nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge og Sverige.

Senest opdateret 1. December 2023 

Opdateringerne dækker denne gang perioden 25. november til 1. december. Næste opdatering lørdag 9. december. sidste nyt-siden kan du eventuelt finde nyheder, som er modtaget efter 1. december.

1. december 2023

Julemarked i Avedørelejren. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

Søndag d.10.december kl. 10-15 vil det ose af julestemning i Avedørelejren, når Cirkusmuseet og Forstadsmuseet afholder julemarked. Her kan du gå på opdagelse i over 70 julede stader med alt fra det fineste kunsthåndværk, julepynt, fristende julelækkerier, hjemmelavet gløgg og æbleskiver til salg af juletræer, lokal øl og meget, meget mere. Markedets stadeholdere er en god blanding af lokale erhvervsdrivende, kunsthåndværkere og dygtige håndarbejds-entusiaster, der i kombination med de mange underholdende indslag og de fristende mad- og snackboder, giver et rigtig hyggeligt marked med produkter af høj kvalitet.

Det er gratis at besøge markedet og i dagens anledning, er der også fri entré på Cirkusmuseet, hvor børnene bl.a. kan komme på nissejagt og vinde en fin lille præmie. Derudover kan hele familien blive klogere på cirkus, når en bugtaler via skærme tegner og fortæller om cirkus sammen med sin frække hund Charlie.

Selvfølgelig får markedet besøg af Julemanden, der har lovet at kigge forbi på sin vej ud i vinterlandskabet. I børneteltet kan de mindste frem til kl. 13 gi’ den gas til Cirkusleg under kyndig vejledning af Cirkusmuseets artist. I teltet er der også mulighed for at fordybe sig med kreative julesysler.

Julemarkedet byder dagen igennem på underholdning for hele familien. På pladsen optræder Cirkus Aroma, som især er kendt for flotte ildnumre, der nok skal lyse op i julelandskabet. Øjvind Ougaard og Jonna Glifberg vil underholde med anderledes fortolkninger af klassikere og pophits fra den danske sangskat. Øjvind Ougaard har i en årrække været kapelmester i Zirkus Nemo.

Julen bliver sunget ind af Copenhagen Barbershop Chorus, der er et af de bedste barbershop-kor, du kan opdrive. Hele 8 sprøde mandestemmer vil forkæle din øregang med de bedste juleklassikere, når de syngende bevæger sig rundt på markedet.

Fra markedet i Avedørelejren kan du køre gratis med Regnbuens hestevogn til Quarks julemarked, hvor du også kan fornøje dig med julesysler i Quarkcentrets smukke omgivelser ved Avedøresletten.

Et andet af hovedstadens festlige julemarkeder er H.C. Andersens julemarked på Nytorv. Det drives af familien Arli. Frem til 21. december er der åbent søndag – torsdag kl. 11 – kl. 19 og fredag + lørdag kl. 11 – 20. Københavns Postorkester giver koncert og spreder vaskeægte julestemning hver lørdag kl. 14 -15. Julemanden træffes på markedet onsdag – søndag. Klik her for at læse mere.

klovn.gif (1460 bytes)

1. december 2023              

Julegaveideer. Mangler du en julegaveide? Her er en oversigt over nogle bøger om cirkus og/eller artister, som måske er en gaveide eller fortjener plads på din egen ønskeseddel. Eller kan være en gave, som du køber til dig selv 😊.

Skønlitteratur

Joan Dansberg: Bag Portieren

 

“Bag portieren” er en romanbiografi, som på baggrund af omfattende research er skrevet frit efter Irma Altenburgs erindringer om sit liv som artist og varietékunstner og er med til at give et indblik i et miljø, som de færreste kender til. Tidsperioden er 1894-1916. Udgivet 2021. Hæftet. 337 sider. Kan købes i boghandlen samt over nettet hos fx Saxo eller Gucca eller på forfatterens hjemmeside www.joandansberg.dk. Fås også som e-bog og lydbog.

Joan Dansberg: Et trut for livet

Bogen er en fortsættelse af Bag Portieren og handler om perioden 1917-1962, hvor Irma er blevet voksen og bliver mor til en stor børneflok samtidig med, at hun og manden Carl spiller musik både på danske restauranter, på landevejene og i cirkus. Blandt andre Cirkus Benneweis, Cirkus Willy, Cirkus Royal og naturligvis Cirkus Brdr. Schmidt, som var ejet af Irmas tre brødre. Udgivet 2023. Hæftet. 374 sider. Kan købes i boghandlen samt over nettet hos fx Saxo eller Gucca eller på forfatterens hjemmeside www.joandansberg.dk, Fås også som e-bog og lydbog.

Biografier og erindringer

Helle Abildgaard og Viggo Salting: Kom Klovn – en cirkuskrønike. 

Bogen er en velskrevet krønike med mange sjove anekdoter om parrets rejse med Cirkus Benneweis i ni sæsoner. Den er flot illustreret med en lang række af deres skønne tegninger og malerier fra cirkusmiljøet. Først og fremmest af klovne, som ikke mindst Viggo faldt for i et sådant omfang, at han i dag i kunstverdenen er kendt som Klovnens Mester. Udgivet 2019. Hæftet. 80 sider. Nedsat til 199 kr. Før 300 kr. Link til bestilling

Michael Frederiksen: Truxa - en biografi

                                    

Truxa trak store overskrifter i Skandinavien, ryddede forsider i 5 årtier og var en sand mester til PR (public relations). Indbundet med mange fotos. ”Bogen er en sober, sikker gennemgang af et spændende og spraglet artistliv. Rigt illustreret med fotos, plakater og avisannoncer. Der ligger et omfattende og grundigt researcharbejde bag,” skrev Jørgen Lorenzen i en anmeldelse. Udgivet 2020. Indbundet. 265 sider. Link til bestilling

Hos Saxo fås bogen også som e-bog.

Anden faglitteratur

Anders Enevig: Danske Rejsende - cirkus- og gøglerslægter.

Den seneste, kraftigt udvidede udgave af bogen med stamtavler og slægtshistorie for 38 danske cirkusslægter. Udgivet 2011. Indbundet. 431 sider. Masser af fotos. Nedsat til 298 kr. Før 399 kr. Link til bestilling En række opdateringer til bogen findes på http://www.cirkus-dk.dk/htm/dk/cirkusslaegter.htm

Ole Simonsen og Finn Stendevad: Københavns Cirkusbygning og andre artikler om cirkus og artister

Hovedartiklen handler om Cirkusbygningens historie fra Renz til Wallmans. Derudover er der artikler om artister, der fik deres danske debut i bygningen: Showcowboyen Jack Joyce, som senere i 10 år drev sit eget cirkus i Danmark, og den danske skolerytter Anna Stennis, der blev et stort navn internationalt. Hun skrev selvbiografien Rosen i den røde ring. Artiklen fortæller hvad der skete der, hvor selvbiografien stopper.  Andre artikler handler om Benneweis-elefanterne og om ‘Den Danske Cirkuspris’. Udgivet 2017. Indbundet. 253 sider. Illustreret. Nedsat til 199 kr. Før 399 kr. Link til bestilling

klovn.gif (1460 bytes)

30. november 2023

Cirkus Arnardos juleshow. Som tidligere nævnt byder det store norske cirkus på en juleforestillingen Snøkrystallen. Premieren finder sted i Risørhuset i Risør 10. og 11. december. Derefter fortsætter juleturnéen til Vennesla kulturhus den 15. og 16., før eTeateret i Lillesand står for tur 17. december. Fra 25. til 31. december er der forestillinger på teateret i Kristiansand.

«Snøkrystallen» er et juleshow i to akter, med artister fra Cirkus Arnardo. Forestillingen varer i ca. 95 minutter inklusiv pause.

Cirkusdirektør Are Arnardo har rollen som sig selv, medens vi i rollen som Bumbull mødet Victor Rossi, som også står for manus og regi. Foto: Gunstein Myre.

klovn.gif (1460 bytes)

29. november 2023

Tipping Point - Balancing in a Time of Change. Det er titlen på en ny forestilling, som det svenske Cirkus Cikör sender på turne februar. Cirkus Cikör er det førende svenske nycirkuskompagni. De skriver:

I en rå värld byggd av trossar, metallrör och vajrar möter vi fem cirkusartister och en musiker. Genom akrobatik, luftakrobatik, hårhängning och kontortionism rör de sig med, mot och trots strukturerna. Vad krävs för att hålla balansen när det som verkar stabilt kan plötsligt rasa samman?

"Tipping Point – Balancing in a Time of Change" är en cirkusföreställning om strukturer – våra mänskliga strukturer och vad som håller samman våra samhällen och demokratier. Varför ser de ut som de gör? Vad håller dem i balans?

I en tensegrity-struktur hålls formen ihop av spänningar, balans och av krafter som drar åt olika håll. En minsta förändring kan få hela bygget att falla. Vad händer när det mest fundamentala kollapsar? Vem kommer i kläm och vem ger det frihet? Tipping Point fungerar som en påminnelse om att inget är oundvikligt och att förändring är möjlig.

Egentligen är det ganska enkelt. Varje handling, oavsett storlek, kan vara en del av en större förändring.

16 februari 2024 får Tipping Point världspremiär på Riksteatern i Hallunda inom ramen för CirkusExpo och CirkusMania.

Tipping Point är skapad med en vuxen publik i åtanke. Vi vet dock att Cirkörs föreställningar är välbesökta av en glad och entusiastisk barnpublik. Vi har därför ingen egentlig rekommenderad ålder – du känner ditt barn bäst.

Pressefoto fra Cirkus Cikör

Forestillingen varer 90 minutter plus pause.

Efter Hallunda spiller forestillingen i 12 andre svenske byer, blandt andet i Landskrona 2. og 3. marts. Det er også planen at turnere uden for Sverige. De medvirkende er

de schweiziske artister Sébastien Klink og Morgane Stäheli, som har specialiseret sig i partrapez

italienske Delia Ceruti, som har specialiseret sig i hårhæng og reb (vertikal sejl).

Kalle Pikkuharju fra Finland med contortion & antipode (fodjonglering)

franske Quentin Dubot, som optræder I Chinese Pole

percussionisten og musikeren Axel Fagerberg, som kommer fra Sverige.

klovn.gif (1460 bytes)

22. november 2023

Baldoni’s Julecirkus 2023. Jacob Boas Leitisstein skriver:

Hos Cirkus Baldoni er det for længst blevet en tradition, at man ruller ud med en fuld juleforestilling i november og december: Baldoni’s Julecirkus. Og i år er naturligvis ingen undtagelse. I weekenden d. 18. og 19. november blev juleturnéen skudt i gang med tre forestillinger i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. Baldoni’s Julecirkus kommer i år forbi 24 haller, teatre og kulturhuse på Sjælland, øerne og Bornholm – sidste forestilling spilles d. 17. december i Birkerød. 

Som tidligere år er forestillingens tre hovedpersoner Nisseline, Nis og Julemanden. I år spilles Nisseline af Helena Neumann, og René Baldoni spiller rollerne som Nis og Julemanden.

Nis og Nisseline. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Nis og Nisseline binder fint forestillingen sammen med forskellige små entreer mellem artisternes numre: trylleri, nisse-cheerleading og bugtaleri med julegrisen Anton Antonius. Desuden synger Nisseline også en række julesange i løbet af forestillingen, som publikum kan nyde.

Nis med Anton Antonius

Den velsyngende Nisseline alias Helena Neumann

Årets artisthold bød på en række helt nye ansigter i Baldonis julemanege. Blandt andet var Jule-Pjerrot en gennemgående figur i årets forestilling. Han dukkede op flere gange undervejs med små juletryllerier til glæde for især de mindste blandt publikum. Jule-Pjerrot blev spillet af Hasse Hjort, der i mange år var Pjerrot i Tivoli Friheden i Aarhus – desuden vil det faste Baldoni-publikum også kunne huske Hasse fra trylleriforestillingen ”Vild med trylleri” i 2016.

Hasse Hjort var i mange år en elsket Pjerrot i Tivoli friheden i Aarhus. Inden da havde han en international karriere som tryllekunstneren Rikki med bugtalerdukken Nancy

Et glædeligt gensyn fra Baldonis sommerforestilling sidste år kiggede også forbi. Daniella og Lénárd Matos viste deres tempofyldte cykelnummer. Et flot nummer, hvor Lénard cykler på ethjulet cykel, imens han hopper og springer: både henover over Daniella, fra podie til podie, op og ned ad trapper, på trampolin og henover et brændende tov.

Lénárd og Daniella Matos

Fra Italien mødte vi Roberto Saba og Giorgia Giani, der præsenterede tre numre. Roberto indtog manegen med sit cyr wheel, som med fuld fart snurrede rundt med Roberto indeni. Giorgia viste et fint hulahop-nummer, hvor disciplinen blev krydret med dans, rytmik og komik. Sammen viste Roberto og Giorgia en omgang klassisk partnerakrobatik, hvor styrke og balance især kom til udtryk.

Roberto i sit cyr wheel

Roberto og Giorgia

Sidst men ikke mindst kunne publikum også opleve duoen Hands to Violin bestående af Michal Mudrak og Daniella Vittova. Michal viste sit flotte håndstandsnummer med kraft og elegance, imens Daniella smukt spillede på sin violin. Herudover kom Michal også i manegen med et komisk stolebalancenummer, hvor han til sidst stod på hænder ovenpå fire stole.

Mange huske sikkert Michal Mudrak og Daniella Vittovas nummer Hands to Violin fra Baldonis 2016-forestilling

       

Michal Mudrak

Forestillingen blev rundet af med en festlig julefinale. Her sang Nisseline stemningsfyldt et potpourri af en række kendte julesange, hvorefter alle artister og Julemanden dansede om juletræet. Alt i alt en klassisk juleforestilling i den velkendte Baldoni-stil fyldt med gode cirkusnumre, hyggelig julestemning og masser af smil og godt humør.

Fra finalen. Klik her for at se flere af Jacobs fotos fra forestillingen

klovn.gif (1460 bytes)

20. november 2023

Hesteshow i Royal Arena. I gamle dage var der mange hestenumre i en cirkusforestilling: frihedsdressur, skoleridt, jockeyridt, kosakridt m.v. I dag er flere cirkus ”all human”, dvs. helt uden dyr. Hvis der er heste eller ponyer med i en forestilling, er det normalt kun tale om et enkelt nummer. Nogle savner dyrene, ikke mindst hestene. Andre finder den slags numre, især frihedsdressur og skoleridt, dræbende kedsommeligt.

Af de danske cirkus er det i dag kun Mascot og Trapez, der har egne dyr. Cirkus Baldoni har helt fravalgt at have dyr med i forestillingen. Cirkus Arena har hidtil præsenteret egne heste. I 2024 forestillingen er der hunde og æsler i manegen, men ingen heste.

De, der savner hestene, kan måske få fornøjelse af at se hesteshowet CAVALLUNA – LAND OF A THOUSAND DREAMS, som har forestillinger i Royal Arena i København 20. og 21. januar. Arrangørerne skriver:

CAVALLUNA, fra holdet bag APASSIONATA, er et af Europas mest populære hesteshows, der igennem årene har begejstret hundredtusinder af tilskuere! Nu kommer Cavalluna tilbage til Danmark og Royal Arena med showet ’Land Of A Thousand Dreams’, der leverer underholdning i absolut verdensklasse. Publikum kan glæde sig til smukke heste, koreografi af høj klasse, følelsesladet musik og betagende effekter, alt sammen indrammet af en vidunderlig historie!

Historierne er skrevet af den Emmy-nominerede kreative instruktør Klaus Hillebrecht. Det nye show fortæller en eventyrlig og fabelagtig historie: Yuen, der blev født med sjældne blå øjne - et tegn på speciel talent - forfølges af den onde kongelige rådgiver Merl og hans håndlangere på grund af hendes oprindelse. På hendes flugt hører hun om det fjerne Land of a Thousand Dreams. Det er et sted hvor alle kan realisere sig selv og udleve deres talenter. Hendes søgen efter dette mystiske sted fører hende til en Shaolin-mester, kung-fu-kæmpere og en hestehvisker, men hendes forfølgere er altid lige i hælene på hende. Vil det lykkes hende, at nå det sagnomspundne Land Of A Thousand Dreams?

Endnu en gang kan du se frem til de mest populære ridehold fra hele Europa: Uanset om det er af high class dressur fra det portugisiske hold omkring Luís Valença, actionfyldt trickridning fra det franske Hasta Luego Academy, en drømmeagtig frihedsdressur fra publikumsfavoritten Bartolo Messina eller det exceptionelle italienske talent Diego Giona. I ’CAVALLUNA - Land of a Thousand Dreams’, vil de populære stjerner endnu en gang bringe glæde til det danske publikum med deres ekstraordinære færdigheder. Men også nye ansigter vil vise, hvad de og deres smukke heste er i stand til! Eksempelvis vil spanieren Alejandro Barrionuevo være repræsenteret i rollen som skurken Merl med imponerende shows, samt tyske Pfeifer, der vil betage store og små med uforlignelige ildeffekter og tempofyldt action.

Oplev Europas mest populære hesteshow Cavalluna og kom med på en eventyrlig rejse gennem Asien!

klovn.gif (1460 bytes)

19. november 2023

Programændring hos Cirkus Arena. 17. november skrev jeg, at årets forestilling blandt andet bød på Pablo og Vicki Garcia med deres rumraket samt parrets to sønner med håndstand. Oplysningen var baseret på tekst på Cirkus Arenas hjemmeside samt på deres facebookside. Men Cirkus Arena har åbenbart været lidt for hurtige, da de præsenterede Garcia-familien som medvirkende i 2024-forestillingen. Nu er omtalen i hvert fald forsvundet såvel fra hjemmesiden som fra facebooksiden.

Vidste du for resten, at Garcias raket er fremstillet i Danmark til brug for Gerry 'Sebastian' Russells Supernova Rocket nummer? Gerry solgte senere raketten til Pablo Garcia.

klovn.gif (1460 bytes)

17. november 2023

Cirkus Arena 2024.

Cirkus Arena skriver:

RIGTIG CIRKUS I VERDENSKLASSE 2024

Giv familien en oplevelse i særklasse, når Cirkus Arena kommer nær din by med det nye supershow 'Cirkus ifølge Bubber og Malene Qvist'.

I 2023 var Cirkus Arena den bedst anmeldte cirkusforestilling i Danmark, og i 2024 fortsætter vi succesen med årets mest spektakulære og storslåede cirkusforestilling - en magisk oplevelse som samler alle generationer.

Sammen med Bubber og Malene vil I opleve prisbelønnede verdensartister, søde dyr og duften af savsmuld – dét er rigtig cirkus!

Bubber er tilbage som sprechstallmeister, i 2024 sammen med Malene Qvist, som står i manegen for første gang.

Malene Qvist er kendt fra den danske poptrio Sukkerchok, som har storhittet med sangene "Det' Det" og "Hvor Som Helst – Når Som Helst". Malene er kendt som børne-vært fra bl.a. Ramasjang og Rasmus Klumps Julekalender, og hun står bag børneuniverset "Malene fra Villa Violvej", hvor hun underholder med skønne sang-hits.

ÅRETS MEST SPEKTAKULÆRE SHOW

Bliv forbløffet over luftartisten Morevas fortryllende bevægelser, når hun svinger i sit silkelagen under teltdugen. I manegen er æstetikken i højsædet, når den verdensberømte håndstandsartist Izossimov indtager de utroligste kropsstillinger – mens han konstant balancerer på sine hænder.

Oplev også nervepirrende bungee-akrobatik i spring fra teltets top. Parret Garcia udfører svimlende akrobatik under deres flyvende rumraket, og cirkusverdenens stærkeste par Duo Costache imponerer i deres nyopfundne balancenummer, hvor de bærer hinanden på de mest umulige måder – og sætter tiden i stå.

I 2024 er Cirkus Arenas elskede husklovn Jimmy Folco tilbage i manegen med ny fortryllende komik for børn og voksne. Glæd dig også til bl.a. at opleve magi, farefuld action og charmerende hunde, der med logrende haler laver løjer med deres hundepasser samt de fjollede æsler, der også har et par tricks i ærmet, så længe de får en gulerod. Der bliver masser at tale om bagefter!

Der er lagt op til 2,5 times imponerende underholdning, der samler hele familien om en morsom og livsbekræftende oplevelse, når Cirkus Arena kommer til din by i 2024.

Der er landspremiere på Bellahøj mandag den 25. marts med forpremierer fra 22. marts. Sæsonen sluttet 17. august i Sorø.

Det er Bubbers 13. sæson som sprechstallmeister i Cirkus Arena. De har valgt at bevare modellen med to til at præsentere forestillingen. To, som småsnakker og driller hinanden lidt. Malene Qvist er som nævnt ny i cirkussammenhæng.

Russiske Olga Moreva optræder i tissue, dvs. nedhængende stofbaner. Hun har tidligere optrådt bl.a. i Cirque du Soleil samt Cirkus Krones cirkusbygning i München.

Olga Moreva i Cirkus Krone i marts 2017

Håndstandsekvilbristen Oleg Izossimov er født i 1965 og betragtes som en verdensstjerne. Han var også hos Arena i 2019. Han fik en sølvklovn i Monte Carlo i 1996 og var blandt de artister, der var inviteret til at deltage i mindeforestillingen for fyrst Rainer i 2006. En sådan invitation blev betragtes som en stor hæder.

   

Oleg Izossimov hos Arena i 2019

Bungee-akrobatikken udføres af David Hammarberg, som vi sidste år så i tissue. Det svenske publikum kender hans Bungee-nummer fra flere sæsoner i Cirkus Olympia.

Svenske David Hammarberg hos norske Cirkus Arnardo i 2019. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo.

Pablo og Vicki Garcias rumraket var hos Cirkus Arena i 2001. Senere oplevede danskerne dem hos Cirkus Dannebrog i 2008 og 2014. En lidt mere humørfyldt udgave af nummeret med flyvemaskine og Victoria som Mary Poppins så vi hos Benneweis i 2013. Pablo foretrækker dog selv nummeret med rumraketten.

Vicki Garcia og raketten. Foto fra Cirkus Dannebrog 2014.

Der er Leonardo og Vita Costaches 5. sæson i Cirkus Arena. Sidste år i et nummer med mundbid, året før med perch. Til årets forestilling har de udviklet et helt nyt nummer.

Nogle cirkus vælger at skifte klovne ud fra år til år for at skabe variation. Andre holder fast ved den samme klovn. Italienske Jimmy Folco har siden 1997 tilbragt de fleste sæsoner i Cirkus Arena. Ud over personer fra publikum er hans ægtefælle ofte med i hans numre. Han er tillige sammen med Jackie Berdino artistagent for Cirkus Arena.

Hundenummeret fremføres af Jolanda Hoffman. Det er måske også hende, der skal præsentere æslerne, som måske er de samme som det norske publikum de sidste par sæsoner har set Kevin Probst fremføre i Cirkus Arnardo.

Pablo og Victoria Garcias sønner optræder med håndstand under navnet Garcia Brothers.

Robi Berousek optræder med stigebalance. Et nummer vi senest så ham med i 2022. Han er tillige Cirkus Arenas chefrekvisitør (mangemester).

Robi Berousek kan jonglere, medens han står på en fritstående stige!

Ud over de nævnte byder programmet på BMX Riders.

klovn.gif (1460 bytes)

17. november 2023

Roldrøvernes julemarked. Lørdag 25. november markeres julens komme, når Cirkusmuseet i Rold traditionen tro slår dørene op til årets julemarked. Det gamle ridehus fra Cirkus Miehe er denne dag fyldt med boder med forskellig julepynt og julevarer. Du vil blandt andet kunne finde hjemmelavede juleting i strik, juledekorationer og gravstedspynt, vin, strikke- og dukketøj, marmelade og gele, decoupager, juletræer m.m.

Rold Bylaug sælger gløgg, varm kakao og æbleskiver, og i løbet af dagen kan du også udfordre din indre spillefugl og deltage i det store amerikanske lotteri. Bag markedet står Cirkushusets Museumsforening, Rold menighedsråd og Rold Bylaug, og på markedet kan du få en snak om museet og om støtteforeningens arbejde.

klovn.gif (1460 bytes)

16. november 2023

Jackie Berdino ny formand for Danmarks Tivoliforening. Tivoliforeningen er en forening for de omkringrejsende tivolier. Den er stiftet i 1920 og hed den gang Danmarks Teltholderforening. Den blev senere sammenlagt med Forenede Danske Markedsrejsende. Ud over tivolier er nogle af landet cirkus medlemmer af Tivoliforeningen.

Kjeld Christensen har efter 28 år valgt at stoppe som formand for Tivoliforeningen. På generalforsamlingen 10. november blev Jackie Berdino valgt som ny formand. Kjeld siger ikke helt farvel til bestyrelsesarbejdet, da han fortsætter som bestyrelsesmedlem i foreningen. Kjeld Christensen driver det omrejsende Tivoliland.

I forbindelse med generalforsamlingen blev der uddelt gøglerkors. Tre fik hædersbevisningen. Bl.a. Barbro Hägg og Philip Rasmussen. Philip er næstformand i Danmarks Tivoliforening og har været med i bestyrelsen i omkring 35 år.

klovn.gif (1460 bytes)

15. november 2023

Det svenske Cirkusakademi får besøg af Bengt Källquist. De skriver:

Välkomna till Cirkusakademiens nästa möte, som kommer att äga rum

LÖRDAGEN DEN 2 DECEMBER 2023 KL. 14.00

I SCANDIC GRAND CENTRAL HOTEL, Kungsgatan 70 i Stockholm (mittemot Oscarsteatern). Information finns i hotellets lobby vilket våningsplan och rum, som mötet kommer att ske.

Vi får då besök av Cirkus Maximums Direktör BENGT KÄLLQUIST. Han kommer att berätta om sin tid som cirkusföretagare och bl.a. ta upp anledningen till att han slutade med verksamheten 2017.

Bengt hoppas också att ni kommer att ställa frågor om detta och annat rörande hans cirkusverksamhet.

Mötet kommer också att sändas via zoom för de som ev. inte kan ta sig till Stockholm.

Anmälan om deltagande (även via zoom) till undertecknad senast den 30 november 2023.

Kaffe och fikabröd serveras.

Varmt välkomna!

Bästa hälsningar,

Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige

Hans Lindgren

Schreibstallmeister

Dalagatan 28 E

692 31 Kumla

Mobil 0706-230166

E-post: hans.k.lindgren46@gmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

8. november 2023

Magisk Julevariete i Kristiansand Dyrepark. I sommersæsonen kan du opleve Cirkus Jesper i Dyreparken. Men der er også artistoptræden op mod jul, hvor gæsterne fra 23. november til 9. december kan besøge ”Kaptein Sabeltanns kongelige Sjørøverteater”.

Lasse Nørager fortæller, at det er et dinnershow med 3-retters menu af høj kvalitet. Der er underholdning før, mellem og efter servering af maden. Aftenens vært er tryllekunstner og illusionist Roy Bjerke i rollen som Impresario Grimaldi. Grimaldi præsenterer artister, han fundet på sin vej rundt i verden:

Lajos Nagy, tallerkenjonglør

Julia Myllykangas, hårhæng og line

Julia med hårhæng. Foto fra Cirkus Krone i München 2018

Angie, piske-nummer

Anton Monarstyrsky, hula hop

Ringenes herre Anton Monastyrsky. Foto fra Helsingborg Julecirkus 2014. I 2005 oplevede danskerne ham i Cirkus Benneweis

Devine Dancers, Ballet

Jon Erik Myre, Skuespiller og sanger

Joakim Myllykangas, komisk rekvisitør

klovn.gif (1460 bytes)

6. november 2023

Cirkus Charles Knie kommer til Flensborg. Det stor tyske cirkus, som er et af Europas førende, kommer til Flensborg i dagene 8. til 14. maj 2024. Forestillingen er lige som i 2022 og 2023, hvor de ikke kom i nærheden af Danmark, en forestilling med vand i manegen. Og efter sigende et imponerende flot vandshow med 100.000 liter vand.

Pressefotos fra Cirkus Charles Knie

Brianos Cirkusrejser planlægger en tur til forestillingen lørdag den 11. maj kl. 16, baseret på samkørsel. Send en mail til Briano på brianbehrendt@ymail.com hvis du vil høre nærmere.

Mange danskere husker Cirkus Arenas vandshow, første gang i 1991 og senest i 2011. Den ældre generation har måske også oplevet vandshowene i Cirkus Moreno i årene 1954, 1957 og 1963. I Cirkusbygningen var der ”Cirkus under vand” i 1970 og 1972. I 1986 havde Cirkus Dannebrog vandshow. Det fungerede dog dårligt og blev opgivet i løbet af sæsonen.

I de fleste forestillinger med ”Cirkus under vand” kommer der først vand i manegen efter pausen, medens første afdeling er en traditionel forestilling. Der er meget forskel på, hvor godt man udnytter vandet til andet end springvand (vandorgel). Charles Knies vandshow skal dog være imponerende, også for så vidt angår det artistiske.

klovn.gif (1460 bytes)

4. november 2023

Zirkus Nemo 2024. De skriver: ”Næste år fejrer vi 25-års jubilæum med et brag af en forestilling, der overgår alt vi har præsteret tidligere!”

Bortset fra Søren Østergaard er navnene på de optrædende endnu ikke offentliggjort. Men alle årene har det først og fremmest været Søren Østergaard som Smadremanden, Bager Jørgen osv., som folk er kommet for at se. Foto fra Nemos facebookside

Der er landspremiere 29. april i Horsens.

Zirkus Nemos første sæson var i 1999, hvor Søren Østergaard sammen med journalisten og entertaineren Anders Lund Madsen gik i luften med deres store fælles satsning - et crazy zirkus, Zirkus Nemo. I den første sæson stod Søren og Anders selv for de fleste numre, men zirkustjenerne Søren & Lotte bidrog med artisteri og små numre mellem numrene. Det hæsblæsende zirkus-show sprængte grænserne for, hvad man hidtil havde troet, folk ville betale for at se. Nogle gik, men de fleste blev, og snart havde Zirkus Nemo opnået noget nær kultstatus. Forestillingen var dog mere show end cirkus.

Søren Østergaard havde tidligere lugtet lidt til cirkuslivet: I sommersæsonerne 1994 og 1995 turnerede han og skuespilleren Flemming Jensen med det ny-cirkus inspirerede show "Østergaard og Jensens Store Hundeshow". I 1996 prøvede de lykken i Tyskland, men takket være en uvederhæftig tysk samarbejdspartner endte det med et stort underskud.

Det var aftalt, at projektet med Zirkus Nemo skulle køre i 5 år. Søren Østergaard var med i alle årene, Anders Lund Madsen kun i 1999, 2000 og 2003.

Som turnerende cirkus holdt Zirkus Nemo pause 2004-2006, hvor Søren Østergaard stod bag Søren Østergaards Tivoli Varieté i Tivoli i København med et program i bedste Nemo-stil. Med Søren Østergaard som eneejer var Zirkus Nemo igen på turne i 2007. I 2008 og 2009 var Søren Østergaard tilbage i Tivoli, igen med et Nemo-show.

I Tivoli-årene begyndte Søren Østergaard at have internationale topartister med i forestillingerne, hvilket han er fortsat med, siden Zirkus Nemo i 2010 genoptog teltturneen. Et vigtigt element i forestillingerne er Søren Østergaards egne figurer: Bager Jørgen, Smadremanden, Kim Tim og Målermanden m.fl. Søren Østergaard kalder selv sit cirkus for Danmarks eneste zirkus for voksne og går meget op i det høje tempo, de mange grin og ikke mindst musikken og de smukke vogne og udstyr.

Søren Østergaards liv og karriere er på beskrevet i Jens Korses bog ”Danser med wienerbrød” fra 2011. TV2 bringer vist nok en portrætudsendelse af Søren Østergaard kort før jul.

 klovn.gif (1460 bytes)

3. november 2023

Nej hov! Hvad har Ørkenens sønner at gøre med cirkus? Svaret er, at premieren 2. november på deres nye show Fingeren på Pølsen fandt sted i det telt, Cirkus Dannebrog brugte til og med sæson 2016, der blev deres sidste. Efter at stormen Otto i februar ødelagde Cirkusrevyens eget telt, har de brugt det gamle Dannebrog-telt, som de har lejet af Enoch Show Production. Og frem til 16. december spiller Ørkenens Sønner i revyteltet på Bakken. – Vi kan i øvrigt supplere Billed-Bladets oversigt over kendte til premieren med: Lasse ”Bonbon” Nørager og fru Tiina med parrets søn Joakim.

klovn.gif (1460 bytes)

3. november 2023

Julecirkus i Aarhus. Isabella Enoch Sosman har opgivet at vise julecirkus i Kolding i år. Men jyderne går ikke glip af julecirkus, idet Isabellas nevø Jimmy Enoch og hans team viser Enoch’s Circus Show i et opvarmet telt på Bispetorvet i Aarhus. Der er forestillinger i dagene 5. til 17. december.

De skriver:

I december vil man i hjertet af Aarhus kunne opleve artister i topklasse, når holdet bag Flying Superkids præsenterer et helt nyt cirkuskoncept.                          

Cirkusset gennemgår en genfødsel uden manege, heste og kameler, men med fokus på kerneoplevelsen.

Dette er visionen bag det nye cirkusshow, som afholdes på Bispetorvet i december.

"Cirkusverdenen har udviklet sig ganske lidt i de seneste mange år. Manegen er rund, hestene løber i ring. Dette vil vi nu forandre i et moderne forsøg på at give folk en fornyet cirkusoplevelse - en oplevelse, hvor man er tættere på det, der sker, og hvor de gamle,

velkendte elementer er blevet frasorteret til fordel for en samlet og intensiv oplevelse. Vi ønsker ikke, at vores publikum skal vente utålmodigt, men derimod opleve en forestilling fyldt med action og tempo," udtaler Jimmy Enoch, en af skaberne af Enochs Circus Show.

Jimmy fungerer til dagligt som produktionschef for Flying Superkids og har arbejdet der siden 2013.

Vintercirkus er ikke ukendt i udlandet, og især i Tyskland har næsten enhver by sin egen vinterudgave af et klassisk cirkus. Selvom det aldrig tidligere er blevet prøvet med en klassisk cirkusforestilling i Aarhus, er tiden nu kommet.

"Vi tror, at vi har en forståelse for, hvad børnefamilierne ønsker. Flying Superkids har haft 70.000 besøgende i Danmark i år. Det skyldes ikke, at vi har opfundet noget revolutionært, men fordi vi virkelig bestræber os på at levere mere end tom underholdning. Hvert eneste element i vores show er nøje overvejet med henblik på dets relevans og underholdningsværdi. Dette samme princip overfører vi nu til cirkusverdenen. Vi ønsker

at skabe en intens, inspirerende og begejstrende oplevelse med artister, der brænder for det, de har øvet sig på i årevis. Vi har ikke tænkt os at kede børnene med alt for meget snak i en alt for lang forestilling," siger Lars Godbersen, som i 20 år har arbejdet med at

holde Flying Superkids "up to date".                                   

Forestillingen vil finde sted i et intimt, opvarmet, hvidt cirkustelt på Bispetorvet. Artisterne kommer fra hele Europa, og foran teltet vil der være et minijulemarked for at skabe en endnu mere intim atmosfære.

"Nu må vi se, om det lykkes. Vi er modige nok til at forsøge. Vi håber blot, at aarhusianerne vil støtte os, men lad os se, om det ikke bliver en succes," siger Jimmy

Enoch med et smil.

Teltet måler 15 x 25 meter. Billetter kan købes på www.circusshow.dk

klovn.gif (1460 bytes)

3. november 2023

Ny sprechstallmeister til Cirkus Baldoni. I mange år var det direktør René Mønster Baldoni, der sammen med bugtalerdukken løven Leonardo præsenterede forestillingerne. I 2021 og 2022 overlod han opgaven til bugtaleren og skuespilleren Peter Nørgaard. I 2023 var opgaven som sprechstallmeister overgivet til stand-up-komikeren Amin Jensen. I sæson 2024 møder publikum et nyt navn: Mickey Juel Prüssing. Mickey er uddannet som Musical- and Performance Artist på Performing Arts School i Göteborg og på Skuespillerakademiet. På det seneste har han arbejdet som showartist på en række af Sunwings familiehoteller, som bl.a. bruges af mange af Spies’ gæster.

Der er sæsonpremiere 6.april. Lige som i år er det Peter Nørgaard som sætter i scene.

klovn.gif (1460 bytes)

1. november 2023

Circus of Torment afslutter deres gæstespil i Danmark med forestillinger til og med 5. november i Ansgar Anlæg i Odense. I det 2-mastede telt er der en lille cirkelrund scene omgivet af 2 rækker med stole og gradin med 6 rækker bænke.

Inden selve forestillingen oplever publikum uden for teltet præshowet CarnEVIL! De bliver budt velkommen af en rekommandør samt af mystiske og skræmmende karakterer, der hjemsøger skyggerne. Klik her for at se et ca. 1 minut langt videoklip fra CarnEVIL! De optrædende i CarnEVIL! kommer fra Dystopia i Vejle.

Forfatteren og foredragsholderen Jørgen Lorenzen sammen med en horror-klovn.

Det er ikke tilladt at fotograferer under forestillingen. Men når forestillingen er slut, kan gæster med R.I.P. billetter bliver fotograferet sammen med de optrædende. Her Jørgen Lorenzen, som skrev en begejstret omtale af forestillingen her på siden den 14. februar 2023. - Circus of Torment overvejer at besøge Danmark igen i 2024.

klovn.gif (1460 bytes)

31. oktober 2023

Clown Circus Musikalbum. Benny Schumann har igennem årene komponeret musik til sine forestillinger. Herunder til klovnefestivalerne på Bakken. Festivaler, som teltholderne desværre sparede væk efter sæson 2012, selv om de trak titusindvis af gæster.

Sammen med musikeren Andreas Vago har Benny Schumann arrangeret og indspillet de forskellige musiknumre. Et fantastik godt kreativt samarbejde, som Benny gerne ville genoptage igen i år, men fik at vide at Andrea Vago desværre var gået bort i 2021. Men nu har Benny udgivet et album med musikken.

Cover på albummet er en plakat malet af Barbara Gress fra 1996. Det år hvor Benny Schumann havde den første rigtige Klovnefestival på Bakken. Desuden var det 100 år siden hans morfar Charlie Ravel blev født. Benny havde i den anledning komponeret og indspillet Charlies Guitar, som man kan hører på det nye album.

Man kan lytte og købe / downloade albummet hos Spotify, ITunes, Apple Music, Amazon og flere andre udbydere af musiktjenester. Klik her for link til Spotify. Du kan også søge på ”Benny Schumann”, så kommer navnet frem hos de forskellige musiktjenester.

Benny Schumann håber at albummet bliver godt modtaget. Han planlægger at udgive et andet album med musik til cirkus og variete til næste år.

klovn.gif (1460 bytes)

30. oktober 2023

Ny hjemmeside til Kenny Quinn.  Den danske gentlemantyv Kenny Quinn har fået ny hjemmeside: https://kennyquinn.com/

Indtil videre er siden kun på engelsk. Den rummer også en ny udgave af Kenny Quinns artikel om Gentleman Jack og Majlis: https://kennyquinn.com/tribute-gentleman-jack

klovn.gif (1460 bytes)

30. oktober 2023

Det historiske hjørne

Cirkus Olympia. For et par uger siden blev jeg spurgt: ”Jeg har fundet ud af at min morfar Palle Hay har optrådt med et cirkus, som hed Olympia. Min mor har også optrådt med det i sommerferier. Min mor er født i 1943, og det var mens hun var ung. Jeg har forsøgt at undersøge om cirkusset, men har ikke kunne finde noget. Ved du hvor jeg kan lede?”

I dage forbinder de fleste cirkusinteresserede navnet Cirkus Olympia med Bengtsson-familiens svenske cirkus. Stifteren Herbert Bengtson arbejdede i begyndelsen af 1980’erne i reklamen for det tyske Cirkus Olympia, der flere gange gæstede Danmark. Da han i 1984 startede sig eget cirkus i Sverige, valgte han navnet Olympia, fordi han havde en hel del plakater til overs fra sin tid i det tyske Cirkus Olympia.

Denne plakat for Cirkus Olympia er fra 1982. Den stammer fra Mogens Teilbøls samling, der i dag er en del af Det Kongelige Biblioteks samling. I et notat på bagsiden af plakaten står der: ”Omstående forestilling blev aflyst, hvorefter Cirkus rejste til Flensburg og videre sydpå.” Linedanseren på plakaten er den nu afdøde svenske linedanser Reino. Klovnen er vist nok den svenske komiker Mats Bahr. Günther Kunstmann husker, at han så forestillingen i Sønderborg, og at det var en udmærket forestilling med bl.a. linedanseren Reino og elefantshow med tre elefanter, Alois og Frankie Kölner.

Gennem årene har vi i Danmark oplevet flere cirkus med navnet Olympia.

I en annonce 11. juli 1906 i Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende søger et Cirkus Olympia med poste restance adresse i Præstø således cirkusartister, musikere og unge lærepiger. Flere annoncer fra 1910 omtaler et Cirkus Olympia, ejet af A.H. Daucke (eller A.N. Daucke – svært at læse). I 1911 fortalte flere aviser en historie om et par piger, der lokket af artisttilværelsen var løbet bort med Cirkus Olympia.

Annoncer og omtale i Esbjerg-avisen Vestjyllands Social-Demokrat 5. maj 1931 omtaler et nyt cirkus, Cirkus Olympia, som lige var hjemkommet efter 3 års turne i Sydamerika. P. Christiansen, som tidligere var forretningsfører for Cirkus Reinsch, var direktør for det nye cirkus, der reklamerede med 60 medvirkende og 40 forskellige dyr. I annoncer i andre aviser senere samme år var A.H. Daucke anført som direktør.

Annonce fra 1931 for Cirkus Olympia         

Annoncer i Sorø Amts Dagblad 2. august 1937 omtaler ”Den store dansk-amerikanske Cirkus Olympia med provinsens mest moderne cirkusprogram” med forestillinger først i Slagelse og derefter i Skælskør. Blandt de optrædende var Kapt. Mazettes søløver. Navnet på direktøren nævnes ikke.

Markedscirkus og markedsgøglere

Før i tiden oplevede man på markeder de såkaldte forevisninger, der undertiden brugte betegnelsen cirkus. Ofte besøgte de en by i forbindelse med årets dyrskue, altså et rigtigt marked. Deraf navnet markedsgøgl og markedscirkus.

Der var ingen manege, men en scene for enden af teltet. Der var en parade uden for teltet, hvor en rekommandør med rivende tungefærdighed fortalte om de enkelte numre for at lokke folk ind i teltet til forestillinger, der sjældent varede mere end 20-30 minutter. Dels skulle man nå så mange forestillinger som muligt, og publikum ville også gerne nå så meget andet, evt. en anden forevisning, hvis der var flere på gøglere pladsen.

Tiden er før der kom TV, og ikke mange havde egen bil. Så det var stort og festligt, når der kom tivoli og gøgl til byen.

Man oplevede også forevisninger i varieteerne på Bakken, herunder hos Professor Tribini, som endnu huskes af den ældre generation.

Parade på Bakken foran professor Tribinis telt. Foto fra Aftenbladet 29. august 1954. Stammer fra Ole Emil Riisagers samling, som i dag er en del af samlingen på Cirkusmuseet i Hvidovre.

Det kan være vanskeligt at sætte et klart skel mellem hvornår noget er cirkus og hvornår det er en forevisning. Ved opslag i aviser på Mediastream kan det være umuligt at se om et foretagende med ”cirkus” i navnet er det ene eller det andet. Flere danske cirkus har deres rødder i forevisninger på markeder, altså som markedscirkus, blandt andre Cirkus Arena og Cirkus Krone.

I bogen Gøgler af Guds nåde omtaler Jon Vedel et markedscirkus ved navn Cirkus Olympia. Det var drevet af gøgleren og teltholderen Alfred Rasmussen, i visse sæsoner i samarbejde med Arne Berdino Olsen. Professor Tribinis datter Aase bekræfter, at Cirkus Olympia var en omrejsende forevisning.

Et billede på arkiv dk tyder på, at Cirkus Olympia var på vejene allerede i 1932. I sine erindringer Blandt gøgl og mennesker skriver Otto Krüger, at Alfred Rasmussen i mange år rejste som forevisningsmand med Cirkus Olympia. Han var formand for Forenede Danske Markedsrejsende, der senere blev slået sammen med Danmarks Teltholderforening, hvor han blev medlem af bestyrelsen. Teltholderforeningen hedder i dag Danmarks Tivoli Forening.

Parade foran Cirkus Olympia. Foto fra Barlys arkiv, som i dag er en del af samlingen på Cirkusmuseet i Hvidovre. Gengivet fra Jon Vedels bog. Billedet findes også i Kurt Møller Madsens bog Markedsgøgl og Cirkusløjer.

Senere fik Arne Berdino sin egen forretning og startede i 1955 Cirkus Arena, som han i de første år drev i samarbejde med kraftatleten Abdullah. Nogle af Cirkus Arenas første år er beskrevet i Per Meistrups bog Den hyggelige familiecirkus.

I bind 3 af bogen Cirkus i Danmark fortæller Anders Enevig, at Alfred Rasmussen og Arne Berdino knoklede med at transportere det lille Cirkus Olympia fra marked til marked. Her lærte Berdino alt om gøglertelte og forevisninger. Blandt de optrædende var ifølge Jon Vedel bl.a. Orla Lund som strikkende bedstemor og hans søn Enrico Lund, der senere blev Pjerrot på Bakken. Desuden klovnen og slangemennesket Slaskus (Chr. Poulsen, også kaldet Christian Klapøre), som skiftede mellem Cirkus Olympia og Regner Thierrys Cirkus Krone, som i starten var et markedscirkus. Alfred Rasmussens kone Else optrådte som ”Den svævende dame” eller som ”Marmorjomfruen”.

Alfred Rasmussen og Erico Lund med rumsterstangen. Foto fra Anders Enevigs Cirkushistoriske samling, som i dag befinder sig på Det Kongelige Bibliotek. Gengivet fra Jon Vedels bog.

Cirkus Olympia præsenterede også illusionsnummeret ”Kvinden uden hoved” og fortalte en røverhistorie om en engelsk opdagelsesrejsende, der var kommet til en negerlandsby hvor syv hovedløse kvinder dansede for ham. De havde hver en tynd snor om halsen, som blev strammet en millimeter om dagen, indtil hovederne var visnet bort og kroppen levede videre med en underbundet halspulsåre. Nummeret blev præsenteret af en mand ved navn Ejvind Jensen. Den hovedløse dame var hans kone Gurli. Illusionen blev frembragt ved hjælp af spejle.

Paradoks eller Kvinden uden hoved. Ved kassen sidder Alfred Rasmussen. Manden med briller hedder Svenné. Foto fra Barlys arkiv, som i dag er en del af samlingen på Cirkusmuseet i Hvidovre. Gengivet fra Jon Vedels bog.

Sådan så kvinden uden hoved ud. Her præsenteret af Fridan Bøgil. Billedet er ikke fra Cirkus Olympia. Gengivet fra Otto Krügers bog Blandt gøgl og mennesker.

I 1965 overtog Alfred Rasmussen det lille Trøjborg Tivoli. Jon Vedel skriver, at han endnu i 1975 nu og da kunne dukke op med sit lille Cirkus Olympia, som han drev ved siden at Trøjborg Tivoli.

Sangerinden Daimi har også optrådt i Cirkus Olympia. Foto fra Anders Enevigs Cirkushistoriske samling, som i dag befinder sig på Det Kongelige Bibliotek. Gengivet fra Jon Vedels bog.

På arkiv dk findes bl.a. et foto af Cirkus Olympia på Aalborg Fodsports Forenings Idrætsuge i 1938. Klik på Link: https://arkiv.dk/vis/32190 for at se billedet. Arkiv dk tillader ikke, at det gengives direkte på en hjemmeside.

I en omtale på Løgumkloster-markedet Kloster Mærkens hjemmeside af markedet i 1966 hedder det:

”Stadepladserne er igen fuldt udlejet fortæller politibetjent, Jørgensen, Løgumkloster i Jydske Tidende. De første på markedspladsen er teltholder Jessen fra Skærbæk, Men snart er også teltholder Alfred Rasmussen, Århus ankommet med sine vogne. Han har været med ved Kloster Markedet siden 1925. Dengang som medhjælper hos Rudolf Petersen. Alfred har specialiseret sig i underholdningsteltene, som han kalder Olympia park. Konen Else Marie samt sønnen Philip og datteren Elsebeth er med på turneen. Else Marie var i øvrigt den første Cleo på bakken.  Datteren Elsebeth startede allerede som 2- årig med et luftnummer, men passer nu skydeteltene.

Damen uden hoved er lagt på hylden, ligesom de stærke mænd, sortsværtede kannibaler, boksere og brydere. Nu er det gogo-danserinder, tryllekunst og bugtalere folk vil se.”

Forannævnte Per Meistrup har taget initiativ til en side på Wikipedia med titlen ”Markedscirkus”. Det er Pers hensigt løbende at fylde flere oplysninger på siden.

klovn.gif (1460 bytes)

27. oktober 2023

Marc Thierry 50 år. Onsdag den 1. november fylder kapelmester m.v. Marc Thierry 50 år. Han bor i Odder og er yngste søn af den jyske cirkusdronning Irene Thierry. I mange år bistod han sin mor med forskellige opgaver, ikke mindst administrative opgaver, i relation til familiens lille Cirkus Krone. Marc er en dygtig trommeslager og har sin egen trio, Marc Thierrys trio, som blandt andet spiller til natcabaretterne i forbindelse med Aarhus Festuge. Han spiller tillige i “Fede 80ere”, “Pointposen”, “Den Fuldfede Trio”, “Grand Prix de Luxe” og hvad der ellers rører sig. Ud over at være musiker arbejder han for KLAPjob. Det er en beskæftigelsesindsats, der laver løntilskudsjob og fleksjob til mennesker med udviklingshandicap og andre kognitive vanskeligheder. Han er knyttet til deres kontor i Aarhus og hjælper via lokale konsulenter med at finde beskæftigelse til dem, der søger bistand hos KLAPjob. På grund af en hudlidelse er han selv førtidspensionist og har stor glæde ved i dag at have et job, hvor han hjælper andre. Den runde dag fejres sammen med familien.

½Marc Thierry

klovn.gif (1460 bytes)

27. oktober 2023               

Trylleshow i tysk tv. Lørdag 28. oktober kl. 20:15 – 22:15 viser den tyske kanal RTL udsendelsen Ehrlich Brothers Live, der omtales som ”Spektakuläre Weltpremiere in der Frankfurter Festhalle, Deutschland” på showet WUNDERZEIT med helt nye illusioner.

De tyske brødre Andreas & Chris Ehrlich er blandt verdens førende illusionister. I 2004 blev de kåret som "Årets Magikere" - en pris, der tidligere er modtaget af David Copperfield og Siegfried & Roy. De opfinder og konstruerer selv deres illusioner. For tiden turnerer de med showet „Dream & Fly“.

klovn.gif (1460 bytes)

26. oktober 2023

Baldoni’s Julecirkus. Der er premiere på årets forestilling 18. november i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. Frem til 17. december vises forestillingen i haller på Sjælland, Øerne og Bornholm.

Som noget nyt har de en julepjerrot med, nemlig Hasse Hjort. Han var i mange år Pjerrot i Tivoli Friheden i Aarhus og havde inden da en international karriere som tryllekunstneren Ricky med bugtalerdukken Nancy.

I rollen som Nisseline møder du igen i år Helena Neumann.         

Nisselinerollen blev i mange år spillet af Cindy Binau. I 2022 overtog Helena Neumann rollen. Hun er musicalperformer, danser og skuespiller og synger rigtig godt, hvilket gjorde det godt for forestillingen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

De medvirkende artister er:

Håndstand og stolebalance med Michal Mudrak med sin kone Daniella Vittova, der spiller violin til stolebalancen. Michal Mudrak var med i Baldonis sommerforestilling i 2020 og i juleforestillingen i 2021. Under navnet Hands to Violin var Michal og Daniella hos Baldoni i 2016 og med i juleforestillingen i 2017.

I nummeret Hands to Violin fortalte Michal Mudrak og Daniella Vittova i Baldonis 2016-forestilling en næsten nycirkusagtig lille historie om et par der sov over sig og skulle stå op og have tøj på. For deres originale nummer blev de som et af tre artistpar af Den Danske Cirkuspris nomineret til prisen for årets bedste nummer.

Monocykelartisten Lenard Matós, som mange husker fra Baldonis sommerforestilling i 2022.

Duo Matos. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Nye hos Baldoni er det italienske par Roberto Saba og Giorgia Giani, der optræder i cyrwheel, med hula hop og med hånd til hånd-akrobatik.

René Baldoni snupper nok engang tjansen som julemand og drillenissen Nis.

Baldoni’s julecirkus bliver i år landets eneste julecirkus. De sidste par år har Cirkus Trapez vist julecirkus i et telt i Kolding. Men de holder pause i år. ”Jorden var frossen sidste år, da vi kom ind på pladsen, men de sidste to uger vi var der, var der så megen regn, at pladsen blev mega blød og det kostede en bondegård at få den renoveret: Derfor holder vi i hvert tilfælde et års pause med julecirkus,” fortæller Isabella Enoch Sosman.

klovn.gif (1460 bytes)

24. oktober 2023

GYS PÅ MUSEERNE. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

Tirsdag d. 31. oktober kl. 16-19 kan hele familien få sig en uhyggelig oplevelse, når Forstadsmuseet og Cirkusmuseet inviterer indenfor til HALLOWEEN efter normal lukketid.

I Avedørelejren holder de lokale hekse til, og på denne magiske aften har de mistet deres elskede kat! Hjælp dem med at finde den, når du udstyret med lommelygte, skal gennem de mørklagte og uhyggeligt pyntede museer. Hvis du finder katten, får du måske en præmie af heksene.

Kl. 16.30 bliver Alarmpladsen lyst op af et flot og skræmmende ildshow og på Café Creepy kan du (u)hygge dig med varme drikke og snacks, der er velegnede til at have med rundt og rasle.

Aktiviteterne er gratis og alle er velkomne!

klovn.gif (1460 bytes)

24. oktober 2023

Cirkus Big i BROEN Shopping. MF Anders Kronborg holder af cirkus og gør meget for at støtte branchen. I efterårsferien så han Cirkus Bigs forestilling i BROEN Shopping i sin hjemby Esbjerg. Han har givet mig lov til at bringe nedenstående omtale, som han lagde på Facebook.

Det er dejligt, at BROEN Shopping i Esbjerg tænker kulturaktiviteter ind i forbindelse med familiers indkøb i efterårsferien.

Cirkus Big har flere gange om dagen her i efterårsferien kunne opleves i BROEN i Esbjerg. I dag oplevede jeg selv forestillingen. Det er ikke første gang, at jeg oplever Cirkus Big. Jeg holder meget af hvad jeg ser. Cirkus Big er et meget lille cirkus i Danmark, som også har eget telt, men er også så meget andet.

Selvom Cirkus Big er et lille foretagende, så er det stor underholdning. Og stort engagement og kærlighed til cirkus.

I dag oplevede jeg en sød og skøn forestilling på cirka 40 minutter, som inviterede børnene indenfor i klovnenes skønne og fantasifulde univers.

Traditionelle cirkusfærdigheder i en symbiose med gadens gamle gøglernumre. Benjamin Breith - godt hjulpet af Klovnen Knud - har en god dialog med publikum - og især de yngste kommer helt ind i manegen.

Det er svært at fastholde publikum i et storcenter, men det lykkedes, selvom det ikke havde gjort noget, at et enkelt klovnenummer havde varet et minut kortere, og diablonummeret et minut længere. Især når man ikke griber diabloen i et af de svære tricks (der er altid 3 forsøg til de svære).

Færdighederne med hattejonglering misunder jeg Cirkus Big. Det kan noget både i forhold til færdigheder og mimik. Og det kræver mange timers øvelse.

Også ros til manege, lyd og lys. Intet er overladt til tilfældighederne. Selvom forestillingen i et storcenter aldrig kan få samme magi som en cirkusforestilling i et cirkustelt, så får man alligevel cirkusstemningen at føle på en meget positiv måde.

Flot og hyggelig forestilling. Det er kultur!

klovn.gif (1460 bytes)

24. oktober 2023

Cirkus Arnardo byder på juleteater. Det store norske cirkus slutter sommersæsonen 29. oktober. Men lige som sidste år byder de også på en juleforestilling. Sidste år var det i Lillestrøm. I år er det i region Agder, hvis hovedbyer er Kristiansand og Arendal. Det norske cirkus skriver:

MAGISK SNØKULE TREFFER BLINK I CIRKUS ARNARDOS NYE JULESHOW

Cirkus Arnardo bytter sagmugg med snøfnugg og tar med seg sirkusmagien innendørs og opp på teaterscenen når den nyskrevne juleforestillingen «Snøkrystallen» om kort tid settes opp i hjemfylket Agder.

«For når den aller første snøkrystallen daler ned skal Arnardos magiske snøkule benyttes. En snøkule som hvert år har blitt passet på av Bumbull, Arnardo sin vennlige hovmester. Men alt går nok ikke etter planen…..»

Cirkus Arnardo og cirkusdirektør Are Arnardo kan nå endelig realisere drømmen om å kunne ønske sitt publikum velkommen også til teateret.

– Min bestefar, Arne Arnardo, grunnlegger av Cirkus Arnardo, spilte selv klovnen Bumbull på Oslo Nye Teater i desember 1970 i sirkuskomedien «August August August», sier Are.

– Alt dette tar vi med oss på scenen, og det i samspill med et innhold som passer godt inn i jula.

Der er klovnen og komikeren Victor Rossi, som har lavet manus og sætter forestillingen i scene. Spilledatoer og spillested er endnu ikke offentliggjort.

Arne Arnardo som klovnen Bumbull i cirkuskomedien «August August August» på Oslo Nye Teater i december 1970. Foto fra Cirkus Arnardo.

klovn.gif (1460 bytes)

24. oktober 2023

Møde i det svenske Cirkusakademi. De skriver:

Välkomna till Cirkusakademiens möte i ”Stallet” på Kaplansbacken 4 A-B bredvid Kungsholmskyrka på Kungsholmen i Stockholm

LÖRDAGEN DEN 11 NOVEMBER 2023 KL. 14.00

Vi gästas då av Leif Olberius och Tom Stone

Leif och Tom är skapare av projektet ”MYSTIQUE”. Deras idé var att utforska det kreativa skapandet. De var fyra, som gjorde en helt ny show varje månad som endast spelades en enda gång!

Det blev stor succé och de blev bl.a. inbjudna till ”Magic Castle” i Los Angeles. Ett Mecca för magiker världen över.

Leif och Tom har även startat utbildning i det sceniska språket för trollkarlar.

Mötet kommer också att sändas via Zoom för de som inte kan ta sig till Stockholm.

Anmälan om deltagande (även via Zoom) till undertecknad senast den 8 november

2023.

Hans Lindgren

Schreibstallmeister

Mobil 0706-230166

E-post: hans.k.lindgren46@gmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

19. oktober 2023                  

   

18. oktober havde Cirkusmuseet i Rold besøg af Stig Rantzau fra Nordjysk Trylleklub. Han var dygtig og sjov og viste børnene nogle tricks bagefter. Både forældre/bedsteforældre og børn gik op i det med liv og sjæl.

   

19.oktober bød museet på unge artister fra Aalborg Cirkusklub. De var gode amatører, der skabte en god stemning og havde trapeznumre, jonglering, artisteri m.m. – Det var museets sidste arrangement i 2023, da det som tidligere år holder vinterlukket.

klovn.gif (1460 bytes)

18. oktober 2023          

Halloween Freak Show. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Kolding Storcenter de 17. oktober og skriver:

Det var helt nyt. Væk var manegen. Væk var sprechstallmeisteren med sit: Har I taget det gode cirkushumør med? Jeg kan ikke høre jer! Væk var den klassiske ”lagkageforestilling”.

Til gengæld var torvet bygget om til en stor labyrint, hvor børn og voksne kunne forvilde sig ind og ud. Ved indgangen stod den islandske heks Gryla, som æder små børn. Inde i labyrinten var der skeletter, edderkopper og edderkoppespind, genfærd og såmænd også en ”scary” klovn.

   

   

Uden for labyrinten var der to små scener. To udråbere, Lasse Nørager og kaptajn Frodo, konkurrerede om at tiltrække sig folks opmærksomhed – med et utal af brandere og sproglige finurligheder, sådan som man husker professor Tribini og Regnar Thierry.

Frodo var iført en brøstfældig admiralsuniform og lignede en mellemting mellem admiralen fra Pinafore, en landevejsridder og en afdanket adelsmand.

Kaptajn Frodo præsenteres som The Great Santini. Alle fotos er smartphonefotos, taget af Jørgen Lorenzen

Lasse Nørager var iført et mægtigt udstyr med tresser og galoner og enorme hvide ridebukser – eller var det pludderbukser?

Lasse Nørager, også kendt som klovnen Bonbon

David Hammarberg – Mr. Hammer – var sminket som en zombie, der lige var vendt hjem fra dødsriget, og Joakim Myllykangas ræsede rundt som abe i et bur, mens Julia Myllykangas var en mellemting mellem fin adelsdame og letlevende cancan danserinde.

Og så gik det løs. Ikke to forestillinger var ens. Zombien David lavede sit flotte luftnummer i stof, der hang ned fra torvets højeste punkt. Julia blev hejst op i det, der i fagsproget hedder hårhang.

Under navnet frøken Julian optrådte Julia Myllykangas blandt andet med hårhang. I forbindelse med årets uddeling af cirkuspriser blev hun sammen med sin bror Joakim hædret med et legat fra Fonden efter Nelly Jane Benneweis. De er børn af Lasse Nørager og hans kone Tiina Myllykangas.

Og på den ene scene huserede kaptajn Frodo – underfundig, med et glimt i øjet. Han vred armen af led, slugte en sabel og massakrerede en vegetariansk kødpølse, og det vil jo sige en agurk. Og han sad på tønden, eller rettere: på en tomatdåse. Ægte halloween-gys.

Kaptajn Frodo som sabelsluger

David dansede med hula hop-ringe og udførte et klassisk håndstandsnummer på klodser.

David Hammarberg

Bonbon baksede med sin tonstunge kuffert, der ikke flytter sig ud af stedet, før en dreng fra publikum viser, at den er fjerlet. Joakim var manden, der pludselig taber hovedet.  Og Julia blev bastet og bundet og sænket ned i en stor kasse, som skulle sendes både til Billund og København. For ”hvad er værre end at blive hængt op i håret? Det er at blive sendt til København”. Men hun undgik det – og byttede plads med sin far.

Det var – kort sagt – et freakshow, som ikke er set i nyere tid. Et bevis på, at det gamle gøgl er udødeligt. Og på samme tid nyt og forfriskende. Der var kun få medvirkende, men det føltes, som om det var en hel hær. Og tiden fløj af sted i selskab med professionelle underholdere, artister og gøglere, som kan deres metier og som elsker at vise den frem. Det kunne man mærke – og registrere på publikums reaktioner.

Er her en ide til byfester, festival, markeder og alle steder, hvor godtfolk er og godtfolk kommer til?  Alle, der så, hvad der skete på scenerne, er ikke i tvivl. For det er ægte underholdning. Levende i mere end en forstand. Væk fra skærmen, ud i det autentiske og selvoplevede. 

klovn.gif (1460 bytes)

17. oktober 2023          

Det norske Cirkus Arnardo slutter sæsonen med 16 forestillinger i Arendal i dagene 18. til 29.oktober. Der var premiere i marts, og det har været den længste sæson i mange år for Cirkus Arnardo.

Ved den nylige cirkusfestival i Prag fik Luigo Arnardo Cirkus Friends Award. Han er søn af direktørparret Are og Paola Arnardo. Foto fra årets Arnardo-forestilling. Fotograf: Thorbjørn Klæbo Flo.

Festivalens guldmedalje gik til en anden af artisterne fra Cirkus Arnardo: Sarita Macaggi. Hun er den kvindelige halvdel af Duo Stellare, som viser såvel et rulleskøjtenummer som et nummer i strapater. I den sidste del af sæsonen har Sarita i nogle forestillinger vist sit solonummer i strapater, og det var det, som indbragte hende guld i Prag. Foto fra årets Arnardo-forestilling. Fotograf: Thorbjørn Klæbo Flo.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. oktober 2023

Sølvmedalje til Kaya Janacek. Cirkus Baldoni skriver:

Vi er så stolte over at vores Kaya Janacek i dag har vundet sølv i en stor international cirkusfestival i Prag. Det er i øvrigt den anden pris han modtager i år, idet han i august fik prisen som årets talent i de danske cirkus.

Kaya og hans familie har været hos os i 8 år, og vi har fulgt ham siden han startede. Hvert eneste år har han udviklet sig helt vildt, hvilket publikum i år har set i forestillingen. Til næste år er familien desværre ikke med, dels fordi de har fået en anden kontrakt, men også fordi det efterhånden er svært at variere deres numre år for år, men de kommer helt sikkert tilbage på sæson, de er dog med i Ishøj Bycenter, hvor vi har forestillinger i vinterferien 2024. Et kæmpe tillykke herfra til Kaya.

Kaya Janacek fik 14. oktober en sølvmedalje ved cirkusfestivalen Cirkus Cirkus i Prag. I august modtog han årets talentpris fra Den Danske Cirkuspris.

klovn.gif (1460 bytes)

14. oktober 2023

Arenas Halloween-cirkus – nytænkende børneteater. Hvor sidste års Halloween-forestilling var en blanding af børneteater og cirkus med både performere og artister, er årets forestilling Dracula drager vest på rent børneteater uden andre artistiske indslag end at Patrick Berdino laver et par kraftspring. Der er i alt 11 medvirkende med Patrick Berdino, Camilla Frederikke, Mattias Hundebøll og Ataf Khawaja i hovedrollerne.

Som sidste år er artistindgangen et kæmpemæssigt græskar

Patrick har rollen som grev Dracula, der savner blod og er meget utilfreds, da hans tjener Igor giver ham en Bloody Mary og han opdager, at den ikke indeholder blod.

Grev Dracula, spillet af Patrick Berdino

Den fede bonde, som Igor skaffer ham, viser sig at være et rent skelet. Dracula tager derfor til London, som har ændret sig siden har sidst var der for 130 år siden. Et par, som han vil suge blod af, ender med at gennembanke ham.

Han får heller ikke heldet med sig over for et andet par, hvor pigen vist er youtuber og manden gør et forsøg på at få et gennembrud som musiker.

   

Musikeren, spilles af Mattias Hundebøll. Influenceren, der er ked af at hun har fået en rynke og ønsker sig flere SoMe likes, spilles af Camilla Frederikke

Til sidst brænder musikeren i desperation sin guitar. Og Dracula må i mangel af andet suge blod af sin tjener Igor.

Den brændende guitar. I baggrunden influenceren med en flammekaster.

Th. Dracula suger blod!

Forestillingen præsenteres af en grønsminket konferencier, der er politiker på jagt efter stemmer og blandt andet langer ud efter socialdemokraterne.

Politikeren, der ønsker sig flere stemmer

Dracula fortæller, at man som vampyr har evigt liv og beviser det ved at overleve gennemsavning i en kasse som den, man kender fra den oversavede dame.

   

   

Se, jeg er udødelig og overlevede at blive gennemsavet!

Da de andre får at vide, at de får evigt liv, hvis Dracula får lov til at suge blod fra dem, lader de sig alle ”udsuge” for at få en evig karriere. Forestillingen slutter med at de alle som vampyrer springer rundt blandt publikum for at suge blod.

Lyden er langt bedre end sidste år, dog er det svært at følge den hurtigtsnakkende Camila Fredrikke. Musikken er moderne, og omkvædet til tittelmelodien Dracula la-la-la-la-la-la-la-la-la-la er ganske iørefaldene.

Hvis du forventer en cirkusforestilling med artister, bliver du skuffet. Hvis du ønske at se en sød og vel iscenesat klassisk børneteaterforestilling med en romantisk handling, skal du gå i Tivoli og se Eventyrteaterets forestilling i Glassalen. Har du derimod mod på en mere nytænkende børneteaterforestilling med performere, der måske er kendt af den yngre generation, kan jeg anbefale et besøg i Arenas Halloween cirkus.

Om de medvirkende ud over Patrick Berdino: Camilla Frederikke er influencer og beauty nørd med over 400.000 følgere på hendes sociale medier. Mattias Hundebøll er sanger og musiker. Ataf Khawaja er en dansk rapper, der i hiphop-kredse også er kendt under navnet Sorte Slyngel.

Fra finalen, hvor Patrick/Dacula bliver hejst op i luften

klovn.gif (1460 bytes)

14. oktober 2023

Cirkusland i Slagelse byder hver dag til og med 22. oktober kl. 11 på show med Suzanne Berdino og hendes firbenede venner. Kl. 13 er der minishow med klovnerier og trylleri på den lille scene i legeland. Kl. 16:15 er der forestilling i Cirkus Landino. Forestillingen præsenteres af Suzanne Berdino. De medvirkende er klovnen Danny Rivelinos, Sergejs Polupans og Jelena Vasiljeva, begge kendt fra Cirkus Arli, og Karsten Berdino med ponyer.

klovn.gif (1460 bytes)

11. oktober 2023

Cirkusmuseets nye udstilling

For nogle måneder siden skænkede den tidligere artist Janos Paul Dubsky Cirkusmuseet i Hvidovre en række kostumer og andre effekter, som har tilhørt familien Dubsky. Janos er søn af Joseph Dubsky (1926 – 2016) og Josette Dubsky, født Rivel (1931 - 2022.) Parret var bl.a. kendt som Dubsky-Rivel clowns. Janos var i en periode hvid klovn i deres entreer. Her i landet optrådte de bl.a. i Cirkus Arena og i Cirkus Dannebrog. Janos Dubsky viste også et nummer med fodboldspillende hunde. Hans sidste optræden med hundene i Danmark var hos Benneweis i 2006. I dag har Janos forladt artistverdenen og arbejder som buschauffør.

Et af Dubsky-familiens numre var den komiske taxa

Cirkusmuseet har lavet en fin lille udstilling om familien Dubsky. De kom oprindelig fra Ungarn og har cirkusrødder, der kan spores helt tilbage til omkring år 1800. Men familien fik forkærlighed for Danmark, der endte med at blive hjembase. Museet har produceret en lille film om familien Dubsky. Filmen vises i udstillingen.

   

Tv.: Hvid-klovn kostumet har været brugt både af Joseph Dubsky og senere af sønnen Janos. Th.: Spejlkostumet blev brugt af Joseph Dubsky. Spejlene reflekterede scenelyset, så han kunne lyse hele manegen op, når han spillede på concertina.

klovn.gif (1460 bytes)

10. oktober 2023

Reinodagen 2023. Det svenske Cirkusakademi skriver:

Lördagen den 4 november 2023 firas den 12:e REINODAGEN och att det var två år sedan CirkusKvarnen invigdes i Buddeberg utanför Uddevalla. Årets Reinostipendium kommer bl.a. att delas ut.

Gratis entré för alla medlemmar av Reinos Vänner samt alla under 18 år, övriga får betala 100: -.

Elsiedagen firas den 12 november 2023 kl. 16.00 i CirkusKvarnen.

Mer information finns att läsa på www.cirkuskvarnen.se, välj: på gång.

Reinos Vänner är en ideell förening, politiskt och religiöst obunden, som fått äran att förvalta minnet av två av Sveriges största cirkusartister genom tiderna (lindansaren Reino, Carl-Otto Andersson 1921–2011 och hans fru Elsie Andersson 1923–2016) samt att uppmuntra nya generationer av cirkusartister att föra den bohuslänska cirkustradition som de skapade in i framtiden.

 klovn.gif (1460 bytes)

6. oktober 2023

Tommy Hardam fylder 60 år. Tommy Hardam direktør / bestyrelsesformand for Cirkus Flik-Flak, et af Danmarks største børnecirkus, fylder 60 år mandag den 9. oktober.

I 1987 startede Tommy Hardam et børnecirkus, som i starten var et sommercirkus én uge. Det havde til huse i området omkring Munkebjerg Kirke i Odense. Cirkus er siden vokset og der er nu træning for børn og unge hele året.

Tommy har været den primære drivkraft i alle årene. Han har haft en ufattelig energi og entusiasme for at søsætte nye ideer og projekter. Han har haft organisatorisk, økonomisk og regnskabsmæssig talent. Han har formået til stadighed at samle frivillige forældre og tidligere børneartister til at blive frivillige instruktører, være i systuen, stå i køkkenet, hjælpe med forestillinger og skaffet voksenhjælp til de årlige turnéer i ind- og udland. Cirkus Flik-Flak har været i Grønland, Island, Færøerne, Norge, Polen, USA, Canada, Senegal. Alle disse udenlandsrejser er kommet i stand via Tommys kontakter eller forældre, som i en periode har opholdt sig i de respektive lande. Der har været turneer rundt i Danmark, instruktør ture til Las Vegas, Paris, Berlin for at få inspiration til Cirkus og for at få kontakter til udenlandske artister. Der har i vinterferierne og efterårsferierne været afholdt forestillinger/kurser for foreningens børn og unge. Der har været cirkusfestival med deltagende børne/ungdomscirkus fra hele landet, hvor Flik-Flak flere gange har været vært. Endelig har der været det årlige sommercirkus en uge i slutningen af sommerferien med 200-250 børn og frivillige.

Telte, salgsvogne, mandskabsvogn, kostumer, musikanlæg, belysning og diverse inventar, er der blevet sparet op til og investeret i løbet af de 36 år cirkus nu har eksisteret.

Tommy blev i 2008 udnævnt til Årets Fynbo. Allerede i 1995 fik Cirkus Flik-Flak børnesagsprisen for ”det næstbedste socialpædagogiske initiativ i rigsfællesskabet”.

Og det er der en god grund til. Til træning og på turnéer, bliver der altid givet korte og præcise instrukser i et sprog, som børnene (og de voksne) forstår. For Tommy har det været vigtigt, at børnene lærer betydningen af forpligtende fællesskab, at de tør stå frem på en scene og fortsætte, selv om de laver fejl. At der er plads til alle, som har lyst.

Tommy er tydelig i sine budskaber og konsekvent i sine holdninger. Det skaber ro og tillid blandt børnene. Når man som fremmed overværer træning, og hvad der foregår bag scenen, bliver man igen og igen overrasket over det tilsyneladende kaos, der hersker, for så pludselig at opleve, hvorledes en gruppe børn samler sig og er klar til at gå på scenen, vel og mærke uden råben eller irettesættelser.

En far udtalte engang: ”At kaos bare er en anden form for orden, hvor man ikke lige kan gennemskue alle detaljerne.” Men det kan Tommy!

Tommy bliver selvfølgelig fejret på selve dagen med reception og cirkusforestilling for forældre, børn, cirkusvenner og cirkuskontakter.

klovn.gif (1460 bytes)

5. oktober 2023

Cirkus i efterårsferien – og resten af oktober

Det amerikanske fænomen halloween med udklædte monstre har her i landet næsten fortrængt fastelavn. Flere af efterårets cirkusforestillinger er halloween-forestillinger.

Arena Halloween Cirkus. På Bellahøj i København præsenterer Cirkus Arena fra 12. til 22. oktober forestillingen Dracula Drager Vestpå - Halloween Cirkus 2023. Der er rapperen Clemens, som har gendigtet den gamle vampyrhistorie og skabt et kæmpe totalshow for hele familien med cirkusartister, sangere, skuespillere, influenter og dansere. Benny Berdinos barnebarn Patrick spiller rollen som verdens største vampyr Dracula, og han omgives bl.a. af Camilla Frederikke, Mattias Hundebøll og Ataf Khawaja.

Kolding Storcenter har normalt i efterårsferien budt på traditionelle cirkusforestillinger produceret af Cirkus Arena. I år lader man cirkusartisterne byder på skræmmende sjove shows hver dag i ferien kl. 11, 13 og 15. Storcenteret skriver: Disse shows er en fest for sanserne, hvor publikum kan opleve cirkusartister udføre deres mest imponerende numre. De skræmmende sjove elementer i forestillingerne sørger for, at smilene sidder løst, samtidig med at der er et strejf af uhygge og mystik, der passer perfekt til efterårstiden.

Odenses børnecirkus Flik-Flak har i adskillige år budt på Halloween show. Det gør de igen i år og skriver:

Cirkus Flik-Flak inviterer til en skræmmende eftermiddag fuld af magi og oplevelser i Halloweencirkus for hele familien. Arrangementet finder sted hos Cirkus Flik-Flik, Herluf Trolles Vej 138, søndag d. 29. oktober 2023 klokken 14.00.

En uhyggelig og fortryllende forestilling, hvor tema er "Den flyvende Hollænder", venter de besøgende. Her vil sørøvere, akrobater, matroser og de mærkeligste væsener underholde med deres farverige forestillinger, alle i Halloween stil.

Artisterne, som kommer fra børnecirkus fra hele landet, vil trylle, jonglere og optræde på et-hjulede cykler. Hele forestillingen er akkompagneret med musikgags og serveret med et strejf af spænding.

Børn kan deltage i arrangementet for 40 kr., mens voksenbilletten koster 60 kr. Billetter kan købes på Cirkus Flik-Flaks hjemmeside www.cirkusflikflak.dk

Nogle af de optrædende fra tidligere Halloween-forestilling

Circus of Torment har forestillinger ved Ansgar Anlæg i Odense i dagene 27.oktober til 5. november kl. 18:30 og 21. Ingen forestillinger 30/10. Circus of Torment er en nervepirrende, humoristisk og helt unik horrorbaseret cirkusforestilling produceret af Dark Thrills Entertainment. De skriver:

Forbered dig på at rejse tilbage til en mørk tid med mystiske spåkoner, skræmmende freakshows, psykopatiske artister og morderiske klovne. Dette show er ikke for sarte sjæle og er en garanteret hårrejsende oplevelse! I dette rædselscirkus vender den afdøde cirkusdirektør Alexander Ferluci’s forpinte sjæl tilbage fra de døde. Han er ikke alene!  Sammen med sine tidligere artister, hjemsøger de et uhyggeligt univers, hvor du kommer HELT tæt på! Bliv en del af showet: grin, gys og skrig når internationale artister fra hele Europa udfører utrolige og farlige cirkusnumre i dette imponerende horrorshow. Vær vidne til smerten og oplev pinslen! Tag din plads omkring en specialdesignet scene, der giver et unikt 360 graders udsyn til de skræmmende vovestykker. Vi har samlet de bedste artister i Europa til denne spektakulære cirkusforestilling!” – Anbefalet minimumsalder 12 år.

Jongløren på Circus of Torments flyer er David Sosman

Du kan også opleve mere traditionelle forestillinger i efterårsferien.

Cirkusgården i Løkken. Mandag den 16. til søndag den 22. oktober kl. 16 byder Katja Schumann og hendes team på forestillinger i Cirkusgården på Vrenstedvej 287 i Løkken.

Cirkus Big med cirkusdirektør Mr. Big og klovnen Knud optræder med 3 daglige forestillinger i Broen Shopping Center i Esbjerg mandag til lørdag i efterårsferien. I forestillingerne kan du oplever artisteri, trylleri, sjov og ballade med latter – og så er der fnisegaranti. Der er forestillinger mandag – fredag kl. 11, 13:30 og kl. 16 og lørdag kl. 11, 13 og kl. 15.

Cirkus Mascot og Cirkus Trapez er begge på turne i jyske haller til og med søndag den 22. oktober.

Der er også artistoptræden på landets 2 cirkusmuseer.

Cirkusmuseet i Hvidovre optræder den alsidige artist Jonathan Bendtsen kl. 11 mandag-fredag i uge 42. Han er bl.a. kendt fra Danmark har Talent, hvor han i 2019 opnåede en flot finaleplads. Jonathan kaster sig gerne over både diabolo, akrobatik, teeterboard (vippebræt), jonglering og det såkaldte CYR-hjul, som er en stor ring på størrelse med et menneske.

Jonathan Bendtsen i Cyr Wheel. Pressefoto fra Cirkusmuseet

Cirkusmuseet i Rold har åbent onsdag 18. oktober og torsdag 19. oktober fra 12 til 16.

Onsdag kl. 13:30 kan du opleve tryllekunstner Stig Rantzau fra Aalborg Trylleklub i et forrygende show. Han har specialiseret sig i mesterlige tricks med spillekort, reb og elastikker – og så kan han læse dine tanker. Det bliver et show fyldt med uforudsete ting og imponerende tricks. Efter et underholdende og fortryllende show på ca. 30 minutter har du mulighed for selv at lære at trylle. Stig Rantzau viser nemlig efterfølgende store som små, hvordan man tryller, så du kan imponere venner og familie med betagende og magiske trylletricks, når du kommer hjem. Du kan lære at trylle med elastikker, kort og reb. Det er for alle med hang til magi, men henvender sig især til børn over ti år. Medbring gerne dit eget sæt spillekort, da du blandt andet kan lære flere forskellige tricks med spillekort. Show og trylleundervisning varer i alt ca. to timer.

Aalborg-tryllekunstneren Stig Rantzau. Pressefoto fra Cirkusmuseet i Rold. Du kan læse mere om Stig Rantzau på www.ukm.dk

Torsdag kl. 13 er der familieforestilling med luftakrobatik og efterfølgende cirkustræning, når artisterne fra Aalborg Cirkusklub kommer til Cirkusmuseet i Rold. Her vil I opleve forrygende akrobatiske numre, jonglering, sjov med hula hop-ringe og ikke mindst komme højt til vejrs med vores luftakrobater i stof og trapez. Du kan godt glæde dig til en herlig og sjov forestilling. Aalborg Cirkusklub har artister, som har rejst med professionelle cirkus og shows i hele Danmark, men klubben er også en lokal forening for børn, unge og voksne i alle aldre, som arbejder med at styrke deltagernes selvtillid og kreativitet gennem arbejdet med forskellige artistiske udtryksformer og discipliner – alt imens man har det sjovt sammen. Efter forestillingen har du chancen for selv at prøve kræfter med en række cirkusdiscipliner som fx jonglering, trapez, stof og akrobatik. Dygtige trænere guider dig, mens du udforsker din indre cirkusartist.

Begge dage giver en billet adgang til forestilling, efterfølgende cirkustræning samt udstillingerne på museet.

klovn.gif (1460 bytes)

3. oktober 2023

Cirkus Arena på Grønland med Julie Berthelsen og Bubber fra 3. - 8. oktober.

Det er en mangeårig tradition for Cirkus Arena at besøge Grønland. Det gør de også i år. De skriver:

Det er 38. gang, at Benny Berdino og hans cirkustrup besøger landet med en forestilling der forener børn og voksne i cirkusmagien med kombinationen af musik, eventyr og artisteri i verdensklasse.

Julie Bertelsen og Bubber, to af Danmarks mest elskede underholdere, vil fungere som værter for denne fantastiske rejse ind i cirkusverdenen. Deres karisma og energi vil føre publikum gennem en uforglemmelig oplevelse.

Internationale kunstnere som Jelena Vasiljeva og David Hammarberg vil forbløffe publikum med deres færdigheder inden for luftakrobatik og trylleri. Deres optræden er fyldt med spænding og elegance og er en sand hyldest til cirkuskunstens skønhed. Bonbon og klovnen Martino (Martin Arli, bistået af fru Bettina) vil bringe latteren frem hos både børn og voksne med deres morsomme og hjertevarme optrædener. Deres komiske timing og skøre påfund vil få smilet frem på alles læber. Søskendeparret Julia og Joakim Myllykangas, prismodtagere ved årets cirkuspris, vil efterlade publikum måbende over deres talent og dygtighed.

Bubber som er kendt fra TV og sangerinden Julie Berthelsen leder publikum gennem forestillingen på både grønlandsk og dansk.

Cirkus Arena besøger:

3. oktober Ilulissat - Sportshallen kl. 18.30

4. oktober Aasiaat - Sportshallen kl. 18.30

5. oktober Maniitsoq - Sportshallen kl. 18.30

6. oktober Sisimiut - Sportshallen kl. 18.30

8. oktober Nuuk - Inussivik kl. 13 og 16

Blandt de optrædende på Grønland er Julia og Joakim Myllykangas. Deres forældre er Lasse ”Bonbon” Nørager og fru Tiina. I forbindelse med årets uddeling af cirkuspriser modtog Julia og Joakim legater fra Fonden efter Nelly Jane Benneweis.

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2023

Link til nyheder fra 2022

Link til nyheder fra 2021

Link til nyheder fra 2020

Link til nyheder fra 2019

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden