nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 30. Juli 2021

Opdateringerne dækker denne gang perioden 24. juni til 30. juli. Næste opdatering lørdag 7. august. sidste nyt-siden kan du eventuelt finde nyheder, som er modtaget efter 30. juli.

30. juli 2021

En cirkuskonge fylder 75          

Tirsdag den 3. august fylder Benny Berdino, Cirkus Arena, 75 år. Hjembyen er Årslev ved Slagelse. Coronaen har både sidste år og i år betydet, at Benny har tilbragt størstedelen af tiden i Årslev, hvor Cirkus Arena vinterkvarter, som også rummer Cirkusland. Normalt tilbringer den travle cirkusdirektør ellers en stor del af året på turne med sit cirkus eller på jagt verden rundt efter gode artister.

Benny Berdino er søn af Arne "Berdino" Olsen og fru Lydia. Arne Berdino grundlagde Cirkus Arena i 1955 efter en del år som markedsrejsende. I sine første leveår kunne Cirkus Arena markedsføre sig som Danmarks mindste cirkus. Personalet bestod af direktøren, sønnen Benny, datteren Jytte samt kraftatleten Abdullah. Senere kom klovnen Larno til. Da Arne Berdino døde i 1976, var Cirkus Arena blevet en pæn mellemstor forretning. Men den nye direktør Benny Berdino ville ikke bare drive en mellemstor forretning. Hans drøm var at få Nordens største cirkus og at være med i superligaen blandt cirkusejere i Europa. Den drøm er det for længst lykkedes ham at realisere med god bistand af ægtefællen Hanne, der stammer fra en gammel artistfamilie.

Selv om Benny Berdino i dag står som ejer af Nordens største cirkus, har han også oplevet andet end succes. Cirkusbranchen har altid været en branche, hvor det går op og ned. Men hver gang, der har set sort ud, er det lykkedes for Benny Berdino at finde løsninger, så Cirkus Arena kunne fortsætte.

I 2020 havde han set frem til at fejre Cirkus Arena 65 års jubilæum. Det umuliggjorde coronaen, og markeringen blev derfor udskudt til 2021. Men også i år spændte coronaen ben. De restriktioner, der gjaldt, gjorde det simpelthen umuligt at gennemføre en økonomisk forsvarlig turne med et storcirkus som Arena. ”Men I 2022 fejrer vi jubilæet med et brag af en forestilling,” lover den altid optimistiske Benny Berdino.

Ud over den danske teltturne har Cirkus Arena og Benny Berdino i mere end 30 år hvert efterår gæstet Grønland. Men også her spændte coronaen ben i 2020. Cirkus Arena har også besøgt Norge, Holland, Island, Shetlandsøerne og Færøerne.

Udbygningen af vinterkvarteret i Årslev ved Slagelse til en temabaseret oplevelsespark, Cirkusland, havde en træg start, men har de senere år udviklet sig til en fornuftig forretning, der nu har Bennys søn og svigerdatter Jackie og Laura Berdino som daglige ledere. Familien Berdino har planer om at udbygge Cirkusland til et ferie- og eventsted med ferieboliger til 600 overnattende gæster, et 8.000 m2 vandland og koncert-og eventsted med plads til op til 3.000 gæster.

Benny Berdino er kendt som en udadvendt person med store armbevægelser. Efter en dobbelt bypass-operation for et nogle år siden, blev han dog tvunget til at geare lidt ned og har overladt en stadig større dele af det driftsmæssige ansvar til sin søn og svigerdatter Jackie og Laura, der også står som medejere af cirkusimperiet.

Som nævnt står Benny Berdino i dag som ejer af Nordens største cirkus. I 2008 gjorde dronningen ham til Ridder af Dannebrog, en ære som inden for cirkusverdenen tidligere kun var tilfaldet Albert Schumann. I 2016 modtog han Den Danske Cirkuspris og kom også her i fornemt selskab: prisen var tidligere kun givet til Albert Schumann og Eli Benneweis.

På direktørens runde dag inviteres familie, venner & forretningsforbindelser til åbent hus i Cirkusland fra kl. 12 til 17.

klovn.gif (1460 bytes)

30. juli 2021

Udfasning af restriktioner indført som led i håndteringen af covid-19. Af den aftale om udfasning af restriktioner, som Regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance samt Alternativet indgik den 10. juni, fremgår af kravet om fremvisning af coronapas pr. 1. august ophæves for bl.a. spillesteder, teatre og biografer med færre end 500 pladser. Det betyder, at man fra på søndag ikke længere skal vise coronapas i Cirkus Arli og Cirkus Baldoni. Kravet ophæves også for forlystelsesparker og på museer. Det betyder, at du fra søndag heller ikke behøver at vise coronapas i Cirkusland eller på cirkusmuseerne i Hvidovre og Rold.

Kravet om, at der i cirkus, biografer og teatre skal være 2 m2 pr. tilskuer, gælder frem til 1. september, også selv om det tilsvarende krav til restaurationer blev ophævet 15. juli. Så frem til udgangen af august er der både i Cirkus Arli og Cirkus Baldoni loft over hvor mange billetter de må sælge. Cirkus-, teater og revybranchen har svært ved at forstå denne forskelsbehandling.

klovn.gif (1460 bytes)

26. juli 2021

Sirkus Jesper 2021. Lasse ”Bonbon” Nørager har sendt mig nedenstående fotos fra årets forestilling i Sirkus Jesper i Kristiansand Dyrepark i Norge. Lasse er kreativ producent og står for forestillingens artistregi.

Forestillingen er som tidligere år en temaforestilling bygger over persongalleriet fra Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by. Men med professionelle artister blandt de optrædende. Og i år med nye numre – kun Bonbon og Tiinas badmintonnummer har fået lov til at bestå fra forrige produktion.

   

Lasse og Tiinas børn Julia og Joakim viser deres helt eget bordnummer, som Freddi Steckel har hjulpet dem med træningen til.

Sammen med Freddi og finske Nelma Pietela laver Joakim og Julia et ethjulet-cykelnummer, med indbyggede overraskelser...

Trio Csaszar fra Ungarn laver Schleuderbret nummer. De har i mange år været hos tyske Circus Roncalli og forskellige af Bernhard Pauls varieteer.

Cirkus Jespers fine elefant Mimo (ikke en levende elefant) er også med. Ses her sammen med tante Sofie.

Cirkusdirektør Jesper sammen med løven - en helt ny animatronisk løve, som Lasse og hans familie har brugt Corona-vinteren på at fremstille i deres hjem i Slangerup.

Captain Frodo er også med i forestillingen, her med hans tennisketsjer-nummer i en lidt mere familievenlig version end vi kender fra Zirkus Nemo.

Sirkus Jesper slutter sæsonen 15.august.

Ud over Sirkus Jesper har du i Norge siden 17. juli kunnet opleve Cirkus Arnardo i Lillesand med ca. 1 time lange forestillinger. Efter Lillesand fortsætter de til Arendal, hvor de spiller fra 5. til 15. august.

klovn.gif (1460 bytes)

23. juli 2021

Cirkus Arnardo sommershow 2021. Coronaen betød, at Cirkus Arnardo ikke kom på turne i 2021. Men én sæson uden Cirkus Arnardo er nok for cirkusdirektør Are Arnardo. Derfor inviterer han i år til tre uger med sommercirkus i hjembyen Lillesand, hvor der var premiere 17. juli.

Thorbjørn Klæbo Flo så forestillingen 18. juli og skriver:

Omsider etter corona utbrudd like før sesongstart 2020 og corona fast Cirkus Arnardo i Arendal/Lillesand i 2020.

Fra 17 juli til 1 august 2021 med 23 sommerforestillinger i Lillesand ved klatretårnet oppe ved E18.

En drøy times show med gode artister og dyr i klassisk form. Et mindre telt brukes kommer via Kevin Probst på 26 m. Her er det smittevern restriksjoner, god avstand og håndsprit.

Cirkus Arnardo bruger i år Kevin Probsts telt, som har en diameter på 26 meter og dermed et lidt mindre end Arnardos sædvanligt telt. Alle fotos: Thorbjørn Klæbo Flo.

Programmet består av komiker/klovn Victor Rossi, årets debutant Shannon Folco Arnardo (4 generasjon Arnardo) med fotsjonglering, Kevin Probst med 8 esler i fin dressur. Paola og Are Arnardo med magi, Victor Rossi og Frank i samspill, Kevin Probst – solo hest, Luigi Folco Arnardo – diabolo, Victor Rossi og Frank, Tünde Szabo – strapat, Victor Rossi komisk jonglør, grande finale.

Shannon Folco Arnardo er 18 år og debuterer med et eget nummer der hun sjonglerer med tepper både med hender og føtter samtidig.

Kevin Probst og hans 8 esler

Are Arnardo og hans makker og livsledsager Paola med et magi- og illusjonsnummer. Are har brakt illusjons- og tryllekunsttradisjonen fra bestefar Arne tilbake i manesjen. Cirkuskongen Arne Arnardo var Norges mest berømte tryllekunstner gjennom tidene.

Victor Rosi og Frank. Frank er norsk, jobbet svært mange år hos Arnardo som telt arbeider, billetør og rekvisitør. Han er god venn med Fumagalli bla. og vært med i repriser som klovn sammen med han hos Arnardo. Her er han i samspill med Victor Rossi mer som rekvisitør, lettere komisk.

Kevin Probst med hest

21 år gamle Arne Otto Luigi Folco Arnardo med diabolos.

Tünde Szabo i strapater                

Victor Rossi som jonglør

Fra venstre: Shannon Folco Arnardo, Tünde Szabo, Luigi Folco Arnardo, Victor Rossi og Kevin Probst

Med mulig forsterkning av programmet om det åpner mere opp pga corona restriksjoner. Da blir det og turne i syd Norge, Arendal og Sandvika er nevnt mulig Stavanger. Hvor lenge de kjører en for tiden uvisst. Håper det beste for cirkus slik situasjonen er nå og at publikum kommer tilbake til cirkus også i Norge.

Cirkus Agora er avventende fortsatt og kommer sannsynlig ikke ut før 2022 med normal sesong.

klovn.gif (1460 bytes)

21. juli 2021

I Cirkus Trapez Open Air forestillinger sker der hen over sommeren lidt ændringer blandt de optrædende. Således er den hollandske diabolojonglør Michael Betrian rejst videre til andre engagementer og erstattet af danske Lasse Hasager. Foto: Jens Chr. Sørensen.

I Madsbyparken, hvor det er tag på teltet, har Nynne Hulsig Samuelsen optrådt i trapez. Foto: Jens Chr. Sørensen.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. juli 2021

Et dødsfald: Gerd Simoneit. Den tidligere cirkusdirektør og rovdyrdomptør Gert Simoneit afgik ved døden natten til den 20. juli. Han blev 90 år. Han startede sin cirkuskarriere i 1946 og kom senere til det tyske Cirkus Barum, som den gang var ejet af Eli Benneweis. Han arbejde også i en periode i Danmark for Cirkus Benneweis og Cirkus Belli, som den gang var ejet af Eli Benneweis.

I 1956 blev han gift med artisten Inge Bielewski, som han havde mødt i Cirkus Benneweis. I 1970 købte de noget af materielet fra Cirkus Barum, som var stoppet i 1968, og grundlagde deres egen Circus Safari. Året efter spurgte de Eli Benneweis, om de måtte bruge Barum-navnet på deres cirkus, hvad Eli gav dem lov til. I de følgende mange år var Cirkus Barum et af Tysklands største og bedste cirkus. Inge Bielewski døde i 1974. Året efter blev Gerd Simoneit gift med den engelske skuespillerinde Rosalind Early.

Gerd Simoneit var en fremragende rovdyrdomptør, som altid behandlede sine dyr med både kærlighed og respekt. Jeg spurgte ham engang, hvorfor hans tigre ikke, som det den gang var almindeligt hos andre domptører, sprang gennem en ring med ild. Han kiggede forbløffet på mig og sagde: ”Jamen tigre er jo bange for ild” – ingen af hans dyr skulle lave noget de var bange for. I 1975 modtog han en sølvklovn ved cirkusfestivalen i Monte Carlo. Med udgangen af 2002 trak han sig tilbage fra manegen. Cirkus Barum indstillede driften efter sæson 2008.

Gerd Simoniet fotograferet sammen med Nelly Jane Benneweis i 2007

 klovn.gif (1460 bytes)

20. juli 2021

Så er der mulighed for Fynboer at komme i cirkus. Cirkus Flik-Flak skriver:

For 34. gang kan Odense Børnecirkus Cirkus Flik-Flak byde velkommen til en fantastisk cirkusforestilling med fantastiske artister i et fantastisk cirkustelt !

Igennem de sidste måneder har vi spændt ventet på udmeldinger vedr. sommeraktiviteter for børn og unge pga. Covid19.

Der er grønt lys fra Sundhedsmyndighederne og vi har fået de retningslinjer som vi skal følge.

Dette betyder at vi i år har plads til lidt færre artister nemlig, 140 medvirkende børn og unge i forestillingen.

Når dette er sagt er vi meget glade for at vi også I år kan give de deltagende børn og unge en uforglemmelig oplevelse i Cirkus Flik-Flak.

Børnecirkus handler om at sprede glæde. Først blandt artisterne, instruktører og andre hjælpere – dernæst for publikum i cirkusteltet.

Glæd jer til at møde årets artister i farvestrålende kostumer. Lyt til cirkus musikkens stemningsfyldte toner. Lad jeg imponere af artisternes kunstneriske formåen i rampelysets skær.

Danmarks største børne- og ungdomscirkus Cirkus Flik-Flak, er atter klar i manegen.

Der er artister på ethjulede cykler, diablo- og djævlestokmestre, ballerinaer i trapez, jonglører med kegler og bolde, festlige klovne i store bukser og sko, akrobater i tårnhøje kropspyramider og meget, meget mere.

Nogle artister står i manegen for første gang og kæmper med roterende sommerfugle i maveregionen, andre blæser det hele et stykke, for de er allerede publikums vante efter adskillige optrædener på turneer rundt i Danmark eller i udlandet.

Sammen med det velspillende cirkusorkester lever alle artisterne en dejlig blanding af spænding, glæde, humor og opløftet stemning under teltdugen.

Da vi stadig er underlagt restrektioner, betyder det max. 150 gæster i teltet og Adgangskontrol med Corona-Pas for alle over 15 år.

Men vi kan love jer alle at stemningen er i top, når Cirkus Flik-Flak spiller op på Herluf Trolles Vej 138 til årets cirkusforestilling:

Fredag d. 30. juli kl. 10.00 og 13.30

Lørdag d. 31. juli kl. 10.00 og 13.30

Søndag d. 1. august kl. 10.00 og 13.30

Billetter kr. 120,- kan købes på www.cirkusflikflak.dk

Flik-Flak artister og orkester foran teltet

 klovn.gif (1460 bytes)

19. juli 2021

Troldmanden fra Samsø. Siden 1982 har Jens Salomonsen optrådt over det meste af landet. På biblioteker, skoler, institutioner, markedspladser, campingpladser, festivaller samt til div. fester, konfirmationer, bryllupper m.m. Under navne som Cirkus Fyr og Flamme eller Troldmanden fra Samsø.

I adskillige år har han en god uges tid i juli vist forestillinger i sit lille telt på Stejlepladsen ved havnen i Rørvig, hvor Holger Hagelberg mødte ham og var imponeret over, at han ene mand stod for det hele. Holger har sendt mig nedenstående fotos.

Cirkusteltet

Jens Salomonsen ved indgangen til sit telt

Inde i teltet

Jens Salomonsen med en af de optrædende

 klovn.gif (1460 bytes)

18. juli 2021

DET SKER I PARIS - efter en horribel lockdown synes det mig NU - som om jag kan säga HEJ OCH HALLÖJSAN till mina skandinaviska läsare/ followers !!!

RESTRIKTIONERNA har lättat, min write up om CIRKUS GONTELLI blev publicerat 12 juli 2021.

CIRQUE D’HIVER BOUGLIONE har, om något, premiär på årets vintershow den 23 oktober.

CIRQUE ALEXIS GRUSS hoppas spela i Boulogne-skoven/parken i Paris från 18 september till 6 mars under namnet LES FOLLIES GRUSS.

Vidare: följande show har anmält sin ankomst till Paris, vid juletiden: CIRQUE ARLETTE GRUSS från 3 till 12 december.

TEATER LA SCALA har en modern/ contemporary/ CIRKUS, oktober, OPERA MAGIQUE spelar/THEATRE COMEDIE SAINT MICHEL/ opera och trolleri.

L'OFFICIEL DES SPECTACLES = info om ALLA evenemang i Paris utkommer per september 1.

Realistiskt sett verkar det positivt, men överraskningar kan förekomma.

Jag följer utvecklingen noggrant!

DET SKER I PARIS !!!

-----------------------------------------------------ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. juli 2021

Temperaturen på dansk cirkus

Interview med Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli

I størstedelen af juli ligger Cirkus Arli i de nordsjællandske badebyer med flere spilledage i hver by. Derfor har Martin Arli i en ellers travl hverdag fundet tid til en snak om situationen for de danske cirkus.

Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Martin, hvilke problemer har coronaen givet jer?

Den 6. marts 2020 blev jeg med 2 timers varsel kaldt til møde i Kulturministeriet vedrørende corona. 5 dage senere lukkede statsminister Mette Frederiksen Danmark ned. Alle stod i en situation, som vi aldrig havde prøvet før. Ingen anede hvor længe ville der gå, før det hele var overstået.

Det stod hurtigt klart, at der var tale om en global katastrofe, og at cirkussæsonen, som typisk starter i marts, var blevet udskudt på ubestemt tid.

Det er ingen hemmelighed, at cirkus hver eneste år efter en lang vinters pause trænger til at komme på landevejen og få indtægter igen. Det blev i medierne omtalt at diverse hjælpepakker ville hjælpe betrængte, men usikkerheden om, hvordan fremtiden kom til at se ud, var stor, herunder hvem var berettiget til sådan hjælp. Der kom heldigvis hjælp til faste udgifter. I maj 2020 kom så meddelelsen om at cirkus kunne komme ud, dog med store begrænsninger og restriktioner og loft over antallet af tilskuere. I Cirkus Arli var der ingen tvivl: Vi ville ud og spille vores 50. jubilæumsforestilling. Også Cirkus Baldoni tog på turne. Andre af vores kolleger vurderede, at det ikke kunne hænge sammen med deres udgifter og budgetter, og valgte derfor at blive hjemme.

I december 2020 kom som bekendt en endnu større nedlukning, som skulle komme til at vare længere end den første nedlukning. Næste genåbning i maj i år blev sværere end første gang. Nu var der krav om coronapas og at publikum skulle være testet negative for at deltage i kulturlivet. Der var krav om brug af mundbind, når man bevægede sig rundt i cirkus, samt et nyt tiltag med lokale nedlukninger enten i kommuner eller i sogne, hvis smittetallene oversteg en vis procentdel.

Heldigvis viste de daglige smittetal, at det nu gik den rigtige vej. Flere og flere blev vaccineret, og der er løbende åbnet op for mere og mere.

Fra starten skulle cirkus, teatre og biografer følge samme regler som gjaldt på restauranter med afstand mellem gæster og en gæst pr. 2 m2.

Trods restriktionerne valgte vi og Cirkus Baldoni igen i år at tage på turne og leve med besværet og med, at vi som i 2020 kun måtte sælge en begrænset del af pladserne i teltet. Andre cirkus vurderede, at udgifterne ville være større end indtægterne og valgte at blive hjemme.

Pr. 1. juli ophævede man pladsbegrænsningerne i restaurationslivet. Der var med stor undren at cirkus og det øvrige kulturliv ikke fik tilsvarende lempelser. Fodbolden tillod pludselig, at man kunne lukke 25.000 tilskuere ind i Parken. Der har været absurde tilfælde fra revyverdenen med, at de måtte lade et ubegrænset antal gæster spise før forestillingen og så smide halvdelen ud, når de skulle se revyen! Hvorfor skal cirkus, revy, biografer og teatre stilles ringere end restaurationer? Det giver absolut ingen mening, hverken politisk eller set fra sundhedsmæssigt synspunkt. Og økonomisk set rammes vi af kun at måtte sælge et begrænset antal billetter. I mange byer har vi haft fuldt hus, dvs. solgt det antal billetter vi må, og har måttet afvise skuffede familier, der havde lovet børnene en tur i cirkus.

Coronaen er forhåbentlig snart et overstået problem. Er det branchens eneste problem?

Nej, gid det var så vel. Vi oplever på flere og flere punkter en stigende bureaukratisering, som gør livet mere og mere surt for os.

Kan du nævne et par eksempler?

I Danmark er man glad for det kommunale selvstyre. Men det betyder, at vi har 98 kommuner, der har hvert sit regelsæt og hver sin holdning til cirkusbesøg.

Det danske samfund er indrettet på virksomheder, som bor det samme sted år efter år. Men sådan er et cirkus ikke. Vi flytter næsten hver dag og besøger hver år mange forskellige pladser i mange forskellige kommuner. År tilbage ringede man til ”fru Petersen” i en kommune og spurgte, om vi den og den dag kunne få lov til at ligge på en bestemt plads. Så kiggede ”fru Petersen” i kalenderen, og vi fik med det samme et ja eller et nej.

I dag skal man indsende en digital ansøgning med massevis af bilag for hver eneste plads, vi vil besøge. Det tager vel en times tid at gøre en sådan ansøgning klar. Hvis vi besøger flere pladser i samme kommune, skal der indsendes en separat ansøgning for hver enkelt plads. I en del kommuner sendes ansøgningerne gennem portalen virk.dk Andre kommuner har deres eget system, og i nogle kommuner ved de ikke rigtig, hvordan de vil have ansøgningerne. Mange kommuner giver heldigvis en tilbagemelding på en ansøgning i løbet af nogle få dage. Men andre steder kan det tage meget lang tid, og der virker som om systemet slet ikke tager hensyn til omkringrejsende virksomheder.

Da man for nogle år siden indførte et krav om certificering af cirkustelte – og det kostede os op mod 100.000 kr. at få vores lille telt certificeret – var tanken blandt andet, at man dermed over for kommunerne kunne dokumentere at teltet var sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Alligevel er der kommuner, som vælger at byggesagsbehandle en ansøgning om brug af en plads.

Før i tiden var det også sådan, at vi overalt følte at kommunerne påskønnede vores besøg, og at vi bragte oplevelser ud til borgerne i nærområderne. Det fik de fleste kommuner til at stille pladserne gratis til rådighed. Mange steder sørgede de også for at græsset var slået, så vi problemfrit kunne stille telt mv. op. I dag er der flere og flere kommuner, som kræver pladsleje, også selv om deres udgifter ved opkrævning og bogføring sikkert overstiger indtægten. Og vi kan ikke altid regne med, at en plads er klargjort så den kan bruges uden at vi først skal slå græs m.v.

Det ville være en stor hjælp for branchen, hvis kommunerne brugte nogenlunde samme ansøgningssystem og gav os et nogenlunde hurtigt svar. Og det er svært at forstå, hvorfor vi ved flere spillesteder i en kommune ved samtlige ansøgninger skal indsende præcis det samme bilagsmateriale.

Det vil også være en stor hjælp for branchen, hvis kommunerne generelt stiller pladserne gratis til rådighed.

Cirkusregnskaber viser, at vi bestemt ikke er en branche, hvor man skovler pengene ind. De seneste år har da også betydet, at gamle hæderkronede cirkus som Benneweis og Dannebrog har kastet håndklædet i ringen. De sidste 2 år med corona-restriktioner har bestemt ikke gjort situationen bedre. Med lidt held får vi dækket de direkte omkostninger, men det er svært også at få penge til nødvendig udskiftning af materiale. Hverken telt eller vogne holder jo evigt.

Flere cirkus har fortalt om problemer med arbejdstilladelse til artisterne?

Artister som kommer fra Danmark eller andre EU eller EØS lande behøver ikke arbejdstilladelse. Anderleder for artister fra 3. lande. Vi måtte eksempelvis sidste år med kort varsel opgive at få en fremragende russisk artist til landet og erstatte hende med et nummer fra et EU-land. I det hele taget har danske cirkus de seneste år oplevet større og større problemer med at opnå arbejdstilladelse til artister som kommer fra 3. lande. Derfor havde cirkusdirektørforeningen for nylig et møde med SIRI (Styrelsen for international rekruttering og integration), som er myndighed for arbejdstilladelser i Danmark. Vores utilfredshed gik ikke mindst på, at vi har oplevet uacceptable lange sagsbehandlingstider. Et cirkus kan bestemt ikke være sikker på, at en ansøgning indsendt i god tid før jul er behandlet, når man skal have premiere i marts!

Derudover er der kommet nye krav om, at hver enkelt artist med et CV skal kunne dokumenterer, at vedkomne har erfaring. I mange trupper er der unge artister under oplæring. En slags mesterlære. Det er også på den måde mange danske artister, herunder både jeg selv, min kone og vores søn, fik vores artistuddannelse. Men SIRI vil fremover ikke give en trups unge artister under oplæring arbejdstilladelse, hvilket i praksis betyder at danskere ikke får mulighed for at se en række af de fremragende artisttruppe fra 3. lande, som publikum i andre lande kan glæde sig over.

Yderligere kræver SIRI nu, at gagen til artister fra 3.lande skal udbetales via en dansk bankkonto. I mange 3. lande er der slet ikke kutyme for, at man overhovedet har en bankkonto, og danske banker er ikke interesserede i at oprette konti for artister, som kun er i landet i 4-5 måneder. SIRI’s krav kan ikke være skattebegrundet, da artister, der optræder her i landet i mindre end 6 måneder, skal beskattes i deres hjemland og ikke i Danmark. Så kravet virker som rent bureokrati. International praksis i branchen er, at artisthonorar udbetales kontant til truppens leder, og at cirkus hverken ved eller blander sig i hvordan pengene fordeles mellem truppens enkelte medlemmer.

Et yderligere problem er, at SIRI slet ikke vil se på en ansøgning, før de har modtaget biometri (fingeraftryk og ansigtsfoto) fra ansøger. Mange steder skal artister rejse langt for at finde et sted hvor de kan få optaget biometri. Det koster penge ud over det gebyr, som i forvejen skal betales til SIRI, og ofte har artisten et job der gør det svært bare at rejse et sted hen, hvor de kan få optaget det digitale fingeraftryk. Det vil være en stor hjælp, hvis SIRI’s sagsbehandling kunne begynde også før de modtog biometri, og den eventuelle arbejdstilladelse i stedet kunne gøres betinget af, at de modtog tilfredsstillende biometri.

Kan cirkus i Danmark overleve?

For mit og Bettinas vedkommende havde vi nok økonomisk set været bedre stillet, hvis vi havde valgt et traditionel lønmodtagerjob. Men så længe der er nogen, der lige som os og vores kolleger brænder for cirkus og kan leve med den usikre fremtid, tror jeg at danskerne også fremover kan opleve cirkus, hvis vi eller bliver budt nogenlunde rimelige arbejdsvilkår.

Men hvis den ofte meningsløse bureaukratisering fortsætter, og vi mødes med flere og flere krav og restriktioner, kan man gøre livet så surt for cirkusfolket, at cirkus bliver noget, man kun kan høre om på et museum.

Bortset fra corona-støtte har danske cirkus aldrig fået statsstøtte, sådan som størstedelen af kulturlivet ellers gør. Bør I have statsstøtte?

For mig at se er målet rimelige arbejdsvilkår og ikke nødvendigvis statsstøtte. Men det ville da være skønt, hvis vi blev fritaget for moms eller fik nedsat moms. Danmark er det eneste land i EU, hvor kulturaktiviteter er belastet med 25 % moms.

Det ville også være godt, hvis vi kunne få støtte til konkrete arrangementer, således som de såkaldte nycirkus får, eller hvis kommunerne, således som der sker enkelte steder i landet, i større omfang køber forestillinger til fx ældre medborgere.

Martin Arli, her fotograferet sammen med sønnen Alexander. Foto: Ole Simonsen

Fakta:

Normalt har vi i Danmark syv cirkus: det store Cirkus Arena, de mellemstore Cirkus Baldoni og Cirkus Trapez og de små Cirkus Arli, Cirkus Krone og Cirkus Mascot. Hertil kommer Søren Østergaards Zirkus Nemo.

På grund af Covid-19 restriktionerne har Cirkus Arena, Cirkus Krone og Zirkus Nemo opgivet at komme på turne i 2021. Også Cirkus Mascot har valgt at holde pause i år, men overvejer dog en 20 dages turne i september.
Cirkus Trapez præsenterer Cirkus Open Air - et lille kompatibelt udendørs cirkusshow.

Cirkus Baldoni startede sæsonen 6. maj og Cirkus Arli den 22. maj.

 klovn.gif (1460 bytes)

13. juli 2021

Cirkusgården i Løkken 2021. Jens Chr. Sørensen har besøgt Katja Schumanns cirkusgård i Løkken og sendt mig en række fotos, se nedenfor.

Jens Chr. fortæller, at første afdeling af årets show handler om træning af dyrene, medens anden afdeling er en forestilling. Bortset fra, at Katja Schumann og hende ven Luffe Bøgh som ekstranummer tager sig en lille dans, er alle numrene dyrenumre. Victor Høeg Abrahamsen, som i tidligere sæsoner optrådte med diabolo og trylleri, er blevet en rimelig dreven hestedressør. Ud over at arbejde på Cirkusgården har han en periode arbejdet for Cirkus Mascot, der som bekendt ikke er på turne i år. Han arbejder også med ponyer. Den sidste optrædende er en pige, som rider et par heste.

Katja Schumann og en af hendes heste

Luffe Bøgh rider skoleridt

Victor med en af ponyerne

Katja med 4 flotte heste

Luffe med hund                                  

Victor med gæs

 klovn.gif (1460 bytes)

12. juli 2021

DET SKER I PARIS - CIRQUE GONTELLI spelar igen - i sitt nyligen renoverade SMALL BIG TOP, vilket ger publiken bekväma sitt-platser, med olika storlekar/störrelser/ - detta eftersom CIRQUE GONTELLI riktar sig till främst de mindre barnen, som ju alltid är följda av föräldrar eller andra ledsagare till detta kulturella event.

Line up vid einlass. Alle fotos: Noufou Ouedraogo

Det unika vid denna mindre cirkus är precis att programmen /de har ett antal olika/forskellige/ är skapade för barn - 2 till  7 somrar -de har föga konkurrans med detta concept.

Programmet är super barnvänligt, det betyder glada barn i en glad och trygg omgivning med intet som kan göra dem förskräckta.

Vid premiären fick vi njuta av /nyde/:

En trevlig introduktion av SERGE GONTELLI, sekunderad av hustru FABIOLA, en flott lasso-akt av deras yngste son CLINTON,  en förrykande spinning plates akt, sonen  CHRISTIAN, en vacker och rytmisk hula - hoop av dottern MARY, innan det blev tid för mellanakt med traditionell försäljning av sötsaker och lustiga leksaker !

Serge Gontelli presenterar.

Clinton redan mästare i lasso swinging

Christian komik med snurrande tallrikar 

Sedan följde MARY med sin  SOAP BUBBLE ACT: där ett antal barn blev omgivna av STORA bubblor - originellt och sällan/sjelden/sett.

Mary giant bubbles

Efter en bejublad clown-akt, blev det  GRANDE FINALE med hela truppen, i vackra/smukke/ kostymer.

Gontelli clowns

Grande finale

Fin entertainment för barn, och faktiskt för de vuxna/voksne/ med, eftersom de ser sina barn lyckliga och glada !!!

Zarro Zarro       

DET SKER I PARIS !!!

------------------------------------------ reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. juli 2021

Opsving i dansk nycirkus. Dansk Artist Forbund skriver:

Den moderne cirkuskunst giver unikke scenekunstoplevelser og rammer et bredt publikum. Sådan lyder vurderingen fra artister og formidlere som Kitt Johnsson og Gry Lambertsen, der hver især er erfarne kræfter inden for fysisk scenekunst.

“De fleste, der ser en nycirkus-forestilling, bliver blæst bagover. Det, nycirkus kan, er, at det er folkeligt og elitært på samme tid. Artisterne kan så mange vilde tricks med deres krop, men samtidig er det både for unge og gamle, der er ingen grænser.”

Det fortæller Gry Lambertsen, kunstnerisk leder på DYNAMO der står for nycirkusfestival, gæsteforestillinger og kunstnersamtaler i Odense.

Artist og initiativtager til nycirkusfestivalen C!CAF Kitt Johnson fremhæver også væksten i nycirkus-scenerne. Hun arbejder for at styrke hele feltet og ser de kommende branchedage på Waves Festival, DYNAMO og C!CAF som tegn på vækst i branchen.

“Glimt er blevet lille storbyteater, AFUK er begyndt at undersøge, hvordan man kan gøre en af deres haller til en scene for nycirkus. Så der er mange tiltag i gang, og samspillet af de forskellige aktører i branchen kan løfte nycirkus op til nye højder," siger Kitt Johnson.

Klik her for at læse en artikel om nycirkus på nyhedsbrevet Iscene

klovn.gif (1460 bytes)

9. juli 2021

Norges største cirkus, Cirkus Arnardo åbner sæsonen 17. juli i Lillesand, hvor de frem til 1. august viser ca. 1 time lange sommerforestillinger uden pause. De slår teltet op ved Over Klatre- og Utsiktstårn. De skriver: «Et hav av lyspunkter i årets sirkusshow 2021! Et ekte cirkus show med kvalitet, romantik, spennende og overraskende!!! La deg bli målløs!!!»

Forestillingens klovn, som kan ses på billedet, og som hellere vil kalde sig komiker, er Victor Rossi. Han er 8. generation af den kendte fransk-italiensk cirkusartistfamilie. Han er søn af Hector Rossi fra klovneduoen Les Rossyan. Kevin Probst fremviser sine 8 flotte æsler. Desuden møder publikum direktørparret Are og Paola Arnardo med illusioner og deres 19-årige søn Arne Otto Luigi Folco Arnardo med diabolo.

Det er endnu ikke besluttet, om sæsonen fortsætter efter de 2 uger i Lillesand. Det afhænger blandt andet af, hvordan pandemien udvikler sig. Lillesand ligger i det sydlige Norge, ikke langt fra Kristiansand, hvor Sirkus Jesper spiller i dyreparken.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. juli 2021

Cirkusmuseet i Rold – forestillinger med Kasper Jensen. Jørgen Lorenzen så forestillingerne tirsdag den 6. juli kl. 13 og 15 og skriver:

Cirkusmuseet i Rold havde inviteret Kasper Jensen til at give 2 forestillinger. Der var ca. 100 tilskuere til den første, lidt færre til den anden. Men coronaen har sikkert sat en øvre grænse for, hvor mange der måtte være forsamlet i ridehuset.

Kl. 13 var der en herlig opvisning med papegøjen Tanja. Kasper Jensen var i et kostume, der ledte tanken hen på en engelsk adelsmand (bowlerhat), en naver, Papageno fra Tryllefløjten eller en tyroler. Ubestemmelig, men spændende – og viser, hvor meget et godt kostume kan bidrage til en god oplevelse.

Kasper Jensen uden for Miehernes gamle ridehus. Smartphonefoto taget af Jørgen Lorenzen

Papegøjen Tanja var iført sin fjerpragt og overgik langt sin syngende kollega fra Amerika – den papegøje, der er med i Folk og røvere i Kardemomme by. Tanja kunne tale: hej og goddag! Og den kunne sige som en kylling og en kat – men denne eftermiddag nægtede den dog at sige vov som en hund. Den kunne sige som klukkende vand og den kunne fløjte skalaer. Og naturligvis sluttede den med: vi ses! Undervejs balancerede den med utallige rekvisitter, og den var ækvilibrist, både på ruller og kugler. Den kunne gå på slap line. Den kunne tælle mønter og putte dem i en pung. Den kunne spise med kniv og gaffel og putte farvede kugler op i de rette glas. Den var også akrobat – kravlede, dansede, lå på ryggen og stod på hovedet, eller nærmest: stod på næbbet – og tog sig en lille lur i Kaspers hat.

Kasper fortalte levende om dyret – hvordan man skulle omgås den, træne den og leve sammen med den. Han kunne dog ikke anbefale, at man fik en papegøje som husdyr, fordi det er et stort arbejde at passe den og leve sammen med den. Den er til stede alle døgnets 24 timer, og hvis den ikke får opmærksomhed, larmer den! Efter forestillingen var der lejlighed til, at børn kunne komme helt tæt på og få lov at holde den på armen.

Kasper med Tanja. Smartphonefoto taget af Jørgen Lorenzen

Kl. 15 viste Kasper sit enmands-show. Han indledte med devilsticks, derefter jonglerede han med bolde og sluttede med en kaskade med 5 bolde. Efter den heftige bevægelse fulgte et stillestående nummer. Han kom ind med den ”tunge” og ubevægelige kuffert, der ikke lader sig rokke, før et barn fra publikum kommer ind og afslører nummeret. Så fulgte en fin glasbalance med glas og skeer, som han balancerede på en pind, som han holdt med munden. Han blev i køkkenregi, da han balancerede en peberkværn på pinden. Pinden blev rejst til lodret – peberkværnen blev stående lodret på pinden. Og forestillingen gik videre i det muntre køkken – nu med gryder, som kunne bruges både til balance og til at jonglere med. Derefter jonglerede Kasper med ringe – op til 6, inden han sluttede med diabolo-jonglering.

Forestillingen blev afviklet i et dejligt tempo – aldrig forceret, men med god tid til at dvæle ved de enkelte tricks. De 45 min. fløj af sted, og det var fin underholdning både for ung og gammel.

Kasper Jensen med devilstickjonglering. Foto fra Wallmans dinnershow 2014/15, hvor Kasper var blandt de optrædende

Kasper Jensen med peberkværnen. Foto fra 2016 fra optræden på Bakken. De sidste 10 sæsoner har man flere gange i løbet sæsonen kunnet opleve ham som gadeartist rundt omkring på Bakken.

Du kan læse mere om Kasper og se fotos og videoer fra hans forestillinger på https://nycirkus.dk/author/admin/ Du kan også opleve ham på Cirkusmuseet i Hvidovre søndag den 8. august kl.12:30.

 klovn.gif (1460 bytes)

5. juli 2021

Det store finske Cirkus Finlandia håber at kunne starte sæsonen 7. august i Karjaa (Karis). Blandt de optrædende er Vlad Olander og hans katte, Oleg Izossimov (håndstand), Maria Cordwell Ignatova & Ignat Ignatov (heste), klovnene Trio Without Socks, The Flying Wulber, Pat & Pip Harrison med deres hot dogs, Lajos Nereus (tallerkenjonglør), Elite Showgirls og Angelika Varga (pisk). Sebastian er sprechstallmeister, og artisterne akkompagneres af Finlandias 7 mand store big band.

Vlad Olanders kattenummer er nok markedets bedste. Han har optrådt i flere skandinaviske cirkus, senest i Cirkus Arli i 2018. Finnerne oplevede ham i Cirkus Finlandia i 2012 og 2020. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Oleg Izossimov optrådte på Plænen i Tivoli i 1996 og hos Cirkus Arena i 2019. Han var også hos Cirkus Finlandia i 2020. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Årets klovne er de russiske Trio Without Socks. De fik deres internationale gennembrud ved cirkusfestivalen i Budapest i 2018, hvor de vandt sølv. Ved Monte Carlo festivalen i januar 2019 fik de bronze og turnerede efterfølgende med det store tyske Cirkus Krone. De har ikke tidligere optrådt i Norden.

Flying Wulber under den dobbelte passage, hvor to flyvere i luften på samme tid. Først flyver den ene og lader sig gribe af fangeren. Samtidig med tilbagespringet til den svingende trapez flyver den anden og lader sig gribe af fangeren. Dernæst svinger den svingede trapez tilbage, og flyver nummer to hænger ved siden af flyver nummer et på vej tilbage til broen. Truppen var hos Cirkus Arena i 2019. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Pat Harrison og hans hot dogs. Et nummer han år tilbage overtog fra sin fra Pete Harrison. Pat Harrison er et kendt navn i skandinaviske cirkus. I 2020 optrådte han sammen med kæresten Pip i Arena Cirkusland. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Ungarske Angelika Varga var sidste år en del af ensemblet i norske Sirkus Jesper, hvor Lajos Nereus med stor succes lavede sit tallerkenjonglørnummer i rollen som barbermester Sørensensen. Billedet af Angie og Lajos er fra Angies optræden ved Newcomer festivallen i Budapest i 2020.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. juli 2021

Cirkusrejser i efteråret:

Rejse med fly til Cirkus Knie i Geneve

Coronaen har i lang tid sat en stopper for de cirkusrejser, Brian ”Briano” Behrendt hjælper interesserede med at arrangere. Men efter at have hørt, at det store schweiziske Cirkus Knie satser på en sæson fra slutningen af juli til ind i december, arrangere Briano, hvis der er den fornødne interesse, en tur i dagene 27. til 29. august, hvor Cirkus Knie ligger i Geneve. Forestillingen byder som altid hos Cirkus Knie på en række internationale topartister, se nærmere på https://www.knie.ch/circus/tournee-2021/show

Ring til Briano på 22 59 50 46 hvis du vil vide mere. Eller send en mail til brianbehrendt@ymail.com

Rejse med minibus til to cirkus i Nordtyskland

Også Martin Lasson Berglund satser på at genoptage de cirkusrejser til Tyskland, han har arrangeret med minibus. Danske deltagere er velkomne – opsamling i Kastrup. Martin skriver:

Cirkusresa 11-12 september med försiktighetsåtgärder!

Jag gör ett försök och erbjuder en ny härlig cirkusresa den 11-12 september. I Tyskland är det få cirkusar som startat och många hoppas på 2022. Men det finns en chans för oss att se den storslagna Circus William och den lilla charmiga Zirkus Frank.

Circus William är en av få storcirkusar som har ett massuppbåd av djur, hästar, kameler, zebror, antiloper, vita lejon och bengaliska tigrar. I sommar reser också Fatime (känd från svenska Cirkus Olympia, Brazil Jack och danska Baldoni) med sina huskatter. Hennes make Peytchev Plamen Metodiev, känd som trampolinkomikern Mr, Jumping, är också med Circus William.

Arkivfotos fra Circus William           

Zirkus Frank är en liten men väldigt charmig cirkus med vackert tält och en engagerad cirkusfamilj som gör det mesta själva men dem gör det med finess vilket utmärker dem. Dessutom är det en mycket musikalisk familj som gärna visar upp sina färdigheter. Självklart besöker vi en butik under resan där ni kan göra prisvärda inköp av diverse drycker och godsaker.

Facebookbillede fra Zirkus Frank

Min förhoppning är att vi kan se båda cirkusföretagen men allt kan hända i dessa tider och därför reserverar jag mig för eventuella ändringar.

I resan ingår resa i minibuss med upphämtning/avlämning på bestämd adress, färjebiljett t/r, broavgift, diesel och ev. vägavgifter, övernattning på hotell med frukost. Prisen brukar ligga mellan 2400-3000 sek med allt inräknat, resa, hotell, färja, bro, biljetter.

Cirkusbiljetter kan jag ej köpa i förväg eftersom dem inte säljs online men jag ska försöka boka dessa och ev baka in det i priset på resan. Återkommer om detta när jag vet mer.

Avresa tidig lördag morgon från Lund/Malmö/Kastrup Lufthavn Clarion hotell (tidigare Hilton)  åter i Sverige söndag kväll.

För att följa med måste ni vara friska, ha pass eller nationelltidkort samt EU-Covidbevis (på dansk EU-Coronapas) på papper eller digitalt (ett bevis på att du fått vaccin mot covid-19, mer info här https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/ ), ni behöver ha med er ett par munskydd då en del hotell, affärer, färjan, och även cirkusar kan kräva att man bär munskydd i allmänna utrymmen.

Det KAN också bli så att jag tar beslut om att munskydd ska bäras när vi reser i minibussen men det beror lite på hur situationen i Sverige/Tyskland ser ut just då. Oavsett beslut så är det viktigt att alla respekterar detta.

Anmälan och betalning senast ska ske senast 1/9. OM resan ställs in i sista minuten pga pandemin så betalas alla pengar tillbaka.

Välkomna ombord på Cirkusexpressen!

Cirkushälsningar

Martin LB

E-mail: antilop80@hotmail.com    

 klovn.gif (1460 bytes)

4. juli 2021

En gammel bekendt har netop givet Benny Schumann denne lille træfigur af hans berømte morfar Charlie Rivel (1896-1983). Figuren er udført i 1978 af billedskæreren Holger Chr. Pedersen. Klik her for at læse mere om kunstneren. - Charlie Rivel var en af verdens mest berømte, populære og anerkendte klovne. Han havde sin helt egen stil. Hans varemærke var en rød bluse, som var alt for stor til ham. I Danmark optrådte han blandt andet hos Schumann i Cirkusbygningen samt i 1965 i Cirkus Moreno.

klovn.gif (1460 bytes)

2. juli 2021

Lempede restriktioner – men ikke for cirkus. For serveringssteder, hvor gæster i det væsentlige sidder ned, er arealkravene og afstandsanbefalinger ophævet fra den 1. juli. Forsamlingsforbuddet indenfor er hævet til 250 personer. Men ingen af lempelserne hjælper cirkus, biografer, teatre og revyer, idet der fortsat skal være 2 m2 pr. tilskuer. Denne forskelsbehandling er svær at forstå. For revyer med forudgående spisning giver reglerne det komiske resultat, at man kan have fuldt hus til spisningen, hvis ca. halvdelen af gæsterne går inden revyen begynder!

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juli 2021

Sommerforestillinger på Cirkusmuseet.

Cirkusmuseet i Hvidovre byder sommeren over på en række forestillinger. Det første fandt sted 27. juni og var med tryllekunstneren Steen Pegani.

Steen Pegani optræder i Fægtesalen. Nummeret, som Pegani viser på det nederste foto, er et gammelt nummer fra 1900-tallet, som han har taget op. Det har gennem årene heddet mange forskellige ting (The Selbit Blocks, Magic Bricks, Bewildering Blocks, Matematiska Gåtan eller Cube-Libre). Den (spanske) version som Pegani viser, kaldes blot CUBES. Fotos: Ole Simonsen

Her er en oversigt over de kommende arrangementer:

Torsdag 8. juli kl. 12:30: Tryllekunstneren Michael Frederiksen. Humor og magi på plat højt niveau.

Michael Frederiksen. Foto fra arrangement for Danske Cirkusvenner i 2016

Torsdag 15. juli kl. 12:30 Cirkus Panik. En cirkuseksplosion i manegen med gøgl, gags og artisteri fra øverste hylde.

Fra forestilling i Cirkus Panik. Foto: Per Krogh Petersen

Torsdag 22. juli kl. 12:30: Jon G. Lør. Danmarks nok morsomste gøgler med et jongleringstalent udover det sædvanlige.

Komikeren og jongløren Jon G Lør

Torsdag 29. juli kl. 12;30: Bugtaleren Sine med sin dukke frække Rikke. Kendt fra TV. Startede sin karriere som 4-årig i selskab med sin far, den tidligere Pjerrot fra Bakken Kurt Flemming.

Sine optrådte også i Fægtesalen i forbindelse med den internationale cirkusdag i 2016

Søndag 8. august kl. 12:30: Kasper Jensen, Kendt fra bl.a. Talent og med et tempo og energi, der vil gøre de fleste forpustet. Både sidste år og i år har man også kunnet møde Kasper forskellige steder på Bakken. Bor du i Jylland, kan du 6. juli kl. 13 og 15 opleve ham på Cirkusmuseet i Rold.

Kasper Jensen, Pressefoto

Til alle arrangementer skal der købes billet på Cirkusmuseets hjemmeside www.cirkusmuseum.dk Billetprisen er 20 kr. + entre til museet.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. juni 2021

DYNAMO CIRCUS FESTIVAL´21 finder sted i dagene 4. til 7.august. DYNAMO, Workspace for Circus and Performing arts, som har hjemsted i Odense, skriver:  

Dynamo Circus Festival er en scenekunst-festival der hylder de fælles oplevelser – fri for smagsdommeri og vilkårlige avantgardisters tyranni. Et livsbekræftende favntag med det almenmenneskelige: Empatien, frygten, forløsningen, glæden, euforien, spændingen og kontrol-tabet. Sammen går vi i cirkus

Fjerde udgave af den internationale nycirkus-festival pakket med nycirkus, musik, fest, fællesskab og uforudsigelige oplevelser er en tour de force i vildskab, poesi, humor og magi. Mellem forladte siloer og industri på Odense Havn, kulturliv og bleg beton præsenterer DYNAMO igen i august en intens festival der viser nycirkus-genren frem fra sine bedste sider.

En nycirkus-festival skal underholde, og den skal udfordre! Derfor er årets program udgjort af forbløffende nycirkus-forestillinger fra ind- og udland, overstimulerende livemusik der tvinger dansefeberen ud i fødderne, åben scene og et filmprogram præsenteret i samarbejde med Odense International Film Festival.

DYNAMO Circus Festival: fire dage med nycirkus, musik, talks, film, workshops og kulturel kollektivisme.

DYNAMO Circus Festival er støttet af Nordic Council of Ministers, Odense Kommune, William Demant Fonden, Finlands Kulturinstitut i Danmark og Statens Kunstfond, og programmet er blevet til med støtte fra the Creative Europe programme of the European Union.

PRÆSENTATION AF FESTIVALENS FORESTILLINGER:

WALD af Right Way Down. Cirkus med skoven vendt på hovedet. Organisk håndstand af et kollektiv på seks kunstnere i en forestilling om skoven og naturens cykliske væsen.

Kaaos Kaamos 2.0. Work in progress og et glædeligt gensyn med kompagniet, der fyrede op under DYNAMO Circus Festival 2018. Del af Circus Seminars.

højTALER. Work in progress visning af Villads Bugge Bang som del af Circus Seminars.

THE GOOD PLACE. Le Peep Show des Marcel’s - THE GOOD PLACE er et helt skørt, farverigt, festligt og plastic fantastic univers.

MAD IN FINLAND. Længe ventet Danmarks-premiere. En stor, vanvittig og uforglemmelig cirkusoplevelse.

OTUS. Med cirkus, fysisk teater, bevægelse, og klovn af Company Oliveira & Bachtler

KISELDALEN. Forestilling for hele familien og især for børn i grænselandet mellem drøm og virkelighed. Af Kompani Giraff.

UN CIRQUE PLUS JUSTE. Mindeværdig cirkusforestilling, der kryber helt ind i sjælen. Af Circo Aereo v. Jani Nuutinens

Klik her for at læse nærmere.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. juni 2021

PASSAGE Festival er en levende gadeteaterfestival, der udvikler og udvider sig konstant, ikke mindst i relation til dét der foregår omkring os. Byrum, publikum og kunstnere er ligevægtige omdrejningspunkter i gadeteater i det offentlige rum.

I 2021 udforsker PASSAGE Festival Helsingørs kosmopolitiske hjerte i Europa. Mere end 50 europæiske performere, digtere, kunstnere præsenterer deres værker i Helsingør ledsaget af næsten lige så mange særligt inviterede unge fra 10 europæiske lande.

PASSAGE Festival har et stort program med internationale kunstnere. 78 Tours af franske La Meute tager publikum med på en hypnotisk og rituel rejse når de udforsker det legendariske dødshjul. De tre frygtløse kunstnere har været en stor succes på mange europæiske festivals. Det samme har Follow Me af de belgiske cirkuskamelæoner Be Flat, der forvandler Helsingør til en scene og inviterer publikum med rundt blandt facadernes scenografi og trafikkens lydlandskab.

Festivallen foregår i dagene 26.-31. juli. Blandt de cirkusrelaterede indslag kan nævnes:

David Skunk præsenterer Circus Skunk! På ægte gøglervis indtager han scenen med duften af ægte cirkus og lommen fuld af herlige løjer!

Udover at være klovn af særlig kvalitet er David, den mexicansk amerikanske comic artist også en herlig linedanser, en morsom jonglør, et forbløffende one-man orkester – og så kan han trylle, så børn taber kæben og voksne må le.

Showet er sammensat af klovneri, artisteri, gøgl, trylleri, dramatik, humor og hans enestående one-man-big-band.

Gennem showet involverer Mr. Skunk sit publikum på hjertelig, morsom vis.

Forestillingen kan ses mandag 26. juli kl.13:00 i Espergærde Centret, Espergærde og

fredag 30. juli kl. 10:30 i Nøjsomhed, Helsingør og kl. 13:00 i Klosterhaven, Sct Mariæ Kirke, Helsingør

TIME TO LOOP med italienske Duo Kaos (IT)

Mellem cykelhjul og akrobatik skaber Duo Kaos en historie om bevægelse, transformation og poesi. Opbygning og ødelæggelse er en del af den samme mekanisme, og begge artister forsøger på deres egen måde at gøre kaos til harmoni. Et synkroniseret spil i konstant balance, der påvirker alt omkring dem. Gennem forestillingen begynder de med lethed og romantik at forstå, at den ene ikke kan erstatte den anden, og sammen er de i stand til at skabe det perfekte Loop.

Forestillingen kan ses mandag 26. juli kl. 17 i Kulturhuset i Nordvest, Helsingør og

tirsdag 27. juli kl. 14 på P-Plads v. Hornbæk Bibliotek, Hornbæk og kl.18 i Kulturhus Syd, Vapnagård, Helsingør

Duo Kaos. Pressefoto fra Passage

78 TOURS med franske La Meute. Tag med på en rejse 78 gange rundt med dødshjulet

I det traditionelle cirkus er det legendariske og enorme dødshjul både sjældent og sagnomspundet. To cirkusakrobater og en musiker tager udfordringen op og udforsker hjulets hypnotiserende, rituelle dimension. 

Tag med på en fælles rejse med trioen, i en frygtløs forestilling, der sender os gennem alt fra barndom, risiko, frygt og døden til polyfonisk sang, rock, blomster, en cowboyhat og selve galaksen.

Forestillingen kan ses onsdag 28. juli kl. 17:30 i Kulturhavnen, pladsen foran Kulturværftet, Helsingør og torsdag 29. juli kl. 17:30 i Kulturhavnen, pladsen foran Kulturværftet, Helsingør

78 Tours. Pressefoto fra Passage. Fotograf: Pierre Soissons

FOLLOW ME med belgiske Be Flat. Bind snørebåndene og følg med på akrobatisk rejse gennem Helsingør. To cirkus-kamæleoner inviterer dig med til at genopdage Helsingør på en helt unik måde, når de fortolker vores fælles offentlige rum i vandreforestillingen Follow Me. Byens gader forvandles til en scene, husenes facader bliver scenografien, brostenene til dansegulv og trafikken bliver til lydlandskabet. Be Flat kombinerer akrobatik med urban sports, og genskriver forestillingen Follow Me til hvert nye sted, hvor omgivelserne bliver den afgørende medspiller.

Forestillingen kan ses onsdag 29. juli kl. 15:00 i Baggården hos Spar Nord, Sct. Olai Gade 39, Helsingør, fredag 30. juli kl. 15:00 i Baggården hos Spar Nord, Sct. Olai Gade 39, Helsingør og

lørdag 31. juli kl. 15:00 i Baggården hos Spar Nord, Sct. Olai Gade 39, Helsingør 

Pressefoto fra Passage. Fotograf: Yngwie Scheerlinck

 klovn.gif (1460 bytes)

27. juni 2021

Fonden efter Nelly Jane Benneweis har aflagt årsberetning for 2020. Årets overskud var 109.182 kr. mod 104.942 i 2019. Fonden egenkapital er 4.421.822 kr. Fonden har stillet selvskyldnerkaution for datterselskabet Neja ApS' engagement med Nykredit. Gæld

pr. 31. december 2020 udgør ca. 4,9 mio. kr.

Fondens overskud kan efter bestyrelsens bestemmelse og under iagttagelse af fondens fundats anvendes til bidrag og støtte til:

·         Træningsophold, studierejser, m.v. for artister med tilknytning til Danmark, herunder til cirkusfestivals, ophold i cirkus i udlandet m.v.

·         Støtte til personer med tilknytning til cirkuslivet i øvrigt og

·         Støtte til personer med tilknytning til balletten, herunder Ballettens venner.

Fondens bidrag og støtte kan ydes ved en pris benævnt Nelly Jane Benneweis Prisen. Prisen kan uddeles, når der efter fondens bestyrelses opfattelse er én eller flere egnede kandidater, og der i fonden er passende midler til rådighed til uddeling hertil.

Lige som tidligere år har der ikke været prisuddelinger. Fonden er stiftet i 2012 af boet efter Nelly Jane Benneweis, som døde i 2009. Fonden administreres af advokat Michael Rasmussen, Stockholmsgade 37, 2100 København Ø.

 klovn.gif (1460 bytes)

25. juni 2021

Cirkus i Norden 2021. Corona-restriktioner betyder fortsat, at lang færre cirkus er på turne end normalt. Her er en kort oversigt:

Danmark: Som de eneste er Cirkus Arli og Cirkus Baldoni på teltturne. Cirkus Trapez viser korte Open Air forestillinger. Der er også korte forestillinger i Cirkusland i Slagelse. Katja Schumann viser forestillinger på Cirkusgården i Løkken.

Finland: Indtil nu er det store Cirkus Finlandia ikke startet turne. Det mellemstore Cirkus Tähti har vist nok turneret siden 1. juni. De optrædende er

Devid Adam, Ungarn, stolebalance

Sebastian Foray, aerial straps

Silvia Orlando Ross, Ungarn, hula hop

Samir og Frida, Finland, illusioner. Samir Abdelmeguid, som ejer cirkus, er tillige sprechstallmeister.

Di lello´s, Holland, klovne

Yris Cardinali, Portugal, luftnummer

Enzo Cardinali, Portugal, jonglør

Norge: Der er forestillinger i det stationære Sirkus Jesper i Kristiansand Dyrepark. Uvist om det senere på sæsonen bliver muligt for de to norske cirkus, Agora og Arnardo, at komme på turne.

Sverige: Ingen af de 3 svenske cirkus, Brazil Jack, Olympia og Rhodin, er på turne. Uvist om det senere på sæsonen bliver muligt at gennemføre en kortere turne.

Også andre steder i verden er cirkus påvirket af corona. I Tyskland er ingen af de store cirkus på turne, hvorimod nogle mindre og mellemstore cirkus prøver lykken. Du kan finde en oversigt på http://www.circus-gastspiele.de/

 klovn.gif (1460 bytes)

25. juni 2021

Magisk Søndag - trylleshow med Steen Pegani. Søndag 27. juni kl. 12.30 kan du på Cirkusmuseet i Hvidovre opleve Steen Pegani med hans helt nye trylleshow, der bl.a. kredser om glæden ved at finde og dyrke en passion. Med udgangspunkt i sit første tryllesæt tryller Pegani med mystiske kasser, farvestrålende tørklæder, kort, reb, ringe og balloner mens magiens historie folder sig ud for øjnene af publikum.

Pegani glæder sig efter en lang pause rigtig meget til at komme ud og trylle, og Cirkusmuseet glæder sig til at fylde Fægtesalen med forventningsfulde børn og voksne til en søndag med masser af tryl og magi.

Showet varer ca. 30 min. og er for alle aldre. Entré 20 kr. + billet til museet. Billetter kan købes her.

Steen Pegani. Foto: Lise Kokholm

 klovn.gif (1460 bytes)

25. juni 2021

Cirkusforestillinger i Rold. På Cirkusmuseet i Rold kan du tirsdag 6. juli overvære hele to forestillinger.

Kl. 13 optræder Kasper Jensen med sin talende papegøje Tanja. Den er et af de klogeste dyr på planeten, og den både taler, danser og fløjter. Der er tale om en helt utrolig fugl med et spektakulært show, hvor den udfører en lang række raffinerede tricks med alt lige fra småting til egentlige cirkustricks.

Kl. 15 viser Kasper Jensen sit gøglershow med vilde cirkustricks, klovnede krumspring og gakkede gangarter. Kort sagt: Der er masser af morskab for børn og voksne. En bred vifte af mime, jonglering, akrobatik og multiartisteri i verdensklasse, som kan nydes af absolut alle.

En billet til et af de 2 shows giver gratis adgang til udstillingerne på Cirkusmuseet denne tirsdag. Klik her for link til billetbestilling.

Kasper Jensen. Pressefoto fra Nordjyske Museer

 klovn.gif (1460 bytes)

25. juni 2021

Nu er det cirkustid igen i Holbæk. I dag har Holbæks børne- og ungdomscirkus Cirkus Kæphøj besøg af Cirkus Arli, som har sat deres telt op lige ved side af Kæphøjs telt.

 klovn.gif (1460 bytes)

25. juli 2021

Dynamo Open stage. Fotografen Lise Kokholm så forestillingen 18. juni kl. 20 og har sendt mig nedenstående fotos. OPEN STAGE er et uformelt frirum, hvor scenekunstnere kan afprøve deres idéer for publikum. De optrædende er kunstnere, udvalgt via et open call, som arbejder med cirkus, dans, teater, dukketeater, eller krydser flere kunstformer. Jongløren på billedet er David Sosman. – Dynamo byder i øvrigt til august på en nycirkusfestival i hjembyen Odense. Klik på https://dynamoworkspace.dk/festival/ for at se nærmere.

       

 klovn.gif (1460 bytes)

23. juni 2021

Sommerpostkort fra Cirkus Flik-Flak. Det fynske børne- og ungdomscirkus skriver:

Cirkus Flik-Flak byder på GRATIS cirkussjov for børn

Sted: Gråbrødre Plads, Odense

Onsdag d.30. juni kl. 10 - 16

Fredag d. 2. juli kl. 10 - 16

Lørdag d. 3. juli kl. 10 – 16

Kunne du tænke dig at udfordre dig selv eller blot lege cirkusartist?

Vil du prøve at køre på et hjul, have mange bolde i luften, gå på tynde liner, snurre diaboloen og meget mere? Så kan du komme og være med.

Det bliver ikke sommerens eneste aktivitet hos Flik-Flak. De viser nemlig forestillinger for hele familien i dagene 30. juli til 1. august. Se nærmere i Cirkuskalenderen

 klovn.gif (1460 bytes)

22. juni 2021

Majestique tilbage til Aalborg. Efter verdenspremieren for et udsolgt publikum i Aalborg sidste sommer vender Majestique nu tilbage til Skråen og Spejlteltet Paradiso på Teglgårds Plads ved Nordkraft denne sommer!

Mere end nogensinde før mærker vi sulten efter ren og skær spænding, nostalgisk romantik og et ønske om en berusende oplevelse for at undslippe verdens realiteter, selvom det kun er et par timer. Sulten bliver stillet af Majestique's verdensklasse artister, der vil underholde, begejstre og overraske med forbløffende, farlig og komisk cabaret og nycirkus for voksne.

Du kan bl.a. opleve legendariske Ursula Martinez med hendes komiske magi. Hun er blandt andet kendt for nummeret Hanky Panky, hvor et lille rødt tørklæde trylles, væk medens hun smider den ene stump tøj efter den anden. Jeg ved dog ikke om hun stadig viser dette nummer. Daredevil Chicken vender tilbage med deres ufattelige sjove rå slapsticks og Michael Betrian, som du i for tiden kan opleve i Cirkus Trapez Open Air Show, er en af verdens førende diabolo-kunstner.

Daredevil Chicken. Pressefoto fra Skråen fra 2019, hvor de to artister var med i det show, La Soiree viste i Aalborg.

Michael Betrian

Det er kun en lille forsmag fra denne vaskeægte internationale produktion, direkte fra Australien / London / Canada. Det er natklubatmosfære for fuld udblæsning, sjovt, elegant voksencirkus inspireret af den gamle variete.

Det er her og nu, det er live, det er fabelagtigt! Spilleperiode: 25. august til 5. september. Se nærmere i Cirkuskalenderen

”En flot aften. Ægte natclubstemning og fuld skrue – både på scenen og hos publikum,” skrev en begejstret Jørgen Lorenzen om sidste års forestilling.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. juni 2021

Aarhus Festuge blev pga. coronaen aflyst sidste år. Men om alt vel gennemføres den i år i dagene 27. august til 5. september. Et af festugens højdepunkter er natcabaretten hos Hermans i Tivoli Friheden. I år har den titlen We Are The Wonders og byder på komikere, magikere, akrobater og internationale artister. For dem der ønsker det byder Restaurant Terrassen byder på en velkomstdrink og en tre-retters menu inden showets start. Som det ser ud nu kan du i forestillingen møde:

ED ALONZO

Amerikaneren siges at være en af de bedste komiske magikere, der findes. I hans shows går tingene ofte lidt galt på den sjoveste og mest groteske måde, inden det til sidst lykkes på mirakuløs vis. Han har medvirket i over 100 tv-shows – og blandt andet optrådt med Britney Spears som sin assistent. 

Ed Alonzo. Pressefoto fra Aarhus Festuge

MIYOKA SHIDA RIGOLO  

Balance er i fokus, når den japanske artist under dyb koncentration får den ene palmegren efter den anden til at balancere ovenpå hinanden, så det til sidst kommer til at fremstå som et større kunstværk. Oplev et nummer, som udtrykker en oase af sindsro, ligevægt og skrøbelighed. 

Sandornbalance med Miyoka Shida Rigolo.  Pressefoto fra Aarhus Festuge

MIKHAIL USOV 

Den ukrainske klovn og komiker Mikhail Usov har de seneste ni år optrådt i verdensberømte Cirque du Solleil. Han får publikum til både at le og blive rørt gennem sine numre. Mikhail Usov er klovn med hjertet, og han har vundet adskillige internationale cirkuspriser. Han optrådte ved klovnefestivalen på Bakken i 2005.

Mikhail Usov. Pressefoto fra Aarhus Festuge

VICTOR MOISEEV 

Den fortryllende ukrainer får jonglørkunsten op på et nyt og højere niveau med sin horisontale jonglering, hvor store bolde kommer flyvende fra alle sider. På mesterlig vis griber Victor boldene og jonglerer, så de nærmest svæver i luften. 

Victor Moiseev. Pressefoto fra Aarhus Festuge

DMITRIY og ANASTASIA

Den ukrainske/russiske duo giver passionen vinger, når de nærmest flyver rundt i salen, imens de udfører akrobatiske numre af højeste sværhedsgrad. Deres nummer er flyvende akrobatik, æstetik og sensualitet på højeste niveau, som har medvirket til, at de har vundet den præstigefyldte Guldklovn ved cirkusfestivalen i Monte Carlo.

Dmitriy og Anastasia. Pressefoto fra Aarhus Festuge

HANS DAVIS

Belgisk ”skyggeograf” med en evne til at lave flere hundrede figurer – alt fra dyr til politikere og andre personligheder – som håndskygger. Publikum kan på storskærm følge hans forbløffende evner.

Hans Davis. Pressefoto fra Aarhus Festuge

MILA og YAROSLAVA

De to ukrainske artister optræder med deres fantastiske pole-nummer, som er en kombination af styrke, smidighed, akrobatik og skønhed, som tilsammen går op i en højere æstetisk enhed. Det er moderne artisteri af høj kaliber.  

Mila og Yaroslava. Pressefoto fra Aarhus Festuge

HERMANS NATCABARET-TRIO

Under Natcabareten spiller Marc Thierrys trio, som udover Marc selv består af Jesper Daus og Jesper Gruschy.

Se nærmere i Cirkuskalenderen om spilletider og billetbestilling.

 klovn.gif (1460 bytes)

19. juni 2021

Ny overenskomst til hospitalsklovnene. Dansk Artist Forbund skriver:

Efter et godt forhandlingsforløb har Dansk Artist Forbund og Danske Hospitalsklovne aftalt en ny og forbedret overenskomst for de kommende tre år. Den nye aftale giver forbedrede arbejdsvilkår til hospitalsklovnene som arbejdsgiverbetalt pension og fast lønregulering. Nye fordele som seniorordning og barns anden sygedag er også med i aftalen. Aftalen er en videreudvikling af den første overenskomst på området, der blev indgået i 2019.

Danske Hospitalsklovne arbejder for at styrke indlagte børns livsglæde og livsmod, så de bedre kan stå sygdomsforløbet igennem. Alle hospitalsklovne er lønnede og har gennemført foreningens egen skræddersyede hospitalsklovneuddannelse, som er internationalt anerkendt og tager 1½ år at gennemføre. Der er i dag 61 uddannede klovne hos Danske Hospitalsklovne.

Pressefoto fra Dansk Artist Forbund

klovn.gif (1460 bytes)

18. juni 2021

Flying Superkids kommer til København til august. Som så mange andre shows har Flying Superkids ligget underdrejet siden coronaen ramte Danmark sidste forår. Men i august 2021 kan publikum igen opleve gymnastik i verdensklasse, fortryllende akrobatik og skøn underholdning for hele familien, når Flying Superkids kommer til København med årets nye show! De optræder i København fra søndag 1. august til og med søndag 8. august. De skriver:

Årets show bliver endnu vildere end normalt. Vi har brugt hele corona-pausen på at udvikle et nyt show til 2021 og øve os på vores vildeste tricks. Resultatet er et gennemført, underholdende og hæsblæsende show, og vi kan ikke vente med at vise jer det! Det bliver et brag af en fest!

 klovn.gif (1460 bytes)

17. juni 2021

På Frederiksgade i Aarhus midtby finder du den hyggelige restaurant Brasserie Belli.

Ejeren er Trine Belli, og hun har rødder tilbage til den gamle cirkusfamilie. I sine helt unge dage var hun luftakrobat i Cirkus Krone. Hendes far Leo Belli var også luftartist og betragter den mangeårige ejer af Cirkus Belli Meta Belli (1888 – 1953) som sin bedstemor, også selv om hun ikke var det rent biologisk. Meta Belli opførte sig som bedstemor for flere medlemmer af Belli familien – det kendes også fra andre cirkusfamilier. Meta Belli var gift med Giovanni Belli, som døde i 1929. Meta overtog så det hensygnende cirkus, som hun med bistand først af Willy Borchardt og senere Fredy Wachmann fik drevet frem til at blive landets største. Da Meta døde i 1953, blev cirkus solgt til investorer uden tilknytning til familien. I 1955 videresolgte investorerne Cirkus Belli til Eli Benneweis. Cirkus Bellis sidste sæson på de danske veje var i 1957.

Der findes mange plakater og billeder fra cirkustiden på Brasserie Belli. Og maden og betjeningen er fremragende. Så stedet kan anbefales, hvis du leder efter et godt spisested i Aarhus.

Trine Belli fotograferet sammen med Danske Cirkusvenners formand Kim Thanning Olsen

Den viste plakat er fra 1954

 klovn.gif (1460 bytes)

13. juni 2021

Cirkus Trapez Open Air. På grund af corona-restriktionerne har Cirkus Trapez opgivet at gennemføre en traditionel turne med telt. I stedet viser de ca. 1 time lange forestillinger ”open air”, dvs. med brug af rundsejl, men uden top på teltet, se foto. Det betyder, at de kan klare sig uden teltarbejdere og ikke skal have de mange tunge lastbiler med, som transportere telt og master rundt. Indtil nu har de valgt at køre hjem til Mølby om aftenen, så de har heller ikke beboelsesvogne med rundt. På hverdage er forestillingerne som regel solgt til plejehjem m.v.. I weekenderne er der ”åbne” forestillinger, som man kan købe billet til.

Publikum sidder dels på stole rundt om manegen og dels på 2 mindre gradinner. Billetpriserne er rimelige: 110 kr. for en stoleplads og 90 kr. for en plads på gradinnet.

Forestillingen starter med at en stor kasse trilles ind lige foran bagtæppet. Bernhard Kaselowsky og en rekvisitør viser, at kassen er tom. Den viser sig dog senere at indeholde såvel forestillingens sprechstallmeister David Sosman som cirkusprinsesserne Nynne Hulsig Samuelsen og Simone Rhodin.

Dernæst kommer der walisiske geder i manegen, præsenteret af Nynne med bistand af Bernhard Kaselowsky.

Næste nummer er en humoristisk præsenteret jonglørentre med David Sosman, som med charme og elegance jonglerer først med bolde, så med en kniv og et par økser og til sidst med en bold, en bowlingkugle og et æble, som han spiser af under jongleringen. Han viser også hvordan han kan tage sin jakke af, medens han jonglerer.

   

En version af illusionsnummeret substitution trunk tryller David om til Simone Rhodin fra det lille svenske Cirkus Rhodin, som for tiden ligger underdrejer på grund af de svenske coronarestriktioner. Hun viser et udmærket nummer i en aerial ring sat på stang. Entreen slutter med at hun kravler ned i en kasse og trylles væk.

Nu er David Sosman tilbage. Han spiller først på flasker. Derefter jonglerer og balancere han med Malibu-flasker og balancerer med glas på en pind i munden.

Næste nummer er den unge hollandske diabolojonglør Michael Betrian i et elegant og tempofyldt nummer, hvor han jonglerer med op til 4 diaboloer. Senere på sæsonen kan du opleve ham som led i Majestique's forestilling i spejlteltet Paradiso ved Nordkraft i Aalborg. Synd for ham, at der ikke uddeles cirkuspriser i år. Han ville have været et godt bud på en nominering til talentprisen eller prisen for årets bedste nummer.

   

Michael blev afløst af Simone Rhodin med et spektakulært hula hop-nummer.

Derefter præsenterede David sin 8 år gamle fætter Joseph, der laver nogle gevaldige saltomortaler og andre spring. I nogle spring med bistand af Nynne.

Derefter var David tilbage med sin bouncing-jonglør entre.

Sidste nummer i forestillingen var hestenummeret Stor og Lille, fremført af Bernhard Kaselowsky.

Ingen tvivl om, at de ca. 75 personer, der som mig så formiddagsforestillingen søndag 13. juni i Vamdrup, følte at de fik en god cirkusoplevelse.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. juni 2021

Cirkus Mascot har som tidligere nævnt opgivet sin Danmarksturne og sommeråbning i vinterkvarteret i Roslev på grund af Covid-19 restriktioner og myndighedernes usædvanlig usmidige og langsommelige behandling af ansøgningen om arbejdstilladelse til deres mangeårige klovn Gulio og dennes familie. De satser dog nu på en kort turne i september. Daniel Deleuran skriver på en facebookside, hvor cirkus søger artister og artister søger job:

”We are looking for an artist family from EU with MINIMUM 3 different acts to join our “20-day-tour” in September 2021. Please note that we do NOT need the following acts: clown, hula-hoop, aerial acts, silks, diabolo or juggling! Send us an e-mail with your videos and information to daniel@cirkus-mascot.dk. We are looking forward to hear from you.”

 klovn.gif (1460 bytes)

12. juni 2021

Jacob Boas Leitisstein fra Cirkusportalen besøgte Cirkus Arli på Frederiksberg. Klik her for at se hans fotos fra forestillingen.

klovn.gif (1460 bytes)

11. juni 2021

Slut med mundbind i cirkus. Hidtil har myndighederne krævet, at alle over 12 år skal bære mundbind eller visir, når de bevæger sig rundt i teltet. Når du sad på din plads, var du dog velkommen til at tage mundbind/visir af. Med virkning fra mandag 14. juni er kravet om mundbind droppet på alle områder undtagen for stående passager i den kollektive transport. Så fra på mandag behøver du ikke have mundbind på i cirkus. Derimod er det frem til 1. august fortsat et krav, at alle over 15 år fremviser coronapas samt ID.

klovn.gif (1460 bytes)

11. juni 2021

Cirkus Berdino er ikke et traditionelt turnerende teltcirkus, men betegnelsen for en række forestillinger, som Suzanne Berdino de seneste par år har produceret for plejecentre mv. Om de nuværende forestillinger skriver hun:

I forestillingen tager vi jer med tilbage i tiden, på markedspladsen med gøglerier af den bedste slags, fra dengang farfar var ung. Oplev den syngene Professor Briano, der elsker magi og sæbebobler, Danmarks klogeste kælegris Gullig, indiske løbeænder i fri dressur, og sidst men ikke mindst glade hunde med fornøjelige tricks. Det hele kædes sammen af Cirkusdirektør Madame Betty. Denne forestilling henvender sig til ældrecentre med en varighed på ca. 30 minutter eller efter aftale, evt. med flere gæsteartister. For at komme i rette cirkusstemning kan popcorn til alle deltagere også tilkøbes. Ønsker du yderligere information eller priser, er du velkommen til at kontakte os, på telefon 40 33 12 13 eller sende en mail på Suzanneberdino@gmail.com

Om en af forestillingerne skriver et ældrecenter i Brøndby Kommune: ”Torsdag eftermiddag blev 45 beboere blæst godt igennem, mens de kiggede på Cirkus Berdino. Cirkus Berdino havde tryllenummer, sæbebobleshow, en gris der kunne rydde op og bowle samt hunde der kunne lave tricks. Der var smil på læberne, glimt i øjnene og grin og latter, når showet udfoldede sig undervejs. Alle blev siddende i de godt 45 minutter showet varede trods den iskolde vind, kun opvarmet af den varme kakao (tak til køkkenet J) og de varme smil og grin.”

Masser af sæbebobler med Madame Betty alias Suzanne Berdino og Professor Briano alias Brian Behrendt. Begge kendt og elsket fra bl.a. Cirkusland, hvor de dog ikke er i år.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. juni 2021

Boganmeldelse: Joan Dansberg: Bag portieren. Forlaget Lunden 2021. 337 sider, paperback. Til salg hos www.joandansberg.dk eller landets boghandlere. Vejledende pris: 299,95 kr. Udgivelsesdato 15. juni 2021. Fås også som E-bog og i nær fremtid tillige som lydbog. Anmeldt af Jørgen Lorenzen

Nu udkommer der atter en skønlitterær bog om cirkus. Den sidste generation har ellers været fattig på den type litteratur. Faktisk er der vist kun to udgivelser i nutiden. Den ene: Henning Mortensen: Klovnens rejse (2013), som handler om en klovn, der sidder på plejehjem og tænker tilbage på sit liv. Og man kan diskutere, om det egentlig er en ægte cirkusbog. Den anden: Arne Bjørk: Den stille klovn (2018), som er en eventyrfortælling om den evige klovns rejse op gennem tiden.

I tiden omkring 2. verdenskrig kom der en lind strøm af cirkusfortællinger – ofte romantiske, idealiserende skildringer af cirkuslivet og ofte skrevet for ungdommen. Forfatteren Henry Dahl var den mest kendte cirkusforfatter dengang. Mest kendt er hans bog Savsmuld og piskesmæld (1949).

Men nu får genren et nyt bidrag. Og det er ikke et idealiseret skønmaleri af artistens liv og livet i cirkus. Men det er et ærligt, sandt billede af et liv, som ikke bare er succes, glans, glimmer og stjernestøv, men også et liv i kamp, modgang, slid og nederlag. Begge dele. Men det er først og sidst et liv, som artisten ikke vil bytte ud med noget andet liv.  Og et liv, som giver alle, der holder af cirkus, så mange gode oplevelser – både at se cirkus og at læse om det.

Joan Dansberg skriver sin roman med afsæt i Irma Altenburgs erindringer. Og sådan er det jo med al skønlitteratur: den udspringer af noget virkeligt og noget oplevet. Der er en kærne, som man bygger videre på. Og det giver sikkert mange læsere, når man lader handlingen foregå i et episk, til dels fiktivt forløb – flere end hvis man udgiver dagbogen/erindringerne, som de blev nedskrevet, altså som sagprosa. Joan Dansberg har lavet en grundig research, som holder handlingen fast i noget, der faktisk er foregået. Personerne er virkelige, ligeså steder og navne. De er fastholdt i et kronologisk forløb. Og det vigtigste: bogen giver læseren en god indlevelse i et miljø og et kulturlandskab, som er historisk – et virkeligt levet liv. Og det giver en god baggrund for at erindre Irma, Arnold, Louis og Frederik (Gugele) Schmidt, som har en fremtrædende plads i dansk cirkushistorie – og som har nulevende efterkommere, der er cirkusartister.

Cirkusfamiliens spændende, men brydsomme liv skildres, så det bliver autentisk. Og de mennesker, der har levet i miljøet eller er kommet tæt på det, nikker genkendende og anerkendende. Det er en kamp for at overleve – en kamp man aldrig giver op overfor. Man kan simpelthen ikke give op, fordi dette liv er ens liv – helt ind i sjælen og helt ud i hver eneste fiber. Derfor slutter bogen da også med en replik, der lyder næsten som en fanfare: ”Vi skal have egen cirkus.” Og det skal de, selv om papa lige er død. Måske netop derfor! Og på trods af, at alle omkringstående ryster på hovedet.  

Læseren får indblik i sejre og nederlag, i opgangstider og i nedgangsperioder. Undervejs møder man det særprægede og karakteristiske, som var – og som er? – knyttet til artistens liv: et liv med ubrydeligt sammenhold og en aldrig svigtende stolthed, men også et liv med de begrænsninger, som loyaliteten over for familien giver. Undervejs i bogen møder man det alt sammen – lige ned til de mindste detaljer. En artist melder f.eks. aldrig afbud. Der er regler, der skal overholdes og efterleves. Man optræder f.eks. ikke i grønt i manegen, man samler ikke en tabt mønt op, man diskuterer aldrig politik, penge og religion i cirkus, og man holder aldrig fri. Og papa styrer alt og alle med patriarkalsk egenrådighed, hvis da ikke kvinderne står sammen og tager det sidste stik. Og man gifter sig ikke, før papa er spurgt og har nikket godkendende.  Og i modgangstider må børnene forsørge deres forældre, og opdragelsesmetoderne er ofte ret så håndfaste.  Og dengang som nu havde og har cirkus haft svært ved at arbejde sammen med de andre cirkus, selv om det ville være til fælles bedste, at de gjorde det. Man kører ind i hinandens ruter, man generer hinanden og taler ikke altid lige venligt om konkurrenten. Samarbejde var dengang som nu noget, man taler om men aldrig praktiserer for alvor.

Joan Dansberg giver en autentisk skildring af et liv, som er historie – cirkushistorie. En fortælling, som fastholder et miljø og en livsform, som vel nok ændrer sig med tiden, men som aldrig giver slip på sine rødder. Hendes bog er et godt sted at begynde, inden man begiver sig hen til cirkusforestillingen og hilser på de mennesker, som bor inden for stakittet. Og et godt sted at vende hjem til, når man har forladt cirkuspladsen. Og det giver forståelse og sympati, når man nysgerrigt læser om de slægter, der gik forud, og som nutiden skylder så meget. Irma, Arnold, Louis og Frederik Schmidt har fået endnu et bidrag til fastholdelse af deres rige liv. Vi andre følger med, nu ikke som tilskuere, men som læsere. 

Og en enkelt detalje. Anmelderen har været vågen! Det passer ikke, at Dronninglund ligger ved Randers. Det gør Dronningborg derimod! Men i Dronninglund Storskov var i gamle dage et vinterkvarter, hvor flere hundrede rejsende holdt til, når de ikke var på farten.

Men godt, at bogen er skrevet og Irmas erindringer dermed kommer ud til læserne. Vi venter spændt på næste bog, der viderefører hendes liv – og som jo nærmer sig nutiden.

klovn.gif (1460 bytes)

8. juni 2021

Siden påske har Cirkusland i Årslev ved Slagelse haft åbent i weekender samt på helligdage. I begyndelsen kun med kørende forlystelser, men siden 22. maj også med en række shows. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Et trylleshow med Kim Kenneth og hans assistenter byder blandt andet på Kims helt egen version af det nummer, som i tryllebranchen er kendt som substitution trunk.

Laura Berdino viser, hvordan man træner heste

På den lille scene i legelandet møder du Kim Kenneth og klovnen Jimmy Folco

Der er børneshow, her med Gurli Gris. Kim Kenneth er konferencier. Andre dage kan børneshows være med fx Peter Pedal eller Paw Patrol.

I Cirkus Landino møder du blandt andre Jessica Caveagna med sabelbalance hen over en flammeomspændt stige.

Rudy Althoff præsenterer 6 flotte araberheste

Fra finalen i Cirkus Landino. Klik her for at se flere af Jacob Boas Leistissteins fotos fra Cirkusland.

klovn.gif (1460 bytes)

4. juni 2021

Dynamo Open stage. Der er ikke meget cirkus eller artistoptræden på Fyn i år. Men fredag 18. juni kl. 20 kan du ganske gratis opleve Dynamo Open Stage hos Dynamo på adressen Finlandkaj 6, 5000 Odense C

OPEN STAGE er et uformelt frirum, hvor scenekunstnere kan afprøve deres idéer for publikum. De optrædende er fysiske kunstnere, udvalgt via et open call i foråret, som arbejder med cirkus, dans, teater, dukketeater, eller krydser flere kunstformer. Blandt de optrædende er jongløren David Sosman, som viser sit nye nummer. Et nummer, som han første gang skulle have vist sidste år ved Bellis-Weihnachtsvariete i Roggwill i Schweiz. Men det forhindrede coronaen. Så nu et det fynske publikum det første, som oplever David som den jonglerende bartender.

David Sosman som jonglerende bartender

Gratis adgang - book din billet på forhånd på dynamoworkspace.dk/program/open-stage/

 klovn.gif (1460 bytes)

3. juni 2021

Michaël Betrian til Cirkus Trapez Open Air. Til en række af sommerens forestillinger har Cirkus Trapez engageret det unge hollandske diabolo-talent Michaël Betrian. Danskerne oplevede ham i 2014, hvor han var med i Cirkus Dannebrogs forestilling Dynamic Youth og i allerhøjeste grad levede op til forestillingens titel. I forrygende tempo havde han op til 4 diaboloer i luften på en gang. I 2014 havde han i øvrigt en bronzeklovn fra årets Monte Carlo New Generation-festival med i bagagen.

   

Michaël Betrian. Klik her for at se en række fotos fra gæsteoptræden i 2016 i det svenske Cirkus Brazil Jack

klovn.gif (1460 bytes)

3. juni 2021

Circus Days and Nights. Flere danske aviser har bragt anmeldelse af cirkusoperaen Circus Days and Nights, som mod betaling kan streames. Også selv om de samme danske aviser ikke har omtalt nogle af årets danske cirkusproduktioner. Den svenske cirkusven Martin Lasson Berglund har sendt mig følgende omtale af forestillingen:

Circus Days and Nights är en nyskriven opera som spelas på Malmö Opera 29 maj till 13 juni. Genom livesändning kunde man köpa biljetter och se föreställningen hemma i soffan på bokad föreställningsdag. Denna Cirkusopera var konst och inte cirkus enligt mig! Är inte cirkus konst? Jo så klart men ni som har sett operan förstår kanske vad jag menar. Tack vare textmaskin så kan man följa med i händelseförloppet vilket annars vore omöjligt. I korthet handlar det om cirkuslivet och artister samt att cirkus flyttar från stad till stad. Cirkus Cirkör är med och sätter upp denna opera men jag är inte imponerad.

Artisteriet är ok men inte så mycket mer om man jämför med de artister som jag sett på cirkus. Musiken har komponerats av Philip Glass i samarbete med Cirkus Cirkörs cirkusdirektör Thilde Björfors och jag har svårt att förstå musikvalet då det känns som om de spelar samma dystra melodi i två timmar! Även om det ska vara opera så kunde musiken varit uppiggande och glad eftersom cirkus är och ska vara glädje, men inte här och det är väl det som är själva konsten i den här operan.

Kul med en cirkusopera men jag hade hoppats på mer glädje och härliga cirkustoner.

Klik her for at se en videoteaser for forestillingen.

Du kan læse forestillingens synopsis (handling) på www.malmoopera.se/circus-days-and-nights-synopsis . Måske nyttigt hvis du har lyst til at livestreame forestillingen – det kan du frem til 13. juni gøre på www.malmoopera.se/circus-days-and-nights-streaming

 klovn.gif (1460 bytes)

3. juni 2021

Ramboline på springtur. Den tidligere cirkuselefant Ramboline var kendt for en gang imellem at tage en springtur, hvor den uden større dramatik slap ud af sin fold og gik sig en tur og tog for sig af retterne fra grene fra træer og buske. Indtil den blev hentet af sin ejer Bernhard Kaselowsky eller en staldkarl og ganske fredsommelige gik tilbage til cirkus.

Ramboline den gang hun var cirkusartist. Foto. Rud Kofoed / Ajour Press

Som bekendt kom Ramboline og de 3 andre danske cirkuselefanter sidste år til Knuthenborg Safari Park, hvor eksperter havde bygget et specialdesignet elefantanlæg, som skulle give elefanterne formemme vilkår og sikre, at de blev på den rigtige side af indhegningen.

Men eksperternes teoretiske viden har åbenbart være større end deres praktiske viden. For tirsdag stak Ramboline af fra sin indhegning i Knuthenborg Safaripark. Det lykkedes dyrepasserne at lokke elefanten tilbage i indhegningen med hø som lokkemiddel.

- Ramboline er en meget snu elefant. Der er sket en menneskelig fejl, og det er selvfølgelig beklageligt. Men der er fuldstændig styr på sikkerheden, siger parkens ejer Christoffer Knuth til TV2 Øst. Under hele seancen stod personale klar til om nødvendigt at bedøve Ramboline - eller i værste fald aflive elefanten.

Knuthenborg har ansat højtuddannede folk med stor teoretisk viden til at tage sig af elefanterne. En kort periode efter flytningen havde man også ansat en erfaren elefantmand, Rudy Althoff, som har æren for, at det uden større problemer lykkedes at sætte Ramboline sammen med de 3 Arena-elefanter. Samarbejdet varede dog ikke længe, og Knuthenborgs egne folk har siden arbejdet på at vænne elefanterne fra at have den tætte kontakt med mennesker, som de har haft stort set lige fra fødslen. Måske har Ramboline savnet denne kontakt og sin tidligere ejer Bernhard Kaselowsky.

Rambolines springtur skete samme dag, som Knuthenborg åbnede sin nye tigerskov. DR kom til at oplyse, at en af beboerne var en pensioneret dansk cirkustiger. Det ville være en zoologisk sensation, da rovdyr har været forbudt i Danmark siden 1963, og tigeren dermed ville være næsten 60 år gammel! I naturen bliver en tiger 12-20 år. I zoologiske haver op til 26 år. Den tidligere cirkustiger stammer da heller ikke fra en dansk cirkus, men kommer fra Spanien. Den er vist nok 17 år gammel.

DR havde for resten 1. juni i udsendelsen Horisont et indslag om Scholl-familiens lille tyske Cirkus Busch og de problemer, coronanedlukning har givet dem. Mærkværdigt at DR ofrer tid på den slags, men ikke omtaler tilsvarende problemer i den danske cirkusbranche! Klik her for at se indslaget – du skal et stykke ind i udsendelsen.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juni 2021

Ingen cirkuspriser i år. Bestyrelsen for Den Danske Cirkuspris har efter nøje overvejelser besluttet at droppe årets prisuddeling. De skriver:

Efter den corona-relaterede pause i 2020 havde vi glædet os til i år at genoptage prisuddelingen. Men da Covid-19 restriktioner har betydet, at 5 ud af de 7 danske cirkus har opgivet at turnere i år, har vi valgt at holde pause igen i år. Vi tror og håber at se alle cirkus på landevejene igen i foråret 2021. Vi håber at kunne vende tilbage i august 2022 med et brag af en prisuddeling: uddeling af hædersprisen, prisen til årets bedste nummer, talentprisen og indsatsprisen.

Indtil da kan vi varmt anbefale et besøg i de to cirkus, der er på turne: Cirkus Arli og Cirkus Baldoni. Eller er besøg i Cirkusland i Årslev ved Slagelse, som byder på korte cirkusforestillinger og andre shows. Eller et besøg til en af de korte Open Air-forestillinger, som Cirkus Trapez laver i Jylland. I skoleferien kan du tillige opleve forestillinger på Katja Schumanns Cirkusgård i Løkken.

Fra prisuddelingen i 2019. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juni 2021

Sirkus Jesper 2021 – temaforestillinger i Kristiansand Dyrepark. Også i år regner Kristiansand Dyrepark med sommeren igennem at kunne vise forestillinger i deres stationære cirkus, Sirkus Jesper. Lasse Nørager, også kendt som klovnen Bonbon, skriver:

Premieren er 19. juni og med forestillinger til og med 15. august.

Vi håber ikke at Corona vil skabe yderligere vanskeligheder denne sæson, med lokale nedlukninger eller hvad man nu ellers kan forestille sig.

For at kunne holde de gældende afstandskrav sælger vi foreløbig kun 50% af pladserne i teltet. Vi har derfor igen i år lagt dobbeltforestillinger det meste af sæsonen. Forsalget går meget bedre end de tidligere år, så vi håber at vi er ved at få et godt rygte i befolkningen. Med det begrænsede antal pladser har vi faktisk allerede udsolgt til over halvdelen af alle vores forestillinger. Vi må håbe at restriktionerne måske løsner lidt op i løbet af sommeren så vi kan få endnu flere gæster...

Programmæssigt er årets forestilling en helt ny produktion. Kun vores eget badmintonnummer får lov til at bestå fra forrige produktion, ellers er alle numre nye, selvom mange af karaktererne går igen, inklusive naturligvis forhenværende røver og nu cirkusdirektør Jesper. Politimester Bastian fra Kardemomme by er også med. Jesper og Politimesteren skal sammen lave et udbrydernummer (i form af illusionen Substitution trunk). Jeg har pudset min kanon af, som ellers har samlet støv et par år.

Bonbon og hans kanon. Arkivfoto fra 2004

Julia og Joakim skal have premiere på et helt eget bordnummer, som Freddi Steckel har hjulpet dem med træningen til. Desuden skal de sammen med Freddi og Finske Nelma Pietela lave et ethjulet-cykelnummer, med indbyggede overraskelser...

Trio Csaszar fra Ungarn laver Schleuderbret nummer. De har været i mange år hos Circus Roncalli og de forskellige Bernhard Pauls varieteer.

Trio Csazar

Vores fine elefant Mimo (ikke en levende elefant) skal være med og får nu ledsagelse af en helt ny animatronisk løve, som vi har brugt Corona-vinteren på at fremstille hjemme i Slangerup.

Og sidst, men ikke mindst, har vi fornøjelsen af at have Captain Frodo med i forestillingen, både med hans bøttebalance og med tennisketsjer-nummeret i en lidt mere familievenlig version end vi måske kender det fra Zirkus Nemo, dog uden at miste Frodos vanvittige og morsomme facon.

Captain Frodos og hans bøtter. Foto fra Cirkus Barnly 2018

Teltet er oppe, og vi går nu og finpudser detaljer og indretter til den nye produktion.

Glæder os til at komme i gang efter endnu et meget mærkeligt år for os alle....

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2021

Link til nyheder fra 2020

Link til nyheder fra 2019

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden