Ældre nyheder fra 2022

31. maj 2022      

Jens Chr. Sørensen har besøgt Cirkusgården i Løkken og sendt mig disse fotos. Jens Chr. fortæller, at forestillingen ud over det, som var nævnt her på siden den 26. maj, byder på Victor Høeg Abrahamsen med et komisk nummer med en pony, Katja Schumann med hunde samt Liv, der både viste hvordan man træner en hest samt en nytænkning af klassikeren stor og lille. Louie viste ponyer og hans far Luffe Bøgh er i manegen med en lidt tungere hest i frihed.

klovn.gif (1460 bytes)

29. maj 2022

Forårscirkus på Frederikshøj i Slagelse. En solvarm sensommerdag i september sidste år præsenterede ildsjælen Brian "Briano" Behrendt sensommercirkus på Frederikshøj friluftsteater i Slagelse. Op mod 1.000 gæster nød den flotte og underholdende forestilling, hvor der takket være støtte fra en af Kulturministeriets puljer var gratis adgang.

Det var derfor nærliggende at lave en tilsvarende forestilling i år. Brian valgte denne gang at lave det som en forårsforestilling 28. maj og var i år nød til at tage entre, da Kulturministeriets 2021 pulje var en engangspulje for at sparke kulturlivet i gang efter coronanedlukningerne. Lige som i 2021 var samtlige medvirkende artister bosat i Danmark for at vise, at vi også her i landet har dygtige artister.

Selv om billetpriserne var særdeles rimelige, er det aldrig let at sælge billetter til noget, der tidligere har været gratis. Og i år havde Briano ikke vejret med sig: regn om formiddagen og blæst med kraftige vindstød under forestillingen, der begyndte kl. 13. Så ikke det oplagte vejr for en udendørs forestilling. Ondsindede rygter i ugen op mod forestillingen om at den var aflyst hjalp givevis heller ikke, selv om rygterne blev dementeret i lokale aviser.

Så hvor der sidste år var op mod 1.000 gæster var der i år knapt 200.

Men det betød ikke, at Briano og hans team ikke leverede varen, selv om nogle af artisterne var generet af blæsten.

Inden forestillingen begyndte var Slagelses stolthed Slagelse Garden i manegen.

Selve forestillingen blev indledt af Mr. Tik Tak (alias Briano) og showdansere fra Dansegulvet i Slagelse med ursangen. Se videoklip 

Mr. Tik Tak var forestillingens veloplagte sprechstallmeister. Alle fotos Jacob Boas Leitisstein med mindre andet nævnt

Første artistnummer var 2 flotte hvide arabere i frihedsdressur, fornemt fremørt at Laura Schumann, som er 6. generation af den berømte cirkusfamilie.

Laura Schumann

Dernæst kom de unge artister Oscar, Elias og Malthe fra Kalundborgs børne- og ungdomscirkus Cirkus O’laiski i manegen sammen med deres træner Morten med en entre med jonglering og kørsel på ethjulet cykel – både en høj og en lav. Nummeret var dog generet af kraftige vindstød. Det samme gjaldt den sidste del af nummeret, hvor de unge artister var i manegen med diaboloer.

En af de unge artister fra Cirkus O’laiski

Nu præsenterede Mr. Tik Tak en berømt udenlandsk stjerne, som skulle optræde i det, som i fagsproget hedder Chinese Pole. Hun dukkede dog ikke op, så i stedet var det Luis Torres (gift med Laura Schumann), som viste sine færdigheder i masten.

Luis Torres

Så var det tid til klovne: klovnene Alfredo og Binalto fra Cirkus 3, der viste deres kendte og elskede entre hvor Alfredo tror, han skal fotograferes, og i stedet får vand i hovedet.

Binalto og den hvide klovn Alfredo

Så var tiden kommer til mere musik: denne gang trommekorpset fra Slagelse Garden.

En af publikumsfavoritterne fra sidste års forestilling var bugtaleren Preben Palsgård. Han turnerer i år med Cirkus Mascot, men havde fået fri til at være med i Brianos forestilling. Hans første entre var med sin levende hund Charlie, som kunne tale. De fleste bugtalere, der bruger levende hunde, snyder lidt ved at forsyne hunden med en falsk underkæbe, som kan betjenes mekanisk, så det virker som om hunden taler som et vandfald. Den slags snyd bruger Preben ikke: hunden siger kun noget, når den selv åbner munden.

Preben med sin hund Charlie

Næste nummer var den hollandske artist Mister Michiel. Han bor i Danmark og viste et nycirkusagtigt nummer, hvor han gik på stylter. Et par jongleringsindslag blev stærkt hæmmet af kraftige vindstød.

Mister Michiel. Foto: Ole Simonsen

Første nummer efter pausen var et trylleindslag med Mr. Tik Tak. Først optrådte han som sabelsluger. Derefter stak han små sabler gennem en knivkasse, som Preben Palsgård havde på hovedet. Et yderligere indslag med den svævende dame var på forhånd opgivet, da blæsten ville gøre det umuligt ikke at afsløre hvordan illusionen virkede.

Mr. Tik Tak med knivkassen over Preben Palsgårds hoved

Dernæst indtog dygtige showdansere fra Dansegulvet manegen.

Showdanserne fra Dansegulvet

Nu var turen igen kommet til klovnerne Alfredo og Binalto med deres allermest elskede nummer: lagkageentreen, hvor Alfredo vil smide en lagkage i hovedet på Binalto, men ender med selv af få den i hovedet.

Alfredo ender med at få lagkagen i hovedet

Dernæst kom Mr. Michiel igen i manegen. Denne gang i fin en entre med håndstand og jonglering med ild.

Mr. Michel med ild i hænderne

Næste nummer var Preben Palsgård, denne gang sammen med en af hans allerældste dukker: tøjhunden Poppe, der kunne fejre sin 50 års fødselsdag.

Preben Palsgård, Poppe og Mr. Tik Tak

Så kom der endnu en gang heste i manegen i nummeret Schumann Surprice med Laura, Luis og deres to børn, bistået af Daniel fra Dynamo i Odense. Den western-inspirerede entre bød både på piskesmæld og Luis til hest.

Schumann Surprise. Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitissteins fotos.

Forestillings sidste nummer var et sang- og dansenummer med to sangere fra Musicalforeningen Storebælt i Korsør ledsaget af Dansegulvets showdansere. Se videoklip.

Stor ros til Briano for initiativet til endnu en forestilling med artister, der alle bor i Danmark.

Blandt andet på grund af vejret var det økonomisk set ikke en god forretning. Heldigvis var der mange lokale sponsorer, som bakkende op om projektet.

Trods det lidt skuffende fremmøde håber Briano også at lave en forestilling i 2023.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. maj 2022

Luftens dronning i Helsingborg. Den svenske nycikusgruppe Kompagni Giraff skriver:

Med specialkomponerad musik och drömlik scenografi skapar Stockholmsbaserade Kompani Giraff en storslagen luftakrobatikföreställning på Helsingborgs Stadsteaters stora scen. Viktoria Dalborg regisserar föreställningen som samproduceras med Helsingborgs Stadsteater. Vi är Luftens Drottning är till stora delar baserad på luftakrobatik och på scenen ser vi några av världens främsta luftartister och trapetskonstnärer. Vi är Luftens Drottning är en fri tolkning av Pauline Wolffs roman med samma namn. Urpremiär på STORA SCEN, HELSINGBORGS STADSTEATER 16 september - spelas till 16 oktober.       

Medverkande:

Elisa Bitschnau - statisk trapets, dansakrobatik

Justin Collas - dansakrobatik

Françoise Fournier - dansare, skådespelare

Samuel Ramos Imbeau - korean cradle bas

Giulia Scamarcia - svingtrapeze, aerial ring

Ronja Särkiniemi - korean cradle flyer

”Vi är Luftens drottning” er baseret på den svenske forfatter Pauline Wolffs roman fra 2006 om en særlig slægt af luftakrobater. En familie, der efter århundreders hemmelige forfølgelse som en arv fra mor til datter endelig har nået sit forbudte mål og lært at flyve.

Luftens droning. Pressefoto fra Kompagni Giraff. Foto: Sigurd Grünberger. Fotoassistent: Jacobo Campos

 klovn.gif (1460 bytes)

26. maj 2022

Sæsonpremiere på Cirkusgården. I dag starter sæsonen på Katja Schumanns cirkusgård i Løkken. Der er forestilling kl. 16 og tillige forestillinger fredag, lørdag og søndag kl. 16. Herefter og frem til sommerferien er der forestilling hver lørdag og søndag kl. 16. Fra 25. juni og resten af sommerferien er der forestilling hver dag kl. 16, dog ikke mandage. Se nærmere i Cirkuskalenderen.

Katja Schumann med heste i frihedsdressur. Alle fotos er stillet til rådighed af Cirkusgården.

Ud over forestillinger byder Cirkusgården på et cirkusmuseum med særlig fokus på Schumann-familien.

Cirkusgården skriver:

Cirkus, som vi kender det i dag, kan dateres tilbage til 1768, hvor den engelske kunstberider Philip Astley opfandt den runde manege med en diameter på ca. 13 m. Han fandt ud af at det var nemmere at stå på hesten når den løb i en cirkel, og det var meget mere publikumsvenligt da man kunne se hesten hele tiden frem for den blot løb forbi.

Phillip Astley tog herefter manegen med ud på markedspladserne og optrådte der med sit hesteshow. Det var en stor succes de første mange år, men herefter blev der konkurrence fra gøglerne og hofnarre som også optrådte på markedspladserne, så han inviterede de bedste, men også kun de allerbedste, gøglere og narre ind i manegen, som så blev til artister og klovne. Men hovedattraktionen var stadig hestene.

Senere kom der på markedspladserne en omrejsende zoologisk have. også kaldt et menageri, hvor man kunne opleve diverse vilde dyr. De var også en konkurrence til cirkus, så inviterede man de vilde ind i cirkus.

Nu er de vilde dyr væk fra manegen. I dag kan man se dem både på tv og i zoologisk have, hvor de er med til at bevare de forskellige arter gennem deres avlsarbejde.

Cirkus er heste, det kan vi ikke komme uden om, så et cirkus uden heste er ikke et rigtigt cirkus da det er hestene manegen er opfundet til. 

Skal du også opleve cirkus i sin reneste og originale form, med hesten i centrum, så besøg os Schumann Løkken Cirkusgården.

Forestillingen er Schumannsk. Det betyder, at det er hestene, der er i centrum.

Katja Schumann og Luffe Bøgh

Katja Schumann med det, der i fagsproget kaldes en steigerpferd

Ud over dyrene er der i år 7 personer i manegen: Katja Schumann, Luffe Bøgh, Victor Høeg Abrahamsen, Liv, som bor der for at dygtiggøre sig med hestene, Luffes søn Louie og to piger, der laver stofnummer, ringnummer og partnerakrobatik.

Victor Høeg Abrahamsen med ponyer. Det flotte seletøj stammer fra Cirkus Mascot.

   

Tv: en af de unge artister i aerial ring. Th: Katja Schumann har også dresserede gæs med i forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. maj 2022

DynAfuk Circus Days 2.-4. juni i København. Dynamo Workspace for circus and Performing arts skriver:

Oplev det sidste nye indenfor nycirkus under CPH Stage, når Dynamo og AFUK Scene slår kræfterne sammen og inviterer til tre festlige og fantastiske: DynAfuk Circus Days.

Cirkusprogrammet finder sted i København på Vesterbro og i Kgs. Enghave, hvor AFUK Scene har til huse. Her kan du gense Idyl, en hverdagsfabel, deltage i et stort gratis gadeteaterprogram, opleve det seneste nye til Circus Shorts og give den gas til performancekoncert med MØR.

Se programmet i Cirkuskalenderen.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. maj 2022

René Casselly JR vinder tysk ”Vild med dans”. Det lykkedes ikke Patrick Berdino at vinde den danske udgave af Vild med dans, da han for nogle år siden var med i udsendelsen, selv om han fik en pæn placering. Hvad der ikke lykkedes for Patrick, er nu lykkedes for en anden kending fra Cirkus Arena: René Casselly JR, søn af René og Alexia Casselly. Han har netop vundet den tyske udgave af udsendelsen, som hedder ”Let’s dance”, sammen med sin dansepartner Kathrin Menzinger. Se klip fra det tangonummer, der indbragte dem førstepladsen.

Den 25-årige René er ikke uvant med at vinde førstepriser. Casselly-familien fik i 2012 en guldklovn i Monte Carlo for deres elefantnummer. I 2014 vandt familien førsteprisen ved cirkusfestivallen i Budapest for samme nummer. I New Generations Festivalen i Monte-Carlo i 2012 og 2016 vandt René JR Junior-prisen. Siden 2017 har han været blandt deltagerne i den tyske tv-produktion Ninja Warrior Germany – Die stärkste Show Deutschlands. I 2021 vandt han førsteprisen på 300.000 Euro.

Casselly-familien optrådte i adskillige sæsoner i Cirkus Arena, senest i 2013. Rene JR imponerede blandt andet med akrobatik på ryggen af elefanterne. Som når en elefant trådte på et springbræt og slyngede René JR op på ryggen af en anden elefant.

Akrobatik på elefantryg med René og hans søster Marylou Casselly. Foto fra Cirkus Arena 2012.

René Casselly Jr. gør klar til det guldklovn-belønnede spring hvor en elefant hopper op på vippebrættet og sender René af sted som en raket. Foto fra Monte Carlo 2012, taget af Rud Kofoed/Ajour Press

klovn.gif (1460 bytes)

22. maj 2022

Ringling vender tilbage. Det berømte amerikanske cirkus Ringling Bros and Barnum & Bailey lukkede efter sæson 2017. Omkostningerne var stigende, tilskuerantallet faldende og dyreretsaktivister gjorde hvad de kunne for at genere cirkus og fejrede som en sejr, da cirkus lukkede.

Nu har Feld Entertainment, som ejer det berømte cirkus, meddelt at de vil genoptage turneen i efteråret 2023, men med en forestilling uden dyr. Der er i øjeblikket auditions over det meste af verden for at finde de supertalenter, de vil byde publikum på.  

Klik her for at se et videoklip, hvor de fortæller om planerne.

Ringling Bros. and Barnum & Bailey blev dannet i 1919 ved en sammenlægning af Ringling Bros. Circus og Barnum & Bailey Circus. I 1919 var begge cirkus ejet af Ringling-brødrene. Deres eget cirkus var etableret i 1884, og Barnum & Baileys cirkus i 1881. Efter af først P. T. Barnum og senere James Bailey døde, blev deres cirkus solgt til Ringling-brødrene, der til og med 1918 lod begge cirkus turnere.

I pressemeddelelsen om genåbningen skriver Feld Entertainment:

Feld Entertainment®, a family-owned company and worldwide leader in live entertainment experiences, announces the long-awaited return of Ringling Bros. and Barnum & Bailey®. The American icon emerges as a dynamic, multi-platform entertainment franchise, providing families the opportunity to connect in fun, engaging ways. The live production of The Greatest Show On Earth® will debut fall 2023.

The Ringling franchise will include a broad consumer products and licensing program featuring toys, games, packaged goods, collectibles and more. In addition, brand extensions such as theme park attractions and touring exhibitions are currently in development. To immerse fans more thoroughly into the world of Ringling, a documentary is also being produced that will take the audience backstage to meet the cast and crew and learn what it takes to be part of The Greatest Show On Earth.

“As passionate stewards of Ringling, we are committed to creating a lifestyle brand that connects with families and sparks real fun 365 days a year through live performances, digital content, consumer products, school curricula, youth circus arts programs and more,” said Kenneth Feld, Chair and Chief Executive Officer of Feld Entertainment. “We are innovating all aspects of the live show and modernizing the franchise to create an engaging property that is built for today’s families and will last another 150 years.”

The refreshed look of Ringling, as conceptualized in a new logo, has been designed to evoke the brand’s rich heritage while also creating feelings of wonder, discovery and joy. The “R” in Ringling combines the inquisitiveness of a question mark, along with the punctuated excitement of an exclamation point.  This unique design creates the Ringling interrobang, which is a perfect symbol to punctuate the “WOW” and curiosity of the brand. 

“The new Ringling logo illustrates the essence of the brand combined with modern simplicity,” said Juliette Feld Grossman, Chief Operating Officer of Feld Entertainment and Producer of The Greatest Show On Earth. “The logo is designed to flex and adapt across any brand communication. The contemporary look will invite curiosity and captivate families as they discover more ways to become a part of the awe-inspiring world of Ringling.”

The live production of The Greatest Show On Earth will celebrate amazing talent from around the world, displaying incredible feats that push the limits of human potential and create jaw-dropping moments. New technologies and a 360-degree experience will break down the barriers between the performers and attendees. Additionally, each show will incorporate interactive elements that engage the audience, ensuring that every performance is unique.

A global search for the best acts in the world to bring the show to life is currently underway. The creative team is not only looking for exceptional talent, but also larger-than-life personalities whose stories of commitment and dedication to their craft will create powerful connections with the audience. Auditions for The Greatest Show On Earth are now taking place in countries including Ethiopia, France, Mongolia, Argentina and the United States. More than 1,000 applications and digital submissions have already been received.

I gamle dage var der altid masser af dyr med i en cirkusforestilling. Men i de senere år har adskillige cirkus begrænset antallet af dyrenumre og flere cirkus har valgt at vise forestillinger helt uden dyr. Et stigende antal lande har som Danmark helt forbudt cirkusforestillinger med vilde dyr, herunder elefanter, søløver, løver, tigre og aber. Danmark er det eneste land, hvor et forbud mod elefanter i cirkus blev kombineret med, at staten købte de 4 cirkuselefanter og forærede dem til en dyrepark.

Dyrenumre var tidligere et vigtigt indslag i programmerne hos Cirkus Ringling Bros. and Barnum & Bailey. Her er elefanter og rovdyr, fotograferet ved forestillingen Legends i 2015. Men når Ringling genåbner i 2023, bliver det med en forestilling uden dyr.

klovn.gif (1460 bytes)

21. maj 2022

Nyheder fra Dansk Artistforbund. I nyhedsbrevet ARTISTinfo skriver forbundet blandt andet:

Flere cirkusperformere på store scener

I et tæt samarbejde med artist og cirkuskoreograf Sunniva Løvland Byvard sætter instruktør Heinrich Christensen cirkusartister på den helt store scene når Det Kongelige Teater til næste år præsenterer forestillingen Ragnarok. "Larger than life" kalder han det kunstneriske udtryk som de fysiske artister giver til scenekunsten.

Læs meget mere i den omfattende artikel hos webmediet Iscene

Artiklen er den første af en række nedslag, hvor Dansk Artist Forbund sammen med nyhedsbrevet iscene.dk sætter fokus på potentialer i dansk cirkuskunst.

Circusnext støtter nye cirkuskunstnere i hele Europa med open call lige nu.

CircusNext hjælper unge, europæiske cirkusartister og kompagnier i produktionsfasen med økonomisk støtte samt mulighed for professionel assistance, mentorhjælp og arbejdsophold forskellige steder i Europa. CircusNext er et vigtigt europæisk netværk der i en årrække har sat spot på nye talenter og inspirere flere til at producere moderne cirkus kunst. Klik her for at se mere.

Oplev to danske artister i Berlins cirkusmiljø

To hårdtarbejdende danske artister beriger det tyske cirkusmiljø. De to luftakrobater er i gang på Berlins statslige Cirkusskole i hver deres funktion. Mikkel Stamp har fået sin indledende artist uddannelse på AFUK i København og er fortsat på skolen i Berlin. Omgangsformen er mere formel omgangsform og gode muligheder for at blive dygtigere til sit speciale: stropper.

Rasmus Aitouganov er flyttet til Berlin efter at den videregående cirkusuddannelse i Danmark ikke blev forlænget. Han er ikke så god til tysk, men kan nok til at få sine elever på Staatliche Artisten Schule Berlin til at svede. Klik her for at læse mere.

Alt det omtalte synes at vedrøre det såkaldte nycirkus og ikke de klassiske cirkus og de artister, der optræder der.

klovn.gif (1460 bytes)

20. maj 2022

Cirkusland 2022. Cirkusland i Cirkus Arenas vinterkvarter åbner Kristi Himmelfarts dag den 26. maj. Der er tillige åbent fredag 27. maj. Herefter og frem til sommerferien er det åbent hver weekend fra 10 til 17. Fra 25. juni til 7. august er det åbent hver dag.

Som tidligere år er det shows, legeland, forlystelser og cirkus. Der er trylleshow kl. 11:30, og klovnerier på scenen kl. 13. Kl. 13:30 er der cirkusskole, hvor de besøgende kan træne tricks sammen med rigtige cirkusartister og måske blive dagens stjerne i cirkusmanegen. Kl. 14:30 er der forestilling i Cirkus Landino.

Blandt de optrædende i Cirkusland er José Michel og hans hustru Juilia. De har optrådt i en lang række danske og svenske cirkus: Arena, Benneweis, Dannebrog, Brazil Jack og Maximum. Senest i 2015 i Cirkus Arena med den vandentre, som i mange år var deres hovednummer. Sammen med deres mangeårige partner Kike (Enrico Riquelme), som døde i august sidste år.

I 2021 blev Cirkusland udvidet med 20 nye attraktioner og forlystelser - og flere er på vej.

Hver fredag i juli indtager kendte musikere Cirkuslands nye open air-musikscene. Fredagskoncerterne er særskilte arrangementer udenfor Cirkuslands normale åbningstid.

1. juli: Lars Lilholt Band

9. juli: Birthe Kjær & Feel Good Band (Rotary-familiedag)(NB: en lørdag, ikke en fredag)

15. juli: Mads Langer

22. juli: DJ Martin Jensen

29. juli: Anne Dorte & Maria + Michael Learns To Rock

 klovn.gif (1460 bytes)

19. maj 2022

Et af topnumrene i Cirkus Arena er Duo Costache. Når de ikke er på turne, bor parret i Rumænien, der også er Leonardo Costaches fødeland. Ægtefællen Vita er født i Ukraine. Nummeret har nogle få dage været udgået i Arenas forestilling, idet Vita var i Rumænien for at få nogle papirer på plads. Som erstatning har publikum oplevet parrets 8 år gamle datter med hula hop, og det vakte stor jubel.

 klovn.gif (1460 bytes)

19. maj 2022

Et dødsfald: Francisco Liazeed. Den cubanskfødte artist Francisco Liazeed (Francisco Arano Aleman) er afgået ved døden. Han dannede par med Zaida Liazeed og kom i 2003 med i truppen The Liazeed, som indtil da havde bestået af Zaida Liazeed og hendes far Omar. Danskerne oplevede trioen i Cirkus Benneweis i 2008 og i Cirkus Dannebrog i 2012. I 2012 kunne man dog fornemme, at Omar, der var sidste i 60’erme, var på vej ud, og i senere sæsoner kom Francescos søn Armando med i truppen i stedet for Omar. Nogle gange optrådte truppen også som duo med Zaida og Francisco.

Trio Liazeed hos Dannebrog i 2012

 klovn.gif (1460 bytes)  

18. maj 2022

Jubilæum i Berlin. Jörgen Börsch skriver:

Med flere end 70 optrædende elever fejrede Der Staatlichen Artistenschule Berlin sit 65-årige Jubilæum i tirsdags 17. maj, i en fuldsat Wintergarten-Varieté.

Tids-Rejsende, har skolens kunstneriske leder, Ronald Wendorf, kaldt jubilæumsshowet.  Det gav et tilbageblik fra åbningen i 1956's D.D.R.-tid, frem til nu og et kig ind i fremtiden (?).

Indledningsvist med en af skolens lærerinder (dog bestået i 1984) i vertikalseil, og jonglørerne i stil med Majong Truppen (1979 og 1992). Alle still-going-strong ! Alle fotos smartphonefotos taget af Jörgen Börsch

Showets 36 (!) afdelinger fortsatte over 3 timer (2 pauser) med 20-30 elever ad gangen gående med rejsekufferter på tidsrejsen. Stoppede op. Nogle skilte sig ud, og viste et nummer - solo, duo o.s.v. til hele ensemble-numre.

I begyndelsen medvirkede flere fra skolens "begynder"-klasser, og senere afgangseleverne.  Fremtidens numre var i breakdance og hiphop rytmer og stil.

   

Et stærkt luft-voltige par imponerede virkelig med dristige kunster. . .  Men, da så den mandlige luftakrobat skulle ned, holdt rekvisitørerne (klædt politisk korrekt), der skulle bære madrasserne ud, spisepause ! ! !

I finalen, hvor publikum selv efter de 3 timers bombardement af indtryk ikke viste tegn på træthed, var der den vanlige rad af takketaler for alle medvirkende.

Wintergarten's Geschäftsführer Georg Strecker overrakte skolens leder, Martina Räther, og kunstneriske leder, Ronald Wendorf, det ikoniske foto af det oprindelige Wintergarten i Friedrichstrasse, som i 1900-40'erne rummede 3.000 tilskuere !

Blandt de indbudte sås Jörgen Börsch, Fantastica Circus Casting, repræsenterende de nordiske lande, italienske Alex Nicolodi, der leder France 2's Patrick Sébastien's le Plus Grande Cabaret du Monde turné til 60 franske byer, Staatliche Artistenschule Berlin's Ronald Wendorf og Traumtheater Salome's skaber, poeten og drømmeren Harry Owens.

På Jubilæumsshow-scenen's storskærm-baggrund og i pauserne på skærme i foyer'en vistes "Jubilæums-lykønskninger fra vore venner". Fra Chile talte en cirkusskole-direktør, fra Monaco-Festivalen Urs Pilz, USA's Firebird-agenturs Peter Dubinsky, Beijing's China Acrobat Association's Tang Yanhai, Wiesbaden Jugend Festival, Basel New Stage og fra Danmark Jörgen Börsch.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. maj 2022

Cirkus Trapez Open Air. Indtil nu har Cirkus Trapez 2022- turne været både i haller, i telt og som Open Air forestilling. Søndag15. maj havde de deres sidste hal-show i denne omgang i Hornsyld Idrætscenter. De fortsætter nu turneen rundt i Danmark med deres Open Air show og besøger bl.a. en række campingpladser. Forestillingerne varer ca. time og byder på bl.a. diabolo, jonglering, akrobatik, hula hop, comedy og dejlige dyr. Ud over disse forestillinger har Cirkus Trapez nogle solgte Open Air forestillinger tilpasset landets plejehjem og lignende.

Af landes øvrige cirkus turnerer Cirkus Mascot i haller og Arena, Arli, Baldoni og Nemo i telt.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. maj 2022

Nyt cirkus i Sverige. I Sverige kan du i år opleve et helt nyt cirkus: Cirkus Ballerina. Helt nyt er det nu ikke: de har tidligere turneret i Sverige under navnet Cirkus Harlekin. Det ejes af familien Sperlich, og de bruger i år et helt nyt koncept: forestillingen varer kun 30 minutter. Bagefter er det workshop for børn, ansigtsmaling og en hoppeborg.

Cirkus Ballerina i Lund. Alle fotos: Martin Lasson Berglund

Fra forestillingen. Bemærk, at børn får lov til at sidde på pisten.

Cirkus Ballerina havde forestillinger i Lund i weekenderne 7./8. maj og 14./15. maj. Info fra Martin Lasson Berglund facebookblog Circus news & reports, hvor du kan se flere fotos og videoklip.

Cirkus Ballarina er ikke det eneste tyskejede cirkus, som i år prøver lykken i Sverige. Cirkus Popcorn (tidligere Cirkus Mustang) er også i Sverige, og Cirkus Bambino er vist nok på vej.

Tidligere fik også Danmark besøg af en række tyskejede familiecirkus. Men reglerne fra 2015 om certificering af cirkustelte gør det svært for udenlandske teltcirkus at turnere i Danmark. Enten skal de betale betragtelige beløb for at få teltet certificeret i Danmark, eller også skal de søge byggetilladelse hver eneste gang, teltet skal stilles op. Dette forhold sammenholdt med, at det erfaringsmæssigt er meget svært for et cirkus at få succes i et land, hvor det er ukendt, betyder at det vi de sidste 10 år ikke har oplevet udenlandske teltcirkus på besøg i Danmark.

klovn.gif (1460 bytes)

13. maj 2022                        

Cirkus på Frederikshøj. Som tidligere omtalt arrangerer ildsjælen Brian ”Briano” Behrendt, også kendt som Mister Tik Tak, lørdag den 28. maj cirkus på amfiteateret på Frederikshøj i Slagelse. Billetter kan købes på Billetto

Mr. Tik Tak har løbende præsenterede de medvirkende på facebook. Nedenfor lidt redigerede uddrag af omtalen.

I cirkus skal der være heste eller ponyer, og det er en stor ære at jeg kan præsentere endnu en Schumann i manegen i 2022: Laura Schumann med sine flotte heste.

Laura Schumann fortæller: Som 6. generation af familien Schumann har cirkus og specielt heste altid været en stor del af mit liv. Kom og se mig og min familie sammen med vores spanske heste og oplev vores nye version af klassisk hestetræning.

Laura Schumann er datter af Philip og Susanne Schumann og niece til Katja Schumann

Det er endnu engang lykkes mig at få det lokale Dansegulvet med deres Showgirls. Glæd jer til at se hvad de har fundet på til i år. Dansegulvet showgirls er nogle top dygtige dansere som elsker at optræde og leverer altid et brag af et show. Så elsker du dans og god musik, så kan du godt glæde dig til at se dem optræde!

Det er lykkes mig at få fat i en artist, der har optrådt i nogle af verdens største cirkus i USA: Luis Torres, som er gift med Laura Schumann. Han er oplært af cirkusverdenens stuntmester og klovn Bello Nock, som han igennem flere år var makker med. I forestillingen skal vi opleve Luis Torres med et flot nummer i mast og måske er vi heldige at han også har et stort overraskelses nummer med til os på dagen.

Laura mødte Luis da hun i nogle år arbejdede i New Yorks Big Apple Circus, hvor hendes tante Katja var gift med direktøren Paul Binder. Luis faldt pladask for den kønne danske pige og tog med til Danmark, da Laura rejste hjem. Parret bor på Fyn og har i nogle somre vist flotte shows på Ditlevsdal Bisonfarm.

I Cirkus skal der være sjov og spas, og jeg kan love jer for i nok skal få et godt grin, når jeg præsenterer de danske klassiske klovner Charlie og Binalto fra Cirkus 3. Nogle husker dem måske fra da de var en del af Danmarks Radio børne tv for mange år siden, så glæd jer. Cirkus 3 er Danmarks eneste klovne trup der laver børneunderholdning med ægte cirkus klovne og viderefører den gode gamle klassiske klovnetradition til underholdning for børn. Cirkus 3 er bl.a. kendt som “Klovnene på motorcyklen” fra børneprogrammet ´Fjernsyn for dig’ på DR 1. I de over 40 år, som Cirkus 3 har eksisteret, har de lavet underholdning for børn med over 3.500 klovneshow i Danmark og udlandet.

Charlie og Binalto

Da mange syntes, at bugtaling er vildt spændende, er det en stor ære igen at kunne præsentere Preben Palsgård med et par nye numre. Preben Palsgård er en af Danmarks bedste bugtalere. Han har optrådt som bugtaler siden 1969, men blev først rigtig kendt, da han medvirkede i "TV I TELTET" i 1981. Her optrådte han for første gang med den talende sko og med Niels Hovgaard som dukke. Han har gennem årene optrådt ved firmafester, foreningsfester, skoler, institutioner etc., og har også rejst med flere danske og svenske cirkus og optrådt i Cirkusland samt medvirket i flere revyer. Netop nu rejser han med danske Cirkus Mascot, men han har fået fri i dag, for at kunne være her. Han havde stor succes i vores forestilling sidste år, så det bliver et kært gensyn – og selvfølgelig i år med helt nye entreer. En af hans populære dukker, nemlig tøjhunden Poppe, fejrer også sin fødselsdag i år, hvor han har optrådt 50 år sammen med Preben. Det er spændende, hvad han finder på af løjer. Poppe glæder sig til at se jer og fejre sin fødselsdag til Cirkus på Frederikshøj.

I 2022 har jeg valgt at have gæsteartister fra børne- og ungdoms Cirkus Olaski fra Kalundborg. De træner, laver forestillinger og workshops, tager på ture og møder andre cirkusbørn fra hele landet. Vi skal opleve en af deres unge stjerner Oscar på monocykel, og han ser frem til at se jer på Frederikshøj. Glæd jer til at se hvad den unge artist, der har en drøm om cirkuslivet, har fundet på.

Mister Michiel optræder med et meget flot nyskabende nummer på stylter. Til hverdag er Michiel gæstelærer på Cirkusskolen i København AFUK´s artistlinie. Michiel Tange van Leeuwen er født og opvokset i Holland, hvor han har gået til cirkus siden han var 10 år gammel. Efter han blev færdig på cirkusskole i Danmark turnerede han i store dele af Europa som en del af kompagniet CIKAROS. Siden da er Michiel blevet solo artist og især kendt for sit styltenummer.

Vi kan også med stolthed præsentere et nummer, der hedder Schumann Surprise fremført af to generationer af den berømte cirkusfamillie: Laura og Luis Schumann Torres og deres to børn Natalie og Adriana.

I cirkus skal der være god musik. Byens stolthed Slagelse Garden kommer igen og får os i den rette stemning før showet starter, og deres Drumcorps kommer os med et helt nyt nummer.

Slagelse Garden i manegen før sidste års forestilling. Klik her for at se videoklip med et af gardens numre.

Briano fortæller, at forestillingen er hans egen fødselsdagsgave til ham selv. Han fylder 50 til august. Han har fået stor ros for at lave dette sats med artister, der alle er bosat i Danmark.

klovn.gif (1460 bytes)

11. maj 2022

Nyt fra Cirkusmuseet i Hvidovre. Museet skriver:

2021 var med coronaens favntag et specielt år for os alle. På museet gav det naturligvis en række udfordringer ikke mindst pga. de mange lukkedage, men heldigvis skete der også mange positive ting i løbet af året. Det kan du se i vores årsberetning, som du kan hente her.

Oplev sjove og underfundige klovnerier med hjertet på rette sted, når en gruppe internationale klovner vil opføre en række klovnenumre i The Clowns Show søndag d. 29/5 kl. 12.15 (lige efter Cirkusleg). Klovnene kommer fra den internationalt anerkendte teaterskole Commedia School, og der er garanti for latter. Køb billetter her.

Fra d. 14. - 20. maj kan du opleve de talentfulde børn og unge i Cirkus Arcus i to forskellige forestillinger i teltet på Grønningen i Avedørelejren. Vi kan kun anbefale dig at se forestillingerne, som du måske fik en forsmag på ved vores fastelavnsarrangement. Billetter kan købes her

 klovn.gif (1460 bytes)

10. maj 2022

Et dødsfald: Pia Ville Hansen. Af annonce i dagspressen fremgår, at Pia Ville er afgået ved døden på bopælen den 28. april. Hun blev 75 år. Sammen med sin daværende ægtefælle Leif Rosengaard Hansen viste hun i sin tid under kunstnernavnet Lee Pee Ville et flot illusionsnummer. I 1966 blev de professionelle på fuld tid og rejste rundt i Skandinavien og det øvrige Europa med trylleri og tankelæsningsnumre. De blev hurtigt et hot navn i cirkus- og varieteverdenen og optrådte blandt andet hos Benneweis i Cirkusbygningen i 1974 og 1976 og i teltet i 1977. I 1982 oplevede danskerne parret i Volmer Sørensens vinterrevy på Amager Scenen. I 1984 blev Pia og Leif skilt. Han etablerede sig senere som artistagent i Brühl i Tyskland og bookede artister bl.a. til Cirkus Arena. Pia blev boende i København og udnyttede sine kreative evner som malerinde og udstillede på gallerier i Danmark og Sydfrankrig samt i talrige kunstforeninger. Læs mere på http://piaville.dk/

Pia Ville som hhv. artist og malerinde

 klovn.gif (1460 bytes)

10. maj 2022 

Norrköpings Ungdomscirkus nu har satt upp sitt fyrmastade tält på Tyska Torget i Norrköping i Sverige. Årets föreställning heter trots detta ”PÅ VÄG”! Föreställningar ges: Fredag 13 maj kl. 18.00, Lördag 14 maj kl. 15.00, Söndag 15 maj kl. 15.00, Torsdag 19 maj kl. 18.00, Fredag 20 maj kl. 18.00, Lördag 21 maj kl. 15.00 och Söndag 22 maj kl. 15.00. Biljetter kan och bör bokas på internet www.nuc.nu. Risk att det blir fullsatt!

(Info fra det svenske cirkusakademi).

 klovn.gif (1460 bytes)

8. maj 2022

Pippi vänder upp och ned på Cirkus i sommar Det svenske Cirkus Cirkör skriver

Snart dags för världspremiär!

”Jag kan gå med på vad som helst”, sa Pippi, ”men om jag kan gå med på surkus vet jag inte, för jag vet inte vad surkus är för nånting. Gör det ont?”

Pippi på Cirkus blir en episk re-make av Astrid Lindgrens klassiska karaktär och lika klassiska berättelse. Gör dig redo för att se Pippi på ett helt nytt sätt, i en nyskriven, sensationell cirkusmusikal.

Den 1 juli öppnas dörrarna till världspremiären av Pippi på Cirkus! Välkommen till en högtflygande föreställning för hela familjen. Se Pippi, Starke Adolf, Prussiluskan, Kling och Klang och de andra älskade karaktärerna lyfta taket på Cirkus tillsammans med cirkusartister och akrobater. Astrid Lindgrens klassiska berättelse om när Pippi, Tommy och Annika gick på cirkus levereras i en ny tappning helt utöver det vanliga.

Forestillingen vises i cirkusbygningen på Djurgården i Stockholm. Der er premiere 1. juli. Efter planen er der forestiliinger til og med 14. august.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. maj 2022

Cirkusmuseet i Rold - Særudstilling om cirkus Miehe. Jørgen Lorenzen besøgte udstillingen 3. maj og skriver:

Rold-museet har i år cirkus Miehe på plakaten. Fint med denne særudstilling, for Rold kro og Rold/Arden er jo uløseligt forbundet med familien Miehe.

Heinrich Miehe købte kroen i 1894, og den blev solgt i 1918 – 3 år efter hans død.

På den ene væg er der to store fotostater. Den ene er et foto af Cirkusbygningen i København i sæson 1938, hvor cirkus Miehe havde lejet bygningen nogle uger i september og oktober.

I sommersæsonen 1938 havde den franske cirkuskonge Jan Houcke lejet Cirkusbygningen. Sæsonen sluttede 11. september. Men med Houckes farvel var det ikke slut med cirkus i bygningen i 1938. Dora Miehe havde nemlig lejet bygningen fra 16. september. ”Cirkus Miehe, der bygger på tradition og gammel cirkuskultur, har som ingen anden cirkus altid formået at værdsætte det, der i egentligste forstand forstås ved cirkus, nemlig dygtige artister og god dyredressur,” skrev Berlingske Tidendes cirkusanmelder. Cirkus Miehes sæson i Cirkusbygningen sluttede 23. oktober. I en annonce et par dage senere takkede Dora Miehe og Heinrich Kolzer ”alle, der har bidraget til det gode resultat, såvel autoriteter, presse og sidst, men ikke mindst, publikum.” - Alle fotos: Jens Chr. Sørensen

Den anden er et foto fra en finale – muligvis også fra 1938, hvor Heinrich Kolzer og Dora Miehe modtager publikums hyldest – statelige, stolte og ombejlede. Og man aner den håndgestus, som skulle være så karakteristisk for Dora Miehe, når hun modtog folkets hyldest.

Finale, måske fra 1938

Der er en film, hvor man ser Dora Miehe fremføre 6 heste i frihedsdressur. Der er en udskrift af et interview i Tidens Kvinder i 1935. Interviewet er indtalt af to skuespillere. Hun gør her op med forestillingen om cirkus som en romantisk leg. For livet i cirkus er slid og slæb og ikke nemt. Hun beklager sig over de stigende omkostninger. Det er ikke fortjeneste alt sammen! Og hun mener, at en forestilling ikke må være længere end to timer, for publikum må ikke blive træt.

Der er udstillet en pengekasse, en sminkekasse, Heinrich Miehes pasbog/rejsebog, hvor tilladelserne til at lave forestilling blev indskrevet og stemplet.

Pengekassen

Rejsebogen

Og der er et askebæger, som er støbt over en hov fra en pony, nemlig den pony, som bar Thyra Miehe, da hun debuterede i manegen som 3-årig.

Og så er der mange plancher, som fortæller om Miehe-slægtens og cirkus Miehes historie.

Der findes to bøger om cirkus Miehe. Axel Holms underholdende bog Sådan et liv, som udkom i 1946. Og historikeren Jon Vedels fagligt set mere velunderbyggede bog Miehernes cirkus, som udkom i 1998. Begge bøger kan lånes på biblioteket. Der findes også et langt afsnit om cirkus Miehe i bind to af Anders Enevigs værk Cirkus i Danmark.

klovn.gif (1460 bytes)

8. maj 2022

Foredrag om cirkus Miehe

Museumsinspektør Lykke Olsen. Arden bibliotek, 3. maj kl. 16. Jørgen Lorenzen skriver:

Der var 30 tilhørere, da Lykke Olsen fortalte og viste power points om Miehe-slægten og cirkus Miehe. Et godt supplement til udstillingen på Cirkusmuseet i Rold.

Lykke Olsens indfaldsvinkel var, at det for Heinrich Miehe har været afgørende at vise, at han var en god dansker, selv om han var indvandrer fra Braunschweig. I det 19. århundrede har tyskere været ilde set - ikke mindst efter krigen i 1864. Derfor var det vigtigt for ham at vise, at han var ”en fuldgod jyde”. Det lykkedes ham, for i 1893 fik han dansk indfødsret. Rygtet fortæller, at han deltog på dansk side i krigen 1864, men der savnes beviser for det. Men rygtet har været godt for ham i den situation, han befandt sig i.

Foredraget viste glimt fra cirkus Miehes spændende historie. Et cirkus, som ganske givet har været usædvanligt og meget populært og også velstående, indtil årene efter 2. verdenskrig og tiden efter Dora Miehes død i 1945 blev vanskelig – og endte med, at cirkus Miehe måtte give op i 1958.

Lykke Olsen har siden 2019 været museumsinspektør ved Nordjyske Museer med særligt ansvar for Cirkusmuseet i Rold, Lystfartøjsmuseet i Hobro, Hadsund Egnssamling, Havnø Mølle og Møllehistorisk samling. Smartphonefoto taget af Jørgen Lorenzen

klovn.gif (1460 bytes)

7. maj 2022

DET SKER I PARIS - allting -- och det kräver handlingskraft och fantasi - jo jo jo -  FANTASI  är viktig i showbizz !!!

CABARET betyder egntligen omväxling, liksom variété.

Man blir indragen /trukket ind/ i diverse situationer, vilka man gärna skulle ha varit förutan !

En situation: jag producerade en duva ur en "duvkastrull", särskilt gjord med tanken att duvan skulle ha nog med luft. Direktionen kontaktade mig och meddelade att levande djur, däribland flygande dylika, inte fick förekomma, tillsammans med andra förbud; ingen publik medverkan eftersom ett antal män var tillstede med en annan dam än hustrun .... diskret uppträdande !!!

Man fick heller inte ha kvinnliga assistenter, det  fanns dansöser som inte skulle ha konkurrens!

Duekasserolle. Foto stillet til rådighed af Pegani, som præsentere nummeret således: Du viser en elegant blankpoleret kasserolle tom, publikum kan se lige ned i den. Et stykke papir lægges i kasserollen og du sætter ild til papiret. Låget lægges på, for sekundet efter at blive taget af igen - der flyver nu en levende due op af kasserollen! I stedet for en due, kan du lade en lang silkestreamer vælte ud, producere et væld af klapblomster, eller lade kasserollen være propfyldt med karameller til børnene. Se mere på www.pegani.dk

Dessa regler fick jag ju acceptera, endast det med djur fick jag diskutera med direktionen: TROLLA FRAM EN DOCKA/DUKKE -- var deras förslag. Jag tillverkade en hög sammanfäll-bar docka, som utvecklad gjorde sin effekt - och alla var glada.

Jag kunde inte märka skillnad i effekt  DUVA/DOCKA - vilket gjorde att jag även sedan ersatt duvan med en docka, betydligt enklare, samma effekt, allt väl.

En bonus: man riskerar inte otrevnad med djur-aktivisterna !!

Dessutom är transporten enklare !

FANTASI !!!

......................................  reported by   ZARRO ZARRO.

  klovn.gif (1460 bytes)

6. maj 2022

Jan Hellesøe 40 år. Fredag den 13. maj fylder Jan Hellesøe 40 år. Han er født i Sønderborg. Han var trylleinteresseret, og som ung lavede han under navnet Star Magic flotte trylleshow sammen med vennen Anders Hansen. Senere rejste han til USA. I dag er Jan Hellesøe først og fremmest kendt som psykologisk manipulator og tv-vært i programserien Fuckr med dn hjrne og Manipulator. Også barndomsvennen Anders Hansen har skiftet karriere: Anders arbejder i dag som coach inden for personlig udvikling med Real Magic Live, som er en kombination af personlig udvikling og et illusionsshow.

klovn.gif (1460 bytes)

5. maj 2022

Jubilæum Monky Tonky Show Nr. 2.500. Siden 2003 har Monky Tonky, Maja og Hr. Plys underholdt med det populære Monky Tonky Show, som rigtig mange har minder om fra barndommens ferier. 3 gange om ugen er de på scenen i Lalandia Rødby og 2 gange om ugen i Lalandia Billund. Kristi Himmelfartsdag d. 26. maj 2022 kl. 17.00 fejrer de jubilæet på scenen i Lalandia Rødby. Showets idémand og tekstforfatter Johnny Reimar har meldt sin ankomst og vil overvære showet.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. maj 2022

I min omtale 28. april af Rold-museets nye udstilling om Cirkus Miehes kamp for at blive dansk bragte jeg ovenstående foto og skrev, at det viste Dora Miehe og hendes far Heinrich Miehe. Jens Chr. Sørensen har rettet mig og fortæller, at manden på billedet er Heinrich Kolzer, som Dora i mange år dannede par med, og ikke Heinrich Miehe. Lykke Olsen fra Nordjyske Museer bekræfter oplysningen og fortæller, at billedet er fra engang mellem 1940 og 1945.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. maj 2022

Suzanne Berdino - Forestilling i Fægtesalen, Cirkusmuseet. International Cirkusdag, 29. april kl. 13

Madame Berdino bød velkommen i et festligt rødt kostume. Og så fulgte en lille times underholdning med mange dyr.

Først kom de 3 indiske løbeænder Rip, Rap og Rup. Og de kunne mere end at løbe. Faktisk kunne de både løbe og gå – med bøjet hals og i et tempo og i mønstrer, som Suzanne ville have det.

Suzanne med Rip, Rap og Rup. Alle fotos smartphonefotos taget af Kim Thanning Olsen

Efter dem kom madame Berdino med et trylleri med flasker, der trylles frem af cylindre. Og så gav Ida fra cirkus Kæphøj en opvisning i at køre på monocykel.

Ida på son et-hjulede cykel                    

Scenen blev derefter overladt til papegøjen Gøje. Den var i fældningstiden og lignede derfor ”en mellemting mellem en papegøje og en grillkylling”. Men selv uden fjerpragt kunne den en masse ting: ringe med klokke, køre med dukkevogn, spille ringspil, køre på løbehjul, lægge mønter i en sparegris, spille basketball, køre på cykel og skateboard og til  sidst pumpe vand op i en spand. Et godt nummer, især for børn. For i cirkus opfører dyr sig, som om de havde menneskeforstand. Sådan er det jo også i eventyrets verden, som børnene endnu befinder sig i. Det utrolige er ikke utænkeligt, og det overnaturlige er naturligt. Først senere ændres – eller ødelægges? - børnenes fantasi. Men endnu er grænsen mellem virkeligt og overnaturligt flydende.

Gøje, som Suzanne kaldte en mellemting mellem en papegøje og en grillkylling fordi den er ved at skifte fjer

Og så var scenen klar til den canadiske minigris Gullig. Den kunne rulle et tæppe ud, kaste med og hente ting, gå baglæns og spille fodbold. Og under hele nummeret logrede den med halen, og det kan vist kun betyde, at den nød at optræde.

De tre hunde Kenny, Cody og Valdemar boltrede sig med de tricks, som hunde kan: dreje pirouetter, springe, trille, stå på bagbenene, logre og gø. Og til sidst køre med hinanden i dukkevogn.

Suzanne, Ida og Uffe Neise med hundene

Suzanne sluttede med at puste sæbebobler – i alle størrelser. Børnene blev ellevilde og løb op for at hjælpe, mest med at punktere boblerne.

Rekvisitør og dyrepasser var Uffe Neise fra cirkus Kæphøj.

3 kvarters gedigen børneunderholdning – for hele familien.

Jørgen Lorenzen

 klovn.gif (1460 bytes)

2.maj 2022

Rene Mønster Baldoni - Livsfortælling i Auditoriet på cirkusmuseet. International Cirkusdag 30. april kl. 11.15

René Mønster Baldoni. Arkivfoto                    

”Lysten til at blive iagttaget, vurderet, agtet, rost, elsket og beundret af ligemænd er både et af de tidligste og et af de stærkeste karaktertræk hos os mennesker”. Med dette citat af John Adams, USA´s 2. præsident, indledte René sit foredrag. Bland tilhørerne var Jørgen Lorenzen, som skriver:

Rene Mønster fortalte ærligt og åbent om sit liv.

Han beskrev sig selv som barn, hvor han var indesluttet og havde svært ved at tage kontakt til andre. Han var den forsagte, generte Rene. Som ung rådede hans forældre ham til at tage en uddannelse. Derfor blev han i 1985 uddannet som kontorassistent i Albertslund kommune.

Men hans lyst til artistfaget tog over. Tryllekunstneren Lee Pee Ville gav ham det råd: rejs med cirkus. Og det gjorde han så. Først en enkelt sæson som regnskabskyndig hos cirkus Arena. Men i årene 1989 – 1994 var han med – som tryllekunstneren Ron Marvin og som administrativ medarbejder.

Derefter forsøgte han at rejse rundt med teaterforestillinger i et cirkustelt. Det blev til 4 sæsoner med forestillingerne: Den lille havfrue, Klodshans og Aladdin. Men publikum svigtede, og i 2000 gik han personligt konkurs. I 2001 forsøgte han igen, denne gang med Kejserens nye klæder. Men det blev nødvendigt at stoppe. Og efter 14 dage kom ideen med at starte cirkus Baldoni. I 2002 startede han sit cirkus og har siden rejst med turneer, mest på Sjælland, men også i det nordatlantiske. Og ikke at forglemme: cirkus Baldonis julecirkus.

Han dvælede ved alt det bøvl, der var – og er – med at opnå tilladelser til at drive et ambulerende cirkus. F.eks. er kravet om certificering af teltene dyrt, og sagsbehandlingen tager lang tid.

Nu er Rene blevet træt af at præsentere forestillingen selv. ”Løven Leonardo hænger mig langt ud af halsen.” Så Camilla Frimann har overtaget den daglige ledelse, og den alsidige og dygtige showmand Peter Nørgaard leder forestillingen.

Renes motto: man skal beslutte sig og sætte et mål. Så går det lettere at føre det ud i livet.  Den generte og forsagte Rene har fået selvtillid og bliver set! Og har bidraget og bidrager til cirkushistorien i Danmark.

Efter foredraget kunne man købe et signeret eksemplar af Rene Baldonis bog: Tænk stort.

Jørgen Lorenzen

klovn.gif (1460 bytes)

2. maj 2022

DET SKER I PARIS - INFLYTANDE AV DEN AMERIKANSKA REVY/VARIETE FORMEN KALLAD VAUDEVILLE.

BURLESQUE: definition: en humörfylld show med good clean fun, framförd av ofta litet rund-formade dansöser vilka med självironi visar ..... sina flotta former och eleganta kostymer, samman med en extrem make up.

Also male dancers do perform 

Denna min text recenserar aldrig filmer, endast live shows, men man kan själv söka YOU TUBE : LA TOURNEE, the film.

Det viktiga är att det ICKE är porno, men ett komiskt spektakel som tilltalar alla, vuxna naturligtvis, monsieur kan med fördel invitera madame - alla har det  muntert !!!

Sedan Paris: detta skrives i APRIL 2022, BURLESQUE presenterades för ett par säsonger sedan, gott mottagande av publikum, inte minst av den kvinnliga publiken, inom ramen för riktiga teatrar.

   

Fotos fra Beauties of Burlesque, vist i Paris i efteråret 2014, stillet til rådighed af Garter & Garter Evènements burlesques

Jag klappade i händerna, detta initiativ tilltalade mig, jag hoppades det skulle fortsätta - MEN ACK OCH ACK OCH VE-  det gjorde det icke trots succé hos publikum!!

Emellertid hoppas jag, möjligtvis naivt, att BURLESQUE skall väckas till liv - liksom bird  FELIX ur sin aska - - det är en viktig komponent med stor potential i show bizz.

........................................ reported by ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. april 2022

Den internationale cirkusdag (World Circus Day) fejres normalt verden over den 3. lørdag i april. På grund af påsken er den danske markering dog udskudt til lørdag den 30. april.

Dagen markeres af Danske Cirkusvenner i samarbejde med Cirkusmuseet i Hvidovre og Cirkus Baldoni. Sted: Cirkusmuseet / Avedøvrelejren.

Der er åbent på Cirkusmuseet fra 10 til 14. Gratis adgang.

Klokken 11:15 fortæller René Mønster Baldoni om, hvordan en kommunalt uddannet kontorassistent blev tryllekunstner, forretningsfører hos Cirkus Arena, siden direktør for sit eget cirkus og coach inden for personlig udvikling samt forfatter til den netop udkomne bog ”Tænk stort”. Der er muligt i forbindelse med foredraget at købe et signeret eksemplar af Renés bog.

Sted: Auditoriet, der ligger få minutters gang fra Cirkusmuseet. Adressen er Vestre Kvartergade 5, 2650 Hvidovre. Gratis adgang.

Klokken 13 optræder Suzanne Berdino i Fægtesalen med hunde, ænder og papegøjen Gøje.
 
Klokken 14:10 er der gallaforestilling i Cirkus Baldoni, der har slået teltet op på plænen ved Fægtesalsvej. Billetpris nedsat med 30 kr. 20 % rabat til medlemmer af Danske Cirkusvenner.

Cirkus Baldoni på plænen ved Fægtesalsvej. Foto fra 2021.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. april 2022

Ny udstilling: Cirkus Miehes kamp for at blive dansk. Lørdag 30. april 2022 åbner en ny særudstilling med navnet ”Cirkus Miehes kamp for at blive dansk” på Cirkusmuseet i Rold. Museet skriver:

Cirkus Miehe, der blev grundlagt i 1871 og lukkede i 1958, var et af de største og mest anerkendte cirkus i Danmark i første halvdel af 1900-tallet. Samtidig gjorde den tyske indvandrerfamilie Miehe, hvad den kunne for at blive accepteret som danske, i en tid, hvor Danmark slikkede sårene efter nederlaget til Preussen i 1864.

Udstillingen stiller skarpt på grundlæggeren Heinrich Miehes og datterens Dora Miehes kamp for, at de og Cirkus Miehe blev accepteret som dansk – en svær kamp ovenpå danskernes sår fra 1864 og senere fra 1. og 2. Verdenskrig.

Dora Miehe og hendes far Heinrich

Heinrich Miehe fik dansk indfødsret i 1893 og slog dybe rødder i landet. Han købte en gård i Thy og senere Rold Kro, hvor han i 1913 opførte en stadig eksisterende cirkusbygning. Den indgår i dag som en del af Cirkusmuseet i Rold.

Dora Miehe gav mange interviews om livet som cirkusdirektrice, om farens formodede deltagelse på dansk side i krigen i 1864 og troskab mod Danmark. Hun satte Dannebrog på Cirkus Miehes cirkusprogram i 1940 og fortalte om sin debat som 3-årig i Cirkus Miehe, hvor hun råbte ”Leve Danmark” til publikum. Fortællinger, der understregede hendes og Cirkus Miehes tilknytning til Danmark. Og hun og hendes cirkus blev også hyldet af publikum og kritikere.

I særudstillingen kommer du tæt på Cirkus Miehe, Heinrich og Dora Miehe. Du kan blandt andet se sjældne filmoptagelser, en afskåret ponyhov og et omskrevet interview med den stærke og karismatiske Dora Miehe indtalt af skuespillere fra Himmerlands Teater.

Manegen er åben på Arden Bibliotek den 5. maj, hvor museumsinspektør Lykke Olsen fra Nordjyske Museer kl. 16 fortæller den fascinerende historie om Cirkus Miehe. Historien begynder i 1871 og slutter med lukningen i 1958. Foredraget har fokus på familien Miehes kamp for at blive accepteret som dansk.

Dora Miehe med slange. Foto fra Hobro lokalhistoriske arkiv

 klovn.gif (1460 bytes)

28. april 2022

Cirkus Arnardo 2022 - the show must go on.

Fra Norge skriver Thorbjørn Klæbo Flo:

Program

Åpning med artister

Emi Velkova i laken nr.

Kevin Probst med lekne hunder

Duo Rossi klovner

Are og Paulina med magi

Yann Rossi klovn

Kevin Probste med esel dressur og solo hest

Luigi Folco Arnardo med Diabolo

Duo Rossi klovner - musical nr

Shannon Folco Arnardo - Flyvende tepper (fot jonglør)

Duo Rossi klovner

Tünde Szabo - strapat

Duo Rossi klovner

Steven Carroli - enhjul sykkel nr.

Finale

Cirkus Arnardo jobber videre med suksees prosjekt de hadde med sommerhow i mindre telt i 2021 fra juni til oktober.

Telt fra Kevin Probst med plass til ca 450 publikumerer, fra 2021 er forestillingen utvidet med noen flere artister. Mot ca 1 times show i sist år er forestillingen nå med varighet på 1 time og 20 min uten pause. Barnevennlige billettpriser og flott familie show.

Arnardo har også i år valgt bort live orkester men har med Rossi jr. på trommer live som suplemang til digtal musikk.

Forestillingene er absolutt severdig og underholdene med mange flotte artister. Vil frammheve spesilet Kevin Probst med 3 flotte akter. Esler, solo hest og en leken blanding av hunder.

Kevin Probst jobber fortsatt med den Norske rekvistør Frank i komisk ånd. Frank har og samspill med Rossi klovnenes talerken nr.

Kevin Probst med hhv. 8 æsler og hunde. Alle fotos: Thorbjørn Klæbo Flo

Duo Rossi er kjente klovner i Europa og jobbet hos de fleste store cirkus. Er flotte klassike klovner med originale musikal nr.

Duo Rossi

I mange år havde den hvide klovn Yann Rossi sin bror Hector som partner og de var kendt som Duo Rossyan. I dag har han sine kone som partner

Luigi Folco Arnardo gjør et glimrende diabolo nr som stadig blir bedre og bedre. Hans søster Shannon Folco Arnardo arbeider viderer med kominasjon dans og fot jonglør nr med flyvende tepper. I fjor var tema Svanesjøen, i år er det Harlekin. Glimrende utført.

Shannon Folco Arnardo

Som Arild Arnardo pleide å si i sin presentasjon - Artistene gjør sitt beste så håper jeg at publikum gjør det samme.

Anbefaler Skandinaviske cirkus venner å ta turen til Norge for å se Cirkus Arnardos forestilling 2022.

 klovn.gif (1460 bytes)

26. april 2022

Cirkus Baldoni 2022. Jacob Boas Leitisstein skriver:

Onsdag d. 20. april skød Cirkus Baldoni deres sæson i gang i Hillerød. Denne sæson byder på forestillingen ”It’s Showtime”, og har igen i år entertainer Peter Nørgaard i spidsen som sprechstallmeister.

Forestillingen startede ud med, at klovnen Allando indtog manegen med sin gulvmoppe.

Allando med sin gulvmoppe. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Herefter gik det over i forestillingens åbning, hvor Peter Nørgaard i bedste ”The Greatest Showman”-stil bød velkommen med sang og en parade af oppustelige dyr. Udover at præsentere forestillingens numre krydrede Peter også forestillingen med en række af sine egne numre: bugtaleri og shownumre. Både Baldonis maskot Løven Leonardo og Peters egen bugtalerdukke, Hunden Charlie, kiggede forbi.

Peter med Baldonis maskot Leonardo

Og så slog Peter sig også løs med en version af ”Singing in the rain” med både sang og stepdans.

Ud over at være bugtaler er Peter Nørgaard uddannet skuespiller/musicalperformer fra Det Danske Musicalakademi i 2008

Udover Peter Nørgaard, var forestillingens gennemgående figur klovnen Allando, som Baldoni-publikummet mødte for første gang sidste år. Igen i år bød Allando på en række numre, der går lige i børnenes lattermuskler. Allando havde i år bl.a. taget en stor oppustelig elefant med i manegen.

Allando og elefanten

Anden afdeling af forestillingen startede med et tempofyldt cykelnummer med Daniella og Lénárd Matos. Et flot nummer, hvor Lénard cykler på ethjulet cykel, imens han hopper og springer: både henover over Daniella, fra podie til podie, op og ned ad trapper, på trampolin og henover et brændende tov.

Duo Matos

I forestillingen mødte man også parret Line Carol og Stefan Platchov. I første afdeling med Stefans nummer med stigebalance. Et nummer, hvor han både med og uden bind for øjnene besteg den fritstående stige. Nummeret sluttede med, at Stefan jonglerede med kegler, imens han stod øverst på stigen.

Stigebalance

Også Lines nummer fik vi at se. Et jongleringsnummer i et hæsblæsende tempo, hvor både bouncing balls, trommer og klaver blev taget i brug. Et superflot nummer!

Line bliver her assisteret af sin mand Stefan

Og så kan man efterhånden ikke sige Cirkus Baldoni uden også at sige Familien Janacek, som også i år bød på en række numre. Eddie Janacek viste et klassisk jongeleringsnummer, som var et dejligt gensyn fra tidligere års forestillinger. Maria Janacek kravlede igen i år højt til tops i cirkuskuplen og viste et fint luftnummer i reb.

Maria Janacek i vertikal sejl

Og sidst men ikke mindst fik vi også sønnerne Kaya og Rudi at se – i år i et kaskadørnummer sammen med Eddie.

Kaya og Rudi med et af de klassiske trick i et bordnummer

I forestillingens finale blev manegen fyldt med alle artister, og det udviklede sig til en skøn cocktail af showsang med Peter Nørgaard, dans og masser af artisteri. Et super punktum på en god cirkusforestilling! 

Finale. KIik her for at se flere af Jacobs fotos.

klovn.gif (1460 bytes)

26. april 2022

Cirkus Arenas 6 mand store polske orkester er særdeles velspillende. Det ledes af den 24 årige trompetspillende kapelmester Rafael Wojaczek. Og der er ikke hans første besøg i Danmark: Agnete Louise Enoch fortæller, at han var en af musikerne i det orkester, Cirkus Dannebrog havde i 2016.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. april 2022

I årets Nemo-forestilling oplever gæsterne professor Wacko med en komisk nummer i trampolin. Hans døbenavn er Vladimir Georgievsky, og det er ikke første gang vi oplever ham her i landet. I 1993 turnerede han nemlig med Cirkus Fantastico, hvor han var en af de 4 artister i truppen Trampolino Veneziano. Men det komiske nummer, han viser hos Nemo, har han ikke tidligere optrådt med i Danmark. Svenskerne oplevde det i 2001 hos Cirkus Scott,hvor han optrådte under navnet Egon von Scwantz. – Pressefoto fra Zirkus Nemo.

klovn.gif (1460 bytes) 

23. april 2022

DET SKER I PARIS.

Nogle har sikkert undret sig over, at det er et godt stykke tid siden, jeg har bragt indlæg fra min trofaste Pariser-korrespondent Zarro Zarro. Men Zarro Zarro, som fylder 90 til november, har været syg men er nu i bedring. Han skriver :

Till mina läsare: Efter sjukhus för ett hjärt-problem, aldrig hänt tidigare, är jag hemma och genomför en gen-uppträning. Write ups kommer. ZARRO ZARRO.

Zarro Zarro

klovn.gif (1460 bytes)

18. april 2022

Cirkus Brazil Jack 2022 – cirkus, når det er allerbedst. Forud for sæson 2020 havde Cirkus Brazil Jack investeret i et helt nyt telt og et helt nyt lysanlæg. Men coronaen betød som bekendt, at der hverken i 2020 eller 2021 kom cirkus på turne i Sverige.

Derfor havde direktøren Trolle Rhodin III og hans mor Carmen Rhodin glædet sig ekstra meget til at komme på turne i år. Men samtidig med at coronaen var på retur, kom der andre udfordringer, nemlig krigen i Ukraine. Den ramte Cirkus Brazil Jack, fordi både deres teltarbejdere / rekvisitører og deres orkester kommer fra Ukraine.

Men cirkusfolk giver ikke op! Så 15. april var der premiere på Møllepladsen i Malmø, hvor jeg så forestillingen dagen efter. I det nye Scola Teloni telt, der har en diameter på 36 meter mod det gamle telts 34 meter. Og med stole på alle pladser. I det gamle telt var der bænke på gradinnet. Stolene har Cirkus Brazil Jack købt af Benny Berdino, der anvendte dem i Cirkus Skratt i de år, han leverede telt m.v. til Cirkus Skratt.

Dejligt at se kø ved indgangen til et cirkus!

Brug af stormstænger med et Y øverst halverer antallet af stænger, der kan genere udsyn. I det nye telt er der 2 rækker logepladser samt 7 rækker med klapsæder af plastik. Klart mere komfortabelt end bænkene i det gamle telt.

Orkesteret må man indtil videre undvære. Derfor benytter Cirkus Brazil Jack forudindspillet musik. Men såvel musikvalg som lydkvalitet er i top. De har heller ikke helt det antal teltarbejdere de skal bruge, men flere er på vej og skulle være klar, når cirkus 24.april slutter gæstespillet i Malmø og starter på årets turne.

Med alle disse forhindringer kunne man frygte, at det kunne knibe med forestillingens kvalitet. Men det er bestemt ikke tilfældet: den knap 2 timer lange forestilling er af international topkvalitet og den bedste af de forestillinger, jeg har set i år. Og med flere numre som er oplagte kandidater til fornemme priser ved kommende cirkusfestivaler.

De gennemgående figurer i forestillingen er de tjekkiske Wolf Brothers, som har en række særdeles vellykkede komiske repricer. Danskerne har oplevet dem i Cirkus Arli, og de har også tidligere været hos Brazil Jack. Den høje og muskuløse David og hans noget mindre storebror Richard brænder i den grad igennem i året forestilling. Ingen savnede, at der ikke var traditionelle klovne med rød næse med i forestillingen.

David og Richard åbnede forestillingen med den kendte klappeentre, inden direktøren Trolle Rhodin bød velkommen. Og så gik det slag i slag og uden brug af sprechstallmeister eller anden form for konferencier.

Trolle Rhodin byder velkommen, omgivet af de 2 Wolf-brother 

Første nummer var den unge italienske hattejonglør Sage Macaggi. Danskerne oplevede ham sidste år i Cirkus Baldoni, og han er bestemt ikke blevet ringere!

Sage Macaggi

Dernæst kom David Wolf i manegen som trapezstjerne. Men ak - trapezen hang for højt, og den lille Richard prøvede ved hjælp af en stige at hjælpe sin bror op i trapezen. Som de, der før har set nummeret ved, udvikler det sig til et formidabelt komisk trapeznummer, som i den grad begejstrede publikum.

       

Wolf Brothers

Vi oplever ikke mange etiopiske artister i cirkus i vores del af verden. Men Brazil Jack har engageret tre i år: The Black Diamonds. I deres første entre var der dog kun to i manegen: Tiblet & Selam, som viste et fornemt nummer som fodjonglører med tørklæder. Endda i to etager, således at forstå at den ene bar den anden på fødderne, medens de jonglerede med tørklæderne.

Tiblet og Sesam med jonglage i 2 etager

De blev afløst af et nummer i international særklasse: et strapatnummer (aerial straps) udført af den kun 17 år gamle Maksym sammen med den 23-årige Mariia Shevchenko. Begge kommer fra Ukraine. Sværhedsgraden lå lysår over, hvad man normalt oplever med blandt andet fod til fod-hæng, se foto. Havde det været et dansk cirkus havde de været oplagte kandidater til en nominering til prisen for årets bedste nummer. Dog truet af Mariias soleentre, som kom senere i forestillingen!

   

Et strapatnummer i international særklasse!                

Dernæst var Wolf brødre tilbage i manegen. Denne gang med deres tyrefægterentre, hvor tyrefægteren Richard får hjælp af en dejlig dame (hans bror David), der når hun bøjer sig ned omdannes til en tyr. Igen en entre, der begejstrede tilskuerne.

Richard på tyren

Nu kom de etiopiske artister igen i manegen. Denne gang som Trio Black Diamonds med imponerende flot akrobatik.

Tre sorte diamanter!

Første nummer efter pausen var de to Meta Brothers i et tårnlinenummer, som bød på sikker udførelse af de tricks, man normalt ser udført af en tårnlineduo. Tårnlinenumre bruger aldrig sikkerhedsnet, selv om det er kendt som en af de farligste discipliner. Cirkus Brazil Jack har derfor valgt at placere en kæmpemæssig oppustelig pude under linen. Der blev ikke brug for den i den forestilling jeg så. Men betryggende at den var der.

Bemærk luftpuden – betryggende for både artister og publikum, der nødigt skal opleve ulykker

Vi andre bruger en stol til at sidde på. Men Mesa Brothers står på den. Og medens stolen balancerer på en tårnline!

Så var turen igen kommet til Wolf Brothers. Denne gang med et nummer med springbræt udført på bedste kaskadørvis.

Skating Jasters kom derefter i manegen med et klassisk rulleskøjtenummer der bød på alle de tricks, man forventer af et sådant nummer, når det som Jasters er i topklasse.

Skating Jasters

De blev afløst at Wolf-brødrene, denne gang i en entre som stærke mænd.

Wolf Brothers, denne gang som kraftatleter

Jeg bliver tit træt, når jeg ser lagner hænge ned fra cirkuskuplen. Og tænker: Åh nej, endnu et nummer i tissue, også kaldet aerial silks. Men forestillingen sidste nummer, udført af Mariia Shevchenko er i særklasse det bedste tissue-nummer, jeg nogen sinde har oplevet, både i artistisk udførelse og i sværhedsgrad. Carmen Rhodin fortæller, at Mariia fik sølv for ved cirkusfestivalen i Latino i 2019, hvor hun viste et solonummer i strapater med mange af de tricks, hun hos Brazil Jack viste i tissue. Hun må være en oplagt kandidat til en af de fornemme priser ved en kommende Monte Carlo-festival.

   

Mariia Shevchenko – et nummer i verdensklasse

Så var turen kommet til finalen hvor artisterne kom i manegen og blev præsenteret ved navn. På poetisk vist sluttede forestillingen med, at Mariia tændte en lys i manegen i et håb om fred i hendes fædreland Ukraine. Et håb, alle kan dele.

Som nævnt en fremragende forestilling, hvor man efter ca., en time 45 minutter tænkte ”er den allerede slut” og ikke ”er den ikke snart færdig”. Forestillingen ville være en oplagt kandidat, hvis der i Norden var en pris til årets bedste forestilling.

Lad os håbe, at det trods de manglende teltarbejdere lykkes Cirkus Brazil Jack at gennemføre en nogenlunde problemfri turne, og at publikum vil strømme til for at se cirkus, når det er allerbedst. Cirkus Brazil Jack er i Malmø til og med 24. april. 26. og 27. april er de i Lund. 29. og 30. april samt 1. maj er de i Helsingborg. Derefter fortsætter turneen til resten af Sverige

klovn.gif (1460 bytes)

17. april 2022

Cirkus Rhodin. Medlemmer af familien Rhodin driver 2 cirkus i Sverige: Diana Rhodin driver det lille Cirkus Rhodin, og hendes nevø Trolle Rhodin driver bistået af sin mor Carmen Rhodin Sverige største cirkus, Cirkus Brazil Jack.

Cirkus Rhodin har i mange år brugt et telt, de købte af danske Cirkus Arli. Men i år har de fået et nyt telt, men af samme størrelse som det gamle. I teltet er der en lille manege, 2 rækker med stole og 3 bænkerækker. Uden ryglæn.

Cirkus Rhodin på pladsen ved Mobilia i Malmø

Cirkusdirektøren Diana Rhodin er datter af Trolle Rhodin (1917 – 1997), som efter i mange år at have drevet sit eget cirkus blev artistisk rådgiver for Ringling Bros and Barnum & Bailey. Lysforholdene i Cirkus Rhodins telt gjorde det desværre svært at tage gode fotos.

Årets forestilling er en pæn og familievenlig forestilling. Og med en dansk stjerne: Den 16 årige trapezartist Nynne Hulsig Samuelsen. Hun har haft Isabella Enoch, der i sine yngre dage var fremragende trapezartist, som læremester, og har tidligere optrådt i Isabellas Cirkus Trapez.

Det unge danske talent Nynne Hulsig Samuelsen

Årets forestilling indledes af den bulgarske klovn Dimo med Popovs velkende entre, hvor klovnen skal fange lysspottet på manegetæppet. Dernæst kommer alle artisterne i manegen, inden Diana Rhodin byder velkommen.

Klovnen Dimo

Nogle af artisterne i manegen. Bagerst ses Nynne

Første artistnummer er Dianas datter Simona i et nummer i en aerial ring sat på stang.

Dernæst er Dimo tilbage med en entre, hvor han jonglerer lidt og fanger fiktive bolde i en pose, hvor man tydelige kan høre at bolden landet. Også en velkendt entre.

Og så kommer der dyr i manegen: 3 ponyer fremført af Diana Rhodin.

Diana Rhodin og hendes ponyer

Næste artist er den udmærkede jonglør Benjamin Pfeiffer. Først med 3 kegler, som med 4 kegler, dernæst med 5 kegler og til sidst med 6 kegler. Entreen slutter med jonglering med kegler med forskelligt farvet lys i. Særdeles spektakulært!

De lysende kegler

Dernæst er Diana Rhodin tilbage, denne gang i en entre med 3 hunde.

Diana og hundene

Nu har Dimo endnu en reprice: den velkendte med sjippetovet, hvor han får hjælp af 2 tilskuere. Til sidst skal den ene tilskuer sjippe med bind for øjnene. Som kendere af entreen ved er det en fake: klovnen slår rebenden ned i manegen med større og større hast. Men tilskueren tror at det er sjippetovet han hører.

Så kommer der pirater i manegen. Der er de 4 medlemmer af Wolf family, vist nok en far og mor med to voksne sønner. Først fægter de med hinanden, derefter viser de udmærket stigebalance.

   

Stigebalance med Wolf family

Første nummer efter pausen er danske Nynne Samuelsen. Diana fortæller først om den legendariske danskfødte trapezstjerne La Norma, der ifølge Diana som 16-årig fik mulighed for at rejse med cirkus. En noget forenklet version af hvordan Norma endte i cirkus! Og dernæst præsenterer hun en anden 16-årig dansk pige, nemlig Nynne, som 80 år efter Norma fik samme mulighed.

Det skal tilføjes, at hvor Norma slet ikke blev spurgt inden hendes forældre overlod hende til en artist, så er det helt frivilligt, at Nynne optræder i cirkus. Og hun er et klart talent, der måske med årene kan udvikle sig til en stjerne af internationalt format.

Nynne

Efter en kort entre med Dimo og en fiktiv hund er Simona tilbage i manegen, denne gang med et udmærket hula hop-nummer.

Simona Rhodin er datter af Diana Rhodin og hendes sambo

Dimo er nu tilbage. Denne gang i en entre, som starter med at han kaster en stor bold ud blandt publikum og ender med, at han får en lille dreng i manegen og forbløffer ham ved at trylle først papirkugler og dernæst sin ene sko væk. Tilskuerne kan se, hvad der sker: han kaster simpelthen kuglen / skoen over skulderen, medens drengen fokuserer på klovnes hændet,

Nu kommer Benjamin Pfeiffer tilbage i manegen. Denne gang med to flotte Arapapegøjer. Næste alle papegøjenumre består i, at papegøjerne laver diverse kunster på et bord. Men Benjamins entre er helt anderledes: han leger med papegøjerne, der også flere gange flyver frit rundt i telter. Han kan også jonglere med papegøjerne og jonglere med bolde, medens han holder dem. Og de kan på samme måde som man kender fra hundenummer gå mellem benene på ham. Dejligt forfriskede at opleve sådan et papegøjenummer.

Benjamin Pfeiffer og hans papegøjer

Sidste nummer er fint udført formationsjonglering med Wolf Family.

Wolf family, denne gang som jonglører

Forestillingen bød ikke på artister af verdensklasse. Men der var som nævnt tale om en absolut pæn og familievenlig forestilling. Da jeg så forestillingen bestod publikum mest af forældre med børn på op til 7-8 år. Både børnene og de voksne følte at de fik en god cirkusoplevelse.

klovn.gif (1460 bytes)

15. april 2022

Line Vittrup 50 år. Søndag den 17. april fylder artisten Line Vittrup, København, 50 år. Siden 2007 har hun været knyttet til Cirkusmuseet i Hvidovre, hvor hun blandt andet står for museets populære skoleforløb, teambuilding, fødselsdage, museets årlige cirkusskoler og Cirkusleg, hvor hun eller en af hendes assistenter står klar til at hjælpe børn med at mestre linen, trapezen eller holde boldene i luften.

Line klar til Cirkusleg

Line Vittrup er født i Vissenbjerg på Fyn. Hun fik sin grunduddannelse som artist hos Irene Thierry i det lille jyske Cirkus Krone, hvor hun arbejdede et par år. Så spurgte Søren Østergård og Flemming Jensen hende, om hun ville være den oversavede dame i "Det store hundeshow " og samtidig fungere som backstage manager. Det sagde Line ja til, og hun var senere med Det store hundeshow på dets turne i Tyskland. I 1997 var Line Vittrup assistent for tryllekunstneren Kim Kenneth, som i den sæson arbejdede i Cirkus Arena. Efter sæsonslut fulgte hun med Kim Kenneth til Billy Smarts Cirkus i England. Der mødte hun den tjekkiske artisttrup Faltyny, som spurgte om hun ville i lære hos dem. Det blev til to år rundt i hele verden med den tjekkiske trup med tempojonglering, akrobatik på ethjulede cykler og et knivkastnummer.

Siden kom Line Vittrup til Cirkusteatret, hvor hun mødte kaskadøren Freddie Steckel, som hun arbejdede sammen med i 12 år.

De optrådte blandt andet i Cirkus Agora og Cirkus Merano i Norge og i Cirkus Maximum i Sverige. I Danmark optrådte de i Cirkus Dannebrog, ved events i Cirkus Benneweis, ved klovneshow på Bakken, på turne med Cirkus Arena på Færøerne. Syd for grænsen optrådte de et par gange på Hansa Teatret i Hamburg, i det kendte franske TV program “Le Plus Grand cabaret Du Monde” og ved diverse vintergallaer i Frankrig m.v.

Line var også cirkusprinsesse i Søren Østergaards Zirkus Barnly. I 2011 fik hun sin debut som forfatter med børnebogen Med Milo i cirkus, som handler om hunden Milo, der var på besøg i Cirkus Benneweis.

Line Vittrup

klovn.gif (1460 bytes)

13. april 2022

Cirkus Trapez 2022. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Hobro Idrætscenter 10. april kl. 15 og skriver:

Der var omkring 300 mennesker i hallen. Agnete Louise Enoch var sprechstallmeister i stedet for sin søster Isabella Enoch, som har sygeorlov fra sit cirkus. Og Agnete var i sit es og nød tydeligt at være tilbage i manegen og stå foran det røde bagtæppe. Hun havde valgt at iføre sig sin gamle, grønne dragt, som ledte tankerne tilbage til cirkus Dannebrogs tidlige år.

Agnete Louise Enoch. Sprechstallmeister. Alle fotos: Anny Schaldemose

Husartisterne i cirkus Trapez har i sidste sæson været Nynne Hulsig Samuelsen og Lasse Hasager. Nynne er en luftartist i rivende udvikling, og hun er i denne sæson engageret af det svenske cirkus Rhodin. Men Lasse er med i Trapez-forestillingen i år, og også han er en dedikeret artist i udvikling. Og selvfølgelig møder man også i år Bernhard Kaselowsky.

De udenlandske artister består af to artistpar, Edita og Yuriy samt Bettina og Patrick. Yuriy og Patrick udgør duoen Duo Gancho, som var med i cirkus Trapez i Kolding Julecirkus – den forestilling, som efter få forestillinger blev afbrudt af coronaen. Dengang var deres hovednummer et kaskadørnummer/bordnummer. Dette nummer er i år ude af drift, fordi Patrick døjer med en skulderskade. Men de er alsidige og dygtige artister, som alligevel kan løse opgaven, fordi de er all-round artister, som kan gå ind i de fleste af artistfagets discipliner og skabe numre, som fornøjer og forbløffer publikum hele forestillingen igennem.

Agnete Enoch åbner forestillingen og gør opmærksom på, at hun har 50 års jubilæum i cirkus. Og så går det slag i slag. Først et nummer med formationsjonglering – Lasse og Patrick.

Formationsjonglering. Lasse Hasager i forgrunden. Yuriy Mamchych i baggrunden.

Derefter et nummer i strapater, udført af Yuriy. Let og ubesværet, selv om det er et styrkenummer, som kræver næsten overjordiske kræfter.

Patrick må på grund af sin skade afstå fra de svære fysiske numre. Men han kan så meget andet, og udfører sin kunst/sine kunster med en talende, levende mimik, som når ud til alle i hallen. Han udføreren serie trylletricks – numre, hvor præsentationen er en del af nummeret. Det magter han – og har en talende mimik, som understøtter trylleriet.

Magi med glas. Patrick.

Lasse Hasager kommer ind med verdens mindste hund – kun 300 gram. Patrick fortsætter med trylleriet, bl.a. tryller han en kanin frem – men børnene har allerede afsløret, at den sidder i hatten.

Kaninen trylles op af hatten. Patrick.

Så er det kvindernes tur. Bettina Kovacs kan kunsten at slynge ringe rundt om kroppen – hula hop eller som det vist hedder, hvis det skal være helt korrekt: hula hoop. Hun står på hænder og jonglerer ringene rundt om kroppen, og hun har en håropsats, som indgår i nummeret, da en ring jongleres rundt om den.

Hula hop. Bettina Kovacs.

Lasse kommer ind med kuffert og klovnenæse – og iført en beklædning, der vist kan beskrives som en kilt. Nummeret er fuldt af ideer, som på et senere trin skal udvikles og præciseres. Men essensen er diabolo-spil, og det er jo en af hans kompetencer.

Lasse Hasager som jonglør i et spændende outfit.

Patrick afslutter første afdeling med et ballonnummer, hvor han blæser balloner op og spiller på mundharpe med den udsivende luft.

Anden afdeling indledes med 5 geder, præsenteret af Bernhard Kaselowsky. Bestanden er udvidet til 5, og den ekstra ged har den effekt, at man føler, at hele manegen er fyldt op af disse godmodige og langsomme dyr.

Og så kommer der et komisk nummer, for en egentlig klovn er der ikke i forestillingen. Men Patrick kommer ind, sætter sig på en stol og hiver et nummer af Kristeligt Dagblad frem – for at læse dagens nyheder. Men Yuriy er forklædt som flue og kommer ind og forstyrrer. Avisen foldes sammen, så den kan klaske fluen – og så udspiller der sig en jagt, som fører begge ud blandt publikum, som bliver inddraget i fluejagten. Meget morsomt, stor jubel, nærmest et slagsmål med sammenrullede aviser.

Edita er fodjonglør og balancerer 4 duge, mens hun ligger på ryggen i sin trinka.

Spejlentreen udføres af Yuriy og Patrick, inden Lasse jonglerer med bolde og knive, denne eftermiddag dog med en del boldtab!

Spejlentreen. Patrick og Yuriy.

Til slut er der et stilrent og æstetisk adagio-nummer, hvor Edita og Yuriy (Duo Mamchych) balancerer på og med hinanden. F.eks. hænger hun på hans skuldre/nakke med hovedet nedad, og hun ligger på gulvet med et ben strakt op, hvor han står på den opstrakte fod. En flot afslutning.

Og så er der et nummer, som skal omtales særskilt. Patrick kommer ind, klædt i sort.  Foran bagtæppet står en stumtjener, hvor der hænger en frakke. Der udspiller sig nu et drama, hvor Patrick vikler sig ind og ud af frakken, og hans hænder har hvide handsker, så de indgår i fortællingen.

Hvem tilhører hænderne? Frakken eller artisten? Og er det et kærlighedsdrama, eller er det en fortælling om ensomhed. Samtidig er der en skyggevirkning op mod bagtæppet, så der er en dobbelt virkning – et skyggespil. Det virkede som en slags videreførelse af det tjekkiske Laterna magica.

Et poetisk nummer med skyggevirkning. Kærlighed eller ensomhed?  Multiartisten Patrick.

Alt i alt en fin forestilling med god respons hos publikum. Dygtige artister, god stemning, stort bifald. Sådan som vi kender den gode cirkusforestilling.    

klovn.gif (1460 bytes)

11. april 2022

Cirkus Olympia 2022. Det svenske cirkus havde premiere i Oskarström den 9. april. Blandt gæsterne var Martin Lasson Berglund der skriver:

Utsåld cirkuspremiär hos Cirkus Olympia!

En härlig premiär igår i ett utsålt Oskarström utanför Halmstad. Människor har verkligen saknat cirkus! 🎪

Efter to års corona-pause kan du igen se Cirkus Olympias blå/gult telt på de svenske cirkuspladser. Foto: Linda Himsel

Årets program bjuder både på Paczo komiska studsmatta, Fatime och hennes katter och David Hammarberg med en ny balansakt. Clownen Rico är ny för den svenska publiken och bäst är hans kärleksakt 😄

Forestillingen byder bl.a. på et gensyn med ungarske Paczo (Peytchev Plamen Metodiev), også kendt som Mr. Jumping. Han var senest hos Olympiai 2009. Danskerne kendet han fra flere sæsoner i Cirkus Baldoni. Foto: Linda Himsel

David Hammarberg. Foto: Ellen Valheim

Självklart finns cirkusens egna hästar och hundar med liksom live musiken som i år endast består av tre musiker.

Niklas Bengtsson. Foto: Linda Himsel

Henrika Bengtsson og hendes hunde, Foto: Linda Himsel

Det är festligt och bra men roligast är att det kom så mycket folk och att få se människor så uppslukade av att säsongen är igång!

Ett stort GRATTIS till Henrika Bengtsson som i finalen tilldelades svenska Cirkusakademiens ärofyllda pris, Årets Charlie, som ett bevis på hennes hårda och engagerade arbete med att driva och utveckla svenska Cirkus Olympia!

klovn.gif (1460 bytes)

10. april 2022                                                          

Cirkus Finlandia 2022. Cirkus Finlandia kalder sig selv verdens største finske cirkus. Og det er utvivlsomt Finlands største. Og i Norden har kun Arena et større telt end Finlandia. De havde premiere 9. april i Karjaa (Karis). I årets forestilling møder du

Emmi Peltola - Aerial Hoop

Laura Savolainen - line

Ignat Ignatov – frisiske heste

Andrejs Fjodorovs - duer

Mystery of Gentlemen - akrobater 

Marionette’s Dream –sjippetov

Diorios - dødsglobe

Andrey Jigalov & Oleg - klovne

Sebastian - sprechstallmeister

Sirkus Finlandia Band under ledelse af Waldemar Rakowski

Da Andrej Fjodorovs var hos Cirkus Arena i 2019 fik han prisen for årets bedste nummer fra Den Danske Cirkuspris. Sit gennembrud fik han i Cirkus Arli i 2008, hvor en besøgende artistagent så, at det var et duenummer helt ud over det sædvanlige. To år efter optrådte han ved den internationale cirkusfestival i Monte-Carlo, hvor han fik den fornemme ’Prix de l´Association Monegasque Des Amis du Cirque’. Nu havde verden set ham, og det internationale gennembrud var en realitet. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Diorios og deres dødsglobe er i Danmark velkendte fra adskillige sæsoner i Cirkus Arena. Svenskerne oplevede dem flere gange i det nu lukkede Cirkus Maximum. De har også tidligere været hos Finlandia. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

 klovn.gif (1460 bytes)

10. april 2022

I forbindelse med premieren 9. april i det svenske Cirkus Olympia modtog Henrika Bengtsson det svenske Cirkusakademi prestigefyldte pris "Årets Charlie". Her ses hun omgivet af Cirkusakademiet direktør Janne Näsström og dets sekretær Hans Lindgren.  Den første modtager af Årets Charlie var direktøren for Cirkus Scott, Käte Bronett, som fik udmærkelsen i 1985. Foto: Foto: Janeric Dahlin

Prisjuryens motivering:

"Henrika Bengtsson har tillsammans med sin bortgångne man Herbert (Årets Charliemottagare 1998) skapat Cirkus Olympia och hon har också fortsatt att driva och utveckla Cirkus Olympia med sin familj till en modern, men fortfarande traditionell turnerande cirkus.

Hon är spindeln i nätet som organiserar och planerar så att cirkusen varje dag kan fungera. Hon är den som hanterar cirkusens ekonomi, tar hand om visumfrågor, så att det varje år kommer musiker och tältarbetare och artister. Hon sköter kontakten med kommuner, d.v.s. hon gör alla de där viktiga och väsentliga delarna som behövs för att en cirkus skall fungera. Dessutom uppträder hon med sina glada hundar varje kväll och hennes nummer i Cirkus Olympiaföreställningarna är en självklarhet och något som stampubliken ser fram emot och räknar med. Under Cirkus Olympias 36-åriga resa genom åren, har hon dessutom uppfostrat två barn, Jessica och Niklas (Årets Charliemottagare 2010), som båda med sina respektive

ingår i ledningen av företaget. Hon är också farmor till Simon och Sam.

Cirkusakademiens Prisjury har beslutat tilldela Henrika Bengtsson hederspriset "Årets Charlie 2022" för hennes kulturella insatser till fromma för cirkuskonstens bevarande."

klovn.gif (1460 bytes)

8. april 2022

2 runde dage:

En cirkusdronning fylder rundt. Den 14. april fylder den jyske cirkusdronning Irene Thierry, Horsens, 75 år. I mange år drev hun det lille Cirkus Krone, som turnerede i Jylland, på Fyn og på Ærø. På samme måde som dronninger i Holland abdicerer, når de er i begyndelsen af 70’erne, valgte Irene i 2017 at give stafetten videre til sin ældste søn Frank. På grund af corona mv. har Cirkus Krone dog ikke været på turne siden 2018.

Cirkus Krones rødder går tilbage til 1937, hvor Irene Thierrys far Regner Thierry startede det som et markedscirkus under navnet Cirkus Thierry. Senere købte familien et tivoli, og Irene og hendes bror Ricard lavede et luftnummer i en svajmast, der var placeret midt på tivolipladsen. Cirkus Krones turnéer blev herefter kortere og kortere. I 1984 genstartede Irene Thierry Cirkus Krone, bistået af sønnerne Frank og Marc samt broderen Ricard. De sidste mange år var hun tillige bistået af ægtefællen Jan Allan, som er børnenes favorit som klovnen Allando, og som også havde drillesyge ponyer i manegen. I 2021 og igen i år er Allando den gennemgående klovnefigur i Cirkus Baldoni, dog uden ponyer.

I sine mange år som direktør var Irene Thierry også human resource-chef i ordets fornemmeste betydning. Med et øje på hver finger bemærkede hun alle tegn på dårligt humør eller problemer hos sit personale og gjorde alt hvad der var muligt for at sikre, at alle havde det bedst muligt. ”Hun er kort sagt en rigtig dejlig dame, og er derfor særdeles afholdt blandt de artister, der har været med Cirkus Krone”, fortæller bugtaleren Preben Palsgård, som i flere sæsoner optrådte i Cirkus Krone.

Irene Thierry. Foto: Lise Kokholm

Jan Kierulff 70 år. Fredag den 15. april fylder Jan Kierulff, Lyngby, 70 år. Land og rige rundt er han kendt som den alvorlige og naive klovn Binalto i klovneduoen Charlie og Binalto fra Cirkus 3. En duo, som i januar sidste år kunne fejre deres 40 års jubilæum, hvilket coronaen dog forhindrede dem i at markere. Jan er uddannet både som fritidspædagog, maskinarbejder og merkonom i markedsføring, men begyndte for mange år siden at optræde for børn og gjorde det siden til sin levevej. Oprindelig var der tre klovne i Cirkus 3. Men den ene trak sig ud efter nogle år, så dem børn kender i dag er Charlie og Binalto. I de 41 år Cirkus 3 har eksisteret har de lavet underholdning for børn med over 3.500 klovneshow i Danmark og udlandet. De har også været med i DR 1’s børneprogram ’Fjernsyn for dig” som “Klovnene på motorcyklen”. De har derudover medvirket i forskellige programmer på TV2 og i DR`s radioudsendelse “Olivias Højhus”. De har også optrådt i selve Folketingssalen på Christiansborg i forbindelse med Folketingets Juletræsfest. De to traditionelle “August” typer arbejder- til tider stilfærdigt og lunefuldt - med pistoler, balloner, saxofon, klaver, vand, sang, rockguitar, stiger, balancer og meget andet. Det ”klassiske” klovneshow afsluttes med den obligatoriske lagkagefarce, hvor Binalto til stor jubel for børnene smider en lagkage i hovedet på Charlie. Ud over klovnerier driver Cirkus 3 også virksomhed med udlejning af fest- og cirkustelte.

Jan Kierulff som publikum kender ham. Foto: Lise Kokholm

klovn.gif (1460 bytes)

7. april 2022

Cirkus Arena når det er bedst! Det var konklusionen blandt de godt 1.200 tilskuere, som 4. april overværede premieren på Bellahøj en råkold og blæsende mandag aften. Men inde i det splinternye telt var der både varme, charme, talent og stemning. Stor ros til Lasse Nørager, også kendt som klovnen Bonbon, og Jackie Berdino, som har sat forestillingen i scene. Også ros til det 6 mand store polske orkester under ledelse af den trompetspillende kapelmester Rafael Wojaczek - det mest velspillende cirkusorkester jeg har oplevet de senere år.

   

Cirkus Arenas nye telt har en diameter på 40 m2 og er dermed Nordens største cirkustelt

Da Cirkus Arena sidst fik nyt telt – det var i 2008 – var der 8 store cirkus i Skandinavien. I Danmark Arena, Benneweis og Dannebrog. I Norge Arnardo og Merano. Og i Sverige Brazil Jack, Maximum og Scott. I dag er der kun 3 tilbage: Arena, Arnardo og Brazil Jack, og de to første er gået en teltstørrelse ned. Arenas 40 meter telt med plads til godt 1.200 tilskuer er dog fortsat Nordens største. Og gæsterne vil glæde sig over, at teltet ikke har stormstænger, der generer udsynet fra visse pladser, men kun de fire kæmpemæssige gittermaster.

Det nye telt har ikke stormstænger, som ofte kan genere udsynet fra tilskuerpladserne

Hvert cirkus har sin egen stil – heldigvis. Hos Arena finder de det vigtigt, at der også skal være gøgl i forestillingen, og at den skal afvikles i et roligt tempo. Og gerne med to værter, der snakker en del med hinanden. Disse krav lever forestillingen på smukkeste vis op til.

Årets forestilling, som har titlen Cirkus ifølge Bubber 2, er Arenas 65 års jubilæumsforestilling. Det var egentlig i 2020, de kunne fejre 65 års jubilæum, men både i 2020 og i 2021 spændte coronaen ben for dem. Men i år lykkedes det så.

Forestillingen indledes med at der med et lille telt i manegen som lærred vises film om Arena fra starten til de senere år. Derefter byder værterne Bubber og Julie Berthelsen velkommen med det, som vel næsten er blevet Cirkus Arenas kendingsmelodi: Sangen Cirkus, cirkus, cirkus er i byen – skrevet af Keld Heick specielt til Cirkus Arena.

Der vises film om Arena med det lille telt i midten som lærred. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Aftenens to værter: Bubber og Julie Berthelsen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Første artistnummer er Robi Berousek (Robert Berousek) med et fint nummer med stigebalance. Robi er tillige chefrekvisitør, også kaldet manegemester. Han var senest hos Arena i 2010 samt i deres Cirkusland i 2020.

Robi Berousek kan jonglere, medens han står på en fritstående stige!

Efter lidt snak mellem Bubber og Julie kommer cirkusprinsessen Laura Berdino i manegen med 6 flotte araberheste.

Laura Berdino og hendes heste. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Nu er turen kommer til Arenas husklovn Jimmy Folco. Han kommer kørende ind i manegen og viser sin entre som pizza-bager og jonglør.

Pizza-jongløren Jimmy Folco

Bubber og Julie præsenterer dernæst to stærke artister – ”han har virkelig bøffer”, forklarer Julie. Det er Duo Costache (Leonardo & Vita Costache) med det nummer i perch, som de også viste hos Arena i 2017. Et flot nummer. Ikke mindst sluttricket hvor Vita cykler rundt i en ring på enden af den perch, som Leonardo balancerer på panden, imponerer. Parret kommer fra Rumænien.

   

Duo Costache. Fotos hhv. Ole Simonsen og Jacob Boas Leitisstein

Nu er turen igen kommer til Jimmy Folco. Denne gang med en entre, han ikke før har vist hos Arena: vandentreen, som ikke mindst Jose Michels-klovnene er kendt for. Julie lover, at Jimmy får 1.000 kr., hvis han kan få en mønt, hun lægger på hans pande, til at falde ned i en tragt som er stukket ned i hans bukser. Selvfølgelig kommer hun vand i tragten og overtaler så Jimmy til at gøre det samme med en, som er endnu dummere end Jimmy, nemlig Bubber. Som kendere af entreen kan gætte bliver Jimmy meget våd under sine mange forsøg på fra større og mindre flasker og baljer at give Bubber buksevand! En fin entre, som trioen har givet deres hel egen tvist.

Jimmy Folco blev gennemblødt. Bubber gik nu heller ikke ram forbi …

Så kommer der igen heste i manegen: denne gang 6 shetlandsponyer fremført af Karsten Berdino.

Efter hestene synger Julie Berthelsen den poetiske og smukke sang Lyse Nætter (Nu kommer fuglende igen), som Alberte Winding havde et hit med for nogle år siden. Julie har en pragtfuld stemme. Mens hun synger, optræder et af Atai-gruppens medlemmer på en repos med akrobatik og dans.   

Medens Julie Berthelsen synger, agerer Atai-artisten fugl. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Sidste nummer før pausen er bounching-jongløren Alan Sulc, som helt fortjent fik aftenens største applaus. Kun 12 år gammel vandt han i 2002 guld ved European Youth Circus Festival, som er den mest prestigefyldte festival for unge artister. I 2004 fik han en bronzeklovn ved den 28. internationale cirkusfestival i Monte-Carlo. Samme år oplevede danskerne ham i Cirkus Benneweis, hvor han ”væltede teltet” aften efter aften. I 2019 turnerede han med Cirkus Arli og var blandt de 3 artister, som blev nomineret til prisen for årets bedste nummer. Han blev med et hårsbred slået af en anden artist, men mange mener at prisen burde være gået til Alan. Hos Arena viser han som hos Benneweis og Arli et imponerende flot nummer uden en eneste fejl.

   

Alan Sulc

Pausen bliver benyttet til at sætte net op til Flying Wulber, der som første nummer i 2. afdeling viser et flot og meget sikkert udført nummer i flyvende trapez. Med både salto, dobbelt salto, triple salto og dobbelt passage udført med stor sikkerhed. Den dobbelte passage endda med bind for øjnene. Et af markedets allerbedste numre i flyvende trapez. De var også hos Arena i 2019.

Flying Wulbers mestrer blandt anden den dobbelte passage – endda med bind for øjnene

Medens nettet bliver taget ned, løber Bubber rundt med en sav, som han vil bruge til det gamle gøglernummer med den oversavede dame. Han ”overhales” dog af Jimmy Folco med en entre, hvor Jimmys kone baldrer de balloner, han puster op. Derefter kommer der glade hunde i manegen: Pat Clarrison (Patrick Harrison) og hans Hot Dogs, der består af hunde af forskellige racer, som han har reddet fra steder, hvor de ikke havde det godt. Nummeret har han overtaget fra sin far Pete Harrison. Det var senest hos Arena i 2017 og i deres Cirkusland i 2020. Tidligere han har optrådt hos såvel Benny Schumann som Benneweis. Altid dejligt at se et hundenummer hvor man føler, at også hundene morer sig.

Pat, Pip og deres hot dogs. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Herefter følger Jimmy Folcos sidste entre, hvor han er stærk mand. Befriende, at Jimmy ikke en eneste gang i løbet af forestillingen slæber sagesløse tilskuere ind i manegen. Noget han ellers har været kendt for.

Nu vil Bubber vise det gamle nummer med den oversavede dame. Og det er den lidt tøvende Julie, der skal i kassen. Det vil være synd at røbe hvordan entreen udvikler sig! Men den vækker stor jubel hos publikum. Som led i nummeret synger Julie sit eget hit: Every Little Part of Me.

Bubber er klar til at få Julie i kassen som den oversavede dame. Besøg Cirkus Arena for at se, hvordan det udvikler sig! Foto: Jacob Boas Leitisstein

Aftenens sidste nummer er et, som deler vandene. Et nycirkusagtigt nummer udført af 4 artister fra Atai show, som præsenteres som robot-breakdansere. Jeg vil snarere kalde dem for mimikere. De har imponeret dommere og publikum America Got talent og flere andre talentshows. I år er det så danskernes tur til at opleve dem. En stor del af publikum var begejstrede, medens andre fandt det mærkeligt og lidt skræmmende for mindre børn. Modigt af Arena også at vise noget, der ikke er klassisk cirkus.

Atai show byder både på en Napoleon-figur og en Chaplin-figur. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se flere af Jacobs fotos fra forestillingen.

Derefter er der finale med stor applaus til artisterne. Og ingen tvivl om, at publikum, herunder de mange, der holder af Arena og deres stil, bestemt ikke bliver skuffede, når de ser årets forestilling.

Fra finalen på premiereforestillingen

klovn.gif (1460 bytes)

7. april 2022

Cirkus Mascot 2022. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Aars Idrætscenter den 3. april kl. 15 og skriver:

Cirkus Mascot lader teltet blive hjemme i dette års sommerturne. I stedet satses på forestillinger i haller. Sikkert ikke nogen dårlig ide, for udgifterne kan dermed holdes nede, og der kan være flere tilskuere i en hal end i Mascots telt. Denne eftermiddag var der 400. Børnene kunne sidde eller ligge på måtter langs pisten – og dermed få det allerbedste udsyn, når logestolene ikke var der.

I år ledes forestillingen af Preben Palsgård. Han er en klassisk, stilren sprechstallmeister, der med sikkerhed og relevante kommentarer fører publikum gennem forestillingen. Og han viser sine færdigheder i to omgange. I første del er det entreen med de talende sko – version 2. Det er nu blevet til en herresko og en damesko, som viser interesse for hinanden, da de kommer op af skotøjsæsken – og vist bliver kærester til sidst. Næsten som i et H. C. Andersen-univers. I anden afdeling dukker gribben Galle op.

Preben Palsgård med Galle. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Daniel Deleuran viser sig ikke i manegen i år. Han vil i stedet koncentrere kræfterne om marketing og fremadrettet salgsarbejde.

Forestillingen er meget børnevenlig. Tatyana indleder med et æstetisk hula hop-nummer. Hun er en alsidig og stilsikker artist. Altid kvalitet, høj sværhedsgrad og sans for det udtryksmæssige.

Tatyana. Foto: Anny Schaldemose

Hendes ægtefælle Gulio gemmer sig blandt børnene – og forstyrrer sprechstallmeisteren. Han har ingen billet, men må låne en, da han trues med udvisning. Dem, der ikke har billet, skal smides ud! Men den fiffige Gulio låner en billet af en tilskuer – og har jo lige hørt, at folk uden billet skal smides ud. Så sprechstallmeisteren lader nåde gå for ret, og Gulio inviteres ind i manegen, hvor han og Preben narrer hinanden med at trylle et ur væk.

Gulio. Foto: Anny Schaldemose

Mariannes hunderevy er obligatorisk i cirkus Mascot. Men hvert år med en anderledes udførelse og med fornyelser. I år er der f.eks. en hund, der springer i trampolin.  Hendes nummer følges op af Gulio, der har en uregerlig tøjhund, som han har svært ved at styre – sådan ser det i hvert fald ud.

Marianne og hundene i manegen. Foto stillet til rådighed af Cirkus Mascot

Og så er det Preben Palsgårds tur. De to sko er blevet til en han-sko og en hun-sko, Hugo og Karla. Det er sko uden ører og øjne, men da de kommer op af skotøjsæsken, kan de både høre og tale. Til sidst bliver de vistnok kærester.

Og så står den på slinky-slanger. Inde i det ene rør befinder Gulio sig. I det andet gemmer artistpigen Gige sig.

2 x Slinky. Foto: Anne Schaldemose

Husik viser derefter sit jonglørnummer med store ringe. Det var det nummer, der vakte stort bifald til cirkusfestivalen i Budapest – her dog i et andet og mere enkelt kostume – sort og diskret.

Husik. Foto: Anny Schaldemose

Anden afdeling indledes med, at Gulio kaster en stor ballon ud blandt publikum – som returnerer den. Det er jo et nummer, der ikke kræver den store færdighed, men det vækker altid morskab. Preben Palsgård og gribben Galle dukker op – i lystig samtale og gensidigt drilleri. Galle/Preben kan jodle, og det er der vist ikke andre bugtalere, der kan.

Smådyrene gør nu deres indtog. Marianne præsenterer en gås og de to grisebasser Yrsa og Sille – lidt langtrukkent, for de to grise giver sig god tid og skal lokkes og overtales, inden de flytter sig og gør det, de bliver bedt om.

En af grisene. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Gulio leger, at han kører bil. Han henter to fra publikum, som skal være passagerer og hjælpe ham med at køre. Og så går det over stok og sten og ujævn vej med hårde opbremsninger og motorsvigt.

Ny i Mascot er den mongolske artist Gige. Hun er slangemenneske, og hun mestrer også kunsten at skyde med bue og pil, som holdes med fødderne, mens hun ligger på maven.

Gige. Foto: Anny Schaldemose

Gulio følger nummeret op, når han laver ballondyr. Han laver en bue, som kan spændes, så den sender en fiktiv pil af sted. Og så knaldes der balloner i stor stil.

Og så var der finale – efter en forestilling, hvor publikum var koncentreret og medlevende lige til det sidste. Og når det opleves og ender sådan, fungerer cirkus, som det skal - og viser, hvor enestående cirkus er. En god forestilling med et godt publikum er jo det, der får folk til at komme igen, når cirkus Mascot næste gang kommer til byen. 

Finale. Foto stillet til rådighed af Cirkus Mascot

klovn.gif (1460 bytes)

4. april 2022

Kim Kenneth og Jessica hos Flik Flak. Søndag 3. april gæstede Kim og Jessica Cirkus Flik-Flak i Odense. ”Tak for en god magisk eftermiddag.” skriver fotografen Per Krogh Petersen, som så forestillingen og har sendt mig nedenstående fotos.

Kim Kenneth med assistenterne Jasmin Werth og Jessica Caveagna

Kims helt egen version af tricket substitution trunk

Jessica Caveagna viste flot sabelbalance. Klik her for at se flere af Pers fotos og videoklip fra forestillingen.

klovn.gif (1460 bytes)

2. april 2022

Cirkusbladet 2022. Bladet er et årsskrift, udgivet af Danske Cirkusvenner og Cirkusmuseet i Hvidovre. Igen i år er det tale om et flot blad i A4-format. Det er på 28 sider med masser af fotos og artikler. Bladet byder i år bl.a. på et interview med Kim Kenneth, en artikel om klovnen Lavater Lee, en artikel om den 104-årige tidligere artist Nancy Iris Edith Hansen, en artikel om julecirkus i Tyskland og en portrætsamtale med den 9-årige Emily Kaselowsky Enoch. Bladet sendes til alle medlemmer af Danske Cirkusvenner. Se nærmere om foreningen på www.danskecirkusvenner.dk

klovn.gif (1460 bytes)

1. april 2022

Comeback til Agnete Louise Enoch. Når Cirkus Trapez starter sæsonen 9. april i Balling byder de på et comeback for Agnete Louise Enoch, der var sprechstallmeister i Cirkus Dannebrog, indtil de lukkede efter sæson 2016. I hvert fald i starten af sæsonen er det Agnete Louise, som præsterer forestillingerne i Cirkus Trapez. NB! Det er IKKE en aprilsnar.

Agnete Louise Enoch. Med sine lange øjenvipper var hun for mange indbegrebet af Cirkus Dannebrog, og med kyndighed og myndighed præsenterede hun forestillingens numre. I år kan du opleve hende i Cirkus Trapez.

klovn.gif (1460 bytes)

31. marts 2022

Cirkus Brazil Jack 2022. Det svenske Cirkus Brazil Jack er Sverige største cirkus. Forud for sæson 2020 købte de efter er par gode år et helt nyt telt. Men coronaen betød, at de hverken i 2020 eller 2021 kom på turne. Og i år blev de ramt at, af både deres orkester og deres teltarbejder kommer fra Ukraine, som de på grund af krigen ikke må forlade.

Nu har de dog fået tingene så meget på plads, at de har premiere på Møllepladsen i Malmø den 15. april. De bliver i Malmø til den 24. april og fortsætter så til Lund og Helsingborg, inden turen går videre til resten af Sverige.

Som i 2019 er det en forestilling uden dyr. Ikke fordi familien Rhodin er modstandere af dyr i cirkus, men fordi de oplevede, at deres publikum blev mindre og mindre interesseret i dyrenumre. Hertil kom, at de var trætte af de meget aktive svenske dyreretsaktivister, som ved deres demonstrationer uden for cirkus gjorde hvad de kunne for at skræmme tilskuerne væk.

I forestillingen møder du multiartisterne Wolf Brothers fra Tjekkiet, luftakrobaten Mariia Schevchenko fra Ukraine, hattejongløren Sage Macaggi fra Italien, de tre akrobater The Black Diamonds fra Etiopien, Skating Jasters fra Italien og Brasilien, fodjonglørerne Tiblet & Selam fra Etiopien og tårnlineakrobaterne Mesa brothers fra Columbia.

Wolf Brothers er blandt andet kendt for deres komiske trapezentre. De har flere gange tidligere været hos Cirkus Brazil Jack, senest i 2019. Danskerne kender dem fra Cirkus Arli 2011 og 2014. I 2013 var de hos svenske Cirkus Olympia

   

Hattejongløren Sage Macaggi var 2021 et af topnumrene hos Cirkus Baldoni. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Mesa Brothers turnerede med Cirkus Dannebrog i 2013. I 2015 var de hos svenske Cirkus Olympia

 klovn.gif (1460 bytes)

31. marts 2022

Cirkus Baldoni særforestilling for ukrainske flygtninge. Cirkus Baldoni skriver: Lørdag den 23/4 kl. 11.00 afholder vi en særforestilling for ukrainske flygtninge, naturligvis med gratis adgang. Teltet er rejst på cirkuspladsen, hjørnet af Tulstrupvej/Kirsebær Allé, 3400 Hillerød. Vi har plads til 450 personer. Tilmelding skal ske til camilla@baldoni.dk. Vi er helt klar over, at vi ikke kan fjerne den sorg og smerte disse mennesker gennemlever, men hvis vi blot kan sprede glæde i 2 timer håber vi det kan hjælpe lidt.

 klovn.gif (1460 bytes)

31. marts 2022

Arne Alligator kommer til Danmark med sit helt eget show. Showet "Arne Alligator og toner fra junglen" har dansk premiere den 4. juni i Cirkus Baldoni’s telt og vil turnéer resten af året. Der er tale om et fantastisk show med live band samt sang og dans. Bag forestillingen står skuespilleren og bugtaleren Peter Nørgaard, som også stod bag den Rasmus Klump børneforestilling, som sidste år visse dage blev vist i Baldonis telt, typisk midt på dagen.

klovn.gif (1460 bytes)

30. marts 2022 

Trylleshow med Kim Kenneth & company. Jacob Boas Leitisstein skriver:        

Lørdag d. 26. marts blev den lille Kino Den Blå Engel i Kalundborg fyldt op med magi, illusioner og god stemning fra gulv til loft. Illusionisten Kim Kenneth og hans partner Jessica Caveagna inviterede nemlig indenfor til illusionsshow. Showet bød på et potpourri af Kims mange illusioner, som man de seneste år også har kunnet opleve i bl.a. Cirkus Baldoni, Cirkusland og på Cirkusmuseet i Hvidovre – denne aften krydret med lidt nye indslag undervejs.

Biografsalen, som i dagens anledning var omdannet til scene, var godt fyldt op – og showet startede med, at Kim kom ind med flyvende kort omkring sig. Åbningen gik herefter over i en række kortmanipulationer, som blev efterfulgt af illusioner, hvor assistenterne blev tryllet væk og frem igen ad et par omgange. Med på scenen havde Kim – udover Jessica – Helena Neumann og Pip Potaychuk som assistenter.

Kim Kenneth og hans assistenter. Fotos stillet til rådighed af Jessica Caveagna

Showet fortsatte herefter både med forudsigelser med balloner, flere tricks og manipulationer med kort og også Kims flyvende bord. Denne aften var det en komisk version af det flyvende bord, som gik over i dejlig sang med Helena: ”What The World Needs Now Is Love”.

Det flyvende bord               

I den sidste del af showet viste Jessica sit flotte nummer med sabelbalance på stige.

Jessica på stigen

Der kom også publikum på scenen, som hjalp Kim med den oversavede dame og et udbrydertrick. Showet sluttede med et par illusioner – bl.a. Kim og Jessicas substitution trunk med boksen, der rulles ind i papir. Efter dette trick var der gået 1 time og 20 minutter med masser af show og magi – og Kim takkede af for i aften. Hele showet blev bundet fint sammen af Kims varme og humoristiske kommentarer og anekdoter.

Hvis du er i nærheden af Odense søndag den 3. april er det kl. 14 muligt at opleve Kim Kenneth hos Cirkus Flik-Flak, Herluf Trolles Vej 138, 5220 Odense SØ

 klovn.gif (1460 bytes)

29. marts 2022

Arli i topform - en 5-stjernet fornøjelse. Det var konklusionen, da Cirkus Arli søndag 27. marts for 42. gang havde landspremiere på Møllebakken i Fløng. Ikke som det største cirkus i Norden, men som det første cirkus i Norden.

Årets forestilling hedder For fuld musik. Derfor naturligt, at den blev indledt med at Martin Arli og Francesco kom i manegen og spillede på henholdsvis sousafon og trompet, inden Martin bød velkommen og præsenterede den elegante sprechstallmeister Bettina Arli.

Martin byder velkommen med sousafon om halsen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Første nummer var en håndstandentre med Sergejs Populans, der på elegant vis udnytter en bænk til sine tricks og til sidst fik besøg af en dejlig dame. Hun skjulte sit ansigt bag en vifte for til sidst at afsløre sig som forestillingens gennemgående klovn Francesco.

Sergejs Populans. Foto: Ole Simonsen

Martin Arli satte sig dernæst ved et lille flygel for at spille. Men blev flere gange afbrudt af en kvindelig tilskuer, der var lidt for sent på den. Til sidst ville den ihærdige dame gerne optræde. Da Martin ikke fandt hendes hvide cottoncoat elegant, foretog hun er hurtig lynomklædning og viser herefter under artistnavnet Jelena Vasiljeva et elegant nummer i tissue.

Martin og Jelena. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Jelena i tissue. Foto: Ole Simonsen

Efter en kort reprice med Francesco præsenterede Bettina Duo Grajdian, som viste flot og yndefuld adagio-akrobatik.

Dua Gradjian. Foto: Ole Simonsen

Dernæst kom Martin i manegen og spillede en dejlig trompetsolo. Det er jo en forestilling for fuld musik, og Martin har derfor i år valg at erstatte sine sædvanlige trylleentreer med musikalske indslag.

Næste nummer var tempojonglørerne Trio Arlinis: Alexander Arli, Francesco Fratellini og Sarah Flores. Nummeret sluttede effektfuldt med, at de jonglerede med kegler med lys i.

Trio Arlinis og lysende kegler. Foto hhv. Jacob Boas Leitisstein og Ole Simonsen

Første nummer efter pausen var Sarah Flores med hula hop ringe i en entre, der kvalitetsmæssigt lå langt over de fleste andre hula-entreer.

Sarah Flores kan kalde sig ringenes herskerinde

Martin havde derefter en entre, hvor han spillede Kim Larsen melodier på båthorn. Premierepublikummet sang spontant med på nogle af sangene.

Martin med båthorn. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Nu kom Francesco i manegen som tennistræner. Den humørfyldte entre sluttede med, at han fik en tilskuer til at hjælpe sig med at spænde et net ud, som gang på gang ramte Francesco i nakken og sendte ham ind i en af masterne. Selvfølgelig som et bevidst stunt og ikke som et uheld.

Francesco har næppe en stor fremtid foran sig som professional tennistræner … Foto: Ole Simonsen

Dernæst kom Duo Populans i manegen med et illusionsnummer, hvor de som Bettina sagde, havde et glimt i øjet. Imponerende at Jelena kan forsvinde i kasserne. Allermest lykke gjorde det trick, hvor hun på magisk vis kravler gennem maven på Sergejs.

Ren magi! Foto: Jacob Boas Leitisstein

Så var turen igen kommer musikalske Martin, denne gang med en poetisk melodi spillet på en ganske lille concertina.

Martin, nu med concertina. Foto: Ole Simonsen

”Vil I se klovner?” spurgte Bettina. Det ville publikum selvfølgelig gerne. Derfor kom Alejandros alias Alexander og Francesco i manegen. Årets entre er en Arli-klassiker: den hvor de to klovne sidder på en bænk og synger sangen ”På en bænk i Charlottenlund” og forstyrres af en farlig abe. Med rette en af de allermest elskede entreer i Cirkus Arli.

Den farlige abe og en skrækslagen Alexander. Francesco har slet ikke opdaget aben. Foto: Ole Simonsen

Sidste nummer var et flot nummer i strapater til River Dance musik, udført af Olga og den muskelsvulmende Mihail Gradjian. I nogle tricks i nummeret var det Olga som bar Mihail, og ikke som vanligt manden der holder kvinden. Imponerende! Og en flot afslutning på en dejlig forestilling.

Her er Olga er den ”bærende kraft”. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitissteins fotos fra forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. marts 2022

Arli-premieren. Nedenfor lidt fotos af nogle premieregæster og af en manegedebutant.

En konge og en dronning. Den nordiske cirkuskonge Benny Berdino ses her sammen med den svenske cirkusdronning Carmen Rhodin. Bennys Cirkus Arena er Nordens største. Svenske Cirkus Brazil Jack, som i dag har Carmens søn Trolle som direktør, er Sveriges største.

Carmen Rhodin sammen med Cirkusmuseets Line Vittrup

Freddi Steckel er måske Danmarks ældste aktive artist. Her ses han sammen med sin lille hund. Til sommer kan du opleve ham i Cirkus Jesper i Dyreparken i Kristiansund.

For første gang i sit 14 måneder lange liv var Noah i manegen, her på armen af sin far Alexander Arli

3. og 4. generation af cirkusdynastiet Arli: Alexander, Jamie (født 18. februar i år), Tara og Noah (født 16. januar 2021).

En stolt farmor. Bettina Arli ses her sammen med sit ældste barnebarn Noah, som stirrer lidt betuttet på fotografen. Men føler sig tryg på farmors arm. I baggrunden ses Noahs far Alexander.

 klovn.gif (1460 bytes)

26. marts 2022

Peter von Kohl. I forbindelse med min omtale 24. marts af filmen om Peter von Kohl er jeg blevet spurgt, hvad han egentlig lavede hos Benneweis. Jeg har givet spørgsmålet videre til Diana, som fortæller at han var en art kommunikationsmedarbejder, men at han undertiden også præsenterede forestillingerne hvis Claus Jespersen var forhindret.

 klovn.gif (1460 bytes)

25. marts 2022

Nyt telt til Cirkus Arena. Allerede sidste år fortalte Benny Berdino, at Arena ville få nyt telt i 2022 til afløsning for det gamle telt, der er fra 2008. Og nu er det nye telt klar. Cirkus Arena skriver:

Vi har over vinteren knoklet med hæklenålen og skabt et nyt og fantastisk cirkustelt i de kendte Arena-farver til vores 65 års jubilæumsturné.

I 12 uge bliver teltet stillet op for første gang på Bellahøj, så det er klart til landspremieren 4. april. Derefter turné i hele Danmark.

Fra teltopstillingen. Foto: Kenny Quinn

Vi glæder os til byde jer indenfor til eventyr, rigtigt cirkus og unikke oplevelser i det nye cirkustelt.

Indvendig byder cirkusteltet også på nye stolerækker med formstøbte sæder og ny teknik. Så I kan glæde jer til en fuldstændig topmoderne cirkusproduktion i år - som fortsat emmer af den helt rette cirkusnostalgi.

Det nye telt har en diameter på 40 meter og plads til knap 1.300 tilskuere. Dvs. lidt mindre end det gamle telt, hvis diameter var 45 meter med plads til ca. 1.800 tilskuere. Telt og gradin kommer fra det italienske teltfirma Cannobio. Men selv om teltet er lidt mindre end det gamle, er det stadig Nordens største cirkustelt.

 klovn.gif (1460 bytes)

25. marts 2022

Larbi fylder 75. Cirkus Benneweis tidligere teltmester Larbi Bouhou fylder 75 år den 26. marts. Larbi er født i Marokko og kom til Cirkus Benneweis i 1973, hvor danske cirkus havde mange teltarbejdere fra Marokko. Larbi viste sig som en ægte ildsjæl, som bidrog betragteligt til det sammenhold, der hersker i cirkus. Fra 2001 og indtil han gik på pension var han teltmester hos Benneweis og styrede optagningen og nedtagningen af teltet med tålmodighed og kyndig hånd. Larbi er gift med en anden tidligere Benneweis-medarbejder, den mangeårige kassechef Margit.

Larbi Bouhou, her fotograferet sammen med Dawid Benneweis

klovn.gif (1460 bytes)

25. marts 2022

Lars Lottrup fylder 50. Artisten Lars Lottrup fylder 50 år den 30. marts. Han er uddannet som skolelærer, men ernærer sig som artist og børneunderholder. Han er kendt for sine entréer på ethjulet cykel, hvor han blandt andet jonglerer med ild. Han kravler også ind i en ballon. Et nummer han har optrådt med siden 1996. Ballonnummeret kunne opleves i Zirkus Nemo i 2001 og 2003, og begge hans entreer på klovnefestivalen på Bakken i 2006. Herudover har Lars Lottrup optrådt ved en lang række byfester, firmafester m.v. I dag driver han firmaet BallonMand.dk, der tilbyder ballonmænd og ansigtsmaling til børnefødselsdage, institutioner og firmeevents.

 

Lars Lottrup på Bakken. Arkivfoto fra 2006

klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2022

Et dødsfald: Ann Alakazam. Ann Alakazam med det borgerlige navn Ruth Hermansen afgik ved døden 13. februar 2022. Hun blev 86 år. Rundt omkring i landet er der næppe den teaterforening, tivoli-plads, kommunale parkunderholdning, byfest, skole og det børnebibliotek, hvor Ann Alakazam og hendes Henri Alakazam, der døde i 2001, ikke har underholdt med trylleri, tankelæsning og ballon-artisteri.

Dertil kommer varieteer i Island, Norge og herhjemme, folkeparker i Sverige, revy og bl.a. Cirkus Binger og Cirkus Fantastico. Sammen med ægtefællen Henri skabte hun Alakazam Trylleteater, hvor de dramatiserede tryllekunster til små eventyr. Først til Det Lille Teater i København og siden på Tivolis Plænen og amfiteater Valmuen gennem ikke færre end 25 sæsoner. Parret var med til DR-Børne-og-Ungdoms tv’s første spæde skridt hos legendariske Mogens Vemmer. De medvirkede siden i flere end 30 tv-shows i Tyskland, Norge, Sverige og herhjemme.

Ann Alakazam var uddannet som balletdanserinde i fødebyen Odense. Gennem ægteskabet Henri kom hun med som bestyrer af det Grundtvigske Soldaterhjem i Farum, hvorfra trylle- og tankelæser-karrieren tog fart. Siden købte familien hus i Ullerslev på Fyn. Den sociale interesse fortsatte bl.a. i arbejdet for den Københavnske Børnehjælpsdag, som hædrede parret med en æresmedalje for dets optræden gennem 25 år. Ann Alakazam var blandt stifterne, da Den Danske Cirkuspris genopstod i 2016 efter en pause på 47 år.

Ann Alakazam. Foto: Lise Kokholm

klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2022                                                                                                                        

”Et dyrebart liv” er en dansk dokumentarfilm, som havde premiere på CPH DOX den 24. marts. Filmen handler om Peter von Kohl, hans livshistorie og hans store kærlighed til dyr. Den er instrueret af Ulrik Gutt-Nielsen. Peter von Kohl er journalist og var en periode i begyndelsen af 1970’erne ansat hos Cirkus Benneweis i Cirkusbygningen.

Filmen indeholder et enkelt kort klip med Cirkus Benneweis’ elefanter, klip fra en demonstration foran Arenas telt og klip fra elefantanlægget i Knuthenborg Safaripark.

Peter von Kohl er ikke kendt i den brede befolkning. I foromtalen af filmen hedder det bl.a.

Peter von Kohl er baron, veganer og passioneret forsvarer af dyrs rettigheder gennem hele sit lange liv. Ulasteligt klædt i jakkesæt og nypudsede sko, har han altid rapporteret fra de bonede gulve i EU. Nu oplever han for første gang en dansk svinesti, og påtager sig en opgave inden han dør af kræft: At overbevise selve Paven om at slutte sig til den gode sag og bruge sin indflydelse på at forsvare dyrene. ‘Et dyrebart liv’ er et livligt portræt af en karismatisk ener med en aldrig svigtende indsats på de umælende dyrs vegne.

Man mærker klart instruktørens fascination af den lidt karismatiske Peter von Kohl, som han har fulgt i 8 år. Peter er dyreven og vil bogstavelig talt ikke gøre en flue fortræd. Og er ked af det, hvis han kommer til at træde på en myre – den har også ret til at leve. Han er vegetar, men respektere fuldt ud, at andre foretrækker kød. Men mener det vigtigt, at man ved mærkning af kødet viser hvilke forhold dyrene har haft ud fra en tro på, at det vil påvirke folk til enten at fravælge kød eller betale mere for kød af dyr, som har haft det godt.

I filmen besøger han en fynsk svinefarm, og det er en uhyggelig oplevelse for ham at se, hvordan grisene har det. Han søger og får audiens hos paven for at tale dyrenes sag, men opdager til sin skuffelse at audiens blot består i at paven går langs med en række besøgende og udveksler håndtryk og ganske få bemærkninger med den enkelte.

Filmen er et seriøst stykke arbejde, selv om det er tankevækkende at man vælger at vise et kort klip med Benneweis-elefanter i teltet for så at lade Peter von Kohl fortælle, at de efter forestillingen kom ned i en elefantkælder med usle forhold. Kælderen var i Cirkusbygningen og selvsagt ikke i teltet. Og der var kun elefanter med i ganske få af sæsonerne i bygningen. Forholdene var i øvrigt ikke helt så usle som Peter von Kohl fortæller, selv om forholdene langt fra lever op til nutidens standarder. Det gjorde det elefanthus Zoo havde i 1970’er heller ikke.

Filmen vil nok mest være af interesse for dem, der kender Peter von Kohl eller deler hans holdningen. Andre vil måske finde den lidt småkedelig. Blandt andet af denne årsag ville det blive til 3 ud af 6 stjerne, hvis jeg var avisanmelder.

En lidt forkorter version af filmen vil blive vist på TV2. Foreløbig er den programsat til tirsdag den 26. april.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. marts 2022

Cirkus Mascot 2022. Cirkus Mascot skriver:

DYREBARE ØJEBLIKKE i Cirkus Mascot 2022 - Indendørsturné i sportshaller 2. april - 23. oktober

Vi har gjort det før, og nu gør vi det igen. Mascot skal på landevejen for 28. gang med en helt ny forestilling – og det bliver noget af et cirkus. Sådan er det jo, når man er rejsende i de dyrebare øjeblikke, som giver glimt i øjet og minder for livet.

Glem alt omkring dig, bare ikke de andre. Cirkus handler om den magi, der opstår, når vi mødes omkring manegen. Og det er lige meget hvem du er – eller hvor du er. Årets forestillinger afvikles i sportshaller i hele Jylland og på Fyn – og de fleste har ikke indbygget cirkusstemning, så den tager vi med.

Se turneplan i Cirkuskalenderen.

Årets forestilling præsenteres af Daniel Deleuran. Det er hans mor og meddirktør Marianne Deleuran, som præsenterer Cirkus Mascots mange dyr: legesyge hunde, gæs, canadiske minigrise og en pony.

Forestillingens gennemgående figur er som tidligere år kloven Ulmas, som kommer fra Usbekistan. Du møder også hans hustru Tatiana og deres børn Husik og Julyana. Husik var i øvrigt blandt de optrædende ved den prestigefylde cirkusfestival i Budapest i januar i år.

Endvidere byder forestillingen på Danmarks bedste bugtaler Preben Palsgård. Han har optrådt som bugtaler siden 1969, men blev først rigtig kendt, da han medvirkede i "TV I TELTET" i 1981. Her optrådte han for første gang med den talende sko og med Niels Hovgaard som dukke. Han har gennem årene optrådt ved firmafester, foreningsfester, skoler, institutioner etc., og har også rejst med flere danske og svenske cirkus og optrådt i Cirkusland samt medvirket i flere revyer. I år glæder Cirkus Mascot sig til at præsentere ham for det jyske og fynske publikum.

Preben Palsgård og Galle, som er en af hans mange dukker. Foto: Jacob Boas Leitisstein

 klovn.gif (1460 bytes)

19. marts 2022

Cirkus Agora 2022. Som nævnt her på siden 1. marts måtte det norske Cirkus Agora udskyde sin premiere, fordi deres cirkusspecialister (teltarbejdere/rekvisitører) kom fra Ukraine, som de på grund af krigen ikke kunne forlade.

Da premieren måtte udsættes, rejste direktør Jan Ketil Smørdal som omtalt her på siden 8. marts til Ukraine for at hjælpe.

Nu har han fået fat i cirkusspecialister fra andre lande, men håber på at alle de faste folk fra Ukraine kommer så snart det er muligt.

Der er premiere på årets forestilling ved brandstationen i Bergen fredag 8. april klokken 18.00. Cirkus Agora bliver i Bergen til og med 24. april.

Artisterne i årets forestilling er

Adriana – antipode (fodjonglør)

Di Lello-klovnene 

5 ponyer, præsenteret af Jan Ketil. Ponyerne kommet fra det svenske Cirkus Olympia.

Catalin, luftnummer fra Rumænien

Peter Taylors hunderevy

Badea, håndstand

Jan Ketil, balance med kopper på slap line

Anton Navratil, Washingtontrapez

Miss Adriana (Adriana Wolf) havde sin debut i Cirkus Arli i 2014. Hun kommer fra Tjekkiet

Allan og Jenny Di Lello optrådt i Cirkus Dannebrog i 1999 og 2004 og i Cirkus Kenny i 2003 og 2009. Foto fra svenske Cirkus Wictoria 2016, taget af Gertrud Nilsson

Peter Taylor har været med i flere af Benny Schumanns centerforestillinger, senest i år i Vestsjællandscentret i Slagelse. Foto: Kim Thanning Olsen

Antonin ”Mad Tony” Navratil turnerede med danske Cirkus Krone i 2004

klovn.gif (1460 bytes)

18. marts 2022

Cirkus Trapez i telt, som Open Air og i haller. Cirkus Trapez skriver:

Cirkus Trapez præsenterer En magisk Cirkusoplevelse 2022. Glæd jer til når Cirkus Trapez tager på turne rundt i Danmark i 2022. Oplev et cirkusshow i verdensklasse med bl.a. diabolo, jonglering, akrobatik, hula hop, comedy, dejlige dyr og meget mere.

Årets cirkusforestilling vil blive spillet både i haller, telt, og med vores hyggelige Open Air opsætning. Ligeledes vil vi igen i år også tage ud på plejehjem, skoler og lignende og optræde.

Cirkus er for alle, om du er barn eller voksen, ung eller gammel, så kan alle mødes og nyde den magi cirkus har at byde på. Det er netop det vi lever og brænder for i Cirkus Trapez.

Vi glæder os utroligt meget til at rejse hele Danmark rundt med vores nye show.

Træd ind i vores magiske univers, og nyd forestillingen sammen med dem i holder af.

Hjertelig velkommen i Cirkus Trapez 2022.

Fotos fra opstilling ved Open Air forestilling i 2021

Om årets forestilling har Isabella Enoch Sosman fortalt følgende:

Den først 1½ måned kører vi med Duo Gancho, som også var med i vores juleshow. Betina Kovacs fra Ungarn optræder med stående ring, hula hop og quick change (lynomklædning). Lasse Hassager optræder med hunde og geder, et nyt jonglør nummer og diabolo. Yuriy og Edita Duo Mamchych fra henholdsvis Ukraine og Tjekkiet laver to luftnumre, akrobatik og antipode. Bernhard har 6 nye geder + alpakaer.

Der er landspremiere 10. april i Hobro.

Duo Gancho. Om deres optræden i juleforestillingen skrev Jørgen Lorennzen: Duo Gancho har et fortræffeligt kaskadørnummer … Og de har et andet nummer, hvor de agerer musikinstrumenter: den ene spiller på og med den anden. Originalt – og morsomt. Og den ene har et godt nummer i Cyr Wheel. Og de kan også kaste med det, der i fagsprog hedder vandmeteorer. To skåle, som sidder i hver sin ende af et tov. Artisten kan så svinge tovet rundt og jonglere med skålene.

Ungarske Betina Kovacs optræder blandt andet i stående ring.

Duo Mamchych. Klik her for at se en promovideo fra deres optræden

 klovn.gif (1460 bytes)

17. marts 2022

Cirkus Rhodin. Det lille svenske Cirkus Rhodin, som ejes af Diana Rhodin, har landspremiere i Åkarp den 9. april kl. 16. Åkarp ligger midtvejs mellem Malmø og Lund. Efter Åkarp besøger de en række andre byer i Malmø-området. De er i selve Malmø fra 15. til 18. april.

I årets forestilling møder du

Cirkusdirektøren Diana Rhodin med sine hunde

Simona Rhodin med hula hop

Klovne Dimo, som kommer fra Bulgarien

Den 15-årige danske trapezartist Nynne Hulsig Samuelsen

Benjamin Pfeiffer med sine Ara-papegøjer og som tempojonglør

Wolf Family med stigebalance og formationsjonglering

Simona Rhodin er datter af Diana Rhodin og hendes sambo. I sæson 2022 oplevede danskerne hende i Cirkus Trapez’s Open Air-forestillinger. Hun er hovedpersonen i den svenske dokumentarfilm The Last Circus Princess, som mod betaling kan ses på https://vimeo.com/ondemand/thelastcircusprincess/385222862

Nynne Hulsig Samuelsen har fået sin trapeztræning hos Isabella Enoch Sosman, der i sine yngre dage var en fremragende trapezartist. Nynne har medvirket i en række af Cirkus Trapez’s forestillinger.

Den alsidige Soloman Wolff-family optrådte august og september 2015 i Cirkus Dannebrog som erstatning for et andet nummer, der var udgået. I 2017 mødte jyder og fynboer dem i Cirkus Krone. Året efter oplevede sjællænderne dem i Cirkusland. Foto. Rud Kofoed / Ajour Press

klovn.gif (1460 bytes)

15. marts 2022

Cirkusrejse til tyske Cirkus Charles Knie. Svenske Martin Lasson Berglund har flere gange med succes arrangeret rejser i mininus til cirkus i Tyskland. Til juni arrangere han en ny rejse, hvor både danskere og svenskere er velkomne. Han skriver:

”Cirkusresa med besök i vinterkvarter och cirkus med vattenshow!

Äntligen kan vi få se cirkus igen och nu kommer det en spännande cirkusresa!

Vi besöker Cirkus Barums fd vinterkvarter i Einbeck som idag ägs av Cirkus Charles Knie som nu driver ett Cirkusland! Här finns ett massuppbåd av cirkusdjur och vi kommer få se kortare uppträdande och djurträning! Här finns också ett par av Cirkus Krones lejon!

Vi ser också Charles Knies nya show i grannstaden Northeim! I år satsar dom på något för dem, helt nytt och nyskapande och bjuder in till en stor vattenshow!

Zirkus Charles Knie reklamerer med et vandshow med 100.000 liter vand i manegen og et 15 meter højt springvand samt 40 artister i verdensklasse. Blandt de optrædende er Skating Ernestos, komikeren Cesar Dias, Jidinis Magic show og fodjongløren Jan Navratil, som alle har optrådt i Danmark. Truppe Robles optræder på tårnline med den berømte og farlige 7 mands pyramide. Devin & Davide optræder i strapater og Devin tillige med håndstand under navnet Devin de Bianchi. Laura Uronova præsenterer sine papegøjer og Alona sine puddelhunde. Maverik Niemen optræder med rola rola. Jimmy er jonglør med tennis ketchere og Duo Luge viser et lasershow. Så vidt ses er der hverken rovdyr eller heste med i årets forestilling, måske for at undgå de ofte meget aggressive dyreretsaktivister.

Avfärd fredag eftermiddag 3/6 och åter i Malmö/Lund söndag 5/6 sen kväll/natt. Paketresa med två övernattningar på enklare hotell med frukost, resa med minibuss, inträdesbiljett till Cirkusland och Charles Knie. Det finns möjlighet för danska cirkusvänner att stiga på och av på Kastrup utanför Clarion Hotells entré.

Skulle det finnas utrymme för ytterligare en cirkus under resan så betalar varje deltagare för sin biljett på plats. Resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och om det då är möjligt att gå på cirkus utan att behöva ta ett covid-19 test.

För mer info skriv till antilop80@hotmail.com

Sista anmälningsdag är 10/5

Välkomna ombord på Cirkusexpressen!

Cirkus Charles Knie har tidligere med et par års mellemrum besøgt blandt andet Flensborg. Men deres næste besøg i Flensborg bliver så vidt vides først i 2023.

klovn.gif (1460 bytes)

11. marts 2022

Cirkus Mascot 2022. Af et opslag på facebook-sider fremgår, at Cirkus Mascot søger en artistfamilie med EU-pas, som kan lave mindst 2 forskellige numre. De har ikke brug for numre som klovn, hula hop, luftnumre, diabolo og jonglering. Det skyldes, at disse discipliner er dækket af klovnen Gulio og hans familie. Det er lykkedes familien, der når de ikke er på turne bor i Kyev, at komme ud af det krigsramte Ukraine. Gulio (Ulmas Gulyamov) er fra Uzbekistan. Hans kone Tatiana er fra Ukraine.

Cirkus Mascot havde for flere måneder siden hyret yderligere et artistpar, som også bor i Ukraine. På grund af krigen kan de ikke komme. Det er derfor Mascot nu søger et andet artistpar.

Af facebook-opslagene fremgår, at Cirkus Mascot starter sæsonen 2. april, og at alle årets forestillinger spilles i sportshaller, ganske som der var tilfældet ved deres efterårsturne. Du vil altså ikke i år kunne opleve Mascots rød/gule telt på de danske cirkuspladser.

I år vil du ikke kunne opleve Cirkus Mascots telt på de danske cirkuspladser. I stedet vil de optræde i sportshaller m.v. Nostalgisk er der måske nogle, der vil savne cirkusteltet. Men komfort for både tilskuere og personale er højere, når man optræder indendørs. Og selvfølgelig er det stadig massevis af dyr med i forestillingerne.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. marts 2022

Cirkus Agoras direktør bringer hjælp til Ukraine. Som nævnt 1. marts har krigen i Ukraine betydet, at det norske cirkus har udskudt premieren på ubestemt til, da både det tekniske personale og nogle af artisterne kommer fra Ukraine. Men direktør Jan Ketil Smørdal har ikke bare sat sig ned for at vente på at forholdene blev bedre. Sammen med 2 busser og en sættevogn med trailer fyldt til randen med nødhjælp er han kørt til den polsk/ukrainske grænse. Bag transporten står ud over Jan Ketil Fyllingsdalen Teater, som på 5 dage fik samlet 1 mio. norske kroner ind til nødhjælp. Jan Ketil var chauffør på traileren. Transporten nåede frem tirsdag morgen og blev afleveret nogle timers kørsel ind i Ukraine til dem, der skal stå for den videre transport og distribution, herunder to af Jan Ketils ukrainske nøglemedarbejdere. Planen er, at busserne nu skal hjælpe flygtninge til grænsen og herfra til Bergen.

Jan Ketil fortæller i øvrigt, at Cirkus Agoras sæson ikke af aflyst, men kun udskudt.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. marts 2022             

Cirkus Baldoni 2022. Cirkus Baldoni har landspremiere i Hillerød 20. april med forpremiere 18. april. Her er hvad de skriver om årets forestilling:

Cirkus Baldoni er kendt som cirkusset uden dyr, og alligevel ikke. Alle, ikke mindst børnene, kender jo løven Leonardo og hunden Charlie, de er selvfølgelig med, men nu har både en elefant, søløve, papegøje og hest fundet vej til Baldoni´s manege, men et er sikkert, der er ikke nogen der kan være allergiske overfor de skønne dyr, som er med i årets forestilling.

Glæd Jer til at møde en perlerække af superdygtige artister der igen i år bliver præsenteret af bugtaler og musicalstjernen Peter Nørgaard. Klovnen Allando er også med igen og har fundet på helt nye løjer. Den smukke cirkusprinsesse hænger højt under kuplen i hendes reb, den superseje monocyklist Lénárd assisteret af den skønne Daniella, Line Carol jonglerer med bolde, ikke bare i luften men også i gulvet på instrumenter hvor nu spiller på både trommer og klaver. Stefan udfordrer sig selv med balance på stigen og Janacek Boys giver den gas i deres nye kaskadørnummer.

Glem alt om tid og sted og nyd to timer i den velkendte Baldonistil, der vækker glæde og minder lige til næste år.

Lige som 2021 er de gennemgående figurer klovnen Allando, kendt fra mange sæsoner i det lille jyske Cirkus Krone, og bugtaleren og skuespilleren Peter Nørgaard. I år er det sidstnævnte, der sætter forestillingen i scene

Nye i Danmark er parret Lénárd & Daniella (Lenard Matos & Daniella Teibler), som vist nok kommer fra Ungarn. Klik her for at se et videoklip fra deres nummer

Line Carol er datter af klovnen Totto Chabri. Hun havde sin debut hos Benneweis i Cirkusbygningen i 1984 og var også med i 1990, der var sidste sæson med cirkus i den skønne gamle bygning. Hun har også optrådt i Cirkus Arena og hos Benneweis i teltet. Sidst vi så hende i Danmark var i 2020, hvor hun og hendes mand Stefan var med i Baldonis juleforestilling. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Lines mand Stefan Platschkov laver flot stigebalance. Foto: Jacob Boas Leitisstein

 klovn.gif (1460 bytes)

7. marts 2022

Flere artister til Zirkus Nemo. Ud over de artister, som var omtalt her på siden den 3. marts, viser Zirkus Nemos presseside nu fotos af Leosvel og Diosmani samt Duo Vilja. Ingen af dem har tidligere optrådt i Danmark.

Leosvel og Diosmani optrådte i det svenske Cirkus Brazil Jack i 2014 med det flotteste nummer i pole, som jeg nogensinde har set! De fik en sølvklovn i Monte Carlo i 2013. Deres sluttrick, hvor den ene artist står i vandret håndstand på masten, medens den anden står på hænder på hans overkrop, er helt fantastisk.

Duo Vilja består af de svenske tvillingesøstre Jenny og Sara Haglund. De optræder med contortion, dvs. som det man i gamle dage kaldte slangemennesker.  Klik her for at se et videoklip fra deres nummer.

 klovn.gif (1460 bytes)

6. marts 2022

Cirkus Arnardo 2022. Det store norske Cirkus Arnardo har landspremiere 2.april i Arendal. I årets forestilling møder du:

SHANNON FOLCO ARNARDO med fodjonglering med tæpper. Hun er 19 år og som datter af direktørparret Are og Paola Arnardo 4. generation Arnardo.

Shannon Folco Arnardo er 19 år viser et nummer, hvor hun med hænder og fødder jonglerer med tæpper. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo, optaget ved Arnardos 2021-forestilling

DUO ROSSI er klassiske musikalske klovne. Den hvide klovn er Yann Rossyan, som i mange år optrådte sammen med sin bror Hector Rossyan i førende europæiske cirkus. Nu har han sin kone som partner.

Duo Rossi var afbilledet på forsiden af Cirkus Arnardos program for 2020. På grund af coronaen blev det slet ikke en turne i 2020, men programmet var trykt.

EMI VELKOVA er født i Sofia i Bulgarien og 2. generations cirkusartist. I årets forestilling optræder hun i tissue.

ARNE OTTO LUIGI FOLCO ARNARDO er direktørparrets søn. Han er 22 år og opkaldt efter sin oldefar cirkuskongen Arne Arnardo. Han optræder med diabolo.

22 år gamle Arne Otto Luigi Folco Arnardo med diabolos. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo, optaget ved Arnardos 2021-forestilling.

ARE & PAOLAS ILLUSIONER. Direktørparret er i år i manegen med et helt nyudviklet magi- og illusionsnummer. Ares bedstefar, Cirkuskongen Arne Arnardo, er Norges mest berømte tryllekunstner gennem tiderne og den, som i 1949 grundlagde Cirkus Arnardo.

Are Arnardo og hans partner og livsledsager Paola med et magi- og illusionsnummer. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo, optaget ved Arnardos 2021-forestilling.

TÜNDE SZABÓ er uddannet på cirkusskolen i Budapest og optræder i strapater (aeriel straps).

Tünde Szabo i strapater. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo, optaget ved Arnardos 2021-forestilling.

KEVIN PROBST fremfører sine 8 dresserede æsler

Kevin Probst og hans 8 æsler. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo, optaget ved Arnardos 2021-forestilling.

STEVEN CARROLI er 6. generations cirkusartist fra en af de største italienske cirkusfamilier.

Han fulgte i forældrenes fodspor og blev i 2002 uddannet som cirkusartist på cirkusskolen i Accademia d'arte circense i Verona. I årets Arnardo-forestilling møder du ham som jonglør på ethjulet cykel.  

klovn.gif (1460 bytes)

4. marts 2022

Cirkus Arli 2022. Cirkus Arli har som det første af de danske cirkus premiere søndag den 27. marts med forpremiere dagen før. Stedet er traditionen tro Møllebakken i Fløng.

Årets forestilling har titlen For fuld musik. Martin Arli fortæller, at de i år har 3 hold artister med:

Francesco Fratellini og Sarah Floores. Francesco laver 2 nye repriser samt en klovn entre sammen med Alexander Arli. Sarah laver et nyt hula hop nummer. Desuden laver Alexander, Francesco og Sarah formationsjonglering. Et nummer de havde stor succes med 2018.

The Arlinis – Alexander, Francesco og Sarah. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Olga og Mihail Gradijan. Parret kommer fra Moldova og laver adagio-akrobatik og et luftnummer i strapater. De optrådte i Cirkus Arli i 2014.

Olga og Mihail laver blandt andet et flot nummer i strapater

Jelena Vasiljeva og Andrejs Polupans. De optræder med tissue, illusion samt et helt nyt håndstandsnummer. Det alsidige par har flere gange tidligere optrådt hos Arli med forskellige entreer.

I 2019 kravlede Jelena på mystisk vis gennem maven på Andrejs.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2022

Zirkus Nemo 2022. ”Vi har glædet os til at afsløre at Sørens gamle ven skuespiller, komiker og entertainer Tommy Kenter er med i dette års spritnye Zirkus Nemo forestilling Ud I Universet” skriver Zirkus Nemo på deres facebookside. Samarbejder var også nævnt i den flyer for forestillingen, som blev uddelt i forbindelse med gallaforestillingen i Royal Arena i november.

Navnene på de øvrige medvirkende er ikke oplyst. Men under pressefotos på Nemos hjemmeside finder du fotos af trampolinkomikeren Professor Wacko, tempojongløren Mario Berousek og ekvilibristerne Duo Solys. Så et godt bud er at de er blandt de optrædende sammen med bl.a. Smadremanden, Marianne, Bager Jørgen og Kim Tim.

Tempojongløren Mario Berousek jonglerer så hurtigt, at man ikke kan skelne keglerne fra hinanden. Han var i Cirkus Benneweis i 2007, hos Arena i 2016 og hos Nemo i 2018. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

 klovn.gif (1460 bytes)

3. marts 2022

Gæsterne til foredraget på Cirkusmuseet 2.marts ”Historier fra Cirkusbygningen” blev budt velkommen af 2 kameler. Det var foredragsholderen Johnny Møllers søn Henrik, som driver Dronningmølle Kameludlejning, der sammen med kamelerne lagte vejen forbi for at skabe lidt ekstra stemning.

Tilhørerne til foredraget oplevede en veloplagt Johnny Møller, der fortalte anekdoter fra sine mere end 20 år i Cirkusbygningen. De hørte bl.a. sjove historier om lommetyven Borra, tårnlineakrobaten Manfred Doval, ekvilibristerne Young Brothers og tryllekunstneren Johnny Hart. Samt historien om paraplyen, der gik på vandring mellem Manfred Doval og den hvide klovn Bruno fra Chicky & Co. Johnny viste også videoklip fra nogle af forestillingerne i bygningen.

Foredraget var arrangeret af Danske Cirkusvenner i samarbejde med Cirkusmuseet. De holder flere gange om året den slags foredrag. Næste gang 28. marts, hvor sangeren, musikeren og skuespilleren Allan Mortensen som fortæller om Barly – manden bag Cirkusmuseets enorme samling. Allan Mortensen havde et tæt forhold til Barly, som han betragtede som sin onkel.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. marts 2022

Det finske Cirkus Tähti starter sæsonen 14.april i Jalasjärvi. De lover en flot og sjov forestilling med artister i verdensklasse.

De medvirkende er:

Samir Abdelmeguid, sprechstallmeister og cirkusejer

-Anelya Roslyakova / katte, fritter og hula hop

-Duo Phoenix / rulleskøjter

-Aaro Kontio / diabolo og ildsluger

-Professor Bluffo / klovn

-Enzo Cardinali / jonglør

Yris Cardinali / ringtrapez

I 2014 oplevede danskerne den russiske babuskha Anelya Roslyakova, der under artistnavnet Anelya Rossl optrådte med sine dresserede fritter i Cirkus Benneweis. I år kan finnerne opleve hende i Cirkus Tähti. ”Tähti” er vist nok det finske ord for tempo.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. marts 2022

Det norske Cirkus Agora havde håbet på at have premieren 18. marts. Men direktør Jan Ketil fortæller norske aviser, at en stor del af hans tekniske personale kommer fra Ukraine. Sådan har det været siden 2007, bortset fra sæsoner hvor Agora holdt pause. Da situationen i Ukraine forværredes, ville Smørdal selv køre bus til grænsen til Polen for at hente de ansatte. Men så kom nyheden om at mænd mellem 18 og 60 år ikke må forlade Ukraine. Det umuliggør at det tekniske personale – vist nok 15 personer - kan komme til Norge. Det samme gælder en ukrainsk artistfamilie. Cirkus Agoras premiere er derfor udskudt på ubestemt tid.

Cirkus Agora have planlagt at have premiere i Bergen den 18. marts. Men det forhindrer krigen i Ukraine

Også andre cirkus kan blive berørt at krigen i Ukraine. Som nævnt 24. februar kommer Cirkus Mascots klovn Gulio og hans familie fra Ukraine. Og blandt andet svenske Cirkus Olympia har normalt nogle medarbejdere fra Ukraine.

 klovn.gif (1460 bytes)

27. februar 2022

Livet set med (h)vid vinkel. Foredrag af Kurt Flemming. Ulstrupbro sognehus, 24. feb. kl. 19. Jørgen Lorenzen skriver:

I første afdeling fortalte Kurt Flemming om sit liv – og sit liv som Pjerrot. Kurt havde en tryg barndom, men skolegangen var ikke god, fordi læreren mobbede ham. Senere blev han udlært som automekaniker, skønt han hellere ville være møbelsnedker. Han har vundet sølvmedalje i DM i kuglestød, ligesom han har været på atletiklandsholdet – omend på afbud fra de allerbedste.

Men det var trylleriet, der fangede ham og allerede som barn drømte han om at blive artist. Han lærte trylletricks og gav forestillinger, hvor det var muligt. På et tidspunkt kom han i forbindelse med de festlige og dygtige mennesker i og omkring cirkus Krone. Og så var vejen banet for en professionel karriere.

Kurt Flemming blev pjerrot i Karolinelund/Tivoliland i Ålborg. Her var han i 5 år, inden han blev headhuntet til Bakken og blev løst fra sin kontrakt i Ålborg. Og så var han pludselig en kendt person. Og blev en dygtig og afholdt Pjerrot – i 23 år.

Kurt fortalte levende og engageret – med lune og med en del anekdoter.

Anden afdeling var anderledes. Han fortalte her om sin assistent Susanne. Hun var en del yngre end Kurt, men på vej hjem fra et engagement friede hun i bilen. Og så blev de gift, vist dagen efter. Og efter 9 måneder fik de en datter. Susanne var ansigtsmaler og kunne arbejde sammen med sin mand i Karolinelund. Men på et tidspunkt blev hun alvorligt syg. Kurt fortalte om sygdomsforløbet. Levende, men uden at blive dramatisk eller sentimental. Han fortalte om hendes sidste, svære tid og om hendes tapperhed. Og han var hos hende, da hun lukkede sine øjne for sidste gang. Kurt Flemming fortalte videre, hvordan han fik sit livsmod tilbage igen efter den lammende sorg. Livet fik atter betydning og mening for ham, og med sit foredrag og sin levende, varme fortælling var han jo et bevis på det.

Blandt tilhørerne den aften var der mange ældre. En del af dem havde også mistet deres livsledsager. Kurts livsbekræftende fortælling gik lige i hjertet på dem - og på alle.

Det fængslende og interessante foredrag kan varmt anbefales til alle folkelige forsamlinger. Kurt Flemming kan kontaktes for booking på foredrag@kurtflemming.dk

 klovn.gif (1460 bytes)

26. februar 2022

Et dødsfald: Fred Roby. Den schweiziske bugtaler Fred Roby, der regnedes for en af verdens allerbedste, er død. Han blev 91 år. ”Det gør mig ondt! Han var en dygtig artist og en fin, fin fyr” skriver Diana Benneweis. Fred Roby fik sin debut i Cirkus Knie i 1960 og optrådte senere i førende cirkus og varieteer over hele verden. Han mestrede bl.a. at bugtale og synge serenade med sin dukke, medens han røg på en cigaret og drak vand ved hjælp af et sugerør. Danskerne oplevede ham hos Benneweis i Cirkusbygningen i 1972 og i teltet i 1974.

Fred Roby

klovn.gif (1460 bytes)

25. februar 2020

Historier fra Cirkusbygningen. Onsdag den 2. marts kl. 19 kommer Johnny Møller på besøg på Cirkusmuseet, hvor han fortælle anekdoter mv. om sine år i Cirkusbygningen. Johnny Møller startede i bygningen hos Schumann i 1968 og 1969, hvor han var piccolo og rekvisitør. Han fortsatte i Benneweis-årene, hvor han i nogle år var chefrekvisitør og senere sideløbende med militærtjeneste og job hos Falck bistod familien Benneweis med en lang række praktiske opgaver. I forbindelse med sit arbejde mødte Johnny en lang række artister og vil fortælle om nogle af disse. Foredraget foregår på 2. sal i Cirkusmuseet i Hvidovre. Der er mikrofon og højtaler. Der er åbent på museet fra kl. 18:30. Gratis adgang for medlemmer af Danske Cirkusvenner. For andre er entreen 50 kr.

Cirkusbygningen i 1970, der var første år med Benneweis. I anden afdeling af forestillingen var der vand i manegen, hvilket altid giver rekvisitørerne lidt ekstra problemer. Det og meget andet kan Johnny Møller fortælle om.

 klovn.gif (1460 bytes)

25. februar 2022

Søløvedomptøren Addie Jepsen fylder 80 år. Tirsdag den 1. marts fylder den tidligere søløvedomptør Addie Jepsen, Høng, 80 år. Addie er født i en cirkusfamilie: Hendes mormor var gift med direktør Joseph Bruun fra Cirkus Royal og havde inden hun mødte Joseph fået datteren Rosa, som blev Addies mor. Addie optrådte blandt andet som linedanser i Cirkus Royal. Hun havde dog mere lyst til at arbejde med dyr, og i 1963 kom hun til det nystartede Cirkus Vivi. I de følgende år stiftede Addie Jepsen bekendtskab med søløver, idet Vivi Schmidt var en kendt og dygtig søløvetræner. Cirkus Vivi lukkede med udgangen af sæson 1968, og Vivi Schmidt tog i 1969 engagement andetsteds med sine søløver og tilbød Addie at tage med som assistent. Senere fremviste Addie selv Vivis søløver i række europæiske lande. I 1981 præsenterede hun nummeret hos Benneweis i Cirkusbygningen og i 1987 i Cirkus Arena.

På et tidspunkt købte Addie Jepsen sine egne søløver, som hun senere solgte til den store schweiziske forlystelses- og dyrepark Conny-Land. Samtidig fik Addie job i Conny-Land, hvor hun optrådte med de søløver, som tidligere havde været hendes egne.

Addie Jepsen

I 2003 overtalte Benny Berdino Addie til at vende tilbage til Danmark for at fremvise søløver i Bonbonland, som fra 2003 til 2008 lejede søløvenumre af Benny Berdino. Efter at Benny Berdino udbyggede sit vinterkvarter Cirkusland i Slagelse med et kæmpe søløvebassin har Addie boet i Danmark, hvor man indtil hun gik på pension kunne opleve hende og Berdino-familiens søløver, når der var åbent i Cirkusland. Som pensionist hjalp hun Berdino-familien med råd og dåd omkring søløverne, indtil lovgivning forbød fremvisning af søløver i danske cirkus og Arenas søløver blev solgt til udlandet. Efter at være gået på pension begyndte Addie Jepsen at male, både cirkusdyr og mennesker sammen med dyr. Hendes malerier har blandt andet været udstillet i Cirkusland.

Et af Addie Jepsens malerier. Det forestiller Charmaine Berdinos spanske hest Meloso. Privateje.

klovn.gif (1460 bytes)

24. februar 2022                   

Gulio og hans familie. Vinterferien igennem har klovnen Gulio (Ulmas Gulyamov) og hans familie: ægtefællen Tetyana, sønnen Husik og datteren Juliya begejstret publikum ved Cirkus Mascots forestillinger i HerningCentret. Ganske som Gulio og Tetyana har gjort siden de fik deres danske debut i Cirkus Mascot i 2003. Familien kommer fra Ukraine, og i mandags returnerede de til deres hjemland, kun 3 dage før Vladimir Putin beordrede russiske tropper til at gå ind i Ukraine. Gulio og familien er også engageret til den kommende sæson i Cirkus Mascot med premiere i begyndelsen af april. ”Vi tænker meget på vores dejlige familie fra Ukraine og håber inderligt på, at der ikke sker dem noget og at de snart kan vende tilbage til Danmark,” siger Marianne Deleuran og fortsætter: ”Selvfølgelig har vi plads til dem i vores vinterkvarter, også selv om de kommer før sæsonstart”.

Cirkus Mascots elskede klovn Gulio og hans familie kommer fra Ukraine

klovn.gif (1460 bytes)

23. februar 2022

KIM KENNETH - EN AFTEN MED MAGI, SPÆNDING OG ILLUSIONER. HEMMELIGHEDER AFSLØRES... MÅSKE :)

Kim Kenneth har snydt flere end 6.800.000 mennesker LIVE!

Han underholder både med close up magic og de store illusioner. Han optræder med scenevant elegance, charme og humor… og krydrer det med historier fra 30 år på internationale scener.

Kim Kenneth er international anerkendt som illusionist & tryllekunstner. Han har optrådt for bl.a. den franske præsident, den italienske præsident og for Emiren af Abu Dhabi. Han har underholdt på varietéer og krydstogtskibe, i kasinoer og ved is-shows… og nu er han i Danmark - mere præcist på scenen i Kino Den Blå Engel i Kalundborg.

Kim Kenneth stod første gang på scenen med en hel act, som blot 6-årig, til optagelsesprøve i trylleklubben "Magisk Cirkel Danmark" - og bestod. Siden da tryllede han sig frem på større og større scener. Gennem mange år har han primært optrådt i udlandet - inden han nu er tilbage på de danske skrå brædder.

Lørdag den 26. marts kl. 19:30 kan du opleve Kim og hans assistenter i teatret Kino den Blå Engel i Kalundborg. Der er også forestilling kl. 16, men der er for længst udsolgt.

Se i Cirkuskalenderen under ”andet i Danmark marts 2022” for at bestille billetter til en aften med magi, spænding og illusioner - og få måske endda et par hemmeligheder afsløret...

klovn.gif (1460 bytes)

23. februar 2022

Kom til fastelavn på Cirkusmuseet. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

Find dit sjove, vilde eller farvestrålende kostume frem og tag mor og far i hånden søndag d. 27/2, hvor Cirkusmuseet holder fastelavnsfest. Dagen vil byde på tøndeslagning, ansigtsmaling, cirkusforestilling med Cirkus Arcus og meget mere.

Kl. 11 og kl. 14 kan I opleve Cirkus Arcus i Fægtesalen med en helt særlig fastelavnsforestilling, hvor du kan opleve børnenes fantastiske evner, hvad end det er i trapezen eller i mere jordnær akrobatik. Pladserne gives efter først til mølle-princippet.

På museet kan du blive sminket, lave din egen fastelavnsmaske eller pynte dit eget cirkus-fastelavnsris. Alt dette foregår på museets 2. sal.

Kl. 13. er der tøndeslagning på Alarmpladsen med slik til alle deltagende børn. Der er tønder til forskellige aldersgrupper, så alle får en chance eller to for at få den eftertragtede titel som kattedronning eller -konge.

Arrangementet er lavet i samarbejde mellem Cirkusmuseet og Cirkus Arcus samt støttet af Grundejerforeningen i Avedørelejren.

Der er gratis adgang på museet denne søndag og vi glæder os til at se en masse farverige og festligt udklædte mennesker!

***

Også på Cirkusmuseet i Rold fejrer de fastelavn. De skriver:

Fastelavnsfestlighederne begynder i Rold Kirke kl. 13.15 med en fastelavnsgudstjeneste for hele familien, hvor man gerne må være udklædt.

Efter gudstjenesten går vi videre til Ridehuset ved Cirkusmuseet, der ligger tæt ved kirken. Her fejres fastelavn, og store som små har mulighed for at slå katten af tønden i kampen om at blive kattekonge og dronning. Der er to tønder – en for de mindste samt en for de lidt større børn på syv år og opefter.

Man er naturligvis stadig velkommen til fastelavnsfesten på Cirkusmuseet, selvom man ikke deltager i gudstjenesten i Rold Kirke, og det er gratis at være med.

Der kan købes varm kakao, fastelavnsboller og sodavand i salgsboden.

Programmet ser således ud:
Kl. 13.15-13.45: Fastelavnsgudstjeneste i Rold Kirke
Kl. 14.00: Tøndeslagning i Ridehuset ved Cirkusmuseet i Rold

Festlighederne er arrangeret i samarbejde med Cirkushusets Støtteforening, Rold Kirke og Rold Bylaug.

klovn.gif (1460 bytes)

23. februar 2022

NORMBRYDENDE KVINDER. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

I cirkus kan den stærke mand sagtens være en kvinde, og igennem historien har der været mange kvinder, der i cirkus har brudt med det omgivendes samfunds konventioner. Det kan du opleve i vores nye særudstilling, der åbner d. 8. marts kl. 10.

klovn.gif (1460 bytes)

22. februar 2022

Flot donation til Cirkus Flik-Flak. Salling-fondene har givet Cirkus Flik-Flak 220.000 kroner til nyt cirkusgrej. Odenses børnecirkus lader børn være cirkusartister. Ifølge Bilka Odense, der har indstillet foreningen, har deres frivillighed og glæde en positiv effekt på de fynske børn.

I 35 år har Cirkus Flik-Flak givet fynske børn og unge chancen for at prøve kræfter med livet som cirkusartist. Nu er der blevet børnecirkussets tur til at få sig en glædelig overraskelse.

Mandag modtog Foreningen Cirkus Flik-Flak en donation på hele 220.000 kroner til nyt cirkusudstyr.

- Det bliver fedt, siger Per Bloch Lethan, der er afdelingsleder i Operations hos Bilka Odense, til TV 2 Fyn. Der er ikke ret mange mennesker, der ved, at vi kommer. Det bliver fantastisk at overraske en masse unger og gøre dem rigtig glade.

Det lokale cirkus holdt nemlig et medlemsarrangement, hvor han og andre fra Bilka Odense dukkede op for at overrække donationen.

Her var det kun direktøren og bestyrelsen, som på forhånd er bekendt med overraskelsen.

- Vi glæder os utrolig meget til at købe nyt udstyr og rekvisitter, som vi kan have med rundt på turné, forestillinger og workshops, så endnu flere børn og unge kan prøve kræfter med cirkus, siger Tommy Hardam, cirkusdirektør og grundlægger af Cirkus Flik Flak i en pressemeddelse.

Donationen går til ekstra udstyr, rekvisitter til både træning og cirkusworkshop. Derudover går pengene også til LED-lys, som Cirkus Flik-Flak har ønsket sig.

Donationen kommer fra Salling Fondene, der via Bilka har doneret i alt to millioner kroner til lokale projekter landet over. Projekterne har alle fokus på børn og unges sundhed og trivsel.

Det er Købmand Ferdinand Sallings Mindefond, der i år donerer til de ni lokale projekter, som Bilka har bistået fonden med at finde frem til. Dette er sket via indsamling af ansøgninger gennem de lokale Bilka varehuse rundt omkring i landet, som Bilka herefter har indstillet til fondens bestyrelse. Heriblandt Bilka Odense, hvor Cirkus Flik-Flak altså er de heldige modtagere.

Hos Cirkus Flik-Flak er børnene cirkusartister. De underholder blandt andet rundt på markeder og laver forestillinger for både børn og voksne. Til sommer drager cirkusset sågar på stor sommerturné.

Hos Cirkus Flik-Flak er der hele 130 unge frivillige cirkusartister tilknyttet lokalerne på Herluf Trolle Vej i Odense. Her er alle velkomne uanset niveau og evner, lyder det i pressemeddelsen.

Efter hvert show får tilskuerne selv mulighed for at prøve cirkusdiscipliner som akrobatik, linedans eller jonglering.

Klik her for at se klip fra TV2 Fyn om prisuddelingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. februar 2022

Enoch’s Cirkus Show. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Rosengårdcentret i Odense 16. februar kl. 14 og skriver:

Rosengårdcentret fortjener stor ros. I gamle dage var det et krav, at cirkusforestillinger i centret skulle afvikles hurtigt, så publikum efter højst en halv time kunne vende tilbage til handel i forretningerne. Sådan er det ikke nu. En forestilling varer 45 min. Altså ingen uro og rastløshed hos publikum, men ro, koncentration og stort, samlende bifald. Flere hundrede publikummer følte sig i ægte cirkus! Og de glemte helt for en stund, at de var i et indkøbscenter. Positivt, at de store, folketætte centre ikke kun satser på varer og salg – men også på kulturelle oplevelser. Og det er i år 35 år siden, Haddy Enoch startede cirkustraditionen i Rosengårdcentret - under navnet cirkus Kenny. Før Haddy Enoch var Ken Anker Petersen direktør, og her stammer navnet fra. Og nu er tiden kommet til Enoch’s Cirkus Show med Jimmy Enoch som direktør

Jimmy Enoch tog imod ved bagtæppet. Altid åben, glad, positiv og med et stort overskud af energi. Og man forstår ham – og under ham det godt. Han har fundet sin gode plads i cirkusverdenen. Og han kan! Og han vil!

Klovnen Berty Balder varmede publikum op med en kunstig hund og den klappeentre, hvor publikum dyster med hinanden om at klappe mest og højest. Og så kom direktør Jimmy Enoch hjulende ind på sin monocykel, bød velkommen og gav nogle rundture på cyklen. Men en cykel kan jo også bruges til noget andet, som synes at stride mod cyklens natur. Den kan bruges til at hoppe op og ned ad trapper. Jimmy kalder det selv for parcour. Og i cykelnummeret var der en debut. Jimmys datter Emily fik sin manegedebut – og følger i sin fars, farfars og oldefars fodspor. Slægt skal følge slægters gang!

Jimmy Enoch hopper op og ned af trapper. Et trick, som Leif Conradi i sin tid var berømt for. Alle fotos: Lise Kokholm

Jimmy med sin og Melanie Kaselowskys 8 år gamle datter Emily

Derefter viste Katja Enochs skønne datter Nathalie Fröchte Enoch et fornemt, æstetisk og stilrent nummer som antipodist. Eller måske bedre på dansk: fodjonglør. Duge og bolde hvirvlede fra fod til fod, fra hånd til hånd og fra fod til hånd – og tilbage igen. Min ledsager var – som jeg – imponeret over hendes sikkerhed, overskud, professionalisme og udstråling. Men han gjorde opmærksom på, at der manglede overensstemmelse mellem nummeret og den valgte musik, som var kontant og taktfast og mindede om diskoteket. Han havde foretrukket en mere stille og lyrisk melodi til det fornemme artisteri.

Nathalie med antipode. Talentet som fodjonglør har hun ikke fra fremmede: hendes far er Henry Fröchte, som bruger artistnavnet Winnitou, er en fremragede fodjonglør, som i flere sæsoner optrådte i Cirkus Dannebrog.

Berty kom ind med en pose, som gav et smæld fra sig, når en imaginær tennisbold blev kastet ned i den. Et godt nummer, hvor publikum kan inddrages på en let og harmløs måde.

Dernæst kom Tarzan og Jane, som svang sig – ikke i lianer, men en rekvisit, som er en mellemting mellem det, der i artistsproget hedder Schwungseil og det, der hedder vertikalsejl. Et stoflignende reb, som hænger ned fra loftet i en stor slynge. Artisterne omtalte det som hammock, altså hængekøje. Den kvindelige artist var Josefine Kaselowsky. Hendes partner var den østrigske cirkusdirektør Alexander Schneller fra cirkus Picard – en dygtig og alsidig artist. De svajede, gyngede og lavede akrobatiske øvelser på og med hinanden.

Josefine og Alexander. Josefine er lige som Melanie datter af Bernhard Kaselowsky

Og så fulgte et dyrenummer. Fatime Howart lavede opvisning med 4 katte. Det lignede almindelige huskatte. Den, der skriver dette, har hele sit liv haft katte som husdyr. De er fortrolige og kælne, men ingen kan få dem til at gøre andet end det, de selv vil. Så hvordan det kan lade sig gøre at få dem til at springe, klatre og hoppe på kommando er en gåde.  En del af forklaringen er, at de får godbidder, når de gør det, de bliver bedt om. Men alligevel: hvordan får man en kat til at klatre på undersiden af en stang, som den holder fast i med poterne. Imponerende!

Fatime Howart med en af sine katte. I baggrunden ses hendes ægtefælle Paczo (Peytchev Plamen Metodiev), også kendt som trampolinakrobaten Mr. Jumping. Hans komiske trampolinentre var dog ikke med i forestillingen

Berty Balder viste herefter det gamle trick med flasker i en cylinder, hvor flaskerne kommer og forsvinder, inden Eddy Carello jonglerede med små boomeranger. Nummeret udviklede sig, da Alexander Schneller og Eddy Carello jonglerede i formation, dvs. fra den ene til den anden. Overraskende og spændende var, at de havde en kasse med alverdens køkkenrekvisitter, som de på tur satte ind i jonglagen fra mand til mand.

Berty Balder og cylinderne med flasker. Flaskerne kan flytte sig fra den ene cylinder til den anden, og pludselig er der flasker i begge cylindre. Endda massevis af flasker!

Alexander og Eddy jonglerer

En flot forestilling, som sagtens kunne være en flot afdeling i et ambulerende cirkus.

Fra finalen i Enoch’s Cirkus Show

klovn.gif (1460 bytes)

21. februar 2022

Cirkushusets Museumsforening, der er støtteforening for Cirkusmuseet i Rold, har lige udsendt årgang 36 af deres årsskrift Cirkusbygningen. Cirkusbygningen er Miehe-familiens gamle ridehus i Rold. Bladet er på 12 sider i A5-format og fortæller bl.a. om TV-optagelser på museet, arrangementer i 2021, om cirkusplakater og om danske cirkus i den kommende sæson. Du kan også læse om museets cirkussommerskole i uge 32. Du kan også læse lidt om den kommende særudstilling om Cirkus Miehe i anledning af, at der i år er 110 år siden Heinrich Miehe fik Ridehuset bygget. Der er også en venlig omtale af www.cirkus-dk.dk, hvilket vi takker for.

På billedet tv. ser du Cirkusmuseet i Rold og midt for Miehe-familiens gamle ridehus. Stakittet er det berømte Moreno-stakit, som takket være Anders Enevigs indsats endte i Rold. Enevig var også en af initiativtagerne til at ridehuset blev reddet. Det stod oprindelig ved siden af kroen. Det blev opmålt og nedtaget i 1977. I 1983 blev det genopført med den nuværende placering. Foto: Jacob Boas Leitisstein.

Det koster kun 75 kr. om året at være medlem af Cirkushusets Museumsforening. Medlemmerne har gratis adgang til Cirkusmuseet i Rold og en række af Nordjyske Museers andre afdelinger. Har du lyst til at blive medlem, så send en mail til cirkushuset.rold@hotmail.com eller skriv til formanden Jørgen Skov Andersen, Poppelvej 10, Rold, 9510 Arden.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. februar 2022

Enoch’s Cirkus Show har ugen igennem særdeles velfortjent trukket stort publikum i Rosengårdcentret i Odense. Omtale og fotos i næste uge, men klik her for at se Jimmys trailer for showet, som var hans 10 års jubilæumsshow. År tilbage var det Jimmys farfar Haddy Enoch, der under navnet Cirkus Kenny viste vinter- og efterårsforestillinger i Rosengårdscentret.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. februar 2022

Cirkus Baldoni i Ishøj Bycenter. I de fleste kommuner ligger vinterferien i uge 7. Men blandt andet i nogle af kommunerne på Vestegnen i København ligger vinterferien først i uge 8. Det gælder blandt andet i Ishøj, hvor det bortset coronapausen i 2021 er en tradition for Ishøj Bycenter at inviteret kunderne til ca. 30 minutter lange forestillinger med Cirkus Baldoni. I år har man udvidet spilleperioden, så der også er forestillinger torsdag til lørdag i uge 7

Årets forestilling indledes med lidt gags med klovnen og multiartisten Eddie Janecek, inden cirkusdirektøren René Baldoni byder velkommen.

Første nummer i forestillingen var en fin jonglørentre med Eddies søn Rudi, der jonglerede med op til 6 bolde.

Dernæst kom René Baldoni i manegen med sin løve Leonardo

Efter en klovnereprise med Eddie kom hans kone Maria i manegen med et udmærket hula hop nummer.

Næste nummer var Alexis Levillon, som i 2018 vandt førsteprisen ved IDA International Diabolo Championship i Shaoxing, Kina. Han kalder sig selv vertical diabolist

Diabolomesteren blev afløst af Eddie Janecek med endnu en klovnereprice

Forestillingens sidste og bedste nummer var den 15-årige Kaya Janecek med en flot rolr rola entre. I 2018, hvor han også var hos Baldoni, var han blandt de tre nominerede til talentprisen fra Den Danske Cirkuspris, men prisen gik til anden side. Siden er han blevet klart bedre. Mon det kan blive til en pris i år?

Fra finalen i Baldonis vinterforestilling         

 klovn.gif (1460 bytes)

18. februar 2022

I år var det 25. gang Cirkus Mascot viste vintercirkus i Herning Centrer. Daniel Deleuran har sendt mig nedenstående fotos.

Som du kan se var det massevis af tilskuere

Et fast indslag i Mascots forestillinger er Marianne Deleuran og hendes legesyge vovser

For førte gang i Herning Centret kunne publikum opleve grisen Sille

Cirkus Mascots elskede klovn Gulio og sprechstallmeisteren Daniel

Husik - lige hjemkommet fra Cirkusfestivalen i Budapest

 klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2022

Benny Schumann har i vinterferien optrådt i Vestsjællandscentret i Slagelse sammen med Peter Taylor og hans hunde. Kim Thanning Olsen og fru Britta så forestillingen onsdag kl.11, hvor 150 børn og voksne var mødt op. Kim skriver: Benny Schumann startede med det berømte tallerkennummer, der altid gør stor lykke. Derefter diverse tryllerier og leg med børnene. Bugtalernummeret med Hunni og den store fugl var en stor succes. Hundenummeret med Peter Taylor klædt ud som postbud gjorde lykke for børn og barnlige sjæle. Fin forestilling, der varede en halv time.

Benny Schumann med sit berømte tallerkennummer. Alle fotos: Kim Thanning Olsen

Benny Schumann med sin fugl

Pakkepostbuddet Peter Taylor og hans hunde

 klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2022

Cirkus Trapez. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Vinderup-hallerne 15. februar kl. 16 og skriver:

Der var pænt fyldt op på tilskuerpladserne – mange børn. Forestillingen igennem oplevede man det, der er så vigtigt i cirkus: artisterne skal ikke blot vise færdigheder, der imponerer, men de skal med deres udstråling have evne til at nå ud over pisten, så publikum bliver revet med og lever med. Det gjorde publikum her – og det er den vigtigste garanti for, at de kommer i cirkus igen.

Forestillingen var præget af familien Lutzny, som de sidste par år har rejst med det østrigske cirkus Picard. Og der var noget, der på umærkelig vis kittede forestillingen godt sammen: de var iført farvestrålende, fantasifulde dragter med særprægede hatte med hanekamme og fjerprydelser – som undervejs blev skiftet ud med andre. Kostumer spiller en rolle i enhver forestilling. Her var de var en god ramme om ægte, ærlig artistik.

Flotte kostumer. Alle fotos: Anny Skjøth Schaldemose

Isabella Enoch bød velkommen, og artisterne blev tryllet frem fra kasser, inden Lasse Hasager varmede publikum op med klappeentreen. Den blev fulgt op af Trapez`s geder – 3 stk. – inden Chantal Lutzny steg til vejrs i et stofnummer. Klik her for at se kort videoklip med gederne.

Chantal Lutzny i tissue

Lasse fulgte op med sit diabolonummer, inden Chantals far Rene Lutzny indtog manegen med det komiske nummer, hvor et gummireb er for kort til at nå fra den ene side af publikum til den anden – og smækker tilbage på Rene. Derefter var det Lasses tur igen, denne gang med diabolo-jonglering. Og så fyldte hele familien Lutzny manegen med danseoptrin i flotte kostumer, inden de to søstre Chantal og Samantha dansede med hula-hop ringe – synkront. Det er vist ikke set før.

Moderen Sabrina kom ind med 4 hunde. Et godt nummer, hvor der ikke var mange rekvisitter, men leg med hundene, som hoppede og sprang op ad og rundt omkring deres ”mor” og glad adlød hendes opfordringer til at trille, rulle og danse.

Sabrina Lutzny og hende legesyge hunde

Efter pausen var Samantha slangemenneske på piedestal, inden Rene slugte ild, så flammerne stod ud af munden og op ad armene på ham. Og så var der atter et dansk indslag. Lasse Hasager jonglerede med kegler og knive, inden Rene og Sabrina udførte par terre-akrobatik. Blandt fagfolk hedder det vist et adagio-nummer eller hebe-akrobatik. 

Næstsidste nummer var Chantal oppe i en aerial ring. Et flot nummer, som gjorde stort indtryk på publikum, og det samme kan siges om det stolenummer, der afsluttede forestillingen, da Joel Chantal balancerede højt i luften på stole, som blev tablet op oven på hinanden.

Højt til vejrs. Joel Lutzny

Kort sagt: en god forestilling. Fin artistik, fornøjelige dyrenumre, flotte kostumer og god publikumskontakt. En forestilling, der arbejdede sig hen mod et højdepunkt (stolene), og som sluttede, mens publikum tænkte: bare der kom mere! Det er jo at foretrække frem for, at publikum sidder og tænker: hvornår er det mon forbi?

klovn.gif (1460 bytes)

16. februar 2022

Cirkusmuseet i Hvidovre holdt Magisk Uge i uge 7. Mandag optrådte Mikkel Falbe (Trykke-Mikkel), der begejstrede publikum i den fyldte Fægtesal.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. februar 2022

Cirkus Olympia 2022. Det svenske cirkus fejrer deres 36. sæson med en spændende og sjov 1 time. 45 min. lang international cirkusforestilling for hele familien. De lover dygtige akrobater, sjove klovne og smukke heste og hunde og et fantastisk cirkusorkester. På grund af coronaen har Cirkus Olympia hverken turneret i 2020 eller 2021, og familien Bengtsson glæder sig til igen at møde deres publikum. Sæsonen begynder vist nok i begyndelsen af april.

Årets program ser således ud:

Cirkus Olympias orkester under ledelseg af Valentin Smirnov

David Hammarberg - håndstandsakrobatik. Kendt fra den svenske udgave af ”Got Talent”

Klovnen Rico

Matteo - tempojonglør

Paczo - komisk trampolin

Henrika Bengtsson & Natascha Jarz med Cirkus Olympias charmerende hunde

Lusesita - luftakrobat i kæder

Fatime & hendes tamme katte

Paczo - Komisk reprise

Niklas Bengtsson - frihedsdressur med Cirkus Olympias flotte heste

David Hammarberg - Luftakrobat i bungy-trapez

Lusesita & Matteo - perchakrobatik

David Hammarberg er kendt som en dygtig og alsidig akrobat. Han har været med i flere af Cirkus Olympias tidligere forestillinger. I sæson 2016/2017 optrådte han hos Wallmans i Cirkusbygningen i København. I 2019 var han i Norge hos Cirkus Arnardo. Billedet er fra Cirkus Olympia 2015. Foto: Linda Himsel

Paczo (Peytchev Plamen Metodiev) er også kendt som trampolinakrobaten Mr. Jumping. Han var hos Cirkus Olympia i 2005 og 2009. I 2006, 2011 og 2017 var han i Danmark hos Cirkus Baldoni og i 2013 hos Cirkus Brazil Jack i Sverige. Han var også hos Baldoni i 2019, men det år som klovn og ikke som trampolinkomiker. Billedet er fra Cirkus Baldoni 2011.

Lusesita Farell og Matteo kommer fra Polen. De har blandt andet været med i den polske udgave af Got Talent. Også klovnen Rico (Radosław Rico Krajewski) kommer fra Polen.

Fatime (Fatime Horwart) er gift med Paczo og lavede oprindelig en flot akrobatisk hula hop entre, hvor Paczo bar hende. Siden gik hun over til det fysisk mindre krævende nummer, hvor hun med charme og talent præsenter sine katte. Kattenummeret viste hun hos Cirkus Baldoni i 2011 og 2017 og i Sverige hos Cirkus Brazil Jack i 2013. I vinterferien i år har danskerne kunne opleve hende i Odense i Enoch’s Cirkus Show. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press, optaget i Cirkus Baldoni 2017.

Henrika Bengtsson og hendes legesyge hunde er et fast og elsket indslag i en Olympia-forestilling. I år bliver hun bistået af sin svigerdatter Natascha Jarz. Foto: Linda Himsel.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. februar 2022

Cirkusakademien i Sverige bjuder in till årets första månadsmöte, som skall äga rum

lördagen den 26 februari 2022 kl. 13.30. Välkomna till ”Stallet” på Kaplansbacken 4 A-B,

bredvid Kungsholms kyrka på Kungsholmen i Stockholm.

Dagens program kommer att handla om:

Svenska och utländska CIRKUSBYGGNADER förr och nu. En historisk inventering

av och med CLAES SÖDERBERG och BJÖRN SEGER

Deltagaranmälan till hans.k.lindgren46@gmail.com senast den 24 februari!

Hjärtligt välkomna till möte med Cirkusakademien, öppet för alla cirkusintresserade.

 klovn.gif (1460 bytes)

13. februar 2022

Nycirkusfestival og branchedage 16 - 25/3. Dansk Artist Forbund skriver:

Oplev den eksplosive udvikling i det moderne cirkus på tæt hold, når 2. udgave af C!CAF folder sig ud den 16. - 25. marts 2022.

I løbet af to uge præsenterer festivalen internationale forestillinger i det fascinerende grænseland mellem cirkus og kunst.

Se det fulde forestillingsprogram på https://ccaf.nu/program-2021/

C!CAF festivalen nøjes ikke med at præsentere seværdig nycirkuskunst. Et gratis ekstra program under overskriften DEEP DIVE ACTIVITIES inviterer alle til at komme tættere på den kunstneriske praksis.

Programmet for DEEP DIVE er lige på trapperne og her vil være branchetilbud som workshops, lectures og møderækken Meet Your Match, der giver mulighed for producent speeddating.

Som en del af programmet huser festivalen også en nycirkus branchedag den 22. marts med oplæg fra den svenske cirkus organisation Manegen.

C!CAF festivalen finder sted i den Grå Hal

DEEP DIVE foregår på AFUK

Kitt Johnson X-act præsenterer i samarbejde med Dansehallerne og AFUK den anden udgave af C!CAF- Copenhagen Circus Arts Festival

klovn.gif (1460 bytes)

13. februar 2022

Legater til artister indenfor cirkus. Der er snart ansøgningsfrist for de to private legater for artister der har arbejdet indenfor cirkus.

Victor Petersen & Hustrus Legat

Fru Nathalie Kajés Legat

Legaterne vil blive uddelt til trængende personer, der har haft deres levebrød som markedsrejsende, været tilknyttet cirkus, omrejsende forlystelsesselskaber og lign. Også personer, der har været tilknyttet faste etablissementer, kan komme i betragtning.

Skriftlig ansøgning vedlagt kopi af indkomstopgørelse skal sendes til advokat Carsten Hove, Advokatfirmaet Skjøde Knudsen og Partnere, Rendebanen, 6000 Kolding. Den skal være fremme senest den 1. marts 2022. Legatuddelingen vil ske i midten af 2022.

klovn.gif (1460 bytes)

11. februar 2022

En rund dag: Cindy Binau Nielsen. Tirsdag den 15. februar fylder Cindy Binau Nielsen 30 år. Cirkuspublikum kender den kønne og smilende pige fra Cirkus Baldoni, hvor hun både har siddet i cirkuskassen, stået i kioskvognen og været med i nogle af kloveneentreerne. Hun har også været den gennemgående karakter Nisseline i Baldoni’s Julecirkus. Det sidste års tid har hun været meget aktiv på medier som YouTube og TikTok, hvor mange piger følger deres idol. Hun er fortsat knyttet til Cirkus Baldoni, hvor hun løser en række administrative opgaver, men hun skal ikke med rundt i landet på den kommende turne.

Cindy i glansrollen som Nisseline. Foto: Jacob Boas Leitisstein

klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2022

Cirkus Flik-Flak forestilling i uge 7. Som en fast tradition laver børn og unge fra Cirkus Flik-Flak igen i år forestilling for hele familien i vinterferien. Det foregår fredag den 18. februar kl. 10.00 i Cirkusbygningen på Herluf Trolles Vej 138 i Odense. Cirkus Flik-Flak skriver:

Programmet er sammensat af de unge artister og byder på en spændende forestilling, hvor inspirationen er hentet fra cirkusverdenen.

Her møder du en yderst veloplagt trup, der giver den fuld gas med alskens artisteri, underfundig og grinagtig klovneri, svimlende luftakrobatik, spektakulær udfordring af tyngdeloven og svært begribelig illusion.

Kom sur - gå glad! - Vi gør en kold tid varm for dig og dine nærmeste med vores cirkusforestilling der luner langt ind i sjælen. Giv dig selv, din institution, din familie, et barn eller kæreste denne vitaminindsprøjtning af livsglæde, gåpåmod og turbo humør!

Cirkuslokalerne er bare den perfekte ramme til en varm, nærværende og god oplevelse for hele familien.

"Mine damer og herrer! Cirkus Flik-Flak har nu fornøjelsen at byde Dem velkommen til en overraskende og underholdende forestilling for børn i alle aldre."

Efter forestillingen vil der som tidligere år også være mulighed for selv at prøve de forskellige cirkusdiscipliner.

Entré: Børn 30 kr. voksne 50 kr.

klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2022

Pippi på Cirkus. Cirkus Cirkör og Björn Ulvaeus præsenterer til sommer en helt ny cirkusmusical om Pippi Langstrømpe. Den vises fra 1. juli i Cirkusbygnigen på Djurgården i Stockholm. Björn Ulvaeus skriver:

Liksom miljoner andra svenskar över 2 års ålder älskar jag Pippi Långstrump. I en av Astrid Lindgrens berättelser går hon på Cirkus tillsammans med Annika och Tommy och den berättelsen har gett inspiration till en nyskriven musikal, som jag har skapat tillsammans med ett riktigt cirkussällskap - fantastiska Cirkus Cirkör - och en massa andra begåvade människor. I vår föreställning är Pippi sig lik fastän ändå annorlunda. Vi har tolkat det som finns emellan Astrids rader och gett det musikalisk dräkt. Välkomna till Cirkus i sommar, vi har krattat i manegen!

Björn Ulvaeus er eksekutiv producent og ansvarlig for forestillingens sangtekster til musik af Benny Andersson, Vasily Solovyov-Sedoi, Vladimir Shainsky, Ángel G. Villoldo, m.fl. Björn Ulvaeus og Benny Andersson, der var de mandlige partnere i ABBA, har før haft succes med musicals som Chess og Mama Mia. For cirkusregi står Cirkus Cirkörs grundlægger og kunstneriske leder Tilde Björfors. Ved sin side har hun Maria Löfgren, regissør og dramatiker, som sætter forestillingen i scene.

Se mere på www.pippicirkus.se

Cirkus Cirkörs Tilde Björfors, Björn Ulvaeus og Astrid Lindgrens barnebarn Malin Billing. Pressefoto.

klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2022

Ich Trage Einen Grossen Namen. Du kan nu på ARD Medieathek se den tyske TV udsendelse " Ich Trage Einen Grossen Namen " som Benny Schumann medvirkede i søndag den 6. februar 2022 på SWR Südwestrundfunk. Det store navn var Bennys morfar Charlie Rivel. I udsendelsen er der også klip fra nogle af Charlie Rivels og Bennys entreer. Klik her for at se det ca. 14 minutter lange indslag om Benny og hans morfar.

klovn.gif (1460 bytes)

8. februar 2022

Cirkus Arena skifter kapelmester. I mange år har Alex Bociz ledet Cirkus Arenas velspillende 4 mand store orkester. Men ikke i år. Alex er nemlig englænder, og efter Brexit kan han ikke arbejde i Danmark uden arbejdstilladelse, som det kan være svært at få. Sidste år arbejdede han i England for Gandey World Class Productions, der driver flere cirkus og andre sceneshows. Dem skal han vist nok også arbejde for i år.

klovn.gif (1460 bytes)

8. februar 2022

Mustafa Danguir-truppen skulle i år have været på turne med Cirkus Arena. Men planerne er ændret, måske på grund af problemer med at skaffe arbejdstilladelser. Truplederen Mustafa Danger er født i Tanger, og truppens medlemmer kommer fra Marokko, Rusland, Colombia og New Zealand. De krav, Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) stiller for at give arbejdstilladelse til artister, som ikke kommer fra et EU-land, er så besværlige og sagsbehandlingstiden så lang, at flere cirkus ser sig nødsaget til at fravælge artister, som ikke har EU-pas. Andre lande er mindre restriktive, og fra 17. februar til 3. april kan du opleve Danguir-truppen i det store tyske Cirkus Krones bygning i München, hvor de både optræder med tårnline, herunder med den vanskelige og farlige 7 mands pyramide, og med dobbelt dødshjul.

klovn.gif (1460 bytes)

8. februar 2022  

Cirkus på Frederikshøj. Der blev for første gang afholdt Cirkus på Frederikshøj Friluftsteater i Slagelse den 18. september 2021. Det blev en stor succes, og initiativtageren Brian ”Briano” Behrendt satser på, at det bliver en årlig begivenhed, der enten afholdes om foråret eller i sensommeren. I år bliver set lørdag de 28. maj. På facebooksiden Cirkus på Frederikshøj offentliggør Brian hver tirsdag navnet på en af de medvirkende artister. Indtil nu er 2 navne offentliggjort:

Den talende hund Charlie. Det er en rigtig levende hund, som optræder sammen med bugtaleren Preben Palsgård.

Diabolo-jongløren Mister Johnny alias Jonathan Bendtsen. Da han i september sidste år viste nummeret som led i Cirkusmuseets Rising Star-forestilling, blev det på opfindsom vis indledt med den entre med den tunge kuffert, som blandt andet klovnen Bonbon er kendt for. Kufferten indeholdt 3 diabloer, og han fik med elegance og talent først en, så to og til sidst alle tre diaboloer i luften.

   

Mister Johnny med kuffert og diaboloer. Fotos fra forestilling på Cirkusmuseet.

 klovn.gif (1460 bytes)

6. februar 2022

Det sker  i  KOBENHAVN - i AARHUS --, och möjligtvis annorstädes !!!

PJERROT entré !!!!!

Det kräver en del arbete, fantasi, poetiska känslor/fölelser/ och ATT MAN VERKLIGEN TYCKER OM/KAN LIDE mycket späda barn, att man har taalamod/taalmodighed med dem, samt att man kan och vill kommunikera med desamma.

Detta kan egentligen icke läras, förutsättningarna skall vara där - liksom alltid när man uppräder för den yngsta publiken.
-----------------

Försök till analys:

Pjerrot's hatt syr en hattmakare.
Pjerrot's vita pyjamas-liknande kostym syr vilken skräddare som helst.

Pierrots vita skor köpes i en sport-butik.

Pjerrot's ansikts-sminkning, rött och vitt kräver en del övning att lägga - man undviker smink som kan skada ens hud.

Det är klokt att konsultera en hud-läkare - specialist!!

Detta är VIKTIGT !!!

I Tivoli Friheden i Aarhus har den dygtige tryllekunstner Hasse Hjort de sidste 25 år været parkens Pjerrot. Hasse, som senere i år fylder 75, har ment at det var på tide at stoppe. Så fra i år overtages rollen af en anden international kendt dansk tryllekunstner : Kim Kenneth. Øverste foto viser Hasse som Pjerrot, nederste Kim Kenneth. Fotos: Jacob Boas Leistisstein

PROGRAMMET skall arrangeras för att visas NON STOP, korta mellanrum, med ringa, helst inga re-sets av props.

Man preparerar 3 olika program: trolleri/ en enkel musik med CONCERTINA/  ett litet sjungande inslag, ett kort inslag med jonglering - allt beroende av den uppträdandes PERSONLIGHET/.

Diverse specialister kan klara hjälp med ovan nämnda specialiteter.

THE SKY IS THE LIMIT.

NU DET VIKTIGA: det är utan tvivel ytterst ansträngande att uppträda enligt ovan.

Man förväntar sig detta !!

---------------------

Emellertid är ett slikt engemang ytterst givande, och jag kan endast lyck-önska den artist vilken kan stoppa det i sin bag !!

-----------------------

Paris, efter mycket tänkande och i hopp om att en kollega skall draga fördel därav !!!

-------------------------------------------------ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. februar 2022

Ændringer i Arenas artistprogram. Der er sket et par ændringer i Cirkus Arenas oversigt over artister i den kommende sæson. Danguir-truppen, der skulle have optrådt både med tårnline og i et nummer med menneskelige pyramider, er udgået. Nye på programmet er jongløren Robi Berousek. der også mestrer stigebalance, og Atai truppen.

Robert "Robi" Berousek er bror til jongløren Mario Berousek. Robi var også hos Arena i 2002, 2007, 2008 og 2010. I 2016 var han med Cirkus Dannebrog på det, der blev deres sidste sæson. I 2020 kunne du opleve ham i Cirkusland i Slagelse.

Robi Berouseks speciale er at jonglere med tennis ketchere. Her er han fotograferet under forestilling I 2020 i Cirkus Landino i Cirkusland.

Atai-truppen består af 4 robotdansende artister. De laver breakdance, akrobatik og contortion (slangemennesker). Det er måske samme trup, som under navnet Adem Show for et par år siden deltog i American Got Talent - se videoklip her. Det findes dog også en tjekkisk trup, som laver noget i samme stil.

klovn.gif (1460 bytes)

3. februar 2022

Cirkus i Sverige 2022. Hverken i 2020 eller i 2021 var det muligt for de svenske cirkus at tage på turne. Men mulighederne skulle blive bedre i den kommende sæson, idet den svenske statsminister Magdalena Andersson har oplyst, at de svenske corona-restriktioner ophæves fra 9. februar.Sverige har 3 cirkus: det store Cirkus Brazil Jack, det mellemstore Cirkus Olympia og det lille Cirkus Rhodin.

 

Robert Bronett har planer om at lade det store Cirkus Scott genopstå med forestillinger på Gärdet i Stockholm i foråret 2022. Cirkus Scott har ikke turneret siden 2015. Robert Bronett prøvede dog et par år lykken i Stockholm med et show, kaldet MagicXmas.

klovn.gif (1460 bytes)

2. februar 2022

Cirkusland 2022. Indtil for nylig var det planen, at Cirkusland i Cirkus Arenas vinterkvarter i Årslev ved Slagelse ville holde åbent i vinterferien fra 12. til 27. februar. Men nu er planerne ændret, og Cirkusland åbner først fra 26. maj 2022. Derefter åbent fra kl. 10 - 17 i alle weekender og i sommerferien. Ud over forlystelser og shows byder Cirkusland hver fredag i sommerferien på koncerter med kendte kunstnere på deres nye open air-rockscene.

Tre af koncerterne er offentliggjort:

1. juli: Lars Lilholt Band
9. juli: Birthe Kjær & Feel Good Band
15. juli: Mads Langer

Banner for Cirkusland 2022. Du vil dog i år hverken opleve Bubber, der skal på turne med Cirkus Arena, Kim Kenneth, der skal være Pjerrot i Tivoli Friheden i Aarhus, eller Pat Harrison, der sammen med sine hot dogs skal på turne med Cirkus Arena.

klovn.gif (1460 bytes)

1. februar 2022

Nyt fra Cirkusmuseet. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

VINTERFERIE

Oplev show med den unikke tryllekunstner Mikkel Falbe mandag d. 14/ 2 eller kom med til tryllekunstneren Tryllestøvs magiske univers fra d. 15 til og med d. 18/2. Tryllestøv hedder også Helle Lyngholm og er bl.a. kåret som Danmarks bedste tryllekunstner for børn og har desuden medvirket i flere TV-programmer. Mikkel Falbe optræder med et show, der byder på gakkede overraskelser, hvor kæberne vil falde. Alle forestillinger foregår kl. 11 og varer ca. 30 min. Køb billetter her.

Tryllekunstneren Tryllestøv alias Helle Lyngholm. Tryllestøv er kendt fra TV2 og blev Danmarksmester i Børnetrylleri 2016.

Du kan også lade hele familien prøve kræfter med alt fra jonglering til trapez til Cirkusleg, hvilket finder sted i både uge 7 og 8 fra kl. 12.30-14.30 på hverdage og kl. 10.30-12 om søndagen. Du kan også lade børnene lave deres egne cirkus-fastelavnsris på vores kreative værksted, hvor I kan få en hyggelig stund sammen. Det sker ligeledes på hverdage i uge 7 og 8.

Vi har naturligvis også åbent i udstillingen, hvor du kan lade bugtaleren Peter Nørgaard og hans hund Charlie guide dig rundt via skærmene.

CIRKUSLEG

Fra søndag d. 6/2 kan du igen udfordre hele familien i cirkusdisciplinerne til Cirkusleg. Vi har alle remedierne og en artist, der kan hjælpe, men I bestemmer selv, hvad I vil prøve og hvor længe. Cirkusleg er inkluderet i entréprisen og finder sted om søndagen fra kl. 10.30-12. Hold dog øje med vores hjemmeside inden besøget, da coronaen trods ophævede restriktioner fra d. 1/2 stadig kan spille et puds.

FASTELAVN

Sæt kryds i kalenderen d. 27/2, hvor vi fejrer fastelavn på museet og i Avedørelejren. Der vil være tøndeslagning, aktiviteter og optræden med Cirkus Arcus. Hold øje med vores hjemmeside og Facebook for mere information, som kommer så snart programmet er på plads.

klovn.gif (1460 bytes)

31. januar 2022

Copenhagen Magic Cup 2021. På grund af coronaen blev finalen i Copenhagen Magic Cup først afholdt 27. januar. Fire tryllekunstnere havde kvalificeret sig til finalen: Mortenn, Dennis Beokow, Mads Fencker og Augusto Amen. De to første måtte desværre melde afbud, så der var kun 2 finalister, af hvilke den spanske tryllekunstner Augosto Amen endte med at vinde. Han har i flere år boet og optrådt i Danmark.

Augusto Amen

klovn.gif (1460 bytes)

28. januar 2022

Vintercirkus i butikscentre. Efter at stort set alle corona-restriktionerne ophæves med virkning fra 1. februar, er det muligt at vise cirkusforestillinger i en række butikscentre i uge 7 og 8. Alle steder er der gratis adgang til ca. 30-40 minutter lange forestillinger.

HerningCentret byder i uge 7 på Cirkus Mascots vintercirkus. Daniel Deleuran er sprechstallmeister. Hans mor Marianne optræder med sine legesyge hunde og grisen Sille. Derudover oplever du klovnen Gulio og hans familie. Jubilæum – det bliver 25. gang Cirkus Mascot besøger HerningCentret,

Arkivfoto fra Cirkus Mascots forestillinger i HerningCentret i 2019

Ishøj Bycenter byder 17. til 25. februar på Baldonis vintercirkus med to daglige forestillinger på bibliotekstorvet. Programmet er familien Janacek med rola rola, klovn, hula hop samt Alexis Levillon, som er regerende verdensmester i diabolo. Klik her for at se et videoklip med ham,

Baldoniclowns i Ishøj Bycenter februar 2000

Rosengårdcentret i Odense byder i uge 7 på Enoch’s Cirkus Show. Programmet er som følger:

Jimmy Enoch konferencier

Jimmy Enoch og hans 8 år gamle datter Emily på ethjulede cykel. Hoppe/parkour på trappe.

Nathalie Fröchte Enoch, hula hop og antipode.

Eddy Carello og Alexander Schneller-Pikard, jonglører

Josefine Kaselowsky og Alexander Schneller-Pikard, luftnummer

Dyr og klovn uoplyst.

Eddy Carello ved Enoch’s Cirkus Show februar 2020. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Vestsjællandcentret i Slagelse byder fra 14. til 19. februar på Benny Schumanns Mini Cirkus. Hver dag kl. 11 & 14. Ud over Benny møder du Peter Taylor med hans hundeshow. Før hver forestilling viser Benny Schumann en film fra sin tid i Cirkus Schumann 1945-1967. Efter sidste forestilling er der cirkusworkshop for børn.

Peter Taylor viser et komisk hundenummer. Arkivfoto fra 2018

klovn.gif (1460 bytes)

27. januar 2022

Magisk uge på Cirkusmuseet. Museet holder magisk uge i uge 7 med optræden af Mikkel Falbe om mandagen og af Tryllestøv aka Helle Lyngholm tirsdag til fredag. Alle dage er det kl. 11.00.

klovn.gif (1460 bytes)

24. januar 2022

Benny Schumann i tysk TV. Den 6. februar kl. 18:15 medvirker Benny Schumann i udsendelsen "Ich trage einen grossen Namen" på SWR Südwestrundfunk, Tyskland. Man kan 30 dage derefter se udsendelsen online på ARD Mediathek. Du kan også finde udsendelsen ved at google "Ich trage einen grossen Namen", men først efter at den har været sendt.

Udsendelsesserien "Ich trage einen grossen Namen" er blevet sendt siden 1977. Det drejer sig om at 4 forskellige mennesker indenfor kultur der skal gætte hvem "gæsten” er i familie med og navnet på den specifikke kendte person. De stiller forskellige spørgsmål til gæsten og skal inden for en tidsramme gætte navnet på det store navn.

Benny Schumann og tv-værten Julia Westlake. Foto stillet til rådighed af SWR. Fotograf: Baschi Bender

klovn.gif (1460 bytes)

22. januar 2022

DET SKER I PARIS - men ÄVEN I DANMARK:

PIERROT och PJERROT - 2 sidor av EN personlighet:

Detta är ett försök att analysera icke komplett och utan reellt research, endast med bas av det jag redan vet // dansk: paratviden//.

Den franske PIERROT är en pojk-flicka vilken är svag och lätt kommer i o-likevikt / en lille töse-dreng./

Han avbildas ofta som graatande/graedende.

Den danske PJERROT är däremot stor, myndig och har mycket av den vite clownens

karaktär, kostymen minner även om den vite clownens dräkt.

Ursprunget lär vara en turkisk mjölnar-dräng, vilken fick sin mun uppskuren /man var inte humanistisk vid den epoken/.   

Vidare som komediant till COMMEDIA DELL ARTE, jag erinrar mig ERICO LUND /vilken spisade eld/ild - antagligen o-acceptabelt ekologiskt idag/....

IB GROTH RASMUSSEN och KURT FLEMMING - goda och o-pretentiösa artister i sitt slag, nu kan vi njuta av/nyde/ MORTEN EISNER med sin annorlunda PJERROT-tolkning.

Ib Groth Rasmussen var Pjerrot på Bakken fra 1984 til 1996. Uden for Bakke-sæsonen turnerede han med Cirkus Arena på Grønland. I 1997 blev han fast knyttet til Cirkus Arena og blev siden kendt over hele landet som Cirkus Arenas helt egen Pjerrot. Han døde i 2020, 77 år gammel

Kurt Flemming var Pjerrot på Bakken fra 1997 til 2020.

Morten Eisner har været Bakkens Pjerrot siden 2021

En dansk PJERROT finnes inom BALLETTEN, PANTOMIME-TEATRET, TIVOLI KBH.

AARHUS TIVOLI FRIHEDEN hade HASSE HJORT, nu utbytt med KIM KENNETH som PJERROT.

Jag spör mig, uden svar, VARFÖR denna attraktion icke exporterats till: övriga Skandinaviska länder: SKANSEN och GRÖNA LUND, Stockholm - LISEBERG GÖTEBORG, och de talrika FOLKPARKERNA skulle nog vara intresserade.

Idem i NORGE.

Jag sänder detta vidare !!!!

---------------------------- idé/reportage by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

21. januar 2022

Cirkus i vinterferien. Som corona-restriktionerne ser ud her og nu er det muligt at lave forestillinger med siddende publikum. Personer over 15 skal dog vise coronapas, og personer over 12 skal bære mundbind, når de ikke sidder ned.

Derfor et det muligt for Cirkus Trapez at byde på vintercirkus i en række jyske haller. Du kan finde turneplan og link til billetbestilling i Cirkuskalenderen. CirkusTrapez skriver:

Glæd jer til Vinterferien, for så byder Cirkus Trapez indenfor i en række jyske haller. Oplev en helt ny og magisk forestilling for hele familien. Oplev blandt andet flere imponerende luftnumre, som bliver udført af de 2 smukke unge søstre Samantha og Chantal Lutzny. Den unge talentfulde Joel er en begavet jonglør, og så udfører han et imponerende stolebalance nummer. Den søde charmerende John får alle publikum til at smile med den charme han har. Rene og Sabrina Lutzny udfører et sødt og romantisk partner akrobatiknummer, og Sabrina vil ligeledes præsentere jer for sine søde dyr. Oplev desuden tempofyldt hulahop, slangemenneske, ildslugning, dans og meget mere.

Joel Lutzny med stolebalance. Pressefoto fra Cirkus Trapez

   

Lutzny- døtrene kan optræde med ringe, både som hulahop og i aerial hoop (ring). En sådan ring hedder på engelsk en hoop. Hulahop er sådan set en fejloversættelse af det engelske hula hoop. Pressefotos fra Cirkus Trapez

Medlemmer af Lutzny-familien var også med i den vintercirkusforestilling, som Cirkus Trapez vist i februar 2020. Den gang vil alle troede, at corona bare var noget med Kina …

I 2020 optrådte Chantal og Samantha Lutzny i en trapez formet som en terning. Samanta Lutzny viste tillige et sæbeboblenummer, og den gang 14-årige Joel Lutzny viste en formidabel sikker stolebalance på op til 8 stole. Nederste stol stod på 4 løse flaske, på et tidspunkt på kun 3. Familien Lutzny ejer det tyske Cirkus Montana, men har de sidste to sæsoner rejst med Circus Picard i Østrig. Familien laver også deres eget julecirkus sammen med familien Spindler: Klever Weihnachts Circus. Familien Lutzny består af forældrene René og Sabrina, døtrene Chantal og Samanta og sønnerne Joel og John.

Lutzny-familiens børn. Pressefoto fra Cirkus Trapez

Storcenterforestillinger i vinterferien: Flere storcentre håber det bliver muligt at vise cirkusforestillinger i vinterferien. Det gælder bl.a. Herning Centret, Rosengårdcentret i Odense og Vestsjællandscentret i Slagelse. Også Cirkusland i Slagelse satser på at holde åbent i vinterferien fra 12. til 21. februar.

20. januar 2021

Vinderne ved Cirkusfestivalen i Budapest.

Golden Pierrot:

- Kevin Richter Troupe, springbræt

Truppens leder Kevin Richter kommer fra den berømte ungarske cirkusfamilie Richter. Truppen er på 10 akrobater + en punket sangerinde med lige så stor og fyldig stemme som hun selv. – Tak til Jörgen Börsch med hjælp til billedtekster samt en række fotos

- Zaripov’s Group, springbræt

Guldvinderne Zaripov-truppen kalder deres nummer ECHO OF DREAMS. Normalt er de fleste springbrætartister mænd, men denne trup består udelukkende af kvindelige artister. De kommer fra Rusland. Foto: Kim Thanning Olsen

Silver Pierrot:

- Oleksii Grigorov & Marina Glavatskikh, aerial hoop (aerial ring)

- Vardanyan Brothers, hånd til hånd

- Ekaterina Zapashnaya og Konstantin Rastegaev, aerial straps

Bronze Pierrot:

- Duo Devlikamovs, chinese pool

Strip-klubbernes pole-dans er blevet en anerkendt artistisk disciplin under begrebet "Kinesisk mast"! Duo Devlikamovs fra Rusland har medvirket i bl.a. et Las Vegas show og hos Cirque de Soleil. Foto: Jörgen Börsch

- Mihail Nyikolajevics Ermakov, 2 numre med hunde, bl.a. hunde i skole

- RCC Arruba, springbræt              

Brutalt vilde "heavy metal"-styled RCC Aruba truppens 7 akrobater fra Columbia holdt tempoet højt med salti, skruer m.m. fra 2 vippebrædt'er med en SUV som postament.. Foto: Jörgen Börsch

- Shatirov troupe, russisk barre

- Duo Stauberti, perch, var hos svenske Cirkus Olympia i 2018

Khagva Ochiir, stolebalance, vandt specialprisen the Budapest Prix

Et frygteligt styrt i selve gallaen forhindrede mongolske Lkhagva Ochir i at modtage sin velfortjente pris for sin usædvanlige stole-balance. Elegant som orkester-dirigent stablede han usædvanligt højryggede stole.....Og så ramlede det hele ! Kristof Krisztián modtog prisen på Ochir's vegne. Foto: Jörgen Börsch

Specialpriser fra juryen af ungarske cirkusdirektører:

- guld til Kevin Richter Troupe, springbræt

- sølv til Duo Stauberti, perch

- bronze til Mihail Nyikolajevics Ermakov, 2 numre med hunde, bl.a. hunde i skole

Newcomer Show:

Guld til Grandpierre Gabriel, håndstand

Grandpierre Gabriel nummer blander håndstand med contortion. Foto: Kim Thanning Olsen

Sølv til Duo Donnert, rulleskøjter

Bronze til Novákovics Noémi (vertikal sejl) og Varga’s Huan (jonglør)

En mangeårig fast gæst ved Budapest-festivalerne og mange andre cirkusfestivaler er den danske artistagent mv Jörgen Börsch, der her ses til højre for T. Yeneneh, leder af Troupe Ethiopia, og Ungarns kulturminister Petér Fekete

Jörgen Börsch har også nogle personlige kommentarer om nogle af de medvirkende artister – også nogle af dem, der ikke fik en pris:

Naturligvis er jeg (!) ikke (altid) helt enig med Den internationale professionelle jury.  "Usædvanlighed" og "præsentation" vægter jeg højt/højest!

Om du ser festivalens hjemmesides video vil jeg yderligere fremhæve Duo Kyrioz fra Cuba og USA, med underholdende balancer på kugler; Hassak truppen fra Kazahkstan med en række "på hovedet"-balancer op-og-ned ad et stige-stativ. Også Butterfly Sarychevs fra Rusland burde ses i en nordisk cirkus. Bevares, et "marionet-luftnummer" (igen fra Rusland): helt i UV-lys så vi longe-sving a la flyvende trapez. Et flot billede! Med sin Italienske charme og stil udførte Michael Zorzan et effektfuldt diabolo-nummer, hvor nogle af hans effekter ikke altid lykkedes. Men det var friskt ! Etiopierne, der jo står mig nær, var med en traditionel trio-ekvilibrisme og et traditionelt 9-akrobaters kasten-rundt-med-hinanden nummer livede op.

   

Blandt andet Duo Kyrioz og Hassak truppen imponerede Jörgen Börsch. Fotos: Jörgen Börsch

MEN, og, frem for alle: russiske trapez-artist Valeriya Sheshukova, der åbnede A-shovet. Hun viste nogle helt uhyggelige, overnaturlige, forbløffende piruetter, også frit flyvende uden for trapezen! Guld med kryds-og-slange!

Havde Jörgen Börsch været medlem af juryen ville der have været en pris til Valeriya Sheshukova. Pressefoto

klovn.gif (1460 bytes)

20. januar 2022

Budapest Cirkus Festival januar 2022. Jørgen Lorenzen var sammen med 13 andre danskere med Brianos Cirkusrejser i Budapest. Jørgen skriver

Festivalen bød på en perlerække af topnumre – sat ind i ideelle rammer. Den gamle, slidte bygning oser af cirkusatmosfære og tradition. Lys og lyd er af højeste kvalitet. Iscenesættelse og koreografi kan ikke blive bedre. Det er umuligt at gennemgå de enkelte numre. Men et par af artisterne har været i Danmark. Klovnen (eller er han komiker? Det er et definitionsspørgsmål) Misha Usov medvirkede i sidste års natcabaret i Århus festuge, og jongløren Husain Gulyamov, kaldet Husik, har medvirket i cirkus Mascot i en årrække. Hans far er klovnen Gulio og hans mor er luftartisten Tetyana – ægteparret Gulyamov.

Mikhail Usov var en gennemgående figur i 2021-udgaven af Aarhus festuges Natcabaret i. Den gang skrev Jørgen Lorenzen: Hans iderigdom var uudtømmelig. Hans mimik balancerede mellem det resignerede, distancerede, nærmest distræte – for i næste øjeblik at åbne sig i et smil og give ham et fiffigt glimt i øjet. Pressefoto.

Husain Gylyamov bruger artistnavnet Husik. Han var med i festivalens Newcomer Show og kan når cirkussæsonen begynder opleves i Cirkus Mascot. Foto: Kim Thanning Olsen

I det følgende er der nogle betragtninger over festivalen og den udvikling, som synes at kunne skimtes.

Sikkerhed

Der var mange luftnumre og mange springnumre. Alle af en utrolig sværhedsgrad. Halvdelen af artisterne brugte sikkerhedsline (longe) – den anden halvdel arbejdede uden. Måske giver et nummer uden sikkerhedsline en større spændingsoplevelse – et stærkere gys. I nogle tilfælde ser man, at artisten – planlagt – fingerer et fald, inden springet eller tricket lykkes - en planlagt forøgelse af spændingsmomentet. Måske er linen generende for artisten, som derfor udelader den. Men der er en risiko, sikkert lille. Men risikoen er der. Og et styrt eller fald fra højden vil jo få forfærdelige konsekvenser. Men artisten føler, at han eller hun har det nødvendige overskud, og derfor bruges der ikke sikkerhedsline.

Og så er der de artister, der anvender longe. Måske bevirker longen, at de nu kan udføre det, der er sværere end det, de turde uden longe. Måske føler en del af publikum sig mere tryg, fordi man kan se, at et uheld kan afbødes.

Der er ingen tvivl om, at der blandt artister foregår en debat for og imod longe, og at de artister, der fravælger den, føler sig så sikre og har et teknisk overskud, så risikoen er elimineret til et absolut minimum.

Musik

I de senere år har der i mange cirkus været en udvikling fra levende musik til indspillet musik. Ærgerligt, hvis der sidder musikere på musiktribunen. De sidder der jo for at spille, og levende musik giver en puls og en baggrund, som ”båndmusik” ikke kan give. I gamle dage kom artisterne med noder til den musik, som de havde valgt. Det var derfor overkommeligt for kapelmesteren at lave et arrangement til sine musikere. Nu til dags kommer artisterne med indspillet, mekanisk musik, og hvis melodierne skal omformes til levende musik, kræver det et stort arbejde, fordi kapelmesteren skal udskrive musikken i noder, inden den kan omsættes i arrangement, der er tilpasset musikerne det enkelte band.

I festivalen her var der mindre båndmusik end tidligere. Og pragtfuldt at høre det store 10-mands orkester, som beherskede mange instrumenter. Og i tilgift var der sangerinder og en enkelt sanger – den mandlige sprechstallmeister.  Afgjort noget, der var med til at forhøje intensiteten i hele forestillingen. Artisternes præstationer blev understøttet og sat i relief, og stemningen blandt publikum blev mere varm og hjertelig.

Dyr

I de sidste festivaler i Budapest har der været få dyrenumre. Begrundelsen er, at staldforholdene i den gamle cirkusbygning ikke er tidssvarende. Men i det trykte program var der et engageret forsvar for dyr i cirkus. Og forestillingen understreger det. Der var et hundenummer – forskelligt i de to forestillinger, men med de samme dyd og den samme dressør, Mihail Ermakov. Især det ene var utroligt. Hundene, af vidt forskellig størrelse og race, var skoleelever, som sad ved pulte. Ermakov var lærer. Der var regning, gymnastik, sang og geografi. Og helt utroligt: der blev kun givet få belønninger (godbidder), som jo ellers er det, dressøren benytter for at få dyrene til at gøre det, de er oplært til.

   

3. generation hunde-lærer (i ordet bedste forstand), russiske Mihail Ermakov viste 2 hundenumre, hvor skole-klassen med hunde-elever vakte vild jubel. Han kommer fra en mere end 100 år gammel russisk cirkusfamilie, grundlagt af han farfar Nikolai Andreevich Ermakov, som blev verdenskendt for nummeret med hundeskolen. Mihails far viste et tilsvarende nummer i 2004 i svenske Cirkus Maximum. Foto: Jörgen Börsch.

Et hestenummer viste 8 ekvipager, hest og rytter, fra politiet, forsvaret, rideskolerne og en enkelt hest fra et rollespil. Der var hunde, som kom ind med deres ”herrer”: førerhunde, politihunde og redningshunde. Og der kom mange børn ind, hver med et kæledyr – af mange slags. Alt i alt: en dokumentation af, at mennesker altid har dresseret dyr – og haft glæde af det. Og mens nummeret blev afviklet, var der på skærmen oven over orkestertribunen et flammende forsvar for, at mennesker og dyr hører sammen – til fælles gavn og glæde. Sådan overalt. Sådan også i cirkus. Men det hører og ser dyreværnsaktivisterne ikke. Måske kan de ikke. Måske vil de ikke. Og de aner ikke, hvilken fortræd de gør. Stakler!

Ryttere fra politi, forsvar og rideskoler. Foto: Jörgen Börsch

Børn med kæledyr. Foto: Jörgen Börsch

Tendenser

Det var klassisk cirkus på allerhøjeste niveau. Grænser for det mulige blev brudt – og flyttet. F.eks. var der i flere numre en firedobbelt salto. Og der var Duo Stauberti, hvor undermanden står på en kugle og jonglerer med 5 kegler, mens han holder perchen på panden – og i toppen af perchen står hans kvindelige partner i håndstand! Og mange andre præstationer, hvor det umulige blev muligt. Det var som perler på en snor.

Tjekkiske Dmitr & Nancy Stauberti levede flot op til familiens perch-tradition med bl.a. Nancy's håndstand på lang perch på panden af Dmitr, der balancerede på høj monocykel. Svenskerne oplevede dem i Cirkus Olympia i 2018. Pressefoto.

De enkelte cirkusdiscipliner trådte klart frem. Men nyt var det, at de enkelte numre i højere grad end tidligere blev sat ind i en ramme. Kostumerne var i flere numre erstattet af en slags uniformer, som dannede et tidsbillede eller et miljø. Tydeligt i et springnummer, hvor artisterne lignede engelske adelsmænd – med høje hatte og kalvekrøs.

I farverig og romantisk Biedermeier-stil viste den store russiske Shatirov trup russisk barre. Meget teatralsk. Foto: Jörgen Börsch

Eller nummeret ville fortælle en historie. Mest markant i et nummer, hvor to artister i ringtrapez gennemspillede paradismyten – forklædt som Adam og Eva og med slangen på storskærm over orkestret og æblet som rekvisit. Eller en entre, hvor artisterne var sommerfugle. Måske en inspiration fra nycirkus. Men mens man i nycirkus ofte selv må tolke historien, var den her indlysende.

Ægteparret Oleksii Grigorov & Marina Glavatskikh fik sølv for deres nummer i aerial ring. De kommer fra hhv. Rusland og Ukraine. Foto: Jörgen Börsch

Eller en entre, hvor artisterne var sommerfugle. Måske en inspiration fra nycirkus. Men mens man i nycirkus ofte selv må tolke historien, var den her indlysende.

Og publikum: måske var det tilfældigt, men det samme kan vel også ses i andre lande syd for vore breddegrader: publikum var mere et teaterpublikum end et familiepublikum, hvor familier med børn går i cirkus. Her var der overvægt af voksne. Måske fordi der var festival, måske en tendens.

Men alt i alt: cirkus lever. I en coronatid, som har været så hård ved cirkus – også herhjemme – lykkedes det at lave en flot, smuk, betagende og vellykket festival – et bevis på, at cirkus er her og vil blive med at være her. Insisterer på det.

klovn.gif (1460 bytes) 

14. januar 2022

Corona og cirkus - status. Alle cirkus-, teater og biografforestillinger m.v. er aflyst til og med 15. januar. Fra og med 16. januar kan forestillinger med siddende publikum genoptages, dog med et deltagerloft på 500 personer. Tallet kan øges til 1.500, hvis tilskuerne placeres i klart adskilte sektioner à maksimalt 500 personer. Sektionerne skal have egne ind- og udgange og egne servicefaciliteter.

Landets museer, herunder Cirkusmuseet i Hvidovre, er lukket til og med 15. januar. Derefter kan de genåbne. Alle gæster over 12 år skal bære mundbind eller visir. Alle gæster over 15 år skal vise et gyldigt coronapas. Cirkusmuseet i Rold er som altid lukket i vintersæsonen.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. januar 2022

Årsplakaten 2022 er landet! Mange cirkusinteresserede har en svaghed for cirkusplakater. I de senere år er der ikke kommet så mange nye plakater til, fordi mange cirkus bruger samme plakat år efter år. For plakatsamlere er det derfor godt, at Cirkusmuseet i Hvidovre hvert år får lavet en ny plakat. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

Vi er stolte af at præsentere årsplakaten for 2022, som er udført af kunstneren Martin Jørgensen, der bl.a. har tegnet julekalendere for både TV2 og DR og til daglig – ved siden af sine egne værker – illustrerer alt fra magasiner og bøger til annoncer og storyboards.

Plakaten måler 80 x 60 cm koster 50,- og kan købes i vores butik eller bestilles via info@cirkusmuseet.dk (ved forsendelse tillægges prisen et ekspeditionsgebyr på 35,- og porto).

I år har vi valgt også at trykke plakaten i en kraftigere, nummereret og signeret version i størrelsen 30 x 40 cm, som snart er klar fra trykkeriet. Denne version er desuden signeret af kunstneren.

klovn.gif (1460 bytes)

12. januar 2022

Flere artister til Cirkus Arena. Den 1. januar skrev jeg, at årets Arena-forestilling bl.a. ville byde på tårnlinetruppen Mustafa Danguir, springakrobater, der også kom fra Danguir-truppen, Leonardo og Vita Costache med perch, Pat Harrison og hans hot dogs, Cirkus Arenas husklovn Jimmy Folco, Laura Berdino med Cirkus Arenas heste samt Cirkus Arenas showdansere.

Nu har Arena offentliggjort yderligere et par artister: luftakrobaterne Flying Wulber og bouncing-jongløren Alan Sulc.

Flying Wulber var også hos Arena i 2019. Året før var de i tyske Cirkus Charlie Knie, hvor de også optrådte i trampolin. Uvist, om denne entre kommer med hos Arena.

Flyine Wulber mestrer blandt ande den tredobbelte salto. Foto : Rud Kofoed / Ajour Press.

Alan Sulc var første gang i Danmark i 2004, hvor han optrådte i Cirkus Benneweis. I 2019 var han i Cirkus Arli og var blandt de tre artister, der blev nomineret til prisen for årets bedste nummer.

Alan Sulc hos Arli i 2019. Han var blandt de nominerede til prisen for årets bedste nummer.

klovn.gif (1460 bytes)

11. januar 2022

Cirkusfestival i Budapest. Medens årets festival i Monte Carlo er aflyst, har ungarerne trods coronaen valgt at gennemføre festivalen i Budapest. Festivalen afholdes i lige år, og i år er det den 14. festival. Den afholdes i dagene 11. til 17.februar. Der er som tidligere år et A-show og et B-show samt et særlige newcomer show. Blandt deltagerne i dette er den 21-årige jonglør og diaboloartist Husik (Husain Gulyamov), kendt fra Cirkus Mascot.

Husik fotograferet af Daniel Deleuran under Plantorama-forestilling i december 2021. Husik er søn af klovnen Gulio (Ulmas Gulyamov) og fru Tatyana.

Budapest-festivalen blev første gang afholdt i 1996 og er i dag en af de mest prestigefyldte cirkusfestivaller. Topprisen hedder the Golden Pierrot. Der uddeles som i Monte Carlo også sølv- og bronzepriser.

Traditionen tro er der en del danske gæster i Budapest, blandt andet nogle med Briano’s Cirkusrejser. Dog ikke så mange som tidligere år – mange er corona-nervøse. Jeg håber i næste uge at kunne bringe en omtale af årets festival.

Facaden på Cirkusbygningen i Budapest. Foto fra 2020. Bygningen er opført 1971 og har plads til 1.450 tilskuere. Ungarerne har planer om at opføre en ny og mere tidsvarende cirkusbygning et andet sted i Budapest.

Monte Carlo-festivalen er ikke den eneste store festival, som er aflyst. I Paris havde man indtil begyndelsen af januar håbet at kunne gennemføre den 42. Festival Mondial du Cirque de Demain i dagene 27. til 30. januar. Men den 42. Festival er nu udskudt til 26. til 29. januar 2023.

Også i 2021 valgte såvel Monte Carlo som Festival Mondial du Cirque de Demain at aflyse cirkusfestivalen.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. januar 2022

Runde dage i 2022. Flere har gjort mig opmærksom på forskellige mangler i den oversigt, jeg lagde på siden 1. januar.

Her er derfor en opdateret oversigt over personer inden for den danske cirkus- og artistverden, som kan fejre en rund dag i løbet af 2022:

15. februar 2022: Cindy Binau Nielsen, Cirkus Baldoni, 30 år.

1. marts 2022: Addie Jepsen, søløvetræner, 80 år

26. marts 2022: Larbi Bouhou, tidl. teltmester hos Benneweis, 75 år

30. marts 2022: Lars Lottrup, artist, 50 år

14. april 2022: Irene Thierry, Cirkus Krone, 75 år

15. april 2022: Jan Kierulff, Cirkus 3, 70 år

17. april 2022: Line Vittrup, Cirkusmuseet, 50 år

13. maj 2022: Jan Hellesøe, psykologisk manipulator, 40 år

5. juni 2022: Bettina Arli, Cirkus Arli, 60 år

15. juni 2022: Diana Benneweis, 75 år

3. juli 2022: Viggo Salting, maler, 70 år

31. juli 2022: Martin Maiböll, artist (Texas Jack), 40 år

13. august 2022: David Sosman, artist, 30 år

20. august 2022: Hasse Hjort, tryllekunstner (Ricky med bugtalerdukken Nancy) og mangeårig Pjerrot i Tivoli Friheden, 75 år

23. august 2022: Brian ”Briano” Behrendt, 50 år

16. september 2020: Mogens ”Mugge” Petersen, gøgler, 60 år

19. september 2022: Preben Palsgård, bugtaler, 70 år

21. september 2022: Kurt Flemming, tidl. mangeårig Pjerrot på Bakken, 70 år

25. november 2022: Marianne Deleuran, Cirkus Mascot, 60 år

 klovn.gif (1460 bytes)

7. januar 2022

Corona og cirkus - status. Alle cirkusforestillinger m.v. er aflyst til og med 16. januar. 

Også landets museer, herunder Cirkusmuseet i Hvidovre, er lukket til og med 16. januar. Cirkusmuseet i Rold er som altid lukket i vintersæsonen.

Uvist om de ovennævnte restriktioner bliver forlænget.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2022

GODT NYTÅR FRA DYNAMO. DYNAMO Workspace for Circus and Performing Arts fra Odense skriver:

Vi håber I er kommet godt ind i det nye år! Til lyden af det sidste nytårskrudt der bliver fyret af på årets første januardag, reflekterer vi over året der gik:

Efteråret 2021 er på godt og ondt en sæson vi kommer til at huske.

Vi havde premiere på en spritny co-produktion med Rapid Eye.

Vi havde syv internationale og seks danske visninger og gæstespil på programmet - eksklusiv det løse, der opstod hen ad vejen.

Vi blev nomineret til Årets Odenseaner.

Vi har udvidet vores kreds med flere internationale netværker.

Vi har indgået flere lokale samarbejder.

Vi byggede op og gjorde klar til det helt store brag, ARCADE DELIGHT, og måtte aflyse på målstregen da coronarestriktioner gjorde det umuligt at afholde. Det gjorde ondt, men får ikke lov at slå os ud.

Og så modtog vi en bevilling fra Statens Kunstfond på 3 mio. kroner at fortsætte vores arbejde for de næste tre - et stærkt signal om, at man tror på DYNAMO som nationalt og internationalt samlingspunkt for nycirkus.

Det er en kæmpe cadeau, som giver blod på tanden til at arbejde endnu hårdere frem imod at blive et fastforankret cirkushus midt i Odense.

Vi er spændte på den næste sæson, der byder på over 20 programpunkter. Vi glæder os til at invitere jer forbi til cirkus, dans, fysisk teater, work in progress-visninger, børneforestillinger, gadeteater og meget, meget mere.

Køb endelig et DYNAMO-kort, hvis I har lyst til at tage del i DYNAMO, og fortæl jeres nærmeste om, at vi bor hernede på Byens Ø. 

Vi håber inderligt at vi må åbne igen midt i januar!

Vi glæder os meget til at se jer igen

Mange hilsner

Rune Vadstrøm Andersen og Gry Lambertsen

Kunstneriske ledere, DYNAMO Workspace

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2022         

BOHR. Bohr er en multidisciplinær forestilling, der blander dans, skuespil, moderne cirkus, illusionsmagi og videokunst for at sætte fornyet fokus på denne utrolige person og hans ideer. Niels Bohrs liv og samtidshistorie udtrykkes gennem dramatikken og fysisk teater – og Bohrs tanker, teorier og filosofi kommer til live på scenen og skaber et scenisk univers gennem GLiMTs kropslige kunnen og leg med scenografi. GLiMTs fysiske kropsunivers visualiserer og leger med fysikkens regler, samtidig med at en vigtig og heftig historie udspiller sig. Forestillingen henvender sig til et bredt publikum, dog i første omgang for 14 år og op.

Medvirkende: Mo Chara, Elise Bjerkelund Reine, Fiona Thornhill

Lysdesigner: Sonja Lea

Videodesigner: Søren Knud

Kostumedesigner: Camila Sarrazin

Instruktør: Lars Lindegaard Gregersen

Konstruktør: Harvey Bewley

Dramatiker, forfatter: Jesper Pedersen

Producent: GLiMT

GLiMT er et professionelt scenekunstkompagni, der blev skabt i 2002 af Camila Sarrazin og Lars Lindegaard Gregersen. GLiMT arbejder med at kombinere cirkus, dans og fysisk teater til nye, udfordrende former, der kan udtrykke de spørgsmål, som er mest presserende i vores tid og samfund. GLiMT har igennem tiden skabt 15 større og mindre forestillinger, fået stor anerkendelse fra publikum og presse, og har turneret i Danmark, Sverige, Norge, Belgien, Frankrig, Schweiz, Italien, Spanien, Slovakiet, Østrig, Slovenien, Serbien og Chile.

Med mindre corona-nedlukningen af teatre mv. forlænges, er der premiere på Bohr 17. januar på ZeBU, Øresundsvej 4-6, 1., København S. (Røde Kro Teaters gamle sal på Amager). Sidste spilledag på ZeBU er 21. januar. Derefter skal forestillingen på turne til en række scener over hele landet. Klik her for nærmere info.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2022

Danske cirkus i 2022. Her er en oversigt i alfabetisk rækkefølge over de cirkus, som vi håber at se på landvejene i 2022, samt de planlagte premieredatoer. Selvsagt med forbehold for corona-relaterede ændringer.

Cirkus Arena: Landspremiere på Bellahøj den 4. april.  Forestillingen præsenteres af Bubber og Julie Berthelsen.

Blandt de medvirkende artister er tårnlinetruppen Mustafa Danguir, springakrobater, der også kommer fra Danguir-truppen, Leonardo og Vita Costache med perch, Pat Harrison og hans hot dogs, Cirkus Arenas husklovn Jimmy Folco, Laura Berdino med Cirkus Arenas heste samt Cirkus Arenas showdansere. Der kan ske ændringer.

Med et par enkelte undtagelser har Jimmy Folco været med i Arenas forestillinger siden 1997. Pressefoto fra Cirkus Arena

Cirkusland i Aarslev har næste gang åbent i vinterferien 12. til 27. februar. Til sommer har de planer om hver fredag aften at have koncerter i stil med Tivolis fredagsrock. Blandt de bookede er Lars Lilholt Band 1. juli, Mads Langer 15. juli og Johnny Madsen Band 22. juli.

Cirkus Arli: landspremiere i Fløng 27. marts. Navnene på optrædende er ikke offentliggjort.

Martin Arli og sønnen Alexander er altid blandt hovedkræfterne i Cirkus Arli.

Cirkus Baldoni: landspremiere i Hillerød 18. april. Direktørparret Camilla Frimann & René M. Baldoni fortæller, at Cirkus Baldoni i 2022 fejrer 20 års fødselsdag, da de havde deres første sæson i 2002. ”Vores målsætning har altid været at præsentere det bedste show overhovedet for Jer, hvilket danner fundamentet for vores forestilling 2022, som bliver det stærkeste show nogensinde”. Som i 2021 er bugtaleren Peter Nørgaard sprechstallmeister. I år er det også ham, der skal sætte i scene. Blandt de øvrige medvirkende er den alsidige Janecek-familie samt bouncingjongløren Line Caroll og hendes mand Stefan Platskov med stigebalance. De medvirkende begge i Baldonis juleforestilling 2020. Line, som er datter af klovnen Toto Chabri og fru Nora, havde i sin debut hos Benneweis i Cirkusbygningen i 1984.

Line Caroll og Stefan Platskov. Foto fra Baldoni’s Julecirkus 2020. Fotograf: Jacob Boas Leitisstein.

Cirkus Krone: ingen oplysninger. Cirkus Krone har ikke været på turne siden 2018.

Cirkus Mascot: om muligt landspremiere i Roslev i slutningen af marts. Ud over medlemmer af familierne Deluran og klovnen Gulio og hans familie er navnene på de medvirkende ikke offentliggjort.

Marianne Deleuran og hendes legesyge vovser er en helt uundværlig del af en Mascot-forestilling. Pressefoto fra Cirkus Mascot

Zirkus Nemo: landspremiere 9. april i Horsens. Ud over Søren Østergaard er navnene på de medvirkende ikke offentliggjort.

Selv om Zirkus Nemo byder på fremragende artister, er det først og fremmest Søren Østergaard selv, publikum kommer for at se. Her som Smadremanden sammen med Sørens personlige assistent Laura Kvist Poulsen. Foto fra 2019. Fotograf: Rud Kofoed / Ajour Press.

Cirkus Trapez: ingen oplysninger.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2022

Runde dage i 2022. Flere inden for den danske cirkus- og artistverden kan fejre en rund dag i løbet af 2022:

1. marts 2022: Addie Jepsen, søløvetræner, 80 år

26. marts 2022: Larbi Bouhou, tidl. teltmester hos Benneweis, 75 år

15. april 2022: Jan Kierulff, Cirkus 3, 70 år

17. april 2022: Line Vittrup, Cirkusmuseet, 50 år

5. juni 2022: Bettina Arli, Cirkus Arli, 60 år

15. juni 2022: Diana Benneweis, 75 år

3. juli 2022: Viggo Salting, maler, 70 år

13. august 2022: David Sosman, artist, 30 år

20. august 2022: Lasse Hjort, tryllekunstner (Ricky med bugtalerdukken Nancy) og mangeårig Pjerrot i Tivoli Friheden, 75 år

23. august 2022: Brian ”Briano” Behrendt, 50 år

25. november 2022: Marianne Deleuran, Cirkus Mascot, 60 år.

Jeg vil blive glad for en e-mail, hvis du er opmærksom på andre runde dage, som jeg burde have haft med i oversigten.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2022

Websiden Cirkus i Danmark har haft knapt 26.000 hits (besøg) i 2021. Tælleren kan ses nederst på den første side (den, hvor du vælger sprog). Tælleren registrerer ikke skift mellem de enkelte undersider eller deep-links til siden. Den får derfor ikke besøgende med, som fx via Google og smartphone går direkte ind på nyhedssiden.

Siden har mange læsere, som besøger den en eller flere gange om måneden. Adskillige hver weekend, fordi siden med nyheder normalt opdateres hver lørdag. Til de faste læsere kommer et stort antal, som i anden forbindelse falder over siden, herunder journalister, som foretager research. På nyhedssiden bringer vi nyt fra den danske cirkusverden. Vi omtaler også cirkus i nabolandene Sverige og Norge. Siden november 2006 har vi tillige bragt omtale af cirkus m.v. i Paris, skrevet af vores trofaste korrespondent Zarro Zarro. Coronaen har betydet, at der ikke har været så meget nyt fra Paris som tidligere år, da meget har været lukket ned. En særlig sidste-nyt side opdateres, hvis der er særlige nyheder siden seneste ugeopdateringer. Kalendersiden opdateres dagligt, hvis der er ændringer.

Ud over nyhedssiden og kalendersiden indeholder Cirkus i Danmark sider med historiske fakta om de enkelt danske cirkus, om cirkussamlinger og museer, om cirkuslitteratur på de skandinaviske sprog, om danske cirkusfamilier og om foreninger for cirkusinteresserede. Derudover findes der en underside med lidt længere artikler om cirkus. Klik her for at finde links til de omtalte undersider (findes et stykke nede på den side, der kommer frem).

 klovn.gif (1460 bytes)

Tilbage til forsiden