazil Jacks. De 4 medlemmer – en fanger og 3 flyvere (2 mænd og en kvinde) – viste de traditionelle tricks som salto, dobbelt salto og dobbelt passage. Et par forsøg på at udføre den svære 3-dobbelte salto mislykkedes ved premieren, og flyveren havnede i nettet. Det er de færreste truppe, der hver eneste gang kan udføre den tredobbelte salto. Som i mange trapeznumre sluttede det med den ene flyvers ”dødsspring”, hvor han med fødderne hænger i en trapez og så lader sig falde ned i nettet.

Den dobbelte passage

”Dødsspringet”

Meden sikkerhedsnettet blev taget ned var Wolf-brødrene i manegen som ”rekvisitører”. Entreen sluttede med, at de skulle forbinde et jordkabel med elkabel, som hang ned fra teltkuplen. I forsøget på at nå kablet så man mange af de gags, som kendes fra deres komiske trapezentre. Til sidst fik David selvfølgelig stød, så hårene rejste sig på hoveder af ham! (Selvsagt ikke er rigtigt stød).

Wolf Brothers

Næste nummer var tempojongløren Sonny Caveagna, som jonglerede med kegler, bolde og ringe. Ringene kunne endda skifte farve! (De havde forskellig farve på hver side, så farveskiftet skete når han fik vendt dem).

   

Sonny Caveagna

Dernæst var Wolf-brødrene igen i manegen, nu i deres kendte kaskadørentre, hvor de er klædt ud som skotter. Et sådant bord-nummer gør altid lykke.

Wolf Brothers

Forestillingens sidste nummer var Diorios truppen med deres dødsglobe. Det tog lidt tid at få den store globe ind i manegen. Der var op til 4 ryttere i globen, hvis overdel kunne løftes, så der var en rytter for neden og tre for oven. Ikke mindst unge mennesker holder af at se de modige stuntmen race rundt i denne moderne version af en markedspladsernes dødsdrom. For resten var en af rytterne en kvinde – lidt usædvanligt i sådan en trup. - Diorios truppen har flere enheder. En anden af disse er i år hos Cirkus Arena i Tyrkiet.

Diorios-truppen

I forbindelse med finalen viste Trolle Rhodin sin færdighed som ildspyende fakir

 klovn.gif (1460 bytes)

10. april 2023

Cirkus Arena i Tyrkiet. Som nævnt her på siden den 31. marts har Cirkus Arena sommeren over en stationær enhed i feriebyen Side i Tyrkiet. Teltet er det gamle rød/gule Arena-telt, som de brugte frem til 2019.

Cirkus Arena skriver: ”Skal du på ferie til Tyrkiet, kan du således nu besøge Cirkus Arena - selv hvis du allerede har set vores forestilling i Danmark i år. For det er et nyt og unikt show, der er skabt specielt til Tyrkiet, som vil spille i de kommende måneder i feriebyen.

Så kombiner din ferie med en uforglemmelig aften i cirkus' magiske verden.”

Du kan læse mere på www.arenasirkshow.com og se kort videoklip fra teltopstillingen på www.youtube.com/watch?v=JqRb9S0vyOc

Du kan se et kort videoklip fra forestillingen på www.facebook.com/cirkusarena/videos/1433652437455025 . Flere videoklips og fotos på www.instagram.com/arenasirkshow

 klovn.gif (1460 bytes)

10. april 2023

Cirkus Rhodin 2023. Martin Lasson Berglund har set det lille svenske cirkus og sendt mig billederne nedenfor. Martin skriver: ”Jag tycker att Cirkus Rhodin var klart sevärd. Jag tänker utifrån 150kr och jämför man Bambino og Popcorn som också tar ca 150kr så är Rhodin mycket bättre.  Här finns också en glädje som strålar igenom och det är fint att Simona som är så drivande.” (Bambino og Popcorn er to små tyske familiecirkus, som de seneste år har turneret i Sverige).

   

Tv. Cirkus Rhodins telt. Th. ejeren Diana Rhodin med ponyer

Den unge danske trapezstjerne Nynne Hulsig Samuelsen. Det er hendes 2. sæson med Cirkus Rhodin. Hun er trænet af Isabella Enoch Sosman fra Cirkus Trapez.

   

Simona Rhodin, datter af Diana Rhodin og hendes sambo

 klovn.gif (1460 bytes)

7. april 2023

Cirkus Arena i topform. Årets forestilling, som hedder Cirkus ifølge Julie og Bubber 3, præsenteres lige som sidste år af sangerinden Julie Berthelsen og tv-værten og entertaineren Bubber. Og med mindre indbyrdes snak mellem de to end sidste år, hvor flere mente at der var lidt for meget snak. I år går det meget bedre for makkerparret med at præsentere artisterne og ikke blot sig selv. Men selvfølgelig – og heldigvis – bliver der tid til at høre Julie synge i den dejlige forestilling, som der er godt flow i.

Cirkus Arena på Bellahøj

Første nummer var lidt utraditionelt et illusionsnummer, fremført af den italienske tryllekunstner Jimmy Saylon og hans 3 assistenter, hvoraf den ene er den kvindelige partner fra Duo Costache. Et traditionelt nummer, hvor assistenterne forsvandt i eller kom frem fra diverse kasser. Til sidst var det Jimmy selv, der forsvandt i en kasse, for så senere at dukke frem øverst på gradinet. Jimmy Saylon optrådte sidste år i Cirkusland i Slagelse.

I Jimmy Saylons sluttrick kommer han ind i en kasse, der bliver hejst op under cirkuskuplen. Kassen viser sig senere at være tom, og Jimmy dukker op øverst på gradinet. Foto: Ole Simonsen

Dernæst velkomst ved de to værter, der sang Cirkus Arenas kendingssang ”Cirkus, cirkus, cirkus er i byen”.

Første artistnummer var den elegante unge linedanser Steven Ferreri, som mestrer alle de tricks, en dygtig linedanser skal kunne. Herunder den forlæns salto, som er meget sværere end den baglæns, fordi man ikke kan se linen før man lander, samt spring gennem en ring med knive. Han er søn af linedanseren Miguel Ferreri, der var hos Benneweis i 2009, og som har oplært ham. Steven har tidligere haft en sæson hos Cirkus Trapez.

Spring gennem ring med knive. Foto: Jacob Boas Leitisstein.

Herefter var der en kort komisk trylleentre med husklovnen Jimmy Folco bistået fru Claudia.

Jimmy og Claudia. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Derefter var der action: knivkasteren og armbrøstskytten Giacomo Sterza og hans kone Elena Busnelli, der under navnet The Jaster viste et flot nummer som sluttede med, at Giacomo med sikkerhed placerede knive rundt om Elena, som var spændt fast til en hurtigt roterende drejeskive. Flot! Parret var hos Benneweis i 2011, og de holder den høje standard fra dengang.

The Jasters. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Nu mødte vi den unge svenske luftartist David Hammarberg, der viste et flot nummer i tissue med mange ”rulninger” ned. Ekstra spektakulært i et telt med så stor telthøjde som Arenas. Medens han viste sit nummer sang Julie Berthelsen League of light, som indbragte hende en 2.plads ved det danske Melodi Grand Prix i 2019. David er en alsidig artist, og hans mest spektakulære nummer er en trapezentre i bungee-elastikker. Nogle undrede sig over, at det ikke var det nummer, Arena brugte, men det elegante tissue-nummeret passede perfekt til Julies sang.

David Hammarberg. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Dernæst oplevede vi en klovneentre, som jeg ikke har set de sidste mange år: bolchekoger entreen, hvor man laver bolcher i en hat, lånt af en tilskuer. Vist nok en af August Miehes entreer. Hos Arena blev den fremført af Jimmy Folco sammen med Bubber og Julie. Fremragende, at man på den måde oplevede en klovnetrio, og herligt at gense en god entre, som ikke vises i tid og utide.

Dejligt at opleve den gamle bolchekogerentre. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Sidste nummer før pausen var et nummer i dødshjul, udført at to medlemmer af Ortiz-truppen. Det var højt tempo på hjulet. Nummeret sluttede som altid med, at den ene artist var ”motor”, medens den anden løb på ydersiden af sit hjul og både sjippede og løb med bind for øjnene. Entreen sluttede med mange vildt høje spring. Artisten mestrede dog ikke den kolbøtte, som Crazy Wilson Duo Vanegas er berømte for. Men bestemt et superflot nummer i dødshjulenes superliga. Efter nummeret forklarede Bubber lidt overflødigt, hvorfor det kaldes dødshjul. Ingen grund til på den måde at reklamere med farligheden: Vi kommer i cirkus for at se artisteri og ikke for at være nervebidende nervøse på artistens vegne. Dødsulykker i dødshjul er i øvrigt – heldigvis – en sjældenhed.

Los Ortiz i dødshjul med vildt høje spring. Pressefoto fra Cirkus Arena

Første nummer efter pausen fra heste: 6 flotte hvide arabere fremført af Karsten Berdino. Entreen sluttede med fem – eller var det 6? – ponyer i manegen, noget der altid vækker jubel hos den yngre del af publikum. Julie sang under nummerer: først Jesus og Josefine og under ponyentreen Kim Larsens Vi er dem de andre ikke må lege med. Især den sidste sang passede perfekt til entreen.

Karsten Berdino med araberhestene. Foto: Jacob Boas Leitisstein

«Vi er dem de andre ikke må lege med». Foto: Ole Simonsen

Nu kom Jimmy Folco i manegen samme med 4 frivillige børn fra publikum. De 4 børn morede sig herligt. Det samme gælder ikke altid voksne, som slæbes i manegen. Entreen var den kendte stoleleg, hvor Jimmy med en skumgummikølle jagtede taberne ud og selvfølgelig selv endte som taber og blev jagtet ud af den sidste dreng.

Nu var tiden kommer til gamle kendinge: Vita og Leonardo Costache. Vi har tidligere oplevet dem både med et luftnummer og et nummer med perch. I år viser de et luftnummer med mundbid, hvis klimaks er, når Leo bærer Vita siddende på en motorcykel! Spektakulært! Og imponerende med en sådan tandstyrke. Entreen slutter med et trick, hvor der er Vita, som med mundbid bærer Leonardo.

Det kræver stærke tænder at bære sin kone på denne måde! Foto: Jacob Boas Leitisstein

Her er det fru Vita som bærer Leonardo. Begge bruger mundbid! Foto: Ole Simonsen

Efter en kort entre med Jimmy Folco, der var for genert til at sige, at han var forelsket i Julie og fik bistand af en syngende Bubber (Julie synger nu bedre end Bubber!), var det tid til et jonglørnummer.

Benny Berdino er selv gammel jonglør, og der har vist altid været jonglører med i hans forestillinger. I år Michael Ferrari. Hvor sidste års topnavn Alan Sulc bounchede boldene ned i et podie, kastede Michael dem op i luften og endte med at have 10 bolde i luften. Fantastisk! Og noget der har fået ham optaget i Guinness Rekordbog. Første forsøg på de 10 bolde kiksede. Det er jeg ret sikker på, at det gør ved hver eneste forestilling i årets løb. Det er ikke ualmindeligt, at en artist før et svært trick laver et ”fake” kiks. Det giver ekstra applaus når det lykkes. Som noget nyt og originalt faldt boldene efterhånden som Michael skulle bruge dem ned fra en kasse højt under cirkuskuplen. God ide! Normalt er det en assistent, som kaster dem til jongløren. Michael Ferreri var senest hos Arena i 2015. Han er storebror til linedanseren Steven Ferreri.

Verdensjongløren Michael Ferreri. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Forestillingens sidste nummer var den 7 mand store tårnlinetrup Los Ortiz. Bubber fortalte, at de havde fået en sølvklovn ved cirkusfestivalen i Monte Carlo. Det er nu ikke helt korrekt, men to af truppens medlemmer har fået en sølvklovn som medlem af en anden tårnlinetrup. Tårnlinenumre regnes blandt de farligste cirkusnumre. Det var derfor godt, at der i manegen under linen var anbragt en kæmpemæssig oppustelig gummipude. Der blev nu ikke brug for dem, selv om et par medlemmer kiksede i deres spring – de nåede, som de er trænet til ved at sådant kiks, at gribe fat i linen med hænderne. Sluttricket var den berømte og farlige 7 mands pyramide, som vi ikke tidligere har set i Danmark. Betrykkende, at den kvindelige artist øverst på pyramiden havde en lounge på. Men gangen hen over linen forløb uden uheld.

Den svære og farlige 7-mands pyramide. Pressefoto fra Cirkus Arena

Forestillingen blev lige som i 2022 akkompagneret af et særdeles velspillende 6 mand stort orkester fra Polen.

Fra finalen, hvor Benny Berdino som altid ved premiere kom i manegen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Jeg giver ikke som dagsbladsanmelder stjerner til en cirkusforestilling. Men kan dog tilføje, at jeg ikke er helt uenig med den gamle dagbladsanmelder Per Schultz-Knudsen, der i Fyens Stiftstidende og Københavnerliv gav forestillingen 5 ud af 6 mulige stjerner. Det samme som Rie Hammer i ISCENE. KIik her for link til sidstnævnte anmeldelse.

klovn.gif (1460 bytes)

6. april 2023

Olympisk Olympia-premiere ! Jörgen Börsch så premieren i Oskarström lørdag 1. april og skriver:

Kort sagt/skrevet: Natascha & Niklas Bengtsons 2023-Olympia-forestilling er helt på toppen. 

Premieren i Oskarström lørdag 1. april forløb med fuldt telt af betalende, lokalt publikum ! Udførligt referat bringes senere.

Fordi hula hoop og rulleskøjte-numrene med Duo Drive kun er med i forestillingen t.o.m. fredag 14. april, bør de nævnes her. Numrene er værd at rejse efter for at nyde:

Duo Drive kommer fra Ukraine og remplacerer i 2 uger Michael Rener, der skal vise hhv. Piske-/Lasso- og Knivkaster-numre. Duo Drive skal videre til Korea. De præsenterer et originalt kostumeret og usædvanligt opbygget Hula Hoop nummer med virkelig overraskende og morsomme kunster.

   

Smartphone-fotos, taget af Jörgen Börsch

Rulleskøjte-nummeret er, bevares, mere traditionelt (smartphone-kameraet gik i udu !), men vældig kvikt, harmonisk og effektfuldt.

Olympias forestilling kan glimrende ses 2 (og flere) gange. Og så får man yderligere Duo Drive i tilgift, om man tager dertil nu senest kommende fredag! Klik her for at se turneplanen for april.

Den svenske cirkusven Martin Lasson Berglund har også set forestillingen og skriver:

Cirkus Olympia 2023

Det var cirkuspremiär i Oskarström den 1 april och tältet fylldes av en förväntansfull publik! Det var roligt att se så stor publik även i år på premiärdagen!

I år har man två engagerade svenskar (förutom familjen själv) i manegen. Det är Frida Evelina Persson som utför luftakrobatik i ring och clownen Nalle. Båda två är nya för Olympias cirkuspublik. Det märks att att Frida Evelina Persson har erfarenhet och hon gör ett mycket fint nummer. Nalle gör flera olika entréer och han har förmågan att knyta band med barnen på premiärföreställningen. Nalle har tidigare bl.a. haft en egen turné där han uppträtt som clown runt om i Sverige.

Familjen Lagroni är tillbaka (2019 hos Olympia) och utför sitt roliga kaskadör- och välutförda antipodistnummer. Nytt för i år är att sonen Nicolas utför jonglering på ett exemplariskt sätt.

Henrika Bengtsson visar upp cirkusens hundar i ett nytt nummer med ny musik och nya kostymer liksom sonen Niklas som visar upp svart och vita hästar i ett nytt sammansatt nummer.

Inom kort kommer också ett spännande nummer från en av Roncallis produktioner och då byts Duo Drive ut som nu gör rullskridskoakrabtik.

Olympia är i dag en av få cirkusar i Europa som har musiker, i år tre stycken som tillsammans med förprogrammerad musik bidrar till stämningen i tältet. Nytt för i år är ett ljussystem som verkligen gör skillnad! Med starkare showteknik i tältet så blir det nu ännu bättre.

klovn.gif (1460 bytes)

4. april 2023

Cirkus Arli i Hopla. Der var 43. gang, det lille cirkus havde landspremiere på Møllebakken i Fløng. Og 40 år efter, at Bettina Arli netop på denne plads havde sin cirkusdebut. Ikke i den rolle som sprechstallmeister, som hun har haft de seneste mange år, men stående foran skydeskiven i et knivkasternummer, hvor Martin placerede knivene – heldigvis uden at ramme hende.

Cirkus Arli på pladsen ved Møllebakken i Fløng. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Årets Arli-forestilling er en af deres allerbedste. Som altid med elegant kostumer og afviklet i et tempo, så ingen keder sig eller forlader teltet, før forestillingen er slut. Noget man undertiden oplever i andre cirkus. Bedre at en forestilling som hos Arli varer 1 time og 45 minutter, end at varer langt over to timer og børnefamilier tænker ”er det ikke snart forbi”.

Alle årets artister har tidligere optrådt i Cirkus Arli. Men i år med nye kostumer til både artister og rekvisitører og med nye numre eller numre, der ikke var været vist de seneste år, og har fået en opdatering. Så det virker bestemt ikke som en genbrugsforestilling.

Meget opfindsomt er der lige inden forestillingen en humørfyldt speak, hvor Alexander Arlis svigerfar, skuespilleren Troells Toya, minder om at slukke mobiltelefonerne, at rygning er forbudt i teltet og viser hvor de 3 nødudgange er.

Forestillingen starter med den kendte klappeentre, udformet som en konkurrence mellem Alexander og Francesco Fratellini. God ide, og heldigvis ikke så langtrukkent, som man oplever ved andre versioner af entreen.

Alexander og Francesco. Foto: Ole Simonsen

Det går over i et herligt charivari med alle de medvirkende bortset fra Martin og Bettina Arli. Vi oplever bl.a. formationsjonglering med store ringe, tovtrækning og en sjippeentre.

   

Charivari. Foto: Ole Simonsen

Dernæst byer Martin Arli velkommen i nyt og flot blåt dress og præsenterer forestillingens sprechstallmeister Bettina, som også er iført et elegant og helt nyt dress med pailletter. Bettina formår som altid det, der er en sprechstallmeisters opgave: at præsentere og støtte artisterne. I nogle cirkus oplever man undertiden, at sprechstallmeisteren gør mest ud af at præsentere sig selv.

Bettina og Martin Arli. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Efter et kort gag, hvor Martin placerer et æble under en hat og fjerner det uden at røre hatten, kommer en trylleentre, udført af den dansende Jelena Vasiljeva. I mange år var det Martin, der stod for Arlis tryllenumre. Men Jelena gør det meget charmerende, også selv om flere tricks er kendt fra Martins entreer, fx tricket med den uudtømmelige vandkrukke.

   

Magiske Jelena. Fotos hhv. Ole Simonsen og Jacob Boas Leitisstein

Nu kommer der en stor kuffert på scenen. De rummer en slaskedukke, som Francesco med større eller mindre held forsøger at få til at optræde. Et herligt komisk kaskadørnummer. Utroligt hvad han, sidst i nummeret bistået af Alexander, kan få dukken til. Dukken viser sig til sidste at være levende: Francescos partner Sarah Floress.

Slaskedukken. Foto: Ole Simonsen

De bliver afløst af Adrian og Jenniffer Ramos i et flot nummer i strapater, hvor det undertiden er Jennifer der bærer sin mand. I de fleste andre strapat-duoer er det manden, som er den bærende kraft.

Duo Ramos i strapat. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Herefter følger en kort entre med Francesco, der absolut vil spille radio – hans version af den kendte du må ikke spille her-entre.

Bettina, Francesco og hans radio. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Sidste nummer inden pausen er et nummer, som aldrig før har været vist hos Arli: et imponerende og spektakulært lasershow udført af Sergejs Polupans. Her i landet har den slags vist kun været vist hos Benneweis i Cirkusbygningen i 1990 og hos Arena i 2017.

   

Fotos: Ole Simonsen

Første nummer efter pausen er Skating Ramos (Adrian og Jennifer) med et rulleskøjtenummer som byder på alt det, er flot nummer skal vise. Og heldigvis uden til sidst at slæbe en tilskuer op for at gøre ham rundtosset ved en svingtur – noget der undertiden ødelægger flowet i en forestilling.

Skating Ramos. Foto: Ole Simonsen

”Vil I se klovne,” spørger Martin Arli. Og selvfølgelig vil vi se klovne! Francesco og Alexandro (alias Alexander) med en opdateret udgave af den bokse-entre, de havde stor succes med i 2020. En sæson, som pga. coronaen var noget forkortet og med loft over tilskuerantallet.

Francesco med boksebold. Foto: Ole Simonsen

Næste nummer bringer os igen i luften: Sarah Florees viser sine færdigheder i det, som i fagsproget hedder en aerial ring.

Luftens dronning Sarah Florees. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Herefter kommer en kort magisk entre med Jelena Vasiljeva, hvor hun på magisk vis kommer ind og ud af er ”bur” af ringe.

Sidste nummer i forestillingen er den alsidige Francesco, nu på monocykel. Nummeret ender med, at han med venstre fod slynger tallerkener, kopper og en teske op på en flad hat, han bærer på hovedet. Man forstår fuldt ud hvorfor klovnen og multiakrobaten Francesco sidste år fik Talentprisen fra Den Danske Cirkuspris!

Supertalentet Francesco. Foto: Jacob Boas Leitisstein

I Grand finale kom alle 9 medvirkende på scenen og modtog velfortjent stående applaus. Farmor og farfar Bettina og Martin havde også børnebørnene med på scenen: Jamie på 1 år og Noah på 2 år. Efter forestillingen tullede de to børn rundt på scenen som i en kæmpemæssig kravlegård sammen med bl.a. Francesco og Sarahs datter.

Grand Finale. Martin holder barnebarnet Noah i hånden. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se flere af Jacobs billeder.

3 generationer: Bettina, Jamie, Martin, Noah og Alexander Arli

klovn.gif (1460 bytes)

3. april 2023

Et dødsfald: Dario Campeotto. Sangeren Dario Campeottto afgik ved døden 1. april 2023 efter længere tids sygdom. Han blev 84 år. Ud over som sanger var han kendt som skuespiller. Blandt andet havde han spiller kaptajn von Trapp i Sound of Music på Amager Scenen og været med i flere revyer samt i flere danske film. Dario havde også en enkelt sæson i cirkus: i 2005 var han sammen Søs Fenger sprechstallmeister hos Cirkus Arena, da de fejrede deres 50-års jubilæum. Mange har måske stadig CD’en med sange og musik fra forestillingen. Dario havde et tæt venskabsforhold til Benny Berdino, der da også nåede at besøge ham en af de allersidste dage og tage afsked med sin mangeårige gode ven.

Rud Kofoed tog dette fine foto af Dario Campeotto, da han sang for Benny Berdino ved dennes 70-års fødselsdag i 2016. Klik her for videoklip med sangen

Dario sammen med Benny, Kim Kenneth og Jessica Caveagne ved Bennys 75-års dag 3. august 2021

klovn.gif (1460 bytes)

3. april 2023

Jasters-familien er godt repræsenteret i årets forestillinger. Hos Arena i Danmark møder du knivkasterparret The Jasters alias Giacomo Sterza og hans kone Elena Busnelli. Hos Brazil Jack i Sverige møder du parrets to døtre: Susan Jaster i et luftnummer og lillesøster Jessyca Jaster som fodjonglør. En entre hun også viste hos Brazil Jack i 2016, hvor hendes forældre også var med i forestillingen. Med sig hos Brazil Jack har Jessyca sin boyfriend, den italienske jonglør Sonny Caveagna. 

klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2023

Pippi på Cirkus. Sidste sommer så mere end 55.000 personer den nyskrevne cirkusmusical om Pippi Langstrømpe i Cirkusbygningen på Djurgården i Stockholm. Den var skrevet af Björn Ulvaeus fra ABBA i samarbejde med Tilde Björfors fra Cirkus Cikör. Med så flot et billetsalg er det oplagt, at musicalen sættes op igen i år, vist nok med lidt småjusteringer. Der er premiere 29. juni og forestillingen spiller frem til 18. august.

Cirkus Cikör skriver:

Visst har Djurgården känts tomt? I sommar återvänder äntligen Pippi på Cirkus, med premiär den 15 juni. Efter att ha spelat för över 55 000 personer förra året är vi minst sagt peppade på Pippi 2.0. Två datum har lagts till under premiärveckan, och det verkar som att många redan har planerat färdigt semestrarna – biljetterna går redan åt i rykande fart!

 klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2023

Camilla Frimann 50 år. Mandag den 3. april fylder Camilla Frimann, direktørfrue fra Cirkus Baldoni, 50 år.

Når Camilla Frimann ikke er på turne med Cirkus Baldoni, bor hun i Tureby på Midtsjælland. Hun er født i Glostrup, hvor hendes far Bent Frimann sammen med hendes onkel drev en frisørforretning, som de havde overtaget efter hendes farfar. Hendes faster Addie Jepsen var kendt som søløvedomptør, og Camilla besøgte hende som feriebarn, da Addie var på turne med Cirkus Merano i Norge, med Cirkus Finlandia i Finland og med Cirkus Arena i Danmark. Bortset fra disse besøg var der intet som tydede på, at Camilla ville havne i cirkusbranchen. Efter skolegang kom hun i 1992 i lære i tøjbutikken Deres og arbejdede efter at være udlært i tøjbranchen frem til 1998. Så skiftede hun og blev kontormedarbejder hos De Gule Sider, der udgav telefonbøger og drev nummeroplysningstjenester på internettet. I 2011 gik De Gule Sider konkurs, og Camilla blev ansat hos DONG. Et job, hun beholdt, til hun i 2016 blev ansat i Cirkus Baldoni, hvor hun i dag danner par med direktøren René Baldoni. Hendes chef hos DONG var målløs, da hun valgte at skifte til den lidt usikre cirkusbranche. Men Camilla følte sig tiltrukket af cirkuslivet, og det gør hun stadig. I dag varetager hun en lang række administrative opgaver og er heller ikke bleg for at løse praktiske opgaver. Fx kører hun en af lastbilerne, og om nødvendigt svinger hun også kost og spand i toiletvognen! Hun glæder sig over, at de senere sæsoner har været gode for Cirkus Baldoni. Som René føler hun sig sikker på, at der både er plads til og behov for et mellemstort cirkus som Baldoni.

Den runde dag fejres med prøver, da Cirkus Baldoni er i fuld gang med at gøre klar til årets forestilling, der har premiere i Hillerød 12. april med forpremiere 10. april. Men Camilla fylder ikke rundt uden et brag af en fest. Den holdes i teltet, når sæsonen er skudt i gang.  

klovn.gif (1460 bytes)

31. marts 2023

Et dødsfald: Björn Vinberg. Den svenske journalist og cirkushistoriker Björn Vinberg sov stille ind den 29. marts. Han blev 90 år. Han var medstifter af det svenske Cirkusakademi og var i mange år knyttet til det svenske formiddagsblad Expressen, i en periode som nöjesredaktör, herunder med ansvar for omtale af bl.a. cirkus. Han var medforfatter til flere bøger om cirkus. Han efterlader sig sønnerne Johan og Olle Vinberg.

Björn Vinberg

 klovn.gif (1460 bytes)

31. marts 2023

Cirkus Arena i Tyrkiet. Cirkus Arena har i nogen tid arbejdet på at vise forestillinger i en af feriebyerne ved den tyrkiske middelhavskyst. Og nu bliver det til noget. Pressechefen Kristoffer Ditlevsen fortæller:

Der er premiere i feriebyen Side i Tyrkiet lørdag 1. april. Byen ligger mellem Alanya og Antalya. En stor cirkusproduktion med bl.a. Diorios-motorcyklerne i The Globe of Death, dødshjul, Alan Sulc, José Michel Clowns, kanonkonge, luftnummer, håndstand m.m.

Sara Maria Franch-Mærkedahl er sprechstallmeister i forestillingen.

Forestillingen spiller i vores store telt med plads til 2.400 publikummer på pladsen i Side frem til september.

Blandt de optrædende er bounching-jongløren Alan Sulc, som var den artist der i 2022 fik størst største applaus i Cirkus Arenas forestilling. Kun 14 år gammel fik han i 2004 en bronzeklovn i Monte Carlo og var samme år på turne med Cirkus Benneweis. I 2019 var han i Cirkus Arli.

I dag er Sara Maria Franch-Mærkedahl mest kendt som vært i TV2 Vejret. Men hun har før prøvet af være sprechstallmeister, nemlig i Arenas 2016-forestilling Vild med Cirkus. Der løste hun opgaven sammen med Patrick Berdino og James Sampson. Alle tre havde været med i tv-programmet Vild med dans, som Sara Maria endda vandt i 2014! Foto: Cirkus Arena / Christian Warrer

Side er en by på den sydlige Middelhavskyst i Tyrkiet, også kendt som den tyrkiske riviera. Den ligger nogenlunde midtvejs mellem Alanya og Antalya, som er et kendt og elsket charterferiemål for solhungrende danskere.

klovn.gif (1460 bytes)

31. marts 2023

Benny Schumann. Jørgen Lorenzen overværede filmforedraget på Cirkusmuseet i Rold, 30. marts kl. 19 og skriver:

Der var mødt 30 tilhørere op. De fik et levende foredrag med underlægningsmusik, mange billeder og filmklip.

Fotos: Anny Schaldemose

Benny Schumanns liv har været indholdsrigt. Selv om der har været modgang undervejs – da cirkus Schumann måtte forlade cirkusbygningen i 1969 – så kan hans liv kun karakteriseres som et eventyr.

Hans kærlighed til cirkusbygningen skinnede igennem i hans fortælling. Han kaldte den for ”en planet, der er faldet ned i verden.” Og den har været en stor del af Bennys verden.

Han viste en rørende film, hvor han som 3-årig sminker sig som sin berømte morfar Charlie Rivel, og stolt spankulerer rundt – klar til at gå i manegen. Han skildrede sin karriere som linedanser sammen med sin mor Pauline Schumann (1958). Han kan endnu gå i spagat, og det blev demonstreret her og nu – lige for øjnene af de 30 tilhørere. Siden kom hans berømte tallerkennummer til. I begyndelsen med tunge glasskåle – enestående i verden – senere med almindelige tallerkner.

Men hestene har spillet en stor rolle. Schumann havde 70 heste, og hele familien var med i de mange numre – altså også Benny. Han røbede hemmeligheden ved det, der kaldes Schumannship. Albert Schumann trænede hestene enkeltvis og kendte derfor deres temperament og tilbøjeligheder ned til mindste detalje – og hestene fik tillid til deres lærer.

Han dvælede ved ulykken i 1951, hvor luftnummeret De Riaz blev ramt af et grimt styrt. Nummeret foregik i en roterende ”raket”, som styrtede ned, og 4 artister blev kvæstet – for øjnene af 2.000 tilskuere. Det lykkedes sprechstallmeister Werner Knipschildt at få talt publikum til ro, og heldigvis var det det sidste nummer i forestillingen. Og som vilkårene er i cirkus: the show must go on. Den næste forestilling blev afviklet til tiden.

Benny Schumann dvælede ved 3 numre, som havde sat sig fat i hukommelsen:

Caminas (1963), hvor en kvinde står på hovedet af sin undermand – uden rem!

Tony Steele (1964) – så stilrent et luftnummer, at der er svært at overgå. Der var optagelser, der viste ham i den 3-dobbelte salto med dobbelt pirouette på tilbagevejen!

Lilly Yokoi – den japanske cykelækvilibrist, bosiddende i Sverige. Hendes cykelnummer foregår på cyklen, forstået således, at hun bliver på cyklen under hele nummeret og først står af den, når nummeret er forbi! 

Benny Schumann forlod cirkusbygningen i 1967. Han fortalte, at der var flere årsager til at familien valgte at stoppe efter sæson 1969. Bl.a. at et årligt og meget givtigt vinterengagement hos Bertram Mills i London ophørte i 1957, da Bertram Mills sluttede – på samme tid som cirkusbygningen i Göteborg lukkede. Altså to indtægtskilder, der forsvandt. Og da Anva samtidig pressede på for at købe og sikket nedrive bygningen, valgte familien at holde op.

Der var naturligvis mange billeder og film, hvor familien Schumanns fornemme og forskellige hestenumre blev vist og beskrevet. Benny Schumann fortalte om tilblivelsen af den mest berømte frihedsdressur: Rhapsody in Blue. Den blev til i 3 trin – og er aldrig overgået. Mange har efterlignet den men uden at nå op til originalen.

Og et par citater:

”Vores dyr var aldrig syge, fordi de trivedes med det liv, de havde.”

”At være artist er et behov. Du vil gerne være god.”

”Man kan ikke lave et godt nummer uden at øve sig.”

”Alle dyr synes, det er spændene at blive udfordret – ligesom menneskene.”

Schumann havde et 16-mands orkester, og der skulle være tempo og ingen pauser. Det forklarer, at cirkus Schumann næsten aldrig havde vilde dyr med. Opsætning og nedtagning af ”buret” ville bremse det flow, der skulle være i en Schumann-forestilling.

Men hvor er det dog glædeligt, at Benny Schumann i 2017 vendte tilbage til cirkusbygningen – som æresartist i Wallmanns dinnershow.

Og hvor er det fortjent, at han i 2019 fik Cirkusprisen.

 klovn.gif (1460 bytes)

27. marts 2023

Cirkus Brazil Jack fortsætter med løbende at offentliggøre navnene på de medvirkende i årets forestilling, der som du kan se byder på et gensyn med de alsidige Wolf Brothers: Den høje og muskuløse David og hans noget mindre storebror Richard. De var også hos Brazil Jack i 2017, 2018, 2019 og 2022. Danskerne oplevede de to brødre i Cirkus Arli i 2011 og 2014. I 2013 turnerede de med det svenske Cirkus Olympia.

 klovn.gif (1460 bytes)

27. marts 2023

CIRKUSSJOV I PÅSKEFERIEN. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

I påsken har vi sjove aktiviteter for hele familien, som kan prøve kræfter med artisteriet, lave kreativ påskepynt og gå på æggejagt.

Går du med en cirkusartist gemt i maven, eller kunne du blot tænke dig at prøve kræfter med artisteriet, er der rig mulighed til Cirkusleg. Her kan du bl.a. prøve trapez, line og alverdens jongleringsudstyr under kyndig vejledning af en cirkusartist. Der er Cirkusleg fra d. 2. – 6. april og igen d. 9. april fra kl. 10.30-12.

På selve museet kan du gå på opdagelse blandt sjove og spektakulære rekvisitter, kostumer og filmklip. Der er samtidig mulighed for at klæde sig ud som bl.a. klovn og cirkusprinsesse. De mindste kan også gå på æggejagt i udstillingen og få en lille belønning, som tak for hjælpen, når alle æg er fundet.

På Det Kreative Værksted kan både store og små slippe fantasien løs og lave cirkusinspireret påskepynt, når museet stiller alle remedier fra pap og fjer til papir og tusser til rådighed. Værkstedet har åbent søndag-torsdag kl.10-15.

INTERNATIONAL CIRKUSDAG 22/4 

Sæt X i kalenderen lørdag d. 22. april kl.10-14, hvor vi fejrer International Cirkusdag. Der vil denne dag være fri entré på Cirkusmuseet, Kreativt værksted og Cirkusleg. Du kan også komme til show med den legendariske bugtaler Preben Palsgård samt et spændende foredrag med Katja Enoch. Det hele kan rundes af med en tur i Cirkus Baldoni, der spiller kl. 14.10 (billetter købes hos Baldoni). Dagen arrangeres i samarbejde med Danske Cirkusvenner.

På cirkusdagen kan du blandt andet opleve bugtaleren Preben Palsgård

MØD OS VED LEDREBORG SLOT

Ta' hele familien med til en oplevelsesrig søndag ved Ledreborg Slot i Lejre d. 30/4 kl.11-15, hvor Realdania, som bl.a. har støttet Cirkusmuseet, afholder medlemsfestival. Der vil bl.a. være Cirkusleg faciliteret af Cirkusmuseet, skattejagt, slotsrundvisning, byg-dit-eget instrument, glasgravering, krible-krable-dyr, vanddyr og koncert med Hjalmer.

 klovn.gif (1460 bytes)

26. marts 2023

Cirkus Krone. Brian ’Briano’ Behrendt skriver:

Den 23/3 - 2023 drog jeg med aftenfly mod München for at se Cirkus Krone i deres bygning den 24/3 om aftenen. Jeg boede på et nyt hotel med gode værelser og god fyldig morgenmad. Formiddagen blev brugt på at gå rundt i byen inden cirkus kl. 19.30.

Som noget nyt har Jana Mandana og Martin Lacey valgt i vintermånederne ikke at skifte imellem 3 forskellige programmer, som der ellers tidligere var tradition for. Vinterens program hedder Stars in der Manege og spiller indtil 16/4. Fra 22/3 har de dog fået nye stjerner til deres forestilling, blandt andet guldklovnevinderne fra årets cirkusfestival i Monte Carlo Rene Casselly Jr. og Merrylu Casselly.

Briano omgivet af 2 medlemmer af Casselly-familien: René JR og René senior

Gina Ginovanis, som mange gange har optrådt i Danmark med sit håndstandsnummer, men på sine ældre dage arbejder med sine hunde som hendes familie også har gjort, så derfra har hun lært at træne dem, solgte programmer før forestillingen. Alle fotos smartphonefotos, optaget af Briano

Programmet startede med en lille klovneentre med Pepe og Tom fra Spanien og Nordamerika. Vi har set dem i Budapest og senere i Monaco. De er altid gode.

Derefter Krones live orkester. Herefter bød den mangeårige sprechstallmeister Nikolai Tovarich ud i sang og bød velkommen.

Nikolai Tovarich

En gruppe fra Circus Theater Bingo fra Ukraine viste deres luft entre og diverse andre ting., De havde flere indslag i programmet - vi ser dem snart alle steder i de store cirkus, dog kunne man sagtens genkende deres musik og numre, da de efterhånden næsten altid laver det samme.

Herefter kom en flot skoleridt med en rytterske, Jana Mandana har trænet. (Jana var ikke med i forestillingen, da hun venter sig.) Dette blev udført i spansk stil flot gennemredet og med alle de ting, sådan et nummer skal have. Flot Vera! (Som ikke er ud af artist familie, men privat og bor i München.)

Skolerytteren, som vist nok hedder Vera

Herefter så vi Martin Lacey Jr. med et dyrenummer, vi ikke normalt ser ham med, kameler, som kom fra Togni-familiens cirkus. Denne aften havde kamelerne deres egen mening, og publikum fik moret sig en del!

Kameler kan have deres helt egen vilje!

Så kom Truppe Brothers fra Mongoliet (der var trods navnet også kvinder med i denne trup). De vist et meget flot sjippetovsnummer i nytænkende kostumer. Virkelig flotte og skønt at se denne trup - så mange smil og glæde i deres nummer.

Truppe Brothers – trods navnet også med kvindelige artister

Herefter kom Gina Ginovanis fra Belgien med sine glade og legesyge hunde, endnu bedre end sidst jeg så dem, og de udførte mange af de ting et godt hundenummer skal indeholde.

Gina Ginovanis og hendes legesyge vovser

Så kom Pepe og Tom med en kort musikalsk entre, hvor en fra publikum deltog

Så var det tid til et af Krones varemærker: deres heste. 8 skimmelede (hvide) araberheste, denne aften fremført af Hans-Ludwig Suppmeier, der har været i mange år i Krone. De udførte et flot nummer med en stejlende Palomino pony samt araberheste til allersidst. (Vi har også set ham i Monaco med Tognis tigere, men efter hvad jeg fik fortalt har han arbejdet med mange forskellige dyr gennem tiden).

8 heste i frihedsdressur, fremført af Hans-Ludwig Suppmeier

Imens trapeznettet hurtigt blev sat op, var Bingo-truppen inde med kæmpe rød/hvide badebolde, som de spillede med publikum med for at udfylde tiden.

Flying Tabares fra USA udførte alle de traditionelle tricks, men som en verdens sensation i dobbelt trapez. Det vil sige 2 ens trapezer ved siden af hinanden og mange numre udført synkront. Normalt ser man ikke pigerne udføre ret mange tricks i flyvende trapez, men her var der girlpower og det var et rigtig stærkt nummer. Truppen havde også virkelig flotte nytænkende kostumer på. (Et sådant trapeznummer fylder ret meget, så jeg ved ikke om der er plads til det i danske telte.) Pt. er der et lignende nummer i Friedrichstadt-Palast i Berlin, som vi så i december. Dog 3-dobbelt i Friedrichstadt-Palast, men det er også en stor bygning med plads til 1.899 tilskuere.

Flying Tabares

Herefter Pepe og Tom og Nikolai med optakt til 20 minutters pause.

I pausen blev Kefir (rovdyrburet) sat op.

Første nummer efter pausen var en af mine favoritter: Martin Lacey Jr., der fremviste en kombineret rovdyrgruppe. 15 dyr denne aften, bestående af løver og tigere i forskellige farver. Som altid i topklasse. Klart han har vundet flere priser for dette nummer.

   

Cirkus Krone er et af de få cirkus, hvor du stadig kan se rovdyrnumre. Og verdens måske allerbedste, fremført af Martin Lacey Jr. Med stor kærlighed til dyrene, der alle er født i fangenskab, og med gode staldforhold til dem.

Imens rovdyrburet i fart blev taget ned, dansede 4 Bingo- piger lidt.

Nu kom så en af de familier jeg vil påstå vi savner at se i danske cirkus, nemlig familien Casselly. De er enere og i verdensklasse, og kan udføre næsten alle numre. I Danmark har vi set dem med elefanter, heste, jockeyridt samt akrobat- og luftnumre. Det nummer man fra 22/3 kunne se hos Krone var Rene Caselly jr. og hans søster Merrylu med guldvinder-nummeret fra Monte Carlo - dog uden Quincy Azzario, der er gået solo og arbejder i Cirkus Charles Knie med sit håndstandsnummer. I stedet var der kommet en ny artist: Daria. Nummeret var var et pas de deux på hesteryg med alle de ting der kan udføres der samt varemærket: 2-dobbelt saltomortale på hesteryg udført af Rene Caselly jr.

René Casselly jr. med partner

Så Trio Sunrise, som er en del af Bingo truppen, der lavede et nyt nummer med håndakrobatik.

Trio Sunrise består af piger fra Bingo-truppen

Herefter kom Tom og Peppe med de magiske flasker på en ny måde (dog lidt langtrukkent).

Herefter kom Dede Larible som Jonglør. (Han er søn af verdensklovnen Dawid Larible). Han udførte et rigtig flot og stærkt nummer med kegler, hatte og ringe. Han verdensrekord er 10 ringe. (Han ville jeg gerne se i et dansk cirkus!).

Dede Larible

Så kom Truppe Brothers igen, nu med schleuderbræt. Et flot nummer og flotte kostumer. Og stadigvæk udstrålede de smil og glæde i deres nummer, både pigerne og mændene.

Herefter en kort musikalsk entre med saxofon udenfor manegen med en klovn i gult. De nævnte ikke hvem han var, men vist nok et medlem af trapeztruppen. Forfriskende at det ikke var Bingoerne igen!

Så var det tid til den store finale som Bingo pigerne (ingen mænd i truppen hos Krone) lagde op til, og hvor artister kom ind og dansede. Der var helt velfortjent standing ovations.

Fra finalen

Da alle var danset ud, kom Nikolai Tovarich ind sammen med ham på saxofon (klovnen i gult) og spillede Hallelujah og publikum tændte lys i telefonerne osv. Herefter takkede han af.

Nikolai Tovarich og klovnen i gult

Der var et fint flov i programmet, men det var dog ikke ligeså stærkt program, som jeg har set tidligere år. Dog har Cassellys nummer forstærket programmet meget. Der var pænt besøgt – da jeg genså forestillingen lørdag eftermiddag var der fuldt hus.

Jeg vil gerne fremhæve følgende numre: Casselly, Dede Larible, Flying Tabares og selvfølgelig Martin Lacey Jr. med sine rovdyr. Forestillingen varede 3 timer inkl. 20 min. pause. Måske lidt for lang tid for mindre børn.

Krones varemærke har altid været dyrenumre og der var hunde, heste, kameler og rovdyr. Personligt synes jeg at der i et cirkus bør være mindst 2 dyrenumre, så skønt at se mange dyr.   Det har ingen betydning hvad slags dyr, men gerne heste eller ponyer, da manegen jo blev opfundet til heste.

I udlandet har nogle cirkus ændret navne, fx Cirkus Roncalli, der nu kalder sig Cirkus Theater Roncalli for at signalere, at de ikke har dyr. Desværre er der en del dyreaktivister, der prøver at ødelægge den fortryllende cirkusverden med påstande om, at dyr ikke har det godt i cirkus. Men cirkus, som de er i dag, har ikke noget at skjule: de holder i mange steder gratis åbent så man kan se og få fortalt hvordan man træner dyrene, og det ændrer manges holdning til dyr i cirkus.

Tak til Krone og alle deres rekvisitører, orkester, lyd/lysmand og artister og alle dem der er bag manegen for en rigtig god aften.

Når jeg rejser rundt og ser cirkus i Europa vil jeg påstå, at det førende tyske cirkus i dag er Charles Knie. Cirkus Krone lever højt på deres navn og varemærke, men mangler fornyelse. Deres mangeårige sprechstallmeister Nikolai Tovarich, der er 71, virkede træt af opgaven, og han burde måske overveje at overlade opgaven til andre for at give forestillingen mere energi.

Hvis man vil ned og se Cirkus Krones vinterforestilling, kan det stadigvæk nås (forestillingen spiller til 16. april). Men der er også mange andre super cirkus, og snart har de danske cirkus premiere. I ønskes alle en super sæson

Mange cirkus hilsner Briano

klovn.gif (1460 bytes)

25. marts 2023

Tv-udsendelse om Flik-Flak. I vinterferien havde det fynske børne- og ungdomscirkus Flik-Flak besøg af den fynske lokal-tv-station NXTV. Det er der nu kommet en fin udsendelse "Aftryk" ud af, som fortæller lidt om, hvad de laver i Cirkus Flik-Flak. Klik her for at se udsendelsen, som varer 30 minutter.

klovn.gif (1460 bytes)

23. marts 2023

Cirkus Arnardo 18. marts i Grimstad.

Kø ved indgangen til et cirkus er altid et dejligt syn! Alle fotos: Thorbjørn Klæbo Flo

 

Thorbjørn Klæbo Flo så forestillingen og skriver:

Program

Åpning med Are Arnardo og Victor Rossi, Are forteller litt om Arnardos historie, leser fra en bok.

Duo Stellare med rulleskøyte nummer

Kevin Probst med esler og en solo hest

Victor Rossi komikk

Are og Paola med magi

Tünde Szabo med strapat

Luigi Folco Arnardo med diabolo

Victor Rossi komikk

Shannon Folco Arnardo med flyvende tepper, fot jonglør

Kevin Probst med lekne hunder

Victor Rossi jonglør

Duo Stellare med strapat

Finale med artister

Varighet ca 75 min uten pause

Dir. Are Arnardo åpner forestillingen med en kort historie om Cirkus Arnardo, Victor Rossi deltar på komisk vis.

Are Arnardo byder velkommen.

Duo Stellare med rulleskjøyter åpner fartsfult.

Duo Stellare

Heldigvis er dyrene fortsatt med og 8 esler presenteres av Kevin Probst med kyndig utførelse i frihetsdressur. Avsluttes med solohest.

Kevin Probst og hans æsler og hest

Victor Rossi er tilbake (var med kort sesongen 2022) Med nye komiske kromspring. Han har godt tak på publikum og selger aktene sine mesterlig.

Are og Paulina presenter magi som er tradisjon hos Arnardo. Publikum lar seg stadig overraske.

Illusionsnumre er en fast tradition hos Arnardo, hvis grundlægger Arne Arnardo var Norges mest kendte tryllekunstner.

Tünde Szabo presenter en elegant strapat akt, sterkt utført.

Tünde Szabo

Luigi Folco Arnardo framfører fartsfylt diabolo i rocka mc stil. En slager hos de unge damer.

Ikke mindst de unge piger faldt for Luigi!

Victor Rossi med nye komiske krumspring.

Shannon Folco Arnardo med flyvende tepper, nytt kostyme og regi kombinert med dans. Harlekin stil.

Kevin probst med fartsfylt hundenummer av høy kvalitet.

Victor Rossi som jonglør, sterkt nummer.

Victor Rossi

Duo Stellare er sist nummer før finale med duo strapat, kraftfult og elegant i tango stil. Flotte kostymer og perfekt musikk.

Duo Stellare

Finale med artister dansende koreagrafi

Fra finalen

Så to nesten utsolgte forestillinger overkant av 400 på begge. I følge Are Arnardo tar de inn ca 450 pr forestilling. Kjører videre med samme konsept de har gjort to siste år. Ligger lenger på hver plass. Et konsept de har hatt suksses med. I år kjører de i stort sett i andre byer som ikke fikk besøk ifjor og håper på samme suksses i år.

Jeg anbefaler forestillingen. Også for våre Danske og Svenske cirkusvenner. De burde jo reise til Norge nå med tanke på krone kursen.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. marts 2023

Cirkus Brazil Jack har offentliggjort navnet på endnu en af de artister, man møder i årets forestilling: italienske Susan Jasters, hvis nummer præsenteres således:

Redan 1957 presenterade Cirkus Brazil Jack vatten som ett genomgående konstnärligt tema för det årets föreställning. För att ytterligare utforska detta tema har vi i kollaboration med Susan Jasters, under vintern skapat ett unikt nummer i luft och vatten som kombinerar hennes skönhet, styrka och akrobatiska färdigheter i den, vad vi tycker, ultimata presentationen. Vi är mycket stolta över slutresultatet och räknar med att numret kommer att bli en sensation under sommarens sverigeturné!

Susan Jasters er den ene halvdel af rulleskøjteduoen Skating Jasters, som publikum oplevede hos Brazil Jack i 2022.

 klovn.gif (1460 bytes)

21. marts 2023

Et cirkusbryllup – Jimmy Enoch og Melanie Kaselowsky. 20. marts blev Jimmy og Melanie gift i Oksenvad Kirke. De har dannet par i 20 år og har sammen børnene Emily, født 14/11 2013, og Jeremy, født 3/4 2015.

 klovn.gif (1460 bytes)

21. marts 2023

Cirkus Rhodin 2023. Det lille svenske Cirkus Rhodin har nu offentliggjort navnene på de optrædende i sæsonen, der starter 1. april i Åkarp:

Cirkusdirektører Diana Rhodin optræder med sine hunde og ponyer.

Diana Rhodin og hendes ponyer

Hendes datter Simona Rhodin viser et nyt nummer med armbrøst og optræder tillige med hula hop.

Simona Rhodin er datter af Diana Rhodin og hendes sambo

Den unge danske Nynne Hulsig Samuelsen viser sine færdigheder i trapez. Hun var også i 2022 på turne med Cirkus Rhodin. Hun har tidligere optrådt i Cirkus Trapez, hvor hun havde Isabella Enoch Sosman som læremester.

Det unge danske trapeztalent Nynne Hulsig Samuelsen

Yayita Gasser fra Schweiz optræder i tisue samt i et nummer med piske. Sammen med Declan, som også er fra Schweiz, viser hun en komisk balletentre.

Benjamin Pfeiffer optræder som jonglør og præsentere sine papegøjer. Han var også med i Cirkus Rhodins 2022-forestilling.

Benjamin Pfeiffer og hans papegøjer

Forestillingens klovn er lige som i 2022 Dimo. Han kommer fra Bulgarien.

Klovnen Dimo

 klovn.gif (1460 bytes)

21. marts 2023

50-årsjubileum med Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige. Lørdag den 18. marts fejrede det svenske Cirkusakademi deres 50-års jubilæum ved et arrangement

i Gyllene Salen hos Elite Hotel Marina Tower i Stockholm. Akademiets Schreibstallmeister

Hans Lindgren skriver:

Cirkusakademiens utmärkelse för Förtjänstfulla Insatser Till Fromma För Cirkuskonsten I Sverige tilldelades Björn Ulvaeus (ABBA) och Tilde Björfors (Cirkus Cirkör) för deras fantastiska uppsättning av ”Pippi på Cirkus”. En sådan utmärkelse erhöll också cykelakrobaten Barbro Nordström (Ola & Barbro) för grundandet av Ludvika Minicircus. Johanna Abrahamsson och Merja Henning (ordf.) representerade Bohusläns Cirkussällskap Reinos Vänner, som också tilldelades denna utmärkelse för skapandet av CirkusKvarnen i Grohed utanför Uddevalla.

Utmärkelse för Förtjänstfulla Insatser Inom Akademien tilldelades Roy Himsel, numera Hedersdirektör oI Cirkusakademien, samt Linda Himsel mångårig redaktör av Cirkusakademiens hemsida.

Hedersutmärkelsen ”Årets Charlie 2023” kunde inte delas ut eftersom mottagaren var förhindrad att närvara. 

Björn Ulvaeus, Tilde Björfors, Janne Näsström, Hans Lindgren. Foto Janeric Dahlin

Björn Ulvaeus, Hans Lindgren. Foto Janeric Dahlin

Om de optrædende artister til arrangementet skriver Björn Seger:

50 årsjubileum hade flera uppträdande. David Hammarberg med stolbyggarnummer, samma som han visade i Cirkus Olympia. Även ett nummer med rockringar (hula hop-ringe) som inleddes i mörker. Tre unga från Cirkushögskolan i Stockholm visade nummer. En kvinnlig artist Johanna Gorzellik med handstans. Två killar David Martin och Florimond Dumas som jonglerade. En gång med bollar. Andra gången spel på gitarr samtidigt med jonglering av käglor.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. marts 2023

Historien om Cirkus Merano. Knud Dahl stiftede det norske Cirkus Merano i 1975. Det blev hurtigt et af Nordens førende cirkus med forestillinger med internationale topartister. Knut Dahl valgte at stoppe efter sæson 2014. Den gamle hjemmeside for Cirkus Merano www.merano.no er nu ændret til en imponerende flot side, der fortæller historien om Cirkus Merano med massevis af billeder, programmer og videoer fra de enkelte forestillinger. Siden kan endda læses på flere forskellige sprog.

Det blev til 40 sæsoner inden Cirkus Merano stoppede efter sæson 2014

I Danmark har Dawid Benneweis ændret indholdet af den gamle side www.benneweis.dk til at give en kort historisk beretning om Cirkus Benneweis med en række fotos. Siden er ikke så omfattende som Meranos side.

 klovn.gif (1460 bytes)

19. marts 2023

DYNAMO NYCIRKUS FESTIVAL 14.-17. JUNI. Dynamo Workspace for circus and performing arts i Odense skriver:

Glæd jer til vores femte udgave af den internationale nycirkus-festival pakket med nycirkus, musik, fest, fællesskab og uforudsigelige oplevelser er en tour de force i vildskab, poesi, humor og magi. Mellem forladte siloer og industri på Odense Havn, kulturliv og bleg beton præsenterer DYNAMO igen i juni en intens festival, der viser nycirkus-genren frem fra sine bedste sider.

En nycirkus-festival skal underholde, og den skal udfordre! Derfor er årets program udgjort af forbløffende nycirkus-forestillinger fra ind- og udland, overstimulerende livemusik der tvinger dansefeberen ud i fødderne, åben scene og et filmprogram præsenteret i samarbejde med Odense International Film Festival.

OPLEV BL.A.

Collectif Malunés (BE/FR)

Los Putos Makinas (ES/DE/UY/BR)

Kaaos Kaamos (SV, NCL, IL, DE, AR, BE)

Gustaf Rosell, Mikkel Hobitz & Sarah Lett (SE/DK/CA)

Dan Le Man (AU)

CirkusPerspektiv / Marie-Andrée Robitaille (SE/CA)

Karavan and LUR (SE/DK)

Luuk Brantjes (NE)

Læs mere om festivalen på https://dynamoworkspace.dk/festival/

 klovn.gif (1460 bytes)

19. marts 2023

Cirkusrejse til Cirkus KNIE i Geneve og Cirkus i Budapest. Brian Behrendt fra Briano’s Cirkusrejser skriver:

Jeg har flere gange med succes hjulpet gæster, som gerne vil på cirkusrejser i Europa, med praktiske ting såsom hotelbooking, billetkøb m.v.

I september 2023 bliver der en tur til Cirkus Knie i Schweiz og cirkus i bygningen i Budapest. Om muligt også besøg i Kimba Elefantpark, som Familien Casselly ejer. Til denne park skal der dog tilkøbes billetter og transfer.

Du kan læse mere om forestillingen i Cirkus Knie på https://www.knie.ch/circus/home og klikke her for at se videohighlights fra premieren

Vi er i Geneve 1. til 3. september og flyver derfra videre til Budapest, hvor vi er til 7. september.

Anbefalet afgang fra København til Geneve den 1/9 med Easyjet kl. 15.20. Anbefalet afgang Geneve -Budapest 3/9 kl. 17.55. med Easyjet. Anbefalet hjemrejse fra Budapest til København 7/9 kl. 14.55. med Ryanair. Alle fly er direkte fly. Du skal selv booke og betale fly. Har du brug for hjælp, så ring til Brian.

Du kan vælge andre afgangstidspunkter, men så har du ikke Brian med som guide fra lufthavn til hotel.      

Det bliver en rejse med transfer i bus, hoteller i Geneve og Budapest inkl. morgenmadsbuffet og cirkusbilletter. (Transfer kun hvis du vælger de anbefalede afgange).

Hotellerne er 3-stjernede og ligger centralt. Der er bad og toilet på værelserne og gratis internet. Morgenmadsbuffet er med i prisen.

Pris er pt. for transfer og enkeltværelse, og de bedste pladser i cirkus 4.800 kr. I delt dobbeltværelse er prisen 5.800 kr. pr. par. Alle priser er incl. kendte skatter og afgifter.

Hoteller meget dyre i Geneve! Og er stigende, hvorfor hurtig tilmelding anbefales.

Vi får de bedste pladser i cirkus hvis du/I booker og betaler hurtigst muligt og inden 1/3 Betaling skal i forbindelse med bestillingen overføres til konto reg. 5356 konto nr.0000351620. Husk at anføre dit navn + Geneve

Bemærk: Cirkusbilletter og Transfer refunderes ikke hvis gæst aflyser.

Afbestillingsregler for hotel: Efter det enkelte hotels bestemmelser. Ikke alle giver penge retur, da priserne er tilbud.

Program udsendes medio uge 30 2023 på mail til deltagerne, så de kan printe det ud.

Har du spørgsmål eller vil med, så ring til Briano på tlf. 22 59 50 46, bedst efter kl.17.00 Eller send en mail til brianbehrendt@ymail.com

 klovn.gif (1460 bytes)

18. marts 2023

Clown Mathieu. Min engelske cirkusven John Cooper skriver: Med hensyn til den franske klovn Mathieu, der er i Norge med Agora i år: Mathieu Dallant er bedre kendt, end du lader til at være klar over, dog måske ikke i Skandinavien. Han uddannede sig på Annie Fratellini-skolen i Paris. Første gang jeg så ham, var med Cirque Arlette Gruss helt tilbage i 1992. Siden da har han rejst mange sæsoner med Arlette Gruss. To år med Zippos Circus i Storbritannien. Flere år for Gerry Cottle (også i England), samt en sæson på Blackpool Tower Circus. Han har også været en sæson med Knie i Schweiz, dog ikke som hovedklovn. Og helt sikkert et år med Louis Knie Jr i Østrig. – Mahtieu Dallant er 51 år gammel. Det er ikke hans første sæson i Norge: han var på turne med Cirkus Arnardo i 2011.

   

Den franske klovn Mathieu er smilets legende artist, skrev Cirkus Arnardo i 2011, hvor Mathieu var blandt de optrædende.

klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2023

Cirkus Dannebrogs telt til Cirkusrevyen. Efter at stormen Otto i februar ødelagde teltet, kan Cirkusrevyen nu invitere inden for i nyt, midlertidigt telt. Mens en ny teltdug bliver skræddersyet til Cirkusrevyen, har de været så heldige at kunne låne det tidligere Cirkus Dannebrog-telt. Klik her for at en video af opsætningen. Cirkusrevyen har premiere 11. maj. - Revyens mangeårige direktør Torben ”Træsko” Pedersen har i øvrigt for nyligt modtaget Ridderkorset og kommer dermed i selskab med andre ”teltholdere” som Benny Berdino og Søren Østergaard.

Cirkus Dannebrogs telt i 2016, som blev det hæderkronede cirkus sidste sæson. Nu kan teltet ses på Bakken, hvor det indtil videre danner rammerne om årets cirkusrevy.

klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2023

16. marts havde Danske Cirkusvenner en gruppe på 46 personer med til Wallmans Dinnershow i Cirkusbygningen. Gæsterne var flot placeret ved 7 aflange borde placeret der, hvor der i cirkustiden var sadlepladser og parket A og C. Her ses nogle af gæsterne.

Før forestillingen viste Wallmans Head of Customer Care Michael Baun rundt i dele af bygningen, gæsterne normalt ikke ser. Disse fotos er fra den gamle ridegang, der i dag dels rummer gæstegarderoben og dels hvad Wallmans kalder quickchange-rummet, hvor de optrædende lynhurtigt kan klæde om mellem deres entreer.

Som noget helt unikt kom gæsterne ned i den gamle vandgrav (søløvebassin) under manegen. Den bruges i dag som lager. Rundvisningen sluttede med, at gæsterne i den gamle kamelstand så en video Fra Renz til Wallmans med klip fra forestillinger i Cirkus Schumann og Cirkus Benneweis.

Dinnershowet bød på sangere, dansere og artister. Her Beata Sumiak og Jamie Swan, der viste et flot adagio- og hånd til hånd-nummer. Måske kandidater til prisen for årets bedste nummer? Foto: John Resborn

 klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2023

Påskecirkus i Blokhus 1. til 3. april. Cirkus Trapez er tre dage i Blokhus med mini forestillinger. Ikke i deres eget telt, men i byens telt. De medvirkende i påskeforestillingerne er

Duo Gancho, kaskadører, rhönrad og comedy.

Stine-Marie Greisen med geder og quick change, som hun laver sammen med Patrik fra Duo Gancho.

Katja Enoch laver en lille entre med ballondyr, og hendes søn Joseph Enoch optræder med diabolo.

Nikolaj, Stine-Maries søn, optræder med den lille pony Bonito.

Stine Marie Greisens søn Nikolaj med ponyen Bonito

Og ja: selv om de kaldes påskeforestillinger vises de faktisk ugen før påske!

 klovn.gif (1460 bytes)

16. marts 2023

Cirkus Trapez sommerturne. Der er sæsonpremiere i Kolding påskelørdag den 8. april. I år bruger de både det gamle telt fra Cirkus Baldoni og i mindre byer det mindre telt, de sidste år brugte i Madsbyparken. I nogle byer optræder de i haller, således at de kun skal opbygge telt en gang om ugen.

Det lille telt i Madsby Legepark. Foto fra 2022         

I årets forestilling, som er den samme i haller og telt, møder du:

Duo Gancho. kaskadører, formationsjonglering og comedy.

Duo Gancho var også med i nogle af Cirkus Trapez forestillinger i 2022 – her foto af deres bordnummer og deres jonglørentre. Foto: Per Krogh Petersen

Stine-Marie Greisen med geder og luftring sammen med Rasmine Tomasevic

Rasmine Tomasevic, trapez

Rasmine Tomasevic-Olsen er 14 år gammel. I forbindelse med uddeling af cirkuspriser i 2022 fik hun som den første artist nogensinde et legat fra Fonden efter Nelly Jane Benneweis

Nikolaj, Stine-Maries søn, optræder med den lille pony Bonito.

Katja Tomasevic, Rasmines mor, comedy bl.a. med Washington trapez og sang.

Bernhard Kaselowsky med Mini og Maxi

Gabor, men kun til midten af august, med comedy og rola-rola

Said Amazigh Troupe med sjippetov, håndstand og pyramidenummer.

Forestillingerne præsenteres af Isabella Enoch.

Når det lille telt til juli er i Madsbyparken med en forestilling på 45 min., deler Cirkus Trapez gruppen op i to, så halvdelen medvirker i open air forestillinger på campingpladser og den anden halvdel optræder i parken.

I løbet af foråret viser Cirkus Trapez også nogle plejehjemsforestillinger med nogle af de artister, der er med i den almindelige forestilling. Senere er det tanken at plejehjemsforestillingerne skal være en separat lille gruppe med Agnete Louise Enoch som sprechstallmeister og bl.a. Bine Schönemann med Cirkus Trapez’ store geder.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. marts 2023

Os der lever på CHP:DOX. 6. februar 2023 omtalte vi dokumentarfilmen Os der lever, hvor man blandt andre møder cirkusprinsessen Katja Schumann med sine heste.

Filmen vises i de kommende uger i forbindelse med dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX, som præsenterer filmen således:

Niels Hausgaard er vores lokale guide på en lun rundtur i Vendsyssel, hvor sandet fyger, vinden blæser, havet bruser, og horisonten sætter sig i sindet. En stor bette film fra et sted i Danmark, man sjældent ser på film.

Det er en konfirmation, og den første taler er ingen ringere end Niels Hausgaard. Han rejser sig og fortæller en historie om et lille folk ved havet mod nord. Et sted med sandklitter, et rasende hav og ægte blæst. Det er et sted, hvor folk bliver boende, men hvor sandet hele tiden flytter sig, så man må løfte Rubjerg Knude fyr op i luften og rykke det 70 meter ind i landet, for at det ikke skal styrte i havet. Et sted, hvor den største helt hedder Kjeld og er murer. Der er lunt deroppe, tingene bliver holdt indenfor budgettet, og man ikke behøver papir for at have en aftale. Og man kan lave en stor bette film om det sted, og fortælle den med ægte underspillet nordjysk storhedsvanvid og sammenligne egnens fygende sand med asken fra Pompeji. Vendsyssel hedder stedet, men selv om de godt kan klare sig selv deroppe, så er ’Os der lever’ ikke kun en film for nordjyder.

Fra premieren i Aalborg. Foto: Victor Høeg Abrahamsen

Filmen vises i Stærekassen 21. marts kl. 17 og på Bremen Teater 25. marts kl. 12:30. Begge steder er det særlig visninger, hvor vi undervejs skal opleve artister på scenen og synge fællessang. Visningen har en pause, hvor vi på godt gammeldags nordjysk skal nyde hinandens selskab, drikke kaffe og spise kage. Mød instruktør Anne Svejgård Lund, der fortæller om filmen efter visningen

Filmen kan også ses andre steder i landet, se nærmere på https://cphdox.dk/da/film/os-der-lever-da/

 klovn.gif (1460 bytes)

14. marts 2023

Påskeudstilling. Cirkuskunstnerne Helle Abildgaard og Viggo Salting byder 6. april - 10 april fra 12 til 16 eller efter aftale indenfor i deres atelier og private hjem.

Her fremvises malerier og grafiske arbejder bl.a. træsnit tidligere udført til udstilling ved Bibliotheque Nationale i Paris, og der er tid til en cirkussnak

KOM KLOVN, som er en bogudgivelse med bl.a. støtte fra Fonden efter Danmarks cirkusforfatter Anders Enevig, kan købes på udstillingen til kr. 150,-

Adressen er Gartnerboligen, Hverringevej 240, 5300 Kerteminde. Tlf. 28141049.

E-mail viggo@viggosalting.dk

Helle Abildgaard. Akvarel inspireret af David Sosman i Circus Torment

Viggo Salting. Maleri på papir inspireret af David Sosman i Circus Torment

 klovn.gif (1460 bytes)

14. marts 2023

Norske Cirkus 2023. Norge har to turnerende cirkus: det store Cirkus Arnardo, som i dag drives af 3. generationen Are Arnardo, og det mellemstore Cirkus Agora, som drives af lineartisten Jan Ketil Smørdal. Derudover er der i Kristiansand Dyrepark et stationært cirkus, Sirkus Jesper, der i sommerperioden viser temaforestilling bygget over persongalleriet fra Folk og røvere i Kardemomme by.

Církus Arnardo har premiere i Grimstad den 17. marts. I årets forestilling møder du

Komikeren og klovnen Victor Rossi, som er 8. generation af en fransk-italiensk cirkusartistfamilie med rødder tilbage til 1732, hor hans forfader Diego Rossi blev ansat som hofnar hos den franske kong Ludvig XV. Han er søn af Hector Rossi fra klovneduoen Les Rossyan. Victor Rossi var også hos Arnardo i 2021.

Fodjongløren Shannon Folco Arnardo, som er er 20 år og 4. generation Arnardo. Hun havde sin debut hos Arnardo i 2021.

Shannon Folco Arnardo. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Diabolojongløren Arne Otto Luigi Folco Arnardo, som er 23 år og opkaldt efter sin oldefar, cirkuskongen Arne Arnardo.

Direktørparret Are & Paola med magiske overraskelser. Ares bedstefar, cirkuskongen Arne Arnardo, er Norges mest berømte tryllekunstner gennem tiderne.

Tünde Szabó med elegant luftakrobatik. Hun er uddannet på Cirkusskolen i Budapest. I 2021 og 2022 viste hun et nummer i strapater hos Arnardo.

Rulleskøjteartisterne Duo Stellare. Parret optræder tillige i strapater (aerial straps). Det er deres første sæson i Norge. Duo Stellare består af Sarah Jane Macaggi og Mattia Sartori.

Sarah Jane Macaggi det er 5. generations cirkusartist. Familien grundlagde Circo Wonderland i Spanien. Mattia Sartori har en baggrund som professionel danser. Nu har de forenet deres kunst med kærlighed, og har stor succes som Duo Stellare med fart, spænding og elegance.

Kevin Probst med hunde, heste og æsler. Kevin Probst var også hos Arnardo i 2021 og 2022.

Kevin Probst med hhv. 8 æsler og hunde. Fotos: Thorbjørn Klæbo Flo

Forestillingen varer ca.75 minutter uden pause. Lige som i 2021 og 2022 bruger Cirkus Arnardo et telt, som tilhører Kevin Probst.

Cirkus Agora har premiere i 17. marts i Bergen. I årets forestilling møder du

Duo Glavatskiy fra Ukraine, der optræder med lynomklædning (quick change).

Den unge norske luftakrobat Helene, som er uddannet på cirkusskolen Cirkus Balance i Bergen. som er startet af Jan Ketil Smørdals døtre.

Peter Taylor og hans hunde. Danskerne har flere gange oplevet ham i Benny Schumanns minicirkus. Han har også tidligere været hos Agora.

Muskelmanden Denis Ilchenko fra Ukraine. Danskerne oplevede ham i 2020 i Cirkus Baldoni. I 2017 turnerede han med det svenske Cirkus Brazil Jack og i 2019 med norske Cirkus Arnardo.

Det ukrainske muskelbundt Denis Ilchenko hos Cirkus Baldoni, hvor man kunne se ham jonglere med bildæk, trække en bil med et mundbid og bære 4 personer på en bjælke lagt over ryggen m.v.

Ernita Ronzalli viser hula hop.

Axel Gottani kommer fra Italien. Han optræder med stigebalance.

Agoras ponyer kommer fra det svenske Cirkus Olympia og fremføres af direktør Jan Ketil Smørdal.

Årets klovn heder Mathieu og kommer fra Frankrig.

Medens danske cirkus har mange endagsbyer, har såvel Cirkus Arnardo som Cirkus Agora lige som i 2022 valgt i hvert fald i de første måneder af sæsonen at spille flere dage i hver by og at have en eller flere spillerfri mellemdage mellem byerne.

Sirkus Jesper har premiere 17. juni og spiller frem til 13. august. Blandt de medvirkende er klovnen Bonbon og hans familie samt Captain Frodo.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. marts 2023

Flying Brazil Jack. Det svenske Cirkus Brazil Jack byder i år på flyvende trapez udført af en nysammensat trup, Flying Brazil Jack. Direktøren Trolle Rhodin III skriver på facebook:

”Vi har länge närt en dröm om att skapa egna nummer av sådan skönhet och magnitud att de vintertid kan representera vårt namn för en internationell cirkuspublik. I år har vi glädjen att introducera flera sådana nummer. Från Brasilien och Italien har vi handplockat de mest framstående luftakrobaterna ur de anrika cirkusfamiljer som i generationer har frambragt luftens kungar och drottningar I den flygande trapetsen, den ädlaste av alla cirkusdiscipliner. Efter en lång vinters skapandeprocess med fokus på koreografi, kostymering och träning är det med stor stolthet vi äntligen kan presentera vår alldeles egna, spektakulära luftextravaganza ”Flying Brazil Jack”.

Ud over flyvende trapez byder årets forestilling bl.a. på dødsglobe. Her møder publikum de unge artister fra Diorios truppen. Truppen har flere enheder. Svenskerne har tidligere mødt dem i det nu lukkede Cirkus Maximum. I Danmark har de flere gange optrådt i Cirkus Arena. Det er ikke oplyst, hvor mange ryttere der er kuglen hos Brazil Jack. Hos Arena har de været op til 7 ryttere.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. marts 2023

Cirkushusets Museumsforening, der er støtteforening for Cirkusmuseet i Rold, har udsendt årgang 37 af deres årsskrift Cirkusbygningen. 12 sider i A5-format med mange billeder, også i farve. Bladet omtaler bl.a. aktiviteter i 2022, Benny Schumanns kommende foredrag om Cirkus Schumann, en tak til de afgåede bestyrelsesmedlemmer Jørn Rasmussen og Jørgen Skov Andersen, Nyt på museet samt Den Danske Cirkuspris 2022, som foreningen er medsponsor for. Et medlemskab koster 75 kr. om året og giver bl.a. årskort til Cirkusmuseet og en række andre museer under Nordjyske Museer. Skriv til cirkushuset.rold@hotmail.com hvis du vil vide mere.

Danske Cirkusvenner udgiver sammen med Cirkusmuseet i Hvidovre årsskriftet Cirkusbladet, som netop er sendt i trykken og udsendes senere på måneden. Årets blad er på 24 sider i A4-format. I bladet kan du bl.a. læse om Cirkusmuseets nye udstilling Vi lever ikke af det, vi lever med det. Der er også en artikel om Per Tofte Nielsen (Tøffe), der har kastet sig ud i klovnegerningen hos Cirkus Baldoni, ligesom du kan få historien om et ganske særligt artistpar ”2 Luminos”, der med deres selvlysende nummer imponerede publikum i midten af sidste århundrede. Mikkel Knudsen har interviewet modtageren af sidste års Indsatspris Anders Kronborg, og Søren Kastoft har besøgt vinderen af Den Danske Cirkuspris Katja Schumann på hendes cirkusgård i Løkken.

Du kan læse mere om Danske Cirkusvenner på www.danskecirkusvenner.dk. Et medlemskab af Danske Cirkusvenner koster 200 kr. om året og giver bl.a. gratis adgang til Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkusgården i Løkken samt 20 % rabat i de danske cirkus. Skriv til kasserer@danskecirkusvenner.dk hvis du har lyst til at blive medlem.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. marts 2023

Zirkus Nemo 2023. Zirkus Nemo skriver:

Zirkus Nemo Classic 2023 – et overflødighedshorn af morskab og vanvid

Nu varer det ikke længe, før Zirkus Nemo traditionen tro slår pløkkerne i jorden og får premiere på den vildeste underholdningseksplosion af et show.

Når Zirkusdirektør Søren Østergaard lægger ud med det store Zirkus Nemo Classic show, bliver det med flere af de kendte og elskede karakterer på programmet end nogensinde før.

For publikum kommer det til at betyde, at hver aften vil føles som et rekordforsøg i latterkrampe, gys og kostumeskift, og direktøren overvejer at få installeret en svingdør i sin garderobe.

Der vil bl.a. blive mulighed for at stifte bekendtskab med gamle kendinge som Målermanden, Marianne, Baglænsmanden, Bager Jørgen, Manden der ikke kan fløjte, Kim Tim, Smadremanden og mange flere.

”Hvert år skal jeg træffe en beslutning om, hvem af karaktererne der skal være en del af forestillingen, og hvert år er der nogen, jeg desværre må vælge fra. I år har jeg taget konsekvensen, så stort set alle, med nogle få undtagelser, er med,” siger Zirkusdirektør Søren Østergaard.

Derudover har direktøren selvfølgelig igen i år været ude og hyre nogle af verdens dygtigste artister, heriblandt halsbrækkende akrobatik fra Duo Stauberti, tempojongløren Claudius Specht og akrobaterne Duo Flash. Zoré España er klar til at fortrylle publikum i sit hjul, og sidst, men absolut ikke mindst optræder akrobaten Hector, kendt af inkarnerede Nemo fans som den stærke mand fra Duo Solys.

Der er lagt i ovnen til en aften i virkelig godt selskab i Danmarks eneste Zirkus for voksne, og vi glæder os mere end nogensinde til at se jer.

   

   

Bager Jørgen. Ballonmanden, Planetmanden og Smadremanden. Sidstnævnte sammen med Søren Østergaards PA Laura Kvist Poulsen, som åbenbart også har opgaven som PA for Smadremanden …

Duo Stauberti (Ditmar Stauberti og hans niece Nancy) viser et imponerende perch-nummer, hvor Ditmar ender med at bære perchen, medens han kører på mono-cykel. Svenskerne oplevede dem i Cirkus Olympia i 2018. De fik en sølvklovn i Monte Carlo i januar 2018. Foto fra Cirkus Krone 2019.

Jongløren Claudius Specht var senest hos Nemo i 2014.

De komiske akrobater Duo Flash kommer fra Ukraine og har blandt andet optrådt i det store tyske Cirkus Krone.

Zoré España optræder i det, der i cirkussproget hedder Cyr Wheel.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. marts 2023

Cirkus Arli 2023. Årets forestilling hedder Hopla-Mortale. Cirkus Arli lover, at der bliver smæk for skillingen. Der er premiere på Møllebakken i Fløng den 2. april med forpremiere dagen før.

I årets forestilling oplever du som altid Martin, Bettina og Alexander Arli. Bettina kan i år fejre sit 40-års jubilæum som cirkusartist 😊

I sæson 1983 fik Bettina Arli sin cirkusdebut som ”skydeskive” i et knivkasternummer, hvor det var Martin, der med stort held placerede knivene uden om sin hjerter dame. I de sidste mange sæsoner har hun været Cirkus Arlis elegante sprechstallmeister.

Forestillingen byder i øvrigt på et kært gensyn med klovnen og multiartisten Francesco Fratellini, som sidste år meget velfortjent fik talentprisen fra Den Danske Cirkuspris. Francesco laver i år sit jonglørnummer på ethjulet cykel samt diverse entreer og hovedklovnenummeret sammen med Alexander Arli. Hans partnerske Sarah Floores viser akrobatik i luftring (aerial ring) og sammen med Francesco entreen med slaskedukken i kufferten.

Foruden de førnævnte optræder The Skating Ramos med rulleskøjter og under navnet Jennifer & Adrian i strapater. De var senest hos Arli i sæson 2021.

Skating Ramos

Jelena Vasiljeva laver solo trylleri samt et nyt illusionsnummer. Hendes mand Sergejs Polupans laver i år laser-manipulation, noget der aldrig før har været vist hos Arli. Også Jelena og Sergejs har tidligere været hos Arli, men med andre entreer end dem, de viser i år.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. marts 2023

Cirkus Trapez 2023. Cirkus Trapez har landspremiere i Kolding den 8. april. Før da præsenterer de fra 1. - 3. april Påskecirkus på Blokhus Torv.

De kalder årets forestilling for The Sound of Circus 2023 og skriver:

Glæd jer til årets Cirkusoplevelse, når Cirkus Trapez tager på turne med The Sound of Circus 2023. Årets forestilling har fokus på det sjove, det imponerende og de magiske og unikke øjeblikke som tryllebinder hele familien.

Så er det tid igen. Årstiden er kommet, stemningen og duften er begyndt at brede sig, og Cirkus Trapez kommer snart til byen.

Årets forestilling har fokus på det sjove, det imponerende og de magiske og unikke øjeblikke som tryllebinder hele familien.

Forestillingen byder blandt andet på fantastisk halsbrækkende akrobatik og imponerende tricks fra henholdsvis Ungarn og Spanien.

En fantastisk trup hele vejen fra Marokko, seje luftartister, dejlige dyr og meget mere.

Glæd jer til 2 timers levende underholdning med The Sound of Circus 2023. Vi glæder os til at byde jer velkommen.

I april måned spilles nogle forestillinger i telt og andre i sportshaller m.v.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. marts 2023

GOING NOWHERE præsenteres som en spritny og eksperimenterende nycirkusforestilling om accelerationens tidsalder og opmærksomhedens kollaps. Publikum inviteres ind et univers fuld af humoristisk poesi og artistisk præcision, der kan sætte ord på følelser, uden at bruge ord. Et univers, der med sin egen uforklarlige logik, reflekterer over den kritiske opmærksomhedskrise vi befinder os i — og hvad det gør ved os som mennesker. Forestillingen går i kødet på vores evigt stigende skærmforbrug, hvor telefonen aldrig forlader tommelfingeren.

Der er kun en enkelt optrædende: Villads Bugge Bang, som blandt andet er uddannet på det nu nedlagte AMoC (Akademiet for Moderne cirkus).

I forestillingen oplever man bl.a. hans færdigheder som artist og mimer. Først spiser han et æble for siden at blive optaget af en mobiltelefon. Som for så mange i dag kommer mobilen til at fylde meget i hans liv – ikke som telefon, men som håndholdt computer. Han danser til dens musik, og så løber den tør for strøm. Han jagter et stik til opladning, og prøver senere at lægge mobilen væk i både i en affaldsspand og i et skab. Men uden held. Han forsøger at spise den, men efter et toiletbesøg kommer den frem igen, og i en komisk scene ser man hvor svært det er at tørre sig bagi med en mobil i hånden. Han prøver igen at lægge mobilen ind i skabet, men det vælter ud af skabet med mobiler. Den 1 time lange forestilling ender med, at han segner om på gulvet, overvundet af mobilen.

   

   

Den tankevækkende forestilling er produceret af scenekunstensemblet Out of Balanz og vises med støtte fra Statens Kunstfond & Odense Kommune. Publikum til forestillinger som denne er næppe stort nok til, at de kan vises uden offentlige tilskud.

Forestillingen er instrueret af Troels Hagen Findsen med Katrina Bugaj som dramaturg. Et fornemt lyd- og lysdesign er Mika Forsling og Kenneth Danielsen ansvarlige for.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2023

Svenske cirkus i 2023. Der er 3 cirkus i Sverige: Det store Cirkus Brazil Jack, det mellemstore Cirkus Olympia og det lille cirkus Rhodin. Cirkus Brazil Jack drives af Trolle Rhodin III med bistand af hans mor Carmen Lupascu Rhodin. Cirkus Olympia drives af Niklas Bengtson med bistand af hans mor Henrika Bengtson. Cirkus Rhodin drives Diana Rhodin, som er tante til Trolle Rhodin III.

Cirkus Brazil Jack har premiere på Møllepladsen i Malmø den 7. april. Om årets forestilling skriver de:

Brazil Jack presenterar sitt nya djurfria program 2023 med en show utöver det vanliga. Glöm allt ni tidigare har skådat på cirkus för nu tar vi föreställningen till en ny nivå! Enastående cirkuskonstnärer från jordens alla hörn tar sig an de fyra elementen: eld, vatten, luft och jord i en show sprängfylld av action, humor, skönhet och festivitas. Cirkussfärens bevingade kungar och drottningar i den flygande trapetsen tävlar i tapperhet endast med akrobaterna på sina motorcyklar i dödsgloben utmanande själva jordens dragningskraft. Tropiska ösregn översköljer ett enastående spektakulärt program. Bara i Brazil Jacks manege. Var annars?

Föreställningen är ca 1 timme och 45 minuter lång inkl 20 minuters paus.

Brazil Jacks telt har en diameter på 36 meter og har stole på alle pladser.

Cirkus Olympia har premiere i Oskarström den 1. april. Årets program ser således ud:

Ouvertyr -Cirkus Olympias orkester under ledning av Valentin Smirnov

Abessinia Troupe – Ikariska lekar

Nalle Clown – ​Cirkus Olympias roliga (morsomme) clown

Frida Evelina Persson - luftakrobatik i ring

Henrika Bengtsson - Cirkus Olympias charmiga hundar

Nicolas Lagroni -  studsbolls-jonglering

Nalle Clown – ​Cirkus Olympias roliga clown

Irena Lagroni - ant​ipodist

PAUS

Daniel & Nahom - hand-i-hand-akrobatik

Nalle Clown - Cirkus Olympias roliga clown är tillbaka

Duo Lagroni - komiska kaskadörer

Niklas Bengtsson - Frihetsdressyr med Cirkus Olympias vackra hästar

Nalle Clown – ​Cirkus Olympias roliga clown

Abessinia Troupe – akrobatik på rysk stång

Alla medverkande i en färgfylld Grand Finale

Nalle Clown (Nalle Laanela) er grundlægger af Clowner utan gränser og har i 30 års erfaring i at sprede glæde til børn og deres familier over hele verden. Det er hans første turne med et teltcirkus. Når Nalle ikke er på turne, arbejder han internationalt som iscenesætter og underviser andre klovne. Han har skrevet bogen "The Clownmanifesto". Pressefoto fra Cirkus Olympia

Henrika Bengtsson og hendes hunde er et uundværligt indslag i Olympias forestilling. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf Linda Himsel

De komiske kaskadører Duo Lagroni var også hos Olympia i 2019. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf Linda Himsel

Cirkus Rhodin har premiere i Åkarp den 1. april. Fra 7. til 16. april ligger de på pladsen ved Per Albin Hanssonsväg i Malmø. Navnene på de optrædende er endnu ikke offentliggjort.

Cirkus Rhodin på pladsen ved Per Albin Hanssonsväg i Malmø

I Cirkuskalenderenkan du kan finde turneplaner og info om billetbestilling til svenske cirkus der gæster Malmø, Lund og Helsingborg. Pt. Brazil Jack og Rhodin.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. marts 2023

Et dødsfald: pens. skoleinspektør Hans Christian Vedel. Michaela og Bjoern Schult-Bjornlys skriver:

Vores trofaste og entusiastiske cirkusven, Hans Christian Vedel, er af gået med døden den 22. februar 2023 i en alder af 87 år. Han boede til i sit, som han kaldte det, Cirkushus i Korup ved Hadsund. Han var en fantastisk circusven. I sit hus havde han mange plakater fra cirkus og i stuen bugnede reoler fyldt med bøger om cirkus! Han fortalte altid begejstret om et besøg i det daværende DDR, hvor han har besøgte flere statscirkus. Hans besøg hos det private Cirkus Hein gav ham et specielt minde, og direktricen fru Adelheid Hein gjorde et dybt indtryk på ham. Han fandt det trist at cirkuslandskabet har ændret sig så meget i de senere år, og han tilbragte i sin sidste tid meget tid foran tv, hvor han kiggede på videobånd med cirkusforestillinger. De sidste 5 dage af hans liv var han indlagt på sygehuset i Aalborg.

Familien tog afsked med ham i kapellet, og efter hans sidste vilje er hans aske strøet i havet ved Øster Hurup.

Vi vil holde hans minde i ære, R.I.P vores ven!

 klovn.gif (1460 bytes)

5. marts 2023

David Sosman gæstede 5. marts Cirkusbygningen hos Cirkus Flik Flak i Odense. Her frembragte han en lille times ONE MAN SHOW professionelt, nærværende og med stor charme. Viste sin kunnen med jonglering med bolde, flasker og farlige køkkenredskaber.

Den ældste Dannebrog Solveig Enoch var blandt publikum og klappede stolt med af sit barnebarn David. Kunstner Helle Abildgaard og Solveig fik en snak om gamle dage, dengang Cirkus Dannebrog rullede ud med sit omrejsende cirkus i hele Danmark. Tekst og fotos: Viggo Salting

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2023

En barndom i manegen – et filmforedrag om Cirkus Schumann. Torsdag 30. marts kl. 19 på Cirkusmuseet i Rold (dato ændret fra 9. marts).

Cirkushusets Museumsforening skriver:

Der er mennesker, som har en helt usædvanlig livshistorie, som kalder på at blive fortalt. En af dem er cirkusartisten Benny Schumann.

Han blev i 1945 født ind i en farverig cirkusverden, og torsdag 9. marts kan du komme med på en rejse blandt elefanter, tigere, kostbare heste, internationale artister og flotte kostumer, når cirkusartist Benny Schumann fortæller om sin barndom i Cirkus Schumann – et af mest anerkendte og ambitiøse cirkus i Danmark i det 20. århundrede.

Forældrene Albert Schumann og Paulina Rivel stod i spidsen for Cirkus Schumann fra 1930’erne og helt frem til 1968 sammen med Schumanns farbror Max Schumann. De gav forestillinger i den fornemme Cirkusbygning i København i sommermånederne og var gennem årtier et af det mest anerkendte og glamourøse cirkus i Danmark. Det var en topprofessionel virksomhed, som krævede talent og blod, sved og tårer, og Benny Schumann blev allerede som barn i 1950’erne en af Cirkus Schumanns berømte ryttere.

Hans morfar var den verdensberømte klovn Charles Rivel, der flere gange optrådte i Cirkus Schumann, og som er Benny Schumanns forbillede i hans senere virke som klovn.

Foredraget 9. marts er visuelt sammensat, så det tager publikum med på en rejse gennem Schumanns eventyrlige og sælsomme opvækst i cirkusteltet. Det indeholder ekstraordinære dokumentariske filmoptagelser og giver en særlig indsigt i familien Schumanns historie og i en meget anderledes barndom blandt klovne, eksotiske dyr og fantastiske verdensartister.

Foredraget er et samarbejde mellem Nordjyske Museer og Cirkusmuseets Museumsforeningen, og det støttes af Cirkusfonden i Rold.

Foredraget er inkl. kaffe og småkager. Klik her for at bestille billetter, som koster 60 kr.

Daværende kulturminister Joy Mogensen og Benny Schumann, da hun overrakte ham Cirkusprisen i 2019. Foto: Jacob Boas Leitisstein

 klovn.gif (1460 bytes)

2. marts 2023

Cirkus Mascot har landspremiere 1. april. De kalder årets forestilling "GLAD I LÅGET" og skriver:

Bliv ”GLAD I LÅGET" i Cirkus Mascot 2023 - Indendørsturné i sportshaller | 1. april - 22. oktober.

Vi tror stadig på værdien af at samles omkring oplevelser, som finder sted i øjeblikket. Vi tror, det er væsentligt at give børn mulighed for at glæde sig – og vi ved, at der sker noget helt særligt mellem mennesker, når de tager plads omkring cirkusmanegen.

Årets forestilling er akkurat lige så vov’et, som altid – pjattede pudler og hundekunster. Oplev balancekunst, klovnerier, to grise, en pony og en gås, og en cirkusdirektør med (rampe)lys i øjnene – endelig, det er tid til cirkus.

Forestillingen varer som vanligt 90 minutter plus pause. Lyden og lyset bidrager til cirkusmagien, popcornene smager som de skal, candyflossen smelter i munden, og du bliver overrasket, når du hører, at forestillingens ældste artist er fyldt 72. Han har fået en lys idé og balancerer på kanten af det mulige.

Det er hyggelig, virkelig sjov og nærværende underholdning i børnehøjde. Det er cirkus for alle – og en oplevelse, man tager med sig hjem. Mascot 2023 bliver du ”GLAD I LÅGET” af – se selv!

De 72-årige artist er Lui Nereusz, der både er Manden i Lygten og optræder med håndstand. Han vakte stor begejstring, da han var med i Cirkus Mascots efterårsforestilling i 2021. Du oplever også hans unge partnerske Eva Vitzo med glasbalance. Eva og Lui var også hos Mascot i 2016.

Manden i Lygten alias 72-årige Lui Nereusz

Eva Vitzo. Alle billeder er pressefotos fra Cirkus Mascot

Blandt de øvrige optrædende er Cirkus Mascots husklovn Gulio og hans familie: fru Tatiana og deres søn Husik. Forestillingens dyrenumre præsenteres af Marianne Deleuran, og hendes søn og meddirektør Daniel er sprechstallmeister.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. marts 2023

Cirkus Arena 2023 - nye artister i Cirkus Ifølge Bubber og Julie 3. Cirkus Arena skriver:

31. marts begynder Cirkus Arena årets sæson med showet Cirkus ifølge Bubber og Julie 3. Julie Berthelsen og Bubber er tilbage som årets sprechstallmeisters og med sig har de smukke heste, duften af savsmuld og nye fænomenale verdensartister - dét er rigtig cirkus!

Ortiz med balancen i top. Højt oppe under cirkusteltets kuppel vil du kunne opleve linedanserne Ortiz, som både cykler, springer og går i luften som en 7-mands pyramide - på line selvfølgelig. Det er aldrig før set i cirkus i Danmark.

Duo Costache. Du har måske oplevet det bomstærke par tidligere i Cirkus Arena - men aldrig på denne måde før. Duo Costache hæver endnu engang niveauet for, hvad der er muligt i manegen, når Leonardo bl.a. bærer Vita og en motorcykel - alene med sine tænder!

Michael Ferreri. Se den verdensberømte jonglør Michael Ferreri, som har sat flere verdensrekorder i Guinness World Records for sin evne til at holde mange bolde i luften i et imponerende tempo - selv når lyset går ud.

Duo Jasters. Duo Jasters kaster med knive og skyder med bue og pil med så uhyre en præcision, at man ikke tror sine egne øjne. Direkte fra talentprogrammet Italy's Got Talent og de største cirkus i verden.

Cirkus Arenas husklovn Jimmy Folco er garant for sjov for store og små. At kigge publikum i øjnene og se dem grine er det bedste Jimmy ved. Glæd dig til at opleve ham med morsomme nye påhit i manegen. - Dette og ovenstående fotos er alle pressefotos fra Cirkus Arena.

Tårnlintruppen Los Ortiz optræder også i dobbelt dødshjul. Derudover byder forestillingen på linedanseren Steven Ferreri, Karsten Berdino med Arenas heste, illusionisten Jimmy Saylon samt luftartisten David Hammarberg.

7-mands pyramiden, hvor de optrædende i 3 etager ganske langsomt går hen over linen, blev første gang vist af en trup ledet af tyskfødte Karl Wallenda, der i mange år optrådte i amerikanske cirkus. Men 7-mands pyramiden er et af de allerfarligste linenumre. Den 30. januar 1962 gik det galt, da Wallanda-truppen optrådte i Shrine Circus på Detroits State Fair Coliseum. Den forreste mand på linen mistede balancen, og pyramiden kollapsede. Tre mænd faldt til jorden – to af dem blev dræbt på stedet. Et medlem blev lam fra taljen og nedefter. De andre slap med mindre alvorlige skader.

Tårnlinenumre udføres næsten altid uden sikkerhedsnet. I de senere år er det dog blevet almindeligt af sikkerhedsmæssige årsager at placere en oppustet luftpude under linen. Som Cirkus Arena skriver bliver det første gang vi i Danmark kan opleve 7-mands pyramiden.

Danskerne oplevede The Jasters hos Benneweis i 2011. Året efter var de hos Cirkus Arnardo i Norge og i 2016 hos Brazil Jack i Sverige.

David Hammarberg har i flere sæsoner været hos det svenske Cirkus Olympia. I sæson 2016/17 var han med i Wallmans dinnershow i Cirkusbygningen i København. Billedet her er fra 2019, hvor han turnerede med norske Cirkus Arnardo. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo.

Michael Ferreri var også hos Cirkus Arena i 2015. Året efter var hans lillebror Steven først i norske Cirkus Arnado og siden i danske Cirkus Trapez. Øverst: Michael Ferreri i Cirkus Arena 2015. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press. Nederst: Steven Ferreri i Cirkus Arnardo i 2016.

Cirkus Arena har landspremiere på Bellahøj 3. april med forpremierer fra 31. marts. Sæsonen slutter 5. august i Slagelse. Turneen bringer dem til Fyn, Jylland samt Sjælland og øerne. For første gang i mange år besøger de ikke Bornholm.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. marts 2023

I forbindelse med omtalen 21. februar af Cirkus Trapez vinterforestilling bragte jeg et lidt uskarpt smartphonefoto af Chantal Lutzny i sin kælkeformede trapez. Finn Stendevad har nu sendt mig ovenstående noget bedre foto.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. februar 2023

Cirkus Baldoni i Ishøj Bycenter 2023. Jacob Boas Leitisstein har sendt mig nedenstående fotos og skriver:

Traditionen tro bød Cirkus Baldoni indenfor til en række forestillinger i vinterferien i Ishøj Bycenter. En forestilling, der samlede mange af centrets kunder omkring manegen. Forestillingen blev præsenteret af cirkusdirektør René Baldoni og Løven Leonardo. Herudover kunne publikum opleve en række velkendte ansigter fra Baldonis tidligere forestillinger.

Efter 4,5 års pause var klovnen Danilo (Daniel Dimitrijevic) tilbage. Fra 2008 til 2018 var Danilo en fast del af Cirkus Baldoni – og det var derfor et glædeligt gensyn at se klovnen med det rød-ternede tøj igen. Danilo havde et par af sine kendte entreer med i Ishøj. Først en version af ”ikke spille her”, hvor Danilo både fik spillet på trombone, triangel og smartphone, inden René fik smidt det hele i skraldespanden.

Senere i forestillingen inviterede Danilo en fin dame (Camilla Frimann) på restaurant. Et restaurantbesøg, der udviklede sig til et tempofyldt nummer, hvor der både blev sprøjtet med vand, jongleret med pasta og kastet med lagkage.

Artistparret Katrina Markevich og Anton Tarbeev var også klar i Baldonis vinterforestilling. Først Katrina med sit flotte fodantipodist-nummer, hvor hun både jonglerede med tæpper, borde og kæmpe paraplyer.

Derudover præsenterede Katrina og Anton deres fælles diablo-nummer. Et nummer, hvor diabloer suser gennem luften, og hvor Anton afslutter med at gribe diabloer på hovedet, imens han cykler på en høj monocykel.

Sidst. men ikke mindst kunne publikum også opleve forestillingens stærke mand: Michal Mudrak. Michal viste sit flotte håndstandsnummer med kraft og styrke.

Forestillingen sluttede med Baldonis afslutningssang sunget af René Baldoni og klovnen Danilo.

 klovn.gif (1460 bytes)

26. februar 2023

Halloween Cirkus. Til oktober i år præsenterer Cirkus Arena lige som i 2022 Halloween Cirkus i samarbejde med Clemens. Der bliver 11 forestillinger på Bellahøj i København fra 13. - 22. oktober 2023, dvs. en lidt kortere periode og lidt færre forestillinger end i 2023, hvor der var 18 forestillinger og de først sluttede 31.oktober.

De skriver:

HALLOWEEN CIRKUS fører atter engang børnefamilierne sikkert gennem årets mest uhyggelige højtid.

I det der allerede tenderer til at blive en efterårstradition, samles cirkusartister, med sangere, skuespillere, influenter og dansere i et kæmpe totalshow.

Er du til musikalske ørehængere, farlige cirkustricks, ildkanoner og skrupskørt skuespil? Eller vil du bare se, om i år bliver endnu mere gakkelak end debuten i ’22, så er det nu du kan sikre dig billetter til efterårsferiens store begivenhed, HALLOWEEN CIRKUS med dette års foruroligende fortælling:

DRACULA DRAGER VESTPÅ

Bram Stokers kendte karakter, Dracula er blevet for stor til sin blodfattige hjemstavn, der ligesom ikke kan rumme hans grandiose format. Han vil til London og hænge ud med rigtige verdensvampyrer.

Men da han indser, at det finere selskab er en blodappelsinjuicedrikkende, lukket kreds, der latterliggør hans middelalderlige vampyrvaner, erklærer han krig. I en humoristisk revy mødes Draculas varmblodede temperament, med den iskolde og beregnende, vestlige vampyrunion.

Dracula må stampe alle sine farligste (cirkus)krigere op af jorden for at drage til den store battle på slagmarken, hvor det én gang for alle skal afgøres, hvem der er verdens største vampyr (med mindreværd)!

 klovn.gif (1460 bytes)

24. februar 2023

Ganske som Cirkus Mascot i Herning, Jimmy Enoch i Odense og Benny Schumann i Vestsjællandscentret i Slagelse har Cirkus Baldoni trukket massevis af tilskuere til deres vinterforestillinger i Ishøj Bycenter. Ingen tvivl om at den slags forestillinger trækker massevis af kunder til butikscentrene. Klik her for at se Jacob Boas Leitissteins fotos fra Baldonis vinterforestilling.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. februar 2023

David Sosmans one-man jonglørshow. Danskerne har lige kunnet opleve David Sosman i Circus of Torments forestillinger i Vejle og Aalborg.

5. marts kl. 14 kan du opleve ham i en mere traditionel forestilling: hans one-man jonglørshow. Stedet er Cirkus Flik-Flak på Herluf Trolles vej i Odense, De skriver:

David Sosman stammer fra en vaskeægte cirkusfamilie. Som søn af Isabella Enoch fra Cirkus Dannebrog og den berømte franske klovn, Eddy Sosman, er David bogstaveligt talt vokset op med cirkusblod i årene. Han har læst to år i Italien på et internationalt gymnasium, hvor han samtidig gik på den meget anerkendte cirkusskole, Accademia d’Arte Circense, for at blive oplært i et jonglørnummer.

Siden da har David optrådt verden over med sit jonglørnummer og vundet utallige cirkus priser. Heriblandt førstepræmien ved Festival International du Cirque du Loir-et-Cher i Frankrig, Bronzeprisen ved Nanchang Circus Festival i Kina og Cirque d’Hiver æresprisen ved The Circus Festival of Budapest. I 2016 blev David også inviteret til Vatikanet til en speciel optræden for selveste Paven.

I 2021 oplevede danskerne ham som den veloplagte sprechstallmeister og jonglør i Isabella Enochs Cirkus Trapez. For tiden er han en af hovedpersonerne i Mystike le Grand Cirque i Spanien. I sommeren 2022 optrådte han på Roncalli’s Apollo Variete i Düsseldorf. David er tillige involveret i Dark Thrills Entertainment, der blandt andet producerer horrorshowet Circus of Torment, hvor han også selv optræder med sit jonglørnummer. Davids one-man show er fyldt med humor, balancekunst og selvfølgelig en masse imponerende jonglering.

Efter forestilling er det muligt at prøve cirkusrekvisitterne i Cirkus Flik-Flak.

Se nærmere om billetbestilling i Cirkuskalenderen.

I forbindelse med arrangementer vil der blive afsløring af et doneret maleri skænket af kunstneren Viggo Salting, kendt som Klovnens Mester.

David Sosman

 klovn.gif (1460 bytes)

21. februar 2023

Trapez vinterferiecirkus 2023. Finn Stendevad-Nielsen skriver:

Den 17.02.23 så vi cirkus Trapez vintercirkus i Blue Water Dokken, Esbjerg, Gl. Vardevej.

For at sige det lige ud og straks. Det var kvindernes aften. Tre kvinder dominerede programmet med mange og gode numre.

Den første kvinde var Isabella Enoch, som afslørede sig som en formidabel sprechstallmeister. Fremragende stemmeføring, godt styr på enhver detalje. Klar og god udtale. Som hun kunne sælge forestillingen, ja samtlige numre. Og mikrofonanlægget var perfekt.

De to andre kvinder var Sandra og Chantal. Lige inden forestillingen lavede en af dem et lille for-nummer med en charmerende lillebitte hund. Det samlede interessen om den gode forestilling, som skulle komme.

Forestillingen indledtes med en Charivari, hvor det samlede personale kom ind med fastelavnstønder og gik rundt i manege og hal, syngende fastelavnssangen, hvorefter Bella bød velkommen.

Charivari med fastelavnstønder. Facebookfoto fra Cirkus Trapez

Selvfølgelig gik der artister igen fra juleforestillingen i Egtved i december, men alle numre var alligevel pudset op og forvandlet i forhold til dengang.

Første nummer var Sabrina i en trapez, der var formet som en sukker-spadserestok. Frisk drejning med nyt indhold. Herefter kom Juan med en gang Diabolo. Som i alle numre i forestilling var de af den helt passende længde. Derfor var det helt rigtige tempo og den bedste sammenhæng i afviklingen.

Herefter kom Chantal i en trapez, bestående af en kælk, hvor hun lavede mange gode tricks.

Chantal Lutzny med sin kælk. Smartphonefoto, taget af Finn Stendevads kone. Lysforholdene gjorde fotografering vanskelig.

Klovnen Franz var også genganger fra vinterforestillingen i december, men selv han havde både nyt på repertoiret og strammet op. Hans første nummer i forestillingen var et kæmpe fotoapparat, hvor han ”tog” fotos af folk og viste disse fotos. Det vakte megen moro.

Nu kom hundenummeret med et par store hunde, som gjorde deres ting rigtigt godt på en kærlig måde. Herefter kom Franz ind som en totalt mislykket tryllekunstner. Børnene morede sig højlydt.

Han afløstes af Chantals hula hop nummer. Det var også strammet op og havde den helt rigtige længde og det helt rigtige tempo. Et af de gode af slagsen.

Nu opfordrede Isabella fire granvoksne mænd til at komme ind og sætte sig på fire stole, lægge sig ind over hinanden, og så blev stolene fjernede en for en. Også en genganger fra juleforestillingen, men da meget skægt.

Det kendte nummer med de 4 taburetter. Foto fra juleforestillingen, stillet til rådighed af Cirkus Trapez

Herefter var det 20 minutters pause, inden forestillingen atter tog fat.

Anden del lagde ud med Bernhards gedenummer, som var stærkt udvidet i forhold til juleforestillingen. Der var bl.a. en ged, der balancerede på en tynde bjælke, samt flere forskellige spring.

Nu kom der en fortræffelig tempojonglør ind. Fint tempo og stor sværhedsgrad over hele hans nummer. Rigtig længde.

Jongløren Joel Lutzny

Efter ham kom Franz, pauseklovnen, som jonglør med badebolde i kæmpeformat. Dygtigt og virkelig tempo over det.

Efter dette kom Chantal med flere afrikakostumer og dansede, trommede m.m. Nummeret mundede ud i hendes fine kontorsionist nummer.

Herefter kom Franz med en genganger fra juleforestillingen, elefanten Bimbo, den oppustelige elefant med et menneske indeni. Skæg måde at komme udenom elefantforbuddet.

Forestillingens klovn Franz Sulc med elefanten Bimbo. Foto: Per Krogh Petersen

Han afløstes af et forrygende wild west nummer med lassoer, piske knivkastning m.m. Alle var med og klædt ud, også Bernhard og Isabella. Der var tempo og glæde over det.

Familien Lutzny med cowboyshow. Pressefotos fra Cirkus Trapez

Hele forestillingen afsluttedes med en præsentation af alle medvirkende, hvorefter de som altid stod ved indgangen og tog afsked med os alle. Alt i alt en fin forestilling på to gange 3 kvarter med 20 minutters pause imellem. Helstøbt og god i enhver henseende.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. februar 2022

Enochs Cirkus Show. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Rosengårdcentret i Odense 16. feb. kl. 14 og skriver:

Jo, tænkte man. Du har da set flere af numrene før. Men det har man så alligevel ikke. Af to grunde: det er med cirkus som med et stykke klassisk musik. Det tåler eller kræver gentagelse. Og den anden grund: cirkusartisterne forstår at variere nummeret, så det er anderledes – og føles nyt.

Forestillingen begyndte, da Alexander Arli dirigerede publikum i klappeentreen. Han var i et helt nyt kostume, som klædte ham – ikke længere en ung, men en voksen mand.

Første egentlige nummer var Duo Drive. Et klassisk rulleskøjtenummer – tempofyldt, men ikke forjaget. Dernæst kom Jimmy Enoch og Alexander. De tryllede flasker frem og kommenterede med brandere, f.eks.: Her har vi en beholder. Svaret: Jamen, behold den selv!

Jimmy Enoch og Alexander Arli.

Valentino med kalvekrøs og høj hat havde 6 forskellige hunderace i et klassisk og afslappet hundenummer. Som rulleskøjtenummeret: tempofyldt, men ikke forjaget. Og børnene elsker det jo. De har hund derhjemme – eller kender nogen, der har.

5 af Valentinos hunde. Smartphonefoto, taget af Jørgen Lorenzen

Jimmy og Alexander ville nu vise publikum verdens største rundstykke – nej, undskyld: verdens største kunststykke. Og så blev der knaldet balloner, ledsaget af muntre kommentarer. Og børnene frydede sig!

Josefine Kaselowsky har et meget flot nummer i stof/vertikalsejl. I et smukt, hvidt kostume viste hun nummeret med høj sværhedsgrad. Hun roterede ned ad tovet, rullede piruetter og stod i spagat. Æstetisk, vanskeligt, udført med sikkerhed og overskud.

   

Josefine Kaselowsky. Foto hhv. smartphonefoto taget af Jørgen Lorenzen og foto fra Rosengårdcentrets Facebookside.

Og til sidst kom Eddy Carello i sit jonglør-og trommenummer. Anderledes end før set, skønt substansen er den samme. Og svært må det være at jonglere tre forskellige genstande, som ikke har den samme vægt. Men det kan han! Og det vækker jo altid jubel, når han sender en bordtennisbold fra mund til tromme – og den flyver tilbage i munden på ham, næsten som en film, det køres baglæns.

40 minutters gedigen cirkusunderholdning. Professionelt, alsidigt med både gys og grin eg med plads til undren og forundring. Sådan som cirkus skal være. Og stuvende fyldt omkring manegen og på det store, opbyggede gradin.

Fra finalen. Smartphonefoto, taget af Jørgen Lorenzen

klovn.gif (1460 bytes)

20. februar 2023

Fatime og Mr. Jumping. Mange danskere og svenskere husker Fatimas huskatte og hendes mand Mr. Jumpings komedie-trampolin-nummer fra danske Cirkus Baldoni og svenske Cirkus Olympia. I denne sæson er de begge med Jozsef Richters ungarske nationalcirkus.

Fatime Horwart og en af hendes katte. Danskerne oplevede senest nummeret i Enochs Cirkus Show i februar 2022. I sine yngre dage lavede Fatime sammen med partneren Peytchev Plamen Metodiev (Mr. Jumping) et flot nummer, som kombinerede hula hop med akrobatik. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

 klovn.gif (1460 bytes)

19. februar 2023

Ulsing-prisen til Cirkusmuseets Line Vittrup. SF Hvidovre har tildelt Cirkusmuseets husartist Line Vittrup Ulstrup-prisen. Den er opkaldt efter Niels Ulstrup, der i 40 år repræsenterede SF i kommunalbestyrelsen i Hvidovre og i adskillige år var formand for Cirkusmuseets bestyrelse. SF Hvidovre skriver:

Line modtager prisen for sit mangeårige engagement og arbejde med cirkus og artisteri for børn og unge på Cirkusmuseet.

Her yder Line en fantastisk indsats på blandt andet cirkusholdene, hvor hun lykkes med at få børn uanset forudsætninger, til at træde ind i manegen og fremvise sjove, finurlige og flotte numre gang på gang.

Line valgte til prisoverrækkelsen, at donere pengene til Cirkus Arcus. Det er så velfortjent!

Stort tillykke til både Line, Cirkusmuseet og Cirkus Arcus.

Tak for indsatsen, og fordi I tilsammen har sat Hvidovre på Danmarkskortet som en cirkusby.

Niels Ulsing og Line Vittrup

Siden 2007 har Line Vittrup været knyttet til Cirkusmuseet i Hvidovre, hvor hun blandt andet står for museets populære skoleforløb, teambuilding, fødselsdage, museets årlige cirkusskoler og Cirkusleg, hvor hun eller en af hendes assistenter står klar til at hjælpe børn med at mestre linen, trapezen eller holde boldene i luften.

Hun fik sin grunduddannelse som artist hos Irene Thierry i det lille jyske Cirkus Krone, hvor hun arbejdede et par år. Så spurgte Søren Østergård og Flemming Jensen hende, om hun ville være den oversavede dame i "Det store hundeshow " og samtidig fungere som backstage manager. Det sagde Line ja til, og hun var senere med Det store hundeshow på dets turne i Tyskland. I 1997 var Line Vittrup assistent for tryllekunstneren Kim Kenneth, som i den sæson arbejdede i Cirkus Arena. Efter sæsonslut fulgte hun med Kim Kenneth til Billy Smarts Cirkus i England. Der mødte hun den tjekkiske artisttrup Faltyny, som spurgte om hun ville i lære hos dem. Det blev til to år rundt i hele verden med den tjekkiske trup med tempojonglering, akrobatik på ethjulede cykler og et knivkastnummer.

Siden kom Line Vittrup til Cirkusteatret, hvor hun mødte kaskadøren Freddie Steckel, som hun arbejdede sammen med i 12 år.

De optrådte blandt andet i Cirkus Agora og Cirkus Merano i Norge og i Cirkus Maximum i Sverige. I Danmark optrådte de i Cirkus Dannebrog, ved events i Cirkus Benneweis, ved klovneshow på Bakken og på turne med Cirkus Arena på Færøerne. Syd for grænsen optrådte de et par gange på Hansa Teatret i Hamburg, i det kendte franske tv-program “Le Plus Grand cabaret Du Monde” og ved diverse vintergallaer i Frankrig m.v.

Line var også cirkusprinsesse i Søren Østergaards Zirkus Barnly i 2018 og 2019.

 klovn.gif (1460 bytes)

19. februar 2023

Spændende cirkusrejse til Tyskland. Martin Lasson Berglund, som flere gange med succes har arrangeret cirkusrejser til Tyskland i minibus, skriver:

Vårens storslagna cirkusresa- 3 fantastiska cirkusar på 3 dagar i tre städer - Kiel-Hamburg-Bremen!

Nu finns möjligheterna att se två av Tysklands största cirkusar med internationella toppartister!

Cirkus Charles Knie reser för andra året med en toppmodern vattencirkus och häftiga effekter! 100 000 liter vatten och 15 meter höga vattenfontäner intar manegen! Jag såg dom ifjol och imponerades stort av denna vattenshow som dock endast innehåller hundar och papegojor i djurväg.

Cirkus Teater Roncalli brukar aldrig göra mig besviken! En toppmodern cirkus med en fantastisk inramning med en blandning av teater och cirkus! Här får alla sinnen sitt! Roncalli är sedan flera år utan djur men det gör inget enligt mig då Roncalli är en klass för sig!

Cirkus Paul Busch- en mellanstor familjecirkus där alla artisterna tillhör familjen! Detta är en mycket fin cirkus med allt som hör till en traditionell cirkus som hästar, kameler, luftakrobatik och rockringar!

Avfärd från Lund via Malmö och Kastrup fredag morgon den 19/5! Åter i DK/Sverige 21/5 söndag kväll.

Resan inkluderar färd i minibuss, färjeöverfart, broavgift, diesel, vägavgifter, cirkusbiljetter till Roncalli + Charles Knie (bilj till Paul Busch betalas i euro på plats av varje person-  ingår ej), två hotell övernattningar på enklare hotell med frukost.

Allting har tyvärr blivit dyrare, diesel som cirkusbiljetter och hyrbilar men unna er chansen att se något fantastiskt bra i cirkusväg!

Anmälan senast 15/4 på mail! Betalning ska ske via Swish el kontoöverföring inom en vecka efter anmälan.

För mer info, tveka inte att höra av er!

Cirkushälsningar

Martin LB

antilop80@hotmail.com

 klovn.gif (1460 bytes)

19. februar 2022

Dystopia. I forbindelse med at Jørgen Lorenzen så horrorshowet Circus of Torment besøgte han Dystopia i Vejle. Han skriver:

Der er mange, der har kørt med Spøgelsestoget, som findes på Bakken og i Tivoli Friheden. Man sidder i en vogn, som kører gennem det ene skrækscenarie efter det andet. Man reagerer med grin, gys og får overraskelser og flot underholdning. For det er jo kun for sjov, og det ved man.

I Dystopia er spøgelsestoget blevet til en fodtur gennem et rædselskabinet. Turen tager 30 min. og mere – alt efter hvor mange stop man gør og hvor meget man kan klare. Man møder rædsler i form af mennesker der er vansirede eller optræder afvigende eller truende. Der er blod, skrig, mørke, mærkelige lyde og man ved aldrig, hvad er venter om det næste hjørne - kun, at det er uhyggeligt, måske skræmmende eller udæskende.

Bag denne spøgelsestur, som kaldes for et haunt og foregår i kulisser, der hedder Haunted House, står Dystopia, som ligger i udkanten af Vejle. Foreningen holder til i et nedlagt fabrikskompleks og har flere hundrede medvirkende, alle frivillige. Folk, som deltager i rollespil - med diverse maskeringer og kostumer. Et totalteater, hvor de medvirkende sikkert får udlevet nogle drømme og en lyst til at træde ud af den trivielle hverdag og ind i et fiktivt univers, hvor tilbøjeligheder, lyster, og evner som skuespiller får liv til at udfolde sig. Og publikum lever med - parat til gys, overraskelser og det makabre – det, som ikke rigtig findes i hverdagen.

Der er ingen tvivl om, at Dystopia nyder godt af den tiltagende interesse for Halloween og den lange række af horror-film, som jo bliver mere og mere livagtige, fordi man kan tage filmtekniske virkemidler i brug og lave billeder på en måde, som man ikke kunne for generationer siden.

Dystopia kan levere oplevelser ud af huset og medvirke i events og til arrangementer, hvor der er behov for god underholdning i gyser- og horrorstil.

Et punkt, som blev nævnt, da undertegnede var på besøg, var begrebet scary clown,  altså den klovn, der – vist hentet ud af Stephen Kings univers – skræmmer. En klovnetype, der er helt modsat den traditionelle klovn, som godt nok kan virke skræmmende på små børn, men hvis hele væsen og formål jo er at skabe latter og grin. Dystopia havde selvfølgelig fulgt debatten og pointerede, at man selvfølgelig ikke kunne være ansvarlig for nogle, der løb rundt i gaderne og skræmte børn og godtfolk fra vid og sans. Dystopias klovne – når de forekommer – arbejder inden for bestemte rammer, og de er absolut ikke for børn, hvilket der informeres om ved indgangen. Og hele konceptet er jo ikke skabt til børn, men til voksne.

Dystopias hjemmeside www.dystopia.dk  fortæller mere om foreningen og stedet og om foreningens historie. Adressen er Mørkedalsvej 28, 7100 Vejle.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2023

Cirkus Mascot har trukket massevis af tilskuere til vinterferiens forestilling i HerningCentret. Tak til Daniel Deleuran for nedenstående fotos.

klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2023

Benny Schumann i VestsjællandsCentret i Slagelse. Danske Cirkusvenners formand Kim Thanning Olsen har sendt mig nedenstående fotos fra Benny Schumanns forestilling. Ganske som Mascot har gjort det i Herning, har Benny trukket tusindevis af tilskuere til centret. Klik her for at se et videoklip, som Benny har lagt på Facebook, med den svenske cykelekvilibrist Erik Ivarsson, som også er med i Benny Schumanns forestilling.

klovn.gif (1460 bytes)

16. februar 2023

Cirkusland – Vinterferien 2023. Jacob Boas Leitisstein besøgte Cirkusland og skriver:

I Cirkusland i Slagelse er der altid åbent i skolernes ferier. Og denne vinterferie var ingen undtagelse. Som sædvanligt bød parkens program – udover en række forlystelser - på forskellige shows. Denne vinterferie var Cirkuslands ”vært” den danske illusionist Kim Kenneth, der stod klar og guidede publikum gennem alle tre shows.

Dagens første show foregik på Cirkuslands store scene (det gamle søløvebassin), hvor Kim Kenneth var på hjemmebane. Her præsenterede Kim nemlig sit store trylleshow sammen med sin partner Jessica Caveagna. Showet bød på en lang række trylle- og illusionsnumre – bl.a. substitution trunk og den oversavede dame. Og som altid præsenterede Kim og Jessica det hele med humor og i et godt tempo.

Kim Kenneth og hans assistent Jessica. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

I Cirkuslands legeland stod Kim Kenneth og klovnen Jimmy Folco klar med ”Sjov og ballade-showet”. Et show, der foregik i børnehøjde med små sjove tryllerier og komiske entreer.

Kim Kenneth på scenen i legelandet

I Cirkus Landino kunne publikum sætte sig til rette nyde en rigtig cirkusforestilling med både artister og dyr. Kim Kenneth kom ind igennem tæppet som dagens sprechstallmeister, og startede forestillingen med sit svævende bord.

Kim og hans svævende bord

Herefter tog Jimmy Folco over for at gå i en tur i det italienske køkken med flyvende pizzaer og kartofler. Antipodisten Adriana Wolf kom nu i manegen med for at jonglere med fødderne – med alt fra store fodbolde til hulahop-ringe.

Adriana Wolf

Jimmy Folco var derefter klar med dukken Jimmy Junior – en version af ”du må ikke spille her”-entreen.

Jimmy Folco og Jimmy Junior

Efter Jimmy Folco var blevet stoppet af sin partner Claudia, blev der placeret en stor stige midt i manegen. Ind kom forestillingens ”Wonder Woman”, Jessica Caveagna, der præsenterede sit flotte sabelbalancenummer.

Jessica med sabelbalance

Jimmy Folco inviterede nu en pige med i manegen for at lave en ægte vandkamp. Forestillingens dyrenummer bestod af en flok shetlandsponyer, der blev præsenteret af Karsten Berdino.

Karsten Berdino og ponyerne

Og som forestillingens afslutning viste Antonin Navratil sit flotte nummer i Washington Trapez, hvor der både blev vist tricks med og uden bind for øjnene.

Antonin Navratil, også kaldet Mad Tony. Klik her for at se flere af Jacobs fotos fra Cirkusland

klovn.gif (1460 bytes)

14. februar 2023

Circus of Torment. Jørgen Lorenzen var til premieren i Vejle den 11. februar. Han skriver:

Circus of Torment havde slået teltet op på Dystopias grund på Mørkedalsvej 28 i Vejle. Et smukt, rødt kegletelt med et gradin på 6 rækker og 2 stolerækker i logen. Og med en ophøjet manege, som man kender det fra Baldoni og Arli.

Straks man kommer ind i teltet, mærker man, at man er i et fremmed univers. Der er dunkelt, tåget og lidt uhyggeligt. Er det en fangekælder med torturkarle og ofre? Er det en underverden? Er det en spøgelsesverden med genfærd og ånder? Er vi i grev Draculas slot eller er det Frankensteins monstre, der venter på at kaste sig over os? Eller er vi i et helt andet univers end det, der hører jorden til, med aliens og besøg fra andre galakser?

De medvirkende går stille rundt, mange med masker, alle forklædt. Der er fangedragter, munkekutter, rokokodragter og forklædninger fra Harry Potters verden, uhyrer og gespenster. Alle tavse i den dunkle belysning.

Forestillingen begynder. En gammel artist er opstået fra de døde og minder os om, at cirkus aldrig kan dø – men at tilskuerne skal dø. Hvilket jo er en uomstridelig kendsgerning. Men heldigvis når vi at få forestillingen med!

Og så tager det fat og tager fart. Det ene nummer efter det andet. Og man mærker, at det er ægte cirkusartister, der står bag, nemlig David Sosman og Michael Betrian. For ud af uhyggen, den skumle belysning og den inciterende, stille musik træder artistnumrene frem – og får lov til at stråle. Ikke som i Arenas Halloweencirkus i 2022, hvor verdensartisterne blev brugt som illustration til en fortælling. Men her kom de som perler på en snor og forstærkede stemningen af det overnaturlige, utrolige og til tider uhyggelige.

Og der var meget at se. Og som det er skik og brug i dele af det moderne cirkus blev artisterne ikke præsenteret ved navn, hverken når de kom ind eller under præsentationen i finalen. Men de var der! Et flot håndstandsnummer, der blev kombineret med kontorsionistik. Der var en underfundig og hemmelighedsfuld tryllekunstner. Der var hula hoop. Der var en uhyggelig mand, der kunne vride knogler af led og vride kroppen ud af balance. Der var en artist, der løb rundt og ledte efter lyskeglen, som smuttede fra ham. Et af de øjeblikke, hvor latteren fik lov at rulle. Der var trylleri med en banan, der var en sabelsluger. Som også kunne skrue en spiral op gennem næsen og trække en trapez op med en krog hæftet i tungen. Eller var det næsen? Og for at det ikke skulle være for let, sad der en pige i trapezen.

Der var en knivkaster, som måtte have hjælp fra publikum – ikke til at kaste med knivene, men til at være målskive. Og der var et stilrent rulleskøjtenummer. Og der var en jonglør, som gamle cirkuskendere kunne identificere som David Sosman.

Og der var mere. Der var så meget, at man ved udgangen fik lyst til at gense det hele. Og som i en god teaterforestilling stillede forestillingen spørgsmål til publikum: hvad var det, vi så her? Hvordan skal vi fortolke det? Der var ikke blot, som i en god cirkusforestilling, et bombardement af sanserne, en frydefuld demonstration af cirkuskunstens mange facetter og dens skønhed. Der var efter oplevelsen hjemmearbejde, for publikum kunne ikke rumme det hele her og nu. Hvad var meningen? Hvad var det, vi oplevede?

Og to kommentarer. Først et spørgsmål eller en indvending: i begyndelsen af forestillingen hørte vi, at cirkus består, mens publikum forgår. Sandt nok! Men hvorfor skyder man så et par artister undervejs i forestillingen?  Er det publikum eller omverdenen, der – forgæves – forsøger at udrydde cirkuskunsten? Eller? Og hvorfor er den sidste scene en hængningsscene? Ganske vist og heldigvis genopstår artisten i finalen – men alligevel? Hvad skal han symbolisere? Scenen er vel ikke med blot for at vise, at det teatertrick kan man skam også!

Og det andet: forestillingen var til tider uhyggelig, men egentlig ikke makaber. Der var gru undervejs, men overalt mærkede man, at der var et engagement, en glæde og en stolthed over at vise cirkus, klæde sig ud og lave teater – nyt, anderledes, men dog alligevel cirkus som i gamle dage. Og blandt publikum sad mange, som ikke kendte det klassiske cirkus. Det kunne man både se og høre. De fik sig en ordentlig en på opleveren og gik forundrede derfra. Dem ser man i cirkus igen – helt sikkert!

Og ja, cirkus lever. Cirkus har altid overlevet og har altid været god til at finde udveje og nye måder at udtrykke sig på. Tænk på, hvorledes cirkus Roncalli i sin tid satte sit præg på hele cirkuskunsten, som stadigvæk suger til sig af det, der blev skabt dengang. For der er så megen kraft i Torment, at det vil sætte sig spor i cirkus af i morgen. Og Torment bygger bro til den dystopiske verden, som tårner sig op, i litteratur, i film – og sandelig også i den virkelige verden. Cirkus kan og skal jo ikke redde verden. Men det kan give os tilskuere – så længe vi lever – nogle redskaber, sådan som al god kunst gør det. Redskaber til at komme videre.

Forestillingen kan ses Vejle til og med 18. februar og i Aalborg 21. til 26. februar. Se nærmere i Cirkuskalenderen.

Jørgen Lorenzen omgivet af de optrædende. Øvrige fotos er pressefotos, stillet til rådighed af Circus of Torment

 klovn.gif (1460 bytes)

12. februar 2022

Gøglerkors til MF Anders Kronborg

Anders Kronborg har i forbindelse med markeringen af Danmarks Tivoliforenings 100 års jubilæum modtaget gøglerkorset. Få har det - blandt andet H.K.H. Kronprinsen og prinsesse (nu grevinde) Alexandra. Andre modtagere er bl.a. gøglerpræsten Anders Bork Hansen, Eli Benneweis, Benny Berdino, Kjeld Christensen (formand for Danmarks Tivoliforening) og en række andre indenfor tivoli- og markedsverdenen. Rygterne vil vide, at Prins Henrik (som også havde det) altid havde sit gøglerkors på, når han besøgte Folketingets åbning.

Anders Kronborg med sit gøglerkors

Sidste år modtog Anders Kronborg efter indstilling fra Cirkusdirektørforeningen Indsatsprisen fra Den Danske Cirkuspris. Det kommende nummer af Danske Cirkusvenners og Cirkusmuseets årsskrift Cirkusbladet indeholder et interview med Anders Kronborg.

klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2023

Cirkusmuseet i Hvidovres nye udstilling: ”Vi lever ikke af det, vi lever med det.”

Cirkus er ikke blot et job, men en livsstil, hvor du hele tiden er på farten og lever i din egen lille globale landsby. Men hvordan livet udfolder sig bag facaden, særligt set fra et børneperspektiv, er vinklen på museets nye udstilling, der åbnede 10. februar. Den er indrettet i de lokaler på 1.sal, hvor der tidligere var udstilling om vilde dyr og et panorama med heste i manegen.

Museumschef Mikkel Knudsen bød velkommen til den nye udstilling

Blandt de andre talere var Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli, der benyttede lejligheden til at nævne den unfair konkurrence de turnerende cirkus får fra børneteaterforestillingen Cirkus Summarum takket være DR’s omtale af Summarum

Den røde snor til udstillingen blev bidt over af bugtalerhunden Charlie, der sammen med sin herrer Peter Nørgaard er med på mange af hologrammerne i såvel den nye som den eksisterende udstilling 

I udstillingen ser du Nelly Janes fantastiske analoge planlægningsværktøj, hvor garn blev brugt til at planlægge ruten på et stort landkort

I samme lokale viser et digitalt kort Cirkus Arenas turne

I næste lokale findes bl.a. en skærm, hvor de besøgende kan vælge filmklip med Scarlet Berdino, Rudi og Kaya Janacek samt Alexander Arli, der fortæller om hvordan det er at vokse op i et cirkus. Bag væggen som skærmen hænger på er der en køjeseng – kravler du ind kan du se film på loftet.

Blandt gæsterne til udstillingsåbningen var malerparret Helle Abildgaard og Viggo Salting, der her ses i samtale med Martin Arli.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2023

Circus of Torment – en optakt. Jørgen Lorenzen skriver:

Cirkus er uløseligt forbundet med gys. Der er mange reaktioner i en cirkusforestilling: latter, undren, forbavselse, imponerethed. Men også gys. Publikum gyser helt sikkert en gang eller mange gange, når forestillingen er i gang. Man kan tænke på luftartisterne og de dristige springnumre, hvor publikum sidder med tilbageholdt åndedræt – i spænding. Og gyset går gennem alle, hvis artisten har indlagt et fingeret fald eller et kikset spring.

Og i Tivoli og på Bakken har gyset også plads. I Spøgelsestoget/Den blå vogn er der genfærd, raslende skeletter, knogler, blod, hvin og skrig – til den besøgendes morskab – og med gyset som en del af oplevelsen

Det outrerede og makabre findes i både cirkus og tivolier. I gamle dage var det almindeligt på Bakken og i omrejsende tivolivarieteer at udstille og fremvise mennesker og dyr med særlige karakteristika i udseende eller optræden. Det blev dengang kaldt for abnormiteter, og det er jo et ord, som er helt og aldeles bandlyst i dag. Kalve med to hoveder, behårede mennesker, farlige vildmænd fra Afrika, kvinder uden underkrop – osv. Der var fakirer, der kunne spise barberblade, ligge på glasskår og banke søm gennem armen eller sluge sabler og knive. Eller hvad med den oversavede dame – som i dag kan opleves i cirkus – sidste gang i cirkus Arena i 2022.

 

   

I Arenas 2022-forestilling savede Julie Berthelsen Bubber over. Fotos: Jacob Boas Leitisstein

Cirkus har også lagt manege til den form for underholdning, som vel hørte hjemme på markedspladserne og på Bakken. Jævnligt kan man i cirkus opleve slangemennesket, den artist, der kan vride leddene i unaturlige positioner eller bøje sig i stillinger, der ligger langt ud over det, andre kan. Og gyset er her en almindelig reaktion hos publikum – ved siden af undren. Nogle husker måske Hugo Zamorette (cirkus Benneweis 1991), som blev båret ind i manegen i en forvokset flaske, hvor han lå sammenkrøbet, inden han krøb ud af den, legemsdel for legemsdel. Gyseligt, gysende! På grænsen til det makabre.

   

Hugo Zamorette på vej ind i sin flaske. Foto fra Cirkus Brazil Jack 2005

Kaptajn Frodo blev den første modtager af prisen for årets bedste nummer, da Den Danske Cirkuspris i 2016 blev uddelt for første gang i nyere tid. Han afvikler sit nummer med afvæbnende humor, både hvor han kryber gennem en tennisketcher og hvor han sidder på en konservesdåse og holder ligevægten. Nummeret fremkaldte latter, undren og måske gys. Men der var nogle, der fandt det uæstetisk og ligefrem makabert.

Captain Frodo. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Men altså: det gruopvækkende, gyselige, særprægede og outrerede er ikke fremmed for cirkus. Og nu viser der sig en ny mulighed for cirkusartisten. Nemlig at bidrage til uhyggen i den Halloween-tradition der har bredt dig i den sidste generation og næsten er ved at fortrænge fastelavn som udklædningsfest. I Halloween er der uhygge, spøgelser, raslende skeletter, dødningemasker, genfærd, blod og pinsler, skrig, uhyggelige lyde og masser af lys- og røgeffekter. Genren har ganske givet et forbillede i gyserromaner og i horrorfilm, men den er nu sat i scene og sat på scene. Og cirkusartisten kan bruges her.

Tivoli i København søger netop nu efter optrædende til et planlagt Scary House. Dystopia Entertainment viste en forestilling i Tivoli Friheden forrige år, da der var Halloween-dage i parken.

Og nu er Circus of Torment nået til Danmark – i et samarbejde med Dystopia. Det er David Sosman, der kommer med cirkusbaggrund – og altså giver forestillingen en drejning mod cirkus, med ægte cirkusartister som medvirkende.

Der er premiere i Dystopias hovedkvarter på Mørkedalsvej 28 – sydvest for Vejle centrum. Premieren er lørdag den 11. februar, og efter en uge her fortsætter Torment til Ålborg.

Det bliver spændende at se og opleve. Cirkus har måske fundet vej til et nyt virkeområde - og måske også til et publikum, som ikke har den tradition i blodet, at man går i cirkus – det ”gamle” cirkus. 

Ved opdateringen 18. februar kan du læse Jørgen Lorenzens anmeldelse af forestillingen i Cirkus of Torment. Et par dage før kan den læses på sidste nyt-siden

 klovn.gif (1460 bytes)

7. februar 2023

Cirque du Soleil i Göteborg og Malmö. I maj måned kan du se Cirque du Soleils forestilling Ovo. Den spiller i Malmö Arena fra 11. til 14. maj og i Scandinavium i Göteborg fra 25. til 28. maj. Ovo havde premiere i Montreal i 2009, og instruktøren Deborah Colker hentede inspiration fra insekternes verden. Ideen til Ovo var at handle om bevægelse. Ovo er det portugisiske ord for æg. Klik her for at se en videotrailer for forestillingen

 klovn.gif (1460 bytes)

6. februar 2023

Torsdag 2. februar havde Danske Cirkusvenner lokket Marianne Deleuran til Odense, hvor hun i Cirkus Flik Flaks lokaler fortalte om sit liv fra kontordame til cirkusdirektør.

★★★★★★ Det blev en spændende aften, hvor Marianne fortalte om både medgang og modgang. Marianne Deleuran er en særdeles en veloplagt og underholdende foredragsholder. Det må være oplagt for foreninger og klubber mv. at booke hende som foredragsholder. De vil ikke blive skuffede! 6 velfortjente stjerner!

Som en cirkusforestilling var foredraget delt op i 2 x 45 minutter med en pause efter første afdeling.

”Gennemprofessionel foredragsholder. Dygtig, meget givende,” skrev Finn Stendevad på Facebook efter at have overværet foredraget.

Foredraget var ledsaget af billeder, som Mariannes søn Daniel havde hjulpet med at gøre klar til fremvisning på lærredet. Mor og søn havde lagt et stort arbejde i at forberede foredraget, og de mange billeder gjorde foredraget ekstra spændende. Fotos: Daniel Deleuran

klovn.gif (1460 bytes)

6. februar 2023 

Katja Schumann og Os der lever. Fredag 3. februar var der premiere på dokumentarfilmen OS DER LEVER i Musikkens Hus i Aalborg. Der var totalt udsolgt i salen, som kan rumme knap 1.300 tilskuere, og med 500 på venteliste.

Fra premieren. Foto: Victor Høeg Abrahamsen

OS DER LEVER er et filmisk digt om et nordjysk lokalsamfund, der lever tæt på naturen og langt fra det politiske centrum. Med poetiske tekster, et glimt i øjet og Niels Hausgaard som den gennemgående fortæller, møder publikum en række vendelboer i små fortællinger, der tilsammen tegner et portræt af livets gang i Vendsyssel.

Vi møder kvinderne, der planter marehalm i klitterne, minkavleren, der står tilbage i de tomme stalde, cirkusprinsessen Katja Schumann med sine heste, og drengene, der kører ræs på stranden. Vi er med til bal på kroen, og vi kommer heller ikke uden om ham, der blev verdensberømt, da han flyttede fyret ved Rubjerg Knude. Murer-Keld får anerkendende ord med på vejen af damerne over kniplebrættet, mens mændene nok mener, at Keld efterhånden har fået rigelig opmærksomhed.

De medvirkende i OS DER LEVER er almindelige mennesker med drømme og bekymringer, og som på hver sin måde kæmper en stille kamp mod ubetydeligheden.

Med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje er filmen skabt og produceret af det nordjyske filmselskab, Dune Productions og instrueret af Anne Svejgård Lund.

Den internationalt anerkendte danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX, som de seneste år har udvidet festivalen til at dække hele Danmark under navnet DOX:DANMARK, har udvalgt filmen til festivalen i marts 2023. Festivalen afholdes i dagene 15. til 26. marts. Danmarks Radio har desuden valgt at købe filmen til senere visning på DR2 og til streaming på DRTV.

Musikken er komponeret af Astrid Fabrin og arrangeret af Martin Nygård Jørgensen og indspillet af Nordjyllands Symfoniorkester, der spillede live ved premieren.

Fra premieren med live musik. Foto: Victor Høeg Abrahamsen

” Vi som cirkusfolk kan kun være utrolig stolte og beæret over vores erhverv bliver vist så flot frem for det almindelige folk, Jeg tror ikke der var en i salen, der efter filmen var i tvivl om, at cirkus er kunst,” skriver Victor Høeg Abrahamsen, der arbejder på Katja Schumanns cirkusgård i Løkken og også er i manegen, når der er forestillinger.

Klik her for at se en trailer for filmen

klovn.gif (1460 bytes)

6. februar 2023

CirkusMania er Stockholms årlige nycirkusfestival, som vises på scener i hele Stockholmsregionen. I år vises der i dagene 10. til 19. februar 36 forskellige forestillinger på 32 scener i 13 af regionens kommuner. Se nærmere på www.cirkusmania.se

klovn.gif (1460 bytes)

5. februar 2023

Det svenske Cirkusakademi fylder 50 år. Det fejres 18. marts i Stocholm. De skriver:

Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige (Cirkusakademien) är en intresseorganisation för kulturområdet Cirkus. Denna Cirkusakademi,

instiftades i Cirkusbyggnaden på Kgl. Djurgården (Stockholm) den 16 mars 1973.

Cirkusakademien skall verka för

1.    bevara cirkus som en i Sverige allmänt erkänd konstart

2.    sprida kännedom om cirkuskonsten

3.    främja intresset för denna konstart

Cirkusakademiens Direktion har beslutat att uppmärksamma vårt 50-årsjubileum

lördagen den 18 mars 2023. Detta kommer att ske i Djurgårdssalen på Elite Hotel

Marina Tower, Saltsjöqvarns kaj 25 i Stockholm med en gemensam lunch kl. 12.00.

Inbjudna är Cirkusakademiens Ledamöter och Hedersledamöter och svenska och

Nordiska cirkusdirektioner samt övriga cirkusvänner med sällskap.

Programmet bifogas och där framgår jubileumsdagens aktiviteter, som börjar kl. 12.00.

Hotellet erbjuder övernattning, enkelrum SEK 1.415:-, dubbelrum SEK 1.615:- inkl.

moms och frukost samt trådlöst internet. Boka gärna på https://bookings.elite.se/ibe/details.aspx?propertyid=16769&nights=1&checkin=18/3/2023&group=8676767&lang=en-gb

O.s.a. senast 5 mars till Hans Lindgren, Dalagatan 28E, 692 31 Kumla

tel. 070-6230166, e-post: hans.k.lindgren46@gmail.com, samt inbetalning av

kuvertavgift SEK 375:- till Cirkusakademiens Pg 158957-1 alt. Bg 5789-5674

klovn.gif (1460 bytes)

3. februar 2023

Vintercirkus 2023

Flere steder i landet kan du i uge 7 og 8 opleve cirkusforestillinger.

Cirkusland i Årslev ved Slagelse har åbent 11. til 19. februar, alle dage fra 10 til 17. De byder på trylleshow med Kim Kenneth og hans assistenter Jessica og Adriana. Forestillingerne i Cirkus Landino præsenteres af Kim Kenneth og byder på Cirkus Arenas husklovn Jimmy Folco, Jessica Caveagna med sabelbalance, Antonin ”Tony” Navratil i Washington trapez, Adriana Wolf med antipode (fodjonglering) og Karsten Berdino med heste i frihedsdressur.

Antonin ”Mad Tony” Navratil turnerede i 2014 med det jyske Cirkus Krone.

HerningCentret byder i uge 7 på Cirkus Mascots vintercirkus. I cirkusmanegen kan både børn og voksne glæde sig til at opleve Danmarks største hundeshow med cirkusdirektør Marianne og hendes 9 dejlige vovser. Akrobaten Tatyana tager sine mange hulahopringe med under armen og demonstrerer at man via mange års øvelse kan gå fra bare 1 hulahopring om livet til at holde over 20 stk. i gang på én gang! Klovnen Gulio behøver nok ikke den helt store introduktion. Enhver ved, at det kan være svært at gribe alle de bolde, man har i luften – man må derfor lade sig imponere over hvordan alt går op i en højere enhed, når musikken spiller og den mageløse jonglør Husik kaster om sig med de ringe, som han med imponerende præcision griber igen. Daniel Deleuran er sprechstallmeister. Forestillingen foregår på centertorvet og har en varighed på ca. 30 minutter. Gratis adgang.

Arkivfoto fra Cirkus Mascots forestilling i HerningCentret i 2019

Ishøj Bycenter byder 18. til 26. februar på Baldonis vintercirkus med to daglige forestillinger på Bibliotekstorvet. Programmet byder på klovnen Danilo, Katrina Markevich og Anton Tarbeev med fodjonglering og diabolo samt Michal Mudrak med håndstand. Gratis adgang.

Klovnen Danilo var fra 2009 til 2018 en gennemgående figur i Baldoni-forestillingerne. I vinterferien kan du igen opleve ham i manegen.

Rosengårdcentret i Odense byder i uge 7 på Enoch’s Cirkus Show med 3 daglige forestillinger. Blandt de optrædende er hollandske Mr. Valentino med hunde, Eddy Carello som trommejonglør og Alexander Arli som comedy/klovn. Forestillingen præsenteres af Jimmy Enoch. Gratis adgang.

Eddy Carello ved Enoch’s Cirkus Show februar 2020. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Vestsjællandcentret i Slagelse byder fra 13. til 18. februar på Benny Schumanns Mini Cirkus. Hver dag kl. 12 & 15. 20 minutter inden forestillingen holder Benny cirkusworkshop. I showet optræder han med sine klovnerier, stole balancenummeret, tryl, bugtalerdukkerne Hunni og Nina von Tutti og som den opblæste danser. Derudover møder publikum den svenske artist Erik Ivarsson, som begyndte at udvikle sit talent allerede som dreng i det svenske ungdomscirkus Ludvika Mini Cirkus. Erik Ivarsson hører til blandt de bedste cykelartister og er også dygtig i håndstand / hovedbalance og jonglering. Han har også en klovneentre sammen med Benny Schumann. Gratis adgang.

Cirkus Trapez vintercirkus har fra 10. til 26. februar forestillinger i en række jyske haller. De medvirkende er Franz Sulc med klovnerepriser, John og René Lutzny comedy, Sabrina Lutzny med geder og hunde, familien Lutzny med cowboyshow med knivkastning og drejende lassoer, Chantal Lutzny kautchuk og hulahop, Joel Lutzny jonglering, Samantha Lutzny på svævende kælk og René Lutzny stolebalance.

Link til billetbestilling.

Cirkus Paniks 10 års jubilæumsforestilling kan ses i deres Cirkusbygningen i Vanløse fra 12. til 19. februar. Adressen er Skjulhøj Allé 21, 2720 Vanløse. Forestillingen var nærmere omtalt her på siden den 15. januar. Billetter via billetto til 120 kr. (eks gebyr).

Circus of Torment (Horror cirkus) har 11. til 18. februar forestillinger i Vejle og 21. til 26. februar i Aalborg. Både i England, Tyskland og Holland har man i en del år kunne opleve horror cirkus, men det er første gang vi kan opleve et rigtigt horror cirkus i Danmark. Et horror cirkus blander horror med sort humor, rockmusik eller gyserfilmsinspireret elektronisk musik og artisteri.

Circus of Torment er produceret af Dark Thrills Entertainment med Michaël Betrian i spidsen. Danskerne kunne opleve hans diabolo nummer i Cirkus Dannebrog i 2014 og i Cirkus Trapez i 2021. David Sosman har rollen som Gustavo, den sindssyge jonglør.

David Sosman i rollen som Gustavo, den sindssyge jonglør

Du kan læse mere om showet og købe billetter på https://www.circusoftorment.com/

Cirkusmuseet i Hvidovre byder fra mandag til torsdag fra 13. til 16. februar alle dage kl. 11 på det gale trommefænomen Kalle Mathiesens World Tour. Bevæbnet med loopstation, trommesæt, bas, balloner, pivedyr, ridderhjelm, boremaskine samt en god portion selvironi, serverer han musikalsk underholdning i verdensklasse. Kalle Mathiesen uddannet trommeslager ved Rytmisk Musikkonservatorium og har skabt sit onemanshow ud fra devisen, at ”Der er musik i alt og alt er musik”.

Kalle Mathiesen

Fredag 17. februar overlader Kalle scenen til Øglegøgleren Mugge, der med fis i kasketten og masser af fornøjeligt artisteri vil underholde med gøgl for alle aldre.

Skulle du selv overveje cirkuslivet, er det en god idé at finde ud af, om du f.eks. skal være jonglør, linedanser, trapezartist eller noget helt fjerde. Det kan du når museet byder på Cirkusleg mandag til fredag i uge 7 fra kl. 12.30-14.30. I uge 8 er der Cirkusleg mandag-fredag kl. 12-14 og søndag kl.10.30-12.

Er familien mere til de stille aktiviteter, kan du både i uge 7 og uge 8 tage på museets Kreative Værksted, hvor du kan lave dit eget fine klovnekostume. Du kan også tage på skattejagt på museet og opleve udstillingen på en anderledes måde.

Forestilling i Cirkus Flik-Flak, Odense

Som en fast tradition laver børn og unge fra Cirkus Flik-Flak igen i år forestilling for hele familien fredag d. 17. februar kl. 14.00 i vinterferien.

Programmet er sammensat af de unge artister og byder på en spændende forestilling, hvor inspirationen er hentet fra cirkusverdenen. Her møder du en yderst veloplagt trup, der giver den fuld gas med alskens artisteri, underfundigt og grinagtigt klovneri, svimlende luftakrobatik, spektakulær udfordring af tyngdeloven og svært begribelig illusion.

Kom sur - gå glad! - Vi gør en kold tid varm for dig og dine nærmeste med vores cirkusforestilling der luner langt ind i sjælen. Giv dig selv, din institution, din familie, et barn eller kæreste denne vitaminindsprøjtning af livsglæde, gåpåmod og turbo humør!

Cirkuslokalerne er bare den perfekte rammer til en varm, nærværende og god oplevelse for hele familien.

"Mine damer og herrer! Cirkus Flik-Flak har nu fornøjelsen at byde Dem velkommen til en overraskende og underholdende forestilling for børn i alle aldre."

Efter forestillingen vil der som tidligere år også være mulighed for selv at prøve de forskellige cirkusdiscipliner.

Entré: Børn 30 kr voksne 50 kr

Link til billetbestilling https://cirkusflikflak.dk/forside/koeb-af-cirkusbilletter/

klovn.gif (1460 bytes)

1. februar 2023

Ny udstilling på Cirkusmuseet i Hvidovre. Alle er velkomne til åbning af museets nye udstilling "Vi lever ikke af det, vi lever med det" - en udstilling om cirkuskulturen, fredag d. 10/2 kl.14-16 på Cirkusmuseet. Hunden Charlie og bugtaleren Peter Nørgaard vil klippe snoren, og der vil være taler af Martin Arli, formand for cirkusdirektørforeningen, Kenneth Bak, formand for kultur- og fritidsudvalget Hvidovre Kommune og museumschef Mikkel Knudsen.

klovn.gif (1460 bytes)

1. februar 2023

Cirkusmuseets årsplakat er den 18. i rækken af årsplakater, og opgaven er i år lagt i hænderne på en kunstner for hvem, cirkusverdenen på ingen måde er fremmed. Kunstneren Anne Marie Johansen har nemlig i en periode selv rejst med Cirkus Arena for at lave studier til billedbogen ”Rundt og rundt sådan cirkus”. Årsplakaten kan købes i museets butik, måler 60 x 80 cm og koster 50 kr. Bor du ikke i nærheden, kan du bestille plakaten ved at sende en mail til info@cirkusmuseet.dk

klovn.gif (1460 bytes)

31. januar 2023

Cirkus Brazil Jack åbner den svenske Melodifestival 2023. Melodifestivalen 2023 bliver den 63. udgave af den svenske musikkonkurrence Melodifestivalen, som arrangeres af Sveriges Television og finder sted i forskellige byer over en seks ugers periode mellem 4. februar og 11. marts 2023. Vinderen repræsenterer Sverige i Eurovision Song Contest 2023, afholdes i Liverpool i maj 2023. Den første udsendelse sendes på fra Göteborg på SVT1 4. februar kl. 20. I åbningsnummeret bringer Cirkus Brazil Jack nogle af verdens førende cirkusartister fra Ukraine, Italien og Brasilien til sammen at byde på ild, luftakrobatik og dødsforagtet rulleskøjter. Den svenske tryllekunstner og entertainer Carl-Einar Häckner er også med i udsendelsen. Og så selvfølgelig de sangere, der kæmper om at vinde den svenske konkurrence og gå videre til Grand Melodi Prix-finalen i Liverpool.

klovn.gif (1460 bytes)

31. januar 2023

Årets første månedsmøde i det svenske Cirkusakademi. De skriver:

Vi träffas i ”Stallet” på Kaplansbacken 4 A-B bredvid Kungsholms kyrka på Kungsholmen i Stockholm Lördagen den 18 februari 2023 kl. 14.00.

Då gästas vi av Barbro Nordström, som kommer att berätta om livet som konstcyklisterna ”Ola & Barbro” samt utvecklingen av Ludvika Minicircus, mottagare av Cirkusakademiens utmärkelse Årets Charlie 1992!

Därefter får vi rapporter om årets 45:e Internationella Cirkusfestival i Monte Carlo.

Alla Cirkusintresserade är alltid välkomna till Cirkusakademiens månadsmöten, så tag gärna med vänner och bekanta! Vi bjuder på kaffe!

Anmälan till hans.k.lindgren46@gmail.com undertecknad senast den 16 februari 2023.

klovn.gif (1460 bytes)

23. januar 2023

Prisvindere ved 45e Festival International Du Cirque De Monte-Carlo & 10e New Generation.

Guldklovn

I år blev der kun uddelt en enkelt guldklovn. Den gik til jockeyrytterne René Casselly Junior, Merrylu Casselly og Quincy Azzario, som blandt andet viste ”pas de trois” på hesteryg.

Quincy Azzario, René Casselly Jr. og Merrylu Casselly. Quincy er datter af klovnen José Michel og hans kone Giulia. Sammen med sin søster optrådte hun som Azzario Sister i Zirkus Nemo i 2014. I 2012 var søstrene i svenske Cirkus Brazil Jack. René og Merrylu Casellys forældre er René og Alexia Casselly. Frem til 2010 optrådte forældrene og de to børn i adskillige sæsoner i Cirkus Arena. Merrylu Casselly blev senere gift med Joseph Richter Jr. og vandt sammen med ham en guldklovn i Monte Carlo i 2018. Ægteskabet er senere opløst.

Der var en sølvklovn til følgende:

Fleming Martini – flyvende trapez

Bruno Togni – tirgre. Han fik tillige publikumsprisen

Alex Giona – heste i frihedsdressur

Victoriia Dziuba - ekvilibrist

Mustafa Danguir Truppe – tårnline og dobbelt dødshjul

Secret of my Soul - ringtrapez

Årets bronzeklovne gik til

Mystery of Gentlemen - kuglebalance

Deadly Games - knivkastere

Elisa Cussadie - papegøjer

Truppe Bingo.

Bingo-truppen er en stor trup, som ofte deles op i mindre enheder. Den har også tidligere vundet priser i Monte Carlo. I 2014 optrådte en af truppens enheder i Cirkus Dannebrog. Billedet er fra 2018, hvor 8 af truppens kvindelige medlemmer optrådte i Cirkus Arena. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Junior Guld

Ameli Bilyk – slap line

Junior Sølv

Sofiia Hrechko - contorsion

Vladyslava Naraieva - ekvilibrist

Junior Bronze

Kimberly Zavatta - strapater

klovn.gif (1460 bytes)

21. januar 2023

Cirkus Cirkör på turne i Norge. De svenske nycirkus skriver:

Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace har sedan premiären i Marseille 2013 med framgång turnerat såväl i Sverige som internationellt. Förra veckan skapades en uppmärksammad site specific-version av föreställningen vid de nordiska ambassaderna i Berlin med anledning av invigningen av Sveriges ordförandeskap i EU. Knitting Peace är med sitt fredstema (tyvärr) i allra högsta grad aktuell och i mars 2023 väntar en större norgeturné med fyra stopp: Nøtterøy, Skien, Haugesund och Stavanger.

Se mere på https://cirkor.se/en/knitting-peace/

 klovn.gif (1460 bytes)

19. januar 2023

To spændende foredrag:

2. februar i Odense: Et liv i cirkus - Marianne Deleuran fortæller om et spændende liv

Marianne Deleuran har aldrig været nogen cirkusprinsesse. Hun er ophavskvinde, cirkusdirektør, mor med mere og magisk i manegen. Siden 1994 har Marianne drevet Cirkus Mascot – dengang sammen med Jess, som er far til Daniel og Andreas, og siden med den ældste af sønnerne, Daniel, som de seneste år har været Cirkus Mascots sprechstallmeister.

Hør hende fortælle om vejen fra et fast job i Jysk Telefon til tilværelsen som cirkusdirektør. Det foregår torsdag den 2. februar kl. 19 hos Cirkus Flik-Flak i Odense. Adressen er Herluf Trolles Vej 138, 5220 Odense.

Der er gratis adgang til foredraget, der er arrangeret af Danske Cirkusvenner i samarbejde med Cirkus Flik- Flak. Cirkus Flik-Flak sørger for salg af lidt vådt og tørt i forbindelse med arrangementet.

9. marts i Rold: En CirkusHistorie ! Film-foredrag med Benny Schumann.

Torsdag den 9. marts kl. 19 gæster Benny Schumann Cirkusmuseet i Rold med et foredrag, ledsaget af filmklip. I pressematerialet hedder det:

Et levende foredrag - om den legendariske cirkusfamilie Schumann og Rivel.

Benny Schumann 5. generation af Cirkus Schumann dynastiet og 4. generation af artist- og klovnefamilien Rivel, har sammensat et helt unikt visuelt foredrag, hvor han tager publikum med på en rejse gennem hele hans eventyrlige og sælsomme opvækst i et utroligt cirkusunivers.

Fortællingen, der også indeholder ekstraordinære dokumentariske filmoptagelser, giver en særlig indsigt i familiens historie og en meget anderledes barndom blandt klovne, heste og fantastiske verdensartister.

Bennys far Albert Schumann var med sin bror Max Schumann verdenskendte for deres hestenumre i det Cirkus Schumann, de havde videreført fra familien, som havde forestillinger i Danmark i mere end 50 år bl.a. i Cirkusbygningen i København og på turneer i Danmark og Sverige med telt og i haller.

Bennys mor Paulina Rivel Schumann (datter af Charlie Rivel) var multiartist i dans, akrobatik og musik og sidenhen efter hun blev gift med Albert Schumann også kunstrytterske, linedanser og en inspirator til at give Cirkus Schumann en særlig magi,  med sin sans for smukke kostumer og musik.

Begges familier havde det tilfælles, at deres forfædre i henholdsvis Schumann- og Rivelfamilien startede som artister 1850’erne, og havde i mange generationer før Paulina og Albert blev gift, samarbejdet og komplimenteret hinanden på fineste vis og udført deres cirkuskunst i mange lande rundt i verden.

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2023

Cirkus Arena 2023 – Jimmy Saylon. En del af de medvirkende i årets forestilling var omtalt her på siden den 2. januar.

Cirkus Arena fortæller, at man ud over de nævnte kan møde den italienske tryllekunstner og illusionist Jimmy Saylon. Han indtager manegen med sin tidsmaskine, og lader eventyret begynde. Magien lever, og for øjnene af publikum tryller han, så man ikke tror sine egne øjne. Jimmy Saylon optrådte sidste sommer i Cirkusland i Slagelse

Jimmy Saylon. Klik her for at se videoklip fra hans nummer

klovn.gif (1460 bytes)

15. januar 2023

Cirkus Panik vintercirkus. Det lille cirkus skriver:

Højt ærede publikum velkommen til fejring af Cirkus Paniks 10 års jubilæumsforestilling, i vinterferien i Cirkusbygningen i Vanløse i uge 7, her vil vi opføre forestillingen "Den Glade Galla" for at markere dette 10-års jubilæum. Oplev Cirkus Panik i samarbejde med det unge cirkuskompagni Volantes, præsenterer en forrygende gallaforestilling for hele familien.

Oplev et gallashow fyldt med

Vanvittig flyvende Akrobatik

Forbløffende illusion

Tyngdekraft udfordrende jonglering

Latter krampende klovnerier

Musik og rytmer fra alle verdenshjørner

Signatur Ild og Fakir finale

Vi glæder os til at se jer!

Underholdning for hele familien. men vi anbefaler + 3 år.

Børn fra 0 til 3 år er gratis.

Billetter via billetto til 120 kr. (eks gebyr)

Spillested: Cirkus Panik - Skjulhøj Allé 21 2720 Vanløse. Cirkusbygning i Vanløse ligger 10 min gang fra Vanløse station. Dørene åbner en time før show start.

Der vil være mulighed for at købe popcorn lidt at drikke mm. i vores hyggelige cafe.

Vi er yderst taknemlige for den bevilliget støtte fra Vanløse Lokaludvalg, tak for støtten. 

Klik her for at læse mere om det lille cirkus

Klik her for at læse mere om nycirkuskompagniet Volantes. Den ene af ”bagmændene” Lars Panik er søn at Tatiana Steen og Poul Panik Steen, der er parret bag Cirkus Panik.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. januar 2023

Cirkusrejse til München med besøg i Cirkus Krone i deres bygning

 

Brian Behrendt fra Briano’s Cirkusrejser skriver:

 

Jeg har flere gange med succes hjulpet gæster, som gerne vil på cirkusrejser i Europa, med praktiske ting såsom hotelbooking, billetkøb m.v.

 

I marts 2023 er der igen en rejse til München med besøg i Cirkus Krones i deres cirkusbygning.

 

 

Der bliver afgang fra København torsdag den 23/3  kl. 19 med  Norwegian og hjemrejse lørdag den 25/3 kl. 21.30. med Norwegian. Du kan også vælge andre afgangstidspunkter, men så har du ikke Brian med som guide fra lufthavn til hotel. Du skal selv booke og betale fly. Har du brug for hjælp, så ring til Brian.

 

Det bliver en rejse med hotel inkl. morgenmadsbuffet og cirkusbillet til Krones program Stars in der manege. Der ikke som tidligere nyt show hver måned i vinterperioden.           

                                                                             

Hotellet ligger centralt, og der er bad og toilet på værelserne og gratis internet. Morgenmadsbuffet er med i prisen.

 

Pris er pt. for enkeltværelse og de bedste pladser i cirkus 1.800 kr. I dobbeltværelse er prisen 2.600 kr. pr. par. inkl. skatter og afgifter.

 

Vi får de bedste pladser hvis du/I booker og betaler inden 10/2. Betaling skal i forbindelse med bestillingen overføres til konto reg.5356 konto nr.0000351620 (Husk at anføre dit navn)   

 

Transfer T/R fra lufthavnen i München er for egen regning med Lufthansa bus, da dette er hurtigst.       

 

Bemærk! hotel og cirkusbillet refunderes ikke hvis gæst aflyser.

 

Program udsendes medio uge 10 2023 på mail til deltagerne, så de kan printe det ud.

Har du spørgsmål eller vil med, så ring til Briano på tlf. 22 59 50 46. Eller send en mail til brianbehrendt@ymail.com

Klik her for at se et knapt 2 min langt videoklip fra forestillingen i Cirkus Krone

klovn.gif (1460 bytes)

13. januar 2023

Cirkus Trapez vintercirkus. Årets første cirkusforestilling er fredag 10. februar kl. 17, hvor Cirkus Trapez har premiere på deres vintercirkus i Thorhallen i Jels. De præsenterer forestillingen sådan her:

I skolernes vinterferie i uge 7 og 8 drager Cirkus Trapez traditionen tro ud i en række haller rundt om i Jylland, med en hyggelig VinterCirkus forestilling, der emmer af masser af hygge og cirkus nostalgi for hele familien.

Glæd jer til blandt andet at opleve en dygtig jonglør, et smukt slangemenneske, flotte luftnumre, vildt wild west show, masser af klovnerier, frække geder, søde hunde og meget mere. 

Tag plads omkring vores fortryllende manege, og glem hverdagens stress og jag, imens i lader jer tryllebinde af vores magiske show.

Vi glæder os til at byde jer velkommen til VinterCirkus i Verdensklasse 2023

Isabella Enoch Sosman fortæller at de optrædende artister er:

Franz Sulc med klovnerepriser

John og René Lutzny comedy

Sabrina Lutzny med geder og hunde

Sabrina Lutzny kun med hunde

Hele familien Lutzny med cowboyshow med knivkastning og drejende lassoer.

Chantal Lutzny kautchuk og hulahop

Joel Lutzny jonglering

Samantha Lutzny på svævende kælk

René Lutzny stolebalance

Franz Sulc viste klovnerepricer i en række af sidste års efterårs- og juleforestillinger i Cirkus Trapez. Den alsidige Lutzny-familie, som de senere år i sommersæsonen har rejst med det østrigske Cirkus Picard, var også med i Trapez Vintercirkus 2022. I år dog med flere nye entreer. Familien består af René & Sabrina Lutzny med børnene Samanta, Chantal og Joel.

Familien Lutzny med cowboyshow. Alle fotos pressefotos fra Cirkus Trapez

Joel Lutzny

Samantha Lutzny på svævende kælk

 klovn.gif (1460 bytes)

13. januar 2023       

Philip Schumann, Lund (Horsens), fylder 70 år den 20. januar. Som søn af den legendariske cirkusdirektør Max Schumann og fru Vivi var det skrevet i stjernerne, at Philip ville få et liv i cirkus. Det holdt også stik de første 29 år af hans liv: som Schumann-familiens øvrige børn voksede han så at sige op i Cirkusbygningen i København, når han da ikke uden for cirkussæsonen i København var med på turneerne i Sverige og England m.v. Efter sæson 1969 valgte brødrene Albert og Max Schumann at stoppe i Cirkusbygningen. Albert trak sig helt tilbage fra artisttilværelsen, medens Max og hans to børn havde en drøm om at fortsætte det berømte Cirkus Schumann. Fra 1972 til 1975 arbejdede Philip i Cirkus Benneweis. Derefter var han i et par år steward hos SAS. I 1977 startede Max Schumann med hjælp af Philip og hans søster Katja Cirkus M. Schumann som et omkringrejsende teltcirkus. Programmet var flot. Det var antallet af tilskuere desværre ikke, og efter sæson 1982 var det slut med Cirkus M. Schumann. Max, Vivi og Katja fortsatte i andre cirkus, men for Philip betød lukningen af hans fars cirkus slutningen på 29 års artisttilværelse.

I nogle år var han salgskonsulent for et filmselskab. Så fulgte et par år, hvor han var knyttet til Tivoli Friheden i Århus og blandt andet var ansvarlig for optræden på friluftsscenen. Det job forlod han for at blive marketing- og arrangementschef, først for Vejle Centret og siden for Jysk Væddeløbsbane. Fra 1993 – 2011 var Philip Schumann salgs- og projektchef i udstillings- og arrangementsvirksomhed Forsorg og Hospital. De seneste 10 år har han arbejdet for Wellnes Nordic, som sælger terapeutiske og sansestimulerende produkter, der giver både raske og plejekrævende mennesker bedre livskvalitet gennem øget fysisk og psykisk aktivitet. Derudover driver han sammen med sin ægtefælle den landbrugsejendom i Lund, som de bor på.

Selv om det nu er mere end 40 år siden at Philip forlod cirkusverden, har han bevaret kærligheden til cirkus og til heste. Kærligheden er også gået i arv til hans børn: datteren Theresa er dyrlæge med speciale i heste. Datteren Laura er fysioterapeut, men har i et par sæsoner arbejdet i det amerikanske Big Apple Circus og har sammen med ægtefællen Luis en drøm om at bevare Schumann-navnet som det ypperste inden for hestedressur. Lejlighedsvis optræder parret optræder rundt omkring i landet med deres heste. Storesøsteren Katja, som i 2022 blev hædret med Den Danske Cirkuspris, driver Cirkusgården i Løkken, hvor der hver sommer er forestillinger med heste og andre dyr.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. januar 2023

Spritnyt forårsprogram på gaden nu! DYNAMO Workspace for circus and Performing arts i Odense skriver:

Godt nytår! Og velkommen til årets første nyhedsbrev, hvor de gode nyheder står i kø:

Forårsprogrammet, som er ude nu, byder i skrivende stund på 17 oplevelser – herunder adskillige urpremierer, publikumsbaskere og work in progress-visninger. Nedenfor kan du bl.a. læse mere om THE VESSEL, en spritny familieforestilling, som har urpremiere den 21. januar. Det fejrer vi med (børne)bobler efter den første forestilling kl. 13. Kom og skyd cirkusåret i gang med manér!

The Vessel - en opdagelsesrejse for hele familien

Hop med i fartøjet, når det utopiske cirkus-projekt, The Vessel, lægger fra kaj! Rejsen går til nye dimensioner og universer, hvor tyngdekraft ophæves, skabninger opstår og tid er en fleksibel størrelse. Gennem fysisk teater, akrobatik og cyr-wheel tager tre artister os med på en opdagelsesrejse – og sørger for, vi kommer forandrede og helskindede hjem igen.

Pressefoto fra Dynamo. Fotograf Badi Khwies

Forestillingen vises med støtte fra Statens Kunstfond og Odense Kommune.

Lør. 21. jan. kl. 13 & 17 samt søn. 22. jan. kl. 15

Varighed ca. 50 min. / fra 6 år / entré fra 40 kr. - gratis med DYNAMO-kort

Breast in peace af Mighty Performing Arts Collective (M.P.A.C.)

Så er den tilbage! Succesforestillingen af svenske M.P.A.C storhittede på DYNAMO i efteråret 2021, og siden har klovnene turneret Danmark og Europa rundt, med deres forestilling om bryster. Bryster, som kan være for store, for små, for hængende, for sexede, for tunge, for flade, for muskuløse. En guldmine for fire klovne med en punk-cirkus attitude!

Pressefoto fra Dynamo. Fotograf Alex Hinchcliffe

Forestillingen præsenteres i samarbejde med Teater Momentum.

26. - 28. jan. kl. 20 / 70 min / fra 15 år

Billet fra kr. 40/120 – gratis med DYNAMO-kort og Momentum-årskort

Så kan vi endnu engang byde velkommen til DYNAMO Cirkus Festival! Den 14.-17. juni løber festivalen med ekstra-spektakulære oplevelser, brancheprogram og workshops af stablen igen. Sæt et KÆMPE KRYDS i kalenderen.

Derudover rummer dit hus for nycirkus også aktiviteter, hvor du selv kan komme på banen: Åben træning med Circus Playground fortsætter som altid om mandagen, Cirkus BØF er tilbage (!) – hvor børn og fædre kan dyrke cirkus sammen om søndagen, og et nyt initiativ i samarbejde med lokalmediet otwn om at hverve (cirkus)skribenter, er blot nogle af de tiltag, der skal holde samværet og samtalen om cirkus i gang.

Så skål for et nyt år med mere cirkus! Vi glæder os til at se jer igen.

Se mere på https://dynamoworkspace.dk/

 klovn.gif (1460 bytes)

7. januar 2023

I år er det 50 år siden det svenske Cirkusakademi blev stiftet. Det fejrer de 18. marts i Stockholm. Det nærmere program er endnu ikke offentliggjort.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. januar 2023

Cirkus på is Budapest. Har du lyst til en smuttur til Budapest for at se cirkus på is? Hvis der er den fornødne interesse, arrangerer Brianos Cirkusrejser i dagen 2. til 4. februar en tur til Budapest med to overnatninger. Cirkusbygningen i Budapest præsenterer forestillingen således (min oversættelse):

I de kommende måneder kan du opleve cirkus på is i Cirkusbygningen i Budapest. Det er et spektakulært showprogram med klovne, kæledyr, en isrevy og en spændende eventyrverden for hele familien! Fra januar optræder en ukrainsk trup i Cirkusbygningen i Budapest med deres show Ice King, hvor tilskuerne kommer ind i en magisk eventyrverden. I den to timer lange forestilling viser de optrædende ikke kun piruetter og andre skøjtetricks på isen i manegen, men også imponerende artistnumre og charmerende numre med dyr. Klik her for at læse mere.

De optrædende dyr er vist nok hunde og papegøjer.

Send en e-mail til Brian på brianbehrendt@ymail.com for nærmere info om turen.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2023

Cirkus Baldoni 2023. Cirkus Baldoni skriver:

Sæson 2023 starter 2. påskedag den 10. april. Det bliver denne gang med et helt nyt setup og med komiker/operasanger og skuespiller Amin Jensen som sprechstallmeister og ikke mindst ham, der har Leonardo på armen. Det bliver næppe noget problem idet Amin har lagt stemmer til over 1.500 tegnefilm gennem årerne.

Amin glæder sig til at præsentere et bredt udvalgt af superdygtige artister. I kommer bl.a. til at møde Martyne Chabry med sit formidable quickchange og musiknummer. Nandor Varadi og Diana Boiachin et ungarsk par med jonglering, akrobatik og airpole. Kaya Janacek vores supertalent indenfor rola rola når helt nye højder. Westerfamilien Buffalo Family får lassoer, knive og økser til at flyve gennem luften. Vi har også en helt ny klovn på programmet. Det er Tøffe som gør comeback efter nogle års pause. Kendere husker ham fra hans enestående komiske imitationer og han vil helt sikkert bringe smil og latter i hele teltet. I sæsonerne 20 og 21 var Peter Nørgaard sprechstallmeister. Han er stadig med på sidelinjen, idet det er ham der er instruktør på forestillingen. Alt i alt er der lagt op til endnu et brag af en oplevelse for hele familien.

Udover vores normale forestillinger har vi atter i 2023 børnekoncerter med Arne Alligator, det bliver på udvalgte dage typisk i weekender og på lokationer der dækker hele vores område på Sjælland og Øerne. Teltsæsonen varer indtil den 29. august, hvorefter vi rykker indendørs i sportshaller, hvor vi som altid besøger Færøerne.

Martyne Chabry er datter af klovnen Toto Chabri og fru Norah. Hun optrådte i Cirkus Benneweis i 1998, 2005 og 2014 og i Cirkus Baldoni i 2020. Martyne Chabri er hendes kunstnernavn – hun er døbt Martine Gombert.

   

Martyne Chabri

Jongløren Nandor Varadi var hos Cirkus Krone i 2007 og hos Baldoni i 2008 og 2010. I 2018 var han sammen med Diana Boiachin i det norske Cirkus Arnardo – han som jonglør, Diana med luftnumre.

Nandor Varadi.

Buffalo Family er også kendt som Janacek-familien, der har været knyttet til Baldoni i adskillige år. Sønnen Kaya viste senest sit formidable rola-rola-nummer i 2021. Nummeret blev enkelte gange vist i sæson 2022, når andre artister havde forfald.

Maria og Eddie Janacek med lasso i 2019

Komikeren Tøffe har publikum tidligere oplevet ved Benny Schumanns klovneshows på Bakken. Tøffe også har medvirket i et utal af reklamer, novellefilm og spillefilm i både indland og udland. Senest i “Journal 64” og “Lykke-Per”. I en årrække var han sammen med den svenske komiker Yan Swahn og sangerinden Gitte Johnson en del af showgruppen “Two tons of fun”. Tøffe havde også nogle gode sæsoner med Bakkens Andy, Kai Løvring og Bjarne Lisby i Restaurant “De fire Ege” på Bakken. Senest har du op mod jul kunnet opleve ham som julemand på H.C. Andersens julemarked i København.

Tøffe. Foto fra klovneshow på Bakken 2011. Fotograf: Per Krogh Petersen

 klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2023

Danske cirkus i 2023. Her er en oversigt i alfabetisk rækkefølge over de cirkus, som vi regner med at se på landevejene i 2023, samt de planlagte premieredatoer. Selvfølgelig med forbehold for ændringer.

Cirkus Arena: Landspremiere på Bellahøj den 3. april. Forestillingen præsenteres lige som i 2022 af Bubber og Julie Berthelsen.

Blandt de medvirkende artister er jongløren Michael Ferrari, hans bror linedanseren Steven Ferrari, tårnlinetruppen Ortiz, som også optræder i dødshjul, luftakrobaterne Duo Costache og Cirkus Arenas husklovn Jimmy Folco. Der kan ske ændringer.

Med et par enkelte undtagelser har Jimmy Folco været med i Arenas forestillinger siden 1997. Pressefoto fra Cirkus Arena

Cirkusland i Aarslev har næste gang åbent i vinterferien 11. til 19. februar. Til sommer har de planlagt række open-air koncerter: 23. juni Kandis. 30. juni Stig (Stig Rossen) og vennerne. 7. juli Lars Lilholt band. 28. juli Queen Machine. 6. august Hansi Hinterseer.

Cirkus Arli: landspremiere på Møllebakken i Fløng 2. april. Navnene på optrædende er ikke offentliggjort.

Martin Arli og sønnen Alexander er altid blandt hovedkræfterne i Cirkus Arli.

Cirkus Baldoni: landspremiere i Hillerød 10. april. Navne på medvirkende omtalt ovenfor.

Cirkus Mascot: endnu ingen oplysninger om sommerturneen. Som i 2022 turnerer de i haller og ikke med telt. I vinterferien i uge 7 kan du ganske gratis opleve dem med korte forestillinger i HerningCentret.

Marianne Deleuran og hendes legesyge vovser er en helt uundværlig del af en Mascot-forestilling. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Zirkus Nemo: landspremiere 29. april i Horsens. Ud over Søren Østergaard er navnene på de medvirkende ikke offentliggjort.

Selv om Zirkus Nemo byder på fremragende artister, er det først og fremmest Søren Østergaard selv, publikum kommer for at se. Her som Smadremanden sammen med Sørens personlige assistent Laura Kvist Poulsen. Foto fra 2019. Fotograf: Rud Kofoed / Ajour Press.

Cirkus Trapez: Fra 10. til 26. februar vintercirkus i en række jyske haller. Endnu ingen oplysninger om sommerturneen.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2023

Runde dage i 2023. Flere inden for den danske cirkus- og artistverden kan fejre en rund dag i løbet af 2023:

3. januar 2023: Jørgen Lorenzen, forfatter og cirkushistoriker mv., 80 år

20. januar 2023: Philip Schumann, tidl. sprechstallmeister i Cirkus Benneweis og Cirkus M. Schumann, 70 år

3. april 2023: Camilla Frimann, Cirkus Baldoni, 50 år

16. april 2023: Sonja Solberg, tidl. luftartist, 80 år

7. september 2023: Charmaine, Stephanie og Oliver Berdino, artister, 30 år

13. september 2023: Bjoern Schult-Bjornlys, tidl. jockeyrytter og hestetræner, 75 år

1. november 2023: Marc Thierry, kapelmester m.v., 50 år

6. november 2023: Ole Bünger, Cirkus Pip, tidl. tryllekunstner og bugtaler, 80 år

18. december 2023: Jacki Steckel, tidl. cirkusdirektør og artist mv., 70 år

18. december 2023: Michael Frederiksen, tryllekunstner, 50 år

Jeg vil blive glad for en e-mail, hvis du er opmærksom på andre runde dage, som jeg burde have haft med i oversigten.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2023

Websiden Cirkus i Danmark har haft knapt 26.000 hits (besøg) i 2022. Tælleren kan ses øverst på den første side (den, hvor du vælger sprog). Tælleren registrerer ikke skift mellem de enkelte undersider eller deep-links til siden. Den får derfor ikke besøgende med, som fx via Google og smartphone går direkte ind på nyhedssiden.

Siden har mange læsere, som besøger den en eller flere gange om måneden. Adskillige hver weekend, fordi siden med nyheder normalt opdateres hver lørdag. Til de faste læsere kommer et stort antal, som i anden forbindelse falder over siden, herunder journalister, som foretager research. På nyhedssiden bringer vi nyt fra den danske cirkusverden. Vi omtaler også cirkus i nabolandene Sverige og Norge. En særlig sidste-nyt side opdateres, hvis der er særlige nyheder siden seneste ugeopdateringer. Kalendersiden opdateres dagligt, hvis der er ændringer.

Ud over nyhedssiden og kalendersiden indeholder Cirkus i Danmark sider med historiske fakta om de enkelt danske cirkus, om cirkussamlinger og museer, om cirkuslitteratur på de skandinaviske sprog, om danske cirkusfamilier og om foreninger for cirkusinteresserede. Derudover findes der en underside med lidt længere artikler om cirkus. Klik her for at finde links til de omtalte undersider (findes et stykke nede på den side, der kommer frem).

 klovn.gif (1460 bytes)

Tilbage til forsiden