Nedenstående artikel af Esben Aerius stammer fra nytårsnummeret af Dansk Artist-forbunds blad Artisten. Artiklen gengives med venlig tilladelse fra Esben Aerius.

Aerius i Berlin.gif (29642 bytes)

Maja og Esben Aerius i Varieté Chamäleon sammen med den dygtige tyske komiker Stefan Linne, som går rundt blandt publikum og agerer turist og beder nogle af publikummerne om at tage et billede af ham sammen med artisterne

 

Alle Varietéerne i Berlin havde duoer i trapezstol med i deres forestillinger den første weekend i november. Den ene duo var den danske med Maja og Esben AERIUS, som har sendt nogle aktuelle indtryk fra de berlinske varietéer.

I november var vi, duoen Aerius, i Berlin for at optræde i trapezstol på Chamäleon Varieté, og vi var så heldige at de to andre varietéer i Berlin også havde trapezstol på programmet, så vi var naturligvis rundt at se og hilse på kolleger og diskutere trapez med dem.

Berlins største varieté er Friedrichstadt Palast, som er et prestigeprojekt fra DDR-tiden. De tekniske faciliteter er enorme med bl.a. en drejescene der sænkedes, for efter nogle få minutter at skyde op som vandscene, dvs. et akvarie næsten 3 meter højt og 8 meter i diameter med vandartister i, der af æstetiske årsager ikke måtte puste ud mens de udførte tricks under vandet - boblerne ville jo ødelægge synet. Altsammen er overdådigt dygtigt gennemført.

Friedrichstadt Palast markerer sig med, at her findes de største gruppescener og artisterne kan deres metier - således så jeg for første gang en række på 30 cancan-piger danse uden fejl - det er imponerende. Med så store produktioner er det også nødvendigt at forestillingerne er på programmet et halvt års tid.

Billetterne koster knap 100 DM. Og det tager man sig råd til! Publikum er for en stor del tyskere, der kommer med organiserede busture fra et stort opland med det hovedformål at se forestillingen.

For os var det især spændende at se kollegerne i Duo Aragorn i deres trapezstol. De udførte voltige i mere end 8 meters højde uden nogen sikkerhed. Han fangede hende i luften efter hun kastede sig ud med en halv pirouette fra sin platform over ham. Publikum var ellevilde med det dødsensfarlige nummer - jeg var målløs: det er dygtigt, fantastisk - blot holder jeg for meget af min partner til at optræde uden sikkerhed. Parret er meget flinke franskmænd, som vi havde en interessant snak med, og selvfølgelig var vi heller ikke uberørte af deres ros af vores præstation.

WinterGarten er den næststørste varieté, som med sin kunstige nattehimmel, rødt plys og placering af publikum ved små borde med servering under forestillingen skaber en intim stemning. Her behøver man ikke teaterkikkerten for at komme tæt på artisterne og det lille orkester.

Artisterne er udsøgt dygtige både teknisk og også for deres evne til kontakt med publikum på den intime scene. Det er nok det sidste vi i Aerius skal få gjort noget ved, inden vi kan håbe på et tre-måneders engagement her.

Entréen er 100 DM, og prisen for mad og drinks holder sig heller ikke tilbage. Det er lykkedes for WinterGarten at få udlændinge med overskud på budgettet til at føle, at WinterGarten er et "must", når turen går gennem Berlin.

De to berlinske piger i trapezduoen KrisKat udførte deres meget elegante dansende udgave af trapezstol, som mange danskere kender fra Cirkus Gosh, der flere gange har været i København. Vi fik diskuteret en del ophængningsteknik med dem, der jo interesserer trapeznørder som os.

        Chamleon logo.gif (11401 bytes)

Vi optrådte på den tredie-største (altså den mindste) varieté: Chamäleon Varieté. Det er mere den rå stil, hvor malingen skaller af og gulvet knirker - men det er lige så meget stil som økonomi, for lyd og lys er der check på, ligesom alt det andet, der skal til for at have en professionel scene. Nyudviklingen er i højsædet her, og eksperimenterne lever i de specielle weekend-midnatsshow, som afholdes udover den faste varieté, der udskiftes hver tredie måned. Hvis man skal sige, at der er en "linie" må det være åbenheden: film-indslag, klassisk cellokvartet, ny-cirkus og klassiske artistnumre, som vores nummer jo er.

Entréen er på under 40 DM, som ikke afskrækker det yngre, hovedsagelig lokale publikum. Den første søndag i måneden kan man for 6 DM overvære, at artister viser deres numre for at få engagement, det er virkelig spændende og interessant.

Vi var spændt på hvordan publikum ville modtage vores trapeznummer, og vi er glade for at hverken vi eller publikum blev skuffede - faktisk elsker vi ros…

Chamäleons åbenhed og nysgerrighed er stor, og ved vores besøg blev ideen om et dansk særshow undfanget. En idé som man må håbe vil finde støtte og blive realiseret.

Esben Aerius, esben@ce-publishers.dk

 

    Aerius 2 22.12.2000.gif (41071 bytes)      Aerius 1 22.12.2000.gif (34494 bytes)   Aerius 3 22.12.2000.gif (41702 bytes)

Duo Aerius i variete-forstiliingen Loyal Club 22.12.2000.

Foto: Jørgen Martens

Tilbage til forsiden