Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge og Sverige.


Senest
opdateret 12. april 2025

Opdateringerne dækker denne gang perioden 5. til 11. april. Næste opdatering lørdag 19. april. sidste nyt-siden kan du eventuelt finde nyheder, som er modtaget efter 11. april.

11. april 2025

Baldoni i topform.

Baldonis 2025 forestilling er den tredje danske cirkusforestilling, jeg har set i år. Som hos de to andre, Arena og Arli, er kvaliteten i år tårnhøj. Alle tre kunne fortjene 5 anmelderstjerner, hvis jeg brugte det system. De har alle tre deres helt egen stil.

Baldonis forestilling er en flot og vel iscenesat forestilling. Lige som sidste år er den sat i scene af Peter Nørgaard og præsenteres af den unge syngende sprechstallmeister Mickey Juel Prüssing.

Ved indgangen til teltet byder cirkusdirektør René Baldoni, klovnen José Michel og sprechstallmeisteren Mickey Juel Prüssing velkommen

Efter åbningssangen kom alle artisterne i manegen, inden scenen blev overladt til Lénárd og Daniella Metos med deres flotte og tempofyldte cykelnummer, hvor Lénárd hoppede rundt på sin ethjulede cykel. De var også hos Baldoni i 2022 og med i Baldoni’s julecirkus i 2023. Men nummeret er så godt, at det sagtens kunne tåle et gensyn.

Indmarch

Sådan går Lénárd op af en trappe

Næste nummer var også en genganger: Nandor Varadi med et jonglørnummer. Først med kegler. Derpå med bolde. Så med ringe for at slutte med jonglering med fakler. Der skyldes sikker premierenervøsitet, at en par trick kiksede. Nandor og hans partnerske Diana Boiachin var også hos Baldoni i 2023 og 2024.

Ikke så ringe …

Efter en kort reprise med klovnen José Michel kom et både smukt og klassisk nummer: Ballerina på line, stilfuldt udført af Marine Durand Rech fra Frankrig. Nummeret bød på både stolebalance og spagat og sluttede med, at hun gik hen over linen på tåspidserne! Godt nok med specielle sko, hvor der var en rille i skosnuderne.

   

Ballerina på line

Efter er kort intermezzo med Mickey Juel Prüssing og forestillingens trommeslager, var vi nået til forestillingens topnummer: Quincy Azzarios håndstandsnummer. I særklasse det bedste håndstandsnummer, jeg har set en kvindelig artist udføre. År tilbage havde Quincy sammen med søsteren Katie et helt fantastisk håndstandsnummer Azzario Sisters, som i 2012 indbragte dem en sølvklovn ved cirkusfestivalen i Monte Carlo. Duen blev opløst, da Katie blev gift med rovdyrdomptøren Alexander Lacey. Quincy fortsatte med sit solonummer med håndstand, men var dog også med i andre numre. I 2023 fik Quincy således sammen med René Casselly Junior og hans søster Merrylu en guldklovn for deres ”pas de trois” på hesteryg. Hos Baldoni viser hun sit flotte og tempofyldte håndstandsummer, der også indeholder elementer af contortion. Hendes sluttrick er et, jeg aldrig før har set en kvindelig artist udføre: det berømte Encho-trick, hvor hun står i håndstand på et stabel murstensformede klodser og skubber dem væk for med hænderne at lande på håndstandsstængerne. Fantastisk. Og med ikke mindre end 8 klodser, hvilket vist nok har indbragt hende en Guinness rekord. Fantastisk!

       

En verdensstjerne i manegen

Quincy er datter af forestillingens klovn José Michel og fru Giulia, der utvivlsomt nyder en sæson sammen med deres datter.

Første nummer efter pausen var af en type, vi ikke har set i danske cirkus de sidste mange år: et nummer med en stige som roterer på samme måde som et dødshjul, udført af Lénárd og Daniella Metos. Flot nummer udført i højt tempo!

   

Akrobatik på roterende stige er ikke noget vi ser hver dag

 

Nu kom en kort reprise med indianeren José Michel som knivkaster og med en publikummer foran skydeskiven. Set før, men verdensklovnen José gør det langt bedre end de fleste andre.



José Michel som knivkaster


José blev ved premieren afløst af Nandor med et lidt langtrukkent tallerkenjonglørnummer, som niveaumæssigt ikke helt var på højde med forestillingens øvrige numre. Det er dog en midlertidig foranstaltning, idet en af årets artister Rubel Medini på grund af andet engagement først kan starte hos Baldoni den 15. april. Han er kæreste med Quincy Azzorio og viser ifølge Camilla og René Baldoni et helt fantastisk rola rola-nummer. Så fra 15. april  udgår tallerkennummeret til fordel for rola-rola nummeret.
 

Nu kom José og Giulia Michel i manegen med deres hovedentre: vandentreen, der både blev indledt og afsluttet med at de spillede på henholdsvis tenorsax og sopransax.  Jeg har set vandentreen udført af andre, men aldrig så godt som José og Giulia gør det. De var helt forrygende! De viste også nummeret hos Baldoni i 2024, men nummeret kunne sagtens bære et gensyn.



En våd omgang!



Dejligt at opleve musikalske klovne


Efter klovnenummeret havde Diana Boiachin en kort entre i tissue (nedhængende stofbaner). Den slags entreer kan undertiden være lidt langtrukne, men instruktøren Peter Nørgaard havde ikke ladet nummeret trække længere ud end det kunne bære.


 

Diana i luften


Forestillingen sidste nummer var et nummer i særklasse. Den spanske jonglør Alfio Macaggi med ”bouncing balls”, som med stor sikkerhed både blev kastet op i luften og ned i gulvet. Nummeret sluttede med et par rundture i manegen, hvor Alfio samtidig jonglerede med hatte, der både bliver grebet med hænderne og hovedet. Et både flot og tempofyldt nummer, der var den helt rigtige måde at slutte forestillingen på.

 

   

 

Han kan med rette kalde sig tempojonglør


 

Fra finalen

Som sædvanligt tog den dygtige unge fotograf Jacob Boas Leitisstein en række fotos fra forestillingen. Sikkert lang bedre end mine ovenfor viste fotos. Jacobs billeder var dog ikke klar ved redaktionens slutning, men kan om kort tid ses på Jacobs hjemmeside Cirkusportalen under Cirkusgalleriet.

De tre cirkusforestillinger, jeg indtil nu har se, er alle flotte forestilling, som fortjener at folk strømmer til teltet. Men det er dyrt at producere og turnere med den slags forestillinger. Vi må håbe på politisk forståelse for, at offentlig støtte bliver mulig under en eller anden form. Ellers risikerer vi, at cirkus ender som noget, vi kun kan se på et museum. Landets kommuner har i øvrigt mulighed for at værdsætte at cirkus bringer god underholdning ud til deres borgere ved enten af frafalde pladsleje eller stille pladser til rådighed på rimelige vilkår. Desværre er det nogle kommuner, fx Aarhus,  som opfører sig som om de et flintrende ligeglade med, om der kommer cirkus til byen. Der var ellers en gang Aarhus blev kaldt sig smilets by …

8. april 2025

Boganmeldelse: Joan Dansberg: Jeg er født optimist.

★★★★★☆

Biografi om cirkusartisten Irene Thierry, fortalt til Joan Dansberg. Forlaget Lunden 2025. Indbundet. 258 sider. Rigt illustreret. Anmeldt af Ole Simonsen. Fås i boghandlen eller hos www.joandansberg.com

Mange kendte personer har gennem årene udgivet deres erindringer. Tit sådan, at en ukendt ghostwriter har bistået dem med at få en sammenhængende historie ud af det. I de senere år er det dog blevet almindeligt, at erindringer udgives som fortalt til en professionel skribent.

Det er også tilfældet med den foreliggende bog om den jyske cirkusdronning Irene Thierry og det lille Cirkus Krone. Det startede som en markedsfremvisning, men endte takket være Irenes indsats som et rigtigt cirkus. Cirkus med hjertet, som Cirkus Krone kalder sig. Et cirkus, som i dag drives af 3. generation: Irenes ældste søn Frank Thierry.

I bogen fortæller Irene om sin far Regner Thierry, som efter at have været i købmandslære valgte at gå artistvejen og deltog i forskellige amatørkonkurrencer, hvor han optrådte med stepdans. Både på fødderne og på hænderne! Han mødte senere den jurastuderende Ebba. Der opstod sød musik, og Ebba opgav studiet og begyndte at optræde sammen med Regner, som hun blev gift med i 1939. Parret optrådte blandt andet på markeder, og det blev starten på Cirkus Krone, der i mange år måske mere var en markedsfremvisning end et cirkus.

Regner og Ebba fik to børn: Irene, født i 1947 og Ricard, født i 1950.

I bogen fortæller Irene om sin barndom og opvækst. Hun optrådte i trapez og i svajmast og havde flere gange uheld, som dog ikke tog modet fra den viljestærke pige. Irene fortæller også åbenhjertigt om en uventet graviditet – lægerne havde fortalt hende, at hun efter et styrt ikke kunne få børn – og om hvordan hun senere mødte en turistguide, som hun blev gift med og som blev en fantastisk far for sønnen Frank. Senere fik de sønnen Marc, som fra fødslen havde en alvorlig hudsygdom, hvor huden faldt af i flager. En sygdom, som der den gang ikke var den store viden om. Irene havde kun en ting i hovedet: Marc skulle overleve. Og i mange år havde Irene en næsten uoverkommelig opgave med at pleje og behandle sit syge barn. Heldigvis overlevede Marc, men han har fortsat nedsat bevægelighed på grund af sin sygdom.

Så Irene har bestemt ikke haft et let liv. Ud over ulykker og Marcs sygdom er der også udfordringer ved at drive et cirkus. Det er ikke et 9-16 job, og der er også økonomiske udfordringer og kamp mod bureaukratiske regler. Men Irene har altid været en optimist, for hvem glasset snarere er halvfuldt end halvtomt. Hun nyder for resten ikke alkoholiske drikke.

Ud over at drive sit cirkus drev Irene Thierry en periode en artistskole, og mange danske artister har trådt deres børnesko der eller hos Cirkus Krone.

Den velskrevne bog indeholder et hav af anekdoter og giver et billede af et både varmt og spændende menneske.

I cirkussammenhæng er forfatteren Joan Dansberg kendt for sine to romanbiografier om Irma Altenburg:  Bag portieren og Et trut for livet. Med den foreliggende bog viser hun, at hun også mestrer kunsten at skrive en biografi.

Joan Dansberg og Irene Thierry

Udgivelsen af bogen blev markeret med en reception 7. april i foyeren hos Hermans i Tivoli Friheden i Aarhus. I forbindelse med receptionen var der både taler og optræden, først af Kim Kenneth og senere af Marie Netterstrøm og Janne Kofod fra Frueflæsk og bøffer. I forbindelse med receptionen var det muligt at få bogen signeret både af Irene Thierry og af Joan Dansberg.

I forbindelse med receptionen fortalte Irenes ældste søn Frank, at Cirkus Krone kommer på turne med premiere 17. maj i Hovedgaard og sæsonslut 13. august i Randers. Konceptet er som i 2024 børnevenlige forestillinger af ca. 1 times varighed og uden pause. Ud over medlemmer af familien Thierry møde du igen i år Oleksandr Yenivatov og Aurelie Brua, men med andre numre end i 2024.

8. april 2025

Cirkus Trapez 2025. Vi har tidligere fortalt, at et af de numre, Isabella Enoch Sosman glædede sig til at præsentere for sit publikum, var Rafaela Hondens nummer med store, hvide schweiziske hyrdehunde. Et nummer, der fik prisen som årets bedste, da det i 2017 turnerede med Cirkus Mascot. Rafaela skulle tillige have vist et nummer med papegøjer. Men på grund af sygdom i familie har Rafaela Honden meldt afbud. Isabella har derfor fundet andre artister.

Hendes publikum kan glæde sig til et se en papegøje-nummer, fremført af Duo Medini fra Italien. Fra Rumænien kommer Andrei Bocancea, afdøde Rosi Hockeckers kæreste, der har overtaget Rosis hunde. I luften møder publikum en ung dansk artist, Lilje Bekholt, der sidste år optrådt hos Katja Schumann på Cirkusgården i Løkken.



Lilje Bekholt hos Katja Schumann      

Der er premiere 16. april i Tønder. Derefter fortsætter turneen til en række jyske og fynske byer. I pinsedagene optræder de på Græsted Veterantræf, og på vejen til og fra Græsted besøger de nogle få byer på Sjælland.

8. april 2025

Foredrag med Irene Thierry på Cirkusmuseet i Rold. Cirkushuseets museumsforening skriver: Kære alle.

Den 24. april kl. 19.00 holder Irene Thierry foredrag på Cirkusmuseet i Rold. Hun er ejer af Cirkus Krone - et mindre cirkus, som genopstod sidste sommer.

For en del år siden gav hendes cirkus forestilling i Cirkushuset.

I går den 7. april udkom en bog om Irene Thierry.

Med i billetprisen er kaffe og småkager, som Cirkushusets Museumsforening giver.

Link til billetbestilling

7. april 2025

Galleri Skovklovnen. Cirkuskunstnerne Helle Abildgaard og Viggo Salting flyttede for et år siden til Rødhus 10 km. syd for Blokhus.

Her indrettede de et sommeratelier, hvor besøgende kunne opleve deres malerier inspireret fra mange års glæde og inspiration fra store til mindre cirkus i Danmark og arbejdsophold i den legendariske cirkusbygning Cirque D´Hiver I Paris.

I påsken indvier Helle og Viggo deres nybyggede atelier og inviterer til Galleri Skovklovnen skærtorsdag, langfredag, lørdag og påske søndag kl. 12 – 16. Adressen er Rødhusvej  245 9490 Pandrup.

Vil du besøge Skovklovnen på andre tidspunkter er det muligt efter aftale. Tlf. 28141049

6. april 2025

Nyt fra Cirkusmuseet – påske og international cirkusdag. Cirkusmuseet i Hvidovre skriver:

MAGISK PÅSKESJOV

Tag hele familien med på Cirkusmuseet til en hyggelig dag i påskeferien fyldt med fælles aktiviteter, magiske oplevelser og gode grin.

Mandag d. 14. april og tirsdag d. 15. april kl. 11 byder Cirkusmuseet, sammen med Magisk Cirkel, indenfor til et unikt show, hvor tryllekunstneren Anders Lilleøre vil præsentere nye unge talenter, som har udviklet deres evner i foreningen Magisk Cirkel. Foreningen er en global forening for tryllekunstnere, hvor etablerede kan udveksle erfaringer, og nybegyndere kan lære magiens kunst. Link til billetbestilling.

Anders Lilleøre. Pressefoto fra Cirkusmuseet

I museets udstilling kan de mindste tage på Æggejagt og være med til at trylle en lille præmie frem, når alle æg er fundet. På Kreaværkstedet kan du slippe fantasien løs og lave fin og farverig påskepynt til dit helt eget påskeris.

Har du lyst til at afprøve dine talenter i manegen byder vi på Cirkusleg mandag d. 14/4, tirsdag d. 15/4 og onsdag 16/4 kl. 12-14 samt søndag d. 13/4 og d. 20/4 kl. 10.30-12. Her vil museets artist stå klar med inspiration og vejledning til alt fra jonglering til trapez.

Museet holder også påskeåbent torsdag d. 17. april og mandag d. 21. april dog uden Cirkusleg.

INTERNATIONAL CIRKUSDAG 26/4

Normalt fejres den internationale cirkusdag World Circus Day den 3. lørdag i april. Men det er i år påskelørdag, så museet og Danske Cirkusvenner har valgt at skubbe fejringen en uge, dvs. til lørdag den 26. april. Museet skriver:

Lørdag d. 26. april kan du opleve den eminente tryllekunstner Sunny Cagara, lære at jonglere, gå på line eller optræde i trapez, når Cirkusmuseet byder indenfor til International Cirkusdag.

Sunny Cagara er en af Danmarks bedste tryllekunstnere, og han har bl.a. slået sit navn fast igennem flere TV-optrædener. Sunny er særligt kendt for sine kvikke replikker samt evner ud i tankelæsning og tricktyveri, som du blandt andet kunne opleve i TV2´s Knæk Cancer finaleshow i efteråret. Der er fri entré til det magiske show med Sunny Cagara kl. 13 i Fægtesalen.

Sunny Cagera. Pressefoto fra Cirkusmuseet

Fra kl. 10.30-12.30 vil der være åbent i Fægtesalen til Cirkusleg, hvor hele familien kan prøve forskellige cirkusdiscipliner med hjælp fra Cirkusmuseets artist. Museet lover, at der er garanti for gode grin og fælles succesoplevelser for store som små.

På selve Cirkusmuseet kan du se museets nye udstilling ”Magiens Verden”, hvor du blandt andet, via skærme, kan blive ført ind i tryllekunsten af Rune Klan og en række af de største danske tryllekunstnere. Kl. 11 vil museumschef Mikkel Knudsen lave en rundvisning, hvor du kan få sjove historier fra den forunderlige cirkusverden. Familien kan også slå sig løs på Kreaværkstedet, hvor alle materialer er til rådighed til at lave alt fra din egen cirkusplakat til en sjov cirkushat. Museet er åbent fra kl. 10-14 med fri entré.

Kl. 11.30 kan særligt den voksne gæst få en indblik i de optrædendes verden, når foreningen Danske Cirkusvenner inviterer til foredrag med Jenny Abelgren, der har lavet mange forskellige ting i underholdningsbranchen. Blandt har hun ageret nissepige i 28 år på Bakken til Julemændenes Kongres og været kostumier i cirkus. Foredraget finder sted i Auditoriet 100 m. fra Cirkusmuseet.

Dagen bliver sluttet af med at Cirkus Baldoni gæster Hvidovre og spiller ved Frihedens Butikscenter. Baldonis forestilling starter kl. 14.

International Cirkusdag er arrangeret af Cirkusmuseet og Danske Cirkusvenner. Der er fri entré til alle aktiviteter på Cirkusmuseet, i Fægtesalen og i Auditoriet. Billetter til Cirkus Baldonis forestilling skal købes direkte hos Baldoni.

6. april 2025

Cirkusbygningen i historisk forvandling. Wallmans skriver:

Vi har nu midlertidigt lukket dørene – og overladt scenen til håndværkerne.

Cirkusbygningen gennemgår de næste fem måneder en omfattende restaurering, hvor bevaring og fornyelse går hånd i hånd.

Målet? At føre den ikoniske bygning tilbage til sin oprindelige pragt – med respekt for arkitekturen og historien – og samtidig tilpasse huset til tidens krav og muligheder, så det står stærkt til fremtidens mange nye, spændende aktiviteter.

Gæster kan se frem til:

Genskabelsen af Verner Pantons ikoniske farve- og lysunivers i foyerområderne

Modernisering af foyer, garderober, barer, toiletter og billetsalg

Restaurering af facaden og den ikoniske Alexander-frise

Opgradering af teknik, akustik og ventilation

Bag initiativet står Christian Sunn, CEO for Cirkusbygningen, der i mere end 3 år har arbejdet på projektet sammen med bl.a. bygningens ejer Balder Danmark A/S.

Vi glæder os til at åbne dørene igen den 29. august – i nye smukke rammer.

”Cirkusbygningen er en enestående del af Københavns kulturarv. Målet er at føre bygningen tilbage til sin fordoms pragt – med respekt for arkitekturen og historien – og samtidig tilpasse huset til tidens krav og muligheder. Det skal give gæsterne endnu bedre oplevelser og samtidig åbne Cirkusbygningen op for flere aktiviteter og muligheder.” siger Christian Sunn.

Cirkusbygningen. Foto fra september 2024. Du kan læse om bygningens historie i bogen Københavns Cirkusbygning og andre artikler om cirkus og artister. Bogen udkom i 2017. Den fås ikke længere i boghandlen, men kan købes hos Den Danske Cirkuspris for 200 kr. Er du interesseret, så send en mail til info@danskecirkuspris.dk

Når Wallmans den 29. august slår dørene op til deres nye dinnershow Konfetti er aftenens værtinde sangeren og artisten Jasmin Gabay. Hun afløser den danske drag quinn Megan Moore, som har haft opgaven de seneste sæsoner. Jasmin Gabay var hos Wallmans for 10 år siden som medlem af ensemblet. Hun blev landskendt, da hun 2018 nåede frem til finalen i DR-hittet Den store bagedyst. Året efter var hun med i Dansk Melodi Grand Prix. Inden jobbet hos Wallmans skal hun være med i Sønderborg Sommer Revy Show, der spiller fra 23. maj - 28. juni.

 

4. april 2025

En akrobat runder 95. Den 6. april fylder Leif Conradi, Valby, 95 år. Leif Conradi er ud af en artistfamilie og storebror til skuespilleren Bent Conradi. Som ung var han piccolo i Statsanstalten for livsforsikring, det nuværende Danica. Men han havde mod på at blive artist og kom i lære hos den tyske artist Chester Dieck, der optrådte med et cykelnummer. Øvelser og træning foregik i en sal i Peter Lieps Hus i Dyrehaven, og han fik 5 kr. om dagen. Efter en tid kom Leif Conradi med i Chester Diecks trup og fortsatte senere sammen med to andre med et cykelnummer, Les Conradi, hos Cirkus Benneweis. Det samarbejde holdt nu ikke længe, men i mellemtiden havde han truffet sin senere ægtefælle Anna. Fra 1950 til 1988 turnerede de som kunstcyklistparret Les Conradis i Europa, Mellemøsten og Japan. I Danmark optrådte parret blandt andet i Cirkus Arli, Cirkus Arena og Cirkus Belli.

Parret optrådte også som jonglører under navnet 2 Maxelli. Men hovednummeret var cykelnummeret, som de udviklede hen ad vejen og som sluttede med, at Leif på en-hjulet cykel hoppede op ad en trappe med mange trin. Imponerende!

Efter at have stoppet turnelivet tog de i en periode rundt i Danmark og optrådte til byfester mv.. Senere fik de begge som flere andre gamle artister job som kontrollører i Tivoli. I mange år var Leif Conradi fanebærer for Artistforbundet ved bisættelse af forbundets medlemmer. I 2015 blev Leif Conradi udnævnt til æresmedlem af Dansk Artistforbund som anerkendelse af hans omfattende karriere og store trofasthed over for artistfaget og kollegaerne. I 2020 blev han udnævnt til æresmedlem af Danske Cirkusvenner.

 


Leif Conradi og hans ægtefælle Anna. Leif bærer med stolthed den lille medalje, som er det synlige bevis for, at han er æresmedlem af Danske Cirkusvenner. Foto: Lise Kokholm

2. april 2025

Cirkus-sjov i Cirkus Arli.

Flot cirkusforestilling med dygtige artister og sjove klovne.

45 minutter inden landspremieren i anlægget ved Møllebakken i Fløng øsregnede det. Men samtidig med, at de tændte deres gadeorgel, brød solen frem, så tilskuerne kunne komme tørskoet ind i teltet. Foto: Ole Simonsen

”Hvor møder man altid det gode humør – her i Cirkus Arli”. Sådan starter Martin Arlis velkomstsang. Og årets forestilling lever fuldt op til cirkusdirektørens løfte: en humørfyldt og godt sammensat forestilling, som byder på dygtige artister. Herunder flere, som vi ikke tidligere har set i et dansk cirkus.

Den syngende Martin Arli byder velkommen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Nyt i år er, at den traditionelle klovneentre er erstattet af flere gode repriser med Alexander Arli, i en enkelt reprise bistået af Sergey Polupan. Og Martin Arlis hyggetrylleri er erstattet af et illusionsnummer med Jelena og Sergey Polupan.

Lige som sidste år har direktørparret delt opgaverne med at præsentere numrene mellem sig: Bettina præsentere 1.afdeling og Martin 2. afdeling.

Forklaringen hedder Jamie og Noah, som er henholdsvis 3 og 4 år, og er Martin og Bettinas børnebørn, som de ofte passer, når deres far Alexander er i manegen og hans ægtefælle Tara Toya er på teateret. Tara er skuespillerinde og p.t. med i Sound of Music. Når det er slut, skal hun med i Lion Musicals opsætning af Skønheden og Udyret på Det Kongelige teater. Så Martin kigger efter Jamie og Noah under første del af forestillingen og farmor Bettina under anden del.

Kun få gange i løbet af forestillingen møder vi Bettina og Martin Arli sammen i manegen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Efter Martins velkomst viser Duo Polupan et fint illusionsnummer. Vi ved godt, at Jelena er inde i kassen, men svært at forstå hvordan det kan lade sig gøre. Efter ”kassenummeret” viser parret den det kendte substitution trunk-nummer, der altid gør sig godt. Til sidst kort jonglørentre, hvor Jelena svinger rundt med lysende kugler. Spektakulært!

Hvor mon Jelena Polupan gemmer sig? Foto: Jacob Boas Leitisstein

Dernæst kommer en kort entre med den trompetspillende Alexander Arli.

Mr. Trompet. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Glenn Folco er ny i en dansk cirkusmanege. Han har tidligere optrådt i storcirkus som Cirque d’Hiver Bouglione i Paris, Blackpool Tower Cirkus i England, Gt. Yarmouth Hippodrome i England og Flic-Flac i Tyskland. Fornemt, at familien Arli nu præsenterer ham for det danske publikum.

Glenn Folcos første entre er et fint nummer i pole.

Kan man gå i luften? Foto: Ole Simonsen

Han bliver afløst af de to unge Gallingani Sisters, der også er nye i en dansk manege. Nathalie og Shelby er henholdsvis 20 og 23 år gamle. De kommer fra Italien og er døtre Davide Gallingani og hans ægtefælle Tatiana Caveagna. Under kunstnernavnet Davide Robert var Davide hos Arli i 2015. Døtrene var med, men de var den gang ikke i manegen. Det er de i år, hvor de viser et imponerede hånd-til-håndnummer, som også byder på elementer af contortion. Skønt at opleve unge talenter i en dansk manege.

   

Unge rising stars. Foto: hhv. Jacob Boas Leitisstein og Ole Simonsen

Nu kom Alexander Arli igen i manegen og ville stepdanse på en medbragt skive. Men hver gang han kom i gang, flyttede spotlightet sig, så han måtte flytte rundt i manegen. Til sidst ramte spotlightet en af masterne!

Alexander kan rent faktisk steppe! Foto: Jacob Boas Leitisstein

Næste nummer var et nummer i stil med det, Bettina Arli år tilbage fik sin manegedebut med: er knivkasternummer. Denne gang dog ikke med Bettina og Martin, men med Duo Montico, hvor den mandlige partner ud over at kaste med knive også skød med armbrøst. Lidt utraditionelt var det ved flere trick den kvindelige partner der flyttede sig til højre og venstre. Normalt står pigen ved skydeskiven musestille. Deres sidste trick var, at den mandlige partner med bind for øjnene stod på en skive, der drejede rundt, og kastede knive tæt forbi partnersken. Også Duo Montico er nye i en dansk manege.

Kast med bind på øjnene fra en roterende skive. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Første nummer efter pausen var Davide Robert med et flot og dristigt rola-rola nummer, udført på toppen af en 2 meter høj piedestal. 2025 er åbenbart en rola-rola-sommer i de danske cirkus, da både Arena, Arli og Baldoni har sådan et nummer med i forestillingen. Da Baldoni endnu ikke har haft premiere, skal jeg lade det være usagt hvis nummer der er bedst.

Det turde jeg ikke! Foto: Ole Simonsen

David Robert blev afløst af en hula hop entre med Miss Teylor, den kvindelig partner i Duo Montico.

Hula hop med Miss Teylor. Foto: Jacob Boas Leitisstein

”Vil I se klovne”, spurgte Martin Arli. Svaret var selvfølgelig et rungende ja. Og så kom Alexander Arli i manegen sammen med Sergey Polupan i en humørfyldt og flot koreograferet entre som mini-klovne. En entre, hvor de brugte hænder som fødder. Tilsvarende er set før i andre cirkus, men som jeg husker det aldrig som en duo, hvilket gav nummeret en ekstra twist.

To små klovne. Foto: Ole Simonsen

Årets luftnummer var et nummer i tissue (nedhængede stofbaner) med den alsidige Jelena Vasiljeva Polupan.

Luftens dronning. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Dernæst havde Alexander en kort komisk jonglørentre, hvor han ville vise, at han kunne have 9 bolde i luften på en gang. Når du ser forestillingen vil du opdage, hvordan han løser den opgave.

Alexander kan jonglere med 3 bolde. Kan han også gøre det med 9 bolde? Foto: Jacob Boas Leitisstein

Forestillingen sidste nummer var et topnummer af internationalt format: Glenn Folco med en fremragende entre som tennisjonglør. Han startede med en art develstick-jonglering og endte med at have 5 ketsjere i luften. Suverænt det bedste tennisjonglørnummer jeg har oplevet, siden Serge Percelly for mere end 20 år siden. Serge, som var søn af den hvide klovn Bruno Stutz fra Chicky & Co, trak sig på grund af skulderproblemer tilbage for snart mange år siden. Så mon ikke Glenn Folco i dag er verdens bedste tennisjonglør? Glæd dig til at opleve ham i Cirkus Arli!

   

Kan han vinde et tennismesterskab? Fotos: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se flere af Jacobs fotos fra forestillingen

Og glæde dig i det hele taget til årets forestilling, som både byder på dygtige artister og sjove klovnerier. Og viser, at man sagtens kan møde internationale stjerneartister i et lille cirkus som Arli.

Mange cirkusdirektører besøger hinanden, når der er premiere. Cirkus Arli havde blandt andet besøg af Benny Berdino og Carmen Rhodin, der begge to gange har haft det ærefulde job af være medlem af prisjuryen ved cirkusfestivalen i Monte Carlo. Foto: Ole Simonsen.

31. marts 2025

Nyt lys i Cirkus Arena. De, som allerede har set årets forestilling, har måske bemærket at Cirkus Arena har investeret i et helt nyt digitalt styret lyssystem. Væk er de 4 polakker, som klatrede op i hvert sin mast og styrede spotlights. Nu sker det hele digitalt og med spots, der styrer efter en brik i artisternes kostumer. Det giver mulighed for en langt flottere lyssætning end i gamle dage. Det har ikke været helt billigt, fortæller både Benny Berdino og hans søn Jackie. Foto: Jacob Boas Leitisstein

  

27. marts 2025

Cirkus Arenas jubilæumsforestilling.

Årets Arena-forestilling er en kanonflot forestilling, som fortjener at folk strømmer til teltet.

Der er ikke mange cirkus, som klarer sig i 70 år. Og da slet ikke med en direktør, der har været med fra den spæde start. Men Berdino-familiens Cirkus Arena har klaret det og er i dag både Nordens største og Nordens ældste cirkus. Og et cirkus, som i de seneste mange år har budt på flotte forestillinger med internationale artister af verdensklasse.

Årets forestilling vil ikke skuffe dem, der holder af cirkus. Og heller ikke dem, der ikke er faste cirkusgængere, men har lyst til at se, hvad man kan opleve i et cirkustelt. De vil blive vildt imponerede!

Sidste år modtog de danske cirkus for første gang nogensinde støtte fra kulturministeriet. Som Benny Berdino skriver i det trykte program, var det en milepæl for cirkus’ fortsatte plads i det danske kulturliv og en anerkendelse af den kunst, de udøver hver eneste dag og den unikke oplevelse, cirkus givet sit publikum.

2024-støtten var et engangsbeløb. Vi må håbe, at cirkus fremover får rammer, der sikrer at denne del af den danske kulturarv lever videre. Ganske som de rammer, Folketinget har givet ballet, opera og teater. Uden disse rammer ville vi hverken have ballet eller opera og kun ganske få teaterforestillinger. Kulturlivet i Danmark vil blive fattigere, hvis cirkus bliver noget, man kun kan opleve på et museum.

Årets Arena-forestilling præsenteres ligesom 2024-forestillingen af Bubber og Malene Qvist. De gør det fremragende. Malene er nok den bedste af de partnere, som Bubber gennem årene har haft som medvært i manegen. Børn i dag kender og elsker Bubber som Arenas ikoniske sprechstallmeister, ganske som tidligere generationer huske Nelly Jane fra Cirkus Benneweis og Werner Knipschildt fra Schumann i Cirkusbygningen. Og i øvrigt husker noget med Bubber og et badekar …

For 35 år siden var Bubber kendt fra børne-tv-programmet Sytten-nul-dut, som i folkemunde blev kaldt Bubbers Badekar. I 1991 var han for første gang med i Cirkus Arena, som det år præsenterede Cirkus under vand, og hvor Bubber kom sejlende ind i sit badekar. I resten af 1990’erne var han fast sprechstallmeister hos Arena. En rolle, han vendte tilbage til i 2019. Bortset fra corona-årene 2020 og 2021 har han siden været en uundværlig del af forestillingerne i Cirkus Arena. Foto: Ole Simonsen

Forestillingen blev indledt med et illusionsnummer, som ifølge det trykte program skulle præsenteres af Christoffer Eötvös. Han var dog ikke med ved premiereforestillingen på Bellahøj. Forklaringen er, at han er med i det tyske Cirkus Krones vinterforestilling i cirkusbygningen i München, hvor sæsonen først slutter 5. april. Christoffer optrådte sidste år på scenen i Cirkusland. Det kan være svært at få et scene-nummer til at fungere i en manege. Det nummer, som blev vist ved premieren hos Arena var vist nok med nogle af Christoffer rekvisitter og bød på flotte illusioner, som desværre kunne være lidt svære at se for de tilskuere, der ikke sad midtfor på parket-pladserne.

Magi i manegen – i hvert fald for dem, der sad på parketpladserne. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Dernæst bød Malene og Bubber velkommen. Den syngende Malene kom iført en flot rød kjole ned fra en trappe fra orkestertribunen. Mens jeg husker det: stor ros til det velspillende cirkusorkester!

Malene på trappen. Foto: Ole Simonsen

Første akrobatnummer var den unge Steven Ferreri med et flot og særdeles veludført nummer på line. Nummeret bød både på baglæns og forlæns salto. Steven var også hos Arena i 2023.

En mester på line. Foto: Ole Simonsen

Dernæst fulgte en kort entre med Cirkus Arenas mangeårige husklovn Jimmy Folco, som gerne ville hyldes, når Bubber bød ham velkommen i manegen. Bubber måtte derfor flere gange sende ham tilbage og opfordre publikum til mere hyldest, når Jimmy igen kom ind. Herunder til sidst på Bubbers opfordring stående ovation.

De alsidige artister Leonardo og Vita Costache var første gang hos Arena i 2017. Deres speciale er perchnumre samt luftnumre med brug af mundbid. I år der det deres 6. sæson hos Arena, og de viser et imponerende perchnummer, der først bød på at Leonardo gik op af stiger, medens han på panden balancerede en perch med Vita. Deres entre sluttede med, at Leonardo bar en perch på skuldrene. En perch, som på toppen bar et ’dødshjul’, som Vita kørte dødsdrom i. Særdeles spektakulært, når nummeret sluttede med lys i hjulet og Vitas kostume!

        

Duo Costache. Fotos hhv. Ole Simonsen og Jacob Boas Leitisstein.

Cirkus Arena har ikke længere egne dyr, men lejer dem i stedet fra andre. Sidste år var der nogle, der var skuffede over, at der ikke var heste med i forestillingen. Derfor har de i år lejet 6 flotte frieserheste fra det svenske Cirkus Olympia. De blev fremvist af Karsten Berdino, som har været på et kort træningsophold i Olympias vinterkvarter for at lære hestene af kende.

I år var der heste i manegen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Næste nummer i manegen var med en artist, vi ikke før har mødt i Danmark. Og med et nummer, vi heller ikke har set magen til. Det var franske William Tournoud, der optrådte med rola-rola på en svingende platform. De sidste tricks viste han dog, medens platformen hang stille.

   

Rola Rola på svingende platform har vi aldrig før set i Danmark. Fotos hhv. Jacob Boas Leitisstein og Ole Simonsen

Derpå fulgte en kort wild west entre med den fjerprydede Jimmy Folco og hans piskesvingende kone Claudia. Den entre, hvor Jimmy ender med at tabe alle fjerene. Jimmy og Claudia havde forresten sølvbryllup sidste år.

Jimmy Folco inden han taber fjerene. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Sidste nummer før pausen var to medlemmer af Ortiz-truppen i dødshjul, der opnåede stor hast. I nummeret sidste halvdel løb den ene på ydersiden af hjulet, medens den anden fungerede som ’motor’ inde i sit hjul. Ydermanden mestrede både løb med bind for øjnene, at sjippe samt nogle drabelige spring, dog uden kolbøtter.

Vilde spring på dødshjul. Foto: Ole Simonsen

Lige før pausen blev der udloddet er flot æske med Nørregade Guf. Det skete ved at Malene med ryggen til dirigerede Bubber rundt på rækkerne. Bubber bar samtidig sin 2 år gamle datter Rosa på armen. Foto: Ole Simonsen

Efter ca. 20 minutters pause kom den unge svenske artist David Hammarberg i manegen, ridende på en kamel. Ved hjælp af et tov klatrede han op til et reb, hvis ender var fæstnet til cirkuskuplen, således at rebet hang ned i V-form. Han viste derefter et nummer i det, som hedder cloud swing, hvor artisten gynger i rebet og gang på gang lader sig falde, således han fanger rebet med fødderne eller laver en saltomortale. I dag en relativt sjælden disciplin. Sidst vi så det hos Arena var vist nok i 1986. I tidligere sæsoner hos Arena har den alsidige David Hammarberg optrådt i tissue og i bungee-trapez. Dejligt, at han i år viser os noget, vi ellers sjældent ser. Som afslutning på nummeret kom Karsten Berdino i manegen med 3 kameler, der lige som hestene er lejet hos det svenske Cirkus Olympia.

   

Det er næsten 40 år siden vi sidst så cloud swing i Arenas manege. Fotos hhv. Jacob Boas Leitisstein og Ole Simonsen

I pausen havde Malene Qvist skiftet til en blå kjole. Bubber drillede hende med, at hun så kunne kaldes Madam Blå, der som den ældre del af publikum ved er navnet på en gammeldags kaffekande. Malene ville nu hellere være lille frøken Himmelblå. Så sammen med Bubber sang hun Gitte Hænnings og Dirch Passers gamle hit om frøken Himmelblå.

Lille frøken Himmelblå, sæt din skæve hat på skrå … Foto: Jacob Boas Leitisstein

Nu kom den unge jonglør Michael Ferreri i manegen og jonglerede med bolde, hvis antal steg og steg hver gang en bold faldt ned fra en boks under cirkuskuplen. Lige som sin bror Steven Ferreri var han også hos Arena i 2023. Han mestrede at have 9 bolde i luften på en gang. Et forsøg på også at klare 10 bolde kiksede ved premieren, men lykkes utvivlsomt mange gange løbet af sæsonen.

Svært at holde alle boldene i luften … Foto: Jacob Boas Leitisstein

Jimmy Folco har været kendt og undertiden kritiseret for at slæbe tilskuere ind i manegen. I år klarede han sig uden andre hjælpere end fru Claudia. Parrets sidste entre i forestillingen var den kendte restaurationsentre, hvor Jimmy skulle servere for sin gæst Claudia. Jeg røber næppe noget ved at afsløre, at Jimmy til sidst fik en lagkage i hovedet. Efter at have smidt spaghetti-stumper i hovedet på tilskuere på logepladserne!

På restaurant i manegen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Næste artist i manegen var den kun 15 år gamle Gabriel Della’Acqua, det viste et fabelagtigt flot håndstandnummer, der også bød på håndspring op af platforme, som udgjorde en art trappe. Efter nummeret fik han velfortjent spontan stående applaus. Mon ikke han er en oplagt kandidat til nominering til årets talentpris fra Den Danske Cirkuspris? I 2022 vandt han guld ved European Youth Circus festivalen i Wiesbaden.



Gabriel Della’Acqua – en rising star! Fotos: Jacob Boas Leitisstein

Forestillingens sidste nummer var den 7 mand store tårnlinetrup Los Ortiz. De var også hos Arena i 2023, hvor Den Danske Cirkuspris kårede dem som årets bedste nummer. Som i 2023 sluttede de entreen med den berømte 7-mands pyramide, hvor artister i 3 etager går over linen. Imponerende! I 2023 var masterne til linenummeret som jeg husker det stillet op ved siden af teltmasterne til højre og venstre for artistindgangen. I år det de stille op således at linen spænder tværs over manegen, hvilket er en fordel i forhold til 2023-opstillingen.

   

Los Ortiz, som for 2 år siden vandt prisen som årets bedste nummer. Fotos: Jacob Boas Leitisstein

I finalen ved premiereforestillingen omtalte Bubber, at manden bag det hele, Benny Berdino, har været med i alle Cirkus Arenas 70 leveår. En dybt bevæget Benny Berdino takkede og udtalte samtidig en varm tak til sine børn Suzanne og Jackie Berdino.

Benny Berdino har været med i Cirkus Arena lige siden hans far startede det i 1955. Benny var den gang 8 år gammel. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se flere af Jacobs foto fra forestillingen

Årets Arena-forestilling er en kanonflot forestilling, som fortjener at folk strømmer til teltet. Men sådan er forestilling er dyr at producere og rejse rundt med. Vi må håbe på politisk forståelse for, at offentlig støtte bliver mulig under en eller anden form. Ellers risikerer vi, at det bliver sidste gang, vi her i landet kan opleve en forestilling som Arenas.

24. marts 2025

Cirkus Merano endelig tilbake. Thorbjørn Klæbo Flo skriver:

Siste sesong for Norges National Cirkus Merano var 2014.

Nå tilbake i helt ny form og helt nytt format. Tilpasset 2025. I nytt telt med opphøyet manesje for første gang i Norge. Et konsept som er vel utprøvd i andre land som f.eks Danmark med Arli, Baldoni og Nemo.


Merano i nytt telt på 28 meter, bare stoler i losje og tribune med 650 sitteplasser. Et komplett nytt Merano tilpasset dagens tid. Lette mannskapsvogner, få transporter kutter utgifter og bruk av mange sjåfører. Teknikere.


   

Cirkus Meranos nye telt. Alle fotos: Thorbjørn Klæbo Flo


Merano for første gang uten orkester men teknisk svært bra lyd og gode musikk arrangement styrt av Lasse Nørager. Hans datter Julia Myllykangas stod for lys design.


En godt sammensatt og variert forestilling med flere solide artister i regi av Christian Hofer. Varighet 1 time og 55 min med 20 min pause. Følelsen av det genuine fra Meranos storhets tid er der fortsatt. Færre firbeinte artister men høy kvalitet på de som er med.




Christian Hofer, også kendt som klovnen Don Christian, sammen med årets klovn Tonito, som er søn af klovnen Toni Alexis og bror til Totti Alexis


Meranos røde nese i år er klovnen Tonito, som innleder mens publikum er på vei inn. Sminker seg til slutt i manesjen foran publikum. Godt tak på publikum under hele forestillingen, en tydelig favoritt. Særdeles bra på både trompet og saksofon. Og lekent hundenummer med Elvis.




Tonito med hunden Elvis


Merano har alltid åpnet med fantastisk lys show på de aller fleste av sine forestillinger.


I år med lysende droner framført av artisten Lugo som bla.
har jobbet med Zirkus Flic Flac og Circus Charles Knie i Tyskland.


Darwin Pellergini tempo jonglør med virkelig tempo, særdeles god artistisk start på Merano 2025.



Kimberly Zavatta i strapat, noe av det beste jeg har sett på mange år i denne disiplin i Norge. Noe mørkt lyssatt ellers svært godt utført. Merket at publikum likte hva de så.




Som led i nummeret hænger Kimberly Zavatta også i tænderne ved hjælp af et mundbid


Stefania Jarz med klassisk fotjonglør act med baller og kluter. Opp til 5 baller på en gang, imponerende.



Nicol Nicols på stram line med framlengs og baklengs salt som høydepunkter, også her noe svak lyssetting. Noe jeg regner med kjøres inn til det bedre.



20 minutter pause, publikum kan benytte seg cirkusets 2 velfylte kiosker.


Klovnen Tonito i samspill med Stefania, lyn skift illusjons act i svært høyt tempo. Svært god regi med dansetrinn og høy humorfaktor. Her satt og lyset og musikken helt perfekt til bublikums stor begeistring.


Sangers hundenummer vil jeg påstå er en levende legende i cirkus. Har arbeidet på alle de store Europeiske cirkus. Et av de aller best hundenummer som er å oppdrive. Mye latter og glede blant publikum. Tydelig en av mange favoritter i årets Merano program.


Lugo med lasershow, passet mulig best for ungdommen blant publikum. Flammer, laser lys, røyk og heftig musikk. Uansett noe som ikke er vist i Norge før.



Nicol og Kimberly med armbrøst act I høyt tempo. Flotte kostymer og bra lys satt. Kimberly jobbet i hengende stang og hengende etter tenner. Både roser og ballonger ble truffet som det skulle.



Klovnen Tonito avslutter det hele med sin Elvis parodi, god sådan.
Grande finale med dansende artister og presentasjon av enkelt nummer.


Uvanlig i Norsk cirkus så leder ikke Dir. Knut Dahl forestillingen lenger. Hans stemme er lest inn og spilt av i innledning av show og i finalen.


Merano 2025 er et cirkusshow i tiden, fin variasjon artistisk. Lyset på premieren var nok noe som er jobbet med til det bedre i ettertid.


Bare det å komme ut med et flunkende nytt cirkus på så relativt kort tid står det stor respekt av.


Herved anbefalt å se Norges National Cirkus Merano 2025.


 

Grand Finale


Blant publikum på premieren var det Svenske Bengt Kjellquist, Anton Frank, Helena Schicht, Ingo Stiebner.
Fra Finland Dir. Kalle Jernstrøm med frue. Gjester fra Engelsk cirkus. Roy Bjerke, tidligere Merano artist og sekretær. Og mange flere i et fullsatt telt med stående applaus i finalen.

 


Cirkusdirektøren Knut Dahl




23. marts 2025


Et dødsfald: Omar Liazeed
. Det engelske cirkusblad King Pole fortæller, at Omar Liazeed afgik ved døden i november 2024. Han blev 78 år. Danskerne oplevede ham flere gange med det fantastisk flotte håndstandsnummer The Liazeed, hvor hans partnere oprindeligt var hustruen Ketty Jarz og datteren Zaida. Ketty Jarz trak sig tilbage fra manegen i 1999. Omar og Zaida forsatte derefter som duo. Under er engagement 2002 i det amerikanske Universoul Circus mødte de den cubanske trapezartist Francisco Arano Aleman, som i 2003 kom med i nummeret, som dermed igen blev en trio. Francisco og Zaida blev senere gift.


Første gang vi så The Liazeed her i landet var i 1991, hvor de optrådte på Plænen i Tivoli. De var tilbage i Tivoli i 1998. I 2001 optrådte de på friluftsscenen på Bakken. I 2008 optrådte de i Cirkus Benneweis og i 2012 i Cirkus Dannebrog. Senere fortsatte The Liazeed som en duo bestående af Zaida og Francisco. Francisco døde i 2022.
 

1991 var ikke første gang Omar Liazeed var i Danmark. Han og fru Ketty optrådte nemlig hos Benneweis i Cirkusbygningen 1976 som medlemmer af truppen The Flying Jarz. Ketty var den første kvindelige flyver, der mestrede den 3-dobbelte salto. Et styrt i 1979 satte imidlertid en stopper for Kittys kariere som luftakrobat, og det var derefter de udviklede deres håndstandsnummer.



The Liazeed hos Cirkus Dannebrog i 2012.

 

 

 

 

 

 

 

21. marts 2025
 

Cirkus Trapez 2025. Det lille jyske cirkus skriver:
 

Kom med ind i magien og eventyrets verden, når Cirkus Trapez byder indenfor i teltet til årets forestilling 2025 “Sikke et Cirkus”


Årets forestilling handler om vores søde klovn Gabor`s rejse ind i cirkussets magiske verden og byder på imponerende akrobatik, tempofyldt jonglering i særklasse, smukke luftnumre,  flotte schweiziske hyrdehunde, (som i 2017 vandt årets bedste cirkusnummer i Danmark), papegøjer, heste, ponyer og meget mere. Selvfølgelig vil vores populære og elskelige klovn Gabor også indtage manegen med helt nye klovnerepriser, som vil få både store og små til at smile og grine.


I kan godt begynde at glæde jer til en magisk og eventyrlig cirkusoplevelse for hele familien. Vores Danmarksturne starter d. 16. april i Tønder, hvorefter vi igen i år turnerer i både Jylland, på Fyn, Lolland-Falster og Sjælland, til og med d. 14. september.



Det omtalte prisbelønnede hundenummer er Rafaela Hondens nummer med store, hvide schweiziske hyrdehunde, som tydeligvis elsker at være i manegen. I 2017 turnerede Rafaella med Cirkus Mascot, hvor hun også optrådte med papegøjer samt med et komisk hestenummer.

 


 

18. marts 2025


Cirkus Brazil Jack 2025
. Det store svenske cirkus, som kalder sig verdens ældste turnerede cirkus, har landspremiere 18. april på Møllepladsen ved slottet i Malmø. De bliver i Malmø til 27. april. Møllepladsen ligger ca. 20 minutters gang fra Centralstationen i Malmø.

Derfor er det let for cirkusinteresserede danskere at besøge det svenske cirkus.


Cirkusdirektør Trolle Rhodin III præsenterer årets forestilling således:


Cirkus Brazil Jack, världens äldsta turnerande cirkus, är tillbaka med en ny, spektakulär föreställning fylld av nervkittlande nummer och magiska ögonblick. En djurfri föreställning med fantastiska artister som trotsar det omöjliga!


Håll andan när Trolle Rhodin presenterar den mänskliga kanonkulan som skjuts genom luften! Fascineras av otrolig akrobatik, där kroppar virvlar i en symfoni av styrka och smidighet både på marken och i luften. Se jonglören som leker med gravitationen i en fängslande dans av hastighet och precision. Hör motorernas vrål när dödsglobens förare utmanar ödet i en våghalsig explosion av skicklighet!


I vårt stjärnprydda tält väntar en föreställning fylld av skratt, spänning och ren cirkusmagi – en kväll du sent kommer att glömma!


Föreställningen är ca 1 timme och 45 minuter lång inkl 20 minuters paus.

Dødsgloben er altid en publikumsfavorit. I 2024 afsluttede Diorios-truppen forestillingen i Cirkus Brazil Jack med 4 ryttere i globen. Også i 2025 kan du opleve dødsgloben i Cirkus Brazil Jack.

 

Navne på de optrædende vil blive offentliggjort i begyndelse af april.

Brazil Jack med det borgerlige navn Carl Max Alexander Rhodin startede sit cirkus i 1899. Det har dog ikke turneret hvert år. Det nuværende Cirkus Brazil Jack har bortset fra corona-årene turneret hvert år siden 1982. Det drives i dag af Brazil Jacks oldebarn Trolle Rhodin III og er Sveriges største cirkus.

Der er to andre svenske cirkus: det mellemstore Cirkus Olympia, som drives af familien Bengtsson, og det lille Cirkus Rhodin, som drives af Trolle III’s tante Diana Rhodin. Derudover er det 2 små tyskejede familiecirkus, som plejer at turnere i Sverige: Cirkus Popcorn og Cirkus Bambino.

16. marts 2025

Heste og kameler i Cirkus Arena. Tidligere havde Cirkus Arena mange dyr, som dels blev brugt i forestillingen og dels lejet ud til andre cirkus. Det blev dog sværere og sværere at få udlejet dyrene, og de skal fodres og plejes, også selv om de ender med at stå hjemme i stalden i vinterkvarteret i Aarslev. Derfor solgte Cirkus Arena for nogle år siden deres dyr, for så i stedet for at vise lejede dyr i deres forestillinger. I år kommer dyrene – 6 heste og 4 kameler – fra det svenske Cirkus Olympia, der er kendt for at have flotte og velplejede dyr. Både til eget brug og til udlejning. Hestene og kamelerne præsenteres i Cirkus Arena af Karsten Berdino, der flere gange tidligere har præsenteret Arenas egne heste. Det er i øvrigt ikke første gang et dansk cirkus lejer dyr hos Cirkus Olympia. Cirkus Benneweis lejede således kameler fra Olympia i 2014 og Tinkerheste i 2015.

 

 

I 2023 præsenterede Karsten Berdino Cirkus Arenas araberheste. Foto: Jacob Boas Leitisstein. I år kommer hestene fra det svenske Cirkus Olympia.

16. marts 2025

Zirkus Nemo. Det fremgår af Statstidende fra 13. marts, at Sø- og Handelsrettens skifteret ved dekret af 10.03.2025 har taget ZIRKUS NEMO ApS under konkursbehandling på grundlag af en begæring modtaget den 13.02.2025. Som kurator er udpeget advokat Morten Bøgenskjold, Algade 55, 3., 4000 Roskilde. Morten Bøgenskjold er partner i advokatfirmaet Njord. Enhver, der har en fordring eller andet krav mod skyldneren, opfordres til inden 4 uger efter bekendtgørelsen i Statstidende til boets kurator at anmelde sit krav opgjort pr. konkursdagen. Anmeldelsen bør være vedlagt dokumentation for kravet.

Zirkus Nemo oplyste allerede 18. februar, at de var erklæret konkurs, selv om det formelle konkursdekret altså først blev afsagt 10. marts.            

 

14. marts 2025

★★★★★☆

Circus of Torment – spændende og vel iscenesat forestilling.

Årets første cirkuspremiere var 13. marts, hvor det hollandsk ejede Circus of Torment havde premiere på Trianglen i København. Med en forestilling, som bestemt ikke minder om de familievenlige forestillinger, vi kender fra de danske cirkus. Circus of Torment beskriver deres forestilling således:

”I dette horror-cirkus vender den afdøde cirkusdirektør Alexander Ferlucis rastløse sjæl tilbage fra de døde. Men han er ikke alene! Sammen med sine tidligere artister hjemsøger de mørket i deres forheksede cirkustelt! Rejs med tilbage til en mørk tid og oplev det spektakulære freak-show, hvor uhyggelige spåkoner, sindssyge akrobater og skræmmende klovne holder dig på kanten af dit sæde…”



Circus of Torment på pladsen ved Trianglen i København

Hvis du holder af en klassisk cirkusforestilling og egentlig mener, at de forestillinger du så for 20 år siden var bedre end i dag, er forestillingen i Circus of Torment næppe noget for dig. Det samme gælder, hvis du synes, at en cirkusforestilling er noget, du skal se med et barn eller et barnebarn i hånden.

Men holder du af Halloween-stemning og har lyst til at se, hvad cirkus også kan være, er et besøg hos Circus of Torment en oplevelse. De skriver selv, at forestillingen ikke er egnet for børn under 12 år. Jeg ville sætte aldersgrænsen lidt højere og tro, at den primære målgruppe er unge fra tyve til midt i trediverne. En aldersgruppe, der ellers ikke ville finde på at sætte deres ben i cirkus. Derfor er Circus of Torment heller ikke en konkurrent til de danske cirkus.

Inden selve forestillingen er der uden for teltet en art pre-show CarnEvil.

I det lille 2-masters telt er der to billletkategorier: RIP-billetter, hvor tilskuerne sidder på stole rundt om den lille runde scene, og almindelige billetter, hvor tilskuerne er placeret på fem bænkerækker, hvor kun den bagerste har ryglæn. Ved indlukning kommer VIP-tilskuerne først ind til et kort pre-show, inden de andre lukkes gruppevis ind i det dunkelt belyste telt. Det gør, at indlukningsproceduren er lidt tidskrævende, men bidrager til fra starten at skabe en helt særlig stemning. Der er plads til 250 tilskuere.

   

I det mørke telt bliver man omgivet af skræmmende freaks, psykopatiske artister og morderiske klovne, som bestemt ikke er bange for at komme helt tæt på publikum.

Som normalt i nycirkusforestillinger, skal forestillingen ses som en helhed og ikke et show, der fokuserer på de enkelte artister, som da heller ikke præsenteres ved navn. Der er heller ikke en sprechstallmeister.

Det rokker dog ikke ved, at forestillingen byder på udmærkede artistnumre. Med flere artister, som også har optrådt i traditionelle cirkus.

Den gennemgående figur er en dygtig mimiker med flere gode entreer som komisk tryllekunstner. Herunder en entre, hvor han tager en publikummer op på scenen, uden af det virkede pinligt.

En pige i  hårhang kombiner sin entre med contortion. En spændende kombination, som jeg ikke før har set.

Fra markedsgøglets verden møder vi ildslugere, hvor den ene vender tilbage som fakir og sabelsluger og slutter med ved hjælp af en krog gennem næsen at trække en pige op i en trapez.

En jonglør, som bliver præsenteret som sindssyg, bouncer sine bolde ned i sit podium.

En diabolo-jonglør, som mestrer at få 3 diabloer op i luften på en gang.

En duo viser et flot og særdeles tempofyldt rulleskøjtenummer.

En af forestillingens sidste entreer er den kendte knivkasterentre, hvor en klovn stiller en tilskuer med bind for øjnene foran skydeskiven, og hvor det er klovnens makker. der punkterer ballonerne. Hvis forestillingen skal strammes en smule op, kan den entre efter min mening udgå uden større skade.

Alle de medvirkende er imponerende flot sminket, se fotos. Bortset fra foto fra finalen, er alle artistfotos pressefotos fra Circus of Torment, da der ikke er tilladt at fotografere under forestillingen.

   

     

Fra finalen lige efter, at cirkusdirektøren Alexander Ferluci har hængt sig, Måske en lidt makaber måde at slutte forestillingen på.

Som nævnt bliver artisterne ikke præsenteret ved navn. David Sosman har dog givet mig navnene på hovedkræfterne:

Hårhang - Alénee Aisha, som tillige er fakirens partner i ildslugernummeret.

Jonglering – David Sosman. Danskerne har tidligere oplevet ham i Cirkus Dannebrog og i Cirkus Trapez, der er ejet af hans mor Isabella Enoch Sosman.

Contortion - Juma

Mimiker - Kevinski Gorczyński

Diaboli – Michaël Betrian, som tillige er ejer af Circus of Torment. Danskerne har tidligere oplevet ham i Cirkus Dannebrog og i Cirkus Trapez.

Fakir - Zeno Sputafuoco

Rulleskøjter - Skating Nistorov. Hos Circus of Torment er de en duo. I 2017 oplevede svenskerne dem som trio i Cirkus Olympia. De har også optrådt i det berømte Cirque d’Hiver i Paris

Cirkusdirektør og andre roller - Nigel Vos

Lyssætníngen er imponerende, og der er glidende og elegante overgang mellem de enkelte numre. En række monstre, der løber rundt mellem publikum, fungere også som rekvisitører. Imponerende at de kan klare det i den dunkle belysning.

Jeg giver normalt ikke anmelderstjerne til cirkusforestillinger i Danmark. Men der så meget nytænkning og spændende elementer i forestillingen i Circus of Torment, at jeg for en gangs skyld fraviger mit princip. Så fem flotte stjerne!

Efter København besøger Circus of Torment Odense, Vejle og Aarhus. Se nærmere i Cirkuskalenderen.

 

11. marts 2025

 

Flere artister til Cirkus Arnardo. Det norske cirkus har offentliggjort yderligere nogle navne på medvirkende i årets forestilling. Flere af de medvirkende er de samme som dem, danskerne netop har opleves i Cirkus Trapez’ vinterforestilling.

 

 

Årets klovn er nemlig Rudi Brukson, der som hos Cirkus Trapez i sine entreer får bistand af sin kone Irina Skuratova. Med i Arnardo-forestillingen er som hos Trapez parrets to børn: sønnen jongløren Rico Brukson og datteren Elena Brukson, der optræder i tissue.

 

Der er flere gengangere fra Trapez, nemlig 6 katte og 6 ildere. Hos Trapez blev de fremvist af Swetlana Roslyakova. Hos Arnardo præsentes de af hendes datter Anelya Roslyakova, da Swetlana skal være barnepige for Anelyas ældste datter, der er fyldt 4 år og skal i skole i Frankrig. Danskerne oplevede i 2014 Anelya og hendes fritter i Cirkus Benneweis.

 

Ud over Brukson-familien og Anelyas entreer med katte og fritter byder forestillingen på et helt nyudviklet magi- og illusionsnummer med direktørparret Are og Paola Anardo. Ares bedstefar, Cirkuskongen Arne Arnardo, var i sin tid Norges mest berømte tryllekunstner.

 

Direktørparrets søn Arne Otto Luigi Folco Arnardo er 25 år og opkaldt etter sin oldefar Arne Arnardo. Sidste år optrådte han med diabolo. Til 2025 har han udviklet et helt nyt nummer.

 

Ligesom i 2024 byder forestillingen på Kevin Probst og hans papegøjer. Sidste år viste han også et hundenummer. I år er det hans kæreste Isabelle Hostettler, som præsenterer hundenummeret.

 

 

Kevin Probst med papegøjer. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo

 

Ud over de nævnte artister byder forestillingen på Alina Malko i flying pole. Dvs. en pole, som er fri fra underlaget og hænger i luften.

 

 

I den kommende sæson bruger Cirkus Arnardo det det ikoniske 4-masters blå teltet, som senest blev brugt i 2019. Det har en diameter på 30 eller 32 meter. Det er dermed støre end Cirkus Meranos telt, der har en diameter på 28 meter. Fra 2021 til 2024 brugte Cirkus Arnardo Kevin Probsts hvide telt, som har en diameter på 26 meter. Det tredje norske cirkus, Cirkus Agora, bruger et telt med en diameter på 24 meter.  Det sidste norsk cirkus, Sirkus Jesper, som ligger stationært i Kristiansand Dyrepark, har et telt med en diameter på 21,6 meter. Billedet ovenfor viser Arnardos telt ved premieren 2018, hvor der lå sne pladsen i Arendal. Fotograf: Thorbjørn Klæbo Flo. 

 

 

10. marts 2025

 

Jimmy og Jeremy Enoch i Britain’ Got Talent. I det danske talentprogram Danmark har Talent, som blev sendt fra 2014 til 2019, var deltagerne danske. Udsendelserne var bygget over konceptet fra det engelske Got Talent, som fortsat bruges i såvel England som i en række andre lande. Flere steder med deltagere, som ikke kommer fra vedkommende land. For nylig har Jimmy Enoch og hans søn Jeremy således været med i årets udgave af Britain’ Got Talent med Jimmys glasbalancenummer på ethjulet cykel.

 

 

Jimmy Enoch med glasbalance. Foto fra forestilling i Enoch’ Cirkus Show uge 7 i Rosengårdcentret i Odense.

 

 

9. marts 2025

 

Cirkus Rhodin 2025. Diana Rhodins lille svenske Cirkus Rhodin har premiere i Malmø-forstaden Åkarp den 12. april kl..16. I påskedagene spiller de i Malmø i pladsen ved Mobilia.

Forestillingens gennemgående figur er lige som i 2022, 2023 og 2024 klovnen Dimo. Han kommer fra Bulgarien.

 

 

Klovnen Dimo

 

Cirkusdirektøren Diana Rhodin præsenterer sit hundenummer – små stjerner med stor charme. Fra Finland kommer Duo Baer, som har to numre: et med hånd-til-hånd/adagio akrobatik og et med akrobatik i en rekvisit med roterende ringe. Undertiden kaldet en lollipop, da faconen kan minde om en kæmpe slikpind. Totti og Rhea er uddannet på artistskolen Koulutuskeskus Salpaus i Lahti, Finland, hvor de afsluttede den 3-årige uddannelse i januar 2024.

Klik her for at se 1 minut videoklip fra deres numre.             

 

Wolf-familien, som også var i Cirkus Rhodin i 2022, har også to numre: formationsjonglering og stigebalance kombineret med jonglering med fakler. Den unge danske luftakrobat Nynne Hulsig Samuelsen viser et nyuviklet nummer med luftakrobatik under en glitrende krystallysekrone. Ud over det nævnte byder forestillingen på en hula-hop entre.

 

 

Wolf family som jonglører

 

7. marts 2025                                          

Circus of Torment 2025. Circus of Torment viste i februar 2023 horror-cirkus forestillinger i Vejle og Aalborg. I efteråret 2023 var de tilbage med forestillinger i Esbjerg, Aarhus og Odense. I år er de tilbage i Danmark med forestillinger i København, Odense, Vejle og Aarhus med premiere i København den 13. marts. De skriver:

Circus of Torment er en unik teateroplevelse, der vil bringe spænding og gys til alle de modige gæster, der tør tage plads i det hjemsøgte cirkustelt. Med en international cirkustrup af cirkusartister, der har optrådt på nogle af de mest populære TV-talentshows verden over såsom “America’s Got Talent” og “Britain’s Got Talent”, vil gæsterne opleve underholdning i verdensklasse gennem utrolige optrædener omkring en specialdesignet scene, der giver et spektakulært 360 graders udsyn til de skræmmende vovestykker!

Efter den første succesfulde danske turne i 2023, vender Circus of Torment nu tilbage til Danmark som led i dets 2025 Europa turne.

Vov dig ind i den ildevarslende tåge, hvor en trup af fordømte cirkusartister venter. Bliv en del af historien – grin, skælv og skrig, mens spøgelser og dæmoner vækkes til live fra deres mørke fortid. Oplev deres fantastiske og betagende cirkusnumre i dette nervepirrende og hæsblæsende live gyser-show!

Circus of Torment er et live horror show fyldt med nervepirrende optrædener, komik og medrivende teaterelementer gennem hele showet.

Om forestillingen i Aalborg 2023 skrev det digitale medie migogaalborg ”Perfekt kombination af gys, grin, skræk og skrig” og gav forestillingen 5 stjerner.

Her på siden skrev Jørgen Lorenzen bl.a.: ” Der var så meget, at man ved udgangen fik lyst til at gense det hele. Og som i en god teaterforestilling stillede forestillingen spørgsmål til publikum: hvad var det, vi så her? Hvordan skal vi fortolke det? Der var ikke blot, som i en god cirkusforestilling, et bombardement af sanserne, en frydefuld demonstration af cirkuskunstens mange facetter og dens skønhed”.





I Circus of Torments 2-mastede telt er der en lille cirkelrund scene omgivet af 2 rækker med stole og gradin med 6 rækker bænke. Foto fra Odense oktober 2023

Der er premiere i København på Trianglen torsdag den 13. marts. Som mange cirkusvenner kan huske, lå Cirkus Dannebrog i mange år på Trianglen, når de gæstede København. Men fra 2011 kunne pladsen ved Trianglen ikke bruge på grund af metrobyggeriet. Så når Circus of Torment har forestillinger på Trianglen, er det 15 år siden, der sidste var cirkus på pladsen. Men der er en verden til forskel på Cirkus Dannebrogs klassiske familievenlige forestillinger og på forestillingerne i Circus of Torment, hvis primære målgruppe er unge mennesker. De skriver, at oplevelsen ikke er egnet for det yngre publikum, og at den anbefalede minimumsalder er 12 år.

Både i England, Tyskland og Holland har man i en del år kunne opleve horror cirkus. Med Circus of Torments besøg i Danmark i 2023 var det første gang vi oplevede et rigtigt horror cirkus i Danmark. Et horror cirkus blander horror med sort humor, rockmusik eller gyserfilmsinspireret elektronisk musik og artisteri.

Circus of Torment er produceret af Dark Thrills Entertainment med hollandske Michaël Betrian i spidsen. Danskerne kunne opleve hans diabolo nummer i Cirkus Dannebrog i 2014 og i Cirkus Trapez i 2021. David Sosman har rollen som Gustavo, den sindssyge jonglør.

David Sosman i rollen som Gustavo, den sindssyge jonglør

6. marts 2025                                  

Foredrag med Søren Østergaard. Onsdag den 5. marts holdt Søren Østergaard det sidste af fem planlagte foredrag om sit liv. Steder var kulturhuset i Portalen i Greve. Søren fortalte om sin barndom og drømmen om at blive skuespiller. Om Østergaard og Jensens Store Hundeshow og om starten på Zirkus Nemo. Og om hvor trist det var, at Nemo lige som hundeshowet skulle ende med en konkurs. Han har et lille håb om, at Zirkus Nemo vil genopstå i 2026. Et spørgsmål fra salen om mulighed for soloshows med nogle af Sørens karakterer blev besvaret med, at det da ikke var umuligt. Søren Østergaard fortalte i øvrigt, at hans egen yndlingsfigur er Målermanden.

Der var omkring 100 tilhørere, næsten alle i pensionistalderen. Søren Østergaard lagde ikke skjul på, at han var ramt af Parkinsons syge, og valgte at sidde ned under foredraget.

I forbindelse med foredraget blev der vist videoklip fra et par af Sørens entreer: Bager Jørgens entre med dansende koteletter fra en gallaforestilling, som blev overværet af flere medlemmer af kongehuset, og hvor man så at ikke mindst dronning Margrete og hendes to sønner morede sig kongeligt. Samt klip fra Smadremandens optræden i 2018 for dronning Margrethe og hele den danske politiske elite ved et aftenselskab i Riddersalen på Christiansborg Slot. Søren fortalte, at det ud over ham og dronningen kun var hofmarskalen, der viste at Smadremanden kom.

5. marts 2025


Cirkus Olympia
. Cirkus Olympia er Sveriges næststørste og viser klassiske cirkusforestillinger med mange dyr: heste, geder og hunde.

Der er landspremiere 5. april i Oskarström.



Cirkus Olympias telt har en diameter på 28 meter og plads til 600 tilskuere. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf Linda Himsel


Cirkus Olympia præsenterer årets forestilling således:

En cirkusföreställning är alltid en kollektiv prestation, men om det är viktigt för Cirkus Olympia att alltid bjuda på någon spännande nyhet som aldrig förr har visats i Sverige. I år är det Team JanShow från Ukraina som utför två unika cykelnummer ... Det ena i romantisk stil och det andra en truppakt i högt tempo.  Ingen cirkus utan en clown och i år är Clownen Tumpy från Chile tilbaka för att locka barn i alla åldrar till skratt.

Frida Evelina Persson är internationell luftakrobat, från Sverige, som är utbildad i Spanien där hon också har arbetat som artist i stora internationella uppsättningar bl a producerade av Cirque Soleil. Hon uppträder i år med pole acrobatics Från Sydamerika kommer tempojonglören Rafael Gil. Guerreros uppträder med ett spännande och vackert språngbrädesnummer. Cirkus Olympias egna hästar och hundar har såklart sin självklara plats även i årets föreställning. Niklas Bengtsson presenterar i år sina vackra ponnyhästar och Henrika Bengtsson uppträder med Cirkuspatrullen, dvs sina busiga och leksugna hundar. Natascha Jarz har tränat in ett helt nytt nummer med getter från 4H-gården i Malmö.

Cirkus Olympia kännetecknas av traditionsrik cirkusunderhållning för hela familjen, inramad av vacker musik och modern showteknik.

 


Team JanShow. Pressefoto fra Cirkus Olympia

2025 programmet ser således ud:
 

Musikalsk ouverture                                            
Team JanShow, Cykelakrobater
Klovnen Tumpy
Cirkuspatruljen - Henrika Bengtsson med hunde
Ester i trapez
Paul, guitarsolo
Rafael Gil, tempojonglør
Klovnen Tumpy

PAUSE

Ouverture
Niklas Bengtsson - med ponyer
Klovnen Tumpy
Familien Guerrero, springbrætsakrobater
Natascha Jarz - med legesyge geder
Frida Evelina Persson - Pole acrobatics
Klovnen Tumpy
Team JanShow, BMX stunt bikes
Grand Finale 

 


Klovnen Tumpy var også hos Cirkus Olympia i 2024. Smartphonefoto, taget af Jörgen Börsch.

 


I 2023 viste Frida Evelina Persson et nummer i strapater og i 2024 et nummer i aerial ring. I år viser hun pole acrobatics. Pressefoto fra Cirkus Olympia. Fotograf Emelie Kindblad

3. marts 2025

Cirkus Merano 2025. Knut Dahls norske cirkus Merano har holdt pause siden 2014. Men i år kommer de på turne igen med et helt nyt telt, tribune og øvrige udstyr. Teltet er et 2-masters telt, der vist nok har en diameter på 28 meter. Dvs. mindre end det gamle Merano-telt og samme størrelse som det svenske Cirkus Olympia. Der er landspremiere i Fredrikstad fredag den 14. marts. Medens de to andre norske cirkus Arnardo og Agora holder sig til den sydlige del af landet, er det vist nok Knut Dahls plan også at besøge byer i det nordlige del af Norge, hvor det er flere år siden der sidste har været cirkus på besøg.

Cirkus Meranos nye telt. Foto fra Knut Dahls Facebook-side, hvor han skriver. «Cirkus Meranos nye telt lyser nå mot himmelen i Fredrikstad. Et magisk øyeblikk for en cirkusveteran. Helt fantastisk, dette hadde jeg aldri trodd jeg skulle få oppleve igjen! Gleder meg til i morgen når barnebarna Kevin og Mathias kommer. De har aldri opplevd et virkelig cirkus før, og utrolig nok blir det bestefars Cirkus Merano.»

I forestillingen mødet du følgende artister:

Tonita Alexis, også kendt som Clown Tonito. Han er født i 1992 i Düren, Tyskland og er søn af klovnen Toni Alexis og bror til klovnen Totti Alexis. Tonito Alexsis deler både manegen og livet med Stefania Jarz, som også er med i årets Merano-forestilling.

Lindanseren Nicol Nicols, som ud over at optræde på line også viser er ambrøstnummer sammen med sin kone Kimberly. Nicol Niclos optrådte i Cirkus Dannebrog i 2007. I 2016 turnerede han med det svenske Cirkus Brazil Jack.

Kimberly Zavatta viser ud over armbrøstnummeret et luftnummer i aerial straps. For sit nummer modtog hun i 2023 en bronzemedalje i kategorien New Generation i Monte Carlo.

Darwin Pellegrini kommer fra Italien og er tempojonglør. Han jonglerer blandt andet med ”cigarkasser” med lys i.

Stefania Jarz er antipodist, dvs. fodjonglør. Ud over denne entre viser hun et quick change nummer sammen med sin partner Tonito Alexis.

Mike Sangers hundeshow er et komisk hundenummer. Mike Freeman Sanger er en af cirkusverdenens veteraner. Hans nummer er inspireret af det nummer Old Regnas, som hans far Patrick Freeman viste og som hans storebror Peter Freeman overtog efter faderens død. Mike Sanger optrådte på Plænen i Tivoli i 1998. I 2010 viste han sit komiske hundenummer på Friluftsscenen på Bakken i forbindelse med Benny Schumanns Klovnerier i verdensklasse, lige som han var med i Benny Schumanns vinterforestilling i Helsingør Bycenter i 2011. I 2012 turnerede han med det svenske Cirkus Maximum. Mike Sanger bliver assisteret af sin kone Pascale.

Mike Sanger udgav i 2007 bogen Two Dogs, a Donkey and a Frenchwoman: The Life, Legacy and Adventures of a Traveling Canine Comedy Act om sit liv i cirkus

Duo Lugo viser et lasershow. Cirkus Merano skriver, at det et første gang et sådant nummer vises i Norge,

3. marts 2025

Cirkusrevyen og Dannebrog-teltet. I februar 2023 ødelagte stormen Otto Cirkusrevyens telt. De lejede derfor det telt, som Cirkus Dannebrog brugte til og med 2016, og som  efterfølgende blev overtaget af Enoch Show Production. Oprindelig handlede lejemålet kun om sæson 2023 og 2024. Men det gamle rød-hvide Dannebrog telt har fungeret så godt, at lejemålet er forlænget med yderligere 3 år. Så når Cirkusrevyen har premiere den 8. maj, er det i det gamle Dannebrog-telt.



Cirkus Dannebrogs telt i 2016, som blev det hæderkronede cirkus sidste sæson. I dag står teltet på Bakken, hvor det igen i år danner rammerne om årets cirkusrevy.

Uden for indgangspartiet til Cirkusrevyen kan man skimte toppen af de gamle Dannebrogtelt
 

1. marts 2025
 

Gøglerkorset til Leif Dahlgård. Tivoli-legenden Leif Dahlgård blev i går hædret med gøglerkorset – den største hædersbevisning man kan få inden for det rejsende folk – ved Danmarks Tivoli Forenings generalforsamling. Leif drev i mange år Dahlgårds Tivoli. Tv-udsendelsen Dahlgårds Tivoli gjorde den i dag 80-årige Leif Dahlgård landskendt. Selv om det er mange år siden, at serien blev sendt, så har Dahlgård-familien stadig fans over hele landet. Tv-serien, hvis seks afsnit blev bragt i 1999, kan streames fra DR tv. Leif Dahlgårds tivoli lukkede i 2012, da børnene ikke havde lyst til at drive det videre. Men selvom det lukkede, lagde Leif Dahlgård aldrig tivolilivet fra sig. Han er stadig aktiv på markedspladserne og ved byfester, hvor han blandt andet sælger pizza og churros. Blandt tidligere modtagere af gøglerkorset er den nuværende kong Frederik X, Eli Benneweis, Benny Berdino og MF Anders Kronborg.

2. marts 2025

Et dødsfald: Björn Gammals. ”The Grand Old Man of Finnish juggling” Björn Gammals, som optrådte under artistnavnet Henrico, er afgået ved døden i en alder af 89 år. Ud over at optræde som jonglør var han i mange år PR-chef for det store finske Cirkus Finlandia, hvor han både var den praktiske person uden for manegen og stod i manegen og viste sin kunnen som mesterjonglør. Björn Gammals var tillige en passioneret samler.

I Danmark kunne Henrico og hans daværende partnerske og ægtefælle Briitta bl.a. opleves på varieteen Lorry august 1953. I Norge har han optrådt i Cirkus Löwe og i Sverige i Cirkus Ray Miller. Derudover optrådte han i årene fra 1951 og mange år frem på varieteer m.v. over det meste af Europa samt medvirket i flere tv-programmer.

 


Henrico foran en del af sin samling

 



Henrico. Foto fra Cirkus Ray Millers 1971-program


2.marts 2025

Marts-møde i det svenske cirkusakademi. De skriver:

Lördagen den 29 mars 2025 kl. 14.00 har vi bjudit in journalisten och författaren DANIEL RYDÉN till ”Stallet” på Kaplansbacken 3-4B vid Kungsholms kyrka på Kungsholmen i Stockholm. Daniel har nyligen publicerat en mycket intressant artikel i tidningen Populär Historia med en imponerande noggrant genomförd research. Artikeln är på 12 helsidor och benämnes ”Så föddes cirkusen”. Cirkusakademiens direktör Janne Näsström kommer att intervjua Daniel om bl.a. hans cirkusintresse.

Alla Cirkusintresserade är alltid välkomna till Cirkusakademiens månadsmöten, så tag gärna med vänner och bekanta! Kaffeservering utlovas. Med res. för ev. ändringar.

Mötet kommer också att sändas via Zoom.

Anmälan om deltagande (även via Zoom) till Hans Lindgren senast den 27 mars 2025. E-post: hans.k.lindgren46@gmail.com

 

Link til ældre nyheder fra 2025

 

Link til nyheder fra 2000 - 2024

 

Tilbage til forsiden