Ældre nyheder fra 2024

28. juni 2024

Den Danske Cirkuspris 2024 uddeles i år torsdag den 15. august. Stedet er som tidligere år Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. Ud over hædersprisen Den Danske Cirkuspris uddeles der en talentpris, en pris til årets bedste nummer samt en indsatspris. Prisuddelingen finder sted kl.10 eller kl. 11 – endeligt klokkeslæt afhænger af Kulturmisterens kalender. Prisuddelingen er altid en festlig begivenhed. Alle er velkomne.

Prisjuryen nominerer 3 numre til talentprisen og 3 numre til prisen til årets bedste nummer. Prisjuryen er i fuld gang med at besøge de danske cirkus, og juryformanden Ole Simonsen håber at kunne offentliggøre nomineringerne 20. juli.

klovn.gif (1460 bytes)

28. juni 2024

Cirkusland sommer 2024. Cirkusland, der ligger i Cirkus Arenas vinterkvarter i Årslev ved Slagelse, skriver:

CIRKUSLAND ÅBNER FRA 29. JUNI - hver dag i sommerferien. Leg i legelandet, se trylleshow, prøv forlystelser, træn med artister og se sommerens nye cirkusforestilling – oplevelser venter for hele familien, når Cirkusland i Slagelse slår dørene op.

Billetpris: 179 kr. (Børn under 2 år er gratis)

Når entréen er betalt, er alle aktiviteter, forlystelser, shows og parkering gratis.

ÅBNINGSDAGE: Sommerferien, 29. juni - 10. august. Dagligt kl. 10 - 16.

En længeventet drøm har været at få lagt fliser på udearealet i Cirkusland. På lørdag indvier vi den nye flisebelagte forplads, hvor du bl.a. kan prøve den nye rutsjebane COLORADO EXPRESS og RADIOBILERNE.

Det har løftet hele området, og vi glæder os til at præsentere det for jer.

Her er en oversigt over de daglige shows. Ændringer kan forekomme.

TRYLLESHOW KL. 12

Magikeren Christofer har tricks og mirakler i ærmet i hans imponerende og spektakulære trylleshow.

BØRNESHOW KL 13.15

Suzanne Berdino og hendes firbenede venner underholder med en fortryllende forestilling i børnehøjde, der vil få alles hjerter til at smelte. Det foregår på Lille scene.

CIRKUS LANDINO KL. 15:15:

En vaskeægte cirkusforestilling med artister og dyr. Oplev hunde, grise, geder, imponerende balance, utrolige luftnumre og meget mere.

Alle fotos pressefotos fra Cirkusland.

Adresse: Årslevvej 6, 4200 Slagelse

klovn.gif (1460 bytes)

26. juni 2024

Cirkus i Madsbyparken - Et mini show for hele familien. Cirkus Trapez skriver:

Traditionen tro kommer Cirkus Trapez til Madsbyparken i Fredericia med en magisk, hyggelig og eventyrlig cirkusforestilling i sommerferien. Årets forestilling i Madsbyparken byder på et super flot og spændende program for hele familien.

Forestillingen byder på højtflyvende diabolo’er, fantastisk jonglering, et imponerende rulleskøjtenummer, smukke luftnumre, comedy, illusioner, dans og meget mere.

Blandt de optrædende i Madsbyparken er jongløren og multiartisten David Enoch Sosman, der også præsenterer forestillingen

Både børn, unge og voksne vil med garanti få en uforglemmelig oplevelse med vores forestilling 2024, som vil være både fascinerende og hylende morsom, samt super spændende med masser af gys.

Vi ses i Madsbyparken til en hyggelig cirkusoplevelse.

Forestillingen foregår i vores cirkustelt ved søen i Madsbyparken i perioden 6. juli til 4.august. Varighed: 1 time

Teltet i Madsbyparken

klovn.gif (1460 bytes)

25. juni 2024

En glad Kaya Janacek, som sidste år modtog talentprisen fra Den Danske Cirkuspris, fortæller at han skal med til den prestigefyldte European Youth Circus Festival. Den afholdes i dagene 31. oktober til 3. november.  Foto: Jacob Boas Leitisstein

klovn.gif (1460 bytes)

25. juni 2024

Gæsteartist hos Cirkus Solvej. De bærende kræfter i det lille Cirkus Solvej er den unge Victor Høeg Abrahamsen og multiartisten Zora Nikodemova. I år har de valgt at have en gæsteartist med i forestillingerne. Fra 24. juli til 2. august er det bugtaleren Preben Palsgård. De offentliggør senere navnene på andre gæsteartister.

Preben Palsgård er en af veteranerne i dansk showbusiness. Han havde sin professionelle debut i 1971, men blev først rigtig kendt, da han medvirkede i "TV I TELTET" i 1981. Her optrådte han for første gang med den talende sko. Han har gennem årene optrådt i en lang række cirkus og varieteer samt medvirket i flere revyer og er en af Danmarks bedste bugtalere. Foto: Jacob Boas Leitisstein

klovn.gif (1460 bytes)

25. juni 2024

Magiske Sommerdage. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

Kan man løfte en hest med tænderne? Tør du gå på line? Kan man lave en klovn ud af en wc-rulle? Det og meget mere kan du finde ud af på Cirkusmuseet, hvor vi hele juli byder på sjove aktiviteter for hele familien.

Leg cirkusartist for en dag

Fra søndag til torsdag i uge 27-31 kan du teste dine talenter som cirkusartist, når vi inviterer til Cirkusleg kl. 11-13. Mulighederne er mange, og du kan bl.a. afprøve din balance på linen, din styrke i trapezen eller dine evne til at jonglere. Vores kyndige cirkusinstruktør vil i hele tidsrummet stå klar i cirkussalen med inspiration og vejledning til store som små.

Hør sjove historier om cirkus

I udstillingen kan hele familien gå på opdagelse blandt forunderlige rekvisitter og smukke kostumer fra nogle af de største cirkusartister igennem tiden og finde ud af, om man virkelig kan løfte en hest med tænderne. Undervejs kan I via skærme høre bugtaleren Peter Nørgaard fortælle sjove historier om cirkus i samarbejde med sin frække hund Charlie.

Tag på skattejagt og slip fantasien løs

Vil du gå på opdagelse på museet på en anderledes måde, kan du ta’ en cirkusjagt med rundt i udstillingen. Når du har løst gåden, kan du hjælpe med at trylle en præmie frem som belønning for din indsats. På museets 2. sal har vi sommeren over indrettet et kreativt værksted, hvor fantasien kan slippes løs i arbejdet med at lave cirkusfigurer, collager og hatte af alt fra wc-ruller og gamle cirkusplakater til tyl og æggebakker.

Trænger du til at puste ud, kan du nyde din madpakke i vores gårdhave i skyggen fra de store lindetræer. Det er også muligt at købe økologisk is, snacks og forskellige varme og kolde drikkevarer i museumsbutikken.

Der er altså masser at tage sig til hos os, hvis I vil have en sjov og spændende oplevelse i sommerferien. Adgangsbilletter kan enten købes på museet eller online via cirkusmuseet.dk. Åbent søndag til torsdag 10-15

 klovn.gif (1460 bytes) 

21. juni 2024

Aarhus Festuges Internationale Natcabaret finder i år sted i dagene 30. august - 7. september. Begge dage inklusive. Stedet er som det har været de seneste år teaterhuset Hermans i Tivoli Friheden. Aarhus Festuge skriver:

En af Aarhus Festuges traditionsrige højdepunkter er tilbage med verdensklasseunderholdning inden for magi, komik og artisteri. Det bliver intet mindre end "MAGNIFICENT" med bl.a. populære artister fra 'America's Got Talent'.

Siden 1997 har den Internationale Natcabaret kastet et magisk støv over Aarhus Festuge med et originalt show fuld af poesi, magi, komik og artisteri af højeste internationale klasse. Og showet i år er ingen undtagelse. Det har passende fået undertitlen 'Mind the Magnificent'.

"Det bliver en utrolig, exceptionel og både spændende og anderledes Natcabaret på højeste niveau, som jeg glæder mig helt vildt til at præsentere for publikum," siger Henrik Mortensen, der i sin mangeårige rolle som kunstnerisk konsulent på Natcabareten har udvalgt årets artister.

SWEET DARKNESS

Oplev fantastiske akrobatiske luftnumre, som man ikke har set magen til tidligere, når Anne-Charlotte Joguet og Héléne Kolessnikow optræder højt oppe under taget i Hermans.

LES VITAMINES

Oplev en fantastisk portion gak og galgenhumor, når Cebastien Tardif og Jean-Francois Faber danser ballet med store træningsbolde eller præsterer en både slagkraftig og underholdende omgang bokseakrobatik.

WINSTON FUENMAYOR

Oplev en prisvindende og fornyende magiker, når Fuenmayor krydrer overlegen tryllekunst med et visuelt højdramatisk show. Ikke uden grund fik Winston Fuenmayor publikum til at falde bagover af beundring, da han optrådte i ’America’s Got Talent’, hvor dommer Simon Cowell var klar til at give Fuenmayor sit eget soloshow i Las Vegas. 

Winston Fuenmayor fra Venezuela har henrykket publikum til 'America's Got Talent' med sine overlegne og højdramatiske korttricks. Nu er turen kommet til Aarhus og International Natcabaret. Pressefoto fra Aarhus Festuge

JAN VAN DYKE

En bunderfaren komiker, som underholder med sit både musikalske og kugleskøre nummer, hvor alt, der kan gå galt, går galt. Jan Van Dyke har optrådt med nummeret på de største scener, og du kan forberede lattermusklerne – de kommer på arbejde!

PHILLIP HUBER

Oplev et show med store marionetdukker i enestående samspil med musik. Huber er en anerkendt marionetmester, og du glemmer som publikum helt, at det ”bare” er dukker, når først Huber og dukkerne begynder at performe.

TYRONE LANER & MARGO TSAROVA

Glæd dig til en optræden med drama for alle pengene med en kombination af knivkastning og passioneret dans. Parret har optrådt over det meste af verden og har bl.a. medvirket i semifinalen i både ”American Got Talent” og i ”Britain Got Talent”.

Den italienske duo Tyrone Laner og Margo Tsarova. Pressefoto fra Aarhus Festuge

MAX WELDY

Oplev vanvittige og vanvittigt morsomme trampolinstunts, som man ikke ser i nogen danske haver. En badevippe og en trampolin er alt, hvad Weldy skal bruge for at få latter og lårklask frem hos publikum.

Max Weldy er lige fyldt 60 og er en af veteranerne i komisk trampolin. Danskerne oplevede ham første gang i Cirkus Benneweis i 1991. I 2003 var han hos Charley Kaye på Røde Kro Teater og året efter på Plænen i Tivoli. I 2010 turnerede han med Cirkus Arena. I 2011 og 2016 turnerede han med det svenske Cirkus Maximum og i 2015 med norske Cirkus Arnardo. Billedet er fra Cirkus Maximum 2011.

Under Natcabareten spiller Marc Thierrys trio, som udover Marc Thierry selv består af Jesper Daus og Jesper Gruschy.

Publikum oplever en helt særlig varietéstemning. Det er muligt at tilkøbe en tre- eller fireretters gallamiddag, som serveres inden showet.

Se nærmere på https://friheden.dk/hermans/natcabaret

klovn.gif (1460 bytes)

20. juni 2024

Fra Langeland skriver fotografen Per Krogh Petersen: Cirkus Arena besøgte som altid den smukke ø Langeland. Klik her for at se billeder fra deres telt opsætning. Der er også billeder, der er taget uden for der flotte telt lige før deres show skulle starte. Du kan også se billeder fra deres show.

klovn.gif (1460 bytes)

19. juni 2024

Nyt telt til Sirkus Jesper. Som tidligere nævnt har på siden, har det norske Sirkus Jesper fået et helt nyt telt. Sirkus Jesper er et stationært cirkus i Kristiansand Dyrepark. Dyreparken er en kombination af en zoologisk have og en forlystelsespark. Den har udviklet sig til en af de mest besøgte turistattraktioner i Norge.

Lasse ”Bonbon” Nørager fortæller, at Sirkus Jespers nye telt er 21,6 meter i diameter. Det skæve mål for nøjagtigt at få plads til en ekstra gradin-række og samtidig holde teltet mindst muligt, da cirkuspladsen er meget lille. Manegen er 8 meter i diameter, og teltet kan rumme 419 tilskuere. Kuppelhøjde er 9,5 meter. Vi regner med senere at bringe fotos fra årets forestilling, som havde premiere 15. juni.

   

       

 klovn.gif (1460 bytes)

17. juni 2024

Udstilling i manegen i Cirkusbygningen i Furuviksparken.

FuruviksBarnens Veteranförening vill gärna informera om att de kommer att arrangera en utställning i manegen i Furuviksparkens cirkusbyggnad nu i sommar vid 10 tillfällen.

Här kommer man att visa upp några av de otroliga kostymer som använts genom åren, samt rekvisita och det blir även en fotoutställning. Det blir också en ”Dröp in cirkusskola”.

Premiär till sommarens utställning blir det den 24 – 25 juni kl. 11.00 – 16.00.

Övriga öppettider i cirkusbyggnaden den 1 – 2 juli, 29 – 30 juli, 5 – 6 augusti samt 12 – 13

augusti, samtliga dagar kl.11.00 – 16.00.

Hjärtligt välkomna till Furuviksparkens cirkusbyggnad!

Furuviksparken er en forlystelsespark og zoologisk tæt ved Gävle, ca. 175 km. nord for Stockholm.

klovn.gif (1460 bytes)

13. juni 2024

Ny Facebook-side om cirkusplakater. Holder du af cirkusplakater? Så besøg Kim Thanning Olsens nye Facebook-side om Cirkusplakater.

klovn.gif (1460 bytes)

12. juni 2024

Statsstøtte til cirkus. I forbindelse med uddelingen af cirkuspriser i august sidste år udtalte kulturminister Jakob Engel-Schmidt blandt andet:

”Man kommer ind i et univers, der tryllebinder. Under teltdugen oplever man, at naturloven bliver sat ud af kraft. Cirkus er omrejsende og kommer rundt i hele landet. Begejstrer og underholder. Tak fordi I som branche giver os mulighed for som danskere at opleve cirkus i hele vores land. Jeg tænker, at der måske på Christiansborg er behov for at vi gør en lille smule mere for, at de kommende generationer også får den mulighed.” Foto: Bent Hjarbo

Nu er der sket noget: Et flertal i Folketinget har sammen med Kulturministeren vedtaget, at der skal uddeles fem millioner kroner i økonomisk håndsrækning til landets cirkusser.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Cirkus er en unik del af vores kulturarv. En kunstform og en tradition, der går mere end 150 år tilbage her i Danmark. Det er desværre også en branche, hvor flere cirkusser har måttet droppe at slå teltet op på grund af økonomiske kvaler. Flere af vores største cirkusser gennem tiden er i dag fortid. En udvikling, som jeg er ærgerlig over på kulturens og cirkusartisternes vegne. Cirkus er et originalt og samlende kulturtilbud, der kommer rundt i alle landets afkroge til stor underholdning for både børn og voksne.”

Regeringen ønsker at give syv udvalgte cirkusser en økonomisk håndsrækning i form af i alt 5 mio. kroner i driftsstøtte i 2024 fra de tilbageværende kulturelle udlodningsmidler. De syv cirkusser er Cirkus Arena, Cirkus Arli, Cirkus Baldoni, Cirkus Krone, Cirkus Mascot, Cirkus Trapez og Zirkus Nemo.

De syv cirkusser er udvalgt, fordi de alle er professionelle, traditionelle cirkusvirksomheder, der udfører turnéer i Danmark og opererer som omrejsende enheder. Af de 5 mio. kr. ydes et grundtilskud til Cirkus Krone, mens de resterende 4,8 mio. kr. fordeles til de resterende seks cirkussers i forhold til deres billetsalg i 2023.

Folketingets Finansudvalg skal godkende aktstykket, der udmønter udlodningsmidler til driftsstøtte til cirkus i 2024.

Her kan du se, hvor meget hvert cirkus i Danmark vil modtage i støtte: 

Cirkus Arena: 1,8 millioner kroner

Cirkus Baldoni: 800.000 kroner

Zirkus Nemo: 800.000 kroner

Cirkus Mascot: 600.000 kroner

Cirkus Arli: 400.000 kroner

Cirkus Trapez: 400.000 kroner

Cirkus Krone: 200.000 kroner

Klik her for at se et indslag, hvor MF Anders Kronborg fortæller om tilskuddet.

Martin Arli, som er formand flor Cirkusdirektørforeningen, udtaler:

"Jeg er glad for at alle cirkus i Danmark er blevet betænkt. Historisk er det første gang i Danmarkshistorien at traditionelt cirkus får offentlig støtte. Vi takker kulturminister Jakob Engel-Schmidt og folketingets kulturudvalg for opbakningen".

 klovn.gif (1460 bytes)

12. juni 2023

Flotte priser til unge piger fra Salling Cirkus Kids (Cirkusfabrikken). En stolt Einar Trie fortæller, at flere af de unge piger fra Salling Cirkus Kids har klaret sig flot ved udenlandske festivaler m.v. Søstrene Emily og Lise fra Kibæk ved Herning har netop deltaget i en stor artist-konkurrence i Vilnius i Litauen. Lillesøster Lise deltog i yngste kategori og fik guld med hjem til Danmark. I storesøster Emilys kategori var hun yngste deltager, og der var ingen placering til hende. Men begge har nu prøvet at konkurrere på et højt niveau mod unge dygtige unge artister fra Østeuropa. Lise er 7 år. Emily er 10 år.

Lise med sin medalje, flankeret af storesøster Emily

I december måned 2023 vandt Nicolina og Maja sølv i Litauen, og i marts måned 2024 vandt Nicolina guld i Cirkusbygningen i Budapest. Nicolina arbejder med flere cirkusdiscipliner og laver blandt andet et sejt nummer sammen med Maja, se foto. Nicolina er 13 år. Maja er 14 år. 

Unge talenter: Nicolina og Maja

 klovn.gif (1460 bytes)

11. juni 2024

Cirkus Krone. Jørgen Lorenzen var til landspremiere i Sejs 5. juni kl. 17 og skriver:

Endelig! Cirkus Krone er på landevejen igen. I nogle år har Krones sommerturne ligget stille, men alle har håbet og ventet på, at Krone atter kom ud i sommerlandet.

Cirkus med hjertet. Sådan lyder Krones slogan. Et hjerte, der banker for gøgl og artisteri. Et pulsslag, der trækker forbindelse tilbage til cirkushistorien, til den rige og spraglede kultur, der er i og omkring cirkus og markedspladserne. Og et hjerteslag, der mærkes af publikum, som fryder sig og får en ordentlig en på opleveren. Forestillingen er vel mest beregnet for børn. Men heldigvis er det sådan, at vi voksne kan glæde os sammen med børnene og suge til os af alt det, der foregår i cirkus og i børns fantasi – en fantasi, som cirkus gør til skinbarlig virkelighed lige for næsen af os. Voksne får oplevelsesfællesskab med børnene. Og både unge og gamle mærker den varme, boblende frodighed, livsglæde og hjertelighed, som stråler fra artisterne ud over pistekanten.

Cirkusdirektør Frank Thierry i hopla uden for sit telt. Foto stillet til rådighed af Cirkus Krone

Krone har valgt en forestilling, der varer en time. Sikkert klogt, for efter en time kan små børn ikke rumme mere. Og forhåbentlig giver turneen mulighed for, at børnehaver, hjemmeplejere og skoleklasser kan strømme til – i formiddagstimerne. For at livsformen ikke bliver for stressende, har Krone lagt flere hviledage ind mellem de enkelte byer, som Krone planlægger at besøge.

Klovnen Allando er ledefigur. På sin stille, rolige facon får han fat i børnene. Han er langsom, afventende, nærmest tøvende som en god klovn ofte kan være. Men hele tiden med et uudtalt spørgsmål ud mod børnene: hvad skal jeg gøre? Hvad er det dog, der sker omkring mig? Der bliver plads og tid til at få latteren udløst, men også plads til forventning: hvad finder han nu på?

Allando. Foto Anny Schaldemose

Efter Allandos første entre, hvor han bliver drillet af en kanin i en skraldespand, kommer en stor overraskelse. Efter utallige opfordringer var det lykkedes at få Sejs pigegarde til at gæsteoptræde. Den skarpe iagttager ser dog, at der bag komiske maskeringer gemmer sig Frank, Irene og Allando og en kvindelig artist.

Og endnu en overraskelse i næste nummer: artisten Oleksandr Yenivatov springer rundt   som en forvokset frø, Han har et grønt outfit og en bule på maven – som frøen har, når den lige har spist. Han præsenteres som Sascha the Frog. Med benene på nakken hopper han rundt på hænderne, og han kan vride kroppen i alle mulige og umulige stillinger. Børn måber, vi ældre tænker muligvis på vores stive rygge og gyser ved synet. Oleksandr var med i sidste års Natcabaret i Aarhus festuge. Et nummer, der for nogle kan føles på grænsen af det makabre, men for de fleste er det utrolig kropsbeherskelse. Kroppen foldes sammen i alle mulige vinkler og stillinger. Sådan kan man altså også gøre – hvis man da kan og har trænet hårdt. Til en god forestilling hører gys og undren. Begge dele er til stede, mens han vrider sig og hopper rundt.

Frøen Sacha. Pressefoto fra Cirkus Krone

Allando vil nu have tilskuerne til at kaste en stor bold gennem en hula hop-ring. Pointen: de voksne kan slet ikke. Men børnene kan! Han bliver forstyrret af en løve, i hvert fald en mellemting mellem en søløve og en sæl, som viser sig at være en fræk pingvin. Den driller ham, og han tumler rundt med den. Børnene lever helt med. Det er bedre end Bamse og Kylling. Og så er det ikke fjernsyn, men et ”virkeligt” dyr.

Derefter er det tid til artistskole. To børn må ind og vise, hvordan man gør – og hvor svært det er at holde balancen, når man skal balancere på Frank Thierry. Men Frank kan holde balancen, og hans muntre og velanbragte kommentarer gør nummeret levende.  Derefter kommer en ung, høj kvinde ind. Hun skal stå på Franks skuldre, og det lykkes faktisk at få hende bugseret derop.

Slutnummeret er et klassisk, stilrent nummer i håndstand. Aurelie Brua virker lidt adagio-agtig. Hun er dvælende – men med en flot figur, og undervejs holder hun en rose i fod og mund. Hun er i et hvidt kostume, som leder tanken hen på en gudinde i den græske mytologi. Eventyragtigt, for cirkus er også eventyr – glimt fra en verden, hvor alt er muligt og intet er umuligt.

   

Aurelie. Fotos stillet til rådighed af Cirkus Krone

Men helt slut er det ikke. Irene Thierry vil spille på xylofon, men Allando forstyrrer. Han har ikke selv billet, men låner en – på mobiltelefon, naturligvis. Irene kalder ham til orden, og ingen uden billet bliver smidt ud. Til gengæld får vi en oplagt dobbeltkoncert, hvor Irene og Allan spiller Cirkus Renz-galop. Og som ekstranummer laver ensemblet den berømte Krone-pyramide, hvor samtlige medvirkende bygger bo i to etager.

Irene Thierry og Allando. Foto stillet til rådighed af Cirkus Krone.

Krone-pyramiden. Foto stillet til rådighed af Cirkus Krone

Godt, at Krone er vendt tilbage. Godt, at det ikke er slut. I cirkus giver man sjældent eller aldrig op, I cirkus er intet umuligt.  Krone har været – og er – en institution i især det østjyske forlystelsesliv.

På Lise Kokholms Facebook-side Cirkusfoto kan du se en række af hendes fotos fra forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)                                                                 

7. juni 2024

Cirkus Solvej 2024. Fra 9. juli til 11. august kan du lige som i 2023 opleve det helt lille Cirkus Solvej på en række jyske og fynske campingpladser m.v. Victor Høeg Abrahamsen er direktør og Zora Nikodemova er kunstnerisk leder. De laver selv en meget stor del af forestillingen, der dog i løbet af sæsonen også byder på forskellige gæsteartister. Bl.a. jongløren Jonathan Zeuten.

De skriver:

Vores forestilling er fyldt med hyggelig og nærværende familieunderholdning, der både er originalt og magisk. Glæd dig til duften af frisk popcorn og rigtig cirkus stemning i vores lille røde cirkustelt.

Vores forestilling byder på imponerende led-show, akrobatik, frække ponyer, jonglering, en kæmpe komisk ballon, hvide duer, en ildsprydende cirkusprinsesse og meget meget mere, alt sammen krydret med den tossede tryllekunstner, som du helt sikkert aldrig har set før.

Det bliver sjovt!!

Vi glæder os til at se jer alle i Cirkus Solvej

Cirkusdirektøren Victor Høeg Abrahamsen med pony

Zora Nikodemova er inde i sin kæmpeballon

Cirkus Solvejs telt har plads til ca. 60 tilskuere.

 klovn.gif (1460 bytes)

6. juni 2024

Wallmans JUBILEE. Som altid er der cirkusartister med, når Wallmans til august slår dørene op for deres 20 årsjubilæumsshow JUBILEE i Cirkusbygningen i København. Wallman-gruppens Artistic Director Johan Espeland har sendt mig følgende:

Martyna Majak. Gør dig klar til at tabe kæben, når cirkusartisten Martyna fra Polen imponerer med sin ”aerial spiral” højt oppe under Cirkussalens kuppel.

Martyna har siden 2010 rejst rundt og optrådt både i og udenfor Europa, og nu er turen kommet til Cirkusbygningen. Med sin særlige aerial spiral udfordrer Martina tyngdeloven, når hun på smukkeste vis bruger spiralen til at lave akrobatik i verdensklasse ude blandt publikum.

Dmitriy Karpenko. Glæd dig til at møde en cirkusartist ud over det sædvanlige: Dmitriy fra Ukraine. Dmitriy er uddannet inden for både ballet, cirkusakrobatik og scenekunst, og har gennem de seneste 13 år begejstret publikum med sine talenter i over 1000 shows i 70 forskellige lande plus en hel Wallmans-sæson i 2023-2024 hos os i Cirkusbygningen. Så hold vejret og gør dig klar til at blive imponeret, når Dmitriy med helt utrolig styrke og smidighed udfører et aerial straps-nummer højt oppe under Cirkussalens magiske kuppel.

I sæson 2023(24 optrådte Dmitriy Karpenko som billedet viser i tissue. I den kommende sæson viser han et nummer i aerial straps. Pressefotos fra Wallmans. Fotograf: John Resborn

Kamila Ganclarska. Vores polske cirkusartist Kamila har som ung været på det polske landshold for gymnastik, er uddannet inden for ballet, og har desuden studeret dans på the Broadway Dance Center in New York. Hun har siden 2005 optrådt over hele verden som cirkusartist, har været en del af verdens største turnerende show ”Odysseo” by Cavalia, ligesom hun har optrådt på #The Tonight Show” med Jay Leno. I 2020 skabte Kamila et helt nyt og innovativt akrobatiknummer, hvor hun kombinerer sit hængende hår med en ”aerial hoop”, og nu er turen kommet til at vise det frem i Cirkusbygningens magiske rammer. Glæd dig til at opleve Kamila, når hun på smukkeste vis kombinerer sine tekniske færdigheder med stor fleksibilitet og karisma. 

 klovn.gif (1460 bytes)

5. juni 2024

Cirkus Freja. Kredsen af personer omkring Cirkus Freja, der ikke har turneret siden 1986, inviterede til 40 års jubilæumsforestilling i Kjeltrup den 1. juni. Jørgen Lorenzen var blandt gæsterne. Han skriver:

For mange står cirkus Freja i et særligt lys. Freja var på landevejen fra 1984 til 1986. Det var Danmarks eneste hestetrukne cirkus, og livsformen nærmede sig det, de gamle gøglere følte som deres: et nøjsomt liv i harmoni med naturen og med de dyr, der hørte til gøglerfamilien. Freja genoptog den gamle livsform, hvor frihed betød alt – frihed til selv at kunne vælge, frihed til at rejse, hvorhen man ville. Men vel også et barsk liv, for der skulle jo penge i kassen, og omverdenen har ikke altid været venligt stemt. Freja ville tilbage til den gamle gøglerkultur – og tilførte den et stænk af moderne hippiekultur.

Og 40 år efter blev det så til et herligt gensyn i Klejtrup, hvor det hele startede. Et frydefuldt og nostalgisk comeback for publikum og for dem, der i kortere eller længere tid rejste med Freja eller havde tæt relation til de mennesker, der slog følgeskab med Frejas faste stab. Hele dagen kunne man mærke en særlig stemning - ligesom når gamle klassekammerater mødes efter mange år. Stemningen blev forstærket, fordi der i spiseteltet var ophængt mange plancher med billeder og klip fra Frejas liv. Cirkus Frejas historie er i øvrigt glimrende skildret af Ole Simonsen i artiklen: Det hestetrukne cirkus. Klik her for at læse den.

Men forestillingen? De gamle gøglere var i topform. Professor Trifolikom, Smukke Marie og Flotte Folmer, frk. Kofoed, Eik von Bülow, Vestus Verdensfjern og musikdirektør Frank Thierry, der i sin tid, som hans mor sagde, blev sendt på genopdragelse i cirkus Freja.

Fra venstre ses frk. Koefoed (med saxofonen), Smukke Marie (anes i silhouet). Vestus Verdensfjern, Flotte Folmer og Professor Trifolikom. Alle fotos: Felix Netterstrøm Henriksen

Forestillingen var en kaskade af platgøgl, af finurlige tricks, af sang og musik, af gaggede tricks og pudseløjerlige indfald, som - ganske efter planen - af og til endte i kaos og i hvert fald i latter og morskab. Teltet blev fyldt med lystige kommentarer, forklaringer og (dårlige) undskyldninger, når kaos tog magten. Man fik den ægte gøglers sproglige overskud at mærke, når det føg med ordspil og brandere i lange stråler. Her er nogle eksempler:

Den due duer ikke

Kan man ikke hæve niveauet, må man sænke kvaliteten.

Hvor gammel bor du til fornavn?

Hvad hedder du til bagnavn?

Osv., osv. Og det alt sammen blev leveret med et glimt i øjet, med varme, med kærlighed til faget og til publikum. Selvironisk, uhøjtideligt – aldrig vrængende, aldrig udleverende på en sarkastisk og nedgørende måde, men hele tiden afvæbnende, glad, festligt, frodigt, med overskud og livsglæde, humor og humør.

Professor Trifolikom definerer gøgl som: ingenting for fuld udblæsning. Måske har han ret – men ikke altid her, for den timelange forestilling krævede sin mand og kvinde. Der var gøgl, ja, men jo også ind imellem teater, show og akrobatik på et niveau, som gadegøgleren sædvanligvis ikke kan nå.

   

Professor Trifolikum

Men forestillingen gik over stok og sten. Trifolikom ligner af statur Dirch Passer, og hans mund er lige så bred som Kim Larsens. Han tryllede – og havde pudsigt nok et foto af Kim Larsen med – da Kim Larsen var to måneder!

Marie og Janne (Koefoed) jonglerede med hula hop-ringe. To divaer, rappenskralder, ungmøer og gamle kællinger i et og samme stykke. Og det lykkedes at få Janne bugseret gennem en af ringene.

Janne ville indfange publikum med lasso. Det endte med, at hun selv blev viklet ind i lassoen og måtte bæres ud.

Vestus var en mellemting mellem læge, barber og vagabond. Han lånte en mand fra publikum, der blev sæbet ind – og rundbarberet med en motorsav!

   

Flotte Folmer

Janne snakkede kaudervælsk – værre end Dirch Passers russiske snak. Marie spillede døv – hvilket Janne ikke opdagede.

Folmer var akrobat – en Tarzan, og det lykkedes ham at komme op at stå på skuldrene af en tilskuer, ganske vist med en del forhindringer undervejs.

Janne og Marie var mavedansere – eller var det burlesque-kvinder? De to frodige kvinder havde blævrende bugflæsk i flere etager, som truede med at brede sig ud over pistekanten.

Smukke Marie

Tonny var tankelæser og tryllekunstner. Og som en mellemting mellem en rocker, Fantomet og en motorbølle kunne han holde 5 tennisbolde inde i munden – og snakke lystigt til publikum undervejs.

Der var oplæsning af dagbogen fra Freja-tiden. På hjemmesiden www.cirkusmongo.dk kan man finde anekdoter og rejsebeskrivelser fra de glade dage på landevejen. Mongo var navnet på en af Frejas heste, og cirkus Mongo blev Frejas efterfølger. Da Freja-tiden var omme, fortsatte Tonny med Mongo, og Marie og Folmer fortsatte med Fru Doras omkringfarende cirkusvariete.

Der var også musik. Velkomstsang og farvel-sang – 3-stemmigt. Og efter en times humor og ustyrlig lystighed gik man ud af teltet, svært oplivet og let om hjertet. Og trøster sig med, at de medvirkende lover at gentage succesen om 40 år. Vi kommer! Men håber, der ikke går så lang tid.

Musikdirektør Frank Thierry

Facebook kan du se billeder og videoklip fra Frejas jubilæumsforestilling – og selv få en fornemmelse af den høje stemning. 

klovn.gif (1460 bytes)

4. juni 2024

Cirkus Krone på landevejen igen. I en pressemeddelelse skriver direktøren Frank Thierry: 

Danmarks mindste men hyggeligste familie-cirkus tager efter 5 års pause på en rigtig cirkus-turne.

Så er der gode nyheder for familier – og især de små – der elsker cirkus.

Et af landets mindste af slagsen, Cirkus Krone, er efter fem år pause på grund af corona og sygdom, nu parat til atter at tage på cirkus-turne rundt i det danske sommerland.

Cirkus Krone er et hyggeligt, intimt og familievenligt cirkus, der især henvender sig til de små. Her lærer børn at gå i rigtig cirkus. Krone har 85 års familiehistorie bag sig og blev grundlagt af 1. generation Regner Thierry. Siden tog Irene Thierry over og i 2017 overtog 3. generation så det lille cirkus.

Cirkusdirektør Frank Thierry glæder sig til at præsentere det familieejede og -drevne cirkus, som er kendetegnet ved, at man laver cirkus med hjertet - og helt nede på jorden. Dog uden at gå på kompromis med det artistiske niveau og underholdningsværdien. Nærværet er i høj grad i fokus.

-  På grund af pandemien og deraf presset økonomi har vi de seneste år ikke kunnet præsentere en rigtig cirkus-turne, men det byder vi trods i år, siger Frank Thierry, der stadig har sin mor, den 77-årige cirkusdronning, Irene Thierry, med både i manegen, men i allerhøjeste grad også som konsulent og rådgiver.

- Cirkus Krone har altid været et familiecirkus, og det bliver i den grad cementeret ved denne sæson. Størstedelen af staben er nemlig familie, og vi har et nyt koncept i år. Se eventuelt mere på hjemmesiden www.cirkuskrone.dk. Efter 5 års pause tænkte vi, at der er plads til at gøre noget andet, end vi plejer, så det gør vi.

Vi spiller stadig i telt – for os er det sådan cirkus skal opleves. Det skal også laves med hjertet og masser af humor, og det vi er garant for, siger den 56-årige cirkusdirektør.

Cirkus Krone starter sin turne i Sejs Grundlovsdag den 5. juni og fortsætter herefter rundt i Jylland og på Fyn. Det nye i år er, at man i denne sæson ligger flere dage i samme større by og dermed ikke har så mange en-dags-byer på programmet.

- Dels for ikke at slide os selv op, men også for at kunne holde en rimelig billetpris, da vi kan holde omkostningerne nede ved ikke at flytte så meget. Vi vil gerne, at alle – uanset økonomisk formåen – har råd til at tage familien og især børnene med i cirkus. Vi føler os forpligtede til at lære børn at gå i cirkus og vise, hvad cirkus er, uden at billetpriserne stikker helt af i pakker af tingeltangel og bling-bling, siger Frank Thierry.

Nyt i år er også, at forestillingerne er af ca. en times varighed – uden pause.

- Vi tror på, at det giver mulighed for, at de mindste og far, kan få hele forestillingen med, siger cirkusdirektøren.

Hvad kan man opleve i Cirkus Krone i år?

I manegen vil man kunne finde Klovnen Allando og hans gode ven Pingo. Allando er atter tilbage i sine vante og rigtige folder og laver her nogle af hans velkendte numre. Desuden bliver han assisteret af cirkus dronningen Irene Thierry i et af deres fælles musikalske numre.

Allando og pingvinen. Alle artistfotos er pressefotos fra Cirkus Krone

Live orkester har vi skam også under ledelse af det eneste medlem Frank, der vil akkompagnere til nogle af numrene. Det meget populære nummer “børne akrobatik” vil også være at finde i dette års forestilling fremført af Irene og Frank Thierry. Her vil små artistspirer få mulighed for at komme helt tæt på cirkusmanegens magi.  Man vil også kunne opleve en kæmpe frø “Sascha the Frog” som vil lave et ret spektakulært contortion nummer. Sascha der er fra Ukraine, men bor i Frankrig, vil vride sin krop i alle mulige retninger. Der er arme og ben alle vegne.

Sascha the Frog. Gæsterne ved Natcabaretten ved Aarhus Festuge oplevede ham sidste år under navnet hans døbenavn Oleksandr Yenivatov. Han er uddannet først på cirkusskolen i Lougansk, Ukraine og siden i Nikouline Circus, Moscow. Klik her for at se et videoklip fra hans nummer.

Ligeledes fra Frankrig kommer Aurélie og fremfører et meget smukt og kraftfuldt håndstandsnummer på bord. I alt sin enkelthed ganske imponerende. Det hele bliver kædet sammen af vores underfundige og finurlige cirkusdirektør Frank Thierry.

Aurélie (Aurelie Brua Yenivatov). Hun er gift med Oleksandr Yenivatov. Også hun medvirkede ved sidste års forestilling i natcabaretten, hvor hun viste et nummer i dobbelt pole. Cirkus Krones telt er dog for lavt til at hun kan lave pole-nummeret.

Teltet er mindre, men mere intimt, og med plads til 225.

-  Kioskvognen er også lille, bænkene og priserne er lave (160 kr.), men underholdningen er i top. Kort sagt – småt men godt og som altid … cirkus med hjertet.

Cirkus Krone bruger i år samme to-masters telt som i 2018. Foto: Ole Simonsen

Ved opdateringen 15. juni kan du læse Jørgen Lorenzens omtale af årets børnevenlige forestilling.

klovn.gif (1460 bytes)

27. maj 2024

Tvangsauktion over Cirkusgården i Ydby. Fra 1916 og mange år frem havde Cirkus Miehe vinterkvarter på en ejendom i Ydby, som tilhørte Dora Miehe (1868-1945). Cirkus Miehes sidste sæson var 1958. Efter Miehe-tiden har ejendommen haft skiftende ejere. De nuværende ejere er fraflyttet ejendommen, som er sat på tvangsauktion 18. juni efter begæring fra Totalkredit. Ud over lånet til Totalkredit og et banklån er der tinglyst en lang række udlæg på ejendommen.

Af auktionsmaterialet fremgår, at ejendommen er en landbrugsejendom med et grundareal på 41.052 m2, heraf vej 2023 m2. Den er beliggende i yderst naturskønne omgivelser i Ydby. Ejendommen går under navnet "Cirkusgården", og har for et halvt århundrede siden været hjem for Cirkus Miehes vinterkvarter.

Stuehus er opført i 1928 og består af 8 værelser og 3 toiletter. Det fremstår som værende delvist renoveret, hvor renoveringen dog ikke er afsluttet. Der forefindes således et nyere køkken, nyere indvendige vægge og lofter i stueetagen, nyere brændeovn samt et nyere badeværelse.

Ejendommens 1. sal står for at skulle gennemgå en renovering, og fremstår for nuværende i dårlig forfatning.

Der er ligeledes kælder i ejendommen med bl.a. værksted, opbevaringsrum og inde-delen til en varmepumpe, som normalt bruges til at varme huset op med, men som i øjeblikke ikke er i brug, da el er slået fra.

Udvendigt er stuehusets murværk i god stand, men ejendommens tegltag, udvendige trapper, vinduer og døre vurderes at skulle udskiftes snarest. Huset fremstår for nuværende slidt udvendigt.

Ejendommen henstår fraflyttet, ligesom el pt. ikke er tilsluttet.

Cirkusgården i Ydby. Fotos fra www.tvangsauktioner.dk

Det er oplyst, at der i vinters har været sprunget et vandrør, men at nuværende ejer har frakoblet disse rør og nogle steder har opsat nye radiatorer og repareret varmepumpen.

Ejendommens grund er yderst naturskønt beliggende, med en stor have med gamle bøgetræer og frugttræer, ligesom der er en flot alle op til selve stuehuset. Derudover er der et skovareal samt marker der har været brugt til at holde heste på.

På grunden forefindes der desuden et privat gravkammer i en gravhøj, som Dora Miehe i 1944 fik Nationalmuseets og Justitsministeriets tilladelse til at indrette som et gravkapel i den bronzealderhøj, som ligger på marken. Gravkammeret indeholder 5 urner:

Dora Miehe (1868-1945)

Doras datter Virginia Sahlstrøm (1900-1967)

Doras ægtefælle Heinrich Kolzer. (1874-1955)

Doras søn Eugen Hippolyte Pfänner (1897-1968)

Eugens ægtefælle Oda Pfänner (1937-1993)

Som det kan ses stammer et par af urnerne fra tiden længe efter at Cirkus Miehe var stoppet.

Gravhøjen. Foto fra www.tvangsauktioner.dk

Inde i gravhøjen: Fra venstre urner for Virginia Sahlstrøm, Dora Miehe og Heinrich Kolzer (ses kun delvist). Foto: Finn Stendevad

Der er to servitutter omkring fredning, hvoraf den ene drejer sig om det nævnte gravkammer.

På grunden er der derudover 2-3 yderligere gravhøje, hvilket betyder at store dele af grunden er fredet, og man må forvente at skulle søge tilladelser ved bl.a. Slots- og Kulturstyrelsen for at få lov til at bygge andre bygninger end de eksisterende.

Ægteparret Helle Abildgaard og Viggo Salting besøgte ejendommen for et par år siden og skriver: ”Miehes gård har været storhed i deres tid. Men allerede sidste gang, den var til salg, trængte den til en kærlig hånd. Omgivelserne er desværre store grisefarme.”

Også Jørgen Lorenzen har besøgt ejendommen. Han skriver: ”De tidligere ejere af Cirkusgården havde stor veneration for de rester af cirkuskulturen, som stadig befandt sig i bygningerne - bl.a. Doras soveværelse med det hemmelige rum, hvor hun gemte alle de penge, som blev værdiløse ved pengeombytningen i 45 - og som jo var hovedårsag til Miehes undergang. Bygningerne var forfaldne, og der var ikke økonomiske kræfter til at starte en renovering. Da manden så døde, valgte konen at sælge, eller var nødt til det.”

Om pengene fortæller Anders Enevig i bogen Cirkus i Danmark, at Dora Miehes børn intet vidste om deres mors formueforhold. Det var ikke noget den enevældige Dora indviede andre i. Og der viste sig at være mange ”sorte penge”, som der burde være betalt skat, herunder forlystelsesskat, af.  Men det vidste børnene som nævnt ikke. Så de vedgik arv og gæld for at opdage, at der var en skattebøde på en lille kvart million kroner og en efterbetaling af lignende størrelse!  

Interesserede mulige købere af Cirkusgården har mulighed for at besigtige ejendommen mandag den 10. juni 2024 kl. 15:00. Tilmelding nødvendig til Jette Frost på mail jf@ret-raad.dk sag 125173 eller tlf. 63432401 senest den 7-6-2024.

Du kan se nærmere, herunder en række fotos, på  https://www.tvangsauktioner.dk/115779

Det sandsynligste er nok, at Totalkredit kommer til at overtage ejendommen og derefter sælger den bedst muligt. Og ikke nødvendigvis til en køber, der har interesse i at bevar resterne fra cirkusårene. Forhåbentlig bliver de cirkushistoriske elementer i gården gennemfotograferet inden den eventuelt rives ned.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. maj 2024

Cirkus Krone 2024. Familien Thierrys lille jyske Cirkus Krone har holdt pause siden 2018. Men fra 5. juni kan du igen opleve dem. Først i Jylland og siden på Fyn og Ærø. De skriver:

Cirkus Krone byder igen velkommen indenfor i Danmarks hyggeligste familie Cirkus. Efter nogle års ufrivillig pause, er der atter cirkusstemning i vores lille telt. Klovnen Allando er vendt tilbage i sine vante rammer, det er vi glade for - og mon ikke han tager en ven med :)

Allando

Vores lunefulde og underfundige cirkusdirektør guider os gennem forestillingen, der udover Krone-familien også er krydret med internationale artister.

Nye tider, nye tiltag. Nyt er blandt andet at vi har droppet pausen og gjort første sæt længere, så forestillingen nu varer ca. en time. Vi tror på, at så kan selv de mindste, og far, være med :)

Cirkus Krone er småt, men godt - og som altid Cirkus med Hjertet. Billetterne er unummererede og derfor er alle pladser først til mølle. De koster 160 kr. + gebyr på 10 kr. ved køb over nettet.

Turneplan for Cirkus Krone og de øvrige danske cirkus kan du finde i Cirkuskalenderen.

klovn.gif (1460 bytes)

23. maj 2024

Cirkusvenner blandt de mange, der i sommerens løn gæster Cirkusrevyen på Bakken, vil hvis de kigger op kunne genkende det gamle Dannebrog-telt. Det har revyen lige som sidste år har lejet af Enoch Show Production, efter at deres eget telt blev ødelagt af en storm i februar 2023.

klovn.gif (1460 bytes)

22. maj 2024

Nyt show hos Wallmans i Cirkusbygningen.

Sæsonen hos Wallmans løber fra slutningen af august til midten af juni. Det nuværende show CAKE har derfor sidste spilledag lørdag de 15. juni.

I oktober 2004 var der premiere på Wallmans allerførste dinnershow i bygningen. Bortset fra corona-året har de lige siden hvert år vist et helt nyt show. Det kommende show, som første gang vises fredag den 23.august, er således et 20 års jubilæumsshow JUBILEE.

Wallmans skriver: JUBILEE er en hyldest til dig og alle vores mange, dejlige gæster, der igennem 20 år har været med til at skabe en kæmpe FEST her i den ikoniske Cirkusbygning. Glæd dig til en fantastisk rejse fyldt med de største hits fra navne som Prince, Coldplay og Taylor Swift, forførende dans, crazy humor, nervepirrende akrobatik og storslået scenografi.

Showet kulminerer i en spektakulær popfinale, der samtidig sparker gang i festen på dansegulvet i Cirkusbygningens natklub.

Snart kan vi løfte sløret for mere, men én ting er sikker: JUBILEE bliver et festfyrværkeri af sanseindtryk.

Så kom og vær med, når vi fejrer vores 20-års jubilæum med masser af kærlighed, konfetti og overraskelser. Velkommen til Danmarks største fest!

Navnene på de optrædende er endnu ikke offentliggjort. Men ud over sangere og dansere plejer der at medvirke nogle dygtige artister, der endda en enkelt gang blev nomineret til prisen til årets bedste nummer fra Den Danske Cirkuspris.

Fra finalen på 2023/24 showet Cake

Holder du af Wallmans, så tilmelde dig deres nyhedsbrev på https://wallmans.dk/wallmans-ven/ Så modtager du jævnligt mails med gode tilbud. På det seneste fx 40% rabat på CAKE udvalgte dage i maj & juni 2024!

klovn.gif (1460 bytes)

21. maj 2024

International rapport om cirkusperformere. Cirkusartister arbejder på et globalt arbejdsmarked. En ny international rapport, der også inkluderer fakta om danske performere, samler op på udfordringer og best practice eksempler. Dansk Artistforbund skriver:

Høj rejse- og turneaktivitet, mange midlertidige job og uklare arbejdsrettigheder. Der er bare nogle af de tilbagevendende udfordringer, der følger med arbejdet for cirkusperformere på det globale marked.

De internationale arbejdsvilkår er samlet i den omfattende kortlægning Working Conditions of Circus Artist, hvor Dansk Artist Forbund har bidraget med fakta om danske cirkusperformeres arbejdsforhold.

Rapporten, der beskriver arbejdsforholdene i cirkussektoren på globalt plan, er udarbejdet af FIA – The International Federation of Actors – der repræsenterer hundredtusindvis af kunstnere inden for sang, skuespil, dans og cirkus.

Dansk Artist Forbund er en aktiv del af FIAs internationale arbejde for perfomere indenfor cirkusgenrerne. Forbundet har bidraget med fakta og best-practice eksempler om sikkerhed – herunder kollektive forsikringer til udøvende artister og informationsmateriale på flere sprog, der involverer både artister og ledelse i arbejdet med skabe sikkerhed i cirkusproduktioner.

På flere fronter står cirkusperformerne med de samme udfordringer som deres kolleger indenfor musik og anden scenekunst.

Derfor håber artisternes forperson Sara Indrio, at rapporten også vil føre til endnu mere fokus på indsatser der kan styrke turnerende artister, blandt andet gennem tværgående samarbejder,

”Det er en solid og god rapport, der kommer meget omkring godt omkring genren og udfordringerne ved at være selvbeskæftiget i et felt, der overskrider landegrænser, og hvor arbejdsvilkårene ikke matcher det gængse arbejdsmarked. Rapporten viser med al tydelighed, at cirkusartisterne har de samme udfordringer som andre performing artists, der arbejder internationalt, og lægger derfor også op til samarbejde på tværs af faggrupper omkring løsninger,” siger Sara Indrio og fortsætter:

”Det er i sig selv et gennembrud for os, at vi har fået cirkus på FIAs agenda, og vi vil blive ved for at skubbe på med agenda om at få anerkendelse for cirkus som faglighed i egen ret. Både i Danmark og internationalt.”

Formålet med rapporten har to sider – både at give et overblik over arbejdet i cirkussektoren rundt om i verden, og samtidig samle op på anbefalinger og best pratice eksempler, der kan styrke cirkusartisternes arbejdsvilkår.

Rapporten fokuserer på professionelle cirkusartister indenfor både traditionelt cirkus, som ofte er en række af acts der foregår i en manege og i et telt, og samtidscirkus der er mere fortællende og tilbøjelig til at inkludere andre kunstneriske discipliner, såsom dans eller komedie.

Klik her for at læse rapporten. Den er på 57 sider og ganske velskrevet og informativ og ikke svær at læse, selv om den er på engelsk. Den indeholder afsnit, der beskriver cirkussektoren, artisternes ansættelsesforhold, forhold omkring helbred og sikkerhed, uddannelse og træning samt om udfordringerne ved, at artister arbejder i mange forskellige lande. Den ene sæson i et land, den næste i et andet land.

Artister hos de danske cirkus er det, der i rapporten kaldes self-employed. Dvs. engageret til som selvstændige erhvervsdrivende at vise et eller flere bestemte numre mod en aftalt gage pr. spilledag og garanti for et vist antal spilledage om måneden. Hvis en trup, er aftalen indgået med en repræsentant for truppen og gagen udbetales til vedkommende. Cirkus ved normalt ikke, hvordan gagen fordeles mellem truppens medlemmer. Beskatning sker i de enkelte artisters hjemland.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. maj 2024

Klovneløb og klovneshow. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

CLOWNS SHOW

   

Søndag d. 26. maj kl. 12 kan du opleve 5 klovne fra Danmark, Tyskland, Portugal og Norge, der til dagligt går på Commedia School, som er en internationalt anerkendt skole for fysisk teater. Det er 8. år at The Commedia School gæster museet med en af deres fine forestillinger, der viser klovnen fra både sin drillende og varme side. Deltager du i klovneløbet, der løber af stablen inden showet, får du fri adgang til både show og museum.

KLOVNELØB

Søndag d. 26. maj kan du støtte et godt formål, når Cirkusmuseet arrangerer klovneløb, hvor billetindtægten går ubeskåret til Danske Hospitalsklovnes arbejde for indlagte børn i Danmark. Ruten er på 2,3 km og er tilrettelagt, så alle kan gennemføre, og der er adgang for både klapvogne og kørestole. Tilmeldingen foregår hos Danske Hospitalsklovne.

klovn.gif (1460 bytes)

16. maj 2024

Cirkus Trapez 2024. Programmæssigt har Cirkus Trapez indtil nu haft lidt problemer, idet flere af de engagerede artister ikke kom som planlagt. Og klovnen Gabor havde på forhånd meddelt, at han på grund af andre engagementer først kunne komme i begyndelsen af maj. Som nævnt 9. maj har Cirkus Trapez derfor indtil nu haft lidt skiftende artister med i forestillingerne. Men ved forestillingen 14. maj i Birkerød var det hold på plads, som publikum kan opleve i den kommende tid.

Cirkus Trapez’ lille telt i Birkerød. Inde i teltet er der to rækker med stole og små gradinner med bænke lige til højre og venstre for indgangen.

Årets forestilling er en temaforestilling I drømmenes verden.  Den handler om den unge cirkusprinsesse, der altid har elsket cirkus, og hvis allerstørste drøm er at blive cirkusdirektør. I en drøm ser hun, at drømme kan blive til virkelighed. Rollen som cirkusprinsesse spilles af den unge luftakrobat Jasmin Nørgård. Hun har fået sin første artisttræning hos Einar Trie på Cirkusfabrikken i Salling. Jasmin har tidligere optrådt hos Katja Schumann på Cirkusgården i Løkken. Sidste år vat hun med i Cirkus Trapez’ open air forestillinger.

Måske på grund af ændringerne i artistsammensætningen, herunder artister, der først lige var kommet, fungerer temaet ved forestillingen i Birkerød ikke helt så godt, som Isabella Enoch Sosman havde håbet på.

Forestillingen blev indledt med, at Jasmin lå og sov og så vågnede op til sin drøm med et kort charivari med alle de medvirkende i manegen.

Cirkusprinsessen Jasmin Nørgård

Fra det indledende charivari

Første nummer var Bernhard Kaselowsky med en pony, der kunne regne.

Bernhard Kaselowsky med ponyen, der kan tælle

Næste nummer var Swetla Roslyakova med dresserede fritter. Et nummer man sjældent ser i cirkus. Sidst vi så det i Danmark var hos Benneweis i 2014, hvor det var Swetlas datter Anelya Roslyakova, som præsenterede nummeret. Nummeret gjorde sig godt i Cirkus Trapez lille telt.

Bambuskaen Swetla med en af sine fritter

Fritterne blev afløst at den unge jonglør Zsolt Dudas, der også var med i en række af Cirkus Trapez’ forestillinger i 2023.

Zsolt Dudas kommer fra Ungarn. Han er 23 år gammel

Nu kom Jasmine Nørgård i manegen med et akrobatnummer udført i et stativ som mindede om dem, hotelpersonale bruger, når de kører kufferter rundt.

Akrobatik i et kuffertstativ

Efter en kort reprise med Gabor, hvor han bl.a. viste rola rola med en dreng fra publikum på ryggen, kom Duo Twins i manegen med et udmærket nummer i strapater. De to unge tvillingebrødre kommer fra Ukraine, men bor i Tyskland. De er med kort varsel engageret som erstatning for artister, som endnu ikke er kommet.

Forestillingens gennemgående figur er den ungarske repriceklovn Gabor. Han var også hos Trapez i 2023 og har optrådt i en lang række cirkus, bl.a. i flere sæsoner hos Ringling Bros & Barnum and Bailey i USA

Duo Twins i strapater

Efter endnu en reprice med Gabor – den hvor han kaster en stor bold ud til publikum - kom Bernhard Kaselowsky i manegen med 4 ponyer.

Bernhard og hans ponyer

Første nummer efter pausen var et comedy-indslag med jongløren Zsolt Dudas, der blandt andet brugte et trommesæt.

Zsolt Dudas laver en trommesolo.

Dernæst var Swetla Roslyakova igen i manegen, denne gang med et fint nummer med dresserede katte.

Swetla med en af sine katte

Gabor havde en kort reprise, hvor han fik hjælp at 3 børn fra publikum til at spinne tallerkener på en pind.

Dernæst var Zsolt Dudas tilbage med en entre, der blandt andet bød på jonglering med hatte og cigarkasser.

Zsolt Dudas med cigarkasser.

Nu var der igen dyr i manegen: Bernhard Kaselowsky med en frieserhest. Hvis man fraregner ponyer den eneste hest, vi i år oplever i et turnerende cirkus! Tankevækkende, da cirkus opstod som hesteforestillinger med indlagte akrobatnumre. I dag har cirkus langt færre dyr med end tidligere, og nogle cirkus har valgt helt at droppe dyrene.

Den eneste hest, som vi i år kan opleve i et turnerende cirkus

Efter hesten kom Jasmin Nørgård i manegen med et udmærket nummer i tissue

Jasmin i ”lagner” – nedhængende stofbaner, i fagsproget kaldet tissue

Sidste nummer var forestillingens bedste: Duo Twins med et hånd-til-hånd nummer med flere komiske indslag.

Duo Twins sluttede deres entre med balance hoved til hoved

Forestillingen sluttede med grand finanale, hvor Isabella Enoch præsenterede de optrædende og også nævnte det tekniske personale. Forestillingen varede knap to timer med en pause til ponyridning for børn, der ikke vejede over 35 kilo.

Cirkus Trapez er kommet til Sjælland, fordi de blev engageret til at optræde ved Græsted veterantræf i Pinsen. De fik så lyst til at prøve lykken på Sjælland, når de alligevel var der. Men ikke let at trække publikum i en landsdel, hvor Trapez-navnet er helt ukendt. Så nogle forestillinger har været tyndt besøgt – i Birkerød kun ca. 40 tilskuere. Ud over sædvanlige forestillinger har de haft nogle korte forestillinger på sjællandske plejehjem. Sidste spilledag på Sjælland er 26. maj. Derefter fortsætter turneen til Fyn og Jylland.

Traditionen tro har Cirkus Trapez i sommerferien forestillinger i et telt i Madsbyparken i Fredericia. I år fra 6. juli til 4. august. Det er Isabellas søn David Sosman, der skal styre forestillingerne i Madsbyparken i år. Hans kæreste Soley fra Tyskland skal danse og være med i nogle illusioner. Imens de unge er i Madsbyparken, fortsætter Isabella og Bernhard teltturneen. Måske med lidt andre artister end nævnt ovenfor.

klovn.gif (1460 bytes)

13. maj 2024

I Jørgen Lorenzens omtale 2. maj af årets forestilling i Cirkus Mascot skrev han, at det var klovnen Gulios datter Juliya, der optrådte som slinky-dukke. Det er forkert: det er jongløren og parterre-akrobaten Oleksi, som er inde i slinkyen. Den 18 år gamle Juliya oplever publikum i to andre entreer: dels som gebisset i Gulios første entre og dels i en entre med dansedukker – et par der danser sammen, hvor Juliya på alle fire bruger hænderne som damens ben, se foto.

   

 klovn.gif (1460 bytes)

10. maj 2024

Cirkusgården i Løkken 2024. Katja Schumanns cirkusgård i Løkken starter sæsonen pinselørdag den 18. maj, hvor der er forestilling kl. 16. Frem til udgangen af juni er der forestilling 2. pinsedag samt hver lørdag og søndag kl. 16. Fra 2. juli til 11. august er der forestilling hver dag kl. 16, dog ikke om mandagen. Adressen er Vrenstedvej 287 9480 Løkken.

De skriver:

Forestillingerne er Schumannsk. Det betyder, at det er hestene der er i centrum. Dyr og mennesker i harmoni, det er ride og cirkuskunst. Cirkus dressur, hvor fundamentet er tillid og alt er af højeste kvalitet, som Schumann er verdenskendt for. Det tager således 4-6 år at lave en god skolehest.

Hos os laver vi ikke kun tricks, men til gengæld oplever I ægte cirkusdressur! Såvel i frihed som under rytter. Hestene viser deres formåen i alle discipliner. Vi træner jo alle discipliner på gården. Sportshestene som kendes fra konkurrencebanerne, oplever i hos os også i den runde manege.

Endvidere vil man opleve forskellige dyr fremvist i den runde manege, hvor det gennemgående tema er opdragelse og dressering af dyr på den absolutte humanistiske måde.

Cirkusgården ejes af Katja Schumann. Katja er datter af Max og Vivi Schumann. 10 år gammel fik hun sin debut i Cirkus Schumann i Cirkusbygningen i København, hvor hun optrådte som ballerina til hest. I de følgende år oplevede man hende sammen med øvrige medlemmer af Schumann-familien med skoleridt og frihedsdressur. Da Cirkus Schumann stoppede i Cirkusbygningen efter sæson 1969, optrådte Katja Schumann i en række andre cirkus over hele verden. Ved den allerførste Cirkusfestival i Monte Carlo i 1974 blev hun tildelt La Dame du Cirque-prisen. I 1976 vandt hun guld ved den første Circus World Championship i London. Da hendes far Max Schumann i 1977 lagde ud med et teltcirkus, var Katja en af de bærende kræfter, både artistmæssigt og på andre områder. Da Cirkus M. Schumann stoppede efter sæson 1982, flyttede hun til USA, hvor hun i mange år stod for hestenumrene i Big Apple Circus og var gift med direktøren Paul Binder. Ægteskabet blev opløst i 2004. Katja kom så til det amerikanske Cirkus Flora, indtil hun i 2008 vendte tilbage til Danmark, hvor hun optrådte i Cirkus Dannebrog. Derefter var hun i nogle år knyttet til Luffe Bøghs No Name Cirkus-projekt i Solbjerg nord for Hadsund. I 2012 og 2013 turnerede Katja i sommersæsonen med Cirkus Mascot. I 2015 købte Katja Schumann en nedlagt landbrugsejendom uden for Løkken, hvor hun sammen med Luffe Bøgh har skabt en imponerende cirkusgård med fokus på dyr. Der er også en hal med manege til forestillinger, et museum og et miljø, som hver eneste sommer tiltrækker mange besøgende. I 2022 modtog Katja Schumann hædersprisen Den Danske Cirkuspris.

klovn.gif (1460 bytes)

9. maj 2024

Isabella Enoch Sosmans lille Cirkus Trapez har siden 3. maj turneret på Sjælland med lidt skiftende artister i forestillingerne, da ikke alle de engagerede artister er nået frem eller har fået de nødvendige visa. Da Jörgen Börsch så forestillingen 8. maj i Greve var Zora Nikodemova blandt de optrædende med sin kæmpeballon. Men det er kun nogle få dage Zora har hjulpet Isabella. Blandt de andre, der har hjulpet nogle dage, er den unge tryllekunstner og bugtaler Daniel Odvig, samt jongløren Jonathan Zeuten. Jörgen Börsch, der mener at der bør være dyr med i en rigtig cirkusforestilling, glædede sig over at Cirkus Trapez bød på både ponyer, katte og ildere. Cirkus Trapez bliver på Sjælland til 26. maj. Derefter fortsætter turneen til Fyn. Smartphonefotos, taget af Jörgen Börsch.

klovn.gif (1460 bytes)

7. maj 2024

Boganmeldelse: Toni Rhodin: Cirkuskungen Brazil Jack - Jag gjorde mig väl flott? Kira Forlag 2024. 158 sider, illustreret. Sprog: svensk

Carl Max Alexander Rhodin, kendt som Brazil Jack, blev født i Bergen i 1871. Han blev en kendt cirkus- og showmand. Navnet Brazil Jack blev lige så berømt i Sverige som navnet Buffalo Bill i USA. Navnet lever videre som navnet på Sveriges største cirkus. Det drives i dag af Brazil Jacks oldebarn Trolle Rhodin III.

Brazil Jack var en farverig person. Ubundet af borgerlige konventioner. Han optrådte som troubadour, violinist, tryllekunstner, som kunstskytte og med skyggebilleder i cirkus, på varieteer, på teatre og på markeder. I 1899 etablerede han sit eget cirkus, Cirkus Brazil Jack, der bl.a. bød på westernpantomimer med indianeroverfald, inspireret af Buffalo Bills Wild West shows. I de følgende år var Brazil Jack i nogle sæsoner engageret hos andre. I andre sæsoner drev han enten selv eller sammen med andre sit eget cirkus. Senere blev han ansat i forlystelsesparken Nöjesfeltet i Stochholm, og endnu senere rejste han rundt med markedsforevisninger og drev et tivoli samt en ambulerende forlystelsespark Tältstadan. Han døde i Malmø i 1952.

Han fik 12 børn. Otte i sit første ægteskab med norske Gunhild og fire med svenske Iris, som han havde dannet par med i lang tid før Gunhild døde. Men de blev først gift efter Gunhilds død. Brazil Jack var nemlig katolik, så skilsmisse kom ikke på tale. Børnene fra det første ægteskab følte sig svigtet af deres far. I 1943 anlagde de sag mod ham med påstand om, at han skyldte dem et beløb, fordi han ikke havde skiftet med dem efter Gunhilds død.

Retssagen har inspireret den svenske skuespiller, forfatter og foredragsholder Toni Rhodin til en romanbiografi om sin farfar Brazil Jack. Som Toni aldrig selv har mødt, da han er født 3 år efter sin farfars død. Men som han har hørt meget om fra sin far Teddy og fra sine onkler Trolle og Jack og sin faster Lillebil og kusinen Tedde.

Det er en velskrevet og underholdende bog, hvor klip fra retssagen blandes med farverige anekdoter fra Brazil Jacks liv. Titlen Jag gjorde mig väl flott? skyldes, at det betød meget for Brazil Jack at han tog sig godt ud, når han viste sig i større forsamlinger. Så bagefter spurgte han sine ledsagere: Jag gjorde mig väl flott? (på dansk: jeg tog mig vel godt ud).

Bogen er på svensk. Men det bør ikke afskrække danske og norske læsere. Den er ikke svær at læse, selv om man ikke har svensk som sit modersmål-

Bogen kan købes i Kira forlags webhop på https://15613.shop.textalk.se/

Toni Rhodin har tidligere udgivet en romantrilogi, Rex Mundi Valsen, Stickspår og Chica Boom, som delvis er inspireret af hændelser i Brazil Jacks liv.

Toni Rhodin præsenterede sin nye bog på Teatermuseet i Malmø den 26. april.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. maj 2024

I Facebook-gruppen Dansk Cirkus Forum kan du næsten hver dag fra kl. 8 læse en kort beretning om et cirkus, en artist eller andet. Hver fredag kl. 8 er det en oversigt over, hvor du kan se cirkus i den kommende uge. Den kun 3 uger gamle Facebook-gruppe har allerede mere end 100 medlemmer, og rigtig mange læser de daglige opslag.

klovn.gif (1460 bytes)

3. maj 2024         

Sirkus Jesper 2024. Det norske Sirkus Jespers forestillinger er temaforestillinger, bygget over persongalleriet fra Folk og røvere i Kardemomme by, hvor røveren Jesper ender med at blive cirkusdirektør. Det er et stationært teltcirkus, som ligger i Kristiansand Dyrepark. I år er der forestillinger fra 15. juni til 11. august 2024.

Lasse ”Bonbon” Nørager fortæller:

Kristiansand Dyrepark køber helt nyt telt og gradin til Sirkus Jesper i år.

Det leveres af henholdsvis Raap Planen und Zelte i Tyskland samt Anceschi i Italien. Udstyret er specialdesignet til Sirkus Jespers meget trange cirkusplads i Kristiansand Dyrepark, og der kommer til at være detaljer på både telt og gradin, som ikke normalt er muligt for cirkus med daglige flyt. Alt er ved at være klar til afgang fra leverandørerne og første opbygning er planlagt til 15. maj.

Da vores cirkusplads ligger oven på et bjerg, har vi måtte bore og støbe alle forankringspunkter fast i fjeldet. Dette arbejde er vi netop nu i gang med.

Forestillingen er helt ny, hvilket i Sirkus Jesper betyder, at der bliver skrevet nyt manus og nye sange til teaterdelen af forestillingen. Musik skrives og indspilles til både teater og artistnumre.

Familien Bonbon er igen repræsenteret. Bonbon (og Tiina) med et par af sine klassiske indslag som i mange år har ligget på hylden i Sirkus Jesper sammenhæng. Julia med helt nyt nummer på stram line og i jonglørduo sammen med Joakim, som også kommer med nye komiske intermezzoer. Freddi Steckel i diverse komiske, musikalske og artistiske fodnoter. Heidi Latva finsk rulleskøjte og trapezartist. Heidi bor i Odense, hvor hun arbejder med Dynamo cirkusensemblet, men har tidligere også arbejdet i traditionelle cirkus som Cirkus Dannebrog og Sirkus Finlandia. Canadiske Duo Pile ou Face med Cyrwheel og deres unikke Swaypole lanterne, for danskerne nok bedst kendt fra Wallmans i København.

Duo Pile ou Face i Swaypol ved Cirkusfestivalen i Budapest

Desuden kendte karakterer fra Kardemomme by i form af røverne Kasper, Jesper og Jonatan samt lille Kamomilla. Cirkusdirektør Jesper spilles af to kendte musical skuespillere fra Oslo, som deler denne rolle. Kamomilla spilles af 3 lokale piger på 8-11 år, som har børneskuespiller tilknytning til Dyreparken og Kilden (kendt regionsteater i Kristiansand). Kasper spilles som noget helt nyt i år, af Frodo Sandven, bedre kendt som Captain Frodo, som her kommer til at vise helt nye sider af sig selv, bl.a. i et kaotisk illusionsnummer. Jonatan, der som bekendt spiller på alt, spilles af trommeslager og tusindkunstner Henning Amstrup.

Fra tidligere års forestilling i Sirkus Jesper. Pressefoto fra Kristiansand Dyrepark

klovn.gif (1460 bytes)

2. maj 2024

Cirkus Mascot 2024. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Ulstruphallen 1. maj kl. 17 og skriver:

Der var høj himmel og strålende sol udenfor. Alligevel havde 300 – store som små – publikummer fravalgt solskinnet udenfor og nød i stedet lyset fra projektørerne indenfor.

Og de fik en børnevenlig og glad forestilling. En cirkusforestilling skal ikke blot bedømmes på gode råvarer - artisterne og det, de laver – men også ses som et hele, hvor serveringen spiler en rolle: hvordan fungerer lys og lyd? Støtter det artisternes præstationer? Og hvordan er forestillingens komposition, tempo og temposkift. Glider det – eller hakker det?

Her fungerede det fint, og det mærker man jo, når publikum bevarer koncentrationen helt til enden, og det føles hos en selv, når man tænker: bare der kom noget mere. Den modsatte følelse: bare det snart er færdigt, er ødelæggende for lysten til at komme igen. Men her lykkedes alt, og man mærker Daniel Deleurans sikre hånd bag alt, der sker undervejs.

Oleksi lagde ud med et stilrent jonglørnummer med bolde. Hans plastiske bevægelser og pudsige spring ledte tanken på sans og leg. Klassisk, enkelt – men jo alligevel hylesvært. Og flot. Og en nydelse at se på.

Oleksi og hans bolde. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Daniel bød velkommen, men klovnen Gulio blandede sig, og et forvokset gebis brød ind og formanede alle børn om at børste tænder efter al den slik, de sad og spiste. Morskab, gags, grin og lidt sprøjteri med (mund)vand.

Mariannes pudler – ja, dem har man set før. Og så alligevel ikke. For der føjes hele tiden noget nyt til, og de 8 vovser virker veloplagte, tillidsfulde og fuld af hundekunster. Der virkede friskt og anderledes end sidste gang, man så det.

Gulio jonglerede med grydelåg. Flere fra publikum hjalp til med at holde sving i gryderne.

Derefter viste Julia sig som slinky-dukke – en leddeløs slange, mellemting mellem uhyre, robot og fabelvæsen. Og det overmenneskelige fantasivæsen skiftede farve undervejs. Børnene i hallen var ellevilde – og stumme af de mange indtryk.

Gegei udførte et godt akrobatnummer – en blanding af håndstand og kontorsionistik. Det sluttede med, at hun med fødderne, stående i håndstand, skød til mål fra en bue – med ryggen til målet. Pudsigt nok han man set det adskillige gange i dansk cirkus i de seneste år.

Gegei. Foto Anny Schaldemose

Sidste nummer inden pausen var to geder, fremført af Marianne.

Efter pausen morede Gulio sig med en hula-hop ring. Flere fra publikum hjalp til, og stor jubel vakte det, da en tilskuer virkelig kunne svinge ringen – langt bedre end Gulio.

Så kom grisene Yrsa, fulgt af Sille og Wilma. De kunne lidt af hvert, bl. a. spille bold, hvor de brugte munden til at føre boldene frem. Og til sidst strøg Dannebrog til tops.

Så blev flaget hejst. Foto Anny Schaldemose

Regnehesten Tex har udvidet sine færdigheder. Nu kan den skelne mellem farverne, og det beviste den ved – på kommando – at finde tørklædet med den rigtige farve.

Gulio kom ind som mesterdirigent. Orkestret blev sammensat af 4 fra publikum. Også det nummer opleves jævnligt i danske maneger. Det kan lykkes, hvis de medvirkende føler sig trygge og spiller med i stedet for imod. Og det må endelig ikke blive for langtrukkent, for så forsvinder det komiske, som bliver til det kedelige.

Slutnummeret var Gegei og Oleksi i et flot par terre-nummer. Akrobatik med løft, stillinger, håndstand og kast med kroppene.  Et effektfuldt punktum.

Gegei og Oleksi. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Som sagt: godt flow, fint lys, afstemt musik, passende tempo, variation og et fint samspil mellem mennesker og dyr. Alt det med kun 5 artister. Publikum var tilfreds, og det er helt sikkert, at de får lyst til at komme igen. Og det er jo det vigtigste af alt, når sagen skal skæres ind til benet. 

klovn.gif (1460 bytes)

2. maj 2024

Cirkusudstilling på Teatermuseet i Malmø. Teatermuseet i Malmø viser ud over deres faste udstillinger en række særudstillinger. De har lige åbnet en særudstilling om cirkus og artister, herunder om den i Sverige legendariske Brazil Jack. Museets adresse er Kalendergatan 5 C, Malmø. Kun fem minutters gang fra Centralstationen i Malmø. Der er åbent torsdag, fredag, lørdag og søndag fra 13 til 16. Entreen er 30 SEK. Nedenfor en række fotos fra den nye udstilling og enkelte fra museets faste udstillinger.

   

   

   

   

I den faste udstilling finder du denne model af Malmø Hippodrom, som blev opført i 1899 som cirkusbygning med plads til 1.400 tilskuere. Fra 1922 til 1949 blev bygningen brugt som teater. Fra 1950 til 1989 brugte Elimforsamlingen den som kirke. Siden 1994 har bygningen igen været brugt som teater. Den rummer i dag Malmø Stadsteaters store scene.

I den faste udstilling finder du også denne model af Malmøs elskede klovn Miko

klovn.gif (1460 bytes)

1. maj 2024

Ved Cirkus Baldonis sæsonpremieren i Hillerød var det Kelly Saabel og ikke som der stod i det trykte program Diana Boiachin, vi så i aerial ring. Diana var nemlig ikke helt frisk til at gå i luften efter at være nedkommet i begyndelsen af marts, endda med kejsersnit. Men ved forestillingen i Allerød 30. april var Diana klar til at gå i luften med sit flotte nummer. Der var samtidig sket mindre ændringer i rækkefølgen på numrene.

klovn.gif (1460 bytes)

1. maj 2024

Cirkus Arcus er et børne- og ungdomscirkus fra Hvidovre med artister i alderen 5-19 år, der trænes af unge professionelle trænere. Cirkus Arcus har eksisteret i 30 år, og årets absolutte højdepunkt er cirkusugen i foråret. Der afvikles 10-15 forestillinger forfattet, instrueret og udført af Cirkus Arcus’ artister og trænere. Forestillingerne afvikles henover 6 dage i Cirkus Arcus eget cirkustelt. Teltet, som kan rumme op til 350 personer er sat op på pladsen ved Fægtesalsvej i Avedørelejren. I år er der forestillinger i dagene 11. til 18. maj. De viser 3 forskellige forestillinger: Mellem skygger og lys, Atlantis og ”Cirkusmuseet”. Klik her for link til billetsalg.

klovn.gif (1460 bytes)

30. april 2024

Cirkusmuseet i Rold åbnede sæsonen torsdag den 1. maj. Frem til 30. september er der åbent tirsdag, onsdag, torsdag og lørdag fra 10-16. Lukket mandag, fredag og søndag. Adressen er Østerled 1, 9510 Arden.

Lørdag 4. maj kl. 10 er der er særlige arrangement på museet: Kultur i børnehøjde: Familiecirkus i historiske rammer. Kom, oplev og bliv en del af den fantastiske cirkusstemning i cirkus Miehes gamle cirkusbygning i Rold. Efter en præsentation af stedet går vi alle sammen - børn og voksne, unge og gamle - i gang med at lave alle mulige forskellige artisterier. Der skal laves akrobatik, jongleres, balanceres, klovnes og (u)hygges.

Vær med, når de spektakulære numre bliver levende. Og bare rolig - der er noget til alle! For børn fra 4 år og voksne.

Kultur i Børnehøjde er i samarbejde mellem Kulturhusforeningen og Mariagerfjord Bibliotekerne.

Klik her for link til billetbestilling. Billetterne koster 25 kr.

Lørdag 11. maj kl. 11 indtager Cirkus Aroma det gamle ridehus på Cirkusmuseet i Rold med humoristiske og hæsblæsende cirkusnumre for hele familien. Artist Astrid Søndergaard underholder blandt andet publikum på en kæmpehøj ethjulet cykel og laver morsomme løjer fra sin plads oppe under loftet. Hun folder sig også ud i trylleri og forrygende tempo-jonglering med et hav af tallerkener – og meget, meget mere. Undervejs inviterer hun publikum med som en del af cirkusløjerne. Man skal blandt andet hjælpe hende op på den enormt høje ethjulet cykel. Det er ikke nemt, men til gengæld enormt sjovt.

Efter forestillingen inviterer hun og hendes med-artist alle med til cirkusleg, hvor du har mulighed for at gå på line og stylter, cykle, jonglere og alt umuligt andet sjovt og udfordrende cirkus-halløj. Som Astrid siger: ”Cirkus Aroma er for alle, også enhver!” Popcorn og candyfloss er inkl. i billetprisen, så alle kommer i den helt rigtige cirkusstemning. Pris: 140 kr. Klik her for link til billetbestilling

Cirkusmuseet inviterer lørdag 1. juni på en musikalsk rejse gennem tid og sted, når den lokale sangerinde og musiker Karen Cecilie Cæsar vender hjem for at optræde i den historiske perle – ridehuset fra 1912. Det bliver uden tvivl en helt fantastisk musikalsk aften, hvor ridehuset på Cirkusmuseet i Rold vækkes til live med Karen Cecilie Cæsars stemme og et veloplagt band.

Koncerten fejrer udgivelsen af sangerindens kommende single – en smuk duet med Jonas Fjelsted fra det anmelderroste band Baby Did A Bad Thing. Deres samarbejde i sangen “The Circus” indfanger kærlighedens cirkus – og i december 2023 optog de en musikvideo til sangen i netop Ridehuset.

Karen Cecilie Cæsar er kendt for at vælge unikke, historiske steder til sine koncerter, og denne aften er ingen undtagelse. Efter udsolgte shows på Nørlund Slot og i Thingbæk Kalkminer, vælger hun nu at dele musikken med publikum på det intime og nostalgiske cirkusmuseum.

For første gang vil Karen Cecilie Cæsar også optræde på dansk. Glæd jer blandt andet til en helt særlig premiere på en sang sunget på Himmerlands dialekt. Hendes singer/songwriter-stil og bandets støvede countrytoner krydres med ærlige fortællinger om hjemve, voksenbekymringer og kærlighed.

Den musikalske rejse fortsætter herefter rundt i landet hele sommeren og efteråret – herunder en optræden på den anerkendte festival Nashville Nights.

Dørene åbner kl. 19.30. Koncerten begynder kl. 20.00. Billetterne koster 160 kr. Link til billetbestilling

klovn.gif (1460 bytes)

29. april 2024

Cirkus Trapez på Langeland. Per Krogh Petersen skriver: Søndag d. 28. april besøgte Cirkus Trapez Rudkøbing på den smukke ø Langeland. Jeg har nu lavet en webside, hvor I kan se billeder og video af deres lille cirkus telt og fra deres show. Ønsker jer rigtig god cirkus fornøjelse.

klovn.gif (1460 bytes)

29. april 2024           

Trylleshow på Cirkusmuseet. 29. april bød Cirkusmuseet i Hvidovre i samarbejde med Magisk Cirkel Danmark på Magisk søndag med Anders Lilleøre og tre fantastiske trylletalenter. De gør det igen 12. maj kl. 12, hvor Anders Lilleøre også vil binde forestillingen sammen og medbringe et nyt hold talenter fra Magisk Cirkel. Klik her for link til billetbestilling.

klovn.gif (1460 bytes)

27. april 2024

Den 14. april skrev jeg, at det lille svenske Cirkus Rhodin ikke havde et trykt program. Det havde de nemlig ikke ved premieren i Malmø. Men nu har de fået et trykt program, hvor du kan se billeder og læse om årets artister.

klovn.gif (1460 bytes)

27. april 2024

Norrköpings Ungdomscirkus 2024. Det svenske Cirkusakademi skriver: Norrköpings Ungdomscirkus återkommer även i år i med sitt tält uppslaget på Tyska torget mitt i centrala Norrköping.

Årets föreställning har fått namnet ”Alice i Underlandet” och föreställningar ges fr.o.m. fredag den 24/5 t.o.m. söndag den 2/6. 7 föreställningar blir det.

Regissör är Walter Berndtsson.

klovn.gif (1460 bytes)

26. april 2024

Dansk Cirkus Forum er navnet på en ny Facebook-gruppe for personer, der holder af danske cirkus. På siden kan du hver fredag i cirkussæsonen finde en oversigt over, hvor du kan finde cirkus i den kommende uge. Oversigten laves i samarbejde med Cirkuskalenderen, hvis kalenderoversigter rækker et par måneder frem i tiden. Derudover er der en række opslag med plakater, fotos m.v.

Alle cirkusinteresserede er velkomne som medlemmer af den nye Facebook-gruppe. Samt til at lave opslag, der handler om danske cirkus.

klovn.gif (1460 bytes)

25. april 2024

Cirkus Vanløse 2024 - Naturligvis

Cirkus Vanløse præsenterer årets forestilling Naturligvis. Der er forestillinger i Bellahøjparken v. Bellahøj Friluftsscene torsdag den 16. og fredag den 17. maj kl. 10 og kl. 12 og lørdag den 18. og søndag den 19. maj kl. 11 og kl. 13. Billetterne koster 65 kr. De skriver:

I år har vi ladet os inspirere af naturens magi. Igennem et helt år har børn og voksne fra Cirkusskolen i Vanløse sammen udforsket naturens enestående kræfter, og vi glæder os til at byde publikum ind i vores naturlige univers. Cirkusskolen i Vanløse spiller sammen med Cirkus Panik 8 forestillinger, når det store cirkustelt indtager Bellahøj Friluftsscene fra den 16. - 19. maj 2024. Det er syvende gang at Cirkusskolen i Vanløse inviterer til deres årlige forestilling, og tredje gang at vi gæster Bellahøjparken.

Kom og oplev fantastiske jonglører, vilde akrobater, ekvilibristiske et-hjuls cyklister, linedansere, forrygende luftnumre og klovnerier akkompagneret af et professionelt cirkusorkester og en perlerække af professionelle cirkusartister.

Cirkus Vanløse består af elever fra Cirkusskolen i Vanløse. Siden 2012 har Cirkus Paniks bygning på Skjulhøj Allé hver tirsdag dannet rammen om cirkustræning for børn og voksne. Skolens instruktører er alle professionelle artister fra Cirkus Panik.

Det særlige ved skolen er den unikke mulighed for, at man som familie kan dyrke en fælles interesse. Alle deltager på lige fod, uanset alder og niveau – og ofte overgår børnenes evner de voksnes.

I år har den yngste elev været 4 år og den ældste været 65 år, og det giver en helt speciel dynamik når børn og voksne arbejder sammen om, at blive dygtigere og skabe fælles numre. Der bliver grinet og venskaber på tværs af aldre opstår.

Cirkus Vanløse 2024 er i år gjort muligt takket være; Bispebjerg Lokaludvalg, Brønshøj-Husum Lokaludvalg, Vanløse Lokaludvalg samt lokale sponsorer.

Plakaten er tegnet af cirkusartisten og elev på cirkusskolen Willer

klovn.gif (1460 bytes)

24. april 2024

Ny bestyrelse for Danske Cirkusvenner. I forbindelse med foreningens generalforsamling den 20. april udtrådte Kim Thanning Olsen, Ole Simonsen, John Lington og Joan Dansberg efter eget ønske af bestyrelsen. Som bestyrelsesmedlemmer genvalgte generalforsamlingen Irene Hansen og nyvalgte Charlotte Ramsing Jensen, Pia Mortensen og Brian Behrendt. Bestyrelsen består herefter af de pågældende samt Bente Puggaard-Müller, der i 2023 blev indvalgt i bestyrelsen for en 2-årig periode.

På et møde 24. april konstituerede bestyrelsen sig med Charlotte Ramsing Jensen som formand, Brian Behrendt som kasserer og Irene Hansen som næstformand.

klovn.gif (1460 bytes)

23. april 2024

International Cirkusdag (World Circus Day) 2024. Som tidligere år blev dagen fejret på Cirkusmuseet i Hvidovre i samarbejde med Danske Cirkusvenner og Cirkus Baldoni. I dagens anledning var der gratis adgang til museet, gratis rundvisning og gratis Cirkusleg.

Kl. 11:45 var der et underholdende talkshow med Tøffe, hvis borgerlige navn er Per Tofte Nielsen. Han fortalte om, hvordan han kom i gang som komiker, om årene på Bakken, om sine filmroller og om turneen med Cirkus Baldoni i 2023.

Klokken 13 kunne man opleve den kun 19 år gamle jonglør i Jonathan Zeuten i Fægtesalen med et at de mest underholdende jonglørshows, jeg har set i mange år. Jeg havde spekuleret på, om en jonglør kunne få 30 minutter til at gå – en normal jonglørentre varer under 10 minutter. Men tiden fløj at sted på den humoristiske måde, Jonathan havde valgt, med indslag om jonglører gennem tiderne.

   

Fotos Jacob Boas Leitisstein, Ole Simonsen og Mikkel Knudsen

Klokken 14:10 var der gallaforestilling i Cirkus Baldoni. Normalt har de på Cirkusdagen ligget på pladsen ved Fægtesalsvej, kun par hundrede meter fra museet. Men den megen regn havde desværre gjort pladsen så våd, at de i stedet måtte spille på en plads ved Hvidovrevej 361, godt 3 kilometer fra museet. Heldigvis var der mange, der fandt vej til den nye plads, så det var næsten udsolgt.

klovn.gif (1460 bytes)

18. april 2024

Zirkus Nemo kan i 2024 fejre 25 års jubilæum. De skriver:

Jubilæet bliver markeret med en jubilæumsforestilling, hvor vi vil overgå alt det vi har præsteret de tidligere år. Der vil bl.a. blive mulighed for at stifte bekendtskab med gamle kendinge som Målermanden, Marianne, Baglænsmanden, Bager Jørgen, Manden der ikke kan fløjte, Kim Tim, Smadremanden og mange flere.

Zirkus Nemo er også kendt for at præsentere nogle af verdens dygtigste artister. I år kan I møde nervepirrende akrobatik fra Isabela y Ernesto, jonglørene Strahlemann & Söhne og mange flere internationale artister.

Isabela og Ernesto Alves optræder med et luftnummer i det, der i fagsproget hedder Russian cradle. De har ikke tidligere optrådt i Danmark. Klik her for at se et videoklip fra nummeret.

Strahleman & Söhne (Pat og Leif Gordon) har tidligere optrådt i Natcabaretten ved Aarhus Festuge. Der viste de et spøjst nummer, hvor de jonglerede med kegler, mens de afførte sig habit, slips, skjorte og bukser – for at slutte nummeret lige så ulasteligt klædt, som da de åbnede det.

Navne på de øvrige medvirkende er endnu ikke offentliggjort. Men hos Nemo er det også først og fremmest Søren Østergaard, publikum kommer for at se.

Smadremanden har ikke høje tanker om Søren og mener, at han selv er det største trækplaster. Pressefoto fra Zirkus Nemo. Fotograf: Steen Brogaard.

klovn.gif (1460 bytes)

16. april 2024

Ny premiereby for Zirkus Nemo. I snart mange år har Zirkus Nemo haft landspremiere i Horsens. Det var også planen i år. Men de senere måneders megen regn har gjort pladsen i Horsens så blød, at Zirkus Nemo nu har valgt at rykke landspremieren den 27. april til Vejle.

Også andre cirkus er generet af de bløde pladser. Fx har Cirkus Baldoni måtte flytte forestillingerne 19. og 20. april fra Avedørelejren til en plads på Hvidovrevej 361, tæt ved Frihedens Butikscenter.

klovn.gif (1460 bytes)

16. april 2024

   

Den 12. april holdt klovnen Allando, alias Jan Allan Hansen, reception i anledning af sin 70-årsdag. I et telt, som var stillet op på vinterkvarteret i Salten, mødte mange op til et par hyggelige timer. Ud over hele Krone-familien var der mange fra cirkus- og gøglermiljøet i Århus. Philip Schumann var der sammen med sin familie, Agnete Louise Enoch var mødt, og Camilla og Rene Baldoni var der også. Det blev en festlig eftermiddag. Orkestret De nedhængende frugter spillede og sang, og alle nød den varme, hjertelighed og gæstfrihed, som kendetegner alle i cirkus Krone. Fotos: Kate Lisby og Lotte Ullner.

klovn.gif (1460 bytes)

14. april 2024

Rettelse til omtalen af forestillingerne i Cirkus Arli og Cirkus Baldoni. Martin Arli har gjort opmærksom på, at det ikke var rigtigt når vi skrev, at Adriana Wolf ikke tidligere havde optrådt i Cirkus Arli. Hun var nemlig med i forestillingen i 2014, hvor hun viste et antipodenummmer (jonglerede med fødderne). Samme sæson var hende far og onkel med under artistnavnet Wolf Brothers.

Jeg er også blevet gjort opmærksom på, at der ved premieren i Cirkus Baldoni var Kelly Saabel og ikke Diana Boiachin, der optrådte i aerial ring. Det er vist nok tanken at Diana senere på sæsonen skal overtage nummeret.

klovn.gif (1460 bytes)

14. april 2024

Cirkus Rhodin 2024. Det lille svenske cirkus havde premiere på Mobilias parkeringsplads i Malmø langfredag den 29. marts. Jeg så forestillingen den 1. april. En pæn forestilling, som sikkert vil glæde publikum i de mindre svenske byer, som de besøger i løbet af sæsonen.

Det lille telt kan vel rumme godt 200 tilskuere, placeret på 2 stolerækker og 3 rækker med bænke uden ryglæn.

Forestillingens gennemgående figur var den bulgarske klovn Dimo, som også tidligere har været i Cirkus Rhodin. Han er, hvad man i gamle dage kaldte pauseklovn, dvs. en klovn med ganske korte entreer mellem de øvrige numre.

Forestillingen startede med, at Dimo kort kom i manegen, inden cirkusdirektøren Diana Rhodin bød velkommen.

Diana Rhodin præsenterede selv numrene i sit lille cirkus.

Første artistnummer var et udmærket nummer med glasbalance, udført af Maksym med Olena som partner. De kommer begge fra Ukraine.

Kniv til sabel med bakke med glas på toppen

Dimo havde nu en kort entre, hvor han var generet af babygråd fra tilskuerrækkerne. Til sidst fandt han den grædende baby (en dukke).

Dimo og babyen

Dernæst kom Duo Esenbekovi i manegen med et pænt quick change-nummer med mange skift. Både i ”poser” (se foto) og i et ”kabinet” foran tæppet.

Tøjskift i lyntempo. Senere i forestillingen mødte vi parret på rulleskøjter

Dimo havde nu en kort entre med en stor bold.

Næste nummer var den 13-årige Maksym Jr. med et flot håndstandsnummer. Han kan vise sig at være en rising star.

Hvis svenskerne havde pris til unge talenter, ville Maksym Jr. måske komme i betragtning

Der fulgte nu et kort limbo-intermezzo med Dimo og to tilskuere.

Første nummer efter pausen var den 16 år gamle Yana, der lavede akrobatik i en roterende hjerteformet rekvisit, se foto. Hun er datter af Veselka Metodieva og Nedyalko Vaskov. Som lille pige optrådte hun sammen med sine forældre i det danske Cirkus Krone.

Som lille pige optrådte Yana med hula hop. Nu viser hun akrobatik i den roterende rekvisit

Efter endnu et kort mellemspil med Dimo kom Diana Rhodin i manegen med sine 3 hunde. Et udmærket nummer som viser, at et hundenummers kvalitet ikke afhænger af antallet af hunde.

Diana Rhodin og hendes hunde. Tidligere år har hun også haft ponyer med i forestillingen.

Dernæst optrådte Nedyalko cube jugling. Danske cirkusvenner husker ham fra Cirkus Baldoni, Cirkus Krone og Cirkus Trapez.

Nedyalko med cube juggling

Dimo kom nu i manegen med en dryppende pakke. Han smagte på dråberne og mente de var whisky. Pakken viste sig at indeholde en legetøjshund. Entreen er udført af mange andre klovne med en levende hund.

Næste nummer var et luftnummer med Maksym og Olena.

Maksym og Olena stod for forestillingens luftnummer

Dimo havde dernæst den kendte entre med radioen, som han ikke måtte spille på, og som blev smadret og havnede i en skrallespand. Og gav lyd, hvergang han lettede på låget.

Sidste nummer var Abdynaly Abdi Kydyraliev og Mariana med et pænt rulleskøjtenummer. Hvor de fleste rulleskøjteartister optræder på et ca. 1 meter højt podium af form som et rundt bord bruger Abdi og Marianna et ganske lave podium. De kommer Kirgizistan,og man mødte dem tidligere i forestillingen med lynomklædning under navnet Duo Esenbekovi.

På rulleskøjter

Finale

Lige som Cirkus Brazil Jack har Cirkus Rhodin ikke et trykt programhæfte. Erfaringen er, at færre og færre køber et program. Navnene på de optrædende kan interesserede jo finde på nettet.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. juni 2024

Den internationale Cirkusdag World Circus Day fejres i år lørdag den 20. april.

I Danmark er det som tidligere år Danske Cirkusvenner, der i samarbejde med Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkus Baldoni fejrer dagen.

Programmet ser således ud:

Rundvisning kl. 10.15 på Cirkusmuseet, hvor der denne dag er gratis adgang.

Cirkusleg kl. 10.30-12.30 i Fægtesalen. Her kan hele familien træde ind i manegen og afprøve deres artistiske talenter.

Talkshow kl. 11.45 i Auditoriet, Vestre Messegade 5. Hør Per ”Tøffe” Nielsen, der optrådte som klovn i Cirkus Baldoni i 2023, blive interviewet om sit liv samt om hvordan det var at rejse et år med cirkus.

Show kl. 13 i Fægtesalen. Bliv imponeret af Jonathan Zeuthen, som er et af de største danske jongleringstalenter. I hans show vil du opleve jonglering med op til 7 bolde i et tempo man sjældent ser, krydret med en god portion humor.

Kreativt Værksted på Cirkusmuseet kl. 10-14

Gallaforestilling i Cirkus Baldoni kl. 14:10.

I Sverige er det Akademien för Cirkuskonstens bevarande som står for at markere dagen. De skriver:

I samband med Världscirkusdagen / WCD, som alltid infaller den tredje lördagen i April, bjuder nu Cirkusakademien in er alla till ett nytt BOKSLÄPP! Vår ledamot Toni Rhodin släpper en berättelse om sin farfar – Cirkuskungen Brazil Jack! En kortroman baserad på verkliga händelser under rubriken ”Jag gjorde mig väl flott?”

Författaren kommer själv att närvara för presentation av sitt nya alster. Boken kommer också att finnas till försäljning! Utges av Kira Förlag, vars förläggare Jeanette Rosengren erhöll Cirkusakademiens utmärkelse Årets Charlie 2016.

Välkomna till ”Stallet” på Kaplansbacken 4 A-B, bredvid Kungsholms kyrka på Kungsholmen i Stockholm, LÖRDAGEN DEN 20 APRIL 2024 KL. 14.00.

Mötet med BOKSLÄPP kommer också att sändas via Zoom för de som inte kan ta sig till Stockholm. Anmälan om deltagande (även via Zoom) till undertecknad senast den 17 april 2024. Kaffeservering utlovas.

Med reservation för ev. ändringar.

Hans Lindgren. E-post: hans.k.lindgren46@gmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

11. april 2024

Cirkus Baldoni – Nostalgi og nye eventyr. Årets forestilling har titlen Nostalgi og nye eventyr. Det dækker over, at publikum både møder veteraner og helt unge artister. I en vellykket blanding.

Teltet var stopfyldt ved premieren på den noget sumpede plads på Kirsebær Allé i Hillerød

Sidste år var stand-up komikeren Amin Jensen forestillingens sprechstallmeister. Nogle elskede ham, men flere savnede den mere unge og sprælske stil, som Peter Nørgaard introducerede, da han i årene 2021 og 2022 var sprechstallmeister. I år har Cirkus Baldoni efter forslag fra Peter Nørgaard overladt opgaven som sprechstallmeister til den unge Mickey Juel Prüssing. At dømme efter reaktionerne ved premieren i Hillerød den 9. april faldt valget af den syngende og dansende Mickey i allerhøjeste grad i publikums smag.

Masser af dynamik med Mickey som sprechstallmeister. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Efter Mickey Juel Prüssings velkomst, hvor han både sang og dansede, kom tre ryttere kort i manegen ridende på oppustelige plastikheste. Baldoni har fravalgt at have levede dyr med i forestillingen. Det virker ikke som om deres publikum savner dyrene.

Første artistnummer var tre unge gutter fra Ungarn, som under navnet «Artist of Dance» viste et tempofyldt bordnummer (kaskadørnummer).

Et at de klassiske stunts i et bordnummer. Normalt udføres det af en duo. Men hos Baldoni var der tre i manegen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Efter et kort mellemspil med Mickey og løven Leonardo kom Diana Boiachin i manegen. Vi oplevede hende sidste år i Cirkus Baldoni med et nummer i hanging pole samt et adagionummer sammen med ægtefællen i Nandor Varadi. I år viste hun er et helt andet nummer, hvor hun lavede kæmpemæssige sæbebobler og til sidst pakkede en lille pige ind i en boble. 

Diana Boiachin og hendes bobler. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Efter en kort reprise med klovnen José Michel var der et mellemspil med Mickey som sang om, at det jo slet ikke var ham, men artisterne, der var i centrum.

Dernæst kom José Michel i manegen med en af sine klassikere, hvor han med en gulvmoppe i hånden mimede til det gamle 80’er hit Save my love. En entre, der altid gør lykke. Vi har tidligere set klovnen Danilo vise det hos Baldoni. Men der er ikke José som har ladet sig inspirere af Danilo. Det var tvært imod Danilo som var inspireret af Josés entre.

Hårene på moppen bliver brugt som paryk, når José mimer til Renatos stemme. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Nu kom den unge Kelly Saabel i manegen i et vikingeskib, hvis dæk blev brugt som podie til hendes flotte håndstandsnummer. Nummeret sluttede med, at hun ved hjælp af fødderne affyrede en pil fra en flitsbue og punkterede en ballon på en skydeskive. I første forsøg! Imponerende.

Kelly Saabel. Hendes lillesøster Jennifer turnerer i år med Cirkus Arli, bistået af sin mor. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Efter pausen kom Diana Boiachin igen i manegen. Eller rettere sagt over manegen. Hun viste nemlig akrobatik i en aerial ring. Det var ikke til at se, at kun en måned før sæsonstart var blevet mor til en søn – hendes og Nandors barn nr. 2.

En nybagt mor i aerial ring. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Dernæst kom Artists of the Dance tilbage i manegen. Denne gang med et forrygende breakdancenummer.

En af de tre ungarske breakdansere. Foto: Jacob Boas Leitisstein

De fleste cirkusforestillinger byder på et jonglørnummer. Årets jonglør hos Baldoni var lige som sidste år Nandor Varadi med Diana Boiachin som assistent. Entreen sluttede med, at Nandor jonglerede med tændte fakler.

Nandor kan jonglere med syv kegler. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Nu var turen kommet til det nummer, de lidt ældre cirkusvenner havde set allermest frem til: José Michel og fru Giulias entre som musikalske klovne. José er en af cirkusverdenens veteraner. Han er født i 1962. Første gang vi oplevede ham i Danmark var hos Benneweis i 1987, hvor han var det yngste medlem af Michel-familiens klovnetrio Los Michels. Mange gamle cirkusvenner fandt det nostalgisk, da José og hans kone fra hver sin side af teltet spillede Over the Rainbow på henholdsvis tenorsax og sopransax.  Dernæst kom deres kendte vandentre. Jeg har set den udført af andre, men aldrig så godt som José og Guilia gør det. De er helt forrygende! Nummeret sluttede med endnu et musikalsk indslag.

Giulia med sopransax

Musik i manegen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

”Jeg elsker at se José og Giulia Michel og deres skønne vand act og får altid en lille tåre i øjet, når de står i hver sin side i teltet mellem publikum og spiller “Somewhere over the Rainbow”… De vækker skønne barndomsminder frem ❤️ Tak for en dejlig premiere aften i Cirkus Baldoni 🌺🎉” skriver fotografen Lise Kokholm, der har sendt mig dette foto.

Fornemt af Cirkus Baldoni sørger for at danskerne for første gang i mange år kan opleve klassiske musikalske klovne. Endda af verdensformat.

Efter et mellemspil med Mickey og Leonardo kom ukrainske Ruslan Islamov i manegen med et sejt nummer i strapater. Han danner par med Kelly Saabel, som dog ikke var med i nummeret.

En sej gut i luften. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Dernæst var vi nået til finalen, hvor Mickey Juel Prüssing i spidsen for artisterne til tonerne fra Queens kendte We are the Champions sang med teksten Vi er i Baldoni.

Fra finalen. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se flere af Jacobs billeder fra forestillingen.

Premiereforestillingen blev velfortjent hyldet med stående applaus.

Fra Baldoni-premierens after-party:  Selvom man er cirkusdirektør, er årstiden og pladsen ikke altid til laksko ! Foto: Preben Palsgård          

klovn.gif (1460 bytes)

10. april 2024

Magiske søndage på Cirkusmuseet i Hvidovre. Museet skriver.

I samarbejde med Magisk Cirkel byder Cirkusmuseet d. 28/4 og 12/5 kl. 12 indenfor til to unikke shows, hvor tryllekunstneren Anders Lilleøre, kendt fra TV, vil præsentere nye unge talenter, som har udviklet deres evner i foreningen Magisk Cirkel. Foreningen er en global forening, etablerede tryllekunstnere kan udveksle erfaringer, og unge håbefulde kan lære magiens kunst. Forestillingerne, hvor Lilleøre også selv vil give prøver på sine magiske evner, finder sted på museets 2. sal, hvor der vil være lavet en scene, så publikum kan komme helt tæt på magien.

klovn.gif (1460 bytes)

9. april 2024

Cirkus Arli 2024 – sus i skørterne. Der var sus i skørterne, da skuespilleren og musicalperformeren Tara Toya som den første kom i manegen ved premieren 7. april. Tara er gift med Alexander Arli og således svigerdatter til direktørparret Martin og Bettina Arli. Selv om hun har masser af sceneerfaring, var det hendes debut i cirkus. Det klarede hun flot – ”Taras debut blev et friskt pust til forestillingen,” skriver den unge cirkusven og cirkusfotograf Jacob Boas Leitisstein.

Tara var et friskt pust i forestillingen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Det var 44. gang en Arli-premiere fandt sted ved Møllebakken i Fløng. I år i et helt nyt telt – et 2-mastet gult og orange Scola Teloni telt med plads til 220 tilskuere. Teltet er lige som det gamle telt 18 meter i diameter. Men 1½ meter højere, hvilket giver mulighed for luftnumre af en art, som man ikke kunne vise i det gamle telt.

Cirkus Arli ved Møllebakken i Fløng

Einlass – fagudtrykket for, når man lukker tilskuerne ind i teltet.

Som nævnt startede forestillingen med at Tara kom i manegen. Hun sang en helt ny velkomstsang og gav derpå mikrofonen videre til Bettina Arli, som bød velkommen og præsenterede årets første artistnummer: Polupans med et fint og tempofyldt nummer, hvor de blandede akrobatik med jonglering med spande. En forrygende måde at indlede en forestilling på.

Forrygende akrobatik og jonglering med spande

Så kom Martin Arli i manegen med hygge-trylleri, noget Arlis trofaste publikum elsker. Entreen sluttede med tricket med det svævende bord. Rekvisitten drillede lidt ved premieren, hvilket den rutinerede Martin dog klarede flot.

Det svævende bord. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Han blev afløst af et fint slinky-nummer, hvor det var Adriana Wolf som var inde i slangerne. Adriana er ny i Arlis manege, men har tidligere været med rundt med Cirkus Arli sammen med forældrene David Wolf og frue. Men uden at optræde. I dag er hun gift med trapezartisten Antonin Navratil. Parret har to børn, der ikke er meget ældre end Martin og Bettinas børnebørn. Så med Adriana og Antonin har Martin og Bettina på en gang sikret sig dygtige artister og legekammerater til børnebørnene.

I en Human Slinky er artisten inde i en dragt sammensat af en art overdimensionerede aftræksslanger til emhætter

Nu kom Tara igen i manegen og fik lokket Alexandro (alias ægtefællen Alexander) med i manegen, hvor hun gerne ville vise, at hun var verdens største kunstskytte. En klassisk entre som altid gør lykke, når Alexandro knalder den ene ballon efter den anden.

”Jeg er verdens størst kunstskytte”. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Det er ikke hvert år Cirkus Arli har dyr med i forestillingen. Men når det sker er det et altid nummer af høj kvalitet. Det er det også i år, hvor de præsenterer Saabel-familiens flotte nummer med slædehunde. Da danskerne første gang så nummeret hos Benneweis i 2011 var det Tiziana Saabel, der præsenterede nummeret, bistået af hendes og Bernhards ældste datter Alexandra. I år er Saabel-parrets yngste datter Jennifer, der står for præsentationen – mor står dog i baggrunden.

Jeg havde på forhånd spekuleret på, om der var plads til hunde, igloer og andet udstyr i Arlis manege, som ikke lige så stor som manegen i det hedengangne Cirkus Benneweis. Men det gik fint med at have 6 flotte husky-hunde i manegen og beviste, at man sagtens kan have et verdensklassenummer i en lille manege.

Et hundenummer langt ud over det sædvanlige. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Første nummer efter pausen var et udmærket nummer i aerial ring, udført af Adriana Wolf.

Adriana i luften. Foto: Jacob Boas Leitisstein                          

Dernæst var der et gensyn med Jennifer Saabel, nu som fodjonglør (antipodist) med rekvisitter fra Slikland. Nummeret sluttede med at hun jonglerende med 4 tørklæder blev hejst op under cirkuskuplen. En flot afslutning!

Jennifer i luften. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Hula hop gør sig altid godt, når der er børn i teltet. Jelena Vasiljeva – den ene halvdel af Duo Polupans – viste et fint nummer, hvor hun også blev hejst op i luften.

Jelena i luften. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Så fik Tara igen lokket Alexandro i manegen. Hun ville hypnotisere ham, så hun kunne stikke strikkepinde, en stegegaffel og til sidst en havegreb ned i knolden på ham. En kendt entre, som altid gør lykke.

Når man er hypnotiseret, kan man ikke mærke noget. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Forestillingens sidste nummer var Antonin Navratil med imponerende balancekunster i Washington Trapez. Til sidst balance stod han på hovedet med bind for øjnene!

Man kalder ham undertiden Mad Tony. Og man skal måske være lidt skør før man tør vove dette her. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se flere af Jacobs fotos fra forestillingen.

I finale kom alle de medvirkende i manegen sammen med den yngste generation af Arli-familien: Tara og Alexanders sønner Noah og Jamie på henholdsvis 3 og 2 år. Der var velfortjent stående applaus.

Bedsteforældre med børnebørn. Fra venstre Bettina, Jamie, Noah og Martin

klovn.gif (1460 bytes)

5. april 2024

Klovnen Allando fylder 70 år. Fredag den 12. april fylder klovnen Allando, som bor i Salten syd for Silkeborg, 70 år. På dåbsattesten står der Jan Allan Hansen, men det navn er der ikke mange, som husker. Han er født i København. Som ung forlod han hovedstaden for at tage på højskole i Ry, og han er aldrig flyttet tilbage til sin fødeby. Efter højskoleopholdet kom han ind i den århusianske teaterverden. Da Irene Thierry i 1984 genstartede Cirkus Krone, som havde ligget i mølpose i nogle år, blev Jan Allan ansat som cirkusmusiker og spillede på violin og keyboard. Da en journalist efter premieren undrede sig over, at Jan Allan kun spillede 4-5 forskellige melodier var svaret: ”Det bliver bedre i morgen. Så har jeg nemlig også fået læst brugsanvisningen til mit helt nye orgel”.

Irene Thierry har altid holdt fast i, at en cirkusdirektør ikke skal begynde at kissemisse med personalet. Det skete da heller ikke i de første år, selv om Jan Allan uden for sæsonen arbejdede i vinterkvarteret og begyndte at træne med ponyer. Men trods Irenes principper opstod der sød musik, og Irene og Jan Allan har nu i mange år dannet par. Da man et år manglede en klovn, sprang Jan Allan ind. Det viste sig hurtigt, at han var et naturtalent med det helt rigtige klovnesind. Cirkus Krones publikum elskede den naive og lidt poetiske Allando, der ligger milevidt fra den højtråbende og larmende klovnetype, som man undertiden møder i andre cirkus.

Allando forlod Cirkus Krone efter sæson 2017. Siden har han blandt andet optrådt to sæsoner i det sjællandske Cirkus Baldoni, lige som han i 2022 var med i juleforestillingen i det store norske Cirkus Arnardo. Han har tillige haft en lang række gallajobs m.v. sammen med Irene Thierry.

Cirkus Krone har holdt pause siden 2018, men har bestemt sig til at komme på landevejene igen i år. Med Allando i manegen. Noget han glæder sig meget til. Det samme gælder givetvis også de mange, der kan huske ham fra Cirkus Krone og Cirkus Baldoni.

Allando

klovn.gif (1460 bytes)

4. april 2024

Cirkus Brazil Jack 2024 – flot og tempofyldt. Set på Møllepladsen i Malmø 1. april.

Da Trolle Rhodin III for nogle år siden overtog ledelsen af det svenske cirkus fra forældrene Trolle Rhodin JR og Carmen Lupasco Rhodin, ændrede han konceptet.

Han var træt af de svenske dyreretsaktivisters mange demonstrationer og mente samtidig, at publikums interesse for at se dyr i manegen var faldende. Derfor droppede han helt dyrenumrene. Han valgte også at have komiske akrobater med i manegen i stedet for klassiske klovne, og satsede på tempofyldte forestillinger uden sprechstallmeister og med en varighed på ca.1 time og 45 minutter. Lyssætningen fik en upgrade og orkesteret blev afløst af vel tilpasset forudindspillet musik.

Det nye koncept faldt i det svenske publikums smag. De vil heller ikke blive skuffede over Brazil Jacks 2024-forestilling, der markerer 125-års jubilæet for Cirkus Brazil Jack. Cirkus Brazil Jack, som i dag er Sverige største cirkus, har dog ikke turneret i alle 125 sæsoner.

De komiske akrobater Wolf Brothers (den høje David og hans noget mindre storebror Richard) har bortset fra corona-årene været hos Brazil Jack siden 2017. Tidligere har de bl.a. optrådt i Cirkus Arli.

Da publikum kom ind i teltet, så de en luftballon med gondol midt i manegen. Da forestillingen startede, kom Wolf-brødrene ind i manegen, og luftballonen blev brugt i en entré i stil med deres kendte komiske trapeznummer. En fin måde at indlede en forestilling på.

   

To ballonskippere der kludrer i det

Dernæst bød Trolle Rhodin velkommen og præsenterede den lasso- og piskesvingende Warren Niemen. Warren viste med tempo og energi alt, hvad man kan i den disciplin. Trolle Rhodins oldefar Brazil Jack optrådte bl.a. med sådant et nummer.

Med piskesmæld og senere med lasso

Warren blev aflæst af Michael Zorzan, der kom ind i manegen med en lille kuffert, der indeholdt nogle diaboloer. Han viste sig derefter som en ren mester, der både fik diaboloer helt op til toppen af teltet og fik flere diaboloer i luften på en gang. Han endte med have 5 diaboloer i luften. Noget jeg ikke mindes at have set andre klare.

Fire diaboloer i luften. Lidt senere under nummeret kom også den femte diabolo i luften. Imponerende!

Næste nummer var The Jasters. De var også hos Brazil Jack for 8 år siden. Giacomo og og Elenas tempofyldte nummer, hvor han kaster med knive og skyder med armbrøst er lige så imponerende, som det var den gang. Elena end ikke blinker med øjnene, når Giacomo som en anden Wilhelm Tell skyder en pil gennem et æble, som hun bærer på hoveder, eller kaster knive mod en hurtig roterende skive, som hun er spændt fast på. Uden at ramme hende! Danskerne så nummeret sidste år i Cirkus Arena og tilbage i 2011 hos Cirkus Benneweis.

   

Ikke mange turde vist overtage Elenas rolle i nummeret. Men hun stoler på sin mands evner som skytte og knivkaster

Dernæst kom de to Wolf-brødre i manegen i spidsen for tre andre af forestillingens artister. Som gammeldags akrobater, lidt i stil med Fumagallis entré Fuma Boys. Som Fumagallis entré endte nummeret med, at en tilskuer hoppede ned på et springbræt som knækkede, da han skulle sende en af artisterne op i luften.

Akrobater som i good old days

Nu kom Warren Niemen tilbage i manegen. Denne gang som jonglør, der bouncede op til 7 bolde ned i den piedestal, han stod på. Imponerende, men måske en lille smule for langtrukkent.

7 bolde i spil

Sidste nummer før pausen var den kendte entre med 4 tilskuere, der placeres på hver sin taburet og lægger overkroppen ned på hinandens lår. Hvorefter taburetterne fjernes en ad gangen. Imponerende for dem, der ikke tidligere har set et sådant nummer. Hos Brazil Jack var det brødrene Wolf, der stod for entreen,

Den fjerde og sidste taburet fjernes

Første nummer efter pausen bragte os op i luften. Den unge Anna Demeter viste et fint nummer, der startede og sluttede i vertikalline (tov), men hvor størstedelen af nummeret var det, som kaldes cloud swing. Hun hang både i nakken og i et knæ, se foto. Det generede mig ikke, at hun brugte sikkerhedsline, som det dog ikke blev brug for. Anna kommer fra cirkusskolen i Budapest og håber sikkert på, at en af de udenlandske cirkusdirektører, som i løbet af sæsonen besøger Brazil Jack, får lyst til at engagere hende.

Ikke mange ville have mod på at hænge i et knæ i et svingende reb

Efter en komisk entré med Wolf-brødrene og snurrende tallerkener kom et yngre medlem af Jaster-familien i manegen: Giacomo og Elenas datter Susan, der sammen med sin artistpartner Jimmy viste et rulleskøjtenummer med alt, hvad sådant et nummer skal byde på. Et uheld, hvo Susan havnede på numsen, var måske fingeret for at vise hvor svært tricket, som i næste omgang blev udført fejlfrit, var. Skating Jasters var også hos Brazil Jack i 2022.

Skating Jasters

Forestillingens sidste nummer var lige som sidste år Diorios truppen med deres dødsglobe. Det tog lidt tid at få den store globe ind i manegen. Der var op til 4 ryttere i globen, hvis overdel kunne løftes, så der var en rytter for neden og tre for oven. Ikke mindst unge mennesker holder af at se de modige stuntmen race rundt i denne moderne version af en markedspladsernes dødsdrom.

Diorios-truppen har flere enheder. Der er 4 ryttere i den enhed, som optræder hos Brazil Jack.

I finalen blev artisterne hyldet med stående ovation

klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2024

Cirkus Olympia 2024. Jörgen Börsch var til première i desvenske cirkus lørdag den 23. marts og skriver:

Idyllisk ved Nissan, som strømmer gennem Oskarström, havde svenske Olympia sin lands-première som sæsonens første svenske cirkus. 

Og det er ikke en akrobat-/artist-forestilling, men cirkus med heste, geder og hunde, klovneri, "dødshjul", quick-change, roterende vaskebaljer, hula-hoop m.m.

 Et lille udsnit af artisterne åbnede den 40. års jubilæumsforestilling til en sang af svenske Josephine med cirkus-orkestret - janitshar, synthesizer og kapelmester på sax/trompet (?).  Trioen understøttes af forudindspillet orkestermusik. Overraskende velklingende og effektivt.

 En kort velkomst af unge direktør, Niklas Bengtsson, der nu fremstår mere fri og afslappet.

Og så kørte Sonny Gärtner på cykel rundt i en "tremme-tragt", ophængt over manegen.  Mere usædvanligt end dramatisk.  En anderledes indledning.

Sonny Gärtner i sin cykeldrom. Alle fotos er smartphonefotos, taget af Jörgen Börsch

Lynhurtigt kom repriseklovn Tumpy ind og skabte straks en positiv og behagelig stemning ved "blot" at gå rundt, kaste popcorn op og fange dem med munden.

 Ikke mindre hurtigt afsluttede Tumpy sin entré, og ukrainske Duo Drive kom ind i "samme sekund" og imponerede med deres quick-change. Vel 12-14 skift blev det til med enorm variation og livlige smil.

Hurtige tøjskift

Tumpy jonglerede med bolde og fik tilskuere til at kaste boldene ind til sig og "fangede" dem i små net-poser i et bælte, og til sidst overraskede med en kæmpe-bold !

Tumpy og hans kæmpebold

Knapt havde jublen lagt sig før Henrikas livligt logrende hunde myldrede ind og, traditionen tro, til publikums jubel vuffende løb og sprang gennem ringe og andre rekvisitter i varierende størrelser og udformninger i et enormt tempo.

Henrika Bengtsson og hende hunde er et fast og uundværligt indslag i en Olympia-forestilling

Nye, svenske talent, Frida Evelina Persson gjorde sin entré smilende, roligt og sensuelt i sin glitrende bodystocking, blev trukket op og viste en kompliceret strapat rutine, hvor hun i sandhed "slog krøller på sig selv".

Er Frida mon den kommende svenske Queen of the Air?

I fuldt firspring og salto kom, fra Ghana, Daniel med en helt ny disciplin på vore breddegrader ... roterende opvaskebaljer !  På finger- og tåspidserne, pind i munden og limbo-krablende under flammer med et par salti og smil ind imellem, spandt baljerne sikkert og farvestrålende.

Daniel på vej under limbo-stangen              

Også tilskuere fik en snurrende balje til at balancere på en parasol-spids. (I dansk manege næste sæson). Ustandselig i aktivitet !

Straks efter var Tumpy inde og publikums lattermuskler kom i sving, da han venligt fik en tilskuer til også at limbo-danse. Dog uden flammer.

Niklas Bengtsson annoncerede pause, og gav mulighed for publikums-ridning på to store heste og en lille pony.

Afslappet og nærmest diskret åbnedes 2. afdeling med Olympia's 6 frisere … kulsorte og kraftige, uden seletøj.  Friheds-dressur dækker virkeligt rammende Niklas Bengtsson's arbejde og præsentation med alle de klassiske formationer smukt glidende efter hverandre ... uden piskesmæld og ivrige kommandoer.  Alt andet lige: er brune, spættede, gyldne og hvide heste visuelt mere egnede i cirkus ?

Niklas og hans sorte friserheste

Tumpy havde et (vist forkortet) tallerken-jonglering og -spin intermezzo.

Ind kom det modne og lidt kraftige (absolut ikke negativt ment) udseende par, pudsigt kostumeret: Duo Drive - ukrainske Viyacheslav & Oksana. Sidste sæson var de "Ersatz"-nummer i Olympia-manegen i 2 uger.  Det blev et herligt gensyn med deres bemærkelsesværdige hula-hoop nummer med usædvanlige kunster og kombinationer. ..... Afvæbnende morsomme !

At Olympia er cirkus understreges af bevarelsen af dyr - velplejede og øjensynligt vimsende glade, om man kan bruge det begreb.  Natascha Jarz (fru Niklas Bengtsson) i dirndl-kostume tumlede med cirkus' gede-flok, hvoriblandt én også kunne "nikke" en bold i mål !

Mon geden ender på landsholdet?

Sonny Gärtner åbnede årets Olympia-forestilling, og afsluttede den også.  Med en columbiansk partner og under artist-navnet Duo Shock viste han effektfulde spring, sjippen, og salto med tilbundne øjne på Døds-Hjulet

Drabelige spring på ydersiden af dødshjulet

Efter hyggelige, oplevelsesrige 2 timers tid (plus pause) blev det til Grand Finale, hvor også Sam Bengtsson, Gärtner- samt Duo Driver-juniorerder havde assisteret i cirkus' hunde- og gede-numre, blev fremkaldt og gjorde kompliment !

Grand Finale

Russiske Kapelmester Valentin Smirnov stod sammen med 2 musikere for velklingende musikalsk underlægning bistået af pre-recorded musik, arrangeret af Alex Bozic. Cirkus' musikere - alle ukrainske - kunne heller ikke i år komme til Sverige pga. Ruslands angrebskrig på Ukraine.

Gæstfrit og traditionen tro bød Bengtsson-familienafter-party med "bobler", cider, kartoffel- og frugtsalat, boller og lækkert pålæg for alle medarbejdere, teltarbejdere, artister, svenske cirkus-akademi ledamoter og inviterede.

Party i manegen

Cirkus-sæsonen 2024 er indledt i Sverige med manér!

 klovn.gif (1460 bytes)

29. marts 2024

Cirkus Arena 2024. Der var premiere den 25. marts i et stopfyldt telt på Bellahøj. I de kulørte ugeblade kan du læse om de mange kendte, der kom til premieren. Men ikke så meget som et ord om selve forestillingen, selv om den bestemt fortjener god omtale. Min gode bekendt Jørgen Lorenzen, som har skrevet flere bøger og artikler om cirkus og artister og lavet et par dokumentarfilm, ville give den mange stjerner, hvis han var anmelder. Og flere af de digitale kulturmedier har givet forestillingen 5 ud af 6 mulige stjerner.

Alle teltets 1.293 pladser var besat til premieren

Årets forestilling hedder Cirkus ifølge Bubber & Malene Qvist. Som navnet antyder, præsenteres den af veteranen Bubber sammen med den unge sangerinde Malene Qvist fra poptrioen Sukkerchok. Blandt dem, der besøger Cirkus Arena, er Bubber nok i dag mere kendt som sprechstallmeister end for børneudsendelserne Bubbers Badekar, som blev sendt i begyndelsen af 1990’erne. Men Malene Qvist er af den årgang, der som barn så Bubbers Badekar. Hun bringer derfor sidst i forestillingen en hyldest til Bubber, som hun kan huske fra barndommens tv-udsendelser.

Efter en lidt lang indledning med Bubber, der fortalte at han i år er glad for at være alene om at præsentere forestillingen, kom Malene i mangen. Sammen sang de Cirkus Arenas velkomstsang Cirkus er i Byen. Til sidst i forestillingen forklarede Bubber, at han var glad for at være sammen med Malene og slet ikke mente det, han sagde med at han helst ville være alene.

Malene Qvist og Bubber. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Første artistnummer var Robi Berousek med stigebalance. Nummeret sluttede med, at Robi balancerende på den fritstående sige jonglerede med 5 kegler. Ud over at udføre stigebalancenummeret er han også Cirkus Arenas manegemester (chefrekvisitør).

Manden på stigen. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

For første gang i mange år var der ikke heste med i Arenas forestilling. De har nemlig i år valgt at vise nogen dyr, som vi sjældent ser i en cirkusmanege: 6 æsler, fremført og dresseret af Cirkus Arenas gamle elefantmand Rudy Althoff.

Dresserede æsler er en sjældenhed i en cirkusmanege. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Sidste år oplevede vi knivkasterne og armbrøstskytterne The Jasters i Cirkus Arenas manege. I år var det deres datter Jessica, der kom i manegen – forældrene optræder i det svenske Cirkus Brazil Jack, hvor Jessica var sidste år. Hun viste et flot nummer, hvor hun med fødderne jonglerede med tørklæder. Slutningen af nummeret, hvor hun blev hejst op under cirkuskuplen, medens hun jonglerede, var både imponerende og spektakulær.

På vej op under cirkuskuplen. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Så var turen kommet til Arenas husklovn Jimmy Folco med en entre, hvor han inviterede en dreng i manegen. De blev begge udsyret med regnslag og drikkedunk og spyttede vand ud, således at drengen gjorde det samme som Jimmy.  Ved premieren så overbevisende, at man kunne få mistanke om, at drengen var en medbragt tilskuer. Entreen endte med, at Jimmy fik en spand vand i hovedet.

Vandsjaskeri. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Næste nummer var Duo Costache - Leonardo ”Iron Jaw” Costache og fru Vita, som vi også tidligere har set hos Arena. I år viste de et helt nyt nummer i perch, hvor rekvisitterne var inspireret af Leonardo da Vincis berømte Vitruvian Man. Flot og særdeles spektakulært. I sluttricket bar Leonardo en perch, hvor der øverst var en art pendul, som Vita svingede rundt i, se foto. Imponerende.

Leonardo da Vincis Vitruvian Man

Leonardo Costace og fru Vitas udgave Vitruvian Man. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Pendulet svinger – endda 360 grader rundt. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Sidste år oplevede vi David Hammarberg i tissue (nedhængende stofbaner), medens Julie Berthelsen sang. I år optrådte han i bungee trapez, medens Malene Qvist sang.

David Hammarberg i bungee-stropper. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Sidste nummer før pausen var 2 unge artister, som viste nogle de kunster, man kan lave på en BMX-cykel. De kørte op og ned af ramper, og den ene rytter hoppede fra piedestal til piedestal. Bubber fortalte, at de kom fra Ukraine, og var kommet ud af landet nogle måneder inden krigen brød ud. Siden har de turneret med deres nummer uden for Ukraine. Tog de tilbage til deres hjemland, risikerede de at blive sendt i skyttegravene.

Ukrainske artister på BMX-cykler. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Første nummer efter pausen var Skating New Vision, bestående af Jessica Jaster og Sonny Caveagna. Ved premieren havde de et uheld, da en af hans rulleskøjter for kom tæt på kanten af den cirkelrunde platform, og de begge faldt. De kom op igen, men var tydeligt mærkede af uheldet og lavede kun et enkelt yderligere trick. Uheldet gør, at det er svært at give en fair bedømmelse nummeret. Jacob Boas Leitisstein, der i år har hjulpet Arena med deres pressefotos, fortæller at nummeret fungerede perfekt og uden uheld ved de 3 forpremierer, han havde set.

På rullerskøjter. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Hunde i en manege vækker altid jubel, ikke mindst hos den yngre del af publikum. I årets forestilling var det Fabiana Köhler, der havde 6 glade vovser af forskellige racer i manegen i et sjovt og veludført nummer, som sluttede med at hundene gik ud på række, se fotos. Nummeret og sluttricket kan minde om Wolfgang Lauenburgers hundenummer, som var hos Arena i 2010 og 2015. Fabianas far Rudy Althoff havde vist nok hjulpet med dressuren. Hundene har tidligere været vist hos Cirkus Louis Knie i Østrig.

Fabiana og en af hundene. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Hundeparaden. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Nu kom Garcia Brothers i manegen med et nummer, som må være en oplagt kandidat til nominering til årets talentpris fra Den Danske Cirkuspris. Antonio og Connor Garcia på henholdsvis 17 og 21 år viste dels hver for sig og dels synkront imponerede akrobatik og håndstand. I et af håndstands trickene brugte den ene bror et segboard til at stå på hænder på. Noget jeg ikke mindes at have se tidligere.

Håndstand på segboard. Foto: Jacob Boas Leitisstein

To rising stars. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

De to unge supertalenter blev afløst at Jimmy Folco, der havde tre mænd og en kvinde fra tilskuerne med i den kendte entre, hvor de skal agere rockmusikere. De virkede som om de fire frivillige i manegen også morede sig. Vigtig i den slags numre at tage et nej for et nej og ikke at tvinge tilskuere ind i manegen.

Medens Malene Qvist sang Der er magi i luften var der en entre, hvor Bubber blev hejst op under cirkuskuplen i et stofkabinet, som siden viste sig tomt.

Sidste nummer i forestillingen var Garcia-brødrenes forældre Pablo og Vicki Fosset Garcia med deres rumraket. Nummeret er lige så flot og veludført, som da vi første gang så det hos Arena i 2001. Siden har de været hos Dannebrog i 2008 og 2014 og med en komisk Marry Poppins-udgave af nummeret hos Benneweis i 2013. Som nævnt er nummeret fortsat imponerende. Når de ikke er på turne bor de i England. Pablos far er spansk og hans mor irsk. Viccki kommer fra den kendte engelske cirkusfamilie Fosset.

Duo Garcia laver imponerede akrobatik hængende på undersiden af deres rumraket. Pressefoto fra Cirkus Arena, taget af Jacob Boas Leitisstein

Som indledning til finalen sang Malene Qvist Kim Larsens Om lidt bli'r her stille. Både de medvirkende og mange fra publikum brugte deres mobiltelefoner som lys.

En glad Benny Berdino var med rette stolt af sin forestilling. Og glædede sig til næste år at byde velkommen til Cirkus Arenas 70 års jubilæumsforestilling. Foto: Jacob Boas Leitisstein.

klovn.gif (1460 bytes)

28. marts 2024

Kulturstøtte til cirkus. MF Anders Kronborg skriver:

“Vi skal passe på vores folkelige kultur”

Sådan er overskriften på et rigtig godt kulturindlæg i dagens Jyllands-Posten fra vores kulturordfører i Socialdemokratiet, Mogens Jensen.

Mogens Jensen slår fast: “I Socialdemokratiet vil vi derfor arbejde for at understøtte den folkelige cirkuskultur, så den fortsat kan udvikle sig og glæde danskere i alle aldre landet over.”

Helt konkret foreslår Socialdemokratiet, at vi skal understøtte den folkelige kultur med støtte fra staten. Vi taler helt konkret om cirkuskulturen og Bakkesangerinderne hos Bakkens Hvile.

Mogens Jensen rammer afslutningsvis i sit indlæg hovedet på sømmet: “Cirkus og bakkesangerinderne er levende mennesker og levende kulturarv af i dag, der holder en hundredårig kultur i live til glæde for os allesammen. Lad os sammen bakke op om dem.”

Læserindlægget har medført en stor artikel på to avissider og forsidehenvisning. Venstre, Danmarks Liberale Parti, giver forslaget opbakning, hvor Jan E. Jørgensen kommer med gode og saglige betragtninger. Det samme gør Søren Espersen fra Danmarksdemokraterne.

Det vil være dejligt, hvis Folketinget vil kunne enes om, at vi nu begynder at støtte cirkuskulturen og Bakkens Hvile, som er den sidste og eneste tilbageværende sangerindepavillon i Danmark.

Martin Arli fra Cirkus Arli fortæller også i artiklen hvordan cirkus har udfordringer i 2024. Danmark har allerede set hvordan Cirkus Benneweis og Cirkus Dannebrog har måtte lukke og slukke. Danmark har i dag syv professionelle cirkusser tilbage, hvor vi kan prale af, at Cirkus Arena er Nordens største. Næste år kan Cirkus Arena fejre 70 års jubilæum.

Som alle ved, så er cirkus og gøglerlivet noget som jeg holder enormt meget af, hvorfor det også er dejligt endelig at kunne fortælle om, at Socialdemokratiet er klar til at støtte denne kultur.

Anders Kronborg sammen med Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli. Foto fra 2022, hvor Anders Kronborg efter indstilling fra Cirkusdirektørforeningen fik Indsatsprisen fra Den Danske Cirkuspris, Foto: Jacob Boas Leitisstein

klovn.gif (1460 bytes)

26. marts 2024

Hajen i badekarret. I omtalen 21. marts af forestillingen i det norske Cirkus Arnardo gav jeg den schweiziske klovn André æren for at have opfundet nummeret med hajen i badekarret. Min engelske cirkusven John Cooper har rettet mig. Første gang han så et sådant nummer var nemlig i 1983, hvor han så det udført af den russiske klovn Andrei ”Nico” Nicolajev, der dog havde en krokodille og ikke en haj som modstander. Og Clown André var ikke begyndt sin klovnekarriere i 1983.

klovn.gif (1460 bytes)

25. marts 2024

To runde dage: Carmen og Trolle Rhodin Jr.

25. marts fylder Sveriges cirkusdronning Carmen Lupasco Rhodin 70 år. Hun er født i Rumænien og kom til Sverige i 1982 for at arbejde i det svenske Cirkus Brazil Jack, hvor hun senere blev gift med direktøren Trolle Rhodin JR. I dage drives Cirkus Brazil Jack af ægteparrets søn Trolle Rhodin III, der dog får god bistand af Carmen.

Carmen Rhodin

3. april fylder Trolle Rhodin JR 70 år. Han er søn af Sveriges cirkuskonge Trolle Rhodin, som døde i 1997, og barnebarn af den legendariske Brazil Jack.

klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2024             

Benny Schumann i Vestsjællandscenteret. Benny Schumann har lavet er ca. 12 minutters langt sammendrag af den forestilling, som han i vinterferien viste i Vestsjællandscentret i Slagelse sammenmed Max, Ulf og Gustav Carling. Klik her for at se vidoen.

klovn.gif (1460 bytes)

21. marts 2024

Cirkus Arnardo 2024. Det norske cirkus fylder i år 75 år. Der var premiere på årets forestilling den 8. marts i Kristiansand. Thorbjørn Klæbo Flo så forestillingerne 9. marts kl. 14.00 og 17.00 og skriver:

Artister

Parade

Kenya Boys – hoppetau (sjippetov)

Kevin Probst - hunder

Paola Folco Arnardo og Are Arnardo - illusjoner

Klovn André - repriser

Kevin Probst - esler

Luigi Folco Arnardo - diabolo

Hector Rossi & Pierrot - repriser

Klovn André - repriser

Marine Duand - stram line

Klovn André - repriser

Kevin Probst - papegøyer

Klovn André- repriser

Alfio Macaggi - jonglør

Tunde Szabo - strapat

Kenya Boys - akrobater

Finale

Lengde ca 1 time og 35 minutter uten pause.

Snø i lufta og varme i teltet. To fulle forestillinger, den første med stående applaus.

   

Ligesom i 2022 og 2023 bruger Cirkus Arnardo et telt, som tilhører Kevin Probst. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Om forestillingen

Are Arnardo, André og Paola Folco Arnardo åpner årets forestilling. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Åpningsparade med dansende artister, så rett på Kenya Boys med hoppetau (sjippetov) akrobatikk.

Kevin Probst lekende hunder sjarmerer alltid publikum. Må være Europas beste hunde nummer.

Kevin Probst med lekne hunder. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Paola Folco Arnardo og Are Arnardo med sine illusjoner, i år med nye stol illusjon. Ganske overaskende. Godt utført.

Paola og Are Arnardo – illusjoner. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Klovne Andrè er en sikker og original reprise klovn med svært gode mellomspill.

Klovnen André (André Broger) i nummeret med hajen i badekarret – et nummer som han vist nok var den første, der lavede. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Kevin Probst esler har blitt en god slager i Arnardos manesje over flere sesonger. I år med nytt kostyme og ny musikk. Men lyset kunne vært bedre.

Luigi Folco Arnardo med diabolo i svært høyt tempo er en favoritt blandt de yngere deler av publikum.

Luigi Folco Arnardo er 4. generasjon Arnardo og opptrer med diabolos i Cirkus Arnardos jubileumsshow. Pressefoto fra Cirkus Arnardo. Fotograf: Unni Hjellnes

Hector Rossi & Pierrot er klassisk musikal klovner. Flotte kostymer og proft framført med høy musikalsk framføring. For lange repriser opp mot det kjedelige dessverre. Kunne med fordel kuttes i lengden.

Hector Rossy var i mange år den ene halvdel af klovneduoen Les Rossyans. Hans partner i den duo var hans bror Yann Rossy, der var hvid klovn. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Klovn Andrè med nye originale krumspring. Leker fint med publikum, fantastisk gemikk og utrykk.

Marine Durand framfører en sterk stram line akt. Toppet med tåspissdans og stolbalanse.

Marine Durand. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Kevin Probst framfører Alessio Fochesatos papegøyer med stor pirat stil. Glimrende utført og til publikums store begeistring flyr 6 Ara papegøyer over publikum på tribunene.

Kevin Probst med papegøjer. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Klovn Andrè med nye originale påfunn.

Alfio Macaggi en jonglør act i stort tempo, godt utført.

Alfio Macaggi. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Tünde Szabo utfører strapat act i stor presisjon. Nye vendinger og nye musikk.

Luftakrobaten Tünde Szabó i Strapetz i Cirkus Arnardo i 2024. Pressefoto fra Cirkus Arnardo. Fotograf: Gunstein Myre

Kenya Boys avslutter årets forestilling med akrobatikk på Afrikansk vis.

Kenya Boys. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

Grande finale med alle artister.    

Forestillingen kan med fordel kuttes ned på tid. Den framstår som for lang med ca. 1 time og 35 minutter uten pause. Den er i lengste laget. Men publikum får mye for pengene.

Herved anbefales årets Cirkus Arnardo med 75 års jubileum. Arne Arnardo startet Cirkus i 1949. De har siden reist i Norge kun avbrutt under corona med 1 sesong. Cirkus Arnardo er det lengst drevne cirkus i Norge. Gratulerer.

klovn.gif (1460 bytes)

18.marts 2024

små ting & klovne. Skuespilleren Arne Bjørk, også kendt som klovnen Jody, har udgivet en fin lille poetisk digtsamling med titlen små ting & klovne. Den indeholder 16 digte og vignetter, som Arne Bjørk selv har tegnet. Bogen er hæftet. Den er på 40 sider og udgivet på Det Mindste Cirkus Forlag. Den kan købes i boghandlen, herunder i flere netboghandler.

Arne Bjørk har tidligere skrevet bøgerne Den stille klovn, der i en teaterversion har været opført som monolog, samt bogen Emil, der ville være klovn.

Arne Bjørk har i mange år været knyttet til Odense Teater og blev uddannet på Odense Teaters Skuespillerskole i 1970. I 1971 fik han under navnet Jody sin debut som klovn i Cirkus Benneweis. Fra 1983 - 1987 var han ligeledes i Cirkus Benneweis i Cirkusbygningen i København og på turne. Han har desuden turneret i Sverige, Tyskland, Ungarn og Japan. Hans oplevelser i sæsonerne 1983-1987 er på smuk og poetisk vis beskrevet i hans fine bog Klovnen Jody, som udkom i 2005. Ud over at arbejde som skuespiller har han optrådt med sit one man show Det Mindste Cirkus med musikalske, mimiske numre i et poetisk og humoristisk show.

klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2024

SPRITNY MUSEUMSPLAKAT. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

Jakob Ingvorsen, der til daglig arbejder som illustrator og billedkunstner, står bag Cirkusmuseets nye plakat. Jakob er bl.a. blevet inspireret af den magiske stemning og de nærmest overnaturlige oplevelser, man kan få i cirkus. Plakaten koster 50,- og kan købes i museets butik søndag-torsdag kl. 10-15.

Du kan vælge at få tilsendt plakater fra museet mod betaling af ekspeditionsgebyr på 35,- og porto. Send din bestilling samt leveringadresse til info@cirkusmuseet.dk, og vi sender din bestilling til dig hurtigst muligt.

klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2024

Cirkus Rhodin 2024. Den 8. marts skrev jeg, at Diana Rhodins adoptivdatter Simona var blandt de optrædende i det lille svenske cirkus. Men det har vist sig at være forkert: på Cirkus Rhodins hjemmeside står der at Simona i år har bestemt sig til at prøve noget nyt og derfor optræder i udlandet i den kommende sæson.

I påskedagene ligger det lille cirkus i Malmø, ganske som det store Cirkus Brazil Jack. Så det er let for danskere at besøge et eller begge cirkus. I bil eller med tog – Cirkus Brazil Jack ligger et kvarters gang fra Centralstationen. Cirkus Rhodin lidt længere væk, men der er gode busforbindelser. Om spilletidspunkter og billetbestilling: Se i Cirkuskalenderen

Danske Cirkusvenner arrangerer samkørsel til de to svenske cirkus den 1. april. Hvis du er interesseret og medlem af foreningen, så send en mail til ole@danskecirkusvenner.dk og hør, om der er ledige pladser. Eller tilbyd selv at køre og at tage andre med.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. marts 2024

Anna Conradi 90 år. Den 16. marts fylder den tidligere artist Anna Conradi, Valby, 90 år. Hun er gift med Leif Conradi. Sammen med ham turnerede hun fra 1950 til 1988 som kunstcyklistparret Les Conradis. De optrådte i Europa, Mellemøsten og Japan. I Danmark optrådte parret blandt andet i Cirkus Arli, Cirkus Arena og Cirkus Belli. Parret optrådte også som jonglører under navnet 2 Maxelli. Efter at have stoppet turnelivet, tog de i en periode rundt og optrådte til byfester, i messecentre og sådan noget, men kun i Danmark. Senere fik de begge som flere andre tidligere artister job som kontrollører i Tivoli.

Jimmy Enoch 40 år. Den 20. marts fylder Jimmy Enoch 40 år. Som søn af cykelvirtuosen Dennie Enoch og barnebarn af cirkusdirektør Haddy Enoch er han født og opvokset i Cirkus Dannebrog og var i mange år med i familiens cykelnumre. I 2012 fik han lyst til at prøve noget andet og indledte et samarbejde med Lars Godbersen fra Flying Superskids, hvor han nu i mange år har været medlem af lederteamet. Han har tillige i mange år produceret vintercirkusforestillinger for Rosengårdcentret i Odense. I december sidste år bød han på julecirkus på Bispetorvet i Aarhus. Han har også optrådt på Østre Gasværk i rollen som cykelmyggen Egon.

Som cykelartist er Jimmy Enoch især kendt for nummeret “The Glass Balance”, hvor han på ethjulet cykel opbygger et kæmpe tårn af stablet glas.

Ud over at være med i Superkids og producere forestillinger, er han medejer af Enoch Show Production, som blandt andet ejer og udlejer en række telte, herunder det kæmpetelt, som bruges af Cirkus Summarum.

Han er gift med Melanie, datter af Bernhard Kaselowky. Sammen har de børnene Emily og Jeremy på hhv. 10 og 8 år, der undertiden er med i Jimmys cykelnumre.

klovn.gif (1460 bytes)

15. marts 2024

Cirkus Arli 2024.

I årets forestilling kan du møde

Cirkusdirektør Martin Arli

Martins kone Bettina Arli som sprechstallmeister

Alexander Arli og hans ægtefælle Tara Toya i en herlig klovnentre, hvor Tara bl.a. optræder som syngende klovn. Alexander har tillige nogle soleentreer.

Tara og Alexander. Tara er skuespiller, sanger og danser og uddannet på Performing Arts School i Göteborg. Hun er blandt andet kendt for at stå på de store musicalscener i Danmark, hvor hun fx. har medvirket i Mamma Mia og Grease. Tara er også koreograf. I år får hun sin cirkusdebut.  – Alle fotos er pressefotos fra Cirkus Arli.

Jennifer Saabel med sibiriske slædehunde samt som fodjonglør (antipodist). Hun har valgt at udfører sidstnævnte nummer i et univers af søde sager.

Jennifer Saabel med flotte sibiriske slædehunde. Cirkusvenner husker Saabel-familiens elegante hundenummer fra Cirkus Benneweis i 2011, Cirkus Dannebrog i 2013 og Cirkus Trapez i 2019. Hos Benneweis og Dannebrog var det Jennifers mor og hendes storesøster Alexandra som præsenterede nummeret. Hos Trapez var det hendes søster Kelly, som fremførte hundene.

Jelena Vasiljeva med hula hop i særklasse. Sammen med ægtefællen Sergejs Polupans viser hun tillige det nummer med jonglering med spande, som parret havde stor succes med hos Arli i 2021.

Miss Adriana i luftring. Adriana er datter af Natali og David Wolf. David er den ene halvdel af Wolf Brothers, som optrådte hos Arli i 2011 og 2014. Adriana havde sin cirkusdebut hos Arli i 2014, hvor hun optrådte som antipodist.

Adrianas mand Antonin Navratil i Washingtontrapez. Washington Trapez er ikke opfundet i den amerikanske hovedstad, som navnet kunne tyde på. Men derimod af artisten Kaye Washington i midten at 1800-tallet. Rekvisitten er bredere og tungere end en normal trapez og disciplinen kræver at artisten balancerer i trapezbarren. Jyderne oplevede Antonin i Cirkus Krone i 2014.

Antonin Navratil

klovn.gif (1460 bytes)

13. marts 2024

Nyt telt til Cirkus Arli. Når Cirkus Arli starter sæsonen 6. april i Fløng er det med et splinternyt cirkustelt. Ikke som deres allerførste første telt fra 1971, som var hjemmesyet i en Søren og Lotte Arlis lille lejlighed. Nu kommer teltet fra en af Europas førende teltfabrikker, italienske Scola Teloni, der også leverede de 2 foregående telte. Det nye telt har lige som forgængeren, der er fra 2016, en diameter på 18 meter og plads til 220 tilskuere. Ud over selv sjappen (teltdugen) er master, kuppel og rundstænger nye. Gradin er delvist genbrug, men med nye træplader.

Computertegning af det nye telt

klovn.gif (1460 bytes)

13. marts 2024

Rudy Althoff tilbage i Cirkus Arena. Fra 2015 til 2018 var det Rudy Alfhoff, som trænede og dresserede Cirkus Arenas tre elefanter. Det var også ham, der passede dem i vinterkvarteret i Slagelse fra udgangen af sæson 2018 til de i maj 2020 kom til Knuthenborg Safaripark. Det var også hans fortjeneste, at det gik godt med at sætte Bernhard Kaselowskys elefant Ramboline sammen med de 3 Arena-elefanter. I år er Rudy Althoff tilbage i Arenas Manege. Ikke med elefanter, som ikke længere må optræde i et cirkus, men med dresserede æsler.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. marts 2024

Francesco Fratellini i Frankrig. Vores engelske ven John Cooper skriver (min oversættelse)

I starten af marts tilbragte Hilary (min veninde) og jeg noget tid i og omkring Lille i det nordlige Frankrig.

Hvorfor fortæller jeg dig dette?

For mens vi var der så vi Cirque Arlette Gruss, hvor to af artisterne er Francesco Fratellini og Sarah Florees, som begge har tilbragt de sidste par år i Danmark med Cirkus Arli.

Det er Sarah, der udfører det første rigtige nummer efter introen med sit meget stilfulde luftnummer i en lysekrone.

Sarah Florees. Foto fra Cirque Arlette Gruss

Som det sømmer sig for hans efternavn, koncentrerer Francesco sig om klovneri, selvom han også viser nogle af sine mange andre færdigheder. Som sådan ligner hans karakter meget den, jeg har set ham med i Arli, selvom hans udseende er anderledes. Gruss-teltet er langt større end Arlis, men han fylder det nemt med sine forskellige rutiner, de fleste af dem opføres solo.

Francesco Fratellini. Foto fra Cirque Arlette Gruss

Til tider arbejder han sammen med den franske klovn Pieric (fornavnet Pierre Furic), som var i Danmark med Cirkus Dannebrog for omkring ti år siden. (Redaktørens kommentar: Pierric var hos Dannebrog i 2013. I 1990 var han hos Benneweis i 1990 sammen med Pipo Sosman). Efter at have talt med Pierric via Facebook) fortæller han mig, at han har brugt det meste af tiden siden da på at arbejde i hesteshows, men nu har trukket sig tilbage/solgt alle sine heste undtagen én og besluttet at vende tilbage til cirkus.

Han arbejder også alene det meste af tiden.

Pieric. Foto fra Cirque Arlette Gruss

Begge klovne faldt meget i det franske publikums smag - og vores. Ligeledes hele forestillingen. Af dyr medvirker der kun heste og hunde.

Sæsonen for Cirque Arlette Gruss løber fra oktober til maj/juni, og jeg vil bestemt ikke fraråde dig at se den aktuelle produktion. (www.cirque-gruss.com)

Cirque Arlette Gruss besøger normalt Paris i to eller tre uger i begyndelsen af december, før det flytter til Bordeaux til jul og nytår. Jeg har ALDRIG følt mig svigtet af "Arlette". Både indhold og præsentation er altid af høj standard, og jeg vil anbefale, at du før eller senere ser forestillingen.

klovn.gif (1460 bytes)

9. marts 2024

Cirkus Krone kommer ud igen. Bortset fra ganske få solgte forestillinger har familien Thierrys lille Cirkus Krone ikke været på turne siden 2018. Men i år bliver der en turne. Familien Thierry skriver:

VI SKAL PÅ LANDEVEJEN!

Ja, du læste rigtigt; I 2024 er Cirkus Krone atter på sommerturne

Vi har efter flere års, ufrivillig, nedlukning taget beslutningen om at drage ud med Cirkus Krone sæson 2024. Det har været i støbeskeen af flere omgange, men en pandemi og deraf en presset økonomi, samt sygdom ville det anderledes. Derfor har vi de seneste år ikke kunnet præsentere en “rigtig cirkus turné”, men har begrænset os til projekter i samarbejde med kommuner og firmaer etc.

I år byder vi det hele trods og håber I vil tage godt imod os.

Cirkus Krone har altid været et familie cirkus, men det bliver i den grad cementeret denne sæson. Størstedelen af staben er nemlig familie.

Det bliver også med et helt nyt koncept i forhold til tidligere sæsoner, men da vi starter op efter 5 års dvale, tænker vi at der er plads til at gøre noget andet end vi plejer.

Nogle ting laver vi nu ikke om på – vi spiller stadig i telt. For os er det sådan Cirkus skal ses og opleves. Cirkus skal også laves med hjertet og masser humor – og det er vi garant for!

Einlass til Cirkus Krone i 2018. PR-foto fra Cirkus Krone

Det nye bliver at vi denne sæson ligger flere dage i samme by og dermed ikke har så mange af de såkaldte én-dags byer på programmet. Dels for ikke at slide os selv op, men også for at kunne holde en rimelig billetpris, da vi på den måde kan holde omkostninger nede. Det er heller ikke nødvendigvis sikkert at vi spiller 7 dage i ugen, da vi vælger at bruge tid på at flytte og gøre teltet klar til næste plads.

Forestillingen bliver denne sæson stadig for hele familien, men vil især henvende sig til de yngste, fra 2 år og op. Vi føler os forpligtede til at lære børn at gå i cirkus og vise hvad cirkus er og har været uden at billetpriserne stikker af i pakker af tingel tangel og bling bling. En stor nyhed er at vi kan fortælle at børnenes yndlings klovn, Allando, i år atter vil være at finde i Cirkus Krones manege. Ham glæder vi os meget til at præsentere igen. Nyt er også, at forestillingerne bliver af en lille times varighed uden pause. Vi tror på at det giver mulighed for at de mindste kan få hele forestillingen med.

I den kommende sæson kan du møde den elskelige klovn Allando (Jan Allan Hansen) i Cirkus Krone. Han var senest hos Cirkus Krone i 2017. I 2021 og 2022 oplevede sjællænderne ham i Cirkus Baldoni.

Denne sæson er fyldt med en helt særlig spænding for os, da det som sagt er nogle år siden vi sidst var på rigtig Cirkus-turné i telt. Kan nogen mon huske os? Hvordan vil vores koncept blive modtaget? og bliver det mon godt cirkus vejr!?

Så det er også med en kæmpe forhåbning om at møde mange af vores kendte og meget savnede publikummer og ikke mindst med håbet om at kunne introducere de mindste for nærværende Cirkus, tilpasset deres univers.

Teltet er småt, kioskvognen er lille, bænkene og priserne er lave, men underholdingen er i top! Kort sagt; Småt, men godt! – og som altid Cirkus med Hjertet.

Vi glæder os helt utroligt meget til at byde jer velkommen i Cirkus Krone 2024 - Danmarks Hyggeligste Cirkus.

Turneplan er endnu ikke offentliggjort.

klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2024

Svenske cirkus 2024

Cirkus Olympia har premiere ved i Oskarström lørdag den 23. marts. Det er 40 år siden at Herbert og Henrika Bengtsson startede Cirkus Olympia, som i dag drives af deres søn Niklas. I år regner Cirkus Olympia med at besøge 170 byer fra Smygehuk i syd til Södertälje i nord og at spille 200 forestillinger i løbet af den 6 måneder lange turne.

Årets program ser således ud:

Musikalsk ouverture

Sonny Gärtner - Luftcyklist

Duo Drive - Quick change

Clownen Tumpy

Cirkuspatruljen - Henrika Bengtsson med hunde        

Henrika og nogle af hundene. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf: Emelie Kindblad

Frida Evelina Persson - Aerial straps

Frida Persson. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf: Emelie Kindblad

Clownen Tumpy

Daniel Lamptey - Akrobat

PAUSE

Ouverture

Natascha Jarz med legesyge geder

Clownen Tumpy

Duo Drive – hula hop (på svensk rockringar)

Duo Drive. Pressefoto fra Cirkus Olympia

Cirkusdirektøren Niklas Bengtsson med frieserheste. Det er tillige Niklas, som præsenterer forestillingen.

Niklas Bengtsson med heste. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf: Linda Himsel

Clownen Tumpy

Duo Shock - Wheel of Death (dødshjul)

Grand Finale

Cirkus Brazil Jack har premiere på Mölleplatsen i Malmø langfredag den 29. marts. De kan i år fejre, at det er 125 år siden at Brazil Jack med det borgerlige navn Carl Max Alexander Rhodin startede sit cirkus. Det har dog ikke turneret hvert år. Det nuværende Cirkus Brazil Jack har bortset fra corona-årene turneret hvert år siden 1982. Det drives i dag af Brazil Jacks oldebarn Trolle Rhodin III og er Sveriges største cirkus.

I jubilæumsforestillingen møder publikum

Anna Demeter i cloud swing. Anna har ikke tidligere optrådt i et svensk eller dansk cirkus.

Rulleskøjteduoen Skating Jasters (Susan og Jimmy). De var også hos Brazil Jack i 2022.

Skating Jasters

Komikerne Wolf Brothers. Brødrene David og Richard (som er ældst og mindst) har bortset fra corona-årene været hos Brazil Jack siden 2017.

Wolff Brothers med deres komiske luftnummer. Danskerne kender dem fra flere sæsoner i Cirkus Arli

Jongløren Warren Niemen, som tillige viser et lassonummer. Noget som Brazil Jack også optrådte med. Warren har ikke tidligere optrådt i et dansk eller svensk cirkus.

The Jasters med knivkast og armbrøst. Danskerne husker parret Elena Busnelli & Giacomo Sterza fra Cirkus Arena 2023 og Cirkus Benneweis 2011. De var også hos Brazil Jack i 2016.

The Jasters. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Diorios-truppen med deres dødsglobe. Diorios har flere enheder og har flere gange optrådt i skandinaviske cirkus – i Danmark i Cirkus Arena. De er bl.a. kendt for deres ”splitting globe”, hvor globen deler sig i en overdel og en underdel.

Diorios-truppen

Michael Zorzan med diabolo. Han har ikke tidligere optrådt i et dansk eller svensk cirkus.

Cirkus Brazil Jack satser på tempofyldte forestillinger uden sprechstallmeister. Forestillingen varer ca. 1 time og 45 minutter inkl. en 20 minutter lang pause. Der er ikke dyr med i forestillingen.

Cirkus Rhodin har premiere på Per Albin Hansson Väg i Malmø langfredag dem 29. marts. Ejeren er Brazil Jacks barnebarn Diana Rhodin, som danskerne oplevede med heste og elefanter i Cirkus Dannebrog i 2000 og i Cirkus Benneweis i 2002. Hun præsenterer selv året forestilling.

Cirkus Rhodin på pladsen ved Mobilia i Malmø

I årets forestilling møder publikum:

Simona Rhodin med diverse numre, bl.a. med armbrøst.

Diana Rhodin med sine hunde og ponyer

Diana Rhodin og hendes ponyer

Klovnen Dimo

Klovnen Dimo har også tidligere optrådt i Cirkus Rhodin

Yana, som kommer fra Bulgarien og viser et helt nyt nummer. Hun er 16 år gammel og datter af Veselka Metodieva og Nedyalko Vaskov. Som lille pige optrådte hun i det danske Cirkus Krone.

Duo Esenbekovi med quick change. De kommer også fra Bulgarien

Maksym og Olena fra Ukraine med et luftnummer

Deres kun 13 år gamle søn Maksym Jr. med håndstand

Nedyalko Vaskov fra Bulgarien med cube juggling. I Danmark har vi oplevet ham flere sæsoner i Cirkus Krone samt i Baldonis juleforestilling i 2013.

Nedyalko med cube jonglering i Cirkus Krone 2015

Abdynaly og Mariana kommer fra Kirgizistan og viser et rulleskøjtenummer.

Circus I Love You indleder deres såson med forestillingen I Love You Two i Gävle onsdag den 3. april. I Falkenberg har de premiere på Utopia torsdag den 2. maj.

Circus I Love You er grundlagt i 2017 af en gruppe multi-talentede akrobater og musikere. Den første turné med Circus I Love You startede i Frankrig i juni 2018. Siden da har de optrådte omkring 130 gange i Frankrig, Sverige, Belgien, Tyskland, Holland og Litauen. De har base i Skåne og optræder rundt om i Europa med deres to cirkustelte. De satser på sjove og spændende shows med akrobatik på højt niveau og levende musik. Forestillingerne af Circus I Love You er dyrefrie og egnede for hele familien.

klovn.gif (1460 bytes)

7. marts 2024

Cirkus Trapez 2024. Isabella Enoch Sosman fortæller:

Den 30. marts begynder vi vores sommer telt sæson. Artisterne vi skal have med er:

Jasmin Nørgård som cirkusprinsesse og i hendes slør.

Den talentfulde unge danske luftakrobat Jasmin Nørgård var sidste år med i Open Air forestillingerne hos Cirkus Trapez

Fra maj måned klovnen Gabor. Han optræder i Frankrig til da. Vi har en anden i kikkerten, til Gabor kommer.

Den ungarske repriceklovn Gabor var den gennemgåede figur i sidste års Open Air-forestilling. Han har optrådt i en lang række cirkus, bl.a. i flere sæsoner hos Ringling Bros & Barnum and Bailey i USA

Duo Fantasia fra Ehiopien med rulleskøjter, luftring, hula hop på kugle, diabolo og cube.

Swetla Roslyakova kattenummer og et nummer med fritter.

Zsolt Dudas jonglering og comedy

Stine Marie Greisen den regnende pony

Bernhard Kaselowsky med vores 4 ponyer

I mindre byer bruger vi det lille telt fra Madsbyparken. Når vi har solgte forestillinger et lidt større telt. Ikke det gamle Baldoni telt, da det er for tungt at stille op og rive ned.

Cirkus Trapez lille telt i Madsby Legepark     

Tidligere år har Cirkus Trapez bortset fra plejehjemsforestillinger kun turneret i Jylland og på Fyn. Men i år besøger de også nogle byer på Sjælland. Isabella fortæller:

Vi tager kun på Sjælland, fordi der var nogle fra et veteran træf, der så os i Madsbyparken og købte os tre dage til deres veterantræf. For at det kan betale sig at køre derover og tilbage, prøver vi også et par andre byer.

Inden sommersæsonen starter, har Cirkus Trapez miniforestillinger i weekenden 23. og 24 marts i et telt på Torvet i Blokhus.

klovn.gif (1460 bytes)

4. marts 2024

   

61 personer havde fundet vej til 2. sal på Cirkusmuseet i Hvidovre, da Aase Tribini søndag 3. marts fortalte om sin opvækst og om sin berømte fra professor Tribini. Der var stor ros til Aase for et både godt og underholdende foredrag. Smartphonefotos, taget af Kim Thanning Olsen.

klovn.gif (1460 bytes)

1. marts 2024                         

Årets cirkusforestillinger.

Cirkussæsonen begynder i slutningen af marts. Her er en oversigt over de enkelte cirkus og de artister, de har med i den kommende sæson. Du kan finde turneplaner i Cirkuskalenderen.

Cirkus Arena

Premiere 25. marts på Bellahøj med forpremierer fra 22. marts. Årets forestilling hedder Cirkus ifølge Bubber og Malene Qvist, og det er de to, som præsenterer forestillingen. De optrædende artister er som tidligere nævnt her på siden:

Jessyka Jaster med antipode, dvs. som fodjonglør, og sammen med Sonny Caveagna i rulleskøjtenummeret Skating New Vision.

Hunde præsenteret af Fabiana Köhler.

David Hammarberg med bungee-akrobatik

Pablo og Vicki Garcia med deres rumraket

Garcia Brothers med håndstand/hånd-til-hånd

Leonardo og Vita Costache med et nyt ‘Da Vinci’-inspireret nummer, som ikke tidligere har været vist her i landet.

Dresserede æsler

Robi Berousek med stigebalance

Stuntcyklisterne BMX Riders

Arenas husklovn Jimmy Folco

Der kan ske ændringer.

Cirkus Arli.

Premiere 7. april i Fløng med forpremiere dagen før. Turne og forestilling offentliggøres 15. marts. Bettina og Martin Arli er selvfølgelig med i forestillingen. Det samme gælder deres søn Alexander og hans hustru Tara Toya. Det er første gang, vi kan opleve Tara Toya i en cirkusmanege.

Cirkus Baldoni

Premiere 9. april i Hillerød med forpremierer fra 6. april.

Årets forestilling hedder NOSTALGI OG NYE EVENTYR og præsenteres af den unge Mickey Juel Prüssing, der dermed får sin cirkusdebut. Han får selvfølgelig hjælp af løven Leonardo.

I dag er det sjældent, at man oplever klassiske musikalske klovne i et dansk cirkus. Men det gør du i år i Cirkus Baldoni. Endda nogle af de allerbedste: José Michel og hans kone Giulia. Du vil opleve dem i deres formidable udgave af vandentreen. Derudover har José nogle korte entreer.

Kelly Saabel viser sit flotte håndstandsnummer, og hendes kæreste Ruslan har et nummer i strapater.

Fra Ungarn kommer 3 unge mænd, som laver freestyle breakdance og et bordnummer (kaskadørnummer).

Nandor Varadi og Diana Boiachin var også hos Baldoni i 2023. Men i år viser de ny numre med jonglering, sæbebobler og air ring.

Cirkus Mascot

Premiere 22. marts i Balling. Turneen var til 20. oktober. Lige som i 2022 og 2023 spiller de i haller og med pause fra ultimo juni til primo august.

De kalder deres 2024-forestilling "OPPE PÅ DUPPERNE" og skriver:

Vi har gjort det før, og nu gør vi det igen. Mascot skal på landevejen for 31. gang med en helt ny forestilling – og det bliver noget af et cirkus.

Vi tror stadig på værdien af at samles omkring oplevelser, som finder sted i øjeblikket. Vi tror, det er væsentligt at give børn mulighed for at glæde sig og vi ved, at der sker noget helt særligt mellem mennesker, når de tager plads omkring cirkusmanegen.

Duften af popcorn, lyden af leg, vov og vrinsk og den der særligt søde musik, som får de fleste til at føle, at de endelig har fundet melodien. Det hele er der, og så er der lunt og lækkert, så børn og voksne roligt kan lege tagfat og give slip på hverdagen.

Årets forestilling er akkurat lige så vov’et som altid med pjattede pudler og hundekunster. Oplev balancekunst, klovnerier, to grise, to geder, en pony, og en cirkusdirektør med (rampe)lys i øjnene. Endelig er det er tid til cirkus.

Forestillingen varer som vanligt 90 minutter plus pause. Lyden og lyset bidrager til cirkusmagien, popcornene smager som de skal og candyflossen smelter i munden.

Det er hyggelig, virkelig sjov og nærværende underholdning i børnehøjde. Det er cirkus for alle og en oplevelse, man tager med sig hjem. Velkommen omkring vores magiske cirkusmanege i 2024.

Efter coronakrisen rejser Cirkus Mascot ikke længere rundt med cirkustelt, men opfører nu alle deres forestillinger indenfor i lokale sportshaller. Publikum nyder bedre komfort og en behagelig temperatur indendørs, uanset vejret udenfor. Det er ikke længere nødvendigt at ankomme i store gummistøvler på grund af dårligt vejr, og både børn og voksne kan smide overtøjet og har muligheden for at rende rundt i strømper, hvilket skaber en afslappet atmosfære.

Forestillingen er stadigvæk lige så lang og indholdsrig som altid med dygtige artister og imponerende dyrenumre, herunder puddelhunde, grise, en pony, et æsel og en gås.

De medvirkende i årets forestilling er Gereltuya ”Gegee” Ganbold og hendes mand Oleksi Trunov. De laver 4 numre: Jonglering, contortion, adagio og slinki. Desuden møder publikum Marianne Deleuran med alle dyrene, Ulmas med diverse klovne-repriser og Daniel Deleuran som sprechstallmeister.

   

Oleksi og Gegee

Zirkus Nemo

Premiere 27. april i Horsens.

Zirkus Nemo kan i 2024 fejre 25 års jubilæum. Det bliver markeret med en jubilæumsforestilling, hvor de lover at overgå alt det, de har præsteret de tidligere år. Der vil bl.a. blive mulighed for at stifte bekendtskab med gamle kendinge som Målermanden, Marianne, Baglænsmanden, Bager Jørgen, Manden der ikke kan fløjte, Kim Tim, Smadremanden og mange flere. Derudover kan publikum se frem til at opleve artister i den absolutte verdenselite. Navnene på disse artister er endnu ikke offentliggjort. – Foto: Jacob Boas Leitisstein.

Cirkus Trapez

Premiere 30. marts i Tønder.

Årets forestilling er en temaforestilling, som hedder I Drømmenes Verden 2024

Isabella Enoch Sosmans lille jyske cirkus skriver:

Årets forestilling handler om vores unge smukke cirkusprinsesse, der altid har elsket cirkus, og drømt om at optræde som en rigtig cirkusprinsesse, i den magiske manege.

Denne drøm gik i opfyldelse sidste år, hvor hun svævede højt oppe under cirkuskuplen.

Men drømmen slutter ikke her - For vores unge cirkusprinsesse vil meget mere i cirkus, end bare at være cirkusprinsesse.

Hendes allerstørste drøm er nemlig at blive cirkusdirektør.

Hun beslutter sig derfor for at pakke sin kuffert, og drage ud i verdenen, for at få drømmen til at gå i opfyldelse.

Undervejs indlogerer hun sig på et hotel, hvor hun falder i en dyb søvn, efter den lange rejse.

Her begynder drømmen, for imens hun sover, drømmer hun drømmen om at blive cirkusdirektør.

Undervejs i drømmen møder hun en sjov og lidt skør personlighed – Det er nemlig klovnen i cirkus.

Sammen tager de rundt, for at udforske endnu mere af den magiske verden som cirkus er.

Turen tager dem bl.a. til Tyskland, Ungarn, Frankrig og helt til Etiopien i Afrika – hvor de møder og ser dygtige akrobater, flotte luftnumre, en ung begavet jonglør, et imponerende og tempofyldt rulleskøjtenummer samt selvfølgelig en masse dejlige og skønne dyr, som tæller både heste, ponyer, katte og nogle helt specielle dyr, som man sjældent ser i cirkus.

Efter sådan en tur, har vores cirkusprinsesse, sammen med hendes nye bedste ven klovnen, fået en masse ny viden om cirkus, men går drømmen om at blive cirkusdirektør i opfyldelse for den unge pige?

For var det virkelighed, at klovnen underholdte og tog hende med på rejsen, akrobaterne lavede vilde kunster, jongløren jonglerede, hestene og ponyerne drejede og nejede og vores cirkusprinsesse er blevet en rigtig cirkusdirektør, der både kan flyve højt oppe i luften og trylle og underholde nede i manegen. – Eller var det hele bare en drøm?

Det må tiden og årets forestilling “I Drømmenes Verden” bevise.

Navnene på de optrædende er endnu ikke offentliggjort.

klovn.gif (1460 bytes)

27. februar 2024

Foredrag med Aase Tribini. Søndag den 3. marts kl. 11 besøger Aase Tribini Cirkusmuseet i Hvidovre og fortæller om sit liv og om sin berømte far professor Tribini. Det bliver spændende - Aase er en både god og underholdende foredragsholder. Gratis adgang for medlemmer af Danske Cirkusvenner. Andre skal betale entre til museet med 70 kr., med mindre de på stedet melder sig ind i Danske Cirkusvenner. Det koster 200 kr. om året.

En ung Aase Tribini sammen med sin berømte far

I forbindelse med foredraget får medlemmer af Danske Cirkusvenner udleveret årets udgave af Cirkusbladet samt medlemskort for 2024. De medlemmer, der ikke kommer til foredraget, får tilsendt blad og medlemskort.

Aase Tribini har haft et antal af afdøde Pia Villes malerier til salg til fordel for ukrainske flygtningebørn via Folkekirkens nødhjælp. Prisen har været særdeles rimelig: 400 kr. for store billeder og 200 kr. for små billeder. Aase har stadig nogle få billeder tilbage, som hun vil tage med den 3. marts, hvor du har mulighed for at købe dem. Dermed kan du både støtte en godt formål og erhverve et minde om Pia Ville.

klovn.gif (1460 bytes)

25. februar 2024

Cirkus Solvej på påsketurne. I juli sidste år fik en række jyske campingpladser besøg af det ganske lille Cirkus Solvej. Det var ejet af Zora Nikodemova og Victor Høeg Abrahamsen, som lavede hele forestillingen. Planerne for sommeren 2024 ligger endnu ikke fast. I påsken kan du opleve det lille cirkus et par steder i Nordjylland samt på Læsø. Det er mange år siden Læsø sidst havde besøg af et cirkus – hvis det da nogensinde er sket.

Pressemeddelelsen om påsketuren lyder:

Vi har forberedt en række fantastiske oplevelser. Vores show byder på sjove ponyer, en af verdens bedste jonglører, et farligt ildshow og endda en kæmpeballon med arme og ben! Vi har også tilføjet nye elementer som luftbåren optræden med hvide duer, diabolo, akrobatik, den levende dukke og et imponerende LED-show. Kom og oplev den intime atmosfære i vores lille røde cirkus og få en uforglemmelig oplevelse sammen med din familie.

Det bliver SJOVT!!! Skal du være med? 

Vi ses i Cirkus Solvej

Victor Høeg Abrahamsen skriver:

”Det er det samme lille hyggelige røde cirkustelt, som efterhånden er blevet vores varemærke, vi skal have med. 

Cirkus Solvejs lille telt

Vi skal i påsken også have Jonathan Zeuthen Gradman med. Han er et skjult talent, som helt sikkert nok skal blive til noget stort i Cirkusverdenen på internationalt plan.

Han jonglerer med op til 7 bolde. Han har også et fantastisk LED-nummer, hvor lyset i tingene han jonglerer med er kodet, så de passer nøjagtigt til koreografi/musik. Og så laver han diabolo med op til 3 stk.

Derudover er det Zora og jeg, der medvirker.”

Jonathan Zeuthen Gradman med diaboloer. Alle fotos stillet til rådighed af Cirkus Solvej

Du kan finde turneplan i Cirkuskalenderen

 klovn.gif (1460 bytes)

23. februar 2024

To spændende foredrag

Et liv i manegen med Agnete Louise Enoch fra Cirkus Dannebrog. I dansk cirkushistorie er der en håndfuld cirkus, som er særligt kendte. Torsdag 29. februar kl. 19 kan du komme tæt på et af dem, når Agnete Louise Enoch – tidligere artist og direktør for Cirkus Dannebrog – gæster Cirkusmuseet i Rold og fortæller om sit fascinerende liv i manegen. Foredraget er arrangeret i samarbejde mellem Cirkusmuseet i Rold og Cirkushusets Museumsforening. Alle er velkomne. Pris 60 kr. Link til billetbestilling.

Agnete Louise Enoch

EN FANTASTISK CIRKUSHISTORIE! – foredrag med Benny Schumann

Søndag 10. marts kl. 16:00: Mezzaninen, Kulturhavn Gilleleje (Gilleleje Bio, Peter Fjelstrups Vej 12, 3250 Gilleleje)

Der er mennesker, som har en helt usædvanlig livshistorie. En af dem er cirkusartisten Benny Schumann. Med et foredrag, som er visuelt sammensat med dokumentariske filmoptagelser, tager han publikum med på en rejse gennem sin eventyrlige og sælsomme opvækst i familiens Cirkus Schumann blandt verdensartister, dyr og klovner, bl.a. sin morfar Charlie Rivel. Benny optræder desuden live med nogle af sine berømte numre. Varighed ca. 90 min.  Pris 90 kr. + gebyr.

Link til billetbestilling

Benny Schumann

klovn.gif (1460 bytes)

22. februar 2024

Cirkus Trapez kommer til Sjælland. Det lille jyske cirkus har hidtil bortset fra enkelte forestillinger for plejehjem kun turneret i Jylland og på Fyn. Men i år har de planer om også at prøve lykken på Sjælland og Lolland-Falster. Årets forestilling I Drømmenes Verden 2024 er en temaforestilling. Der er premiere i Tønder den 30. marts. I slutningen af april kommer de til Lolland-Falster og den 3. maj er de nået til Vordingborg. Videre turneplan er endnu ikke offentliggjort.

klovn.gif (1460 bytes)

21. februar 2024

Baldoni’s vintercirkus. I de flest kommuner ligger vinterferien i uge 7. Men på Vestegnen er der kommuner, hvor ferien først er i uge 8. Det gælder blandt andet i Ishøj. Ishøj Bycenter har i snart 10 år haft besøg af Cirkus Baldoni i vinterferien. Det havde de også i år, hvor Baldoni fra 15. til 23. februar har vist ca. 40 minutter lange forestillinger, der som tidligere år trak mange mennesker til centeret.

Eddie Janecek havde en kort ”hej velkomst”-entre inden René Mønster Baldoni og løven Leonardo bød velkommen.

   

Første artist i manegen var 12 år gamle Rudi Janeček. Han viste et fint nummer først i pole og siden med håndstand. Han kan meget vel vise sig at være en rising star. Ganske som det har været tilfældet for han storebror Kaya, der i 2023 modtog talentprisen fra Den Danske Cirkuspris.

   

Næste nummer var Roberta Saba i Cyr Wheel.

Roberta blev afløst af Eddie Janecek, der først kom ind på en cykel i to dele og siden ville sjippe. Noget han bestemt ikke måtte for sprechstallmeister René Mønster Baldoni, der gang på gang konfiskerede hans sjippetov. Lidt i stil med hvad man kender fra ”Du må ikke spille her”-entreen. Nummeret sluttede med, at Eddie klarede at sjippe medens han balancerede en flaske på sin hat. Og endte med at afsløre, at flasken havde velcrobånd i bunden og derfor sad fat på hatten. Børnene blandt tilskuerne jublede!

Dernæst kom Maria i manegen med et udmærket hula hop-nummer. Hun er gift med Eddie og mor til Kaya og Rudi.

Derpå kom Eddie Janecek igen i manegen. Denne gang kørende på en lillebitte cykel. Han viste et rola rola-nummer med flere komiske indslag.

Så kom Roberto Sala igen i manegen. Denne gang sammen med en kvindelig partner. Parret viste en adagio-entre med flere komiske indslag.

Forestillingens sidste nummer var Trio Janacek – Eddie med sine to sønner. I en tempo- og humørfyldt jonglørentre med ringe, bolde og kegler.

   

Kaya kan jonglere med bordtennisbolde ved hjælp af munden

Fra finalen i Baldoni’s vintercirkus

Den alsidige Janecek-familien har været hos Baldoni i adskillige år. Men til den kommende sæson har de skrevet kontrakt med en tysk forlystelsespark, så de er ikke med i Baldonis sommerforestilling. Ved næste ugens opdatering kan du se på, hvem der så er med, når Cirkus Baldoni starter sæsonen den 6. april.

klovn.gif (1460 bytes)

16. februar 2024

Enoch´s Cirkus Show. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Rosengårdcentret i Odense 14. februar kl. 14 og skriver:

En halv time før forestillingens start er der tætpakket - med fortrinsvis forventningsfulde børn, der sidder på det tætpakkede gradin. Rundt omkring manegen vrimler det med cirkusfolk. Mange fra Enoch-familien, men også andre, som tiltrækkes af cirkus – artister og cirkusfans.  Jimmy Enoch er der selvfølgelig også – som centrum og kraftværk. Han er altid glad, imødekommende og stråler af overskud.

Forestillingen indledes med en velkomst, hvor Jimmy Enoch varmer publikum op. Og så kommer Kelly Saabel. Hun er en havgudinde eller en havfrue eller en sø-ånd, der stiger op fra havet i hvide gevandter, og hun går ombord i sit skib. Hun udfører akrobatik af en anden verden. Med langsomme, glidende bevægelser udfører hun håndstand og contortion. Et perfekt nummer, både hvad angår udførelse og ”indpakning”. Det afsluttes med bueskydning, hvor hun – stående i håndstand – fyrer pilen af med fødderne. Kelly Saabel var senest i Danmark i 2019, hvor hun optrådte i Cirkus Trapez, hvor man også så Saabel-familiens berømte nummer med hvide slædehunde. I den kommende sæson kan vi opleve Kelly i Cirkus Baldoni.  Men ikke med hunde, da Baldoni har fravalgt at have dyr med i forestillingerne.

Victor Rossi er en mellemting mellem klovn og komiker. Først ser man ham med sækkepibe, der udsender barnegråd, og derfor forvandles piben til en vugge. Senere dukker han op med båthorn, som er skjult i overfrakken. Nummeret går videre med musik, da to børn hentes ind. De holder en xylofon, der er hængt op i reb. Han spiller på xylofonen, mens børnene betjener rytmeinstrumenter.

Familien Enochs cykelnummer er nu nået til 4. generation. Jimmy cykler sammen med sine børn Emily og Jeremy. Tempo, udstråling, virtuositet på cykel, balance og bevægelse – alt går op i en højere enhed.

Dyr skal heller ikke mangle. Peter Taylor har 4 hunde, som boltrer sig. Og man tænker tilbage på Old Regnas, som vist dannede skole inden for hundedressuren. Det med, at hundene driller deres ”far” med at vælte en skraldespand, er vist hans ide.

Forestillingen rundes af med et flot diabolo-nummer. Georgio Hromadko har en lidt uhyggelig maskering og en kilt, som dog hurtigt smides. Det er flot, farverigt med mange rekvisitter med lys i. Tempofyldt og med inciterende musik – det, vi gamle kalder for dundermusik. Sluttricket er, at han kyler 4 rekvisitter højt op i luften – meget højt! Og han holder dem i spil.

Forventningerne blev indfriet. Børn og voksne kunne derefter fortsætte turen rundt i centret. Og Rosengårdcentret kan rose sig af, at der også er blevet plads til ægte cirkusunderholdning – som et tilbud blandt mange andre i centret.

Jimmy Enoch og hans artister

klovn.gif (1460 bytes)

16. februar 2024

Cirkus Trapez, vinterferie 2024, set 13.02 kl. 16 i Blue Water Dokken i Esbjerg

Cirkusnyts udsendte medarbejder Finn Stendevad mødte op ca. 20 min før forestillingens start. Forhallen vrimlede med forventningsfulde børn og forældre. Fra toiletterne var der en dør til hallens øverste etage. Det var dejligt at komme ind og kunne tage et overblik over opstillingen inden alle væltede ind. Aldrig har cirkus Trapez været smukkere og smukkere opstillet og indrettet end i år. Alt var tiptop gejlet og vedligeholdt.

Bag gardinet var Bernhard Kaselowsky ved at give sine fire smukke kulsorte ponyer det sidste touch.

Kl. 15.45 væltede det ind med glade børn og forældre. Repriseklovnen Rudy Brukson vandrede rundt og skabte stemning i rummet. Der var fuldt hus. Rudy støvede vinterens støv af folk. Kæmpe omsætning i boderne.

Efter Rudys gode opvarmning fra manegen, bød Isabella velkommen med et charivari af alle numre.

Så fulgte Rudi Brukson med jonglering i klovnekostume, jonglerende med alt til køkkenet henhørende. Derefter Elena Brukson med vertikal seil af pink silke. Flot solgt.

Herefter kom Katrine Markevich med sine grå pudler. De var fremragende, lavede mange helt fine ting på en ganske naturlig måde, også med sjippetov.

Alle fotos er pressefotos fra Cirkus Trapez

Nu fulgte var Tarbeev jr. På monocykel og med jonglering. Fint nummer uden falbelader. Selv op og ned ad trapper mestrede den unge mand.

Nu viste Rudy en gammel klovneklassiker: Det store æble med orm i. Stramt holdt og ikke for langt. Helt OK.

Duo Markevich lavede et udmærket diabolonummer.

Endelig kom Bernhards dejlige sorte ponyer ind.

Mage til velplejede heste skal man lede længe efter. De kunne deres kram og var herlige at se på. Han sluttede med en pyramide og så var der 20 minutters pause, hvor hans ponyer gav rideture til børnene, og køerne var usædvanligt lange. Kæmpesucces.

Første nummer efter pausen var Katrina Markevich med tæppejonglering. Smukt nummer, som hun solgte godt. Herefter kom Rudy reprise med kostebalance, inden Elena viste et udmærket og ikke for langt hula hoop nummer og et slangemenneske nummer.

Nu kom Bernhard med regnehest. Klappede fint. Folk var imponeret.

Rudy lavede nu orkester med publikum. De skulle spille på forskellige instrumenter, mens Rudy dirigerede. Klassisk reprise.

Rosinen i pølseenden var et utroligt godt jonglørnummer med tennisketchere og ditto bolde på en gang og meget mere. Virkelig høj sværhedsgrad.

Hele forestillingen sluttede med et charivari igen.

En helstøbt forestilling med lutter fine numre. Jo Bella er god til at engagere dygtige artistfamilier til sine forestillinger.

klovn.gif (1460 bytes)

14. februar 2024

Cirkus Mascot. Jørgen Lorenzen så vinterforestillingen i Herningcentret. 12. februar kl. 14 og skriver:

Jeg drog hjemmefra med følgende kommentar fra en bekendt: Hvorfor gider du? Mariannes hunderevy og klovnen Gulio har du jo set til bevidstløshed. Og hvorfor gad jeg? Jeg svarede min bekendt: du går jo til Kandis-koncert for at høre En lille ring af Guld, som de har spillet mere end 5000 gange. Og du og jeg går i Musikhuset i Aarhus for at genhøre Beethovens 5. symfoni, som vi kender så godt. Men det er jo ikke den samme opførelse som sidst, selv om noderne er de samme.

Så det er det samme: genhørets og gensynets glæde er drivkraften. Og for resten: selvom det er velkendt, er det jo hver gang spritnyt. Ikke to forestillinger eller opførelser er ens. Den spænding mellem det kendte og det ukendte, nye og anderledes er nok til at få mig af sted.

Og heldigvis!  Mascot afleverede en velkomponeret forestilling med alsidighed i genrerne, god rytme og nerve. Der var 3 bænkerækker, så børnene kunne komme frem og sidde uforstyrret. Og forestillingen varede 45 min. – ikke en halv time, som det har været tilfældet i mange år i Herningcentret. Glædeligt, fordi der nu er ro på og tid til at labbe det hele i sig. Det kræver nemlig medleven og koncentration at falde ind i cirkusuniverset. Og tid! 45 minutter!

Gulio begyndte med at varme publikum op. Han kan lide børnene, og derfor kan de lide ham. Og det bedste: han ser ud til også selv at more sig.

Forestillingen startede lige på og hårdt. Jongløren Oleksi Trunov indledte med boldjonlage. Ikke som den klassiske tempojonglør, men med bløde, plastiske bevægelser kastede han boldene rundt – næsten meditativt. Adagio, hvis man da kan sige det om en jonglør.  Men med mange bolde ad gangen.

Derefter bød Daniel Deleuran velkommen, hvorefter han sammen med Gulio og et klap-o-meter prøvede publikums form af. Den var så god, at klapometeret eksploderede.

Daniel Deleuran byder velkommen. Smartphonefotos, taget af Jørgen Lorenzen

Mariannes hunderevy er jo et must. Men også for den tilskuer, der er mere til katte end til hunde, er der et festfyrværkeri af hundekunster – 9 hunde, vist alle puddelhunde, i alle størrelser og farver – alle glade og ivrige efter at vise, hvad de kan. Alsidigt, og et bevis på, at dyr har en naturlig plads i en cirkusmanege.

Marianne og hendes hunde. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Og så skulle Gulio forsøge sig med at svinge hula hop-ringe om sin mave. Det gik ikke godt, og først, da nogle børn blev kaldt ind over pisten, kom der skik på tingene. Morsomt – enkelt. Og alle morede sig højlydt.

Tatyana Primachenko og Gulio var derefter tryllekunstnere – med tricks, som børnene afslørede med et: Det er snyd. Men jo også med mere uigennemskuelige kunster. Til sidst forsvandt Tatyana, men lå gemt under et bord og stak hovedet op, hvis der da ikke lige stod en spand i vejen. Dette forsvindingsnummer er jo set før, men det gør – stadigvæk – lykke.

Pressefoto fra Cirkus Mascot. Fotograf: DirkJan Ranzijn

Slutnummeret var et adagio-nummer, hvor Gegee Ganbold og Oleksi Trunov viste en perfekt partnerbalance – stående, siddende og liggende. Med flere højdepunkter, f.eks. da Gegee står i enhåndstand på Oleksis hoved. Æstetisk, elegant, styrkebetonet, men let og ubesværet på samme tid.

   

Gegee og Oleksi. Smartphonefotos, taget af Jørgen Lorenzen

Og gensynet? Ja da. Mascot kommer jo snart rundt i hallerne. Og det blev bemærket, at Mascot nu har været i Herningcentret i skolernes vinterferie i 28 år i træk. Gammel kærlighed ruster aldrig!

Tidligere år har Gulio og Tatyanas børn Husik og Julia været med i forestillingen. Men ikke i år – heller ikke i den kommende sommersæson.  Husik arbejder på et krydstogtskib. Julia er ved at uddanne sig på Århus Tech. Foto: Jørgen Lorenzen

 klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2024

Cirkus i vinterferien. Som tidligere år kan du flere steder i landet se cirkusforestillinger i vinterferien. Nogle steder endda helt gratis.

Cirkus Mascot.  HerningCentret byder i dagene 12. til 18. februar på forestillinger med Cirkus Mascot. De optræder fra mandag til fredag kl. 11.00, 14.00 og 17.00 og weekenden kl. 11.00 og kl. 14.00.

I cirkusmanegen kan både børn og voksne glæde sig til at opleve Danmarks største hundeshow med cirkusdirektør Marianne og hendes 9 dejlige vovser. Sammen viser de en masse sjove hundetricks og hvorfor hunden ER og BLIVER menneskets bedste ven. Den ca. 30 minutter lange forestilling byder yderligere på jongløren Oleksi Trunov, som tillige viser adagio (partner akrobatik) sammen med Gereltuya ”Gegee” Ganbold. Og så selvfølgelig klovnen Gulio assisteret af fru Tatyana samt sprechstallmeisteren Daniel Deleuran. Gratis adgang.

Gulio og Daniel med klap-o-meter. Pressefoto fra Cirkus Mascot. Fotograf Lise Kokholm

Marianne Deleuran og hendes 9 pudler er et uundværligt indslag i en Mascot-forestilling. Pressefoto fra Cirkus Mascot.

Benny Schumann. I Vestsjællandscentret i Slagelse kan du opleve Benny Schumann sammen med de supermusikalske svenske artister Max, Ulf og Gustav Carling. Forestillingen byder blandt andet på premiere på en Schumann og Carling klovntrio. Hver dag kl. 12 & 15. Desuden vil Benny Schumann lave en cirkus workshop for børn i ca. 20 min. inden start af første forestilling (det vil sige kl. 11.40). Gratis adgang.

Max, Gustav og Ulf Carling med fuld musik. Pressefoto fra Benny Schumann

Enoch’s Cirkus Show. I Odense byder Rosengårdcentret i dagene 12. til 18. februar på Enoch’s Cirkus Show. Hver dag kl. 11, 14 og 17. Gratis adgang.

Cirkus Baldoni. I Ishøj Bycenter møder du fra 15. til 23. februar Cirkus Baldoni. Hver dag kl. 13 & 15. Ingen forestilling 18. februar. Gratis adgang. De optrædende er Janecek-familien og Roberto Saba, som også var med i Baldoni’s julecirkus i 2023. Og så naturligvis René og Leonardo. Gratis adgang.

Fra finalen på vinterforestillingen 2022, hvor familien Janecek også var blandt de medvirkende.

Cirkusland i Slagelse holder åbent fra 10. til 18. februar 10 til 17. Der er forlystelser, legeland, shows og forestillinger i Cirkus Landino. Entre, men 25 kr. rabat til medlemmer af Danske Cirkusvenner.

I en pressemeddelelse skriver de blandt andet:

Cirkusland har i de seneste par år anskaffet flere forlystelser, blandt andet findes der flere legelande (Legepladser indendørs flere steder i parken) så der er rigeligt til en hel dag med oplevelser. I vinterferien 2024 kan du også opleve Max, Dut og Dino på den store showscene i Magic Circus Kingdom. Et rigtig sjovt familie-børneshow med de elskelige figurer Professor Max, hans søde assistent Dut og en lidt farlig 65 millioner år gammel dinosaur ved navn Dino. Der er noget magisk tryllestøv over dette herlige familieshow, hvor publikum bliver revet med fra start til slut. Herlige nye kendte børnesange vil blive sunget live, og børnene tager aktivt del i showet.

Hele dagen har gæsterne mulighed for sammen at gå på opdagelse i vores cirkuspark og komme tættere på cirkuslivet. Prøv cirkusskolen og lær tricks af vores artister.  I vil også kunne møde Mister TIK TAK, der er tilbage på gæstevisit i vinterferien.  

Mr. TIK TAK (Brian Behrendt)                                                                                                       

I løbet af dagen har du mulighed for at opleve forskellige shows. Bl.a. cirkusforestilling i Cirkus Landino, hvor du kan opleve dygtige artister, dejlige dyr og meget mere. Det hele bliver præsenteret af sprechstallmeister Suzanne Berdino.  

De optrædende i Cirkus Landino er ud over Suzanne Berdino og hendes dyr Jessica Caveagna med sabelbalance og David Hammarberg med hula-hop.

Jessica Caveagna med sabelbalance hen over stige med ild

Cirkus Trapez viser fra 9. til 25. februar vintercirkus i en række jyske haller. Om spillesteder og tidspunkter: Se i Cirkuskalenderen. Entre, men 20 % rabat til medlemmer af Danske Cirkusvenner ved billetkøb i cirkuskassen. Af tekniske årsager er det ikke muligt at få rabat ved køb over nettet. De optrædende er familien Rudi Brukson med repriser, jonglering, hop og slør (tissue), familien Markevich med diabolo, ethjulet cykel, antipode og hundenummer samt Bernhard Kaselowsky med 4 ponyer. Forestillingen præsenteres af Isabella Enoch. Oprindelig var tanken at hendes søn David Enoch Sosman skulle præsenteret forestillingen og vise et par korte numre. Men David fik med kort varsel tilbudt et spændende job på et krydstogtsskib.

Rico Brukson. Alle fotos pressefotos fra Cirkus Trapez

Anton Tabeev og Katrina

Cirkus Panik skriver:  

Traditionen tro kan Cirkus Panik igen i år i vinterferien uge 7 blænde op for familieforestillingen “Cirkus Panik holder fanen højt”. Til denne forestilling inviterer vi til efterfølgende fastelavnsfest. Kom udklædt! Vi har tøndeslagning og kåring af bedst udklædte!

Vi kan med glæde byde indenfor i cirkusbygningen på Vanløse Skjulhøj Allé 21 til en humørfuld, sprudlende, overraskende og hjertevarm forestilling i en kold tid.I kan opleve fantastisk og ekvilibristisk jonglering, spændingsfyldt luftakrobatik, sprudlende klovneri, magisk illusion samt den traditionsrige ildfinale.

Cirkus Panik er en af de få overlevende gammeldags gøglerfamilier og der flyder cirkusblod i vores årer. Vi har turneret ind og udland rundt i mere end 35 år, med både klassiske cirkusforestillinger, cirkusskoler og workshops samt udlejning af unikke bomulds cirkustelte.

Se nærmere i Cirkuskalenderen.

Cirkusmuseet i Hvidovre byder mandag d. 12/2 samt onsdag d. 14/2 til fredag d. 16/2 på en énmands cirkusforestilling for hele familien med Klovnen Tapé kl. 11 i Fægtesalen. Tirsdag d. 13/2 kl. 11 er der originalt og komplet vanvittigt artisteri med Mr. Toons. Forestillingen koster 20 kr. for medlemmer af Danske Cirkusvenner – andre skal yderligere betale entré til museet.

   

Tapé på Cirkusmuseet. Foto fra 2012

Følgende aktiviteter gælder mandag til fredag i både uge 7 & 8:

I museets udstilling, der særligt opfordrer børnene til at gå på opdagelse, kan hele familien sammen blive kloge på livet som cirkusartist og hverdagen bag manegen. Børnene kan også tage på skattejagt på museet og få en lille præmie i billetsalget, når kodeordet er løst.

Skulle du selv overveje cirkuslivet, er det en god idé at finde ud af, om du f.eks. skal være jonglør, linedanser, trapezartist eller noget helt fjerde. Det kan du, når museet byder på Cirkuslegmandag til fredag i både uge 7 og 8 fra kl. 12.30-14.30. Til Cirkusleg står museets cirkusinstruktører klar med gode råd og vejledning og både voksne og børn kan deltage.

Trænger I efterfølgende til en mere rolig aktivitet, kan I tage på museets Kreative Værksted, hvor I fx kan lave jeres egen klovnehat eller cirkuscollage. Her kan I også nyde medbragte madpakker eller snacks og drikkevarer, som du kan købe I billetsalget.

Entrébillet til museet koster 70 kr. for voksne. Gratis for medlemmer af Danske Cirkusvenner og personer under 18 år. Cirkusleg og Kreativt Værksted er inkluderet i entréprisen.

Cirkus Flik-Flak i Odense byder på en forestilling fredag d. 16. februar kl. 14.00 på adressen Herluf Trolles Vej 138 - Odense SØ. De skriver:

Som en fast tradition laver børn og unge fra Cirkus Flik-Flak igen i år cirkusforestilling for hele familien.

Programmet er sammensat af de unge artister og byder på en spændende forestilling, hvor inspirationen er hentet fra cirkusverdenen.

Her møder du en yderst veloplagt trup, der giver den fuld gas med alskens artisteri, underfundige og grinagtig klovneri, svimlende luftakrobatik, spektakulær udfordring af tyngdeloven og svært begribelig illusion.

Giv dig selv, din institution, din familie, et barn eller kæreste denne vitaminindsprøjtning af livsglæde, gåpåmod og turbo humør!

Cirkuslokalerne er bare den perfekte rammer til en varm, nærværende og god oplevelse for hele familien.

"Mine damer og herrer! Cirkus Flik-Flak har nu fornøjelsen at byde Dem velkommen til en overraskende og underholdende forestilling for børn i alle aldre."

Billetpris: Voksne kr. 50,- Børn kr. 30,-

klovn.gif (1460 bytes)

7. februar 2024

★★★★★☆ Som Sendt Fra Himlen – en vitaminindsprøjtning i en kold tid.

En cabaretforestilling med en bugtaler, et antal dukker og to sangerinder kan lyde som en skør ide. Men entertaineren og bugtaleren Peter Nørgaards nye show, som er sat i scene af den erfarne Jan Hertz, er et festfyrværkeri af en forestilling, som den grad efterlader publikum i godt humør. En forestilling, som teaterforeninger m.v. burde så i kø for at købe.

Den velsyngende Peter Nørgaard åbner showet. Og som de der kender Peter ved, har han masser af udstråling!

Grundideen i det godt sammenhængende show er, at Peter optræder med syngende bugtalerdukker, der forestiller John Mogensen, Michael Bondesen, Kim Larsen og Flemming ”Bamse” Jørgensen. De synger et potpourri over en række af deres kendteste sange. Undertiden med justeringer i teksterne. Flere gange inviteres publikum til at synge med, hvad de da også gør. Imponerende hvor god Peter Nørgaard er til at imitere de 4 sangeres karakteristiske og vidt forskellige stemmer. De vellignende dukker er vist nok lavet i Kina på grundlag af fotos af de fire sangere.

   

Peter Nørgaard sammen med John Mogensen og Michael Bondesen

Peter Nørgaard egen dukke, hunden Charlie, maser sig selvfølgelig også ind i forestillingen.

På scenen er Peter bistået af to dygtige unge og velsyngende skuespillere, Sofie Lerstrup og Mette Marie Fisker, der skaber ekstra variation i showet. De både danser og synger, og har også deres helt egne entreer med fx Mormors kolonihavehus og Køb blomster, køb blomster. Hvor bidrag også modtages med MobilePay!

   

”Køb blomster, køb blomster” synger Sofie Lerstrup, medens Mette Marie Fisker går rundt og samler penge ind

Deres hurtigt gennemførte kostumeskift er elegante. I de hele taget er det en forestilling med et kvikt forløb, hvor det ene nummer glider over i det andet uden overflødige pauser.

Vi finder os ikke i sexchikane. Tv. Mette Marie Fisker, th. Sofie Lerstrup

I en lille båd der gynger

Vi elsker vort land

Papirsilhouetter af den fineste slags

Den ca. 1½ time lange forestilling er en sand humørbombe, som publikum ved generalprøven i Jægerspris den 6. februar særdeles velfortjent belønnede med langvarig stående ovation. Den kan i de kommende måneder ses på en række spillesteder landet over.

Som i en cirkusforestilling kom de medvirkende på scenen i finalen – også dukkerne

 Mette Marie Fisker, Peter Nørgaard og Sofie Lerstrup

Peter Nørgaard, de to skuespillere og instruktøren Jan Hertz fortjener stor ros for forestillingen. De er som sendt fra himlen!

Cirkusvenner kender Peter Nørgaard fra hans to sæsoner som sprechstallmeister i Cirkus Baldoni. Mange danskere husker ham fra Danmark har talent i 2015. Han er uddannet fra Det Danske Musicalakademi i Fredericia.

klovn.gif (1460 bytes)

6. februar 2024

Udstilling i Monte Carlo. I fortsættelse af reportagen 1. februar fra cirkusfestivalen i Monte Carlo skriver Jörgen Börsch:

I Terrasses de Fontvielle, nær cirkusteltet i Monacos vestre bydel, var i store udstillingslokaler, som ellers rummer den Fyrstelige Veteranbil-udstilling, indrettet en kæmpe-udstilling Le Prince au cœur du cirque (Fyrsten i Hjertet af Cirkus).

Kæmpe fotostater med Fyrst Rainier III i centrum og med artisterne set fra ryggen eller siden.  Alt koncentrerer sig om Fyrsten. Herover i fuld vigør dog med en ganske ung Prinsesse Stephanie ved hånden.

Og så, flot monteret med op mod hundrede originale kostumer fra Alain Frère's imponerende samling.

Én af rytteren Emilien Bouglione's sadler og kostumer, jonglørerne Bela & Kris Kremo's, Rastelli klovnerne's, legendariske rovdyrs-domptør Alfred Court's kostumer. Nævn et artist-navn og kostumet var her.

"Vor egen" Katja Schumann var også repræsenteret som præmierede La Dame du Cirque

Blandt champagne-, candyfloss- og crêpes-boder ved teltet har Monaco's Cirkus-Venner en container, hvor "man" mødes og kan købe brugte bøger programmer og souvenirs

klovn.gif (1460 bytes)

5. februar 2024

Cirkusrejse til Geneve og Budapest. I dagene 3. til 8. september arrangerer Briano’s Cirkusrejser en tur til Geneve og Budapest med besøg i hhv. Cirkus Knie og Cirkusbygningen i Budapest. Det er muligt kun at deltage i besøget i Geneve. Rejsen omfatter hotel med morgenmadsbuffet samt cirkusbilletter. Pris er pt. 5.450 kr. ved besøg i begge byer og overnatning i enkeltværelse. Dobbeltværelse 7.400 pr. par. Priserne kan ændres, da fx hotelpriserne kan stige – endelig pris oplyses ved tilmelding. Deltagerne må selv booke og betale fly. Transfer fra lufthavn til hotellerne i Geneve og Budapest er med i prisen, hvis man vælger de af Brian anbefalede flyafgange. Interesseret? Så kontakt Brian for nærmere info. Mail brianbehrendt@ymail.com, telefon 22 59 50 46, bedst efter kl.17.00

klovn.gif (1460 bytes)

2. februar 2024

Thomas Vilhelm Larsen 40 år. Fredag den 9. februar fylder skuespilleren Thomas Vilhelm Larsen, også kendt som klovnen Knud, 40 år. Han startede med at være skuespiller og instruktør i Kongelig Mayestaits Acteurs, og var i flere år præsident for samme forening, der siden 1924 hvert år har opsat den københavnske Studenterrevy. Han har været instruktørassistent for Jan Hertz og optrådt i teaterstykker sat op af Louise Schouw Teater, ikke mindst deres juleforestillinger, og som optrædende tjener hos Larsens Serveringsteater. Han tog HF på Efterslægten i København i 2016 og videreuddannede sig siden på Dansk NLP Institut, Commedia school & pædagoguddannelsen. Han har været en af performerne i Tivolis Villa Vendetta. Siden 2009 har man også kunnet møde ham som den poetiske og musikalske klovn Knud, enten solo eller sammen med vennen Benjamin Breith i dennes Cirkus Big. Han optræder rundt i hele landet til diverse arrangementer, byfester, storcentre, virksomheder, kulturinstitutioner, fødselsdage og private arrangementer og underviser børn og unge på teater- og cirkusworkshops.

   

Thomas i civil og som klovn

1. februar 2024

Cirkusfestivalen i Monte Carlo. Artistagenten m.v. Jörgen Börsch har siden 1983 hørt til de faste gæster ved Cirkusfestivalen i Monte Carlo. Det var han selvfølgelig også i år. Jörgen Börsch har sendt mig følgende om årets festival.

Jörgen Börsch, her i godt selskab, rapporterer fra Monte Carlo

Cirkus Festival ! .... festival ? ..... er det en række cirkusforestillinger, eller er det en række artist-numre i konkurrence med/mod hinanden, eller en konkurrence hvor hvert enkelt nummer bedømmes i forhold til tilsvarende, bedømt ud fra dommerkomité-medlemmers smag eller faglige viden ?

-  Er festivalen skabt for branchen/fagfolk eller for det almene publikum, eller ...?

Det er nok en smagssag eller stof for en senere diskussion.

Monte-Carlo-festivalen er skabt i 1974 af Hans Højhed Fyrst Rainier III, med baggrund i hans dybtfølte interesse for artister og dyr - for cirkus.  Og så "ønsket om, at De, publikum, er opmærksomme på indsatsen og arbejdet, kan lære denne verden bedre at kende og fejre den bedre ! ".

- Citeret fra fyrstens velkomstord i 1. festivals program, december 1974.

Med årene (og jeg har været hernede siden 1983) synes det mig mest at have udviklet sig til en turistattraktion for Monaco. Men det vrimler også med cirkusvenner, artister, agenter og direktører, der trænges, kind-kysser, og nyder crêpes i den snævre "gade" mellem teltet og salgs-vognene.

I Indgangs-foyeren til cirkus bydes man velkommen af det entusiastisk spillende Clowns en Folies.

Indgang-foyeren med Clowns en Folies.

Denne 46. festival omfattede 2 forskellige forestillinger (oprindelig 3) med i alt 29 numre.  - Du skal ikke trættes med omtale af alle, men nogle skal kommenteres:

Årets ene Guld-Klovn blev vundet af Charles & Alexandre Gruss, jonglører til hest, og til ære for familien Alexis Gruss ! Jonglør-nummeret er traditionelt og rent:

Guldklovn til Charles & Alexandre Gruss. Pressefoto fra Festival International du Cirque de Monte-Carlo

Alexis Gruss snr. havde lidt problem (!) med at vise capriolen i lange tøjler, hvor hesten springer (helt) op fra savsmuldet og sparker bagud med bagbenene. Familiemedlemmer viste også 8 pers. pyramide, panneau ballet-spring, frihedsdressur og et flot tableau med 8 heste med 11 ryttere -  Gruss-familien i 3 generationer.

Stående bifald fik de italienske 2 Kolev Søstre, helt velfortjent - og helt velfortjent også en Guldklovn ! Klik her for at se videoklip fra de sidste par minutter af deres fantastiske nummer.

Guld til Kolev Sisters, der i 2019 fik deres allerførste pris, årets talentpris, fra Den Danske Cirkuspris. Pressefoto fra Festival International du Cirque de Monte-Carlo

Den tredje Guldklovn gik lige så velfortjent til Elvis & Cvetomira Errani for deres ganske usædvanlige elefant-nummer.

Guldklovn til Elvis & Cvetomira Errani. Pressefoto fra Festival International du Cirque de Monte-Carlo

-  Helt, helt roligt og uden pisk eller krog arbejde først én elefant og efter nogle minutter kom 2. og 3. elefant ind. Cvetomira's spagat mellem 2 elefanthoveder og andre kunster blev udført bemærkelsesværdigt langsomt, glidende, sikkert, meget smukt og smilende.

-  Cirkusdyr-haderne og "folketingsmedlemmer" burde indforskrives til at se dette med egne øjne !

Så skal I lige se en kinesisk håndstands-artist, 17 årige Wang Meng Chen, der fik Junior Guld prisen. Klik her for at se hendes slut-effekt:

Junior-guldprisen gik til Wang Mengchen fra de la Troupe acrobatique de Jiangsu. Pressefoto fra Festival International du Cirque de Monte-Carlo

Fumagalli & Darix kom både med et par repriser og deres Lille Bi giv mig Honning. De konkurrerede mod amerikanske Steve & Ryan med bl.a. en vand-entré.

-  Fumagalli & Daris modtog en specialpris for deres karriere, og Steve & Ryan Hotel Fairmonts pris.

Prinsesse Stephanie og dommerne (fra venstre ukendt, Yasmine Smart, Joseph Bouglione, Liana Orfei, Alain Frère, Flavio Togni, Fredy Knie jr.) samt ved talerpulten festivalens artistiske direktør og ledende regissør, Urz Pilz, der remser alle de "små" prisvindere op.

De "mindre" priser overrækkes søndag aften af giverne. Og det virker, som om det er vigtigst, at giveren bliver fotograferet sammen med pris-modtageren i manegen (!).

Af se-værdige numre (synes undertegnede) var også et 5 pers. flyvende trapez nummer, Pneumatic Art, hvor de 2 kvindelige flyvere også brillerede med salti og piruetter, foruden de 4 flyvere nærmest dansede ballet oppe på broen, mellem de forskellige kunster.  Og så en ganske utrolig russisk contorsionist, samt 12-årige Trixie Zavatta-Bogino med ekvilibristisk-contorsion-håndstand rullende rundt på et hoover-board. Hun kom fra Zavatta-familiens Circo Smile i Spanien.

Som i Budapest-festivalen var her en vel 10-12 personers breakdance trup i black-light, hvor de futuristiske dansere kom til syne og forsvandt, og dukkede op igen i mørket - i deres "illuminerede" kostumer.

Meget traditionel var Kid Bauer med 10 løver, og siden hans datter Namacya med 4 hunde, 4 grise, 9 geder 1 pony og 1 høne i rigtig "familie-cirkus" stil.

Og, efter nogens mening, et lidt malplaceret gymnastik-hold (!) af 20+ brandmænd og -damer fra Paris. Men meget stramt og disciplinært udført !

Igen i år "fyldte" de ukrainske Bingo Dansere glamourøst i åbningerne, lagde stemningsfyldt op til enkelte numre og gav finalerne tempo og livsglæde.

-  Vladi Jägi ledte det 12-mand store polske orkester afvekslende med discs, og igen i år var det Petit Gougou, der som Mons. Loyal udfyldte de lange, lange ophold mellem numrene med megen, megen tale.

Juryen, under ledelse af Hendes Højhed Prinsesse Stéphanie af Monaco, bestod af Flavio Togni, Liana Orfei, Yasmine Smart, Joseph Bouglione, Fredy Knie jr. og Dr. Alain Frère.

klovn.gif (1460 bytes)

31. januar 2024

Et dødsfald: Carsten Mærsk. Cirkus Arena skriver:

Cirkus Arenas salgschef gennem 30 år Carsten Mærsk er gået bort. Carsten sov stille ind efter længere tids sygdom, og vi sender hans familie vores dybeste medfølelse.

Carsten har betydet utrolig meget for os i Cirkus Arena. Gennem mere end 30 år har han haft kontakt til de større grupper og mange firmaer, som har inviteret deres medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere i cirkus. Han har hvert år fået tusindvis af mennesker til at opleve den danske cirkuskultur, og han var aktiv til det sidste.

Mindet om alt det han gav cirkus, vil altid være en del af Cirkus Arenas historie.

Æret være hans minde.

klovn.gif (1460 bytes)

30. januar 2024

Ændringer i optrædende artister hos Cirkus Arena. Der er sket et par ændring i oplistningen af de artister, du kan oplev hos Cirkus Arena i den kommende sæson. De to russiske artister, luftartisten Olga Moreva og håndstandsartisten Oleg Izossimov, er udgået af programmet. I steder møder du Jessyca Jaster med antipode, dvs. som fodjonglør, og i rulleskøjtenummeret Skating New Vision. Forestillingens hundenummer præsenteres nu af Fabiana Köhler og ikke som tidligere annonceret af Jolanda Hoffman.

Skating New Vision består af Jessyca Jaster og hendes partner Sonny Caveagna.

   

Sidste år optrådt Jessyca Jasters i det svenske Cirkus Brazil Jack med et antipode-nummer, hvor hun med fødderne jonglerede med op til fire tørklæder. Nummeret sluttede med, at hun blev hejst op under cirkuskuplen, medens hun jonglerede med fire tørklæder. Særdeles spektakulært! Jessyca var også hos Brazil Jack i 2016, det år sammen med forældrene Elena Busnelli & Giacomo Sterza fra nummeret the Jasters, som vi så hos Arena i 2023 og hos Benneweis i 2011.

Ud over de nævnte møder du som tidligere annonceret David Hammarberg med bungee-akrobatik, Pablo og Vicki Garcia med deres rumraket, Garcia Brothers med håndstand/hånd-til-hånd, Leonardo og Vita Costache med et helt nyt nummer, dresserede æsler, Robi Berousek med stigebalance, stuntcyklisterne BMX Riders samt Arenas husklovn Jimmy Folco. Der kan ske ændringer.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. januar 2024

Fornem pris til Trolle Rhodin. Trolle Rhodin, cirkusdirektör och konstnärlig ledare för det svensk Cirkus Brazil Jack, har tilldelats Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens kulturpris till Ulf och Greta Renborgs minne. Priset riktas till personer som i ett brett landsbygdsperspektiv bidragit med kvalificerade och nyorienterande insatser inom kulturarbete och folkbildning. Kulturpriset delades ut av H. E. Riksmarskalk Fredrik Wersäll under en ceremoni i Stockholms stadshus. Bland tidigare pristagare finns Karin Broos (2020) och Kalle Moraeus (2022).

Motiveringen lød:

Till cirkusdirektör Trolle Rhodin, Malmö, som för den urgamla cirkuskonsten in i vår tidsålder. Han synliggör de svenska resande cirkusfamiljernas långa historia – ett levande kulturarv, med landsbygdsturnéer sedan hundra år och numera etablerad inom den konstnärliga högskolan.

I sin takketale sagde Trolle Rhodin:

– Det är en ofattbar stor ära att få ta emot detta ansenliga kulturpris. Det är ett fint kvitto på att cirkuskonsten fortsatt har en tydlig och givande plats också i detta århundrade. Med detta i bagaget ser jag mycket fram emot att få inleda årets storskaliga jubileumsturné runtom i Sverige senare i vår.

Trolle Rhodin

Cirkusdirektören Trolle Rhodin är fjärde generationens direktör i Cirkus Brazil Jack. Sedan 1899 har Brazil Jack turnerat på landsbygden och i småstäder runt om i Sverige. Cirkuskonst av högsta kvalitet har mött en bred publik långt från storstädernas kulturscener. Trolle Rhodin är skolad av ensemblen att tala nio språk, spela femton instrument, kunna jonglera, sluka eld och mycket mer. Numera ingår cirkusutbildningen i den svenska högskolan, och konstarten befinner sig i stark utveckling. Cirkus är en konstart med stark vi-känsla som utmärks av ansvar, tillit och engagemang där tillvaratagandet av olikheter är en given utgångspunkt. Trolle Rhodin arbetar via familjens stiftelse för att motverka diskriminering, skydda och främja språk och kultur samt att ge möjlighet till inflytande för den resanderomska minoritet som är en självklar del av cirkuskulturen. Trolle Rhodin uppfyller väl makarna Renborgs avsikt att bredda landsbygdsperspektivet samt att uppmärksamma folkbildning och kulturarbete som öppnar fönster åt andra kunskapsvärldar.

Stiftelsen Ulf och Greta Renborgs fonds kulturpris utgörs av 100 000 SEK. Priset delades ut första gången i januari 2020.

klovn.gif (1460 bytes)

28. januar 2024

Særpris til Robi Berousek. Ved årets cirkusfestival i Monte Carlo fik Robi Berousek, som også er kendt som Lord of the Ladder, en af de mange særpriser, nemlig prisen fra de tyske cirkusvenner. Du kan i den kommende sæson opleve hans stigebalancenummer i Cirkus Arena, hvor han første gang viste nummeret i 2002. Senest så vi ham i 2022.

Robi Berousek kan jonglere, medens han står på en fritstående stige! Foto fra 2022

klovn.gif (1460 bytes)

28. januar 2024

Cirkusrejse til to tyske og et svensk cirkus.

Martin Lasson Berglund skriver:

Följ med på årets fantastiska sommarresa till cirkusens fantastiska värld!

Det är med glädje som jag i år erbjuder en resa till den vattensprakande cirkusföreställningen hos Charles Knie i staden Itzehoe, med 100 000 liter vatten som ger häftiga effekter i tältet! Hundar & papegojor, artister på höglina, rullskridskor och mycket mer i en nytänkande show med vatten i fokus!

   

Pressefotos fra Cirkus Charles Knie

Vi besöker också Cirkus Frank, en mindre men oerhört vacker cirkus som bjuder på hästar, clowner, akrobatik i diverse slag men där alla i familjen är engagerade. Nytt för i år är också att vi besöker nordens största cirkus Arena, som bjuder på fantastiska Garcia i sin rymdraket, BMX cyklister, åsnor, rekordhållarna duo Costache samt svensken David Hammarberg. Tre cirkusar på tre dagar i två länder! Vem vet, kanske kan det också bli en fjärde cirkus under resan. Resa tidig morgon den 7/6 från Lund via Malmö och åter i Sverige söndag kväll den 9/6, med två hotellövernattningar. I resan ingår all transfer, broavgift, färjebiljett, diesel, hotellövernattningar med frukost samt cirkusbiljetter.

Det finns möjlighet att hämtas ved flygplatsen i Kastrup.

Anmälan är öppen så boka in er på en riktigt härlig sommarresa redan nu!

För mer info samt anmälan, vänligen skriv till antilop80@hotmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

25. januar 2024

Cirkus Trapez på Bornholm? Isabella Enoch Sosman har lagt fotos på Facebook af vogne fra Cirkus Trapez på vej til Bornholm. Men der er IKKE tale om at det lille cirkus har gæstespil på Bornholm. Det er Hyæne Film, som har lejet det lille telt, vogne og div andre ting til en film de er ved at lave. Det er den samme film, hvortil de tidligere har filmet på Katja Schumans cirkusgård.

klovn.gif (1460 bytes)

24. januar 2024           

Prismodtagerne ved årets cirkusfestival i Monte Carlo

Guldklovn til 3 numre

Elvis og Cvetomira Errani – 3 elefanter

Charles & Alexandre Gruss – Jonglering på hesteryg, herunder hest der sjippede med rytter på ryggen, samt familien Alexis Gruss

Kolev Sisters – hånd til hånd

Sølvklovn til 3 numre

Truppe Amaraa - springbræt

Wuhan Akrobatik Truppe – russiek gynge

Duo Disar - Strapater

Bronze klovn til 3 numre.

Pneumatic Art – flyvende trapez

White Gotik – hånd til hånd

Truppe Addis Abeba - håndvoltige

Extreme Light - LED-Show

Alexey Goloborodko – contorsion

Ud over de nævnte priser til artister blev der uddelt guldklovne til to af festivalens mangeårige støtter: Dr Alain Frere og Urs Pilz. I 1974 bistod Dr Alain Frere fyrst Rainier III med at etablere festivalen. Han har i mange år været festivalens tekniske rådgiver. Dr. Freres private cirkussamling Musée du Cirque Alain Frère er en af verdens største. Urs Pilz har i mange år været festivalens artistchef og har dermed stået for valg af de artister, der har deltaget i Monte Carlo-festivallerne. Han er 82 år gammel.

Der blev tillige uddelt en lang række særpriser.

Danskerne oplevede Elvis Errani og hans elefanter i Cirkus Dannebrog i 2007 og 2008. I januar 2009 fik han en bronzeklovn i Monte Carlo. Det nummer, som i år indbragte ham en guldklovn i Monte Carlo, fremførte han sammen med ægtefællen Cvetomira Kirova-Errani.

Elvis Errani og hans elefanter i Monte Carlo i 2009

Kolev Sisters (Nicole og Michelle Kolev) optrådte i Cirkus Arena i 2019 og fik samme år Talentprisen fra Den Danske Cirkuspris. Det var deres allerførste pris. De fik sølv ved Cirkusfestivalen i Budapest i januar 2000. Siden har de fået mange andre priser og nu også en guldklovn i Monte Carlo.

Kolev søstrene i Cirkus Arena i 2019. Rud Kofoed skrev: Kolev Sisters’ hånd-til-hånd akrobatik er så smukt, kraftfuldt og vildt imponerende, at de udløste stående applaus fra det begejstrede premierepublikum i Arena på Bellahøj. Nicole og Michelle Kolev har været på vej i nogen tid, men lidt i skyggen af Flying Wulber, der huser deres forældre i flyvende trapez … Her står Kolev Sisters for første gang virkelig på egne ben og skal bære en forestilling. Det har de kraften og elegancen til – uden at ligne kunstigt oppumpede testosteron-bomber, der lige har forladt fitnesscentret med urent dopingmel i musklerne. Hvor de får alle de kræfter og al den smidighed fra er svært at få øje på, men de har begge dele og serverer det med en ro og sikkerhed, der kan tage pusten fra enhver. I 2019 blev girlpower’en indført i den danske cirkusmanege! – Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Klik her for at se et knap 2 minutters langt videoklip med highlighs fra Monte Carlo-festivalen. Vi regner med i næste uge at bringe en reportage fra festivalen.

klovn.gif (1460 bytes)

22. januar 2024

Cirkus Agora 2024. Cirkus Agora har som det første norske cirkus offentliggjort navne på de medvirkende i årets forestilling, som har premiere i Bergen 22. marts:

Pedro Rivelino - Cirkus Agoras egen humørspreder med herlige og uttrykksfulle klovnerier til glede for små og store cirkusbarn.

Pedro Rivelino. Alle fotos er pressefotos fra Cirkus Agora

Axel Gottani, som lever spektakulær balanseakrobatikk på frittstående og frittgående stige!

Agoras hester er søte, de er rampete og en favoritt blant de minste. Agoras hester  presenteres av direktør Jan Ketil og kommer fra svenske Cirkus Olympia.

Jan Ketil med ponyer. Foto fra 2023

Vanessa Àlvarez - en av verdens absolutt beste fotjonglører i et tempo som tar pusten fra deg og får deg til å tvile på fysiske lover

Giorgi - fra vårt vennskapsland i øst – Ukraina –  kommer jongløren Giorgi med raske, presise og umulige kunster.

Duo Glavatsky gir oss et quick change nummer som vi aldri har sett maken til!

Peter Taylor - Der er mange som gjerne skulle satt hunden sin på skolebenken! Peters skolebenk er noe for seg selv.

Peter Taylor. Danskerne har flere gang set ham ved vinterforestillinger i Benny Schumanns Mini cirkus.

Duo Crystal presenterer halsbrekkende og poetisk luftakrobatikk.

Jan Ketil gir deg cirkuskunster som faktisk er vist Europa rundt, for kongelige og på BBC

Alexandra & Edi fra Ungarn gir oss verdenspremiere på sitt fantastiske rulleskøyteshow!

klovn.gif (1460 bytes)

21. januar 2024

Mere fra Budapest Circus Festival 2024.

Vindere

Enkelte har haft svært ved at overskue listen over vindere i omtalen 18. januar. Jeg gengiver derfor den korte oversigt, opstillet som festivalen selv har gjort:

Bronze:

Duo Antresol – aerial ring

Alex Giona – heste i frihedsdressur

Groupe Tightrope Walkers Antik - tårnline

Les Étolies De Mongolie – Kontorsion

Sølv:

Evgeniia Zavadskaia – vertikal sejl (aerial rope)

Andrei Pogorelov – dødshjul

Elisa Cussadie – papegøjer

Guld

China National Acrobatic Troupe for cykelnummer

Troupe Zola fra Mongoliet for nummer med springbræt

Budapest Grand Prix: China National Acrobatic Troupe

Udstilling, som kan ses frem til udgangen af februar

I forbindelse med festivalen var der en imponerede flot cirkusudstilling. Bestemt er besøg værd, hvis du kommer til Budapest inden den slutter. Jörgen Börsch skriver:

På Vajdahunyad slottet i Városliget (Budapests bypark) vises frem til 29. februar en stor udstilling af cirkus-historisk interesse, initieret af utrættelige Petér Fekete, cirkusbygningens direktør:

Vajdahunyad slottet med bannere for udstillingen. Pressefoto fra Budapest Circus Festival

Utallige plakater, fotos og kostumer fra flere private og få offentlige, europæiske cirkus-samlinger er samlet og udstillet.

   

   

Fotos: Jörgen Börsch og Ole Simonsen

Blandt de iøjnefaldende genstande er ungarske Ferenc Török & Margit's "Cykel-Balance"-rekvisit.  De 2 Ferenczy var engageret til Baldoni's 2008-program af Jörgen Börsch, og i 2013 hos danske Krone, og Jörgen fik sig en uddybende gensyns-snak med Ferenc.

   

Jörgen Börsch og Ferenc Török

Rekvisitten / nummeret var oprindelig udviklet af Ferenc Eötvös i 1964.  Siden blev det videreført af Zoltannak Krasznai. I 1985 overtog og indøvede Ferenc og Margit nummeret og arbejdede det med stor succes. Klik her for at se videoklip.

Yderligere arbejdede Ferenc med et solo "Dødshjul", hvilket også var sjældent. Klik her for se videoklip fra Cirkus Krone 2013

Med Baldoni vistes numrene også i Island og på Færøerne. Og i 2012 fik Börsch dem på programmet i Rigas Cirks.

- "Dødshjulet" roterer videre med en anden artist, mens "Cykel-balancen" altså er "kommet på museum" …

Konference

I forbindelse med festivalen hold ECA en konference. Jörgen Börsch skriver:

"Hovedstads-Cirkus' " generaldirektør Petér Fekete åbnede ECA's Internationale Akademiske Konference.

17 (sytten !) talere (fra 7 lande) fyldte en hel torsdag  - fra kl. 10 - 17 -  i Vajdahunyad slottet i Varosliget-byparken med indlæg i ECA Nemzetközi Tudományos Konferencia ..... !

-  Nogle af talerne var dog videofilmet eller via internettet, direkte.

Selvom de ungarske, italienske, tyske/østrigske, spanske, russiske og franske indlæg blev tolket til bl.a. engelsk, var de svære at forstå. Det intellektuelle/akademiske niveau var væsentligt højere end mit (!), og tolkningen knitrede.

Men Kamilla Reidel fortalte om integrering af cirkus-kunst i det ungarske højere uddannelsessystem, Michael Swatosch talte om Wien's Cirkus- og Klovn-museum som væsentligt sted for opbevaring og studier, Alain Frère (video) om sin enorme, kæmpestore samling af kostumer, fotos, porcelæn, plakater og stik m.m., Antonia Giarola om Centro Educativo di Documentazione ArtiCircenci's management-model for cirkus-arv, Anenette Schwer om den gensidige påvirkning af uddannelse og kultur for at bevare cirkus' fremtid.

Amanda Gatewood og Lareina Hingson forklarede deres udvikling af et cirkus-klassifikations system (ZOOM).

-  Blot som nogle eksempler.

klovn.gif (1460 bytes)

19. januar 2024

Som tidligere år kan du i vinterferien opleve Benny Schumanns Mini Cirkus i VestsjællandsCentret i Slagelse. Med sig har Benny i år Max, Ulf og Gustav Carling, som optræder med forskellige numre. Desuden premiere på en Schumann & Carling klovne trio. Pressefoto fra Benny Schumann

klovn.gif (1460 bytes)

18. januar 2024

15. Budapest Cirkus Festival. Festivalen er næst efter Monte Carlo Festivalen en af cirkusverdenens mest prestigefyldte festivaler. Den er blandt cirkusdirektioner kendt som et godt sted at finde artister til kommende forestillinger. I år fandt festivalen sted i dagene 10. til 15. januar. Fra den danske cirkus- og artistverden mødte man Agnete Louise Enoch, Irene Thierry og hendes søn Marc, Lasse ”Bonbon” Nørager og hans søn Joakim, Cirkusmuseets husartist Line Vittrup, klovnen Per ”Tøffe” Nielsen fra Baldoni 2023, klovnen og skuespilleren Thomas Vilhelm Larsen (klovnen Knud) samt artistagenten m.v. Jörgen Börsch. Fra Norge kom Jan Ketil fra Cirkus Agora og fra Sverige Carmen Rhodin fra Cirkus Brazil Jack. Skandinavien var yderligere repræsenteret af cirkusvenner fra Danmark, Norge og Sverige.

Jörgen Börsch var i Budapest allerede 9. januar og skriver:

Frit over temaet balletten Nøddeknækkeren åbnede vel 30 elever fra Ungarns Baross Imre Cirkusskole 15. Budapest Cirkuszfesztivál med en særforestilling i 20 "billeder" i Cirkus-Studio'ens Hippodrom, tirsdag 9.1.

Solo-præstationer vekslede med grupper og med dansende piger omkring. Blandt de mere usædvanlige var en line-danserinde, hvor linen var en stramt spændt ca. 5 cm. bredt bånd!  Hun udførte nogle vilde spring, baglæns salto og piruetter.

Alle fotos er smartphonefotos, taget af Jörgen Börsch

En ung mand arbejder i luft-ring med bl.a. hængende i én vrist …. uden præparation!

Og så var der blanding af 2 grupper - komiske spring over plint kombineret med en hånd-voltige gruppe.

Alt i alt en interessant, lidt teatralsk men ægte cirkus ...... en 1½-times forestilling. En spændende optakt til festivalen.

Selve festivalen bød på 4 forskellige forestillinger:

Hovedforestillingerne RED SHOW og GREEN SHOW, der begge blev vist to gange. WHITE SHOW - Lyrical Late Night Show samt RED-WHITE-GREEN SHOW med ungarske artister, der begge blev vis ten enkelt gang.

Her er vinderne ved årets festival:

Guld samt Budapest Grand Prix: China National Acrobatic Troupe for deres fantastiske cykelnummer. Det bød blandt andet på spring med baglæns salto mod ryggen af cyklister, spring over cyklister og 7 mand i 3 etager på en cykel. Klik her for at se et ca. 13 minutter langt slideshow med videoklip og fotos fra dette og andre numre fra Red og Green show.

   

China National Acrobatic Troupe

Guld: Troupe Zola fra Mongoliet for et flot nummer med springbræt, hvor de bl.a. klarede 7 mand høj og spring til perchstol båret af mand på perchstylter, der igen står på en barre, som 2 andre artister bærer.

       

Sølv:

Evgeniia Zavadskaia – vertikal sejl

Russiske Evgeniia Zavadskaia viste et fint nummer i vertikal sejl

Andrei Pogorelov – dødshjul, hvor han bl.a. lavede både forlæns og baglæns salto (kolbøtte) samt en salto med skrue på ydersiden af hjulet. Du kan se videoklip af disse tricks i ovennævnte slideshow.

Andrei Pogorelovs dødshjul er enmandsbetjent. De fleste dødshjul har to hjul, hvor artisten i det ene virker som motor, når den anden laver stunts på ydersiden af hjulet. I enkelte dødshjulsnumre magter artisten på ydersiden af hjulet af lave en forlæns salto. Andrei er den eneste, der også laver en baglæns salto og en salto med skrue. Imponerende, men måske lidt for risikabelt. Jeg turde ikke booke ham til en sæson i frygt for, at det en dag går galt.

Elisa Cussadie – papegøjer.

   

Hvor mange papegøjenumre forgår ved at papegøjerne laver tricks på et bord, lader Elisa papegøjerne vise trick medens hun holder dem eller de klatrer rundt på hende Tilslut flyver de frit rundt.

Bronze:

Duo Antresol – aerial ring

Duo Antresol består af Alina Gabbasova og Svetlana Mikhniuk, som begge kommer fra Rusland

Alex Giona – heste i frihedsdresssur. Det mest elegante hestenummer jeg har set, siden Albert Schumann stoppede i cirkusbygningen i 1968! Alex er hestehvisker, og kontakten mellem ham og hans heste er fantastisk. Han fik en sølvklovn i Monte Carlo i 2023, og burde set med mine øjne minimum have fået sølv i Budapest. De ungarske cirkusdirektører gav ham deres toppris, the Arany Award.

   

Alex Giona og hans heste

Groupe Tightrope Walkers Antik – tårnline. Truppens speciale er gang hen over linen i op til 3 mand høj, den ene gang således at mand nummer 2 bærer 2 kvindelige artister på skulderen. Bortset fra manden på selve linen bærer alle heldigvis longe – ved den forestilling jeg så blev der brug for longerne en enkelt gang.

Et af truppens tricks, hvor 2 mand bærer en pige i spagat

Les Étolies De Mongolie – Kontorsion

Artister fra Les Étolies De Mongolie

Derudover var der priser til de bedste numre fra Lyrical Circus Late Night show og showet med ungarske artister.

En jurys valg af vinder kan altid diskuteres. Der sker også i Danmark, når man uddeler årets cirkuspriser. I Budapest bruger man en model, som minder lidt om den vi kender fra fx sportsverdenens skøjtekonkurrencer: hver af de 9 jurymedlem giver det enkelte nummer to karakterer fra 0 til 10: en for teknisk kvalitet og en for kunstnerisk udførelse. En artist kan således maksimalt få en score på 20. Efter hver forestilling tælles stemmerne sammen. Ved den endelige sammentælling ser man for den enkelte artist bort fra det laveste og det højeste score et jurymedlem har givet vedkommende.

Modellen adskiller sig fra hvad man gør i Monte Carlo, hvor juryformanden prinsesse Stephanie har det afgørende ord.

Tre af de numre, vi har kunnet se i Danmark, deltog i festivalen, dog uden af få en pris:

Anton Monastyrsky, hvis flotte nummer med ringe danskerne oplevede i Cirkus Benneweis i 2005. Svenskerne kunne se ham i Helsingborg Julecirkus i 2014

Duo Pile ou Face kunne danskerne opleve hos Wallmans i Cirkusbygningen i sæson 2019/2020 og 2020/21. Nummeret gjorde sig dog langt bedre hos Wallmans end ved festivalen i Budapest.      

Lennart og Daniella Matos turnerede med Cirkus Baldoni i 2022 og var med i deres juleforestilling i 2023. I Budapest var de med i det ungarske show.

Mange af de øvrigt medvirkende kunne fortjene omtale og ville gøre sig godt i et dansk, svensk eller norsk cirkus. Det gælder fx de to unge fyre fra Pal’s Compagnie. De optrådte med springbræt ved det ungarske show og fik særdeles velfortjent den fornemste pris ved dette show: the Arany Award.

Pal’s Compagnie med høje spring.

Ved samme show var det sølv til Flying Weis Junior, hvor en kun ca. 8 år gammel pige var en af flyverne!

Flying Weis junior fra Ungarn mestrede bl.a. den tredobbelte salto. Under den dobbelte passage røg en af flyverne i nettet. Den lille pige lavede en enkelt salto.

Den engelske klovn Fraser Hoober viste i Red Show sin helt egen version af den kendte bokseentre. Forrygende! De tre frivillige, han fik ind i manegen, spillede så godt med at jeg spekulerede på, om mindst en af dem var ”medbragt”.

Fraser Hoober

klovn.gif (1460 bytes)

17. januar 2024

Cirkus Trapez vintercirkus kan opleves i en række jyske haller fra 9. til 25. februar.

Isabella Enoch fortæller, at de optrædende er

David Enoch Sosman: Konferencier, glasbalance og komisk jonglør.

Familien Rudi Brukson med repriser, jonglering, hop og slør (tissue)

Familien Markevich med diabolo, ethjulet cykel, antipode og hundenummer.

Bernhard Kaselowsky med 4 ponyer

Rudy Brukson optrådte i Cirkus Dannebrog i 2006. I 2009 optrådte han i Bonbonland. Sammen med fru Irene og børnene Rico og Elena var han også med i Cirkus Trapez' vinterforestilling i 2020. Katrina Markevich og hendes partner Anton Tabeev har optrådt i Cirkus Arli, Cirkus Baldoni samt i en af Cirkus Trapez’s efterårsforestillinger.

Rico Brukson. Alle fotos pressefotos fra Cirkus Trapez

Katrina Markevich

Anton Tabeev og Katrina

klovn.gif (1460 bytes)

17. januar 2024

Cirkus Baldoni 2024 - NOSTALGI OG NYE EVENTYR

Cirkus Baldoni skriver: 

Velkommen til forestilling 2024 i Cirkus Baldoni, hvor vi tager dig med tilbage til den skønne og nostalgiske atmosfære, der engang var kendetegnende for Cirkus Baldoni. I 2024 emmer vores forestilling af ungdommelighed og energi og byder på en overflod af sjove indslag, der vil få både børn og voksne til at grine hjerteligt. Vi er stolte af at præsentere en af Europas bedste klovner, José Michell, der mestrer kunsten at sprede smil og latter hos både børn og voksne i hele teltet.

På det artistiske område kan du forvente at blive forbløffet af vores seje jonglører, imponeret af vores dygtige breakdancere og sidde på kanten af stolen under vores nervepirrende luftnumre. Vores cirkusprinsesse vil fortrylle dig med hendes elegante og betagende sæbebobleshow. Vi har nøje udvalgt de bedste kunstnere til at skabe en uforglemmelig oplevelse for dig og din familie.

Forestillingen præsenteres af den unge Mickey Juel Prüssing. Hans evne til at underholde både børn og voksne er enestående, og han har Leonardo, vores trofaste partner på armen. Mickey har trænet hårdt med vores dygtige instruktør og tidligere sprechstallmeister og bugtaler, Peter Nørgaard, for at levere en spektakulær præstation.

Alt i alt lover vi en forestilling, der tager dig tilbage til den ægte Baldoni-stemning med gys, grin og latter, som du vil mindes længe efter, du har forladt teltet. Vi glæder os til at dele denne uforglemmelige oplevelse med dig og din familie.

Titlen på årets forestilling Nostalgi og nye eventyr er måske inspireret af titlen på Benneweis-forestillingen Classic & New Wave fra 2000. Den gang chokerede den piercede og tatoverede hula-hop stjerne Denise Randol mange tilskuere. Det ville et tilsvarende nummer ikke gøre i dag.

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2024

Cirkus Arnardos juleshow 2023 - Snøkrystallen. Thorbjørn Klæbo Flo skriver:

Turne i teater og kulturhus, Risør 10-11 desember, Vennesla 15-16 desember, Lillesand 17 desember, Kristiansand 25-31 desember. Forestilling sett 30.12.23

Alle fotos: Thorbjørn Klæbo Flo

Dyre fri forestilling med følgende artister:

Are Arnardo og Paola Folco Arnardo – magi

Luigi Folco Arnardo - jonglør, enhjuls sykkel, diabolo og komisk alv.

Shannon Folco Arnardo - fot jonglør.

Laurine Dumora - vertikal rep, tysk hjul.

Victor Rossi jonglør, Bumbull klovnefigur.

Alexia Voirol - alv, jonglør

Are Arnardo hadde en drøm om å videreføre sin bestefars arbeid fra teater. Arne Arnardo spilte klovnen Bumbull på Oslo Nye Teater i desember 1970. Cirkus komedien August August August.

Kostymene fra den forestillingen er videreført hos Victor Rossis figur i forestillingen. Victor Rossi har også skrevet manus til forestillingen.

Snøkrystallen er et juleshow i to akter og varer ca 95 min. med pause. Jakten etter snøen som er borte fortelles med enkle grep som piktogrammer og monologer. Det er Bumbulls hjelpere de to alvene Luigi Folco Arnardo og Alexia Voirol som bærer den røde tråden i forestillingen. Historien forsvinner litt mellom artist nummer.

Får oppleve artister fra sommerturneen og en ny innleid artist fra Frankrike, Lourine Dumare som arbeider i vertikalrep og tysk hjul. Noe middels utført. Are og Paola med sine illusjoner.

Are og Paola med illusioner

Victor Rossi som klovnen Bumbull. Luigi Foco Arnardo som multi artist. Shannon Folco Arnardo som fot jonglør. Vil fremheve Luigi Folco Arnardo som viser sin allsidighet til det fulle som komisk alv. Utfører disipliner som jonglering, enhjulssykkel og diabolo.

Luigi Folco Arnardo

Mest effektfult er finalen da Are Arnardo omsider tryller fram snøen som forsvant. Til publikums store begeistring. Fantastisk slutt.

   

Jule cirkus har ingen stor tradisjon i Norge. Så det kan bli spennende å følge Arnardo på ferden videre.

 klovn.gif (1460 bytes)

5. januar 2024

Danske cirkus i 2024. Her er en oversigt i alfabetisk rækkefølge over de cirkus, som vi regner med at se på landevejene i 2024, samt de planlagte premieredatoer. Selvfølgelig med forbehold for ændringer.

Cirkus Arena: Landspremiere på Bellahøj den 25. marts. Forestillingen præsenteres af Bubber og Malene Qvist. Blandt de medvirkende artister er luftartisten Olga Moreva, håndstandsartisten Oleg Izossimov, David Hammarberg med bungee-akrobatik, Pablo og Vicki Garcia med deres rumraket, Garcia Brothers med håndstand/hånd-til-hånd, Leonardo og Vita Costache med et helt nyt nummer, hunde fremført af Jolanda Hoffman, dresserede æsler, Robi Berousek med stigebalance, stuntcyklisterne BMX Riders samt Arenas husklovn Jimmy Folco. Der kan ske ændringer.

Med et par enkelte undtagelser har Jimmy Folco været med i Arenas forestillinger siden 1997. Pressefoto fra Cirkus Arena

Cirkusland i Årslev har næste gang åbent i vinterferien 10. til 18. februar.

Cirkus Arli: landspremiere på Møllebakken i Fløng 7. april. Navnene på optrædende er ikke offentliggjort.

Martin Arli og sønnen Alexander er altid blandt hovedkræfterne i Cirkus Arli.

Cirkus Baldoni: landspremiere i Hillerød 9. april. Blandt de medvirkende er klovnen José Michell. Forestillingen præsenteres af Mickey Juel Prüssing.

   

José Michel er en af Europas store klassiske musikalske klovne. Han er født i 1962 og hans borgerlige navn er José Luis Santos Rodrigo. Mange husker ham fra vandentreen, hvor han optrådte sammen med sin kone Gulia (hvid klovn) og makkeren Kike. Sidst vi oplevede nummeret i Danmark var i Cirkus Arena i 2015. Kike (Enrique Riquelme) døde i 2021. Siden har José enten optrådt solo eller sammen med Gulia. Fotos fra Cirkus Brazil Jack 2016. På nederste billede ses fra venstre José, Gulia og Kike.

Cirkus Mascot: endnu ingen oplysninger om sommerturneen. Som i 2023 turnerer de i haller og ikke med telt.

Marianne Deleuran og hendes legesyge vovser er en helt uundværlig del af en Mascot-forestilling. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Zirkus Nemo: landspremiere 27. april i Horsens. Ud over Søren Østergaard er navnene på de medvirkende ikke offentliggjort.

Selv om Zirkus Nemo byder på fremragende artister, er det først og fremmest Søren Østergaard selv, publikum kommer for at se. Her som Smadremanden sammen med Sørens personlige assistent Laura Kvist Poulsen. Foto fra 2019. Fotograf: Rud Kofoed / Ajour Press.

Cirkus Trapez: Fra 9. til 25. februar vintercirkus i en række jyske haller. Endnu ingen oplysninger om sommerturneen.

klovn.gif (1460 bytes)

4. januar 2024

XV Budapest Circus Festival finder sted i dagene 10. til 15. januar. Mange danske, norske og svenske cirkusfolk og cirkusvenner plejer at besøge festivalen. ”Der kan du finde artister du kan bruge og betale – det kan du ikke i Monte Carlo”, sagde den nu afdøde finske cirkusdirektør Calle Jernström til mig for nogle år siden. Klik her for at læse nærmere, herunder se en oversigt over de optrædende. Siden er på engelsk – undersiden til billetbestilling dog kun på ungarsk. Vi bringer en reportage fra festivalen ved opdateringen 20. januar.

Facaden på Cirkusbygningen i Budapest. Foto fra 2020. Bygningen er opført 1971 og har plads til 1.450 tilskuere. Ungarerne har planer om at opføre en ny og mere tidssvarende cirkusbygning et andet sted i Budapest.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2024

Cirkus i tysk TV. TV-kanalen ARTE sender torsdag 11. januar kl. 20:15 udsendelsen Circus Krone - Manege mit Geschichte. Kl. 20:55 sender de dokumentarfilmen Siegfried und Roy - ein Leben für die Illusion. Den er fra 2021. Krone-udsendelsen kan du også streame på https://www.arte.tv/de/videos/110275-000-A/circus-krone-manege-mit-geschichte/

 klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2024

Boganmeldelse: Liv Lindman, Åse Larsson og Lena Rhodin Larsson: Cirkusungen. Lava Forlag 2023. Sprog: svensk

I dag forbinder de fleste svenskere navnet Brazil Jack med navnet på Sveriges største cirkus. Men Brazil Jack var en virkelig person og oldefar til Trolle Rhodin III, som i dag driver Cirkus Brazil Jack.

Carl Max Alexander Rhodin, kendt som Brazil Jack, blev født i Bergen i 1871. Han var en farverig person, der både optrådte som troubadour, violinist, tryllekunstner, som kunstskytte og med skyggebilleder i cirkus, på varieteer, på teatre og på markeder. I 1899 etablerede han sit eget cirkus, Cirkus Brazil Jack, der bl.a. bød på westernpantomimer med indianeroverfald, inspireret af amerikanske Buffalo Bills Wild West shows. I de følgende år var Brazil Jack i nogle sæsoner engageret hos andre. I andre sæsoner drev han enten selv eller sammen med andre sit eget cirkus. Senere blev han ansat i forlystelsesparken Nöjesfeltet i Stochholm, og endnu senere rejste han rundt med markedsforevisninger og drev et tivoli samt en ambulerende forlystelsespark Tältstadan. Han døde i Malmø i 1952.

Han var gift med norske Gunhild Charlotta, med hvem han fik 8 børn. På et tidspunkt forlod han hende til fordel for en noget yngre svensk pige Iris Möller, med hvem han fik 4 børn.

Et af de norske børn var Xavier Rhodin, som blev født i 1908 og døde i 2002. Han havde skrevet sin erindringer. På baggrund af dem han hans datter Lena Rhodin sammen med sine døtre Liv Lindman og Åse Larsson skrevet bogen Cirkusungen.

Det er en interessant og velskrevet bog. Selv om sproget er svensk, er den let at læse, også for andre skandinaver. Kun 8 dage gammel blev Xavier afleveret til nogle plejeforældre, som han troede var hans rigtige forældre, indtil Brazil Jack pludselig afhentede ham, da han var 3 år gammel. Den gang var det ikke ualmindeligt, at artister i kortere eller længere perioden satte deres børn i pleje, så de lettere kunne passe deres engagementer.

Xavier havde ikke nogen let barndom, og man kan ikke just påstå, at Brazil Jack tog sig godt af sine børn! Brazil Jacks egen karriere betød langt mere for ham end hans norske familie. I øvrigt var Brazil Jack vist næsten kronisk i økonomiske vanskeligheder. I nogle år var Xavier med, når Gunhild Charlotta og Brazil Jack rejste rundt med cirkus m.v., men Xavier kom dog aldrig til at optræde. Senere rejste Brazil Jack rundt sammen med et enkelt af børnene, og den norske familie fandt på et tidspunkt ud af, at Brazil Jack havde fået en ny kæreste. Og Brazil Jack var bestemt ikke flink til at sende penge til sin norske familie.

Kun 14 år gammel kom Xavier til søs og drømte i flere år om en karriere som sømand og skibsofficer. På et tidspunkt ønskede han at emigrere til USA, men fik vanskeligheder, da myndighederne ikke kunne finde ud af, om han var norsk eller svensk statsborger. Senere arbejdede han i tivolibranchen, hvor han stod for forskellige spil, blandt andet på Nöjesfeltet i Stockholm. Et forsøg på at få økonomisk støtte fra Brazil Jack lykkedes ikke – Brazil Jack mente at alle skulle klare sig selv! I 1936 mødte Xavier en sød svensk pige, Maj, som han året efter blev gift med og levede lykkeligt sammen med i resten af sit liv. Han fik aldrig senere kontakt med sin far, men blev boende i Stockholm og bevarede kontakten med sine mange søskende.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2024

Runde dage i 2024. Flere inden for den danske cirkus- og artistverden kan fejre en rund dag i løbet af 2024:

16. marts 2024: Anna Conradi, fhv. artist, 90 år

20. marts 2024: Jimmy Enoch, artist og showproducer, 40 år

12. april 2024: Jan Allan ”Alando” Hansen, klovn, 70 år

16. september 2024: Katja Schumann, 75 år

30. oktober 2024: Hanne Berdino, 80 år

22. november 2024: Josefine Wulff Randrup, artist, 50 år

Jeg vil blive glad for en e-mail, hvis du er opmærksom på andre runde dage, som jeg burde have haft med i oversigten.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2024

Websiden Cirkus i Danmark har haft knapt 25.000 hits (besøg) i 2023. Tælleren kan ses øverst på den første side (den, hvor du vælger sprog). Tælleren registrerer ikke skift mellem de enkelte undersider eller deep-links til siden. Den får derfor ikke besøgende med, som fx via Google og smartphone går direkte ind på nyhedssiden.

Siden har mange læsere, som besøger den en eller flere gange om måneden. Adskillige hver weekend, fordi siden med nyheder normalt opdateres hver lørdag. Til de faste læsere kommer et stort antal, som i anden forbindelse falder over siden, herunder journalister, som foretager research. På nyhedssiden bringer vi nyt fra den danske cirkusverden. Vi omtaler også cirkus i nabolandene Sverige og Norge. En særlig sidste-nyt side opdateres, hvis der er særlige nyheder siden seneste ugeopdateringer. Kalendersiden opdateres dagligt, hvis der er ændringer.

Ud over nyhedssiden og kalendersiden indeholder Cirkus i Danmark sider med historiske fakta om de enkelt danske cirkus, om cirkussamlinger og museer, om cirkuslitteratur på de skandinaviske sprog, om danske cirkusfamilier og om foreninger for cirkusinteresserede. Derudover findes der en underside med lidt længere artikler om cirkus. Klik her for at finde links til de omtalte undersider (findes et stykke nede på den side, der kommer frem).

 klovn.gif (1460 bytes) 

Tilbage til forsiden