Ældre nyheder fra 2018

 

29. april 2018

Kø foran cirkus er et syn, enhver cirkusven og cirkusdirektør elsker! Det store tyske Zirkus Charles Knie ligger til og med tirsdag den 1. maj i Flensborg. Til eftermiddagsforestillingen 28. april var der godt 1.000 tilskuere i teltet, der har plads til 1.350 gæster. Da eftermiddagsforestillingen sluttede 18:30 stod massevis af mennesker i lang køer for at komme ind til aftenforestillingen kl. 19:30, til hvilken der ifølge direktøren også var solgt omkring 1.000 billetter. På billedet ses til venstre cirkuskenderen Jørgen Lorenzen, der sammen med 24 andre danske cirkusvenner besøgte cirkus. Besøget var arrangeret af Brianos cirkusrejser.

Brian ”Briano” Behrendt (bagerst til venstre) og hans gruppe, hvor dog ikke alle er med på billedet. Midt i gruppen ses Charles Knie-direktøren Sascha Melnjak og foran ham Agnete Louise Enoch sammen med Heidi Messoudi (mor til Messoudi-brødrene). Foto: Glenn Sthyr Jonassen

Besøget gav blandt andet gruppen og de mange andre danskere, der tog turen til Flensborg, mulighed for at se et rovdyrnummer. Noget som har været forbudt i Danmark siden 1963. Men det stadig tilladt danskere at se den slags numre syd for grænsen. Det danske forbud skyldtes nogle ganske få uheldige episoder. Set med nutidens briller var de bure, cirkusdyrene levede i, også ret små. Ganske som de bure, rovdyrene den gang havde i Zoos gamle rovdyrhus. I dag har rovdyr både i cirkus og zoologiske haver langt bedre forhold. Billedet ovenfor viser rovdyranlægget hos Zirkus Charles Knie.

Nåede du ikke at se Charles Knie i Flensborg, kan du i resten af maj finde dem i en række byer i Slesvig-Holsten: Rendsburg (3. til 6. maj), Husum (8. til 10. maj), Süderbrarup (12 og 13. maj), Heide 15. til 17. maj og Kiel 19. til 27. maj.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. april 2018

I Norge påskønner politikerne cirkus! Forordet i Cirkus Arnardos program er således skrevet af den norske statsminister Erna Solberg, som blandt andet takker cirkus for den indsats, de gør hver år, og for den glæde de spreder.

Måske noget Lars Løkke kunne tage ved lære af?

klovn.gif (1460 bytes)

27. april 2018

Cirkus Trapez 2018. Rud Kofoed har set årets forestilling, som han giver 4 stjerne ud af 6 mulige. Han skriver:

NATHALIE NYT UNGT STJERNEFRØ I CIRKUS TRAPEZ - Fætter- og kusinefest med stor succes i Cirkus Trapez med en ung, energisk forestilling med mange dyr.

Nathalie Enoch. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Gennem trængslerne til stjernerne. Cirkus Trapez vinder på det rappe, iørefaldende tempo med masser af dans og bevægelse - og artisterne, der åbner sig og vil have publikum med sig. Det lykkes. Ikke ét sekund er man i tvivl om, at de både vil og kan noget.

Alle gode gange tre. Cirkus Trapez overrasker og understreger sin eksistensberettigelse med en lille, tæt, animerende, ung og meget underholdende forestilling. Kom man med flossede forventninger efter sidste sæsons uheld med afhop, vrøvl med dyreværnsaktivister og negative omtaler, blev de gjort til skamme, da vi så den spritnye forestilling i Vamdrup.

Det eneste kiks var videomaskinen, der skulle have startet forestillingen. Den skulle have suppleret sprechstallmeisteren David Sosmans præsentation af 250 års jubilæet for englænderen, Sir Philip Astley’s opfindelse af den runde manege, der gjorde cirkus til en folkelig attraktion. Men den klarede David glimrende uden videoen, så der var næppe nogen, der savnede den.

250 års jubilæet gennemsyrede forestillingen, der var pakket ind som en helhed af god gøgl, der på den ene side nok smagte af gadecirkus, men på den anden sandelig også rakte højt op i luften - og ramte i bredden med hyggelige dyrenumre.

Cirkus Trapez-truppen giver alt, hvad den har i sig forestillingen igennem...i god, gammeldags gøglerstil for at markere 250 års jubilæet for Astley Philip's opfindelse af cirkus. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Cirkus Dannebrog endte som en rygende ruin på cirkuskirkegården for tre år siden, og det var vanskeligt at forestille sig en Fugl Phønix flyve op af konkursmoradset. Det splittede familien til ukendelighed og efterlod sår, man aldrig troede på kunne heles. Men nu ser det faktisk ud, som om alle Solveig og Haddy Enochs fire børn – Dennie, Agnete Louise, Katja og Isabella – er ved at komme på nogenlunde (tale)fod igen. Uanset der stadig er uafhøvlede knaster tilbage, er alle fire kommet nogenlunde videre.

Isabella og hendes samlever, Bernard Kaselowsky, startede Cirkus Trapez ’på dyrenes præmisser’. Nu er det også med dele af familien i ryggen: Isabella’s yngste søn, David Sosman er efter sin universitetsuddannelse og færdiguddannet elev på en italiensk cirkusskole klar som heltidsartist. Han er både en medlevende sprechstallmeister og fremragende jonglør, bedre end både vi – og for den sags skyld paven – nogensinde har set ham før. Hans adrætte fremtræden understreges af, at han - hokus-pokus - er blevet mere end 25 kg lettere ved en målrettet kostindtagelse.

David Sosman - Isabella Enochs yngste søn - har i to år læst i Italien og gået på internationalt gymnasium samtidig med, at han er blevet uddannet på den anerkendte cirkusskole Accademia d'Arte Circense. Det er her, han er blevet trænet i det jonglørnummer, han har udviklet til et internationalt nummer, der har vundet adskillige priser rundt om i Europa. Samtidig med jonglør-karrieren har han taget en universitetsuddannelse i statskundskab og historie på The University of Glasgow og Sciences Po Paris. I sommeren sidste år var han færdiguddannet og kunne satse fulltime på cirkuskarrieren.Det er, hvad han gør nu - med sit jonglørnummer, som han også har optrådt med for blandt paven i Vatikanet, ved en Cirkusfestival i Kina og Budapest, Cirque d'Hiver i Paris og flere andre cirkus i Frankrig. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

David Sosmans ’trick’ med de to endestykker på sin ellers åbne ’jonglør-hylde’ er nu så veludviklet, at det kan klare sig med bravour i den internationale liga – og også har gjort det, bl.a. ved cirkusfestivalen i Budapest.

Den veltrimmede David præsenterer en ny Enoch-stjerne in spe, nemlig kusinen, antipode-artisten Nathalie Enoch, datter af Katja Enoch og altså barnebarn af Dannebrogs Solveig og Haddy Enoch. Men hun er det også af den tyske cirkusartist Willi Fröchte. Han gav i sin tid sit antipodenummer, hvor han jonglerede med bare fødder, til sin søn. Han er Nathalie’s far, og det er ham, der har trænet sin datter op til det, hun kan i dag – og det er ikke så lidt. Hende kommer vi helt sikkert til at se mere til.

Nathalie Enochs hovednummer er som antipode artist. Det er i første række det, hun er uddannet til - og det ser man med al tydelighed. Det er en smuk og overbevisende entre, hun gør. Samtidig med at passe sin ungdomsuddannelse har hun brugt alle ferier og fridage i cirkus. Hun er ikke bare barnebarn af to cirkusfamilier, men er selv så tændt på cirkus, at det står øverst og alene på 'jobansøgningen'. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Alle de ferier og pauser, hun har haft i sin ungdomsuddannelse, er blevet brugt på cirkusoptræden, så da hun i sommer blev færdig, havde hun kun ét ønske på jobansøgningen: Cirkus. Ud over sit hovednummer, præsenterer hun geder, ridder på Kaselowsky 37-årige Ramboline-elefant, danser og er stort set i manegen som medlem af Trapez-truppen det meste af tiden. Hun er en fornøjelse.

Den portugisiske Erica Chaves, 22, laver et smukt luftnummer i slør. Hun er en flyvende, frisk havfrue.

Hendes storebror er næsten lige så flyvende, men på motorcykel. Kevin Chaves, 35, er en dreven rola-rola-artist, men det usædvanlige ligger i, at han udfører nummeret på sin mortorcykel. Det er smart, flot og medrivende i sin dynamik.

Portugisisk rola rola på motorcykel - Kevin Chaves har fundet en ny måde at servere rola rola på. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Alt det kan man takke Chaves-familiens papa, Angelo Chaves, for. Han holder sig heller selv på nogen måde tilbage, men fylder effektivt op som entreprise-klovn med en bredspektret humør-medicin, der udløser masser af high five-anerkendelse fra publikum.

Den portugisiske entrepriseklovn Angelo Chaves har både sin søn og datter med i manegen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Fra Finland kommer endnu et ungt håb, den kun 19-årige Amanda Juliet Attwood, der blev færdig på en finsk cirkusskole for et års tid siden. Hun er en håndstandsakrobat, der kan tage pusten fra de fleste med sin bøjelighed. Der er fremtid i den Amanda.

Den finske håndstandsakrobat Amanda Juliet Attwood er kun 19, men et klart talent. Amanda blev for et år siden færdig på cirkusskole og har siden turneret med det finske rockband Teflon Brothers og desuden optrådt med sit nummer under London Fashion Week. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Mathilde Gormsen fra Fredericia er Davids syngende med-sprechstallmeister – og det er hun rigtig god til. Hun sprang sidste år til i anden halvdel af sæsonen, da Judy Glosted hoppede af. Det klarede hun så godt, at hun blev hyret til hele 2018-sæsonen – igen med husorkestret Tino Aeby Band, der er en animerende og effektiv cirkus-trio, der rækker fra rif, rap og Charleston til New Orleans-stemning.

Ud over at cirkusdirektør Bernhard Kaselowsky synes at opleve sin anden ungdom sammen med Nathalie og Ramboline, gør han det også i slutnummeret med sine friserheste i en præsentation tilegnet 250 års jubilaren Philip Astley for hvem hesten var cirkuskunstens ypperligste.

Cirkus Trapez slipper flot fra genfortællingen af cirkushistorien i et ungt, moderne regi, hvor alle gode kræfter bliver udnyttet optimalt. Afslutningerne på mange af numrene kunne sagtens gøres mere overbevisende og mindre famlende. Lyssætningen trænger til mere præcision. Men alt det drukner som petitesser i den gode stemning, man forlader forestillingen med.

Det må briste eller bære – og det gør det, altså bærer!

klovn.gif (1460 bytes)

26. april 2018

Ny udstilling i Cirkusmuseet i Rold. Når Cirkusmuseet i Rold til maj åbner sæsonen, byder de på en helt ny udstilling Livet på hjul.

Udstillingen åbner i museets to vogne - en beboelsesvogn og en pakvogn, der begge har gennemgået en omfattende restaurering.

I beboelsesvognen kan man opleve et originalt rullende hjem med inventar, og i pakvognen fortælles om tilværelsen på hjul blandt den mangfoldige gruppe af bl.a. cirkusfolk og tivolifolk, der gennem tiderne har rejst på de danske landeveje. Klik her at læse mere om den nye udstilling.

Den officielle åbning sker torsdag 3. maj 2018 kl. 14.

Cirkusfonden har givet økonomisk støtte til udstilling og restaurering. Udstillingen er blevet til med hjælp fra: Reno Fiedel, Ivan Bak og Cirkushusets Museumsforening.

Foto fra Cirkusmuseet i Rolds samling

Rold-museet er fra 1. maj til 30. september åbent tirsdag-søndag kl. 11-16 (mandag lukket). Adressen er Østerled 1, Rold, 9510 Arden

klovn.gif (1460 bytes)

25. april 2018

Cirkus Krone har premiere i Silkeborg den 18. maj, fredag før pinse. Frank Thierry skriver: I manegen i år vil I møde litauiske Kasparas Bujanauskas, som vi har været heldige at få lokket til vores lille cirkus. Han vandt Litauen Got Talent i 2017 med sin bemærkelsesværdige tempo-jonglering.

Sofia Popi Speratti fra Frankrig vil optræde med imponerende håndstandsbalance og hulahop.

Selvfølgelig vil Irene Thierry og Klovnen Alando, som altid, også være at finde i manegen.

Kom selv og oplev et styrket Cirkus Krone, når vi sætter sæsonen i gang med premieren d. 18. maj 2018.

Klik her for at se Kasparas Bujanauskas entre ved det littauske talentshow.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. april 2018

International Cirkusdag 2018. Den 21. april fejrede Danske Cirkusvenner for 9. år i træk med succes den internationale cirkusdag (World Circus Day) i samarbejde med Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkus Baldoni. Der var masser af glade børn til cirkusleg i Cirkus Baldonis manege, et spændende foredrag med Irene Thierry og en sjov og underholdende forestilling, som blev nydt at både børn og voksne, med Irene og hendes mand klovnen Allando (staven undertiden Alando). Samt super stemning til gallaforestillingen i Cirkus Baldoni.

       

Mange havde fundet vej til Auditoriet, hvor Irene Thierry fortalte om sit liv. Alle fotos: Ole Simonsen

Klovnen Allando fangede i allerhøjeste grad publikum i Fægtesalen. Klik her for at se flere fotos samt videoklip, optaget af Per ”Mr. Sputnik” Krogh Petersen.

Blandt de optrædende i Cirkus Baldoni var illusionisten Kim Kenneth, som efter mange succesrige sæsoner i udlandet har taget en sæson hos sin gamle ven René Mønster Baldoni

           

Kim Kenneths berømte signaturtrick, hvor han på motorcykel kører gennem buret med den lænkede Jessica

I Esbjerg blev dagen fejret i et samarbejde mellem Danske Cirkusvenner og Cirkus Trapez. Lørdag formiddag var der omkring 70 børn og forældre, som så åben træning med dyrene og selv fik lov til at komme i manegen. Gallaforestillingen kl. 15 blev indledt med, at Finn Stendevad fra Danske Cirkusvenner fortalte lidt om Danske Cirkusvenner og om cirkus i 250 år.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. april 2017

The Diva Show, Vol. 2

Jørgen Lorenzen så forestillingen 13. april kl. 20 på Åbne scene, Godsbanen, Århus. Jørgen skriver:

Teaterforeningen Cabaresque stod bag forestillingen og havde givet den undertitlen: Cabaret – Burlesque – Variety.

Foto: Christopher Thomsen - FotoJyden

Og forestillingen var da også en blanding af de 3 genrer, og man kunne ønske sig, at der nu blev født en ny stjerne på den himmel, hvor underholdning kommer fra. Navnet cabaresque afslører, at der er rødder tilbage til burlesquen, og der var cabaret-fornemmelser, når den elegante og veloplagte konferencier Grace Penny krydrede sin præsentation med anekdotiske, filosofiske betragtninger – ofte i en direkte dialog med publikum.

Og de enkelte numre var iderige, sprudlende, bizarre og overraskende, måske ind imellem på kanten af det uæstetiske og provokerende. Det må afhænge af de øjne, der ser.

Sophie Sioux indledte med et underfundigt, selvironisk men elegant tableau, som vist skulle forestille, at hun drak sig fuld. Debutanten Viva Deville sang I´ve Found a New Baby, mens hun tog selfies. Hetty Hertz var i gammeldags hofteholder. Hendes ansigt var som sten – drømmende og i en anden verden. Hun udstrålede en strippers kølige attitude: I får mig ikke, men se, hvad jeg gør. Sød og vulgær på samme tid.

Hetty Hertz. Foto: Christopher Thomsen - FotoJyden

Debutanten Iris Eve, helt i sort, sang – uden at klæde sig af. Bloody Pearl, også debutant, førte tilskueren i retning af danseteater, inden Devious Delite sprøjtede med vand og smurte sig ind i blod, på og omkring et gynækologisk leje.

2. afdeling: Bloody Pearl serverede et madorgie, hvor der blev grovædt - voldædt hedder det vist - og svinet med mad. Uæstetisk? I hvert fald overraskende, og man mistede appetitten undervejs. Gaya Mae dansede – med et rensdyrgevir i panden, og symbolikken var ikke helt indlysende.

Gaya Mae med rensdyrgevir. Foto: Christopher Thomsen - FotoJyden

Sophie Sioux førte atter publikum ind i danseteatret, inde Scarlett Blixen i lyseblåt var både bunny og kat – en af dem fra Cats. Med akrobatiske, smidige og hurtige bevægelser fyldte hun med sin formfuldendte krop scenerummet helt ud.

Sophie Sioux. Foto: Christopher Thomsen - FotoJyden

Hetty Hertz var inde i sin anden entre – med en hvid maske og sort kasket. Både på bifaldet og ud fra den sikre rutine, hun udstrålede, mærkede man, at her var forestillingens diva. Slutnummeret var en helt lille teaterforestilling med et uhyre, der var udstyret med Ny Testamente. Der var munke, munkesang, en inkvisition, som endte med henrettelse – og et nummer i aerial ring.  Symbolerne stod i kø, der var så meget at fortælle, at ideerne tog magten og helheden var svær at få frem.

Alt i alt: en nyskabelse – ikke for de sarte og langt væk fra den elegante variete. Men for den, der nyder dans, kvinder, elegance, glimmer og rober, sminke og pailletter var der meget at hente. Også provokation, uudgrundelige mytespil og en iderigdom, som piblede frem hele tiden.

Er det noget for nycirkusartisterne? Kan de bruges her? Eller lære noget? Det synes oplagt, for selve ideen: et tableau med en handling, som kræver tolkning, er jo også til stede i nycirkus.

Programheftet stillede i nederste linie spørgsmålet: ses vi til næste show? Ja, for pokker, om vi gør!

klovn.gif (1460 bytes)

22. april 2018

CIRKUSKRIG I HORSENS FORKLÆDT SOM EN TILFÆLDIGHED

Rud Kofoed skriver:

Det så ud, som om der var udbrudt cirkuskrig i Horsens i den forløbne uge. Cirkusplakaterne for både Zirkus Nemo og Cirkus Arena kæmpede om pladserne på lygtepælene på vej ind til byen. Der var ikke mange ledige pladser tilbage.

Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

-Cirkuskrig? Nej-nej, slet ikke. Det må skyldes en ren tilfældighed. Vi havde et lukket arrangement i kommunen, tog en dag mere og søgte derfor for længe siden om pladsen ved Langelinie. Vi havde fået lovning på den, siger Benny Berdino fra Cirkus Arena.

-Desværre viste det sig at være samtidig med, at Zirkus Nemo havde premiere og andre i kommunen havde reserveret Langelinie-pladsen til dem. Det var de kede af og lovede derfor at finde et andet sted til os. Det blev så her på Dyreskuepladsen, og det er helt fint, siger Berdino.

-Men i øvrigt har vi næppe det samme publikum, så det betyder ikke noget, at vi er her samtidig. Og nu skal Søren Østergaard jo også lige lære at stave til Zirkus først, siger en munter Berdino med slet skjult ironi.

 Før Søren Østergaard fik sit eget nye, sort-røde telt lejede han faktisk telt hos Arena, så de to cirkus har før arbejdet sammen.

 Nemo har i mange år holdt premiere i Horsens, men det er dog første gang, at det sker sammen med Arena.

 Horsens og omegns beboer var tilsyneladende glade for det dobbelte cirkusudbud. Der var fulde huse begge steder - 1800 hos Arena og 588 hos Nemo pr. aften.

 Og masser af gode miner til 'slet' spil, der ikke var så dårligt endda.

 klovn.gif (1460 bytes)

21. april 2018

Ny formand og ny kasserer i Danske Cirkusvenner.

Efter generalforsamlingen 21. april i Danske Cirkusvenner konstituerede bestyrelsen sig med en ny formand og en ny kasserer:

Ny formand blev Kim Thanning Olsen, Slagelse. Kim har været foreningens kasserer siden 2011. Den afgående formand Ole Simonsen, som fortsætter som næstformand, fortalte at bestyrelsen allerede sidste år ønskede at vælge Kim som formand, men den gang manglende en kandidat til kassererposten.

Det havde man fundet i år, hvor Søren Kastoft, Ringkøbing, blev indvalgt i bestyrelsen, som derefter udpegede ham som kasserer.

   

Tv: Kim Thanning Olsen. Th: Søren Kastoft

I forbindelse med generalforsamlingen udnævnte Danske Cirkusvenner den tidligere artist, teaterdirektør og lokalpolitiker Charley Kaye til æresmedlem af foreningen. Det var Charley Kayes mangeårige suffløse fra Røde Kro Teater. Bente Puggaard-Müller, der på Danske Cirkusvenners vegne fæstnede den lille sølvmedalje, som er det synlige bevis på æresmedlemsskabet, på Charleys bryst.

klovn.gif (1460 bytes)

20. april 2018

SMADREMANDEN - NU MED HUND - Zirkus Nemo 2018 er helt til rotterne - med en ny, original, femstjernet fornøjelse.

Rud Kofoed så premiereforestillingen i Horsens 18. april og skriver:

SMADREHUNDEN TAGER FØRINGEN - MEN FORESTILLINGEN ER HELT TIL ROTTERNE

-Kan det blive ved?

- Ja, det kan det.

-Kan det gå galt?

-Ja, det kan det, men det gør det ikke.

-Jamen, er Søren Østergaard da rigtig vel forvaret?

-Nej, det er han ikke. Det er jo det, der er hele hemmeligheden: At springe ud fra ti meteren ned i et bassin uden vand – og så nå at få det fyldt op, inden man rammer bunden! Og så ellers lade som det var den største selvfølgelighed i verden.

Det kræver unægtelig en helt speciel ego-styring at være sin egen største og mest uerstattelige vare på hylden. Søren Østergaard kan den kunst, fordi han er så naglende empatisk - og god mod dyr, hvad enten de er to- eller flerbenede.

-Han har Dirch Passers uskyldighed, mener en kollega. Jeg tror, han har her ret.

Den 20. (!) Zirkus Nemo-forestilling ’Nu med Dyr’ understreger det. Forestillingen er ikke mange dampfløjt gammel, før man har sluppet denne verden og bevæget sig ind i den Nemo’ske tidsalder med alle indsugningskanaler vidt åbne. Kors i ryggen, hvor er det originalt.

Smadremanden – Erik Bo Nielsen fra Otterup - er ikke kun tilbage, men overtager i den grad styringen sammen med sit taberkræ af en ny, glubsk hund. Så er de rige, der har råd til logepladser, advaret. Holder de ikke lemmer og andre løse genstande på den rigtige side af rampen, risikerer de at miste dem! Kræet slikker dem af!

På billedet Smadremanden med sin nye dræberhund. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Smadremanden er nok gået hen og blevet en mediedarling, men er ved gud ellers ikke typen, der lefler for publikum. Tværtimod var der ikke det, han ikke havde at udsætte på ’verdens grimmeste premierepublikum’. Det fik i den grad fuck-fingeren og den ene klæbrige verbalharker efter den anden. Og alligevel kunne de mest masochistiske af dem i pausen gå ud i barteltet og købe et af de 50 nummererede håndmalede og signerede eksemplarer af Smadremanden med hjem til kaminhylden! Slesk tale, fedtet sjaskehår og netundertrøje er det nye sort!

Søren Østergaard syntes på et tidspunkt, at Smadremanden var blevet for grov og frøs ham lidt ud, men ville publikum finde sig i det? NEJ! Den ene protestbølge efter den anden har rullet ind over Nemo med trusler om alverdens ulykker. Zirkusdirektøren fik én valgmulighed: At give efter! Så nu er det hæmningsløse fænomen fra Otterup igen på fri fod! Gud bevare Nemo.

Zirkusdirektøren havde angiveligt været syg (Smadremands-influenza?) lige op til premieren, men det bar hverken han eller forestillingen præg af. Veloplagtheden stod formeligt ud af alle sprækker med en kraft som hos en veludhvilet bjørn i hopla efter vintersøvnen. Og uden for var vejret fulgt med. Det var sommer.

Mens det mere end nogensinde er politisk ukorrekt at have dyr på programmet i cirkus, sætter Søren Østergaard mere end nogensinde alle kræfter ind på at præsentere vilde dyr. Topnummeret er hans præsentation af Overgangs-Marianne, der nu er helt til rotterne – ørkenrotterne. De fiser og farer over bomme og op og ned ad rottehuller. Stjernerotten tager turen ad klatretovet helt til telttoppen, hvor der venter en flyver – og så sker miraklet: Rotten springer ud i faldskærm og - puha - lander midt i springlagensspanden i manegen! Den trækker sved på panden af spænding!

Marianne beder rotten gå på line - og den gør det! Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

I pausen kan publikum så lede efter de forsvundne rotter.

Dermed er de vilde dyrs præstationer langt fra forbi: Kim Tim, som nogen vil huske som den skridtkløeramte Mr. Magic fra Rødovre, er tilbage nu med forførende fiskedressur. Han var nødt til at skifte hentehårs-kunsten ud efter at miraklet skete, og han fik fast hår. De nye, skelsættende præstationer foregår i et stort badekar på hjul og ender med det store guldspring, der går i fisk som beregnet.

Det gør det også, da der må gås i manegen. Zirkusdirektøren har genoptaget og videre udviklet sit kendte nummer med hele to gæs, der gør nøjagtig, som han siger – og springer over, hvor gærdet er lavest. Dette kræver ikke blot store domptørevner, men i lige så høj grad en omstillingsparathed ud over det almindelige.

For at sætte trumf på, at dyr hører til i cirkus, præsenterer Søren også et uforligneligt hestenummer!

Cirkuspassion helt til hest... Hesten er vist nok trænet af Ingo Stiebner med bistand af Rosi Hochegger. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Om der slet ikke er nogen nye ansigter med? Jo, sandelig, Udbrudskongen, den dansk-ungarske Keld Noak Abildgaard Kretznisjaft, der sågar gør det i serie-udbrud, der langt overgår de krav, der stilles til enkelt-udbrud både med og uden skrue.

Endnu en hjemvendt stjerne er Aage Dalgård Villum Kaj Ollergaard Nielsen. Han viser sig at stå bag Baglænsmanden, der huskes fra den tid, hvor det virkelig vakte opsigt at gå tilbage. Og Lesley Boye Møller overrasket med at kunne sige som hele tre statsministre, hvis stemmer publikum formodes at genkende: Hilmar Baunsgaard, Poul Hartling og Thorvald Stauning! Lyt efter nuancerne i Møllers mund. Kan du ikke lige høre dem, er det nok dig, der er noget galt med! Eller…?!!

Nej, selvfølgelig er han ikke glemt: Bager Jørgen. Efter 20 år med wienerbrød, tarteletter og alskens bagværk har han nu påtaget sig en meget stor opgave: At danse med et franskbrød og et rugbrød – samtidig! Det var på et hængende lår, men det lykkedes. Det er jo tunge sager at danse med.

Franskbrødet bliver noget flosset i kanten af mødet med det barske rugbrød. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Midt i præsentationen af alle de skæve eksistenser belønnes vi som publikum med noget af det artistisk bedste, der endnu er set i Zirkus Nemo. Vi har sagt noget lignende 19 gange tidligere, men er nødt til at gøre det igen, for æstetisk og kvalitetsmæssigt rager det så højt op, at man knapt tror det muligt i en zirkus med plads til små 600. Det er en Nemo-specialitet at ligge så artistisk højt, at det alene kan være en god grund til at komme der.

Når man har set den russiske prop Konstantin Mouraviev rulle halsbrækkende rundt i manegen og holde 4.000 publikummer i sin hule hånd ved cirkusfestivalen i Monte-Carlo, ville man forsværge, at nummeret kunne pakkes ind i Nemo uden at lide skade. Men sørme jo: Det lader sig gøre. Den lille ’Fat Man’-russer er forrygende i sin kamp for at blive fitness-trimmet muskelhelt med et taljemål, de fleste end ikke ville turde drømme om. Mouraviev’s ildhu kæmpe-hjulet kører lige til kanten. Det er et godgørende gys at opleve under så intime omstændigheder!

Konstantin Mouraviev har været i Danmark før, men aldrig så nærværende som her! Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Duo Solys er det smukkeste eksempel at krop og kærlighed kan gå op i en højere artistisk helhed. Den cubanske Hector Yzquierdo fik under en turne til Ny Caledonien midt i sit komplicerede håndstandsnummer øjenkontakt med en smuk pige blandt publikum. Han havde svært ved at koncentrere sig, men slap dog helskindet igennem forestillingen.

Da han bagefter kikkede efter pigen, var hun væk – indtil han skulle forlade stedet. Hun ventede ved udgangen. Kort efter forlod Tatanias sin familie og sit kontorjob og blev verdensomrejsende cirkusartist. I dag er parret gift og markerer sig internationalt ved at vinde den ene pris efter den anden. Det tror pokker. De er en akrobatisk nydelse.

Kærlighed gør stærk. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Mod al den ’langsomme’ sensualitet kommer Mario Berousek som verdens hurtigste jonglør. Det er han dobbelt-noteret for i Guinness-rekordbog, men også ved cirkusfestivalen i Monte-Carlo, hvor han sidste år vandt Bronze-klovn. Siden 1756 har hans tjekkiske cirkusfamilie angiveligt levet som artister. Mario fik sin hurtighed ind allerede med opdragelsen, hvor hans far gav ham fire-fem timers undervisning daglig. Der er kun at sige, at den har virket. Han er knalddygtig.

Det går så hurtigt, at man ikke kan skelne keglerne fra hinanden. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Tanken om endnu en smuk, ung håbefuld hulahop-artist kan godt give en lidt træt fornemmelse, sådan rent artistisk set. Sådan var det, da jeg hørte om Geraldine Philadelphia. Fanden tage mig, for det er det da helt ved siden af. Jeg har sjældent – om nogensinde – set et mere tempofyldt og helstøbt hulahop-nummer. Det er så forrygende flot og sikkert, at man tydeligt aner hendes opvækst som tysk 10. generations cirkusbarn - og jonglør. Den nu 22-årige Geraldine er i øvrigt den yngste artist i Nemo til dato. Hun har udviklet sin helt egen stil, der fuldt berettiger det.

Den tyske Geraldine Philadelphia, 22, er den hidtil yngste artist i Zirkus Nemo. Geraldine kan noget særligt med sine hulahop-ringe. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Nå, og så lidt dukketeater, kunne man tro. Fejl igen! Vel er Cabaret Décadanse en smagssag, men det er sand for dyden hverken for dukkelegende børn eller snoreophængte dukkeførere. Det er et vulkanudbrud af et sansebombardement med masker og big bands-musik, der gør det umuligt at sidde stille på sin plads – en slags åndelig vild med dans live.

Bag Cabaret Décadanse står det canadiske par André-Anne Leblanc og Colin Cyr Duhamel helt bogstaveligt og laver deres vildt underholdende performance serveret med en cocktail af dekadence, humor og sexappeal. Det startede som gadeteater i Montreal i 1999. Godt det er her. Det er overvældende.

Cabaret Décadanse er en speciel og imponerende oplevelse i bedste Tina Turner ånd. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Alt dette skylles ned med en musik, der er så medrivende fornøjelig og godgørende, at man håber, den aldrig holder op. De siger Frank Bak har komponeret den, men det er i hvert fald hans drenge, der spiller så live, at man det ene øjeblik føler sig hensat til en la boheme-cabaret i en parisisk baggård og det næste går strøgtur i New Orleans. Kors, hvor det swinger for kapelmesteren og virtuosen Øyvind Ougaard, der er lige så sammenvokset med sin harmonika som med sin kendte moustache.

Med Klaus Menzer på trommer, Klavs Hovman på bas og ikke mindst Ketil Duckert på trompet og nu fast mand ombord i karavanan er opskriften på Danmarks bedste cirkusorkester givet.

Det er altid en særlig fornøjelse at forlade Zirkus Nemo…Nej, forstå det rigtigt: Det er på grund af lyssætningen på teltet - og omgivelserne. Det indbyder til, at vi alle bliver baglænsmænd og -kvinder, for det er et smukt syn at gå hjem på efter en forestilling, man ikke oplever magen til herhjemme – og så er den ikke engang for børn! Foto: Rud Kofoed / Ajour Press. Klik her for at se flere fotos fra premiereforestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. april 2018

Comedy Magic. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Musikstedet von Hatten, Randers, den 12. april kl. 20 og skriver:

Der findes to slags tryllekunstnere: dem, der arbejder uden at sige et ord, og dem, der krydrer deres tricks med kommentarer – velsagtens som et led i den misdirection, som er en af hemmelighederne ved trylleri.

Den sidste udgave af tryllekunstneren, altså den talende, kan uden besvær kombineres med stand up-komikeren. Stand up-artisten får en gave foræret, når den lange talestrøm forenes med eller forstærkes af trylletricks. Og med et slag er man med den nye genre, som hedder comedy magic, ført tilbage til det ægte gøgl. Man kommer helt tæt på den gamle rekommandør, der med sit snakketøj lagde op til gøgleriet eller satte det i relief. I tilfældet her: trylleriet.

Tryllekunstneren Christian de Wilde bød velkommen til de ca. 50 tilskuere. Med ordspil, bogstavrim, brandere og lommefilosofiske betragtninger lagde han op til fest – og tryllede med tørklæder. Frederik Lund tryllede en øldåse med rødvin frem – efter en god dialog med publikum, som blev inddraget med forslag til dåsens indhold. Og så kom turen til en ren stand up-ordækvilibrist, som – modigt og vel egentlig velgørende – inddrog sit eget fysiske særpræg i forestillingen. Peter Andreas Laursen var tankelæser og kunne trænge ind i folks hjerner og sige, hvilke ord, de tænkte på.

2. afdeling blev indledt af Christian de Wilde, der tryllede æg frem af en tom pose, inden Emil Rosendal viste russisk roulette – ikke med pistoler, men med hæfteklammemaskiner. Og denne aften gik det godt – også denne aften. Ingen kom til skade, men alle undrede sig over, hvordan det gik til. Jimmi Lauridsen filosoferede over børneopdragelse og ungdomskultur og over Randers, som blev udnævnt til Nordens Bangkok, fordi man også i Randers betaler med bat. Han antydede til den rå kultur, som Randers – vist med urette – har ry for. Afregningen i det voldsomme aftenliv gives med bat – altså kølle.

Til sidst kom Mortenn Christensen – og det er ikke en slagfejl at stave hans fornavn med to nn´er – eller var det to ænder? I et verbalt festfyrværkeri jonglerede han med tyggegummi, som han endda kunne bruge som sjippetov. Ikke nok med det: han åd toiletpapir, som han spyede ud som konfetti, og han jonglerede med tre knive, som nær havde påført ham en utilsigtet omskæring. Og han sluttede med at sluge både et sværd og en sabel. En præstation, som ikke fandtes bedre i de gamle markedstelte, som min generation vel ikke rigtig har set – men hørt om.

Og det flotte, humørfyldte og grinagtige show, der fremkaldte både gys og grin, rejste to spørgsmål.

Det ene: er der ved at ske et skifte i underholdningskulturen? Er det gamle markedsgøgl og den gamle variete ved at vende tilbage? Kloningen mellem stand up og trylleri er i hvert fald helt oplagt og – i tilfældet her – yderst vellykket.

Det andet: hvorfor optræder de medvirkende ikke i et kostume, der sætter deres præstation i relief. Det gjorde både Tribini og Labri – svalehalerne var ganske vist upressede og ormædte. Men de var der – i respekt for den kunst, de udførte. Så hvorfor nøjes med den danske nationaldragt, som er cowboybukser og skjorte? Det forøger elegancen og skærper mystikken, når den optrædende klæder sig fint på. Og det havde konferencieren Christian de Wilde forstået. De andre burde følge efter.

klovn.gif (1460 bytes)

18. april 2018

Pladsleje – ingen hjælp fra Økonomi- og Indenrigsministeren. Cirkusdirektørforeningen og Danske Cirkusvenner rettede i februar henvendelse til Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille om de problemer, det skabte for cirkusbranchen, at der nu fra ministeriets side stilles krav om, at kommuner skal kræve pladsleje, når et cirkus gæster byen. I mere end 25 år har en lang række kommuner uden kritik fra ministeriet stillet pladserne gratis til rådighed for cirkus.

I det netop modtagne svar skriver ministeren, at han ” har forståelse for jeres bekymring om, at kravet om opkrævning af markedsleje gør det vanskeligere at drive cirkus i Danmark. Det ligger mig meget på sinde, at danske virksomheder generelt skal have gode vilkår.”

Under henvisning til kommunalfuldmagten samt den danske fortolkning af EU’s regler om statsstøtte mener ministeren dog ikke, at der skal ske ændringer i de gældende regler om, at kommuner skal opkræve markedsleje for udlån af arealer til bl.a. cirkus.

Forvaltningsretlige principper samt den danske fortolkning af EU-reglerne er således langt vigtigere for ministeren end om cirkus lever eller dør. Det forvaltningsretlige kunne i givet fald være løst ved en særlov, og den danske fortolkning af EU-reglerne er det i hvert fald ikke alle EU-lande, som følger.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. april 2018

Gøglerseminar i Viborg.  Søndag d. 17. juni 2018 er der igen seminar for artister og gøglere i Viborg. Seminaret er kulminationen på Gøglerfestivalen, der løber af stablen i dagene 15.-16. juni 2018.

På seminaret er der inspiration og faglig sparring til alle artister som rejser rundt med gøgler- og cirkusforestillinger og workshops er velkomne. Du behøver dog ikke skrive "gøgler" på visitkortet for at kunne deltage. Seminaret er gratis og åbent for alle, som interesserer sig for artisters og gøgleres situation i dagens Danmark.

På seminaret deltager også Dansk Artist Forbund for at præsentere den kommende undersøgelse Artistfakta 2018, der skal sætte tal på de opsøgende artister og deres publikum.

Programmet for 2018 er under udarbejdelse

Arrangørgruppen arbejder for tiden på at finde indlægsholdere og gode emner til seminaret. Ambitionen er at skabe et seminar hvor deltagerne kommer hjem med praktiske brugbare tips, men også hvor vi sammen arbejder på skabe initiativer, som kan styrke branchen som helhed.

Seminaret 2017 - Bugtaler Preben Palsgård fortalte om sit TV-gennembrud i 1981 da han deltog i programmet "TV I TELTET". Foto: Lise Kokholm

Bag seminar for artister og gøglere står en gruppe af otte artister, som har arbejdet sammen siden 2010. Seminaret er en del af Gøglerfestivalen. Det er meningen at både festivalen og seminaret med tiden skal flyttes til en ny landsdel hvert år, men arrangørgruppen har valgt at blive i Viborg de første tre år for at samle erfaringer og modne projektet. Artisterne, som optræder under festivalen arbejder ulønnet for at dels gøre opmærksom på vores fag, dels for at gøre seminaret gratis for alle kollegaerne.

Program og tilmelding findes på http://goglerforum.dk/seminar/

klovn.gif (1460 bytes)

16. april 2018

Det lille svenske Cirkus Rhodin, som for tiden turnerer i Skåne, har både ponyer, hunde og papegøjer med i årets forestilling. Papegøjerne præsenteres af Benjamin og hundene af Mr. Golfy, som jyder og fynboer måske husker fra Cirkus Krone 2012. Diana Rhodin kalder sit cirkus for "Sveriges trevligaste cirkus -Cirkus som på farfars tid" og skriver, at "Cirkus Rhodin firar 5 år i år i det lilla formatet".

klovn.gif (1460 bytes)

13. april 2018

World Circus Day 2018

Lørdag den 21. april fejrer man over hele verden World Circus Day, som vi her i landet fordansker til International Cirkusdag.

Danmark på Cirkusmuseet Hvidovre

Igen i år fejrer Danske Cirkusvenner dagen i samarbejde med Cirkus Baldoni og Cirkusmuseet i Hvidovre. Museet er åbent fra 10 til 14, og i dagens anledning er der gratis adgang for alle. Klokken 10 og 12 er der rundvisninger på museet.

Kl. 10:30 holder Danske Cirkusvenner deres årlige generalforsamling i Auditoriet i Avedørelejren, få minutters gang fra Cirkusmuseet. I forbindelse med generalforsamlingen vil Cirkusmuseets Mikkel Knudsen fortælle lidt om årets gang på museet. Kun adgang for medlemmer. Men du kan indmelde dig på stedet.

Til følgende arrangementer er alle velkomne:

For børn og barnlige sjæle er der Cirkusleg i Baldonis manege fra 11 til 12:30. Gratis.

Kl. 11:15 fortæller Irene Thierry om sit eventyrlige liv i cirkus. Det foregår lige som generalforsamlingen i Auditoriet. Gratis.

Irene Thierry med de sko, hun havde sin debut i. Foto fra foredrag i Odense i 2014

Klokken 13 optræder Irene sammen med sin mand, klovnen Allando, i Fægtesalen. Gratis adgang for alle.

Klokken 14 er der forestilling i Cirkus Baldoni, som ligger på Alarmpladsen lige bag museet. Særlig favorable billetpriser: 30 kr. under de sædvanlige priser. Medlemmer af Danske Cirkusvenner får yderligere 20 % rabat på den nedsatte billetpris mod fremvisning af medlemskort. Denne rabat fås kun ved køb i billetvognen, ikke ved køb over nettet.

Cirkus Baldoni har i år fået et flot nyt telt. Der er plads til 486 tilskuere på de to stolerækker og 5 rækker gradin, der alle har plastiksæder. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Du kan ikke regne med, at cafe & kulturhus Bataillionen på Alarmpladsen bag museet har åbent på cirkusdagen. Men Cirkusmuseet sælger pølser og brød fra kl. 11 til kl. 13, så der er mulighed for at få lidt at spise.

Danmark i Esbjerg

I weekenden 20. til 22. april er Cirkus Trapez i Esbjerg. De fejrer også cirkusdagen. Der er gallaforestilling kl. 15.  Den indledes med, at Finn Stendevad kort fortæller om cirkus gennem 250 år. Finn var i mange år bibliotekar i Esbjerg og er medforfatter af den nyligt udgivne antologi ”Københavns Cirkusbygning og andre artikler om cirkus og artister”.

I Esbjerg kan du høre Finn Stendevad fortælle om cirkus i 250 år

Lørdag den 21. april fra 10 – 12 inviterer Cirkus Trapez alle børn fra Esbjerg til gratis cirkusleg i deres manege. Professionelle artister vil på fuldt forsvarlig vis hjælpe børnene med at træne med forskellige cirkusnumre, som de børn der har lyst og talent får lov til vise som led i forestillingen lørdag kl. 15 eller i en af forestillingerne søndag klokken 11 og 15. Børnene kommer gratis ind til den forestilling, de medvirker i.

Medlemmer af Danske Cirkusvenner får både på Cirkusdagen og i resten af sæsonen 20 % rabat i Cirkus Trapez mod forevisning af medlemskort. Gælder medlemmer, som kan tage en ledsager med, som også får rabat. Kan ikke bruges ved billetkøb over nettet, men kun ved køb af billetter ved cirkuskassen. Billetter kan forudbestilles på 42 444 844 i billetkontorets åbningstid.

Andre danske cirkus på cirkusdagen

Hvis du ikke har mulighed for at komme til Esbjerg eller Hvidovre på Cirkusdagen foreslår vi, at du fejrer den med et cirkusbesøg andetsteds. Lørdag den 21. april finder du Cirkus Arena i Aarhus, Cirkus Arli i Værløse, Cirkus Mascot i Støvring og Zirkus Nemo i Horsens. Baldoni spiller som nævnt på pladsen bag Cirkusmuseet og Cirkus Trapez i ”Gryden” ved Gl. Vardevej i Esberg. Cirkus Krone har først premiere 18. maj.

Medlemmer af Danske Cirkusvenner får både på Cirkusdagen og i resten af sæsonen 20 % rabat i Cirkus Arli, Cirkus Arena, Cirkus Krone og Cirkus Mascot mod forevisning af medlemskort. Gælder medlemmer, men ikke eventuelle ledsagere. Kan ikke bruges ved billetkøb over nettet, men kun ved køb af billetter ved cirkuskassen. Rabattilbuddene fra de nævnte cirkus gælder ikke solgte forestillinger, herunder forestillinger med billetsalg i et supermarked el.lign., og kan ikke kombineres med andre rabatordninger.

I Sverige

Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige markerer dagen på Cirkusmuseet i Ingelsträde. Ingelsträde ligger i Höganäs kommune, 20 km. nord Helsingborg.

Dagens program:

Kl. 10,00 - 14.00 "öppet hus" i Sveriges enda Cirkusmuseum' som finns i den gamla byskolan icentrum av lngelsträde.

Kl. 13.00 Toni Rhodin berättar om "De gröna tandpetarna" -  En fantastisk historia ur familjen Rhodins rika flora illustrerat med episka foton'

Kl. 14,00 Cirkusvarieté i tältet utanför cirkusmuseet med jonglörfenomenet Johan Wellton, trolleri Janne Näsström och show och musik Carling family!

Entré endast 50:-, barn upp till 15 år gratis! Korv- och kaffeservering

Johan Welton. Foto: Sveriges Cirkusmuseum

Cirkus Brazil Jack er 21. april i Karlstad, hvor de markerer dagen med bl.a. et “mini open air show”, åbent telt, hvor man kan se artisterne træne og lodtrækning om billetter til dagens cirkusforestilling på Karlstad Norra Fältet.

Andre steder

Klik her for at se de mange andre steder i verden, hvor dagen fejres. Oversigten opdateres løbende.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. april 2018

Cirkus Krone er midt i generationsskifte. Som bekendt overdrog Irene Thierry Cirkus Krone til sin ældste søn Frank Thierry i september 2017. Siden da har Frank arbejdet på at lægge rammerne for det fremtidige Cirkus Krone.

Der vil komme til at ske forandringer. Det hører jo med til at få ny ledelse. Men der vil også blive holdt fast i gode traditioner, så publikum i 2018 vil opleve et skønt miks af det bedste fra Cirkus Krones fortid kombineret med Franks ønske om at gøre Cirkus Krone til en endnu mere intim oplevelse end tidligere.

Frank vil ikke afsløre for meget på nuværende tidspunkt. Men han lover, at både Irene Thierry og Klovnen Allando vil være at finde i manegen. Der er premiere 18. maj (fredag før pinse). Turneplanen er endnu ikke offentliggjort. Men familien Thierry glæder sig til at se publikum i cirkus med hjertet J

Også i den kommende sæson kan du møde den elskelige klovn Allando i Cirkus Krone.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. april 2018

Det lille svenske Cirkus Rhodin turnerer for tiden i Skåne. De bruger igen i år det telt, som de for nogle år siden købte af Cirkus Arli. Cirkus Rhodin drives af Diana Rhodin. Hun er søster til Trolle Rhodin JR. fra Cirkus Brazil Jack. I 2000 optrådte hun i Cirkus Dannebrog og i 2002 i Cirkus Benneweis med skoleridt, heste i frihedsdressur og elefanter. Begge hendes elefanter døde for nogle år siden, og der er derfor ikke elefanter med i forestillingerne i Cirkus Rhodin. – Foto: Martin Lasson Berglund.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. april 2018

Cirkusferie 2018. I flere år har Cirkusfabrikken i Roslev inviteret til kreativ ferie for hele familien. I år foregår det i uge 28 + uge 29 + uge 30. De skriver:

Drømmene er dine. Underviserne er der for at hjælpe alle i din familie med at leve drømmene ud. Vi spiser sammen, træner sammen, leger sammen og hygger os sammen.

Vi mødes søndag eftermiddag.

Mandag og tirsdag træner vi.

Onsdag leger vi turister.

Torsdag træner vi, og finder kostumer.

Fredag er der prøver og træning.

SHOW i cirkusteltet fredag kl. 17:00

Klik her for at se en 6½ minutter lang video om, hvad der sker.

Eller her, hvis du vil have nærmere information,

 klovn.gif (1460 bytes)

4. april 2018

Længe leve Cirkus Arli. Det var tilskuerne til premiereforestillingen 1. april på Møllebakken i Fløng helt enige om efter at have set endnu en herlig Arli-forestilling. Den har forresten titlen "Længe leve cirkus."

Cirkus Arli på pladsen ved Møllebakken. Der er siden sidste år etableret en kommunal legeplads på pladsen, så det var lige med nød og næppe, der blev plads til Cirkus Arli. Foto hvor ikke andet angivet: Ole Simonsen

"Længe leve cirkus" var, netop hvad Martin Arli med sin rumsterstang i hånden sang, da han bød velkommen, efter at et kort slideshow om cirkus i 250 år var vist på teltlærredet over sceneindgangen.

Det var bidende koldt på premieredagen. Da Alexander Arli bød mig velkommen, sagde han, at han glædede sig til igen at kunne mærke sine forfrosne fingre. De kolde fingre var nok forklaringen på, at der var nogle ganske få drops i det elegante og humørfyldte formationsjonglørnummer med The Arlinis, som indledte forestillingen. Arlinis består af Alexander Arli og hans gode venner Francesco Fratellini og Sarah Florees.

The Arlinis. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Der er tredje sæson i træk, Francesco og hans kæreste er hos Arli. Hvert år med helt nye entreer. Martin har tidligere sagt, at 2018 nok blev parrets sidste sæson hos Arli, da man vil have noget nyt. Men når man forestillingen igennem nyder de to og Francescos fremragende samspil med Alexander må familien Arli meget gerne booke dem igen til 2019! Noget Martin Arli har lovet at overveje.

Næste nummer var et fint nummer i tissue med Jelena Vasiljeva fra Letland.

Hyggeligt trylleri med Martin Arli er et must i en Arli-forestilling. I år tryllede han duer frem af en kasserolle, et maleri og en changerpose. Duerne blev anbragt i et bur på et bord. Buret blev dækket til og kastet op i luften. Og vips, så var både bur og duer væk.

Martin og en af hans duer. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Dernæst havde ”slangetæmmeren” Francesco en charmerende entre med en farlig ”slange”.

Det er ikke altid, Cirkus Arli har dyr med i forestillingen. De stiller nemlig høje krav til såvel kvalitet og dyrevelfærd. Begge dele er opfyldt med Vlad Olanders elegante nummer med angorakatte. Et af cirkusverdenens bedste nummer med katte. Han har optrådt i førende cirkus verden over, senest i Cirque d’Hiver Bougliones teltforestilling. Danskerne oplevede ham senest i Jimmy Enochs vintercirkus i 2014 og hos Benneweis i 2013. Han var også hos Benneweis i 2009. Svenske cirkusvenner kender ham fra Cirkus Maximum 2008 og Cirkus Brazil Jack 2011. Han har løbende ændret sin entré, og man mærker klart det tætte forhold mellem Vlad og hans 6 katte.

Vlad Olander og en af hans katte. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Sidste år oplevede vi Alexander og Francesco i et pragtfuldt kaskadørnummer (bordnummer). I år oplevet vi dem i et lige så pragtfuldt nummer i chinese pole. Normalt er den slags numre elegante, men alvorlige. Alexander og Francesco har valgt at lægge masse af comedy ind i nummeret, herunder elementer fra kaskadørentreen. Bravo!

Alexander og Francesco. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Der er mange hula-hop numre. Måske for mange. Men Jelena fra Letland viste en elegant version, hvor hun med ringene snurrende om arme, ben og talje blev hejst op under cirkuskuplen. Så hun er bestemt ikke ”bare” endnu en hula-hop-artist. Hendes nummer var det første efter pausen.

Jelena Vasiljeva. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Dernæst kom charmøren Francesco igen på scenen, denne gang med en barnevogn med en skrigende baby. Det kom der meget sjov ud af, når babyen også kunne spise, bøvse og prutte. For så til sidst – nå nej, der må du gå i Arli for at se.

Francesco med barnevogn. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

En god sild er ikke at foragte. Og det har Arli med Sarah Florees i et fiskenet, hvor hun laver elegant akrobatik for så ti slut at anvende nettet som et vertikalt sejl.

Silden Sarah Florees. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

”Vil I se klovne?” spurgte den elegante sprechstallmeister Bettina. Og selvfølgelig ville både børn og voksne se klovne. Årets entre var et herligt mix af skydeentreen og entreen, hvor Martin og Alexander synger ”Ude i Charlottenlund...”. I år var det et spøgelse, som forstyrrede dem. Selvfølgelig med Francesco under lagnet. Så det sig hør og bør sluttede nummeret med fuld musik. ”Oh when the saints” burde omdøbes til ”Oh when the clowns” …

Lyset tændes

Danser med spøgelse. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Forestillingen sidste nummer var et håndstandsnummer med den lidt kraftige Sergejs Populans, der brugte en art kæmpestor væltepeter som trinka og viste sig som en dygtig håndstandsakrobat.

Sergejs Populans. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

I finalen afsminkede Martino sig og blev igen til Martin, inden han præsenterede årets artister, som modtog velfortjent stående applaus for den dejlige forestilling.  Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Selvfølgelig kom Lotte Arli også på scenen og blev hyldet. I januar fyldte hun 80, og Martin og Bettina har givet hende lov til at gå på pension. Men kun, hvis hun passer sidt arbejde! Så heldigvis kan vi stadig møde Lotte i billetvognen. Hun havde i øvrigt lokket sin halvbror Bille August og hans familie med i cirkus. De så bestemt ud, som om de nød forestillingen.

Lotte, Martin og Bettina Arli i finalen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Fhv. formand for Cirkusdirektørforeningen Benny Berdino, fhv. direktør for Cirkus Krone, Irene Thierry, og nuværende formand for Cirkusdirektørforeningen, Cirkus Arli-direktør Martin Arli. Der var jubel da Irene under sammenkomsten efter premieren overrakte Martin Cirkus Krone-prisen for hans indsats for de danske cirkus. Særdeles velfortjent. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Klik her for at se Rud Kofoeds omtale af forestillingen med en masse gode fotos.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. april 2018

Zirkus Nemo 2018. Zirkusdirektør Søren Østergaard er i dag draget mod Horsens for at gøre klar til en ny sæson med Zirkus Nemo, der i 2018 kan præsentere et væld af vidunderlige verdensartister, en kaskade af kiksede karakterer og dyngevis af diminutive dyr. I en pressemeddelelse skriver Zirkus Nemo:

Zirkusdirektør Søren Østergaard er overskudsramt og byder i sæson 2018 på et

væld af verdensklasseartister, en kaskade af kiksede karakterer samt et helt nyt

medlem af Nemo-familien: Smadrehunden Pløk. Premieren står i Horsens 18. april.

Det går umådeligt godt for Zirkus Nemo. Faktisk så godt, at det er svært for direktøren at

holde armene såvel nede som inde i zirkusvognen. Siden sidste år er Søren Østergaards

nu 19 år gamle zirkus blevet kåret som gazelle-virksomhed af Børsen, og billetsalget til

årets forestilling er på nuværende tidspunkt næsten fordoblet i forhold til sidste år.

“Og det glæder jo mit gamle zirkushjerte, for så kan jeg investere endnu mere i at give

publikum en forrygende oplevelse. Jeg har hyret nogle af verdens bedste artister til at

optræde i årets forestilling, bl.a. er det lykkedes mig at få fat på den stærkt eftertragtede

og dejligt dekadente dukkeførerduo Cabaret Decadanse,” siger zirkusdirektøren.

CABARET DECADANSE: Denne dejligt dekadente dukkeførerduo har varmet op til deres Zirkus Nemo-debut ved at optræde i de verdenskendte prisvindende shows La Clique og La Soirée. Helt i vores ånd henvender deres flotte, frække og flabede dukker sig overhovedet ikke til børn, men til et (vel)voksent publikum, der sætter pris på overdådige kreationer og overraskende humor– og hvem gør ikke det? Pressefoto fra Zirkus Nemo

Holdet af internationale topartister består desuden af den fantastisk fantasifulde franskcubanske håndstandsduo Duo Solys, verdens absolut hurtigste jonglør Mario Berousek, hulahopringenes underskønne herskerinde Geraldine Philadelphia samt den rablende og rasende sjove russiske rullehjulsartist Konstantin Mouraviev, kendt som ’The Fat Man’.

DUO SOLYS: Oplev den fantastisk fantasifulde fransk-cubanske håndstandsduo i hele to bjergtagende numre, hvoraf det ene har premiere i Zirkus Nemo 2018. Duo Solys består af Hector Yzquierdo, der er af gammel cirkusfamilie, og den tidligere sekretær Tatania Colaquy, som han engang fik øjenkontakt med under en forestilling. Parret er i dag gift og rejser verden rundt med deres suveræne performance. Pressefoto fra Zirkus Nemo

Der er dog en enkelt dråbe malurt i zirkusdirektørens svingende fyldte bæger:

“Jeg er blevet nødt til at give urimeligt meget plads til den ubehøvlede og usoignerede

Smadremanden. Han har åbenbart en for mig ubegribeligt stor fanskare, der har krævet

at se mere til ham i år. Det er naturligvis steget ham til hovedet, så nu har han også

tænkt sig at tage sin utålelige smadrehund Pløk med i manegen,” lyder det med et suk.

Zirkusdirektørens skræk, men publikums yndling: Smadremanden. Foto Steen Brogaard.

Heldigvis har de øvrige danske zirkusstjerner besluttet sig for at give Smadremanden og

hans hund kamp til savsmuldsstregen – så bliv ikke overrasket over at se Bager Jørgen,

Kim Tim, Målermanden, Baglænsmanden og Marianne optræde med fisk, gæs og rotter.

“Og måske en hest. Det kan man aldrig udelukke,” siger Østergaard med et snedigt smil.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. april 2018

Det svenske cirkusakademi skriver: Varmt välkomna att deltaga i den traditionella Gudstjänsten i Cirkustältet på Spetsamossen i Växjö lördagen den 14 april kl. 12.00.

Detta är ett årligt återkommande samarrangemang med Svenska kyrkan i Växjö och Cirkus Olympia samt Cirkusakademien.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2018

Hajen i badekarret. 23. februar var der en fejl i min omtale af den schweiziske klovn André Broger, som jeg tillagde æren for at have opfundet entreen med hajen i badekarret. Engelske John Cooper har imidlertid sendt mig et link til et klip fra 1971 med den russiske klovn Andrej Nicolajew ("Nico"), der laver en stor set tilsvarende entre med en krokodille. Mindst 10 år før André havde sin debut som klovn. Klik her for at se Nicos nummer. 

klovn.gif (1460 bytes)

1. april 2018

Fotos fra Cirkus Arena. Jacob Boas Leitisstein så forestillingen en af påskedagene og tog en række fotos, som du kan se ved at klikke her.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. april 2018

Småfejl i omtalen af Arena 2018. Der var et par småfejl i omtalen 30. marts af årets Arena-forestilling.

Jeg fik udnævnt Laszlo Simet til at være russer. Men han er fra Ungarn.

Jeg fik stavet Neil Armstrongs fornavn forkert.

Der var også en fejl i oplistningen af besætningen i Laszlo Simets Astronaut-nummer. De rigtige navne er ud over Laszlo selv Fanni Cseh og Georgina Szotkó og ikke Olivia Kapitany og Linda Carannante. De 2 sidste var med, da Laszlo i januar var i Monte Carlo, men Laszlo har siden skiftet besætning.

I billedteksten til billedet af Jan Navratil skrev jeg, at danskerne første gang oplevede ham på Røde Kro Teater i 2006. Men det var tricket med bolden, der skal op i kurven, og ikke ham selv vi første gang så i 2006. Allerede 14 år før var Jan nemlig sammen med sin familie i Danmark, hvor de viste et cowboynummer i Cirkus Arli. Derudover viste Jan antipode (uden sit nuværende sluttrick) og hans bror optrådte som jonglør.

klovn.gif (1460 bytes)

30. marts 2018

Klovnen og Kronprinsen – Cirkus Arena 2018. Den ”gamle” Ekstra Blad-anmelder Rud Kofoed var til premieren 28. marts på Bellahøj på årets forestilling, der har titlen Klovnen & Kronprinsen – Jagten på den tabte tåre. Rud giver forestillingen 5 stjerner og skriver: 

-Man må rejse verden rundt for at finde sig selv, mener rapper Clemens, 38. God idé - og slet ikke så krævende som det lyder. Det er bare at gå i cirkus Arena, for der er rejsen på tilbud med skipper Clemens som turens debuterede pauseklovn midt i en stressboblende tilværelse, hvor ingen har tid til pause!

Med Patrick Berdino, 26, naturligt nok i Kronprinsens rolle, som han er født og opvokset til, kan spillet gå i gang og verdenseventyret folde sig ud i al sin fascination. Pointen er, at vi skal lære at være os selv – og være tilfreds med det. Og kors, hvor har vi en fest undervejs.

Klovnen og kronprinsen. Foto: Ole Simonsen

Clemens fif er at levendegøre Cirkus Arenas logo-klovn, der nu på 63. sæson optræder på plakater og andre tryksager, men aldrig har sagt et pip. Det gør han nu. Clemens slipper rigtig godt fra det med sit rap-, rum- rygfornemmelse. Hans klumpede, sindige jydefacon mod Patricks lette, friske springfyrs-attitude er et godt mix for et værtspar – det, der før hed sprechstallmeistere.

Clemens med rød næse. Foto: Ole Simonsen

Clemens har teater- og scenisk erfaring at sætte mod Patricks savsmuld-artisteri. De er måske ikke verdens største skuespillere, men de har den ’barnlige’ tæft, der gør, at man hellere end gerne vil lege med dem.

Dermed fortsætter Arena som konceptcirkus med en rød, musikalsk tråd, der rækker helt tilbage til Peter Belli, Bubber, Søs Fenger & Dario, delvist Signe Lindkvist & Uffe Holm, og sidste år med Motor Milles fabelagtige, nærmest musical-indpakkede eventyrforestilling. Arena kan have fundet melodien, der var ved at blive væk i cirkus netop, som det i år runder 250-året for sin fødsel.

Clemens Legolas Tellings vej til at blive sæsonens værtsklovn og forestillingens kunstnerisk ansvarlige startede med, at han sprang i manegen og sang fødselsdagssang til Arenas 60 års fødselsdag. Den succes tændte ideen til mere i cirkusdirektør Benny Berdinos hoved. Og her er resultatet – en solid artistisk kerne smeltet ind i en velsmagende og appetitvækkende eventyrkage.

-Giv mig et A, rapper Clemens i introsagen, der følges op med ’Isblomst-buketter’ , ’Knæk & Bræk’ og til sidst ’Turen i Manegen’, der er konklusionen på at rejse jorden rundt, finde sig selv og opdage: -Hjemme er nu ikke værst alligevel’. Det er så godgørende solopgangsdansk, at man hvert øjeblik forventer, at Badehotellets hr. Weyse springer i manegen og synger med. Til premieren vælger han dog at forblive på sin publikumsplads.

”Giv mig et A. Giv mig et R. Giv mig et E. Giv mig et mig et N. Giv mig et A. Skal vi ta. I A-re-na. Ja vi ska. De’ Arenadag i dag,” rapper Clemens omgivet af de 8 piger fra Bingo-truppen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Trods den jordnære konklusion starter artisteriet med en månevandring – med den ungarske Lazlo Simet i Neil Armstrong-balance assisteret af sine to rumkvinder Fanni Cseh og Georgina Szotkó, der også er friske på en cykeltur i måneskin. Månevandrerne kommer fra årets cirkusfestival i Monte-Carlo med flere specialpriser i bagagen for deres stille stunts i det usymmetriske ’rumfartøj’.

Laszlo Simet og hans crew på rekvisitten, som han kalder en Giant Semaphor. Nummeret blev i 1940’erne vist af Koch Sisters, men gik så i glemmebogen indtil Laszlo for nogle år siden fandt det frem af mølposen. Den 58-årige Laszlo Simet er gammel tårnline- og dødshjulsartist. Danskerne oplevede ham første gang i 1998 på Plænen i Tivoli og året efter hos Benneweis. I 2001 og 2003 var han igen i Tivoli.  Mange husker sikkert at han på motorcykel kørte på line fra toppen af koncertsalen til Plænen, medens hans daværende kone Olga udførte akrobatik på en trapez, som hang under motorcyklen. Motorcyklen + videoklip fra nummeret kan ses på Cirkusmuseet i Hvidovre. Laszlos nuværende crew er ret nye i faget. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Fra Monte-Carlo-festivalen kommer også det ukrainske Bingo Cirkus Theatre, som i år scorede juryens specialpris. I Arena bliver de sendt tilbage til cirkusskolen – og der får de topkarakter. De piger kører på et overskud, der er så medrivende energisk, at i hvert fald denne anmelder totalt taber pusten af begejstring. Det er imponerende, hvad de piger kan – både sammen og hver for sig. Og så er de lige så magnetiske i luften som i savsmulden. I 22 år har Bingo-showet kørt for fuld udblæsning – og der er gevinst hver gang!

Bingo-truppen er en stor trup, som deles op i mindre enheder. I 2014 optrådte en af truppens enheder i Cirkus Dannebrog. I år er det 8 af truppens kvindelige medlemmer, som begejstrer publikum i Cirkus Arena. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Rumænske Trio Angelis bliver sendt ud i den sibiriske kulde for at arbejde sig varme – og det gjorde de – med kvinden i centrum på den russiske, elastiske barre på to mænds skuldre. To gange kiksede fru Angelies i baglæns salto og landede på ryggen. Av, sagde man, men ikke fruen. Hun sprang op igen og lykkedes til bragende bifald. Som Clemens-eventyret beretter: Når man finder varmen i sig selv, kan man gi’ den til andre, der fryser’!

Trio Angelis. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Pletskuddet på verdensrejsen møder vi på Mexicos vulkaner med jongløren Juan Pablo Martinez, der er en eksplosion af livsglæde og inddrager hver en krog af manegen i sit dynamiske nummer, hvor den får så både hatten, keglerne og mundboldene passer i det nærmeste en jonglør kan komme på et vulkansk udbrud. Som programsnakken meget rigtig fastslår: -Når jorden brænder under fødderne, skal man ha’ mer’ end én bold i luften’.

Juan Pablo Martinez slutter til hæsblæsende entré med at jonglere med hatte, medens han løber rundt mellem rækkerne på gradinnet. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Men smukkest midt i det hele: Kronprinsens feberdrøm, der 24-årige Charmaine Berdino. Man har kunnet opleve hende i Cirkusland i Slagelse og for den sags skyld på Orionteatern i Stockholm, men det er i Arena-manegen hun hører hjemme! Basta! Hun er en af Suzanne Berdinos trillingerne. Når hun kommer ind med sin ’nøgne’, vildt smukke hest og ’taler’ til den, bliver man nærmest leveringsdygtig i den tabte tåre, hele forestillingen går ud på at finde. Nemlig den tåre, der er af glæde. Det er poesi – og så ydmygt, at det er betagende – samtidig med, at andre snakker om VM i dressur.

Sidste år viste Charmaine sit nummer i Cirkusland ved Slagelse. Siden har hun trænet yderligere, og hendes flotte entre gør sig fremragende i Arenas manege. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Charmaine havde fået en skade under morgentræningen og optrådte med smerter. Men bemærkede nogen det? Undertegnede gjorde ikke. Hun er sej, den hestehvisker-pige!

Meget apropos kommer vi lige en tur på ’Skadesstuen’ (ja, det hedder entreen) med hendes bror Oliver Berdino, der sammen med fætter kronprins, Patrick Berdino, fyrer den af i et hæsblæsende trampolin-nummer: ’Knæk og bræk med dit næste træk’. Opvakt, mildt sagt. I deres fritid er artistparret som sagt kronprins – og Oliver cirkusdirektør!

Det tredje familiemedlem i manegen er ’ørkenens cirkusprinsesse’ Laura Berdino, der bliver smukkere og smukkere med sine otte hvide fuldblodsarabere, der i år er så smukt ’klædt på’ som ingensinde – i opgejlet seletøj, ’arvet’ fra Benneweis. Dressuren er lidt løs og forårskåd i fugerne endnu, men det er formentlig et spørgsmål om få forestillinger, indtil præsentationen er kørt helt på plads og fuldblodet faldet til ro.

Laura Berdino præsentede 8 pragtfulde hvide araberheste. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Når man hænger på hovedet, ser man det hele meget klarere, lyder det fra Indiens trætoppe. Der hænger den spanske Alexander Lichner, eller rettere står på hovedet, kun et bid fra dybet under sig. Derfra kaster han sig ud i trapezkunst med sværhedsgrader, der kan give åndenød. Det er ikke hverdagsmad for ret mange at kunne hænge i sine hæle helt oppe under cirkustoppen. Han er blændende dygtig og et klar topnummer i forestillingen.

Alexander Lichner. Den spanske trapezstjerne var sidste år i Sverige i Cirkus Maximum. I år er det danskerne tur til at lade sig imponere. Heldigvis bruger han sikkerhedslonge under sit dristige nummer. Der blev dog ikke brug for longen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Mere nede på kanvassen finder vi den tjekkiske Jan Navratil, 43, der fejrer sommer i Tyrol på langs – som antipodist. Behændigt og underholdende ligesom Dyrepasseren, den engelske Patrick Clarrison, der er til velanrettede Hotdogs med sine sjove, ’skævbenede’ bastarder, man meget let kan falde for.

Jan Navratils signaturtrick med bolden, der skal ende i kurven. Danskerne så ham første gang vise dette trick i 2006 hos Charley Kaye på Røde Kro Teater på Amager. I 2009 var Jan Navratil hos Benneweis og sidste år i Cirkusland. Jan og familien Navratil var allerede i 1992 hos Cirkus Arli, hvor de lavede et cowboynummer. Derudover viste Jan antipode (uden sit nuværende sluttrick) og hans bror optrådte som jonglør. – De, som har set antipodenummeret før, ved at det ikke er et helt ægte uheld, når stangen vælter under første forsøg på at få bolden til tops. Mange artister bruger den slags fingerede uheld for at sikre sig, at publikum er klar over sværhedsgraden. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Patrick Clarrison med sine hot dogs. Et nummer, som han har overtaget fra sin far Pete Harrison. I 2013 viste han under navnet Pat Harrison nummeret i Cirkus Benneweis. Han har også flere gange medvirket i Benny Schumanns forestillinger. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Arenas italienske husklovn Jimmy Folco, 47, optræder i denne sæson som journalisten, der konstaterer: At være klovn er ikke kun for sjov. – Han har sine manerer, men også sine vellykkede entreer, i år bl.a. som filmfotografen, der instruerer udvalgte publikummer i bizarre roller, hvor en ender med ganske ufrivilligt at nedlægge en kvindelig medvirkende til stor publikumsjubel. At fruen vist var hans egen Claudia gjorde ikke moroen mindre.

Jimmy Folco med den kendte filmentre. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Rudi Althoff er en smagssag som dressør, men det er en rigtig flot præsentation, han afleverer i år med de afrikanske kæmpeklumperne Jenny på 29, Lara og Djungla på 31. Elefanterne er i topform, kvikke, følsomme, hurtige og meget veltrimmede. Kom lige og fortæl mig, at disse dyr lider! De er en fornøjelse at følge. Alle de kræfter, der bruges på at forbyde dyr i cirkus, var formentlig bedre brugt på at forhindre krybskytteri på den afrikanske savanne, eller burhøns på den jyske hede.

De 3 Arenaelefanter, som et folketingflertal nu vil have forvist fra cirkus. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

I Arenas program står en glimrende artikel om ’Sådan lever vi med VORES DYR’. Ikke overraskende er den positiv over for dyr i cirkus, men alligevel tankevækkende.

Elefanterne optræder også i bogen om ’Klovnen og Kronprinsen – Jagten på den tabte tåre’. Uden i øvrigt at ødelægge spændingen tør vi antyde, at jagten på den forsvundne tåre ikke er forgæves i forestillingen, men kun efter meget store forhindringer, lykkes det. For hvilken tåre er det lige, det drejer sig om?

Gæt selv – og græd af glæde.

Klik her for at se flere af Rud Kofoeds fotos fra forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. marts 2018

Diana Rhodins lille Cirkus Rhodin har premiere i påsken i Bunkeflo, som ligger i Malmö-området lige syd for Øresundsbroen. Der er forpremiere lørdag den 31. marts kl. 13.00 og premiere søndag den 1. april kl. 13.00 og kl. 16.00. Tidligere år har Diana Rhodin brugt et telt, som hun for nogle år siden købte af Cirkus Arli. Tænkelig, at hun også i 2018 bruger dette telt.

 klovn.gif (1460 bytes)

27. marts 2018

Cirkus Olympia 2018. Martin Lasson Berglund var til premiere i det svenske Cirkus Olympia den 24. marts og skriver:

I lördags bjöd familjen Bengtsson in till en ny cirkussäsong i ett kallt Oskarström.

Årets program är mycket variationsrikt och underhållande. Nu är Olympia den cirkus i Sverige som har flest djur och vi cirkusvänner behöver resa oss och ta fighten med alla de människor som påverkar kommuner och affärer att sluta stödja djur på cirkus. Olympia har en förstklassig djurhållning med uppbyggda hagar, korta transporter och bra stallpersonal som kan djur.

I år presenterar Jessica Bengtsson en exotisk tablå med kameler, lamadjur och två Jersey oxar.

Ett kul och udda inslag i manegen! Henrika Bengtssons hundar är lika glada som alltid, hoppandes och skuttandes runt i manegen charmar de publiken.

Niklas Bengtsson framför både irländska Tinkerhästar och ponnies i ett nytt sammansatt nummer samtidigt som han lustar publiken genom föreställningen på ett trevligt sätt.

Natascha Jarz och sonen Simon samt David Hammarberg, framför cirkusens alpackor och getter iklädda bondgårds kläder och till western musik.

David gör också ett bungee-trapets nummer iklädd en fin glittrig kostym och det är något nytt, tyvärr är det till inspelad musik som drar ner intrycket lite.

Något annat nytt är Robert Cawley som bjuder på en häftig lasershow och det går nu ett sus bland alla större barn. Jag tror det är helt rätt att ta in såna här nummer i utvecklandet av en mordernare föreställning.

Martii och Liina från Finland bjuder på ett spännande armborst nummer och vertikalrep, två nummer som smidigt går in i varandra.

Martti Peltonen med sine armbrøster

Det år roligt att åter se musicerande clowner och Rivilinos bjuder på rutin och fina melodier utan att publiken ska medverka i manegen. Stauberti inleder hängandes i håret och avslutar med sin partner med ett persch nummer som varit i Monte Carlo och visst är det klass på det numret.

Duo Staubeti fra Tjekkiet har siden 2015 bestået af Dimitr hans niece Nancy. Duoen fik en sølvklovn ved årets cirkusfestival og kan i år opleves i Cirkus Olympia.

Självklart finns det live musik och jag hoppas familjen Bengtsson fortsätter att ha orkester även i framtiden. I år leds bandet av trotjänaren Valentin Smirnov från Ryssland och de fem musikerna gör ett bra jobb föreställningen igenom.

Danska cirkusvänner, passa på att se showen i Skåne när de augusti gästar södra Sverige, jag lovar, det är värt brobiljetten :)

 klovn.gif (1460 bytes)

26. marts 2018

Slut med elefanter i danske cirkus. Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgik 23. marts aften en aftale, der forbyder vilde dyr i cirkus. Konkret handler det om elefanter, søløver og zebraer, idet alle andre vilde dyr har været forbudt siden 1963.

Forbuddet forventes at træde i kraft 1. januar 2019. Men der bliver en overgangsordning, så de tre elefanter, der i dag er i Cirkus Arena, får lov til at fortsætte. Der er uvist, om der kommer loft over det antal år, de kan fortsætte. Det er også usikkert, om en overgangsordning vil gælde Cirkus Trapez' enlige elefant Ramboline. Allerede i dag kræver loven, at elefanter kun må optræde som flokdyr. Det er derfor en helt særlig dispensation, der gør det muligt for Bernhard Kaselowsky at optræde med sin enlige elefant Ramboline. Det er uvist om der også efter 1. januar vil være en sådan dispensationsmulighed.

Venstres dyrevelfærdsordfører Erling Bonnesen har udtalt, at en overgangsordning maksimalt vil løbe 3 til 5 år. Cirkus Arena håber på, at politikerne vil tillade en længere overgangsordning.

3 oppositionspartier, Enhedslisten, Alternativet og SF, ville foretrække et totalforbud uden overgangsordning. De fremsatte 23. marts deres eget forslag om at pålægge regeringen at sikre, at der inden udgangen af 2018 indføres forbud mod brug af vilde dyr i cirkus. Behandlingen af dette beslutningsforslag er endnu ikke sat på dagsordenen i Folketinget.

Cirkus Arenas 3 afrikanske elefanter Lara, Djungla og Jenny er sidste nummer i årets forestilling. Elefanter, som et flertal i folketinget nu vil have væk fra danske cirkus, dog med en vis overgangsordning. Det er uvist, hvilken skæbne de 3 elefanter går i møde den dag, de ikke længere må optræde i Cirkus Arena.

Berhard Kaselovskys elefant Ramboline i Cirkus Trapez. Usikkert om sæson 2018 bliver de sidste, den får lov at optræde i et dansk cirkus. Og hvilken skæbne den får, når den ikke længere må optræde i Cirkus Trapez.

Cirkus Benneweis droppede elefanterne allerede i 2014. Svenske og norske cirkus har også for nogle år siden droppet elefanterne. I Skandinavien er det derfor i dag kun Cirkus Arena og Cirkus Trapez, der stadig har elefanter med i forestillingerne.

Der er i dag mindre end 50 cirkuselefanter tilbage i Europa. De er i alderen fra ca. 30 til ca. 60, idet man i 1990’erne indførte et verdensomspændende forbud mod handel med elefanter med den virkning, at cirkus og domptører ikke længere kunne købe unge elefanter. Cirkus Arenas oplyser, at elefanten Jenny er 29 år gammel og Lara og Djungla 31 år.  Cirkus Trapez oplyser, at Bernhard Kaselowskys elefant Ramboline er 35 år. Så de 4 cirkuselefanter i Danmark er blandt de yngste cirkuselefanter.

Antallet af cirkuselefanter falder år for år, efterhånden som elefanterne dør eller går på pension. Så elefanter vil selv uden lovindgreb blive udfaset fra cirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

26. marts 2018

Fakta om elefanter og cirkuselefanter. Der findes 2 arter af elefanter: den afrikanske elefant, som kan kendes på sine store øre og den flade pande, og den indiske elefant, hvis ører er langt mindre. De afrikanske elefanter inddeles undertiden i 2 underarter: skovelefanten og savanneelefanten. Savanneelefanten er den største og kan veje op til 6 ton. Hunelefanter vejer som regel noget mindre end hannerne.

Hos afrikanske elefanter har både hanner og hunner stødtænder, hvilket gør dem til et eftertragtet bytte for krybskytter. Omkring en tredjedel af Afrikas elefanter er blevet dræbt af illegale krybskytter i løbet af de seneste ti år. I dag fødes der flere og flere afrikanske hunelefanter uden stødtænder, fordi en hunelefant uden stødtænder har større chance for at leve længe nok til at få unger.

Hos de indiske elefanter kan hunnernes stødtænder dårligt nok ses.

5 elefanter i det tyske Cirkus Krone. Bemærk de store øre, den flade pande samt stødtænderne hos de to forreste, som er afrikanske savanneelefanter. Og den høje pande og de små ører hos de bagerste, som er indisk hunelefanter uden stødtænder.

De indiske elefanter, som man har kunnet opleve i cirkus, kommer fra elefantfarme i Indien eller Thailand m.v., hvor man i årtusinder har haft elefanter som tamdyr og tidligere blandt andet brugt dem som arbejdsdyr, ganske som man i gamle dage gjorde med heste i Danmark. De berømte Benneweis-elefanter var indiske elefanter. Du kan læse historien om dem i bogen Københavns Cirkusbygning og andre artikler om cirkus og artister, som udkom kort før jul.

Mange af de afrikanske elefanter, som man i dag finder i cirkus, er som unge kalve købt af afrikanske lande, der som led i vildtpleje valgte at sælge dem i stedet for at aflive dem, således som zoologiske have undertiden er nødt til at gøre med rovdyr. Det er dyr, der siden de var ganske små har levet i fangenskab og er helt uden chance for at klare sig i naturen. De 4 cirkuselefanter, der i dag findes i Danmark, er afrikanske elefanter.

Næsten alle cirkuselefanter er hunelefanter.

Elefanter kan under gode forhold leve omtrent lige så længe som os mennesker. I zoo, dyreparker og cirkus bliver de typisk ældre end i naturen. Dels fordi de ikke er truet af krybskytter, dels fordi de får tilstrækkeligt med foder og passes og plejes, hvis de bliver syge.

De knap 50 cirkuselefanter, som i dag findes i Europa, er i alderen fra knap 30 år til omkring 60 år. I 1990’erne kom der et verdensomspændende forbud mod handel med elefanter med den virkning, at cirkus og domptører ikke længere kunne købe unge elefanter. Antallet af cirkuselefanter falder derfor år for år, efterhånden som elefanterne dør eller går på pension.

Også i naturen falder elefantbestanden. I Afrika dels på grund af krybskytter, dels fordi der er et begrænset antal reservater for vilde elefanter. Det sidste gælder også i Indien, Thailand, på Sri Lanka m.fl. steder, da det ikke er alle steder at bønder har forståelse for, at de skal afstå jord, de kan opdyrkes, til fordel for elefanter. ”Hvorfor skal mine børn sulte, for at skaffe plads til elefanterne?” er der nogle som siger.

klovn.gif (1460 bytes) 

23. marts 2018

Cirkus Baldoni 2018 - magisk elegance. Årets forestilling, som havde premiere i Lyngby 20. marts, er Cirkus Baldonis hidtil eleganteste forestilling.

Cirkus Baldoni på cirkuspladsen ved Firskovvej i Lyngby. Foto: Ole Simonsen

Selv om det flotte nye Cannobio-telt kun rummer ca. 70 tilskuere mere end det gamle telt og kun er 1½ mere i diameter, virker det væsentligt større, fordi det ikke som det gamle går op i en spids. Teltet har plads til 486 personer på 2 rækker logepladser og 5 rækker med plastiksæder. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

De gennemgående personer i en Baldoni forestilling plejer at være René Mønster Baldoni, hans løve Leonardo samt klovnen Danilo. I år er også illusionisten Kim Kenneth kommet med, og han viser flere flotte tricks, som han ikke før har vist i et dansk cirkus. Kim har også været med til at iscenesætte forestillingen, og man mærker flere steder hans fingeraftryk. 

Årets forestilling hedder Danish Dynamite, fordi der er flere danske stjerneartister med end i tidligere Baldoni-forestillinger. Så selvfølgelig havde løven Leonardo fået en Danish Dynamite Vikingehat på, da han hjalp René Mønster Baldoni med at byde velkommen til forestillingen.

René og Leonardo. Som elsker børn - med sovs og kartofler. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

René bød derefter sin gamle tryllekammerat Kim Kenneth velkommen.

I deres unge dage havde de en drøm om at blive Danmarks svar på Siegfried & Roy, men kun Kim har holdt fast ved tryllekarrieren.

Bistået af René, sin kæreste Jessica samt klovnerne Danilo og Eddie jonglerede Kim med kort og viste en illusion, hvor Jessica og Leonardo blev lukket ind i en kasse, som derefter blev åbnet som en harmonika (se foto).

Danilo og Eddie med kassen med Jessica og Leonardo

Derefter kom husklovnen Danilo på scenen og ledte alle gennem Baldonis startsang ”Vi skal være de bedste venner, her kan alle være med”.

Derpå var der gensyn med sidste års Mombasa Boys. Dog med lidt justeringer: 2 af de 4 artister i truppen var nye. De viste et sjovt nummer med en art formationsjonglering med hatte.

På hat med Mombasa Boys. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

René og Leonardo præsenterede dernæst en havfrue: Maria Janacek i aerial ring (hoop).

Havfruen Maria. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

For nogle år siden havde klovne Danilo stor succes med en entre, hvor han som ”Lille Danilo” mimede til en række hits. I år viste han en opdateret udgave af denne entre med et potpourri med sange af Elvis, Michael Jackson og andre berømtheder.

Lille Danilo. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Vi har tidligere i Cirkus Baldoni oplevet Eddie Janacek med et veludført rola rola-nummer. I sidste års skoleforestillinger samt i julecirkus i december oplevede vi hans 11-årige søn Karel, kaldet Kaja, med rola rola. Nu er han kommet med i den rigtige forestilling med en flot entre, hvor hans far præsenteres som verdensstjerne og Karel kommer ind med en ghettoblaster og gentager faderens trick, blot i langt større sværhedsgrad. En god måde at pakke et i øvrigt udmærket nummer ind på.

Baldonis vidunderbarn Kaja Janacek. Foto. Rud Kofoed / Ajour Press

Derpå fulgte Kim Kenneths hovedentre, i hvilken han var bistået af Jessica og Maria Janacek (gift med klovnen og mor til Kaja). Kim tryllede Jessica ud af en ildsprudlende rekvisit. Han tryllede hende væk i en kasse og derpå først Jessica og siden Maria ud af kassen. Med bistand af en ca. 10-årig dreng fra publikum maste han Jessica helt flad i en kasse og fik hende uskadt tilbage. Sidste trick i entreen var hans signaturtrick, hvor han på motorcykel kørte gennem et kabinet, som rummede den lænkede Jessica. Som heldigvis bagefter viste sig helt uskadt.

Kim Kenneth tryller med damer. Her Maria og Jessica. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

The Dane in the fast lane – Kim Kenneth & co. Foto: Ole Simonsen

Efter pausen havde Danilo med assistance af kæresten Cindy og en publikummer en entre, hvor selvudløseren på et kamera førte sig eget liv, når de prøvede at tage en selfie.

Kameraet driller. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Dernæst var der et gensyn med Kim Kenneths kæreste Jessica Caveagna. Men denne gang med hendes solonummer: spektakulær sabelbalance, hvor hun til sidst går op og ned af en stige med ild – se fotos.

   

Jessica på stigen. Fotos. Ole Simonsen

Nu var det tid til Baldoni-klovnes hovedentre: Cindy, Danilo og Eddie med den klassiske ”Lille bi, giv mig honning”. Den ældre generation husker måske den version, som Arena-grundlæggeren Arne Berdino havde sammen med klovnen Larno. Den har den yngre generation forståeligt nok ikke oplevet – det er 42 år siden, Arne Berdino døde. Den yngre generation af cirkuselskere kender til gengæld brødrene Darix og Fumagallis fuldemandsversion af entreen. Det er vist den, der har inspireret Baldoni-klovnene. Bien Eddie spytter dog ikke som Fumagalli vand i hovedet på de tilskuere, som sidder nærmest ved manegen (scenen). Fint! Det er ikke alle, som bryder sig om at få vand i hovedet, som har været inde i munden på en anden.

   

Fotos: Rud Kofoed / Ajour Press

Efter klovnene kom Kim Kenneth endnu en gang på scenen. Nu med en entre, som han ikke før har vist i et dansk cirkus: En lille aflåst kiste placeres på scenen. Kim kaster med ryggen mod publikum en (gummi)mursten over skulderen, og griberen – ved premieren den gamle artist Jackie Steckel (det var IKKE aftalt spil) - skulle nu nævne en by, hvor han ville se cirkus, hvad billetterne kostede samt hvilket transportmiddel han ville bruge. Kim skrev alle 3 ting op på en flipover og bad så Jackie kaste murstenen videre til en ny tilskuer, der skulle fortælle hvad han ville købe i kiosken samt hvad forestillingens første nummer skulle være. Også disse svar blev skrevet op på flipoveren. Dernæst låste Kim kisten op. Den viste sig at indeholder en papirrulle med netop de ord, han havde skrevet på flipoveren. Dog med en lille finurlighed omkring billetprisen, men den skal jeg ikke røbe her.

Kim tilbød efter forestillingen at sælge forudsigelse af den kommende uges lottotal!

Hans entre sluttede med, at han sammen med Jessica viste en fin og original version af det nummer, tryllekunstnere kalder substitution trunk.

Når man ser Kim Kenneths elegante entreer og med hvilken udstråling og talent for misdirection han viser dem, forstår man godt, at han har haft succes overalt i Europa. Fornemt at René Mønster Baldoni har overtalt Kim ham til at tage en sæson i Danmark og giver ham mulighed for også at vise andre entreer end dem, han for nogle år siden viste hos Benneweis.

Efter Kim kom Mombasa Boys igen i manegen. Denne gang med en håndstand og hånd til hånd-entre.

Mombasa Boys. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

TV2’s Danmark har talent er populært. Så René spurgte nu, om der var nogen blandt publikum, der havde lyst til at vise hvad de kunne. Det havde en ældre herre, som efter at have rystet en hysterisk kone af sine frakkeskøder klatrede op på scenen. Den ældre generation mindes såvel Karl Kossmeyer som Calle Svensson, som startede deres entreer på den måde. Den ældre herre var som de to nævnte ikke en rigtig tilskuer. Nej, det var den 68-årige artist og kaskadør Freddy Steckel, der med René Mønster Baldoni som mere eller mindre frivillig partner viste sit humørfyldte bordnummer. Og beviste, at der i et cirkus ikke alene er plads til de unge og smukke, men også til de gamle og kloge.

Freddi Steckel og René. Fotos: Rud Kofoed / Ajour Press

Dermed var det slut med godt 2 timers godt, gedigent og velafviklet cirkus. Publikum på Sjælland og Lolland-Falster har noget at se frem til, når Baldoni i de kommende 5 måneder besøger omkring 100 byer.

Klik her for at se Rud Kofoed omtale af forestillingen med massevis af fotos.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. marts 2018

Elefanter og cirkus. Med nogle års mellemrum dukker debatten om elefanter i cirkus op. For nylig har Dansk Folkeparti gjort sig til talsmand for en udfasning, så cirkuselefanter i Danmark med tiden vil være historie. Og i dag fremsatte repræsentanter i for Enhedslisten, Alternativet og SF et forslag til folketingsbeslutning om forbud mod vilde dyr i cirkus med henblik på at få forbudt elefanter, søløver og zebraer. Alle andre vilde dyr er i forvejen forbudt i Danmark.

Forslaget blev støttet af Dansk Folkeparti, hvis dyrevelfærdsordfører Karina Due udtaler: ”Vi er helt imod vilde dyr i cirkus, så det kan vi kun støtte op om. Dyrevelfærden er simpelthen ikke i orden for vilde dyr i cirkus. De er i deres vogne i alt for lang tid, og når de endelig kommer ud, er det på et lille stykke græs med en kort snor.”

Udtalelsen tyder ikke på, at hun de senere år har været i nærheden af et cirkus! Jeg har i hvert fald aldrig oplevet elefanter eller zebraer i snor! Og at elefanterne overnatter i vogne skyldes lovkrav, ikke ønske fra branchen.

Fredag aften indgik regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet en aftale, som skal underskrives påske, om at forbyde vilde dyr i cirkus. Der vil dog blive en overgangsordning for de elefanter, som allerede er i et dansk cirkus – i hvert fald for de 3 elefanter, som Cirkus Arena ejer. Om overgangsordningen også vil gælde Cirkus Trapez enlige elefant er uvist. Lovgivningen kræver allerede i dag, at elefanter kun må holdes i flok, og det er kun på grund af en helt særlig dispensation Trapez kan have en enlig elefant med.

Ingen af de øvrige cirkus har dyr med, som vil blive ramt af et forbud.

I Sverige har regeringen besluttet at forbyde opvisninger med elefanter og søløver. Da ingen af de svenske cirkus har haft elefanter og søløver med siden 2013, har forbuddet kun betydning for et par tyske kommediantcirkus, som undertiden uden større held har prøvet lykken i Sverige.

I seneste nummer af det svenske blad Cirkulära Notiser oplyser Cirkusakademiets Johan Vinberg, at der i dag er mindre end 50 cirkuselefanter tilbage i Europa, De er alle i alderen 35 til 60, idet man i 1990’erne indførte et verdensomspændende forbud mod handel med elefanter med den virkning, at cirkus og domptører ikke længere kunne købe unge elefanter. Antallet af cirkuselefanter falder år for år, efterhånden som elefanterne dør eller går på pension. Så elefanter bliver helt uden behov for lovindgreb udfaset fra cirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2018

Zirkus Nemos gummimand laver børnecirkus. I Aarhus Stiftstidende kunne man 16. marts læse, at Søren Østergaard, der står bag Zirkus Nemo, kommer til Aarhus med et helt nyt børnecirkus. Det skal kun være i to byer: Aarhus og København. Østergaard er ikke selv med i manegen, men slangemennesket Captain Frodo, der flere gange har været med i Nemo-forestillinger, skal stå for cirkusset. Teltet bliver slået op på Officerspladsen ved Ridehuset i juli og august. Det bliver en slags sommerferieaktivitet for børn med en cirkusskole, hvor børnene kan lære at optræde og være aktive. Der bliver også en forestilling på 45-50 minutter, og det hele vil foregå to gange om dagen, siger Søren Østergaard til Aarhus Stiftstidende.

Captain Frodo optrådte i Zirkus Nemo i 2014 og 2016. Sidstnævnte år fik han Den Danske Cirkuspris’ pris som årets bedste nummer.

Captain Frodo hos Nemo i 2016. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press. Nummeret blev af juryen bag Den Danske Cirkuspris kåret som årets bedste.

klovn.gif (1460 bytes)

16. marts 2018

Cirkus Brazil Jack 2018. Der var bidende koldt på Møllepladsen i Malmø, da Cirkus Brazil Jack havde landspremiere 15. marts. Men teltet var særdeles godt opvarmet, og stemningen blandt publikum i top, da Trolle Rhodin III bød velkommen til årets forestilling.

Sæsonpremieren var samtidig et generationsskifte, idet Trolle Rhodin JR og fru Carmen i år har overladt ansvaret for den daglige drift til deres søn Trolle III. Der var samtidig tale om et stilskift, blandt andet fordi Trolle i år har valgt ikke at have dyr med i forestillingen. Det er ikke fordi han mener, at dyr i cirkus ikke har det godt, men fordi han føler, at publikumsinteressen for at se dyr i cirkus er faldende. Han har nok også været lidt træt at de demonstranter, som i de senere år stående uden for svenske cirkustelte har forsøgt at få de besøgende til at tro på at cirkus mishandler deres dyr. Demonstranterne har normalt afvist dialog med anderledes tænkende, lige som de har afvist ved selvsyn at se, hvordan dyrene har det.

I år så man ikke disse demonstranter. Heller ikke som cirkusgæster. De er nemlig kun IMOD dyr i cirkus, ikke FOR cirkus uden dyr.

Den 28-årige cirkusdirektør Trolle Rhodin byder velkommen

Forestillingen blev indledt af årets repriceklovn Emiliano, som kommer fra Argentina og aldrig før har optrådt i Europa. Flere af hans repricer var originale, fx en med en ”hest” og en med en usynlig bold, og han fangede publikum godt og vil sikkert blive endnu bedre, når han har lært det svenske publikums reaktioner at kende. Fra andre klovne ved jeg, at der fra land til land er stor forskel på publikums reaktioner.

   

Emilano

Efter Trolles velkomst kom to artister fra Compania Havana i manegen: Isabella og Aylin der under navnet Duo Bella viste hårhang, dvs., et luftnummer, hvor de hænger i håret. Normalt består den slags numre i, at en artist hejses op i håret og laver lidt jonglering. Men Duo Bella kunne andet og mere end det: de lavede et spændende luftnummer. Eksempelvis hang den ene med hovedet nedad i en art trapezstol og bar i håret en aerial ring (hoop), som den anden lavede akrobatik i (se foto). I et andet trick hang de ”hår til hår”, medens underdamen roterede med stor hast.

   

Duo Bella

Derefter fulgte et komisk jonglørnummer med Wolff-brødrene, som også var hos Brazil Jack sidste år og som danskerne bl.a. kender fra Cirkus Arli. I nummeret forstyrrede storebror Richard hele tiden sin lillebror David, som i øvrigt er et hoved højere end sin storebror.

Efter Emilianos reprice med en ”hest” – eller var det et andet dyr? – kom Compania Havana i manegen med deres hovednummer, hvor de 6 kvindelige akrobater viste spektakulær akrobatik i 2 chinese poles.

Emiliano til hest

Compania Havana

Derefter vendte David og Richard Wolff tilbage med et komisk kanonkongenummer. Klart inspireret af en af den danske klovn Bonbons entreer.

Efter dette nummer fulgte en rigtig kanonkonge: italienske Jody Bellucci, som Trolle Rhodin har fundet i et lille italiensk cirkus. Fra sin kanon skydes han som en menneskelig kanonkugle hen over manegen og lander i en oppustelig luftpude ved publikumsindgangen. Et gammelt markedsgøglernummer, som nu har fundet vej til Brazil Jacks manege. Børn og voksne blandt publikum jublede, selv om klargøring af kanonen tog lang til sammenholdt med de få sekunder, den menneskelige kanonkonge var i luften.

Jody Bellucci

Efter pausen viste Anaisi og Norely fra Companie Havana (vist nok de samme som Isabella og Aylin) under navnet Duo Capricorn en nummer i aerial ring.

Emiliano havde derpå en reprice med en fiktiv bold, som kan kastede til og fra tilskuere, der gerne var med i legen.

I et komisk tryllenummer fik Wolf-brødrene bistand af Davids kone.

David forsøger at hypnotisere sin kone, men det er Richard der bliver hypnotiseret og falder omkuld

Man skal gemme det bedste til sidst. Og efter publikumsreaktionerne var forestillingens to sidste numre årets bedste.

Først Emiliano med den kendte filmentre.

”Åh nej, ikke nu igen” vil mange cirkusfreaks måske tænke.

Men Emilianos version er klart en af de bedste udgaver at entreen, som jeg har set. Og ved valgt af frivillige vist han takt og tone og accepterede et afslag. Noget en del andre repriceklovner kunne lære af. Jeg kender folk, der aldrig mere går i cirkus efter modstræbende at være slæbt i manegen at en taktløs repriceklovn. Noget enhver cirkusdirektør burde forbyde sine klovne at gøre.

Forestillingens sidste nummer var et gensyn med den fantastiske diabolojonglør Pierre Marchand. Han var senest i Brazil Jack i 2015 og sidste år hos Arena i Danmark. Hans talent og udstråling er fantastisk, og han ”sælger varen” bedre end nogen anden diabolojonglør.

           

Pierre Marchand

Savnede man dyrene i årets forestilling? Svaret må være et klart nej: Trolle har vist, at han sagtens kan lave en god forestilling uden dyr. Når et par småfejl er rettet – der er altid premierenerver og nogle af artisterne var først kommet dagen før premieren – vil årets forestilling utvivlsomt indskrive sig i perlerækken af fine Brazil Jack-forestillinger.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. marts 2018

Kulturministeren lover initiativer for at hjælpe cirkus. I et brev til cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli skriver ministeren:

Jeg har fuld forståelse for din bekymring for situationen for cirkusbranchen. Derfor har jeg sendt breve til KL og relevante fagministerier, hvor jeg opfordrer dem alle til at se på mulighederne for nogle mere smidige regler jf. jeres nævnte problemstillinger i forbindelse med cirkusansøgninger. Desuden har jeg sendt et brev til økonomi- og indenrigsministeren på baggrund af dine nylige henvendelser vedr. Ankestyrelsens afgørelse om pladsleje i kommunerne med håb om, at ministeren vil se nærmere på sagen.

Jeg håber, brevene til de ovennævnte myndigheder kan være med til at gøre tilværelsen for omrejsende cirkus i Danmark lettere, og jeg vil følge sagen og vende tilbage, når der er nyt.

Ministeren lover samtidig at indkalde Cirkusdirektørforeningen og Kommunernes landsforening til et snarligt møde om situationen for cirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. marts 2018

Cirkus Arnardo 2018. Cirkus Arnardo havde som det første skandinaviske cirkus premiere 10. marts i Arendal.

Der var sne på pladsen, da Cirkus Arnardo havde premiere 10. marts. Alle fotos: Thorbjørn Klæbo Flo.

Thorbjørn Klæbo Flo så forestillingen og skriver:

En rekke fine artister i år med Duo Costache med pers og luft nr, hvor de henger etter tenner. Flotte artister som vi bla. har sett hos Merano og Brazil Jack.

   

Duo Costache. Danskerne så i 2017 deres perchnummer i Cirkus Arena.

Et forykende flott Siberian Huskey og Samojed hunde nr.også sett hos Brazil Jack og Benneweis tidligere.

Saabel-familiens flotte hundenummer så danskerne hos Benneweis i 2011 og hos Dannebrog i 2013. I Cirkus Arnardo var det den unge generation, søstrene Jennifer & Kelly Saabel, som præsenterede nummeret.

Nandor Varadi har blitt enda bedre en sist jeg så ham for noen år tilbake hos Arnardo. En fantastisk bra artist.

Nandor Varadi. Danskerne har mødt ham i Cirkus Krone i 2007 og hos Baldoni i 2008 og 2010. Allerede den gang var han god, men i dag er han endnu bedre.

Klovnen André binder forestillingen flott sammen med orginale repriser og noen få klassiske repriser. Behagelig framtoning, for første gang i Norge. Sett tidliger hos Scott.

   

Den talentfulde schweiziske klovn André. Hans eneste optræden i Danmark var i Jimmy Enochs vintercirkus sidste år i Rosengårdcentret.

Familien Are og Poulina Arnardo arbeider med sine ilusjoner og hadde med en ny variant av Houdinis mystiske kasse med fallteppe. Smidig og raskt utført på premieren.

Ponniene hadde premierenerver , framført av Yvonne Lübben. Disse kjører seg helt sikkert inn i løpet av kort tid.

Muskelmanden Denis Ilchenko var sidste år i Sverige hos Brazil Jack. I år er det nordmændenes tur til at møde ham

Denne helgen er de i Stavanger. I påsken spiller de ved Travbanen like ved Kristiansand Dyrepark. En gylden mulighet for våre Danske cirkusvenner å se Norges eldste cirkus i påsken, herved anbefalt.

klovn.gif (1460 bytes)

12. marts 2018

Klage over påstået skjult reklame afvist. Radio- og tv-nævnet, der består af ti medlemmer, er nedsat af kulturministeren. Nævnet har for nylig afvist en klage over

børneprogrammet ”Motor Mille på Cirkustur” sendt på DR Ramasjang, som en klager mente indeholdt skjult reklame for Cirkus Arli. I et resume skriver nævnet:

”Cirkus Arlis” logo ses flere gange undervejs i programmet, ligesom der løbende sker omtale af ”Cirkus Arli”. I programmet følger seerne værten ”Motor Mille” mens hun besøger ”Cirkus Arli”. To af artisterne, klovnene ”Martino” og ”Allehandro” lærer hende et cirkusnummer, som de sammen skal optræde med. Derudover viser artisterne eksempelvis også, hvordan de har indrettet deres cirkusvogn og hvordan de sminker sig som klovne. I sidste halvdel af programmet ser man klip fra ”Cirkus Arlis” show, ligesom der panoreres henover et klappende publikum. ”Motor Mille” og klovnenes show vises og ”Motor Mille” vises til sidst kørende væk fra cirkusset på sin motorcykel.

Nævnet fandt, at der var tale om en fremhævelse af ”Cirkus Arli”, idet ”Cirkus Arlis” logo ses flere gange undervejs, ligesom der løbende sker omtale af ”Cirkus Arli”.

Radio- og tv-nævnet fandt dog, at det var redaktionelt begrundet, at lade et cirkus danne rammen for programmet. Nævnet bemærkede derudover, at der er undervejs i programmet ikke er eksempelvis zoom på logo, rosende omtale, købsopfordringer eller lignende. Derudover lagde Radio- og tv-nævnet lagt vægt på, at DR oplyste, at der ikke var kommercielle interesser, som havde påvirket det redaktionelle indhold.

Efter en samlet vurdering var det Radio- og tv-nævnets vurdering, at der ikke var tale om en skjult reklame for ”Cirkus Arli”.

En modsat afgørelse ville betyde, at også udsendelserne med Motor Milles besøg hos Arena, Baldoni, Krone og Mascot var skjult reklame. Det samme ville sikkert også gælde Marianne Deleurans deltagelse i Danmark har talent samt de mange sangere og forfattere, der får lov til at fortælle om nyudgivelser mv. i Aftenshowet. For slet ikke at tale om tv-transmissionen af sidste års Cirkusrevy og mange tilsvarende udsendelser…

 klovn.gif (1460 bytes)

11. marts 2018

Danske geder i München. Et af de første numre i det store tyske Cirkus Krones marts-program i Cirkusbygningen i München er nogle Walisergeder, fremført af direktørparret Jana Lacey-Krone og Martin Laceys 10-årige søn Alexis og hans kusine Shirin på 11. Gederne tilhører Bernhard Kaselowsky, og da de har vinterkvarter i Sommersted, kan man vel kalde dem danske, selv om Bernhard er tysker. Ved premieren på marts-forestillingen stod han som det ses på billedet i baggrunden, men ellers er det tanken af de to børn selv skal klare nummeret, bistået af en af Krones dygtige dyrefolk Hans-Ludwig Suppmeier. I den kommende sæson kan du opleve gederne i Cirkus Trapez, hvor de præsenteres af Nathalie Enoch Fröchte.

 

   

I Cirkus Krones marts-program oplever publikum også den formidable kinesiske akrobat Huang Yang på slap line. Sjældent at se en kvinde udføre et nummer af så høj sværhedsgrad – og endda med ynde og elegance

Truppe Victor Yarov viser et nummer, jeg aldrig før har set: et perchnummer, kaldet flyvende perch, hvor percherne kastes fra undermand til undermand. Selvfølgelig med en anden artist øverst i perchen. Som vist på billedet kombinere de også russisk barre med perch.

Crazy Wilson Dominguez var den første dødshjulsartist, der lavede en salto på ydersiden af hjulet. Han er 37 år gammel.

   

Martin Lacey JR, der er gift med ejeren af Cirkus Krone, Jana Lacey-Krone (tidligere Jana Mandana) viste et imponerende flot rovdyrnummer i såvel februar som marts forestillingen. Man mærker det tætte forhold mellem træner og dyr, der er dresseret med kærlighed og omsorg og ikke med pisk og slag. Rovdyrnumre har været forbudt i Danmark siden 1963, fordi der i årene før havde været ganske enkelte domptører, der ikke var gode ved deres dyr. Der var i øvrigt den gang, løver og tigre gik hvileløst frem og tilbage i deres små bure i Zoo’s gamle rovdyrhus …

   

Duo Parshin viser et flot og farligt luftnummer – godt at hun brugte sikkerhedslonge

Trilogy fra Etiopien viser imponerende akrobatik

Flotte heste har altid været et af Cirkus Krones varemærker. Her ses Jana Lacey-Krone & Hans-Ludwig Suppmeier. Jana overtog Cirkus Krone efter sin plejemor Christel Sembach-Krone, som døde sidste år

   

8 kinesiske piger fra China National Acrobatic Troupe viser det flotte diabolonummer, som i januar i år indbragte dem en guld ved Cirkusfestivalen i Budapest og for nogle år siden også en guldklovn i Monte Carlo

De gennemgående figurer i Cirkus Krones marts-program er brødrene Darix og Fumagalli. Danskerne kender dem fra Cirkus Benneweis 2003 og 2006. Fumagalli er ikke mindst berømt for sin fuldemandsversion af Lille bi, giv mig honning.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. marts 2018

Pladsleje i København. Borgerrepræsentationen har nu efter krav fra Statsforvaltningen, som blev bakket om af Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, vedtaget at er cirkus skal betale 1.500 kr. pr. dag for brug af Cirkuspladsen på Bellahøj.

Men det blev bestemt ikke vedtaget fordi de københavnske politikere syntes om ideen!

Venstre afgav i forbindelse med vedtagelsen følgende protokolbemærkning, som Alternativet tilsluttede sig:

”Venstre beklager konsekvenserne af Statsforvaltningens afgørelse, som gør det nødvendigt for kommunen at opkræve leje for kommercielle arrangementer i byens parker. Venstre opfordrer til, at partierne i budgetaftalen for 2019 arbejder for at finde det lavest mulige takstniveau for leje af kommunale arealer, så byen fremadrettet gør det attraktivt for arrangører at afvikle deres arrangementer i Københavns Kommune.” 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi mener grundlæggende ikke, at der skal opkræves leje for brug af kommunens parker. Kravet om betaling af leje vil gå ud over mindre erhvervsdrivende og det bidrag, de yder til københavnernes byliv. Udvalget ser endvidere kravet som en bureaukratisering, hvor private blot kommer til at betale for øget administration i kommunen.”

 klovn.gif (1460 bytes)

9. marts 2018

Cirkus Olympia 2018. Det svenske Cirkus Olympia er Sverige næststørste cirkus. Der er landspremiere Oskarström lørdag 24. marts kl 15.

Lige siden Herbert Bentgsson (1947-2014) etablerede sit cirkus i 1985, har dyrenumre været en vigtig del af forestillingen. Altid Cirkus Olympias egne dyr: heste, kameler, okser, geder, alpakaer og hunde. Dyr, som familien Bengtsson selv har trænet, så de er sikre på at dyrene er opvokset og trænet under gode forhold og bliver behandlet godt og kærligt.

I årets forestilling præsenterer søskendeparret Jessica & Niklas Bengtsson dels et eksotisk mix med kameler, lamaer og okser og dels frihedsdressur med heste og ponyer. Deres mor Henrika Bengtsson præsenterer traditionen tro sine legesyge hunde. Niklas’ sambo Natascha Jarz præsenterer alpakaer og geder, bistået af David Hammarberg.

De øvrige medvirkende i årets forestilling er:

Robert Cawley - laser-show fra England. Sikkert lidt i stil med det, danskerne så i Cirkus Arena i 2016

Nancy Stauberti - luftakrobat fra Tjekkiet, hænger i håret.

Duo Stauberti - perchakrobater fra Tjekkiet. De fik en sølvklovn og 2 specialpriser ved årets cirkusfestival i Monte Carlo.

   

Duo Stauberti. Foto fra forestilling i tyske Cirkus Krone i München marts 2017

David Hammarberg - luftakrobatik i bungee-trapez. Han var senest hos Olympia i 2015. I sæson 2016/17 oplevede danskerne ham hos Wallmans i Cirkusbygningen i København.

Martti Peltonen – armbrøstskytte fra Finland. Han var også hos Olympia i 2014

Liina Aunola - Luftakrobatik i vertikal sejl. Hun var også hos Olympia i 2003 og 2014

Rivolinos-klovnerne. Danskerne mødte dem i Cirkus Arena i 2002, 2003, 2005, 2007 og 2009 og svenskerne i Cirkus Maximum i 2000 og 2006. Der kan dog være sket ændringer i sammensætningen af truppen. En anden trup fra Rivelinos-familien, Pedro Rivelino-truppen, er i sæson 2018 i det norske Cirkus Agora. Rivelino-familien er IKKE den samme som den berømte Rivel-familie.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. marts 2018

Cirkus Agora 2018. Jan Ketils cirkus, som er Norges næststørste, har sæsonpremiere i Straume Næringspark den 14. marts.

De medvirkende i årets forestilling præsenteres således:

Jan Kjetil. Våres kjære cirkusdirektør er som alltid klar for å ønske publikum hjertelig velkommen til Cirkus Agora, og i år som alle andre år har han overraskelser på lur. Gled dere!

Bianca Renz. Hula hopp. Den tradisjonelle rockeringen, kjenner vel alle til. Denne damen rocker litt flere ringer enn folk flest. Bianca Renz kommer fra et av de store cirkusene i Sveits til Norge og Cirkus Agora. Hoola Hopp er ynde, tempo og grasiøsitet på sitt beste.

Tony Garcia. Fra Spania får Agora besøk fra temposjongløren i verdensklasse, Tony Garcia. Han har imponert titusenvis av mennesker i noen av Europas største og mest anerkjente cirkus og høstet heder og ære i festivaler, blant cirkuskritikere og publikum.

Brad Garcia. Komisk trampoline. På trampolinen viser Brad akrobatiske mesterverk kombinert med en god dose humor. Han skytes opp i luften, og vender tilbake… med en herlig og komisk vri.

Miss Sandra. Luftens prinsesse. Oppunder stjernehimmelen tar Sandra Quaiser fra Tyskland oss med på spenstige vendinger i ein lysekrone og i tissue. Elegant og grasisøst tar hun pusten av publikummet med sine risikofylte vendinger. Det er ikke uten grunn at hun blir omtalt som luftens prinsesse.

Irena. Fotjongelør. Balansekunst i verdensklasse. Verden snus på hodet for vår unge lovende jounglør, der hun bruker bena i stedet for hendene til å sjonglere.. Hennes tekniske utførelse er det trolig ingen andre i verden som overgår innen denne spennende og krevende disiplinen. Bare Irena vet hvordan det er gjennomførbart!

Kaskadørene Duo Lagroni. Ellevill fart og humor. Disse to kaskadørene leverer tempo og humor, der de gjør krumspring som får den mest trauste av oss, til å gispe og å trekke på smilebåndet. Dette blir man bare i godt humør av.

Sandra Quaiser. Med sine ponnier. Møt våre firbeinte sjarmører Felix og Alex, presentert av Sandra Quaiser.

Los Rivelinos. Prisbelønte klovner. Rivelinos klovnene er prisbelønte klovner fra Spania. Med levende musikk og mye humor skaper de latter og glede i vårt cirkustelt.

Pedro. Agoras morsomme repriseklovn.

Peter Taylors Hunderevy. Peters beste venner er hundene Leon, Sky, Sammy, Blue og Zorro. Peter er postbud og hundene er hans assistenter. Uansett hva Peter prøver å gjøre, avbryter de lekne hundene han og viser oss hvem som egentlig er sjefen. Et nummer med mye humor og en god dose sjarm!

Danskerne oplevede Peter Taylors hundeshow i de forestilling, Benny Schumann i vinterferien præsenterede i Helsingør Bycenter. Peter Taylor har dog flere hunde med i Agora-forestillingen end i Helsingør.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. marts 2018

Artistnavne hos Cirkus Macot. De 2 polske artister, som er med i årets forestilling, hedder Waldemar Solek og Pawel Dziki. De laver 2 numre: Trampolin og et komisk akrobatik nummer.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2018

Bonbon & Co. i München. De gennemgående artister i det tyske Cirkus Krones februar-program i cirkusbygningen i München var klovnene Bonbon & Co. Danskerne kender Bonbon (Lasse Nørager) og hans finske kone Tiina fra flere sæsoner, først i Cirkus Benneweis og siden i Cirkus Arena. Men siden 2009 har man ikke kunnet opleve parret i et dansk cirkus.

Det var derfor en udsøgt fornøjelse at se dem hos Krone i München. Og nu er også parrets børn, Julia på 20 og Joakim på 18, kommet med i entreerne. De har både entreer sammen med far Lasse og mor Tiina, men herudover et par fine entreer alene.

Man siger, at et billede siger mere end tusind ord. Derfor kan du nedenfor se en stribe fotos fra Bonbon, Tiina, Julia og Joakims repriser.

Et glædeligt gensyn med 5 x Bonbon – det er den ægte vare i midten

Selvfølgelig oplevede vi Bonbon og Tiina i deres signaturentré: den med badmintonkampen. Bonbon siger i øvrigt, at han egentlig ikke er særlig god til at spille badminton …

Julia har slået hovedet ned i maven på sin lillebror Joakim

   

   

Julia og den store ballon

   

   

Sådan får man styr på en storesøster …

Bonbon og den tunge kuffert, som selv et barn kan flytte

   

I Krones februar-program mødte danske gæster yderligere et par gamle bekendte: jongløren Michael Ferreri, som var endnu bedre end da vi så ham hos Arena i 2015 (han har i øvrigt netop fået en bronzeklovn i Monte Carlo), og Duo Garcia med deres rumraket, kendt fra Cirkus Arena 2001 og Cirkus Dannebrog 2008 og 2014.

Omtale og fotos fra Krones marts-program følger i næste uge.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2018

Lille ændring i Cirkus Arenas program. På grund af en skade har den kinesiske slap-line-artist Zang Fan set sig nødsaget til at opsige sin kontrakt med Cirkus Arena. Svenskerne oplevede hans fantastiske nummer, som er i stil man hans landsmand Cong Tians nummer, i Cirkus Maximum 2014. Cong Tian kender danskerne fra Cirkus Benneweis 2010 og første den af sæson 2015 – så kom han til skade. En klar erhvervsrisiko for artister, der viser numre af en sværhedsgrad som Zang Fan og Cong Tian.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2018

Cirkus Brazil Jack 2018. Brazil Jack er Sveriges største cirkus. Der er landspremiere på Møllepladsen i Malmø torsdag den 15. marts. De medvirkende i årets forestilling er:

Diabolojongløren Pierre Marchand

Den argentinske klovn Emiliano

Den menneskelige kanonkugle Jody Bellucci

Wolf brothers med helt nye rutiner

Compania Havana fra Cuba. Deres hovednummer er 6 artister i Chinese Pole.

Duo Bella – akrobatik hængende i håret

Duo Capricorn fra Cuba i aerial hoop (ring)

Forestillingen er børnevenlig og i år helt uden dyrenumre

Cirkus Brazil Jack på Møllepladsen i Malmø. Foto fra 2016

Cirkus Brazil Jack præsenterer artisterne således:

Pierre Marchand: Från världsbekanta Lido i Paris kommer vår diabolokonstnär. Diabolon kommer ursprungligen från Kina, där den anses vara världens näst äldsta leksak, efter bollen. Pierre förälskade sig redan som 7 åring i cirkuskonsten. Året därpå började han på Anna Fratellinis cirkusskola i Paris. 10 år senare tog han sin examen och har därefter haft en enastående karriär runt om i världen. En virvlande urladdning av koordination och explosivitet.

   

Pierre Marchand, som mange anser for verdens bedste diabolojonglør, var også hos Brazil Jack i 2015. Sidste år var han i Cirkus Arena

Emiliano: I cirkusvärlden värderar man vad vi kallar generationsartister. Vår clowns familj har verkat i manegen i 4 generationer. Född i Argentina men med världen som arbetsplats erhöll han stjärnstatus på Sydamerikas största Cirkus Tihany med sina nyskapande clownnummer som ändå bottnar i den klassiska traditionen. Nu för första gången i Europa välkomnar vi denne skrattets betvingare.

Jody Bellucci: På en resa i södra Italien stötte vår direktör Trolle Rhodin på en familjecirkus som fångade hans nyfikenhet. Cirkusen som var rätt primitiv hade som huvudakt en mänsklig kanonkula. flygfärden begränsades av tältets blygsamma storlek men Trolle såg numrets potential. Han tänkte att i ett tält av vår storlek hade detta nummer kunnat vara en sensation. Nu efter matematiska uträkningar och korrigeringar av material kommer denna våghals att fylla luftrummet över Brazil Jacks manege.

Wolf Brothers: Med en gedigen bakgrund i cirkuskulturen, 4 generationer tillbaka sprungna ur den egna storcirkusen WOLF kommer våra 2 komiker i repris. Det som dom inte behärskar i fråga om klassiska cirkusdiscipliner är inte värt att nämna. Jonglering, akrobatik, lindans och magi men önskan att få folk att skratta tog så småningom överhand och ledde fram till de två karaktärer som vi bekantade oss med redan förra året. Nu är dom tillbaka med helt nya rutiner redo att gymnastisera era skrattmuskler.

Wolff Brothers var også hos Cirkus Brazil Jack i 2017. Men i år viser de helt nye entreer. Danskerne kender dem fra Cirkus Arli 2011 og 2014

Compania Havana: I år har Cirkus Brazil Jack valt att sträcka ut handen över Atlanten och bjuda in till ett kulturutbyte med det kubanska akrobatkollektivet Compania Havana. I deras huvudakt medverkar alla 6 artister i ett nummer med så kallade kinesiska stänger. En uråldrig kinesisk konstart som här får ett betydligt modernare ansikte. Artisterna som är i ålder mellan 21 och 26 är sprungna ur gymnastikens värld men bildade detta kollektiv utav en önskan att få uppträda för publik.

Duo Bella: Isabella och Aylin tillhör inte de hårömma. Även detta nummer är hämtat från den uråldriga kinesiska artistkulturen men är här omstöpt för att passa en modern publiks smak. Hemligheten ligger i metoden man binder upp sitt hår. Rätt uppsatt och med rätt träning kan sedan artisten bära upp betydligt mer än sin egen kroppsvikt och dessutom utföra ekvilibristiska prestationer på en hög nivå. Detta är ingenting ni ska pröva hemma.

Duo Capricorn: Skönhet grace och elegans högt under cirkuskupolen. Här återser vi våra kubanska akrobater i ett klassiskt renodlat cirkusnummer. Uppfinningsrikedomen har varit stor att variera luftnummer. Det finns romerska ringar, trapets, dubbeltrapets och många andra redskap. Yanaisi och Norelys uppträder i ett så kallad aerial-hoop som ger artisten mer varierande möjligheter att utföra sina konster.

Cirkus Brazil Jack bliver i Malmø til og med søndag den 18. marts. Derefter fortsætter turneen, i første omgang til en række skånske byer, herunder Helsingborg. Besøg Cirkuskalenderen for at se hvor i Skåne du frem til begyndelsen af april kan finde Cirkus Brazil Jack. Efter Skåne fortsætter turneen til resten af Sverige.

klovn.gif (1460 bytes)

2. marts 2018

Cirkus Arli 2018. Årets forestilling hedder "Længe Leve Cirkus". Der er premiere på Møllebakken i Fløng i weekenden 31.marts/1. april. Derefter og frem til slutningen af august turne på Sjælland med Faxe Ladeplads som det sydligste punkt. De medvirkende artister i årets forestilling er:

Sergejs Populans, håndstand på en speciel cykelrekvisit - Fra Letland

Sæson 2018 står for døren. Cirkus kan fejre 250 års jubilæum. I Cirkus Arli er det 48. år at de er på landevejen. I deres spritnye 2018-program kan du se håndstandsakrobatik i absolut særklasse på denne meget specielle rekvisit. Alle fotos er pressefotos fra Cirkus Arli.

Jelena Vasiljeva, hula hop i luften samt tissue.

I år skal vi se hula hop på en helt ny måde, nemlig i luften.  Fra Letland kommer yndige Jelena Vasiljeva. Hun er gift med Sergejs Populans

Vlad Olandars dresserede katte

I cirkus Arli er de meget selektive med valg af dyrenumre. Dyrevelfærd og kvaliteten af akten skal gå op i en højere enhed. Derfor er de stolte over at kunne præsentere russiske Vlad Olandars katteshow, som er et af de bedste i branchen. Vlad og kattene kommer direkte fra Cirque Bouglione i Frankrig. I 2009 og 2013 optrådte de i Cirkus Benneweis. I Sverige har de været både hos Maximum (2008) og Brazil Jack (2011).

Alexander og Francesco,- Chinese pole

I årets forestilling kan du opleve franske Francesco Fratellini og danske Alexander Arli i et helt nyt nummer som foregår i rekvisitten "chinese pole"

Sarah Florees i fiskenet

The Arlinis clubjonglering - Sarah, Francesco & Alexander.

The Arlinis – navnet er sammensat af Arli og Fratellini

Martin Arli, den tryllende cirkusdirektør (50 år tryllejubilæum)

Francesco Fratellini med nye repriser

Martino & Co, traditionen tro! Og hvad ville Cirkus Arli være uden disse herlige spasmagere?

 klovn.gif (1460 bytes)

2. marts 2018

Cirkus Mascot. Familien Deleurans lille jyske cirkus har premiere i hjembyen Roslev 28. marts. Årets forestilling hedder ”Højt Humør”. Som de seneste år er Daniel Deleuran forestillingens veloplagte sprechstallmeister. Det er også ham, som fremviser Cirkus Mascots ponyer, medens hans mor præsenter sine dejlige pudler samt grise og geder.

Den alsidige klovn Gulio og hans familie er også en vigtigt del af forestillingen, ganske som de har været siden 2003. Gulio selv er forestillingens gennemgående figur. Sønnen Husik optræder med hulahop og jonglering, og mama Tatyana viser et luftnummer. Et par mandlige artister optræder dels i trampolin, dels med komisk akrobatik. Turneen varer frem til 23. september. I løbet af den 6 måneder lange sæson besøger Cirkus Mascot hele landet med undtagelse af Bornholm. Forestillingen varer 1 time og 45 timer inkl. en pause på ca. 15 min. I juli måned giver Cirkus Mascot igen i år forestillinger i Sommerland Sjælland – gratis for parkens gæster.

Marianne Deleruan kan for resten ses i liveshow-delen af TV2’s Danmark har talent, der går i gang 10. marts.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. marts 2018

Pladsleje. 23. februar 2018 omtalte jeg den forventede beslutningen om, at det fremover efter krav fra Statsforvaltningen skale koste et cirkus 1.500 kr. pr. dag at ligge på cirkuspladsen ved Bellahøj.

Det er bestemt ikke en beslutning, som Borgerrepræsentationen vil træffe med begejstring! Under sagens behandling i kommunens Teknik- og Miljøudvalg udtalte et stort flertal af medlemmerne (partierne Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet):

”Udvalget mener grundlæggende ikke, at der skal opkræves leje for brug af kommunens parker. Kravet om betaling af leje vil gå ud over mindre erhvervsdrivende og det bidrag, de yder til københavnernes byliv. Udvalget ser endvidere kravet som en bureaukratisering, hvor private blot kommer til at betale for øget administration i kommunen.”

Et krav om pligtmæssig opkrævning af pladsleje vil således være en belastning for såvel cirkusbranchen som kommunerne. Rent vanvid!

Københavns Teknik- og Miljøborgmester har henvendt sig til økonomi- og indenrigsministeren og bedt om at få et klart lovgrundlag, så kommunerne ikke behøver at opkræve markedsleje, når de giver tilladelse til kommercielle aktiviteter i kommunernes parker.

Også Cirkusdirektørforeningen i Danmark og Danske Cirkusvenner har rettet henvendelse til ministeren om forholdet. Med kopi til kulturministeren samt formand og næstformand for Folketingets kulturudvalg.

Økonomi- og indenrigsministeren har svaret Københavns Teknik- og Miljøborgmester at han tilslutter sig Statsforvaltningens udtalelse om, at hvis kommuner stiller arealer til rådighed for kulturbegivenheder mv., skal dette som udgangspunkt ske til markedsprisen, hvis arealerne stilles til rådighed for virksomhed, der drives med fortjeneste for øje. I tillæg hertil fremgår det af svaret, at EU’s statsstøtteretningslinjer vurderes at forhindre udlån af kommunale arealer på fordelagtige vilkår.

Finn Rudaizky fra Dansk Folkepartis gruppe i Borgerrepræsentationen har i sagens anledning udsendt følgende pressemeddelelse:

Cirkus Arena og Cirkus Baldoni må hjælpes. BR-mødet i aften 1/3. DF foreslår kulturtilskud.

Statsforvaltningen har tilkendegivet, at Københavns Kommune ikke længere kan give tilladelse til visse kommercielle aktiviteter på kommunens pladser og parker. Det er nemlig ikke i overensstemmelse med den såkaldte kommunalfuldmagt. Det betyder, at der fremover skal opkræves leje.

Det vil ramme Cirkus Arena og Cirkus Baldoni meget hårdt. I forvejen har disse to cirkus det økonomisk svært og fremover skal de betale 1.500 kroner pr. dag for at benytte Cirkuspladsen på Bellahøj.

“Det synes vi i Dansk Folkeparti er et forkert signal at sende, men vi må naturligvis følge loven. Men, den forhindrer os ikke at bevilge et kulturtilskud til Cirkus Arena og Cirkus Baldoni, så de ikke bliver økonomisk ramt af bureaukratiske regler”, siger DF’s ordfører i sagen, Finn Rudaizky.

“Derfor vil vi i aften på mødet i Borgerrepræsentationen meddele, at det ønske tager vi med til de såkaldte overførselsforhandlinger den 16/3. Hvis kompensationspengene ikke findes der, så vil DF på et kommende BR-møde fremsætte et konkret forslag om kulturtilskud til Arena og Baldoni”, fortsætter Finn Rudaizky.

“Det er vigtigt, at vi ikke spænder ben for cirkusfolket. Jeg håber på opbakning til vort forslag, som for 2018 kun drejer sig om 50.000 kr.”, slutter Finn Rudaizky.

Socialdemokratiets kulturordfører i Borgerrepræsentationen Simon Strange har i et svar til Danske Cirkusvenner udtalt: ”Tænker det er et krav vi er blevet pålagt af statsforvaltningen, som vil have vi skal opkræve leje, så det er nok smartest at vi bare giver et tilsvarende tilskud. Det har vi også gjort med Folkets Hus m.fl så det er en kendt model.”

Så det er vel et begrundet håb om at de københavnske politikere når frem til, at cirkus skal have økonomisk kompensation, dersom man tvinges til at afkræve dem pladsleje.

klovn.gif (1460 bytes)

28. februar 2018

Et dødsfald: Claus Kröplin. De tyske dyretræner Claus Kröplin døde 20. februar 2018 efter længere tids svær sygdom. Han blev 82 år. Han var uddannet som dyrepasser i Hagenbecks berømte dyrepark i Hamborg, hvor han blandt andet passede menneskeaber. I 1957 kom han til det store engelske Cirkus Billy Smart, hvor han mødte sin senere ægtefælle Marion. I de følgende år optrådte parret i en række europæiske cirkus. I 1975 præsenterede de deres dyrerevy med hunde, duer og papegøjer hos Benneweis i Cirkusbygningen i København. I 1978 var de med i Benneweis’ teltforestilling. Claus Kröplin var også sammen med sine døtre Kröplin Sisters, som havde et hundenummer, hos Benneweis i 1984 (teltet), 1988 (bygningen) og 1997 (teltet), hvor Claus Kröplin selv spillede på lirekasse under einlass og havde repricer. Han var også med Benneweis i Japan.

Claus Kröplin. Foto fra 1988-programmet i Cirkusbygningen

”Han var en ildsjæl og jeg kunne virkelig godt lide ham,” siger Diana Benneweis. ”Alle de gange i Japan var han med, og han var ofte babysitter hos os. Havde rigtig mange, fantastiske talenter!”

 klovn.gif (1460 bytes)

27. februar 2018

Judy Glosted som popsanger. Fra 2006 til 2008 og igen fra 2011 til 2014 var Judy Glosted syngende sprechstallmeister hos Cirkus Benneweis. Hun havde i nogle få måneder sidste år samme rolle i det langt mindre Cirkus Trapez. I den kommende sæson skal hun være sangerinde i dansktop-bandet Fede Finn & Funny Boyz.

"Jeg har så længe, jeg kan huske, haft en helt naturlig lyst til at synge og optræde",

udtaler Judy Glosted i en pressemeddelelse og fortsætter: "Jeg kan husker alle de gange. jeg har set dansktop programmer og optrædener, hvor jeg har tænkt - bare det var mig! Og nu er det pludselig mig. Jeg kan næsten ikke få armene ned af begejstring over, at

Lennart og resten af bandet har givet mig denne fantastiske chance for at være med

til at sikre Fede Finn & Funny Boyz videre succes som et dansktop-band med masser

af mod på fremtiden og god musik i ærmerne.”

Judy Glosted foran Cirkus Trapez telt. I den kommende sæson kan du ikke opleve hende i cirkus, men derimod på diverse dansktop-scener.

Fede Finn og Funny Boyz spiller dansktop i countryinspireret stil. Orkesteret blev grundlagt i 2004 af Lennart Johannesen, men størstedelen af bandets musikere blev skiftet ud i 2014. I december sidste år forlod sangerinden Katrine Daugaard orkesteret efter længere tids uenighed. Og nu skal hendes rolle altså overtages af Judy Glosted.

I pressemeddelelsen hedder det videre: Planen er nu, at der skal knokles på for at få bandet spillet sammen, en masse nye ideer skal afprøves, og så skal der indspilles en ny CD, inden sommerturneen for alvor sætter ind. "Vi har allerede en masse gode og spændende jobs i kalenderen", siger Lennart Johannessen, der ikke vil lægge skjul på, at han og det øvrige band har store forventninger til samarbejdet med Judy GIosted.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. februar 2018

Nyt fra AFUK

Hvis du drømmer om en karriere som artist, eller bare er nysgerrig på hvad det vil sige at gå på cirkusskole, så er der optagelsesprøve på AFUK’s artistlinie den 11, 12 og 13. april. Klik her for at læse nærmere.

Festivitas 2018. Vi er tidligt ude, men sæt kryds i kalenderen 21. og 22. juni - der løber årets Festivitas nemlig af stablen!

  klovn.gif (1460 bytes)

24. februar 2018

Nyt fra AMoC

EXIT forestillinger 26. -29. maj. Så er datoerne for dette års EXIT-forestillingerne på plads, kom forbi 26. -29. maj og se AMOC´s fantastiske studerende præsentere deres artistiske svendestykker.

AMoC blev i sin tid oprettet som 4-årig forsøgsuddannelse under kulturministeriet med det formål at uddanne artister på højt niveau, understøtte udviklingen af kunstformen nycirkus samt undersøge mulighederne for etableringen af en videregående uddannelse for moderne cirkus. De fire år er nu ved at være slut, hvilket betyder, at AMoC skal evalueres fra politisk hold. Så kryds fingre for, at politikerne er enige med os i nødvendigheden af en dansk videregående cirkusuddannelse på internationalt niveau!

klovn.gif (1460 bytes)

23. februar 2018

Pladsleje på Bellahøj. I forbindelse med en renovering af cirkuspladsen på Bellahøj i starten af 00’erne besluttede Borgerrepræsentationen at afskaffe brugerbetaling fra cirkus, når disse gæstede København. Begrundelsen for dette var bl.a. at man anså cirkus for en kulturel aktivitet, som glædede og fornøjede hele familien uanset etnicitet, religion eller politiske overbevisning. Endvidere lagde man vægt på at cirkus ikke i forvejen fik offentlige subsidier af nogen art.

Men nu er det måske slut. På et møde i Borgerrepræsentationen den 6. marts behandler de et forslag fra Teknik- og Miljøforvaltningen om, at et cirkus fra og med i år skal betale 1.500 kr. pr. dag, ligger på pladsen. Forslaget er begrundet med, at et cirkus ifølge Statsforvaltningen ikke må tjene penge ved at bruge byens parker og pladser.

Lad os håbe Borgerrepræsentationen forkaster forslaget eller beslutter at yde cirkus kulturstøtte med et beløb svarende til pladslejen.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. februar 2018

Cirkus Arnado 2018. Det store norske Cirkus Arnardo har som det første cirkus i Norden premiere den 10. marts. Årets forestilling byder på Jennifer og Kelly Saabel med siberian husky og samojedhunde, muskelmanden Denis Ilchenko, Yvonne Lübben med frihedsdressur med pinto-farvede ponyer, Clown André (André Broger), Diana Boiachin, dels i aerial ring og dels med sæbebobler, de afrikanske akrobater Kenya Boys, Duo Costache med perch og i trapez, jongløren Nandor Varadi samt Are & Paolina Arnardo med illusioner. Ares farfar, Cirkuskongen Arne Arnardo, var Norges mest berømte tryllekunstner gennem tiderne. Han grundlagde Cirkus Arnardo, der nu er gået i arv til sønnen Arild.

Kraftaleten Denis Ilscenko var i 2017 i det svenske Cirkus Brazil Jack.

   

Skønt international kendt har den schweiziske klovn André Broger kun en gang tidligere turneret med et nordisk cirkus: i 2003 med Cirkus Scott. Fotos fra tyske Cirkus Charles Knie 2012. Såvel entreen med hajen i badekarret som entreen, hvor en klovn miner til ”Save my love” er opfundet af André Broger, men med større eller mindre talent kopieret af utallige andre klovne

Duo Costache har optrådt såvel i Cirkus Brazil Jack som i Cirkus Arena. Nandor Varado har optrådt i såvel danske Cirkus Krone som i Cirkus Baldoni.

-Jeg er overbevist om at årets forestilling er i god Arnardotradisjon. En eventyrlig og magisk verden der publikum møter gleden, fascinasjonen og spenningen i de rundt to timene de er våre gjester. Og vi vet å ta vel vare på våre gjester, sier direktør Arild Arnardo som har sett utallige små og store gå inn i cirkusteltet med forhåpninger i blikket. De har åpnet opp sine sanser og gitt Arild og artistene mulighet til å fylle dem med lyd, lys, lukt, spenning, fascinasjon og ikke minst latter.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. februar 2018

Cirkus Charles Knie i Flensborg. Et af de største tyske cirkus, Charles Knie, gæster Flensborg i dagene 28. april til 1. maj. Her kan danskere opleve noget, som i mange år har været forbudt i Danmark og andre nordiske lande: et nummer med løver og tigre. Og endda et af de allerbedste af slagsen: Alexander Lacey. I 6 sæsoner var han topstjerne i det amerikanske Ringling Bros. and Barnum & Bailey cirkus, men blev arbejdsløs, da de lukkede sidste forår. Nu er han tilbage hos Charles Knie, hvor han optrådte inden han tog til USA. Alle hans rovdyr er født i fangenskab – der er deres forældre og bedsteforældre også. Så det er ikke vilde dyr, man har indfanget. Hans dyr har fornemme pladsforhold, som kan måle sig med mange zoologiske haver. Forholdene minder bestemt ikke om de rovdyrbure, som ældre danskere kan huske fra tiden før 1963, eller om de kummerlige forhold i Københavns Zoos gamle rovdyrhus.

   

Alexander Lacey. Fotos fra 2008, hvor han også var hos Charles Knie

Forestillingen byder også på skoleridt, heste i frihedsdressur samt eksoter, præsenteret af Cirkus Charles Knies chefdressør Marek Jana, som i 2017 modtog en sølvklovn i Monte Carlo.

Messoudi-truppen, som mange danskere husker fra Cirkus Dannebrog 2008 og 2014 og svenske cirkusvenner fra Maximum 2010 og Brazil Jack 2015, viser jonglering og håndstand. Flying Wulber optræder i flyvende trapez og et par af medlemmerne tillige i trampolin. De var med flyvende trapez hos det svenske Cirkus Maximum i 2003, men der er sikkert senere sket udskiftninger i truppen. Duo Medini er rulleskøjtestjerner, og Tatiana Kundyk har en elegant entre på slap line. Forestillingens klovn hedder Henry og kommer fra Venezuela og kalder sig Prince of Clowns. Musikken levers af et 8 mand stort orkester. Dertil kommer en sangerinde: Katie Azzario. Hun er gift med Alexander Lacey og var tidligere den ene halvdel af de berømte Azzario sisters.

Brianos cirkusrejser arrangerer en tur til Charles Knie lørdag den 28. april til forestillingen kl. 16. Transport i form af samkørsel i biler. Send en mail til Briano på  brianbehrendt@ymail.com for tilmelding eller nærmere info.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. februar 2018

Baldonis vintercirkus spillede i uge 8 i Ishøj By Center. Skolebørnene i en række kommuner syd for København har først vinterferie i uge 8. Og derfor var det i uge 8, at Ishøj By Center for tredje år i træk præsenterede Baldonis vintercirkus. Alle de ca. 35 minutter lange forestillinger var særdeles velbesøgte og trak utvivlsomt mange besøgende og dermed kunder til Ishøj By Center. Traditionen tro blev forestillingen præsenteret af René Baldoni og hans løve Leonardo. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Første nummer i forestillingen var Rudy Janacek, der rullede ind manegen på en stor kugle og siden jonglerede.

Hans mor Maria vise flot hula-hop artisteri

Baldoni clowns – Danilo, Cindy og Eduard – fik lattermusklerne i gang

11 år gamle Kaya Janacek afsluttede forestillingen rola rola på niveua med, hvad man ser voksne artister vise. Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitisstens fotos fra forestillingen.

Klik her for at set et 4 minutter langt videosammendrag, optaget af Ole Simonsen med iPhone.

klovn.gif (1460 bytes)

21. februar 2018

VinterCirkus 2018 produceret af Isabella Enoch Sosman. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Hobro Idrætscenter 18. feb. kl. 15 og skriver:

Der var mellem 100 og 200 tilskuere i den store hal. De gennemgåede artister i forestillingen var klovnetrioen The Konyots. Og det er efterhånden længe siden, at vi har oplevet hvidklovnen sammen med 2 Auguster. Her var hun en kvinde – ikke sminket, men hvid. Og i samspil med to Dummepetere. Og især den ældre August mestrede klovnefaget. Han indledte forestillingen med den entre, hvor nodepapiret falder ned fra nodestativet, indtil han taper det fast – med den uforudsete konsekvens, at han taper sig selv fast.

Isabella Enoch bød velkommen, inden Marian fremførte 6 bjerggeder i et solidt og fyldigt dressurnummer, hvor hun viste, hvilke alsidige færdigheder disse dyr er i besiddelse af – behændighed og balanceevne. Et diabolonummer kom nu i manegen, hvor Duo Markewich jonglerede med diabolo-rekvisitter – bl.a. på høj monocykel. Henry Fröchte bød derefter på det klassiske tallerkennummer, udført helt efter bogen, inden The Konyots fremstod som musikalske klovne og spillede på trompet (to!), klarinet, klokker, mundharmonika, fløjte, båthorn – og til slut koncert for slange med tragt.

2. del blev indledt med en puddelsymfoni, fremvist af Anton Tarbeev. Hovedtricket var vel nok hunden, der stod på forpoter i dressørens hånd.  David Enoch Sosman har slanket sig.  Det nyder hans jonglørnummer godt af, for han har tilegnet sig jonglørens dirrende spændstighed. Han gennemførte sig svære nummer helt uden kiks. Hvad der er det vanskeligste i hans alsidige nummer, ved kun han selv. Men i hvert fald bouncede han 8 bolde, og det forekommer at være ekstraordinært vanskeligt – i hvert fald er det spektakulært.

David Enoch Sosman. Foto stillet til rådighed af Isabella Enoch Sosman

Et mellemspil med Katharina som hula hop-artist blev afløst af Henry Fröchte, alias indianeren Winnetou i sit robuste antipodenummer – assisteret af datteren Nathalie. Forestillingen blev afrundet med et lasso- og cowboynummer, udført af Lilli Lasso.

Og så var det slut. Isabella præsenterede forestillingens 11 medvirkende, inden vinterkulden atter opslugte publikum.          

Isabella Enoch Sosman omgivet at sit hold

 klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2018

Marianne Deleuran fra Cirkus Mascot gik videre i Danmark har talent. I aftenens udsendelse optrådte hun med regnehunden Bobby og lovede, at hun ville optræde med mange andre af Cirkus Mascots dyr, hvis hun gik videre. Dommerne var ikke helt enige, men showets to værter skar igennem og brugte guldknappen.

klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2018

Cirkus Big i Slagelse. Blandt årets vinterferieforestillinger var Cirkus Big, som optrådte i Vestsjællandscentret i Slagelse. Som billederne nedenfor viser, var der massevis af tilskuere, når Mr. Big (Benjamin Breith), Klovnen Knud (Thomas Larsen) og Andreas Magic var på scenen. Butikker og spisesteder i centeret nød utvivlsomt også godt af, at der skete noget, der trak besøgende og dermed også kunder til centeret i vinterferien.

   

   

 klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2017

Cirkushusets Museumsforening, der er støtteforening for Cirkusmuseet i Rold, har lige udsendt årgang 32 af deres årsskrift Cirkusbygningen. Cirkusbygningen er Miehe-familiens gamle ridehus i Rold, ikke den i København. Bladet er på 12 sider i A5-format og præsenterer bl.a. Rold-museets nye museumsinspektør Dorte Kook Lyngholm, som også er ansvarlig for en række andre museer under Nordjyllands Historiske Museum. Der er også artikler om en fortælleaften i Buderup ødekirke, om bryderen og cirkusdireketøren Magnus Bech-Olsen og om restaurering og genåbning af museets vogne. Det koster 50 kr. om året at være medlem af Cirkushusets Museumsforening. Medlemmerne har gratis adgang til Cirkusmuseet og en række af Nordjyllands Historiske Museums andre afdelinger. Formand for foreningen er Jørn Rasmussen, Spættevej 7, Rold, 9510 Arden.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2018

DET SKER I PARIS  --  THEATRE CLAVEL  presenterar  LA COMEDIE MAGIQUE, en teatralisk  MAGIC SHOW, av och med  CARMELO CACCIATO och  BERTRAND CRIMET.

Bertrand Crimet og Carmelo Cacciato. Foto stillet til rådighed af Theatre Clavel

THEATRE CLAVEL är formad i amfi-teater-stil, 120 platser och med en stor scen där artisterna har god plats att framföra programmet.

Både  CARMELO och  CRIMET är goda skådespelare vilka presenterar de olika sketcherna på ett attraktivt sätt:

Efter en lustig entré med en vit näsduk /lommetørklæde/ som förvandlas till olika former, detta kallas NAPKINS NONSENSE, följer sketcher med publikums medverkan, alltså interaction vilket drager in publikum i handlingen -- vi såg pappers-klipp, den klassiska Myntfångsten, en vertikal svävning, båda artisterna agerar i en tavla som hänger på väggen, svårt att beskriva men det var mycket levande.

En del sublima effekter gick kanske över huvudet på de minsta barnen  /6 till 10 år/, men alla hade en munter eftermiddag, både de små och de vuxna.

Carmelo Cacciato. Foto stillet til rådighed af Theatre Clavel

Speltid 60 minuter.

En sympatisk, munter och intressant föreställning - väl värd att se !!

DET SKER I  PARIS  !!!

Plats: THEATRE CLAVEL, 3 rue Clavel,  75019  Paris.  Metro:  Pyrénées.

Se mer:  www.theatre-clavel.com

...........................  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. februar 2018

Enoch’s Cirkus Show 2018. Jacob Boas Leitisstein har set forestillingen og skriver:

Jimmy Enoch har efterhånden præsenteret Enoch’s Cirkus Show i en hel del år i vinterferien i Rosengårdcentret i Odense – og man må sige, at cirkusshowet er blevet populært iblandt centerets gæster. Lang tid før showstart var alle pladser i logen og på tribunen besat, og rundt omkring manegen var der også propfyldt med stående publikum. 

Efter et par år, hvor forestillingen er blevet afholdt i hhv. et tomt butikslokale og på et af centrets mindre torve, var Enoch’s Cirkus Show i denne vinterferie tilbage på det store torv midt i centret.

Dette års udgave af Enoch’s Cirkus Show bød på en del numre, som det sjællandske cirkuspublikum nok vil kunne huske fra de seneste to sæsoner i Cirkus Arli. Forestillingen startede ud med klovnerier med Francesco Fratellini, der havde et kamera med i manegen. Francescos nummer lagde derefter op til Jimmy Enoch, som kom cyklende ind og lavede et par tricks på cyklen inden han bød velkommen.

Jimmy Enoch. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Francesco Fratellini kom herefter i manegen igen – nu med jonglering og ethjulet cykel. Først jonglering med bolde og dernæst på ethjulet cykel, hvor han med foden stabler kopper og tallerkner oppe på hovedet.

Francesco Fratellini

Nu kom der dyr i manegen – det var Gina Giovannis hundeshow. Flot hundenummer med tricks som hop igennem ringe og sjipning. Nummeret blev afsluttet med, at alle Ginas hunde fik sig en rutsjetur.

Efter hundenummeret kom klovnen Francesco igen – nu med baby og barnevogn. Næste artist var Sarah Florees med et flot hula hop-show. Sarah kombinerede både akrobatik og hula hop.

Sarah Florees

Forestillingens sidste nummer var et sjovt og tempofyldt kaskadørnummer udført af Alexander Arli og Francesco Fratellini. Alt i alt præsenterede Jimmy Enoch endnu en gang en super flot vinterforestilling!

Alexander og Francesco, Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitissteins fotos fra forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. februar 2018

Cirkus Krone. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Musikhuset, Århus. Lille sal, 13. februar kl. 14 og skriver:

Det var vist Per Højholt, der sagde, at hemmeligheden ved en god cirkusforestilling er, at den skaber stor og præcis forventning hos publikum – og derefter indfrier den.

Sådan var det her. Salen var propfuld – mange børn. Stemningen steg og steg, mens Allando gik rundt og småsnakkede med de børn, han kunne nå at komme hen til. Og da han omsider fandt vej til manegen, lå der badebolde overalt. De skulle naturligvis skaffes af vejen, inden forestillingen kunne komme i gang, og Allando smed dem op til publikum – som returnerede dem under øredøvende henrykkelse.

Allando hyggesnakker med tilskuerne. Foto: Jørgen Diswal

Krone Band, mere præcist Marc og Frank Thierry spillede Krones kendingsmelodi, inden eksdirektrice Irene Thierry bød velkommen med sit gængse ritual, som ender med, at publikum bukker for hende. Og så var vi i Danmarks hyggeligste cirkus. Senere i forestillingen præsenterede hun sin efterfølger i direktørstolen, sønnen Frank Thierry.

Familien Janacek fra Tjekkiet mestrer 8 numre. Vi fik nogle af dem. Rudolf på 5 år, klædt i flot, skræddersyet jakkesæt var ”Kugelläufer”, som det hedder på tysk, når ækvilibristen balancerer på en stor kugle. Han jonglerede med ringe, bolde, kegle og sabler.

Rudolf Janacek. Foto: Jørgen Diswal

Derefter skulle vi, eller rettere Allando, på skovtur. Men en drilsk pony forstyrrede ham, og den ville absolut ikke forlade manegen godvilligt. Stor jubel – og sympatien ubetinget på ponyens side.

Allando og den drilske pony. Foto: Jørgen Diswal

Eduard, faderen i Janecek-familien, udførte en stolebalance, forklædt som agent 007. 4 stole i afvekslende positioner med jonglage øverst oppe.

Eduard Janacek. Foto: Jørgen Diswal

Allando kom ind med et dyr af ubestemmelig art. Selv var han i tvivl. Var det en and, en løve, en hund, en sælhund eller en søløve? Børnene hjalp ham med heftige tilråb, og man enedes om, at det var en søløve. Men så dukkede en drillesyg pingvin op. Også her svigtede hans syn eller zoologiske viden. Var det en rapand, en dinosaurus, en tissemyre, en skruptudse eller en pingeling? Sammen med børnene bestemtes dyret som en pingvin, som dog udviste en adfærd, så man kunne forledes til at tro, at der befandt sig et menneske inde bag hammen.

Kaya (= Karel) på 11 år var en habil rola-rola ækvilibrist. Med sikkerhed stod han på 3 og 4 cylindre, og han mestrede også det trick, hvor artisten, stående på sit bræt øverst på rullerne, manøvrerer sin krop gennem to ringe.

Kaya Janacek. Foto: Jørgen Diswal

Og så var der finale. Irene Thierry er nu ikke længere direktør, men ansat, og bestemt ikke klar til pensionistlivet! Og vi venter spændt på, hvad den nye direktør lægger ud med, når cirkus Krone kommer på græs engang i løbet af foråret.

klovn.gif (1460 bytes)

13. februar 2018

Cirkus Mascot. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Herning Centret mandag den 12. feb. kl. 14 og skriver:

Der var opstillet et gradin med 3 rækker, og centrets personale sørgede for, at barne- og indkøbsvogne blev forvist, så der var god plads til børn. Torvepladsen var fuldt besat.

Daniel Deleuran bød velkommen. Kloven Gulio greb forstyrrende ind, inden Daniel viste Gulio nogle trylletricks – hvor børnene let gennemskuede et par. Hvilket jo også var meningen. Husik viste derefter sit flotte jonglørnummer med ”forvoksede” ringe, inden Gulio fremkaldte latter med en kåd og løbsk tøjhund. Men snart kom de rigtige hunde, da Marianne fyldte manegen med sine kæledyr – i en symfoni af hundekunster.

Husik og ringene. Arkivfoto

Gulio og Julia opførte en sketch med en mekanisk dukke. Den samme, som man kunne opleve sidste sommer i Mascots telt. Men nummeret var videreudviklet, så det blev mere poetisk og levende. Det nye var, at Julias mimik var blevet forfinet, så hendes ansigt udstrålede mange følelser – langt flere end i teltet. Hele følelsesregistret fra irritation og forbløffelse til drilleri og morskab var i spil.

Gulio og Julia. Arkivfoto

Cirkus er et godt indslag i nogle af de store indkøbscentres program i vinterferien. Storcentre kan vel egentlig virke lidt sterile og fortravlede med de mange flise- og glasfacader og travle mennesker på indkøb. Men helt tydeligt arbejder man frem mod, at indkøbsoplevelsen suppleres med en æstetisk og kulturel dimension: grønne oaser og udsmykning – og altså også cirkus. På sigt kan man håbe, at der året rundt bliver plads til cirkus og gøgl i gågaderne – i centrene og i bykærnerne.  Der må være muligheder for den folkelige kunst her. Og de forretningsdrivende vil gøre den erfaring, at gøglere, artister, gårdsangere ikke står i vejen for salget – men tværtimod styrker det, fordi de bidrager med en rar og afslappet stemning og giver plads til fantasi og forundring.

 klovn.gif (1460 bytes)

13. februar 2018

Cirkusland i Slagelse – Vinterferien 2018. Jacob Boas Leitisstein skriver:

Igen i år har Cirkusland i Slagelse haft åbent i vinterferien. I denne vinterferie var det sidste chance for at opleve temaet ”Det Vilde Vesten” i cirkusparken. I sommerferien 2018 bliver cowboys og indianere nemlig udskiftet med pirater og sørøvere.

Udover forlystelserne i legelandet, cirkusskole, ponyridning og cirkusmuseet, er der fortsat størst fokus på live underholdning i form af diverse shows. Første show på programmet var westernshowet, der i vinterferien blev præsenteret af Texas Jack.

Texas Jack. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Første nummer i showet var et hundenummer med Stephanie Berdino, der blev afløst af klovnerier og piskesmæld med klovnen Christian Folco og Texas Jack. Dernæst kom Charmaine Berdino i manegen med sine to flotte heste. De sidste to numre i westernshowet var revolverjonglering med Texas Jack samt ponyshow med Daniel Koscik og Timm Delbosq.

Charmaine Berdino med en af sine flotte heste

Efter westernshowet var det tid til at opleve Arenas egne søløver Luna, Sally og Oscar. I første del af søløveshowet fortalte Stephanie Berdino lidt omkring, hvordan søløvetræningen foregår i Cirkusland. Herefter viste søløverne et fint show med tricks på land og i vand.

Efter frokost var der børneshow på den lille scene i legelandet. Høvding Talende Vandfald præsenterede her Texas Jack, der bød på et trylleshow. I børneshowet fik man også en lille forsmag på sommerens pirattema – det var et piratshow med papegøjen Gøje. 

Cirkus Landino var også klar med en ny flot cirkusforestilling, som blev præsenteret af Charmaine og Patrick Berdino. Forestillingens første nummer var Laura Berdino med flot hestedressur med i alt otte heste.

Laura Berdino

Klovnen Christian Folco, der også var med i efterårsferiens Landino-forestilling, havde et par nye entreer med. Første indslag med Folco var klovneentreen, hvor en fra publikum bliver inviteret med i manegen for at assistere i et springbrætnummer, der ikke går helt som forventet.

Christian Folco med hjælpere

Næste nummer var et illusionsnummer med Duo Biasini, der blev efterfulgt af Daniel Koscik med indiske løbeænder. Christian Folco kom nu i manegen med et meget ”farligt” dyr, der endte med at flå hans tøj itu J Derefter var det Patrick Berdinos tur til at lave et nummer sammen med sin fætter Oliver Berdino. Det blev til et flot og tempofyldt jonglerings- og kaskadørnummer.

Patrick og Oliver Berdino

Cirkusforestillingen blev afsluttet med massevis af cirkusdyr i selskab med Timm Delbosq – der var både dromedarer, zebraer, lamaer og en pony. 

Klik her for at se flere fotos fra Cirkusland

 klovn.gif (1460 bytes)

13. februar 2018

Magi på Cirkusmuseet. Cirkusmuseet i Hvidovre bød på hverdagene i uge 7 på et 45 minutter langt show med en af Danmarks mest internationalt anerkendte tryllekunstnere og illusionister, nemlig Kim Kenneth. Han og hans to assistenter viste også numre, vi ikke før har set i Danmark.

Det var fuldt hus til forestillingerne

Kim indledte med at jonglere og trylle med kort, medens han fortalte at han med sin far som lærermester som dreng startede med at trylle med kort. Senere fik han dog lyst til at trylle med damer J - og så var han nød til skifte kortricksene ud med illusionsnumre.

       

Tricket, hvor Kim sætter ild til rekvisitten og fremtryller sin kæreste Jessica. Ud over dette nummer bød forestillingen på illusionen, hvor Jessica lukkes inde i en kasse, som straks efter er tom. For så bagefter at vise sig at indeholde såvel Jessica som en yderligere assistent Henrika. Vi så også nummeret, hvor Jessica mases sammen i en kasse.

Showet bød også på tankelæsning. Et par tilfældigt udvalgte tilskuere skulle svare på, hvor de ville i cirkus, hvad billetterne kostede, hvordan de kom derhen, hvad de købte i cirkuskiosken og hvad forestillingens første nummer var. Svarene skrev Kim Kenneth op på en flipover. Derefter hejsede Line Vittrup en lille kasse ned fra loftet, der indeholdt en rulle, der viste sig at indeholde et papir med netop de svar, Kim havde skrevet på sin fliopver.

   

Jessica viste også sit eget nummer: elegant sabelbalance. På grund af brandreglerne dog uden sit sluttrick, hvor hun balancere sabler hen over en brændende stige.

Sluttricket ved forestillingen var en flot og original version af det nummer, der i fagsproget kaldes substitution trunk. Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

13. februar 2018

Cirkusrejse til Tyskland. Martin Lasson Berglund skriver:

Vårens stora cirkusresa. Den 11-13 maj anordnar jag vårens stora cirkusresa som går genom Danmark och Tyskland. Följ med och se stjärnspäckade Cirkus Charles Knie med den berömda rovdjursdomptören Alexander Lacey!

I Danmark besöker vi Cirkus Trapez där en av få kvarlevande cirkuselefanter uppträder.

Vi besöker också stora Cirkus Probst, ”väst-enheten”, som är en av de största traditionella cirkusarna i Tyskland som fortfarande har många djur och riktig orkester. I år med ett stort rovdjursnummer, vilka också är på väg att försvinna från cirkusarna.

Eventuellt hinner vi med ytterligare en cirkus men det vet jag när det närmar sig! Ett mer detaljerat program utlovas vid resans start.

En cirkusresa med två övernattningar, spännande cirkusupplevelser och trevligt umgänge med mycket cirkusprat en hel helg!

Avresa från Lund via Malmö och Kastrup vid (fd Hilton hotell)

Biljetter till Charles Knie kan köpas av mig i förväg.

Anmälan och betalning behöver jag ha senast 28 mars för att kunna få hotellrum till rätt priser samt få önskade biljetter till Charles Knie. För anmälan eller mer info, skicka ett mail till antilop80@hotmail.com

Vid anmälan/betalning efteråt sker det i mån av plats och eventuellt kan hotellpriserna ha höjts vilket gör att resan blir lite dyrare. Rätt till ändring i programmet förbehålles!

Ps. Nästa cirkusresa äger rum i aug/sept till världens största cirkus- KRONE Ds.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. februar 2018

Det er en mangeårig tradition at Benny Schumann viser cirkusforestillinger i Helsingør Bycenter i vinterferien. Det er også en tradition, at han 10-15 minutter inden forestillingen begynder inviterer nogle børn i manegen. Alle fotos: Ole Simonsen

Blandt de optrædende i Bennys forestilling var hans niece Lauras mand Luis Torres, der har en fortid som partner for den berømte klovn Bello Nock. Hos Benny viser han pole akrobatik.

Benny Schumanns 2018-forestilling bød også på Peter Taylors komiske hundeshow. Benny selv optrådte bl.a. med tryl og som bugtaler. - Fotografen Per "Mr. Sputnik" Krogh Petersen har også besøgt forestillingen. Klik her for at se hans fotos.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. februar 2018

Cirkusmuseets årsplakat. Helt tilbage fra 2006 har Cirkusmuseet i Hvidovre haft deres egen årsplakat, skabt af forskellige danske kunstnere som Leif Sylvester, Carl Quist Møller og Nelly Jane Benneweis.

Cirkusmuset er gået nye veje med dette års cirkusplakat, der er lavet af kunstneren Mix-Madsen, der ellers mest har beskæftiget sig med ”street art”. Trods at cirkus fylder 250 i år, er det absolut ikke støvet eller afdanket ifølge afdelingsleder Mikkel Knudsen fra Cirkusmuseet: ”Cirkus har altid ladet sig inspirere af udviklinger i samfundet og samtidig er cirkus på mange måder løsrevet fra tid og sted. Derfor var det også naturligt for os, at spørge en særdeles nutidig kunstner i form af Mix-Madsen, om at komme med sit bud på en plakat for museet i et år, hvor cirkus fylder 250.”

Mix-Madsen er kendt for at blande mange forskellige teknikker og har ofte arbejdet med stencils og spraymaling, som er teknikker kendt fra graffitiens verden. Det er da også gennem graffitien, at han fattede interesse for kunsten. Hans lærreder har været alt fra butiksfacader til biler, og nu har han altså også kastet sig over plakatkunsten.

Hovedmotivet for årets plakat er jongløren Ølund ”Barly” Jacobsen. ”Barly” som han blot blev kaldt, var en glimrende jonglør, men nok så væsentlig for museet, var han også storsamler. Det blev således Barlys samling, der kom til at danne grundlag for museet, da det åbnede i 2001 i Avedørelejren. Det glæder Mikkel Knudsen, at Barly nu får et yderligere efterliv ved at være foreviget på plakat.

Her ses afdelingsleder Mikkel Knudsen med årets plakat, som kan købes på museet.

Plakaten er den 14. i rækken af årsplakater for Cirkusmuseet. Den kan købes i museets butik for 50 kr., hvor du også se og købe de tidligere års plakater.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2018

Det svenske Cirkus Brazil Jack, som i år er Sveriges største, har sæsonpremiere på Møllepladsen Malmø torsdag den 15. marts. De bliver i Malmø til og med søndag den 18. marts. 23. til 25. marts er de i Lund og 29. marts til 1. april i Helsingborg.

Årets forestilling byder på artister og klovne, men ikke på dyrenumre. Blandt året artister er den fantastiske diabolo-jonglør Pierre Marchand.

Danskerne oplevede den fantastiske Pierre Marchand i Cirkus Arena i 2017. Det svenske cirkuspublikum kan huske ham fra Cirkus Brazil Jack i 2015. Ingen tvivl om at det svenske publikum glæder sig til igen at opleve denne superstjerne.  Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det andet svenske cirkus, Cirkus Olympia, har premiere lørdag den 24. marts i Oskarström.

Norges største cirkus, Cirkus Arnardo, har premieren 10. marts i Arendal.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. februar 2018

Med Agnete Louise Enoch i Monte Carlo. Agnete Louise Enoch har sendt mig sin beretning om årets cirkusfestival i Monte Carlo.

Agnete Louise Enoch sammen med andre danske cirkusfolk og cirkusvenner foran teltet i Monte Carlo. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

42erne Festival International Du Cirque de MONTE - CARLO 2018

Cirkusfestivalen er stedet, hvor tradition og nytænkning år efter år går op i en højere enhed. Her mødes en farvestrålende palet af artister og byder publikum på deres absolut bedste.

Det gjaldt også for den netop afholdte 42erne FESTIVAL INTERNATIONAL DU CIRQUE de Monte - Carlo 2018.

Straks man træder ind på festivalpladsen mødes man som det første af det store farverige musikalske klovneensemble Les Clowns En Folie, duften af popcorn, vin, parfumer og savsmuld og hensættes i en følelse af den helt rigtige cirkusstemning.

Der er uddeles tusindvis af smil, kram og kindkys på pladsen, hvor familie, artister, direktioner, cirkusvenner og pressefolk er kommet rejsende fra hele verden.

Les Clowns En Folie - spillede også de danske gæster på plads. Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Efter et fyrværkeri af en åbning, hvor især de smukke og historisk prægede palliet kostumer gjorde indtryk, kunne vi alle, som tidligere år, råbe med på MON-TE - CAR-LO.  Bingo pigerne, når de er bedst, fylder manegen med cirkus for 250 år siden - med gammeldags akrobatik og højt oppe under cirkuskuppelen I en up to date udgave. De er simpelthen både smukke, dygtige, fantasifulde og alsidige. Fremragende. WOW

Juryens specialpris gik til den vildt energiske Bingo-trup fra Ukraine. I sommer kan vi opleve det unge, energiske cirkusshow på turne med Cirkus Arena. Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Forestillingen kunne endelig begynde og hvilken start. Hele verden stod nærmest stille - også for mit vedkommende - Da Merrylu Casselly Richter og hendes mand Jozsef Richter præsenterede deres Pas De Deux løftenummer oppe på hest i bedste standard og højeste karat. De tricks de udførte var smukke og i en meget høj sværhedsgrad, grænsende til det umulige, og blev akkompagneret af harmonisk og velvalgt musik. Publikum var henført og dybt berørt, man kunne have hørt et program falde til jorden, og efterfølgende bragede klapsalverne og BRAVO i stående applaus.  Dette var en drøm af et Pas De Deux nummer, som man sent vil glemme. De fortjente Guldklovnen, tænkte jeg! Og minsandten blev det en realitet: de var modtagere af den berømte Guldklovn. WOW!

Marrylu og Jozsef Richter. Fotos: Rud Kofoed /Ajour Press.

Min mening: Cirkus uden dyr er ingen ægte cirkus. Her i Monaco har Fyrstedømmet af Monaco sørget for at der er masser af dyr i deres manege. De elsker simpelthen cirkus, og bruger hele deres fritid til at arrangere denne Internationale Cirkusfestival i Monte - Carlo år efter år, lige siden 1974. Den bliver sendt i TV over næsten hele verden, bare ikke her i Danmark, men i over 100 andre lande på alle kontinenter

Prinsesse Stephanie og hendes søskende Prinsesse Caroline og Prins Albert har gjort meget for cirkus igennem årene over hele verden. Cirkusverdenen fortjener dette! Jeg er selv opvokset i denne verden, som jeg har fulgt hele mit liv. Cirkusartister og dem, som har dyrenumre, gør deres yderste for at leve op til nutidens krav. De ønsker kun at underholde på et meget højt niveau til glæde for børn og voksne i alle aldre. Man bliver ikke for gammel til at gå i cirkus, det er faktisk et led i et barns udvikling at opleve cirkus live.

Forældre skal gå i cirkus med deres børn. Cirkus må aldrig uddø - Cirkus længe leve!

Dyrenumrene var faktisk det bedste ved årets festival - dyrene bestod bl.a. af meget kælende tigre, som blev fremført af Carmen Zander.

Carmen Zander kommer ikke fra en cirkusfamilie, men var i sin tid med på et Østtysk gymnastikhold, der skulle med til De Olympiske Lege. Men det blev ikke til noget, fordi Carmen kom til skade og måtte opgive. I stedet forsøgte hun sig i cirkus - som jonglør, men barndommens passion om at præsentere og lege med store katte tog over. Forældrene hjalp hende økonomisk med at få fat i fire flaske-opfodrede tigre, som hun begyndte at træne med øjenkontrakt og en kæmpe tålmodighed - og det lykkedes så godt, at hun supplerede de fire bengalske tigre Imanii, Kiara, Face og Ashanti med den fire år gamle hvide hun-tiger Saphira. Carmen elsker angiveligt sine tigre. I hvert fald kan man ved selvsyn konstatere, at hun både kysser og rider på dem. Hvert år har jeg oplevet vilddyrsnumre ved Monte-Carlo-festivalen, men aldrig med en kvinde som eneste domptør. På det punkt er Carmen Zander i særklasse og helt i tråd med prinsesse Stéphanie kamp for at bevare retten til at vise dyr i cirkus som det er sket igennem de 250 år cirkus hidtil har eksisteret. Politisk korrekt eller ej. Det var et smukt nummer, Carmen Zander præsenterede. Hun fik ingen klovnestatuette, men flere særpriser. Én ting er sikkert: Hun dukker ikke op i Danmark, for der er vilddyr forbudt i cirkus. Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Et andet nummer bød på masser af dyr på en gang i manegen- jeg har aldrig set så mange forskellige veldresserede dyrarter i et nummer i et stort menageri - WOW - Elefanter, store og mindre giraffer, zebraer, lamaer og heste, alle dyr samlet i manegen på samme tid, som blev fremført i en overdådig dressur, præsenteret og dresseret af Jozsef Richter. Hans svigerfar Rene Casselly har sikkert også været indblandet til at hjælpe til med sin ekspertise for at få dette gigantiske dyrenummer med flere forskellige racer op at stå uden et kiks. Fantastisk! Det var jo faktisk Rene Cassellys elefanter som var med i Richters nummer.

Nogle af de mange dyr, Jozsef Richter havde i manegen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

I pausen fik jeg en lille sludder med Rene Casselly, for også at spørge hvordan det hele hang sammen. Det var jo det umulige, der kunne lade sig gøre, med alle disse forskellige dyrarter i manegen samtidig. Rene Casselly fortalte mig at han styrede elefanterne fra ryttergangen ved hjælp af de lyde, der skal bruges til at fjerndressere elefanter.

Richter-familien medvirkede også med deres store ryttertrup, hvor Merrylu Casselly Richter også indgår. Hun har næsten taget hovedrollen i denne berømte trup fra Ungarn med alle hendes færdigheder og hendes enestående akrobatiske talent, arvet efter hendes mor Alexia, mormor, oldemor og tipoldemor, som alle var enestående dygtige akrobater. For mig er Merrylu Casselly Richter verdens bedste unge kvindelige artist. Hun kan springe ind alle steder. Jeg kan tydeligt huske da man for en 5-6 år siden manglede et nummer, som ikke var ankommet til Festivalen Monte – Carlo. En - to - tre!  Merrylu var straks parat til at udføre et hånstands nummer på højeste niveau, med flitsbue imellem benene, stående i håndstand for at skyde løs- og en af de vanskeligste discipliner man kan trænes op til i årevis tandem disciplinen. De anerkendelser, medaljer, og guldklovne, hun har modtaget igennem årene er velfortjente. Hun er og bliver en Stjerne.

Den smukke stjerneartist Yang Huang var for mig et dejligt gensyn. Jeg oplevede hende ved Cirkusfestivalen i Budapest i 2014. Hun udførte et nummer på slap line med discipliner, man sjældent ser udført af en kvinde. Hendes tricks mindede mig meget om verdensartisten Reino fra Sverige, som jeg i min barndom optrådte mange gange sammen med, også helt tilbage i 1965.

Yang Huan. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Jeg var henrykt over at overvære et stjerne perch nummer live- udført af Duo Stauberti, som er et gammelt kendt navn indenfor Show Biz. Jeg kendte Dimitr’s forældre og bedsteforældre, som også var perchartister, før han blev født for næsten 40 år siden. Jeg lå faktisk i forhandling med Stauberti op til Cirkus Dannebrogs sidste sæson 2016. Dette nummer kunne passe ind I et hvert cirkus i alle størrelser. Fantastisk og imponerende præstation elegance og charme! Sidende på en høj monocykel med en lang perch stang balancerende på panden, hvor hans niece Nancy udfører frit stående på hovedet, håndstand og meget mere helt oppe under cirkuskuppelen. Bravo!

Niecen og onklen går op i en højere enhed. Bæreren Dimitr Stauberti og hans niece, 'flyveren' Nancy, er fjerde generation af en tjekkisk perch-familie med balance-evner, der vil noget. Nancy begyndte samarbejdet med sin onkel i 2015 efter at have været en meget lukket student på Prags nationale danse-konservatorium. Deres foreløbige karriere har udviklet sig så betydeligt, at det i år udløste en fornem sølvklovn i Monte-Carlo. Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Klovnen Sergey Prisvirnin og Company tog kegler, og mindede mig meget om Rolly og Arry el. Perry brothers for 40 og 50 år siden. Jeg var ved at dø af grin. Der var både komik, musik, trommer og stepdans, jeg var imponeret, ligeledes publikum, de bragede af klapsalver og latter så meget at cirkusteltet var ved at løfte sig. Det er det bedste klovne og komik nummer jeg har set i mange år. Jeg plejer ellers ikke at grine af klovne numre.

Sergey Prisvirnin og en af hans partnere. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Personligt er jeg stor beundre af håndstands artister - her blev jeg ikke snydt, her oplevede jeg ekvilibristerne Main A Main, udført af 2 flotte fyrer, hvor de faktisk i næsten hele deres nummer og uden pauser, udførte trick efter trick, sikke en udholdenhed og styrke. Et verdensnummer af første klasse. I skulle have været vidne til publikums begejstring.

Scott & Muriel oplevede jeg nede i Hamborg for en del år siddende er simpelthen fantastiske med deres komik og trylleri - det nummer skal ses.

Saly brødrene fra Italien viste temperamentsfyldt argentinsk folklore med dans og trommer, hvor den ene af brødrene på et tidspunkt tog en tilfældig kvinde fra publikum ind i manegen, hvor hun skulle føres til at danse deres dans. Det lykkedes med bravour. I gamle dage, da jeg selv var artist, optrådte man ofte med den form for argentinske danse-og tromme numre.

Ursula Rossi og Leandro Zeferine optrådte oppe på en høj piedestal med et fremragende rulleskøjte nummer - hurtigere end hvirvelvinden.

Chu Chuan-Ho udførte diablo kunsten, som var enestående, imponerende og super sejt.

Et stående perchnummer blev udført af parret Svetlana Markova og Anton Markov Perche Aerienne som et meget spændende nytænkning indenfor cirkus- meget smukt og krævende nummer.

Det var et herligt gensyn at opleve astronauterne Laszlo Simet og co. i en kombination af dødshjul og trapez i et meget spændende og dristigt nummer. De er et godt verdenskendt navn, som i den kommende sæson kan opleves i Cirkus Arena. Dette nummer kræver et stort cirkus at optræde i - deres rekvisitter fylder meget.  

Men flere specialpriser fra Monte-Carlo kan det danske cirkuspublikum glæde sig til at møde den ungarske Laszlo Simet og hans partnere Olivia Kapitany og Linda Carannante på en rumtur i Cirkus Arena i den kommende sæson

Duo Miracle var 2 unge mennesker, som udførte et lidt gammeldags plastik og partere nummer i kautsjuk, sammensat i en smuk koreografi.

Michael Ferreri fra Spanien er trods sine kun 21 år som jeg kender ham den venlige, høflige, ydmyge og galante person med stor respekt for alle mennesker. Den unge mand udførte en af de bedste jonglør numre, som jeg har overværet. Michael Ferreri er simpelthen fantastisk, han jonglerede med op til 9 små bolde på en gang i et tempo, jeg aldrig tidligere har set - hans charme og personality blev sendt helt op til den sidste række af cirkusteltet, jeg kiggede mig rundt, og observerede publikums begejstring. Efter min mening, skulle han have modtaget mindst en sølvklovn, men juryen gav ham kun bronze. Sommetider sidder jeg og tænker om de, som sidder i juryen, egentligt har begreb om, hvor vanskeligt og krævende det er at jonglere med så mange bolde oppe i luften på en gang, med så hurtige skift, temperament og charme. Han kommer med 100 % sikkerhed til at optræde på de bedste steder i hele verden - agenter og direktioner kommer til at stå i kø for at købe sådan en fremragende jonglør i verdensklasse. Bravissimo! Viva Spanien!

Han starter med tre bolde og ender med ni i luften samtidig. Den iltre spanske Michael Ferreri vil nogle kunne huske fra Cirkus Arena i 2015, hvor han var med efter at have placeret sig med en Junior-sølvklovn i prinsesse Paulines fjerde New Generation-festival i Monte-Carlo. I år blev det til bronze ved hovedfestivalen.

Michael Ferreri kan man også møde i Guinness Book of Records som verdens hurtigste jonglør - med 390 gribninger på 1 minut! Billedtekst og fotos: Rud Kofoed / Ajour Press

Puddelhunde er altid flotte dyr, her var 7 af slagsen i alle størrelser. Evgeniy Komisarenko er en person, som kan imponere mig meget med sine veldresserede og velplejede puddelhunde hunde, som faktisk ikke havde haft nødigt, at deres herre var til stede. De kunne selv og var utrolige dygtige og det hurtigste hundenummer, jeg nogensinde har set.  Det nummer ville være en gevinst for ethvert cirkus.

Evgeniy Komisarenko var elev på Moskvas berømte cirkusskole, indtil han i 2006 blev i stand til at realisere sin drøm om at træne pudler og fremelske alt, hvad de kunne byde på. Det er i den grad lykkedes. Selv om han ikke fik en klovn i år, vandt han ud over masser af publikumssympati også junior-juryens pris. Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

La Troupe Acrobatique De Shanghai optrådte med russisk barre - både som enkelt person, dobbelt og tredobbelt, og samtidigt udfører de discipliner i en fantastisk sværhedsgrad. De nåede helt til tops og blev de heldige modtagere af den fornemmeste pris: Guldklovnen. Og ligeledes udførte de stående ovenpå hinanden, ikke stående på fødderne, pyramider som marokkanske trupper plejer at optræde med, men stående på en arms hånstande i alle dimensioner bygget op i forskellige pyramider ovenpå hinanden Sensationelt! De var 10 personer i truppen.

Shanghai-akrobaterne optrådte både med russisk barre og som pyramidebyggere. Fotos: Rud Kofoed / Ajour Press

Nicolai Kunzt udførte dristige discipliner i svingende trapez

Saolo Sarmiento optrådte med akrobatik på stående stang - Nytænkning.

Klovnen Jigalov havde masse af morsomme gags med i lommen.

Duo 2 - Zen - 0 var parret i en Globe, som blev hejst op og ned i en romantisk poetisk dramatisk kærligheds historie akkompagneret med meget smuk musik. Super dygtige artister.

Marie Eve Bisson og Jonathan Morin i bronzeklovn-belønnet cross wheel- intimitet. De to artister mødte hinanden i Cirque de Soleil og startede deres eget nummer: Duo 2-Zen-O, der med dobbelthjulet som base udtrykker al den animerede passion, man kan ønske sig af et luftnummer. Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

5 dygtige kinesiske friske bedårende unge damer i flotte farverige kostumer, udførte med et meget imponerede monocykel kunst, hvor de samtidigt siddende på cyklen kastede kopper op ovenpå hovedet i balance.

Imponerende, indbyrdes udveksling af underskåle... Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press. Klik her for at se flere af Ruds fotos fra årets Monte Carlo-festival

Et flyvende trapez nummer blev udført dristigt og meget spændende på et højt niveau af La Troupe The Heroes.

Det var igen en oplevelse for mig at besøge Cirkusfestivalen i Monte-Carlo.

Jeg takker alle dem som bakker denne vidunderlige cirkusverden op, som for mig var et eventyr og en del af mit liv.

klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2018

Tilføjelse til oversigt over Cirkus i vinterferien. Et par forestillinger på Fyn, som ikke var kommet med i oversigten dateret 2. februar:

Enoch’s Cirkus Show produceres af Jimmy Enoch og kan ses i Rosengårdcentret i Odense fra mandag den 12. til og med lørdag den 17. februar. Du kan opleve alt fra klovne og akrobatik til cykelshow og dyrenummer. Gratis adgang.

Cirkus Flik-Flak byder som tidligere år på en vinterforestilling. I år er det fredag d. 16. februar kl. 10.30 i Cirkus Flik-Flak’s lokaler, Herluf Trolles Vej 138, Odense SØ. De skriver:

Som en fast tradition laver børn og unge fra igen i år forestilling for hele familien i Vinterferie. Programmet er sammensat af de unge artister og byder på en spændende forestilling, hvor inspirationen er hentet fra cirkusverdenen. Billetbestilling Cirkus Flik-Flak´s hjemmeside www.cirkusflikflak.dk Billetpriser: Voksne: 40 kr., børn: 20 kr.

Her møder du yderst veloplagt artister, der giver den fuld gas med alskens artisteri.

Der bliver trylleri, akrobatik, jonglering, optræder på ethjulede cykler og det hele krydres med musik og gags. Vi er klar til at give dig en fantastisk oplevelse med masser af livsglæde, gåpåmod og godt humør! Cirkuslokalerne er bare den perfekte ramme til en varm, nærværende og god oplevelse for hele familien.

"Mine damer og herrer! Cirkus Flik-Flak har nu fornøjelsen at byde Dem velkommen til en overraskende og underholdende forestilling for børn i alle aldre.”

Efter forestillingen vil der som tidligere år også være mulighed for selv at prøve de forskellige cirkusdiscipliner.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2018

Omkring 50 cirkusinteresserede havde fundet vej til Cirkusmuseet torsdag aften, hvor Katja Schumann havde taget den 350 km. lange køretur fra Løkken til Hvidovre for at fortælle om sit liv. Det gjorde hun spændende og livligt og med mange sjove anekdoter.

Afslutningsvis fortalte Katjas ven Luffe Bøgh dels om det nu lukkede No Name Cirkus, som Katja også var involveret i, dels om sit bud på fremtiden for cirkus, herunder dyr i cirkus. - Danske Cirkusvenner arrangerer til juni et besøg på Katjas og Luffes Cirkusgård Løkken.

Blandt tilhørende var illusionisten Kim Kenneth, der her ses i snak med Katja.

Nogle af tilhørerne

 klovn.gif (1460 bytes)

8. februar 2018 

Boganmeldelse: Dick H. Vrieling: The Best of Best – the unique circus collection of Jaap Best. Forlaget Bijzondere Collecties (Amsterdam Universitet). Softcover, 48 sider, 21 x 21 cm. Rigt illustreret. Anmeldt af Ole Simonsen

Der er mange samlere, men langt færre værdifulde samlinger. Mange samlere, der overvurderer værdien af deres egen samling. Men der hænder, at en samler har en virkelig værdifuld samling. Et eksempel er Ølund Barly, hvis enestående samling dannede grundstammen for Cirkusmuseet i Hvidovre.

I Holland hed en af de helt store samlere Jaap Best (1912-2002). Fra 1947 til 1961 arbejdede han som sekretær/forretningsfører for en række store cirkus. Ved sin død efterlod han sig omkring 9.000 plakater og 7.000 fotografier, som siden er affotograferet og digitaliserede og gjort tilgængelige på websiden www.circusmuseum.nl

Siden er for tiden under rekonstruktion og vil blive udbygget med et par andre samlinger.

Den hollandske cirkushistoriker Dick H. Vrieling fortæller i den lille bog om Jaap Best liv og om hans enestående samling, som netop er overført til Amsterdam Universitets afdeling for særlige samlinger. Bogen er velskrevet, særdeles præsentabel og rigt illustreret og indeholder tillige omtale af en række cirkus som har turneret i Holland. Den fås både i en engelsksproget og en hollandsk version. Prisen er særdeles rimelig; 14,95 Euro eller lige godt 100 kr. Hertil kommer forsendelse. Bogen kan købes på https://bijzonderecollecties.hexspoorwms.nl/NL/webshop/museumwinkel

klovn.gif (1460 bytes)

4. februar 2018

I min omtale 2. februar af Isabella Enoch Sosmans vintercirkus skrev jeg, at forestillingens klovne, de ungarske The Konyots, ikke tidligere havde optrådt i Skandinavien. Min engelske bekendt John Cooper har rettet mig.  De har været hos Arnardo i Norge. Gennemgang af programmer viser, at det var i 1999, hvor David Konyot og hans kone Ansca sammen med en tredje partner var hos Arnardo. 

Parrets datter Lilli var født dengang, men alt for ung til at være med i forestillingen.

Så hvor det var forkert når jeg skrev, at klovnetrioen ikke tidligere havde optrådt i Skandinavien, kunne jeg i stedet have skrevet, at "Syngende Lilli Lasso, som drejer og kaster med reb i alle størrelser og retninger," ikke før har optrådt i en Skandinavisk manege.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. februar 2018

DET SKER I PARIS  –   men sannerligen också i –  DUBAI– nämligen under den stora  DUBAI SHOPPING FESTIVAL –  då man kan se enastående fina föreställningar, framförda i de stora SHOPPING MALLS/Köpcentral/. Arrangör:  DREAMMASTER.

Detta år har jag valt att presentera några helt ovanliga shows, vilka kombinerar musikaliska inslag /islæt/ med fysiska prestationer och en praktfull dekor och kostymering.

ELECTRIKA STRING QUARTET är fyra kvinnliga musiker, 2 violiner, 1 viola, 1 violoncell, vilka spelar barock-musik, klädda i epokens mode- vackra kostymer med därtill hörande peruker/parykker/. De cirkulerar mitt ibland publiken i flera shopping malls och får stor succé - aldrig sett här tidigare, -- DET ÄR EN UNIK VISUEL OCH MUSIKALISK SHOW.

ELECTRIKA STRING QUARTET. Fotograf: ADRIAN CHITIC.

SUPER DRUMMERS – är 8 trum-virtuoser, vilka utstrålar enorm energi och rytm-känsla, de presenterar en utmärkt koreografisk show, baserad på musik med enbart trummor.

Klädda i färg/farve/strålande kostymer och hattar får de stor succé hos publikum - som ju egentligen är , också i denna shopping mall,  för att handla - alla dessa trum-slagare visar stor talang, och man förstår att de blivit shortlisted i talang-tävlingen ARAB GOT TALENT.

   

Super Drumners. Fotograf Marcela Bello.

Se: www.dreammasterme.com

I THE GLOBAL VILLAGE, som är en stor nöjes-park finner man köpmän och marknads-resande från alla världens hörn/hjørne/, välkända marknads-attraktioner, restauranter med etniska maträtter – men också muntra, intressanta och vackra föreställningar på flera frilufts-scener. Det var mig icke möjligt att få detaljer i år.

Se: www.globalvillage.ae

DET SKER I --  DUBAI.

............................  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. februar 2018

Cirkus i vinterferien. Som tidligere år kan du mange steder i landet opleve cirkusforestillinger m.v. i uge 7 og 8, hvor skolebørnene har vinterferie. Børnene har kun en uges ferie. Om det er i uge 7 eller 8 skifter fra kommune til kommune.

Her er en oversigt over, hvad du kan opleve i år:

I København og på Sjælland

Cirkusmuseet i Hvidovre

Museet skriver:

STOR MAGI. Fra d. 12.-16. februar kan du alle dage kl. 11 opleve den berømte illusionist Kim Kenneth i et forrygende show på Cirkusmuseet. Han vil blive assisteret af Jessica Caveagna, der bl.a. vil udføre balancekunst med sværd. Billetterne koster 20 kr. for børn og 70 kr. for voksne (20 kr. hvis medlem af Danske Cirkusvenner) og kan reserveres på info@cirkusmuseet.dk. Billetten giver også adgang til museet og de andre ferieaktiviteter.

På Cirkusmuseet kan du opleve illusionisten Kim Kenneth og hans kæreste Jessica, som viser sabelbalance.

Museet byder desuden på Cirkusleg mandag til fredag i både uge 7 og 8 fra kl. 12.30-14.30. De har også kreativt værksted de selv samme dage, hvor du kan lave tryllehatte, tryllestave og meget mere.

Benny Schumans vinterferieforestillinger i Helsingør Bycenter

Benny Schumann byder fra 12. til 18. februar på vinterferieforestillinger i Helsingør Bycenter. Benny fejrer 250 året for Cirkus med at fortælle historien i mellem de forskellige numre. De medvirkende er foruden Benny selv Luis Schumann-Torres med stang akrobatik samt Peter Taylor (Peter Taylor Balder) med sit komiske hundeshow.

Gratis adgang.

Cirkusland i Årslev ved Slagelse

Fra 19. til 18. februar er der åbent hver dag fra 10 til 16. Entre 119 kr. 25 kr. rabat for medlemmer af Danske Cirkusvenner. I en pressemeddelelse skriver Cirkusland:

Vinterferien er sidste mulighed, hvis du vil nå at opleve al det bedste fra Det Vilde Vesten i Cirkusland, da sommerens tema bliver helt nyt.

Tag en snak med høvding Talende Vandfald, prøv kræfter med guldgravning, bueskydning og ponyridning i vores store legeland. Alle aktiviteter og shows er gratis, når entreen er betalt. Oplev Cirkus Arenas søløver, zebraer og andre dyr uden for og i manegen og få et kig ind i en ægte cirkusvogn. Slå dig løs på prærien, træn med artister eller gå en tur på vandet i vores waterballs.

Cirkusland byder bl.a. på westernshow med Texas Jack, her set sammen med høvding Talende vandfald, søløveshow samt forestilling og cirkusskole i Cirkus Landino

Cirkus Big i Vestsjællandscentret

Fra 12. til 17. februar 2 shows dagligt samt cirkuslegeplads og mulighed for at optræde i et særligt børnegallashow. Du kan møde Cirkus Direktøren Mr. Big, Klovnen Knud og Andreas Magic. Gratis

Baldoni’s vintercirkus i Ishøj Bycenter

19. til 24. februar: Ishøj Bycenter. De medvirkende er René Mønster Baldoni, Danilo og Cindy samt familien Janacek fra Tjekkiet: Den 11-årige Kaya med rolla rolla, Maria med hula hop, og Eddie er med i klovnenummeret. Gratis.

Kaya Janacek var også med i Baldoni’s julecirkus

 I Jylland

Isabella Enochs VinterCirkus.

Fra 9. til 18. februar præsenterer Isabella Enoch vintercirkus i en række jyske haller. Entre.

Programmet ser således ud:

Isabella Enoch byder velkommen

Frække geder fra Alperne præsenteret af Marian

Smukke Kathrina fra Ungarn med hulahop

Diabolo med Duo Markawich

Jongler i verdensklasse David Enoch Sosman

Henry Fröchte fra Tyskland antipode

Klovne trioen The Konyots fra Ungarn

Navnebrødrene David og David. Trylleri så man skulle tro, de var tvillinger.

Dansende tallerkner udført af Henry og Nathalie.

Hundenummer præsenteret af Anton Tarbeev fra Rusland

Syngende Lilli Lasso, drejer og kaster med reb i alle størrelser og retninger.

Det sjællandske cirkuspublikum kender Katarina Markawich og Anton Tarbeev fra Cirkus Arli 2013 og Cirkus Baldoni 2015. Billedet er fra Arli 2013

Henry Fröchte optrådte under navnet Winnetou i flere sæsoner i Cirkus Dannebrog. Sammen med Katja Enoch, som har i en periode var gift med, har han datteren Nathalie.

Familien Konyot er en kendt ungarsk artistfamilie. David Konyot optrådte i flere år som hvid klovn sammen med Toni Alexis. The Konyots har så vidt jeg ved ikke tidligere optrådt i Skandinavien.

Cirkus Krone i Aarhus Musikhus

11. til 19. februar inviterer Cirkus Krone til vintercirkus i Aarhus Musikhus. Entre.

I pressemeddelelsen skriver Cirkus Krone:

Cirkus Krone & Musikhuset Aarhus præsenterer international vintercirkus 2018

Cirkus Krone og Musikhuset har efterhånden skabt en tradition med vintercirkus i vinterferien. Musikhusets lille sal danner de perfekte rammer til en varm, nærværende og god oplevelse for hele familien.

NYHED! I 2018 Sker der et generationsskifte i Cirkus Krone, i det at Frank Thierry er tiltrådt som direktør. Dette betyder dog ikke at cirkusdirektør Irene Thierry ikke vil være at finde i manegen igen i år, blot at hun har trukket sig tilbage fra driften af Cirkus Krone. Generationsskiftet vil betyde at Cirkus Krone vil blive videreført, og forhåbentlig bestå i mange år fremover.

I år kan vi med stolthed præsentere numre fra den helt unge generation i samarbejde med den tjekkiske familie Janecek. Karel (Kaya) på 11 år og hans familie, har i år valgt at holde deres vinterferie i Danmark sammen med os i cirkus Krone. Karel laver et meget flot rolla rolla nummer på niveau med voksne. Med sig har han taget sin lillebror Rudolf og far Eduard. Rudolf laver et fint og sødt jonglerings nummer på walking globe. Eduard kommer med et lidt anderledes håndstands act, hvor rekvisitterne består af køkkenstole. Mor Maria sørger får at alle drengene får deres rekvisitter rettidigt.

Jan Allan er klovnen Allando - i alt beskedenhed Danmarks ubestridt, bedste klovn! Allando arbejder i år sammen med hans bedste ven Pingo. Med de to sammen i manegen, skal der nok ske ting og sager!                                                                                 

Selvfølgelig er de små ponyer også med i Musikhuset, som muligvis kunne finde på at drille Allando J.

Cirkusmusikken bliver leveret af Marc og Frank Thierry, og i Krone’s cirkus café sørger pigerne for, at foyeren dufter af popcorn som jo hører sig cirkus til.

Cirkusdirektør Irene Thierry guider som altid publikum sikkert og trygt gennem forestillingen.

Kom og oplev en meget alsidig, hyggelig, sjov, spændende, farlig og traditionel cirkusforestilling i børnehøjde for hele familien.

Cirkus leveret som altid med hjertet

Cirkus Mascot

Cirkus Mascot besøger Herning Centret i uge 7 og Aalborg Storcenter i uge 8. Gratis adgang.

De optrædende er medlemmer af familien Deleuran samt klovnen Ulmas/Gulio m. familie: fru Tatyana og børnene Husik og Juliya.

Gulio med den levende dukke, her hans kone Tatyana.

klovn.gif (1460 bytes)

2. februar 2018

Katja Schumann på Cirkusmuseet. Torsdag den 8. februar kl. 19 får Cirkusmuseet i Hvidovre besøg af Katja Schumann, der tager den 350 km lange tur fra Løkken til Hvidovre for at fortælle om sit eventyrlige liv. 

Katja Schumann. Opvokset i Cirkusbygningen i København. Hun deltog i den allerførste cirkusfestival i Monte Carlo i 1974, hvor hun fik La Dame du Cirque-prisen. I 1976 fik hun en guldmedalje ved Circus World Championships i London. Fra 1977 til 1983 var hun en af de drivende kræfter i sin fars Cirkus M. Schumann. Dernæst sæsoner med Arena og Dannebrog. Fra 1981 til 2003 var hun stjerne i New Torks Big Apple Circus. Senere vendte hun tilbage i Danmark og optrådte bl.a. i Cirkus Dannebrog, Cirkus Mascot og No Name Cirkus. I dag ejer af Cirkusgården i Løkken. Et eventyrligt liv, som Katja vil berette om.

Cirkusmuseet sørger for salg af lidt vådt og tørt i forbindelse med arrangementet. Arrangørerne Danske Cirkusvenner og Cirkusmuseet håber på godt fremmøde. Dørene åbnes kl. 18:30. Entre 50 kr. Gratis adgang for medlemmer af Danske Cirkusvenner.

klovn.gif (1460 bytes)

1. februar 2018

Konstantin Mouraviev til Zirkus Nemo. Søren Østergaard har udvidet artisttruppen i den kommende sæson til også at omfatte den rablende russiske rullehjuls-artist Konstantin Mouraviev, også kendt som 'The Fat Man'.

Første gang danskerne mødte Konstantin Mouraviev var hos Arena i 2001, hvor han viste et klassisk nummer i Rhönrad. Den komiske version med manden på slankekur oplevede vi først i 2004. Dels i klovneshowet på Bakken, dels i Søren Østergaards Tivoli Variete. I 2010 var han igen hos Arena og i 2012 igen på Bakken og hos Søren Østergaard, denne gang i Nemo. Pressefoto fra Zirkus Nemo, taget i 2009, hvor Konstantin var med i Monte Carlo.

Ud over Smadremanden og andre af Sørens egne figurer byder forestillingen herefter på den fransk-cubanske håndstandsduo Duo Solys, hulahop-stjernen Geraldine Philadelphia, verdens hurtigste tempojonglør Mario Berousek, Konstantin Mouraviev samt den dekadente dukkeførerduo Cabaret Decadanse.

 klovn.gif (1460 bytes)

31. januar 2018

Ingen dyrenumre i Cirkus Brazil Jack i 2018. På Djurens Rätt hjemmeside kan man læse følgende:

I ett historiskt beslut meddelar Cirkus Brazil Jack, Sveriges äldsta cirkus, att de slutar använda djur i sina förställningar.

I år firar cirkuskonsten i Sverige 250 år och cirkusar är fortfarande något som engagerar och berör. Men hur ser framtidens cirkusverksamhet ut?

Djurens Rätts inställning i frågan har alltid varit att cirkus är kul, men inte för djuren. Sedan tidig höst har vi haft en dialog med Cirkus Brazil Jack, som nu tar det historiska beslutet att bli helt djurfria till säsongen 2018!

– Cirkus Brazil Jack är Sveriges äldsta cirkus och vi har alltid anpassat oss till tiden. Att sluta med djur är något vi har tänkt på under lång tid och därför har vi fasat ut djuren under flera års tid för att nu blir helt djurfria, säger Trolle Rhodin, cirkusdirektör på Brazil Jack.

Over for den svenske avis Expressen uddyber den 29-årige Trolle Rhodin beslutningen således: 

Vi vänjer och anpassar oss och ger publiken vad de vill ha … Brazil Jack var en djurcirkus på 40-50-talet och hade jättemycket djur men som sagt, vi anpassar oss efter utvecklingen. Det är viktigt att följa utvecklingen. För oss är cirkus en konstform, och det är därför jag blir ställd när folk lägger ner. För vi har så mycket annat att visa.

Djurens Rätt er en svensk, politisk neutral dyreretsorganisation med omkring 36.000 medlemmer, hvilket gør den til Sveriges største dyreretsorganisation.

Cirkus Brazil Jack 2016. I forgrunden Rosi Hocheggers store hundegård. Men den slags er historie: i den kommende sæson vil du hverken opleve staldtelte eller hundegårde, for der er ingen dyr med i forestillingen

I Tyskland har Cirkus Roncalli tidligere truffet samme beslutning som Brazil Jack. I Schweiz har hverken Cirkus Salto Natale, Církus Conelly, Cirkus Monti eller Cirkus Starlight dyr med i deres forestillinger. Og tyske Cirkus Flic Flac har aldrig haft dyr med i forestillingerne.

De sidste par år har svenske cirkus i mange byer haft demonstranter uden for teltet, som har forsøgt at fortælle de besøgende, at cirkus mishandler deres dyr. Demonstranterne har normalt afvist dialog med anderledes tænkende, lige som de har afvist ved selvsyn at se, hvordan dyrene har det.

Cirkus Brazil Jacks beslutning handler om sæson 2018. Der er IKKE tale om, at de har lavet en "deal" med Djurens Rätt. Kun om, at Djurens Rätt roser dem for den beslutning, de har truffet om den kommende sæson.

De sidste par år har Brazil Jack kun haft ganske få dyr med i forestillingen: i 2017 heste, fremført af Donnert familien, og i 2016 hunde og en hest, fremført af Rosi Hochegger.

Så vidt vides vil det andet svenske cirkus, Cirkus Olympia, igen i år have dyr med i forestillingerne. Dog hverken elefanter eller søløver, som aldrig har indgået i Olympias forestillinger. Men derimod heste, hunde og kameler, som altid har været grundstammen i familien Bengtssons forestillinger. Bortset fra helt små cirkus bliver Brazil Jack og Olympia i år de eneste cirkus i Sverige.

klovn.gif (1460 bytes)

29. januar 2018

Monte Carlo 2018. I forbindelse med gallaforestillingen den 23. januar blev der uddelt følgende priser:

Guldklovn:

Troupe acrobatique de Shanghai - ekvilibrister (russisk barre og håndstand)

Jozsef & Merrylu Richter - Pas de Deux og  eksoter

Fotos: Rud Kofoed /Ajour Press. Klik her for at se flere fotos fra parrets numre mv. 

Jozsef & Merrylu Richter fik tillige publikumsprisen samt nogle andre særpriser. Danskerne kender Merrylu under hendes pigenavn Merrylu Casselly. Hun optrådte i flere sæsoner i Cirkus Arena og var i en periode forlovet med Patrick Berdino.

Sølvklovn

Sergui Prosvirin - klovn

Duo Stauberti -  perch

Duo Balance - hånd-til-hånd

Bronzeklovn

Duo 2-Zen-0 -  luftakrobatik

Troupe acrobatique de la Mongolie Intérieure - jonglering på monocykler

Truppe Vavilov - håndvoltige

The Heroes - flyvende trapez

Michael Ferreri -  jonglør

Danskerne oplevede den unge jonglør i Cirkus Arena i 2015

Derudover var der som sædvanligt en lang række specialpriser, blandt andet til Troupe Bingo, som danskerne i den kommende sæson kan opleve i Cirkus Arena. Laszlo Simet og hans Astronauts, som danskerne også kan møde i Cirkus Arena, modtog også er par særpriser.

Juryens specialpris gik til den vildt energiske Bingo-trup fra Ukraine. I sommer skal vi opleve det unge, energiske cirkusshow på turne med Cirkus Arena. Gruppen fejrede sit 20 års jubilæum i 2016 og har før præget festivalen med deres animerende dans og velkoreograferede humøroptrin. 'The Bingo Circus Theatre' lever helt op til sit engelske navn ved netop at repræsentere en sammensmeltning af både cirkus, teater og musical-stemning pakket ind i farverige kostumer. Deres show giver plads til både solo- og holdpræstationer, men vigtigst: Der er Bingo på det høje humør. Tekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Danske cirkusfolk til Monte-Carlo-festival. Forrest fra venstre: Jan Allan og Irene Thierry, Cirkus Krone, Daniel Koscik og Susanne Berdino, Cirkus Arena, Camilla Frimann og René Mønster, Cirkus Baldoni med Agnete Louise Enoch imellem sig. Ved siden af Agnete hendes bror Dennie og Gitte Enoch. Bagerst fra venstre: Cirkusrejsers Briano Behrendt, Andreas fra Cirkus Big, Stéphanie Berdino, Arena, Benjamin og Tomas, Cirkus Big. Ud over de pågældende var også Isabella Enoch Sosman, hendes søn David Sosman, hendes sambo Bernhard Kasselovsky samt Cirkusagenten Jörgen Börsch, som har fulgt Monte-Carlo-festivalen gennem alle årene, i Monte Carlo. Og så selvfølgelig anmelderen og fotografen Rud Kofoed med sin kone Trine. Fotos: Rud Kofoed /Ajour Press. Klik her for at se flere fotos af danskere i Monte Carlo.

Jeg håber i nær fremtid at kunne bringe en reportage og flere fotos fra årets festival.

 klovn.gif (1460 bytes)

26. januar 2018

Det Svenske Cirkusakadamis første møde i år finder sted lørdagen den 10. februar 2018 kl. 13.30. De skriver:

Vi följer då upp förra vårens seminarie från torsdagen den 18 maj 2017 i

Solna ”En eftermiddag med Cirkuskultur”!

Vår specielle gäst denna eftermiddag är Cirkusdirektören Trolle Rhodin III,

numera också känd från vita duken.  Han har lovat ge sin syn på framtiden

för den klassiska Cirkusen både i Sverige och internationellt.

Alla cirkusintresserade med släkt och vänner är hjärtligt välkomna till

Pumpan, Färgargårdstorget 1 på Södermalm i Stockholm.

Kaffeservering till humana priser!

Anmälan om deltagande senast den 8 februari Hans Lindgreen,

tel. 0706-230166, alt. e-mail: soh.lindgren@tele2.se.

Mødet er åbent for alle cirkusinteresserede.

klovn.gif (1460 bytes)

21. januar 2018

Bobylev i Budapest. De danskere, der var til cirkusfestivalen i Budapest, mødte en gammel bekendt: den russiske klovn Alex Bobylev. Sammen med sin daværende kone var han hos Benneweis i 2007 og 2009 og i Sverige hos Maximum i 2013 og 2014. Parret blev senere skilt, og han arbejder nu sammen med en ny ung partnerske, der dog endnu ikke helt er på niveau med ex-konen.

   

 klovn.gif (1460 bytes)

19. januar 2018

Lotte Arli fylder 80 år den 30. januar.  Kun 19 år gammel mødte Lotte Arli den flotte og charmerende malerlærling Søren Arli Hansen, og begge blev ramt af Gud Amors pil. De dannede hurtigt par, og Søren, der som 18-årig havde haft sin artistdebut i den daværende bakkekonge Frode Jensens variete "Alhambra", fik overbevist Lotte om, at tilværelsen som malerfrue ikke var nær så spændende som tilværelsen som artist. De blev gift i 1960 og skabte sammen et komisk jonglørnummer, Lott and Arli. Parret optrådte også med en melange-akt. Derudover arbejdede Søren som hvid klovn og Lotte som tankelæser under navnet Madame Zarina. Med numre som disse optrådte Søren og Lotte i en række cirkus, herunder Cirkus Moreno (blandt andet 1957,1960 og 1965) og Cirkus Arena (blandt andet i 1963 og 1964 og – sammen med sønnen Martin – i 1969 med indianernummeret Dakotas).

Lotte Arli. Foto Rud Kofoed / Ajour Press

Som mange artistpar drømte Lotte og Søren om at få deres eget cirkus. Det skulle ikke være verdens største cirkus, men et lille cirkus med intim kontakt til publikum og med atmosfære som i gamle dage. I 1971 gik drømmen i opfyldelse, da de åbnede Cirkus Arli i et lille 1-mastet telt, som de selv havde syet. De byggede også selv bænke, manege, ridegang og facade. Personalet bestod af Søren, Lotte og deres søn Martin. De første to sæsoner tilbragte Cirkus Arli i Jyllands Mini-Zoo i Haustrup. Siden 1973 har Cirkus Arli turneret på Sjælland med Faxe Ladeplads som det sydligste punkt med familievenlige forestillinger udført af familien Arli selv bistået af et par udenlandske artister, som altid af god kvalitet. Det lille cirkus fik hurtigt succes og har fastholdt konceptet om at det skal være småt, men godt.

Efter Søren Arlis død i 2011 fortsatte Lotte Arli driften af det lille cirkus i tæt og godt samarbejde med sønnen og svigerdatteren Martin og Bettina Arli, som i dag står som ejere af det lille cirkus.

Lige fra dag et har Lotte siddet i billetvognen. Og sådan skal det være: mange føler, at en Arli-forestilling vil være helt forkert, hvis man ikke har købt sine billetter hos Lotte. I dag er der dog flere og flere, som køber billetterne over nettet. Det passer Lotte godt, for så er arbejdet i kassen ikke så stresset, som da der var lange køer. Trods de 80 år er der ikke planer om, at Lotte stopper med at passe kassevognen. Som sønnen Martin siger: ”Mor må gerne gå på pension, bare hun stadig passer sit arbejde!”.

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2018

Cirkus Maximum holder pause i 2018. Rygterne har længe verseret. Og nu er de bekræftet: Sveriges største cirkus, Cirkus Maximum, tager ikke på turne i år. Ejeren Bengt Källquist vælger at holde en pause og "lade batterierne op" og finde et nyt koncept for den måde, han vil drive cirkus på. Klik her for at se videoklip, hvor han fortæller om sin beslutning og baggrunden for den.

Bengt Källquist (født 1958) startede sit cirkus i 1983 under navnet Cirkus Minimum og med et telt med plads til 400 tilskuere. Hans cirkus voksede og skiftede navn til cirkus Maximum. I hans seneste telt var der plads til 1.400 tilskuere. Han præsenterede altid en international forestilling af høj kvalitet, ofte med de samme artister som danskerne oplevede hos Benneweis og nordmændene hos Merano.

Cirkus Maximum er det femte store nordiske cirkus, som inden for de seneste år er stoppet eller har valgt at holde pause. Norske Cirkus Merano stoppede efter sæson 2014. Cirkus Benneweis efter sæson 2015. Cirkus Dannebrog og svenske Cirkus Scott efter sæson 2016.

Bortset fra helt små cirkus bliver de eneste cirkus i Sverige i den kommende sæson Cirkus Brazil Jack og Cirkus Olympia.

Der fremsættes i nær fremtid forslag i den svenske rigsdag om at forbyde elefanter og søløver i cirkus. Mærkværdigt i betragtning af, at ingen svenske cirkus har vist sådanne numre siden 2013 og at ingen af dem har planer om at gøre det igen.

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2018

Cirkusfestival i Budapest. Verdens fornemste cirkusfestival er utvivlsomt den i Monte Carlo. Festivalerne i Budapest og Massy kan slås om andenpladsen. I hvert fald i år var der flere af cirkusverdenens "sværvægtere" blandt jurymedlemmerne i Budapest end i Massy. Sidstnævnte havde forresten danske Isabella Enoch blandt jurymedlemmerne.

Den 12. internationale cirkusfestival i Budapest blev afholdt i dagene 8. til 14. januar. Det artistiske niveau var særdeles højt og klart bedre end i 2016 (festivalen holdes kun i lige år). Der var ingen danske artister med i forestillingerne, men derimod mange danske gæster. Herunder 18 på en tur, arrangeret af Brianos Cirkusrejser. På billedet ses nogle af Brianos gæster. Der var også flere danskere, som på egen hånd var rejst til Budapest.

Her ses størstedelen af Brianos gruppe: set fra venstre Bent Soelberg, Jørgen Lorenzen, Cindy Binau Nielsen, Sonja Soelberg, Britta Thanning Olsen, Kim Thanning Olsen, Irene Thierry, Daniel Dimitrijevic ("Danilo"), Camilla Frimann, Ole S. Hansen (næsten skjult), Frank Thierry, René Mønster Baldoni, Marc Thierry Deleuran (næsten skjult), Lasse Nørager (”Bonbon”), Briano Behrendt og Julia Myllykangas

Alle festivalens forestillinger blev indledt af Florian Richter og hans søn Kevin med et hestenummer: først elegant skoleridt og så Ungarsk Kurer (også kaldet Sct. Petersborg kurer) med hele 20 heste ud over de to, rytteren stod på. Det flotteste og mest imponerende hestenummer, jeg har set siden Schumann stoppede i Cirkusbygningen i 1969. Klik her for at se et foto- og videoklip fra nummeret. Da jeg viste Diana Benneweis videoklippet havde hun følgende kommentar: ”Ja men, du godeste! Hold da helt kæft, godt man ikke er 20 mere... Flot! Flot og mere flot! For en gammel hesteelsker er det alene næsten turen værd”. (Diana var ikke i Budapest)

   

Florian og Kevin Richter viste et imponerende hestenummer. De deltog ikke i konkurrencen om priser.

Der var to indledningsnumre, som ikke deltog i konkurrencen. Ud over Richters var det de ungarske håndstandsakrobater Rippel Bros., som optrådte på en platform der hang ned fra cirkuskuplen, elegant flankeret af elever fra Rippel Bros. Academy.

Ud over en række særpriser blev der uddelt følgende priser:

Guld til Nomuna Troupe (springbræt og håndvoltige) og Chinese National Acrobat Troupe (diabolo og jonglering med paraplyer). Sølv til Andrejs Fjodorovs (duer og hund), Duo Funcoholics (pole) og klovnetrioen Without Socks. Bronze til jongløren Stanislav Vysotskyi, the Vodyanik Group (luftnummer med en mand og fem kvinder), Duo Solys samt pole-duoen Adam Fehér og Benjamin Kassai.

   

Guldvinderne Chinese National Acrobat Troupe viste to numre: et hvor de jonglerede med paraplyer og et med diabolo. Nummeret med paraplyerne blev indledt med af artisterne dannede en menneskelig lotusblomst

Der var også guld til Nomuna-truppen fra Mongoliet. De viste to numre: springbræt og håndvoltige.

Duernes herre Andrejs Fjodorvs fra Letland startede sin internationale karriere hos Einar Trie i Cirkus Charlie. Han fik sit gennembrud hos Cirkus Arli i 2008, hvor udenlandske cirkusdirektører så ham og spottede hans helt enestående talent. I 2015 var han i det svenske Cirkus Maximum. Sølvmedaljen i Budapest er hans hidtil fornemste udmærkelse. En deltagelse i Monte Carlo-festivalen for nogle år siden gav "kun" en særpris.

Victoria og Konstantin fra Duo Funcolics viste et fremragende nummer i pole. De kommer fra Rusland. De blev belønnet med en sølvmedalje.

   

Det er sjældent at klovne løber af med en af de fornemme priser. Men det skete i år, hvor de 3 unger russere som kalder sig Without Socks fik en velfortjent sølvmedalje. De have fire fine og helt originale entreer. I den første opførte et kamera med selvudløser ikke helt, som de havde forventet. I den næste havde de sjov med et gulv, som spillede, når de steppede på det. I den tredje var to af klovnerne myg i kamp med den tredje klovn. Deres fjerde og sidste entre var en moderne musikalsk entre. Det ville være herligt, hvis Cirkus Arena ved lejlighed giver Jimmy Folco orlov og i stedet præsentere os for Without Socks.

Der var bronze til Stanislav Vysotskyi, der blandt andet bruger vrist og skinneben som afsæt for jonglering (ikke vist på foto) – noget jeg aldrig før har set.

Der var bronze til Vodyanik-truppen fra Rusland for et udsædvanligt og spektakulært luftnummer

   

Den fransk-cubanske håndstandsduo Duo Solys, som danskerne oplevede i Zirkus Nemo i 2016, fik en velfortjent bronzemedalje ved den netop afsluttede cirkusfestival i Budapest. Danskerne kan glæde sig til at gense Duo Solys i den kommende Nemo-forestilling.

Adam & Benjamin kommer fra Ungarn, og de fik bronze for deres nummer i pole.

Nedenfor fotos af et par andre numre, som er værd at nævne:

Bazan Sisters viste flot håndstand/hånd-til-hånd. De kommer fra Brasilien

Hametov family fra Usbekistan bestod af far, mor og en lille søn. De lavede et flot nummer i strapater (aerial straps). Der var dog ikke alle der brød sig om, at de tog deres lille søn med op i luften, og det kan nemt have kostet dem en medalje.

Fra finalen ved B-forestillingen

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2018

Ny cirkusrejse til Budapest. Brian ”Briano” Behrendt, som lige har haft 17 gæster med til cirkusfestival i Budapest og nu er på vej med andre gæster til festivalen i Monte Carlo arranger også en forårstur til Budapest. Han skriver:

Cirkusrejse til Budapest marts 2018      

Jeg har flere gange med succes hjulpet gæster, som gerne vil på cirkusrejser i Europa, med praktiske ting såsom hotelbooking, billetkøb m.v.                                                                             

På marts-rejsen til Budepest bliver der afgang fra København den 15. mrts om med Norwegian og hjemrejse  den 18. marts med Ryanair. Du skal selv booke fly.                                                                                                                                                       

Vi skal se premieren på Richter-familiens cirkus, hvor man i 2018 bl.a. møder Caselly familien, klovnen Don Christian kendt fra Benneweis og Cirkusland Martin Lacey jr.’s rovdyrgruppe præsenteret af Raffo samt jongløren fra Kina Yoyo. I bygningen skal vi bl.a. se Steven Pedersen med søløverne og meget andet som Ikke er offentliggjort.

Det bliver en rejse med hotel inkl. morgenmadsbuffet og cirkusbilletter. Hotellet ligger centralt i forhold til cirkusbygningen, og der er bad og toilet på værelserne. Bus – metro næsten til cirkus.

Pris er pt. for enkeltværelse, cirkusbilletter til 2 forestillinger og tranfer T/R fra lufthavnen  1.800 kr. Ved overnatning i dobbeltværelse er prisen 2400 kr. pr. par. Hertil kommer prisen for fly. Med i prisen er frokostbuffet med drikkevarer fredag.

Hotellet kan opkræve en byskat ved hjemrejse. Denne er for deltagernes egen regning. For tiden ca. 1 euro pr døgn pr. person.

Cirkusbilletter gode pladser hvis I booker og betaler inden 1. februar 2018.                                          

Interesseret: så ring til Briano på tlf. 22 59 50 46

klovn.gif (1460 bytes)

14. januar 2018

Norske Cirkus Minimax stopper. Direktør Carl-André Hjelvik fra det lille norske Cirkus Minimax har besluttet sig til at stoppe. Han skriver:

Cirkus Minimax legger ned! Vi har dessverre besluttet å legge ned vårt minicirkus inntil videre. Grunnen er stadig økte utgifter og at det er vanskeligere å drive cirkus. Vi ønsker med dette å takke alle som har støttet oss i disse fem sesongene! Det har vært mye glede disse årene, men også en god del slit for å komme ut på veien i gledens tjeneste. Vi takker også alle artistene som har vært innom oss, og ikke mist vårt fantastiske publikum! Vi kommer kanskje tilbake igjen en gang i fremtiden.

Cirkus Minimax holdt pause i 2017. Og nu er det altså helt slut.

Cirkus Minimax 2016, hvor personalet bestod af Carl-André Hjelvik, klovnen Don Carlos, Ingrid Lone og Oliver Berdino.

Eneste cirkus i Norge i år bliver så det store Cirkus Arnardo og det mellemstore Cirkus Agora.

klovn.gif (1460 bytes)

9. januar 2018

Marianne Deleuran med i Danmark har talent. Det populære TV program starter en ny sæson op og sender første udsendelse 20. januar kl. 20.00 på TV2. Cirkusdirektør Marianne Deleuran og puddelhunden Bobby, begge fra Cirkus Mascot, er klar til audition. Følg med fra 20. januar og de følgende lørdage og se, hvordan det går dem.

Marianne Deleuran og Bobby er klar til audition. Foto: Cirkus Mascot

Dommerpanelet består i år af veteranerne Jarl Friis-Mikkelsen, Peter Frödin og Cecilie Lassen og debutanten som dommer Thomas Buttenschøn.

klovn.gif (1460 bytes)

9. januar 2018

Cirkus Big i København. Benjamin Breith skriver:

Velkommen i Cirkus Big’s nye eventyrlige lokaler på Nørrebro, hvor vi præsenterer et festligt og fornøjeligt familieshow for voksne og børn i alle aldre.

Cirkus Big startede i 1998, og har frem til 2015 haft hovedkvarter i Aarhus. Efter 18 gode år i det jyske, satte vi kursen mod København. Efter et par gode år med kontor på Østerbro, var tiden inde til et større sted, hvor vi kunne samle flere af vores

aktiviteter.

Vi har valgt Nørrebro på grund af dens mangfoldighed og det legende folkefærd, som præger bydelen. Efter at have oplevet Den Røde Plads (Nørrebrohallen) var vi

ikke i tvivl om, at vi var hjemme her. Pladsen er præget af børn, unge og ældre samt mange forskellige kulturer, som leger på kryds og tværs. Dette falder lige i vores ånd, og

derfor har vi valgt at leje kontor, lager, parkering og showroom lige ved denne plads.

Forestillingen er en comedy-galla med artisteri, trylleri, musik, jonglering og masser af klovnerier.

Vi byder på en intim oplevelse med kun 25 publikumspladser.

Oplev Klovnen Knud, Tryllekunstneren Andreas og Cirkusdirektøren Mr. Big i et show med 100% lattergaranti for både store og små.

Forestillingen er egnet for 3-12 årige + deres familie. (De voksne kommer naturligvis OGSÅ til at grine!)

Praktiske oplysninger

Forestillinger: 27. januar, 3. februar og 3. marts, alle dage kl. 11.00 + 13.00 + 15.00

Entré: 95 Kr. Pr. Person. Der kan købes billetter i forsalg på Billetto. Billetsalg i døren 30 min. før hver forestilling. Vi tager kontant, MobilePay og Visa-/Mastercard.

Adresse: Cirkus Big, Esromgade 15, opg. 2, 2 sal, lokale 2202, 2200 Kbh. N.

klovn.gif (1460 bytes)

5. januar 2018

Danske cirkus i 2018. Her er en oversigt i alfabetisk rækkefølge over de cirkus, som turnerer i 2018, samt en oversigt over optrædende i det enkelte cirkus. Mange af artistnavnene har før været nævnt her på siden.

Cirkus Arena: Landspremiere på Bellahøj den 28. marts. Forestillingen præsenteres af Patrick Berdino og rapperen Clemens. De medvirkende artister er Laszlo Simet og hans astronauter med deres Giant Semaphore, trapezakrobaten Alexander Lichner,

jongløren Juan Pablo Martinez, Pat Harrison og hans hot dogs, Laura Berdino med araberhingste, fodjongløren (antipodisten) Jan Navratil, Zhang Fan på slap line, Charmaine Berdino med spanske heste, klovnen Jimmy Folco, Rudi Althoff med Cirkus Arenas elefanter, Trio Angelis med russisk barre samt artister fra Bingo-truppen.

Cirkus Arli: landspremiere 1. april i Fløng. Blandt de medvirkende er ud over medlemmer af familien Arli Francesco Fratellini og Sarah Florees, begge med andre numre end i 2016 og 2017. Yderligere artistnavne er endnu ikke offentliggjort.

Martino & Co. Arkivfoto fra 2017

Cirkus Baldoni: landspremiere medio marts i Lyngby. Ud over direktøren René Mønster Baldoni og klovnen Danilo og hans kæreste Cindy medvirker illusionisten Kim Kenneth, Jessica Caveagna med sabelbalance, akrobaterne Mombasa Boys (med andre numre end i 2017), Kaya Janacek med rola rola, kaskadøren Freddi Steckel samt den musikalske klovn Eddie Janacek.

René Mønster Baldoni og løven Leonardo er et uundværligt indslag i Baldonis forestillinger. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Cirkus Krone: Premieredato ikke oplyst. Ud over Irene Thierry og klovnen Allando er navne på medvirkende endnu ikke offentliggjort.

I Cirkus Krone kan du blandt andet møde den elskelige klovn Allando

Cirkus Mascot: landspremiere 28. marts i Roslev. Ud over medlemmer af familierne Deluran og klovnen Gulio og hans familie er navnene på de medvirkende endnu ikke offentliggjort.

Marianne Deleuran og hende vovser er et uundværligt indslag i en Mascot-forestilling

Zirkus Nemo: landspremiere 18. april i Horsens. I forestillingen medvirker Søren Østergaard, håndstandsduoen Duo Solys, hula hop-stjernen Geraldine Philadelphia, superjongløren Mario Berousek og dukkeførerduoen Cabaret Decadanse.

Duo Solys er tilbage hos Nemo efter en sæson i svenske Cirkus Maximum

Cirkus Trapez: premieredato ikke oplyst. I forestillingen medvirker tre medlemmer af familien Chaves: klovnen Angelo Chaves, luftartisten Erica Chaves og rola rola akrobaten Kevin Chaves. Yderligere medvirker antipodisten Nathalie Enoch. Desuden optræder Bernhard Kaselowsky med sin elefant Ramboline samt med frieserheste, ponyer og æsler. Orkester under ledelse af Tino Aaby. Forestillingen præsenteres af den syngende sprechstallmeister Mathilde Gormsen.

Cirkus Trapez og Cirkus Arena er de to eneste cirkus i Norden, som fortsat har elefanter med i forestillingen. Hos Arena er der tre elefanter, hos Trapez en, som her ses sammen med sin ejer Bernhard Kaselowsky,

klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2018

DUBAL - Danske Ungdoms- og Børne- Artisters Landsforening, fortæller i et nyhedsbrev, at 10 nye cirkusklubber har set dagens lys i 2017, og endnu flere er på vej. Nordea-fonden bevilgede sidste år 3,86 millioner til at etablere nye cirkusklubber i Danmark, og DUBAL er i gang med projekter i flere danske kommuner. Målet er at der i løbet af de næste tre år skal etableres mindst 20 nye klubber rundt i landet. Med udgangen af 2017 var 23 cirkusklubber medlem af DUBAL. Se mere om DUBAL på www.dubal.dk og på deres facebook-side.

Dejligt at flere og flere børn og unge gennem cirkusklubberne får en sund og meningsfuld fritid. Alle oplever på den måde, at cirkus er noget godt, sjovt og positivt, og enkelte ender måske som artister.

klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2018

Nycirkuskompagniet GLiMT skriver i et nyhedsbrev:

GLiMT siger 1000 tak for et vildt jubilæumsår og ønsker et brag af et nytår!

GLiMT har i år 15 års jubilæum. Og selvom vi har haft fødselsdag har vi ikke ligget på den lade side.

I løbet af året har vi har haft premiere på tre forestillinger, repremiere på en fjerde og turné med en femte. Vi har samlet spillet 78 forestillinger på turné og hjemme i Tårnby - og 5.279 mennesker har i løbet af året været inde og se en GLiMT forestilling.

Fra GLiMTs forestillig Kran på Kastrup havn. Forestillingen spillede hen over 2 dage og blev iflg. GLiMT set af over 750 mennesker

Derudover har vi undervist workshops, vi har undervist valgfag i nycirkus i samarbejde med Tårnby Ungdomsskole, og vi har taget hul på et helt nyt undervisningsprojekt, der hedder Viden i Kroppen.

Det har været travlt, og spændende - og vi glæder os usigeligt meget til at fortsætte arbejdet i 2018!

GLiMT blev skabt i 2002 af Lars Lindegaard Gregersen og Camila Sarrazin. Du kan læse mere om GLiMT og om deres forskellige projekter her: www.glimt.info/da

Ingen danske cirkus vil finde et årligt tilskuerantal på 5.279 tilfredsstillende. GLiMTs forestillinger finansieres da heller ikke af entreindtægter, men gennem salg af forestillinger og tilskud af offentlige midler.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2018

Bejublad julcirkus i Schwerin! Martin Lasson Berglund skriver:

Strax innan nyår begav jag och cirkusvännen Uno Karlsson, oss till Schwerin för att titta på julcirkusen där. Tyvärr finns de stora julcirkusarna bara nere i södra Tyskland med något undantag.

Vi blev båda positivt överraskade när det gäller programmet och helheten. Det är familjen Huppertz som satt samman produktionen och man har engagerat ett par artister av god klass, bla. truppen Federovi som reste med Cirkus Brazil Jack för ett par år sedan. (2011)

Man hade rest ett stort vitt förtält med vacker juldekoration med flera små bodar som sålde bratwurst, glögg och mandlar. Dessutom hade man tryckt program som fanns till försäljning. Programmet bjöd på följande:

Truppen Federovi på trampoline och räckakrobatik fr Ukraina. Miss Joana i luftakrobatik och hästdressyr fr Tyskland

Medlemmer af Federovi-truppen i trampolin. Alle fotos: Martin Lasson Berglund

Michael Badehose- tempojongör från Prag

Togni Brothers- jonglering med fötterna med varandra, från Italien

Togni Bros

Andy Ortmann- exotisk djurtablå från Cirkus Rolina i Tyskland (det är osäkert om detta nummer kommer att åka med till Rostock pga platsen är för liten för deras stalltält)

   

Andy Ortmann med exoter og zebraer

Clownerna Giuseppe, Gonzales och Charly - från Tyskland och skaparna av produktionen

Henry Quaiser- mastakrobatik, styrka och smidighet i ett, från Tyskland

Henry Quaiser i pole

Robin Lauenburger med sina ponnyhästar och stora hästar från Tyskland

Välspelande liveorkester- det fanns två familjemedlemmar som spelade hela tiden men under föreställningen fylldes det på med andra familjemedlemmar och som mest var dom 7 man stark. Dessutom var det mycket bra musik som spelades, ofta utan noter!

Ljussättningen vill jag också berömma då det var imponerande att se en sådan liten cirkus med ett sånt fantastiskt ljus som skulle kunna höra hemma på Cirkus Krone i Tyskland. Dessutom ett stort plus för det höga tempot i föreställningen. Jag kan förstå att ryktet spridit sig om att det är show man ska se då det rådit biljettrusning och föreställningen vi såg var utsåld, likaså kvällsföreställningen.

I Schwerin spelar dom tills den 3 december och sen flyttar cirkusen till Rostock där de spelar i ungefär 2 veckor.

Nu finns det ett unikt tillfälle att följa med på en dagstur och se föreställningen i Rostock den 27/1. Biljetter kan köpas av mig i förväg.

Anmälan och betalning senast 14/1, det finns möjlighet att hoppa i Kastrup vid fd Hilton hotell i Danmark.

Martin Lasson Berglund E-post antilop80@hotmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2018

DET SKER I PARIS – Cirque PINDER presenterar ett gott familje-program med allt det som en familj med barn, små som större - kan önska sig:

RINGMASTER, i Frankrike kallad MR LOYAL leder publiken genom programmet:

SOPHIE EDELSTEIN har agerat som regissör, men vi saknade hennes storartade illusions-show med fem acrobatic dancers. Vi saknade också PINDER'S elefanter.

SANDRO MONTEZ framför säkert och med mæstria 6 siberiska kameler, 6 åsnor /æsler/ 2 zebror, 3 vackra hästar och - senare i programmet - ett muntert nummer med 6 hundar som villigt utför konststycken som är naturliga för dem.

SANDRO MONTEZ © Cirque Pinder

ZDENEK POLACH är ytterligt snabb tempo-jonglör, som behärskar - 7 bollar!

Zdenek Polach © Cirque Pinder

SWING URBANO /Eri och CARLOS/  utför hisnande akrobatik i kinesisk mast.

Swing Urbano © Cirque Pinder

FREDERIC EDELSTEIN framför sina 12 lejon/   lever/  2 hannar, 10 honor/, vita, vackra och lydiga - med brio.

Frederic Edelstein © Cirque Pinder

Under nedmontering av den cirkelrunda buren - ser vi VALERIY i vertikalt rep, ett nummer annars mest gjort av kvinnliga artister.

CLOWNS RAMPINS utför den kända skechen "LILLE BI, GIV MIG HONUNG/HONNING/   mot bakgrund av en mycket vacker och smakfull dekor.

Clowns Rampins © Cirque Pinder

TROUPE HABANA, är föreställningens höjdpunkt - dels ett räcknummer som utföres på samma höjd som flygande trapets, sedan i ett nummer med RYSKA GUNGAN, där dessa cubanska akrobater slungas högt upp - för att landa dels på "madrass" dels i toppen på en perch-stång, jag bemärkte särskilt den enda kvinnliga akrobatens prestationer!!

Cirque Pinder är i Paris fram till 21 januari

Cirque Pinder spiller i et gigantisk telt med plads til 5.000 publikummer. Det nuværende telt er fra 2017. I modsætning til tyske Cirkus Krone, der har et ovalt telt, har Pinder et rundt telt, og det gør, at der er langt fra sidste gradin-række og til manegen. Måske af denne grund har Pinder flere TV-skærme opsat i teltet, hvor man kan se, hvad der foregår i manegen.

DET SKER I PARIS!!!

Se mer: www.cirquepinder.com - på franska, en google-översättning kan hjälpa.

Plats:  PELOUSE DE REUILLY, metro Porte Doree, 75012 Paris.

........................   reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2018

Cirkus i Danmark 2017 på CD-rom. Hvis du er interesseret, kan du mod at betale forsendelsesomkostningerne lige som tidligere år få en CD-rom indeholdende alt det, som blev lagt på nyhedssiden og kalendersiden i 2017 samt en oversigt over optrædende i danske cirkus m.v. i 2017. CD’en indeholder også de årlige nyhedsoversigter fra 2000 og fremefter.

Send mig en e-mail, hvis du ønsker at modtage en kopi af CD-rommen.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2018

Hjemmesiden Cirkus i Danmark har haft knap 34.500 hits (besøg) i 2017. Tælleren kan ses nederst på den første side (den, hvor du vælger sprog). Tælleren registrerer ikke skift mellem de enkelte undersider eller deep-links til siden. Som tidligere år har besøgstallet været højst i cirkussæsonen.

Siden har mange læsere, som besøger den en eller flere gange om måneden. Adskillige hver weekend, fordi siden med nyheder normalt opdateres hver lørdag. Til de faste læsere kommer et stort antal, som i anden forbindelse falder over siden, herunder journalister, som foretager research. På nyhedssiden bringer jeg nyt fra den danske cirkusverden, herunder om danske artisters optræden i udlandet. Jeg omtaler også cirkus i nabolandene Sverige og Norge. Siden november 2006 har jeg tillige bragt omtale af cirkus i Paris, skrevet af min trofaste korrespondent Zarro Zarro. En særlig sidste-nyt side opdateres, hvis der er særlige nyheder siden seneste ugeopdateringer. Kalendersiden opdateres dagligt, hvis der er ændringer.

Ud over nyhedssiden og kalendersiden indeholder Cirkus i Danmark sider med historiske fakta om de enkelt danske cirkus, om cirkussamlinger og museer, om cirkuslitteratur på de skandinaviske sprog, om danske cirkusfamilier og om foreninger for cirkusinteresserede. Derudover findes der en underside med lidt længere artikler om cirkus. Klik her for at finde links til de omtalte undersider (findes et stykke nede på den side, der kommer frem).

 klovn.gif (1460 bytes)

Tilbage til forsiden