Ældre nyheder fra 2024

27. februar 2024

Foredrag med Aase Tribini. Søndag den 3. marts kl. 11 besøger Aase Tribini Cirkusmuseet i Hvidovre og fortæller om sit liv og om sin berømte far professor Tribini. Det bliver spændende - Aase er en både god og underholdende foredragsholder. Gratis adgang for medlemmer af Danske Cirkusvenner. Andre skal betale entre til museet med 70 kr., med mindre de på stedet melder sig ind i Danske Cirkusvenner. Det koster 200 kr. om året.

En ung Aase Tribini sammen med sin berømte far

I forbindelse med foredraget får medlemmer af Danske Cirkusvenner udleveret årets udgave af Cirkusbladet samt medlemskort for 2024. De medlemmer, der ikke kommer til foredraget, får tilsendt blad og medlemskort.

Aase Tribini har haft et antal af afdøde Pia Villes malerier til salg til fordel for ukrainske flygtningebørn via Folkekirkens nødhjælp. Prisen har været særdeles rimelig: 400 kr. for store billeder og 200 kr. for små billeder. Aase har stadig nogle få billeder tilbage, som hun vil tage med den 3. marts, hvor du har mulighed for at købe dem. Dermed kan du både støtte en godt formål og erhverve et minde om Pia Ville.

klovn.gif (1460 bytes)

25. februar 2024

Cirkus Solvej på påsketurne. I juli sidste år fik en række jyske campingpladser besøg af det ganske lille Cirkus Solvej. Det var ejet af Zora Nikodemova og Victor Høeg Abrahamsen, som lavede hele forestillingen. Planerne for sommeren 2024 ligger endnu ikke fast. I påsken kan du opleve det lille cirkus et par steder i Nordjylland samt på Læsø. Det er mange år siden Læsø sidst havde besøg af et cirkus – hvis det da nogensinde er sket.

Pressemeddelelsen om påsketuren lyder:

Vi har forberedt en række fantastiske oplevelser. Vores show byder på sjove ponyer, en af verdens bedste jonglører, et farligt ildshow og endda en kæmpeballon med arme og ben! Vi har også tilføjet nye elementer som luftbåren optræden med hvide duer, diabolo, akrobatik, den levende dukke og et imponerende LED-show. Kom og oplev den intime atmosfære i vores lille røde cirkus og få en uforglemmelig oplevelse sammen med din familie.

Det bliver SJOVT!!! Skal du være med? 

Vi ses i Cirkus Solvej

Victor Høeg Abrahamsen skriver:

”Det er det samme lille hyggelige røde cirkustelt, som efterhånden er blevet vores varemærke, vi skal have med. 

Cirkus Solvejs lille telt

Vi skal i påsken også have Jonathan Zeuthen Gradman med. Han er et skjult talent, som helt sikkert nok skal blive til noget stort i Cirkusverdenen på internationalt plan.

Han jonglerer med op til 7 bolde. Han har også et fantastisk LED-nummer, hvor lyset i tingene han jonglerer med er kodet, så de passer nøjagtigt til koreografi/musik. Og så laver han diabolo med op til 3 stk.

Derudover er det Zora og jeg, der medvirker.”

Jonathan Zeuthen Gradman med diaboloer. Alle fotos stillet til rådighed af Cirkus Solvej

Du kan finde turneplan i Cirkuskalenderen

 klovn.gif (1460 bytes)

23. februar 2024

To spændende foredrag

Et liv i manegen med Agnete Louise Enoch fra Cirkus Dannebrog. I dansk cirkushistorie er der en håndfuld cirkus, som er særligt kendte. Torsdag 29. februar kl. 19 kan du komme tæt på et af dem, når Agnete Louise Enoch – tidligere artist og direktør for Cirkus Dannebrog – gæster Cirkusmuseet i Rold og fortæller om sit fascinerende liv i manegen. Foredraget er arrangeret i samarbejde mellem Cirkusmuseet i Rold og Cirkushusets Museumsforening. Alle er velkomne. Pris 60 kr. Link til billetbestilling.

Agnete Louise Enoch

EN FANTASTISK CIRKUSHISTORIE! – foredrag med Benny Schumann

Søndag 10. marts kl. 16:00: Mezzaninen, Kulturhavn Gilleleje (Gilleleje Bio, Peter Fjelstrups Vej 12, 3250 Gilleleje)

Der er mennesker, som har en helt usædvanlig livshistorie. En af dem er cirkusartisten Benny Schumann. Med et foredrag, som er visuelt sammensat med dokumentariske filmoptagelser, tager han publikum med på en rejse gennem sin eventyrlige og sælsomme opvækst i familiens Cirkus Schumann blandt verdensartister, dyr og klovner, bl.a. sin morfar Charlie Rivel. Benny optræder desuden live med nogle af sine berømte numre. Varighed ca. 90 min.  Pris 90 kr. + gebyr.

Link til billetbestilling

Benny Schumann

klovn.gif (1460 bytes)

22. februar 2024

Cirkus Trapez kommer til Sjælland. Det lille jyske cirkus har hidtil bortset fra enkelte forestillinger for plejehjem kun turneret i Jylland og på Fyn. Men i år har de planer om også at prøve lykken på Sjælland og Lolland-Falster. Årets forestilling I Drømmenes Verden 2024 er en temaforestilling. Der er premiere i Tønder den 30. marts. I slutningen af april kommer de til Lolland-Falster og den 3. maj er de nået til Vordingborg. Videre turneplan er endnu ikke offentliggjort.

klovn.gif (1460 bytes)

21. februar 2024

Baldoni’s vintercirkus. I de flest kommuner ligger vinterferien i uge 7. Men på Vestegnen er der kommuner, hvor ferien først er i uge 8. Det gælder blandt andet i Ishøj. Ishøj Bycenter har i snart 10 år haft besøg af Cirkus Baldoni i vinterferien. Det havde de også i år, hvor Baldoni fra 15. til 23. februar har vist ca. 40 minutter lange forestillinger, der som tidligere år trak mange mennesker til centeret.

Eddie Janecek havde en kort ”hej velkomst”-entre inden René Mønster Baldoni og løven Leonardo bød velkommen.

   

Første artist i manegen var 12 år gamle Rudi Janeček. Han viste et fint nummer først i pole og siden med håndstand. Han kan meget vel vise sig at være en rising star. Ganske som det har været tilfældet for han storebror Kaya, der i 2023 modtog talentprisen fra Den Danske Cirkuspris.

   

Næste nummer var Roberta Saba i Cyr Wheel.

Roberta blev afløst af Eddie Janecek, der først kom ind på en cykel i to dele og siden ville sjippe. Noget han bestemt ikke måtte for sprechstallmeister René Mønster Baldoni, der gang på gang konfiskerede hans sjippetov. Lidt i stil med hvad man kender fra ”Du må ikke spille her”-entreen. Nummeret sluttede med, at Eddie klarede at sjippe medens han balancerede en flaske på sin hat. Og endte med at afsløre, at flasken havde velcrobånd i bunden og derfor sad fat på hatten. Børnene blandt tilskuerne jublede!

Dernæst kom Maria i manegen med et udmærket hula hop-nummer. Hun er gift med Eddie og mor til Kaya og Rudi.

Derpå kom Eddie Janecek igen i manegen. Denne gang kørende på en lillebitte cykel. Han viste et rola rola-nummer med flere komiske indslag.

Så kom Roberto Sala igen i manegen. Denne gang sammen med en kvindelig partner. Parret viste en adagio-entre med flere komiske indslag.

Forestillingens sidste nummer var Trio Janacek – Eddie med sine to sønner. I en tempo- og humørfyldt jonglørentre med ringe, bolde og kegler.

   

Kaya kan jonglere med bordtennisbolde ved hjælp af munden

Fra finalen i Baldoni’s vintercirkus

Den alsidige Janecek-familien har været hos Baldoni i adskillige år. Men til den kommende sæson har de skrevet kontrakt med en tysk forlystelsespark, så de er ikke med i Baldonis sommerforestilling. Ved næste ugens opdatering kan du se på, hvem der så er med, når Cirkus Baldoni starter sæsonen den 6. april.

klovn.gif (1460 bytes)

16. februar 2024

Enoch´s Cirkus Show. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Rosengårdcentret i Odense 14. februar kl. 14 og skriver:

En halv time før forestillingens start er der tætpakket - med fortrinsvis forventningsfulde børn, der sidder på det tætpakkede gradin. Rundt omkring manegen vrimler det med cirkusfolk. Mange fra Enoch-familien, men også andre, som tiltrækkes af cirkus – artister og cirkusfans.  Jimmy Enoch er der selvfølgelig også – som centrum og kraftværk. Han er altid glad, imødekommende og stråler af overskud.

Forestillingen indledes med en velkomst, hvor Jimmy Enoch varmer publikum op. Og så kommer Kelly Saabel. Hun er en havgudinde eller en havfrue eller en sø-ånd, der stiger op fra havet i hvide gevandter, og hun går ombord i sit skib. Hun udfører akrobatik af en anden verden. Med langsomme, glidende bevægelser udfører hun håndstand og contortion. Et perfekt nummer, både hvad angår udførelse og ”indpakning”. Det afsluttes med bueskydning, hvor hun – stående i håndstand – fyrer pilen af med fødderne. Kelly Saabel var senest i Danmark i 2019, hvor hun optrådte i Cirkus Trapez, hvor man også så Saabel-familiens berømte nummer med hvide slædehunde. I den kommende sæson kan vi opleve Kelly i Cirkus Baldoni.  Men ikke med hunde, da Baldoni har fravalgt at have dyr med i forestillingerne.

Victor Rossi er en mellemting mellem klovn og komiker. Først ser man ham med sækkepibe, der udsender barnegråd, og derfor forvandles piben til en vugge. Senere dukker han op med båthorn, som er skjult i overfrakken. Nummeret går videre med musik, da to børn hentes ind. De holder en xylofon, der er hængt op i reb. Han spiller på xylofonen, mens børnene betjener rytmeinstrumenter.

Familien Enochs cykelnummer er nu nået til 4. generation. Jimmy cykler sammen med sine børn Emily og Jeremy. Tempo, udstråling, virtuositet på cykel, balance og bevægelse – alt går op i en højere enhed.

Dyr skal heller ikke mangle. Peter Taylor har 4 hunde, som boltrer sig. Og man tænker tilbage på Old Regnas, som vist dannede skole inden for hundedressuren. Det med, at hundene driller deres ”far” med at vælte en skraldespand, er vist hans ide.

Forestillingen rundes af med et flot diabolo-nummer. Georgio Hromadko har en lidt uhyggelig maskering og en kilt, som dog hurtigt smides. Det er flot, farverigt med mange rekvisitter med lys i. Tempofyldt og med inciterende musik – det, vi gamle kalder for dundermusik. Sluttricket er, at han kyler 4 rekvisitter højt op i luften – meget højt! Og han holder dem i spil.

Forventningerne blev indfriet. Børn og voksne kunne derefter fortsætte turen rundt i centret. Og Rosengårdcentret kan rose sig af, at der også er blevet plads til ægte cirkusunderholdning – som et tilbud blandt mange andre i centret.

Jimmy Enoch og hans artister

klovn.gif (1460 bytes)

16. februar 2024

Cirkus Trapez, vinterferie 2024, set 13.02 kl. 16 i Blue Water Dokken i Esbjerg

Cirkusnyts udsendte medarbejder Finn Stendevad mødte op ca. 20 min før forestillingens start. Forhallen vrimlede med forventningsfulde børn og forældre. Fra toiletterne var der en dør til hallens øverste etage. Det var dejligt at komme ind og kunne tage et overblik over opstillingen inden alle væltede ind. Aldrig har cirkus Trapez været smukkere og smukkere opstillet og indrettet end i år. Alt var tiptop gejlet og vedligeholdt.

Bag gardinet var Bernhard Kaselowsky ved at give sine fire smukke kulsorte ponyer det sidste touch.

Kl. 15.45 væltede det ind med glade børn og forældre. Repriseklovnen Rudy Brukson vandrede rundt og skabte stemning i rummet. Der var fuldt hus. Rudy støvede vinterens støv af folk. Kæmpe omsætning i boderne.

Efter Rudys gode opvarmning fra manegen, bød Isabella velkommen med et charivari af alle numre.

Så fulgte Rudi Brukson med jonglering i klovnekostume, jonglerende med alt til køkkenet henhørende. Derefter Elena Brukson med vertikal seil af pink silke. Flot solgt.

Herefter kom Katrine Markevich med sine grå pudler. De var fremragende, lavede mange helt fine ting på en ganske naturlig måde, også med sjippetov.

Alle fotos er pressefotos fra Cirkus Trapez

Nu fulgte var Tarbeev jr. På monocykel og med jonglering. Fint nummer uden falbelader. Selv op og ned ad trapper mestrede den unge mand.

Nu viste Rudy en gammel klovneklassiker: Det store æble med orm i. Stramt holdt og ikke for langt. Helt OK.

Duo Markevich lavede et udmærket diabolonummer.

Endelig kom Bernhards dejlige sorte ponyer ind.

Mage til velplejede heste skal man lede længe efter. De kunne deres kram og var herlige at se på. Han sluttede med en pyramide og så var der 20 minutters pause, hvor hans ponyer gav rideture til børnene, og køerne var usædvanligt lange. Kæmpesucces.

Første nummer efter pausen var Katrina Markevich med tæppejonglering. Smukt nummer, som hun solgte godt. Herefter kom Rudy reprise med kostebalance, inden Elena viste et udmærket og ikke for langt hula hoop nummer og et slangemenneske nummer.

Nu kom Bernhard med regnehest. Klappede fint. Folk var imponeret.

Rudy lavede nu orkester med publikum. De skulle spille på forskellige instrumenter, mens Rudy dirigerede. Klassisk reprise.

Rosinen i pølseenden var et utroligt godt jonglørnummer med tennisketchere og ditto bolde på en gang og meget mere. Virkelig høj sværhedsgrad.

Hele forestillingen sluttede med et charivari igen.

En helstøbt forestilling med lutter fine numre. Jo Bella er god til at engagere dygtige artistfamilier til sine forestillinger.

klovn.gif (1460 bytes)

14. februar 2024

Cirkus Mascot. Jørgen Lorenzen så vinterforestillingen i Herningcentret. 12. februar kl. 14 og skriver:

Jeg drog hjemmefra med følgende kommentar fra en bekendt: Hvorfor gider du? Mariannes hunderevy og klovnen Gulio har du jo set til bevidstløshed. Og hvorfor gad jeg? Jeg svarede min bekendt: du går jo til Kandis-koncert for at høre En lille ring af Guld, som de har spillet mere end 5000 gange. Og du og jeg går i Musikhuset i Aarhus for at genhøre Beethovens 5. symfoni, som vi kender så godt. Men det er jo ikke den samme opførelse som sidst, selv om noderne er de samme.

Så det er det samme: genhørets og gensynets glæde er drivkraften. Og for resten: selvom det er velkendt, er det jo hver gang spritnyt. Ikke to forestillinger eller opførelser er ens. Den spænding mellem det kendte og det ukendte, nye og anderledes er nok til at få mig af sted.

Og heldigvis!  Mascot afleverede en velkomponeret forestilling med alsidighed i genrerne, god rytme og nerve. Der var 3 bænkerækker, så børnene kunne komme frem og sidde uforstyrret. Og forestillingen varede 45 min. – ikke en halv time, som det har været tilfældet i mange år i Herningcentret. Glædeligt, fordi der nu er ro på og tid til at labbe det hele i sig. Det kræver nemlig medleven og koncentration at falde ind i cirkusuniverset. Og tid! 45 minutter!

Gulio begyndte med at varme publikum op. Han kan lide børnene, og derfor kan de lide ham. Og det bedste: han ser ud til også selv at more sig.

Forestillingen startede lige på og hårdt. Jongløren Oleksi Trunov indledte med boldjonlage. Ikke som den klassiske tempojonglør, men med bløde, plastiske bevægelser kastede han boldene rundt – næsten meditativt. Adagio, hvis man da kan sige det om en jonglør.  Men med mange bolde ad gangen.

Derefter bød Daniel Deleuran velkommen, hvorefter han sammen med Gulio og et klap-o-meter prøvede publikums form af. Den var så god, at klapometeret eksploderede.

Daniel Deleuran byder velkommen. Smartphonefotos, taget af Jørgen Lorenzen

Mariannes hunderevy er jo et must. Men også for den tilskuer, der er mere til katte end til hunde, er der et festfyrværkeri af hundekunster – 9 hunde, vist alle puddelhunde, i alle størrelser og farver – alle glade og ivrige efter at vise, hvad de kan. Alsidigt, og et bevis på, at dyr har en naturlig plads i en cirkusmanege.

Marianne og hendes hunde. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Og så skulle Gulio forsøge sig med at svinge hula hop-ringe om sin mave. Det gik ikke godt, og først, da nogle børn blev kaldt ind over pisten, kom der skik på tingene. Morsomt – enkelt. Og alle morede sig højlydt.

Tatyana Primachenko og Gulio var derefter tryllekunstnere – med tricks, som børnene afslørede med et: Det er snyd. Men jo også med mere uigennemskuelige kunster. Til sidst forsvandt Tatyana, men lå gemt under et bord og stak hovedet op, hvis der da ikke lige stod en spand i vejen. Dette forsvindingsnummer er jo set før, men det gør – stadigvæk – lykke.

Pressefoto fra Cirkus Mascot. Fotograf: DirkJan Ranzijn

Slutnummeret var et adagio-nummer, hvor Gegee Ganbold og Oleksi Trunov viste en perfekt partnerbalance – stående, siddende og liggende. Med flere højdepunkter, f.eks. da Gegee står i enhåndstand på Oleksis hoved. Æstetisk, elegant, styrkebetonet, men let og ubesværet på samme tid.

   

Gegee og Oleksi. Smartphonefotos, taget af Jørgen Lorenzen

Og gensynet? Ja da. Mascot kommer jo snart rundt i hallerne. Og det blev bemærket, at Mascot nu har været i Herningcentret i skolernes vinterferie i 28 år i træk. Gammel kærlighed ruster aldrig!

Tidligere år har Gulio og Tatyanas børn Husik og Julia været med i forestillingen. Men ikke i år – heller ikke i den kommende sommersæson.  Husik arbejder på et krydstogtskib. Julia er ved at uddanne sig på Århus Tech. Foto: Jørgen Lorenzen

 klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2024

Cirkus i vinterferien. Som tidligere år kan du flere steder i landet se cirkusforestillinger i vinterferien. Nogle steder endda helt gratis.

Cirkus Mascot.  HerningCentret byder i dagene 12. til 18. februar på forestillinger med Cirkus Mascot. De optræder fra mandag til fredag kl. 11.00, 14.00 og 17.00 og weekenden kl. 11.00 og kl. 14.00.

I cirkusmanegen kan både børn og voksne glæde sig til at opleve Danmarks største hundeshow med cirkusdirektør Marianne og hendes 9 dejlige vovser. Sammen viser de en masse sjove hundetricks og hvorfor hunden ER og BLIVER menneskets bedste ven. Den ca. 30 minutter lange forestilling byder yderligere på jongløren Oleksi Trunov, som tillige viser adagio (partner akrobatik) sammen med Gereltuya ”Gegee” Ganbold. Og så selvfølgelig klovnen Gulio assisteret af fru Tatyana samt sprechstallmeisteren Daniel Deleuran. Gratis adgang.

Gulio og Daniel med klap-o-meter. Pressefoto fra Cirkus Mascot. Fotograf Lise Kokholm

Marianne Deleuran og hendes 9 pudler er et uundværligt indslag i en Mascot-forestilling. Pressefoto fra Cirkus Mascot.

Benny Schumann. I Vestsjællandscentret i Slagelse kan du opleve Benny Schumann sammen med de supermusikalske svenske artister Max, Ulf og Gustav Carling. Forestillingen byder blandt andet på premiere på en Schumann og Carling klovntrio. Hver dag kl. 12 & 15. Desuden vil Benny Schumann lave en cirkus workshop for børn i ca. 20 min. inden start af første forestilling (det vil sige kl. 11.40). Gratis adgang.

Max, Gustav og Ulf Carling med fuld musik. Pressefoto fra Benny Schumann

Enoch’s Cirkus Show. I Odense byder Rosengårdcentret i dagene 12. til 18. februar på Enoch’s Cirkus Show. Hver dag kl. 11, 14 og 17. Gratis adgang.

Cirkus Baldoni. I Ishøj Bycenter møder du fra 15. til 23. februar Cirkus Baldoni. Hver dag kl. 13 & 15. Ingen forestilling 18. februar. Gratis adgang. De optrædende er Janecek-familien og Roberto Saba, som også var med i Baldoni’s julecirkus i 2023. Og så naturligvis René og Leonardo. Gratis adgang.

Fra finalen på vinterforestillingen 2022, hvor familien Janecek også var blandt de medvirkende.

Cirkusland i Slagelse holder åbent fra 10. til 18. februar 10 til 17. Der er forlystelser, legeland, shows og forestillinger i Cirkus Landino. Entre, men 25 kr. rabat til medlemmer af Danske Cirkusvenner.

I en pressemeddelelse skriver de blandt andet:

Cirkusland har i de seneste par år anskaffet flere forlystelser, blandt andet findes der flere legelande (Legepladser indendørs flere steder i parken) så der er rigeligt til en hel dag med oplevelser. I vinterferien 2024 kan du også opleve Max, Dut og Dino på den store showscene i Magic Circus Kingdom. Et rigtig sjovt familie-børneshow med de elskelige figurer Professor Max, hans søde assistent Dut og en lidt farlig 65 millioner år gammel dinosaur ved navn Dino. Der er noget magisk tryllestøv over dette herlige familieshow, hvor publikum bliver revet med fra start til slut. Herlige nye kendte børnesange vil blive sunget live, og børnene tager aktivt del i showet.

Hele dagen har gæsterne mulighed for sammen at gå på opdagelse i vores cirkuspark og komme tættere på cirkuslivet. Prøv cirkusskolen og lær tricks af vores artister.  I vil også kunne møde Mister TIK TAK, der er tilbage på gæstevisit i vinterferien.  

Mr. TIK TAK (Brian Behrendt)                                                                                                       

I løbet af dagen har du mulighed for at opleve forskellige shows. Bl.a. cirkusforestilling i Cirkus Landino, hvor du kan opleve dygtige artister, dejlige dyr og meget mere. Det hele bliver præsenteret af sprechstallmeister Suzanne Berdino.  

De optrædende i Cirkus Landino er ud over Suzanne Berdino og hendes dyr Jessica Caveagna med sabelbalance og David Hammarberg med hula-hop.

Jessica Caveagna med sabelbalance hen over stige med ild

Cirkus Trapez viser fra 9. til 25. februar vintercirkus i en række jyske haller. Om spillesteder og tidspunkter: Se i Cirkuskalenderen. Entre, men 20 % rabat til medlemmer af Danske Cirkusvenner ved billetkøb i cirkuskassen. Af tekniske årsager er det ikke muligt at få rabat ved køb over nettet. De optrædende er familien Rudi Brukson med repriser, jonglering, hop og slør (tissue), familien Markevich med diabolo, ethjulet cykel, antipode og hundenummer samt Bernhard Kaselowsky med 4 ponyer. Forestillingen præsenteres af Isabella Enoch. Oprindelig var tanken at hendes søn David Enoch Sosman skulle præsenteret forestillingen og vise et par korte numre. Men David fik med kort varsel tilbudt et spændende job på et krydstogtsskib.

Rico Brukson. Alle fotos pressefotos fra Cirkus Trapez

Anton Tabeev og Katrina

Cirkus Panik skriver:  

Traditionen tro kan Cirkus Panik igen i år i vinterferien uge 7 blænde op for familieforestillingen “Cirkus Panik holder fanen højt”. Til denne forestilling inviterer vi til efterfølgende fastelavnsfest. Kom udklædt! Vi har tøndeslagning og kåring af bedst udklædte!

Vi kan med glæde byde indenfor i cirkusbygningen på Vanløse Skjulhøj Allé 21 til en humørfuld, sprudlende, overraskende og hjertevarm forestilling i en kold tid.I kan opleve fantastisk og ekvilibristisk jonglering, spændingsfyldt luftakrobatik, sprudlende klovneri, magisk illusion samt den traditionsrige ildfinale.

Cirkus Panik er en af de få overlevende gammeldags gøglerfamilier og der flyder cirkusblod i vores årer. Vi har turneret ind og udland rundt i mere end 35 år, med både klassiske cirkusforestillinger, cirkusskoler og workshops samt udlejning af unikke bomulds cirkustelte.

Se nærmere i Cirkuskalenderen.

Cirkusmuseet i Hvidovre byder mandag d. 12/2 samt onsdag d. 14/2 til fredag d. 16/2 på en énmands cirkusforestilling for hele familien med Klovnen Tapé kl. 11 i Fægtesalen. Tirsdag d. 13/2 kl. 11 er der originalt og komplet vanvittigt artisteri med Mr. Toons. Forestillingen koster 20 kr. for medlemmer af Danske Cirkusvenner – andre skal yderligere betale entré til museet.

   

Tapé på Cirkusmuseet. Foto fra 2012

Følgende aktiviteter gælder mandag til fredag i både uge 7 & 8:

I museets udstilling, der særligt opfordrer børnene til at gå på opdagelse, kan hele familien sammen blive kloge på livet som cirkusartist og hverdagen bag manegen. Børnene kan også tage på skattejagt på museet og få en lille præmie i billetsalget, når kodeordet er løst.

Skulle du selv overveje cirkuslivet, er det en god idé at finde ud af, om du f.eks. skal være jonglør, linedanser, trapezartist eller noget helt fjerde. Det kan du, når museet byder på Cirkuslegmandag til fredag i både uge 7 og 8 fra kl. 12.30-14.30. Til Cirkusleg står museets cirkusinstruktører klar med gode råd og vejledning og både voksne og børn kan deltage.

Trænger I efterfølgende til en mere rolig aktivitet, kan I tage på museets Kreative Værksted, hvor I fx kan lave jeres egen klovnehat eller cirkuscollage. Her kan I også nyde medbragte madpakker eller snacks og drikkevarer, som du kan købe I billetsalget.

Entrébillet til museet koster 70 kr. for voksne. Gratis for medlemmer af Danske Cirkusvenner og personer under 18 år. Cirkusleg og Kreativt Værksted er inkluderet i entréprisen.

Cirkus Flik-Flak i Odense byder på en forestilling fredag d. 16. februar kl. 14.00 på adressen Herluf Trolles Vej 138 - Odense SØ. De skriver:

Som en fast tradition laver børn og unge fra Cirkus Flik-Flak igen i år cirkusforestilling for hele familien.

Programmet er sammensat af de unge artister og byder på en spændende forestilling, hvor inspirationen er hentet fra cirkusverdenen.

Her møder du en yderst veloplagt trup, der giver den fuld gas med alskens artisteri, underfundige og grinagtig klovneri, svimlende luftakrobatik, spektakulær udfordring af tyngdeloven og svært begribelig illusion.

Giv dig selv, din institution, din familie, et barn eller kæreste denne vitaminindsprøjtning af livsglæde, gåpåmod og turbo humør!

Cirkuslokalerne er bare den perfekte rammer til en varm, nærværende og god oplevelse for hele familien.

"Mine damer og herrer! Cirkus Flik-Flak har nu fornøjelsen at byde Dem velkommen til en overraskende og underholdende forestilling for børn i alle aldre."

Billetpris: Voksne kr. 50,- Børn kr. 30,-

klovn.gif (1460 bytes)

7. februar 2024

★★★★★☆ Som Sendt Fra Himlen – en vitaminindsprøjtning i en kold tid.

En cabaretforestilling med en bugtaler, et antal dukker og to sangerinder kan lyde som en skør ide. Men entertaineren og bugtaleren Peter Nørgaards nye show, som er sat i scene af den erfarne Jan Hertz, er et festfyrværkeri af en forestilling, som den grad efterlader publikum i godt humør. En forestilling, som teaterforeninger m.v. burde så i kø for at købe.

Den velsyngende Peter Nørgaard åbner showet. Og som de der kender Peter ved, har han masser af udstråling!

Grundideen i det godt sammenhængende show er, at Peter optræder med syngende bugtalerdukker, der forestiller John Mogensen, Michael Bondesen, Kim Larsen og Flemming ”Bamse” Jørgensen. De synger et potpourri over en række af deres kendteste sange. Undertiden med justeringer i teksterne. Flere gange inviteres publikum til at synge med, hvad de da også gør. Imponerende hvor god Peter Nørgaard er til at imitere de 4 sangeres karakteristiske og vidt forskellige stemmer. De vellignende dukker er vist nok lavet i Kina på grundlag af fotos af de fire sangere.

   

Peter Nørgaard sammen med John Mogensen og Michael Bondesen

Peter Nørgaard egen dukke, hunden Charlie, maser sig selvfølgelig også ind i forestillingen.

På scenen er Peter bistået af to dygtige unge og velsyngende skuespillere, Sofie Lerstrup og Mette Marie Fisker, der skaber ekstra variation i showet. De både danser og synger, og har også deres helt egne entreer med fx Mormors kolonihavehus og Køb blomster, køb blomster. Hvor bidrag også modtages med MobilePay!

   

”Køb blomster, køb blomster” synger Sofie Lerstrup, medens Mette Marie Fisker går rundt og samler penge ind

Deres hurtigt gennemførte kostumeskift er elegante. I de hele taget er det en forestilling med et kvikt forløb, hvor det ene nummer glider over i det andet uden overflødige pauser.

Vi finder os ikke i sexchikane. Tv. Mette Marie Fisker, th. Sofie Lerstrup

I en lille båd der gynger

Vi elsker vort land

Papirsilhouetter af den fineste slags

Den ca. 1½ time lange forestilling er en sand humørbombe, som publikum ved generalprøven i Jægerspris den 6. februar særdeles velfortjent belønnede med langvarig stående ovation. Den kan i de kommende måneder ses på en række spillesteder landet over.

Som i en cirkusforestilling kom de medvirkende på scenen i finalen – også dukkerne

 Mette Marie Fisker, Peter Nørgaard og Sofie Lerstrup

Peter Nørgaard, de to skuespillere og instruktøren Jan Hertz fortjener stor ros for forestillingen. De er som sendt fra himlen!

Cirkusvenner kender Peter Nørgaard fra hans to sæsoner som sprechstallmeister i Cirkus Baldoni. Mange danskere husker ham fra Danmark har talent i 2015. Han er uddannet fra Det Danske Musicalakademi i Fredericia.

klovn.gif (1460 bytes)

6. februar 2024

Udstilling i Monte Carlo. I fortsættelse af reportagen 1. februar fra cirkusfestivalen i Monte Carlo skriver Jörgen Börsch:

I Terrasses de Fontvielle, nær cirkusteltet i Monacos vestre bydel, var i store udstillingslokaler, som ellers rummer den Fyrstelige Veteranbil-udstilling, indrettet en kæmpe-udstilling Le Prince au cœur du cirque (Fyrsten i Hjertet af Cirkus).

Kæmpe fotostater med Fyrst Rainier III i centrum og med artisterne set fra ryggen eller siden.  Alt koncentrerer sig om Fyrsten. Herover i fuld vigør dog med en ganske ung Prinsesse Stephanie ved hånden.

Og så, flot monteret med op mod hundrede originale kostumer fra Alain Frère's imponerende samling.

Én af rytteren Emilien Bouglione's sadler og kostumer, jonglørerne Bela & Kris Kremo's, Rastelli klovnerne's, legendariske rovdyrs-domptør Alfred Court's kostumer. Nævn et artist-navn og kostumet var her.

"Vor egen" Katja Schumann var også repræsenteret som præmierede La Dame du Cirque

Blandt champagne-, candyfloss- og crêpes-boder ved teltet har Monaco's Cirkus-Venner en container, hvor "man" mødes og kan købe brugte bøger programmer og souvenirs

klovn.gif (1460 bytes)

5. februar 2024

Cirkusrejse til Geneve og Budapest. I dagene 3. til 8. september arrangerer Briano’s Cirkusrejser en tur til Geneve og Budapest med besøg i hhv. Cirkus Knie og Cirkusbygningen i Budapest. Det er muligt kun at deltage i besøget i Geneve. Rejsen omfatter hotel med morgenmadsbuffet samt cirkusbilletter. Pris er pt. 5.450 kr. ved besøg i begge byer og overnatning i enkeltværelse. Dobbeltværelse 7.400 pr. par. Priserne kan ændres, da fx hotelpriserne kan stige – endelig pris oplyses ved tilmelding. Deltagerne må selv booke og betale fly. Transfer fra lufthavn til hotellerne i Geneve og Budapest er med i prisen, hvis man vælger de af Brian anbefalede flyafgange. Interesseret? Så kontakt Brian for nærmere info. Mail brianbehrendt@ymail.com, telefon 22 59 50 46, bedst efter kl.17.00

klovn.gif (1460 bytes)

2. februar 2024

Thomas Vilhelm Larsen 40 år. Fredag den 9. februar fylder skuespilleren Thomas Vilhelm Larsen, også kendt som klovnen Knud, 40 år. Han startede med at være skuespiller og instruktør i Kongelig Mayestaits Acteurs, og var i flere år præsident for samme forening, der siden 1924 hvert år har opsat den københavnske Studenterrevy. Han har været instruktørassistent for Jan Hertz og optrådt i teaterstykker sat op af Louise Schouw Teater, ikke mindst deres juleforestillinger, og som optrædende tjener hos Larsens Serveringsteater. Han tog HF på Efterslægten i København i 2016 og videreuddannede sig siden på Dansk NLP Institut, Commedia school & pædagoguddannelsen. Han har været en af performerne i Tivolis Villa Vendetta. Siden 2009 har man også kunnet møde ham som den poetiske og musikalske klovn Knud, enten solo eller sammen med vennen Benjamin Breith i dennes Cirkus Big. Han optræder rundt i hele landet til diverse arrangementer, byfester, storcentre, virksomheder, kulturinstitutioner, fødselsdage og private arrangementer og underviser børn og unge på teater- og cirkusworkshops.

   

Thomas i civil og som klovn

1. februar 2024

Cirkusfestivalen i Monte Carlo. Artistagenten m.v. Jörgen Börsch har siden 1983 hørt til de faste gæster ved Cirkusfestivalen i Monte Carlo. Det var han selvfølgelig også i år. Jörgen Börsch har sendt mig følgende om årets festival.

Jörgen Börsch, her i godt selskab, rapporterer fra Monte Carlo

Cirkus Festival ! .... festival ? ..... er det en række cirkusforestillinger, eller er det en række artist-numre i konkurrence med/mod hinanden, eller en konkurrence hvor hvert enkelt nummer bedømmes i forhold til tilsvarende, bedømt ud fra dommerkomité-medlemmers smag eller faglige viden ?

-  Er festivalen skabt for branchen/fagfolk eller for det almene publikum, eller ...?

Det er nok en smagssag eller stof for en senere diskussion.

Monte-Carlo-festivalen er skabt i 1974 af Hans Højhed Fyrst Rainier III, med baggrund i hans dybtfølte interesse for artister og dyr - for cirkus.  Og så "ønsket om, at De, publikum, er opmærksomme på indsatsen og arbejdet, kan lære denne verden bedre at kende og fejre den bedre ! ".

- Citeret fra fyrstens velkomstord i 1. festivals program, december 1974.

Med årene (og jeg har været hernede siden 1983) synes det mig mest at have udviklet sig til en turistattraktion for Monaco. Men det vrimler også med cirkusvenner, artister, agenter og direktører, der trænges, kind-kysser, og nyder crêpes i den snævre "gade" mellem teltet og salgs-vognene.

I Indgangs-foyeren til cirkus bydes man velkommen af det entusiastisk spillende Clowns en Folies.

Indgang-foyeren med Clowns en Folies.

Denne 46. festival omfattede 2 forskellige forestillinger (oprindelig 3) med i alt 29 numre.  - Du skal ikke trættes med omtale af alle, men nogle skal kommenteres:

Årets ene Guld-Klovn blev vundet af Charles & Alexandre Gruss, jonglører til hest, og til ære for familien Alexis Gruss ! Jonglør-nummeret er traditionelt og rent:

Guldklovn til Charles & Alexandre Gruss. Pressefoto fra Festival International du Cirque de Monte-Carlo

Alexis Gruss snr. havde lidt problem (!) med at vise capriolen i lange tøjler, hvor hesten springer (helt) op fra savsmuldet og sparker bagud med bagbenene. Familiemedlemmer viste også 8 pers. pyramide, panneau ballet-spring, frihedsdressur og et flot tableau med 8 heste med 11 ryttere -  Gruss-familien i 3 generationer.

Stående bifald fik de italienske 2 Kolev Søstre, helt velfortjent - og helt velfortjent også en Guldklovn ! Klik her for at se videoklip fra de sidste par minutter af deres fantastiske nummer.

Guld til Kolev Sisters, der i 2019 fik deres allerførste pris, årets talentpris, fra Den Danske Cirkuspris. Pressefoto fra Festival International du Cirque de Monte-Carlo

Den tredje Guldklovn gik lige så velfortjent til Elvis & Cvetomira Errani for deres ganske usædvanlige elefant-nummer.

Guldklovn til Elvis & Cvetomira Errani. Pressefoto fra Festival International du Cirque de Monte-Carlo

-  Helt, helt roligt og uden pisk eller krog arbejde først én elefant og efter nogle minutter kom 2. og 3. elefant ind. Cvetomira's spagat mellem 2 elefanthoveder og andre kunster blev udført bemærkelsesværdigt langsomt, glidende, sikkert, meget smukt og smilende.

-  Cirkusdyr-haderne og "folketingsmedlemmer" burde indforskrives til at se dette med egne øjne !

Så skal I lige se en kinesisk håndstands-artist, 17 årige Wang Meng Chen, der fik Junior Guld prisen. Klik her for at se hendes slut-effekt:

Junior-guldprisen gik til Wang Mengchen fra de la Troupe acrobatique de Jiangsu. Pressefoto fra Festival International du Cirque de Monte-Carlo

Fumagalli & Darix kom både med et par repriser og deres Lille Bi giv mig Honning. De konkurrerede mod amerikanske Steve & Ryan med bl.a. en vand-entré.

-  Fumagalli & Daris modtog en specialpris for deres karriere, og Steve & Ryan Hotel Fairmonts pris.

Prinsesse Stephanie og dommerne (fra venstre ukendt, Yasmine Smart, Joseph Bouglione, Liana Orfei, Alain Frère, Flavio Togni, Fredy Knie jr.) samt ved talerpulten festivalens artistiske direktør og ledende regissør, Urz Pilz, der remser alle de "små" prisvindere op.

De "mindre" priser overrækkes søndag aften af giverne. Og det virker, som om det er vigtigst, at giveren bliver fotograferet sammen med pris-modtageren i manegen (!).

Af se-værdige numre (synes undertegnede) var også et 5 pers. flyvende trapez nummer, Pneumatic Art, hvor de 2 kvindelige flyvere også brillerede med salti og piruetter, foruden de 4 flyvere nærmest dansede ballet oppe på broen, mellem de forskellige kunster.  Og så en ganske utrolig russisk contorsionist, samt 12-årige Trixie Zavatta-Bogino med ekvilibristisk-contorsion-håndstand rullende rundt på et hoover-board. Hun kom fra Zavatta-familiens Circo Smile i Spanien.

Som i Budapest-festivalen var her en vel 10-12 personers breakdance trup i black-light, hvor de futuristiske dansere kom til syne og forsvandt, og dukkede op igen i mørket - i deres "illuminerede" kostumer.

Meget traditionel var Kid Bauer med 10 løver, og siden hans datter Namacya med 4 hunde, 4 grise, 9 geder 1 pony og 1 høne i rigtig "familie-cirkus" stil.

Og, efter nogens mening, et lidt malplaceret gymnastik-hold (!) af 20+ brandmænd og -damer fra Paris. Men meget stramt og disciplinært udført !

Igen i år "fyldte" de ukrainske Bingo Dansere glamourøst i åbningerne, lagde stemningsfyldt op til enkelte numre og gav finalerne tempo og livsglæde.

-  Vladi Jägi ledte det 12-mand store polske orkester afvekslende med discs, og igen i år var det Petit Gougou, der som Mons. Loyal udfyldte de lange, lange ophold mellem numrene med megen, megen tale.

Juryen, under ledelse af Hendes Højhed Prinsesse Stéphanie af Monaco, bestod af Flavio Togni, Liana Orfei, Yasmine Smart, Joseph Bouglione, Fredy Knie jr. og Dr. Alain Frère.

klovn.gif (1460 bytes)

31. januar 2024

Et dødsfald: Carsten Mærsk. Cirkus Arena skriver:

Cirkus Arenas salgschef gennem 30 år Carsten Mærsk er gået bort. Carsten sov stille ind efter længere tids sygdom, og vi sender hans familie vores dybeste medfølelse.

Carsten har betydet utrolig meget for os i Cirkus Arena. Gennem mere end 30 år har han haft kontakt til de større grupper og mange firmaer, som har inviteret deres medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere i cirkus. Han har hvert år fået tusindvis af mennesker til at opleve den danske cirkuskultur, og han var aktiv til det sidste.

Mindet om alt det han gav cirkus, vil altid være en del af Cirkus Arenas historie.

Æret være hans minde.

klovn.gif (1460 bytes)

30. januar 2024

Ændringer i optrædende artister hos Cirkus Arena. Der er sket et par ændring i oplistningen af de artister, du kan oplev hos Cirkus Arena i den kommende sæson. De to russiske artister, luftartisten Olga Moreva og håndstandsartisten Oleg Izossimov, er udgået af programmet. I steder møder du Jessyca Jaster med antipode, dvs. som fodjonglør, og i rulleskøjtenummeret Skating New Vision. Forestillingens hundenummer præsenteres nu af Fabiana Köhler og ikke som tidligere annonceret af Jolanda Hoffman.

Skating New Vision består af Jessyca Jaster og hendes partner Sonny Caveagna.

   

Sidste år optrådt Jessyca Jasters i det svenske Cirkus Brazil Jack med et antipode-nummer, hvor hun med fødderne jonglerede med op til fire tørklæder. Nummeret sluttede med, at hun blev hejst op under cirkuskuplen, medens hun jonglerede med fire tørklæder. Særdeles spektakulært! Jessyca var også hos Brazil Jack i 2016, det år sammen med forældrene Elena Busnelli & Giacomo Sterza fra nummeret the Jasters, som vi så hos Arena i 2023 og hos Benneweis i 2011.

Ud over de nævnte møder du som tidligere annonceret David Hammarberg med bungee-akrobatik, Pablo og Vicki Garcia med deres rumraket, Garcia Brothers med håndstand/hånd-til-hånd, Leonardo og Vita Costache med et helt nyt nummer, dresserede æsler, Robi Berousek med stigebalance, stuntcyklisterne BMX Riders samt Arenas husklovn Jimmy Folco. Der kan ske ændringer.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. januar 2024

Fornem pris til Trolle Rhodin. Trolle Rhodin, cirkusdirektör och konstnärlig ledare för det svensk Cirkus Brazil Jack, har tilldelats Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens kulturpris till Ulf och Greta Renborgs minne. Priset riktas till personer som i ett brett landsbygdsperspektiv bidragit med kvalificerade och nyorienterande insatser inom kulturarbete och folkbildning. Kulturpriset delades ut av H. E. Riksmarskalk Fredrik Wersäll under en ceremoni i Stockholms stadshus. Bland tidigare pristagare finns Karin Broos (2020) och Kalle Moraeus (2022).

Motiveringen lød:

Till cirkusdirektör Trolle Rhodin, Malmö, som för den urgamla cirkuskonsten in i vår tidsålder. Han synliggör de svenska resande cirkusfamiljernas långa historia – ett levande kulturarv, med landsbygdsturnéer sedan hundra år och numera etablerad inom den konstnärliga högskolan.

I sin takketale sagde Trolle Rhodin:

– Det är en ofattbar stor ära att få ta emot detta ansenliga kulturpris. Det är ett fint kvitto på att cirkuskonsten fortsatt har en tydlig och givande plats också i detta århundrade. Med detta i bagaget ser jag mycket fram emot att få inleda årets storskaliga jubileumsturné runtom i Sverige senare i vår.

Trolle Rhodin

Cirkusdirektören Trolle Rhodin är fjärde generationens direktör i Cirkus Brazil Jack. Sedan 1899 har Brazil Jack turnerat på landsbygden och i småstäder runt om i Sverige. Cirkuskonst av högsta kvalitet har mött en bred publik långt från storstädernas kulturscener. Trolle Rhodin är skolad av ensemblen att tala nio språk, spela femton instrument, kunna jonglera, sluka eld och mycket mer. Numera ingår cirkusutbildningen i den svenska högskolan, och konstarten befinner sig i stark utveckling. Cirkus är en konstart med stark vi-känsla som utmärks av ansvar, tillit och engagemang där tillvaratagandet av olikheter är en given utgångspunkt. Trolle Rhodin arbetar via familjens stiftelse för att motverka diskriminering, skydda och främja språk och kultur samt att ge möjlighet till inflytande för den resanderomska minoritet som är en självklar del av cirkuskulturen. Trolle Rhodin uppfyller väl makarna Renborgs avsikt att bredda landsbygdsperspektivet samt att uppmärksamma folkbildning och kulturarbete som öppnar fönster åt andra kunskapsvärldar.

Stiftelsen Ulf och Greta Renborgs fonds kulturpris utgörs av 100 000 SEK. Priset delades ut första gången i januari 2020.

klovn.gif (1460 bytes)

28. januar 2024

Særpris til Robi Berousek. Ved årets cirkusfestival i Monte Carlo fik Robi Berousek, som også er kendt som Lord of the Ladder, en af de mange særpriser, nemlig prisen fra de tyske cirkusvenner. Du kan i den kommende sæson opleve hans stigebalancenummer i Cirkus Arena, hvor han første gang viste nummeret i 2002. Senest så vi ham i 2022.

Robi Berousek kan jonglere, medens han står på en fritstående stige! Foto fra 2022

klovn.gif (1460 bytes)

28. januar 2024

Cirkusrejse til to tyske og et svensk cirkus.

Martin Lasson Berglund skriver:

Följ med på årets fantastiska sommarresa till cirkusens fantastiska värld!

Det är med glädje som jag i år erbjuder en resa till den vattensprakande cirkusföreställningen hos Charles Knie i staden Itzehoe, med 100 000 liter vatten som ger häftiga effekter i tältet! Hundar & papegojor, artister på höglina, rullskridskor och mycket mer i en nytänkande show med vatten i fokus!

   

Pressefotos fra Cirkus Charles Knie

Vi besöker också Cirkus Frank, en mindre men oerhört vacker cirkus som bjuder på hästar, clowner, akrobatik i diverse slag men där alla i familjen är engagerade. Nytt för i år är också att vi besöker nordens största cirkus Arena, som bjuder på fantastiska Garcia i sin rymdraket, BMX cyklister, åsnor, rekordhållarna duo Costache samt svensken David Hammarberg. Tre cirkusar på tre dagar i två länder! Vem vet, kanske kan det också bli en fjärde cirkus under resan. Resa tidig morgon den 7/6 från Lund via Malmö och åter i Sverige söndag kväll den 9/6, med två hotellövernattningar. I resan ingår all transfer, broavgift, färjebiljett, diesel, hotellövernattningar med frukost samt cirkusbiljetter.

Det finns möjlighet att hämtas ved flygplatsen i Kastrup.

Anmälan är öppen så boka in er på en riktigt härlig sommarresa redan nu!

För mer info samt anmälan, vänligen skriv till antilop80@hotmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

25. januar 2024

Cirkus Trapez på Bornholm? Isabella Enoch Sosman har lagt fotos på Facebook af vogne fra Cirkus Trapez på vej til Bornholm. Men der er IKKE tale om at det lille cirkus har gæstespil på Bornholm. Det er Hyæne Film, som har lejet det lille telt, vogne og div andre ting til en film de er ved at lave. Det er den samme film, hvortil de tidligere har filmet på Katja Schumans cirkusgård.

klovn.gif (1460 bytes)

24. januar 2024           

Prismodtagerne ved årets cirkusfestival i Monte Carlo

Guldklovn til 3 numre

Elvis og Cvetomira Errani – 3 elefanter

Charles & Alexandre Gruss – Jonglering på hesteryg, herunder hest der sjippede med rytter på ryggen, samt familien Alexis Gruss

Kolev Sisters – hånd til hånd

Sølvklovn til 3 numre

Truppe Amaraa - springbræt

Wuhan Akrobatik Truppe – russiek gynge

Duo Disar - Strapater

Bronze klovn til 3 numre.

Pneumatic Art – flyvende trapez

White Gotik – hånd til hånd

Truppe Addis Abeba - håndvoltige

Extreme Light - LED-Show

Alexey Goloborodko – contorsion

Ud over de nævnte priser til artister blev der uddelt guldklovne til to af festivalens mangeårige støtter: Dr Alain Frere og Urs Pilz. I 1974 bistod Dr Alain Frere fyrst Rainier III med at etablere festivalen. Han har i mange år været festivalens tekniske rådgiver. Dr. Freres private cirkussamling Musée du Cirque Alain Frère er en af verdens største. Urs Pilz har i mange år været festivalens artistchef og har dermed stået for valg af de artister, der har deltaget i Monte Carlo-festivallerne. Han er 82 år gammel.

Der blev tillige uddelt en lang række særpriser.

Danskerne oplevede Elvis Errani og hans elefanter i Cirkus Dannebrog i 2007 og 2008. I januar 2009 fik han en bronzeklovn i Monte Carlo. Det nummer, som i år indbragte ham en guldklovn i Monte Carlo, fremførte han sammen med ægtefællen Cvetomira Kirova-Errani.

Elvis Errani og hans elefanter i Monte Carlo i 2009

Kolev Sisters (Nicole og Michelle Kolev) optrådte i Cirkus Arena i 2019 og fik samme år Talentprisen fra Den Danske Cirkuspris. Det var deres allerførste pris. De fik sølv ved Cirkusfestivalen i Budapest i januar 2000. Siden har de fået mange andre priser og nu også en guldklovn i Monte Carlo.

Kolev søstrene i Cirkus Arena i 2019. Rud Kofoed skrev: Kolev Sisters’ hånd-til-hånd akrobatik er så smukt, kraftfuldt og vildt imponerende, at de udløste stående applaus fra det begejstrede premierepublikum i Arena på Bellahøj. Nicole og Michelle Kolev har været på vej i nogen tid, men lidt i skyggen af Flying Wulber, der huser deres forældre i flyvende trapez … Her står Kolev Sisters for første gang virkelig på egne ben og skal bære en forestilling. Det har de kraften og elegancen til – uden at ligne kunstigt oppumpede testosteron-bomber, der lige har forladt fitnesscentret med urent dopingmel i musklerne. Hvor de får alle de kræfter og al den smidighed fra er svært at få øje på, men de har begge dele og serverer det med en ro og sikkerhed, der kan tage pusten fra enhver. I 2019 blev girlpower’en indført i den danske cirkusmanege! – Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Klik her for at se et knap 2 minutters langt videoklip med highlighs fra Monte Carlo-festivalen. Vi regner med i næste uge at bringe en reportage fra festivalen.

klovn.gif (1460 bytes)

22. januar 2024

Cirkus Agora 2024. Cirkus Agora har som det første norske cirkus offentliggjort navne på de medvirkende i årets forestilling, som har premiere i Bergen 22. marts:

Pedro Rivelino - Cirkus Agoras egen humørspreder med herlige og uttrykksfulle klovnerier til glede for små og store cirkusbarn.

Pedro Rivelino. Alle fotos er pressefotos fra Cirkus Agora

Axel Gottani, som lever spektakulær balanseakrobatikk på frittstående og frittgående stige!

Agoras hester er søte, de er rampete og en favoritt blant de minste. Agoras hester  presenteres av direktør Jan Ketil og kommer fra svenske Cirkus Olympia.

Jan Ketil med ponyer. Foto fra 2023

Vanessa Àlvarez - en av verdens absolutt beste fotjonglører i et tempo som tar pusten fra deg og får deg til å tvile på fysiske lover

Giorgi - fra vårt vennskapsland i øst – Ukraina –  kommer jongløren Giorgi med raske, presise og umulige kunster.

Duo Glavatsky gir oss et quick change nummer som vi aldri har sett maken til!

Peter Taylor - Der er mange som gjerne skulle satt hunden sin på skolebenken! Peters skolebenk er noe for seg selv.

Peter Taylor. Danskerne har flere gang set ham ved vinterforestillinger i Benny Schumanns Mini cirkus.

Duo Crystal presenterer halsbrekkende og poetisk luftakrobatikk.

Jan Ketil gir deg cirkuskunster som faktisk er vist Europa rundt, for kongelige og på BBC

Alexandra & Edi fra Ungarn gir oss verdenspremiere på sitt fantastiske rulleskøyteshow!

klovn.gif (1460 bytes)

21. januar 2024

Mere fra Budapest Circus Festival 2024.

Vindere

Enkelte har haft svært ved at overskue listen over vindere i omtalen 18. januar. Jeg gengiver derfor den korte oversigt, opstillet som festivalen selv har gjort:

Bronze:

Duo Antresol – aerial ring

Alex Giona – heste i frihedsdressur

Groupe Tightrope Walkers Antik - tårnline

Les Étolies De Mongolie – Kontorsion

Sølv:

Evgeniia Zavadskaia – vertikal sejl (aerial rope)

Andrei Pogorelov – dødshjul

Elisa Cussadie – papegøjer

Guld

China National Acrobatic Troupe for cykelnummer

Troupe Zola fra Mongoliet for nummer med springbræt

Budapest Grand Prix: China National Acrobatic Troupe

Udstilling, som kan ses frem til udgangen af februar

I forbindelse med festivalen var der en imponerede flot cirkusudstilling. Bestemt er besøg værd, hvis du kommer til Budapest inden den slutter. Jörgen Börsch skriver:

På Vajdahunyad slottet i Városliget (Budapests bypark) vises frem til 29. februar en stor udstilling af cirkus-historisk interesse, initieret af utrættelige Petér Fekete, cirkusbygningens direktør:

Vajdahunyad slottet med bannere for udstillingen. Pressefoto fra Budapest Circus Festival

Utallige plakater, fotos og kostumer fra flere private og få offentlige, europæiske cirkus-samlinger er samlet og udstillet.

   

   

Fotos: Jörgen Börsch og Ole Simonsen

Blandt de iøjnefaldende genstande er ungarske Ferenc Török & Margit's "Cykel-Balance"-rekvisit.  De 2 Ferenczy var engageret til Baldoni's 2008-program af Jörgen Börsch, og i 2013 hos danske Krone, og Jörgen fik sig en uddybende gensyns-snak med Ferenc.

   

Jörgen Börsch og Ferenc Török

Rekvisitten / nummeret var oprindelig udviklet af Ferenc Eötvös i 1964.  Siden blev det videreført af Zoltannak Krasznai. I 1985 overtog og indøvede Ferenc og Margit nummeret og arbejdede det med stor succes. Klik her for at se videoklip.

Yderligere arbejdede Ferenc med et solo "Dødshjul", hvilket også var sjældent. Klik her for se videoklip fra Cirkus Krone 2013

Med Baldoni vistes numrene også i Island og på Færøerne. Og i 2012 fik Börsch dem på programmet i Rigas Cirks.

- "Dødshjulet" roterer videre med en anden artist, mens "Cykel-balancen" altså er "kommet på museum" …

Konference

I forbindelse med festivalen hold ECA en konference. Jörgen Börsch skriver:

"Hovedstads-Cirkus' " generaldirektør Petér Fekete åbnede ECA's Internationale Akademiske Konference.

17 (sytten !) talere (fra 7 lande) fyldte en hel torsdag  - fra kl. 10 - 17 -  i Vajdahunyad slottet i Varosliget-byparken med indlæg i ECA Nemzetközi Tudományos Konferencia ..... !

-  Nogle af talerne var dog videofilmet eller via internettet, direkte.

Selvom de ungarske, italienske, tyske/østrigske, spanske, russiske og franske indlæg blev tolket til bl.a. engelsk, var de svære at forstå. Det intellektuelle/akademiske niveau var væsentligt højere end mit (!), og tolkningen knitrede.

Men Kamilla Reidel fortalte om integrering af cirkus-kunst i det ungarske højere uddannelsessystem, Michael Swatosch talte om Wien's Cirkus- og Klovn-museum som væsentligt sted for opbevaring og studier, Alain Frère (video) om sin enorme, kæmpestore samling af kostumer, fotos, porcelæn, plakater og stik m.m., Antonia Giarola om Centro Educativo di Documentazione ArtiCircenci's management-model for cirkus-arv, Anenette Schwer om den gensidige påvirkning af uddannelse og kultur for at bevare cirkus' fremtid.

Amanda Gatewood og Lareina Hingson forklarede deres udvikling af et cirkus-klassifikations system (ZOOM).

-  Blot som nogle eksempler.

klovn.gif (1460 bytes)

19. januar 2024

Som tidligere år kan du i vinterferien opleve Benny Schumanns Mini Cirkus i VestsjællandsCentret i Slagelse. Med sig har Benny i år Max, Ulf og Gustav Carling, som optræder med forskellige numre. Desuden premiere på en Schumann & Carling klovne trio. Pressefoto fra Benny Schumann

klovn.gif (1460 bytes)

18. januar 2024

15. Budapest Cirkus Festival. Festivalen er næst efter Monte Carlo Festivalen en af cirkusverdenens mest prestigefyldte festivaler. Den er blandt cirkusdirektioner kendt som et godt sted at finde artister til kommende forestillinger. I år fandt festivalen sted i dagene 10. til 15. januar. Fra den danske cirkus- og artistverden mødte man Agnete Louise Enoch, Irene Thierry og hendes søn Marc, Lasse ”Bonbon” Nørager og hans søn Joakim, Cirkusmuseets husartist Line Vittrup, klovnen Per ”Tøffe” Nielsen fra Baldoni 2023, klovnen og skuespilleren Thomas Vilhelm Larsen (klovnen Knud) samt artistagenten m.v. Jörgen Börsch. Fra Norge kom Jan Ketil fra Cirkus Agora og fra Sverige Carmen Rhodin fra Cirkus Brazil Jack. Skandinavien var yderligere repræsenteret af cirkusvenner fra Danmark, Norge og Sverige.

Jörgen Börsch var i Budapest allerede 9. januar og skriver:

Frit over temaet balletten Nøddeknækkeren åbnede vel 30 elever fra Ungarns Baross Imre Cirkusskole 15. Budapest Cirkuszfesztivál med en særforestilling i 20 "billeder" i Cirkus-Studio'ens Hippodrom, tirsdag 9.1.

Solo-præstationer vekslede med grupper og med dansende piger omkring. Blandt de mere usædvanlige var en line-danserinde, hvor linen var en stramt spændt ca. 5 cm. bredt bånd!  Hun udførte nogle vilde spring, baglæns salto og piruetter.

Alle fotos er smartphonefotos, taget af Jörgen Börsch

En ung mand arbejder i luft-ring med bl.a. hængende i én vrist …. uden præparation!

Og så var der blanding af 2 grupper - komiske spring over plint kombineret med en hånd-voltige gruppe.

Alt i alt en interessant, lidt teatralsk men ægte cirkus ...... en 1½-times forestilling. En spændende optakt til festivalen.

Selve festivalen bød på 4 forskellige forestillinger:

Hovedforestillingerne RED SHOW og GREEN SHOW, der begge blev vist to gange. WHITE SHOW - Lyrical Late Night Show samt RED-WHITE-GREEN SHOW med ungarske artister, der begge blev vis ten enkelt gang.

Her er vinderne ved årets festival:

Guld samt Budapest Grand Prix: China National Acrobatic Troupe for deres fantastiske cykelnummer. Det bød blandt andet på spring med baglæns salto mod ryggen af cyklister, spring over cyklister og 7 mand i 3 etager på en cykel. Klik her for at se et ca. 13 minutter langt slideshow med videoklip og fotos fra dette og andre numre fra Red og Green show.

   

China National Acrobatic Troupe

Guld: Troupe Zola fra Mongoliet for et flot nummer med springbræt, hvor de bl.a. klarede 7 mand høj og spring til perchstol båret af mand på perchstylter, der igen står på en barre, som 2 andre artister bærer.

       

Sølv:

Evgeniia Zavadskaia – vertikal sejl

Russiske Evgeniia Zavadskaia viste et fint nummer i vertikal sejl

Andrei Pogorelov – dødshjul, hvor han bl.a. lavede både forlæns og baglæns salto (kolbøtte) samt en salto med skrue på ydersiden af hjulet. Du kan se videoklip af disse tricks i ovennævnte slideshow.

Andrei Pogorelovs dødshjul er enmandsbetjent. De fleste dødshjul har to hjul, hvor artisten i det ene virker som motor, når den anden laver stunts på ydersiden af hjulet. I enkelte dødshjulsnumre magter artisten på ydersiden af hjulet af lave en forlæns salto. Andrei er den eneste, der også laver en baglæns salto og en salto med skrue. Imponerende, men måske lidt for risikabelt. Jeg turde ikke booke ham til en sæson i frygt for, at det en dag går galt.

Elisa Cussadie – papegøjer.

   

Hvor mange papegøjenumre forgår ved at papegøjerne laver tricks på et bord, lader Elisa papegøjerne vise trick medens hun holder dem eller de klatrer rundt på hende Tilslut flyver de frit rundt.

Bronze:

Duo Antresol – aerial ring

Duo Antresol består af Alina Gabbasova og Svetlana Mikhniuk, som begge kommer fra Rusland

Alex Giona – heste i frihedsdresssur. Det mest elegante hestenummer jeg har set, siden Albert Schumann stoppede i cirkusbygningen i 1968! Alex er hestehvisker, og kontakten mellem ham og hans heste er fantastisk. Han fik en sølvklovn i Monte Carlo i 2023, og burde set med mine øjne minimum have fået sølv i Budapest. De ungarske cirkusdirektører gav ham deres toppris, the Arany Award.

   

Alex Giona og hans heste

Groupe Tightrope Walkers Antik – tårnline. Truppens speciale er gang hen over linen i op til 3 mand høj, den ene gang således at mand nummer 2 bærer 2 kvindelige artister på skulderen. Bortset fra manden på selve linen bærer alle heldigvis longe – ved den forestilling jeg så blev der brug for longerne en enkelt gang.

Et af truppens tricks, hvor 2 mand bærer en pige i spagat

Les Étolies De Mongolie – Kontorsion

Artister fra Les Étolies De Mongolie

Derudover var der priser til de bedste numre fra Lyrical Circus Late Night show og showet med ungarske artister.

En jurys valg af vinder kan altid diskuteres. Der sker også i Danmark, når man uddeler årets cirkuspriser. I Budapest bruger man en model, som minder lidt om den vi kender fra fx sportsverdenens skøjtekonkurrencer: hver af de 9 jurymedlem giver det enkelte nummer to karakterer fra 0 til 10: en for teknisk kvalitet og en for kunstnerisk udførelse. En artist kan således maksimalt få en score på 20. Efter hver forestilling tælles stemmerne sammen. Ved den endelige sammentælling ser man for den enkelte artist bort fra det laveste og det højeste score et jurymedlem har givet vedkommende.

Modellen adskiller sig fra hvad man gør i Monte Carlo, hvor juryformanden prinsesse Stephanie har det afgørende ord.

Tre af de numre, vi har kunnet se i Danmark, deltog i festivalen, dog uden af få en pris:

Anton Monastyrsky, hvis flotte nummer med ringe danskerne oplevede i Cirkus Benneweis i 2005. Svenskerne kunne se ham i Helsingborg Julecirkus i 2014

Duo Pile ou Face kunne danskerne opleve hos Wallmans i Cirkusbygningen i sæson 2019/2020 og 2020/21. Nummeret gjorde sig dog langt bedre hos Wallmans end ved festivalen i Budapest.      

Lennart og Daniella Matos turnerede med Cirkus Baldoni i 2022 og var med i deres juleforestilling i 2023. I Budapest var de med i det ungarske show.

Mange af de øvrigt medvirkende kunne fortjene omtale og ville gøre sig godt i et dansk, svensk eller norsk cirkus. Det gælder fx de to unge fyre fra Pal’s Compagnie. De optrådte med springbræt ved det ungarske show og fik særdeles velfortjent den fornemste pris ved dette show: the Arany Award.

Pal’s Compagnie med høje spring.

Ved samme show var det sølv til Flying Weis Junior, hvor en kun ca. 8 år gammel pige var en af flyverne!

Flying Weis junior fra Ungarn mestrede bl.a. den tredobbelte salto. Under den dobbelte passage røg en af flyverne i nettet. Den lille pige lavede en enkelt salto.

Den engelske klovn Fraser Hoober viste i Red Show sin helt egen version af den kendte bokseentre. Forrygende! De tre frivillige, han fik ind i manegen, spillede så godt med at jeg spekulerede på, om mindst en af dem var ”medbragt”.

Fraser Hoober

klovn.gif (1460 bytes)

17. januar 2024

Cirkus Trapez vintercirkus kan opleves i en række jyske haller fra 9. til 25. februar.

Isabella Enoch fortæller, at de optrædende er

David Enoch Sosman: Konferencier, glasbalance og komisk jonglør.

Familien Rudi Brukson med repriser, jonglering, hop og slør (tissue)

Familien Markevich med diabolo, ethjulet cykel, antipode og hundenummer.

Bernhard Kaselowsky med 4 ponyer

Rudy Brukson optrådte i Cirkus Dannebrog i 2006. I 2009 optrådte han i Bonbonland. Sammen med fru Irene og børnene Rico og Elena var han også med i Cirkus Trapez' vinterforestilling i 2020. Katrina Markevich og hendes partner Anton Tabeev har optrådt i Cirkus Arli, Cirkus Baldoni samt i en af Cirkus Trapez’s efterårsforestillinger.

Rico Brukson. Alle fotos pressefotos fra Cirkus Trapez

Katrina Markevich

Anton Tabeev og Katrina

klovn.gif (1460 bytes)

17. januar 2024

Cirkus Baldoni 2024 - NOSTALGI OG NYE EVENTYR

Cirkus Baldoni skriver: 

Velkommen til forestilling 2024 i Cirkus Baldoni, hvor vi tager dig med tilbage til den skønne og nostalgiske atmosfære, der engang var kendetegnende for Cirkus Baldoni. I 2024 emmer vores forestilling af ungdommelighed og energi og byder på en overflod af sjove indslag, der vil få både børn og voksne til at grine hjerteligt. Vi er stolte af at præsentere en af Europas bedste klovner, José Michell, der mestrer kunsten at sprede smil og latter hos både børn og voksne i hele teltet.

På det artistiske område kan du forvente at blive forbløffet af vores seje jonglører, imponeret af vores dygtige breakdancere og sidde på kanten af stolen under vores nervepirrende luftnumre. Vores cirkusprinsesse vil fortrylle dig med hendes elegante og betagende sæbebobleshow. Vi har nøje udvalgt de bedste kunstnere til at skabe en uforglemmelig oplevelse for dig og din familie.

Forestillingen præsenteres af den unge Mickey Juel Prüssing. Hans evne til at underholde både børn og voksne er enestående, og han har Leonardo, vores trofaste partner på armen. Mickey har trænet hårdt med vores dygtige instruktør og tidligere sprechstallmeister og bugtaler, Peter Nørgaard, for at levere en spektakulær præstation.

Alt i alt lover vi en forestilling, der tager dig tilbage til den ægte Baldoni-stemning med gys, grin og latter, som du vil mindes længe efter, du har forladt teltet. Vi glæder os til at dele denne uforglemmelige oplevelse med dig og din familie.

Titlen på årets forestilling Nostalgi og nye eventyr er måske inspireret af titlen på Benneweis-forestillingen Classic & New Wave fra 2000. Den gang chokerede den piercede og tatoverede hula-hop stjerne Denise Randol mange tilskuere. Det ville et tilsvarende nummer ikke gøre i dag.

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2024

Cirkus Arnardos juleshow 2023 - Snøkrystallen. Thorbjørn Klæbo Flo skriver:

Turne i teater og kulturhus, Risør 10-11 desember, Vennesla 15-16 desember, Lillesand 17 desember, Kristiansand 25-31 desember. Forestilling sett 30.12.23

Alle fotos: Thorbjørn Klæbo Flo

Dyre fri forestilling med følgende artister:

Are Arnardo og Paola Folco Arnardo – magi

Luigi Folco Arnardo - jonglør, enhjuls sykkel, diabolo og komisk alv.

Shannon Folco Arnardo - fot jonglør.

Laurine Dumora - vertikal rep, tysk hjul.

Victor Rossi jonglør, Bumbull klovnefigur.

Alexia Voirol - alv, jonglør

Are Arnardo hadde en drøm om å videreføre sin bestefars arbeid fra teater. Arne Arnardo spilte klovnen Bumbull på Oslo Nye Teater i desember 1970. Cirkus komedien August August August.

Kostymene fra den forestillingen er videreført hos Victor Rossis figur i forestillingen. Victor Rossi har også skrevet manus til forestillingen.

Snøkrystallen er et juleshow i to akter og varer ca 95 min. med pause. Jakten etter snøen som er borte fortelles med enkle grep som piktogrammer og monologer. Det er Bumbulls hjelpere de to alvene Luigi Folco Arnardo og Alexia Voirol som bærer den røde tråden i forestillingen. Historien forsvinner litt mellom artist nummer.

Får oppleve artister fra sommerturneen og en ny innleid artist fra Frankrike, Lourine Dumare som arbeider i vertikalrep og tysk hjul. Noe middels utført. Are og Paola med sine illusjoner.

Are og Paola med illusioner

Victor Rossi som klovnen Bumbull. Luigi Foco Arnardo som multi artist. Shannon Folco Arnardo som fot jonglør. Vil fremheve Luigi Folco Arnardo som viser sin allsidighet til det fulle som komisk alv. Utfører disipliner som jonglering, enhjulssykkel og diabolo.

Luigi Folco Arnardo

Mest effektfult er finalen da Are Arnardo omsider tryller fram snøen som forsvant. Til publikums store begeistring. Fantastisk slutt.

   

Jule cirkus har ingen stor tradisjon i Norge. Så det kan bli spennende å følge Arnardo på ferden videre.

 klovn.gif (1460 bytes)

5. januar 2024

Danske cirkus i 2024. Her er en oversigt i alfabetisk rækkefølge over de cirkus, som vi regner med at se på landevejene i 2024, samt de planlagte premieredatoer. Selvfølgelig med forbehold for ændringer.

Cirkus Arena: Landspremiere på Bellahøj den 25. marts. Forestillingen præsenteres af Bubber og Malene Qvist. Blandt de medvirkende artister er luftartisten Olga Moreva, håndstandsartisten Oleg Izossimov, David Hammarberg med bungee-akrobatik, Pablo og Vicki Garcia med deres rumraket, Garcia Brothers med håndstand/hånd-til-hånd, Leonardo og Vita Costache med et helt nyt nummer, hunde fremført af Jolanda Hoffman, dresserede æsler, Robi Berousek med stigebalance, stuntcyklisterne BMX Riders samt Arenas husklovn Jimmy Folco. Der kan ske ændringer.

Med et par enkelte undtagelser har Jimmy Folco været med i Arenas forestillinger siden 1997. Pressefoto fra Cirkus Arena

Cirkusland i Årslev har næste gang åbent i vinterferien 10. til 18. februar.

Cirkus Arli: landspremiere på Møllebakken i Fløng 7. april. Navnene på optrædende er ikke offentliggjort.

Martin Arli og sønnen Alexander er altid blandt hovedkræfterne i Cirkus Arli.

Cirkus Baldoni: landspremiere i Hillerød 9. april. Blandt de medvirkende er klovnen José Michell. Forestillingen præsenteres af Mickey Juel Prüssing.

   

José Michel er en af Europas store klassiske musikalske klovne. Han er født i 1962 og hans borgerlige navn er José Luis Santos Rodrigo. Mange husker ham fra vandentreen, hvor han optrådte sammen med sin kone Gulia (hvid klovn) og makkeren Kike. Sidst vi oplevede nummeret i Danmark var i Cirkus Arena i 2015. Kike (Enrique Riquelme) døde i 2021. Siden har José enten optrådt solo eller sammen med Gulia. Fotos fra Cirkus Brazil Jack 2016. På nederste billede ses fra venstre José, Gulia og Kike.

Cirkus Mascot: endnu ingen oplysninger om sommerturneen. Som i 2023 turnerer de i haller og ikke med telt.

Marianne Deleuran og hendes legesyge vovser er en helt uundværlig del af en Mascot-forestilling. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Zirkus Nemo: landspremiere 27. april i Horsens. Ud over Søren Østergaard er navnene på de medvirkende ikke offentliggjort.

Selv om Zirkus Nemo byder på fremragende artister, er det først og fremmest Søren Østergaard selv, publikum kommer for at se. Her som Smadremanden sammen med Sørens personlige assistent Laura Kvist Poulsen. Foto fra 2019. Fotograf: Rud Kofoed / Ajour Press.

Cirkus Trapez: Fra 9. til 25. februar vintercirkus i en række jyske haller. Endnu ingen oplysninger om sommerturneen.

klovn.gif (1460 bytes)

4. januar 2024

XV Budapest Circus Festival finder sted i dagene 10. til 15. januar. Mange danske, norske og svenske cirkusfolk og cirkusvenner plejer at besøge festivalen. ”Der kan du finde artister du kan bruge og betale – det kan du ikke i Monte Carlo”, sagde den nu afdøde finske cirkusdirektør Calle Jernström til mig for nogle år siden. Klik her for at læse nærmere, herunder se en oversigt over de optrædende. Siden er på engelsk – undersiden til billetbestilling dog kun på ungarsk. Vi bringer en reportage fra festivalen ved opdateringen 20. januar.

Facaden på Cirkusbygningen i Budapest. Foto fra 2020. Bygningen er opført 1971 og har plads til 1.450 tilskuere. Ungarerne har planer om at opføre en ny og mere tidssvarende cirkusbygning et andet sted i Budapest.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2024

Cirkus i tysk TV. TV-kanalen ARTE sender torsdag 11. januar kl. 20:15 udsendelsen Circus Krone - Manege mit Geschichte. Kl. 20:55 sender de dokumentarfilmen Siegfried und Roy - ein Leben für die Illusion. Den er fra 2021. Krone-udsendelsen kan du også streame på https://www.arte.tv/de/videos/110275-000-A/circus-krone-manege-mit-geschichte/

 klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2024

Boganmeldelse: Liv Lindman, Åse Larsson og Lena Rhodin Larsson: Cirkusungen. Lava Forlag 2023. Sprog: svensk

I dag forbinder de fleste svenskere navnet Brazil Jack med navnet på Sveriges største cirkus. Men Brazil Jack var en virkelig person og oldefar til Trolle Rhodin III, som i dag driver Cirkus Brazil Jack.

Carl Max Alexander Rhodin, kendt som Brazil Jack, blev født i Bergen i 1871. Han var en farverig person, der både optrådte som troubadour, violinist, tryllekunstner, som kunstskytte og med skyggebilleder i cirkus, på varieteer, på teatre og på markeder. I 1899 etablerede han sit eget cirkus, Cirkus Brazil Jack, der bl.a. bød på westernpantomimer med indianeroverfald, inspireret af amerikanske Buffalo Bills Wild West shows. I de følgende år var Brazil Jack i nogle sæsoner engageret hos andre. I andre sæsoner drev han enten selv eller sammen med andre sit eget cirkus. Senere blev han ansat i forlystelsesparken Nöjesfeltet i Stochholm, og endnu senere rejste han rundt med markedsforevisninger og drev et tivoli samt en ambulerende forlystelsespark Tältstadan. Han døde i Malmø i 1952.

Han var gift med norske Gunhild Charlotta, med hvem han fik 8 børn. På et tidspunkt forlod han hende til fordel for en noget yngre svensk pige Iris Möller, med hvem han fik 4 børn.

Et af de norske børn var Xavier Rhodin, som blev født i 1908 og døde i 2002. Han havde skrevet sin erindringer. På baggrund af dem han hans datter Lena Rhodin sammen med sine døtre Liv Lindman og Åse Larsson skrevet bogen Cirkusungen.

Det er en interessant og velskrevet bog. Selv om sproget er svensk, er den let at læse, også for andre skandinaver. Kun 8 dage gammel blev Xavier afleveret til nogle plejeforældre, som han troede var hans rigtige forældre, indtil Brazil Jack pludselig afhentede ham, da han var 3 år gammel. Den gang var det ikke ualmindeligt, at artister i kortere eller længere perioden satte deres børn i pleje, så de lettere kunne passe deres engagementer.

Xavier havde ikke nogen let barndom, og man kan ikke just påstå, at Brazil Jack tog sig godt af sine børn! Brazil Jacks egen karriere betød langt mere for ham end hans norske familie. I øvrigt var Brazil Jack vist næsten kronisk i økonomiske vanskeligheder. I nogle år var Xavier med, når Gunhild Charlotta og Brazil Jack rejste rundt med cirkus m.v., men Xavier kom dog aldrig til at optræde. Senere rejste Brazil Jack rundt sammen med et enkelt af børnene, og den norske familie fandt på et tidspunkt ud af, at Brazil Jack havde fået en ny kæreste. Og Brazil Jack var bestemt ikke flink til at sende penge til sin norske familie.

Kun 14 år gammel kom Xavier til søs og drømte i flere år om en karriere som sømand og skibsofficer. På et tidspunkt ønskede han at emigrere til USA, men fik vanskeligheder, da myndighederne ikke kunne finde ud af, om han var norsk eller svensk statsborger. Senere arbejdede han i tivolibranchen, hvor han stod for forskellige spil, blandt andet på Nöjesfeltet i Stockholm. Et forsøg på at få økonomisk støtte fra Brazil Jack lykkedes ikke – Brazil Jack mente at alle skulle klare sig selv! I 1936 mødte Xavier en sød svensk pige, Maj, som han året efter blev gift med og levede lykkeligt sammen med i resten af sit liv. Han fik aldrig senere kontakt med sin far, men blev boende i Stockholm og bevarede kontakten med sine mange søskende.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2024

Runde dage i 2024. Flere inden for den danske cirkus- og artistverden kan fejre en rund dag i løbet af 2024:

16. marts 2024: Anna Conradi, fhv. artist, 90 år

20. marts 2024: Jimmy Enoch, artist og showproducer, 40 år

12. april 2024: Jan Allan ”Alando” Hansen, klovn, 70 år

16. september 2024: Katja Schumann, 75 år

30. oktober 2024: Hanne Berdino, 80 år

22. november 2024: Josefine Wulff Randrup, artist, 50 år

Jeg vil blive glad for en e-mail, hvis du er opmærksom på andre runde dage, som jeg burde have haft med i oversigten.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2024

Websiden Cirkus i Danmark har haft knapt 25.000 hits (besøg) i 2023. Tælleren kan ses øverst på den første side (den, hvor du vælger sprog). Tælleren registrerer ikke skift mellem de enkelte undersider eller deep-links til siden. Den får derfor ikke besøgende med, som fx via Google og smartphone går direkte ind på nyhedssiden.

Siden har mange læsere, som besøger den en eller flere gange om måneden. Adskillige hver weekend, fordi siden med nyheder normalt opdateres hver lørdag. Til de faste læsere kommer et stort antal, som i anden forbindelse falder over siden, herunder journalister, som foretager research. På nyhedssiden bringer vi nyt fra den danske cirkusverden. Vi omtaler også cirkus i nabolandene Sverige og Norge. En særlig sidste-nyt side opdateres, hvis der er særlige nyheder siden seneste ugeopdateringer. Kalendersiden opdateres dagligt, hvis der er ændringer.

Ud over nyhedssiden og kalendersiden indeholder Cirkus i Danmark sider med historiske fakta om de enkelt danske cirkus, om cirkussamlinger og museer, om cirkuslitteratur på de skandinaviske sprog, om danske cirkusfamilier og om foreninger for cirkusinteresserede. Derudover findes der en underside med lidt længere artikler om cirkus. Klik her for at finde links til de omtalte undersider (findes et stykke nede på den side, der kommer frem).

 klovn.gif (1460 bytes) 

Tilbage til forsiden